Olympus M.Zuiko Digital 45/1,2 Pro testad!

Test

Har du en M4/3-kamera så kommer detta att bli en stor frestelse för dig!

Olympus fortsätter med sin serie av högpresterande, högkvalitativa objektiv med ljusstyrka f/1,2. De har vidvinkeln Olympus M.Zuiko Digital 17/1,2 Pro och normalen M.Zuiko Digital ED 25/1,2 Pro och nu testar vi den tredje medlemmen i denna familj, teleobjektivet Olympus M.Zuiko Digital 45/1,2 Pro.Förutom samma fina ljusstyrka och byggkvalitet har de även nära nog identiska mått och samma filtergänga gör att man enkelt delar filter mellan objektiven. Sammantaget utgör de en kompetent och kompakt trio av fasta brännvidder för en smidig och högpresterande utrustning.

Olympus har i detta objektiv gjort en så kallad fjäderslipning av ytterkanten i ett av glasen i objektivet, vilket resulterar i en softare och finare bokeh än vanligt bland M4/3-objektiven. Och detta utan att man förlorar ljusstyrka, som man annars normalt gör med objektiv som ger liknande bokeh via apodiseringslins (och i vissa fall även dubbla bländare). Själva fjäderbokeh-effekten avtar ju mindre bländaröppning man väljer, och redan på f/2,8 är den försumbar.

Läs hela testen av Olympus M.Zuiko Digital 45/1,2 Pro här >