• Olympus lanserar!

  Nyhet

  Olympus lanserar nyheter - i form av ny programvara - till OM-D E-M1 Mark II, E-M5 Mark II och Olympus Pen-F. Det är relativt stor förändringar med den nya programvaran och vi älskar när tillverkare väljer att göra en befintlig produkt bättre!

  Olympus har skickat ut en pressrelease där du bör hitta all information du behöver:

  Läs vårt test & se vår film: Olympus E-M1 Mark II test & video

  Uppdateringsversion 2.0 för E-M1 Mark II, version 4.0 för E-M5 Mark II och version 3.0 för PEN-F är tillgängliga för nerladdning via programvaran Olympus Digital Camera Updater och ger nya funktioner och förbättrad prestanda, plus ett nytt konstfilter för alla tre modeller. Tillsammans med uppgraderingen av den fasta programvaran släpps en LUT-fil som möjliggör filmning med färggradering med E-M1 Mark II eller E-M5 Mark II i Flat-läget när programvaran Blackmagic DaVinci Resolve används.

  Förbättringar i version 2.0 av den fasta programvaran för OM-D E-M1 Mark II

  Olympus OM-D E-M1 Mark II har utformats för att tåla professionell användning och ger enastående bildkvalitet med fantastiskt snabb prestanda i ett kompakt och lätt, men robust, kamerahus. Förbättringarna omfattar:

  Förbättrat Pro Capture-läge: Antalet förtagna bilder har ökat från 14 till 35, ny Live View-symbol som talar om när läget används, alla objektiv är nu kompatibla med läget Pro Capture H
  Ny inställning för AF för små mål (S-AF och C-AF): Möjliggör större precision vid val av ett specifikt AF-mål
  Nytt stöd för inbyggd fokusstackning för objektivet M.Zuiko Digital ED 12-100mm F4.0 IS PRO: Inbyggd fokusstackning stöds nu av totalt åtta M.Zuiko-objektiv*
  Ny inbyggd korrigering av fisheye-förvrängning (vid användning av M.Zuiko Digital ED 8mm F1.8 Fisheye PRO): 8mm F1.8 Fisheye PRO kan nu användas som ett vidvinkelobjektiv
  utan fisheye-effekten. Korrigeringseffekten går att se på Live View-skärmen innan du tar bilden

  Ny "flimmerskanningsfunktion": Indikerar hur mycket en scen flimrar på Live View-skärmen, så att du får hjälp att välja en lämplig slutarhastighet för att undvika flimmer vid fotografering med LED-ljuskällor i elektroniskt slutarläge (tyst)
  Nytt konstfilter, Bleach Bypass: Detta filter återskapar bleach bypass-effekten som brukade användas för att framkalla film och ger stadsbilder en hård finish och metallytor en imponerande effekt
  Ytterligare förbättringar: Ursprunglig förstoringsgrad vid bildvisning går nu att ställa in, förbättrat C-AF-resultat, förbättrat IS-resultat för filmning som möjliggör mer naturlig panorering, förbättrad respons och stabilitet vid fotografering med tethered shooting med Olympus Capture, finjusterad batterinivåindikator

  Förbättringar i version 4.0 av den fasta programvaran för OM-D E-M5 Mark II

  Som alla modeller i det aktade Olympus OM-D-sortimentet har OM-D E-M5 Mark II utformats för att glänsa vad gäller hastighet, precision, kreativitet och bildkvalitet. Förbättringarna i och med den nya fasta programvaran är:

  Ny fokusstackningsfunktion: Tillgänglig med totalt 8 M.Zuiko-objektiv*
  Nytt konstfilter, Bleach Bypass: Se detaljer ovan

  Ytterligare funktioner i version 3.0 av den fasta programvaran för Olympus PEN-F

  De finaste materialen och kravet på hög kvalitet i kombination med den tidlösa designen innebär en fantastisk kamera – Olympus PEN-F. Med de innovativa profilkontrollerna för monokromt och färg kan fotografer enkelt anpassa sina bilder – en funktion som har förbättrats ytterligare i och med den senaste uppdateringen.

  För att fira sin mest exklusiva kameramodells tvåårsdag har Olympus inte bara lanserat en ny version av den fasta programvaran, utan även ett speciellt tillbehörsset med två väskor, ett fodral och en rem tillverkade i samarbete med de franska lädertillverkarna Bleu de Chauffe (se separat pressinformation). Detaljerna i den fasta programvaran omfattar:

  Ny funktion för att föra över och spara profilinställningar för monokromt och färg för bilder tagna med en PEN-F till kameran via Olympus Digital Camera Updater (ver. 2.1)

  Nya skuggeffekter i färgprofilkontroll och Colour Creator: Skuggeffekter från Monochrome Profile Creator är nu även tillgängliga i färgprofilkontroll och Colour Creator, för ett bredare urval av fotouttryck. Nytt konstfilter, Bleach Bypass: Se detaljer ovan

  * M.Zuiko Digital ED 8mm F1.8 Fisheye PRO, ED 7-14mm F2.8 PRO, ED 12-40mm F2.8 PRO, ED 30mm F3.5 Macro, ED 60mm F2.8 Macro, ED 40-150mm F2.8 PRO, ED 12-100mm F4.0 IS PRO och ED 300mm F4.0 IS PRO

  Läs vårt test & se vår film: Olympus E-M1 Mark II test & video

 • Samyang AF 14/2,8 ED AS IF EF UMC

  Test

  Idag släpper vi testet på Samyangs nya 14mm med autofokus. Det här är ett objektiv för dig som använder Canon eller kör adapter till ett annat märke och korta versionen är att det är ett mycket bra objektiv. Läs gärna hela testet!

  Mats skriver: Denna 14mm-optik med ljusstyrka f/2,8 liknar i design och grundläggande egenskaper den AF-version som tidigare släppts till Sonys spegelfria modeller. Men under skalet är det inte riktigt samma konstruktion. En raktecknande ultravidvinkel är bl a lämplig för landskapsbilder, astrofoto, arkitektur, interiör, effektfulla actionbilder på korta avstånd och i andra sammanhang när man t ex behöver en stor bildvinkel men har begränsat med utrymme.

  Läs mer här: Samyang AF 14/2,8 ED AS IF EF UMC test

 • Laowa lanserar!

  Nyhet

  Två nya objektiv varar ett heter Zero-D i efternamn, något som antyder att man siktar på "zero distorsion" och det i ett 9mm vidvinkelobjektiv - spännande vision! Det andra är ett 25mm makro-objektiv som känns lite..."konstigt".

  Makro-objektivet heter Laowa 25mm f/2,8 2,5-5x Ultra Macro och har en förstoringsgrad på 5x vid närgränsen. Extremt kort närgräns och förstoringsgrad gör att vi blir nyfikna på att testa det här objektivet och se vad man kan åstadkomma med det. Vidvinkelobjektivet är ett 9mm f/2,8 som är till APS-C-kameror och kommer till Sony E, Fuji X och Canon EF-M med en bildvinkel på 113 grader och är helt byggt i metall för känslans och robusthetens skull. Leveranserna är preliminärt under våren 2018 och vi återkommer med mer information och priser inom kort.

  Kul när en tillverkare vågar göra något nytt, blev du också nyfiken på det nya Laowa makrot? Det är vi!

 • Sigma lanserar!

  Nyhet

  Sigma lanserar två nya objektiv och berättar samtidigt om sin plan för 2018, en plan som vi hoppats på och har skrivit om här i Bloggen, en hel serie av objektiv som passar på Sony E-mount. Smickrande för Sony och bra för oss som använder Sony!

  Det första nya objektivet man lanserar är 70mm F2,8 DG Macro i Art-serien. 1:1 avbildning, vädertätad och en autofokus som är dedikerad makro-fofografen. Kompatibel med Sigmas EM-140 DF (makro-blixt) och Sigmas telekonvertrar. Objektivet är enligt Sigma ett resultat av höga krav på optisk prestanda (skärpa och bokeh) ihop med lösningar för att manuell fokusering och den inbyggda autofokusen ska vara optimerad för den som plåtar makro. Vikt på 515 gram, 49mm filterstorlek, närgräns på 25,8cm, 9-bladig bländare och 13st glas i 10st grupper. Minsta bländare f/22. Den andra är en "bokeh-mästare", ett 105mm f/1,4 i Art-serien som ska vara otroligt bra, enligt Sigma bland det bästa som finns på marknaden. Vi kommer så klart att testa den för att se hur bra den är. Vikten på 1,6kg visar att man menar allvar!

  Pris och leveransinformation kommer inom kort.

  Sen vill Sigma berätta om sin satsning för 2018. Under året ska det komma nio objektiv som passar direkt till Sony E-mount och det är följande: 14mm f/1,8, 20mm f/1,4, 24mm f/1,4, 35mm f/1,4, 50mm f/1,4, 85mm f/1,4, 105mm f/1,4, 135mm f/1,8 och nya 70mm f/2,8 macro, alla i Art-serien. Datum. priser och mer information kommer under året. Det här är precis vad vi trott och hoppats på och nu hoppas vi att Tamron matchar upp så att alla Sony-användare har samma utbud att välja på som Nikon och Canon-användare, innan året är slut!

 • Panasonic lanserar!

  Nyhet

  Nu kommer ytterligare nyheter från Panasonic - för det första ett nytt objektiv som blir intressant för många Micro 4/3-fotografer och filmare - Panasonic Lumix LEICA DG VARIO-ELMARIT 50-200mm / F2.8-4.0 ASPH är det långa namnet.

  Att Leica är med i namnet visar vart man vill att objektivet ska placera sig i hierarkin. Kompatibel med telekonverter, inbyggs stabilisering och support för Dual IS med rätt kamerahus, vädertätad, 2st asfäriska glas, 2st UED-glas, 2st ED-glas och 1st UHR-glas tillsammans med Nano Surface Coating. Totalt 21st glas i 15 grupper. Dual IS ger en otroligt bra bildstabilisering som imponerar på den mest luttrade fotografen och prylnörden. Dual IS fungerar ihop med GX9, GX8 och GX80 medan uppdaterade Dual IS 2 fungerar med G9, GH5 och G80. Vi har testat detta förut och kan intyga att det ger en otroligt bra effekt, imponerande bra, och något som många inte ens vet om...

  Pris blir ca 19990kr inkl moms och leverans maj/juni 2018

  Boka ditt exemplar här: Panasonic Leica DG Vario Elmarit 50-200/2.8-4.0 ASPH Power O.I.S

  Även en ny videokamera lanseras, HC-MDH3, en Full HD-kamera som är en slitvarg för dokumentär-filmning. Inbyggd LED-belysning och en rejäl axelkamera för 14990kr inkl moms. Mer om denna kommer inom kort på hemsidan.

 • Sony lanserar!

  Nyhet

  Ännu en lansering - Sony lanserar tredje generationen i A7-serien och namnet blir följaktligen Sony A7 III. Med tydligt arv från A7R III och A9 får man ett kamerahus som fyller de flesta behov till ett lägre pris än sina storasyskon.

  24 mpixel med BSI-teknik men utan samma avancerade konstruktion, kallat "stacked CMOS" som A9 har och som möjliggör 20 bilder per sekund, återfinns nu i Sony A7 III. Man har även satt in samma processor (Front End LSI) som A7R III har för att få upp farten och kunna få in fler funktioner i kameran. 10 bilder per sekund, kontinuerlig autofokus och buffer på 177st JPG. Autofokus har fått sig en skjuts till att vara dubbelt så snabb som i A7 II enligt Sony. 693 punkter som täcker 93% av bilden, supporterat av 425 kontrastdetekterande AF-punkter. "Eye AF" och "Lock-on AF" som finns, och fungerar otroligt bra, finns också nu i A7 III.

  När det gäller video så får man ut 24p 4K från ett område motsvarande 6k på sensorn och 30p från ett område motsvarande 5K (1,2x crop) i S-Log2 och S-Log3 om man önskar. Även Hybrid Log Gamma finns. Internt gäller upp till 100 Mbps, 8-bit och 4:2:0 medan HDMI ger 4:2:2 och 8-bit. Även tillgång till 1080/120p finns tillgängligt.

  A7 III påminner om A7R III i formen och kamerahuset och har därför möjliggjort det större och nyare NP-FZ100-batteriet, ett batteri som tillsammans med nya komponenter i kameran är det batteri som ger bäst batteritid just nu bland spegelfria kameror (enligt CIPA). Vi har i vårt test märkt att nya Fujifilm X-H1 också har betydligt bättre batteritid än förväntat så här ser vi en utveckling just nu. Touchskärm, inbyggt WiFi med NFC och en AF joystick med dedikerad AF-ON-knapp är andra features och nyheter.

  Läs mer här: Sony Alpha 7 III kamerahus

 • Canon lanserar!

  Nyhet

  Idag så fortsätter trenden med lanseringar av nya produkter och det är dags för Canon att visa ett gäng nyheter. EOS M50 är en kamera som visar att Canon kommer med vassare specifikationer - vi tror att Canon kommer att visa framfötterna from nu...

  Många har saknat Canon bland de kameror som har de vassaste funktionerna och specifikationerna på marknaden och med EOS M50 kommer man med tex. 4K video, något som saknats bland konsumentprodukterna hos Canon senaste åren. Att Canon kan, det vet vi, och nu är det dags. Dual pixel AF, en otroligt välfungerande autofokus som det pratas för lite om, nya Digic 8-processorn och en inbyggd, rejäl, elektronisk sökare (2,36 mpixel) är andra fördelar med EOS M50. 10 bilder per sekund med låst fokus, 7,4 med C-AF. Vi har redan fått känna och klämma på den och känslan är i topp, bland det bästa vi känt på i den här prisklassen. Reglage, grepp och format är väldigt lockande och det kommer att vara en ny favorit i EOS M-familjen. WiFi, NFC och Bluetooth finns och det kommer en ny funktion för att automatiskt pusha in bilderna i din smartphone medan du är ute och plåtar. 1080/120p finns att välja om man behöver det och och UHD 4K i 24p.

  Skärmen är vinklingsbar och även vridbar som selfie-kamera eller för gruppbilder osv. Touchskärm så klart och med en upplösning på 1,04 mpixel. Nytt är också CR3, en ny version av Canons RAW-filer som introduceras med EOS M50. Fördelen är att man får ner filstorleken i ett uppdaterat format och man kan också välja CRaw, ett format som ger fördelarna med RAW-filer men tar ner filstorleken ytterligare 30-40%. Kort sagt så märker man att EOS M50 innehåller väldigt mycket nytt och det känns också som startskottet på en ny generation, ett nytt tänk. Det välkomnar vi!

  Leverans börjar i april 2018, priset för kamerahus är 5890kr och kit med 15-45mm 7290kr.

  Boka ditt exemplar här: Canon EOS M50 svart hus

  Ännu en nyhet som visar att Canon är kreativa och kan tillföra bra nyheter till oss som gillar att plåta är den nya blixten Canon Speedlite 470EX-AI och för dig som hänger med så är AI väldigt inne just nu, Artificiell Intelligens. Canon använder Auto Intelligent men det klingar "nutid" och man kan fråga sig vad som är automatiskt och nytt i en blixt? Att man kan vrida och vända en blixt som man vill är inget nytt men den här blixten gör det själv! Tack vare mätning till både motiv och tak samt vinkel på kameran så vrider den själv på huvudet för bästa ljussättning. Man kan också välja ett smart semi-intelligent läge där du väljer hur blixten så vara vinklad och den vänder själv för att behålla din valda vinkel hur du än använder kameran. Ledtalet är 47 och AI-funktionen fungerar endast med kamera byggda efter 2014 (exkl 2000D, 4000D, 1300D och EOS M3, M5 och M6).

  Leverans börjar i maj 2018, priset är 4990kr inkl moms.

  Boka ditt exemplar här: Canon Speedlite 470EX-AI

  Även Canon EOS 2000D lanseras idag, en ny instegskamera med 24 mpixel bildsensor och 18-55mm med bildstabilisering och STM-fokusmotor. Inbyggd WiFi, NFC och specifikationer som dagens EOS 1300D. Priset blir ca 5890kr och börjar att levereras i april.

 • X-files: Livets träd

  Sol-halon blev en överraskning!

  Platsen är södra Tyskland, strax norr om Alperna. Stannade till för att ta några bilder. En inte ovanlig företeelse. Jag tyckte trädet var fint och jag tog en bild därför, och när jag senare såg bilden på datorn och ryckte i ta bort dis i Lightroom så började en halo på att synas, jag såg inte den då jag tog bilden. Hade jag sett den så hade jag inte beskurit dess topp, men jag gillade bilden ändå och därför får den vara med.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 32mm, 1/125s, f/11 och ISO 100.

  Se bilden i full upplösning >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Tokina lanserar!

  Nyhet

  Det är full fart just nu - Tokina lanserar Firin till Sony E-mount, en uppdatering med autofokus och en konstruktion som påminner om den nuvarande modellen, vilket bådar gott. Leverans preliminärt i maj 2018.

  Tokina säger att detta objektiv, som i sin helhet heter FíRIN 20mm F2.0 FE AF, kommer att stödja Sonys autofokus i sin helhet, både i hastighet och funktion oavsett vilket läge eller inställning man använder. Man har valt att sätta in bästa möjliga autofokusmotorer för bra och tyst resultat. Vi har testat den nuvarande versionen och du kan läsa testet via länken nedan, optiskt ska de ju vara likvärdiga och båda kommer att finnas kvar i sortimentet.

  Läs vårt test här: Tokina Firin 20/2 FE MF för Sony test

 • Tamron lanserar!

  Två nya objektiv presenteras idag, ett som ska börja levereras inom kort occh ett annat som fortfarande är under utveckling. Det objektiv som du kan ha i handen inom kort är 70-210mm f/4 Di VC USD - ett telezoom för 8600kr inkl moms.

  Tycker du att ett 70-200mm är för tungt eller dyrt så lanserar Tamron nu 70-210mm som väger ca 40% mindre än sin tyngre storebror. Vädertätad, metallchassi och fluorbehandling på frontlinsen samt en inbyggd stabilisering som ger upp till 4 stegs effekt. För den som filmar så är det bra att veta att bländaren är elektromagnetiskt styrd och har dessutom 9 blad för en mycket cirkulär form, en fördel när det kommer till att teckna ljuskäglor i bakgrundsoskärpan. Du kan även finjustera autofokus och bildstabilisering om du köper till Tap-in Console (USB-docka).

  Börjar att levereras i april 2018, pris ca 8600kr inkl moms

  Det andra objektivet är spännande då det är ett Tamron avsett direkt för Sony E. Vi tror, och hoppas att både Sigma och Tamron kommer att göra en satsning på objektiv till Sony E-mount under 2018 och det här visar att Tamron är på det spåret. Kommer det en hel drös med objektiv under året, till Sony E-mount, så är det väldigt intressant då så många fotografer bytt eller kompletterat med Sonys system. Det nya objektivet är ett 28-75mm som tecknar ut fullformat (A7 och A9-serien). Namnet är Tamron 28-75mm f/2,8 Di III RXD varav det sista är en ny beteckning som står för Rapid eXtra silent stepping Drive - eller en stegmotor för att få till knäpptyst fokusering. Det vi vet är att den kommer att vara vädertätad, väga 550 gram, vara byggd i metall och och den officiella lanseringen blir till sommaren. Nu har Tamron visat vart man är på väg och stämmer våra gissningar kommer det inte vara den enda Tamron-gluggen 2018 till Sony E...

 • Pentax lanserar!

  Nyhet

  Idag lanserar Pentax K-1 II, en uppföljare till den nu 2 år gamla (unga?) K-1 som var enormt efterlängtad. Den stora skillnaden är processorkraften och att man nu når ISO 819200 med samma 36,4 mpixel-sensor.

  Även en dynamisk "pixel shift"-funktion införs, alltså möjligheten att ta väldigt högupplösta bilder genom att flytta sensor, ta flera exponeringar och bygga ihop det till en enda bild med högre detaljrikedom och upplösning. Detta har krävt stativ men med den dynamiska versionen i K-1 II ska man kunna göra detta för fri hand också - det låter helt otroligt och vi kommer att testa detta så klart!

  Tack vare nya algoritmer, ny processorkraft och ett par års tid att utveckla produkten ska autofokusen vara bättre än i K-1, Färghanteringen ska vara bättre, i synnerhet grönt och blått, och brushanteringen ska vara märkbart bättre, något som ska möjliggöra betydligt högre ISO-tal. Spontant känns det som att K-1 II är den K-1 man egentligen ville lansera för ett par år sen, men man hade inte hunnit nog långt. Vi ser fram emot att testa K-1 Mark II då vi tror att prisläget kommer att göra den mycket intressant. Igen.

  Mer information om pris, leverans och tillgänglighet kommer inom kort.

  Vill du boka redan nu? Gör det här: Pentax K-1 Mark II kamerahus

 • Fotohistoria: Revue

  Revue och Revueflex var ett varumärke som Foto-Quelle ägde.

  Foto-Quelle grundades 1957 och var en del av Quelle, som är ett stort tyskt postorderföretag. 1966 var Foto-Quelle europas största återförsäljare inom foto och 1971 blev de världens största. Quelle grundades 1927, och 2009 gick de i konkurs och namnet köptes upp. efter flera ägarbyten så finns i alla fall namnet Quelle kvar som postorderföretag. Foto-Quelle ägnar sig helt åt bilder idag, ingen kameraförsäljning kvarstår. Foto-Quelle köpte sina kamera i huvudsak av Chinon, Cosina och Praktica. Dessa såldes i stora mängder och har inget speciellt högt samlarvärde.

  Den du ser på bilden borde vara en Revueflex 2002, då den kom med en 50/1,7. Modellbeteckningen är bortnött eller borttagen på vårt exemplar. 1001 hade ljussvagare optik och 3003, 4004 och 5005 var svarta. Vi betalade 99kr för vår och vi köpte den mest för att kunna visa en bild på den här i bloggen. Det är en tämligen osexig kamera detta. Stor, tung och ful. Revue hade också massor av kompaktkameror men det var ett tillräckligt digert arbete att hitta deras systemkameror. Som en gång i tiden världens största återförsäljare så borde Foto-Quelle få omnämnas här i fotohistorien. Även om inte Revue var största märket så såldes massor av dem och några av dem hittade vägen till Sverige.

  Nu vet du vad det handlar om när du ser Revue på en kamera, och råkar du ha Revue liggandes hemma så kan du kolla på listan härunder från vilket år den är och vem som har tillverkat den.

  1964 Revue Reflex Cds (= Ricoh 35 Flex Cds)
  1965 Revue SR (= Konica FP)
  1966 Revue Auto-Reflex (= Konica Auto-Reflex)
  1967 Revueflex (= Zenit 3M)
  1968 Revueflex E (= Zenit E)
  1968 Reueflex LTL (= Edixa Prismat LTL)
  1968 Revue Edixa Electronica (= Edixa Electronica)
  1968 Revue SP (= Konica Auto-Reflex P)
  1968 Revue-Six (= Norita 6x6 = Graflex 6x6)
  1968 Revueflex Superflex TTL (= Chinonflex TTL)
  1968 Revue Auto-Reflex TTL (= Konica Auto-Reflex T)
  1968 Revueflex TLS-C för 126-film (= Ricoh 126c-Flex TLS)
  1969 Revue Alpa 10D (=Alpa 10 d) Här fick inte Foto-Quelle ta bort namnet Alpa.
  1969 Revueflex 3M (= Zenit 3M)
  1970 Revueflex SL301 (= Cosina)
  1971 Revueflex T (= Cosina Hi-Lite som härstammar från Ricoh Singlex)
  1971 Revueflex TTL (= Petri)
  1972 Revueflex 1000s (= Chinon CX)
  1972 Revueflex 1000s TTL (= Chinonflex TTL = Ricoh Singlex)
  1972 Revueflex B (= Zenit B)
  1972 Revue V6 (= Petri V6)
  1972 Revueflex T (= Cosina 1000S)
  1972 Revueflex 2000 CL (= Chinon CS)
  1972 Revueflex TL (= Cosina 1000S)
  1974 Revueflex 3000 SL (= Chinon CX)
  1975 Revueflex EM (= Zenit EM)
  1975 Revueflex SL (= Praktica Super TL)
  1975 Revueflex ML (= Praktica MTL5)
  1975 Revueflex BL (= Praktica LB men annan toppkåpa som påminner om Rolleiflex)
  1976 Revueflex 4000EE (= Chinon CE Memotron)
  1976 Revueflex 1001 (= Chinon CXII i funktion men annan toppkåpa som påminner om Rolleiflex)
  1976 Revueflex 2002 (= Chinon CXII i funktion men annan toppkåpa som påminner om Rolleiflex)
  1976 Revueflex 3003 (= Chinon CXII i funktion men annan toppkåpa som påminner om Rolleiflex)
  1976 Revueflex 4004 (= Chinon CE-II Memotron i funktion men annan toppkåpa som påminner om Rolleiflex)
  1976 Revueflex 5005 (= Chinon CE-II Memotron i funktion men annan toppkåpa som påminner om Rolleiflex)
  1976 Revueflex TL300 (= Cosina Hi-Lite)
  1976 Revueflex 3000 SM (= Chinon CXII)
  1976 Revueflex 5000EE (= Chinon CE Memotron)
  1976 Revueflex SM302(= Cosina Hi-Lite 402)
  1976 Revueflex TL300(= Cosina)
  1977 Revueflex EE303 (= Cosina)
  1977 Revueflex AC1 (= Chinon CE-3 Memotron)
  1979 Revueflex AC2 (= Chinon CE-4 Memotron)
  1979 Revueflex SC1 (= Chinon CM3)
  1979 Revueflex SLR (= Chinon)
  1979 Revueflex TL1 (= Praktica MTL3 men annan toppkåpa som påminner om Rolleiflex)
  1980 Revueflex SC2 (= Chinon CM-4)
  1980 Revueflex ACX (= Chinon CA-4)
  1980 Revueflex SC3 (= Chinon CM-4s)
  1980 Revueflex SD1 (= Chinon CS-4)
  1980 Revueflex SC1 (= Chinon CM-3)
  1981 Revue AC3s (= Chinon CE-5)
  1982 Revueflex AC3 (= Chinon CE-4s)
  1982 Revueflex TL25 (= Praktica MTL 5 men annan toppkåpa som påminner om Rolleiflex)
  1982 Revue AX3 (= Chinon CA-4s)
  1982 Revue AC3 (= Chinon CE-4s)
  1984 Revue AC4 (= Chinon CP5 Twin Program)
  1984 Revueflex AC3s (= Chinon CE-4s)
  1984 Revue AM Quartz (= Mamiya ZE-2 Quartz)
  1984 Revue X-4M (= Mamiya ZE-X)
  1985 Revue AC4 SP (= Chinon CP5 Twin Program)
  1985 Revue AC4 SP DX (= Chinon CP5 Twin Program)
  1987 Revue AC5 Digital (= Chinon CP-7M)
  1988 Revue AC6 AF (= Chinon CP-9AF)
  1989 Revue AC7 Multiprogramm (= Yashica 107 Multi Program)
  1991 Revue AC8 Multiprogramm (= Yashica 108 Multi Program)
  1991 Revue BC Electronic (= Praktica BMS)
  1993 Revue SC5 (= Cosina C1s)
  1993 Revue SC5 Auto (= Cosina C3)
  1994 Revue Solar 100 (= Cosina E1 Solar)
  1994 Revue DF-300 (= Minolta X-300)

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

 • Ny film: Fujifilm X-H1

  Test

  Nu släpper vi vår film om Fujifilms nya X-H1 - kolla in filmen på vår Facebook-sida eller Youtube-kanal (se länk nedan)! Det här är en kamera som kommer att passa många av oss som gillar att fotografera idag men är nyfikna på video...

  Se filmen på produktsidan:: Fujifilm X-H1 information + test & film • Panasonic Leica DG Elmarit 200/2,8 Power O.I.S.

  Test

  Vi har uppdaterat vårt test av Panasonics fasta 200mm och dessutom testat den tillsammans med den nu medföljande telekonvertern. Det är ett objektiv för dig som gillar Micro 4/3 och vill ha bästa möjliga kvalitet på dina bilder - på långt avstånd.

  Mats skriver: Högpresterande teleobjektiv i Leica Elmarit-serien, som ger en bildvinkel motsvarande 400mm på 35mm fullformat. Elmarit-serien är Leicas serie för objektiv med ljusstyrka f/2,8. Förutom fin ljusstyrka är Elmarit 200/2,8 O.I.S utrustad med effektiv optisk bildstabilisering. Som vanligt när det gäller Panasonics Leica-objektiv ska detta vara en mycket rejäl metallkonstruktion med fin känsla i mekaniken.

  Läs mer här: Panasonic Leica DG Elmarit 200/2,8 Power O.I.S. (Micro 4:3), inkl. telekonverter DMW-TC14 test

 • Samyang lanserar!

  Nyhet

  Idag lanseras ännu ett nytt objektiv från Samyang och det är ett 50mm f/1,2 till Canon-fattning. Serien XP Premium får sin tredje medlem och det är en brännvidd och en ljusstyrka som lockar många av oss. Test kommer under mars månad.

  Focus Nordic, agentur för Samyang, skriver: amyang XP Premium, en serie av manuellt fokuserade objektiv i lyxklass, får sin tredje medlem – det extremt ljusstarka Samyang XP 50mm f/1.2. Liksom de tidigare syskonen i serien, XP 14mm f/2.4 och XP 85mm f/1.2, är det nya objektivet konstruerat för att teckna ut fullformat och byggt med släta kåpor i halvmatt aluminiumlegering vilket gör det både robust och elegant.

  Samyang XP 50mm f/1.2 kommer med fattning för Canon EF och är försett med elektronik och kontakter för automatisk bländarstyrning samt överföring av information om brännvidd och ljusstyrka. Det gör det kompatibelt med kamerans samtliga lägen för exponeringsautomatik och ljusmätning. Objektivet stöder även fokusindikering i sökardisplayen. Den mjukgående fokusringen ger hög precision vid skärpeinställning och har en slät men greppvänlig gummiyta som harmonierar med metallkåporna och bidrar till det lyxiga intrycket.

  Den optiska kvaliteten är lika påkostad som den mekaniska. På insidan av objektivet finns 11 linser som placerats i 8 grupper. För att ge maximal skärpa vid alla bländare och över hela bilden används både en asfärisk lins och en lins av HR-glas (High Refractive). Tillsammans säkerställer de att objektivet kan matcha upplösningsförmågan hos bildsensorer med 50 megapixel och videoinspelningar i 8K. Den extrema ljusstyrkan, f/1.2, samt användandet av en 9-bladig bländare ger möjlighet till att ta bilder med mycket kort skärpedjup. Tillsammans med den optiska designen innebär det att bilderna får enastående mjuk, krämig och vacker bokeh (oskärpeteckning), som lämpar sig utmärkt för porträtt. Avancerad flerlagers antireflexbehandling (UMC, Ultra Multi Coating) motverkar reflexer och slöjbildning vid motljus och ser till att bilderna alltid blir kontrastrika och får naturlig färgåtergivning.

  Priset blir ca 7990kr inkl moms och leveranserna börjar i mars 2018.

  · Brännvidd: 50mm
  · Ljusstyrka: 1.2
  · Bildformat: 24 × 36 mm (fullformat). Passar även APS-C
  · Objektivfattning: Canon EF
  · Fokusering: Manuell
  · Bildstabilisering: Nej
  · Optisk konstruktion: 11 linser / 8 grupper
  · Minsta bländare: 16
  · Närgräns: 45 cm
  · Maximal förstoring: 0.17x (skala 1:5.9)
  · Antal bländarlameller: 9
  · Filterdiameter: 86 mm
  · Längd: 117 mm
  · Diameter: 93 mm
  · Vikt: 1200 gram
  · Medföljande tillbehör: Motljusskydd. Främre och bakre objektivlock

 • Smygtitt...

  Nyhet

  Tamron har på sitt eget Instagram-konto lagt upp den här bilden och man blir lite nyfiken på vad man nu ska lansera. Hela G2-serien har blivit ännu en succé och man är duktig på zoom-objektiv så frågan är...vad kommer den 22:a?

  Vilken glugg väntar du på? Många väntar på fasta objektiv som är ännu ljusstarkare än de som finns på marknaden idag. Uppdaterade versioner av många klassiker från Canon, Nikon och Sigma hade suttit fint eller varför inte nya, magiska objektiv till Fujifilm eller Micro 4/3? Vi tror att 2018 blir ett år av många vassa nyheter inom foto. Både överraskningar och väntade produkter och det har redan lanserats en hel del nytt och det är bara februari ännu. Vad väntar du på?

 • D850 presterar!

  Vi har fått in många rapporter från våra kunder om hur nöjda de är med sina Nikon D850 och en fotograf som presterar är Dejan Sokolovski som plåtar bilar för kataloger m.m. Nikon D850 och Sigmas objektiv är vardagsverktyget för honom.

  De senaste kamerorna från alla stora tillverkare verkar ha klarat sig undan större problem när det gäller barnsjukdomar och andra fel. Nikon D850 är Nikons flaggskeppsmodell och flera av oss har använt den under senaste tiden med stor behållning. Kombinationen hög upplösning, avancerad och träffsäker autofokus och för övrigt bra fart på kameran gör den svårslagen. Gillar man Nikons bildfilter, toner och färger är D850 en drömkamera - faktiskt för alla, oavsett vad man plåtar, det är svårt att hitta några brister.

  Bilen du ser på bilden är Subarus Outback och bilden är från Subarus europeiska vinterkampanj. Taget med Nikon D850.

 • X-files: Olympiapark

  Olympiapark i München byggdes för sommaolympiaden 1972.

  Denna bild är väldigt beskuren, men blev ändå bra tack vare GFX stora upplösning.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 64mm, 1/75s, f/8 och ISO 100.

  Se bilden i högre upplösning >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Magmod IRL

  Magmods produkter har sålt väldigt bra sen lansering och det är fler och fler som märker hur bra lösning det är för smidig ljussättning. Vi gillar Magmod och bilden du ser här ovan har tagits med hjälp av just Magmods prylar.

  Fotografen heter Fredrik Larsson och är verksam i Umeå. En mycket häftig bröllopsbild tagen med två olika exponeringar och ljussatt med hjälp av Magmod Grid, Magmod Sphere och själva magnetfästet på en Canon 600-blixt. Blixten hålls av modellens pappa vid fotografering. Fördelen med Canons, Nikons och tex Sonys blixtar är att de idag är mycket kraftfulla med högt ledtal vilket gör de väldigt användarvänliga när man behöver "kräma på". Läs mer om Magmod och beställ dina produkter via länken nedan - det är riktigt, riktigt bra grejer som vi, och många fotografer, kan rekommendera.

  Läs mer om Magmod: MagMod sortiment

 • Fujifilms nyhet!

  Test

  Vi har testat X-H1 och det är ett "förhandstest" då vi inte haft ett produktionsexemplar att tillgå ännu. Tester kommer att bekräftas och uppdateras så fort vi har en sån på plats men du kan redan nu se vad X-H1 går för!

  Mats skriver: I nya X-H1 har Fujifilm bland annat förbättrat autofokussystemet så att kameran ska fokusera snabbare och träffsäkrare än deras tidigare toppmodell X-T2, och speciellt vid svagt ljus och ifall motivet har relativt låg kontrast. Den fasdetekterande AF:en fungerar också ner ljusstyrka f/11, och är vad jag kan minnas den första och hittills enda kameran som klarar av att fokusera med objektiv som har lägre ljusstyrka än f/8. Vilket innebär i praktiken att man kan använda en 2x konverter med optik som har ljusstyrka f/5,6.

  Läs mer här: Fujifilm X-H1 test

 • Fujifilm X-H1

  Nyhet

  Nu kommer flaggskeppet i X-serien, Fujifilm X-H1, en kamera som flyttar Fujifilms position på marknaden, men tar också Fujifilm-användaren med sig in i den spännande världen av video. Vi tycker X-H1 är en spännande kamera!

  Fujifilm har en stark grund i sitt sortiment av fina objektiv och mycket potenta kameror - för en fotograf. För en X-T2-användare så kanske första intrycket inte är särskilt lockande eller spännande men när man grottar ner sig i X-H1 så förstår man vad Fujifilm vill och vad tekniken i X-H1 ger möjlighet till. Vi kommer att släppa vårt test av X-H1 inom kort (även en film på Youtube) som tar dig med på en genomgång av X-H1:an - kameran som inspirerar dig till att börja filma!

  Mycket är taget från X-T2, en av de populäraste entusiast-kamerorna på marknaden de senaste åren, men det är ett helt nytt kamerahus som känns genomtänkt när det gäller ergonomi, inbyggd 5-axlig stabilisering som ger 5 stegs stabilisering på de flesta objektiv, upp till 5,5 steg på något enstaka, touch-skärm och flera avancerade videofunktioner. Displayen på toppen är lånad från GFX och sökaren påminner om den i GFX. Knapparna är väldigt distinkta, sitter med lagom avstånd från varandra och har placerats väldigt smart. Det finns en AF-ON-knapp (!) och avtryckaren har en ny konstruktion som påminner om hur många professionella systemkamera-tillverkare valt att göra - det ger en distinkt och bra känsla. Kameran kommer även som Booster Kit, ett färdigt paket för dig som vill ha maximal batteritid och prestanda i kameran - ett bra val!

  DCI 4K i 24p, UHD upp till 30p, F-Log internt och ett filter, eller stil, kallad Eterna (film-simulation) efter den Eterna-film som fanns "förr i tiden". Du kan välja upp till 200 mbps och dessutom har man en hel del inställningsmöjligheter när det gäller videodelen. En konkurrent till Panasonics GH5, eller? Både ja och nej. X-H1 har fördelar tack vare utbudet av objektiv men saknar vissa element och funktioner som många yrkesfilmare behöver och vill ha. X-H1 är för oss en Hybrid (är det H:et i X-H1?) som gör att vi som idag bara fotograferar också får avancerade funktioner för att komma in i den spännande videovärlden - något som vi vill slå ett slag för. All den kunskap du som fotograf besitter kan du dra mycket nytta av när det gäller video. GH5, som man får se som en referens när man pratar spegelfritt och video, är inte längre en hybrid utan en videokamera i form av en spegelfri systemkamera medan X-H1 fyller en annan plats - en äkta hybrid, en kamera för dig som både vill fotografera och filma. X-H1 kommer att skapa nya filmare och filmer - vi tycker redan om tanken med X-H1.

  Priset på X-H1 blir 18990kr inkl moms och leverans i mars.

  Läs mer här: Fujifilm X-H1

  Läs mer om Booster Kit: Fujifilm X-H1 Booster Kit

  Det kommer mera...

  För att visa att video ligger nära till hands för Fujifilm så lanserar man två nya objektiv som också ska visa vart skåpet ska stå. MKX-objektiven 18-55mm T2,9 och 50-135mm T2,9 är två Cine-objektiv konstruerade för bästa möjliga funktion vid videofilmning. De har X-fattning och gör att tillsammans med X-H1 sitter man på en fin kombination. Båda objektiven är lika långa, har väldigt snarlik yttre konstruktion och samma filterdiameter för att underlätta objektivbyte när man har grejerna monterade i en rigg eller med olika tillbehör - man slipper helt enkelt justera yttre tillbehör - smart! Till och med vikten är den samma. 18-55mm kommer att kosta 39990kr och 50-135mm 42990kr inkl moms. Finns för leverans i juni 2018. Kontakta oss för mer info kring dessa!

  Läs mer om 18-55mm här: Fujinon MKX 18-55 T2,9 Fuji XF-fattning

  Läs mer om 50-135mm här: Fujinon MKX 50-135 T2,9 Fuji XF-fattning

 • Fotohistoria: Makinon

  All fotohistoria är inte kul. Idag ska vi beröra Makinon. Med tång. Och munskydd. Och skyddsglasögon. Sedan ska vi tvätta händerna.

  Vi kanske ska skriva att Makinon var ett lågprismärke vars kvalitet inte nådde upp till de mer kända objektivtillverkarna, det låter trevligt och bra. Och då använde vi varken orden skräp eller skit, även om de orden skulle passat bra i sammanhanget.

  Här i Sverige såldes Makinon av det som då kallades Domus varuhus. Det var på 70-80-talet. Det vara ganska lätt och lite kul att övertyga kunder varför de inte skulle köpa Makinon. Vi hade en Makinon 200mm där vi skruvade bort yttre designringen och sedan gick det att hälla ut alla linser ur objektivet. Konstruktionen var så bedrövlig, och så simpel. I ett riktigt objektiv så sitter varje element eller linspaket separat fastskruvat. På Makinon la de in element, plastring, element, plastring, element och sedan skruvas allt åt med designringen längst ut.

  Makinon saknade mer eller mindre kvalitetskontroll så det kan variera väldigt mycket mellan olika exemplar. Det är också därför vissa tyckte att Makinon var typ helt okej medan andra tyckte de var... kan ju inte skriva skräp... så undermåliga? Låter det bättre? Deras bästa, eller minst dåliga, objektiv var 28/2,8.

  Makinon börjades in historia 1967 i Gotanda, Shinagawa, Tokyo. De tillverkade OEM-objektiv fram till 1974 när de började tillverka objektiv under eget namn. De gick i konkurs någon gång i mitten av 80-talet. Troligen på grund av att det skulle bli för dyrt att bygga autofokusobjektiv.

  Det finns kanske någon som samlar på Makinon i världen men även det är tveksamt. De har inget samlarvärde och inget marknadsvärde. Självklart så finns det alltid lycksökare som begär överpriser på dessa objektiv. Vi har bara ett råd. Undvik. Vill du ha ett till samlingen som ett udda objektiv så kan du hitta dem på loppisar och auktioner för 1-20kr. Det Makinon 135/2,8 Macro du ser på bilden köpte vi för hela 64kr vilket är mer än vad den är värd, men vi behövde ett objektiv att ta bild av för detta inlägg. Vi har sett Makinon på eBay för upp till 3000kr vilket är ren galenskap. Risken finns att vi kan ha fått Makinon på fingrarna när vi tog bilden så nu går vi och tvättar händerna.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 
   

 • Sevenoak SK-SW Pro 2

  Test

  En produkt som gjort succé hos oss är den här stabiliseringen från Sevenoak (nästa leverans är i slutet av februari 2018) och Mats har testat den. Sevenoak släpper massor av nya produkter och det är riktigt vassa prylar!

  Mats skriver: Sevenoak SK-SW Pro 2 steadicam är en professionell stabilisering avsedd för DSLR- och videokameror. Den medger en mycket noggrann tyngdpunktsinställning genom en lätt flyttbar snabbplatta och justerbar motvikt som kan kompletteras med extra vikter. SK-SW Pro 2 steadicam ger mycket smidiga inspelningar, även om du sitter i en bil eller går/springer i trappor eller annan ojämn terräng.

  Läs mer här: Sevenoak Stabilizer SK-SW Pro 2 test

 • Zeiss lanserar!

  Nyhet

  Det kommer en till Loxia idag till Zeiss fina sortiment av objektiv och det är ett fast 25mm f/2,4 till Sony E-mount. Zeiss vill poängtera att den är avsedd lika mycket för video som stillbild. Ca 13670kr inkl moms och leverans i mars.

  Så här skriver Focus Nordic, Zeiss agentur i Sverige: Objektivet bjuder på exceptionell bildkvalitet och har flera videoanpassade finesser, exempelvis en bländarring som kan kopplas över till steglös inställning samt inbyggd elektronik som automatiskt aktiverar ett förstorat bildutsnitt eller startar fokuspeaking på skärmen så fort man vrider fokusringen*. Alla Loxia-objektiv har dessutom samma diameter (62 mm) vilket underlättar när man vill använda professionella fokushjälpmedel för filmning, till exempel Zeiss Lens Gears.

  Mekanisk och optisk perfektion är Zeiss signum och Loxia 25mm f/2.4 briljerar i båda avseendena. Kåporna är av metall och objektivet har försetts med väderskydd i form av gummipackningar som stänger ute både fukt och damm. Bländare och fokusring rör sig mjukt, glappfritt och med hög precision. Men trots det robusta utförandet väger objektivet endast 393 gram, vilket är i linje med Sonys filosofi som går ut på att erbjuda en kompakt och lätt utrustning utan att göra avkall på bildkvaliteten.

  Innanför höljet döljer sig en optisk konstruktion med 10 linselement indelade i 8 grupper. Användandet av asfäriska linser för att maximera skärpan och minimera distorsion samt två linser av ED-glas som korrigerar för kromatisk aberration (färgspridning) ger bilder med hög kontrast och detaljåtergivning från mitten hela vägen ut till kanterna. Zeiss har också designat optiken för att prestera väl vid alla fokusavstånd genom användandet av så kallade flytande linsgrupper. Reflexer och ströljus motverkas effektivt med Zeiss avancerade flerlagers antireflexbehandling T*.

 • Panasonic del 2

  GX-serien som varit väldigt populär (GX7, GX8) fylls upp med en GX9 som tar över stafettpinnen. Sensorn i GX9 har inget lågpass-filter, ett val vi sett många tillverkare göra senaste åren, för att maximera skärpa och detaljrikedom.

  GX9 är en "typisk" Panasonic när det gäller vad man kan förvänta sig. 4K video i 30/24p, alla olika 4K funktioner som de tidigare modellerna, 5-axlig bildstabilisering, WiFi och Bluetooth och en bra display som dessutom är vikbar 80 grader uppåt och ner 45 grader. Som vi vant oss med andra GX-modeller har den även en sökare som är vinklingsbar, 90 grader. Upplösningen är 2,7 mpixel i sökaren med en förstoringsgrad på 1,39x. En stabil och bra kamera från Panasonic men utan någon skräll. Läs gärna mer om TZ200 om du vill läsa mer om en skräll...

  Kommer i mars, pris för kamerahus 8990kr, kit med 12-32mm 9990kr och med 12-60mm för 11490kr

 • Tävling: vänliga veckan!

  Vecka 7 är Vänliga veckan, instiftat 1946 som en tradition med mottot "Vänlighet vinner" (1960 kom det om man ska vara petig). Vi gillar konceptet att under en vecka tänka och tala gott om sina medmänniskor. I alla fall göra en extra ansträngning!

  Hur ska vi då ta tillvara denna fina vecka? Jo, vi kör en fototävling där vi letar efter en känsla bakom temat "Vänliga veckan". Ta en bild med din mobiltelefon, din kamera eller leta bland gamla bilder och scanna in den - tävla med ett (1) bidrag till mail: blogg@cyberphoto.se. senast på söndag den 18:e februari ska den finnas i vår mailkorg. Vi kommer att premiera vinnaren med en Zhiyun Crane Plus, värde över 6000kr! Ett bidrag per tävlande, bilden måste vara tagen av samma person som tävlar med bidraget. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren. Anställda på CyberPhoto, släkt och nära vänner till anställda samt leverantörer får inte delta i tävlingen. Juryns beslut kan ej överklagas.

  Ha en underbar vänlig vecka!

  Läs mer om Zhiyun Crane Plus: Zhiyun Crane Plus, 3-axlig stabilisering

 • X-files: 2002

  BMW 2002 ti En riktig klassiker!

  Denna skulle passa perfekt i mitt vardagsrum, vem behöver soffa och bord... man kan ju sitta i bilen...

  Jag har en likadan bild utan kines men den är inte lika roligt minne. Han kom fram till mig och bad mig ta en bild av honom framför denna bil. En man med så god smak måste man ju hjälpa. På bruten kinengelska sa han, you look like a professional photographer, can you take a picture of me? Det är tyvärr nackdelen med GFX att den syns lite för mycket. Jag tycker om att smälta in i miljön med en kamera som inte väcker uppseende, därför jag använt Leica M så mycket men GFX är så galet mycket bättre än allting annat så det är bara att gilla läget.

  2002 ti hade dubbla förgasare och hela 119 hästar vilket var mycket för den tiden och den vikten. Den vanliga 2002 med enkel förgasare hade 101hk, 2002 tii med insprutning hade 130hk och slutligen drömbilen 2002 Turbo hade 170hk. Den senare tillverkades i bara 1672 exemplar och de är galet dyra idag. En begagnad i bra skick ligger kring miljonen.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 50mm, 1/60s, f/5,6 och ISO 250.

  Se bilden i full upplösning >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

   

 • Tamron AF SP 60/2,0 Di II Macro

  Test

  Klassiker. Det klingar positivt, eller hur? Frågan är om Tamrons 60mm macro (f/2) ska kallas klassiker eller är den passé? Vi har testat den med dagens kameror och vi vågar säga det, Tamrons 60mm får ses som en modern klassiker.

  Med arvet från 90mm macro-objektiv som verkligen är en klassiker och en milstolpe bland objektiv när det gäller pris och prestanda så håller även 60mm fanan högt och visar att Tamron kan det här med optik. Många av dagens G2-objektiv är helt fantastiska när det gäller hur de presterar och då blir man lite extra glad när något mycket billigare, mindre, lättare och enklare också ger möjligheten till att ta sitt livs bilder. Läs vårt test, det här kanske är något för dig, våren knackar ju på dörren till Sverige inom några veckor...

  Läs mer här: Tamron AF SP 60/2,0 Di II Macro 1:1 test

 • Bästa dealen?

  Just nu har vi kampanj på Siruis Survivalkit för dig som filmar - halva priset gäller ett begränsat antal och en begränsad tid! Läs mer om Survival från Sirui på vår hemsida och kolla in om det är något för dig. Ring eller maila oss om du har frågor.

  Läs mer här: Sirui Video survival kit

 • Zhiyun Rider-M

  Test

  Vi har testat Zhiyuns gimbal för din actionkamera, Rider M, för att se hur bra den är när det gäller! Mats har varit ute och jämfört den mot andra på marknaden och du kan läsa vårt test på hemsidan redan nu!

  Mats skriver: Det 3-axliga stabiliseringssystemet har tre olika fabriksinställda kontrollfunktioner: PAN FOLLOWING, LOCKING och FOLLOWING MODE, alla för att underlätta vid utomhusaktiviteter. Via kontrollfunktionerna kan man mycket enkelt göra vinkeljusteringar, utan att kompromissa på kamerans stabilitet. Dessutom har den en speciell 1-sekunders vinkellåsfunktion: vilket gör det möjligt att låsa kameravinkeln manuellt, genom att vrida kameran till önskat läge och hålla fast den i en sekund. Systemet låser då automatiskt i den valda positionen.

  Läs mer här: Zhiyun Rider-M test

 • Fotohistoria: Udda fåglar

  Idag ska vi få ett grepp över mer eller mindre okända objektivmärken.

  De har funnits många objektivmärken varav många var bara ett namn. Ett företag skapade helt enkelt ett varumärke som de sedan satte på objektiv som tillverkats av någon annan. Du ramlar nog över många av dessa märken på loppisar, Tradera och eBay.

  Astron var ett företag som köpte in objektiv lite var stans och satte eget namn på det. De hade ingen egen fabrik. Astron har identifierats som namnbytta Sun, Sigma och det som blev Samyang. Vissa Astron är byggda i Japan och vissa i Korea. Kvaliteten var generellt inte kass men inte speciellt bra heller. Ett billigt märke. De har inget egentligt andrahandsvärde, typ 0-100kr. De har inget samlar värde alls. Den mesta infon om Astron är nog tyvärr sedan länge försvunnen.

  Det finns många märken som egentligen har liknande historia och det finns egentligen ingen anledning att gå in i djupet på varje märke. Kenlock, Sears, Flexar, Phenix, Nova, Albinar Erno, Sirius, Mirage, Ozunon, Tou/FiveStar, och Sakar.

  Soligor har vi berättat om tidigare och deras objektiv byggdes av Kawanon, Kino, Komine, Sun Optical, Tamron och Tokina.

  Elicar, Ozeck och Panagor byggdes av bland annat Komine.

  Phenix grundades 1965 är ett kinesiskt statsägt företag och de tillvekar både kameror och objektiv.

  Bara för att förvirra lite mer så fanns det även Phoenix objektiv. De var högst troligt tillverkade av Cosina.

  Revuenon tillverkades av bl a Tamioka, som även tillverkade objektiv åt Yashica.

  Continental Optics var ett eget varumärke för en lågpriskedja i New Jersey. De tillverkades av Makina Optical Company i Japan.
  Focal var ett eget varumärke för K-Mart. De tillverkades av Makina Optical Company i Japan.

  Vivitar kanske vi återkommer till då det finns en hel del att säga om dem men de hade ingen egen tillverkning av objektiv. Deras objektiv tillverkades av många objektivfabriker och från serienumrets första eller två första siffror så kan du veta vilken fabrik objektivet kommer ifrån:

  6 Olympus
  9 Cosina
  13 Schneider Optik
  22 Kino (Kiron)
  25 Ozone Optical
  28 Komine
  32 Makinon
  33 Asanuma
  37 Tokina
  42 Bauer
  44 Perkin Elmer
  47 Chinon
  51 Tokyo Trading
  56 Kyoe Schoji
  75 Hoya Optical
  81 Polar

  Sakar har i skrivande stund köpt upp rättigheterna till namnet Vivitar.

  Centon är namnbytta Seagull objektiv.

  Här i Sverige ska vi inte heller glömma bort Expert objektiv, eller egentligen är det kanske något vi vill glömma. Det var OEM-objektiv av lägre rang som Expertkedjan satte sitt namn på.

  Man har även återupplivat märken som Miranda som egentligen var en kameratillverkare en gång i tiden, men som sedan fick vara namn på OEM-objektiv.

  Sun och Mitakon hade egna fabriker. Mitakon finns fortfarande kvar och heter egentligen Zhongyi och ligger i Sydkorea. Sun försvann på 80-talet och sögs förmodligen upp av Goyō Kōgaku Shōji Y.K. De blev stora på CCTV-objektiv men har under senare år marknadsfört sig under namnet Noktor.

  De flesta av dessa udda märken har inget samlarvärde och har väldigt begränsat marknadsvärde. Det är några få modeller som kan vara av intresse för vissa samlare, och då är risken att det blir överprissatta. Vivitar Series 1 är ett sådant exempel. De var mycket bra, men då med 70-talets mått. Deras zoomar är egentligen för dåliga för att användas på moderna digitalkameror. Linjeupplösningen räcker inte till. Ett problem för många gamla objektiv. I princip kan du stryka 95% av alla zoomar från den "analoga" tiden. Oavsett märke. Idag ligger de flesta kameror på minst 20M pixel och det ställer höga krav på objektiven. Och självklart ställs mycket större krav om du ligger på 40-50M pixel. Några få fasta objektiv har fortfarande ett användarvärde.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

 • Elinchrom uppdaterar

  Nyhet

  Elinchrom lanserar nu en ny firmware till ELC Pro HD, en blixt som levererar fantastiska prestanda. Den nya versionen heter V25.17 och återfinns på Elinchrom.com under fliken Support. Se till att uppdatera din ELC nu!

  Flash Before Ready - Enabled ger snabbare uppladdning och snabbare sekvensmöjlighet men exponeringen kan variera något. Ett sätt att få hög fart ur en ELC Pro HD. Väljer men istället Flash Before Ready - Disabled så blir det märkbart långsammare i Strobo-läge och i uppladdning men man får en korrekt exponering, varje gång. För att komma åt denna uppdatering måste man ladda ner "Updater" från Elinchroms hemsida, det räcker inte med EL-Skyport-programvaran.

 • Canon Extender EF 1,4x III

  Test

  Vi har testat Canons 1,4x konverter i version III med dagens kameror för att se hur den presterar. Samtidigt kan du jämföra mot konkurrenterna på ett smidigt sätt på vår hemsida. Vi gillar Canons konverter och i testet ser du varför...

  Mats skriver: Med konvertrar som sticker in i objektivet rekommenderar vi inte att man chansar utan att först säkerställa att konvertern passar det objektiv man tänkt använda den till, även om konvertern går att montera. Den kan i värsta fall krocka med de bakre linserna i optiken vid fokusering, vilket kan bli en dyr historia.

  För fler tips och råd, läs mer: Canon Extender EF 1,4x III test & jämförelse

 • Stugan

  Man kan bo på många sätt och på bilden ser du ett trevligt sätt att bo på om man gillar att ha det lite trångt, mysigt och ensamt. Visst ser det charmigt ut? Michael Törnkvist har har skickat in den här bilden till oss, härligt ställe, eller hur?

  En premie skickas ut till Micke per post som tack för en bild som vi gillar och vill dela här i Bloggen. Vill du se mer av Micke så kan du söka på Foto-Micke på Youtube, en härlig profil i fotobranschen! Vi har massor av härliga vinterbilder att bjuda på under veckan, se till att skicka in din bild till oss på blogg@cyberphoto.se så att vi får chansen att dela den och inspirera varandra!

 • Feiyutech A2000

  Test

  Olika märken och modeller av stabilisatorer är väldigt hett och vi har testat Feiyutechs A2000, en modell som kommit i skymundan av tex Zhiyun men som vunnit tester i många länder. Nu kan du läsa vad vi tycker!

  Mats skriver: Feiyutech A2000 är kompatibel med flera olika kameror. Den klarar av en maxvikt på 2 Kg vilket gör att man kan använda den tillsammans med spegelfria kameror som Panasonic GH-5, Sony A7S II samt större DSLR-kameror som Canon 5D IV, Nikon D850 etc, lite beroende på vilket objektiv man väljer förstås.

  Läs mer här: Feiyutech A2000 test

 • Manfrotto Xume

  Nyhet

  Vi gillar smarta prylar som förenklar vardagen för en fotograf och Xume från Manfrotto är precis en sån produkt. Att kunna byta eller kombinera filter snabbt och smidigt är något man ofta önskat och med Xume är det möjligt...

  Det kommer ofta in kunder till vår butik med objektiv där UV-filter suttit monterad under en längre tid och det går knappt att rubba den längre. Ibland kommer det in objektiv till vår inbytesavdelning med ett fint och dyrt filter och en kundkommentar att de inte fick loss filtret. Med Xume går det snabbt att byta mellan olika filter tack vare magnetkoppling - läs mer och se om det är något för dig! Vi har redan testat och vi är supernöjda med känslan och hur hårt den fäster, precis lagom för att alltid sitta kvar och för att enkelt lossna när man vill byta, snyggt jobbat, Manfrotto.

  Läs mer här: Manfrotto Xume filterhållare


 • Fotohistoria: Osawa

  Även om Osawa objektiv inte tillverkas längre så stöter man på dem rätt ofta. Här kommer berättelsen om dem och om Osawa som företag.

  Det hela börjar 1890 då Zensuke Osawa startar en fabrik och tillverkar väggklockor. senare så bygger de vidare med att imporera och exportera klockor, läderhantverk, cyklar, symaskiner och leksaker. Man öppnar också i Australien samt gör affärer med hela världen i början av 1900-talet. Man köper gasledningar från USA och gör dessutom affärer med Sovjetunionen. 1939 säljer man elektriska bilar. 1954 säljer man Agfa film. 1963 blir Osawa ensam distributör i världen för Mamiya kameror. Även om Osawa säljer och distribuerar många kända märken och produkter så är det troligen Mamiyas beslut 1984 att sluta sälja 35mm kameror som gör att Osawa tippar och går i konkurs. 1985 rekonstrueras företaget och de börjar sälja svenska Kosta Boda bland annat. Samma år får de även ensamrätt för WD-40 i Japan. Företaget finns i dag som butiker i Japan.

  Nu var det deras objektiv vi skulle titta närmare på och det finns tyvärr väldigt lite information om dem. Vi sålde dem kring början av 1980-talet och de distribuerades av samma företag som Mamiya. Osawa låg bra till i pris och kvaliteten var ändå rätt bra. Hur mycket mamiya var inblandat eller inte lär väl aldrig uppdagas men troligen så utvecklades och tillverkades Osawa objektiv av Osawa själva. Osawa var enda "pirattillverkaren" som tillverkade objektiv till Mamiya Z-serien. Osawa hade ändå en gedigen linje med objektiv och här listar vi de som vi känner till:

  28/2,8, 135/2,8, 200/4, 300/5,5, 400/5,6, 650/8,5, 24-43/3,5-4,5, 28-50/3,5-4,5, 28-80/3,5-4,5, 35-70/3,5-4,5, 35-105/3,5-4,3, 38-70/3,5, 60-300/5,6, 70-140/3,8, 70-150/3,8, 70-180/4,5, 70-210/4-5, 70-220/4,5, 75-260/4,5, 80-200/3,8, 80-200/4,5, 80-205/4,5, 85-300/5, 100-200/4,5

  Det är nog inte många i värld, om någon, som samlar på Osawa. De har inget egentligt marknadsvärde och inte heller något samlarvärde. Den du ser på bilden köpte vi in till vår samling enbart för att kunna ha på bild här i bloggen. Den betalade vi 99kr för.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.