Macromåndag

Det finns en till värld att upptäcka och det gör du med ett macroobjektiv, eller mellanringar, eller en bälg, eller närbildslinser, eller alltihopa.

Det har varit så grått och regnigt senaste tiden och avtryckarfingret har börjat klia rejält så jag har plockat fram mina närbildstillbehör och jag hade verkligen glömt bort hur roligt macro var. Jag använder vårt vanliga köksbord och två Viltrox VL-200T LED-belysningar. Det jag gillar med dem är att man kan lätt justera både ljusstyrka och färgtemperatur. Dessutom kan jag göra det med medföljande fjärrkontroll och ännu bättre att jag från fjärren kan justera dem individuellt. Jag använder också en ficklampa för att kunna spot-belysa om jag så vill. På denna bild har jag gjort det på bakgrunden.

Bilden är tagen av en liten droppe vatten på ett blad från en gerberablomma. Jag har använt ett färgglatt mineral som bakgrund. Jag använde en Fujifilm GFX 50S med en Laowa 25/2,8 2,5-5x Ultra Macro. Denna bild är tagen på full öppning och resultatet blev väldigt vackert. Påminner mig om scenen med stranden på planeten Mül från filmen Valerian and the City of a Thousand Planets.

Klicka här för att se större bild >>

Nästan måndag ska vi se vad som händer om vi bländar ner rejält och drar ner exponeringen lite.

Har du någon egen macrobild som du skulle vilja visa här i macro-måndag så skicka in den till bloggen@cyberphoto.se.

/Thomas