Motljus

I helgen så försökte jag mig på att ta bilder till barnens dagismapp. Det blev en hel del bilder, mest rent dokumentära utan någon som helst originalitet eller högre kvalitet.

Dock så lyste solen in så bra och ena dotterns ljusa hår stod åt alla håll, så jag testade att fotografera i motljus. Dock så blev exponeringarna för mörka, skärmen på kameran, en Nikon D90, såg bra ut, men på datorn blev det trist o mörkt. Som tur är, räddade jag upp och jämnade ut exponeringen med Nikon Capture NX 2 som är ett suveränt program, för både JPEG och RAW bildhantering. Det går lätt att tex. Ljusa upp ansiktet och därigenom få en jämnare, snyggare exponering.

För dig som inte har lagt ner tid ännu på efterbearbetning, så kan vi tipsa om Capture NX2 för dig som har en Nikon systemkamera. Suveränt, lättarbetat och bästa sättet att få full nytta av dina RAW bilder. Eller kanske enda sättet…

Adobe Photoshop Lightroom och andra Adobe programvaror är suveräna. Tar man sig tiden kan man skapa bilder som man aldrig kan ta rent fysiskt. Fusk eller möjlighet, det är subjektivt, men det är den färdiga bilden som ska skapa reaktioner, och har man en berättelse till hur den togs, är det en bonus.

På bilden en av bilderna i motljus. Tagna med Nikon D90 och Nikon AF-S DX 35/1,8 G som är ett måste för dig som har en Nikon DX kamera!

Glädjen sprider sig då Börje, som flyttat från Finland för att arbeta med finska Cyberphoto, precis fått huset sålt. Dags för D3s nu då?