X-files: Berlin

Hela CyberPhoto åkte i april i år till Berlin. Det är en spännande stad med massor historia, och en stad med oändligt många motiv. Och en stad som överraskade mycket positivt. Jag hade förväntat mig ett betong-ghetto men fann en grön och trevlig stad.

Berlin är Tysklands största stad med kring 3,5 miljoner invånare och 4,4 miljoner om man räknar med förorterna. Den vanligaste förklaringen till namnet Berlin är att det kommer av berl, som betyder "träsk" eller "våtmark" på den västslaviska dialekt som talades i området före den tyska kolonisationen under 1200-talet. Detta kan möjligen syfta på de våtmarker som då fanns i området omkring nuvarande Alexanderplatz. Enligt en annan teori uppstod namnet Berlin ur det slaviska ordet ber som betydde "björnens ande", samt berloga, vilket betyder "björnens ide". Berlin växte under lång tid fram som en dubbelstad med namnet Berlin-Cölln. Äldsta kända omnämnandet av en ort här rör Cölln från 1237, varför detta årtal fått representera Berlins grundande vid jubileum. Berlin var huvudstad fram till 1949, och blev åter huvudstad 1990 efter murens fall. Däremellan var Bonn huvudstad.

Klicka här för att se hela inlägget med alla bilder >>

Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>