• Gott nytt år!

  TACK till alla er som följer oss och ringer, mailar och beställer produkter, vi är mycket tacksamma! Nu är 2017 över och vi ramlar in i 2018, ett år med fotomässan i Stockholm, CyberPhoto EXPO i höst och stora Photokina i Köln...

  Högst intressant för oss som gillar foto och video alltså, och vi vet att januari tjuvstartar med lite häftiga nyheter när det gäller produkter så håll ögonen öppna! Vad hände 2017 egentligen? Vi har gått igenom ALLA nya produkter som vi har i sortimentet och det blev CyberPhoto Awards 2017, en lista av pristagare som på 5 minuters läsning konkluderar årets nyheter. Håller du med? Vad tycker du? Skriv gärna en kommentar och om vad du hoppas dyker upp under 2018. Vi hoppas så klart på nya prylar men det är svårare än på många år att önska sig specifika funktioner och produkter för det mesta finns redan, eller vad tycker du saknas? Med Photokina i höst så tror vi att det kommer att bli ett år av starka produkter och det från praktiskt taget alla stora tillverkare. Mycket rykten florerar kring Nikon och Canon men om vi minns förra Photokina så var en av de stora överraskningarna Fujifilms mellanformatskamera GFX - en rejäl överraskning - vem kan bli årets överraskning?

  GOTT NYTT ÅR!

  Läs allt om vinnarna här: CyberPhoto Awards 2017

 • X-files: God fortsättning!

  Julen har passerat och vi passar på en sista julbild...

  Jag visste ungefär vilken typ av bild jag ville ha och jag hamnade rätt nära ändå. Jag hade viljat ha lite mer spännande bokehbollar i bakgrunden men insåg att det skulle bli för svårt att klippa in bakgrund från en 55mm objektiv medan motivet var taget på 110mm. Så denna bild börjar med vår julgran i bakgrunden, sedan jag drog fram ett glasbord där jag satte julbelysning med färgade lysdioder. Då återstod problemet att få katten att sitta still mitt i belysningen samt att titta åt mitt håll. Funderade lite och tog av mig sockarna och la dem mitt på bordet och sedan katten på dem. Nej, inte att hon blev dåsig av doften som säkert många skulle kommentera. Hon älskar värme, och hon älskar att ligga på kläder, och av någon anledning så älskar hon mig. Här fick hon allt på en gång och låg snällt kvar utan problem. Hon börjar på bli en van fotomodell, om nu en katt kan bli det, men ragdolls är generellt väldigt snälla och tålmodiga. Så bilden är efter att allt i motivet var på plats egentligen bara ett snapshot.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 110/2,0 R LM WR, 1/40s, f/2 och ISO 640.

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Nikon KeyMission 170

  Test

  Actionkameror är väldigt populära just nu och vi har testat Nikons modell 170 med viss skepsis. Men Mats är imponerad över resultatet och för dessa pengar är KeyMission 170 en konkurrent på allvar, läs vårt test redan nu!

  Vi har testat Nikons KeyMission 170 och du kan läsa testet på vår hemsida. Vill du veta mer om actionkameror så kontakta oss gärna, ring eller maila så hjälper vi dig att hitta rätt modell för det du behöver den till. Men under tiden, läs testet och fundera om Nikon är din nästa actionkamera, för den presterar väldigt, väldigt bra...

  Du läser mer här: Nikon KeyMission 170 test

 • Fotohistoria: Praktica VLC 2

  Praktica tillhör inte de bästa kamerorna, de var lite grovhuggna, omoderna och lite klumpiga. Men de var billiga och de funkade mekaniskt rätt bra. VLC var rätt intressant när den släpptes 1969 men fullständigt frånkörd när den slutade tillverkas 1981. VLC-modellerna var intressanta eftersom de hade både utbytbara sökare oh utbytbara matskivor.

  VLC är i grunden samma kamera som LLC men med utbytbara sökare och mattskivor. Så det är en manuell och mekanisk spegelreflexkamera med ljusmätning genom objektivet. Bländarvärdet överförs elektrisk via kontakter i objektivfattningen. Självklart är det vanlig M42-gänga.

  Kameran på bilden du ser är från vår egen samling och som du läser på kameran så är det en VLC 2. Tittar du lite mer så ser du att det sitter en intressant optik på den. En Schneider-Kreuznach Tele-Xenar electric 135/3,5. Vi kommer att återkomma senare efter nyår med en test på den. Det fanns många fina objektiv med M42-gänga på den tiden. Framförallt från Pentax och Fuji. Men det fanns andra som Schneider-Kreuznach och öst-tyska Zeiss som kallades Carl Zeiss Jena. De tillverkade bland annat Carl Zeiss Jena Pancolar objektiv till Praktica och dessa är tämligen eftertraktade på marknaden idag.

  1969-1975 Praktica VLC, inbyggd ljusmätare som mäter genom objektivet, elektriskt överfört bländarvärde. Utbytbar sökare.
  1975-1975 Praktica VLC motor. En specialmodell byggd i 6000 exemplar.
  1976-1978 Praktica VLC2 39960 tillverkade.
  1978-1981 Praktica VLC3 30102 tillverkade.

  Det fanns sju olika mattskivor till VLC: Fresnel-lins med snittbild och mikroprismor, Fresnel-lins med mikroprismor, Helmatt skiva, mattskiva med cirkel i mitten med klarglas, mattskiva med skalor i kors, klarglasskiva med skalor i kors och mattskiva med rutmönster.

  Det fanns tre olika sökare. Pentaprismat var självklart standard och det är den sökare som du ser på bilden. Sedan fanns ett ljusschakt och en lupp.

  Det tillverkades också ett fåtal VLC 2 för halvformat. De var märkta med P68 på framsidan. De användes troligen av polisen för att fotografera brottslingar, så kallade mugshots.

  Praktica VLC tillhör de lite mer populära Praktica-modellerna men generellt ligger Praktica lågt i pris och det är väldigt få som samlar Praktica i Sverige. Ett VLC 2 kamerahus ligger kring 500-900kr på eBay vi betalade 233kr i Sverige för vårat exemplar. Schneider Kreuznach Tele-Xenar 135/3,5 ligger kring 3000kr på eBay, vi betalade 650kr i Sverige för vårat.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

 • X-files: God Jul!

  Nu står julen för dörren...

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + M42-adapter + Fujinon 55/2,2 med M42-gänga, 1/8s, f/2,2 och ISO 100.

  Efter mycket testande hittade jag en optik med de bokehbollar som jag jagat. Målet var att hitta något som liknade de bokehbollar som Meyer Optik Görlitz Trioplan 100/2,8 ger men till rimligare pris. I slutet av januari så kommer den jakten att kunna läsas i nya Captain's Log. Hur som helst, efter att ha testat ett tjugotal objektiv, med tre bokehtroll från ryska Zenit, så blev vinnaren helt otippat en billig Fujinon 55/2,2 md M42-gänga. Riktigt härliga ytterringar i bokehbollarna.

  Se bilden i full upplösning >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Sigma 16/1,4 DN

  Test

  Idag släpper vi testet på Sigmas nya fasta 16mm till Sony E-fattning och precis som med alla andra objektiv som kommer till Sony E är det högst intressant just nu. Läs testet utan kostnad på vår hemsida!

  Mats skriver: Optiken monteras för hand med noggrann kvalitetskontroll och är tillverkat av både metall och kompositmaterial. Den har även integrerat damm- och fuktskydd och kan alltså användas även när förhållandena inte är de bästa. Sigmas stegmotor ger mjuk och följsam autofokus som lämpar sig väl för såväl stillbildsfoto som filmning. Vid filmning jobbar AF i stort sett ljudlöst och mycket följsamt.

  Läs mer här: Sigma 16/1,4 DC DN Contemporary test

 • Lokalt landskap

  En av våra lokala fotografer, i norrland, Sture Marklund, har skickat in den här bilden till vår landskapstävling som tog slut i måndags. Ett bidrag som tog sig till sista gallringen och som vi tycker mycket om. Passar fint till jul dessutom, eller hur?

  När vi gått igenom landskapsbilderna så har det varit nästan 300 bidrag, ca 20% i svart/vitt och ca 15% var på vinterlandskap. Över hälften av bilderna är från sommarhalvåret eller tropiska klimat så vi verkar gilla att plåta när det är varmt och bekvämt, även om vinterlandskapen kan bjuda på otroligt vackra miljöer. 5 bidrag var från urbana miljöer och 25 bidrag var tagna när det är natt eller i alla fall efter mörkrets inbrott. Vi har fått se otroligt många vackra bidrag och vi kommer att dela med oss av några favoriter i bloggen.

 • Fotohistoria: Fujica AX

  Idag ska vi prata om en rätt ovanlig kameraserie...

  Vi insåg att vi helt saknade Fujica i vår samling så en ST-605 med Fujinon 55/1,8 och en Fujinon 100/2,8 införskaffades. Av ren nyfikenhet så satte vi Fujinon 100/2,8 (M42) på vår Fujifilm GFX och döm om vår förvåning när den tecknade ut hela sensorn och var dessutom riktigt skarp redan från 2,8. De flesta objektiv från den analoga eran är tyvärr inte tillräckligt bra. De klarar inte den upplösning som en modern kamera kräver. Och så kör vi en smidig 100mm från 70-talet på en mellanformatskamera och det ser bra ut. Eller som vår test-guru Mats uttryckte det: Det är inte möjligt! Wow!

  Vi gissar att väldigt få av er har ägt en Fujica. Än färre som ägt en ur deras AX-serie. Och ännu färre som ägt just en AX5. Fujica var inte så stora i Sverige och frågan är om AX-serien såldes i Sverige överhuvudtaget. Det är väldigt ödmjukande att se statistik över fotomarknaden. Om vi tar hela Sverige, ja vi kan lägga till hela Norge också, så motsvarar vi drygt marknaden i Tokyo. En stad. Så även om en modell eller ett märke inte snurrar på bra i Sverige så är Sverige bara en droppe i havet globalt sett.

  Den kamera du ser på bilden ingår i vår egen samling. En Fujica AX-5 i absolut nyskick och en Fujinon 50/1,6 i nästan lika bra skick. 1979 så släppte Fuji sin AX-serie. En serie som påminner väldigt mycket om Minoltas X-700 men Minoltas X-700 kom inte förrän 1981. Tre modeller släpptes: AX-1, AX-3 och AX-5. AX-1 var självklart grundmodellen och den fanns endast i silver. Den hade tidsautomatik och en manuell tid, 1/60s, vilket var lämplig tid för blixtsynk. AX-3 fanns i både silver och svart och hade även den tidsautomatik men också helt manuell funktion. AX-5 som var toppmodellen fanns också i både silver och svart utförande. AX-5 hade förutom tidsautomatik och helt manuell även programautomatik, något som var helt nytt på den tiden. Idag tar vi det som självklart. AX-5 hade dubbla rader lysdioder, en för tid och en för bländaren. En väldigt snygg och trevlig kamera, nästan synd att de inte hade större framgång med den.

  Vi måste väl även nämna AX Multi Program som lanserades 1985. Den ersatte (tyvärr) de andra i AX-serien. Namnet var nu ändrat från Fujica till Fuji. AX Multi Program hade bara programautomatik men tre olika program: P, HP och DP. I princip standard, landskap och sport. Helt inriktad på okunniga fotografer som inte hade koll på tid och bländare. Nu är vi framme där Minolta presenterar sin 7000AF som har autofokus och alla möjliga inställningsmöjligheter. Så AX Multi Program blir spiken i kistan och 1987 ger Fuji upp sin 35mm spegelreflextillverkning.

  Fujica 35mm spegelreflexkameror ligger inte speciellt högt i värde. Värdet dras ner av att det inte är så många som samlar på just Fujica, men värdet går upp lite för att det finns inte samma mängder kameror och objektiv som från typ Nikon eller Canon där ute. Men ramlar du över någon så vill vi hävda att de har en plats i en kamerasamling. Prova i så fall objektivet, det kanske är bättre än du förväntar dig.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

 • Panasonic Leica DG Elmarit 200/2,8 Power O.I.S.

  Test

  Panasonic visar framfötterna med ett fast, ljusstarkt objektiv som ska stärka positionen i konkurrensen när det gäller att synas bland fotografer. Detta fasta 200mm ger ett bildutsnitt motsvarande 400mm och väger "bara" 1245 gram...

  Mats skriver: Leica Elmarit 200 har en optisk konstruktion bland annat bestående av två linselement i ultralågspridande glas (UED-glas). Detta bidrar till låg grad av kromatisk aberration och därigenom högre skärpa och mindre färgfel - speciellt ut mot bildkanterna. Panasonics Nano Surface-antireflexbehandling minskar interna reflexer och ströljusproblematik, samtidigt som den ger ökat ljusinsläpp. Detta bidrar till högre kontrast och renare färger i bilden.

  Läs mer här: Panasonic Leica DG Elmarit 200/2,8 Power O.I.S. (Micro 4:3), inkl. telekonverter DMW-TC14 test

 • Tävling: vinnare!

  Vinnare i tävlingen med temat Landskap där priset är en Panasonic LX100, är Sven Tegelmo i Uppsala! En fantastiskt vacker bild där det finns mycket att titta på och som ur ett perfekt perspektiv visar omgivningen. Klockrent, Sven!

  Vad tycker du om bilderna? Skriv gärna en rad om det. Vill du se fler bilder är det Facebook som gäller där hela sista gallringen finns att kolla in. Många bilder som höll sig framme i toppen länge och det var svårt att ta ett gemensamt beslut, låter klyschigt men det tog länge innan vi hade ett beslut som alla var eniga över. Fantastiska bilder, tack så mycket!

 • Tävling: resultat!

  På andraplats hittar vi Martin Ericson som skickat in den här bilden till oss! Vill du se fler bilder? Vinnaren presenteras inom kort och du kan se 17 bilder till på vår Facebook-sida, alla från sista gallringen.

  Nästan 300 bidrag kom in, TACK till alla som skickat in en bild till oss, helt fantastiskt! Martins bild gillar vi och det har kommit ett antal bilder som liknar Martins, men komposition och balans är orden som som vi sätter på detta bidrag för att beskriva varför vi uppskattade den. Vad tycker du om bilden? Håll koll i Bloggen, snart presenteras vinnaren. Martin får en Panasonic TZ100 som pris för sin andraplats.

 • Quadralite LED

  Nyhet

  Vi har tidigare skrivit om Quadralite och LED 600 som är en succé både bland oss och våra kunder. Quadralite har flera produkter som vi tycker väldigt mycket om och nu kommer LED 1000, en helt ny LED-belysning!

  Den här nya belysningen har en 100W LED som motsvarar 1000W Halogen (lågt räknat!) och har en helt steglös justering av ljusstyrkan. Precis som med LED 600 är den nästan helt tyst och kan användas i miljöer där det är viktigt. Vi har använt LED 600 från Quadralite och det för både porträtt och tex bilfotografering där det fungerat skitbra och väldigt smidigt då man direkt ser hur det blir. Dessa nya LED 1000 kommer garanterat bli en ny favorit och vi har de snart i lager.

  Läs mer och beställ här: Quadralite LED 1000 videobelysning

 • Tamron 100-400/4,5-6,3 Di VC USD

  Test

  Nu har vi testat Tamrons nya 100-400mm, ett objektiv som är väldigt intressant med tanke på succéen med Canons egna 100-400mm och Sigmas 100-400mm. Många väljer mellan denna och de heta 150-600mm-objektiven...vilken ska man välja?

  Mats skriver: Vågen av högkvalitativa och prisvärda telezoomar fortsätter skölja över marknaden. Tamron kompletterar nu sin mycket populära 150-600 G2 med en lillebror med lite kortare brännvidd och ett klart lägre pris. En annan fördel är att den är hela ~900 gram lättare, vilket gör den lättast i sin klass. Tamron 100-400 VC har inbyggd optisk bildstabilisering och autofokus med tyst och snabb ultraljudsmotor.

  Läs mer här: Tamron 100-400/4,5-6,3 Di VC USD test

 • Tävling: Sista chansen

  Nu har du chansen att vinna en Panasonic Lumix LX100, en kompaktkamera av högsta rang! Som "runner-up", eller tvåa, får man trösta sig med en TZ100 från Panasonic. Idag är sista dagen att skicka in ditt bidrag!

  Temat är landskap, tolkningen är fri och det är fri efterbearbetning och efterbehandling men vi värdesätter skickligheten som fotograf. Vinsterna består av våra testexemplar av TZ100 och LX100 som du kan läsa mera om via länkarna nedan. Ett (1) bidrag per person, mailas in till blogg@cyberphoto.se i JPG-format (max 3MB) senast måndag 18 december 2017. Vinnare utses innan julen 2017. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren, inga anhöriga eller nära vänner till anställda (eller anställda) på CyberPhoto eller Panasonic får delta. Juryns beslut kan ej överklagas. Vi förbehåller oss rätten att använda bilden i samband med tävlingen, inget annat.

  Läs mer om LX100 här: Panasonic Lumix DMC-LX100 test
  Läs mer om TZ100 här: Panasonic Lumix DMC-TZ100 test

  Lycka till! • X-files: Mauna Kea

  Med tanke på att jag ser ner på molnen så är jag rätt högt upp här...

  Bilden är tagen från Mauna Kea från den punkt där man tyvärr inte får ta hyrbil högre upp. I bakgrunden ser du Mauna Loa sticka upp ur molnen. Mauna Kea når 4207 över havsytan och 10203 meter över havsbotten. Jag står på ungefär 3000 meters höjd. Mauna Loa når 4170 meter över havet. Hela bergssidan är full av småkratrar liknande som den du ser i förgrunden på denna bild. Jag och den andre mannen i vårt sällskap var helt överens att vi skulle gå ut i de shorts och t-shirt som vi hade på oss. Det stod nämligen en japansk familj i närheten iklädda dunjackor, halsdukar, mössor och handskar. Det var ju ändå +10 grader Celsius så det var ju inte ens kallt. Inte för en norrlänning och en finne i alla fall. Det blev ett roligt minne för oss. Oj, så de tittade på oss, hahaha...

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 32mm, 1/60s, f/16 och ISO 400.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

  /Thomas

 • Panasonic DC-G9

  Test

  Nu har vi släppt testet på Panasonics nyaste storspelare, DC-G9, och du kan läsa det på vår hemsida redan nu. Är du nyfiken på hur Panasonic tar upp kampen, på riktigt, mot Canon, Nikon, Olympus, Fujifilm och Sony? Läs vårt test!

  Mats skriver: Nya modellen i G-serien är något av en variant på toppmodellen DC-GH5. Modellerna delar mycket av grundfunktion och grundprestanda, men G9 är mer för de krävande användare som fortfarande har fokus på stillbilder och kanske filmar i andra hand. Det är en sanning med viss modifikation, eftersom även G9 erbjuder en mängd videofunktioner och filmning i hög kvalitet (naturligtvis bl a i 4K), men de allra mest avancerade videofunktionerna saknas i G9.

  Läs mer här: Panasonic Lumix DC-G9 test

 • Sony FE 24-105/4 G OSS

  Test

  Sonys 24-105 har blivit en succé redan och vi har testat den för att se om det är värt priset. Svaret är ja. Sonys nya 24-105mm är ett kanon-alternativ för dig som har en Sony-kamera med E-fattning. Läs testet redan nu!

  Mats skriver: Objektivet känns gediget byggt och är även skyddat mot fukt och damm, vilket möjliggör användning även i lite sämre förhållanden. Fluorbehandlad frontlins verkar fukt- och smutsavstötande och underlättar rengöring. Blomformat motljusskydd ingår. Förutom fokuseringsvredet har optiken externa reglage - programmerbar funktionsknapp (t ex för fokuslås), omställning mellan autofokus och manuell fokus och bildstabilisering på/av.

  Läs mer här: Sony FE 24-105/4 G OSS test

 • Fotohistoria: Singlex

  Oavsett din ålder så känns nog Singlex lite främmande, men det blir lite klarare när man ser att det även står Ricoh på kameran...

  Nu ska vi titta på Singlex-kamerorna och inte på Ricoh som företag men vi kan berätta att Ricoh grundades 1936 och har faktiskt haft lämnat många avtryck i fotohistorien. Mer än de flesta kan gissa faktiskt. Det är en Singlex TLS som du ser på bilden och den kommer från vår egen samling. Den finns med antingen Ricoh eller Singlex logo på spegelhuset.

  1962 Ricoh Singlex med Nikon F-bajonett
  1967 Ricoh Singlex TLS med M42-gänga
  1972 Ricoh TLS401 med M42-gänga (använder inte Singlex-namnet)
  1972 Ricoh Auto TLS EE med M42-gänga (använder inte Singlex-namnet)
  1974 Ricoh SLX 500 med M42-gänga (använder inte Singlex-namnet)
  1976 Ricoh Singlex II med M42-gänga

  Det är intressant att den första Singlex från 1962 hade Nikon F-bajonett och var tillverkad av Mamiya och hade samma kamerakropp som Nikkorex F och Sears SLII. Denna fick ha en lös ljusmätare över frammatningsarmen. Man tror att när Mamiya slutade tillverka Nikkorex F så sålde de tillverkningslinjen till Ricoh som verkligen ville in på systemkameramarknaden. De senare Singlex-kamerorna hade M42-gänga. Senare när Ricoh övergav Singlex-namnet så fick alla Ricohkameror Pentax K-fattning. Den serien lär vi nog återkomma till senare.

  Singlex TLS-kamerorna var bra och funktionella med TTL-mätning. Det mest udda med dessa kameror var att tidsratten sitter på kamerans framsida och inte på toppkåpan. Det kanske kunde blivit ett nytänkande men historien visar att så var inte fallet. Filmkänsligheten ställdes in i mitten av tidsratten. De tillverkades från 1967-1972 och de tidiga modellerna hade Singlex på spegelhuset och de senare hade namnet Ricoh på spegelhuset och Singlex TLS på kåpans högra front. De var absolut vanligast i silver så de svarta är rätt sällsynta. Denna modell såldes också av Sears som Sears T.L.S., och av Kmart som Focal TLX, och av Willoughby’s Cameras i New York som Cavalier, och i Frankrike som Interflex 7.L.5. Designen såldes sedan till Cosina som modifierade den och lanserade den som Cosina Hi-Lite, och som sedan blev Cosina STL1000 och Arguas.

  Ricoh Singlex II har drag av TLS men är en klart modernare konstruktion och introducerades 1976. Nu satt tidsratten på kamerans topp, precis de flesta andra tillverkare hade.

  Det är inte många som samlar på Ricoh kameror. Även om både kameror och objektiv var bra så var Ricoh, precis som Konica, lite oförtjänt ett b-märke jämfört med Nikon, Canon, Olympus, Pentax och Minolta. Det kan ändå vara lite kul att ha en Singlex i sin samling då inte så många känner till det varumärket. Fördelen är som vanligt med kameror som inte är så eftertraktade är att de ligger vettigt i pris.

  De kameror som hade M42-gänga såldes med någon av dessa standardobjektiv:

  55 mm Auto Rikenon f/1.4, 5 grupper och 6 element
  50 mm Auto Rikenon f/1.7, 5 grupper och 6 element
  50 mm Auto Rikenon f/2.0, 5 grupper och 6 element
  50 mm Auto Rikenon f/2.8, 3 grupper och 4 element

  Det objektiv som sitter på vår kamera (på bilden) är några år nyare än kamerahuset.

  1968 byggde Ricoh sin TLS 126C-Flex utifrån Singlex TLS och denna udda modell tog 126-film. Det fanns bara två objektiv till den, en 35mm och en 100mm. Den modellen är ovanlig och byggdes inte i så många exemplar.

  Kanske kan vara intressant att veta att 2011 köpte Ricoh upp Pentax.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

 • Tävling: Landskap

  Nu har du chansen att vinna en Panasonic Lumix LX100, en kompaktkamera av högsta rang! Som "runner-up", eller tvåa, får man trösta sig med en TZ100 från Panasonic. Temat är landskap och vinsten delas ut lagom till jul!

  Temat är landskap, tolkningen är fri och det är fri efterbearbetning och efterbehandling men vi värdesätter skickligheten som fotograf. Vinsterna består av våra testexemplar av TZ100 och LX100 som du kan läsa mera om via länkarna nedan. Ett (1) bidrag per person, mailas in till blogg@cyberphoto.se i JPG-format (max 3MB) senast måndag 18 december 2017. Vinnare utses innan julen 2017. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren, inga anhöriga eller nära vänner till anställda (eller anställda) på CyberPhoto eller Panasonic får delta. Juryns beslut kan ej överklagas. Vi förbehåller oss rätten att använda bilden i samband med tävlingen, inget annat.

  Läs mer om LX100 här: Panasonic Lumix DMC-LX100 test
  Läs mer om TZ100 här: Panasonic Lumix DMC-TZ100 test

  Lycka till! • Julklapp 2017

  Vem man än frågar så får man höra att tiden går så fort, det är redan dags för jul och snart vänder det och blir ljusare - vilken härlig tid! Behöver du julklappar så är det läge att beställa nu, vi skickar samma dag om du beställer senast kl 16:30.

  Butiken har öppet vardagar 10-17 med extra öppet till 18:00 den 20, 21 och 22 december. Lägg gärna din order innan du besöker oss så går det snabbare och smidigare vid uthämtningen. Ett tips är att komma mellan 10-12 eller 13-15 då vi har färre kunder än mitt under lunch eller sista timmarna - välkommen! För dig som beställer på hemsidan så gäller följande: finns produkten på lager och du har gjort klart köpet i kundvagnen innan kl 16:30 så packar, och skickar, vi den samma dag. Postnord har lagt in extra resurser kring jul och även en utkörning till ombud lördagen den 23:e december i Stockholm, Göteborg och Malmö. Vi rekommenderar att du lägger din beställning så fort som möjligt men du kan beställa ända fram till 20:e december för att hinna få din julklapp på plats till julafton*

  Har du frågor så ring oss på 090-2007000 eller maila oss på info@cyberphoto.se så hjälper vi dig mer än gärna!

  Tips! Följ din order i Postnord-appen, mycket smidig lösning för att ha kontroll på din order. *Gäller självklart produkter som finns i lager vid beställningen och att du har gjort klart köpet i kundvagnen senast kl 16:30 den 20:e december 2017.

 • Umeå: på torsdag!

  Vi inbjuder dig till en helkväll med Olympus den 14 december. Du får möjlighet att titta på de senaste nyheterna tillsammans med Olympus och efter det en föreläsning med Claes Grundsten. Föreläsningen är helt kostnadsfri, anmälan behövs.

  Som en tidig julklapp till dig som är nyfiken på Olympus bjuder vi in till en kväll med Claes Grundsten. Claes är bland annat känd för sina många böcker och artiklar om fjällen. Han har fått flera fått flera stipendier och priser för sina böcker, bland annat Pandapriset och Svenska Publishing-priset och har nominerats till finalen i ett par stora internationella boktävlingar. Flera titlar är översatta till andra språk, och en av hans bilder från Sarek pryder baksidan på nya tusenlappen. Kom och inspireras av hans arbete.

  Innan föreläsningen startar har du även möjlighet att träffa representanter från Olympus och se och känna de allra senaste nyheterna.

  Produktdemo: Från kl 17:00
  Föreläsning: Kl 18:00
  Plats: Nolia i Umeå

  Anmäl dig till föreläsningen här


 • Samyang AF 35/1,4 till Sony

  Test

  Samyang 35mm för Sony med E-fattning är nu testad och är du en som använder en Sony-kamera i A7-serien så bör du läsa det här testet för det kan passa väldigt fint. Du kanske har varit väldigt snäll i år och förtjänar en extra klapp?

  Mats skriver: Optisk är Samyang AF 35/1,4 en genomtänkt sammansättning med en kombination av asfäriska linselement och element av högbrytande glas. Genom detta har man lyckats åstadkomma både en kompakt och lätt lösning, som dessutom har låg grad av sfärisk aberration. Skärpan är också riktigt bra till större del av bilden redan på största bländaröppning, och nedbländad bara två steg blir det rejält skarpt från kant till kant. Mycket imponerande skärpa!

  Läs mer här: Samyang AF 35/1,4 AS IF UMC FE för Sony test

 • Tävling pågår!

  Du är väl med i vår tävling med temat landskap där du kan vinna en ny kamera redan till jul? Kolla in blogginlägg ett par inlägg ned och se till att skicka in ditt bidrag - kom ihåg att det är ett (1) bidrag per person som gäller!

  Temat är landskap, tolkningen är fri och det är fri efterbearbetning och efterbehandling men vi värdesätter skickligheten som fotograf. Vinsterna består av våra testexemplar av TZ100 och LX100 som du kan läsa mera om via länkarna nedan. Ett (1) bidrag per person, mailas in till blogg@cyberphoto.se i JPG-format (max 3MB) senast måndag 18 december 2017. Vinnare utses innan julen 2017. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren, inga anhöriga eller nära vänner till anställda (eller anställda) på CyberPhoto eller Panasonic får delta. Juryns beslut kan ej överklagas. Vi förbehåller oss rätten att använda bilden i samband med tävlingen, inget annat.

  Läs mer om LX100 här: Panasonic Lumix DMC-LX100 test
  Läs mer om TZ100 här: Panasonic Lumix DMC-TZ100 test

  Lycka till!

  Gör som Ulf Jordung i Åkersberg (foto ovan) - var med och tävla! • X-files: Punalu'u

  Hawaii eller Island? Båda har svarta sandstränder och jag har likadana bilder, med samma skor, men eftersom jag är barbent på denna bild så är det Hawaii.

  Vi är så vana med sandbruna ständer och ibland ser vi vita stränder på bild och tänker: Åhhhhh!. Att då komma till en kolsvart strand känns väldigt konstigt, nästan fel, för vår hjärna förstår det liksom inte. Verkligheten känns Photoshoppad. Punaluʻu svarta strand ligger mellan Pāhala och Nāʻālehu, vilket gör att alla tänker: Aha, exakt där!

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 32mm, 1/90s, f/11 och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

   

 • Manfrotto Hiker!

  Nyhet

  En riktigt fin ryggsäck från Manfrotto till ett kanonpris just nu, gäller så långt lagret räcker. Det här är en kanonfin julklapp till den som gillar att vara ute i naturen, fotografera eller bara vill ha en riktigt bra ryggsäck.

  Läs mer här: Manfrotto Ryggsäck Off Road Hiker 30L grå

  Kampanj just nu! 999kr istället för ord.pris 1790kr.

 • Sony A7R III

  Test

  Nu har vi testat Sonys nya A7R III, den tredje kameran i den finfina serien av högupplösta, spegelfria systemkameror. Frågan är om den är bättre än A7R II och i så fall hur mycket bättre, är det värt mellanskillnaden? Mats har testat.

  Mats skriver: Efterträdaren till Sonys mest högupplösta systemare har en del likheter med sin föregångare, som t ex den bakbelysta fullformatssensorn på 42 Mpixel. Övrig hårdvara i kameran har fått sig en rejäl översyn, med ny bildprocessor, klart förbättrad motivföljande autofokus, klart förbättrad ögondetektion och förbättrad 5-axlig bildstabilisering. Den förbättrade sökaren, liksom batteriet, är hämtade från toppmodellen A9.

  Läs mer här: Sony Alpha 7R III kamerahus

 • Umeå: Olympus event

  Vi inbjuder dig till en helkväll med Olympus den 14 december. Du får möjlighet att titta på de senaste nyheterna tillsammans med Olympus och efter det en föreläsning med Claes Grundsten. Föreläsningen är helt kostnadsfri, anmälan behövs.

  Som en tidig julklapp till dig som är nyfiken på Olympus bjuder vi in till en kväll med Claes Grundsten. Claes är bland annat känd för sina många böcker och artiklar om fjällen. Han har fått flera fått flera stipendier och priser för sina böcker, bland annat Pandapriset och Svenska Publishing-priset och har nominerats till finalen i ett par stora internationella boktävlingar. Flera titlar är översatta till andra språk, och en av hans bilder från Sarek pryder baksidan på nya tusenlappen. Kom och inspireras av hans arbete.

  Innan föreläsningen startar har du även möjlighet att träffa representanter från Olympus och se och känna de allra senaste nyheterna.

  Produktdemo: Från kl 17:00
  Föreläsning: Kl 18:00
  Plats: Nolia i Umeå

  Anmäl dig till föreläsningen här


 • Rally-tema!

  Nyhet

  Vi har WRC Edition av Lexars USB-minnen på lager nu, en bra julklapp till motorsport- och rallyintresserade vänner. Finns i 32GB och 64GB, stöder USB 3.0 och upp till 150 MB/sek. Dessutom med kryptering om du vill!

  Du hittar minnena här: Lexar JumpDrive S75 USB 3.0 - 32GB & 64GB WRC Edition

  Bilden tagen med Nikon 300mm f/4 VR PF och Nikon D4s, Barcelona 2015.

 • Kungsörn

  Vilken fantastiskt bra bild vi har fått från Gunnar Aus, eller hur? Det är en av de läckraste fågelbilderna vi har sett och man får känslan av en målad tavla snarare än ett fotografi. Mycket läcker bild som inspirerar!

  Det är action i bilden, vi har en publik av skator och en väldigt ren och fin omgivning samt bakgrund. Läckert också med den fallande snön i bilden som ger ett extra element till bilden. Vi skickar en premie till Gunnar och det kommer fler fågelbilder i Bloggen inom kort - och du kan skicka in din bild till oss, maila den till blogg@cyberphoto.se i JPG-format och minst 800 pixel bredd. Tack för bilden!

  Bilden är tagen i Dalen, Norge, med Olympus E-M1 Mark II och 40-150mm f/2,8 PRO vid maximal brännvidd.

 • Fotohistoria: Hasselblad Xpan

  Hasselblad bygger en kamera för 35mm film?

  Hasselblads historia börjar redan 1841 och det var 1948 som den första ikoniska kameran som vi kallar "Hasselbladaren" såg dagens ljus. Sedan dess har Hasselblad varit synonymt med 120-film och 6x6 negativ. Därför blev många förvånade när Hasselblad år 1999 presenterar en panoramakamera med väldigt långsmalt negativformat, 24x65mm, och dessutom med 35mm film.

  Xpan är en mätsökarkamera med utbytbara objektiv. Kamerahuset är byggt av titan och aluminium, och är gummiklätt. Den hade tidsautomaik och helt manuell. Inbyggd motor för filmtransport. Den påminner faktiskt en hel del om Konica Hexar, en fantastisk kamera som introducerades 1992. Den har vi redan berättat om i vår serie Fotohistoria.

  Xpan ligger högt i andrahandsvärde. Mest faktiskt som brukskamera och inte som samlarkamera, även om den självklart passar i de flesta kamerasamlingar. Kameran på bilden tillhör en av våra medarbetare och han använder den fortfarande aktivt. Xpan II lanserades 2003 som äntligen hade exponeringsinformation i sökaren. Den hade även dubbelexponering, självutlösare, blixtsynk på valfri ridå, återspolning som kunde lämna filmfliken ute, dioptrijusering med låsning och möjlighet till elektrisk trådutlösare.

  Vi gissar att glansen mattas ut lite när vi berättar att Hasselblad Xpan och Xpan II är egentligen ommärkta Fujifilm TX-1 och TX-2, men å andra sidan så är Fujifilm kända för att bygga fina kameror de också.

  Det fanns tre objektiv tillgängliga: 30/5.6, 45/4 och en 90/4. Detta är naturligtvis Super-EBC-Fujinon som blivit omdöpta till Hasselblad.

  Det är svårt att få färg att fästa ordentligt på titan och det är därför de flesta av dessa kameror har tappat färg på utsatta områden, precis om den du ser på bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

 • Fujifilm GF 45/2,8 R WR GFX

  Test

  Nu är även 45:an testad så att du kan få veta hur bra den står sig mot de andra objektiven för GFX-kamerorna. 50 mpixel, mellanformatssensor och en hantering som vilken systemkamera som helst - är det här drömkameran för dig?

  Mats skriver: Fujinon GF 45/2,8 R WR är en jämförelsevis lätt och kompakt optik för att vara ett mellanformatsobjektiv. Konstruktionen består av 11 st linselement fördelade i 8 st grupper, varav ett element är av extra lågspridande glas (ED-glas). Alla WR-objektiv i Fujis GF-serie har integrerat skydd mot damm, fukt och köld. Autofokuserar relativt tyst och snabbt, men GFX 50S använder endast kontrastbaserad AF och är absolut ingen "sportkamera", användare som förväntar sig snabb kontinuerlig AF bör välja en småbildskamera med snabb fasdetekterande autofokus istället.

  Läs mer här: Fujifilm GF 45/2,8 R WR för GFX test

 • Fujifilm GF 63/2,8 R WR GFX

  Test

  Nu har vi testat 63:an till GFX-systemet och det går ganska snabbt att se att det är ett bra objektiv som landar på marknaden. Är du intresserad av GFX? Vi byter in din gamla utrustning och det är fina rabatter just nu...

  Mats skriver: Optiska egenskaper som vinjettering, distorsion och kromatisk aberration håller sig inom försumbara nivåer, och inget som syns nämnvärt på JPEG-filerna som de kommer ur kameran. Samtliga bilder är tagna i JPEG format, och resultatet blir så otroligt bra att behovet av RAW-format minskas radikalt. Nu ska man vara medveten om att Fujis kameror trixar och fixar mycket med bilderna digitalt direkt i kamerorna, och det kan faktiskt vara svårt och nästan hopplöst ibland att göra bilderna bättre från rå-filerna än vad kameran klarar. JPEG-bilderna känns liksom färdiga att användas och man behöver i regel inte sitta och jobba i efterhand med optiska korrigeringar, skärpning, färger, brusreducering etc, i samma utsträckning som med många andra kameror och objektiv.

  Läs mer här: Fujifilm GF 63/2,8 R WR för GFX test

 • Vilket är bäst?

  Vilket minneskort är bäst? Vilket ska man välja? Tjänar jag något på ett snabbare kort i min kamera? Nikon har sen D5 och D500 introducerat XQD på marknaden och vi har kikat på vad man ska ha till sin nya Nikon.

  Nikon D850, D500 och D5 har kortplats för XQD men är skillnaden till SD-kort så stor? Hur ska man tänka? Är XQD snabbare i din kamera? Ja, det är den, är det korta svaret. Är den mycket snabbare? Nja, skillnaden är inte lika stor som maxhastigheten för kortet anger (jämfört med SD), men det är skillnad. Tänk också på att en D850 som är inställd att spara backup på SD-kortet men XQD-facket som huvudkort kommer att begränsas av hastigheten på det kort som är långsammast, så ett snabbt XQD och ett långsamt SD-kort blir inte så bra om du vill ha bilderna på båda korten och behöver farten och bufferten på kameran.

  Sony erbjuder en G-serie av XQD och Lexar har sin 2933x-serie där båda är lika snabba i en Nikon-kamera. Vi har själva testat Lexars nu utgångna 1400x mot 2933x och det var stor skillnad när man använde kortet både i kameran och i en kortläsare jämfört mot de nyare 2933x. Även i kameran så märks en skillnad, dock inte lika stor som i kortläsaren. Vill du få ut maximal prestanda ur din Nikon D5, D850 eller D500, välj ett XQD-kort från Sonys G-serie eller Lexar 2933x.

  Över till SD-kort där det finns många kort på marknaden att välja på. Vi har valt att sälja SanDisk, Lexar och Delkin och det är marknadens bästa minneskort vill vi påstå. Både våra och många andra tester påvisar samma sak. Ett bra UHS-II-kort är nästan lika snabbt i en Nikon-kamera som de bästa XQD-korten. Vi märker ingen skillnad mellan Delkins snabbaste kort, SanDisk 300/260MB/s och Lexar 2000x, som alla är UHS-II-klassade, i en Nikon D850. Det finns säkerligen mätbara skillnader vilket vi märkte när vi gjorde ett stort test för två år sen men i kameran är skillnaden helt omöjlig att uppleva. I en kortläsare visar sig Lexars kort ha en fördel men vi pratar om några få procent i överföringstid när vi testar med en Lexar-kortläsare, något som Lexar själva nämnt flera gånger, att man kan maximera farten genom att ha samma märke på kortläsare och kort. Delkin har fokus på att skapa kort som är maximerade för video i 4K, 6K och 8K vilket också gjort att många filmare vill ha Delkin. Däremot har de inte XQD i sortimentet idag.

  Vill du få ut det mesta ur din D850, D500 eller D5 rekommenderar vi ett XQD-minneskort ur de två snabbaste serierna på marknaden. Som komplement (SD) är ett bra UHS-II-kort ett bra köp där det i verkligheten spelar mindre roll vilket du väljer av Lexar, Delkin eller SanDisk. En bra kortläsare är ett måste och har du inte bytt till USB 3.0 ännu så är det dags, ett bra köp gör du här.

  Sony & Lexar XQD minneskort & kortläsare

 • Gröne jägaren

  Är tillbaka och jagar på himlen - igår var det kanonläge med fina vita vidder och krispig härlig luft. Ihop med en "supermåne", som Aftonbladet kallar det, som sällskap var det inte svårt att motivera sig att vara ute.

  En bra produkt att ha med sig där ute är en PowerVault eller ett externt batteri för drift av kameran, i alla fall om du har en kamera som tar emot laddning via USB. När det blir kallt kan det korta batteritiden rejält och när man tar många och långa exponeringar blir det tufft med kräm. En som är vår favorit är den med handvärmare inbyggd som du hittar via länken nedan. Att ha en inbyggd handvärmare är guld värt, väldigt smart och skönt när man väl sitter där ute och väntar på det perfekta tillfället!

  Läs mer här: Jupio Power Vault Heat 6000 handvärmare och reseladdare

  Foto: Thomas Lövgren, CyberPhoto

 • Canon TS-E 90/2,8L Macro

  Test

  Förra veckan släppte vi testet av 50mm Tilt/shift med macro - nu är det dags för storebror på 90mm! Mats har varit ute i höstvintern för att se vad den går för och du kan läsa testet på vår hemsida redan nu.

  Mats skriver i test: Canons första serie TS-E-objektiv kom redan 1991 och två av dem har levt kvar ända fram tills idag. Men mycket har hänt sedan -91 på kamerafronten och dagens högupplösta digitalkameror ställer bara högre och högre krav på objektivens linskvalitéer. Så det är verkligen dags för en ersättare till den 26-år gamla TS-E 90/2,8:an. Här har vi nu Canons nya 90mm tilt/shift-objektiv anno 2017, och samtidigt släppte Canon även en 50mm normal och 135mm tele. Alla tre med kortare närgräns än de tidigare TS-E-varianterna vilket ger en avbildningsskala på 1:2 (därav Macro i beteckningen).

  Läs mer här: Canon TS-E 90/2,8L Macro test

 • X-files: Hverfjall

  Vackra och brutala Island...

  Bilden säger ingenting som liten bild eller i en telefon men tar du upp den i full upplösning kan du se de människor som går på vulkanens kant. Du ser vulkanen Hverfjall på norra Island. Den har inte haft utbrott på minst 2500 år.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 120/4,0 R LM OIS WR, 1/125s, f/11 och ISO 200. Det var lite halvdant ljus och himlen var väldigt helvit men med funktionen ta bort dimma i Lightroom så lyckades jag mjölka ur bildfilen all information. Jag måste säga att filerna man får ur GFX är fantastiska för med blotta ögat så kändes all himmel blaskig.

  Bilden är ihopsatt av fyra bilder och är på 120M pixel. Se bilden i full upplösning >>  (OBS -> 74MB)

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Canon Powershot G1X Mark III

  Test

  Stor sensor i liten kamera. Konceptet är inte nytt men en kompaktkamera med APS-C-sensor och mycket teknik är väldigt intressant och vi har testat den - läs testet hos oss redan nu, kostnadsfritt som vanligt!

  Mats skriver: Första gången när jag var ute med Mark III:an råkade jag flera gånger välja fel bländare angående skärpedjup och diffraktion. Detta eftersom jag instinktivt plåtade på som om det vore den mycket snarlika kompakten G5 X med bara 1-tums sensor; - Ja just ja, den här har ju APS-C-sensor. Lustigt vad man kan bli påverkad av storlek och design på kameran.

  Läs allt här: Canon PowerShot G1 X Mark III test

 • Ny film: Olympus 12-100 f/4 PRO

  Den tredje filmen i raden om Olympus släpps idag och handlar om det objektiv som blivit den största succén för micro 4/3-konceptet de senaste åren. Olympus 12-100mm är ett fantastiskt objektiv utan att överdriva ett dugg...

  Du hittar filmen här: Youtube: Olympus 12-100mm f/4 PRO Youtube film

  Läs vårt test här: Olympus M. Zuiko Digital ED 12-100/4,0 Pro test

 • Canon Selphy CP1300

  Test

  Vi har testat Canons nyaste variant av Selphy-serien, CP1300, och det är en trevlig bekantskap i form av en enkel och bra skrivare för alla dina enheter. En bild i handen ger en känsla som fortfarande har ett högt värde.

  Mats skriver: Inbyggd wifi i skrivaren är suveränt och knappast något man vill vara utan när man väl börjat använda det. Det är väldigt smidigt att kunna skriva ut trådlöst direkt från sin dator, smartphone eller surfplatta. Bäst fungerar det i regel ifall man kopplar upp skrivaren till sin trådlösa router, då kan man skriva ut trådlöst så långt routersignalen räcker. Direkt från smartenhet och Canons egna app är också möjligt.

  Läs mer här: Canon Selphy CP1300 test

 • Nikon uppdaterar!

  Nyhet

  För dig som har Nikon med Snapbridge så har de nu uppdaterat appen rätt mycket och den finns för uppdatering på både Android och iOS nu. Version 2.0 heter den och är en välbehövlig uppdatering som vi väntat på.

  Enklare och mer intuitiv jämfört med förut och med flera nya funktioner. Man kan nu registrera och koppla ihop appen med (upp till) fem olika enheter och full manuell kontroll av utvalda kameror (äntligen!). D850, D500, D7500 och D5600 är de som stöttas idag. Vitbalans, slutartid, bländare m.m. kan nu styrs direkt i vilket av P, A, S och M-lägena man önskar. Menyn ser lite annorlunda ut men vi har laddat ner och snabbt gått igenom det och man förstår snabbt vad som är vad. Tre huvudval i överkant för kamerakontroll, nedladdning till mobilen och ett tredje för molnuppkoppling och sen väljer man vad man vill göra under respektive val. Även ett "Power saving mode" finns nu för att bespara batteriet i din mobiltelefon eller surfplatta.

  Så använder du en Nikon-kamera med Snapbridge, uppdatera appen nu!

 • Fotohistoria: Olympus OM-10, 20, 30, 40

  1979 så fick Olympus OM-serie en ny linje...

  Olympus hade stor framgång med sin OM-serie. Bra kameror med fina objektiv. Olympus behövde även billigare kameror för at nå den stora massan av amatörfotografer. 1979 släpptes Olympus OM-10. Det var en kamera med endast tidsautomatik i bästa Pentax ME-stil. Du kunde få manuell funktion om du köpte till en liten extra ratt med exponeringstider, denna satte du framme på kamerans vänstra sida. En udda lösning men Olympus OM-10 sålde riktigt bra. Den var snygg, kändes bra och hade OTF ljusmätning. Den saknade TTL blixljusmätning och kamerans kåpor var av plast. Första generationen OM-10 hade tyvärr en del barnsjukdomar i elektroniken och slutaren men det löste sig inom kort och senare fick OM-10 en nyare slutare "Type II" som fungerade mycket bra. Kameran va i silver men kom senare i en svart variant med datumbakstycke, den modellen kallades OM-!0 Quartz.

  1982 lanseras Olympus OM-20. Kallades OM G på amerikanska marknaden. Det var i stort sett en OM-10 med inbyggda manuella möjligheter. Den hade en kraftigare frammatningsmekanism så den klarade av Motor Drive 2 istället för den långsammare Winder 2. Slutaren och elektroniken hade också förbättrats. Fanns endast i silver.

  Samtidigt, 1982, lanseras Olympus OM-30 som i grunden är en OM-20 men med autofokusmöjlighet med en speciellt anpassad 35-70mm. Använde du den med motor eller winder tillsammans med M-in Focus trigger cord så kunde du förinställa ett avstånd och när något kom i fokus så tog den en bild. Den manuella fokuseringen var elektronisk och du såg rätt inställning via lysdioder. Hette OM F på amerikanska marknaden. Fanns endast i silver.

  1985 lanseras Olympus OM-40, vilket var deras största framgång i den här serien. En mycket modernare design och med bättre grepp. Nu med användarvänlig programautomatik. OM-40 var en av de första kamerorna med flerzonsmätning. Det var dock ett enkelt mätsystem i två zoner där den mätte mitten och sidorna och jämförde dessa med varandra. Olympus kallade det för ESP, Electro-Selective Pattern. OM-40 hette OM PC på den amerikanska marknaden. Fanns endast i svart.

  Den stora mängden av kameror i den här serien tillsammans med att de var avsedda för amatörer gör att samlarvärdet inte ligger så högt. Men det är ändå trevliga kameror att ha i en samling då de helt klart har sin plats i fotohistorien. Bilden är tagen av vår egen kamerasamling.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

 • Örngott

  Ser du vilken fågel det är på bilden? Stefan på CyberPhoto har varit i Blekinge nyligen för att plåta fågel och det här är en av "fångsterna" som fick följa med hem. På bild. Bilden är tagen med Olympus E-M1 Mark II.

  Om du gillar att plåta fågel och du har Instagram så gå in på vårt Instagram-konto där vi kör en tävling just nu på just temat fågel. Följ taggen #cyberfågelbild för inspiration, där ser du alla som deltar i tävlingen nämligen och det är massor av inspirerande och läckra fågelbilder! Har du en fågelbild som du tycker om och vill visa så maila gärna till blogg@cyberphoto.se så att vi får dela med oss. Fågelbild som hamnar här i Bloggen premieras! Du vet väl vilken fågel som är den mest sociale? Um-gås...

 • Helkväll med Olympus

  Vi inbjuder dig till en helkväll med Olympus den 14 december. Du får möjlighet att titta på de senaste nyheterna tillsammans med Olympus och efter det en föreläsning med Claes Grundsten. Föreläsningen är helt kostnadsfri, anmälan behövs.

  Som en tidig julklapp till dig som är nyfiken på Olympus bjuder vi in till en kväll med Claes Grundsten. Claes är bland annat känd för sina många böcker och artiklar om fjällen. Han har fått flera fått flera stipendier och priser för sina böcker, bland annat Pandapriset och Svenska Publishing-priset och har nominerats till finalen i ett par stora internationella boktävlingar. Flera titlar är översatta till andra språk, och en av hans bilder från Sarek pryder baksidan på nya tusenlappen. Kom och inspireras av hans arbete.

  Innan föreläsningen startar har du även möjlighet att träffa representanter från Olympus och se och känna de allra senaste nyheterna.

  Produktdemo: Från kl 17:00
  Föreläsning: Kl 18:00
  Plats: Nolia i Umeå

  Anmäl dig till föreläsningen här


 • Tråkigt väder?

  Fy vad tråkigt det kan vara vissa dagar den här tiden av året. En filt, en bra film och lite fika låter som en dröm de dagarna...eller så kan man passa på att redigera lite bilder. Eller trixa lite inomhus med enkla medel!

  Blommor kanske inte tillhör det roligaste motivet för många av oss även om former och färger ofta är fantastiska. Att använda lite kreativitet, belysning och en sprayflaska med vatten kan skapa helt andra förutsättningar och bilder som lätt kan platsa som bakgrundsbild på datorn eller i telefonen för att skapa lite lugn och harmoni - roligt att ha tagit den bilden själv, eller hur? Den här bilden är en enkel och relativt snabbt tagen bild och lite retuscherad (fanns ett lite störande löv) som är betydligt roligare än de flesta andra blombilder. En mörk bakgrund, en LED-belysning och en sprayflaska med vatten och att man letar lite vinklar gör att den där orkidéen från ICA eller COOP kan få helt nytt liv och förevigas på en läcker bild.

  Så nästa gång det är tråkigt väder, ta en riktigt läcker blombild!

  Bra och prisvärd LED-belysning: Dörr Videobelysning DVL-192 LED

 • Rösta på Årets Nätbutik 2017!

  Visst vet du att vi är nominerade till Årets Nätbutik 2017 och Årets Onlinevaruhus 2017 av Prisjakt. Gillar du vad vi gör så glöm inte att rösta på oss innan den 30 november. När du röstar hjälper du även organisationen Friends.

  2017 är året då vi har fått dubbla nomineringar på Prisjakt, Årets Nätbutik 2017 och Årets Onlinevaruhus 2017. Det känns fantastiskt roligt att få dubbla utmärkelser. Vinnaren blir den som får flest röster på respektive utmärkelse så vi behöver verkligen din röst! Tävlingen pågår t o m den 30 november och du hittar den via länkarna här nedan. Det bästa av allt är att Prisjakt har lovat att skänka en krona för varje röst till organisationen Friends. Friends arbetar för att stoppa mobbing och diskriminering bland våra barn.

  Rösta på oss som Årets Nätbutik 2017:

  Om du sitter vid datorn klicka här
  Om du använder mobilen så klicka här

  Rösta på oss som Årets Onlinevaruhus 2017:

  Så här går det till:
  Klicka på länken nedan och scrollar ner till titeln "Årets Onlinevaruhus".
  Du ser vår logo bland favoriterna. Klicka in och rösta.
  Klicka in här och scrolla ner till Årets Onlinevaruhus för att rösta på oss i den kategorin

  Ett stort tack till dig som tar dig tid och röstar på oss!

 • Genesis Ryggsäck Denali

  Test

  Mats har testat en ryggsäck som vi hunnit sälja en hel del av, kort sagt en populär och MYCKET prisvärd modell. Genesis Deanli är namnet och vi får förslag på olika ryggsäckar varje vecka och det är få som vi väljer att sälja.

  Mats skriver: Denali har flera fack för små tillbehör som laddare och extra batterier mm. samt en speciell hållare i luckan in till kameran för minneskort och objektivfilter. Denali är väldigt bekväm att bära tack vare midjebältet som går att spänna från två håll, midjebältet har även fickor för förvaring av mobil, nycklar och annat smått som man snabbt vill komma åt. Ett avlastande bröstband samt ett Air Flow System som bidrar till bra ventilation mellan ryggsäcken och ryggen gör Genesis Denali till en optimal vandringsryggsäck.

  Läs mer här: Genesis Ryggsäck Denali test

 • X-files: Molnfabriken

  När dina barn frågar var moln kommer ifrån så kan du visa dem denna bild...

  Tänkte att lite humor piggar upp i höstmörkret. Bilden är tagen från Muana Kea, Big Island, Hawaii.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 64mm, 1/300s, f/11 och ISO 100.

  Klicka här för större bild >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Canon TS-E 50/2,8L Macro

  Test

  Ett riktigt roligt objektiv är Canons nya TS-E 50mm Macro med ljusstyrka f/2,8 och bokstaven L, för att visa vilken klass den håller, som vi har testat för att vi och du ska se hur bra den är. Kolla in bilderna och läs Mats test redan nu!

  Mats skriver: Här har vi nu Canons 50mm tilt/shift-objektiv anno 2017, och samtidigt släppte de även en 90mm och 135mm tele. Alla tre med kortare närgräns än de tidigare TS-E-varianterna vilket ger en avbildningsskala på 1:2 (därav Macro i beteckningen). Dessa går även att tilta och shifta i samma led oberoende av varann ungefär som med en storformatskamera, vilket inte var möjligt med första generationens TS-E-objektiv. Tilt/shift-funktionerna är också uppdaterade med större möjligheter och bättre precision än tidigare.

  Läs mer här: Canon TS-E 50/2,8L Macro test

 • Fotohistoria: 126

  Du känner säkert till namnet Instamatic...

  Året var 1963 när Kodak lanserade sin Kodapak. Mer känd som Instamatic.film eller 126-film. Den Kodapak du ser på bilden är en väldigt sällsynt "Demonstartion Cartridge" och den ingår i vår egen samling. Kodapak togs fram för att många tyckte det var krångligt med att ladda och spola tillbaka 135-film. Filmen hade samma bredd som 135-film men hade endast en perforering per bildruta och negativformatet var 26x26 istället för 24x36. Du fick alltså fyrkantiga bilder så om du undrar var Instagram fått idén till sitt namn så har du nog svaret här. Nu har iofs Instagram till slut släppt på endast fyrkantiga bilder och du kan numera också lägga in rektangulära bilder också. Uppfinnaren till Instamatic hette, Hubert Nerwin, och han tog US patent 3,138,081 23/6 1964. Patentet stod på Eastman Kodak.

  Filmen låg i en kassett så allt du behövde göra var att lägga in kassetten i kameran och dra fram tills det tog stopp. När du exponerat filmen var det bara att ta ut kassetten ur kameran och lämna in den på framkallning. Så enkelt att det var i stort sett omöjligt att göra fel. Kassetten hade också en mekanisk info om filmkänslighet. Nu var det inte alla kameror som nyttjade denna funktion då många kameror var synnerligen enkla konstruktioner. I alla fall så fanns känsligheterna ISO 64, 80, 125 och 160. Det satt papper på filmens baksida och där angavs bildnummer genom ett fönster på kameras baksida. Filmen hade förexponerade nummer på filmens kanter.

  Udda nog så gjordes det några högkvalitativa systemkameror för 126-formatet. De hade ett mindre antal objektiv att tillgå. Zeiss gjorde Contaflex 126, Kodak med Instamatic Reflex och Rollei byggde Rolleiflex 126 1968-1973. Både Minolta och Yashica byggde avancerade kompaktkameror för 126-formatet.

  Kodak la officiellt ner 126-formatet 1999 men Ferrania fortsatte producera 126-film ända fram till 2007 under egna märket Solaris. Adox sålde samma film men under eget namn.

  De flesta, vi skulle nog säga 99%, av alla 126-kameror var enkla konstruktioner, ofta med plastoptik. De har inget värde för en samlare mer än att det kan vara kul att ha någon i en samling ifall man fått den. De såldes i enorma mängder och de allra flesta är säkert bortkastade vid det här laget. Även om man ser lycksökare som sätter höga priser på dessa kameror så är det verkliga värdet väldigt nära noll. Inte ens de avancerade systemkamerorna håller något värde värt att nämna. 126-systemet var och betraktas korrekt som ett billigt amatörsystem. Inget som normalt lockar en samlare.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

 • Ny film: Olympus E-M1 Mark II

  Det här är en kamera man kommer att se som en milstolpe i Olympus historia. Vi gillar den och många av er som följer oss har kikat på den eller kanske köpt den redan. Kolla in vår nya film om du är nyfiken på E-M1 Mark II...

  Du hittar filmen på Facebook eller här: Youtube: Olympus E-M1 Mark II film

  Läs vårt test och beställ här: Olympus E-M1 Mark II test

 • Feiyutech WG2

  Nyhet

  Det här är en grymt bra produkt för dig som vill använda din actionkamera när det är tuffa miljöer - den är nämligen IP67-klassa och byggd för att hålla. En produkt som du inte kommer att vilja vara utan så fort du testat den...vi är säkra!

  Du fäster din GoPro (eller kameror i liknande format) och får en stabiliserad bild med denna 3-axliga gimbal. Den har helt obegränsad rotation åt alla håll och är som sagt vädertätad för att hålla när man kör motocross, snöskoter, vattenskoter eller andra tuffare sporter eller i fuktiga eller blöta förhållanden. Enkel APP-styrning så att du har koll på bilden även om du har kameran på hjälmen eller någonstans där du inte kommer åt den. Se filmen på produktsidan för att få en upplevelse av vilket resultat du kan nå. Enkelt och relativt billigt verktyg för att skapa fantastiskt bra resultat.

  Läs mer här: Feiyutech WG2

 • Sony RX0

  Test

  Den lite "konstiga" kameran RX0 från Sony är nu testad och du kan läsa testet hos oss. För dig som vill ha en tålig och kompakt kamera som filmar riktigt bra kanske RX0 är ett bra förslag...läs testet och se om det är något för dig!

  Mats skriver: Sony kallar alltså inte RX0 för actionkamera, men utifrån sina grundläggande egenskaper är det den kategori den passar bäst i. Kameran är stöttålig, vattentålig, liten och smidig - men när man kollar under skalet så finns det också mycket som man inte hittar i andra tåliga modeller.

  Läs allt här: Sony RX0 test

 • Feedback

  Vi skrev igår om Nikon D500 och vi har fått respons från flera kunder som håller med om upplevelsen av Nikon D500. Att Snapbridge inte fungerar perfekt får vi påpekat och det håller vi med om, men för övrigt är det en fantastisk kamera.

  En av våra kunder mailade in bilder tagna med just Nikon D500 och en av de ser du här ovan. Taget med 200-500mm VR och Nikon D500 (260 mm - 1/1000 sek - f/5.6 - ISO 800). Så här skriver Sami till oss: Tänkte först på D750:n men den har så många år på nacken redan och Canons aps-c kameror har skrämt mig för aps-c sensorer. Men tillslut föll mitt beslut på den otroliga D500:an. Jag hade laddat ned många raw filer och redigerat osv för att se vad den sensorn kan prestera och visst den kanske är 1-steg sämre på ISO men när det kommer till dynamiskt omfång, färger, skärpa osv. WOW! Jag trodde inte det där lilla AA-filtret framför sensorn gjorde så mycket men nu när man är van att inte ha det så märker jag vilken skillnad det blir i detaljer. Ångrar mig inte en sekund.

  Tillsammans med mitt 200-500/5.6 VR så fick jag äntligen testa D500:an fullt ut nu i helgen. Jag satt mig i ett örn-gömsle och hade årets premiär för säsong 2018. Jag fick se örn på avstånd men det var en mycket vacker och snabb fågel som visade upp sig för mig och tvättade sig i ca 20 minuter på 1,5-2 meters avstånd utan att märka av mig inne i gömslet. När jag sedan kom hem så blev mitt leende ovanligt stort när filerna visades på en stor dataskärm och ännu en gång så bekräftar det mig att jag har gjort ett mycket bra byte.

  Foto: Sami Rahkonen • Mogopod MK III

  Test

  Mogopod är ett nytt märke för de flesta men vi har haft dessa ett tag och många är nöjda med det smarta konceptet i deras produkter. Vi har testat monopoden, eller enbensstativet, Mogopod MK III och du kan läsa testet nu!

  Mats skriver: En mycket kompetent monopod, med flera unika funktioner som man inte hittar hos andra liknande typer av enbenstativ. Bland dessa kan man ex.vis nämna 1/4" standardgänga placerad mittpå stativet (perfekt om man ex.vis montera en smartphonehållare i denna, för att kunna använda telefonen som extern skärm via WiFi från sin kamera), mycket snabb och exakt justering av stativets längd, via en speciell "twist-lock-funktion", stativet är dessutom vändbart, genom att man monterar av gummifoten nedtill, samt att det finns ett flertal praktiska tillbehör, att komplettera med.

  Mogopod MK III M monopod

 • Nikon D500

  Det är inte en helt ny kamera på marknaden men ändå en drömkamera för många av oss tack vare hastighet och bildkvalitet. Efter att ha använt den dagligen i nästan två veckor så är jag fortfarande kär i den. Fantastisk kamera, punkt.

  Alltid kul att få tiden att plåta när man är på semester. Tiden man sällan har i vardagen, i synnerhet om man har fler hobbies som ska få sin beskärda del. Den här resan så var det Nikon D500 som fick följa med (igen) och jag är inte besviken. Autofokusen är så bra, den hittade flera gånger fågeln jag ville ha på bild genom palmernas bladverk, något många kameror inte hade satt. Då använde jag ändå ett 300mm PF VR med telekonverter. Hastigheten, autofokusen och sen skärmen med touch är det jag gillar bäst förutom att den är snudd på lika bra som många fullformatare när det gäller dynamiskt omfång, färger och toner.

  Bilden på min kamrat ödlan är tagen då vi stod på varsin sida av en stenmur och bådas nyfikenhet skiner genom på bilden, vi tittade försiktigt upp för att ha koll på den andre. Som tur är var ett större buskage med sin skuggsida som bakgrund vilket gav en bättre kontrast och upplevelse än en ljusare bakgrund. Vet dock inte vad det är för typ av ödla, det kanske du har koll på?

  /Tobias, CyberPhoto

  Läs mer här: Nikon D500 test

 • X-files: Tuomiokirkko

  Jag tyckte en somrig bild är på sin plats under denna mörka höst...

  På bilden ser du Helsingfors domkyrka. Den kallas i folkmun för Senatskyrkan men den hette tidigare Nikolajkyrkan och senare 1917 för storkyrkan. Kärt barn har många namn. Denna vackra byggnad anlades 1830 och var tillräckligt färdig 1840 för att fira universitets 200-årsjubileum i den. Den invigdes 1852. Den ritades av Carl Ludvig Engel. Kyrkan representerar nyklassicismen och har formen av ett symmetriskt kors. Förebilden anses vara Kazans katedral i S:t Petersburg. Engel själv var egentligen inte särskilt förtjust i centralkyrkor men valde denna typ eftersom kyrkan skulle stå på en plats där den syns från alla håll. Därför blev kyrkan symmetrisk från alla håll.

  I de slutliga ritningarna som godkändes av tsar Alexander I av Ryssland hade kyrkan fyra korsarmar omgärdade av pelare och en stor kupol över korsmitten. Kyrkorummet disponerades traditionsenligt i öst-västlig riktning, så att altaret hamnade mot soluppgången i den östra änden. Huvudingången och huvudtrapporna mot Unionsgatan placerades i den västra änden. Den ljusa och avskalade salen planerades så att man kunde "se den med en enda blick". Kyrkan tornar upp sig ovanför Senatstorget på en platå och Engel placerade högvakten på varsin sida om torget.

  Uppdraget att tillverka urverk för klockan i domkyrkans torn gavs åt Juho Könni från urmakarsläkten Könni från Ilmajoki. Det var hans mest betydande uppdrag och maskineriet användes fram till år 1902, då man efter en incident ersatte klockmaskineriet med en elektrisk klocka. Den ursprungliga klockan finns på Finlands urmuseum i Esbo.

  Det uppkom flera förändringar i Engels planer. År 1839 gavs en kejserlig order om att riva högvakten och ersätta dem med breda monumentala trappor mellan Domkyrkan och Senatstorget. Engel motsatte sig trapporna, vilket många har ansett onödigt, eftersom torget som tidigare varit slutet mot norr nu kunde öppnas mot Domkyrkan.

  Efter Engels död övertog E.B. Lohrmann planeringsarbetet och gjorde många förändringar. Det befarades att kyrkans konstruktion var för svag, så man lade till fyra mindre torn för att stöda upp huvudtornet. På taket satte man upp 12 statyer föreställande apostlarna enligt modell av Isakskyrkan i S:t Petersburg. De är världens största uppsättning zinkstatyer. Lohrmann ritade också de två sidopaviljongerna på var sin sida om trapporna som ledde ner till Senatstorget, som byggdes eftersom man inte vågade placera tunga klockor i den stora kupolen. Dessa förändringar på utsidan strider mot Engels ursprungliga planer på en avskalad arkitektur, medan interiören mera motsvarar Engels ursprungliga intentioner.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 32mm, 1/125s, f/16 och ISO 160.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

   

 • Laowa 15/2,0 Zero-D, för Sony E-fattning

  Test

  Vad passar bättre än att läsa ett upplysande test på en härlig novemberfredag? Idag tar vi en titt på Laowa 15/2,0 Zero-D, för Sony E-fattning som i skrivande stund faktiskt är den ljusstarkaste 15mm-optiken för Sonys fullformatskameror.

  Laowa 15/2,0 Zero-D släpps nu till en början endast för Sony-kameror. Det här är en ultravidvinkel som får fint betyg av vår duktige testare Mats. Så här skriver han. "Laowa 15/2,0 Zero-D är i skrivande stund Laowas bästa ultravidvinkel med bäst skärpa från hörn till hörn, och med en ljusstyrka på f/2 är det i denna stund också det ljusstarkaste ultra-vidvinkelobjektivet på marknaden med Sony E-fattning. Filtergänga direkt på objektivet tillhör också ovanligheterna bland dessa brännvidder, och med liknande objektiv som saknar gänga krävs det i regel klumpiga och dyra filterhållare samt stora och dyra filter.

  Visst låter det intressant, klicka in här och se de fina testbilderna från ett Umeå i höstskrud.

  Laowa 15/2,0 Zero-D

 • Fotohistoria: Soligor

  Det regnar i dag men det var sol i går... ja, det har man hört tusen gånger under den tid vi sålde Soligor...

  För att få ett grepp om Soligor måste vi börja med ett företag som hette Allied Impex, de var en amerikanskdistributör som på 1950-talet använde namnet Soligor för kameror och objektiv som de importerade från Japan. De importerade även Miranda och de tog kontroll över Miranda under slutet av 1960-talet. Miranda hade ofta Soligor objektiv. 1968 startades ett tyskt dotterföretag med namnet A.I.C. Phototechnik GmbH och 1993 blev det Soligor GmbH. Sista ägaren bodde i Hong Kong. 2011 gick företaget i konkurs.

  Deras objektiv tillverkades av Kawanon, Kino (Kiron), Komine, Sun Optical, Tamron och Tokina.

  Soligor hade objektiv i alla möjliga kamerafattningar och de hade även T2 och T4 objektiv. Det är på tok för många för att lista upp men här listar vi de få kameror som såldes under Soligor-namnet:

  1952 Soligor Reflex, 120-film, tvåögd spegelreflex
  1952 Soligor Reflex II, 120-film, tvåögd spegelreflex
  1952 Soligor Semi-Auto, 120-film, tvåögd spegelreflex
  1955 Soligor 35, 35mm film, spegelreflex
  1956 Soligor 45, 35mm film, mätsökare
  1956 Soligor 66, 120-film, spegelreflex
  1975 Soligor TM, 35mm film, spegelreflex
  1976 Soligor TM II, 35mm film, spegelreflex
  1994 Soligor SR-300 MD (=Minolta X-300=Seagull DF-300)
  1997 Soligor SR-200 PK (Högst troligt tillverkad av Cosina eller Seagull)
  1998 Soligor SR-300X MD

  Soligor hade en uppsjö av billiga kompaktkameror som samlarmässigt är helt ointressanta. De var också stora på tillbehör till kameror och även på alla typer av filter.

  Cosina tillverkade autofokusobjektiv åt Soligor kring millenieskiftet, dessa såldes också under namnen Voigtländer och Cosina. Fanns till Nikon, Canon EOS och Minolta/Sony A. Tyvärr lades tillverkningen ner av dessa objektiv och Cosina fokuserade på sina manuella Voigtländer objektiv samt sin tillverkning av Zeiss objektiv. Vi sålde stora mängder av deras högkvalitativa och prisvärda teleskop. Soligor tillverkade inget själva utan det mesta köptes av underleverantörer. Vi, CyberPhoto, hade agenturen för Soligor i Sverige under lång tid.

  Det är nog ingen som samlar på Soligor, men en av deras äldre kameror kan alltid vara kuriosa i en kamerasamling. Vi hittade Soligor 45 för 300kr och Soligor TM med objektiv för 400kr så de ligger lågt i värde. Deras manuella objektiv är inget att sträva efter då det oftast är ganska enkla konstruktioner, däremot deras autofokusobjektiv, ja, de som var tillverkade av Cosina, så var vissa optiskt riktigt bra även om känslan är lite plastig.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

 • Sony FDR-AX700

  Test

  Är film något av din passion så kan det vara en god idé att syna testet av Sony FDR-AX700. Den här nya videokameran från Sony har en 1-tums Exmor RS™ CMOS sensor och deras Fast Hybrid AF-system med hela 273 AF-punkter.

  Vi har märkt hur intresset för rörlig bild ökar markant och idag kan vi glädjande nog presentera ett test på en seriös videokamera från Sony som definitivt kittlar det kreativa sinnet. Sony FDR-AX700 är tänkt för dig som har lite större krav på funktioner och bildkvalitet. Den ger dig som filmare stora möjligheter att styra över exponering och övrigt bildresultat. Den har även HDMI 4K, dvs kan skicka ren 4K-video till externa skärmar och till externa spelare, inbyggda gråfilter, superslowmotion med upp till 1000 bilder/sekund och mycket annat trevligt.


  Du hittar testet i sin helhet här tillsammans med videosekvenser:Sony FDR-AX700


 • Garmin Virb 360

  Test

  Kolla in testet på Garmin Virb 360 en tuff actionkamera med film upp till 5,7K och med en bildstabilisering som arbetar sfäriskt. Kristoffer här hos oss har tagit en ordentlig titt på nyheten och bjuder på egna filmsekvenser i testet.

  Garmins fina actionkameror har vi talat om tidigare, nu har vi testat den senaste modellen Garmin Virb 360 en stöttålig och vattentät (ner till 10 m) kamera som filmar hela omgivningen runt dig. Tekniken med 360-kameror är fascinerande och vi har nog bara sett början ännu. Bilden här ovan har tagits med den roliga effekten"tiny planet". Kameran är väldigt användarvänlig och till och med efterbearbetningen är enkel att hantera.

  Kristoffer skriver "Något som är riktigt skönt är att man inte behöver vara något proffs på efterbearbetning för att kunna skapa bra material, utan det är bara ta fram kameran och starta appen och sen är man igång. Bildstabiliseringen är bland det bättre vi har sett och med hjälp av VIRB Edit kan man på ett snyggt sätt skapa bra film."

  Läs mer om vad Kristoffer säger i sitt test och kolla in testvideon:

  Klicka här för att läsa om Garmin VIRB 360 • Nyheter från Peak Design

  Lagom innan jul beräknar vi få in nyheter från Peak Design. Vi ser verkligen fram emot att få lägga vintervantarna på dessa uppdaterade modeller. Då kommer nämligen de nya versionerna av Peak Design Slide, Slide lite och det säkra fästet Capture 3.

  Den nya generationen produkter innehåller Peak Design Capture v3, den senaste versionen av den säkra snabbkopplingen till din kamera. Capture v3 består av två delar, den ena fäster du enkelt på bältet, ryggsäcken eller väskan och den andra monterar på din kamera. Den är mindre, tunnare och lättare än tidigare modeller. Peak Design Slide är anpassad för större systemkameror och Peak Design Slide lite fungerar utmärkt för spegellösa kameror. Dessa rejäla och lättjusterade kameraremmar har fått en smidigare utformning och bättre grepp.

  Peak Design levererar ett fint och säkert system för dig som uppskattar god ergonomi och tillgänglighet.

  Håll utkik här i bloggen, säljstart för de nya produkterna blir kring den 12 december.

 • Dubbelrösta på oss!

  Vi är nominerade till Årets Nätbutik 2017 och Årets Onlinevaruhus 2017! Hjälp oss att vinna genom att rösta på båda nomineringarna. I samband med att du röstar gör du även en god gärning och stöttar organisationen Friends.

  Vi vill gärna påminna om att vi behöver din röst under november! I år har vi fått dubbla nomineringar på Prisjakt, Årets Nätbutik 2017 och Årets Onlinevaruhus 2017. Vinnaren är den som får flest röster på respektive utmärkelse. Om du gillar det vi gör så rösta på oss via länkarna här nere. Röstningen är öppen mellan den 1-30 november. Vi hoppas att riktigt många röstar i år eftersom Prisjakt har lovat att skänka en krona för varje röst till organisationen Friends som arbetar för att stoppa mobbing och diskriminering bland våra barn.

  Rösta på oss som Årets Nätbutik 2017:

  Om du sitter vid datorn klicka här
  Om du använder mobilen så klicka här

  Rösta på oss som Årets Onlinevaruhus 2017:

  Klicka in här och scrolla ner till Årets Onlinevaruhus för att rösta på oss i den kategorin

  Ett stort tack till dig som röstar!

 • X-files: Hverir

  Denna bild är tagen i Námafjalls geotermiska fält, som också kallas Hverir...

  Vi har redan i denna serie kunnat konstatera att Island är ett fantastiskt ställe. Hverir kan jag konstatera är fantastiskt vackert, fantastiskt spännande, fantastiskt illaluktande och fantastiskt irriterande. Det är självklart svavlet som luktar. Vid varje kokande lerhåla så var det liksom en upphöjning där folk stått. Lite udda tänkte jag men det är kanske för att folk skulle se bättre. Kunde inte haft mer fel. Den lera som finns i området fastnar under skorna likt segt silikon och bygger på så när man går därifrån är man någon centimeter högre. Att sedan få bort denna sega och vidhäftande lera var en utmaning. Man ville ju inte få in den i bilen. Jag kan säga att varje grästuva inom ett par hundra meter hade använts som skoborste. De borde haft en skylt med tipset att sätta plastpåsar över fötterna. Det var sannerligen en utmaning att sanera skorna. Så om du åker dit ta detta tips till dig.

  Det finns lite pinnar med snören och en massa folk som vandrar kring i detta område men jag trollade bort allt sådant. Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 23/4,0 R LM WR, 1/60s, f/14 och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

   

 • Olympus M.Zuiko Digital 45/1,2 Pro testad!

  Test

  Har du en M4/3-kamera så kommer detta att bli en stor frestelse för dig!

  Olympus fortsätter med sin serie av högpresterande, högkvalitativa objektiv med ljusstyrka f/1,2. De har vidvinkeln Olympus M.Zuiko Digital 17/1,2 Pro och normalen M.Zuiko Digital ED 25/1,2 Pro och nu testar vi den tredje medlemmen i denna familj, teleobjektivet Olympus M.Zuiko Digital 45/1,2 Pro.Förutom samma fina ljusstyrka och byggkvalitet har de även nära nog identiska mått och samma filtergänga gör att man enkelt delar filter mellan objektiven. Sammantaget utgör de en kompetent och kompakt trio av fasta brännvidder för en smidig och högpresterande utrustning.

  Olympus har i detta objektiv gjort en så kallad fjäderslipning av ytterkanten i ett av glasen i objektivet, vilket resulterar i en softare och finare bokeh än vanligt bland M4/3-objektiven. Och detta utan att man förlorar ljusstyrka, som man annars normalt gör med objektiv som ger liknande bokeh via apodiseringslins (och i vissa fall även dubbla bländare). Själva fjäderbokeh-effekten avtar ju mindre bländaröppning man väljer, och redan på f/2,8 är den försumbar.

  Läs hela testen av Olympus M.Zuiko Digital 45/1,2 Pro här >

 • Kurs i Ljussättning

  Vi har förmånen att bjuda in dig till en kurs i ljussättning med kunnige David Bicho och Profoto. Kursen hålls på Nolia i Umeå den 21 november kl 17-21. Anmäl dig redan nu för att säkra din plats.

  Få koll på ljussättning på fyra timmar med David Bicho och Profoto. Kursen kostar 790kr och du behöver anmäla dig via länken här nedan. Om du är intresserad av ämnet så kan vi varmt rekommendera den här kursen. David är en engagerad och duktig föreläsare och han har stor erfarenhet som han gärna delar med sig av. På plats finns också representanter från Profoto som visar sina produkter och ger heta tips under kvällen.

  Vi bjuder på kaffe och liten ostsmörgås.

  Dag: Den 21 November kl 17-21
  Plats: Nolia, konferenssal Miskovsky i Umeå
  Kostnad: 790 kr

  Anmäl dig här: Kurs i ljussättning med David Bicho


 • Vinnare - Instagram månbild

  Stort tack till dig som har bidragit till veckans Instagramtävling. Vi efterlyste denna gång din bästa månbild och vi har fått in många fina bidrag. Vinnaren är nu utsedd och vi säger ett varmt grattis till Mikael Jonsson som har tagit den här bilden.

  Månen har fascinerat människor i alla tider och så även oss den gångna veckan. Vi har turen att bo på en plats med olika årstiden och en vilt skiftande miljö. Höst och vinter bjuder på sina egna utmaningar och möjligheter för oss fotografer. Vinnarbilden är tagen i Skeppsmalen för en vecka sedan. Mikael säger att man ser fyrens siluett mot en nästan (98%) fullmåne. Bidraget tog hur som helst hem 100% av en LowePro Flipside 400 AW II camoflage. Grattis, vi hoppas att den kommer att vara till mycket glädje för dig när du är ute på kommande fotoexpeditioner.

  De två andra bidragen som du kan se och inspireras av här ovan är inskickade av:
  Kjell Fahlander bidraget till vänster, kamera Oly OM-D E-M1 med Samyang 7,5 mm fisheye. Kameraläget ”Livecomp” 6 s exp 800 ASA f 3,5 totalt ca 30 s. Fjärrstyrning från iPad.

  Till höger ett bidrag från Beatrice Karjalainen tagen med en Sony a6000 och Samyang 12 mm.

  Häng med oss på Instagram du också @cyberphoto_se!

  Läs mer om LowePro ryggsäcken här, exklusiv modell i begränsat antal.


 • Sony Imaging Pro Support

  Nyhet

  Stora nyheter från Sony, nu utökas stödet för professionella fotografer i Norden. Från januari 2018 kan du ansöka om medlemskap och ta del av Sony Imaging Pro Support med erbjudanden och program för dig som professionell användare.

  Sonys yrkesprofessionella fotografer i Sverige, Danmark, Finland och Norge kommer du f r o m årsskiftet att kunna ansöka om medlemskap i Sony Imaging Pro Support. Fördelarna är många, bland annat kommer det att finnas rådgivning kring hur du hanterar din Sony-utrustning. Fotografer kommer att få tillgång till upphämtning, returförsändelse och lån under reparationer. Kostnadsfria sensorrengöringar och kontroll av firmware två gånger per år. Hjälpdesk via telefon för dig som arbetar med Sonys α. Kravet är att du har minst två Sony α-kameror och tre Sony a-objektiv från Sonys lista på godkända produkter. Mer information om vad som gäller hittar du på Sonys hemsida, se länken längre ner.

  Vi vill också påminna om vårt fina erbjudande på Sony Alpha 7R III kamerahus - förboka Sonys nya fullformatare och få hela 5 års komplett garanti på köpet! Erbjudandet gäller endast några dagar till, t o m den 15 november 2017.

  Sony Alpha 7R III - erbjudande

  Läs mer hos Sony
 • Laowa 7,5/2 för Micro 4/3

  Test

  Är du sugen på ett ultravidvinkel till din Micro 4/3-kamera så kolla in dagens test lite extra. Du får en överblick över Laowa 7,5/2 från den kinesiska tillverkaren Venus Optics. Ett företag som har fått stor global uppmärksamhet på senare tid.

  Laowa är en objektivserie består av välbyggda, manuellt fokuserade objektiv med höga optiska prestanda och i många fall egenskaper som gör dem unika på marknaden. Objektivet passar för att fotografera landskap, arkitektur, interiör och för extrema vinklar t ex i actionsportsammanhang. Den goda ljusstyrkan gör den extra lämplig för nattbilder och astrobilder.

  I testet berättar Mats bland annat: "Laowa 7,5mm f/2 är i skrivande stund den enda fasta ultravidvinkeln med Micro 4/3-fattning. Övriga fasta objektiv med liknande brännvidd i M. 4/3-systemet är så kallade fisheye, och som ger en väldigt kraftig distorsion (krökta linjer). Däremot raktecknande vidvinkelzoomar finns från 7mm och 8mm, men dessa är större, tyngre, dyrare och har lägre ljusstyrka."

  Läs hela testet av Laowa 7,5/2 för Micro 4/3 här.

 • Firmware Pentax K-1

  Nyhet

  Ricoh som äger Pentax har idag har släppt en ny mjukvara till K-1 som du kan ladda ner direkt från deras sida. Denna gång är det Firmware Update Software Version 1.43 for PENTAX K-1. som står färdig att implementeras.

  Den innehåller som vi förstår några korrigeringar mot version 1.42.

  Du hittar den senaste uppdateringen och även mer information om versionen här:
  Pentax K-1 firmware uppdatering


 • Fotohistoria: Rollei SL2000F

  Vi skulle säga att detta är det system som skulle kunnat dominera marknaden men med bristande marknadsföring och för högt satta priser så lyckades inte Rollei nå ut till fotograferna.

  Ett komplett sortiment av högkvalitativa objektiv, en kamera med utbytbara magasin i bästa Hasselblad-stil, men både optisk sökare och ljusschakt inbyggt, vad kan gå fel? Tydligen det mesta, dock inget fel på produkterna. Det fanns Polaroidbaksycken, 250-bilders bakstycke, M42-adapter, Intervalltimer, IR fjärrkontroll och en massa mer tillbehör. Det fanns till och med ett bakstycke, dock endast för militärt bruk, som tog disketter, ja såna som användes i datorer en gång i tiden.

  1981 så lanserade Rollei sin Rolleiflex SL2000F och designen var unik för 35mm-formatet. En modern Hasselblad liksom. Endast 4800st tillverkades. 1984 kom Rolleiflex 3003 och den tillverkades i ännu färre exemplar, endast 2800st, och detta fram till 1994. 1986 fanns även en budgetvariant som hette Rolleiflex 3001. Den tillverkades i 1600 exemplar fram till 1991. Detta gör den till den ovanligaste modellen i denna serie.

  Det som skiljde SL2000F mot 3003 var en redje avtryckare på toppen av kameran, knappen för exponeringstiderna och ny handlovsrem. Sedan är kamerans elektronik uppdaterad.

  Det fanns många objektiv i detta system, från 14mm ända upp till 1000mm. Zeiss hade 15/3.5 Distagon, 16/2.8 Distagon, 18/4 Distagon, 25/2.8 Distagon, 35/1.4 Distagon, 35/2.8 Distagon, 50/1.8 Planar, 50/1.4 Planar, 60/2.8 Makro-Planar, 85/1.4 Planar, 135/2.8 Sonnar, 200/4 Tele-Tessar, 500/4.5 Mirotar, 1000/5.6 Mirotar, 1000/8 Tele-Tessar. De billigare Rolleinarobjektiven var: 14/3.5, 21/4, 28/2.8, 35/2.8, 50/3.5 Macro, 85/2.8. 105/2.5 Macro, 105/2.8, 135/2.8, 200/3.5, 400/5.6, 500/8 Mirror, 28-105/3.2-4.5 Macro Zoom, 35-105/3.5-4.5 Macro Zoom, 50-250/4-5.6 Macro Zoom, 80-200/2.8 Zoom, 80-200/4 Zoom, och en 2x konverter. Tämligen komplett utbud även med moderna mått.

  Eftersom dessa inte sålde i några mängder så ligger de rätt högt i pris och de flesta samlare får en speciell blick när man kommer in på just Rollei SL2000F, 3003 och 3001. Den grå safarivarianten av 3003 som är den som ligger högst i värde och den som samlare traktar mest efter. Det är den du ser på bilden till vänster om SL20000F och med stor glädje kan vi berätta att dessa kommer från vår egen samling.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

 • Panasonic Lumix DC-G9

  Nyhet

  Här i bloggen kan du njuta av ett ständigt flöde av goda nyheter, så även idag. Vi har glädjen att berätta om Panasonic Lumix DC-G9 som presenteras just nu. En kamera som har fått ärva många goda egenskaper från toppmodellen Panasonic DC-GH5. Dessutom släpper man en ny ljusstark 200mm teleoptik.

  Idag berättar vi alltså mer om den goda nyheten Panasonic Lumix DC-G9. Som du säkert vet har Panasonic lyckats fantastiskt bra med G-serien. Toppmodellen Panasonic GH5 har tagit hem tunga utmärkelser från både TIPA och EISA i år. Den är enormt stark både inom foto och film. Med G9 tar man vara på många fina egenskaper från toppmodellen men riktar in sig lite mer till stillbildsfotografen, med bland annat förbättrad sökare och vassare seriebildtagning. Gemensamt har de en bildsensor på 23 Mpixel, en rejäl väderskyddad konstruktion, OLED-sökare på 3,68 Mpixel och 5-axlig bildstabilisering.

  Samtidigt släpper man en ny ljusstark teleoptik i Elmarit-serien. Panasonic Leica DG Elmarit 200/2,8 Power O.I.S. har snabb och mjuk fokusering via mikrostegmotor och bildstabilisering på upp till motsvarande 6 steg kortare slutartid (Dual I.S. 2), tillsammans med kompatibla kamerahus.

  Läs mer här:
  Panasonic Lumix DC-G9
  Panasonic Leica DG Elmarit 200/2,8 Power O.I.S

 • Vinn biljetter!

  Skid- och Snowboardälskare, Untracked Film Tour kommer till Umeå och Väven på Fredag! Vi tävlar ut 3 x 2 st biljetter värde 190kr/st så att du kan ta med en vän till eventet. Du tävlar enkelt genom att följa instruktionerna nedan.

  Om du gillar skid- och snowboardfilm och bor hyfsat nära Umeå så missa inte möjligheten att träffa likasinnade under Untracked Film Tour nu på fredag den 10 november. En inspirationskväll där du kan kolla in de senaste filmerna, möta filmare, åkare och få kläm på lite nyheter. En filmturné att bli inspirerad av inför den kommande säsongen.

  Tävla om biljetter så här:

  När Panasonic GH5 testades av vår testare Mats sa han att den "...förmodligen (är) en av de mest kompetenta av..."
  Ja, vad då?

  Maila svaret på frågan till oss på blogg@cyberphoto.se med en kort motivering varför du och din vän bara måste ha biljetter till eventet.
  Glöm inte meddela namn på er båda.
  Tävlingen avslutas idag tisdag kl 23:59. Vinnare meddelas via e-post under onsdagen den 8:e november.

  Lycka till!

  Du kan läsa mer om Untracked Film Tour här


 • Deal för Pentaxianer!

  Vi som gillar Pentax, nu är det läge att göra ett fynd! Vi säljer bort demoex. av Pentax-objektiv och du kan göra ett klipp! Full garanti och snabb leverans, se till att beställa nu för det är först till kvarn som gäller. Framåt, Pentaxianer!

  Du hittar alla erbjudanden här: Pentax utförsäljning demoexemplar

 • X-files: Landeyjahafnarvegur

  En bild från vår fotoresa till Island tidigare i år...

  Till vänster ser du Seljalandsfoss och bilden är tagen från Landeyjahafnarvegur. Kameran du ser på bilden är en Sony A7R II.

  Bilden är tagen utan stativ med Fujifilm GFX50S + GF 23/4,0 R LM WR, 1/125s, f/16 och ISO 250.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

   

 • Canon EF 85/1,4L IS USM

  Test

  Vi är bland de första att testa ett exemplar av nya Canon 85mm f/1,4L IS USM och du som väntat på denna brännvidd till din Canon - det är bara att beställa! Det är ett objektiv som håller måttet och uppfyllet förväntningarna!

  Mats skriver: Canon EF 85/1,4L IS USM ger mycket hög skärpa redan från största bländaröppning, och en helt underbar bokeh på f/1,4. Bildstabiliseringen gör också detta objektiv lite extra speciellt, det är nämligen (i skrivande stund) det enda 85/1,4- objektivet som har inbyggd stabilisering.

  Läs mer här: Canon EF 85/1,4L IS USM test

 • Anmälan öppnad!

  Nu kan du anmäla dig till ljussättnings-utbildningen med David Bicho och Profoto i Umeå den 21 november. Det är en kurs som fått fantastiskt bra respons tidigare och är ett bra "tidig-julklapp-tips" för den som är intresserad. Anmälan är nu öppen!

  Läs mer och anmäl dig här: Anmälan Profoto David Bicho Umeå 21 nov 2017

 • Irix gelatinfilter

  Test

  Mats har testat gelatinfilter från Irix och du kan läsa det testet via länken nedan. Vet du vad det är för filter? Om inte, läs testet så får du en uppfattning om det och vad du kan skapa för effekter. Som alla tester hos är det helt kostnadsfritt att läsa!

  Läs mer här: Irix Edge Gelatin Filter Set 29x29mm

 • Fotohistoria: Minolta Vectis GX

  Idag ska vi berätta om en flopp...

  Nu pratar vi 90-talet och Minolta samlade ihop ett gäng fotohandlare för att presentera en stor nyhet. Vilket antiklimax när den stora nyheten var bara fyra fula kompaktkameror för APS-film och dessutom med fixfokusobjektiv. Kamerorna var i och för sig vädertåliga och den gula var dessutom vattentät. Trots coola visningsställ så var de svåra att sälja. Det var, GX-4, den gula som det såldes något av i alla fall. Minolta hade sedan tidigare en historia av gula vattentäta kameror, Minolta Weathermatic A var en så kallad pocketkamera som tog 110 film, och den var gul samt vattentät. Minolta hade också Weathermatic 35 DL som tog 35mm film, också gul och vattentät. Slutligen så lanserades Minolta Vectis Wethermatic Zoom och som namnet antyder hade den zoom och den tog APS-film. Som fotohandlare vill man helst glömma Minolta Vectis GX-serie, men den får vara med i fotohistorien som det störta antiklimax vi kan komma ihåg.

  De är inte populära som samlarkameror heller, men GX-4, den gula kan piffa upp ett kameraskåp om du ramlar över en riktigt billigt.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

 • Ny film: Olympus 25mm f/1,2 PRO

  Vår nyaste film handlar om Olympus 25mm f/1,2 PRO-objektiv och snart kommer både 45mm och 17mm i samma serie vilket vi verkligen väntar på! Är du sugen på ett nytt objektiv som är riktigt vasst? Kolla in dagens film.

  Du hittar filmen på Facebook eller här: Youtube: Olympus 25mm f/1,2 PRO film

 • Årets Nätbutik 2017 - dubbelrösta på oss!

  Vi är nominerade till Årets Nätbutik 2017 och Årets Onlinevaruhus 2017! Vi hoppas att du vill hjälpa oss genom att rösta. I samband med att du röstar gör du även en god gärning, Prisjakt skänker nämligen en krona för varje röst till Friends.

  I år har vi fått dubbla nomineringar på Prisjakt! CyberPhoto är nominerad i kategorin Ljud, bild och foto i årets omgång av Prisjakts Årets Nätbutik 2017 men vi tävlar också om titeln Årets Onlinevaruhus 2017. Vi behöver din röst till båda för att vinna! Om du gillar det vi gör och vill rösta på oss så kan du enkelt klicka in via länkarna här nedan. Röstningen är öppen mellan den 1-30 november. I år hoppas vi att riktigt många är med och röstar eftersom Prisjakt har lovat att skänka en krona för varje röst till organisationen Friends. Friends är en icke vinstdrivande organisation som har målet att stoppa mobbing och diskriminering bland våra barn. De utbildar och stödjer skolor och idrottsföreningar i hela vårt avlånga land. Vi tycker att det är ett fantastiskt fint initiativ. På så sätt blir det till sist många fler vinnare av Årets Nätbutik 2017.

  Årets Nätbutik 2017

  Om du sitter vid datorn så klickar du här för att rösta på Årets Nätbutik 2017
  Om du använder mobilen så klickar du här för att rösta Årets Nätbutik 2017

  Årets Onlinevaruhus 2017

  Klicka in här och scrolla ner till Årets Onlinevaruhus för att rösta på oss i den kategorin

  Ett stort tack till dig som röstar!

 • Dags idag?

  En av årets favoritprodukter inom vår genre är Zhiyun Crane som är en fantastiskt bra och nyskapande produkt som verkar hålla måttet. Vi har flera fotografer och filmare som använder den dagligen...med bra resultat och låg ingångströskel.

  Är du nyfiken på att filma? Har du inte börjat än? Skapa nya alster med hjälp av din kamera, dina objektiv och en Crane. Vill du veta mer så ring eller maila oss så hjälper vi gärna till att välja rätt produkt. Just idag har vi även kampanj på Crane V2, storsäljaren, med 999kr rabatt och ett extra batteri med på köpet. Klicka dig vidare för att se filmen eller beställa din egen Crane!

  Se filmen här: Youtube: Vi testar Zhiyun Crane - kom igång och tips!

  Läs mer och beställ Crane: Zhiyun Crane 3-axlig test & beställ

 • 3LT Billy

  Test

  Ett kolfiberstativ för endast 1990kr inkl moms från 3 Legged Thing - det låter väldigt intressant. Priset reflekterar ofta produkten och då frågar man sig hur Billy står sig mot kunkurrenterna i samma prisklass. Mats har testat.

  Mats skriver: 3 Legged Thing Billy är i skrivande stund det lättaste och stadigaste stativet bland liknande resestativ, och det första 3LT-stativet i "Punk"-serien tillverkat i kolfiber. Tack vare i övrigt samma materialval och utformning som det större modellerna, bibehåller man mycket god stabilitet och hög maxlast.

  Behöver man veta mer? Läs här: 3 Legged Thing Billy Airhed Neo test

 • X-files: Harpa

  Mörka skyar hänger över Reykjavik...

  I Reykjavik ligger ett konserthus med namnet Harpa. Det är klätt med 10000 oregelbundna fönster i olika nyanser.

  Bilden är tagen utan stativ med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 64mm, 1/320s, f/8 och ISO 100.

  Klicka här för större bild >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Fujifilm X-E3

  Test

  För dig som följt bloggen så har vi skrivit om X-E3 förut och det är en kamera vi gillar! Nu är testet klart och ligger ute på vår hemsida, enkelt och kostnadsfritt för dig att läsa. Fujifilm har skapat en riktigt läcker kamera.

  Mats skriver: X-E3 lika precis lika snabb som X-T20, den startar under en halv sekund och tid från avtryck till att bildens exponeras är endast 0,05 sekunder enligt Fuji. Seriebildtagning klarar båda modellerna med 8 b/sek och kontinuerlig fokusering, eller upp till 14 bilder/s med elektronisk slutare och låst fokus och exponering enligt första bildrutan.

  Resten hittar du här: Fujifilm X-E3 test

 • Ricoh (Pentax) lanserar!

  Nyhet

  Två nya objektiv ser dagens ljus, 11-18mm f/2,8 avsedd för APS-C-kameror och ett 50mm f/1,4 SDM AW som fyller upp fullformat. Den sistnämnda är vädertätad och det första fasta objektivet sen K-1 lanserades.

  Båda ingår i "STAR"-serien som ska särskilja de lite bättre objektiven i sortimentet. 11-18mm har lansering under sommaren 2018 och vi vet inte så mycket mer om den ännu. Vi håller tummarna för att Ricoh kommer med fler nyheter för det är många Pentax-fotografer som väntar på nya objektiv och nya möjligheter med sitt favoritmärke. 50mm f/14 SDM AW är som sagt vädertätad och direkt avsedd för K-1-användare. Närgräns på 40cm och en modern SDM-motor för tyst och exakt fokusering. Vädertätningen hos Pentax anses vara en av de bästa på marknaden och även denna kommer att vara tätad med rejäla gummiringa och packningar. Lansering under våren 2018.

  Läs mer:
  Pentax HD D-FA* 50/1,4 SDM AW
  Pentax HD DA* 11-18/2,8

 • Fjäderbokeh

  Feathered bokeh eller fjäderbokeh är något som Olympus integrerat i sina PRO-objektiv med ljusstyrka f/1,2. Det är en effektgivande teknik som fungerar under vissa förhållanden och utan att du förlorar ljus!

  På bilden ser du ett exempel på skillnaden och vi har sett andra bilder där effekten är ännu större. Vi kommer att testa detta inom kort och släppa egna exempelbilder. Vad kan man förvänta sig och hur fungerar det? Enkelt sagt är det en fjäderslipning av ytterkanten i ett av glasen i objektivet. Det ger en mjukare och snyggare bokeh utan att du förlorar ljus. Det finns andra sätt att mjuka till bokehn, tex med ett specialglas som ger den effekten, dock med en viss ljusförlust som är klart märkbar. Feathered bokeh påverkar heller inte skärpan i bilden vilket är en fördel!

  Eftersom slipningen sitter efter kanten av linsen så blir en följd av det att effekten av det minskar när man bländar ner och blandarlamellerna täcker över det område där slipningen finns. Full effekt har man vid helt öppen bländare (f/1,2) och den minskar till att knappt ge någon effekt vid f/2,8. Det kan först kännas snävt men så skarpa som Olympus objektiv i PRO-serien visat sig vara redan på full öppning så bör detta ses som en extra styrka och fördel, inte som en begränsad effekt. Alternativet hade varit att tappa så mycket ljus att det påverkar möjligheterna att fotografera i dåliga ljusförhållanden vilket varit begränsande i vissa situationer.

  Vi kommer att testa detta inom kort och även släppa en film om det inom kort!

  Läs mer om PRO-objektiv från Olympus: Olympus Zuiko PRO

 • Fotohistoria: Ducati

  Ducati tillverkar bland de bästa motorcyklarna på marknaden idag, men visste du att de byggt kameror?

  Ducati har en lång och omväxlande historia som börjar redan 1926. De tillverkade då radio under namnet Società Radio Brevetti Ducati. Under andra världskriget fick de "vissa" svårigheter. 1944 bombades nämligen deras fabriker ner till grunden. Bröderna Ducati hade dock filat på en del idéer och 1946 lanserade man sin första motor och 1952 sin första motorcykel. Det som är förvånansvärt okänt är att Ducati faktiskt tillverkade kameror 1946 -1952. De tillverkade två modeller, toppversionen hette "Sogno" vilket betyder dröm och den fick även smeknamnet "The Italian Leica". Nu ligger kvalitetsnivån långt under Leica, men de påminde en hel del om varandra. Ducati var dock betydligt mindre i storlek. Den enklare modellen hade det passande namnet "Simplex". Många av kamerorna gavs till personalen på Ducati och de blev märkta med "PER COLLABORATORE DUCATI" och "NON CEDIBILE".

  Ducati fick göra en del udda lösningar för att få ner storleken på kameran. Den hade bara en ridå i slutaren med en 20mm öppning i mitten. På grund av detta kan den inte ha samma lösning som andra kameror som har två ridåer, som varierar spaltöppningen men ridån går med samma hastighet. Ducati fick göra hastigheten på ridån varierbar eftersom spalten alltid är densamma. De löste det genom att placera slutartidsratten direkt på upptagningsspolen och ansluta en änden av slutarfjädern till ratten. När du ökar slutarhastigheten så ger du större kraft till fjädern. Det är därför avstånden mellan slutartiderna blir helt motsatta till t ex samtida Leica. Därför är hoppet mellan 1/200s och 1/500s så stort. För att komma ner till 1/20s så har kameran en luftdämpning i kamerans botten. Ett annat problem med en enda ridå med fast spaltöppning är att när du spänner slutaren så passerar ju öppningen filmen igen. Detta löste Ducati med en extra slutare, en med två "dörrar", som stängs mellan optik och slutaren. Denna slutare är kopplad till avtryckaren så att de öppnas när du trycker ner avtryckaren och sedan du tryckt av så stängs dörrarna igen. Om optiken inte var utfälld så hindrade optiken dörrarna från att öppnas och det gick då inte att ta en bild. På så sätt så undvek man att ta oskarpa bilder eftersom optiken inte var i rätt läge. Objektivlocket passade endast när optiken var infälld, så du riskerade inte heller att ta bilder med objektivlocket på.

  En annan udda lösning var att vänstra ratten drog fram filmen medan den högra spolade tillbaka den i kassetten, vilket är precis tvärtom mot de flesta andra kamerorna från den tiden. Avtryckaren sitter på kamerans vänstra front. Också udda. Senare modeller hade även blixtsynk. Dessa kameror är grymt kompakta. När man ser dem på bild tror man de är normalstora men faktum är att de ryms i din handflata. Sogno är inte större än 7,6 x 5 x 2,5cm!

  Både Ducati Sogno och Simplex var halvformatare, det vill säga att de använde bara 18x24mm av 35mm filmen. Olympus satsade under 60-talet en hel del på halvformat. Nackdelen med halvformat blev ju naturligtvis bara halva negativstorleken och då också bara halva upplösningen. En annan praktisk nackdel är att du får höjdformat när du håller kameran på normalt sätt och de flesta fotograferar i 90 grader åt andra hållet, landskapsformat. Ducati simplex var en enklare modell av Sogno och hade en fast Etar 35/3,5 optik. Det fanns faktiskt också en tredje modell som hette Tipo Sport med 1/3000s som snabbaste slutartid. Den tillverkades i hela ett (1!) exemplar. Där för säger man generellt att Ducati tillverkade bara två modeller. Ett enda ex kan inte kallas produktion. Ducati använde en egen filmkassett vilket krånglade till det hela. Detta för att kunna håll ner storleken på kameran. Kassetten rymde film för endast 15 bilder. Kassetten har ungefär samma diameter som ett AA-batteri. Väldigt liten!

  Dessa objektiv fanns att tillgå: Dugon 19/6,3, Argon 28/4,0, Vitor 35/2,8, Vitor 35/3,5, Eltor 40/2,0, Luxtor 40/1,5, Lator 60/2,8, Teletor 120/5,6.

  Ducatikameror är sällsynta och det märks på priset. Den du ser på bilden är en Ducati Simplex och den kommer från vår egen samling. Se hur galet liten den är!

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 
   

 • Olympus lanserar!

  Nyhet

  Två nya objektiv i PRO-serien och det är jätteroligt då de tidigare PRO-objektiven visat att Olympus kan göra objektiv av yttersta världsklass! 12-100mm är ett av av våra favoritobjektiv - alla kategorier!

  Så här presenteras 17mm: Olympus fortsätter med sin serie av högpresterande, högkvalitativa objektiv med ljusstyrka f/1,2. Denna gång släpper man två objektivmodeller - en 17mm vidvinkel och en 45mm teleoptik. Förutom samma fina ljusstyrka och byggkvalitet har objektiven även nära nog identiska mått, vilket även den tidigare släppta 25/1,2 delar. Samma filtergänga gör att man enkelt delar filter mellan objektiven. Sammantaget utgör de en kompetent och kompakt trio av fasta bränvidder för en smidig och högpresterande utrustning. En fast, raktecknande, moderat vidvinkel är en mycket allround optik som passar bra för landskapsbilder, arkitektur, dokumentärfoto/gatufoto, kreativa porträtt, gruppbilder m.m.

  Läs mer här: Olympus M.Zuiko Digital 17/1,2 Pro

  Så här presenteras nya 45mm: Olympus fortsätter med sin serie av högpresterande, högkvalitativa objektiv med ljusstyrka f/1,2. Denna gång släpper man två objektivmodeller - en 17mm vidvinkel och en 45mm teleoptik. Förutom samma fina ljusstyrka och byggkvalitet har de även nära nog identiska mått, vilket även den tidigare släppta 25/1,2 Pro delar. Samma filtergänga gör att man enkelt delar filter mellan objektiven. Sammantaget utgör de en kompetent och kompakt trio av fasta bränvidder för en smidig och högpresterande utrustning. En fast, moderat teleoptik är den perfekta porträttoptiken, som även passar bra t ex för sport- och naturfoto på korta till mellanlånga avstånd.

  Läs mer här: Olympus M.Zuiko Digital 45/1,2 Pro

  Imorgon (torsdag) kommer en artikel om Feathered Bokeh, ett sätt för Olympus att få till en ännu behagligare bokeh med deras objektiv. Vilka som har denna funktion och hur det fungerar går vi igenom imorgon!

 • ATEMI Hunter

  Nyhet

  Nytt varumärke nu i lager - ATEMI. Gömslen som mycket snabbt fälls upp och ned samt är tillverkade i mycket bra kvalitet. Hållbara, smarta fästen och en smart konstruktion gör det lätt att få med den i bilen.

  Vi har många smarta produkter och det är något vi gillar då det lätt blir att att bara monteringen påminner om ett gammalt tält, ångesten kommer över en! ATEMI har löst det med en smart konstruktion (som du ser i produktvideon på produktsidan) som påminner om bra ljusformare och reflexskärmar. Med rejäla fästen kan man få den att stå emot riktigt mycket blåst och regn om det skulle behövas. ATEMI Hunter är en kanonprodukt som vi testat och kan rekommendera!

  Läs mer här: ATEMI Hunter test

 • Sony A7R III

  Nyhet

  Sony lanserar A7R III idag och det är en uppgradering som uppfyller önskningarna från A7R II med förbättrad och utökad ergonomi, bättre batterikapacitet och en hel del annat som gör det till en mycket het kamera!

  Vill du veta mer? Ring eller maila oss redan nu. Sony får in många nyheter i version III, däribland sökaren och batteriet från nya A9 som ger bättre batteritid samt en fantastisk sökarbild. Man har även hittat plats för en joystick, AF-ON-knapp, dubbla SD-kortplatser (1st UHS-II) och en blixt-sync-kontakt. Samma sensor som i version II men med ny processorkraft för bättre resultat, snabbare fokusering och seriebildtagning (10 bilder per sekund med full AF) och liveview med upp till 8 bilder per sekund (som A6500). 15 stegs dynamiskt omfång, 14 bitars RAW och en ny slutarmekanism som ger mindre skakningar. Dessutom är bildstabiliseringen nu med en effekt motsvarande (upp till) 5,5 stegs effekt. Displayen går att använda som en AF touchpad. För video har A7R III Hybrid Log Gamma och Slog-3. Nytt är också dubbla USB-kontakter, en MicroUSBoch en USB-C vilket betyder att man tex kan strömförsörja via MicroUSB och samtidigt sköta tethered shooting via USB-C, smart!

  Läs mer här: Sony Alpha 7 R III

  Även ett nytt objektiv lanseras idag, FE 24-105mm F4 G OSS, mer info kommer inom kort. Man berättar också att ett FE 400mm F2.8 GM OSS är under utveckling för att bekräfta satsningen på objektiv. Mer om den kommer också inom kort!

  Läs mer här: Sony FE 24-105/4 G OSS

 • Sigma utvecklar!

  Nyhet

  Nu har Sigma släppt ett pressmeddelande om att den tidigare uppvisade 16mm f/1,4 till Sony med E-fattning och APS-C-sensor är under utveckling och kommer att lanseras på riktigt. Det bådar gott!

  Meddelandet är på engelska men i korta drag är det ett vädertätat och högkvalitativt vidvinkel-objektiv som ska ge nya förutsättningar för dig som har en Sony E-mount-kamera i tex A6000-serien. Den blir mycket intressant att testa. Pris och leverans är inte bestämt. Kommer till Sony E-mount men även till Micro 4/3-systemet. Ingen stabilisering. Två asfäriska glas, totalt ytterligare fem glas med olika typer av specialbehandling. F1,4-F16. 9-bladig bländare. 405 gram och närgräns på 25cm.

  Sigmas pressmeddelande:
  The SIGMA Corporation is pleased to announce the development of a new high-performance, large-diameter wide-angle lens, SIGMA 16mm F1.4 DC DN | Contemporary. This is the world’s first interchangeable lens for mirrorless Sony E-mount cameras in the APS-C format to offer a 24mm focal length (35mm equivalent) and F1.4 brightness. This is the large-diameter wide-angle lens for which mirrorless camera users have been waiting.

  With an optical system that rivals that of interchangeable lenses for full-size SLRs, the lens features a wide variety of high-tech optical elements. SIGMA has crafted a lens that leverages optical aberration minimization via the in-camera digital correction. This lens effectively minimizes optical aberrations and offers superb resolution at wide-open aperture and throughout the aperture range. The optical design and stepping motor deliver smooth autofocus during video shooting, while the mount features special sealing creating a dust- and splash-proof design. • Kylan är här!

  Så därför skänker vi mössor till våra kära kunder idag - alla fotoprodukter som packas idag innehåller en mössa i paketet och du som besöker oss i butiken får också en mössa - en CyberPhoto-kund ska inte behöva frysa!

  Du är välkommen in till oss på Gräddvägen 5 där vi har butiken där du kan träffa Stefan, Louise, Mikael, Börje och Albin samt få känna på de flesta produkter som finns på marknaden. Vi hyr även ut utrustning i butiken, bara att dyka in och få en offert på detta. Nyligen började vi erbjuda Check & Clean för du ska få din kamera rengjord hos oss lokalt och enkelt. Vi hanterar även inbyte och ordnar delbetalning. Kort sagt har du som bor i eller nära Umeå en fullservice-butik att besöka vardagar kl 10-17. VÄLKOMMEN!

 • Sigma 8-16/4,5-5,6 DC HSM

  Test

  Det är inte ett nytt objektiv men vi har släppt vårt test nu då det blivit en ökad efterfrågan på vidvinkel och även zoomar inom detta, mycket tack vare astrofotografering som är väldigt hett just nu! Läs Mats sammanfattning hos oss.

  Mats skriver: Sigma 8-16/4,5-5,6 DC HSM känns välbyggt med bra mekanisk känsla i fokus och zoomring, och det är inga problem att finjustera fokus manuellt även i AF-läget. Men eftersom skärpedjupet sträcker från några decimeter till oändligt på kortaste brännvidderna är det sällan man behöver röra fokuseringen.

  Läs mer här: Sigma 8-16/4,5-5,6 DC HSM test

 • X-files: Tokyo Sky Tree

  Tokyo är bisarrt stort. 38 miljoner invånare stort.

  Tokyo är en förunderlig och underlig, och fascinerande, och och knasig, och vacker, och udda, och intressant plats att besöka. Rekommenderas verkligen. Mitt i allt detta har de byggt Tokyo Sky Tree som når 634m från marken. Bilden är tagen på 450m höjd.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 32mm, 1/250s, f/8 och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

   

 • Inramad

  Igår kväll så blommade norrskenet upp över Sverige...

  Här ser du Umeå inramat av norrsken. Jag tog bilden med Nikon D810 + Sigma 14/1,8 på 4s, f/1,8, ISO800. Nästa norrskensbild kommer att vara tagen med Nikon D850 i stället. Även om D850 är bättre än D810 på allt så är det jag faktiskt uppskattar mest vid norrskensfotografering den vikbara skärmen och de belysta knapparna.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Video & drönare

  Nyhet

  Vi vill passa på att hälsa vår nya kollega Kristoffer välkommen till oss på CyberPhoto och samtidigt presentera vår nya kollega inom video och drönare. Fler och fler kunder efterfrågar hjälp inom detta och därför är Kristoffer nu på plats.

  Vi har flera produkter idag som lämpar sig väl till film och video och mer ska det bli. Inom kort kan vi erbjuda fler kameror och tillbehör samt mer kunskap inom segmentet och du får gärna ringa eller maila till oss när du har frågor kring detta. Även drönare är stort inom segmentet och att välja rätt produkter är inte alltid så lätt. Dessutom byter vi in dina begagnade produkter, vi hyr ut kameror samt tillbehör lokalt (butiken i Umeå) och vi kan göra en Check & Clean på din kamera hos oss. Välkommen att höra av dig!

 • Sony A7R II och norrsken

  Vi har fått lite svar från Ole Salomonsen, en av Sonys nordiska ambassadörer, som använder Sony A7R II som sitt verktyg inom genren norrskensfotografering. Kolla in hans bilder och svar via länken nedan!

  Läs gärna vårt test av Sonys häftiga A7R II här: Sony Alpha 7R II test

  Läs artikeln med Ole här: Ole Salomonsen om Sony A7R II och norrsken

 • Peak Design lanserar!

  Nyhet

  Nu kommer Peak Design med svarta väskor och det är något som efterfrågats, i synnerhet av oss som vill vara lite mer inkognito med vad vi bär med oss i väskan. Du kan beställa dessa från oss redan nu!

  Nya ryggsäcken: Peak Design The Everyday Backpack 20L svart

 • Zeiss lanserar!

  Nyhet

  Zeiss har lanserat ytterligare ett objektiv i Milvus-serien och den här gången är det ett fast 25mm ljusstarkt objektiv som gör att det ny finns elva alternativ bland manuell fokus-objektiv till Canon och Nikon från Zeiss.

  Med bländare f/1,4 är det ett objektiv som passar för många användare men Zeiss själva hävdar att det ska vara ett kanonalternativ för landskaps-, arkitektur- och journalistfotografering. Man framhäver kvaliteten på bilder när det gäller skärpa, bokeh och kontrast. Hela objektivet är i metall och är dessutom rejält vädertätat för att kunna användas i nästan alla förhållanden. Mer om detta objektiv kommer inom kort.

 • Fotohistoria: Cosina

  Idag ska vi titta närmare på Cosina och det är nästan ogreppbart då de har varit inblandade i så många märken...

  Historien börjar 1959 när företaget Nikō grundas och börjar slipa samt polera optiskt glas. 1966 börjar Nikō tillverka 35mm kompaktkameror och 8mm filmkameror. 1968 startade Nikō en glasfabrik och 1969 lanserades sin första spegelreflexkamera. 1973 byter Nikō namn till Cosina. Namnet kommer från grundarens hemvist, Koshi i Nakano, så första delen av namnet är från Koshi och sista delen från Na i Nakano. 1982 börjar Cosina på tillverka kameror åt andra märken. 1991 börjar Cosina tillverka asfäriska glaselement och 1996 börjar de tillverka asfäriska linselement i plast. 1997 börjar tillverkning av digitalkameror. 1999 köper Cosina vissa rättigheter till namnet Voigtländer och Bessa.

  Cosina tillverkade både kameror och objektiv åt Nikon, Canon, Olympus, Yashica, Porst, Carena, Argus, Revue, Petri, Revue, Chinon och Vivitar. På bilden ser du Nikon FM10 som helt tillverkas av Cosina och säljs fortfarande av Nikon i vissa delar av världen, trots att den lanserades redan 1995. Även Nikon FE10 tillverkades av Cosina. Olympus OM2000 var tillverkad av Cosina och var dessutom sista kameran ur analoga OM-serien och den lanserades 1997. Cosina tillverkade både FX-3 och FX-7 åt Yashica. De tillverkade T60 åt Canon och KR5 Super II åt Ricoh.

  Här ser du en lista över de flesta kameror som Cosina tillverkat under eget namn:
  1968 Cosina Hi-Lite
  1970 Cosina Hi-Lite DL
  1970 Cosina Hi-Lite DLR
  1971 Cosina STL
  1971 Cosina STL 1000
  1971 Cosina 35
  1972 Cosina Hi-Lite EC
  1973 Cosina Hi-Lite HDL
  1973 Cosina 35 EE
  1974 Cosina Hi-Lite EC II
  1975 Cosina Hi-Lite ECL
  1975 Cosina 1000S
  1975 Cosina Hi-Lite 202
  1976 Cosina 4000S
  1976 Cosina Compact 35 S
  1976 Cosina Hi-Lite 205
  1975 Cosina Hi-Lite 402
  1976 Cosina Hi-Lite 405
  1976 Cosina CSR
  1977 Cosina CSL
  1978 Cosina CSM
  1978 Cosina CS-1
  1978 Cosina CS-2
  1978 Cosina CS-3
  1978 Cosina 35 FR
  1978 Cosina AF-35
  1978 PF 5000 (110-film)
  1978 Cosina 35 Compact E
  1979 Cosina CT-1
  1979 Cosina GX-2
  1979 Cosina GX-3
  1980 Cosina CX-1
  1980 Cosina CX-2
  1980 Cosina CT-1A
  1980 Cosina CT-2
  1980 Cosina CT-3
  1980 Cosina CT-4
  1980 Cosina CT-7
  1980 Cosina CT-7D
  1986 Cosina CT9
  1980 Cosina CT-10
  1980 Cosina CT-20
  1982 Cosina CT-1G
  1982 Cosina CX5
  1983 Cosina CX5f
  1983 Cosina CX7
  1983 Cosina CX70
  1983 Cosina CT-1 Super
  1988 Cosina CT-1EX
  1992 Cosina C1
  1992 Cosina C1s
  1993 Cosina C2
  1993 Cosina C3
  1993 VSL 43 (=Cosina C3)
  1994 Cosina E1 Solar
  1999 Bessa L
  2000 Bessa R
  2001 Bessa T
  2002 Bessa R2
  2002 Bessa R2S med Nikon-fattning
  2002 Bessa R2C med Contax-fattning
  2003 Bessaflex TM
  2004 Bessa R2A
  2004 Bessa R3A
  2006 Bessa R2M
  2006 Bessa R3M
  2006 Bessa R4A
  2006 Bessa R4M
  2009 Bessa III 667
  2009 Bessa III

  Vi listar inte deras objektiv, även om det är deras huvudverksamhet idag, det skulle bli en alldeles för lång lista. Cosina tillverkade optiskt bra autofokusobjektiv kring millenieskiftet under namnet Voigtländer och dessa såldes av den nu konkursade Expertkedjan. Samma objektiv såldes under namnet Soligor, där vi, CyberPhoto, hade agenturen i Sverige. Tyvärr lades tillverkningen ner av dessa och Cosina fokuserade på sina manuella Voigtländer objektiv samt sin tillverkning av Zeiss objektiv. 2015 lade Cosina ner alla sina Bessa mätsökarkameror och idag 2017 står det inte helt klart vilken kameraproduktion som finns kvar men Cosinas verksamhet idag verkar uteslutande vara att tillverka objektiv under namnet Voigtländer och Zeiss. Objektiven under båda märkena håller mycket hög både optisk och mekanisk kvalitet. Vi har redan berättat om Voigtländer som märke tidigare i vår serie fotohistoria.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Garmin VIRB 360

  Nyhet

  Nu erbjuder vi Garmins VIRB 360 - en "riktig" 360-videokamera som tål tuffa tag. Garmin har imponerat med en produkt som är enkel att hantera och med riktigt bra appar och funktioner. Du kan beställa den hos oss redan nu!

  Stöttålig, vattentät och med en total upplösning på 5,7K gör att VIRB 360 har det som man kan hoppas på från en produkt i segmentet. Fyra inbyggda mikrofoner för att ge ett bra och effektfyllt ljud i 360-filmen. G-Metrix-sensorer för data i bilden och över en timmes inspelning per laddning. Du kan även göra timelapse, ta 360-bilder och det finns en funktion som heter HyperFrame för olika effekter som tex "tiny planet". Läs mer om det via länken nedan.

  Läs mer här: Garmin VIRB 360

 • GoPro Hero 6 Black

  Test

  Nu är vi klara med testet av Hero 6 Black från GoPro och det kan till en början tyckas vara en relativt vag uppdatering. Skillnaden är dock större när man väl går igenom kameran och börjar att använda den.

  Mats skriver: Det är förmodligen den nya processorn GP1 och dess signalbehandling som på digital väg lyckas trolla fram detaljer i både hög och lågdagrar, samtidigt som kontrasten bibehålls. Väljer man däremot färgläget "flat" så får man en mer kontrast- och färglös bild som lämpar sig mer för dig som vill kunna göra färg- och exponeringsjusteringar vid redigering i efterhand.

  Läs mer här: GoPro Hero6 Black test

 • Smarta val

  Kameror som framstår som ett smart val blir högst subjektivt. En kamera som vi vill påstå är ett mycket smart val är Fujifilms nya höjdare, X-E3. Vi har precis påbörjat testet som kommer på vår hemsida inom kort...

  Vi börjar med X-E3 som är en purfärsk kamera som vi precis fått in i lager och våra första kunder har fått leverans utav den. Vad är så nytt med en X-E3? Det är en kamera som passar in så bra 2017. Storleken för det första...den är liten utan att bli för liten. Ergonomin och känslan är på topp och det krävs en viss tyngd och storlek för att uppnå det och X-E3 känns perfekt i det avseendet. En ny uppkoppling med Bluetooth som "håller upp" kontakten till din smarta enhet, en uppdatera touchskärm och en design som är "retro" men utan att bli töntig, jag tror du förstår hur jag menar.

  Plötsligt klarnar det också varför Fujifilm så snabbt lanserat en fin serie nya och kompakta objektiv (f/2,0-serien) för både X-T20 och nya X-E3 passar så bra ihop med dessa när det gäller känsla, pris och prestanda. 4K video finns i X-E3 och det har spridit sig att Fujifilms kameror faktiskt, använder ordet faktiskt för det förväntade vi oss inte, sen X-T2 ger en riktigt bra videokvalitet, så även X-E3. Vårt test kommer att ta upp mer om detta. De klassiska filtren Acros, Velvia och Classic Chrome finns även i X-E3. Baksidan av kameran är väldigt "ren" och då kommer frågan hur man får till snabbfunktioner som många andra kameror har - och det är löst. Bra löst. Man använder touchskärmen genom att swipa åt fyra håll - när man får in det så är det supersmidigt. Knappar har (kanske!) en fördel om vädret blir så kallt att man måste ha handskar...men det får vi återkomma till i testet.

  Kort sagt finns nu en kompakt systemkamera som ger bildkvaliteten från dubbelt så dyra kameror och som blir ett alternativ till kompaktkameror både pris- och formatmässigt. Vi gillar redan X-E3 och vill du, som vi, KÄNNA för din kamera och uppskatta designen och känslan så är det här ett mycket starkt kort. Gillar man färgerna och tonerna i bilderna från Fujifilms kameror de senaste åren så har du inget annat val längre.

  Läs mer och boka här: Fujifilm X-E3

 • Laowa 12/2,8 Zero-D

  Test

  Vi fortsätter testserien av Laowas optik och nu har turen kommit till 12mm vidvinkel med tilläggsnamnet Zero-D. Mats har testat ordentligt och du hittar våra testbilder direkt på produktsidan, ladda ner de i full upplösning om du vill!

  Mats skriver: Laowa är en objektivserie från den kinesiska tillverkaren Venus Optics. Den består av välbyggda, manuellt fokuserade objektiv med höga optiska prestanda och i många fall egenskaper som gör dem unika på marknaden. Detta har gett företaget stor uppmärksamhet globalt på senare tid. Nu ska vi kika på nya 12mm objektivet...

  Läs mer här: Laowa 12/2,8 Zero-D test

 • Canon lanserar!

  Nyhet

  Idag lanserar Canon en ny kompaktkamera. Låter det spännande? Kanske inte till en början men med nya G1X Mark III är ett nytt steg bland kompaktkamerorna från Canon tack vare helheten. En mycket spännande produkt faktiskt!

  Man har i tredje versionen av toppmodellen G1X fått in sin nyaste 24 mpixel APS-C-sensor med Dual Pixel AF plus sin Digic 7-processor vilket betyder att det rent prestandamässigt är en EOS M5 eller EOS 77D i väldigt kompakt format och med låg vikt (ca 400 gram). Tillsammans med ett zoom-objektiv (motsvarande 24-72mm och f/2,8-5,6), bildstabilisering, rejäl elektronisk sökare, blixt/tillbehörssko, 7 bilder per sekund med följande autofokus och inbyggt gråfilter är det här en väldigt potent kompaktkamera som dessutom gör oss extra glada då vi sålt många Canon-kompaktkameror genom åren. G1X Mark III verkar vara den kompaktkamera som återigen visar att Canon är, och vill vara, med i toppen när det gäller prestanda och bild. Specifikationsmässigt saknas 4K men för dig som inte filmar, eller inte behöver 4K, är nyaste G1X:en väldigt intressant. Vi kommer att testa den inom kort!

  Boka och läs mer här: Canon PowerShot G1 X Mark III

 • X-files: Gakuen Cocoon

  モード学園コクーンタワー vilket uttalas Mōdo gakuen kokūn tawā och på engelska blir det Mode Gakuen Cocoon Tower

  Mode Gakuen Cocoon Tower påbörjades 2006 och stod klar 2008. 204 meter högt och 50 våningar. Det är världens näst högsta skolbyggnad och rymmer 10000 elever. Byggnaden ligger i Shinjuku distrikt i Tokyo. Man kan leka en hel del med vidvinkel och, ja, här gjorde jag verkligen det.

  Bilden är tagen utan stativ med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 32mm, 1/60s, f/8 och ISO 320.

  Klicka här för att se större bild >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

   

 • Höstvinnare!

  Följer du oss på Facebook eller Instagram så har du sett att vi haft en fototävling med temat höst den här veckan och vi har nu utsett vinnaren som är Joel Ericsson (@joeleri på Instagram) som skickat in svampbilden du ser till vänster.

  Gillar du att plåta och vill tävla med dina bilder? Se till att hänga med oss på Instagram och Facebook så missar du inget. De övriga bilderna, uppifrån och ner är inskickade av Oliver Jonsson, Susanne Isaksson och Malin Ruda. Massor av härliga höstbilder fick vi och du ser ett större antal på vår Facebook-sida. Nu hoppas vi att du får en fantastisk helg och chansen att ta ditt livs bilder...TREVLIG HELG!

 • Tokina Firin 20/2 FE MF

  Test

  Idag släpper vi testet på ett mycket intressant objektiv, Tokina Firin 20mm vidvinkel till Sonys E-fattning. Ett objektiv för rediga 8790kr skapar höga förväntningar och namnet är lite häftigt, Firin, vad tänker du på när du hör det?

  Mats skriver: Redan på full öppning är skärpan i mitten av bilden mycket bra. Vid nedbländning ökar skärpan över hela bilden och vid f/5,6 till f/11 levererar den riktigt bra resultat från hörn till hörn. Mindre bländare än f/16 är det sällan lönt att välja pga diffraktion som alltid uppstår på så extremt små öppningar. Om det är längre slutartider du vill åt är faktiskt ND- eller pol-filter ett bättre alternativ än att blända ner till f/22.
   

 • Fotohistoria: Leica SL

  När marknaden gick från mätsökarkameror till spegelreflex så var Leica lite sena på att reagera...

  1964 presenterade Leica till slut en spegelreflexkamera och den bar namnet Leicaflex. Den var helt mekanisk och helt manuell. Den hade 1/2000s som snabbaste slutartid men saknade TTL-mätning och ljusmätaren satt fram på spegelhuset. Den hade få objektiv tillgängliga, endast 35, 50, 90 och 135mm, vilket var långt färre än sina japanska konkurrenter. Den fanns i både silver och svart, men den svarta är ovanlig. Leicaflex tilldelades 32500 serienummer.

  1968 släpptes Leicaflex SL. Det är den du ser på bilden och den kommer från vår egen samling. Nu har Leica äntligen tryckt in en ljusmätare som mäter genom objektivet. Namnet SL kommer från just den funktionen. Ljusmätaren var fokuserad kring mikroprismorna i sökarens mitt. SL står för Selective Light. Leica valde också en ljusmätning som fungerar med bländaren helt öppen till skillnad från t ex Pentax och Canon som på den tiden krävde nedbländning vid mätning. Leicaflex SL fanns i både silver och svart. De första var lackade i svart och de senare var eloxerade i svart. Leicaflex SL tilldelades 70995 serienummer och tillverkades ända fram till 1975. Leica tillverkade även 1000st specialutgåvor i silver märkta med Olympic games-ringarna 1972. Leica tillverkade ett okänt antal svarta kameror till amerikanska flottan och dessa var märkta med Navy på bottenplattan.

  1972 kom Leicaflex SL Mot som var förberedd för motordrift. De var absolut vanligast i svart men de ska även finnas i små antal i silver. Leicaflex SL Mot tilldelades 980 serienummer.

  1974 lanserades Leicaflex SL2 som moderniserats på flera punkter men var ändå omodern jämfört med sina japanska konkurrenter, något som ledde fram till ett samarbete med Minolta. Det resulterade i Leica R3, en kamera som vi redan berättat om här i bloggen i vår serie Fotohistioria. SL2 fick snittbild i sökaren, bländarvärde i sökaren, belyst info i sökaren, bättre ljusmätare, blixtsko, modifierad spegelmekanism. Leicadflex SL2 tilldelades 24555 serienummer varav 1020st SL2 Mot var inkluderade. SL2 Mot fanns endast i svart.

  Trots att Leicaflex SL2 var dubbelt så dyr som Nikon F2 Photomic så förlorade Leica pengar på varje kamera. Leicaflex SL2 lades därför ner 1976 och ersattes av den moderna Leica R3.

  Leica tillverkade också några SL-modeller till NASA och de ligger galet högt i samlarvärde. De var målade med mattsvart färg som mest liknar hammarlack. Det finns tydligen bara två kända sådana. 2011 såldes en för $76578.

  Leicaflex ligger i regel inte så brutalt högt i pris som M-serien, och kan vara en kamera för en nybörjarssamlare att få en Leica in i sin samling. Vissa varianter och färger kan dock skjuta iväg i pris rejält.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Kampanj under ytan

  Just nu kan du som har en Sony A6300 eller A6500 köpa ett undervattenshus till kanonpris, klicka på länken längre ned i detta inlägg. Kampanjen gäller tom 20 oktober så vänta inte med din beställning...

  Det här är ett specialpaket med en port för Sonys 16-50mm eller 30mm macro-objektiv för endast 13990kr komplett. Ordinarie pris är 19290kr så det är ett mycket bra erbjudande. Lägg din order på webben för leverans inom en vecka eller ring oss på 090-2007000 för att lägga order eller om du har fler frågor. Vi har även lagt upp ett undervattenshus för Nikons nya D850 på hemsidan, du hittar även den via länken nedan. Har du frågor om produkter för undervattens-fotografering vid snorkling eller dykning så kontakta oss, vi hjälper dig gärna!

  Läs mer: Fantasea undervattenskit Sony A6300 A6500

  Till Nikon D850: Nauticam till Nikon D850

 • Laowa 60/2,8 Ultra-Macro 2:1

  Test

  Vi fortsätter att testa objektiv från Laowa och turen har kommit till 60mm macro med skala 2:1 - ett relativt billigt objektiv som finns till fem olika fattningar. Laowa fortsätter att övertyga och detta objektiv bör du läsa om!

  Mats skriver: En ljusstark, raktecknande och skarp 2:1-macrooptik är förstås något av det häftigaste man kan hitta för närbildsbruk, men passar även utmärkt till porträtt eller en mängd andra sammanhang där man använder en normal eller kort teleoptik. En ovanligt kraftfull macrooptik med avbildningsskala på upp till 2:1 - alltså större skala än de allra flesta normala macroobjektiv på marknaden.

  Läs allt här: Laowa 60/2,8 Ultra-Macro 2:1 Canon EOS

 • Samyang lanserar!

  Nyhet

  Samyang har lanserat objektiv till Sony E-fattning sen ett tag och dessutom två modeller med autofokus, 14mm och 50mm. Nu kompletterar Samyang med ett nytt objektiv på 35mm, till Sony E, med autofokus. Vart är konkurrenterna?

  Eftersom så många fotografer valt att gå över till Sony E de senaste tre åren så finns det många som vill ha objektiv till sin nya kamera och frågan är vart bredden av andra tillverkare än Sony själva är? Sigma och Tamron är väldigt duktiga på objektiv men vart är objektiven med E-fattning? Samyang däremot tog tag i detta väldigt snabbt och kommer med fina objektiv som passar många Sony-användare och vi förväntar oss fler framöver. Den nya 35:an är ganska nära besläktat med Sonys egna 35:a, vikten, formatet och konstruktionen påminner om den men Samyang framhäver att den här ska vara optiskt fantastisk och kosta betydligt mindre. Hur bra är den? Vi kommer att testa den inom kort. 11 glaselement i 9 grupper, 2 asfäriska linser, 2 "high-refractive" och en bländare med 9 blad som ska ge riktigt snygga former i bokehn. En fokusmotor kallad Linear Super Sonic Motor för supersnabb och precis fokusering. Det blir MYCKET spännande att se vad detta objektiv går för - kan vara en succé om den håller vad den lovar!

  Läs mer och boka här: Samyang AF 35/1,4 AS IF UMC FE för Sony E-fattning (fullformat), autofokus

 • Ett småkryps liv

  Just nu är många insekter lite segare då det är kallare och man har chansen att få lite mer tid på sig att ta lite bilder. Makro-bilder är ofta riktigt läckra och förutsättningarna med låg, varm sol och lite småsega insekter kan ge fantastiska bilder!

  Att skaffa ett riktigt makro-objektiv kan ge helt ny energi till fotograferandet och ofta kan man ha dessa objektiv även till annat, tex. porträtt eller landskap. Har du en Canon-kamera har vi en kampanj här: Tamron AF SP 90/2,8 Di VC USD Macro 1:1 kampanj som du ska kika närmare på. Använder du Fujifilm så har de lanserat ett nytt objektiv på 80mm som verkar prestera fantastiskt bra, den hittar du här: Fujifilm Fujinon XF 80/2,8 R LM OIS WR Macro. Hur ska man veta vilket objektiv man ska ha? Läs våra tester som finns på praktiskt taget alla makro-objektiv och se vilket som passar dig!

  Läs mer här: Här hittar du alla objektiv och tester • Canon EF 70-200/2,8L IS II USM

  Test

  Det är väl ingen ny produkt? Varför testar ni ett objektiv som redan testats så många gånger? Enkla svaret är att kamerorna utvecklats så mycket sen vi satte tänderna i detta objektiv första gången så det var dags igen. Även med en Sony...

  Många använder Canons fina objektiv med sin Sony-kamera och därav har vi även kört kombinationen Sony A7R II + Metabones-adapter med detta objektiv vilket är intressant för många. Mats skriver: Autofokus fungerar bra tack vare den fasdetekterande autofokusen via sensorn i A7R II. När AF träffar rätt så går det i princip lika snabbt som med ett Canonhus och det är sällan A7R II missar fokus, det sitter oftast mitt i prick. Men ifall kameran missar motivet har den i regel svårare att hitta tillbaka eftersom den har en större tendens att vandra hela vägen från oändligt till vald närgräns än Canons kameror.

  Läs resten här: Canon EF 70-200/2,8L IS II USM test

 • X-files: Rejpelt

  På den finska landsbygden finns tyvärr många övergivna hus...

  Bortglömda röda vinbär vid ett vackert ödehus. Både hus och vinbärsbuskar var säkert älskade en gång i tiden. Bären var goda i alla fall. Bilden är tagen i generöst regn och på fri hand. Jag önskar att jag haft gummistövlar, ja helst vadarstövlar, för att vandra genom en övervuxen gård i regn leder till dyngblöta skor och byxor. Vad gör man inte för en bild...

  Bilden är tagen utan stativ med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 64mm, 1/60s, f/5,6 och ISO 500.

  Klicka här för större bild >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Sony DSC-RX10 IV

  Test

  Vi har testat marknadens nyaste super-zoom-kompakt-video-och-foto-kamera Sony DSC-RX10 i version 4 eller Mark IV. Tillsammans med version 1, 2 och 3 samt Panasonics FZ2000 är det en ny kategori av kameror. Mats har testat ordentligt!

  Mats skriver: ameran har ett otroligt snabbt Hybrid AF-system som kombinerar fördelarna med fasdetekterande och kontrastavkännande autofokus, vilket möjliggör fokusering på så kort tid som 0,03 sekunder. Denna funktion tillsammans med de 315 st dedikerade AF-punkterna, som täcker 65% av sensorytan, gör att kameran klarar att sätta exakt fokus även på motiv som rör sig snabbt och oregelbundet.

  Läs resten här: Sony DSC-RX10 IV test

 • CyberPhoto EXPO 2017

  I dagens film så träffar vi fem av föreläsarna på CyberPhoto EXPO 2017 för att få tips. Häng med på Nolia i Umeå via Youtube (filmen finns även på vår Facebook-sida) för att kunna ta del av det trots att du inte kunde besöka EXPO fysiskt.

  Se filmen här: Youtube: CyberPhoto EXP0 2017

  Vi passar på att säga TACK till alla fantastiska besökare!

 • Bloggare

  Många som bloggar eller vloggar använder en vanlig kamera och bildkvaliteten blir oftast mycket bra men däremot ljudet...så därför finns Q2n som har otroligt bra ljudupptagning samtidigt som den är förpackad i ett så enkelt format.

  Perfekt present till bloggare och vloggare eller för inspelning till youtube, Zoom Handy Q2n är en produkt som kommer att ge bättre resultat och i synnerhet när det gäller ljudet. För den som spelar in musik för att visa på nätet är det här en passande produkt som är testad av hundratals musiker med gott betyg. Vi gillar Zoom Handy Q2n som är bästa köpet enligt oss för alla som synas eller visa upp sina förmågor på nätet. Kanske ett tidigt julklappstips?

  Läs mer här: Zoom Q2N Handy bloggkamera

 • Sony Xperia XZ1 Compact

  Test

  Vi har testat den helt nya Sony XPeria XZ1 Compact som är för dig som vill ha det senaste rent tekniskt men inte vill ha en stor telefon. Efterfrågan på mer kompakta smartphones har ökat och XZ1 Compact är nu här...

  Mathias skriver: Det Sony bjuder på i kameraväg är 19MP, bländare f/2.0, fasdetekterande autofokus samt bildstabilisering för den bakre kameran. Frontkameran är på 8MP, bländare f/2,4 och för att underlätta för att som vill ta bilder eller spela in film på sig själv, vilket jag tror huvudsyftet för de flesta med frontkameran är, så är det en rejäl vidvinkel. Hela 120 grader, eller för de som är insatta i kameravärlden så motsvarar det 18mm i brännvidd.

  Läs resten här: Sony Xperia XZ1 Compact test

 • Fotohistoria: Minolta 7000

  I februari 1985 förändrades fotovärlden för evigt. Det låter väl dramatiskt, men faktum är att det är sant.

  Minolta 7000AF var den första systemkameran med en bra fungerande autofokus och ett system som hade en framtid. Nikon F3 AF, Pentax ME-F och Chinon CE-5 var floppar där speciella objektiv med inbyggd motor krävdes och ofta erbjöds det hisnande antalet av två objektiv. På samma sätt som Nikon F chockade marknaden vid sin lansering med ett helt komplett system 1959 så chockade Minolta marknaden 1985.

  Minolta lanserade samtidigt sin A-fattning som lever än i dag fast under namnet Sony. De la ner sin MC/MD-fattning på samma sätt som Canon senare la ner FD-fattningen till förmån för EOS-fattingen. Nikon behöll sin bajonett när de gick över till autofokus och har fortfarande samma fattning.

  Tyvärr så hade Minolta klampat in på patent som tillhörde Honeywell när de byggde sin autofokus och det resulterade med att de fick betala ersättning och rättegångskostnader till Honeywell på den ringa summan av 127,6 miljoner dollar, vilket blir ganska precis en miljard kronor.

  Minolta 7000AF innehöll mycket modern teknik och modern tänkande. För den tiden. LCD-displayer och endast knappar, inga rattar alls. Utvecklingen har faktiskt fört oss tillbaka från denna kameras knappar till att det finns rattar på kameror igen. Kameror på den tiden drog fruktansvärt med batterier och det fanns ett större grepp med bättre kapacitet.

  Året efter, 1986, kom Nikon med sin F-501AF. 1987 kom Canon med sin EOS som snabbt dominerade marknaden.

  Minolta rullade ändå på bra och producerade många fina modeller, vilka vi inte ska gå in på nu. 2003 gick Minolta ihop men Konica och Minoltas systemkameror hette nu KonicaMinolta men redan 2006 så drog de sig ur kameramarknaden och Sony tog över hela deras systemkameraproduktion och A-fattningen.

  Minolta 7000AF kan vara kuriosa i en kamerasamling men har inget egentligt samlarvärde och det tillverkades massor av dem. Det är dock en historiskt viktig kamera.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Oskarpt

  Nikons 58mm f/1,4G är ett objektiv som är underskattat. De som köpt den är nöjda och några av våra kunder säger att det är deras absoluta favorit. Inte för skärpans skull - snarare för hur bra oskärpan är. Vi håller med!

  På bilderna ser du jämförelsebild över ett oskarpt område taget med Nikons 50mm f/1,4G och 58mm f/1,4G. Du kan gissa vilken bild som är tagen med vilket objektiv men en ledtråd är att 58:an verkligen ger en lugn och fin bokeh som är gräddig och mjuk och nästan är omöjlig att ens provocera till att få störande mönster med i bak- eller förgrunden. Bilderna är tagna på samma inställningar på samma avstånd och är en delbeskärning från hela bilden i 100% visning. Så är du ute efter en normal som ska hålla många år och ge bilder med en vacker bokeh som är direkt från objektivet - då är 58:an en klar favorit. Vill man ha lite mera brännvidd så finns nu även nya 105:an som tar stafettpinnen.

  Läs vårt test här: Nikon AF-S 58/1,4G test

 • Laowa 15/4 macro shift

  Test

  Jätteroligt med nya objektiv som kommer med skojiga lösningar och Laowas 15mm macro (!) har vi testat nu och du kan läsa det testet på vår hemsida redan nu. Vad sägs om ultravidvinkel-macro med shift-funktion?

  Mats skriver: Avbildningsskalan är upp till hela 1:1, detta är alltså en fullvärdig macro. Vid skala 1:1 är dock närgränsen extremt kort och där fokus ligger bara några millimeter från frontlinsen. Shift-funktionen gör det möjligt att korrigera perspektivet, t ex för att räta ut vinklarna i arkitekturbilder eller trädstammar i naturbilder.

  Läs resten här: Laowa 15/4 macro shift test

 • Quadralite Navigator X

  Test

  Nu har vi testat Quadralites Navigator X, trådlös blixtstyrning för dig som vill ha möjlighet att effektivt styra din studio på ett enkelt sätt. Vi har berömt Quadralites produkter förut och Navigator X imponerar på Mats.

  Mats skriver: Vi har snabbtestat Quadralite Navigator X radiosändare/mottagare och egentligen var det bara att stoppa in batterierna och slå på prylarna och börja köra trådlöst direkt, (dock viktigt att man först ställer in sändare och mottagare på samma kanal och grupp, annars synkar de inte med varann). Räckvidden är alldeles tillräcklig för de flesta användningsområden och tillverkaren uppger upp till 100 meter, men det brukar man få ta med en nypa salt och det brukar snarare handla om ca 70-80 meter.

  Hela testet hittar du här: Quadralite Navigator X test

 • Porträtt

  Vinnare i vår porträtt-tävling är Carina Hedlund som får 5000kr i presentkort hos CyberPhoto, grattis! De tolv bästa bidragen blev utskrivna av Proformat och utställda under CyberPhoto EXPO som gick av stapeln i lördags.

  Du ser en beskuren version av vinnarbilden här ovan, se den i sin helhet och de övriga 11 finalisterna på vår Facebook-sida som du bör följa för att få reda på det senaste om produkter, tävlingar och annan information. Vi säger grattis till Carina och de övriga finalisterna som får sin bild hemskickad. Även ett stort TACK till alla 240 fotografer som deltog i tävlingen - imponerande bilder! • CyberPhotoExpo har börjat!

  Välkommen till CyberPhotoExpo idag 10-17 på Nolia!

  Kom om du vill kolla på kameror och objektiv från Canon, Nikon, Fujifilm, Panasonic, Olympus, Sigma och Tamron för att nämna några. Bli inspirerad och få nya idéer av föreläsare inom olika genrer, självklart både kostnadsfritt och trevligt att lyssna på. Påminner också om att du kan få din utskrift utskriven av Epson på EXPO och du kan få din Nikon-kamera uppdaterad och putsad av servicetekniker uppflygna från Nikon Solna till CyberPhoto EXPO. Vi har nya GoPro Hero 6 Black på plats, precis som Nikon D850, Canon C200, Fujifilm X-E3 och Olympus E-M10 Mark III bland mycket annat.

  Välkommen!

 • X-files: Kvevlax

  När regnet hänger i luften och det är grått, blött och tråkigt så kan det ändå finnas vackra motiv.

  Motivet fann jag i vårt östra grannland och närmare bestämt i Österbotten och i närheten av Kvevlax. Vattendraget heter Kalgrundsfaret.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 23/4,0 R LM WR, 1/120s, f/11 och ISO 100.

  Klicka här för större bild >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Laowa 105/2 Smooth Trans Focus (STF)

  Test

  Mats har under en tid testat Laowas 105mm objektiv med tillägget STF och tagit reda på om det är något att ha, i synnerhet då den inte har autofokus och både ser och känns som ett objektiv från den äldre skolan. Vad tycker Mats om den?

  Dubbla bländare och ett apodiseringselement har detta objektiv men då blir frågan varför det? Moderna objektiv har en bländare, inget apodiseringselement och i regel en snabb och precis autofokus. Spännande läsning om detta spännande objektiv utlovas, kolla in vårt test och beställ ditt exemplar om du känner suget...ha en trevlig helg!

  Läs mer här: Laowa 105/2 Smooth Trans Focus (STF) test

 • EXPO: Imorgon är det dags!

  Vi öppnar EXPO kl 10:00 men redan 09:00 kan man smita in på en föreläsning med Stefan Jönsson om produkt- och reklamfotografering, en mycket populär föreläsare på Fotomässan i Stockholm som fyllde upp workshop idag.

  Se till att komma redan 09:00 om du vill bli inspirerad och få nya idéer. Sen är hela dagen fylld av föreläsare inom olika genrer som är både kostnadsfritt och trevligt att lyssna på. Påminner också om att du kan få din utskrift utskriven av Epson på EXPO och du kan få din Nikon-kamera uppdaterad och putsad av servicetekniker uppflygna från Nikon Solna till CyberPhoto EXPO. Vi har nya GoPro Hero 6 Black på plats, precis som Nikon D850, Canon C200, Fujifilm X-E3 och Olympus E-M10 Mark III bland mycket annat.

  Vi ses väl imorgon?

  Anmälan och information: CyberPhoto EXPO 2017

 • GoPro Hero 6 Black

  Nyhet

  Nu släpper GoPro version 6 av GoPro Hero och namnet blir således GoPro Hero 6 Black i sin helhet. Hero 5 Black finns kvar och 6:an är således ingen ersättare utan ett komplement och en storebror. Vi har den på lager redan nu!

  Den stora nyheten är att Hero 6 Black nu klarar 60fps i 4K, något som bara för några år sen såg ut att vara en dröm att klara av i en så liten och relativt billig produkt men nu är verklighet. Bildkänslan i Hero 6 är bättre och färgerna är i toppklass enligt de klipp vi redan fått se. Hero 5 Black är fortfarande en magiskt bra produkt medan 6:an lägger sig på topp både när det gäller specifikationer och bild. Slowmotion i 240 fps, bättre bildkvalitet och en uppdaterad och mycket effektiv bildstabilisering är andra fördelar med nya Hero 6 Black. 2 tums inbyggd skärm med touchfunktion och väldigt intuitiva menyer - man kommer snabbt igång med sin GoPro. WDR-läge för bredare dynamiskt omfång och ljudinsplening i tydligt separerade ljudkanaler. 10 meters djup klarar den redan som den är...utan extra undervattens-hus.

  Beställ din Hero 6 Black här: GoPro Hero6 Black actionkamera

  Du kan se och känna på GoPro Hero 6 Black på CyberPhoto EXPO nu på lördag kl 10-17 på Nolia, Umeå!

 • CyberPhoto EXPO 2017

  Vill du testa världens bästa kikare? Nikon har ordnat fram Nikon WX, en kikare som är mycket, mycket sällsynt och du har en unik möjlighet att få testa den på vårt EXPO. Om du missar chansen måste du besöka Harrods i London...

  Priset är närmare 70000kr inkl moms och när ingenjörerna skulle påbörja utvecklingen fick man enkla regler, gör det bästa ni kan, inga kompromisser. Resultatet blev en stor kikare som fick namnet WX och som levereras i en aluminiumlåda som heter duga. Vill du testa? Kom förbi på vårt EXPO på Nolia (Umeå) nu på lördag, öppet kl 10-17 och fri entré!

  Anmälan och information: CyberPhoto EXPO 2017

 • Fotohistoria: Minox

  Minox var kända för sina små men skarpa kameror. Idag är de mer kända för kikare och kikarsikten.

  Minox börjar sin historia 1938 i Riga med en tysk fotograf med namnet Walter Zapp och han fick en idé om en minikamera. Den skulle rymmas i en sluten hand och han insåg att för att få en så liten produkt att fungera så behövs mycket god precision. Minox har tillverkat många olika kameror och tillbehör under åren och de kameror de är mest kända för är deras 8x11 och 35-kameror och det är just dessa du som vi listat i detta inlägg.

  Här har vi satt ihop en lista på Minox 8x11-serie:
  1938 Riga
  1948 A
  1948 II
  1950 III
  1954 IIIs
  1958 B med Complan optik
  1970 B med Minox optik
  1969 C med Complan optik
  1970 C med Minox optik
  1971 BL
  1978 LX
  1992 Minox AX
  1995 TLX
  1981 EC
  1998 ECX
  1998 MX

  Här har vi satt ihop en lista på Minox 35-serie:
  1973 Minox 35 EL
  1979 Minox 35 GL
  1981 Minox 35 GT
  1982 Minox 35 PL
  1983 Minox 35 PE
  1985 Minox 35 ML
  1985 Minox 35 MB
  1983 Minox 35 PE
  1987 Minox 35 AL
  1991 Minox GSE
  1991 Minox Goldknopf
  1992 Minox MDC
  1997 Minox GT-X
  1998 Minox GT-E
  1998 Minox GT-S

  Generellt så håller Minox inga speciellt höga priser som samlarkameror. Det är som vanligt att äldre eller mer sällsynta modeller håller högre priser. Men. De som är mer populära för samlare är specialversioner, och som byggt i platina, silver eller guld, de kan dra iväg en hel del i pris. Minox 35-serien har en viss status som brukskamera, trots att inte många kör analogt längre och att få kameror fungerar korrekt längre. Den Minox C som du ser på bilden kommer från vår egen samling.

  Minox finns kvar som företag i lite annan form och säljer kikare, kikarsikten, actionkameror, små replika digitalkameror, åtelkameror och 8x11-film.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • X-files: Norrskensdimma

  Igår kväll så dansade norrskenet över större delen av Sverige...

  Jag och en vän åkte ut till en närbelägen sjö med förhoppning att få se norrsken. Detta trots att det var molnigt och att dimma skulle komma in. Väl på plats så såg vi ingenting, verkligen ingenting, då dimman omslutit oss. Vi gjorde upp en eld och grillade korv så länge. Norrskensappen glödde och alla siffror slog i taket. Någonstans däruppe dansade ett gigantiskt norrsken. Vi tyckte att det blivit ljusare så vi tog några bilder och upptäckte att det var norrskenet som lyste upp allting. Hela dimman var alldeles grön, kanske inte så konstigt då norrskenet var enda ljuskällan. Den här bilden tog jag här i Umeå vid midnatt. Helt galet när ett gigantiskt norrsken lyser upp en supertät dimma. Blir helt bisarrt... och coolt...

  Klicka här för större bild >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Dedikerat GH5

  Nyhet

  Det här inlägget blir dedikerat GH5, en kamera som bör intressera dig som gillar att vara kreativ och inte vill att tekniken ska sätta krokben för dina häftiga idéer. GH5 är en fantastisk produkt...som nu blir "fantastiskare".

  Se vår film om GH5: Youtube: Panasonic DC-GH5

  Nu kommer äntligen uppdateringen till GH5 som är utlovad och bekräftad sen länge. Så här säger Martin Wallgren, produktspecialist på Panasonic: Idag släpptes nya V2.0 firmware till GH5! Denna är såklart gratis, och den kommer också med en ny USB LUMIX Tether app till PC/Mac som också är gratis, som gör att man kan plåta rakt in i datorn mot tex Lightroom/Bridge eller Capture One. Det är en fristående applikation och den gör att du kan även kontrollera kameran under filmning. De fyra viktigaste punkterna i uppdateringen är:

  1) 4K INTRA med 400Mbit 10bit 4:2:2 recording till SD-kort (kräver V60 eller V90-kort)
  2) Förbättrad AF i både video och stillbild
  3) Hybrid Log Gamma för 4K HDR recording
  4) 6K Anamorphic 4:3 mode, de-squeeze i kameran, förbättrad stabilisering för anamorphic cine optik

  Du hittar länken till uppdateringen på våra produktsidor.

  Mer om GH5 hittar du här: Panasonic Lumix DC-GH5 test & info

 • Olympus OM-D E-M10 Mark III

  Test

  Version III av Olympus populära E-M10 har lanserats och vi har släppt testet idag så att du kan läsa hur den presterar och står sig bland konkurrenterna. Vi vet att version II är en riktigt bra kamera, håller III:an uppe ställningarna?

  Mats skriver: Uppföljaren till E-M10 Mark II bjuder på en del smarta och användbara nyheter. Filmning i 4K är kanske den största nyheten - naturligtvis med bildstabilisering. En uppgraderad processor ger bättre bildprestanda och en utökad touchfunktion gör att du både kan fokusera och ta bilder från bildskärmen - praktiskt t ex vid stativanvändning, macrotillämpningar etc. Större antal fokuspunkter ger större flexibilitet vid komposition/placering av fokus. Inbyggd WiFi möjliggör både överföring och delning av bilder och videoklipp - och möjlighet att fjärrstyra kameran från mobiltelefon/surfplatta via dedikerad app. Dessutom medger kopplingen till mobiltelefon att du kan geotagga dina bilder med geografisk information från telefonens GPS.

  Resten hittar du här: Olympus E-M10 Mark III test

 • VÄLKOMMEN PÅ LÖRDAG!

  Nu på lördag är det äntligen dags för CyberPhoto EXPO och för dig som vill börja morgonen med en föreläsning inom studio- och produktfotografering så kör vi igång kl 09:00 på Nolia, se till att vara på plats i tid!

  Mässan öppnar kl 10:00 och vi kör öppet till kl 17:00 i år medan föreläsningarna börjar kl 09:00 och fortsätter hela dagen på olika teman där dagen avslutas med den mycket karismatiske och kreative Morten Rygaard som kör 1,5 timme med start kl 15:00. Under dagen är det åtta olika föreläsningar med Stefan Jönsson, Göran Strand (astrofotografen), Serkan Günes, Sophie Odelberg, Claes Grundsten, Lisa Sihlberg och som sagt Morten. Mycket fullspäckad dag för oss foto och videointresserade.

  Så klart kör vi mässerbjudanden på plats och vi har laddat upp med dubbelt upp med personal jämfört med 2016, vi har betydligt fler leverantörer, Nikon Check & Clean kostnadsfritt, fler föreläsare, längre öppettid, dubbelt så stora ytor och som ifjol, gratis parkering på lördagen. Nu har vi även laddat upp med ett café mitt i mässområdet samt att restaurang Kummin är öppen (11:30-13:30). Det är flera kampanjer på plats, vi har fler säljstationer och större utbud av demoprodukter från våra leverantörer. Umemodellen är på plats, Hjältarnas Hus är på plats och nu hoppas vi att du är på plats - hjärtligt välkommen till CyberPhoto EXPO på lördag - första föreläsning kl 09:00, mässan öppnar kl 10:00.

  VÄLKOMMEN!

  Fredagens workshops börjar att bli fulla men det finns platser kvar så se till att boka redan nu om det är något du är intresserad av. Dessa workshops kräver anmälan men är helt kostnadsfria! Läs mer på vår anmälningssida!

  Anmälan och information: CyberPhoto EXPO 2017

 • Voigtländer Super Wide Heliar 15/4,5

  Test

  Vi har testat Voigtländer 15mm för Sony E-fattning och du kan läsa testet på vår hemsida redan nu! 9490kr låter som en hel del och då förväntar man sig också en hel del när det gäller prestanda. Voigtländer låter fint men håller det måttet?

  Mats skriver: Optiken är helmanuell, så både fokusering och bländarinställning görs för hand på objektivet. Bländarringen kan frigöras och vändas ett halvt varv - et voilà - så har man en steglös och klickfri bländarinställning perfekt för filmbruk. Trots manuell hantering har optiken inbyggd processor som bl a kommunicerar EXIF-data med kamerahuset, så att korrekta metadata inlagras i bildfilen.

  Läs allt här: Voigtländer Super Wide Heliar 15/4,5 Sony test

 • Höst!

  Får man säga det ordet? Höst, ja det är höst, i alla fall om man bor i Umeå. Det har varit en bra tid för svamp och det verkar som att skörden av svamp hittills varit väldigt god. Dags att plåta dessa också?

  Vi har fått in en del svampbilder och det är väldigt roliga och kreativa sådana - skicka gärna in en du också till blogg@cyberphoto.se, publicerade bilder premieras. Följ oss gärna på Instagram och Facebook där många av läsarbilderna publiceras fortlöpande. Nu laddar vi inför helgens EXPO i Umeå och vi hoppas att du kommer dit - det finns fortfarande platser på utvalda workshops under fredagen och på lördagen är det fri entré och fria föreläsningar under hela dagen! • X-files: Kea'au

  Visst vill man dit?

  Man får ta vackra bilder också. Det är inte alltid lika lätt som man tror och ibland kräver det lite ansträngning, och ibland ramlar man över vackra motiv. Jag glömmer aldrig en fototävling jag besökte, jag deltog inte själv, där det fanns några helt magiska bilder tagna över en norsk fjord. Galet snygga bilder men juryn sa att de stryker vi för de är för vackra. Den bild som vann tävlingen var en suddig taklampa som hängde i ett tak. Jag kan se konstnärlighet i udda och "konstiga" bilder men den gången kändes det som att juryn trodde att de var konstnärliga, jag kände mer som att de var svårt synskadade. Så olika kan man se på bilder. Det är verkligen olika smak och så måste det få vara, vi lever ju i ett fritt land.

  Denna bild som jag själv gillar trots sin banala lättflörtighet. Det blev nog ett nytt ord. Jag använde appen TPE för att se exakt när och var solnedgången skulle vara som bäst, sedan fick vi leta reda på palmer vid stranden. Faktiskt inte så lätt som man skulle tro, men denna palm var fin och låg lämpligt nära stranden, sedan var det bara att invänta. Jag gjorde mitt jobb och GFX gjorde sitt och så här blev det.

  Om jag inte minns fel så hette området Kea'au och ligger på Oahu, Hawaii.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 56mm, 1/60s, f/16 och ISO 100.

  Klicka här för större bild >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Ny film: Tamron 70-200mm G2

  Test

  Nu släpper vi vår nyaste film om Tamron 70-200mm f/2,8 VC G2 som tar oss med till Norge och en roadtrip med detta objektiv som sällskap. Vi har även vårt fulla test på hemsidan där du hittar testbilder och mer material. Kolla in filmen nu!

  Du hittar filmen här: Youtube: Tamron 70-200mm f/2,8 VC G2 test

  Läs vårt test här: Tamron AF SP 70-200/2,8 Di VC USD G2 test & sample

 • CyberPhoto EXPO: GoPro

  Vi har GoPro på plats för att visa sina nyheter och produkter på CyberPhoto EXPO - ta tillfället att träffa Mattias som kan allt om dessa kameror och tillbehören till dessa. Mattias visar även Feiyutech och Polar Pro på EXPO, lördagen den 30:e september!

  Har du sett Feiyutech? Kolla in deras produkter som är riktigt vassa och har vunnit flera tester senaste tiden, det är hög kvalitet och riktigt bra funktion. Kolla in hela deras sortiment via länken nedan. Lätt hittat och beställt - just nu kan du dessutom delbetala i 24 månader med 0% ränta. Har du sett Karma Grip? Ytterligare en produkt som är supersmart, lättanvänd och som skapar bättre resultat för dig som filmar. Vi gillar dessa, kolla in om det är något för dig!

  Här hittar du Feiyutech: Feiyutech sortiment
  Läs mer om Karma Grip: GoPro Karma Grip för GoPro

 • EXPO: Tävling!

  Snart är det dags för CyberPhoto EXPO igen och till det kommer vi att ha en tävling där alla kan delta, oavsett vart man bor! Temat är porträtt och du har tom midnatt idag (21 september) på dig att delta!

  Ett (1) bidrag per tävlande, maila in bilden (bifogad, ej länkad eller delad via molntjänster) till blogg@cyberphoto.se senast 21 september 2017. Då finalbilderna skrivs ut på 70x100cm "kapaboard" krävs en relativt hög upplösning. Vi rekommenderar ca 6 mpixel eller högre. Bilden ska vara i JPEG. Temat är porträtt och 10 finalbilder skrivs ut till CyberPhoto EXPO den 30 september där publiken kommer att rösta fram vinnaren som vinner ett presentkort på 5000kr hos CyberPhoto. Alla finalister får sin utskrivna bild som pris för att tagit sig till topp 10. Juryn består av medlemmar av CyberPhoto och juryns beslut kan ej överklagas. Familj och nära vänner till anställda på CyberPhoto får ej delta. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren. Bilden måste vara tagen av den tävlande, fri efterbearbetning/ljussättning. Vi förbehåller oss rätten att använda bilden i samband med tävlingen, inget annat.

  Se till att vara med och tävla med ditt bästa porträtt - vi vet att det finns massor av fantastiska porträttbilder där ute på hårddiskar och minneskort! Har du frågor om tävlingen, maila oss så svarar vi på dessa.

  OBS! Tävlingen är avslutad!

 • Fotohistoria: Olympus OM-1, 2, 3, 4

  Året var 1971 då Olympus M-1 föddes och lanserades 1972 på marknaden, inom kort så hade Leica åsikter om namnet och Olympus backade och OM-systemet var fött.

  Bilden kommer från konferensrum. Ja, vi har egentligen kameror överallt, vi tycker det är hemtrevligt.

  Olympus grundades 1919 och är stora inom mikroskop och endoskop. De har även haft en stor marknadsandel på diktafoner. Sedan början av 70-talet till slutet av 80-talet var de starka med sin OM-serie. Sedan kom revolutionen med autofokus där Canon och Minolta snabbt tog marknadsandelar och först 1986 lanserade Olympus sin OM-707 som tyvärr inte riktigt kunde konkurrera. Strax därefter kom OM-101 utan autofokus men med motorstyrd manuell fokusering, vilket mer eller mindre var en flopp. Sedan blev det mest analoga kompaktkameror för Olympus under lång tid men 1996 släppte Olympus deras första digitalkamera, Camedia C-800L, och den blev en omedelbar succé. Olympus var tillbaka på banan.

  Olympus OM-kameror kännetecknades av små och smidiga kamerahus som var både driftsäkra och tekniskt långt framme. Objektiven i OM-systemet höll alla mer eller mindre en hög klass.

  Olympus OM-1 var en helt manuell och helt mekanisk kamera med inbyggd TTL ljusmätare. 1974 släpptes en uppgraderad version med namnet Olympus OM-1MD där MD självklart står för MotorDrive. 1979 kom OM-1N som hade ny frammatningsarm, ny blixtsko och med en LED i sökaren för blixt klar. Men det var tydligen över 30 övriga uppdateringar på den modellen. OM-1N var den absolut driftsäkraste versionen, inte för att det var några egentliga problem med de äldre men helt klart så var det förbättrat även i kamerans mekanik. Fanns i både svart och silver.

  Olympus OM-2 lanserades redan 1975 och var unik med sin OTF ljusmätning. OTF står för Off The Film och fungerade som så att den hade ljusmätare i prismat som styrde mätarnålen och visade ganska exakt exponeringstid men när du tryckte av så mätte mätceller i kamerans botten ljuset direkt mot filmen, detta även med blixt. OM-2 hade en elektronisk slutare och behövde batteri för att fungera. Den hade tidsautomatik och helt manuell. Uppdaterades till OM-2MD och 1979 kom OM-2N med en ny frammatningsarm, ny blixtsko och med en LED i sökaren för blixt klar. De var fler uppdateringar på kamerans insida men de är inte listade. Fanns i både svart och silver. 1984 släpptes sista OM-2-modellen, OM-2SP. SP stod för Spot/Program och som du redan räknat ut så hade OM-2SP även spotmätning och programautomatik förutom tidsautomatik och helt manuell. Fanns endast i svart.

  1983 lanseras OM-4 och den var då i spetsen för modern teknik. Multispotmätning, hög- och lågdagerkontroll, slutartid på 1/2000s, dioptrijustering i sökaren. De få fler kameror som hade multispotmätning var de dyraste proffskamerorna Hasselblad 205FCC och Rollei 6008. Fanns endast i svart. 1987 kom OM-4Ti som hade titankåpor. Den fanns i champagne och i svart.

  1984 lanseras OM-3 vilket helt enkelt är en helt manuell och helt mekanisk version av OM-4. Så sent som 1994 kom förvånansvärt nog en titanversion, OM-3Ti. Båda fanns bara i svart.

  Olympus är populära kameror i kamerasamlingar men mängden av kameror på marknaden gör att de inte ligger speciellt högt i pris. Den enda om verkligen håller ett alldeles för högt värde är OM-3, då på grund av det är den mest sällsynta modellen, och titanversionen OM-3Ti ligger ännu högre.

  Vi kommer att återkomma med Olympus OM-10, 20, 30 och 40 senare.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

  Min första systemkamera var en Olympus OM-1 och inom något år fick jag råd med en Olympus OM-2. I skolan skulle vi göra egna arbeten som vi sedan skulle presentera inför klassen. Självklart höll jag ett föredrag om Olympus OTF-mätnings fördelar med bildspel och allt. Dock inför en förstummad men förvirrad klass, vi kan inte ha varit mer än kring 12 år då och kanske inte alla var intresserade av ljusmätningssystem i den åldern.

  /Thomas
   

 • Mantona gimbal

  Test

  Vi har testat en populär produkt, Mantonas gimbals, som många av er redan köpt. Mats har använt dessa ett tag och är imponerad över kvaliteten och funktionen i dessa prisvärda tillbehör. Läs testet kostnadsfritt nu!

  Mats skriver: Det finns två modeller. Det som skiljer TK-I från TK-II är att 1:an klarar kamera och objektiv upp till 10 kg, och tvåan klarar upp till max 8 kg. TK-I är alltså större och kraftigare byggd, vilket märks när man jämför dem bredvid varann. Motståndet i TK-I är också i större grad justerbart än i TK-II, det är alltså möjligt att välja om det ska gå lätt och snabbt eller trögare att panorera/tilta, medan motståndet i den billigare TK-II är mer begränsat till ett och samma. Med TK-II går det alltså inte att ställa in ett mycket svagt motstånd då det i stort sett bara finns två lägen, låst eller icke låst. Men känslan är överlag mycket fin i båda modellerna.

  Läs testet här: Mantona TK-II, gimbal test

  Tidigare text om Mantona: Mer om funktioner och kvalitet kommer inom kort i testet som sagt men vi kan redan nu säga att de är riktigt bra, överraskande bra. När Mats filmade härom dagen så testade han att använda dessa gimbals för att få en mjuk panorering och det blev väldigt bra resultat i både sid- och höjdled. Så efter mer testande så insåg vi att det här är riktigt bra lösning för ett bredare bruk än bara fotografering. För dig som gärna vill komplettera med filmsnuttar vid tex. fågelfotografering eller annan fotografering som kräver långa brännvidder och tunga objektiv - köp en gimbal från Mantona så får du betydligt mjukare och snyggare resultat än med många andra tillbehör. Dessutom kan du enkelt ställa in motstånd och höjdmontering på gimbalen för att få bra balans och mjuk startrörelse. Supersmart!

 • Profoto lanserar!

  Nyhet

  Profoto lanserar en ny blixt idag - i en helt ny genre för märket - nämligen en kamerablixt! Eller rättare sagt är det en hybridprodukt då den är lite större än de flesta konkurrenter och den integreras in i Profotos starka system.

  Runt ljushuvud är för att ge så bra ljusbild som det bara är möjligt och med kvalitetskänslan från andra Profoto-produkter är det en superfin produkt. Vi har redan fått testa A1 och det bådar riktigt gott, det är väldigt fina produkter med prio bästa möjliga resultat. Känslan i display och reglage är på toppnivå, något vi redan är vana med när det gäller Profoto.

  Läs mer och boka här: Profoto A1 Air-TTL

 • Canon EF 24-70/2,8 L II USM

  Test

  Vi har uppdaterat och gjort om testet igen på Canons version II av 24-70mm då det kommit flera nya kameror sen den lanserades. För att se om den håller måttet med de nya sensorerna och kamerorna så finns testet att läsa...igen!

  Mats skriver: Objektivet känns som vanligt när det gäller Canons L-serie mycket robust och välbyggt. Zoom och fokusring ger en gedigen känsla med lagom motstånd. Lås-knapp för zoomen har tillkommit. Version II har också blivit lite kortare och lättare, känns inte lika otymplig som den gamla 24-70/2,8. Filtergängan har dock ökat från 77mm till 82mm.

  Läs resten här: Canon EF 24-70/2,8 L II USM test

 • Dynamiska modeller

  Svampar är dynamiska modeller, plötsligt en dag så står den bara där. De växer otroligt fort och kan anta väldigt roliga former. Så på med ett passande objektiv och ut och leta roliga och nyskapande motiv!

  Bilderna du ser här ovan är resultatet av att ta med kameran på en skogspromenad i ett friluftsområde nära Umeå. Det magiska kvällsljuset, varmt och mjukt, är riktigt trevlig även om man har väldigt tajt med tid på sig att utnyttja det. Att reka först är att föreslå. Fördelen med svampar är att de poppar upp lite varstans så troligen har alla vi som läser Bloggen dessa dynamiska fotomodeller inom nära avstånd. Lite kreativitet och en laddad kamera så är saken biff...det är svampdags!

  Använder du Canon? Kolla in denna så långt lagret räcker: Tamron AF SP 90/2,8 Di VC USD Macro 1:1

 • X-files: Sensoji

  Här kommer en bild tagen vid Sensoji tempel i Asakusa.

  Sensoji templet är Tokyos äldsta och mest kända tempel. Ett mycket vanligt turistmål. På sidan av templet poserade denna tjej för sina föräldrar. Jag var lite fräck och sa åt en ur mitt sällskap att stå still så jag kunde fejka att ta en bild av honom. Med tummen på kamerans joystick så flyttade jag fokus till bakgrunden istället och fångade detta ögonblick. Bilden är kraftigt beskuren. Men visst blir man verkligen glad av att se den?

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 49mm, 1/60s, f/11 och ISO 250.

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

   

 • Sony lanserar AX700

  Nyhet

  En ny videokamera, inte så intressant, eller? Sony uppdaterar AX-serien med FDR-AX700 med 4K och där var det roliga över. Nej, i det här fallet har man skapat en riktigt häftig produkt även om den ser väldigt konventionell ut.

  Vi har redan fått fingra på den och den har en imponerande autofokus, Sonys Fast Hybrid AF-system låter fint men en fasdetekterande och väldigt exakt och snabb autofokus i en videokamera, i synnerhet i denna prisklass, är något helt unikt. Med den relativt stora sensorn och kraftfulla processorn blir det här kanske ett oslagbart paket i sin klass och genre. Vi återkommer med test under hösten! Rekommenderat pris är 20490kr inkl moms och de kommer redan i oktober.

  Läs mer och boka här: Sony FDR-AX700

 • Tamron lanserar 100-400mm!

  Nyhet

  Idag lanseras ytterligare en nyhet och det är Tamron som matchar upp Sigmas fina 100-400mm med en egen variant. Båda tillverkarna nästintill öser ut fina objektiv på marknaden och det återstår att se hur Tamron lyckas med så stort omfång.

  Sigma har bevisat att deras 100-400mm är något att hänga i julgranen. Tamron har visat att deras nyaste 24-70mm som heter G2 är en toppklassare, i synnerhet om man tar priset i beaktande. Frågan är då hur denna supertelezoomare kommer att klara sig i konkurrensen - vi kommer att testa inom kort så klart.

  Pris och leveransinformation kommer senare från Tamron.

 • Nikon AF-P 70-300/4,5-5,6E ED VR

  Test

  Nikon är i allas fokus just nu med lanseringen av tuffa D850 och vi har i periferin testat nyaste 70-300mm från Nikon och Mats har släppt testet på vår hemsida idag, öppen för att läsas redan nu. Vi önskar trevlig helg!

  Mats skriver: Förutom att autofokusmotorn nu även i detta fall är av stegmotortyp ("pulse motor") så är optiken försedd med elektronisk bländarstyrning. Tillsammans ger dessa uppgraderingar ett mjukare och mer följsamt system när det gäller både fokusering och exponering, som både ger bättre resultat vid filmning och jämnare exponering från bild till bild vid stillbildsserier. En 70-300-optik är en allround telezoom för t ex porträtt, sport och djur och natur. Bildstabiliseringen gör det enklare att fotografera handhållet utan att få skakningsoskärpa - även i lite sämre ljusförhållanden eller om du är lite ostadig på handen.

  Resten läser du här: Nikon AF-P 70-300/4,5-5,6E ED VR test

 • Rotolight Ringbelysning Neo

  Test

  Rotolight har massor av smarta produkter som ger väldigt bra resultat - kolla närmare på dessa i våra kommande tester och i sortimentet på vår hemsida. Vi har testat NEO, en kompakt ringbelysning från Rotolight.

  Mats skriver: Rotolight Neo är en riktigt bra, smidig och användbar videobelysning. Många LED-belysningar som vi testat har gett färgstick åt det kallare hållet (typ blått, lila, grönt etc), vilket i de flesta fall kan vara väldigt svårt att korrigera i efterhand. Men i och med att Rotolight Neo har justerbar färgtemperatur och ger heller inte något onaturligt färgstick vid ex.vis 5600 kelvin.

  Läs mer: Rotolight Ringbelysning Neo test


 • Vad händer nu då?