• Fjällvärlden: nummer 2

  Här presenterar vi nu nummer 2 i vår tävling med temat Fjällvärlden och den här bilden är inskickad av Sven Tegelmo från Uppsala. En bild som vi tittade många gånger på och som fastnar i sinnet tack vare komposition, vy och en snygg efterbearbetning som passar bilden och förhöjer känslan. Vi gillar den skarpt och det betyder att Sven får välja valfri produkt från SIRUI värde upp till 5000:- inkl moms!

  Nummer ett presenterar vi imorgon, fredag, här i Bloggen så häng med, i synnerhet om du har skickat in ett bidrag! Som vi skrev igår är det otroligt vackra bidrag som har kommit in och det är tacksamt att få sitta och bedöma alla era bilder. Fantastiskt! Andrapriset är alltså en valfri produkt från SIRUI värde upp till 5000:- inkl moms, grattis Sven!

 • Fotohistoria: Paxina

  Så enkel men så genialisk. Man måste bli imponerad över hur ingenjörer på den tiden kunde hitta fungerande lösningar som verkligen inte fick kosta många kronor. Nu ska vi titta på ett praktexempel på just detta.

  Braun Nürnberg. Inte det Braun som tillverkar rakapparater, utan ett annat Braun. Vi har nämnt om dem tidigare i denna serie. De var absolut mest kända för deras Paximat diaprojektorer.

  Karl Braun KG, Fabrik optischer Geräte und Metallwaren grundades 1915. Braun blev mest känd för sina Paxette-kameror och deras Paximat diaprojektorer. 1948 ändrades namnet till Carl Braun Camera-Werk. Braun tillverkade en hel del kameror på 50-60-talet men senare så gick produktionen mer över till diaprojektorer mycket på grund av konkurrensen från Japan. 1955 introducerades Paximat diaprojektorer. Braun var först med fjärrkontroll till diaprojektorer, först med sladd sedan trådlösa. De uppfann också autofokus för projektorer, variabel lampstyrka och användningen av halogenlampor i diaprojektorer. Mn räknar med att Braun sålde 4,000,000 diaprojektorer i 120 länder. Då under namnen Paximat och Novamat. År 2000 slutade all verksamhet och 2001 omorganiserades hela företaget. 2004 ändrades namnet till Braun Photo Technik GmbH. Idag säljer de digitala fotoramar, actionkameror, åtelkameror, väskor, filter, scannrar, osv. Troligen tillverkar de själva nästan ingenting av detta.

  Braun Paxina lanserades 1950, och är en förhållandevis smidig kamera som är avsedd för 120-film och har en utfällbar optik. Hela kameran känns som pressad plåt. Mycket enkel konstruktion men ändå sinnrikt designad. Man drar ut hela fronten som sedan klickar fast med hjälp av två stora bladfjädrar. Då kommer också avtryckaren fram, vilket tydligt syns på en av bilderna som togglar här ovanför. Exponeringsiderna var 1/100s, 1/30s och B. Bländaren kunde väljas mellan f/7,7, 11 och 22. I skrivande stund är kamera hela 68 år gammal och fungerar perfekt. Mitt i allt detta enkla så har de ändå gängat ett hål för montering av trådutlösare. För att sedan fälla ihop kameran så trycker men helt enkelt in bladfjädrarna och styr in optiken. 

  Kameran har inget större samlarvärde men har ändå en plats i en kamerasamling som en hyllning till smarta lösningar som gör en produkt väldigt billig. 

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

 • Fjällvärlden: nummer 3

  Här i Bloggen presenteras nu vinnarna i vår tävling med temat Fjällvärlden. Tredjepris går till Petter Persson som står för bilden du ser ovan. Ett härligt ljus och en miljö vi inte riktigt kände igen tillsammans med en kort story om plats och händelse gjorde att vi gillar bilden och blev nyfikna. En valfri produkt från LEXAR är vinsten!

  Petter skriver:  Jag tog denna bild i södra Chile när vi åkte båt mot en stor glaciärvägg som vi skulle fotografera. Men under färden mot glaciärväggen såg jag uppe efter bergtopparna längs sjön hur glaciären spred sig längs med bergen.  Fick känslan av att glaciären är ungefär som en sjukdom, sakta tar den över skogen och bergen. Men faktiskt så är det tvärtom. Den smälter bort och visar vad som finns under. Jag använde mig av: Nikon D750 med objektivet Sigma 70-200mm 2.8 HSM DG.  Efteråt har jag lagt på mer vinjettering, lite mer skärpa och mer färg på solen som sticker fram mellan de tunga molnen. Fun Fact: Sjön vi åkte efter heter Lago Nordenskjold efter den svenska upptäckaren Otto Nordensköld. När en ur vårat resesällskap såg kartan kunde han konstatera att han är släkt med Otto Nordensköld och prata lite om hans liv. Helt plötsligt blev vi rockstjärnor i Chile och de som jobbade på vårt vandrarhem fick hybris. Men det är en helt annan historia. 

  Tack för bidraget, tack för storyn och grattis till tredjeplatsen!

  Vinsten är valfri produkt från LEXAR värde upp 2500:- inkl moms.

 • Film: Fujifilm X-T3

  Test

  Nu har vi släppt vår film om Fujifilm X-T3, en kamera som skapat mycket intresse sen lanseringen. Många har bytt ut sina X-T2 men många har också bytt andra system till Fujifilm. Varför? Många av svaren får du när du ser vår nya film men du kan även läsa vårt test på vår hemsida - allt helt kostnadsfritt och utan inloggning eller användare.

 • Res med oss till Rom

  Följ med Mats till Rom genom hans researtikel som du hittar via länken nedan. Med ett par Sony-kameror och ett gäng gluggar så åkte Mats till Rom för att skildra verkligheten och inte bara testmiljöerna som är standardmotiven under arbetsveckorna. Fler artiklar kommer framöver.

  Är du sugen på att läsa mer? Det kommer mer från Mats framöver men du har även Captains log här till höger i menyn där du kan följa Thomas texter, bilder och artiklar fortlöpande. Bloggen är en samlingspunkt för allt så hänger du med här så missar du inget. Har du önskemål om vad Mats ska skriva om? Skriv gärna en kommentar eller maila oss. 

  Läs hela artikeln från Rom här:  FOTOGRAFERING OCH RESTIPS I ROM

 • Macromåndag: Bubblor

  Detta är bubblor som frusit fast på en is på en liten sjö djupt inne i en skog.

  Jag hade med mig gamla manuella objektiv för porträttfotografering denna dag. Hade ingen tanke på något annat motiv. Som tur var så låg Fujinon 45/2,8 kvar i ryggsäcken, ett macroobjektiv hade varit perfekt, men ibland får man ta vad man har. För en gång skull så hade jag i alla fall släpat med mig ett stativ. Det blir alltid bättre med stativ, men de är så besvärliga att släpa med sig. Jag måste bli bättre på det.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 45/2,8 R LM WR, 10s, f/7,1 och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  Har du någon egen macrobild som du skulle vilja visa här i macro-måndag så skicka in den till bloggen@cyberphoto.se.

  /Thomas

 • Drönarsöndag: Fuktigt

  Vissa skogsvägar kan bli väldigt fuktiga ibland.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • Test: Feiyutech AK4000

  Test

  Nu har vi testat Feiyutechs nya AK4000 ordentligt och även gjort en kort film som visar vad du kan förvänta dig för kvalitet och funktion. Det här är en av de bästa produkterna för stabilisering just nu. Läs testet, se filmen och fundera om det här är något som passar dig!

  Fabian skriver: AK4000 har dessutom fem olika funktionsknappar som bland annat används för att ändra funktionsläge, starta/stoppa videoinspelning, ta stillbilder och låsa displayen så man inte råkar ändra något av misstag. En av dessa knappar tyckte jag var speciellt användbar då den gjorde så jag snabbt kunde växla mellan HF och LF-läget, de funktionslägen jag använder mig av mest. Är man mer intresserad av de andra funktionslägena kan man enkelt komma åt de via samma knapp genom att antingen trycka två eller tre gånger efter varandra.

  Läs hela testet och se filmen här:  FEIYUTECH AK4000 TEST & FILM

 • Ring!

  Dörr SL-45 är en ringbelysning som många har köpt men desto fler inte vet om! Mycket prisvärd och välfungerande ringbelysning som ger de där snygga ringarna i ögonreflektionen och som ger ett jämnt och snyggt ljus, fungerar perfekt för porträtt! Dörr SL-45 är ett hett tips för dig som vill börja belysa innan du går vidare till blixtar, en bra början helt enkelt.

  Med i paketet följer det med en väska så att du enkelt kan ta med din ringbelysning när du inte är hemma. Låg vikt, ca 1,2 kg totalt, gör att det är enkelt att ta med om du vill ta några porträttbilder på jobbet eller i skolan. Drar man på med full effekt ger den totalt 860 lux och då kan man få till några steg totalt på ISO, bländare eller slutartid, vilket man nu vill åt. Fördelen är att man kan hitta en perfekt ljussättning snabbt så man enkelt och snabbt kan ändra mellan 290-860 lux om man tex vill fotografera med helt öppen bländare för snyggare bokeh och tydligare skärpesläpp. Vill du börja med belysning men känner att blixtar och studio är för avancerat? Börja med en Dörr SL-45 och lek dig fram, enkelt och relativt billigt.

  Läs mer här:  DÖRR SL-45 HOS CYBERPHOTO

 • Årets nätbutik inom Foto & Video 2018

  Vi vill ödmjukt tacka alla som röstat på oss hos Prisjakt och som valt att ge oss ett omdöme under det senaste året! Kan inte annat än buga och bocka för att vi har så fantastiskt fina kunder och att vi får ha så kul tillsammans med er på telefon, mail och i butiken. Stolta för att arbeta på CyberPhoto - Sveriges bästa nätbutik enligt våra kunder, finns det ett finare pris?

  Årets Nätbutik - inom Foto & Video. Att bli bedömd av sina kunder och att då vinna den här utmärkelsen gör att vi blir enormt glada. Vår nya hemsida, som utvecklas och förbättras dagligen, har varit ett projekt som tagit mycket tid och energi och att då mitt i övergången (både för oss och dig som kund och besökare) få den här utmärkelsen gör oss enormt stolta och glada. Vi passar på att gratulera Apotea som vann som Årets Nätbutik alla kategorier. Vi vann som Årets E-handlare 2018 av Pricerunner tidigare i år och nu detta som  grädde på moset, Årets Nätbutik - Foto & Video. Idag är det feststämning på CyberPhoto!

  Än en gång, ett stort TACK till alla er som följer oss och väljer att handla hos oss!

 • Fotohistoria: Industar-50-2

  Denna optik är pytteliten och löjligt billig, 65 gram och kostar oftast 100-200kr. Det är en 50mm f/3,5 rysk Tessarkopia och den har 4 element i 3 grupper. Den är mycket bättre än man förväntar sig. Kolla in bilderna i testen!

  KMZ (Krasnogorski Mekhanicheskii Zavod) tillverkade denna optik från 1959. Den finns i lite olika varianter och vissa tillverkades av LZOS (Lytkarino Optical Glass Factory). Detta är en gammal och billig rysk optik, men det finns inte mycket mer att säga här, du bör gå vidare och se testbilderna så kommer du att förstå mer...

  Klicka här för att se testbilderna och resten av testen >>

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

 • Bäst 2018

  2018 har varit ett fullspäckat år när det gäller foto & videoprylar så det kommer att bli en utmaning att få till CyberPhoto Awards det här året. Inte för att det saknas prylar som platsar utan att göra ett val. Flera sajter har redan sammanställt årets "vinnare" och vi kommer att presentera våra vinnare inom kort.

  En kamera som förtjänar en hög placering är Canon EOS M50 som försvunnit i bruset av fullformatskameror men som betydde mycket för många fotografer. Den presterar väldigt bra och var den kamera som för Canon egentligen bröt isen och visade att man tar spegelfria kameror på allvar - långt innan EOS R presenterades. När EOS M50 lanserades förstod vi att spegelfria kameror från Canon är på gång på en högre nivå än tidigare och vid lanseringen av EOS R var man tydliga från Canon att det här är "början". Även om det skapar lika många nya frågor som svar så är det glädjande att Canon tar upp matchen med konkurrenterna. 

  Sony A7R III skulle utan problem kunna nomineras i flera klasser men då den kom 2017 får den stå utanför trots att den har gjort en succé i särklass under året. Sony har däremot släppt objektiv under året som kommer att uppmärksammas. Nikon har lanserat Z-serien som fått både ris och ros under hösten men det finns en produkt från Nikon som sticker ut och kommer att belönas på något sätt - 500mm i PF-serien! Alla som kunnat testa det här objektivet är eniga, det är en fantastiskt bra produkt, en riktig "hit".

  Det finns massor av andra produkter som sticker ut i år, DJI Ronin, Mavic, Zhiyun Weebill och massor av andra roliga och kreativa prylar. Vilka som vi anser vara de bästa 2018 kommer inom kort i Bloggen. Vad tycker du?

 • Viltrox objektiv

  Nyhet

  Viltrox har flera intressanta produkter i sitt sortiment och nu kommer objektiv från denna kinesiska fototillbehörs-tillverkare. Att konstruera ett bra objektiv är ingen barnlek - det finns exempel på dåliga objektiv från stora och kunniga optik-tillverkare så utmaningen är stor. Har Viltrox rört sig in på för djupt vatten?

  Tre objektiv lanseras nu till Sony FE och Fujifilm X, det är ett 20mm f/1,8 till Sony FE, ett 85mm f/1,8 till både Sony FE och Fujifilm X med autofokus och till sist ett ytterligare 85mm f/1,8 utan autofokus till Sony FE med bländarring, totalt 4st objektiv, 3 konstruktioner. Mats testar dessa för fulla muggar just nu men första utlåtandet är citat; "skitbra!". Viltrox 20mm f/1,8 täcker fullformat på Sony med E-fattning och har en 14-bladig bländare och väger som en Zeiss. Känslan i alla objektiven är Zeiss så troligen har utvecklarna haft ett gäng Zeiss-objektiv som referens. Tunga glas och rejäl konstruktion gör att vi gillar dessa redan innan vi testat den. Vikten är 775 gram. Ultrarund bländare vilket man ser vid en närmare inspektion. 

  85mm f/1,8 tecknar ut fullformat på Sony FE och har en elektronisk styrd bländare men manuell fokus. Vikten på 665 gram ger samma känsla som jag beskrev ovan, det är Zeiss så det skriker om det. Bra för oss som gillar Zeiss. Denna är också under test och första känslan är positiv i form av att man kan ta riktigt bra bilder och den har relativt avancerade ytbehandlingar för att minimera flares och ghosting, alltså olika effekter av inre reflektioner i objektivet. STM-varianten av denna kommer till både Fujifilm och Sony och har autofokus och kostar således något mera. Dessa kommer i januari och blir väldigt spännande att testa! Våra test kommer inom kort och du kan redan beställa ditt exemplar hos oss.

  Läs mer här: VILTROX OBJEKTIV HOS CYBERPHOTO

   

 • Test: Nikon Z 35/1,8 S

  Test

  Nikon Z6 och Z7 har fått ett blandat mottagande men det säljs många och det är fortfarande svårt att sätta tänderna i en kamera direkt, de flesta får köa och vänta en stund. Vi har har testat ett av de nya objektiven till Z-serien och det är Nikons egna 35mm. Man säger att den nya konstruktionen ska ge otroligt skarpa objektiv. Har Nikon rätt?

  Mats skriver så här:  Z 35/1,8 S är en mycket skarp optik, och det direkt på f/1,8. Vid nedbländning ökar som vanligt skärpan ytterligare lite till, och i centrum blir det knivskarpt redan på f/4. Som bäst hela vägen ut till kanterna blir det vid f/5,6- f/8. Distorsionen är försumbar, och detsamma gäller kromatisk aberration. Vinjetteringen ligger på en mer normal nivå och som brukligt märkbar på större bländaröppningar. Nano Crystal antireflexbehandling ska minimera reflexer och ströljusproblematik i optiken, och motljusegenskaper är bevisligen också mycket bra. Objektivets bokeh är också bara lugn och fin. Nikon Z 35/1,8 S är med andra ord ett skarpt och bra objektiv.

  Läs hela testet här:  NIKON Z 35mm f/1,8 S TEST

 • Känslor i kartong

  Vissa prylar är inte det bästa eller det mest praktiska köpen. Inte ens prisvärda ibland. Sony RX1R II är en sån där kamera som inte känns som det smartaste köpet men vad gör det när den skapar ett sug som gör att man vill ha. Man får begär, habegär. Är du också sugen så vänta inte för vi har några kameror till ett bättre pris just nu...

  Det här är en typisk kamera som känns dyr, opraktisk och som ett dumt köp när man kan köpa en A7 III eller någon annan A7-kamera med utbytbart objektiv till ett bra pris i jämförelse. Som Fujifilm påvisade med X100 är känslor viktigt och därför kontrade Sony med sin RX1 som med fullformats-sensor och mycket teknik fick sig en plats på marknaden. Nu har vi några RX1R version II till riktigt bra pris på lager och det är först till kvarn som gäller. Vem köper lycka först? 

  Här hittar du RX1R II så länge de finns i lager:  SONY RX1R II KAMPANJPRIS

  Här hittar du RX1R II med extra tillbehör: SONY RX1R II KIT KAMPANJPRIS

  Kitet avser sökare, läderväska och motljusskydd från Sony (inkluderat)

 • Macromåndag

  Det finns en till värld att upptäcka och det gör du med ett macroobjektiv, eller mellanringar, eller en bälg, eller närbildslinser, eller alltihopa.

  Bilden är tagen av en liten vattendroppe på en gerberablomma. Här har vi riktat en (laglig) grön laser mot vattendroppen. Vi har ett metalliskt "repigt" material som bakgrund. Vi använde en Fujifilm GFX 50S med en Laowa 25/2,8 2,5-5x Ultra Macro. Stjärnan som syns i droppen är som den blev på bilden. Laser ger ett mycket speciellt ljus och det ger en "Alien"-känsla i denna bild. jag provade med röd laser också men det blev inte lika spännande.

  Klicka här för att se större bild >>

  Har du någon egen macrobild som du skulle vilja visa här i macro-måndag så skicka in den till bloggen@cyberphoto.se.

 • Drönarsöndag: Skridskor

  Ser du skridskoåkaren?

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro 2.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Hösteld

  Vi hade en varm och färggrann höst i år.

  Vi var på väg hem från en heldag av upplevelser och fotografering. Det blåste en hel del den dagen så vi fick aldrig de reflektioner vill ville i de sjöar som vi besökte. Då såg vi denna sjö som låg alldeles stilla och det fanns höstvackra träd på andra sidan. Tyvärr var området ner till sjön instängt av elstängsel och det fanns boskap överallt. Inte för att boskap normalt är så aggresiva, de kan vara det ibland, men man vill inte riskera få en arg bonde efter sig så vi nöjde oss med att fotografera över boskapen och fånga så mycket av sjön som möjligt. Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 120/4,0 R LM OIS WR, 1/280s, f/4 och ISO 250. 

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

  /Thomas

 • X-files: Höstfärger

  Hösten är verkligen en vacker tid.

  Jag gillar alla färger i denna bild. Det gröna och gula mot den blå himlen. Sedan att just en björk får sätta prägel på bilden känns bra. Umeå är ju björkarnas stad. Bilden är tagen mitt i ingenstans, i en skog, långt från allt kändes det som. Det gick en liten skogsväg förbi och lite längre fram så fanns till vår förvåning ett gammalt hus. Jag ställer mig frågan vem har bott där ute långt från allt? Och det verkade efterhållt så det är säkert någons sommarstuga. Perfekt om man gillar att titta på träd, för mycket annat finns nog inte att göra där.

  Fujifilm GFX fick verkligen bekänna färg här med den enorma kontrast som finns i denna bild. Trädstammen är egentligen helt svart på bilden men den enorma dynamiken i GFX bildsensor lyckas plocka fram så mycket information ur både högdagrar och lågdagrar, något som självklart bara går att locka fram ur en RAW-fil. 

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 23/4,0 R LM WR, 1/60s, f/16 och ISO 100. 

  Se bilden i full upplösning >> 

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

  /Thomas