Elektronik - miljövän?

Det har egentligen talats väldigt lite i media om elektronik och dess påverkan på miljön. Både vid tillverkningsprocessen och användningen, men i huvudsak den höga konsumtionen och slit och släng samhället som vi lever i. Det mesta handlar just nu om koldioxid och miljöbilar och klimatet i media.

Sony Ericsson har tagit fasta på detta, trots att det inte är i fokus i media, vilket jag tycker är föredömligt. Sony Ericsson Naite är en av mobilerna som ska påverka miljön mindre än andra mobiltelefoner. Hur då? Här är några steg:

* Inbyggd bruksanvisning = sparar på papper.
* Återvunnen plast.
* Energisnål display.
* Vattenbaserade färger.

Koldioxisutsläppen är enligt tillverkaren 15% lägre än annars. Man märker också på förpackningen, som är mycket enkel, att man sparat vikt men i synnerhet utrymme. Bra eller dåligt? Självklart är det bra, och jag ser ingen anledning varför dessa steg inte kan tas på alla mobiltelefoner hos alla tillverkare. Ibland får man en kartong som är minst 10 gånger större än själva telefonen, för att skapa en exklusiv känsla. Häftigt, men är det nödvändigt?

Fotoprodukter är bland de elektroniska konsumtionsprodukter man behåller längst, speciellt lite bättre och dyrare kameror brukar få vara med länge, och även när man inte använder den längre så får de bli en del av ens egen fotopryl-låda. Vilken tillverkare kommer ha miljötänk som argument inom foto först? Det är så intjatat att en bil ska avge mindre än 120g koldioxid per kilometer. När vet man hur lite en elektronikprodukt ska avge vid tillverkning?

PS. Vi har en hälsogrupp här på CyberPhoto som man kan läsa mer om längre ned i bloggen, och vi har anordnat så man kan provträna på gym under en månad. Halva gänget har valt att testa på vilket är superkul! Dock är det några som inte kommit iväg på sitt första pass ännu, däribland kak-fia .DS

/Tobias