• Samyang & Samsung

  Vi har beslutat att börja sälja Samyang-produkter from nu. Vi börjar med 85mm och 8mm optik till de olika kameramärkena. Vad vill du se från Samyang i vårt sortiment? Har du önskemål? Idéer? Hör gärna av dig så vi vet vad vi bör ta hem och saluföra. Garantier och villkor är som för resterande produkter och priser finns nu uppe om du klickar här.

  Samsung Pixon 12 har 28mm vidvinkel och 12 megapixel, i en telefon(!) och är uttalat en riktig kameramobil så vi håller på att testa den precis som en kamera. Testet kommer ut under början av nästa vecka, så får vi se vad den duger till i jämförelse med en kompaktkamera. Det blir spännande! Nu tar jag snart min Samsung ST550 och åker hem…det är EGO-bilder som ska tas i helgen. I alla fall ungarna!

 • Fredagskalas!

  Idag har vi valt ut en ny fredagsmys-kund, som får sin order packad med godsaker. Vi, bokstavligt, fyller en orderkartong med godis varje fredag, som du kan läsa mer om längre ned i bloggen. Idag har turen kommit till en av kunderna som beställt en Canon Legria HF200 videokamera. Har du beställt en sån? Då kan du vara den utvalde.

  Förra veckans vinnare skrev tillbaka ett glatt mail och skickade en bild. Roligt, tack så mycket och hoppas att godiset smakade! Det här ska bli en följetong.

  I helgen är många lediga och många tar en, vad som traditionellt varit en lugn helg, och gör det till en livfull helg, speciellt barnen som plötsligt i bästa USA-stil, knackar på o tigger godis. Bra eller dåligt, det är upp till var och en, men det kanske uppenbarar sig möjligheter till fotografering. Se till att ha kameran redo vid dörren, för det kan stå allehanda monster där kommande dagar.

  Trevlig helg, och välkommen tillbaka på måndag!

 • Hallo! Hallo! Ween?

  Det är ju skräckhelg på gång, så du kan vinna en hel trilogi med halvläskiga piratfilmer! Vi har 2st trilogipaket med Pirates of Caribbean på DVD som vi vill ge dig! Vad vill vi ha tillbaka?

  Jo, vi vill ha en recension på en produkt du köpt av oss. Positiv eller negativ, eller både och. Berätta hur du kände före, under och efter köpet. Hur var produkten? Alla dina reflektioner. Skicka in det på blogg@cyberphoto.se och märk med TÄVLING HALLOWEEN. Sista dag är nu på söndag, 1:a november.

  Snart är det fredag och man får ta helg. Hoppas du också får sluta lite tidigare imorgon, det gör vi, så tänk på att lagershopen stänger kl 15:00 och telefontiderna är förkortade imorgon.

 • Utan kanter

  För att fortsätta huset på det befintliga så kapas hörnen bort. Det låter en aning och igår satt bland annat Markus, säljare, med Peltorkåpor på huvudet. Vi ber om ursäkt i förväg om det låter lite mycket i bakgrunden när ni ringer oss!

  Bilden är tagen med Nikon D80 och 18-135mm optiken, men med lite efterbearbetning och beskuren så klart. Fotograf var Finbar Luthman.

  Jag tog hem Samsung ST550 igår till min fru för att hon skulle få testa och känna på kameran och ge en subjektiv åsikt utan referensramar. Hon använder mest mobilkameran nuförtiden, och har under sommaren använt Canon Ixus 100 som hon gillat, mycket tack vare möjligheten till HD video.

  Vad sade hon då? Orden hon fick ur sig var:

  Snygg, väldigt snygg. Bra storlek, stor skärm och skärmen på framsidan är ju perfekt! För alla som bloggar eller till sin facebook är det ju en superbra funktion. Touchskärmen fungerar jättebra, dock inte med naglarna (Hon har alltså sådana där jättelånga, fixade naglar) och det är lite synd för oss med långa naglar. Jättelätta menyer. Vad kostar den? Jag skulle gissa på 4000kr.

  Det var hennes åsikter, och jag kan hålla med om det mesta, dock har jag mindre naglar så det är inget problem för mig. Dessutom kostar den betydligt mycket mindre än 4000kr. Test kommer upp under veckan. En annan kamera som överraskar, med tanke på priset, är Casio Exilim EX-Z90 som kan väldigt mycket till ett lågt pris. Behöver ungarna en kamera? Vill du ha en kamera i handsfacket som komplement? Vill du ha något som är bättre än mobilkameran men inte betala en förmögenhet? Då är Casion ett riktigt bra val precis som storebror EX-H10 som är en superkamera för det priset.

  PS. Börje, mobilansvarig på finska sidan, köpte idag Nikon D300s med PDK1 paket och 60mm AF-S Macron. Grattis till köpet! .DS

 • Första filmen i bloggen

  Här kommer första försöket att lägga in en filmsnutt i bloggen.

  Den är tagen med Canon EOS 7D och Samyang-objektiven 8mm fisheye samt 85/1,4, två riktigt intressanta objektiv som presterar utmärkt för sin prisklass. Finns snart i en webb-butik nära dig…
 • Egoism i fickformat

  Idag fick vi in ST500 och ST550 från Samsung. Det är kameran med display på framsidan, för att tex. använda till självporträtt. Det är en riktigt bra funktion och det ser bra ut (subjektivt dock…) men det bästa är att på modellen ST550 som jag kommer använda till Bloggen, är toucheskärmen i särklass bästa kvalité av alla kameror jag använt och den spöar ett gäng mobiltelefoner också! Det är riktigt bra skärm och touchfunktion, första gången jag själv känner att jag vill ha touchskärm. Ralph kommer göra ett utförligare test på kameran närmaste dagarna för att se att den även håller rent optiskt och bildmässigt.

  För alla er som bloggar eller för dig som har en fru, tjej, pojkvän, man eller barn (eller mormor?) som bloggar, är det här den ultimata Blogg-kameran. Finns i olika läckra färgkombinationer. Årets Blogg-julklapp utan tvekan!

 • Snabba resultat

  Idag har man börjat lägga ut betongen (Tack, Lars!) som blir grunden på den nya delen av vårt hus. Det är rätt stora mängder som går åt, men det ska ju också stå pall för mycket. Just nu så ser området halvt ut som en härjad krigszon, men det blir bättre snart när grunden är lagd och parkeringen klar.

  För er som bor i Umeå med omnejd och besöker oss i lagershopen, så vill vi bara informera om att det är öppet som vanligt, och att ni är hjärtligt välkomna trots byggzonen som uppstått här utanför.

  En produkt som överraskade, i alla fall mig, bland optikerna var Sigma 70-300 med bildstabilisering. Den presterar riktigt bra, trots att det inte är en EX-optik, och priset är mer än överkomligt med tanke på brännviddden. Den har chansen att bli en ny storsäljare bland optikerna!

  I hälsogruppen på CyberPhoto har vi startat upp möjligheten att testa träna på gym. Hans på lagret går och ojar sig med träningsvärk idag, vilket ger oss andra lite öppet mål, att peta in ett finger i sidan…

 • Grundläggande

  Här gjuts grunden till vår utbyggnad. Själv tycker jag att det är svårt att suga i mig milkshake. Jag undrar hur svårt det är då att suga upp betong. Såg ett program på Discovery där de pumpade upp betong för att gjuta golv i skyskrapor. Det var ett sanslöst tryck. I jämförelse med det så är vår grundläggning en baggis. Jag ska fundera på det vid nästa milkshake :-)

  /Thomas

 • Vad har du för kamera?

  Är en väldigt vanlig fråga från våra kunder till oss. Om du klickar här så ser du alla anställda, med bild och lite text, och vilken kamera man själv använder. Men jag ställde ändå frågan till några här på kontoret. Frågorna lydde:

  * Vad har du själv för kamera just nu?
  * Om du fick välja en ny eller en kompletterande kamera, vilken skulle du välja och varför?

  Ralph, produktansvarig, var först ut:

  * Canon EOS 7D
  * Egentligen ingen då jag är väldigt nöjd med den, men en fast 400/2,8 eller 500/4 står väldigt högt upp på önskelistan. Om jag ändå ska välja en kompletterande kamera blir det en allväderstålig Panasonic FT1 då jag gärna befinner mig i slalombackar och fiskebåtar.

  Rolf, försäljningschef:

  * Canon EOS 7D och Canon EOS 40D
  * Canon S90 gillar möjligheten att utnyttja funktionsringen fram och välja bländarjustering på den, retrokänsla!

  Erik, säljare:

  * Har Canon EOS 10D nu som hängt med ett gäng år.
  * Vill uppgradera till Canon EOS 50D, men har inte riktigt ekonomi för det i dagsläget…(men snart har alla barnen vuxit klart…då du! Red anm.)

  Markus, säljare:

  * Nikon D300 (bland mycket annat)
  * Canon S90. Smidig kamera, med manuella inställningsmöjligheter, bra optik med perfekt zoomomfång för vardagsbruk. Dessutom en bildsensor som optimerats för bra dynamikomfång och lågt brus, istället för maximalt antal "pixlar".

  Till sist Stefan Sjöberg, allt-i-allo:

  * Nikon D3 med tillhörande optik mellan 24-300mm, både zoom och fasta.
  * Förmodligen en kompletterande Nikon D700. I dagsläget är jag dock inte i behov av någonting annat än det jag har :)

  Peder och Börje som ansvarar för mobiltelefoni, jobbar febrilt med våra nyheter som stundar vad gäller telefoni! Snart kommer det hända grejer! Det är mycket då vi kommer uppdatera mobilsidan stort, vi har startat HOBBY/Fritid som du hittar om du klicka här, och vi bygger ut lokalerna rejält.

  Mitt i allt detta har Peder och Börje hunnit testa SonyEricsson Satio, Samsung Pixon och HTC Hero. Har du mer frågor om vilken telefon du ska välja? Ring Peder eller Börje så hjälper de dig att välja rätt.

  PS. Ett hett tips. Vill du ha mycket zoom, men ändå en relativt liten kamera? Är bildkvalité viktigt för dig? Kolla in Casio EX-H10 som är en riktigt bra kamera i klassen! Överraskande bra. Har själv använt den en del sista dagarna och den presterar väldigt bra bilder! .DS

  /Tobias

 • Elektronik - miljövän?

  Det har egentligen talats väldigt lite i media om elektronik och dess påverkan på miljön. Både vid tillverkningsprocessen och användningen, men i huvudsak den höga konsumtionen och slit och släng samhället som vi lever i. Det mesta handlar just nu om koldioxid och miljöbilar och klimatet i media.

  Sony Ericsson har tagit fasta på detta, trots att det inte är i fokus i media, vilket jag tycker är föredömligt. Sony Ericsson Naite är en av mobilerna som ska påverka miljön mindre än andra mobiltelefoner. Hur då? Här är några steg:

  * Inbyggd bruksanvisning = sparar på papper.
  * Återvunnen plast.
  * Energisnål display.
  * Vattenbaserade färger.

  Koldioxisutsläppen är enligt tillverkaren 15% lägre än annars. Man märker också på förpackningen, som är mycket enkel, att man sparat vikt men i synnerhet utrymme. Bra eller dåligt? Självklart är det bra, och jag ser ingen anledning varför dessa steg inte kan tas på alla mobiltelefoner hos alla tillverkare. Ibland får man en kartong som är minst 10 gånger större än själva telefonen, för att skapa en exklusiv känsla. Häftigt, men är det nödvändigt?

  Fotoprodukter är bland de elektroniska konsumtionsprodukter man behåller längst, speciellt lite bättre och dyrare kameror brukar få vara med länge, och även när man inte använder den längre så får de bli en del av ens egen fotopryl-låda. Vilken tillverkare kommer ha miljötänk som argument inom foto först? Det är så intjatat att en bil ska avge mindre än 120g koldioxid per kilometer. När vet man hur lite en elektronikprodukt ska avge vid tillverkning?

  PS. Vi har en hälsogrupp här på CyberPhoto som man kan läsa mer om längre ned i bloggen, och vi har anordnat så man kan provträna på gym under en månad. Halva gänget har valt att testa på vilket är superkul! Dock är det några som inte kommit iväg på sitt första pass ännu, däribland kak-fia .DS

  /Tobias

 • Måndagsmix

  Jag vill börja med att tacka för alla förslag som kommit in till oss om hur vi kan förbättra sidan. Men det roligaste är att alla har berömt oss för sidan som den är idag, även om det alltid går att förbättra, och det är vi extra glada för!

  Fortsätt gärna att skicka in förslag på förbättringar. Ett vanligt förslag var att länken direkt till sidan man besöker står uppe i adressfältet. Något jag själv håller med om. Vi ska se hur vi kan lösa det och få det att fungera så bra som möjligt.

  Vinnaren i tävlingen är Daniel Gustavsson! Daniels förslag var att skapa en "kamera-byggare" där man kan bygga ihop sin kamera med optik och tillbehör, ungefär som Volkswagen och BMW som exempel har Bygg din bil. Det var kreativt och nyskapande inom vår bransch. Grattis, ditt pris är snart på väg!

  Vi har nu Canon Powershot G11 på lager igen, för er som väntat och Canon Powershot S90 är på väg så den är här när som helst. Just S90 blev den succé vi trodde och hoppades på. Har du köpt en G11 eller S90? Skriv gärna en rad till oss och berätta vad just du tycker om kameran. Det får gärna vara en subjektiv åsikt, för det behövs i myllret av alltför korrekt och tekniskt djuplodade tester (som också behövs, men ibland är det kul att höra någons helt egna åsikt!). blogg@cyberphoto.se

  Vi har nu testat Samyang 85mm fasta optiken, och den presterar väldigt bra. För den prisklassen. Det kommer vara en begränsad användarskara, mest pga. avsaknaden av autofokus. Men med LiveView och om man dessutom har möjligheten att zooma direkt i LiveView så är det relativt lätt att få till skärpan. Sen krävs det lite tillvänjning efter 10 år med autofokus. Men optiskt sett mer än OK om man ser till bländare, brännvidd, byggkvalité och i synnerhet priset.

  /Tobias

 • Herreys på besök

  Idag har vi haft trevligt besök av bröderna Herrey. De skulle upp till Umeå för att uppträda på Schlagerklubben och undrade om de kunde komma förbi och det gick naturligtvis bra.

  Louis som är en både duktig och hängiven fotograf trivdes mycket bra bland lagerhyllorna.

  /Thomas

 • Nyhet! Samyang

  Pga. efterfrågan och mycket snack om Samyangs produkter, så har vi tagit in dessa för att testa dem. Fördelen är att man får ljusstark fast optik för väldigt lite pengar.

  Vi har köpt in optiken än så länge för att utvärdera och se om det är något som skulle kunna fungera. Vi förväntar oss inte samma optiska kvalité som de mer välrenommerade optikmärkena, men kan de, till priset sett, prestera väl så överväger vi att ta in dessa produkter i sortimentet. Första intryck då? Förpackningarna ser ut som gamla John Player Special kartonger. Svarta med guld-detaljer. Stilrena och tydliga. Byggkvaliten känns bra på båda, överraskande bra, i synnerhet 85mm optiken känns stum och riktigt gedigen.

  Men nu finns de på svensk mark och testas på Canon EOS 40D och Canon EOS 7D kamerahus. Under nästa vecka tordes beslut tas. Om vi skulle börja sälja produkterna skulle priserna bli ungefär (väldigt tidigt att säga, men liten direktion om vart det skulle hamna) 2990kr för 85mm fasta optiken, och 2890kr för 8mm vidvinkeln avsedd för APS-C. Testerna utförs av Ralph Lindberg och Mats Ylinikka.

  Har du en åsikt? Maila oss gärna på blogg@cyberphoto.se.

 • Fredagsgodis

  Vi är kända för att skicka med lite godis i våra paket, oavsett ordervärde. Varför vi gör det kan du läsa mer om, klicka här. Nu kommer killarna och tjejerna på lager ta det ett steg till. Kommer du vara den utvalde?

  Varje fredag kommer vi välja ut en order som går ut från oss, som vi fyller med extra mycket godis. Riktigt mycket! Om du har turen på din sida, så kan du bli den utvalde. Oavsett om du beställer en liten produkt eller en stor, en dyr eller en lite billigare så har du lika stor chans att bli den utvalde!

  Jag kan skvallra att dagens vinnare har beställt bland annat en kameraväska och ett EF-S 55-250 IS objektiv från Canon. På bilden lastar Lennart ner chokladen i lådan.

  Vem blir den utvalde nästa fredag?

 • Förkylningstider…

  Det är som ovan skrivet, förkylningstider och många av oss drabbas. Det roliga är att många ringer oss och rådfrågar och vill ha hjälp och det sätter lite krav på att halsen ska palla med. Så harklar vi oss, hoppas vi på överseende. Vi laddar dock med halstabletter!

  Mats testar mycket av våra halvprofessionella och helprofessionella produkter, och i synnerhet Canon är hans specialitet. Då Canon är i hetluften nu så ställde jag lite frågor till Mats:

  * Hej Mats! Hur länge har du arbetat på CyberPhoto, och vad gör du på jobbet när du är här?
  - Hej! 7 år. Säljer och testar fotoprylar, svarar på mail och i telefon hela dagarna!

  * Du är själv fotograf, har du någon specialitet vad gäller motiv?
  - Nej, inte längre. Försöker vara så bred som möjligt eftersom jag säljer bilder via bildbyråer, men om jag måste välja så blir det gärna landskapsfotografering, eller experimentera med alla möjliga motiv i min studio.

  * Är du välutrustad? Vad har du för utrustning?
  - Canon EOS 5D Mark II + 5 gluggar med brännvidder från 17mm - 200mm, + en G11 och Canon EOS 1000D som reservkamera, + 6 st studioblixtar.

  * Om du fick rekommendera en produkt, oavsett kategori eller användningsområde, vad skulle det bli?
  - Min bil, den vill jag bli av med ;-)

  * Du använder alltså 5D Mark II idag och är nöjd. Men om du fick drömma fritt, hur skulle din kamera vara specifierad?
  - Drömma fritt ...Jadu. Det skulle vara en kamera med sensor i storformat 6x17cm. Inbyggd tilt & shift optik med motsvarande 14-400mm och ljusstyrka 1,0 över hela zoomomfånget. Stabilisering som klarar upp till minst 10 steg. Helt brusfri upp till ISO 100000. Korslagda fokuspunkter som täcker hela sökaren, och sökaren ska givetvis visa 100% av bilden. Får inte ha några onödiga funktioner utan bara M, AV och TV läge när det gäller exponering. Ja just det, den måste vara liten också :-)

  Tack, Mats!

  Har du frågor gällande PRO produkter från Canon eller fotografering så ta gärna kontakt med Mats. Har ni frågor gällande Nikon produkter så man med fördel ta kontakt med antingen Markus som själv använt Nikon i åratal och använder idag D300.
   

 • Sugen på godbitar

  Idag har vi haft besök av Magnus på Focus Trading, vilket alltid uppskattas. Focus Trading är en av våra leverantörer och de har hand om många av märkena vi säljer. Pentax, Sony, Tamron är några av dem.

  Idag hade Magnus med sig bland annat Panasonic GF1 som är deras variant av Olympus PEN. Jag säger ofta att man blir sugen på olika produkter, men denna vill jag ha. Inte till mig själv, men måste vara en av de mest ultimata produkterna till min fru. Hon har krav på bild och film, men också på storlek och design. GF1 är relativt liten, väldigt snygg men har en riktig autofokus och riktigt bra bild och filminspelningskvalité.

  Även den tuffa Pentax kameran W80 finns nu att få tag på i den läckra färgen du ser på bilden. Bara färgen och kantigheten gör att den ser häftig ut. Kombinera den här med en Casio G-shock klocka, en häftig skiddress och ett par balla slalomskidor eller snowboard så har du häftigaste looken i skidbacken, oavsett om det är i lokala backen eller i alperna. På tal om alperna drömmer Ralph, vår produktansvarige om att åka dit i vinter. Vilken kamera kommer få följa med dit?

  En sak jag reflekterat över är skillnaden på forum mellan Sverige och våra grannländer. Det som slår mig först är att den tekniska kunskapen på tex. Fotosidan.se är enormt hög. Både förståelse och kunskap överglänser de flestas, och det i ett allmänt forum. Det är häftigt! Som motpol, kan vi välja Finland, där diskussionerna oftare handlar om bilden och hur man tog bilden. Ren fotografiskt, inte tekniskt. Vad som är bäst? Både och, så vi tvåspråkiga har en lyx.

 • Samsung på besök

  Idag var Samsung inne och visade lite mobiler, och själv var jag mest sugen på Omnia II med nya Windows Mobile 6.5 samt Galaxy med Android. Omnia II känns riktigt bra med Windows Mobile och ni som fortfarande har gamla versionen 6.1 rekommenderar jag att ta en titt på 6.5, för den är ruskigt bra.

  Galaxy är Samsungs fösta Android-mobil och första intrycket är toppen, så det är riktigt svårt att välja en favorit av dessa två lurar, eller ska vi säga operativsystem.

  Vi har ett test på gång om Galaxyn samt att Pixon 12 testas emot Sony Ericsson Satio båda två 12Mpixel kameramobiler.

  Ta även en titt på Samsungs S8000 Jet och S5230 som är 2 sköna pekskärmsmobiler. Det är fint att peka, säger Samsung och där håller jag med att en pekskärm gör mobilen komplett och det är riktigt svårt att tänka sig gå tillbaka till knappar för mig.

  // Börje

 • Våga vara rosa!

  Idag har vi en rosa onsdag för att visa vårt stöd för Rosa Bandet. Det är något vi gör internt och passar på att göra till en kul grej samtidigt som vi gör någon nytta. Vi har rosa godis, extra mycket fika, och många har ställt upp och visat sin goda vilja genom att klä sig så rosa de kan.

  På bilden har vi Stefan, vår ekonomichef, påpassligt klädd med rosa accessoarer, och i handen en rosa dryck, och Victoria, vår eminenta marknadsansvarige som anordnat och gjort i ordning allt med Rosa Bandet. Bra jobbat!

  Vi har några produkter som går i Rosa Bandet anda, bland andra Fuji Z33 och Z30. När du köper kameran så går 100kr till Rosa Bandet och vi förser dig med ett Rosa Band som vi köper, för att du i din tur kan visa ditt stöd och att du gjort ett aktivt val. Vi vill passa på att tacka Fuji för detta och hoppas vi kan få flera leverantörer att stå upp för Rosa Bandet 2010!

  För dig som är sugen på att förgylla din egen vardag på annat sätt så kan vi tipsa om att vi har ett par kampanjer igång just nu. Bland annat skickar vi med batteri vid köp av Canon EOS 7D, ett extra alltså. Vi skickar med både väska och minneskort om du köper någon av Canons Powershot-kameror. Vi byter hela tiden ut kampanjer så se till att följa aktuella kampanjer genom att klicka här.

 • Lika barn leka bäst

  Ålder är en siffra, det är bara hur dyra leksaker man har som ändras. Och det verkar vara sant, i alla fall hos oss. Eftersom vi startat Hobby-sidan mycket för att vi själva uppskattar roliga produkter, och vi vet hur många av er där ute också gör det, så är det lämpligt att vi testar produkterna. Vi har ett antal frivilliga som synes på bilden…

  Så fort någon ny produkt dyker upp, så blir det, konstigt nog, en ansamling som vill känna och kolla in den nya produkten. Och som vuxen kan man ju faktiskt ha råd med en rolig leksak som man drömt om. Kolla gärna in Hobby-sidan själv genom att klicka här.

  Canon 1D Mark IV som lanserades idag har verkligen höjt specifikationerna till topp. Vem kunde tro, för så lite som ett eller två år sen att man ens vågar specifiera ISO 102400 i en kamera? Det kombinerat med avancerad autofokus och HD Video 1080p ställer upp förväntningarna rejält! Om man spontant, utan testbilder jämför mot Nikon D3s som nyligen lanserades, så borde Nikon prestera bättre på höga ISO, tack vare sin större sensor och lägre upplösning, och med optikfloran till Nikons FX format som finns idag är den fruktansvärt stark. Nikon 50/1,4G som är riktigt billig om man får använda det ordet, 14-24mm som är brutal rent optiskt, 24-70 och nya 70-200 VR II fyller på sortimentet och för dig som gillar sportfotografering är Nikon 200-400 VR optiken oslagbar just nu.

  Men på de testfilmer som florerar så ser Canon 1d Mark IV filmerna ruskigt bra ut, och kan den hänga med hyfsat på D3s vad gäller brus på höga ISO, så har man mer upplösning, aningens snabbare (D3s har 11 bps, men det är i DX läge, ca 5 megapixel) och en avancerad HD Video inspelning.

  Vilket som är bäst bestämmer du, men ta gärna hjälpa av oss, i testerna som kommer står det alltid vem som genomfört testet, så har man specifika frågor kan man alltid få prata med just testaren!

 • Nyhet! Canon EOS 1D mkIV

  För en ny produkt från Canon. Det har haglat produkter under hösten från alla tillverkare, och man har verkligen flyttat gränserna igen. Nikon D3s kom med hög-hög-hög ISO prestanda genom att ta vettiga bilder, som vi hittills sett, på upp till 12800 ISO. Och högsta läget innebär 102400 ISO!

  Canon är inte sämre enligt specifikationerna med den helt ny Canon EOS 1D Mark IV som också går att dra upp i ISO 102400. 10 bilder per sekund, 16 megapixel, 45 fokuspunkter varav 39(!) korslagda och HD Video i 1080p med 24, 25 eller 30 bps!

  Det är fortfarande Canons sensor som ger motsvarande 1,3x crop, eller beskärning på bilderna, gentemot det som kallas fullformat. Men Canon har visat framfötterna med både EOS 5D Mark II och EOS 7D som kom för någon vecka sedan, så vi får se hur prestandan blir. Dock är specifikationerna häftiga!

  Beräknad leverans i December. För pris så klicka här.

  Glöm inte att kolla in testet på Powershot S90 som är klar nu!

 • Motljus

  I helgen så försökte jag mig på att ta bilder till barnens dagismapp. Det blev en hel del bilder, mest rent dokumentära utan någon som helst originalitet eller högre kvalitet.

  Dock så lyste solen in så bra och ena dotterns ljusa hår stod åt alla håll, så jag testade att fotografera i motljus. Dock så blev exponeringarna för mörka, skärmen på kameran, en Nikon D90, såg bra ut, men på datorn blev det trist o mörkt. Som tur är, räddade jag upp och jämnade ut exponeringen med Nikon Capture NX 2 som är ett suveränt program, för både JPEG och RAW bildhantering. Det går lätt att tex. Ljusa upp ansiktet och därigenom få en jämnare, snyggare exponering.

  För dig som inte har lagt ner tid ännu på efterbearbetning, så kan vi tipsa om Capture NX2 för dig som har en Nikon systemkamera. Suveränt, lättarbetat och bästa sättet att få full nytta av dina RAW bilder. Eller kanske enda sättet…

  Adobe Photoshop Lightroom och andra Adobe programvaror är suveräna. Tar man sig tiden kan man skapa bilder som man aldrig kan ta rent fysiskt. Fusk eller möjlighet, det är subjektivt, men det är den färdiga bilden som ska skapa reaktioner, och har man en berättelse till hur den togs, är det en bonus.

  På bilden en av bilderna i motljus. Tagna med Nikon D90 och Nikon AF-S DX 35/1,8 G som är ett måste för dig som har en Nikon DX kamera!

  Glädjen sprider sig då Börje, som flyttat från Finland för att arbeta med finska Cyberphoto, precis fått huset sålt. Dags för D3s nu då?

 • Inte salt

  Bygget går vidare och i morse var hela bygget pudrat med snö. Det smälter bort under dagen men oj vad jag blev sugen på Florida :-)

  Jag har alltid älskat snö och vinter men idag har jag varken lust med snö eller vinterdäck. Kanske börjar på bli gammal…

  Bilden tagen med Canon S90 i RAW-format, grymmaste kompaktkameran som ryms i fickan. Varför släpper inte alla lös RAW i sina kameror, det blir ju så mycket bättre...

  /Thomas

 • Vintern i antågande

  Som redan nämnt i föregående blogginlägg har vi äntligen fått lite snö. Tyvärr är det plusgrader idag så nu är allt borta redan, så för att hinna ta bilder på frosttäckta löv och istäckta stenar i vattendrag den här årstiden får man vara ute på morgonkvisten.

  Här är ett par bilder som jag tog på söndagsförmiddagen med min nya Canon EOS 7D.

  /Ralph

 • Första snön

  Idag så var det faktiskt lite vitt på backen, första gången för denna säsong, här i Umeå. Eller snö och snö, snarare någon typ av vit nederbörd. Kanske bara regn som frös till när det landat, men det var vitt och barnen blev glada, så då kallar vi det snö.

  Vinterhalvåret brukar bjuda på bra fotografering. Speciellt för oss som gillar att vara ute, det kan vara i fjällen, skidbacken eller ute på skoterturen. Det gemensamma är att många idag vill ta actionbilder när man åker snowboard, skidor eller skoter. Det är vad som skapar känsla, att fånga RÖRELSE.

  Att fånga rörelse är svårt, antingen så har man en längre slutartid och följer personen man vill ha skarp, alltså panorera, eller så kör man med en kort slutartid för att fånga någon eller något mitt i ett hobb eller en snäv sväng i backen som exempel. Det enklaste är att dra ner slutartiden till så kort som det går och ändå behålla en ljus och fin exponering, panorering kräver lite träning och känsla för att man ska lyckas, men inget förmedlar fart i bilderna på ett bättre sätt.

  Nu är det många som längtar efter snön och att få komma ut och åka skoter. På bilden Ralph när han var ute och körde i fjällen våren 2009. Kul? Vad tror du?

 • Grund

  Utbyggnaden fortsätter och nu förbereds gjutning av grunden. Efter lång tid av vackert höstväder så har regnet slagit till idag.

 • Powershot S90 - första in-tryck

  Då är det dags för test utav Canon Powershot S90. Äntligen en S-serie kamera igen i litet format! Då den lanseras samtidigt som Canon Powershot G11 så är förväntningarna höga. Flera här på jobbet är nyfikna och frågvisa. Rolf, till höger, är en av de första att tafsa på S90an!

  Så, hur presterar den? Utomhusbilder går inte att ta idag då det är rena rama höstvädret ute, men lite första intryck följer. För att ha en referens, så jämför vi med Powershot G11 idag.

  Den är ju faktiskt kompakt på riktigt. G11 är en liten klumpeduns, så det känns perfekt med en riktig fickmodell. Vad gäller bild så är sensor och elektronik nog närbesläktat eller rent av samma, men optiken skiljer och inställningarna för bildbehandling. S90 skärper upp bilderna mer än G11 så det finns lite synligt brus även på ISO 80, inte mycket alls men i jämförelse syns det lite skillnad.

  G11 håller en bättre kantskärpa än S90, men däremot är det mer distorsion på G11 än S90, och när man tittar på skärmen, så ser det bättre ut, troligen då S90 verkar ha en snäppet vassare display. Lite mer kontrast och färg i kameraskärmen.

  Vill du ha så brusfritt som möjligt så är det G11 som gäller, men söker du en kompakt modell och med försumbar skillnad mot G11, så verkar S90 uppfylla de mest högt ställda kraven. Test kommer så fort vi hunnit ta utomhusbilderna. Men vi kan kort o gott säga, S90 är en mycket bra kamera.

 • Mobil - 2000-talets modeord?

  Allt är snart mobilt. Inte bara telefonen, som revolutionerade i övergången 80/90-tal och med bland annat Motorola MicroTac fick en rivstart som bara har vuxit sig starkare och starkare. Datorer med bra batteritid och liten storlek är hetare än någonsin och andra produktgrupper blir mer och mer mobila. Tv-spel, DVD spelare med skärmar osv.

  Det chockade dock lite igår att Nokia gör sin första förlust på 16 år. När ett företag gör förlust kan det också finnas andra skäl än dålig försäljning, för vi har sålt mer mobiltelefoner än någonsin, och dessutom köper många relativt dyra modeller.

  Just nu finns det massor av spännande modeller. HTC har flera superbra modeller som HTC Magic och HTC Hero varav den sistnämda modellen blev populär här hos oss. Både Börje och Eva-Maria på finska sidan köpte varsin direkt! Funktioner som Spotify och bra webb-browser för tex. Facebook gör att de moderna telefonerna ersätter datorn i mångt och mycket.

  Själv skaffade jag Nokia E71 så fort den kom, för jag fick testa den och det var en supertelefon. Snabb och när man lärde sig använda tangentbordet så var det den absolut snabbaste telefon jag testat, att skicka SMS och MMS med. Snygg design, rejäl metall-känsla och bra skärm dessutom. Så när en ny mobil skulle skaffas, så var valet inte svårt, det blev Nokia E66. Lite mindre och smidigare men samma robusta känsla. Har du mer frågor vad gäller mobiltelefoner? Ring Peder eller Börje när du har mer avancerade frågor, de kan ALLT om din nya mobiltelefon!

  PS. Ryktena säger att Nikon D3s presterar bilder på ISO 6400 som går att jämföra med Nikon D3 på ISO 400-800. Är det sant? Ser ISO 12800 bilder så bra ut som ryktena säger? Vi är mycket spända över att få känna o klämma på en D3s! .DS

 • Nyhet! 12 megapixel mobiltelefoner!

  Nu börjar ju specifikationerna blir riktigt vassa på mobiltelefonerna. Både Samsung och SonyEricsson har ju 12 megapixel i sina nya värstingar. Samsung Pixon 12 och Sony Ericsson Satio är de fantasifulla namnen. Test på produkterna är på gång, men för att skvallra lite så kan vi säga att båda är bra.

  Stora skärmar, riktigt bra bild i skärmarna, både vad gäller kontrast och färger. Spontant känns Samsungen kvickare och mer responsiv i menyerna och på skärmen. Kamerorna då? Ja, testet utvisar mer, men ett första intryck var att blixten i Samsungen är riktigt vass. Den låter så där TJIUUU som en blixt på en äldre kamera gjorde.

  Ska man se på designen så vinner Sony Ericsson utan problem. Den är läcker, och snyggt kantig i sin design och färgen är betydligt mer spännande än den svarta Pixon vi testar. Däremot är Samsungens väska häftig, ser ut som kolfiber, och med Samsung och Pixon logo instansat. Bilder och mycket mer åsikter, tips och ett testresultat kommer på båda mobiltelefonerna inom kort.

 • Nyhet! Fuji S200 EXR

  Fuji har sista åren lyckats göra fruktansvärt potenta kompaktkameror. Ibland har de gjort kanske marknadens bästa kompaktkameror om man ser till bildprestanda. Men design? Det är subjektivt så det överlåter jag till dig.

  Nu är Fujifilm FinePix S200EXR här. Med sitt manuella objektiv, så får man snabbt känslan av systemkamera och det går fort att zooma in och ut, vilket kan vara lite slött och oprecist med konkurrenterna i klassen. Och det är superbra om det händer saker en bit bort och man måste snabbt upp med kameran. Objektivet ger 14,3x förstoring eller zoom, och täcker ca 30-436mm omfång.

  EXR tekniken ger möjligheter till ett högre dynamiskt omfång, vilket är klart synligt, och testbilderna som snart kommer upp, visar att kameran presterar väldigt bra bilder. Den är värd sitt egna inlägg i bloggen. Hög ISO prestanda är bättre än många andra, och dessutom finn EXR HR läget när du behöver mesta möjliga skärpa. Relativt stor sensor på 1/1,6 tum och endast (ja, idag finns det konkurrenter med betydligt mer…) 12 megapixel talar för att, tillsammans med EXR tekniken, möjligheterna till riktigt bra bilder finns i S200 EXR.

  Förutom Fuji S200 EXR så är Panasonic Lumix DMC-FZ38 en vass kamera. Kanske aningens bättre i vissa förhållande vad gäller bild, men personligen uppskattar jag zoomen och möjligheterna att själv bestämma vad kameran ska prioritera. Dynamiskt omfång, skärpa eller så lite brus som möjligt. Och vill du inte gå till en systemkamera, så kommer du mycket nära med en Fuji S200 EXR.

 • Ny teknik - nya möjligheter.

  Det är inte många år sedan man många skydde 400-filmrullar. Det blir så kornigt - fick man höra. Medan andra såg möjligheterna med 400 eller 800 filmen. Eller tom det vackra i kornigheten och det finns många fotografer som lyckats höja stämningen i sina bilder tack vare mera brus eller kornighet.

  I och med övergången till det digitala så ersattes kornet av en brusighet, i de flesta fall inte alls lika vackert, men det blev ett nytt verktyg. I synnerhet Nikon har fått till ett snyggt och väldigt monokromt brus i sina bilder, och för många är bruset nu ett verktyg.

  När nu D3s lanserats, så har man höjt ribban ytterliggare för ISO prestanda, eller rättare sagt, vi hoppas och tror det då max är 12800 ISO och expanderbart till Hi3, eller motsvarande 102400 ISO. Möjligheterna ökar. Du kan arbeta med en liten bländare och få skärpan och ändå få en vettig slutartid i tuffa ljussvaga situationer. För en sport eller reportagefotograf har sista tidens kameror från både Nikon och Canon gett oss helt nya möjligheter. Canon har dessutom gett kombinationen av en hög upplösning och bra brushantering till överkomligt pris. Sony har attackerat med hög upplösning och i sammanhanget förbluffande bra hög ISO prestanda. Sensorerna på 12-24 megapixel är idag mästerverk, och det tillsammans med avancerad elektronik har gjort att dagens kameror är i många fall bättre på mörkerseende och detaljrikedom än vårt eget öga.

  ISO 102400. Vad är nästa steg?

 • Nyhet! Nikon 85mm Micro Nikkor

  Som ett macro-objektiv för dig som har en DX kamera (D40, D40x, D50, D70, D70s, D80, D90, D60, D3000, D5000, D300, D300s, D200 & D100) har Nikon idag lanserat en optik, Nikon AF-S DX 85mm F3.5G VR.

  Avbildningsskala 1:1, 85mm på DX ger ca 127,5mm motsvarande brännvidd och bildstabilisering. Många undrar om inte bländare på en Macro bör vara F2.8. Skillnaden mot F3.5 är liten, och många objektiv klarar ändå inte F2.8 på korta avstånd så jag tror inte skillnaden är märkbar. Inte mycket i alla fall. Sedan är både byggkvalité och generellt optisk kvalité på Nikons optiker exceptionellt bra. Men i denna klass så får den konkurrens, i synnerhet av Tamron SP 90mm Macro som är väldigt populär. Det ska bli spännande att se testbilderna från Nikon optiken. Fördelarna om man tittar på specifikationerna är helt klart VR, speciellt för dig som tar Macro bilder på fri hand. Om man dessutom har samma prestanda i autofokusen som man har på 60mm Macro, så är den både snabb, tyst och träffsäker.

  Närgräns är 28,6cm, den innehåller ED-glas, har VR stabilisering version 2 och den roterar inte i fronten, vilket är perfekt när du använder ringblixt.

  Ca pris 5990kr och leverans i November-December.

 • Nyhet! Nikon D3s

  Rykten har florerat på nätet ett bra tag nu om en Nikon D3s, men också om uppdatering på Nikon D700 och ett gäng nya optiker. Idag blev det klart att D3s stämde, inte på alla förväntningar, men även en hel del överraskningar.

  Den största exklusiva faktorn var att D3s presterar upp till motsvarande ISO 102400, ja, du läste rätt! Nikon D3s sätter en ny nivå av ISO prestanda. Om bildkvalitén är i hög nivå på ISO 12800 eller 25600 så ger det ju helt nya möjligheter vad gäller fotografering, precis som Nikon D300 och Nikon D3 skapade för drygt 2 år sen när plötsligt ISO 1600, 3200 och tom 6400 såg riktigt bra ut!

  Kameran följer en del specar som D3 redan hade men videoinspelning i HD (720p) är tillagt, och ISO prestanda och omfång är högre och bättre. Kamera ska enligt uppgift ha en helt ny sensor, så det handlar inte bara om en bättre programvara eller signalbehandling, så det bådar för att man kan ha skapat en ny norm för ISO prestanda nu när Canon äntligen kommit ikapp på många områden.

  Som vanligt, med en efterträdare, så finslipas vitbalans samt autofokus och andra bitar i kameran för att vara ännu bättre. D3 är ändå 2 år gammal så det lär finnas en hel del teknik att trycka in i D3s för att göra den vassare. Även inbitna Canon-fantaster (nämner inga namn) blev sugna på att se hög ISO bilder från D3s…

  Ca pris kommer vara ca 55990kr och leveranserna börjar November-December.

 • Canon G11

  Ibland förtjänar en produkt ett eget inlägg. Det finns en del produkter som "står ut" och får ett varmt omtalande. Men det största beviset på att vi tycker om produkterna är att vi själva köper dem.

  Som exempel har modeller som Fuji F100 och Canon Ixus 100 var ruskigt populära bland oss, men även Nikon D3 och Nikon D300 har varit i mångas ägo här på bygget. Några har haft Canon G10 och även äldre varianter av G-serien. Låt oss säga så här. Mats tänkte inte byta bort sin G10. Den är suverän som komplement till systemkameran och G10:ans detaljrikedom är enormt hög. Men nu när han sammanställer sitt test på G11 så har plötsligt en order kommit in…i Mats namn. Testet kommer ut inom väldigt kort och ta dig tiden och läs igenom vad kameran presterar. Det här är bra. Mycket bra!

  Men. Sen är frågan. Är Canon G11 en kompaktkamera? Om jag har en systemkamera, kommer jag tycka att denna är liten nog för att inte ta med systemkameran? Det här är subjektivt, så det överlåter jag till dig att besluta, men tänk på att den väger lite mer, och tar lite mer utrymme än en ultrakompakt kamera. Men kan du leva med det så får du ruskigt bra bilder!

  En annan kamera som är värd att nämna för sig själv är Olympus PEN. Den känns modern, kvalitativ och den ger riktigt vassa bilder, i synnerhet i jämförelse med storleken. Som pryl är PEN det man ska ha. Jag ser framför mig ett skrivbord, en prylnörds dröm, med en Iphone, Ipod modell lyxig, Mac Air och en Olympus Pen i vitt. Är du sugen på en riktigt fräsch kamera och utseendet är viktigt, är PEN din kamera.
   

 • 6 dagars vecka

  I lördags åkte de flesta av oss till Lycksele för lite trevlig samvaro. Vi är idag runt 30 personer som arbetar på CyberPhoto, och 29 hade samlats för att bland annat se Jill Johnson i högform. 8 månader gravid och ändå full fart!

  Konserten, eller showen, hölls på Hotell Lappland, och det var full fart från början. Jill körde lite nya låtar och några där publiken rungande kunde sjunga med. Väldigt proffsigt och lyckat. Förutom showen så diskuterade vi hur vi kan bli bättre och göra saker ännu effektivare och bättre gentemot dig som kund. Därför är det viktigt om just DU har en åsikt om hur vi kan bli ännu bättre, eller höja vår nivå ett steg till. Maila oss gärna, eller ring oss om du har förslag!

  Om vi övergår till kameror så landade Canon G11 häromdagen hos oss, och test är på gång. Canon S90 väntas komma in inom ett par dagar, och vi är många som är spända på att få se den och testet på den. Spontant så ser bilderna mycket lovande ut. Även om detaljrikedom på mycket låga ISO är hög på G10, så genererar G11 mindre brus vilket väger upp, även på låga ISO. På högre ISO ser det riktigt bra ut. Enligt Mats: Vi är på väg åt systemkamera-hållet vad gäller bild.

  Färdigt test kommer inom ett par dagar, med exempelbilder. Själv har jag nu bestämt mig för en ny kamera. Vad det blir, får ni läsa i bloggen inom snar framtid!

 • Ingen grop

  Fort var det fyllt upp den dryga meter de grävt bort.

  Kul text på grävaren: "Den som gräver en grop åt andra ska ha väldigt bra betalt".

  Snart är det dags för grundläggning.

 • Utbyggnad

  Fyra lastbilar med släp har kört skytteltrafik bort med jordmassor och sedan i skytteltrafik hit med sand. Här ser du en bild från utgrävningarna. De grävde bort drygt en meter av torv och jord innan de hittade sandbotten. Tyvärr så hittade de ingen olja. Det går undan. Om cirka tre veckor står väggarna på plats.

 • Historiens vingslag

  Utveckling ser man lättast när man kan sitta ner och ta sig tiden att se bakåt. Vad gäller foto, och utvecklingen inom digital fotografering, så är det en relativt kort tid och snabb utveckling som kännetecknar det.

  Jag hittade en Nikon Coolpix 775 på kontoret, och det är skrattretande att denna kamera sålde rätt bra och till ett rätt högt pris! Men då var den häftig, ergonomisk, och hade ju en stor…hmmm…skärm. Då var den stor. Nu är den liten. Allt är relativt.

  Jag minns när jag köpte min första digitala kamera. 4 Megapixels Casio QVR-41 för nästan 4000kr precis när den släpptes. 3x optisk zoom och metallskal! Då var man värst! Och det är runt 2004. Det är inte länge sedan. Den första digitalkameran i familjen köptes på Mallorca 1996 eller 1997, med 1 megapixel…för hiskeliga 6500kr, och då fick vi bra pris tyckte vi. Batteriet höll för ca 20 bilder. Med dagens mått mätt, helt värdelöst. Då, helt makalöst!

  Coolpix 775 står bredvid Coolpix P6000 som är en underskattad kamera. Den har fått ta mycket stryk då Canon lanserade sin G10 och Panasonic LX-3 i samma veva och den har nästan glömts bort, men jag är imponerad över skärpan i bilderna. I låga ISO är bilderna bra på alla sätt och den tecknar ruggigt skarpt! Kvalitékänslan är hög och kameran känns robust och snabb. Vi har ett demo.ex på lager just nu som ni BLOGG-läsare har första tjing på. 2990kr ink moms så är ni en Nikon Coolpix P6000 rikare. Ta kontakt med oss via blogg@cyberphoto.se. Först till kvarn gäller!

 • Fredag - men inte sista dagen

  Den här veckan så är Fredagen inte sista dagen, utan vi fortsätter imorgon, men med lite konferens och planering, samvaro och träning. Många av oss kommer att tillsammans se Jill Johnsson framträda med sin show, vilket vi ser fram emot! Just nu är det fullt upp, och som ni såg i förra blogg-inlägget, så har vi lanserat vår nya sida, Hobby & Fritid!

  Fördelen är att vi nu kan erbjuda produkter som vi, som friluftsmänniskor och fotografer behöver och vill ha, som multiverktyg, ficklampor och m.m. på samma order som du beställer din nya kamera eller dina kameratillbehör. Vi har också fyllt på med produkter som vi själva tycker om och vi ser en efterfrågan för, och jag hoppas personligen att du kan hitta roliga och kreativa produkter på Hobby & Fritid sidan!

  Några tips på bra produkter är bland annat LED-ficklampan som alltid kan sitta i cigg-uttaget i din bil, och är laddad konstant för 2,5 timmar framöver. Perfekt när man är ute i gryningen och ska fotografera, fiska eller kanske jaga. Eller, när man fått stopp på bilen och inte har en ficklampa…

  Om jag har stativ och hela fotoväskan med mig när jag fotograferar, så är det två saker man ska ha med sig. Silvertejp och ett multiverktyg. Vi kanske säljer tejp en vacker dag, men nu kan vi erbjuda multiverktyg i alla fall. För att se vårt utbud, klicka här.

  Just nu sitter jag och har lite ångest, jag har sålt både min systemkamera och kompaktkamera, och visste vad jag skulle skaffa istället. Men nu är jag bara brydd och osäker, då jag redan saknar min Nikon D700. Varför sålde jag den? Jag använde den ju knappt. Hoppas jag kan få fram en lösning snabbt.

 • Hobby - något som alltid är kul!

  Nu introducerar vi vår senaste avdelning: Hobby & Fritid!

  Här hittar du massor av roliga och spännande saker. Det är också en mycket bra källa till att hitta presenter och julklappar.

  Vi skulle kunna skriva flera sidor om allt kul som finns där. Kolla själv i stället genom att klicka här >>

 • CyberPhoto expanderar!

  Vi expanderar på många sätt. De flesta expanderar inte själva(fysiskt), då hälsogruppen har pli på de flesta och hittar på olika event för att hålla alla vid god hälsa, mentalt och fysiskt. I helgen ska vi tillsammans tex. ha en lektion i Pilates (blir kul att se vissa utföra detta…), stavgång och genomgång av streching och bålmuskulatur.

  Men vi expanderar som företag, och vår utbyggnad på 1000m2 har startat. Så pass att hela huset skakar och vibrerar när man jobbar med grunden. Så om det låter skakigt när vi svarar i telefonen, så vet ni varför! Utbyggnaden kommer göra mycket nytta. Mer om den i ett senare inlägg.

  Vi kommer även expandera på andra sätt. Blev du nyfiken? Följ bloggen så kommer du snart få se vad som händer!

  Just nu har många så mycket att göra att det ser ut som på bilden till höger (Markus på bilden!). Man sitter i telefon, svarar på mail, eller planerar något roligt inför julperioden som kommer vara hetsig, mycket hetsig. Den som är förberedd kommer kunna ta igen en del av detta arbete man utför nu, när vi närmar oss julen.

  Ha en trevlig kväll!

 • Valet eller kvalet?

  Många är de som vet bäst, på forum, hemsidor och alla som testar produkterna i olika media. Vem ska man lita på? Vem är ärlig? Vem är trovärdig?

  Vi testar produkterna enligt en skala som kan ge tre olika betyg. Antingen bara en beskrivning och kommentarer som visar vad vi tycker och tänker. Bra Köp får en produkt som är ett bra köp. Den uppfyller kraven i sin genre och kan vara prisvärd på ett eller annat sätt, men det viktiga är att alltid läsa testet utförligt för att se varför den fått Bra Köp som stämpel. Man kan också ringa till personen som testat produkten och surra lite för att få lite mer kött på benen.

  Toppklass får produkter som uppfyller högt ställda krav, men det kan fortfarande skilja en del mellan produkterna. Som Tommy (på bilden) som står i valet och kvalet mellan Canon 7D och Nikon D300s vilka båda fått toppklass, men ändå är rätt så olika. Fördelen med 720p i Nikon är att det tar lite utrymme och är därmed lättare att hantera, för dig som vill filma. Canon presterar upp till hela 1080p och mer megapixel. Sen om man ser skillnaden, det är inte säkert. Båda kamerorna är i vilket fall riktigt vassa och blir en bra produkt för Tommy, oavsett vad han faller för.

  Vill du veta mer om Canon 7D? Ralph och Rolf har redan skaffat sig Canon 7D och Mats, som privat kör med 5D Mark 2, har gjort testet på 7D (som snart kommer ut!) och kan svara på det mesta och bästa om både Canon 7D och 5D Mark 2. Står du och tvekar? Ring gärna till oss och få en till uppfattning om vad som passar dig bäst.

  För er bloggläsare, så har vi lite blixtar (demo) som vi säljer med full garanti:

  1st Nikon SB-400
  1st Nikon SB-600
  1st Nikon SB-800

  Priserna är 900kr, 1900kr och 2400kr för dessa respektive. Utan kartong men med väska och tillbehör och naturligtvis full garanti! Maila på blogg@cyberphoto.se vid intresse. Först till kvarn!

 • Prylarnas krig!

  Många av oss har det gemensamt. Vi tycker om prylar. Det är kul att reflektera över skillnaderna mellan kulturer, och speciellt närliggande, då man kan bli paff över att liknande ekonomiska system och relativt nära västerländska kulturer, kan skilja sig åt så pass mycket.

  Om vi tar oss över östersjön, till Finland, där vi säljer produkter sedan 3 år tillbaka, så ser vi stora skillnader. Ett exempel är att vi i Sverige är betydligt mer produktfokuserade och produktorienterade, och kunskapsnivån är relativt hög hos många intresserade. I Finland är det fokus på bilden, och intresset runt sin genre, mycket större. Man diskuterar bild och man samlas på forum för just den typen av fotografering som man själv sysslar med. Ett exempel är naturfotografering som är utmärkande stort och läser man diskussionsforum så är det mycket mer inriktat på bild, inte på kameran på alls samma sätt som vi ser i Sverige. Forumtrådarna om nya kameramodeller växer sig fort långa och fyllda i Sverige, med länkar och information, vilket är roligt för oss prylnördar. Vilket som är bäst? Äpplen eller päron?

  Flera av oss har foto som sitt primära intresse, och de flesta har det högt uppe på listan, och det är ett måste då kraven på oss, och vårt kunnande ställs på spets i Sverige. Norden och i synnerhet Sverige får ofta spela testmarknad för sydeuropeiska marknader, för vi tar till oss nya innovationer snabbt och med våra inköp visar vi snabbt vad vi vill ha. Early adapters kallas vi svenskar på marknadsspråk!

  Ett sätt att visa sin ställning och sin image är just med accessoarer. Till höger ser ni Finbar som är en vanlig familjefar, men matchar du hans turkosa tröja med ett par Skullcandy-hörlurar med känt varumärke på, och matchar lite turkos och ett häftigt varumärke, så är hela imagen ändrad. På tal som Skullcandy, så är det presenttips nr 1 just nu om du har en tonåring hemma, i synnerhet om denne har en Ipod eller annan MP3-spelare!

  Tack, alla tillverkare, för att ni håller oss prylnördar vid liv!

 • Lysande produkter!

  Rent bokstavligt lyser Nikon S1000pj, och det med 10 ansilumens ljusstyrka! Det är den, numer ökända, projektorkameran. Det är en regelrätt kompaktkamera som mostvarar kamerorna i prisklassen runt 3000kr, men med en vital skillnad, den kan inte bara visa bilderna på skärmen, utan även på väggen med hjälp av sin inbyggda mini-projektor.

  Hur fungerar den? Rent användarmässigt är den väldigt enkel. En knapp för att slå igång projektorn, och en skjutknapp på toppen för att sätta skärpa / fokus rätt. Sen är det bara att titta på bilderna. Jag rekommenderar att man köper ett litet stativ, tex. Gorillapod, för bildvisningen. Kameran är inte den bästa vi testat, men den är mer än ok. Snabb uppstart, vettigt snabb för övrigt och sätter autofokus bra. Men när man får visa bilderna för icke ont anande vänner, så blir alla imponerade. Bildkvalitén blir bra och i synnerhet videoklipp ser skithäftiga ut via projektorn. Har man en bra ljus bakgrund att lysa emot, och mörkt i rummet så är detta ett partytrick ála 2009! Det är kul med innovationer som når oss konsumenter.

  Just nu väntar vi på att Fuji ska lansera sin 3D kamera, och det verkar inte vara så långt borta längre, och det är en produkt jag verkligen hoppas på, för om det fungerar bra så köper jag en själv! Fick prova kameran på Photokina mässan i Köln 2008, och bara det lilla testet skapade habegär.

  Någon månad kvar så är det 2010. Välkommen till framtiden!

 • Tre gringos

  Ännu en lördagmorgon som jag och två arbetskamrater, denna gång Tommy och Börje ger oss ut i höstens alla färger. Nu är färgerna ännu kraftigare och det finns rimfrost, två saker som gör sig riktigt bra på bild.

  För att få riktigt bra höstbilder bör du helst köra RAW-format så att du kan finjustera bilderna i datorn.

  Du bör i regel underexponera, ofta rätt mycket för att inte högdagrarna ska fräta ut.

  Du bör använda spotmätning, då ofta bakgrunden är mycket mörkare än de solbelysta bladen är. Risken är återigen att högdagrarna annars fräter ut.

  Ut och fotografera naturen som nu är klädd i sin vackraste skrud på hela året!

  Thomas

 • Stressfredag!

  Idag har varit den kanske stressigaste fredagen på länge! Fullt upp har vi ofta, men fullt, fullt upp är det idag. Mycket då det har kommit många nya produkter som många väntar på och vi gör allt i vår makt för att få dessa till våra kunder så fort som möjligt.

  Bland dessa produkter ser vi givetvis Canon EOS 7D som snabbt blivit het, även bland personalen. Det är faktiskt ett par stycken som kommer byta till Canon 7D nu direkt. Testet är på gång, och det är vår Canon-expert och en av de flitigaste och absolut proffsigaste testarna hos oss, Mats, som utför det. Och gissa om han har förväntningar på sig! Jag ställde lite frågor om det han hittills sett, och det ser väldigt bra ut. På testbilderna att döma är det Toppklass, utan tvekan.

  Men. Vi har faktiskt slagits av en överraskning. Canon 18-135 optiken, alltså en kit-artad superzoom, presterar väldigt bra. Mats, som även testar den, blev riktigt överraskad, positivt. Det testet och testbilderna är också på gång. Det är kul när en överkomlig, kompakt superzoom-optik kan prestera betydligt bättre än förväntat, det händer inte ofta.

  Sen pågår tester av lite kompaktkameror, bland annat Canon Ixus 200, som du ser Ralph, vår produktansvarige, leka med på bilden till höger. Dessutom kommer domen på Nikon S640, den snabbaste rackare till kompakt jag någonsin fingrat på, samt projektorkameran S1000pj. Ska man skvallra något om S1000pj är det att jag har lekt och lekt och lekt med den, för projektorn kommer vara en partypryl utan dess like! Perfekt till helgen? Vår lagershop har öppet till kl 17:00…

  Trevlig helg och väl mött till nya produkter och tester nästa vecka!
   

 • Nu är den här!

  Idag fick vi hit produkten många har väntat på! Canon EOS 7D is in the house! Första gången man får fingra och testa och spontant så bådar det gott. Väldigt gott. Första känslan är att man verkligen börjat om, och har en betydligt mer avancerad ljusmätning, autofokus och massor av datakraft för att få upp prestanda.

  Nikon har i mångt och mycket varit ledande de senaste åren, i synnerhet sen Nikon D300 och Nikon D3 lanserades, och senare kompletterades utav Nikon D700 och nu Nikon D300s. Men alla Canonfotografer har äntligen fått sina behov tillfredställda, först med vassa Canon 5D Mark II och nu med Canon 7D som kommer med många tekniska nyheter.

  Om man ser till alla tekniska nyheter och skillnader så lär det vara extremt mycket inuti Canon 7D som skiljer mot Canon 5D Mark II och även mot tex Canon 1D Mark III. Det är nu något år sen de kom, och det har hänt mycket på den tiden.

  Du som beställt 7D, fantiserar du om hur den kommer att vara? Hur den kommer att kännas? Kommer det vara lilla julafton för dig? Jag är övertygad om att alla önskningar kommer att slå in. Detta kan bli en av Canon-historiens största succéer! Test är på gång!

  Vi får in kamerorna inom några timmar, för leverans till just dig, så att du ska få komma ut och hinna ta höstbilderna med din nya leksak!

  För dig och mig som fotograferar med Nikon så har vi D300s med ett erbjudande för tillfället där du får kulledsstativet Digipod 2841p på köpet! Missa inte det!

 • Äntligen!

  Äntligen en kompaktkamera för den kräsne fotografen. Ryms i fickan, bra zoom med bra vidvinkel. En kvalitetskänsla som är total toppklass. Du kan välja funktion på ratten runt objektivet samt den bakre ratten så att kameran fungerar precis som du vill. Grymt smidigt. Tänk att kunna ändra ISO eller exponeringskompensation utan att behöva rota i menyerna. Ljusstyrka 2,0 på vidvinkel.

  Kameran heter Canon PowerShot S90, och du kan
  läsa mer om den här >>


  Jag har fått känna på den idag och helt klart ska min ficka ha en, ska din?

  /Thomas