Fotohistoria: Bell-14

En pytteliten kamera som nästan ser ut som en systemkamera.

Det är väldigt lite känt om denna kamera. Den tillverkades kring 1960 i Japan av ett okänt företag. Den fanns i några varianter där utseendet på objekivet skiljde men själva kameran var ganska lika. Det fanns någon version där ytan till höger om sökaren där vårt exemplar visar siffran 14 som hade ett mönster som påminde (fejkade) en selen fotocell. Du kan se 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

Senare så såldes kameran under namnet Sing 88 och var då tillverkad i Hong Kong. Troligen så såldes verktygen dit sedan modellen lagts ner i Japan. Kameran använde 17,5mm film som var rullad med papper, typ på samma sätt som 120-film är. Negativet blev 14x14mm. För övrigt så var Bell-14 är en nyare variant av kameran "Hit" som tillverkades av Tougodo 1947-1951.

Det finns självklart ingen film till denna längre. Man skulle säkert kunna använda 16mm film, men det känns inte motiverat då bildkvaliteten säkerligen var usel. Samlarvärdet är lågt och varierar kring 100-300kr. Vi har sett lycksökare begära upp till 1200kr för dem vilket är ett galet överpris. Kameran som sådan är kul att ha i en samling då den verkligen sticker ut på grund av den är så liten.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.