Zeiss lanserar!

Nyhet

Det kommer en till Loxia idag till Zeiss fina sortiment av objektiv och det är ett fast 25mm f/2,4 till Sony E-mount. Zeiss vill poängtera att den är avsedd lika mycket för video som stillbild. Ca 13670kr inkl moms och leverans i mars.

Så här skriver Focus Nordic, Zeiss agentur i Sverige: Objektivet bjuder på exceptionell bildkvalitet och har flera videoanpassade finesser, exempelvis en bländarring som kan kopplas över till steglös inställning samt inbyggd elektronik som automatiskt aktiverar ett förstorat bildutsnitt eller startar fokuspeaking på skärmen så fort man vrider fokusringen*. Alla Loxia-objektiv har dessutom samma diameter (62 mm) vilket underlättar när man vill använda professionella fokushjälpmedel för filmning, till exempel Zeiss Lens Gears.

Mekanisk och optisk perfektion är Zeiss signum och Loxia 25mm f/2.4 briljerar i båda avseendena. Kåporna är av metall och objektivet har försetts med väderskydd i form av gummipackningar som stänger ute både fukt och damm. Bländare och fokusring rör sig mjukt, glappfritt och med hög precision. Men trots det robusta utförandet väger objektivet endast 393 gram, vilket är i linje med Sonys filosofi som går ut på att erbjuda en kompakt och lätt utrustning utan att göra avkall på bildkvaliteten.

Innanför höljet döljer sig en optisk konstruktion med 10 linselement indelade i 8 grupper. Användandet av asfäriska linser för att maximera skärpan och minimera distorsion samt två linser av ED-glas som korrigerar för kromatisk aberration (färgspridning) ger bilder med hög kontrast och detaljåtergivning från mitten hela vägen ut till kanterna. Zeiss har också designat optiken för att prestera väl vid alla fokusavstånd genom användandet av så kallade flytande linsgrupper. Reflexer och ströljus motverkas effektivt med Zeiss avancerade flerlagers antireflexbehandling T*.