-
Macromåndag: Gott Nytt År!
Gott Nytt År allihopa!
Detta är en bild på en stubin från en nyårsraket. Det kändes som det perfekta motivet en macromåndag, som också är nyårsafton. Dessutom så är bilden politiskt neutral. Det finns de som gillar nyårsfyrverkerier och de finns de som ogillar det. De senare är oftast djurägare. Djur uppskattar som bekant inte fyrverkerier. Så den som gillar fyrverkerier kan njuta av en vacker bild av en stubin och den som ogillar fyrverkerier kan njuta av en vacker bild av en stubin från en raket som aldrig kommer att lyfta, detta eftersom vi var tvungna att sno en stubin från en raket för att kunna ta bilden. Alla nöjda. Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 120/4 R LM WR, 8s, f/18 och ISO 200.
Klicka här för att se större bild >>
Ha nu ett riktigt Gott Nytt År!
-
X-files: Mössa
Det skulle bli en kampanj där ett set med vantar och en mössa som har inbyggda hörlurar och jag blev tillfrågad om jag kunde ta en bild. Jag valde bilden med den "kassa" optiken framför den bild som var tagen med den superbra optiken. Varför?
Bara för att göra helt klart så skulle jag alla årets dagar välja Fujinon 110/2 framför Helios 85/1,5 om jag måste välja en av dem.
Jag tog några bilder med Fujinon 110/2 och de är knivskarpa på motivet och bakgrunden har en mjuk och fin bokeh. Teknisk perfektion. Men ibland gillar jag det lite annorlunda, det lite galna. Helios-40-2 85/1,5 med sin virvelbokeh är ett sånt objektiv och det är så roligt att använda det ibland. Skärpan är inte speciellt bra och generellt skulle jag nog inte kalla det ett bra objektiv alls, men det det har en charm och det var just den charmen som gjorde att jag gillade känslan i denna bild trots alla tekniska brister. Det blev livfullt helt enkelt.
Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + Helios-40-2 85/1,5, 1/100s, f/1,5 och ISO 500.
Se större bild >>
Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse.
Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>/Thomas
-
Gott nytt år!
Nu är det dags för nyår och vi har öppet som vanligt idag, fredag 28 december, och öppnar igen onsdag 2 januari med vanliga öppettider. Vi önskar dig som följer Bloggen ett gott nytt år och att vi ses eller hörs under 2019 igen!
Den här bilden är tagen i två exponeringar av Fredrik Larsson, fotograf i Umeå som du hittar på Instagram som @fredrikphotography - värd att följa för inspiration och härliga bilder. Vill du att vi delar eller tipsar om dig som fotograf? Maila oss på blogg@cyberphoto.se så väljer vi ut de vi kan för att dela på inspiration!
Gott nytt år!
-
Fotohistoria: Aires
Aires börjar sin historia 1949 som Yallu Optical Co., Ltd. och 1950 byter de namn till Aires Camera Works.
Aires börjar sin historia 1949 som Yallu Optical Co., Ltd. och 1950 byter de namn till Aires Camera Works. Aires tillverkade i huvudsak tvåögda spegelreflexer och mätsökarekameror, men 1958 lanserade de Aires 35-V, det är den du ser på bilden och den kommer från vår egen samling.
Detta är en mätsökarkamera med en Seikosha centralslutare och utbytbara objektiv. Objektiv som fanns var: W Coral 35/3,2, S Coral 45/1,5, H Coral 45/1,9 och T Coral 100/3,5.
Kameran är välbyggd och gedigen. Bra precision och skön känsla. Den borde ha haft framgång men kameran lanserades för sent. Den var buggd för att slåss med de största drakarna på fotomarknaden. Leica skakade om fotovärlden när de släppte sin M3 1954 och dominerade därefter "mätsökarvärlden". Aires 35-V kom 4 år för sent och redan 1959 släpper Nikon sin F och fotovärlden skakas om igen och förändras nu för alltid. Det blev spiken i kistan för Aires och de gick i konkurs redan i juli 1960.
Du kan se 9 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Här under ser du hela historien:
- 1952 Aires Tower reflex
- 1952 Aires Tower reflex 6x6 Automatic
- 1952 Airesflex YII
- 1952 Airesflex YIII
- 1953 Airesflex
- 1953 Airesflex U
- 1954 Airesflex IV
- 1954 Aires 35
- 1954 Aires 35 II
- 1955 Aires Automat
- 1955 Aires 35 IIA
- 1956 Aires 35 III
- 1956 Aires 35 IIIA
- 1957 Aires Viceroy
- 1957 Aires 35 IIIB
- 1957 Aires 35 IIIL
- 1958 Aires 35 IIIC f2.4/45mm
- 1958 Aires 35 IIIC f1.9/45mm
- 1958 Aires 35 IIIS
- 1958 Aires 35 V with Coral f3.2/35mm, f1.5/45mm, f1.8/45mm, f1.9/45mm and f3.5/100mm interchangeable lenses
- 1959 Aires 35 IIISA
- 1959 Aires Penta 35
- 1959 Aires Viscount (f/1,9)
- 1959 Aires Viscount (f/2,8)
- 1960 Aires Ever
- 1960 Aires M28
- 1960 Aires Radar-Eye
- 1960 Aires Reflex 35
- 1960 Aires Viscount M28
- 1961 Penta 35 LM
- 1962 Airesflex Z
Aires kameror hör hemma i en kamerasamling och då speciellt Aires 35-V som var deras flaggskepp. Priserna varierar beroende på skick och medföljande objektiv. En Aires 35-V med Coral 45/1,5 i fungerande skick ligger mellan 1500kr till 3500kr.Objekitvet Coral 45/1,5 var mycket dyrt att bygga och är en avancerad konstruktion så den som försöker sig på att renovera en bör vara mycket kunnig. Aries hade svårt at få ekonomi i 35-V just på grund av den dyra optiken.
-
Bättre på blixtfotografering
Så här på julaftonskvällen kan det vara trevlig att läsa något och vi släpper Mats artikel om blixtfotografering - något som många skyr eller ser som onödigt. Men det är väldigt få som får lite grepp om ljussättning som sen lämnar det. Kan man utnyttja ljus på ett bättre sätt kan man ta helt nya bilder...
Läs Mats artikel och se om det är något som passar dig och som kan ta din fotografering till en ny nivå. Ring, maila eller besök oss för att få rätt prylar och får att få svar på dina frågor - vi finns här för dig! Ha en fin fortsatt jul och ta gärna fram kameran...och blixten om du har en sån redan!
Läs mer här: TIPS FÖR BLIXTFOTOGRAFERING MED MATS
-
God Jul!
God Jul allihopa!
Meyer-Optik-Görlitz Trioplan 100/2,8 skapar denna såpbubblebokeh. Det är en härlig tid med alla lampor överallt och det ger dig många tillfällen att vara kreativ med din kamera.
Klicka här för att se större bild >>
Vi önskar er alla en riktigt mysig jul!
-
X-files: Berlin
Hela CyberPhoto åkte i april i år till Berlin. Det är en spännande stad med massor historia, och en stad med oändligt många motiv. Och en stad som överraskade mycket positivt. Jag hade förväntat mig ett betong-ghetto men fann en grön och trevlig stad.
Berlin är Tysklands största stad med kring 3,5 miljoner invånare och 4,4 miljoner om man räknar med förorterna. Den vanligaste förklaringen till namnet Berlin är att det kommer av berl, som betyder "träsk" eller "våtmark" på den västslaviska dialekt som talades i området före den tyska kolonisationen under 1200-talet. Detta kan möjligen syfta på de våtmarker som då fanns i området omkring nuvarande Alexanderplatz. Enligt en annan teori uppstod namnet Berlin ur det slaviska ordet ber som betydde "björnens ande", samt berloga, vilket betyder "björnens ide". Berlin växte under lång tid fram som en dubbelstad med namnet Berlin-Cölln. Äldsta kända omnämnandet av en ort här rör Cölln från 1237, varför detta årtal fått representera Berlins grundande vid jubileum. Berlin var huvudstad fram till 1949, och blev åter huvudstad 1990 efter murens fall. Däremellan var Bonn huvudstad.
-
God jul!
Nu är det jul och dags att njuta av lite lugn och stillhet - eller kanske med massor av liv i luckan? Oavsett hur du har det den här julen önskar vi dig en god jul och att du får njuta av kommande vecka. Vi kör öppet som vanligt idag, fredag, och har öppet igen torsdag och fredag 27 och 28 december. Vanliga öppettider gäller.
Vi tar ledigt julafton, juldagen och annandag jul men vi kommer att ha julkampanjer under julhelgen så se till att besöka vår hemsida regelbundet och följ oss gärna på sociala medier för att inte missa något. Tack för det här året vill vi passa på att säga också. Att bli utnämnda till Årets E-handlare, Årets nätbutik och få hjälpa så många kunder har gjort vårt år till ännu ett otroligt bra CyberPhoto-år. Snart är det 2019 och nya tag på många sätt - välkommen tillbaka till oss!
God jul
-
Test: Samsung Note 9
TestVi har testat Samsungs flaggskeppstelefon, eller smartphone, Note 9 och det är ingen överraskning att det är en mycket bra produkt. Storleken är något man måste vänja sig vid om man inte haft en smartphone modell större tidigare. Samsung har dolt det snyggt med väldigt slimmade kanter och läcker design. Räcker det?
Kort sagt är Note 9 en telefon som har allt man kan begära. Den är fullsmockad med prestanda, funktioner, teknik och smarta lösningar. Efter den lilla incidenten med Note 7 för ett par år sen så var vi lite osäkra om Note-serien kan fortsätta i en ny generation eller om Samsung väljer att komma med en ny serie då varumärket fick en liten törn. Men man lyckades ta sig igenom det med Note 8 och nu Note 9 och det är vi glada för då det är en modellserie som har existensberättigande. Vi gillar Note 9 och kan du leva med storleken så är frågan om det finns en bättre smartphone just nu.
Läs mer här: SAMSUNG NOTE 9 TEST
-
Fotohistoria: Bell-14
En pytteliten kamera som nästan ser ut som en systemkamera.
Det är väldigt lite känt om denna kamera. Den tillverkades kring 1960 i Japan av ett okänt företag. Den fanns i några varianter där utseendet på objekivet skiljde men själva kameran var ganska lika. Det fanns någon version där ytan till höger om sökaren där vårt exemplar visar siffran 14 som hade ett mönster som påminde (fejkade) en selen fotocell. Du kan se 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.
Senare så såldes kameran under namnet Sing 88 och var då tillverkad i Hong Kong. Troligen så såldes verktygen dit sedan modellen lagts ner i Japan. Kameran använde 17,5mm film som var rullad med papper, typ på samma sätt som 120-film är. Negativet blev 14x14mm. För övrigt så var Bell-14 är en nyare variant av kameran "Hit" som tillverkades av Tougodo 1947-1951.
Det finns självklart ingen film till denna längre. Man skulle säkert kunna använda 16mm film, men det känns inte motiverat då bildkvaliteten säkerligen var usel. Samlarvärdet är lågt och varierar kring 100-300kr. Vi har sett lycksökare begära upp till 1200kr för dem vilket är ett galet överpris. Kameran som sådan är kul att ha i en samling då den verkligen sticker ut på grund av den är så liten.
-
Test: Viltrox PFU RBMH 20/1,8 ASPH
TestViltrox objektiv. Helt nytt begrepp men vi har testat för att se om de har ett värde för oss fotografer och gissa vad - Viltrox levererar över förväntan. Det är ett objektiv som passar många som idag har en Sony med E-fattning och du bör läsa testet för det innehåller en hel del överraskningar. Läs vad Mats har att säga!
Mats skriver: Ärligt talat så hade jag inte särskilt stora förhoppningar på detta objektiv, men efter att ha testat det under flera dagar så måste jag säga att för är både förvånad och väldigt imponerad över skärpan. Viltrox 20/1,8 levererar i stort sett lika bra skärpa som många andra fasta vidvinklar i betydligt högre prisklasser. Optiken är knivskarp redan på full öppning i mitten av bilden, och nedbländad runt f/5,6 ner till f/11 blir är den rejält skarp från hörn till hörn. Jag jämförde den med den tre gånger dyrare Zeiss Loxia 21/2,8 (som har blivit min ständiga följeslagare), och jag såg faktiskt inga större skillnader i skärpa på samma bländare från f/2,8 och ner till f/11.
Läs mer här: VILTROX RBMH 20/1,8 ASPH test
-
Macro från Lena
Bland andra fotografer har Lena skickat in en bild till oss på temat Macro-måndag som Thomas har instiftat och du kan läsa ett par rader om hur Lena fått till den här bilden. Bokeh kan vara mjuk och gräddig eller ibland stirrig och stökig. Vad som är vackert eller bildskönt är upp till dig som betraktare.
Lena Martinsson skriver: Här kommer en bild fotad med Sigma 150 mm f 2,8 och Canon Eos 6 Dmark II. Man måste inte krypa jättenära när man fotar med macroobjektiv, lite avstånd funkar också, bara det är tillräckligt med förgrund och bakgrund runt huvudmotivet. Min bild är fotad i motljus rakt in i en buske full med rimfrost. Löven är huvudmotiv, resten smälter ihop till en enhet full med blingbling. Brännvidd 150 mm, ISO 100, bländare 2,8. Vore kul om den kom med i bloggen!
Och den kommer med i Bloggen, tack för att du mailat oss! Två biobiljetter kommer på posten.
-
Fujifilm X-T3 uppdatering
NyhetNu finns Fujifilms uppdatering tillgänglig för X-T3 och du kan läsa nedan vad den officiella uppdateringen innehåller. Som vanligt rekommenderar vi att man uppdaterar sin kamera eftersom uppdateringar i regel innehåller bugg-fixar, ibland sånt som tillverkarna inte anger men som kan vara avgörande för dig som användare...
1. 4K HDR video recording in Hybrid Log Gamma (HLG)
Supports 4K HDR video recording in the Hybrid Log Gamma (HLG), one of the formats defined in the ITU-R BT.2100 international standards (*1). It allows the capture of rich and realistic images in a scene where there is a huge gap between highlight and shadow, or subjects with high color saturation.
*1:Only compatible with H.265(HEVC). Please enjoy with television or display compatible with HLG formats.2. Simultaneous output of Film Simulation and F-Log footage (*2)
Supports simultaneous output of Film Simulation and F-Log footage. It allows you to record in F-Log while checking Film Simulation image on an external monitor.
*2:Not compatible with 59.94P/50P, FHD high speed rec., 4K interframe NR, and HDMI output info display mode. Also, cannot choose different image size (4K/FHD) for HDMI output and internal SD card recording.3. Display color temperature (Kelvin) on EVF/LCD Color temperature (Kelvin) can be displayed on EVF/LCD.
4. Supports slower shutter speeds with DCI4K/4K 29.97P/25P/24P/23.98P (*4) Slower shutter speeds than the framerate can be selected with 4K 29.97P/25P/24P/23.98P. *4:Cannot select slower shutter speed than framerate with DCI/4K 59.94P/50P or DCI4K/4K/FHD Long GOP recording. For detail, refer to the Shutter Speed in the “Movie Recording Mode” list.
5. Compatible with ALL-Intra and maximum bitrate 400Mbps with H.264
Using H.264 compression, you will now to be able to select ALL-Intra at a maximum bitrate of 400Mbps.6. Display power supply icon
Power supply icon is displayed on EVF/LCD while using AC adapter (AC-9VS), or Anker PowerCore+ 26800 PD (*5) and Anker PowerCore Speed 20000 PD (*6).
*5:Anker and PowerCore are trademark or registered trademark of Anker Innovations Limited or associated companies.
*6:Product may not be available on your country.7. Fix of slight defects.
Läs mer om uppdateringen: FUJIFILM FIRMWARE UPDATE X-T3
Se vår film om X-T3 här: FUJIFILM X-T3 TEST VIDEO YOUTUBE CYBERPHOTO
-
Test: Canon RF 28-70/2,0 L USM
TestVi fortsätter att testa de nya objektiven till Nikon och Canon som lanserats till de spegelfria systemen. Nu är det dags att testa den ljusstarka, och tunga, normalzoomen från Canon och Mats har, som vanligt, använt den en tid för att skriva ett test för oss som är nyfikna!
Mats skriver: Detta är en mycket gedigen, men också ovanligt stor och tung normalzoom. Faktiskt jämförbar i storlek med t ex Zeiss Otus-objektiv och vissa av Sigmas större Art-varianter. Filtergängan som är 95mm, är i klass med många supertelezoomar typ 150-600mm. När jag packade upp optiken för första gången trodde jag också att den skulle kännas för stor och tung för EOS R (som i skrivande stund är den minsta fullformatskameran från Canon). Men greppet på EOS R är tillräckligt stort och greppvänligt, och med vänsterhanden placerad under optiken får man ett bra grepp om både hus och optik.
Läs mer här: Canon RF 28-70/2,0 L USM test
-
Macromåndag: Frost-rör
Det finns helt säkert en vetenskaplig förklaring till varför frost växer som små rör på strån. Hur som helst blir det vackert.
Jag hade med mig gamla manuella objektiv för porträttfotografering denna dag. Hade ingen tanke på något annat motiv och så fick jag se så här vacker frost. Som tur var så låg Fujinon 45/2,8 kvar i ryggsäcken, ett macroobjektiv hade varit perfekt, men ibland får man ta vad man har. För en gång skull så hade jag i alla fall släpat med mig ett stativ. Det blir alltid bättre med stativ, men de är så besvärliga att släpa med sig. Jag måste bli bättre på det.
Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 45/2,8 R LM WR, 1,7s, f/11 och ISO 100.
Klicka här för att se större bild >>
Har du någon egen macrobild som du skulle vilja visa här i macro-måndag så skicka in den till bloggen@cyberphoto.se.
/Thomas
-
X-files: Life finds a way
2018 var verkligen skogsbrändernas år.
Denna bild är tagen några mil utanför Umeå där en skogsbrand härjat. Denna brand, som flera andra, började med gnistor från järnvägen. Hela området är avhugget och alla utbrända träd är bortforslade. Det är nästan som en svart öken. Mitt allt det svarta så tittar lite grönt fram vilket fick mig att tänka på en klassisk citat från Jurassic Park, nämligen: Life finds a way.
Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 45/2,8 R LM WR, 32mm, 1/900s, f/2,8 och ISO 100.
Se större bild >>
Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse.
Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>/Thomas
-
Fjällvärlden: nummer 1
Här kommer vinnarbilden i vår tävling med temat Fjällvärlden - Emil Söderlund heter fotografen! Den här bilden växer ju mer man kikar på den och när man vet vart den är tagen. Kan du se vart det är? Vi gratulerar Emil till vinsten som är valfria produkter från Samyang eller Tamron till ett värde av 7500:- inkl moms!
Så här skriver Emil: Två klättrare vandrar kammen mellan Kebnekaises nord- och sydtopp medan oväder drar in, efter att ha klättrat Nygrens led upp på Nordtoppen. Tagen med min Olympus OM-D E-M10 II och pannkakszoomen 14-42mm EZ, vilka tillsammans går smidigt ner i bröstfickan på klätterturer.
Att på toppen få till den här bilden är starkt gjort vi fastnade verkligen för den här bilden. Kebnekaise är det rätt många som tagit sig upp på men vi är desto fler som inte har gjort det och då blir den här bilden en bra motivator till att ta sig i kragen och göra ett försök! Fantastisk bild som ger dig ett fint pris, valfria produkter från Samyang eller Tamron för 7500:- inkl moms - GRATTIS!
-
Julklappar!
Det är många som köper julklappar just nu och många av er gör det hos oss vilket vi gillar så klart! Men hur sent kan man beställa och få sina klappar till jul? 19 december är den sista dagen vi rekommenderar att man lagt sin beställning om det är produkter som finns på lager och du gjort klart beställningen innan kl 16:30. Men...
...bor man i Stockholm eller norr om det har man en god chans även om man beställer den 20 december men ta inte risken att stå utan klappar i år utan lägg din beställning redan nu! Är du osäker? Ring, maila eller besök oss, vi hjälper dig gärna. Vi hoppas att du får en riktigt fin jul och en fin vecka inför jul och stressa inte utan passa på att känna lugnet. Vi har öppet som vanligt fram till 21 december, 09:30-17:00 på telefon och 10:00-17:00 i butiken, välkommen!
-
Fjällvärlden: nummer 2
Här presenterar vi nu nummer 2 i vår tävling med temat Fjällvärlden och den här bilden är inskickad av Sven Tegelmo från Uppsala. En bild som vi tittade många gånger på och som fastnar i sinnet tack vare komposition, vy och en snygg efterbearbetning som passar bilden och förhöjer känslan. Vi gillar den skarpt och det betyder att Sven får välja valfri produkt från SIRUI värde upp till 5000:- inkl moms!
Nummer ett presenterar vi imorgon, fredag, här i Bloggen så häng med, i synnerhet om du har skickat in ett bidrag! Som vi skrev igår är det otroligt vackra bidrag som har kommit in och det är tacksamt att få sitta och bedöma alla era bilder. Fantastiskt! Andrapriset är alltså en valfri produkt från SIRUI värde upp till 5000:- inkl moms, grattis Sven!
-
Fotohistoria: Paxina
Så enkel men så genialisk. Man måste bli imponerad över hur ingenjörer på den tiden kunde hitta fungerande lösningar som verkligen inte fick kosta många kronor. Nu ska vi titta på ett praktexempel på just detta.
Braun Nürnberg. Inte det Braun som tillverkar rakapparater, utan ett annat Braun. Vi har nämnt om dem tidigare i denna serie. De var absolut mest kända för deras Paximat diaprojektorer.
Karl Braun KG, Fabrik optischer Geräte und Metallwaren grundades 1915. Braun blev mest känd för sina Paxette-kameror och deras Paximat diaprojektorer. 1948 ändrades namnet till Carl Braun Camera-Werk. Braun tillverkade en hel del kameror på 50-60-talet men senare så gick produktionen mer över till diaprojektorer mycket på grund av konkurrensen från Japan. 1955 introducerades Paximat diaprojektorer. Braun var först med fjärrkontroll till diaprojektorer, först med sladd sedan trådlösa. De uppfann också autofokus för projektorer, variabel lampstyrka och användningen av halogenlampor i diaprojektorer. Mn räknar med att Braun sålde 4,000,000 diaprojektorer i 120 länder. Då under namnen Paximat och Novamat. År 2000 slutade all verksamhet och 2001 omorganiserades hela företaget. 2004 ändrades namnet till Braun Photo Technik GmbH. Idag säljer de digitala fotoramar, actionkameror, åtelkameror, väskor, filter, scannrar, osv. Troligen tillverkar de själva nästan ingenting av detta.
Braun Paxina lanserades 1950, och är en förhållandevis smidig kamera som är avsedd för 120-film och har en utfällbar optik. Hela kameran känns som pressad plåt. Mycket enkel konstruktion men ändå sinnrikt designad. Man drar ut hela fronten som sedan klickar fast med hjälp av två stora bladfjädrar. Då kommer också avtryckaren fram, vilket tydligt syns på en av bilderna som togglar här ovanför. Exponeringsiderna var 1/100s, 1/30s och B. Bländaren kunde väljas mellan f/7,7, 11 och 22. I skrivande stund är kamera hela 68 år gammal och fungerar perfekt. Mitt i allt detta enkla så har de ändå gängat ett hål för montering av trådutlösare. För att sedan fälla ihop kameran så trycker men helt enkelt in bladfjädrarna och styr in optiken.
Kameran har inget större samlarvärde men har ändå en plats i en kamerasamling som en hyllning till smarta lösningar som gör en produkt väldigt billig.
-
Fjällvärlden: nummer 3
Här i Bloggen presenteras nu vinnarna i vår tävling med temat Fjällvärlden. Tredjepris går till Petter Persson som står för bilden du ser ovan. Ett härligt ljus och en miljö vi inte riktigt kände igen tillsammans med en kort story om plats och händelse gjorde att vi gillar bilden och blev nyfikna. En valfri produkt från LEXAR är vinsten!
Petter skriver: Jag tog denna bild i södra Chile när vi åkte båt mot en stor glaciärvägg som vi skulle fotografera. Men under färden mot glaciärväggen såg jag uppe efter bergtopparna längs sjön hur glaciären spred sig längs med bergen. Fick känslan av att glaciären är ungefär som en sjukdom, sakta tar den över skogen och bergen. Men faktiskt så är det tvärtom. Den smälter bort och visar vad som finns under. Jag använde mig av: Nikon D750 med objektivet Sigma 70-200mm 2.8 HSM DG. Efteråt har jag lagt på mer vinjettering, lite mer skärpa och mer färg på solen som sticker fram mellan de tunga molnen. Fun Fact: Sjön vi åkte efter heter Lago Nordenskjold efter den svenska upptäckaren Otto Nordensköld. När en ur vårat resesällskap såg kartan kunde han konstatera att han är släkt med Otto Nordensköld och prata lite om hans liv. Helt plötsligt blev vi rockstjärnor i Chile och de som jobbade på vårt vandrarhem fick hybris. Men det är en helt annan historia.
Tack för bidraget, tack för storyn och grattis till tredjeplatsen!
Vinsten är valfri produkt från LEXAR värde upp 2500:- inkl moms.
-
Film: Fujifilm X-T3
TestNu har vi släppt vår film om Fujifilm X-T3, en kamera som skapat mycket intresse sen lanseringen. Många har bytt ut sina X-T2 men många har också bytt andra system till Fujifilm. Varför? Många av svaren får du när du ser vår nya film men du kan även läsa vårt test på vår hemsida - allt helt kostnadsfritt och utan inloggning eller användare.
Läs vårt test här: FUJIFILM X-T3 TEST AV CYBERPHOTO
Se filmen här: VI TESTAR FUJIFILM X-T3 VIDEO PÅ YOUTUBE
-
Res med oss till Rom
Följ med Mats till Rom genom hans researtikel som du hittar via länken nedan. Med ett par Sony-kameror och ett gäng gluggar så åkte Mats till Rom för att skildra verkligheten och inte bara testmiljöerna som är standardmotiven under arbetsveckorna. Fler artiklar kommer framöver.
Är du sugen på att läsa mer? Det kommer mer från Mats framöver men du har även Captain's log här till höger i menyn där du kan följa Thomas texter, bilder och artiklar fortlöpande. Bloggen är en samlingspunkt för allt så hänger du med här så missar du inget. Har du önskemål om vad Mats ska skriva om? Skriv gärna en kommentar eller maila oss.
Läs hela artikeln från Rom här: FOTOGRAFERING OCH RESTIPS I ROM
-
Macromåndag: Bubblor
Detta är bubblor som frusit fast på en is på en liten sjö djupt inne i en skog.
Jag hade med mig gamla manuella objektiv för porträttfotografering denna dag. Hade ingen tanke på något annat motiv. Som tur var så låg Fujinon 45/2,8 kvar i ryggsäcken, ett macroobjektiv hade varit perfekt, men ibland får man ta vad man har. För en gång skull så hade jag i alla fall släpat med mig ett stativ. Det blir alltid bättre med stativ, men de är så besvärliga att släpa med sig. Jag måste bli bättre på det.
Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 45/2,8 R LM WR, 10s, f/7,1 och ISO 100.
Klicka här för att se större bild >>
Har du någon egen macrobild som du skulle vilja visa här i macro-måndag så skicka in den till bloggen@cyberphoto.se.
/Thomas
-
X-files: Höstfärger
Hösten är verkligen en vacker tid.
Jag gillar alla färger i denna bild. Det gröna och gula mot den blå himlen. Sedan att just en björk får sätta prägel på bilden känns bra. Umeå är ju björkarnas stad. Bilden är tagen mitt i ingenstans, i en skog, långt från allt kändes det som. Det gick en liten skogsväg förbi och lite längre fram så fanns till vår förvåning ett gammalt hus. Jag ställer mig frågan vem har bott där ute långt från allt? Och det verkade efterhållt så det är säkert någons sommarstuga. Perfekt om man gillar att titta på träd, för mycket annat finns nog inte att göra där.
Fujifilm GFX fick verkligen bekänna färg här med den enorma kontrast som finns i denna bild. Trädstammen är egentligen helt svart på bilden men den enorma dynamiken i GFX bildsensor lyckas plocka fram så mycket information ur både högdagrar och lågdagrar, något som självklart bara går att locka fram ur en RAW-fil.
Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 23/4,0 R LM WR, 1/60s, f/16 och ISO 100.
Se bilden i full upplösning >>
Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse.
Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>/Thomas
-
Test: Feiyutech AK4000
TestNu har vi testat Feiyutechs nya AK4000 ordentligt och även gjort en kort film som visar vad du kan förvänta dig för kvalitet och funktion. Det här är en av de bästa produkterna för stabilisering just nu. Läs testet, se filmen och fundera om det här är något som passar dig!
Fabian skriver: AK4000 har dessutom fem olika funktionsknappar som bland annat används för att ändra funktionsläge, starta/stoppa videoinspelning, ta stillbilder och låsa displayen så man inte råkar ändra något av misstag. En av dessa knappar tyckte jag var speciellt användbar då den gjorde så jag snabbt kunde växla mellan HF och LF-läget, de funktionslägen jag använder mig av mest. Är man mer intresserad av de andra funktionslägena kan man enkelt komma åt de via samma knapp genom att antingen trycka två eller tre gånger efter varandra.
Läs hela testet och se filmen här: FEIYUTECH AK4000 TEST & FILM
-
Ring!
Dörr SL-45 är en ringbelysning som många har köpt men desto fler inte vet om! Mycket prisvärd och välfungerande ringbelysning som ger de där snygga ringarna i ögonreflektionen och som ger ett jämnt och snyggt ljus, fungerar perfekt för porträtt! Dörr SL-45 är ett hett tips för dig som vill börja belysa innan du går vidare till blixtar, en bra början helt enkelt.
Med i paketet följer det med en väska så att du enkelt kan ta med din ringbelysning när du inte är hemma. Låg vikt, ca 1,2 kg totalt, gör att det är enkelt att ta med om du vill ta några porträttbilder på jobbet eller i skolan. Drar man på med full effekt ger den totalt 860 lux och då kan man få till några steg totalt på ISO, bländare eller slutartid, vilket man nu vill åt. Fördelen är att man kan hitta en perfekt ljussättning snabbt så man enkelt och snabbt kan ändra mellan 290-860 lux om man tex vill fotografera med helt öppen bländare för snyggare bokeh och tydligare skärpesläpp. Vill du börja med belysning men känner att blixtar och studio är för avancerat? Börja med en Dörr SL-45 och lek dig fram, enkelt och relativt billigt.
Läs mer här: DÖRR SL-45 HOS CYBERPHOTO
-
Årets nätbutik inom Foto & Video 2018
Vi vill ödmjukt tacka alla som röstat på oss hos Prisjakt och som valt att ge oss ett omdöme under det senaste året! Kan inte annat än buga och bocka för att vi har så fantastiskt fina kunder och att vi får ha så kul tillsammans med er på telefon, mail och i butiken. Stolta för att arbeta på CyberPhoto - Sveriges bästa nätbutik enligt våra kunder, finns det ett finare pris?
Årets Nätbutik - inom Foto & Video. Att bli bedömd av sina kunder och att då vinna den här utmärkelsen gör att vi blir enormt glada. Vår nya hemsida, som utvecklas och förbättras dagligen, har varit ett projekt som tagit mycket tid och energi och att då mitt i övergången (både för oss och dig som kund och besökare) få den här utmärkelsen gör oss enormt stolta och glada. Vi passar på att gratulera Apotea som vann som Årets Nätbutik alla kategorier. Vi vann som Årets E-handlare 2018 av Pricerunner tidigare i år och nu detta som grädde på moset, Årets Nätbutik - Foto & Video. Idag är det feststämning på CyberPhoto!
Än en gång, ett stort TACK till alla er som följer oss och väljer att handla hos oss!
-
Fotohistoria: Industar-50-2
Denna optik är pytteliten och löjligt billig, 65 gram och kostar oftast 100-200kr. Det är en 50mm f/3,5 rysk Tessarkopia och den har 4 element i 3 grupper. Den är mycket bättre än man förväntar sig. Kolla in bilderna i testen!
KMZ (Krasnogorski Mekhanicheskii Zavod) tillverkade denna optik från 1959. Den finns i lite olika varianter och vissa tillverkades av LZOS (Lytkarino Optical Glass Factory). Detta är en gammal och billig rysk optik, men det finns inte mycket mer att säga här, du bör gå vidare och se testbilderna så kommer du att förstå mer...
-
Bäst 2018
2018 har varit ett fullspäckat år när det gäller foto & videoprylar så det kommer att bli en utmaning att få till CyberPhoto Awards det här året. Inte för att det saknas prylar som platsar utan att göra ett val. Flera sajter har redan sammanställt årets "vinnare" och vi kommer att presentera våra vinnare inom kort.
En kamera som förtjänar en hög placering är Canon EOS M50 som försvunnit i bruset av fullformatskameror men som betydde mycket för många fotografer. Den presterar väldigt bra och var den kamera som för Canon egentligen bröt isen och visade att man tar spegelfria kameror på allvar - långt innan EOS R presenterades. När EOS M50 lanserades förstod vi att spegelfria kameror från Canon är på gång på en högre nivå än tidigare och vid lanseringen av EOS R var man tydliga från Canon att det här är "början". Även om det skapar lika många nya frågor som svar så är det glädjande att Canon tar upp matchen med konkurrenterna.
Sony A7R III skulle utan problem kunna nomineras i flera klasser men då den kom 2017 får den stå utanför trots att den har gjort en succé i särklass under året. Sony har däremot släppt objektiv under året som kommer att uppmärksammas. Nikon har lanserat Z-serien som fått både ris och ros under hösten men det finns en produkt från Nikon som sticker ut och kommer att belönas på något sätt - 500mm i PF-serien! Alla som kunnat testa det här objektivet är eniga, det är en fantastiskt bra produkt, en riktig "hit".
Det finns massor av andra produkter som sticker ut i år, DJI Ronin, Mavic, Zhiyun Weebill och massor av andra roliga och kreativa prylar. Vilka som vi anser vara de bästa 2018 kommer inom kort i Bloggen. Vad tycker du?
-
Viltrox objektiv
NyhetViltrox har flera intressanta produkter i sitt sortiment och nu kommer objektiv från denna kinesiska fototillbehörs-tillverkare. Att konstruera ett bra objektiv är ingen barnlek - det finns exempel på dåliga objektiv från stora och kunniga optik-tillverkare så utmaningen är stor. Har Viltrox rört sig in på för djupt vatten?
Tre objektiv lanseras nu till Sony FE och Fujifilm X, det är ett 20mm f/1,8 till Sony FE, ett 85mm f/1,8 till både Sony FE och Fujifilm X med autofokus och till sist ett ytterligare 85mm f/1,8 utan autofokus till Sony FE med bländarring, totalt 4st objektiv, 3 konstruktioner. Mats testar dessa för fulla muggar just nu men första utlåtandet är citat; "skitbra!". Viltrox 20mm f/1,8 täcker fullformat på Sony med E-fattning och har en 14-bladig bländare och väger som en Zeiss. Känslan i alla objektiven är Zeiss så troligen har utvecklarna haft ett gäng Zeiss-objektiv som referens. Tunga glas och rejäl konstruktion gör att vi gillar dessa redan innan vi testat den. Vikten är 775 gram. Ultrarund bländare vilket man ser vid en närmare inspektion.
85mm f/1,8 tecknar ut fullformat på Sony FE och har en elektronisk styrd bländare men manuell fokus. Vikten på 665 gram ger samma känsla som jag beskrev ovan, det är Zeiss så det skriker om det. Bra för oss som gillar Zeiss. Denna är också under test och första känslan är positiv i form av att man kan ta riktigt bra bilder och den har relativt avancerade ytbehandlingar för att minimera flares och ghosting, alltså olika effekter av inre reflektioner i objektivet. STM-varianten av denna kommer till både Fujifilm och Sony och har autofokus och kostar således något mera. Dessa kommer i januari och blir väldigt spännande att testa! Våra test kommer inom kort och du kan redan beställa ditt exemplar hos oss.
Läs mer här: VILTROX OBJEKTIV HOS CYBERPHOTO
-
Test: Nikon Z 35/1,8 S
TestNikon Z6 och Z7 har fått ett blandat mottagande men det säljs många och det är fortfarande svårt att sätta tänderna i en kamera direkt, de flesta får köa och vänta en stund. Vi har har testat ett av de nya objektiven till Z-serien och det är Nikons egna 35mm. Man säger att den nya konstruktionen ska ge otroligt skarpa objektiv. Har Nikon rätt?
Mats skriver så här: Z 35/1,8 S är en mycket skarp optik, och det direkt på f/1,8. Vid nedbländning ökar som vanligt skärpan ytterligare lite till, och i centrum blir det knivskarpt redan på f/4. Som bäst hela vägen ut till kanterna blir det vid f/5,6- f/8. Distorsionen är försumbar, och detsamma gäller kromatisk aberration. Vinjetteringen ligger på en mer normal nivå och som brukligt märkbar på större bländaröppningar. Nano Crystal antireflexbehandling ska minimera reflexer och ströljusproblematik i optiken, och motljusegenskaper är bevisligen också mycket bra. Objektivets bokeh är också bara lugn och fin. Nikon Z 35/1,8 S är med andra ord ett skarpt och bra objektiv.
Läs hela testet här: NIKON Z 35mm f/1,8 S TEST
-
Känslor i kartong
Vissa prylar är inte det bästa eller det mest praktiska köpen. Inte ens prisvärda ibland. Sony RX1R II är en sån där kamera som inte känns som det smartaste köpet men vad gör det när den skapar ett sug som gör att man vill ha. Man får begär, habegär. Är du också sugen så vänta inte för vi har några kameror till ett bättre pris just nu...
Det här är en typisk kamera som känns dyr, opraktisk och som ett dumt köp när man kan köpa en A7 III eller någon annan A7-kamera med utbytbart objektiv till ett bra pris i jämförelse. Som Fujifilm påvisade med X100 är känslor viktigt och därför kontrade Sony med sin RX1 som med fullformats-sensor och mycket teknik fick sig en plats på marknaden. Nu har vi några RX1R version II till riktigt bra pris på lager och det är först till kvarn som gäller. Vem köper lycka först?
Här hittar du RX1R II så länge de finns i lager: SONY RX1R II KAMPANJPRIS
Här hittar du RX1R II med extra tillbehör: SONY RX1R II KIT KAMPANJPRIS
Kitet avser sökare, läderväska och motljusskydd från Sony (inkluderat)
-
Macromåndag
Det finns en till värld att upptäcka och det gör du med ett macroobjektiv, eller mellanringar, eller en bälg, eller närbildslinser, eller alltihopa.
Bilden är tagen av en liten vattendroppe på en gerberablomma. Här har vi riktat en (laglig) grön laser mot vattendroppen. Vi har ett metalliskt "repigt" material som bakgrund. Vi använde en Fujifilm GFX 50S med en Laowa 25/2,8 2,5-5x Ultra Macro. Stjärnan som syns i droppen är som den blev på bilden. Laser ger ett mycket speciellt ljus och det ger en "Alien"-känsla i denna bild. jag provade med röd laser också men det blev inte lika spännande.
Klicka här för att se större bild >>
Har du någon egen macrobild som du skulle vilja visa här i macro-måndag så skicka in den till bloggen@cyberphoto.se.
-
X-files: Hösteld
Vi hade en varm och färggrann höst i år.
Vi var på väg hem från en heldag av upplevelser och fotografering. Det blåste en hel del den dagen så vi fick aldrig de reflektioner vill ville i de sjöar som vi besökte. Då såg vi denna sjö som låg alldeles stilla och det fanns höstvackra träd på andra sidan. Tyvärr var området ner till sjön instängt av elstängsel och det fanns boskap överallt. Inte för att boskap normalt är så aggresiva, de kan vara det ibland, men man vill inte riskera få en arg bonde efter sig så vi nöjde oss med att fotografera över boskapen och fånga så mycket av sjön som möjligt. Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 120/4,0 R LM OIS WR, 1/280s, f/4 och ISO 250.
Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse.
Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>
/Thomas -
Test: Fujifilm GFX 50R
TestFullformat är den stora grejen just nu på marknaden men det bryr sig Fujifilm föga om och fokuserar istället på mellanformat och sitt ypperliga X-Trans-CMOS-system. Vi har testat nya GFX 50R för att jämföra den mot de andra kamerorna på marknaden som den konkurrerar och inte konkurrerar emot. Oavsett vad, GFX-kamerorna ger otrolig bildkvalitet!
Mats skriver: Fujifilm GFX 50R är precis som storebror 50S, försedd med både mekanisk och elektronisk slutare som klarar slutartider ner till 1/16000 sekund, vilket är suveränt om man t ex plåtar på full öppning med ljusstark optik i fullt dagsljus. Med den mekaniska slutaren är det istället 1/4000s som gäller för kortast möjliga slutartid. En mellanformatskamera som GFX 50R (och 50S) är inget bra val för dig som vill kunna bränna av massor av bilder på kort tid, den passar betydligt bättre för oss fotografer som fotograferar exempelvis landskap, natur och studioplåtning, där bildkvaliteten har en högre prioritet.
Läs hela testet här: FUJIFILM GFX 50R TEST
-
Fotohistoria: Helios-40-2 85/1,5
Detta är en väldigt gammal konstruktion och den delar verkligen fotovärlden i två tydliga delar. De som upplever en bild och de som analyserar en bild.
It's Russian. Ryssarna kopierade tyska objektiv under kalla kriget och denna konstruktion är en kopia av Zeiss Biotar från 50-talet någon gång. Helios-40 tillverkades fram till Sovjetunionens fall 1991. Men det fanns en efterfrågan av denna udda optik och 2012 återupptogs tillverkningen igen. Helios tillverkades av KMZ, som står för Krasnogorski Mekhanicheskii Zavod. KMZ grundades 1942 i en förort till Moskva som heter Krasnogorsk. De skulle förse ryska armén med optisk utrustning. 1946 så började KMZ tillverka kameror, först med en ihopfällbar kamera med namnet Moskva. 1948 började de tillverka FED kameror och 1949 kom Zorki kameor, och 1952 lanserades en spegelreflexkamera som byggde till stora delar på Zorki. Denna nya kamera fick namnet Zenit. Helios kallades objektiven till Zenit. 1993 blev KMZ till S.A.Zverev Krasnogorsky Zavod Jsc.
Det var lite kort historik. Så vad är så speciellt med denna optik då? Den har en fantastisk virvelbokeh. Det är verkligen den stora grejen med denna optik. Rent tekniskt så är den helt klart bara byggd av metall och glas för den är galet tung, den väger hela 820 gram. Den har 6 element 4 grupper och en filterdiameter på 67mm. Den har även dubbla lager av bländarblad vilket känns påkostat på en så "udda" optik. 10 bländarblad i varje lager. Skulle vi råkade tappa ner den så är vi nog mer oroliga över golvet än optiken för den är verkligen byggd som en stridsvagn.
Vi visade några medarbetare bilder tagna med denna optik och de flesta sa wow, vilken härlig bild, medan någon direkt zoomar in för att se om skärpan på ögonfransarna är bra och missar helheten av bilden och tycker att det är skräp. Detta är inte en optik för alla, för alla förstår inte, och alla gillar inte looken på bilderna. Det är helt okej. Den är inte skarp på full öppning och kantskärpan är bedrövlig. Nedbländad presterar den bra. Men det är just dess "fel" som gör den intressant, kreativ, rolig och spännande. Det är inte en optik för produktfotografering eller liknande, det är en optik för porträtt och stämningsbilder där är den fantastisk.
Vi har testat den mer ingående och vi har ett gäng bilder tagna med den som du kan se här >>
-
DJI Osmo Pocket
NyhetDJI lanserar en väldigt spännande produkt med många smarta features och vi tror det här kan bli en dundersuccé - kom ihåg vart du läste det först! En kompakt, stabiliserad kamera i en helhetslösning som gör det enkelt, smidigt och troligen riktigt bra. DJI Osmo Pocket har stor potential trots liten storlek.
Bara 116 gram och ändå filmar den 4k upp till 60p och 120 fps upp till 1080p. Vid filmning i 4k 30p räcker batteriet drygt två timmar och det är inbyggt batteri - men den kan drivas av extern källa. Man kan även koppla den till din Android eller iOS-produkt för att använda den som skärm och kontrollenhet om du vill, inget man måste göra. DJI Osmo Pocket har en sensor på 1/2,3" som ger stillbilder på 12 mpixel. Inbyggd 1" display med touch-funktion, massor av inställningsmöjligheter och ett format som gör att man blir sugen direkt! Pris ca 3790:- och leverans kring jul 2018.
Läs mer och beställ här: DJI OSMO POCKET
-
Lowepro GearUp
NyhetLowePro har massor av nyheter och det kommer ännu mera smarta prylar! LowePro GearUp är en ny serie tillbehörsväskor som har blivit en succé och som du hittar hos oss i sortimentet. Även nya Whistler och Powder är superintressanta. Du kan även vinna en valfri väska upp till 3000:- om du har lite tur och skicklighet.
GearUp-serien kommer garanterat att fyllas ut med fler produkter men det mesta finns på plats redan nu. Du hittar alla GearUp-produkter via länken nedan, kika närmare på de redan nu. Ny Whistler II-serien är ryggsäcken för dig som är ute under vinterhalvåret och behöver all hjälp du kan få för att komma undan så bekvämt och lätt som möjligt. Läs mer om Whistler II i både 350 och 450-version via länken nedan. Det är en "drömryggsäck" för de flesta av oss! Powder är storebror som också är speciellt framtagen för tuffa tag under både sommar och vinterhalvåret i en storlek större.
Läs mer om Whistler II här: LOWEPRO WHISTLER II
Läs mer om Powder här: LOWEPRO POWDER AW
Läs mer om GearUp här: LOWEPRO GEARUP
Vill du vinna en valfri väska eller ryggsäck från LowePro? Då ska du vara med och tävla på vårt Instagram-konto, tävlingen kommer upp ca kl 15:00 idag 28 november och pågår tom 3 december. Du hittar oss på @cyberphoto_se och är väldigt välkommen att följa oss där! Har du inte Instagram? Det är idag ett av de absolut bästa ställena för inspiration då antalet konton för oss som gillar fotografering är oändligt - man hittar någon ny att följa varje dag!
-
Test: Zeiss Batis 40/2,0
TestBatis 40mm till Sony E-fattning är ett objektiv som vi tycker är spännande då Batis-serien innehåller riktigt fina gluggar med autofokus och OLED-display. Vi tog med denna glugg till Rom, Italien för att se hur den presterar i "verkligheten" och det går inte att klaga på den. Ingen vi förväntade oss att behöva göra heller...
Mats skriver så här: Förutom en rejäl konstruktion mestadels i metall är objektivet tätat mot damm, fukt och stänk. En gummipackning runt kamerafattningen förhindrar att fukt och damm tränger in mellan kamera och objektiv. Detta gör det möjligt att använda det även när förhållandena inte är de bästa - och då framförallt tillsammans med något av Sonys vädertätade kamerahus. Elektronisk display på objektiv är nytt och kanske trevligt för vissa användare, personligen hade jag dock föredragit gammal hederlig bländare- och avstånds-skala. Den tar först och främst ingen ström, och ger även för mig en mer hemtam och tydligare indikering vid de tillfällen jag är ute efter att hyperfokusera.
Läs hela testet här: Zeiss Batis 40/2,0 test
-
Tamron - fler uppdateringar
NyhetFörra veckan presenterade Tamron uppdateringar till några av sina objektiv för bättre kompatibilitet med Nikons Z-serie och adaptern FTZ - och nu kommer ännu en uppdatering till ytterligare tre objektiv. Det betyder att vi kan förvänta oss ytterligare fler uppdateringar till övriga objektiv inom kort.
Den här gången kommer det uppdateringar till Tamron 15-30mm f/2,8 G2, 24-70mm f/2,8 G2 och 18-400mm f/3,5-6,2 Di II VC HLD för att fungera korrekt med Nikons nya spegelfria fullformatare. Adaptern Nikon FTZ är det det man säger sig vara kompatibel med och vi är glada att Tamron tagit kompatibiliteten på allvar genom att göra uppdateringar och säkerställa så att deras produkter fungerar till nya kameror. Sånt här gillar vi!
Läs mer om uppdateringar här: TAMRON FIRMWARE UPPDATERING 15-30 24-70 18-400
-
Macromåndag
Det finns en till värld att upptäcka och det gör du med ett macroobjektiv, eller mellanringar, eller en bälg, eller närbildslinser, eller alltihopa.
Närbilder går att ta med de flesta kameror och vill man komma ännu närmare så finns det många alternativ, billigast är närbildslinser, men mellanringar är inte dyra heller. Vi använder två Viltrox VL-200T LED-belysningar. Det Vi gillar med dem är att man kan lätt justera både ljusstyrka och färgtemperatur. Dessutom kan man göra det med medföljande fjärrkontroll och ännu bättre att man från fjärren kan justera dem individuellt. Man kan använda vanliga lampor eller bara ficklampor om man vill. Inte lika bra eller flexibelt men fullt använbart ändå. Vi använder en ficklampa för att kunna spot-belysa om jag så vill. På denna bild har Vi gjort det på bakgrunden.
Bilden är tagen av en liten vattendroppe på en gerberablomma. Vi använder ett färgglatt mineral som bakgrund. Vi använde en Fujifilm GFX 50S med en Laowa 25/2,8 2,5-5x Ultra Macro. Här är samma motiv som förra måndagens inlägg men nu nedbländat till f/16 och Vi har även dragit ner exponeringen något för att få önskad effekt.
Klicka här för att se större bild >>
Nästa måndag ska vi se vad som händer om man lägger till en (laglig) grön laser i bilden.
Har du någon egen macrobild som du skulle vilja visa här i macro-måndag så skicka in den till bloggen@cyberphoto.se.
-
Test: Canon RF 50/1,2 L USM
TestCanon EOS R har slagit ner som en bomb som man visste skulle komma. Ryktena har föregått kameran under lång tid men objektivet som vi nu testat var inte lika "välkänt" innan lanseringen. 50mm f/1,2 för en fullformatskamera gör att man inser att vikten och formatet inte blir kompakt. Men det var inte heller meningen.
Mats har testat den här pjäsen och skriver: RF 50/1,2 är en mycket gedigen och ovanligt stor normaloptik, nästan dubbelt så stort och tungt objektiv som den redan tunga EF 50/1,2, och RF 50 känns mer jämförbar med Zeiss Otus-gluggar och några Sigma Art-varianter. Känslan i fokus- och kontrollring är förstås utmärkt och objektivet är självklart vädertätat för professionell användning (dock inte vattentätt). Fokusringen är elektroniskt driven även vid manuell fokusering.
Läs hela testet här: CANON RF 50/1,2 L USM TEST
Se mer om EOS R från CyberPhoto Expo: YOUTUBE CYBERPHOTO EXPO (vid ca 59 min 50 sek)
-
Facebook Extra
Fredag 23 november är Black Friday - en dag då det smäller till hos många som väntat med sitt inköp av prylar till sig själv och julklappar till vänner och familj. Vi kommer att ha en hel del sjysta erbjudanden på kameror, objektiv och annat men för dig som vill se fler erbjudanden så följ oss på Facebook där vi lägger ut erbjudanden fortlöpande!
Har du inte Facebook? Då kanske det är dags att följa med om du vill se lite "extra" så att säga...för där lägger vi så klart ut en del bilder och länkar som kan vara intressant för oss som gillar kameror och fotografering. Vi kommer att fokusera på Bloggen framöver som vår centrala punkt och där du inte ska missa något men på Black Friday kommer det att vara värt att haka på vår Facebook-sida för att se extra erbjudanden...
Gruppen hittar du här: CYBERPHOTO PÅ FACEBOOK
Väl mött!
-
Huawei Mate 20 Pro
TestVi kommer att testa fler mobiltelefon framöver då kameradelen i dessa blir allt viktigare och används mer och till fler saker. Huawei Mate 20 Pro har en kamera som gör den till toppkandidat bland smartphones idag. Huawei är "på gång" och det märks då många av er väljer att köpa en Huawei idag.
Kameran är en del som vi verkligen är imponerade utav med nya Huawei Mate 20 Pro under vår test-tid. Testet är ett enklare test ,som en konklusion av någon veckas användande, och då är referenserna Apples senaste iPhone-serie och Samsungs samt Sonys toppmodeller. Mate 20 Pro är spontant lik en Samsung S9 i känsla och form och man förstår varför då Samsung är väldigt duktiga på att designa sina telefoner. Fördelen med Mate 20 Pro är för det första kameran som du kan läsa mer om i testet via länken nedan. Den korta versionen är att både hårdvara och mjukvara verkar fungera perfekt tillsammans och ger en mycket bra autofokus och bildkvalitet. Toppklass deluxe!
Batteritiden är något som är högst aktuellt. Gå igenom terminal 4 eller 5 på Arlanda en fredag eftermiddag och räkna antalet mobilladdare som sitter i uttagen så förstår man vikten av detta. Batteritiden på Mate 20 Pro är imponerande bra - Johan som är en av testarna laddade telefonen till 100% på måndag morgon - tisdag kväll visar den 49%. Han kanske inte använde den så mycket? Exakt samma tidsspann med vilken annan testad topptelefon, för samma person, klarar inte ens samma tid även om man låter den gå till 0%, så det är en klar skillnad. Vi skulle vilja testa den utöver en längre period med fler appar installerade men i direkt jämförelse, under samma period, är Huawei Mate 20 Pro en telefon som verkar ge nya förutsättningar när det gäller batteritid.
Läs mer här: HUAWEI MATE 20 PRO TEST
-
Fotohistoria: Halina
Empire Made it is.
Halina kameror tillverkades av Haking i Hong Kong. Den är märkt med "Empire Made" i botten, vilket då avser det Britiska Imperiet som Hong Kong då tillhörde.
Halina Paulette Electric lanserades 1967 och har en Halinar Anastigmat 45mm f/2,8 optik. Slutaren klarar 1/30s - 1/250s + B. Bländaren är helt osexig med endast två bländarblad som ger en fyrkantig öppning. Bokehn på den kan inte vara annat än hemsk.
Kameran är helt manuell och att kalla den Electric är ju lite överdrivet. Den har en okopplad ljusmätare av selen-typ som vissar ett ev-värde, eller ljusvärde om man så vill kalla det och sedan kan du se inställt ljusvärd på objektivet och som du då ändrar genom att ändra tid eller bländare. Detta är en billig och enkel kostruktion men trots sina 50 år på nacken så fungerar den fortfarande, till och med ljusmätaren fungerar. Den visar säkert inte korrekt
Kameran du ser på bilden är från vår egen samling. Vi betalade 55kr på en loppis och det är ungefär vad den är värd. Även om vi sett priser upp till 700kr för den så är verkliga värdet bara 50-100kr. Vi köpte den endast för att kunna berätta lite om Halina här på bloggen och att det stod "Empire Made" kändes lite intressant.
Vill också tipsa om senaste inläggen i Captain's Log där vi testat över 40 gamla objektiv, här är fem av de senaste:
Nikkor 50/1,4 >>
Pentax50/1,4 >>
Nikkor 105/2,5 >>
Angenieux 70-210/3,5 >>
Ricoh 50/2 >> -
Tävling: fjällen
Nuhar vi kört igång en tävling för dig som har fotograferat i fjällen i sverige eller i en fjällvärld någon annanstans. Temat är fjällvärlden och tävlingen pågår tom 30 november - vinsterna är julklappar värde totalt 15000kr till de tre som tar sig till pallen! Som vanligt mailar du in ditt bidrag till blogg@cyberphoto.se och läs villkoren här nedan innan du skickar in!
Varje tävlande får tävla med ett (1) bidrag och det ska mailas in till oss på blogg@cyberphoto.se i JPG eller PNG. Bildfilen får vara max 5 megabyte, minst 1024 pixel bred och det är fri tolkning på temat Fjällvärlden. Juryn består av anställda på CyberPhoto AB. Familj och nära vänner till anställda på CyberPhoto får ej delta i tävlingen. Juryns beslut kan ej överklagas, ev. vinstskatt betalas av vinnaren och vi förbehåller oss rätten att använda din bild i samband med tävlingar på Facebook, Instagram och vår egen hemsida, inget annat och bilden förmedlas ej till någon part utanför CyberPhoto AB.
Så där - se till att skicka in din bild till oss och ta chansen att vinna din egen julklapp i år!
Foto: Mikael Karlsson (landskapstävling Expo 2018, vi har lovat att presentera flera av de som tog sig till de sista gallringarna och denna bild är en av dessa, som även passar in bra på temat Fjällvärlden)
-
Feiyutech AK2000 & AK4000
Bland alla stabiliseringsprodukter från Zhiyun, DJI och andra märken finns Feiyutech som har flera mycket heta modeller som G6 Plus och Vimble. Nu kommer AK2000 och AK4000 som ger otroligt mycket för pengarna och är nya toppkandidater i klassen bland de bättre stabiliseringarna på marknaden. Vi kommer att släppa test inom kort!
Men vi kan redan nu berätta att både AK2000 och AK4000 från Feiyutech är väldigt potenta och tar upp kampen med Zhiyun och nya Weebill Lab samt DJI med sin Ronin vilket gör den intressant för många av oss som följer Bloggen. Att använda stabilisering gör livet mycket lättare för alla som filmar även om man har mycket bättre stabilisering i kamerorna idag än för bara några år sen. Feiyutech har verkligen visat framfötterna och AK4000 är verkligen fullspecad, vad sägs om upp till 12 timmars batteritid, extremt starka motorer och en totalvikt på 4kg som den klarar av att hantera. Funktionsmässigt har den allt man kan önska och du läser mer via länken nedan där du också kan läsa om skillnaderna mellan AK2000 och AK4000. Test och exempelfilm kommer inom kort!
Läs mer här: FEIYUTECH AK4000
Läs mer här: FEIYUTECH AK2000
-
Test: Fujifilm Fujinon XF 8-16/2,8 R LM WR
TestNu har vi testat Fujifilm XF 8-16mm och det här är ett efterlängtat objektiv för alla vidvinkel-användare! Motsvarande bildutsnitt på 12-24mm gör att den matchar i utsnitt mot Canons och Nikons bästa vidvinkelzoomar och Fujifilm har "sluppit" att anpassa detta objektiv för en fullformatssensor vilket ger enklare förutsättningar för bättre bild. Och pris.
Mats skriver: Fuji kompletterar sitt vidvidnkelsortiment för X-serien med en kraftig och ljusstark vidvinkelzoom. XF 8-16/2,8 är det objektiv i Fujis X-serien som når de kortaste brännvidderna till dags dato (några millimeter kortare än den lite enklare XF 10-24/4). Objektivet är tätat mot fukt och damm och har Nano GI-antireflexbehandling för optimal hantering av reflexer och ströljus.
Läs mer här: FUJIFILM XF 8-16mm 2,8 R LM WR test
-
Tamron uppdaterar
NyhetTamron kommer med en uppdatering efter en osäkerhet kring kompatibiliteten mellan Nikons nya FTZ-adapter och objektiv från tredjepartstillverkare. Vi har kunder som rapporterar att det mesta verkar fungera korrekt med få undantag och nu släpper alltså Tamron en uppdatering som säkerställer funktionaliteten.
De tre objektiven man kommer med en uppdatering till nu är 70-200mm f/2,8 G2 samt 150-600mm G2 utöver 17-35mm f/2,8-4, alla med Nikon-fattning så klart. Antingen kan man använda USB-dockan som du hittar på vår hemsida (HÄR) för att själva byta firmware eller så kan man ta kontakt med oss för att få den uppdaterad mot en servicekostnad. Frågan som väcks, men som vi inte får svar på nu är 1) kommer uppdateringen till fler objektiv från Tamron eller 2) fungerar övriga redan tillfredsställande?
Har du testat din Nikon-kamera med FTZ-adapter och olika objektiv så skriv gärna en kommentar eller maila oss det du upptäckt. Vi är extra nyfikna på hur just Tamron fungerar med din Nikon-kamera då vi fått många rapporter om att Sigma verkar fungerar bra, generellt sett.
Ladda ner fin nya firmware här: TAMRON FIRMWARE NIKON FTZ
-
Macromåndag
Det finns en till värld att upptäcka och det gör du med ett macroobjektiv, eller mellanringar, eller en bälg, eller närbildslinser, eller alltihopa.
Det har varit så grått och regnigt senaste tiden och avtryckarfingret har börjat klia rejält så jag har plockat fram mina närbildstillbehör och jag hade verkligen glömt bort hur roligt macro var. Jag använder vårt vanliga köksbord och två Viltrox VL-200T LED-belysningar. Det jag gillar med dem är att man kan lätt justera både ljusstyrka och färgtemperatur. Dessutom kan jag göra det med medföljande fjärrkontroll och ännu bättre att jag från fjärren kan justera dem individuellt. Jag använder också en ficklampa för att kunna spot-belysa om jag så vill. På denna bild har jag gjort det på bakgrunden.
Bilden är tagen av en liten droppe vatten på ett blad från en gerberablomma. Jag har använt ett färgglatt mineral som bakgrund. Jag använde en Fujifilm GFX 50S med en Laowa 25/2,8 2,5-5x Ultra Macro. Denna bild är tagen på full öppning och resultatet blev väldigt vackert. Påminner mig om scenen med stranden på planeten Mül från filmen Valerian and the City of a Thousand Planets.
Klicka här för att se större bild >>
Nästan måndag ska vi se vad som händer om vi bländar ner rejält och drar ner exponeringen lite.
Har du någon egen macrobild som du skulle vilja visa här i macro-måndag så skicka in den till bloggen@cyberphoto.se.
/Thomas
-
X-files: Bakkahella
Denna udda byggnad hittar du gatan med namnet Bakkahella i Torshavn, Färöarna.
Färöarna är närmare och billigare än de flesta tror. De ligger mellan Norge och Island och tillhör Danmnark så man flyger enklast från Köpenhamn med SAS och med vanliga 737or.
Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 32mm, 1/140s, f/11 och ISO 100.
Se bilden i full upplösning >>
Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse.
Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>
-
Zhiyun Crane 3 Lab
NyhetZhiyun har gjort succé med sina stabiliseringsprodukter och nu kommer nya Crane 3 Lab som tar stabiliseringen ett steg längre! Lab står för deras konstruktion som gör att man kan växla hur man håller i stabiliseringen. Läs mer på vår produktsida om Crane 3 Lab via länken nedan och beställ ditt exemplar redan nu!
För dig som har en kamera med en maxvikt på 3kg så finns redan Weebill Lab som vi fått in i lager idag, fredag. Den hittar du om du klickar här: WEEBILL LAB men behöver du en större variant är det Crane 3 Lab från Zhiyun du behöver. Den klarar upp till 4,5 kg men hanterar vikter på 2-3 kg med betydligt bättre kontroll än Weebill LAb och andra stabiliseringar. Jämfört med Crane 2 är motorerna 100% starkare, låter 50% mindre, har 150% snabbare respons och klarar 0,5kg högre vikt. Zhiyuns Lab-konstruktion ihop med alla andra nyheter i Crane 3 Lab för att skapa den bästa totalprodukten för fokusering och styrning av kameran gör att det här kommer att bli en ny favorit!
Läs mer och beställ din här: ZHIYUN CRANE 3 LAB
-
Lexar Fingerprint
NyhetFör dig som pysslar med aktier så är Fingerprint ett namn som klingar bekant. För oss som inte pysslar med aktier men fotografering och video så finns nu Lexar Fingerprint - ett USB-minne skyddat av ditt fingeravtryck - för de där filerna som inte får hamna i fel händer så att säga.
Det fins massor av USB-minnen och det är A och O att det är bra kvalitet för oss som "fraktar" bild- och videofiler med oss. Bra kvalitet när det gäller att de inte slutar att fungera och att överföringshastigheter till och från minnet är höga. Säkerheten har man kunnat hantera med kryptering osv men nu kommer alltså USB-minnen med fingeratrycksläsare direkt på minnet, smart! Kolla in videon på produktsidorna via länken nedan. Man kan spara upp till 10 olika fingeravtryck på ett och samma minne och bestämma vem som kommer åt vad på det.
Läs mer här: LEXAR FINGERPRINT USB 32 64 128 GB
-
Fotohistoria: Meyer-Optik-Görlitz
Ett anrikt företag som försvann för länge sedan, men som typ återuppstod 2014 genom Kickstarter.
Meyer-Optik Görlitz grundades 1896 av Hugo Meyer (1863-1905) och Heinrich Schätze. Det hette då Hugo Meyer & Co och 1936 bytte de namn till Optische und Feinmechanische Werke Hugo Meyer & Co. Efter kriget byttes namn igen och då till VEB Optisch-Feinmechanische Werke Görlitz och senare integrerades de i VEB Pentacon och VEB Carl Zeiss, men efter 1971 så användes inte Meyer-Optik-Görlitz längre.
1990 så bildades Feinoptische Werk Görlitz ur VEB Carl Zeiss och det drevs under privat regi. De tillverkade objektiv med Myer-Optik-Görlitz logo men de hade svårt attt hitta investerare och företaget gick omkull på kort tid. År 2014 så annonserade företaget "net SE" att de via Kickstarter skulle återuppliva både märket Meyer-Optik-Görlitz samt åter producera några av de gamla konstruktionerna. Det är därför jag skriver "typ återuppstod" för det är ju ett helt annat företag som egentligen bara utnyttjar namnet och gamla kostruktioner. Inget större fel i det men bara så att det framgår tydligt. De fick god respons och lyckades långt över förväntan på Kickstarter. Under åren så har de startat andra Kickstarterprojekt för att håva in mer pengar och det verkar som de använda nya projekt för att finansiera gamla. I augusti 2018 så tog sagan slut då "net SE" ansökte om konkurs och det är tveksamt om de som stött senare projekt någonsin kommer att få några objektiv. På den tiden Meyer-Optik-Görlitz fanns på marknaden under den analoga foto-eran så betrakades de som billigt skräp. Mycket på grund av kit-optiken Domiplan 50/2,8. De masstillverkades och man undrar om de egentligen hade någon kvalitetskontroll alls. De kunde vara från halvdåliga till urkassa.
Mayer-Optik-Görlitz hittade på många namn för sina objektiv där Trioplan, Telemegor och Domiplan var de mest kända men de hade också ett gäng andra namn: Aristoplan, Aristogmat, Aristostigmat, Diaplan, Doppelanastigmat, Doppelplasmat, Epidon, Euryplan, Helioplan, Kinon Superior, Kinoplasmat, Lydith, Makroplasmat, Megon, Nocturnus, Omin, Orestegon, Orestegor, Oreston, Orestor, Plasmat, Primagon, Primoplan, Primotar, Repro-Plasmat, Satzplasmat, Somnium, Telefogar, Telemegor, Trimagon, Triotar och Veraplan.
Vi har testat flera av deras objektiv och det kan du läsa mer om här >>
-
Test: Sigma 60-600/4,5-6,3 DG OS HSM Sports
TestSigma lanserade nyligen ett 60-600mm telezoom och det har varit mycket snack om det är möjligt att få till ett så stort omfång och ändå hålla en vettig bildkvalitet, något som ställts på sin spets i och med att vi har så högupplösta kameror i dag. Sigma sade att den kommer att vara riktigt bra och bli storebror till alla 200-500 och 150-600 som finns idag. Vi har testat.
Mats skriver i sitt test: Sigma tänjer ytterligare lite på gränserna för hur stort zoomomfång man kan ha i en telezoom - i alla fall om man ser till zoomar som går upp till 600 mm som längsta brännvidd. Dessutom menar man att man lyckas hålla mycket god bildkvalitet från centrum till kant genom hela zoomomfånget. Snabb fokusering och effektiv bildstabilisering gör objektivet användbart i många olika sammanhang. En telezoom med detta extrema omfång är lämplig för fotografering av framförallt djur, natur och sport, men kan även användas för "närbilder" och porträtt på lite längre avstånd. Finns till Canon EF och Nikon F-fattning.
Läs mer här: Sigma 60-600/4,5-6,3 DG OS HSM Sports Test
-
Fujifilm uppdaterar
NyhetNu kommer Fujifilm - mästarna av firmware-updates - med fler uppdateringar till sina kameror. Fujifilm X-H1 GFX 50S och nya X-T3 får alla ny och uppdatera firmware inom kort och det är ett av skälen till att vi gillar Fujifilm. Att göra min kamera bättre med tiden skapar glada och nöjda användare, något Fujifilm vet om.
Vi besökte nyligen Fujifilms huvudkontor och det märktes att man är ett kond-orienterat företag då man lyssnar på sina slutanvändare i mycket hög mån och verkligen försöker skapa produkter som ska vara smarta, prisvärda och ge förutsättningarna till magiskt bra bilder. Ett mål man så klart delar med de andra stora märkena - men som underdog har Fujifilm något lite mer personligt över sin verksamhet. Nog om det, nu till uppdateringarna som släpps inom snart. Har du en Fujifilm X-T3, X-H1 eller GFX 50S så har du snart en ny firmware att ladda ner. Läs mer om dessa via länken nedan redan nu!
Läs mer här: FUJIFILM FIRMWARE UPDATE INFORMATION X-T3 X-H1 GFX 50 S
-
Test: Sony FE 24/1,4 GM
TestSonys nya 24mm f/1,4 i G Master-serien har gjort entré och som de andra i GM eller G Master-serien är det här menat att vara Sonys bästa objektiv. Objektiv är kluriga att tillverka och att utveckla då man kan prioritera så olika delar; vikt, storlek, pris och olika delar av optiska egenskaper och prestanda. Sony siktar på att vara bäst när det gäller bild!
Mats skriver: En fast vidvinkel på 24mm är framförallt väldigt populär för landskap, men lämpar sig även bra för inomhusfotografering, astro eller andra situationer när man fotograferar vid sämre ljusförhållanden. ED glas och Sonys AR nano coating ger bästa förutsättningar för dom optiska egenskaperna, frontlinsen är behandlad med Flourine för en smutsavvisande yta. En ny DDSSM AF motor ger en snabb och tyst autofokus och lämplig för både stillbilder och film. Med en bländare med 11-lameller så lär man få en soft och fin bokeh (bakgrundsoskärpa).
Hur den presterar läser du i hela testet här: Sony FE 24/1,4 GM Test
-
Vår VD hälsar
Nu när vår nya hemsida finns tillgänglig och under förbättringsarbete med fullt fokus på bättre funktionalitet och högre säkerhet än någonsin så har du en hälsning från Patrick, VD på CyberPhoto, på vår Youtube-kanal. Filmen finns även på vår Facebook-sida för dig som följer oss där.
Du hittar filmen här: CYBERPHOTO YOUTUBE: Hälsning från vår VD
-
Tävling: fjällvärlden
Nu kör vi igång en tävling för dig som har fotograferat i fjällen i sverige eller i en fjällvärld någon annanstans. Temat är fjällvärlden och tävlingen pågår tom 30 november - vinsterna är julklappar värde totalt 15000kr till de tre som tar sig till pallen! Som vanligt mailar du in ditt bidrag till blogg@cyberphoto.se och läs villkoren här nedan innan du skickar in!
Varje tävlande får tävla med ett (1) bidrag och det ska mailas in till oss på blogg@cyberphoto.se i JPG eller PNG. Bildfilen får vara max 5 megabyte, minst 1024 pixel bred och det är fri tolkning på temat Fjällvärlden. Juryn består av anställda på CyberPhoto AB. Familj och nära vänner till anställda på CyberPhoto får ej delta i tävlingen. Juryns beslut kan ej överklagas, ev. vinstskatt betalas av vinnaren och vi förbehåller oss rätten att använda din bild i samband med tävlingar på Facebook, Instagram och vår egen hemsida, inget annat och bilden förmedlas ej till någon part utanför CyberPhoto AB.
Så där - se till att skicka in din bild till oss och ta chansen att vinna din egen julklapp i år!
Foto: Mikael Karlsson (landskapstävling Expo 2018, vi har lovat att presentera flera av de som tog sig till de sista gallringarna och denna bild är en av dessa, som även passar in bra på temat Fjällvärlden)
-
Macromåndag
Det finns en till värld att upptäcka och det gör du med ett macroobjektiv, eller mellanringar, eller en bälg, eller närbildslinser, eller alltihopa.
Det har varit så grått och regnigt senaste tiden och avtryckarfingret har börjat klia rejält så jag har plockat fram mina närbildstillbehör och jag hade verkligen glömt bort hur roligt macro var. På bild 2 ser du hur enkelt allt är uppställt. Du har förhoppningsvis lagt märke till att nu kan bloggen visa flera bilder. Den byter bild automatisk men du kan också klicka på prickarna under bilden för att byta bild. Jag använder vårt vanliga köksbord och två Viltrox VL-200T LED-belysningar. Det jag gillar med dem är att man kan lätt justera både ljusstyrka och färgtemperatur. Dessutom kan jag göra det med medföljande fjärrkontroll och ännu bättre att jag från fjärren kan justera dem individuellt. Jag använder också en ficklampa för att kunna spot-belysa om jag så vill. På denna bild har jag gjort det på bakgrunden.
Bilden är tagen av en gerberablomma med ett färgglatt mineral, som bakgrund, som jag faktiskt inte vet namnet på. Jag använde en Fujifilm GFX 50S med en Meyer-Optik-Görlitz Trioplan 100/2,8. En optik med en mycket säregen bokeh, något som kallas såpbubbelbokeh. Vissa gillar det andra inte. Som med allt annat. Jag gillar det. Mycket. Men det ska användas på rätt typ av motiv.
Klicka här för att se större bild >>
/Thomas
-
X-files: Hestur
Färöarna är ett litet land med många motiv.
Jag tycker det är spännande med ödehus och ruiner. Jag såg denna ruin och stannande för att se om det skulle kunna bli ett bra motiv och längre upp ser jag två vita hästar som står och tittar på mig. Jag bara tryckte av instinktivt innan ögonblicket skulle försvinna. Inget mästerverk men rätt mysig på en 4K-skärm. Det är bara en viking som saknas.
Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 64mm, 1/125s, f/16 och ISO 250.
Se bilden i full upplösning >>
Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse.
Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>
-
Test: Fujifilm XF10
TestSuperintressant kompaktkamera från Fujifilm som har X100-serien som sitt flaggskepp men nu även en betydligt mer attraktivt prissatt kompaktkamera med stor sensor och fast optik. Läckert men räcker den till? Mats har lagt vantarna på en Fujifilm XF10 och du kan redan nu läsa testet här på vår hemsida!
Mats skriver: Kvaliteten på stillbilderna däremot, upplevs som betydligt bättre än 4K-videokvaliteten. Fujifilm XF10 ger ungefär samma bildkvalitet och färgåtergivning som t ex deras systemkamera X-T100, som också är försedd med en 24 Mpixels-sensor med standard Bayerfilter (istället för Fujis X-Trans-filter som sitter i deras övriga X-T-modeller). Optiken är en fast sådan motsvarande 28mm (35mm-format) med ljusstyrka f/2,8, och med bra skärpa redan på största öppning till stor del av bilden. Bruset håller sig på förhållandevis låga nivåer även på högre ISO, precis som vi blivit vana vid med Fujis kameror.
Läs mer här: FUJIFILM XF10 TEST
-
Fotodagen Stockholm
Vi är med på fotodagarna som började i Hässleholm för några veckor sen och besöker Stockholm nästa helg, närmare bestämt den 17 november. Du kan läsa mer om denna tillställning via länken i det här Blogg-inlägget.
CyberPhoto AB är på plats och du kan träffa oss, beställa av oss och få hjälp med att göra inbyte hos oss. Stockholms fotodag - bli en bättre fotograf, det är namnet på tillställningen och går av stapeln 17 november på Marriott i Stockholm. På plats är föreläsare av hög rang där vi kan nämna Mattias och Iris Alexandrov Klum, Hans Strand, Therese Asplund och Sophie Odelberg. Utöver det kan man lyssna på en av våra favoriter, Göran Strand, Astrofotografen.
Hoppas att vi ses på plats, välkommen!
-
Personligt
Oavsett om du är en ny kund (välkommen!) eller en återkommande kund och besökare (välkommen tillbaka!) så är vi superglada för att du hittat till oss. Vi har även förnyat sidorna för kundtjänst och även beskrivningen av företaget samt delen där vi presenterar oss själva lite kort - en sida man ofta hamnar på när man hittar en ny hemsida för det är något extra att se vilka man pratar eller mailar med.
Att få en personlig presentation är alltid trevlig oavsett vart och när det händer och därför vill vi att du ska veta vem du "träffar" i telefon, på mail eller i butiken. Du hittar oss alla via länken nedan och du är välkommen att höra av dig när du har frågor och funderingar kring produkter i vårt sortiment. Kom ihåg att du även kan ringa och surra kikare, tubkikare, teleskop, jaktprylar, mobiltelefoner, surfplattor och mycket mer. Andreas & Oskar är experter på kikare och andra Outdoor-prylar och Jonas & Johan hjälper dig med mobilfrågor, abonnemang och surfplattor. På bilden ser du Rolf i mitten som leder säljarna som hjälper till med foto & video, butiken och även inbytesavdelningen med Stefan (till höger) som ansvarig för det sistnämnda. Läs om oss via länken nedan och vi ser fram emot att du hör av dig till oss!
Lär mer om oss: CyberPhoto medarbetare
-
Fotohistoria: Radioaktiva objektiv
Detta inlägg är nu några år och vi vill nu hänvisa hit istället där en uppdaterad information och lista finns:
-
Test: Fujifilm Fujinon XF 200/2 R LM OIS WR
TestNu har vi testat objektivet som får varje Fujifilm-användare med lite koll att bli lite extra "till sig". Det här är ett objektiv som ger förutsättningarna till magiskt bra bilder - om det är bra nog. Mats har testat och du kan läsa testet hos oss redan idag.
Mats skriver: Fujis första kraftiga teleoptik med fast brännvidd för X-fattningen. Det här är, från början till slut, en rejäl och påkostad konstruktion med väderskyddat hölje i magnesiumlegering, flera linjära autofokusmotorer, effektiv bildstabilisering och ett antal linselement i lågspridande (ED-) och superlågspridande (Super ED-) glas. Med andra ord är detta en professionell teleoptik lämplig för krävande användning inom sport, action, porträtt och djur&natur-bilder.
Läs mer här: Fujifilm Fujinon XF 200/2 R LM OIS WR test
-
Mer norrsken!
Förra stora norrskenet som var 7 oktober kom på tal och det fanns önskemål att få se det, så här kommer några bilder från det...
Jag hoppas att du sett att du numera kan se flera bilder här i bloggen. De bläddrar iofs automatiskt men du kan också själv klicka på de små prickarna du under bilden för att se nästa bild. På mobilen så "swipar" du mellan bilderna.
Här har jag använt min norrskensfavorit Nikon D850 med Sigma 14/1,8.
Jag använder oftast stativet Uniqball IQ3P 36.4 med kulled Uniqball UBH 35X-1. Stativ är mindre noga än kulled. Huvudsaken att stativet är stabilt men kulled är för mig helt avgörande att det fungerar i kyla vilket Uniqball verkligen gör. Utan tvekan bäst av alla i kyla. Jag har använt flera andra märken på kulleder och många går så trögt i kyla att man antingen vill kasta dem så långt det går, alternativt att smälta dem med en 8 megawatts pulslaser. När fröken grön till slut behagar dansa där uppe i skyn då måste allt funka. Skärpan ska vara färdigt inställd och kulleden ska gå att vrida på då norrsken kan överraska från flera håll och ibland rakt upp och då man står under en corona vilket är nog den största upplevelsen.
/Thomas
-
Captain's Log
Just nu så testar jag massor av gammalt glas.
I helgen så hade jag två ryggsäckar fulla med objektiv samt en koffert med en Pentax 645 600mm. När jag var tillbaka så packade jag upp allt och såg att det blev ju ett gäng objektiv faktiskt, så jag tog en bild. Vill du se bilden i full upplösning så klicka här >>
I Captain's log så har jag testat en hel del gamla objektiv och många fler är på gång. Klicka här för att komma dit >>
Gamla objektiv kan man dela in i tre kategorier:
1. Riktigt bra objektiv, t ex Nikon Series E 100/2,8,
2. Spännande eller charmig återgivning, t ex Fujinon 55/2,2
3. Dåliga objektiv, t ex AF Nikkor 35-70/3,3-4,5Det som förvånat mig är hur många gamla småbildsobjektiv som verkligen är bra och som dessutom tecknar ut mellanformat, inte för att de förväntas att göra det men det är ändå överraskande hur många som gör det.
/Thomas
-
Tokyo 2018
Om du läser Captain´s log (som du hittar i menyn till höger) så har du säkert läst artikeln om när vi var i Japan 2008 med Nikon. Nu, 10 år senare, är vi tillbaka i Tokyo men med Fujifilm för att träffa affärsansvariga och produktansvariga på huvudkontoret och för att hårdtesta X-T3 under några dagar. Några fantastiska dagar.
Du hittar hela artikeln via länken nedan men kortfattat kan vi inte annat än fascineras av kulturen, människorna och ordningen. Det är ett tätbefolkat land vilket ställer krav på att allt ska fungera och det gör det verkligen. Allt om de japanska tågens punktlighet är sant och så fungerar hela landet. Att få resa iväg med en så fin kompis som Fujifilms X-T3 är en ynnest och du kan läsa artikeln om resan och en kort skildring om de intryck vi hann få under ett fåtal dagar i Tokyo och Kyoto. Vill du veta mer om X-T3? Läs vårt test och inom kort kommer även en film om den här kameran som blivit en redig succé!
Läs artikeln här: CYBERPHOTO I TOKYO 2018
-
Söndagens norrsken
Man blir som aldrig less på att uppleva norrsken...
Ett något försenat norrsken träffade Sverige på söndag kväll. Tyvärr var det rätt molnigt på våra breddgrader.
Jag använder normalt Nikon D850 för norrskensbilder, ibland Sony A7R III men rätt sällan Fujifilm GFX, det senare mest för att ljusstyrkan på vidvinkeln till den är på f/4 och till de andra på f/1,8. Denna gång provade jag GFX + Laowa Magic Format Converter med Sigma 14/1,8. Nja, blev inte riktigt nöjd då stjärnorna inte blev lika skarpa och det beror självklart helt på konvertern. Alldeles för mycket moln också. Ändå så var det en härlig upplevelse att se fröken grön dansa där uppe.
/Thomas
-
X-files: Írarók
En udda bild på ett udda hus som ligger på gatan med udda namnet Írarók i Torshavn, Färöarna.
Vi körde förbi detta udda hus varje gång vi skulle till hotellet, men oftast så regnade det då. Men en dag så strålade solen och då fick huset vara med på bild.
Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 23/4,0 R LM OIS WR, 1/280s, f/18 och ISO 100.
Se bilden i full upplösning >>
Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse.
Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>
/Thomas -
Test: Nikon Nikkor Z 24-70/4 S
TestNikon Z-serie var bland det hetaste på årets Expo i Umeå och det märktes genom att det var nästintill kö att få känna och klämma på Z-kamerorna och tillbehören till dessa. Benke, Anthon och Robin på Nikon hade fullt upp i många timmar! Nu har vi testa det som får ses som "standard"-objektivet till Z6 och Z7, nämligen 24-70 i S-serien som objektiven heter.
Mats skriver: Nikkor Z 24-70/4 S är totalt sett en mycket bra normalzoom med ovanligt få optiska brister. Skärpan är mycket redan på full öppning genom hela zoomomfånget och över stor del av bilden. Nedbländad bara ett steg ökar skärpan och som bäst resultat från kant till kant för man oftast på f/5,6-f/8 (lite beroende på brännvidd, fokusavstånd etc). Vinjettering, distorsion och kromatisk aberration förekommer givetvis, men de håller sig på ovanligt låga nivåer och inget som jag upplever störande alls (Nikons kameror korrigerar alltid KA automatiskt, och även distorsion och vinjettering med manuell handpåläggning i kamerans meny). Bokeh och motljusegenskaperna är också föhållandevis bra för att vara en normalzoom.
Läs mer här: Nikon Nikkor Z 24-70/4 S test
-
Fotohistoria: Agfa Clack
Simpel men briljant.
Agfa tillverkade Clack-kameror från 1954 till 1965. Det tidigaste modellerna hade kamerahuset i metall men senare byggdes det av plast. Kameran använder 120-film och har ett negativformat på hela 6x9cm. Du får ut 8 bilder från en 120-film. Objektivet av meniscus-typ och består av ett enda linselement. Meniscus kommer från grekiskan och betyder halvmåne och det är exakt så linselementet ser ut. Det är en konvex-konkav lins som är tjockare i mitten än på sidorna.
Kamerans baksida och filmbana är krökt för att kunna få bra skärpa även med ett enklare objektiv. Ett smart sätt att kunna få vettiga bildresultat ur en mycket enkel och billig kamera. Även om bildresultatet inte imponerar så tar den bättre bilder än man förväntar sig av en så enkel konstruktion. Det är det stora negativformatet som gör det möjligt. Brännvidden på objektivet borde vara kring 95mm. Ljusstyrka är på f/11 och du har tre lägen på objektivet: f/11, f/12,5 och ett "närbildsläge" som sätter en liten extra lins för att förbättra närgränsen och ger fokusområdet 1-3m. Slutaren har två lägen B för bulb och M för "Moment" och ger ca 1/30s. Ovanligt nog så har den uttag för trådutlösare.
Agfa Clack är ett mycket bra exempel på god ingenjörskonst. Smarta lösningar ger vettiga bilder trots en mycket billig konstruktion. Lite udda att de valt ormskinnsmönster på klädseln. Självklart är det bara plast.
Kameran har inget större samlarvärde utan det handlar om några kronor. Den var väldigt billig när den såldes och den tillverkades i 1,65 miljoner exemplar. Den du ser på bilden kommer från vår egen samling.
-
Nyhet: Weebill Lab
NyhetNu kommer en ny produkt från Zhiyun eller Zhiyun-tech som de egentligen heter och det är Weebill Lab. Ännu en stabiliseringsprodukt tänkte vi men se där var vi lite fel ute, det här är en riktigt smart och klurig produkt när vi kollar närmare...
50% mindre och lättare motorer, 80% högre vridmoment, 100% snabbare responstid, trådlös telefonkontroll för att använda den som rörelsesensor och kontrollenhet, möjlighet att hålla den med greppet ovanför kameran för låga vinklar och mer klassisk vy för extremsport m.m. och dessutom en mycket lägre vikt trots att den klarar upp till 3kg kameravikt! Den här är superintressant och vi tror att det blir en ny jättesuccé för Zhiyun som tagit fram flera tunga produkter. Läs mer och beställ ditt exemplar redan nu!
Läs mer och beställ här: Zhiyun Weebill Lab nyhet! -
Vinnare: landskap del 2
Vinnare i vår landskapstävling, utsedd av leverantörer och personal på CyberPhoto. på Expo 2018, är Alex Tsogias med den här bilden! Vi valde ut ett topp-20 som ställdes ut under EXPO och när vår jury valde vinnare blev det Alex som stod som segrare!
Vinsten är ett presentkort som skickas ut till Alex. Vi kommer att, på Facebook, lägga ut alla Topp-20 under veckan. Du hittar även alla bidragen presenterade i vår Live-sändning som finns kvar på Youtube (länken hittar du nedan) vid ca 2:05:00 in i videon. Vi passar på att tacka alla som kom till Expo, helt otroligt många som tog sig tiden att besöka oss - fantastiskt!
Se Expo 2018 här: Youtube: CyberPhoto PhotoExpo 2018 -
Samyang deal!
Du som följer oss på Instagram på @cyberphoto_se har sett att du kan göra en riktigt bra deal på några olika Samyang-objektiv just nu och du hittar de via länkarna nedan, gäller så långt lagret räcker så se till att lägga din order asap!
Vi har en video där vi också berättar vad som skiljer f/ och t/ när det gäller ljusinsläpp. Det förstnämnda är ett teoretiskt värde baserat på bländarens relativa storlek och ljusinsläpp medan t/ ger det korrekta, uppmätta transmissionsvärdet vilket i regel är något högre. Ett objektiv på 24mm f/1,4 kan ha t/1,5 medan ett annat på 85mm f/1,4 kan ha t/1,7. Varför är det viktigt att veta det exakta värdet? Om man som videofilmare vill ha exakt samma förutsättningar när man filmar så kan man se till att ha samma t-värde och därigenom ha samma inställningar på sin kamera. För oss fotografer är det enkelt att i efterhand kompensera eller ändra medan en filmare får mycket mer efterarbete om man blandar material med olika t-värde men för övrigt samma inställningar för att få en homogen look på filmen. Men ett objektiv med t-värde utskrivet fungerar så klart lika bra för fotografering som ett med f-värde utskrivet.
Här kommer några galet bra bud - först till kvarn gäller!
Till Canon EOS: Samyang 10/3,1 VDSLR ED AS NCS CS II till Canon EOS
Till Nikon: Samyang MF 135/2,2 ED VDSLR för Nikon F (AE)
Till Canon EOS: Samyang 12mm T3,1 ED AS NCS Fisheye fullformat VDSLR för Canon EOS -
Vinnare: landskap del 1
Vinnare i vår landskapstävling, utsedd av besökarna på Expo 2018, är Mounir Rabhi Hallner i Filipstad med den här bilden! Vi valde ut ett topp-20 som ställdes ut under EXPO och när besökarna fick välja föll vinsten till Mounir och den här bilden. Grattis!
Vinsten är ett presentkort som skickas ut till Mounir. Snart presenteras även vinnaren som utsågs av leverantörer och oss på CyberPhoto på Expo 2018 och vi kommer att, på Facebook, lägga ut alla Topp-20 under veckan. Du hittar även alla bidragen presenterade i vår Live-sändning som finns kvar på Youtube (länken hittar du nedan) vid ca 2:05:00 in i videon. Vi passar på att tacka alla som kom till Expo, helt otroligt många som tog sig tiden att besöka oss - fantastiskt!
Se Expo 2018 här: Youtube: CyberPhoto PhotoExpo 2018 -
Landskapstävling!
På EXPO i Umeå kommer du som besökare att kunna rösta på din favorit. 20 bilder är utskrivna i stort format och utställda på Nolia, färdiga för bedömning. Se till att rösta när du besöker mässan - din röst kan avgöra resultatet!
De som tog sig till topp 20 är; Alex Tsogias, Andreas Sohlé, Eva Liedgren, Johan Svensson, Kenneth Teledal, Kevin Bruseby, Klas Almqvist, Lars Björk, Lars Thorén, Linus Karlsson,Magnus Franzén, Mattias Marklund, Mounir Rabhi Hallner, Philips Slotte, Tommy Lie, Ulf Asplund, Sture Marklund, Sebastian Svanborg, Sebastian Forsman och Rikard Landberg. Vinnare utses under dagen och presenteras kl 15:00 på scenen i föreläsningssalen. Välkommen!
-
Test: Fringer EF-FX PRO adapter
TestIdag släpper vi testet på Fringers adapter för dig som vill använda Canon EF-objektiv på ett Fujifilm X-kamerahus. Om du sitter på ett sånt kamerahus och är sugen på att använda Canon-gluggar - läs testet och lägg en order!
För dig som läser detta så kan du få 20% rabatt tom den 31 oktober på en adapter med rabattkoden FRINGER20 (används i kundvagnen). Så här skriver Mats om den: Adaptern fungerar enligt tillverkarens uppgifter, med de flesta objektiv med Canonfattning. Men undantag förekommer garanterat precis som med alla övriga liknande adaptrar, och uppdatering av senaste firmware i adaptern kan i vissa fall vara nödvändigt. Bäst brukar det fungera enligt vår erfarenhet av dessa adaptrar med Canons objektiv, och flest problem brukar uppstå med Tamrons. Vi har dock endast testat just denna adapter med Canon EF 16-35/4 L IS USM och Canon EF 70-200/2,8L IS III USM på X-T3 och X-H1. Med båda kamerorna fokuserade dessa två Canonobjektiv faktiskt lite snabbare än Fujis egna objektiv av snabbaste sort, och gav heller inga nämnvärda begränsningar av kamerans och objektivets autofokusfunktioner, vilket jag absolut inte hade förväntat mig.
Läs mer här: Fringer EF-FX PRO adapter test -
Nyhet: Uppdatering på G
NyhetPanasonic släpper nya uppdateringar till flera kameror och de förbättrar inte bara prestanda utan fixar små buggar och tillför nya alternativ och funktioner. En bra uppdatering för alla som har en kameramodell som berörs av uppdateringen.
Uppdateringar finns till GH5 och GH5S men även G9 och GX9. Du kan se via länken nedan både vad varje uppdatering medför i förbättringar men också hitta alla uppdateringar till alla andra modeller. Kolla i din kamera vilken version du har och uppdatera om det finns en nyare version, det är en rekommendation från oss att hålla sig ajour med uppdateringar när det gäller firmware.
Läs mer här: Panasonic Firmware uppdateringar GH5 GH5S G9 GX9 -
Fotohistoria: Fuji GA645
Fujis GA645-serie har verkligen en plats i fotohistorien.
Precis när de första digitalkamerorna börjar dyka upp, 1995, så kommer Fuji med en mycket lättanvänd mellanformatskamera som ger mycket bra bildresultat som är ljusår bättre än de digitalkameror som fanns vid den tiden. De visade exponeringstid, bländare och även avstånd digitalt i sökaren med hjälp av LED.
De var mycket lättanvända då de hade autofokus, de hade programautomatik för titta och tryck-användning. Du kunde också köra tidsautomatik eller helt manuell. Den hade till och med en inbyggd blixt. Allt i ett för mellanformat litet format. Den kunde printa in datum, klockslag, exponeringstid, bländare och exponeringskompensation på filmen utanför bildfältet. Mycket praktiskt. Slutaren klarade 2s till 1/700s.
Optiken på GA645 var en Fujinon Super-EBC 60mm f/4 som hade 7 element i 6 grupper. Det motsvarade 35mm på en fullformat. GA645W hade en Fujinon Super-EBC 45mm f/5,6 som då motsvarar 28mm på fullformat.
1997 kommer uppdaterade modeller med samma objektiv, GA645i och GA645Wi. 1998 lanseras GA645Zi som är i grunden nästan samma kamera men med ett zoomobjektiv 55-90mm f/4,5-6,9.
Dessa modeller är inte så populära samlarkameror men de är desto populärare som brukskameror och det gör att priserna ligger högt, ofta kring 5000-7000kr beroende på modell och skick.
-
PhotoExpo - Tomas Jönsson
Vi fortsätter att presentera våra föreläsare och kan glatt meddela att Tomas Jönsson kommer att vara en av våra föreläsare under PhotoExpo 2018. Tomas kommer att berätta mer om projektet "Bryggeriet".
Nedräkningen börjar lida mot sitt slut nu är det endast ett fåtal dagar kvar innan vi slår upp dörrarna till PhotoExpo, vi hoppas att du har laddat upp med frågor och passar på att testa både nyheterna och proffsens kunskaper inom de områden där du vill veta mer.
En av våra föreläsare heter Tomas Jönsson. Tomas har mycket lång erfarenhet av foto och kommer bland annat berätta om ett projekt där han har fått möjlighet att ta porträtt av ytterst kreativa personligheter. Till vardags är Tomas skribent och fotograf för ett antal tidningar. Passa på att få tips från Tomas under PhotoExpo, hans föreläsning kan du höra med start kl 14:10.
PhotoExpo i Umeå 27 oktober.
Kl 10:00-16:00
Du hittar hela programmet och information om alla föreläsarna här: PhotoExpo 2018 -
PhotoExpo - Livesändning!
I år kommer vi att livesända en del av mässan för dig som inte har möjlighet att besöka oss i Umeå. Du kommer att kunna följa oss både på Youtube och Facebook så varmt välkommen att delta även om du inte hinner vara på plats!
Vi har fått många förfrågningar från er som inte kommer att ha möjlighet att besöka oss i Umeå och vill kunna följa PhotoExpo på annat sätt. Vi har därför förberett oss för att göra en livesändning direkt från mässområdet. Du kommer att kunna se en föreläsning, få info om nyheter och höra från en mängd intressanta människor på plats i Umeå. Vi kommer även att svara på frågor som kommer in.
För att se sändningen så gå in på vår kanal på Youtube eller på Facebook den 27 oktober.
Vi kommer att starta vår sändning kl 10:30 och håller på till ca 14.
Vill du få den maximala förstahandsupplevelsen så tveka inte att komma till Umeå, Nolia den 27 oktober.
PhotoExpo 2018 håller öppet kl 10:00 - 16:00.
Gratis inträde, gratis parkering på Nolia.
Restaurang Kummin är öppen mellan 11:30 - 13:00 och Café Reko finns i mässhallen så att du orkar hålla igång hela dagen.
Du hittar hela programmet här: PhotoExpo 2018 -
Test: Canon RF 24-105/4 L IS USM
TestCanon lanserar sitt nya spegelfria system och med det ett nytt "standardzoom-objektiv" som är på 24-105mm med fast bländare på f/4. Vi har testat den redan nu för att se hur den presterar och du kan läsa testet hos oss!
Canon RF 24-105/4L IS USM känns lika välbygg som Canons L-optik brukar göra, och den är också gjord för yrkesbruk med väderskyddad konstruktion. Men den är givetvis inte vattentät och att sänka ner den under vatten eller spola av den är inte att rekommendera, och täcks heller inte av någon garanti! Vid zoomning växer den några centimeter på längden, precis som de flesta liknande zoomar. Men frontlinsen roterar varken vid zoomning eller fokusering - en fördel vid användning av polariserings- och avtonade filter. Låsknapp för att zoomen inte ska glida ut vid transport finns i 24mm-läget.
Läs mer här: Canon RF 24-105/4 L IS USM test
Vill du se mer av Canon EOS R? Besök EXPO på lördag 27 oktober eller se vår Live-sändning på Facebook eller Youtube! -
PhotoExpo - Produktnyheter!
Vi kommer att ha ett flertal produktnyheter på EXPO 2018 varav många får sin visningspremiär i Sverige under lördagen. Canon tar med de helt nya EF 400mm och EF 600mm men även den mäktiga RF 28-70mm F2 till nya spegelfria systemet!
Canon kommer att visa flera nyheter och du har möjligheten att känna på nya EOS R och bekanta dig med det nya systemet samt köpa ditt eget exemplar. Den nya 28-70mm är en redig pjäs som ska slå allt du tidigare upplevt bland zoomar. Även Sigma premiärvisar nya 60-600mm på plats och vi kommer dessutom att Live-sända från EXPO med start 10:30 på lördag. Mellan 10:50-11:30 sänder vi Robert Unghs föreläsning via Facebook och Youtube. Besök oss eller följ oss Live på lördag!
-
PhotoExpo - Zoom Fotoresor
PhotoExpo-veckan är äntligen här och vi laddar upp på alla möjliga sätt för lördagens stora event. Vi är mycket glada över att våra vänner på Zoom Fotoresor kommer och besöker oss denna gång. Kolla in deras stora utbud av fotoresor.
Zoom Fotoresor är Nordens ledande arrangör av fotoresor med ett brett program som inkluderar allt från endagars workshops i Sverige till långresor runt om i värden. Under alla resor och workshops medverkar alltid en välkänd och meriterad fotograf som lägger full fokus på att utveckla dig och ditt fotograferande. Bland fotograferna finner du många av Sveriges mest kända såsom Mattias A. Klum, Tom Svensson, Serkan Günes, Anders Geidemark och Hans Strand.
Besöker du Zoom Fotoresors monter under mässan har du möjlighet att boka resor med bra mässrabatter.
Klicka här för mer information om Zoom Fotoresor -
Japan och X-T3
Du som följer oss på Instagram har sett att vi har lagt upp bilder "live" från Japan och vår resa där vi har testat Fujifilm X-T3 för fullt på gatorna i Tokyo och Kyoto. Är du nyfiken så hittar du oss på Instagram som @cyberphoto_se redan nu!
Det kommer en artikel från resan inom kort på hemsidan där du kan läsa om allt vi sett och gjort under veckan. Även en del inspel om Fujifilm X-T3, den kanske mest intressanta kameran på marknaden just nu, för dig som är nyfiken på den. Att använda en kamera i en vecka, varje dag, gör att man blir ganska tajta och känner varandra utan och innan vilket vi ska berätta mera om. Häng med i Bloggen så missar du inget!
Vill du göra en extra bra affär på en X-T3 så har vi en specialare i begränsat antal: Fujifilm X-T3 deal! -
X-files: Norðradalur
En liten skylt. En liten avtagsväg. Sedan uppenbarar sig denna vackra syn!
Färöarna bara överaskar gång efter gång hur galet vackert det är där.
Wikipedia skriver: Norðradalur är en liten ort på Färöarna, belägen på ön Streymoys västkust i Torshamns kommun. Norðradalur ligger tämligen isolerad, omringad av 400-600 meter höga berg på tre sidor, men har ett kort avstånd till huvudstaden Torshamn och utsikt mot ön Koltur. Byn nämns första gången i skrift 1584. Norðradalur hade vid folkräkningen 2015 hela 15 invånare.
Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 32mm, 1/60s, f10 och ISO 100.
Se bilden i full upplösning >>
Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse.
Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>
/Thomas -
Test: Tamron 17-35/2,8-4,0 Di OSD
TestFredagsfeelingen står högt i tak i Cyberhuset och ingen fredag utan ett test! Läs om nya Tamron 17-35/2,8-4,0 Di OSD uppföljaren till den tidigare versionen som försvann för drygt 10 år sedan. En mycket bra och prisvärd allround optik.
Vi bjuder idag på en bild av ett soligt Umeå eftersom lyser på oss idag. Vi hoppas självklart att även du har massor av sol denna härliga oktoberfredag. Apropå solglimtar så vill vi tipsa dig om Tamron 17-35/2,8-4,0 Di OSD som nu är testad. En vidvinkelzoom som du kan använda till landskap-, gatu- och resefotografi och mycket annat. Klicka in och läsa mer i testet som överraskade Mats när han jämförde optiken med likvärdiga.
Tamron 17-35/2,8-4,0 Di OSD -
PhotoExpo - Sandra Linnell
Gillar du att dela med dig av dina bilder på sociala medier eller är det något du vill syssla ännu mer med? Kom och lyssna till duktiga Sandra Linnell som har lockat över 100 000 följare med sina bilder på sitt Instagram.
Vi vill skapa en så bra och givande mässa som möjligt för dig som gillar att arbeta med bilder. Har du funderat över vad som fungerar i sociala medier? Vi är mycket glada över att Sandra Linnell kommer att vara en av våra föreläsare. Sandra är en fotograf och influenser som under sin föreläsning under PhotoExpo kommer att dela med sig av tips kring hur hon arbetar. Var hittar man inspiration och vad är det egentligen som funkar i sociala medier? Du kan följa henne redan nu på @sannalinn.
PhotoExpo hålls den 27 oktober.
Under PhotoExpo har du möjligheten att se alla höstens nyheter. Du kan testa de senaste produkterna, ställa frågor till experterna och tanka massor av tips och inspiration från föreläsarna som besöker oss.
Gratis inträde, fri parkering.
Varmt välkommen!Läs mer här: PhotoExpo 2018
-
Arbeta hos oss!
Vi behöver dig som tycker om att arbeta och att hänga med ett fartfyllt och roligt team på vår logistikavdelning. Kan du hoppa in på kort varsel och hjälpa oss medan dina kollegor är sjuka, lediga eller har högtryck under högsäsong - sök!
Arbetet innefattar att arbeta med logistikflödet genom att ta emot inkommande försändelser, hantera dem på lagret och att packa när de ska ut till världens bästa kunder. Du måste vara över 18 år, tycka om att arbeta och vara en positiv kraft i gruppen. Tidigare arbetslivserfarenhet är en fördel. Det här kan vara en bra tjänst för dig som studerar eller vill kombinera arbetet med något annat i livet.
Du behövs, så sök tjänsten nu!
Ansökan till: logistik@cyberphoto.se
Ansökningsperiod: 18-31 oktober 2018
Kontaktperson: Karoline Juliusson
Tillträde: enligt överenskommelse
Arbetsplats: Gräddvägen 5, Ersboda, Umeå -
Fotohistoria: Yashica-44
Likadan fast mindre.
Yashica tillverkade många olika tvåögda spegelreflexkameror. De flesta använde 120-film och 6x6 cm negativformat men de tillverkade även en serie för 127-film och 4x4 cm negativformat. Fast egentligen kanske vi skulle skriva det i omvänd ordning för Yashicas första tvåögda spegelreflexkamera var för 127-film och 4x4cm.
1958 så lanserar Yashica sin första så kallade TLR, twin-lens reflex, på svenska hette de tvåögd spegelreflex. Den hette Yashica 44 och var väldigt inspirerad av Baby Rolleiflex som släpptes 1957. Yashica-44 hade en Copal SV slutare som klarade 1/500s ner till 1s + B. Objektivet var ett Yashikor 60mm f/3,5 som bestod av endast tre linselement. Filmen matades fram med en vev. Fanns i färgerna askgrå, silvergrå, pastellblå, lavender, gyllenbrun, rosbrun, burgundy och svart.
1959 släpps Yashica-44A vilket är en biliigare version. Slutaren klarar bara 1/300s ner till 1/25s + B. Fanns i färgerna askgrå, pastellblå, rosbrun, burgundy och svart. Den kamera du ser på bilden kommer från vår egen samling och det är en Yashica-44A i burgundy. När vi läste på inför det här inlägget så kom det fram att det fimnns bara 13 kända exemplar av just den här kameran i den färgen, så vårt exemplar blir det fjortonde då.
1959 släpps också Yashica-44LM som har en okopplad ljusmätare av selen-typ. LM står för just Light-Meter. Kontrollerna för tid och bländare är som på Yashica Mat-124. Den har samma Copal SV-slutare som Yashica-44 har men låg bara försumbart dyrare än den, fast hade då ljusmätare så 44LM-modellen lär har dödat 44-modellen rätt snabbt. fanns i färgerna askgrå, burgundy och svart. Det sitter samma triplett-optik som i de övriga 44-modellerna. Vissa påstår att det sitter en fyrlinsig optikkonstruktion av Tessar-typ i den men det stämmer tyvärr inte.
Alla 44-modeller och färger är vackra att ha i sin samling. Priserna varierar väldigt mycket beroende på modell, färg och skick. Dyrast är 44 och 44A i burgundy som ligger mellan 2000-6500kr medan andra modeller varierar från 500kr upp till 6500kr. Vi skulle säga att mellan 500kr tilll 1500kr är vettigt att betala för en kamera i bra skick. De flesta som samlar TLR riktar in sig på Rollei och det gör att Yashica går lättare att hitta till vettigt pris. De var ju också billigare som nya jämfört med Rollei.
-
PhotoExpo - Nikon Check & Clean
Vi är så förväntansfulla inför nästa lördag och vi hoppas få träffa så många av er som möjligt under vår mässa PhotoExpo. Vi har två riktigt goda nyheter idag. Den första är att Nikon Check & Clean kommer att vara på plats!
PhotoExpo 27 oktober bjuder på flera nyheter i år. Vi är så glada över att kunna meddela att Nikon är på plats med Check & Clean. Du som har en Nikon har alltså möjlighet att helt kostnadsfritt få en kontroll och uppfräschning av din digitala systemkamera när du besöker PhotoExpo.
Vad är nyheten undrar du kanske? Jo, för dig som har en kamera av annat märke så kommer CyberPhotos egen inbytesavdelning finnas på plats för en sensorrengöring. Även den blir helt kostnadsfri under mässan. Vi hjälper alla i mån av tid.
Det är gratis inträde till PhotoExpo.
Mässan öppnar kl 10:00 den 27 oktober och hålls även i år på Nolia.
Se hela programmet här!
Du kan även tävla om en liten DJI-drönare när du föranmäler dig! -
Nyhet: Adobe Camera Raw uppdatering
NyhetVi kan meddela dig som köpt en ny kamera att Adobe Camera Raw har kommit med flera uppdateringar under oktober så att den omfattar ännu fler nya kameramodeller. Kolla in listan här nedan.
Visst är det är riktigt härliga tider när funktionerna hänger med när du ska ta in bilderna för redigering. De nya modeller som nu stöds av program som Photoshop, Lightroom CC, Photoshop Elements, After Effects mm när det gäller RAW-filer är bland andra;
Canon EOS R, Fujifilm X-T3, Nikon Coolpix P1000, Nikon Z7, Panasonic Lumix DC-LX100 ii.
Du kan läsa mer om uppdateringarna här
-
Ett ljus i tillvaron!
Det är så många gånger man skulle vilja ha lite mer ljus, att bara få bort lite skugga eller framhäva något i som ligger dunkel. Blixt är ofta för stort och bökigt att både ta med sig och att använda. Här är en mycket bra lösning, en liten LED-belysning!
Så liten att den ryms i fickan, den är typ samma yta som ett kreditkort. Så lätt att du knappt märker att du har med den, bara 81 gram. Batterier som räcker länge. Justerbar ljusstyrka och tre olika diffusionsskivor för olika färgtemperaturer. Laddningsbar med micro-USB så du kan ladda den nästan var som helst.
Känner du igen dig när ljuset är så hårt vid ett porträtt att du skulle vilja lätta upp skuggorna lite?
Känner du igen dig när du fotograferar macro att alla växter runtomkring ger massa konstiga skuggor på motivet?
Känner du igen dig när du fotograferar det där vackra höstbladet och du skulle vilja lysa lite genom bladet för att få fram ådringen?
Känner du igen dig när det är helt molnigt och ljuset på motivet blir helt platt att du skulle vilja få lite, lite, lite ljus från sidan så motivet blir tredimensionellt? -
Test: Panasonic Lumix DC-LX100 II
TestPanasonic LX100 II är testad och du kan läsa om den via länken här nere. LX100 II är en ordentlig uppgradering mot den tidigare modellen LX100 och bjuder på flera vässade funktioner i en mycket kompakt förpackning.
Lumix DC-LX100 II, en liten kamera som passar närhelst du vill slimma ner packningen men fortfarande ta bilder av bra kvalitet. Du får en stor mängd praktiska funktioner i nya LX100 II som RAW-format, Time lapse, Panorama, Focus peaking, Post fokus, 4K foto, 4 K film samt mycket mer. Du kan läsa om alla funktioner och se både testbilder och testvideo helt kostnadsfritt här hos oss.
Panasonic Lumix DC-LX100 II, svart -
Tävling: Landskap - sista dagen!
Idag är det sista dagen att skicka in bild till tävlingen under PhotoExpo 2018! Skicka in din bästa landskapsbild och du har chansen att vinna två presentkort och äran i vad vi tror blir tuff konkurrens. Läs reglerna innan du skickar in din bild!
Under PhotoExpo 2018 (lördag 27 oktober, Umeå) kommer vi att printa vår egen jurys topp 20 och ha som utställning på plats. Förutom att ha platsat i topp 20 så kommer vi att ha ett "publikens pris" och ett där leverantörer, föreläsare och fotografer tillsammans väljer ut sin favorit. Vinnarna, eller vinnaren om man lyckas övertyga båda jurygrupperna, får 5000kr presentkort på CyberPhoto.
Totalt står alltså 10000kr i presentkort på spel!
Sista dagen att skicka in bilden är idag, måndagen den 15 oktober!
Temat är landskap och det är ett (1) bidrag per person som gäller. Tolkningen är fri och det är fri efterbearbetning som gäller. Bilden som skickas in får bestå av flera exponeringar eller delar av flera bilder (tex att man skapar en bild med olika exponering på himmel och hav och sätter ihop till ett (1) bidrag), filter eller andra tekniker där det är du som fotograf som tagit allt material som återfinns i bilden. För frågor kring detta, maila oss. Bilden skickas in till blogg@cyberphoto.se och får max vara på 5 MB. Bilden måste infogas eller bifogas i mailet, inte länkas från en molnfunktion eller annan delningslösning. Juryns val kan ej överklagas, ev. vinstskatt betalas av vinnaren och anställda,eller nära vänner och familj till anställda på CyberPhoto får ej delta i tävlingen. Lycka till och tack på förhand!
Föranmäl dig till mässan och var med och påverka vad vi ska fokusera på. Dessutom kan du som föranmäler dig också vara med och tävla om en DJI Spark drönare (värde 5390:-).
Läs mer om programmet här och föranmäl dig till PhotoExpo 2018! -
X-files: Gásadalur
Ser du tunneln?
Man kommer ut mitt i berget och tunneln är enfilig, många tunnlar är enfiliga och det kändes lite udda från början men det funkade rätt bra ändå. Ena hållet har företräde och andra hållet får köra in på en av de många mötesplatserna och sedan släcka sitt ljus. Kanske de gör så för att visa att de inte är i vägen och att inte störa de andra bilisterna. Dessa små tunnlar, även om de kan vara långa, saknar takbelysning. De större tunnlarna är tvåfiliga och har belysning. Den tunnel du ser på bilden är 1445m lång.
Gásadalur [ˈgɔasadɛalʊɹ] viket betyder Gåsdalen och är en ort på Färöarna, belägen på västkusten av ön Vágar. År 2015 hade Gásadalur 16 invånare.
Från Gásadalur får man en bra utsikt över ön Mykines. Orten tillhör Sørvágs kommuna men tillhörde tidigare Bíggjars kommun. Den lilla orten har fått sitt namn efter en färöisk kvinna som hette Gæsa. Hon levde under 1100-talet i Kirkjubøur. Det som gjorde henne känd över hela Färöarna var att hon var mycket rik och ägde stora marker på ön, men hon straffades av kyrkan efter att ha brutit mot fastan och var tvungen att lämna ifrån sig sin mark. I Gásadalur bor det endast 16 invånare och orten har hela tiden varit i fara att helt avfolkas, då det var en av de mest isolerade orterna i Europa.
År 1940 blev en lång trappa byggd från stranden upp till byn, som ligger 79 meter över havsytan, högt uppe på ett berg. I början av 2004 började de spränga upp bergen för att bygga en tunnel för att koppla ihop Gásadalur med de övriga orterna i Vágars vägnät. Om man ville nå byn innan tunneln byggdes var man tvungen att gå den historiska vandringspromenaden över berget, ta trappan från stranden eller använda sig av helikopter för att nå byn. I och med tunnelbygget hoppas kommunen att invånarantalet i Gásadalur ska öka igen. (Wikipedia)
Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 32mm, 1/125s, f/5,6 och ISO 125.
Se bilden i full upplösning >>
Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse.
Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>
/Thomas -
Nyhet: Viltrox lanserar!
NyhetNu kommer Viltrox med fler objektiv (de tidigare har vi valt att inte ha i sortimentet) och dessa verkar lovande! Det är kul med nya gluggar och nya prylar och att de fokuserar på de hippare fattningarna är extra roligt.
Först ut är 85mm med autofokus och tom en STM-motor, alltså en med minimala eller inga steg alls för en mjuk och snygg fokusering för filmning. Hela namnet är Viltrox PFU RBMH 85mm 1.8 STM och priset ser ut att landa på 4290kr inkl moms. Nano-behandlat glas, autofokus, Sony E och Fuji X-fattning samt att den tecknar ut fullformat gör den väldigt intressant, eller hur? Kommer även ett tredje objektiv och det är ett 85mm men med manuell fokusering. Även ett 20mm vidvinkel till Sony E lanseras med manuell fokusering och som tecknar ut fullformat. Vi kommer att testa dessa objektiv så fort vi har dem på plats. Priser och preliminära leveransdatum finns via länken nedan.
Läs mer här: Viltrox objektiv till Sony E och Fuji X -
Fotohistoria: Jhagee
Jhagee eller Ihagee som det egentligen betyder, de tillverkade det lite mer bekanta Exakta.
Företaget Ihagee Kamerawerk, Steenbergeen & Co grundas 1912 i Dresden Tyskland. Exakta var deras mest framgångsrika prdukter. VP Exakta lanseras 1933 som använde 127-film. Den kamera du ser på bilden är den mer kända Kine Exakta för 35mm film, den film som användes för biografer, därav namnet Kine. Engelskan använder Cine och Cinema och i Norge heter bio just kino. Exakta stavades ibland som Exacta av Ihagee själva. Topcon använde Exakta bajonett på vissa kameror.
Ihagee tillverkade inte objektiv själva utan passande objektiv tillverkades av både Schneider-Kreuznach and Carl Zeiss Jena. 1935 kostade en Ihagee Exakta Model B med Carl Zeiss Jena Tessar 5cm f/2,8 $125, vilket motsvarar $1730 idag, och en Ihagee Exakta Model B med Carl Zeiss Jena Biotar 5cm f/2,0 $225, vilket motsvarar $3200 i dagens pengavärde.
Ihagees fabrik förstördes i de allierades bombningar 1945 och senare hamnade staden under Sovjetisk kontroll under dåvarande Öst-Tyskland. Pentacon införlivade Ihagee. Sista Exakta-modellen, RTL 1000, såldes 1969-1970. Man ser tydligt släktskapet med Praktica men den hade Exakta-bajonett.
Den kamera du ser på bilden som är från vår egen samling och är en Ihagee Kine Exakta version 1.2.1 från 1936 så det är en mycket tidig modell. Byggd som ett kassaskåp, den är mycket gedigen. Ihagee tillverkade massor av modeller men här listar vi endast Kine Exakta:
1936 (Kine) Exakta, version 1, 1400st tillverkade, ser nr 472000-486000, rund lupp
1936 (Kine) Exakta, version 1.2.1, 13700st tillverkade, ser nr 484000-545000, rektangulär lupp
1938 (Kine) Exakta, version 1.2.2, 21000st tillverkade, ser nr 530000-613000
1945 (Kine) Exakta, version 1.2.3, 52700st tillverkade, ser nr 608000-650000
1949 (Kine) Exakta II, version 2.1, 6100st tillverkade, ser nr 647000-655000
1949 (Kine) Exakta II, version 2.2, 12000st tillverkade, ser nr 655000-673000
1950 (Kine) Exakta II, version 2.3, vet ej antal tillverkade, ser nr 668000-673000
1950 (Kine) Exakta V, version 3.1.1, 13000st tillverkade, ser nr 670000-684000
1950 (Kine) Exakta,V version 3.1.2, 4300st tillverkade, ser nr 682000-690000
1951 (Kine) Exakta V, version 3.2, 3900st tillverkade, ser nr 690000-693000
1951 (Kine) Exakta VX, version 4.1, 40100st tillverkade, ser nr 691000-734000
1953 (Kine) Exakta VX, version 4.2, 38700st tillverkade, ser nr 732000-772000
1955 (Kine) Exakta VX, version 4.3, 37800st tillverkade, ser nr 772000-820000
1956 (Kine) Exakta VX, version 4.4, 7700st tillverkade, ser nr okänt
1956 (Kine) Exakta, version 5.1.1, 27800st tillverkade, ser nr 820000-852000
1957 (Kine) Exakta, version 5.1.2, 17400st tillverkade, ser nr 850000-890000
958 (Kine) Exakta, version 5.1.3, 71100st tillverkade, ser nr 860000-937000
1960 (Kine) Exakta, version 5.2 65600st tillverkade, ser nr 935000-1010000
963 (Kine) Exakta, version 6.0, 114400st tillverkade, ser nr 1000000-1126000
1967 (Kine) Exakta, version 7.0, 104100st tillverkade, ser nr 1126000-1230000
1969 (Kine) Exakta, version 8.1, 13300st tillverkade, ser nr 1500000-1530000
1969 (Kine) Exakta, version 8.2, 72900st tillverkade, ser nr 1530000-1590000
1969 (Kine) Exakta, version 9, 86000st tillverkade, ser nr 207000-290000Exakta har en sjävklar plats i en kamerasamling. Priserna varierar kraftigt beroende på modell och skick som vanligt. Antal tillverkade styr självklart prisbilden. Ett snittpris kanske är kring 1000-2000kr. Vår version ligger kring 3000-4000kr och jag har sett priser upp till 25000kr.
-
Nyhet: Sony uppdaterar!
NyhetSony har släppt nya uppdateringar till sina två toppspelare A7 III och A7R III som du kan ladda ner och ladda in i din kamera redan nu! Följ länken nedan så hittar du rätt på den svenska support-sidan. Enkel guide finns i din bruksanvisning.
Till din Sony A7 III: Sony A7 III firmware uppdatering
Till din Sony A7R III: Sony A7R III firmware uppdatering
Även till Sony A9 finns en hyfsat ny uppdatering som du hittar via länken nedan.
Till din Sony A9: Sony A7R III firmware uppdatering -
PhotoExpo - Mikkel Fykse Engelschiøn
Vill du också jobba mer med rörliga bilder? Missa då inte den här föreläsningen under PhotoExpo. Vi är så glada över att Mikkel Fykse Engelschiøn kommer till vår mässa och berättar om sitt arbete. Klicka genast in och läs mer här nedan.
Att jobba med film har fått en ofantlig boom de senaste åren! Möjligheten att skapa snygga filmer blir tillgängliga för fler och många hittar en ny passion i att uttrycka sig med rörliga bilder. Vi är därför mycket entusiastiska över att Mikkel Fykse Engelschiøn kommer och besöker vår mässa den 27 oktober. Mikkel är en kompetent filmmakare med stor erfarenhet. Under hans föreläsning berättar han om uppdraget att skapa en promotion-video inför lanseringen av Fujifilm X-T3. Han berättar hur han och Daniel Teng arbetade med allt från planering och manus, till val av utrustning, och redigering. Mikkel kommer att ge dig flera tips på vad som verkligen är viktigt när du gör en video med actionsport.
Föreläsningen samt inträdet till hela PhotoExpo är gratis!
Mikkels föreläsning startar kl 10:00.
Varmt välkommen!
Här kan du läsa mer om PhotoExpo alla föreläsarna och vilka utställare som du kan träffa på plats!
PhotoExpo 2018 -
Test: Nikon Z7
TestNu har vi släppt testet på Z7 från Nikon och det är spännande att se hur bra den är då EOS R visade att de nya kamerorna kan vara bättre än förväntningarna och de befintliga modellerna. Mats har använt Z7 ett tag...
Den kanske största revolutionen i Nikons historia är ett faktum, i alla fall sedan införandet av autofokus i slutet av 80-talet. Ett helt nytt kamerasystem med fullformatssensor - spegelfritt och med en helt ny bajonett - något som egentligen inte hänt sedan 1950-talet. Nikon Z7 är toppmodellen med bland annat 45,7 Megapixels CMOS-sensor, filmning i 4K med upp till 10-bitar och 4:2:2 färginformation, inbyggd 5-axlig bildstabilisering, ultrahögupplöst elektronisk sökare (3,7 Mpixel), ett nytt fokussystem med 493 st fasdetektionspunkter och seriebildtagning på upp till 9 bilder/s med aktiv motivföljande autofokus.
Läs mer här: Nikon Z7 kamerahus + adapter FTZ för Nikon F-objektiv -
Välkommen till PhotoExpo
Varmt välkommen till PhotoExpo 2018! Vår populära mässa kommer att gå av stapeln den 27 oktober på Nolia i Umeå så boka upp dagen redan nu. Föreläsare och program kommer du så småningom att kunna se via länken här nedan.
Vi är fantastiskt glada att kunna inbjuda dig till årets upplaga av vår mässa. PhotoExpo 2018 arrangerar vi i vår hemstad Umeå och den är öppen för precis alla. Mässan kommer att bjuda på massor av roliga möten, föreläsningar, inspiration och bra erbjudanden för dig som är intresserad av foto och film, outdoor och mobiltelefoni så missa inte tillfället att titta in till oss.
MISSA INTE! Gör en föranmälan till mässan och var med och tävla om en DJI Spark, drönare (värde 5390kr)!
Tid: Lördagen 27 oktober 10-16
Plats: Nolia, Signalvägen 3, Umeå
Varmt välkommen!
PhotoExpo 2018 info och föranmälan -
X-files: Nólsoy
Denna vy ser man från Torshavn på Färöarna...
Nólsoy är en av öarna som bildar Färöarna. Ön ligger belägen öster om Streymoy och har en yta på 10,3 km². Det högsta berget är Eggjarklettur med sina 372 meter och invånarantalet 2014 var 222. Ön är ca 9 km lång i nord-sydlig riktning. Vid öns södra udde finns en naturlig tunnel genom berget, som det går att åka båt igenom. Där finns även Borðan, öns fyr som byggdes 1893. Den var ett av mycket få mål på Färöarna som blev bombade under andra världskriget. Första anfallet av tyska flygplan kom 8 augusti 1941, då endast med kulsprutor. En assistent blev skadad men överlevde. 24 augusti 1941 kom nästa anfall och då med bomber som ledde till avsevärda materiella skador men lyckligtvis inga personskador. Tredje anfallet kom 30 oktober 1941 och då släpptes fem bomber varav fyra träffade området kring fyren men ingen av dessa exploderade. Två av dem gled vidare ut i havet. Den femte träffade vattnet direkt och exploderade där.
Nólsoy utgjorde tidigare en egen kommun, men sedan januari 2005 tillhör Nólsoy Torshamns kommun. I Nólsoy finns en hamn varifrån det går färjor över till Torshamn. En båtfärd från Nólsoy över till Torshamn tar ungefär tjugo minuter. Eftersom den ligger rakt ut från Torshamn så kan man se ön enkelt från Torshamn. Mycket av konstnärens Johan Steffan Danielsens verk är målade på ön och föreställer sålunda olika delar av ön. Info från Wikipedia.
Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 250/4,0 R LM OIS WR, 1/250s, f/5,6 och ISO 100.
Se bilden i full upplösning >>
Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse.
Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>
/Thomas -
Bättre belysning
Magmod är märket som vi pratat om tidigare men som fortfarande är en nyhet för många. Om du gillar att använda belysning eller vill komma komma igång med att belysa så ska du kolla på dessa system - det är riktigt bra grejer!
Enkelt att montera, väldigt lätt och smidigt att byta mellan tillbehör och till bra priser. Läs mer om Magmods produkter på respektive produktsida för det är ett kreativt system. Vi har ett antal kunder som använder Magmod och efter feedback från dessa så inser vi hur bra produkterna är. Kolla in kampanjen och beställ det du är sugen på via länken nedan. Har du fler frågor? Ring eller maila oss!
Läs mer här: MagMod sortiment och kampanj -
PhotoExpo - Hannes Söderlund
Vi ser verkligen fram emot att träffa dig på PhotoExpo i Umeå! Det är med glädje kan vi kan meddela att Hannes Söderlund kommer att bli en av våra föreläsare då Canon Roadshow finns på plats på mässan den 27 oktober. Visst kommer du också?
Vi startar upp vår fredag med mycket goda nyheter. Hannes Söderlund kommer att finnas på plats i Umeå under vår mässa PhotoExpo. PhotoExpo är en av platserna där du kan se Canon Roadshow i år. Du får träffa Canons produktspecialister, testa nya Canon EOS R och höra vad Hannes som professionell fotograf tycker om kameran. Hannes arbetar med musikdokumentär- och reklamfoto och har rest jorden runt bland annat med världsartisten Steve Angello.
Hannes föreläsning startar 12:30.
Plats Nolia i Umeå
Gratis inträde!
Du kan se hela programmet och även föranmäla dig till mässan här nedan.
PS! Missa inte att tävla om en DJI Spark drönare värde 5390:- när du föranmäler dig!
Läs mer om PhotoExpo 2018 -
Test: Canon EOS R
Äntligen är det första ord som Mats startar med i sitt test av Canon EOS R. Äntligen är nämligen Canons första spegelfria kamera med fullformatssensor här och äntligen är den testad. Är du nyfiken på resultatet så titta genast in och läs mer.
Canon EOS R är en av nyheterna som gör den här hösten extra spännande. Mats har som vanligt gjort ett digert arbete med testningen och guidar dig kring alla funktionerna. Det finns både testbilder och testvideos att titta på, kolla in resultatet via länken här nedan.
Värt att nämna är att du också kommer att kunna titta mycket närmare på Canon EOS R under vår mässa PhotoExpo den 27 oktober. Du kan se kameran på plats, prata med Canons produktspecialister och lyssna till proffsfotografen Hannes Söderlund som har arbetat med EOS R. Välkommen!
Canon EOS R - läs test här! -
Fotohistoria: Fuji GS645S
En underbar kamera med riktigt fin optik. Idag känner vi Fujifilm GFX50R som en smidig och bra mellanformatskamera, och mellanformat har alltid gett bättre bildresultat än småbild, eller fullformat som vi säger numera. Fujifilm har ett långt arv med denna typ av kamera och idag ska vi titta på en av dem.
Mars 1983 släpper Fuji sin Fujica GS645 Professional. En mellanformatskamera med negativformatet 6x4,5. Den hade en EBC Fujinon 75mm f/3,4 optik med 5 linelement. Du ställde skärpan med hjälp av en bälg. Inbyggd ljusmätare. Den hade mätsökare.
Oktober 1983 kommer Fujica GS645W Professional Wide som hade en EBC Fujion W 45mm f/5.6 optik med 6 linselement. Nu med snäckgång för fokusering. Optiken motsvarade 28mm på en fullformatare. Saknade mätsökare.
Oktober 1984 kommer Fuji GS645S Professional Wide60 som hade en EBC Fujion W 60mm f/4 av Orthometar-typ. Det är den kameran som du ser på bilden. Det är också den som har den klassiska skyddsbågen runt optiken. Kameran hade mätsökare. Optiken på 60mm motsvarar 35mm på fullformat.
De hade lysdioder i sökaren som visade exponeringen om den var +, - eller korrekt. Dessa kameror tog bilden på höjdformat som standard eftersom filmen löpte horisontellt. Den tog både 120 och 220-film. De kan upplevas lite plastiga men efter du använt en så känner du att de var verkligen inriktade på professionell fotografi.
De är populärare som brukskameror än som samlarkameror, och priserna ligger från 2500kr till 5500kr beroende på modell och skick.
-
Tävling: Landskap
Till CyberPhoto EXPO 2018 kommer vi att ha en tävling öppen tom måndag 15 oktober. Skicka in din bästa landskapsbild och du har chansen att vinna två presentkort och äran i vad vi tror blir tuff konkurrens. Läs reglerna innan du skickar in din bild!
Under CyberPhoto EXPO 2018 (lördag 27 oktober, Umeå) kommer vi att printa vår egen jurys topp 20 och ha som utställning på plats. Förutom att ha platsat i topp 20 så kommer vi att ha ett "publikens pris" och ett där leverantörer, föreläsare och fotografer tillsammans väljer ut sin favorit. Vinnarna, eller vinnaren om man lyckas övertyga båda jurygrupperna, får 5000kr presentkort på CyberPhoto.
Totalt står alltså 10000kr i presentkort på spel!
Temat är landskap och det är ett (1) bidrag per person som gäller. Tolkningen är fri och det är fri efterbearbetning som gäller. Bilden som skickas in får bestå av flera exponeringar eller delar av flera bilder (tex att man skapar en bild med olika exponering på himmel och hav och sätter ihop till ett (1) bidrag), filter eller andra tekniker där det är du som fotograf som tagit allt material som återfinns i bilden. För frågor kring detta, maila oss. Bilden skickas in till blogg@cyberphoto.se och får max vara på 5 MB. Bilden måste infogas eller bifogas i mailet, inte länkas från en molnfunktion eller annan delningslösning. Juryns val kan ej överklagas, ev. vinstskatt betalas av vinnaren och anställda,eller nära vänner och familj till anställda på CyberPhoto får ej delta i tävlingen. Lycka till och tack på förhand!
Föranmäl dig till mässan och var med och påverka vad vi ska fokusera på. Dessutom kan du som föranmäler dig också vara med och tävla om en DJI Spark drönare (värde 5390:-).
Läs mer om Robert Ungh här och föranmäl dig till PhotoExpo 2018! -
PhotoExpo - Göran Strand
Resan mot PhotoExpo fortsätter och vi hoppas att vi får möjlighet att få träffa just dig på plats i Umeå den 27 oktober. Göran Strand kommer att vara en av många kunniga föreläsare som du kan lyssna till och prata med under vår mässa.
Höstmörkret har dykt upp på riktigt och med det även möjligheten att börja med astrofotografering. Vi är väldigt glada för att Göran Strand kommer och hjälper oss med heta tips i ämnet under vår fotomässa. Göran är en av Sveriges bästa astrofotografer och hans bilder har synts i allt från musikvideos, till NASA hemsida och här hemma i Sverige på frimärken. Bra jobbat!
PhotoExpo hålls den 27 oktober kl 10-16 på Nolia i Umeå. Gratis inträde!
Läs mer på vår informationssida. Här kan du även föranmäla dig och tävla om en DJI drönare värde 5390:-!
PhotoExpo 2018 -
Test: Viltrox VC-80 slider
TestMats har testat en slider i kolfiber för att se hur den är att arbeta med IRL och du kan läsa testet hos oss redan nu. Mer tester kommer de kommande veckorna då det är mycket nytt som lanserats - spännande!
När jag bar omkring på Viltrox VC-80 med kameran monterad så började jag fundera på om den kanske skulle kunna fungera som videostabilisering också, så det var bara att prova. Genom att bara hålla glidskenan i ena handen och låta den hänga i vertikalt läge och med kameran placerad längst ner riktad framåt, vilket gav en känsla av "hundperspektiv", och ett klart bättre stabiliseringsresultat än förväntat. Jag hade även med mig ett macroobjektiv för att ta extrema närbilder i skala 2,5:1-5:1, och kom på att jag även kunde använda slidern som macrosläde, eftersom handhållen fotografering med ett sådant macroobjektiv ger väldigt stor risk för skakningsoskärpa och felfokusering. Finns säkert fler användningsområden och bara ens egna fantasi som sätter gränserna.
Läs mer här: Viltrox VC-80 Kolfiber slider 80cm -
X-files: Eiðiskollur
Eiðiskollur är en udde på ön Eysturoy som man kan säga är en av Färöarna.
Myten säger att en häxa och en jätte skulle dra Färöarna tillbaka till Island men solen hann gå upp och de förstenades. Lite rolig myt för med lite fantasi så kan man faktiskt se dem nedanför klippan.
Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 250/4,0 R LM OIS WR, 1/250s, f/5,6 och ISO 100.
Se bilden i full upplösning >>
Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse.
Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>
/Thomas -
Nyhet: Laowa lanserar 8st objektiv
NyhetMärket Laowa har lanserat massor av kreativa objektiv och man kommer med åtta nya objektiv på Photokina varav flera är superintressanta! Vad sägs om ett objektiv till GFX från Fujifilm och ett avsett för DJI?
Den till Fujifilm GFX är på 17mm med bländare f/4 vilket ger motsvarande 13mm vidvinkel på en vanlig fullformatare. Det är brett. Och intressant. Dessutom med Zero D-logo, alltså väldigt lite eller ingen distorsion. Cine-serien (för filmare) kompletteras med 7,5mm T/2,1 för Micro 4/3, 12mm T/2,9 till PL och 9mm T/2,9. Även ett 25-100mm T/2,9 kommer i CINE-serien med tilläggsnamnet OOOM. Till Micro 4/3 kommer 17mm f/1,8, 12mm f/1,8 och 9mm f/2,8 (som även kommer till DJI). Även ett Fisheye 4mm f/2,8 kompletterar Micro 4/3-sortimentet.
10-18mm zoom till Sony E-mount och 100mm Macro f/2,8 till Canon EF och Nikon F. Mer om dessa objektiv och andra Laowa-gluggar hittar du på hemsidan via länken nedan. Läs gärna våra tester för det är riktigt bra objektiv med många smarta features.
Läs mer här: Laowas sortiment och tester -
Test: Fujifilm X-T3
TestNu släpper vi testet på X-T3 från Fujifilm och inom kort kommer även vår film om X-T3. Just nu kan du se vår Live-sändning på Facebook om bland annat X-T3 och alla andra nyheter - kolla in det för en skön fredag eftermiddag med fotosnack!
Fujfilm X-T3 är en rejäl uppgradering från tidigare modell X-T2, och det är framförallt på videosidan som de största skillnaderna märks. Vad sägs t ex om 4K/60p (med cropfaktor 1,18x) samt 10 bitars 4: 2: 0/H.265 och F-Log direkt till minneskort. Övriga intressanta egenskaper är bland annat en ny bakbelyst 26 Mpixels APS-C X-Trans CMOS 4 -sensor, seriebildtagning med upp till 30 b/sek (med följande AF & exponering). Ett nyutvecklat autofokussystem med 2,16 miljoner AF-punkter som täcker upp hela sensorn! Varav 425 st av dem är manuellt valbara. Dubbla SD-minneskortplatser, förbättrad algoritm för snabbare AF-hastighet och träffsäkrare fokusföljning, även vid sämre ljusförhållanden (ner till EV -3). Ansikts- och ögonavkännande AF har också förbättrats.
Läs mer här: Fujifilm X-T3 kamerahus, svart -
Nyhet: Zeiss lanserar!
NyhetBatis-serien växer och nu lanserar man ett 40mm f/2 med tilläggsnamnet Close Focus. Zeiss har även lanserat en kamera igår kväll och det är en spännande produkt som väldigt få hade vetskap om att den är under utveckling.
Batis 40mm för det första är en vädertätad liten glugg med en liten OLED-display som visa fokusavstånd. Close Focus-tillägget visar att du kan fokusera så nära som på 24 cm avstånd. Batis-serien, för dig som inte vet det, är från början utvecklad till Sony E-mount och så även med detta nya 40mm-objektiv. På fullformat är 40mm en brännvidd som bryggar fint mellan 35mm och 50mm och har ett brett användningsområde.
Sen till det som var betydligt mer överraskande. Zeiss lanserar ZX1, en androidbaserad kamera med ett fast 35mm f/2 Distagon och en fullformatssensor på 37,4 mpixel. En väldigt stor display (4,3") med touchfunktion som tar över en del av knappar och reglage och hör och häpna, ingen minneskortplats! Nikon och Canon har på sina nya spegelfria fått en del kritik för att man "bara" har en minneskortplats men Zeiss drar det ännu ett steg till att den inte har en kortplats överhuvudtaget. 512 GB internt räcker till 6800 RAW-filter enligt Zeiss, vilket bör räcka. Smart är att du via USB-C kan koppla in en extern lagringsenhet och lagra på den, det här är något vi tror blir stort inom kort och kommer hos de andra tillverkarna.
Elektronisk sökare, tillbehörssko för blixt osv samt hastighet upp till 3 bilder per sekund. UHD 4K video upp till 30 fps, Full HD på 60 fps. Det häftigaste med Zeiss ZX1 är ändå att den har Lightroom CC inbyggt. Ja, det är helt sant, du kan alltså lagra, redigera och dela dina bilder direkt från Zeiss ZX1. Det här är något helt nytt och därför blir vi glada, även om ZX1 aldrig blir jättestor (det vet vi inte ännu) så kommer den i alla fall drivit på mot något nytt vilket vi saknat bland årets nyheter - det har lanserats fantastiska produkter men få eller inga överraskningar som pushar användarna framåt. Vi gillar konceptet Zeiss ZX1 oavsett hur den lyckas. Leverans i början på 2019, pris obestämt. -
CyberPhoto - Live!
Håll utkik på fredag, då kommer vi att sända live direkt från CyberHuset i Umeå! En historisk dag då vi för första gången ger oss ut i en direktsändning. Vi sammanfattar veckas nyheter och svarar på dina frågor. Visst hänger du med?
Det har varit en vecka full av nyheter och lanseringar. Det är inte helt lätt att ha koll på allt men vi sammanfattar för dig som vill ha lite intressanta och lättsmälta fredagsnyheter. Vad är det egentligen som har presenterats under den stora Photokina-mässan under de senaste dagarna? I mån av tid svarar vi också på dina frågor. Varmt välkommen att klicka in och vara med oss under den här historiska livesändningen.
Mer information om hur du kan följa oss kommer du att hitta här i vår blogg.
Livesändning kl 13:00 nu på på fredag den 28 september, visst hänger du med? -
Fotohistoria: Agfa Selectronic
Agfa Selectronic systemkameror var inte vanliga på den tid de fanns på marknaden och de är rätt sällsynta idag. De hade Pentax K-fattning och var tillverkade av Chinon.
1970 så lanserar Agfa två kompaktkameror, Agfa Selectronic och Selectronic S. De hade Agfas sensoravtryck som lanserades redan 1968. 1980 så lanserar Agfa den kamera vi ska titta närmare på, Agfa Selectronic 3. Den kamera du ser kommer från vår egen samling och även om Agfa hade "egna" objektiv så sitter här en intressant optik på kameran. Det är en Cosina pancake 40/2,5, en optik som vi absolut kommer att återkomma till längre fram här i bloggen.
Agfa Selectronic 1 var en Chinon CM-4. Agfa Selectronic 2 var en Chinon CA-4. Agfa Selectronic 3 var en Chinon CE-4. De var inte helt identiska med Chinon-modellerna men de byggde på de konstruktionerna. Det fanns också ett antal objektiv som bar Agfa-namnet och de var också tillverkade av Chinon. De vi känner till är Agfa 28/2,8, 50/1,4, 50/1,9, 135/2,8, 200/3,5.
Chinontillverkade kameror från 80-talet är inte det hetaste för en samlare men både dessa kameror och objektiv ligger förvånansvärt högt i pris. De är lite ovanliga och många har aldrig hört talas om dem, så vi tänkte att du kanske skulle tycka att det var roligt att se dessa kameror. Agfa är numera historia. Chinon är numera historia. Många märken har kommit och gått men ingen trodde väl att både Agfa och även Kodak skulle gå i konkurs. Bara Fujifilm är kvar av de stora filmmärkena och de är starkare än någonsin med marknadsledande kameror och objektiv. Så rätt det gick för Fujifilm och så fel det gick för Agfa och Kodak.
Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. -
PhotoExpo - John Hagby
Vi hoppas att du besöker oss i vackra Umeå och tar del av allt som planeras under PhotoExpo 2018. Mässan går av stapeln den 27 oktober på Nolia och är öppen mellan 10-16. En av våra föreläsare kommer att vara John Hagby.
Missa inte möjligheten att lyssna till och inspireras av en av Sveriges absolut bästa porträttfotografer. Det är ett mycket intressant ämne som John har förberett för oss. Att arbeta med företagsporträtt. Johns föreläsningar är fulla med handfasta tips och mängder av positiv energi. John är en van föreläsare med största erfarenhet kring ljussättning. Kanske får du till och med chansen att få ett porträtt taget på dig själv?
Det är gratis att gå på vår mässa!
Läs mer på vår informationssida. Här kan du även föranmäla dig och tävla om en DJI drönare värde 5390:-! -
Nyhet: Sony skvallrar...
NyhetSony är en av de tillverkare som inte lanserat någon tyngre nyhet under eller inför Photokina 2018 men man berättade igår att systemet är under full utveckling och att vi kommer att få se ny teknik, nya funktioner och fler objektiv inom kort.
"Inom kort" kommer man att lansera tolv nya objektiv till E-mount vilket gör att systemet bör ses som heltäckande, i synnerhet om man räknar in alla tredjepartstillverkare som också fokuserar på E-mount sen ett par år tillbaka. Sigma lanserar tre nya objektiv som kommer till E-mount och vi förväntar oss att Tamron också kommer med fler inom kort. Succén med 28-75mm vill man fortsätta så klart. Ny teknik är Sony duktiga på och vi kan förvänta oss nya teknikkliv inom kort från Sony.
-
Nyhet: Sigma lanserar!
NyhetDet första objektivet att lanseras är ett 56mm f/1,4 DC DN som kommer till Sony E och Micro 4/3. Ett mycket kompakt objektiv som blir det sjätte DN-objektivet för spegelfria kameror från Sigma. Den får även namnet Contemporary som är Sigmas beteckning på prisvärda objektiv. Största bländare är f/16, den har nio blad i bländaren, en närgräns på 50cm och en vikt på 280 gram. Pris och leveransinformation kommer inom kort.
Nästa fyra lanseringarna är till Nikon F, Canon EF och Sigma SA och först ut är 60-600mm och då är frågan om det är en telezoom eller en superzoom. Så stort omfång är ovanligt och redan 150-600mm är tufft för utvecklarna att få till så vi är väldigt nyfikna hur bra man har lyckats med det här objektivet. 10x optisk zoom, 25 glas i 19 grupper och en bildstabilisering, som trots omfånget, ger fyra stegs effekt. Namnet är 60-600mm f/4,5-6,3 DG OS HSM Sports och är även macro-stämplat av Sigma med en förstoring på 1:3,3. Mer om denna kommer inom kort.
Sigma 28mm f/1,4 DG HSM ART är ett nytt vidvinkel-objektiv som är vädertätat och kommer även till Sony E-mount. Sigma 40mm f/1,4 DG HSM ART är näst ut och precis som 28mm har den en 9-bladig bländare och samma tyo av material och tätning och kommer till Sony E-mount. 40mm sägs vara en perfekt konstruktion för att matcha en fullformatssensor när det gäller optiska egenskaper - den blir spännande att testa!
Till sista kommer en ny 70-200mm f/2,8 med efternamnet DG OIS Sports vilket visar att den har en högre ambitionsnivå än om man hade låtit den heta Contemporary. Bildstabilisering, f/2,8-f/22 och med 11-bladig bländare är den spännande när det kommer till bokeh och vi misstänker att man ansträngt sig för att skapa en riktigt bra 70-200mm som ska ta upp kampen i segmentet. Tamron 70-200mm G2 har varit herre på täppan bland 70-200mm när det gäller försäljning, är det här en för tuff utmanare? Pris och leveransstatus återkommer vi till.
Klicka här för mer info om Sigmas alla nyheter! -
Nyhet: Fujifilm GFX 50R
NyhetVid presseventet på Photokina lanserade Fujifilm nyss en ny kamera i GFX-serien med mellanformatssensor, GFX 50R, och man berättade om att under andra halvan 2019 kommer även en GFX med 100 mpixel, inbyggd bildstabilisering och filmfokus.
Fujifilm är verkligen ett spännande och kreativt varumärke idag och man blir lite extra glad av lanseringen av en mindre, lättare mellanformatare som kommer att passa många fotografer. Avsevärt tunnare och något lättare än dagens GFX kommer att göra att den passar de som idag inte tycker att en GFX funkar. 775 gram är vikten och den är en tum (ca 25mm) tunnare än en GFX är idag. Produktchefen skämtade om att alla nu lanserar Full Frame och man vill inte vara sämre så man lansera..."Super Full Frame". Stämningen och jargongen på Fujifilms pressevent är väldigt öppen och till och med humoristisk. I alla fall som prylnörd. Även Capture One med fullt stöd för Fujifilm presenterades.
GFX 50R är en X-E3 på steroider kan man säga. Stilen är väldigt lik och det är ett koncept som vi gillar redan så vi är väldigt förväntansfulla på nya GFX 50R. Byggkvalitet och vädertätning ska vara lika bra som på GFX 50S medan sökaren är lite mindre men ändå på 3,69 mpixel och en förstoringsgrad på 0,77x. Dubbla kortplatser (SD) med stöd för UHS-II och en vinklingsbar 3,2" touschskärm. Bluetooth-uppkoppling för en kontinuerlig kontakt till en mobil enhet finns också i GFX 50R.
GFX 50R endast kamerahus: 45 999 kr
GFX 50R i kit med GF63mm F2.8: 52 999 kr
GFX 50R i kit med GF45mmF2.8: 55 999 kr
GFX 50R i kit med GF32-64mmF4: 62 999 kr
Leveranser påbörjas redan oktober 2018.
Läs mer och boka här: Fujifilm GFX 50R mellanformat -
Nyhet: GoPro Hero 7
NyhetGoPro har lanserat Hero 7 och den kommer i tre varianter, White, Silver och Black. Black är toppmodellen som har "allt" och kommer med nya features som en supereffektiv bildstabilisering och enkel live-sändning direkt från kameran.
Hero 7 Black tar över efter Hero 6 Black och erbjuder 4K 60p och 240p i Full HD. Livestreaming är kanske den nyhet och feature som gör att många blir sugna på att byta upp sig och det är en mycket lättanvänd funktion som man använder via Facebook och din mobila enhet. Det är väldigt enkelt och fungerar mycket bra - vi har redan sett massor av livesändningar från olika GoPro-ambassadörer och alla är lyriska. Stöder Youtube, Twitch, Vimeo och Facebook. Den andra nyheten som märks för oss användare är Hypersmooth Video, en mycket effektiv bildstabilisering som ger en otroligt märkbar effekt i filmerna. GPS, WiFi, inbyggd RAW, HDR Mode, röststyrning, 12 mpixel stillbilder, TimeWarp (hyprelapse-läge) finns också i Black.
Hero 7 Silver ser likadan ut men är i silver (oväntat?) och saknar främre displayen. 4K 30p, 10 mpixel stillbilder, Slowmotion i 2x istället för 8x, ingen HyperSmooth-stabilisering och istället för HDR får man ett smalare omfång /WDR). Hero 7 White, då i vitt så klart, filmar i 1080p och 60 fps. Både White och Silver har inbyggt batteri medan Black har, som tidigare modeller, ett utbytbart batteri.
Säljstart är 27 september och vi leverar kamerorna direkt! (så länge lagret räcker - kontakta oss för mer info)
Läs mer här: GoPro Hero7