• Canon Selphy CP1300

  Test

  Vi har testat Canons nyaste variant av Selphy-serien, CP1300, och det är en trevlig bekantskap i form av en enkel och bra skrivare för alla dina enheter. En bild i handen ger en känsla som fortfarande har ett högt värde.

  Mats skriver: Inbyggd wifi i skrivaren är suveränt och knappast något man vill vara utan när man väl börjat använda det. Det är väldigt smidigt att kunna skriva ut trådlöst direkt från sin dator, smartphone eller surfplatta. Bäst fungerar det i regel ifall man kopplar upp skrivaren till sin trådlösa router, då kan man skriva ut trådlöst så långt routersignalen räcker. Direkt från smartenhet och Canons egna app är också möjligt.

  Läs mer här: Canon Selphy CP1300 test

 • Nikon uppdaterar!

  Nyhet

  För dig som har Nikon med Snapbridge så har de nu uppdaterat appen rätt mycket och den finns för uppdatering på både Android och iOS nu. Version 2.0 heter den och är en välbehövlig uppdatering som vi väntat på.

  Enklare och mer intuitiv jämfört med förut och med flera nya funktioner. Man kan nu registrera och koppla ihop appen med (upp till) fem olika enheter och full manuell kontroll av utvalda kameror (äntligen!). D850, D500, D7500 och D5600 är de som stöttas idag. Vitbalans, slutartid, bländare m.m. kan nu styrs direkt i vilket av P, A, S och M-lägena man önskar. Menyn ser lite annorlunda ut men vi har laddat ner och snabbt gått igenom det och man förstår snabbt vad som är vad. Tre huvudval i överkant för kamerakontroll, nedladdning till mobilen och ett tredje för molnuppkoppling och sen väljer man vad man vill göra under respektive val. Även ett "Power saving mode" finns nu för att bespara batteriet i din mobiltelefon eller surfplatta.

  Så använder du en Nikon-kamera med Snapbridge, uppdatera appen nu!

 • Fotohistoria: Olympus OM-10, 20, 30, 40

  1979 så fick Olympus OM-serie en ny linje...

  Olympus hade stor framgång med sin OM-serie. Bra kameror med fina objektiv. Olympus behövde även billigare kameror för at nå den stora massan av amatörfotografer. 1979 släpptes Olympus OM-10. Det var en kamera med endast tidsautomatik i bästa Pentax ME-stil. Du kunde få manuell funktion om du köpte till en liten extra ratt med exponeringstider, denna satte du framme på kamerans vänstra sida. En udda lösning men Olympus OM-10 sålde riktigt bra. Den var snygg, kändes bra och hade OTF ljusmätning. Den saknade TTL blixljusmätning och kamerans kåpor var av plast. Första generationen OM-10 hade tyvärr en del barnsjukdomar i elektroniken och slutaren men det löste sig inom kort och senare fick OM-10 en nyare slutare "Type II" som fungerade mycket bra. Kameran va i silver men kom senare i en svart variant med datumbakstycke, den modellen kallades OM-!0 Quartz.

  1982 lanseras Olympus OM-20. Kallades OM G på amerikanska marknaden. Det var i stort sett en OM-10 med inbyggda manuella möjligheter. Den hade en kraftigare frammatningsmekanism så den klarade av Motor Drive 2 istället för den långsammare Winder 2. Slutaren och elektroniken hade också förbättrats. Fanns endast i silver.

  Samtidigt, 1982, lanseras Olympus OM-30 som i grunden är en OM-20 men med autofokusmöjlighet med en speciellt anpassad 35-70mm. Använde du den med motor eller winder tillsammans med M-in Focus trigger cord så kunde du förinställa ett avstånd och när något kom i fokus så tog den en bild. Den manuella fokuseringen var elektronisk och du såg rätt inställning via lysdioder. Hette OM F på amerikanska marknaden. Fanns endast i silver.

  1985 lanseras Olympus OM-40, vilket var deras största framgång i den här serien. En mycket modernare design och med bättre grepp. Nu med användarvänlig programautomatik. OM-40 var en av de första kamerorna med flerzonsmätning. Det var dock ett enkelt mätsystem i två zoner där den mätte mitten och sidorna och jämförde dessa med varandra. Olympus kallade det för ESP, Electro-Selective Pattern. OM-40 hette OM PC på den amerikanska marknaden. Fanns endast i svart.

  Den stora mängden av kameror i den här serien tillsammans med att de var avsedda för amatörer gör att samlarvärdet inte ligger så högt. Men det är ändå trevliga kameror att ha i en samling då de helt klart har sin plats i fotohistorien. Bilden är tagen av vår egen kamerasamling.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

 • Örngott

  Ser du vilken fågel det är på bilden? Stefan på CyberPhoto har varit i Blekinge nyligen för att plåta fågel och det här är en av "fångsterna" som fick följa med hem. På bild. Bilden är tagen med Olympus E-M1 Mark II.

  Om du gillar att plåta fågel och du har Instagram så gå in på vårt Instagram-konto där vi kör en tävling just nu på just temat fågel. Följ taggen #cyberfågelbild för inspiration, där ser du alla som deltar i tävlingen nämligen och det är massor av inspirerande och läckra fågelbilder! Har du en fågelbild som du tycker om och vill visa så maila gärna till blogg@cyberphoto.se så att vi får dela med oss. Fågelbild som hamnar här i Bloggen premieras! Du vet väl vilken fågel som är den mest sociale? Um-gås...

 • Tråkigt väder?

  Fy vad tråkigt det kan vara vissa dagar den här tiden av året. En filt, en bra film och lite fika låter som en dröm de dagarna...eller så kan man passa på att redigera lite bilder. Eller trixa lite inomhus med enkla medel!

  Blommor kanske inte tillhör det roligaste motivet för många av oss även om former och färger ofta är fantastiska. Att använda lite kreativitet, belysning och en sprayflaska med vatten kan skapa helt andra förutsättningar och bilder som lätt kan platsa som bakgrundsbild på datorn eller i telefonen för att skapa lite lugn och harmoni - roligt att ha tagit den bilden själv, eller hur? Den här bilden är en enkel och relativt snabbt tagen bild och lite retuscherad (fanns ett lite störande löv) som är betydligt roligare än de flesta andra blombilder. En mörk bakgrund, en LED-belysning och en sprayflaska med vatten och att man letar lite vinklar gör att den där orkidéen från ICA eller COOP kan få helt nytt liv och förevigas på en läcker bild.

  Så nästa gång det är tråkigt väder, ta en riktigt läcker blombild!

  Bra och prisvärd LED-belysning: Dörr Videobelysning DVL-192 LED

 • Rösta på Årets Nätbutik 2017!

  Visst vet du att vi är nominerade till Årets Nätbutik 2017 och Årets Onlinevaruhus 2017 av Prisjakt. Gillar du vad vi gör så glöm inte att rösta på oss innan den 30 november. När du röstar hjälper du även organisationen Friends.

  2017 är året då vi har fått dubbla nomineringar på Prisjakt, Årets Nätbutik 2017 och Årets Onlinevaruhus 2017. Det känns fantastiskt roligt att få dubbla utmärkelser. Vinnaren blir den som får flest röster på respektive utmärkelse så vi behöver verkligen din röst! Tävlingen pågår t o m den 30 november och du hittar den via länkarna här nedan. Det bästa av allt är att Prisjakt har lovat att skänka en krona för varje röst till organisationen Friends. Friends arbetar för att stoppa mobbing och diskriminering bland våra barn.

  Rösta på oss som Årets Nätbutik 2017:

  Om du sitter vid datorn klicka här
  Om du använder mobilen så klicka här

  Rösta på oss som Årets Onlinevaruhus 2017:

  Så här går det till:
  Klicka på länken nedan och scrollar ner till titeln "Årets Onlinevaruhus".
  Du ser vår logo bland favoriterna. Klicka in och rösta.
  Klicka in här och scrolla ner till Årets Onlinevaruhus för att rösta på oss i den kategorin

  Ett stort tack till dig som tar dig tid och röstar på oss!

 • Genesis Ryggsäck Denali

  Test

  Mats har testat en ryggsäck som vi hunnit sälja en hel del av, kort sagt en populär och MYCKET prisvärd modell. Genesis Deanli är namnet och vi får förslag på olika ryggsäckar varje vecka och det är få som vi väljer att sälja.

  Mats skriver: Denali har flera fack för små tillbehör som laddare och extra batterier mm. samt en speciell hållare i luckan in till kameran för minneskort och objektivfilter. Denali är väldigt bekväm att bära tack vare midjebältet som går att spänna från två håll, midjebältet har även fickor för förvaring av mobil, nycklar och annat smått som man snabbt vill komma åt. Ett avlastande bröstband samt ett Air Flow System som bidrar till bra ventilation mellan ryggsäcken och ryggen gör Genesis Denali till en optimal vandringsryggsäck.

  Läs mer här: Genesis Ryggsäck Denali test

 • X-files: Molnfabriken

  När dina barn frågar var moln kommer ifrån så kan du visa dem denna bild...

  Tänkte att lite humor piggar upp i höstmörkret. Bilden är tagen från Muana Kea, Big Island, Hawaii.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 64mm, 1/300s, f/11 och ISO 100.

  Klicka här för större bild >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Canon TS-E 50/2,8L Macro

  Test

  Ett riktigt roligt objektiv är Canons nya TS-E 50mm Macro med ljusstyrka f/2,8 och bokstaven L, för att visa vilken klass den håller, som vi har testat för att vi och du ska se hur bra den är. Kolla in bilderna och läs Mats test redan nu!

  Mats skriver: Här har vi nu Canons 50mm tilt/shift-objektiv anno 2017, och samtidigt släppte de även en 90mm och 135mm tele. Alla tre med kortare närgräns än de tidigare TS-E-varianterna vilket ger en avbildningsskala på 1:2 (därav Macro i beteckningen). Dessa går även att tilta och shifta i samma led oberoende av varann ungefär som med en storformatskamera, vilket inte var möjligt med första generationens TS-E-objektiv. Tilt/shift-funktionerna är också uppdaterade med större möjligheter och bättre precision än tidigare.

  Läs mer här: Canon TS-E 50/2,8L Macro test

 • Fotohistoria: 126

  Du känner säkert till namnet Instamatic...

  Året var 1963 när Kodak lanserade sin Kodapak. Mer känd som Instamatic.film eller 126-film. Den Kodapak du ser på bilden är en väldigt sällsynt "Demonstartion Cartridge" och den ingår i vår egen samling. Kodapak togs fram för att många tyckte det var krångligt med att ladda och spola tillbaka 135-film. Filmen hade samma bredd som 135-film men hade endast en perforering per bildruta och negativformatet var 26x26 istället för 24x36. Du fick alltså fyrkantiga bilder så om du undrar var Instagram fått idén till sitt namn så har du nog svaret här. Nu har iofs Instagram till slut släppt på endast fyrkantiga bilder och du kan numera också lägga in rektangulära bilder också. Uppfinnaren till Instamatic hette, Hubert Nerwin, och han tog US patent 3,138,081 23/6 1964. Patentet stod på Eastman Kodak.

  Filmen låg i en kassett så allt du behövde göra var att lägga in kassetten i kameran och dra fram tills det tog stopp. När du exponerat filmen var det bara att ta ut kassetten ur kameran och lämna in den på framkallning. Så enkelt att det var i stort sett omöjligt att göra fel. Kassetten hade också en mekanisk info om filmkänslighet. Nu var det inte alla kameror som nyttjade denna funktion då många kameror var synnerligen enkla konstruktioner. I alla fall så fanns känsligheterna ISO 64, 80, 125 och 160. Det satt papper på filmens baksida och där angavs bildnummer genom ett fönster på kameras baksida. Filmen hade förexponerade nummer på filmens kanter.

  Udda nog så gjordes det några högkvalitativa systemkameror för 126-formatet. De hade ett mindre antal objektiv att tillgå. Zeiss gjorde Contaflex 126, Kodak med Instamatic Reflex och Rollei byggde Rolleiflex 126 1968-1973. Både Minolta och Yashica byggde avancerade kompaktkameror för 126-formatet.

  Kodak la officiellt ner 126-formatet 1999 men Ferrania fortsatte producera 126-film ända fram till 2007 under egna märket Solaris. Adox sålde samma film men under eget namn.

  De flesta, vi skulle nog säga 99%, av alla 126-kameror var enkla konstruktioner, ofta med plastoptik. De har inget värde för en samlare mer än att det kan vara kul att ha någon i en samling ifall man fått den. De såldes i enorma mängder och de allra flesta är säkert bortkastade vid det här laget. Även om man ser lycksökare som sätter höga priser på dessa kameror så är det verkliga värdet väldigt nära noll. Inte ens de avancerade systemkamerorna håller något värde värt att nämna. 126-systemet var och betraktas korrekt som ett billigt amatörsystem. Inget som normalt lockar en samlare.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

 • Ny film: Olympus E-M1 Mark II

  Det här är en kamera man kommer att se som en milstolpe i Olympus historia. Vi gillar den och många av er som följer oss har kikat på den eller kanske köpt den redan. Kolla in vår nya film om du är nyfiken på E-M1 Mark II...

  Du hittar filmen på Facebook eller här: Youtube: Olympus E-M1 Mark II film

  Läs vårt test och beställ här: Olympus E-M1 Mark II test

 • Feiyutech WG2

  Nyhet

  Det här är en grymt bra produkt för dig som vill använda din actionkamera när det är tuffa miljöer - den är nämligen IP67-klassa och byggd för att hålla. En produkt som du inte kommer att vilja vara utan så fort du testat den...vi är säkra!

  Du fäster din GoPro (eller kameror i liknande format) och får en stabiliserad bild med denna 3-axliga gimbal. Den har helt obegränsad rotation åt alla håll och är som sagt vädertätad för att hålla när man kör motocross, snöskoter, vattenskoter eller andra tuffare sporter eller i fuktiga eller blöta förhållanden. Enkel APP-styrning så att du har koll på bilden även om du har kameran på hjälmen eller någonstans där du inte kommer åt den. Se filmen på produktsidan för att få en upplevelse av vilket resultat du kan nå. Enkelt och relativt billigt verktyg för att skapa fantastiskt bra resultat.

  Läs mer här: Feiyutech WG2

 • Sony RX0

  Test

  Den lite "konstiga" kameran RX0 från Sony är nu testad och du kan läsa testet hos oss. För dig som vill ha en tålig och kompakt kamera som filmar riktigt bra kanske RX0 är ett bra förslag...läs testet och se om det är något för dig!

  Mats skriver: Sony kallar alltså inte RX0 för actionkamera, men utifrån sina grundläggande egenskaper är det den kategori den passar bäst i. Kameran är stöttålig, vattentålig, liten och smidig - men när man kollar under skalet så finns det också mycket som man inte hittar i andra tåliga modeller.

  Läs allt här: Sony RX0 test

 • Feedback

  Vi skrev igår om Nikon D500 och vi har fått respons från flera kunder som håller med om upplevelsen av Nikon D500. Att Snapbridge inte fungerar perfekt får vi påpekat och det håller vi med om, men för övrigt är det en fantastisk kamera.

  En av våra kunder mailade in bilder tagna med just Nikon D500 och en av de ser du här ovan. Taget med 200-500mm VR och Nikon D500 (260 mm - 1/1000 sek - f/5.6 - ISO 800). Så här skriver Sami till oss: Tänkte först på D750:n men den har så många år på nacken redan och Canons aps-c kameror har skrämt mig för aps-c sensorer. Men tillslut föll mitt beslut på den otroliga D500:an. Jag hade laddat ned många raw filer och redigerat osv för att se vad den sensorn kan prestera och visst den kanske är 1-steg sämre på ISO men när det kommer till dynamiskt omfång, färger, skärpa osv. WOW! Jag trodde inte det där lilla AA-filtret framför sensorn gjorde så mycket men nu när man är van att inte ha det så märker jag vilken skillnad det blir i detaljer. Ångrar mig inte en sekund.

  Tillsammans med mitt 200-500/5.6 VR så fick jag äntligen testa D500:an fullt ut nu i helgen. Jag satt mig i ett örn-gömsle och hade årets premiär för säsong 2018. Jag fick se örn på avstånd men det var en mycket vacker och snabb fågel som visade upp sig för mig och tvättade sig i ca 20 minuter på 1,5-2 meters avstånd utan att märka av mig inne i gömslet. När jag sedan kom hem så blev mitt leende ovanligt stort när filerna visades på en stor dataskärm och ännu en gång så bekräftar det mig att jag har gjort ett mycket bra byte.

  Foto: Sami Rahkonen • Mogopod MK III

  Test

  Mogopod är ett nytt märke för de flesta men vi har haft dessa ett tag och många är nöjda med det smarta konceptet i deras produkter. Vi har testat monopoden, eller enbensstativet, Mogopod MK III och du kan läsa testet nu!

  Mats skriver: En mycket kompetent monopod, med flera unika funktioner som man inte hittar hos andra liknande typer av enbenstativ. Bland dessa kan man ex.vis nämna 1/4" standardgänga placerad mittpå stativet (perfekt om man ex.vis montera en smartphonehållare i denna, för att kunna använda telefonen som extern skärm via WiFi från sin kamera), mycket snabb och exakt justering av stativets längd, via en speciell "twist-lock-funktion", stativet är dessutom vändbart, genom att man monterar av gummifoten nedtill, samt att det finns ett flertal praktiska tillbehör, att komplettera med.

  Mogopod MK III M monopod

 • Nikon D500

  Det är inte en helt ny kamera på marknaden men ändå en drömkamera för många av oss tack vare hastighet och bildkvalitet. Efter att ha använt den dagligen i nästan två veckor så är jag fortfarande kär i den. Fantastisk kamera, punkt.

  Alltid kul att få tiden att plåta när man är på semester. Tiden man sällan har i vardagen, i synnerhet om man har fler hobbies som ska få sin beskärda del. Den här resan så var det Nikon D500 som fick följa med (igen) och jag är inte besviken. Autofokusen är så bra, den hittade flera gånger fågeln jag ville ha på bild genom palmernas bladverk, något många kameror inte hade satt. Då använde jag ändå ett 300mm PF VR med telekonverter. Hastigheten, autofokusen och sen skärmen med touch är det jag gillar bäst förutom att den är snudd på lika bra som många fullformatare när det gäller dynamiskt omfång, färger och toner.

  Bilden på min kamrat ödlan är tagen då vi stod på varsin sida av en stenmur och bådas nyfikenhet skiner genom på bilden, vi tittade försiktigt upp för att ha koll på den andre. Som tur är var ett större buskage med sin skuggsida som bakgrund vilket gav en bättre kontrast och upplevelse än en ljusare bakgrund. Vet dock inte vad det är för typ av ödla, det kanske du har koll på?

  /Tobias, CyberPhoto

  Läs mer här: Nikon D500 test

 • X-files: Tuomiokirkko

  Jag tyckte en somrig bild är på sin plats under denna mörka höst...

  På bilden ser du Helsingfors domkyrka. Den kallas i folkmun för Senatskyrkan men den hette tidigare Nikolajkyrkan och senare 1917 för storkyrkan. Kärt barn har många namn. Denna vackra byggnad anlades 1830 och var tillräckligt färdig 1840 för att fira universitets 200-årsjubileum i den. Den invigdes 1852. Den ritades av Carl Ludvig Engel. Kyrkan representerar nyklassicismen och har formen av ett symmetriskt kors. Förebilden anses vara Kazans katedral i S:t Petersburg. Engel själv var egentligen inte särskilt förtjust i centralkyrkor men valde denna typ eftersom kyrkan skulle stå på en plats där den syns från alla håll. Därför blev kyrkan symmetrisk från alla håll.

  I de slutliga ritningarna som godkändes av tsar Alexander I av Ryssland hade kyrkan fyra korsarmar omgärdade av pelare och en stor kupol över korsmitten. Kyrkorummet disponerades traditionsenligt i öst-västlig riktning, så att altaret hamnade mot soluppgången i den östra änden. Huvudingången och huvudtrapporna mot Unionsgatan placerades i den västra änden. Den ljusa och avskalade salen planerades så att man kunde "se den med en enda blick". Kyrkan tornar upp sig ovanför Senatstorget på en platå och Engel placerade högvakten på varsin sida om torget.

  Uppdraget att tillverka urverk för klockan i domkyrkans torn gavs åt Juho Könni från urmakarsläkten Könni från Ilmajoki. Det var hans mest betydande uppdrag och maskineriet användes fram till år 1902, då man efter en incident ersatte klockmaskineriet med en elektrisk klocka. Den ursprungliga klockan finns på Finlands urmuseum i Esbo.

  Det uppkom flera förändringar i Engels planer. År 1839 gavs en kejserlig order om att riva högvakten och ersätta dem med breda monumentala trappor mellan Domkyrkan och Senatstorget. Engel motsatte sig trapporna, vilket många har ansett onödigt, eftersom torget som tidigare varit slutet mot norr nu kunde öppnas mot Domkyrkan.

  Efter Engels död övertog E.B. Lohrmann planeringsarbetet och gjorde många förändringar. Det befarades att kyrkans konstruktion var för svag, så man lade till fyra mindre torn för att stöda upp huvudtornet. På taket satte man upp 12 statyer föreställande apostlarna enligt modell av Isakskyrkan i S:t Petersburg. De är världens största uppsättning zinkstatyer. Lohrmann ritade också de två sidopaviljongerna på var sin sida om trapporna som ledde ner till Senatstorget, som byggdes eftersom man inte vågade placera tunga klockor i den stora kupolen. Dessa förändringar på utsidan strider mot Engels ursprungliga planer på en avskalad arkitektur, medan interiören mera motsvarar Engels ursprungliga intentioner.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 32mm, 1/125s, f/16 och ISO 160.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

   

 • Laowa 15/2,0 Zero-D, för Sony E-fattning

  Test

  Vad passar bättre än att läsa ett upplysande test på en härlig novemberfredag? Idag tar vi en titt på Laowa 15/2,0 Zero-D, för Sony E-fattning som i skrivande stund faktiskt är den ljusstarkaste 15mm-optiken för Sonys fullformatskameror.

  Laowa 15/2,0 Zero-D släpps nu till en början endast för Sony-kameror. Det här är en ultravidvinkel som får fint betyg av vår duktige testare Mats. Så här skriver han. "Laowa 15/2,0 Zero-D är i skrivande stund Laowas bästa ultravidvinkel med bäst skärpa från hörn till hörn, och med en ljusstyrka på f/2 är det i denna stund också det ljusstarkaste ultra-vidvinkelobjektivet på marknaden med Sony E-fattning. Filtergänga direkt på objektivet tillhör också ovanligheterna bland dessa brännvidder, och med liknande objektiv som saknar gänga krävs det i regel klumpiga och dyra filterhållare samt stora och dyra filter.

  Visst låter det intressant, klicka in här och se de fina testbilderna från ett Umeå i höstskrud.

  Laowa 15/2,0 Zero-D

 • Fotohistoria: Soligor

  Det regnar i dag men det var sol i går... ja, det har man hört tusen gånger under den tid vi sålde Soligor...

  För att få ett grepp om Soligor måste vi börja med ett företag som hette Allied Impex, de var en amerikanskdistributör som på 1950-talet använde namnet Soligor för kameror och objektiv som de importerade från Japan. De importerade även Miranda och de tog kontroll över Miranda under slutet av 1960-talet. Miranda hade ofta Soligor objektiv. 1968 startades ett tyskt dotterföretag med namnet A.I.C. Phototechnik GmbH och 1993 blev det Soligor GmbH. Sista ägaren bodde i Hong Kong. 2011 gick företaget i konkurs.

  Deras objektiv tillverkades av Kawanon, Kino (Kiron), Komine, Sun Optical, Tamron och Tokina.

  Soligor hade objektiv i alla möjliga kamerafattningar och de hade även T2 och T4 objektiv. Det är på tok för många för att lista upp men här listar vi de få kameror som såldes under Soligor-namnet:

  1952 Soligor Reflex, 120-film, tvåögd spegelreflex
  1952 Soligor Reflex II, 120-film, tvåögd spegelreflex
  1952 Soligor Semi-Auto, 120-film, tvåögd spegelreflex
  1955 Soligor 35, 35mm film, spegelreflex
  1956 Soligor 45, 35mm film, mätsökare
  1956 Soligor 66, 120-film, spegelreflex
  1975 Soligor TM, 35mm film, spegelreflex
  1976 Soligor TM II, 35mm film, spegelreflex
  1994 Soligor SR-300 MD (=Minolta X-300=Seagull DF-300)
  1997 Soligor SR-200 PK (Högst troligt tillverkad av Cosina eller Seagull)
  1998 Soligor SR-300X MD

  Soligor hade en uppsjö av billiga kompaktkameror som samlarmässigt är helt ointressanta. De var också stora på tillbehör till kameror och även på alla typer av filter.

  Cosina tillverkade autofokusobjektiv åt Soligor kring millenieskiftet, dessa såldes också under namnen Voigtländer och Cosina. Fanns till Nikon, Canon EOS och Minolta/Sony A. Tyvärr lades tillverkningen ner av dessa objektiv och Cosina fokuserade på sina manuella Voigtländer objektiv samt sin tillverkning av Zeiss objektiv. Vi sålde stora mängder av deras högkvalitativa och prisvärda teleskop. Soligor tillverkade inget själva utan det mesta köptes av underleverantörer. Vi, CyberPhoto, hade agenturen för Soligor i Sverige under lång tid.

  Det är nog ingen som samlar på Soligor, men en av deras äldre kameror kan alltid vara kuriosa i en kamerasamling. Vi hittade Soligor 45 för 300kr och Soligor TM med objektiv för 400kr så de ligger lågt i värde. Deras manuella objektiv är inget att sträva efter då det oftast är ganska enkla konstruktioner, däremot deras autofokusobjektiv, ja, de som var tillverkade av Cosina, så var vissa optiskt riktigt bra även om känslan är lite plastig.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

 • Sony FDR-AX700

  Test

  Är film något av din passion så kan det vara en god idé att syna testet av Sony FDR-AX700. Den här nya videokameran från Sony har en 1-tums Exmor RS™ CMOS sensor och deras Fast Hybrid AF-system med hela 273 AF-punkter.

  Vi har märkt hur intresset för rörlig bild ökar markant och idag kan vi glädjande nog presentera ett test på en seriös videokamera från Sony som definitivt kittlar det kreativa sinnet. Sony FDR-AX700 är tänkt för dig som har lite större krav på funktioner och bildkvalitet. Den ger dig som filmare stora möjligheter att styra över exponering och övrigt bildresultat. Den har även HDMI 4K, dvs kan skicka ren 4K-video till externa skärmar och till externa spelare, inbyggda gråfilter, superslowmotion med upp till 1000 bilder/sekund och mycket annat trevligt.


  Du hittar testet i sin helhet här tillsammans med videosekvenser:Sony FDR-AX700


 • Garmin Virb 360

  Test

  Kolla in testet på Garmin Virb 360 en tuff actionkamera med film upp till 5,7K och med en bildstabilisering som arbetar sfäriskt. Kristoffer här hos oss har tagit en ordentlig titt på nyheten och bjuder på egna filmsekvenser i testet.

  Garmins fina actionkameror har vi talat om tidigare, nu har vi testat den senaste modellen Garmin Virb 360 en stöttålig och vattentät (ner till 10 m) kamera som filmar hela omgivningen runt dig. Tekniken med 360-kameror är fascinerande och vi har nog bara sett början ännu. Bilden här ovan har tagits med den roliga effekten"tiny planet". Kameran är väldigt användarvänlig och till och med efterbearbetningen är enkel att hantera.

  Kristoffer skriver "Något som är riktigt skönt är att man inte behöver vara något proffs på efterbearbetning för att kunna skapa bra material, utan det är bara ta fram kameran och starta appen och sen är man igång. Bildstabiliseringen är bland det bättre vi har sett och med hjälp av VIRB Edit kan man på ett snyggt sätt skapa bra film."

  Läs mer om vad Kristoffer säger i sitt test och kolla in testvideon:

  Klicka här för att läsa om Garmin VIRB 360 • Nyheter från Peak Design

  Lagom innan jul beräknar vi få in nyheter från Peak Design. Vi ser verkligen fram emot att få lägga vintervantarna på dessa uppdaterade modeller. Då kommer nämligen de nya versionerna av Peak Design Slide, Slide lite och det säkra fästet Capture 3.

  Den nya generationen produkter innehåller Peak Design Capture v3, den senaste versionen av den säkra snabbkopplingen till din kamera. Capture v3 består av två delar, den ena fäster du enkelt på bältet, ryggsäcken eller väskan och den andra monterar på din kamera. Den är mindre, tunnare och lättare än tidigare modeller. Peak Design Slide är anpassad för större systemkameror och Peak Design Slide lite fungerar utmärkt för spegellösa kameror. Dessa rejäla och lättjusterade kameraremmar har fått en smidigare utformning och bättre grepp.

  Peak Design levererar ett fint och säkert system för dig som uppskattar god ergonomi och tillgänglighet.

  Håll utkik här i bloggen, säljstart för de nya produkterna blir kring den 12 december.

 • Dubbelrösta på oss!

  Vi är nominerade till Årets Nätbutik 2017 och Årets Onlinevaruhus 2017! Hjälp oss att vinna genom att rösta på båda nomineringarna. I samband med att du röstar gör du även en god gärning och stöttar organisationen Friends.

  Vi vill gärna påminna om att vi behöver din röst under november! I år har vi fått dubbla nomineringar på Prisjakt, Årets Nätbutik 2017 och Årets Onlinevaruhus 2017. Vinnaren är den som får flest röster på respektive utmärkelse. Om du gillar det vi gör så rösta på oss via länkarna här nere. Röstningen är öppen mellan den 1-30 november. Vi hoppas att riktigt många röstar i år eftersom Prisjakt har lovat att skänka en krona för varje röst till organisationen Friends som arbetar för att stoppa mobbing och diskriminering bland våra barn.

  Rösta på oss som Årets Nätbutik 2017:

  Om du sitter vid datorn klicka här
  Om du använder mobilen så klicka här

  Rösta på oss som Årets Onlinevaruhus 2017:

  Klicka in här och scrolla ner till Årets Onlinevaruhus för att rösta på oss i den kategorin

  Ett stort tack till dig som röstar!

 • X-files: Hverir

  Denna bild är tagen i Námafjalls geotermiska fält, som också kallas Hverir...

  Vi har redan i denna serie kunnat konstatera att Island är ett fantastiskt ställe. Hverir kan jag konstatera är fantastiskt vackert, fantastiskt spännande, fantastiskt illaluktande och fantastiskt irriterande. Det är självklart svavlet som luktar. Vid varje kokande lerhåla så var det liksom en upphöjning där folk stått. Lite udda tänkte jag men det är kanske för att folk skulle se bättre. Kunde inte haft mer fel. Den lera som finns i området fastnar under skorna likt segt silikon och bygger på så när man går därifrån är man någon centimeter högre. Att sedan få bort denna sega och vidhäftande lera var en utmaning. Man ville ju inte få in den i bilen. Jag kan säga att varje grästuva inom ett par hundra meter hade använts som skoborste. De borde haft en skylt med tipset att sätta plastpåsar över fötterna. Det var sannerligen en utmaning att sanera skorna. Så om du åker dit ta detta tips till dig.

  Det finns lite pinnar med snören och en massa folk som vandrar kring i detta område men jag trollade bort allt sådant. Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 23/4,0 R LM WR, 1/60s, f/14 och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

   

 • Olympus M.Zuiko Digital 45/1,2 Pro testad!

  Test

  Har du en M4/3-kamera så kommer detta att bli en stor frestelse för dig!

  Olympus fortsätter med sin serie av högpresterande, högkvalitativa objektiv med ljusstyrka f/1,2. De har vidvinkeln Olympus M.Zuiko Digital 17/1,2 Pro och normalen M.Zuiko Digital ED 25/1,2 Pro och nu testar vi den tredje medlemmen i denna familj, teleobjektivet Olympus M.Zuiko Digital 45/1,2 Pro.Förutom samma fina ljusstyrka och byggkvalitet har de även nära nog identiska mått och samma filtergänga gör att man enkelt delar filter mellan objektiven. Sammantaget utgör de en kompetent och kompakt trio av fasta brännvidder för en smidig och högpresterande utrustning.

  Olympus har i detta objektiv gjort en så kallad fjäderslipning av ytterkanten i ett av glasen i objektivet, vilket resulterar i en softare och finare bokeh än vanligt bland M4/3-objektiven. Och detta utan att man förlorar ljusstyrka, som man annars normalt gör med objektiv som ger liknande bokeh via apodiseringslins (och i vissa fall även dubbla bländare). Själva fjäderbokeh-effekten avtar ju mindre bländaröppning man väljer, och redan på f/2,8 är den försumbar.

  Läs hela testen av Olympus M.Zuiko Digital 45/1,2 Pro här >

 • Kurs i Ljussättning

  Vi har förmånen att bjuda in dig till en kurs i ljussättning med kunnige David Bicho och Profoto. Kursen hålls på Nolia i Umeå den 21 november kl 17-21. Anmäl dig redan nu för att säkra din plats.

  Få koll på ljussättning på fyra timmar med David Bicho och Profoto. Kursen kostar 790kr och du behöver anmäla dig via länken här nedan. Om du är intresserad av ämnet så kan vi varmt rekommendera den här kursen. David är en engagerad och duktig föreläsare och han har stor erfarenhet som han gärna delar med sig av. På plats finns också representanter från Profoto som visar sina produkter och ger heta tips under kvällen.

  Vi bjuder på kaffe och liten ostsmörgås.

  Dag: Den 21 November kl 17-21
  Plats: Nolia, konferenssal Miskovsky i Umeå
  Kostnad: 790 kr

  Anmäl dig här: Kurs i ljussättning med David Bicho


 • Vinnare - Instagram månbild

  Stort tack till dig som har bidragit till veckans Instagramtävling. Vi efterlyste denna gång din bästa månbild och vi har fått in många fina bidrag. Vinnaren är nu utsedd och vi säger ett varmt grattis till Mikael Jonsson som har tagit den här bilden.

  Månen har fascinerat människor i alla tider och så även oss den gångna veckan. Vi har turen att bo på en plats med olika årstiden och en vilt skiftande miljö. Höst och vinter bjuder på sina egna utmaningar och möjligheter för oss fotografer. Vinnarbilden är tagen i Skeppsmalen för en vecka sedan. Mikael säger att man ser fyrens siluett mot en nästan (98%) fullmåne. Bidraget tog hur som helst hem 100% av en LowePro Flipside 400 AW II camoflage. Grattis, vi hoppas att den kommer att vara till mycket glädje för dig när du är ute på kommande fotoexpeditioner.

  De två andra bidragen som du kan se och inspireras av här ovan är inskickade av:
  Kjell Fahlander bidraget till vänster, kamera Oly OM-D E-M1 med Samyang 7,5 mm fisheye. Kameraläget ”Livecomp” 6 s exp 800 ASA f 3,5 totalt ca 30 s. Fjärrstyrning från iPad.

  Till höger ett bidrag från Beatrice Karjalainen tagen med en Sony a6000 och Samyang 12 mm.

  Häng med oss på Instagram du också @cyberphoto_se!

  Läs mer om LowePro ryggsäcken här, exklusiv modell i begränsat antal.


 • Sony Imaging Pro Support

  Nyhet

  Stora nyheter från Sony, nu utökas stödet för professionella fotografer i Norden. Från januari 2018 kan du ansöka om medlemskap och ta del av Sony Imaging Pro Support med erbjudanden och program för dig som professionell användare.

  Sonys yrkesprofessionella fotografer i Sverige, Danmark, Finland och Norge kommer du f r o m årsskiftet att kunna ansöka om medlemskap i Sony Imaging Pro Support. Fördelarna är många, bland annat kommer det att finnas rådgivning kring hur du hanterar din Sony-utrustning. Fotografer kommer att få tillgång till upphämtning, returförsändelse och lån under reparationer. Kostnadsfria sensorrengöringar och kontroll av firmware två gånger per år. Hjälpdesk via telefon för dig som arbetar med Sonys α. Kravet är att du har minst två Sony α-kameror och tre Sony a-objektiv från Sonys lista på godkända produkter. Mer information om vad som gäller hittar du på Sonys hemsida, se länken längre ner.

  Vi vill också påminna om vårt fina erbjudande på Sony Alpha 7R III kamerahus - förboka Sonys nya fullformatare och få hela 5 års komplett garanti på köpet! Erbjudandet gäller endast några dagar till, t o m den 15 november 2017.

  Sony Alpha 7R III - erbjudande

  Läs mer hos Sony
 • Laowa 7,5/2 för Micro 4/3

  Test

  Är du sugen på ett ultravidvinkel till din Micro 4/3-kamera så kolla in dagens test lite extra. Du får en överblick över Laowa 7,5/2 från den kinesiska tillverkaren Venus Optics. Ett företag som har fått stor global uppmärksamhet på senare tid.

  Laowa är en objektivserie består av välbyggda, manuellt fokuserade objektiv med höga optiska prestanda och i många fall egenskaper som gör dem unika på marknaden. Objektivet passar för att fotografera landskap, arkitektur, interiör och för extrema vinklar t ex i actionsportsammanhang. Den goda ljusstyrkan gör den extra lämplig för nattbilder och astrobilder.

  I testet berättar Mats bland annat: "Laowa 7,5mm f/2 är i skrivande stund den enda fasta ultravidvinkeln med Micro 4/3-fattning. Övriga fasta objektiv med liknande brännvidd i M. 4/3-systemet är så kallade fisheye, och som ger en väldigt kraftig distorsion (krökta linjer). Däremot raktecknande vidvinkelzoomar finns från 7mm och 8mm, men dessa är större, tyngre, dyrare och har lägre ljusstyrka."

  Läs hela testet av Laowa 7,5/2 för Micro 4/3 här.

 • Firmware Pentax K-1

  Nyhet

  Ricoh som äger Pentax har idag har släppt en ny mjukvara till K-1 som du kan ladda ner direkt från deras sida. Denna gång är det Firmware Update Software Version 1.43 for PENTAX K-1. som står färdig att implementeras.

  Den innehåller som vi förstår några korrigeringar mot version 1.42.

  Du hittar den senaste uppdateringen och även mer information om versionen här:
  Pentax K-1 firmware uppdatering


 • Fotohistoria: Rollei SL2000F

  Vi skulle säga att detta är det system som skulle kunnat dominera marknaden men med bristande marknadsföring och för högt satta priser så lyckades inte Rollei nå ut till fotograferna.

  Ett komplett sortiment av högkvalitativa objektiv, en kamera med utbytbara magasin i bästa Hasselblad-stil, men både optisk sökare och ljusschakt inbyggt, vad kan gå fel? Tydligen det mesta, dock inget fel på produkterna. Det fanns Polaroidbaksycken, 250-bilders bakstycke, M42-adapter, Intervalltimer, IR fjärrkontroll och en massa mer tillbehör. Det fanns till och med ett bakstycke, dock endast för militärt bruk, som tog disketter, ja såna som användes i datorer en gång i tiden.

  1981 så lanserade Rollei sin Rolleiflex SL2000F och designen var unik för 35mm-formatet. En modern Hasselblad liksom. Endast 4800st tillverkades. 1984 kom Rolleiflex 3003 och den tillverkades i ännu färre exemplar, endast 2800st, och detta fram till 1994. 1986 fanns även en budgetvariant som hette Rolleiflex 3001. Den tillverkades i 1600 exemplar fram till 1991. Detta gör den till den ovanligaste modellen i denna serie.

  Det som skiljde SL2000F mot 3003 var en redje avtryckare på toppen av kameran, knappen för exponeringstiderna och ny handlovsrem. Sedan är kamerans elektronik uppdaterad.

  Det fanns många objektiv i detta system, från 14mm ända upp till 1000mm. Zeiss hade 15/3.5 Distagon, 16/2.8 Distagon, 18/4 Distagon, 25/2.8 Distagon, 35/1.4 Distagon, 35/2.8 Distagon, 50/1.8 Planar, 50/1.4 Planar, 60/2.8 Makro-Planar, 85/1.4 Planar, 135/2.8 Sonnar, 200/4 Tele-Tessar, 500/4.5 Mirotar, 1000/5.6 Mirotar, 1000/8 Tele-Tessar. De billigare Rolleinarobjektiven var: 14/3.5, 21/4, 28/2.8, 35/2.8, 50/3.5 Macro, 85/2.8. 105/2.5 Macro, 105/2.8, 135/2.8, 200/3.5, 400/5.6, 500/8 Mirror, 28-105/3.2-4.5 Macro Zoom, 35-105/3.5-4.5 Macro Zoom, 50-250/4-5.6 Macro Zoom, 80-200/2.8 Zoom, 80-200/4 Zoom, och en 2x konverter. Tämligen komplett utbud även med moderna mått.

  Eftersom dessa inte sålde i några mängder så ligger de rätt högt i pris och de flesta samlare får en speciell blick när man kommer in på just Rollei SL2000F, 3003 och 3001. Den grå safarivarianten av 3003 som är den som ligger högst i värde och den som samlare traktar mest efter. Det är den du ser på bilden till vänster om SL20000F och med stor glädje kan vi berätta att dessa kommer från vår egen samling.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

 • Panasonic Lumix DC-G9

  Nyhet

  Här i bloggen kan du njuta av ett ständigt flöde av goda nyheter, så även idag. Vi har glädjen att berätta om Panasonic Lumix DC-G9 som presenteras just nu. En kamera som har fått ärva många goda egenskaper från toppmodellen Panasonic DC-GH5. Dessutom släpper man en ny ljusstark 200mm teleoptik.

  Idag berättar vi alltså mer om den goda nyheten Panasonic Lumix DC-G9. Som du säkert vet har Panasonic lyckats fantastiskt bra med G-serien. Toppmodellen Panasonic GH5 har tagit hem tunga utmärkelser från både TIPA och EISA i år. Den är enormt stark både inom foto och film. Med G9 tar man vara på många fina egenskaper från toppmodellen men riktar in sig lite mer till stillbildsfotografen, med bland annat förbättrad sökare och vassare seriebildtagning. Gemensamt har de en bildsensor på 23 Mpixel, en rejäl väderskyddad konstruktion, OLED-sökare på 3,68 Mpixel och 5-axlig bildstabilisering.

  Samtidigt släpper man en ny ljusstark teleoptik i Elmarit-serien. Panasonic Leica DG Elmarit 200/2,8 Power O.I.S. har snabb och mjuk fokusering via mikrostegmotor och bildstabilisering på upp till motsvarande 6 steg kortare slutartid (Dual I.S. 2), tillsammans med kompatibla kamerahus.

  Läs mer här:
  Panasonic Lumix DC-G9
  Panasonic Leica DG Elmarit 200/2,8 Power O.I.S

 • Vinn biljetter!

  Skid- och Snowboardälskare, Untracked Film Tour kommer till Umeå och Väven på Fredag! Vi tävlar ut 3 x 2 st biljetter värde 190kr/st så att du kan ta med en vän till eventet. Du tävlar enkelt genom att följa instruktionerna nedan.

  Om du gillar skid- och snowboardfilm och bor hyfsat nära Umeå så missa inte möjligheten att träffa likasinnade under Untracked Film Tour nu på fredag den 10 november. En inspirationskväll där du kan kolla in de senaste filmerna, möta filmare, åkare och få kläm på lite nyheter. En filmturné att bli inspirerad av inför den kommande säsongen.

  Tävla om biljetter så här:

  När Panasonic GH5 testades av vår testare Mats sa han att den "...förmodligen (är) en av de mest kompetenta av..."
  Ja, vad då?

  Maila svaret på frågan till oss på blogg@cyberphoto.se med en kort motivering varför du och din vän bara måste ha biljetter till eventet.
  Glöm inte meddela namn på er båda.
  Tävlingen avslutas idag tisdag kl 23:59. Vinnare meddelas via e-post under onsdagen den 8:e november.

  Lycka till!

  Du kan läsa mer om Untracked Film Tour här


 • Deal för Pentaxianer!

  Vi som gillar Pentax, nu är det läge att göra ett fynd! Vi säljer bort demoex. av Pentax-objektiv och du kan göra ett klipp! Full garanti och snabb leverans, se till att beställa nu för det är först till kvarn som gäller. Framåt, Pentaxianer!

  Du hittar alla erbjudanden här: Pentax utförsäljning demoexemplar

 • X-files: Landeyjahafnarvegur

  En bild från vår fotoresa till Island tidigare i år...

  Till vänster ser du Seljalandsfoss och bilden är tagen från Landeyjahafnarvegur. Kameran du ser på bilden är en Sony A7R II.

  Bilden är tagen utan stativ med Fujifilm GFX50S + GF 23/4,0 R LM WR, 1/125s, f/16 och ISO 250.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

   

 • Canon EF 85/1,4L IS USM

  Test

  Vi är bland de första att testa ett exemplar av nya Canon 85mm f/1,4L IS USM och du som väntat på denna brännvidd till din Canon - det är bara att beställa! Det är ett objektiv som håller måttet och uppfyllet förväntningarna!

  Mats skriver: Canon EF 85/1,4L IS USM ger mycket hög skärpa redan från största bländaröppning, och en helt underbar bokeh på f/1,4. Bildstabiliseringen gör också detta objektiv lite extra speciellt, det är nämligen (i skrivande stund) det enda 85/1,4- objektivet som har inbyggd stabilisering.

  Läs mer här: Canon EF 85/1,4L IS USM test

 • Anmälan öppnad!

  Nu kan du anmäla dig till ljussättnings-utbildningen med David Bicho och Profoto i Umeå den 21 november. Det är en kurs som fått fantastiskt bra respons tidigare och är ett bra "tidig-julklapp-tips" för den som är intresserad. Anmälan är nu öppen!

  Läs mer och anmäl dig här: Anmälan Profoto David Bicho Umeå 21 nov 2017

 • Irix gelatinfilter

  Test

  Mats har testat gelatinfilter från Irix och du kan läsa det testet via länken nedan. Vet du vad det är för filter? Om inte, läs testet så får du en uppfattning om det och vad du kan skapa för effekter. Som alla tester hos är det helt kostnadsfritt att läsa!

  Läs mer här: Irix Edge Gelatin Filter Set 29x29mm

 • Fotohistoria: Minolta Vectis GX

  Idag ska vi berätta om en flopp...

  Nu pratar vi 90-talet och Minolta samlade ihop ett gäng fotohandlare för att presentera en stor nyhet. Vilket antiklimax när den stora nyheten var bara fyra fula kompaktkameror för APS-film och dessutom med fixfokusobjektiv. Kamerorna var i och för sig vädertåliga och den gula var dessutom vattentät. Trots coola visningsställ så var de svåra att sälja. Det var, GX-4, den gula som det såldes något av i alla fall. Minolta hade sedan tidigare en historia av gula vattentäta kameror, Minolta Weathermatic A var en så kallad pocketkamera som tog 110 film, och den var gul samt vattentät. Minolta hade också Weathermatic 35 DL som tog 35mm film, också gul och vattentät. Slutligen så lanserades Minolta Vectis Wethermatic Zoom och som namnet antyder hade den zoom och den tog APS-film. Som fotohandlare vill man helst glömma Minolta Vectis GX-serie, men den får vara med i fotohistorien som det störta antiklimax vi kan komma ihåg.

  De är inte populära som samlarkameror heller, men GX-4, den gula kan piffa upp ett kameraskåp om du ramlar över en riktigt billigt.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

 • Ny film: Olympus 25mm f/1,2 PRO

  Vår nyaste film handlar om Olympus 25mm f/1,2 PRO-objektiv och snart kommer både 45mm och 17mm i samma serie vilket vi verkligen väntar på! Är du sugen på ett nytt objektiv som är riktigt vasst? Kolla in dagens film.

  Du hittar filmen på Facebook eller här: Youtube: Olympus 25mm f/1,2 PRO film

 • Årets Nätbutik 2017 - dubbelrösta på oss!

  Vi är nominerade till Årets Nätbutik 2017 och Årets Onlinevaruhus 2017! Vi hoppas att du vill hjälpa oss genom att rösta. I samband med att du röstar gör du även en god gärning, Prisjakt skänker nämligen en krona för varje röst till Friends.

  I år har vi fått dubbla nomineringar på Prisjakt! CyberPhoto är nominerad i kategorin Ljud, bild och foto i årets omgång av Prisjakts Årets Nätbutik 2017 men vi tävlar också om titeln Årets Onlinevaruhus 2017. Vi behöver din röst till båda för att vinna! Om du gillar det vi gör och vill rösta på oss så kan du enkelt klicka in via länkarna här nedan. Röstningen är öppen mellan den 1-30 november. I år hoppas vi att riktigt många är med och röstar eftersom Prisjakt har lovat att skänka en krona för varje röst till organisationen Friends. Friends är en icke vinstdrivande organisation som har målet att stoppa mobbing och diskriminering bland våra barn. De utbildar och stödjer skolor och idrottsföreningar i hela vårt avlånga land. Vi tycker att det är ett fantastiskt fint initiativ. På så sätt blir det till sist många fler vinnare av Årets Nätbutik 2017.

  Årets Nätbutik 2017

  Om du sitter vid datorn så klickar du här för att rösta på Årets Nätbutik 2017
  Om du använder mobilen så klickar du här för att rösta Årets Nätbutik 2017

  Årets Onlinevaruhus 2017

  Klicka in här och scrolla ner till Årets Onlinevaruhus för att rösta på oss i den kategorin

  Ett stort tack till dig som röstar!