Macromåndag

Det finns en till värld att upptäcka och det gör du med ett macroobjektiv, eller mellanringar, eller en bälg, eller närbildslinser, eller alltihopa.

Närbilder går att ta med de flesta kameror och vill man komma ännu närmare så finns det många alternativ, billigast är närbildslinser, men mellanringar är inte dyra heller. Vi använder två Viltrox VL-200T LED-belysningar. Det Vi gillar med dem är att man kan lätt justera både ljusstyrka och färgtemperatur. Dessutom kan man göra det med medföljande fjärrkontroll och ännu bättre att man från fjärren kan justera dem individuellt. Man kan använda vanliga lampor eller bara ficklampor om man vill. Inte lika bra eller flexibelt men fullt använbart ändå. Vi använder en ficklampa för att kunna spot-belysa om jag så vill. På denna bild har Vi gjort det på bakgrunden.

Bilden är tagen av en liten vattendroppe på en gerberablomma. Vi använder ett färgglatt mineral som bakgrund. Vi använde en Fujifilm GFX 50S med en Laowa 25/2,8 2,5-5x Ultra Macro. Här är samma motiv som förra måndagens inlägg men nu nedbländat till f/16 och Vi har även dragit ner exponeringen något för att få önskad effekt.

Klicka här för att se större bild >>

Nästa måndag ska vi se vad som händer om man lägger till en (laglig) grön laser i bilden.

Har du någon egen macrobild som du skulle vilja visa här i macro-måndag så skicka in den till bloggen@cyberphoto.se.