Bloggpost

2023-03-30

Fotohistoria: Sola

Idag ska vi se på en liten och ovanlig kamera som tillverkats av en klocktillverkare.

Schatz & Söhne var en klocktillverkare i Triberg i Tyskland och de tillverkade en enda kameramodell. Den heter Sola är från kring 1937. Den gav 13×18mm bilder på operforerad 16mm film. Den använde speciella kassetter och film gick från en kassett till en annan i kameran. Kameran har en frammatning som bygger på fjäderdriven klockteknologi och kan ta bilder i sekvens upp till 1,5 bild per sekund. Bildräknaren räknar upp till 24.

Slutaren klarar 1/300s - 1s + B. Objektivet var normalt ett Schneider-Kreuznach Kinoplan 25mm f/3,0. Det har C-gänga så man kunde byta till andra cine-objektiv. Det finns dock inte stöd för andra brännvidder i sökaren. Kameran har två sökare. En hopfällbar på kamerans topp samt en liten spegelsökare.

Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas