• Test: Fujifilm GFX 50R

  Test

  Fullformat är den stora grejen just nu på marknaden men det bryr sig Fujifilm föga om och fokuserar istället på mellanformat och sitt ypperliga X-Trans-CMOS-system. Vi har testat nya GFX 50R för att jämföra den mot de andra kamerorna på marknaden som den konkurrerar och inte konkurrerar emot. Oavsett vad, GFX-kamerorna ger otrolig bildkvalitet!

  Mats skriver: Fujifilm GFX 50R är precis som storebror 50S, försedd med både mekanisk och elektronisk slutare som klarar slutartider ner till 1/16000 sekund, vilket är suveränt om man t ex plåtar på full öppning med ljusstark optik i fullt dagsljus. Med den mekaniska slutaren är det istället 1/4000s som gäller för kortast möjliga slutartid. En mellanformatskamera som GFX 50R (och 50S) är inget bra val för dig som vill kunna bränna av massor av bilder på kort tid, den passar betydligt bättre för oss fotografer som fotograferar exempelvis landskap, natur och studioplåtning, där bildkvaliteten har en högre prioritet. 

  Läs hela testet här:  FUJIFILM GFX 50R TEST

 • Fotohistoria: Helios-40-2 85/1,5

  Detta är en väldigt gammal konstruktion och den delar verkligen fotovärlden i två tydliga delar. De som upplever en bild och de som analyserar en bild.

  It's Russian. Ryssarna kopierade tyska objektiv under kalla kriget och denna konstruktion är en kopia av Zeiss Biotar från 50-talet någon gång. Helios-40 tillverkades fram till Sovjetunionens fall 1991. Men det fanns en efterfrågan av denna udda optik och 2012 återupptogs tillverkningen igen. Helios tillverkades av KMZ, som står för Krasnogorski Mekhanicheskii Zavod. KMZ grundades 1942 i en förort till Moskva som heter Krasnogorsk. De skulle förse ryska armén med optisk utrustning. 1946 så började KMZ tillverka kameror, först med en ihopfällbar kamera med namnet Moskva. 1948 började de tillverka FED kameror och 1949 kom Zorki kameor, och 1952 lanserades en spegelreflexkamera som byggde till stora delar på Zorki. Denna nya kamera fick namnet Zenit. Helios kallades objektiven till Zenit. 1993 blev KMZ till S.A.Zverev Krasnogorsky Zavod Jsc. 

  Det var lite kort historik. Så vad är så speciellt med denna optik då? Den har en fantastisk virvelbokeh. Det är verkligen den stora grejen med denna optik. Rent tekniskt så är den helt klart bara byggd av metall och glas för den är galet tung, den väger hela 820 gram. Den har 6 element 4 grupper och en filterdiameter på 67mm. Den har även dubbla lager av bländarblad vilket känns påkostat på en så "udda" optik. 10 bländarblad i varje lager. Skulle vi råkade tappa ner den så är vi nog mer oroliga över golvet än optiken för den är verkligen byggd som en stridsvagn.

  Vi visade några medarbetare bilder tagna med denna optik och de flesta sa wow, vilken härlig bild, medan någon direkt zoomar in för att se om skärpan på ögonfransarna är bra och missar helheten av bilden och tycker att det är skräp. Detta är inte en optik för alla, för alla förstår inte, och alla gillar inte looken på bilderna. Det är helt okej. Den är inte skarp på full öppning och kantskärpan är bedrövlig. Nedbländad presterar den bra. Men det är just dess "fel" som gör den intressant, kreativ, rolig och spännande. Det är inte en optik för produktfotografering eller liknande, det är en optik för porträtt och stämningsbilder där är den fantastisk.

  Vi har testat den mer ingående och vi har ett gäng bilder tagna med den som du kan se här >>

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

 • DJI Osmo Pocket

  Nyhet

  DJI lanserar en väldigt spännande produkt med många smarta features och vi tror det här kan bli en dundersuccé - kom ihåg vart du läste det först! En kompakt, stabiliserad kamera i en helhetslösning som gör det enkelt, smidigt och troligen riktigt bra. DJI Osmo Pocket har stor potential trots liten storlek.

  Bara 116 gram och ändå filmar den 4k upp till 60p och 120 fps upp till 1080p. Vid filmning i 4k 30p räcker batteriet drygt två timmar och det är inbyggt batteri - men den kan drivas av extern källa. Man kan även koppla den till din Android eller iOS-produkt för att använda den som skärm och kontrollenhet om du vill, inget man måste göra.  DJI Osmo Pocket har en sensor på 1/2,3" som ger stillbilder på 12 mpixel. Inbyggd 1" display med touch-funktion, massor av inställningsmöjligheter och ett format som gör att man blir sugen direkt! Pris ca 3790:- och leverans kring jul 2018.

  Läs mer och beställ här:  DJI OSMO POCKET

 • Lowepro GearUp

  Nyhet

  LowePro har massor av nyheter och det kommer ännu mera smarta prylar! LowePro GearUp är en ny serie tillbehörsväskor som har blivit en succé och som du hittar hos oss i sortimentet. Även nya Whistler och Powder är superintressanta. Du kan även vinna en valfri väska upp till 3000:- om du har lite tur och skicklighet.

  GearUp-serien kommer garanterat att fyllas ut med fler produkter men det mesta finns på plats redan nu. Du hittar alla GearUp-produkter via länken nedan, kika närmare på de redan nu. Ny Whistler II-serien är ryggsäcken för dig som är ute under vinterhalvåret och behöver all hjälp du kan få för att komma undan så bekvämt och lätt som möjligt. Läs mer om Whistler II i både 350 och 450-version via länken nedan. Det är en "drömryggsäck" för de flesta av oss! Powder är storebror som också är speciellt framtagen för tuffa tag under både sommar och vinterhalvåret i en storlek större. 

  Läs mer om Whistler II här:  LOWEPRO WHISTLER II

  Läs mer om Powder här: LOWEPRO POWDER AW

  Läs mer om GearUp här: LOWEPRO GEARUP

  Vill du vinna en valfri väska eller ryggsäck från LowePro?  Då ska du vara med och tävla på vårt Instagram-konto, tävlingen kommer upp ca kl 15:00 idag 28 november och pågår tom 3 december. Du hittar oss på @cyberphoto_se och är väldigt välkommen att följa oss där! Har du inte Instagram? Det är idag ett av de absolut bästa ställena för inspiration då antalet konton för oss som gillar fotografering är oändligt - man hittar någon ny att följa varje dag!

 • Test: Zeiss Batis 40/2,0

  Test

  Batis 40mm till Sony E-fattning är ett objektiv som vi tycker är spännande då Batis-serien innehåller riktigt fina gluggar med autofokus och OLED-display. Vi tog med denna glugg till Rom, Italien för att se hur den presterar i "verkligheten" och det går inte att klaga på den. Ingen vi förväntade oss att behöva göra heller...

  Mats skriver så här:  Förutom en rejäl konstruktion mestadels i metall är objektivet tätat mot damm, fukt och stänk. En gummipackning runt kamerafattningen förhindrar att fukt och damm tränger in mellan kamera och objektiv. Detta gör det möjligt att använda det även när förhållandena inte är de bästa - och då framförallt tillsammans med något av Sonys vädertätade kamerahus. Elektronisk display på objektiv är nytt och kanske trevligt för vissa användare, personligen hade jag dock föredragit gammal hederlig bländare- och avstånds-skala. Den tar först och främst ingen ström, och ger även för mig en mer hemtam och tydligare indikering vid de tillfällen jag är ute efter att hyperfokusera.

  Läs hela testet här:  Zeiss Batis 40/2,0 test

 • Fotodagen Göteborg

  CyberPhoto åker ut på turné och turen har kommit till Göteborg. Vi ser fram emot att träffa så många som möjligt av våra kunder den 1 december. Har du inte köpt biljetter ännu så kom med på utlottningen av 10 fribiljetter (värde 470:-/st)!

  Kamera & Bild och Zoom Fotoresor har anordnat höstens Fotodagar på tre platser, Hässleholm, Stockholm och nu på lördag, den 1 december, Chalmers konferens i Göteborg. Eventet är öppet mellan kl 9-18. Vi hoppas att du passar på och besöker oss om du är i närheten.  Det blir en dag varvad med massor av intressanta föreläsare och gott om inspiration. I pausen kan du komma förbi vår monter och prata inbyte, uppbyte  och produkter med oss. Har du tur så bjuder Albin och Christoffer förutom ett oerhört trevligt bemötande på en eller annan gobit .

  Biljetterna kostar 470:- och vi lottar ut 10 st fribiljetter!
  De 10 första som anmäler sitt intresse på marknad@kamerabil.se kommer in gratis.

  Märk mailet med Fotodag Göteborg samt ert Namn och telefon nummer. 
  Vännerna på Kamera & Bild  återkommer med instruktioner när du har vunnit.

  Föreläsare Fotodagen i Göteborg:
  Mats Alfredsson. Föredrag: Street walk.
  Serkan Günes. Föredrag: Mitt sätt att fotografera landskap.
  Tom Svensson. Föredrag: Mong La, ett center för världens illegala djurhandel.
  Therese Asplund. Föredrag: Kombinera blixt med naturligt ljus på location.
  Anna Ulmestrand. Föredrag: Flower Power.
  Anders Geidemark. Föredrag: Costa Ricas regnskog.
  Martin Edström. Föredrag: Så fotograferades världens största grotta, Son Doong i 360°.

  Läs mer om Göteborgs Fotodag den 1 december

 • Tamron - fler uppdateringar

  Nyhet

  Förra veckan presenterade Tamron uppdateringar till några av sina objektiv för bättre kompatibilitet med Nikons Z-serie och adaptern FTZ - och nu kommer ännu en uppdatering till ytterligare tre objektiv. Det betyder att vi kan förvänta oss ytterligare fler uppdateringar till övriga objektiv inom kort.

  Den här gången kommer det uppdateringar till Tamron 15-30mm f/2,8 G2, 24-70mm f/2,8 G2 och 18-400mm f/3,5-6,2 Di II VC HLD för att fungera korrekt med Nikons nya spegelfria fullformatare. Adaptern Nikon FTZ är det det man säger sig vara kompatibel med och vi är glada att Tamron tagit kompatibiliteten på allvar genom att göra uppdateringar och säkerställa så att deras produkter fungerar till nya kameror. Sånt här gillar vi!

  Läs mer om uppdateringar här:  TAMRON FIRMWARE UPPDATERING 15-30 24-70 18-400

 • Macromåndag

  Det finns en till värld att upptäcka och det gör du med ett macroobjektiv, eller mellanringar, eller en bälg, eller närbildslinser, eller alltihopa.

  Närbilder går att ta med de flesta kameror och vill man komma ännu närmare så finns det många alternativ, billigast är närbildslinser, men mellanringar är inte dyra heller. Vi använder två Viltrox VL-200T LED-belysningar. Det Vi gillar med dem är att man kan lätt justera både ljusstyrka och färgtemperatur. Dessutom kan man göra det med medföljande fjärrkontroll och ännu bättre att man från fjärren kan justera dem individuellt. Man kan använda vanliga lampor eller bara ficklampor om man vill. Inte lika bra eller flexibelt men fullt använbart ändå. Vi använder en ficklampa för att kunna spot-belysa om jag så vill. På denna bild har Vi gjort det på bakgrunden.

  Bilden är tagen av en liten vattendroppe på en gerberablomma. Vi använder ett färgglatt mineral som bakgrund. Vi använde en Fujifilm GFX 50S med en Laowa 25/2,8 2,5-5x Ultra Macro. Här är samma motiv som förra måndagens inlägg men nu nedbländat till f/16 och Vi har även dragit ner exponeringen något för att få önskad effekt.

  Klicka här för att se större bild >>

  Nästa måndag ska vi se vad som händer om man lägger till en (laglig) grön laser i bilden.

  Har du någon egen macrobild som du skulle vilja visa här i macro-måndag så skicka in den till bloggen@cyberphoto.se.

 • Test: Canon RF 50/1,2 L USM

  Test

  Canon EOS R har slagit ner som en bomb som man visste skulle komma. Ryktena har föregått kameran under lång tid men objektivet som vi nu testat var inte lika "välkänt" innan lanseringen. 50mm f/1,2 för en fullformatskamera gör att man inser att vikten och formatet inte blir kompakt. Men det var inte heller meningen.

  Mats har testat den här pjäsen och skriver: RF 50/1,2 är en mycket gedigen och ovanligt stor normaloptik, nästan dubbelt så stort och tungt objektiv som den redan tunga EF 50/1,2, och RF 50 känns mer jämförbar med Zeiss Otus-gluggar och några Sigma Art-varianter. Känslan i fokus- och kontrollring är förstås utmärkt och  objektivet är självklart vädertätat för professionell användning (dock inte vattentätt).  Fokusringen är elektroniskt driven även vid manuell fokusering.

  Läs hela testet här:  CANON RF 50/1,2 L USM TEST

  Se mer om EOS R från CyberPhoto Expo:  YOUTUBE CYBERPHOTO EXPO    (vid ca 59 min 50 sek)

 • Facebook Extra

  Fredag 23 november är Black Friday - en dag då det smäller till hos många som väntat med sitt inköp av prylar till sig själv och julklappar till vänner och familj. Vi kommer att ha en hel del sjysta erbjudanden på kameror, objektiv och annat men för dig som vill se fler erbjudanden så följ oss på Facebook där vi lägger ut erbjudanden fortlöpande!

  Har du inte Facebook? Då kanske det är dags att följa med om du vill se lite "extra" så att säga...för där lägger vi så klart ut en del bilder och länkar som kan vara intressant för oss som gillar kameror och fotografering. Vi kommer att fokusera på Bloggen framöver som vår centrala punkt och där du inte ska missa något men på Black Friday kommer det att vara värt att haka på vår Facebook-sida för att se extra erbjudanden...

  Gruppen hittar du här:  CYBERPHOTO PÅ FACEBOOK

  Väl mött! 

 • Huawei Mate 20 Pro

  Test

  Vi kommer att testa fler mobiltelefon framöver då kameradelen i dessa blir allt viktigare och används mer och till fler saker. Huawei Mate 20 Pro har en kamera som gör den till toppkandidat bland smartphones idag. Huawei är "på gång" och det märks då många av er väljer att köpa en Huawei idag.

  Kameran är en del som vi verkligen är imponerade utav med nya Huawei Mate 20 Pro under vår test-tid. Testet är ett enklare test ,som en konklusion av någon veckas användande, och då är referenserna Apples senaste iPhone-serie och Samsungs samt Sonys toppmodeller. Mate 20 Pro är spontant lik en Samsung S9 i känsla och form och man förstår varför då Samsung är väldigt duktiga på att designa sina telefoner. Fördelen med Mate 20 Pro är för det första kameran som du kan läsa mer om i testet via länken nedan. Den korta versionen är att både hårdvara och mjukvara verkar fungera perfekt tillsammans och ger en mycket bra autofokus och bildkvalitet. Toppklass deluxe!

  Batteritiden är något som är högst aktuellt. Gå igenom terminal 4 eller 5 på Arlanda en fredag eftermiddag och räkna antalet mobilladdare som sitter i uttagen så förstår man vikten av detta. Batteritiden på Mate 20 Pro är imponerande bra - Johan som är en av testarna laddade telefonen till 100% på måndag morgon - tisdag kväll visar den 49%. Han kanske inte använde den så mycket? Exakt samma tidsspann med vilken annan testad topptelefon, för samma person, klarar inte ens samma tid även om man låter den gå till 0%, så det är en klar skillnad. Vi skulle vilja testa den utöver en längre period med fler appar installerade men i direkt jämförelse, under samma period, är Huawei Mate 20 Pro en telefon som verkar ge nya förutsättningar när det gäller batteritid.

  Läs mer här:  HUAWEI MATE 20 PRO TEST

 • Fotohistoria: Halina

  Empire Made it is.

  Halina kameror tillverkades av Haking i Hong Kong. Den är märkt med "Empire Made" i botten, vilket då avser det Britiska Imperiet som Hong Kong då tillhörde.

  Halina Paulette Electric lanserades 1967 och har en Halinar Anastigmat 45mm f/2,8 optik. Slutaren klarar 1/30s - 1/250s + B. Bländaren är helt osexig med endast två bländarblad som ger en fyrkantig öppning. Bokehn på den kan inte vara annat än hemsk. 

  Kameran är helt manuell och att kalla den Electric är ju lite överdrivet. Den har en okopplad ljusmätare av selen-typ som vissar ett ev-värde, eller ljusvärde om man så vill kalla det och sedan kan du se inställt ljusvärd på objektivet och som du då ändrar genom att ändra tid eller bländare. Detta är en billig och enkel kostruktion men trots sina 50 år på nacken så fungerar den fortfarande, till och med ljusmätaren fungerar. Den visar säkert inte korrekt 

  Kameran du ser på bilden är från vår egen samling. Vi betalade 55kr på en loppis och det är ungefär vad den är värd. Även om vi sett priser upp till 700kr för den så är verkliga värdet bara 50-100kr. Vi köpte den endast för att kunna berätta lite om Halina här på bloggen och att det stod "Empire Made" kändes lite intressant.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  Vill också tipsa om senaste inläggen i Captain's Log där vi testat över 40 gamla objektiv, här är fem av de senaste:
  Nikkor 50/1,4 >>
  Pentax50/1,4 >>
  Nikkor 105/2,5 >>
  Angenieux 70-210/3,5 >>
  Ricoh 50/2 >>

 • Tävling: fjällen

  Nuhar vi kört igång en tävling för dig som har fotograferat i fjällen i sverige eller i en fjällvärld någon annanstans. Temat är fjällvärlden och tävlingen pågår tom 30 november - vinsterna är julklappar värde totalt 15000kr till de tre som tar sig till pallen! Som vanligt mailar du in ditt bidrag till blogg@cyberphoto.se och läs villkoren här nedan innan du skickar in!

  Varje tävlande får tävla med ett (1) bidrag och det ska mailas in till oss på blogg@cyberphoto.se i JPG eller PNG. Bildfilen får vara max 5 megabyte, minst 1024 pixel bred och det är fri tolkning på temat Fjällvärlden. Juryn består av anställda på CyberPhoto AB. Familj och nära vänner till anställda på CyberPhoto får ej delta i tävlingen. Juryns beslut kan ej överklagas, ev. vinstskatt betalas av vinnaren och vi förbehåller oss rätten att använda din bild i samband med tävlingar på Facebook, Instagram och vår egen hemsida, inget annat och bilden förmedlas ej till någon part utanför CyberPhoto AB. 

  Så där - se till att skicka in din bild till oss och ta chansen att vinna din egen julklapp i år!

  Foto: Mikael Karlsson (landskapstävling Expo 2018, vi har lovat att presentera flera av de som tog sig till de sista gallringarna och denna bild är en av dessa, som även passar in bra på temat Fjällvärlden)

 • Feiyutech AK2000 & AK4000

  Bland alla stabiliseringsprodukter från Zhiyun, DJI och andra märken finns Feiyutech som har flera mycket heta modeller som G6 Plus och Vimble. Nu kommer AK2000 och AK4000 som ger otroligt mycket för pengarna och är nya toppkandidater i klassen bland de bättre stabiliseringarna på marknaden. Vi kommer att släppa test inom kort!

  Men vi kan redan nu berätta att både AK2000 och AK4000 från Feiyutech är väldigt potenta och tar upp kampen med Zhiyun och nya Weebill Lab samt DJI med sin Ronin vilket gör den intressant för många av oss som följer Bloggen. Att använda stabilisering gör livet mycket lättare för alla som filmar även om man har mycket bättre stabilisering i kamerorna idag än för bara några år sen. Feiyutech har verkligen visat framfötterna och AK4000 är verkligen fullspecad, vad sägs om upp till 12 timmars batteritid, extremt starka motorer och en totalvikt på 4kg som den klarar av att hantera. Funktionsmässigt har den allt man kan önska och du läser mer via länken nedan där du också kan läsa om skillnaderna mellan AK2000 och AK4000. Test och exempelfilm kommer inom kort!

  Läs mer här: FEIYUTECH AK4000

  Läs mer här: FEIYUTECH AK2000

 • Test: Fujifilm Fujinon XF 8-16/2,8 R LM WR

  Test

  Nu har vi testat Fujifilm XF 8-16mm och det här är ett efterlängtat objektiv för alla vidvinkel-användare! Motsvarande bildutsnitt på 12-24mm gör att den matchar i utsnitt mot Canons och Nikons bästa vidvinkelzoomar och Fujifilm har "sluppit" att anpassa detta objektiv för en fullformatssensor vilket ger enklare förutsättningar för bättre bild. Och pris.

  Mats skriver: Fuji kompletterar sitt vidvidnkelsortiment för X-serien med en kraftig och ljusstark vidvinkelzoom. XF 8-16/2,8 är det objektiv i Fujis X-serien som når de kortaste brännvidderna till dags dato (några millimeter kortare än den lite enklare XF 10-24/4). Objektivet är tätat mot fukt och damm och har Nano GI-antireflexbehandling för optimal hantering av reflexer och ströljus.

  Läs mer här:  FUJIFILM XF 8-16mm 2,8 R LM WR test

 • Tamron uppdaterar

  Nyhet

  Tamron kommer med en uppdatering efter en osäkerhet kring kompatibiliteten mellan Nikons nya FTZ-adapter och objektiv från tredjepartstillverkare. Vi har kunder som rapporterar att det mesta verkar fungera korrekt med få undantag och nu släpper alltså Tamron en uppdatering som säkerställer funktionaliteten.

  De tre objektiven man kommer med en uppdatering till nu är 70-200mm f/2,8 G2 samt 150-600mm G2 utöver 17-35mm f/2,8-4, alla med Nikon-fattning så klart. Antingen kan man använda USB-dockan som du hittar på vår hemsida (HÄR) för att själva byta firmware eller så kan man ta kontakt med oss för att få den uppdaterad mot en servicekostnad. Frågan som väcks, men som vi inte får svar på nu är 1) kommer uppdateringen till fler objektiv från Tamron eller 2) fungerar övriga redan tillfredsställande? 

  Har du testat din Nikon-kamera med FTZ-adapter och olika objektiv så skriv gärna en kommentar eller maila oss det du upptäckt. Vi är extra nyfikna på hur just Tamron fungerar med din Nikon-kamera då vi fått många rapporter om att Sigma verkar fungerar bra, generellt sett. 

  Ladda ner fin nya firmware här:  TAMRON FIRMWARE NIKON FTZ

 • Macromåndag

  Det finns en till värld att upptäcka och det gör du med ett macroobjektiv, eller mellanringar, eller en bälg, eller närbildslinser, eller alltihopa.

  Det har varit så grått och regnigt senaste tiden och avtryckarfingret har börjat klia rejält så jag har plockat fram mina närbildstillbehör och jag hade verkligen glömt bort hur roligt macro var. Jag använder vårt vanliga köksbord och två Viltrox VL-200T LED-belysningar. Det jag gillar med dem är att man kan lätt justera både ljusstyrka och färgtemperatur. Dessutom kan jag göra det med medföljande fjärrkontroll och ännu bättre att jag från fjärren kan justera dem individuellt. Jag använder också en ficklampa för att kunna spot-belysa om jag så vill. På denna bild har jag gjort det på bakgrunden.

  Bilden är tagen av en liten droppe vatten på ett blad från en gerberablomma. Jag har använt ett färgglatt mineral som bakgrund. Jag använde en Fujifilm GFX 50S med en Laowa 25/2,8 2,5-5x Ultra Macro. Denna bild är tagen på full öppning och resultatet blev väldigt vackert. Påminner mig om scenen med stranden på planeten Mül från filmen Valerian and the City of a Thousand Planets.

  Klicka här för att se större bild >>

  Nästan måndag ska vi se vad som händer om vi bländar ner rejält och drar ner exponeringen lite.

  Har du någon egen macrobild som du skulle vilja visa här i macro-måndag så skicka in den till bloggen@cyberphoto.se.

  /Thomas

 • X-files: Bakkahella

  Denna udda byggnad hittar du gatan med namnet Bakkahella i Torshavn, Färöarna.

  Färöarna är närmare och billigare än de flesta tror. De ligger mellan Norge och Island och tillhör Danmnark så man flyger enklast från Köpenhamn med SAS och med vanliga 737or.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 32mm, 1/140s, f/11 och ISO 100. 

  Se bilden i full upplösning >> 

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 
   

 • Zhiyun Crane 3 Lab

  Nyhet

  Zhiyun har gjort succé med sina stabiliseringsprodukter och nu kommer nya Crane 3 Lab som tar stabiliseringen ett steg längre! Lab står för deras konstruktion som gör att man kan växla hur man håller i stabiliseringen. Läs mer på vår produktsida om Crane 3 Lab via länken nedan och beställ ditt exemplar redan nu!

  För dig som har en kamera med en maxvikt på 3kg så finns redan Weebill Lab som vi fått in i lager idag, fredag. Den hittar du om du klickar här:  WEEBILL LAB men behöver du en större variant är det Crane 3 Lab från Zhiyun du behöver. Den klarar upp till 4,5 kg men hanterar vikter på 2-3 kg med betydligt bättre kontroll än Weebill LAb och andra stabiliseringar. Jämfört med Crane 2 är motorerna 100% starkare, låter 50% mindre, har 150% snabbare respons och klarar 0,5kg högre vikt. Zhiyuns Lab-konstruktion ihop med alla andra nyheter i Crane 3 Lab för att skapa den bästa totalprodukten för fokusering och styrning av kameran gör att det här kommer att bli en ny favorit! 

  Läs mer och beställ din här: ZHIYUN CRANE 3 LAB

 • Lexar Fingerprint

  Nyhet

  För dig som pysslar med aktier så är Fingerprint ett namn som klingar bekant. För oss som inte pysslar med aktier men fotografering och video så finns nu Lexar Fingerprint - ett USB-minne skyddat av ditt fingeravtryck - för de där filerna som inte får hamna i fel händer så att säga.

  Det fins massor av USB-minnen och det är A och O att det är bra kvalitet för oss som "fraktar" bild- och videofiler med oss. Bra kvalitet när det gäller att de inte slutar att fungera och att överföringshastigheter till och från minnet är höga. Säkerheten har man kunnat hantera med kryptering osv men nu kommer alltså USB-minnen med fingeratrycksläsare direkt på minnet, smart! Kolla in videon på produktsidorna via länken nedan. Man kan spara upp till 10 olika fingeravtryck på ett och samma minne och bestämma vem som kommer åt vad på det. 

  Läs mer här: LEXAR FINGERPRINT USB 32 64 128 GB

 • Fotohistoria: Meyer-Optik-Görlitz

  Ett anrikt företag som försvann för länge sedan, men som typ återuppstod 2014 genom Kickstarter.

  Meyer-Optik Görlitz grundades 1896 av Hugo Meyer (1863-1905) och Heinrich Schätze. Det hette då Hugo Meyer & Co och 1936 bytte de namn till Optische und Feinmechanische Werke Hugo Meyer & Co. Efter kriget byttes namn igen och då till VEB Optisch-Feinmechanische Werke Görlitz och senare integrerades de i VEB Pentacon och VEB Carl Zeiss, men efter 1971 så användes inte Meyer-Optik-Görlitz längre.

  1990 så bildades Feinoptische Werk Görlitz ur VEB Carl Zeiss och det drevs under privat regi. De tillverkade objektiv med Myer-Optik-Görlitz logo men de hade svårt attt hitta investerare och företaget gick omkull på kort tid. År 2014 så annonserade företaget "net SE" att de via Kickstarter skulle återuppliva både märket Meyer-Optik-Görlitz samt åter producera några av de gamla konstruktionerna. Det är därför jag skriver "typ återuppstod" för det är ju ett helt annat företag som egentligen bara utnyttjar namnet och gamla kostruktioner. Inget större fel i det men bara så att det framgår tydligt. De fick god respons och lyckades långt över förväntan på Kickstarter. Under åren så har de startat andra Kickstarterprojekt för att håva in mer pengar och det verkar som de använda nya projekt för att finansiera gamla. I augusti 2018 så tog sagan slut då "net SE" ansökte om konkurs och det är tveksamt om de som stött senare projekt någonsin kommer att få några objektiv. På den tiden Meyer-Optik-Görlitz fanns på marknaden under den analoga foto-eran så betrakades de som billigt skräp. Mycket på grund av kit-optiken Domiplan 50/2,8. De masstillverkades och man undrar om de egentligen hade någon kvalitetskontroll alls. De kunde vara från halvdåliga till urkassa.

  Mayer-Optik-Görlitz hittade på många namn för sina objektiv där Trioplan, Telemegor och Domiplan var de mest kända men de hade också ett gäng andra namn: Aristoplan, Aristogmat, Aristostigmat, Diaplan, Doppelanastigmat, Doppelplasmat, Epidon, Euryplan, Helioplan, Kinon Superior, Kinoplasmat, Lydith, Makroplasmat, Megon, Nocturnus, Omin, Orestegon, Orestegor, Oreston, Orestor, Plasmat, Primagon, Primoplan, Primotar, Repro-Plasmat, Satzplasmat, Somnium, Telefogar, Telemegor, Trimagon, Triotar och Veraplan.

  Vi har testat flera av deras objektiv och det kan du läsa mer om här >>

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

 • Test: Sigma 60-600/4,5-6,3 DG OS HSM Sports

  Test

  Sigma lanserade nyligen ett 60-600mm telezoom och det har varit mycket snack om det är möjligt att få till ett så stort omfång och ändå hålla en vettig bildkvalitet, något som ställts på sin spets i och med att vi har så högupplösta kameror i dag. Sigma sade att den kommer att vara riktigt bra och bli storebror till alla 200-500 och 150-600 som finns idag. Vi har testat.

  Mats skriver i sitt test:  Sigma tänjer ytterligare lite på gränserna för hur stort zoomomfång man kan ha i en telezoom - i alla fall om man ser till zoomar som går upp till 600 mm som längsta brännvidd. Dessutom menar man att man lyckas hålla mycket god bildkvalitet från centrum till kant genom hela zoomomfånget. Snabb fokusering och effektiv bildstabilisering gör objektivet användbart i många olika sammanhang. En telezoom med detta extrema omfång är lämplig för fotografering av framförallt djur, natur och sport, men kan även användas för "närbilder" och porträtt på lite längre avstånd. Finns till Canon EF och Nikon F-fattning.

  Läs mer här: Sigma 60-600/4,5-6,3 DG OS HSM Sports Test

 • Fujifilm uppdaterar

  Nyhet

  Nu kommer Fujifilm - mästarna av firmware-updates - med fler uppdateringar till sina kameror. Fujifilm X-H1 GFX 50S och nya X-T3 får alla ny och uppdatera firmware inom kort och det är ett av skälen till att vi gillar Fujifilm. Att göra min kamera bättre med tiden skapar glada och nöjda användare, något Fujifilm vet om.

  Vi besökte nyligen Fujifilms huvudkontor och det märktes att man är ett kond-orienterat företag då man lyssnar på sina slutanvändare i mycket hög mån och verkligen försöker skapa produkter som ska vara smarta, prisvärda och ge förutsättningarna till magiskt bra bilder. Ett mål man så klart delar med de andra stora märkena - men som underdog har Fujifilm något lite mer personligt över sin verksamhet. Nog om det, nu till uppdateringarna som släpps inom snart. Har du en Fujifilm X-T3, X-H1 eller GFX 50S så har du snart en ny firmware att ladda ner. Läs mer om dessa via länken nedan redan nu!

  Läs mer här:  FUJIFILM FIRMWARE UPDATE INFORMATION X-T3 X-H1 GFX 50 S

 • Test: Sony FE 24/1,4 GM

  Test

  Sonys nya 24mm f/1,4 i G Master-serien har gjort entré och som de andra i GM eller G Master-serien är det här menat att vara Sonys bästa objektiv. Objektiv är kluriga att tillverka och att utveckla då man kan prioritera så olika delar; vikt, storlek, pris och olika delar av optiska egenskaper och prestanda. Sony siktar på att vara bäst när det gäller bild!

  Mats skriver:  En fast vidvinkel på  24mm är framförallt väldigt populär för landskap, men lämpar sig även bra för inomhusfotografering, astro eller andra situationer när man fotograferar vid sämre ljusförhållanden. ED glas och Sonys AR nano coating ger bästa förutsättningar för dom optiska egenskaperna, frontlinsen är behandlad med Flourine för en smutsavvisande yta. En ny DDSSM AF motor ger en snabb och tyst autofokus och lämplig för både stillbilder och film. Med en bländare med 11-lameller så lär man få en  soft och fin bokeh (bakgrundsoskärpa).  

  Hur den presterar läser du i hela testet här:  Sony FE 24/1,4 GM Test

 • Vår VD hälsar

  Nu när vår nya hemsida finns tillgänglig och under förbättringsarbete med fullt fokus på bättre funktionalitet och högre säkerhet än någonsin så har du en hälsning från Patrick, VD på CyberPhoto, på vår Youtube-kanal. Filmen finns även på vår Facebook-sida för dig som följer oss där.

 • Tävling: fjällvärlden

  Nu kör vi igång en tävling för dig som har fotograferat i fjällen i sverige eller i en fjällvärld någon annanstans. Temat är fjällvärlden och tävlingen pågår tom 30 november - vinsterna är julklappar värde totalt 15000kr till de tre som tar sig till pallen! Som vanligt mailar du in ditt bidrag till blogg@cyberphoto.se och läs villkoren här nedan innan du skickar in!

  Varje tävlande får tävla med ett (1) bidrag och det ska mailas in till oss på blogg@cyberphoto.se i JPG eller PNG. Bildfilen får vara max 5 megabyte, minst 1024 pixel bred och det är fri tolkning på temat Fjällvärlden. Juryn består av anställda på CyberPhoto AB. Familj och nära vänner till anställda på CyberPhoto får ej delta i tävlingen. Juryns beslut kan ej överklagas, ev. vinstskatt betalas av vinnaren och vi förbehåller oss rätten att använda din bild i samband med tävlingar på Facebook, Instagram och vår egen hemsida, inget annat och bilden förmedlas ej till någon part utanför CyberPhoto AB. 

  Så där - se till att skicka in din bild till oss och ta chansen att vinna din egen julklapp i år!

  Foto: Mikael Karlsson (landskapstävling Expo 2018, vi har lovat att presentera flera av de som tog sig till de sista gallringarna och denna bild är en av dessa, som även passar in bra på temat Fjällvärlden)

 • Macromåndag

  Det finns en till värld att upptäcka och det gör du med ett macroobjektiv, eller mellanringar, eller en bälg, eller närbildslinser, eller alltihopa.

  Det har varit så grått och regnigt senaste tiden och avtryckarfingret har börjat klia rejält så jag har plockat fram mina närbildstillbehör och jag hade verkligen glömt bort hur roligt macro var. På bild 2 ser du hur enkelt allt är uppställt. Du har förhoppningsvis lagt märke till att nu kan bloggen visa flera bilder. Den byter bild automatisk men du kan också klicka på prickarna under bilden för att byta bild. Jag använder vårt vanliga köksbord och två Viltrox VL-200T LED-belysningar. Det jag gillar med dem är att man kan lätt justera både ljusstyrka och färgtemperatur. Dessutom kan jag göra det med medföljande fjärrkontroll och ännu bättre att jag från fjärren kan justera dem individuellt. Jag använder också en ficklampa för att kunna spot-belysa om jag så vill. På denna bild har jag gjort det på bakgrunden.

  Bilden är tagen av en gerberablomma med ett färgglatt mineral, som bakgrund, som jag faktiskt inte vet namnet på. Jag använde en Fujifilm GFX 50S med en Meyer-Optik-Görlitz Trioplan 100/2,8. En optik med en mycket säregen bokeh, något som kallas såpbubbelbokeh. Vissa gillar det andra inte. Som med allt annat. Jag gillar det. Mycket. Men det ska användas på rätt typ av motiv.

  Klicka här för att se större bild >>

  /Thomas

 • X-files: Hestur

  Färöarna är ett litet land med många motiv.

  Jag tycker det är spännande med ödehus och ruiner. Jag såg denna ruin och stannande för att se om det skulle kunna bli ett bra motiv och längre upp ser jag två vita hästar som står och tittar på mig. Jag bara tryckte av instinktivt innan ögonblicket skulle försvinna. Inget mästerverk men rätt mysig på en 4K-skärm. Det är bara en viking som saknas.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 64mm, 1/125s, f/16 och ISO 250. 

  Se bilden i full upplösning >> 

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 
   

 • Test: Fujifilm XF10

  Test

  Superintressant kompaktkamera från Fujifilm som har X100-serien som sitt flaggskepp men nu även en betydligt mer attraktivt prissatt kompaktkamera med stor sensor och fast optik. Läckert men räcker den till? Mats har lagt vantarna på en Fujifilm XF10 och du kan redan nu läsa testet här på vår hemsida!

  Mats skriver: Kvaliteten på stillbilderna däremot, upplevs som betydligt bättre än 4K-videokvaliteten. Fujifilm XF10 ger ungefär samma bildkvalitet och färgåtergivning som t ex deras systemkamera X-T100, som också är försedd med en 24 Mpixels-sensor med standard Bayerfilter (istället för Fujis X-Trans-filter som sitter i deras övriga X-T-modeller). Optiken är en fast sådan motsvarande 28mm (35mm-format) med ljusstyrka f/2,8, och med bra skärpa redan på största öppning till stor del av bilden. Bruset håller sig på förhållandevis låga nivåer även på högre ISO, precis som vi blivit vana vid med Fujis kameror.

  Läs mer här:  FUJIFILM XF10 TEST

 • Fotodagen Stockholm

  Vi är med på fotodagarna som började i Hässleholm för några veckor sen och besöker Stockholm nästa helg, närmare bestämt den 17 november. Du kan läsa mer om denna tillställning via länken i det här Blogg-inlägget.

  CyberPhoto AB är på plats och du kan träffa oss, beställa av oss och få hjälp med att göra inbyte hos oss. Stockholms fotodag - bli en bättre fotograf, det är namnet på tillställningen och går av stapeln 17 november på Marriott i Stockholm. På plats är föreläsare av hög rang där vi kan nämna Mattias och Iris Alexandrov Klum, Hans Strand, Therese Asplund och Sophie Odelberg.  Utöver det kan man lyssna på en av våra favoriter, Göran Strand, Astrofotografen.

  Hoppas att vi ses på plats, välkommen!

  Läs mer här:  STOCKHOLMS FOTODAG - BLI EN BÄTTRE FOTOGRAF

 • Personligt

  Oavsett om du är en ny kund (välkommen!) eller en återkommande kund och besökare (välkommen tillbaka!) så är vi superglada för att du hittat till oss. Vi har även förnyat sidorna för kundtjänst och även beskrivningen av företaget samt delen där vi presenterar oss själva lite kort - en sida man ofta hamnar på när man hittar en ny hemsida för det är något extra att se vilka man pratar eller mailar med.

  Att få en personlig presentation är alltid trevlig oavsett vart och när det händer och därför vill vi att du ska veta vem du "träffar" i telefon, på mail eller i butiken. Du hittar oss alla via länken nedan och du är välkommen att höra av dig när du har frågor och funderingar kring produkter i vårt sortiment. Kom ihåg att du även kan ringa och surra kikare, tubkikare, teleskop, jaktprylar, mobiltelefoner, surfplattor och mycket mer. Andreas & Oskar är experter på kikare och andra Outdoor-prylar och Jonas & Johan hjälper dig med mobilfrågor, abonnemang och surfplattor. På bilden ser du Rolf i mitten som leder säljarna som hjälper till med foto & video, butiken och även inbytesavdelningen med Stefan (till höger) som ansvarig för det sistnämnda. Läs om oss via länken nedan och vi ser fram emot att du hör av dig till oss!

  Lär mer om oss:  CyberPhoto medarbetare

   

 • Fotohistoria: Radioaktiva objektiv

  Jepp, du läste rätt. Det finns gamla radioaktiva objektiv.

  Vi visste redan att Canon har några gamla objektiv som är radioaktiva, men ju mer vi forskade i ämnet desto fler objektiv dök upp som radioaktiva. Det är viktigt att redan nu förstå att detta gäller objektiv tillverkade på 80-talet och äldre. Inga objektiv efter det är radioaktiva.

  Vi tog fram vår geigermätare och mätte hundratals gamla objektiv och kameror som vi har i vår egen samling. Döm om vår förvåning när mätaren fick frispel på en Konica C35, vilket var en mycket vanlig amatörkamera på 70-talet. Vi mätte upp 1,54µSv/h på den. Sedan utlöste en Rollei XF 35 mätaren, den visade 1,46µSv/h vilket är väldigt lika mot Konica C35, som också på alla sätt är en liknande kamera. Så jag gick vidare med liknande kameror och fick larm på Voigtländer VF35 med 1,34µSv/h, en Olympus 35 ECR som gav 0,81µSv/h och Yashica 35 ME gav 1,76µSv/h. Nästa kamera som verkligen fick mätaren att lysa upp var en gammal Zeiss Super Ikonta 533/16 med en Zeiss Opton Tessar 80/2,8. Den drog upp mätaren i hela 6,43µSv/h. Vi har också en Zeiss Super Ikonta 532/16 som också gav höga värden, 6,22µSv/h.

  Vi har även en Pentax SMC Takumar 50/1,4, en optik som är känd för två saker: Dels för att den är grymt bra och dels för att den är grymt radioaktiv. Den gav 5,06 µSv/h bak och 1,06µSv/h fram. Om jag sätter SMC Takumar 50/1,4 på en helmetallkamera, i detta fall en Pentax ESII och mäter på baksidan av kameran där du normalt skulle ha ditt ansikte så mäter jag hela 1,14µSv/h. Och eftersom ett pappersark räcker för att filtrera bort alfastrålningen och en plastskiva för att filterar bort betastrålningen så kan jag inte dra annan slutsats än att det jag mäter genom kameran är gammastrålning. Det sägs att dessa objektiv inte ska avge gammastrålning men dessvärre verkar flera av dem bevisligen ändå göra det. Nu är det i sammanhanget små mängder men det kan verkligen ändå inte vara nyttigt.

  Canon Super Canomatic R 50/1,8 med ser nr 490xx fick vi 3,86µSv/h på bakre elementet och bara 0,34µSv/h på främre, vilket är knappt mer än bakgrundsstrålning. Den gav 0,49µSv/h genom en Canon FX. Samma optik men nyare med ser nr 564xx fick vi 2,53µSv/h bak och inget mer än bakgrundsstrålning fram. Den gav 035µSv/h genom en Canon FX.

  Vi har några Canon FL 50/1,8 och även där märks stor skillnad i radioaktivitet. Så Canon har helt klart valt olika glaskvaliteter beroende på tillverkningsår trots det gällt samma konstruktion. Alltså borde bildresultatet variera mellan dessa. Det har vi inte provat ännu men det vore ett intressant inslag att se hur mycket bättre radioaktivt glas egentligen är, för bättre är det, åtminstone på den tiden.

  Ser nr 1581xx gav 0,68µSv/h bak och 0,30µSv/h fram, samt 0,31µSv/h genom en Canon FX
  Ser nr 2069xx gav 3,12µSv/h bak och 0,33 µSv/h fram, samt 0,42µSv/h genom en Canon FX
  Ser nr 7521xx var inte radioaktiv alls.

  Radioaktiviteten kommer från torium-oxid och man använde ända upp till 30% av glasvikten till torium. Fördelen är du får en hög brytning i tunt glas och en liten färgspridning. Du får alltså en hög refraktion och en låg dispersion. Tyvärr så ökar radioaktiviteten med åldern då torium 232 bryts ner. Torium själv sänder bara ut alfa-partiklar men under nerbrytningen så bildas det dotterprodukter som sänder ut alfa, beta och gamma strålning. På äldre objektiv kan man se att glaset blivit lite gult och det betyder inte nödvändigtvis att din optik är radioaktiv men ofta blir objektiv med torium gulbruna på linserna. På de objektiv som har torium och blivit gula så kan du utsätta glaset för uv-ljus under en längre tid och därmed få bort det mesta av gulheten. Du kan sätta det i fönstret några dagar så kommer missfärgningen försvinna. Toriumet sitter i själva glaset och är ingen ytbehandling eller så.

  Vissa objektiv innehåller lantan, lanthanum på engelska, och det används på samma sätt som torium men är oftast inte radioaktivt.

  Normal bakgrundsstrålning ligger på ca 0,15µSv/h, det kan skilja någon decimal upp eller ner utan att det är onormalt, det kan också diffa lite i precision på den mätare man använder. Vår mätare larmar i alla fall när strålningen är över 0,29µSv/h. För att vi ska få lite perspektiv och nu pratar vi om µSv och inte µSv/h, dvs den totala dosen och inte dos per timme. Sover du bredvid någon så får du 0,05µSv. Äter du en banan, så får du 0,1µSv. Bananer innehåller Kalium-40 som är radioaktivt. Ett av de nyttiga mineraler som bananer är rika på är kalium, som naturligt består till 0.01% av den radioaktiva isotopen 40K (kalium 40). Nej, det är inte farligt att äta bananer. Fast äter du 1000 bananer på en gång så kan radioaktiiteten bli hög men jag tror andra problem uppstår före. Alltså 1000 bananer vid samma tillfälle inte utspritt över livstid, så du kan lugnt äta bananer. Röntgar du armen så får du 1µSv, röntgar du tänderna ger det 5µSv och flyger du från New York till Los Angeles så får du 40µSv.

  Då hoppar vi tilllbaka till µSv/h igen och kollar in vilka objektiv som är känt radioaktiva:
  Argus Cintagon 50mm f/2.8
  Bell & Howell Director Series XL Super 8 med f: 1.2/9-22.5 mm
  Canon R 50/1,8 ser nr 56425 bak 2,27µSv/h, fram 0,32µSv/h
  Canon R 50/1,8 ser nr 49048 bak 2,38µSv/h, fram 0,58µSv/h
  Canon FL 50/1,8 ser nr 133942 bak 2,18µSv/h, fram 0,43µSv/h
  Canon FL 50/1,8 ser nr 158143 bak 3,82µSv/h, fram 0,58µSv/h
  Canon FL 50/1,8 ser nr 206975 bak 2,46µSv/h, fram 0,38 (Vi har även ett ser nr 70xxxxx och det är inte radioativt)
  Canon FL 50/1.4
  Canon FL 58/1.2 bak 10µSv/h
  Canon FD 17mm f/4
  Canon FD 35mm f/2.0, alla med konkav front lins, dvs I, II, II och SSC I. 1971-1973
  Canon FD 55mm f/1.2 S.S.C. Aspherical
  Canon (SUPER-CANOMATIC LENS) R 50mm 1:1.8 No.78xxx
  Carl Zeiss Jena Pancolar 55mm f1.4 2,36µSv/h
  Carl Zeiss Jena Pancolar 50mm f1.8 
  Carl Zeiss Jena Biometar 80mm f2.8
  Carl Zeiss Jena Flektogon 50mm f4
  Carl Zeiss Jena Flektogon 35mm f2.8
  Carl Zeiss Jena Prakticar 50mm f1.4
  Carl Zeiss Tessar 80mm f/2.8
  Enna München Lithagon 1:3.5 35mm
  Focal 35mm f/2.8
  Fujica Fujinon 19mm f/3.5 EBC
  Fujica Fujinon 35mm f/1.9 EBC
  Fujica Fujinon 50mm f/1.4 non-EBC
  Fujica Fujinon 50mm f/1.4 EBC tidig variant (den vi har är INTE radioaktiv)
  Fujica Fujinon 100mm f/2.8 EBC (den vi har är INTE radioaktiv)
  Fujica Fujinon 400mm f/4.5 EBC
  Fujica Fujinon 600mm f/5.6 EBC
  GAF Anscomatic 38mm f/2.8 på en GAF Anscomatic 726.
  Kodak Aero-Ektar
  Kodak Ektanon 4-inch Projection Lens f/3.5
  Kodak Instamatic M24/26 Super 8
  Kodak Ektar 80mm f/2.8 för Hasselblad 1600F och 1000F 1948-1950
  Kodak Ektar 135mm f/3.5 för Hasselblad 1600F och 1000F 1949
  Kodak Ektar 101mm f/4.5 1946
  Kodak Ektar 38mm f/2.8 Kodak Instamatic 814 1968-1970
  Kodak Ektanar 50mm f/2.8 Kodak Signet 80 1958-1962
  Kodak Ektanar 90mm f/4 Kodak Signet 80 1958-1962
  Kodak Ektanar, 44mm f/2.8 Kodak Signet 30, 50, Automatic 35/Motormatic 35 1959-1969
  Kodak Ektanon 50mm f/3.9 Kodak Bantam RF 1954-1957
  Kodak Ektanon 46mm f/3.5 Kodak Signet 40 1956-1959
  Kodak Anastar 44mm f/3.5 Kodak Pony IV
  Kodak Color Printing Ektar 96mm f/4.5 1963
  Konica Hexanon AR 50mm f1.4
  Konica Hexanon 57mm f1.2
  Konica Hexanon 21mm f4 SN 7029XXX
  Leica 50mm f/2 hopfällbar Summicron
  Mamiya/Sekor 55mm f/1.4 10µSV/h
  Mamiya/Sekor SX 55mm f/1.8 6,8µSV/h
  Minolta MC W. Rokkor-SI 1:2.5 28mm tidig version
  Minolta MC Rokkor-PG 1:1.2 58mm tidig version
  Minolta MC Rokkor 1:1.7 85mm tidig version
  Mitakon (Zhongyi) 50mm f0.95 Ver I Speedmaster
  Mitakon (Zhongyi) 50mm f0.95 Ver II Dark Knight
  Nikkor 35mm f/1.4 tidig modell
  Olympus Zuiko MC Macro 20mm f/3.5
  Olympus Zuiko Auto-S 1:1,2/55mm
  Olympus Zuiko Auto-S 1:1,4/50mm endast den med silverfront
  Olympus Zuiko Pen F 1:1.8/38mm, bak 7.5µSV/h, inte mätt av oss
  Olympus Zuiko Pen F 1:1.4/40mm, bak 3,81µSV/h bak och 0,73µSV/h fram
  Olympus Zuiko Auto-S 50/1,4 M42, bak 3,59µSV/h bak och 0,81µSV/h fram
  Pentax SMC Takumar 20mm f/4.5
  Pentax SMC Takumar 35mm f/2.0
  Pentax Super Takumar 35mm f/2.0
  Pentax SMC Takumar 50mm f/1.4 ser nr 70656xx 5,06µSv/h bak och 1,06µSv/h fram
  Pentax SMC Takumar 50mm f/1.4 ser nr 20486xx 15,67µSv/h bak och 2,56µSv/h fram
  Pentax Super Takumar 50mm f/1.4
  Pentax SMC Macro Takumar 50mm f/4.0
  Pentax Super Takumar 55mm f/1.8
  Pentax SMC Takumar 55mm f/1.8
  Pentax Super Takumar 55mm f/2.0
  Pentax SMC Takumar 55mm f/2.0
  Pentax SMC Takumar 85mm f/1.8
  Pentax SMC Takumar 120mm f/2.8 3,72µSv/h fram och 0,31µSv/h bak
  Pentax Super Takumar 6x7 105mm f2.4
  Porst Color Reflex MC Auto 1:1.2/55mm 37µSv/h
  Rikenon AUTO 55mm f/1.4
  Steinheil Auto-Quinon 55mm f/1.9 KE mount
  Tele-Takumar 6.3 300mm
  Topcor RE GN 50/1.4
  Topcor UV 50mm f/2
  Yashinon-DS 50mm f1.4 0,68µSv/h
  Yashinon-DS 50mm f1.7 0,76µSv/h
  Yashinon-DX 50mm f/1.4 1,356µSv/h
  Yashinon-DX 50mm f/1.8
  Yashinon-DS-M 50mm f/1.4 0,57µSv/h
  Yashinon-DS-M 50mm f/1.7 0,79µSv/h
  Yashinon-DS-M 55mm f/1.2 1,06µSv/h
  Yashinon-ML 50mm f/1.7
  Yashinon 55mm f1.2 0,98µSv/h
  Leitz Wetzlar Summicron 5cm f2 (M39)
  Vivitar Series 1 28mm f1.9
  Voigtlander 50mm Nokton Prominent
  Voigtlander 15cm Apo-Lanthar
  Voigtlander 21cm Apo-Lanthar
  Voigtlander 30cm Apo-Lanthar 
  Voigtlander Zoomar 36-82mm f2.8 3.1 μSv/h
  Voigtlander Ultragon 115mm f/5.5 1.5μSv/h
  Wollensak Raptar 28-75mm f2.3
  Zenitar-M 50mm f1.7

  Rykten säger att även Nikkor 105/2,5 i tidig version och Nikkor 300/4,5 ska vara svagt radioaktiva men den 105/2,5 vi mätt upp visade ingen radioaktivitet alls, iofs så var det en sen modell.

  Alfa-partiklar är stora och tunga och består av atomkärnor av helium med två protoner och två neutroner. Därför tappar de snabbt sin rörelseenergi, de når max 10cm i luft och de kan stoppas av något så enkelt som ett papper. De kan inte tränga igenom hud, men de är däremot riktigt farliga om du äter eller andas in dem. Beta-partiklar består av elektroner och/eller positroner. Eftersom de är mindre så är jonisationen mindre och de kan då tränga längre in i materia. De kan färdas kring 10 meter i luft men tränger bara någon millimeter in i hud. Strålningen stoppas lätt av typ en plastskiva. Betastrålning kan ge skugga på analog film. Gammastrålning består enligt vetenskapen av fotoner och är en elektromagnetisk strålning. Den färdas med ljusets hastighet.

  Även om ett objektiv är listat här ovanför så är det inte säkert att det är radioaktivt alls, det är beroende på vilken råvara som använts när de framställde glaset. De objektiv som har högre radioaktivitet är oftast mer avancerade konstruktioner där man medvetet använt torium för att få bättre optiska prestanda. De billigare kan ha orenheter i glasframställningen som kan vara radioaktiva men doserna är avsevärt lägre där.

  Måste påpeka igen att detta endast gäller gamla objektiv och kameror. Nu kommer vi till ett större problem. Har du läst ända hit och känner dig orolig? Lugn, det blir värre. Fortfarande endast äldre produkter, max till 70-80-talen men mest före 60-70-talen. Det är att de använde torium även i sökarglasen. Då har du en radioaktiv källa alldeles intill ögat, och som inte skyddas av hud heller. Vi har inte hittat någon av alla våra kameror som skulle ha radioaktiva okular, så det är nog inte så vanligt. Några som ryktas ha radioaktiva sökare är Pentax 6x7 och Pentacon Six. Inget vi har kunnat bekräftat själva ännu.

  Om du har ett radioaktivt objektiv. Sätt på ett UV-filter så kommer inte alfastrålningen ut alls och beta når inte långt heller. Gammastrålning är en helt annan grej.

  Det är små nivåer så det är inte så farligt som det kanske låter men du bör inte mala glaset eller skrapa bort ytbehandlingen och äta upp det, eller andas in det. Det skulle vara dåligt.

  Är du nyfiken eller orolig över ett objektiv eller en kamera som du har, så kan skicka in den till oss så mäter vi eventuell strålning helt utan kostnad. Skicka i så fall till CyberPhoto AB, Box 1226, 901 22 Umeå och märk paketet "Mätning". Glöm inte att bifoga returadress.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

 • Test: Fujifilm Fujinon XF 200/2 R LM OIS WR

  Test

  Nu har vi testat objektivet som får varje Fujifilm-användare med lite koll att bli lite extra "till sig". Det här är ett objektiv som ger förutsättningarna till magiskt bra bilder - om det är bra nog. Mats har testat och du kan läsa testet hos oss redan idag.

  Mats skriver:  Fujis första kraftiga teleoptik med fast brännvidd för X-fattningen. Det här är, från början till slut, en rejäl och påkostad konstruktion med väderskyddat hölje i magnesiumlegering, flera linjära autofokusmotorer, effektiv bildstabilisering och ett antal linselement i lågspridande (ED-) och superlågspridande (Super ED-) glas. Med andra ord är detta en professionell teleoptik lämplig för krävande användning inom sport, action, porträtt och djur&natur-bilder.

  Läs mer här:  Fujifilm Fujinon XF 200/2 R LM OIS WR test

 • Mer norrsken!

  Förra stora norrskenet som var 7 oktober kom på tal och det fanns önskemål att få se det, så här kommer några bilder från det...

  Jag hoppas att du sett att du numera kan se flera bilder här i bloggen. De bläddrar iofs automatiskt men du kan också själv klicka på de små prickarna du under bilden för att se nästa bild. På mobilen så "swipar" du mellan bilderna.

  Här har jag använt min norrskensfavorit Nikon D850 med Sigma 14/1,8.

  Jag använder oftast stativet Uniqball IQ3P 36.4 med kulled Uniqball UBH 35X-1. Stativ är mindre noga än kulled. Huvudsaken att stativet är stabilt men kulled är för mig helt avgörande att det fungerar i kyla vilket Uniqball verkligen gör. Utan tvekan bäst av alla i kyla. Jag har använt flera andra märken på kulleder och många går så trögt i kyla att man antingen vill kasta dem så långt det går, alternativt att smälta dem med en 8 megawatts pulslaser. När fröken grön till slut behagar dansa där uppe i skyn då måste allt funka. Skärpan ska vara färdigt inställd och kulleden ska gå att vrida på då norrsken kan överraska från flera håll och ibland rakt upp och då man står under en corona vilket är nog den största upplevelsen.

  /Thomas

 • Captain's Log

  Just nu så testar jag massor av gammalt glas.

  I helgen så hade jag två ryggsäckar fulla med objektiv samt en koffert med en Pentax 645 600mm. När jag var tillbaka så packade jag upp allt och såg att det blev ju ett gäng objektiv faktiskt, så jag tog en bild. Vill du se bilden i full upplösning så klicka här >>

  I Captain's log så har jag testat en hel del gamla objektiv och många fler är på gång. Klicka här för att komma dit >>

  Gamla objektiv kan man dela in i tre kategorier:
  1. Riktigt bra objektiv, t ex Nikon Series E 100/2,8,
  2. Spännande eller charmig återgivning, t ex Fujinon 55/2,2
  3. Dåliga objektiv, t ex AF Nikkor 35-70/3,3-4,5

  Det som förvånat mig är hur många gamla småbildsobjektiv som verkligen är bra och som dessutom tecknar ut mellanformat, inte för att de förväntas att göra det men det är ändå överraskande hur många som gör det.

  /Thomas

 • Tokyo 2018

  Om du läser Captain´s log (som du hittar i menyn till höger) så har du säkert läst artikeln om när vi var i Japan 2008 med Nikon. Nu, 10 år senare, är vi tillbaka i Tokyo men med Fujifilm för att träffa affärsansvariga och produktansvariga på huvudkontoret och för att hårdtesta X-T3 under några dagar. Några fantastiska dagar.

  Du hittar hela artikeln via länken nedan men kortfattat kan vi inte annat än fascineras av kulturen, människorna och ordningen. Det är ett tätbefolkat land vilket ställer krav på att allt ska fungera och det gör det verkligen. Allt om de japanska tågens punktlighet är sant och så fungerar hela landet. Att få resa iväg med en så fin kompis som Fujifilms X-T3 är en ynnest och du kan läsa artikeln om resan och en kort skildring om de intryck vi hann få under ett fåtal dagar i Tokyo och Kyoto. Vill du veta mer om X-T3? Läs vårt test och inom kort kommer även en film om den här kameran som blivit en redig succé!

  Läs artikeln här:   CYBERPHOTO I TOKYO 2018

 • Söndagens norrsken

  Man blir som aldrig less på att uppleva norrsken...

  Ett något försenat norrsken träffade Sverige på söndag kväll. Tyvärr var det rätt molnigt på våra breddgrader. 

  Jag använder normalt Nikon D850 för norrskensbilder, ibland Sony A7R III men rätt sällan Fujifilm GFX, det senare mest för att ljusstyrkan på vidvinkeln till den är på f/4 och till de andra på f/1,8. Denna gång provade jag GFX + Laowa Magic Format Converter med Sigma 14/1,8. Nja, blev inte riktigt nöjd då stjärnorna inte blev lika skarpa och det beror självklart helt på konvertern. Alldeles för mycket moln också. Ändå så var det en härlig upplevelse att se fröken grön dansa där uppe.

  /Thomas

 • X-files: Írarók

  En udda bild på ett udda hus som ligger på gatan med udda namnet Írarók i Torshavn, Färöarna.

  Vi körde förbi detta udda hus varje gång vi skulle till hotellet, men oftast så regnade det då. Men en dag så strålade solen och då fick huset vara med på bild. 

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 23/4,0 R LM OIS WR, 1/280s, f/18 och ISO 100.  

  Se bilden i full upplösning >> 

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

  /Thomas

 • Test: Nikon Nikkor Z 24-70/4 S

  Test

  Nikon Z-serie var bland det hetaste på årets Expo i Umeå och det märktes genom att det var nästintill kö att få känna och klämma på Z-kamerorna och tillbehören till dessa. Benke, Anthon och Robin på Nikon hade fullt upp i många timmar! Nu har vi testa det som får ses som "standard"-objektivet till Z6 och Z7, nämligen 24-70 i S-serien som objektiven heter.

  Mats skriver:  Nikkor Z 24-70/4 S är totalt sett en mycket bra normalzoom med ovanligt få optiska brister. Skärpan är mycket redan på full öppning genom hela zoomomfånget och över stor del av bilden. Nedbländad bara ett steg ökar skärpan och som bäst resultat från kant till kant för man oftast på f/5,6-f/8 (lite beroende på brännvidd, fokusavstånd etc).  Vinjettering, distorsion och kromatisk aberration förekommer givetvis, men de håller sig på ovanligt låga nivåer och inget som jag upplever störande alls (Nikons kameror korrigerar alltid KA automatiskt, och även distorsion och vinjettering med manuell handpåläggning i kamerans meny). Bokeh och motljusegenskaperna är också föhållandevis bra för att vara en normalzoom.

  Läs mer här: Nikon Nikkor Z 24-70/4 S test

 • Fotohistoria: Agfa Clack

  Simpel men briljant.

  Agfa tillverkade Clack-kameror från 1954 till 1965. Det tidigaste modellerna hade kamerahuset i metall men senare byggdes det av plast. Kameran använder 120-film och har ett negativformat på hela 6x9cm. Du får ut 8 bilder från en 120-film. Objektivet av meniscus-typ och består av ett enda linselement. Meniscus kommer från grekiskan och betyder halvmåne och det är exakt så linselementet ser ut. Det är en konvex-konkav lins som är tjockare i mitten än på sidorna.

  Kamerans baksida och filmbana är krökt för att kunna få bra skärpa även med ett enklare objektiv. Ett smart sätt att kunna få vettiga bildresultat ur en mycket enkel och billig kamera. Även om bildresultatet inte imponerar så tar den bättre bilder än man förväntar sig av en så enkel konstruktion. Det är det stora negativformatet som gör det möjligt. Brännvidden på objektivet borde vara kring 95mm. Ljusstyrka är på f/11 och du har tre lägen på objektivet: f/11, f/12,5 och ett "närbildsläge" som sätter en liten extra lins för att förbättra närgränsen och ger fokusområdet 1-3m. Slutaren har två lägen B för bulb och M för "Moment" och ger ca 1/30s. Ovanligt nog så har den uttag för trådutlösare.

  Agfa Clack är ett mycket bra exempel på god ingenjörskonst. Smarta lösningar ger vettiga bilder trots en mycket billig konstruktion. Lite udda att de valt ormskinnsmönster på klädseln. Självklart är det bara plast.

  Kameran har inget större samlarvärde utan det handlar om några kronor. Den var väldigt billig när den såldes och den tillverkades i 1,65 miljoner exemplar. Den du ser på bilden kommer från vår egen samling.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.