• X-files: Grand Canyon

  GFX som flygkamera...

  Att fotografera från 11000 meters höjd genom dis och snett genom flygplansfönster ska inte kunna bli till något alls. Man har alla odds emot sig. Jag tog ett par bilder ändå och i Lightroom så nyttjade jag den magiska funktionen "Ta bort dis" och resultatet blev detta. Hade jag gjort den svartvit så hade inte färgerna varit något problem, och lägger man ner tid så kan man självklart få färger mer naturtrogna. Men... jag gillade hur bilden blev för bilden kan lika gärna vara från en av Jupiters månar. Jag är positivt förvånad över att GFX kunde leverera så bra detaljer med tanke på förutsättningarna. 64mm, 1/250s, f/11, ISO 100.

  Jag lovade förra lördagen att berätta om varför GFX plötslig blev en vettig resekamera. Självklart vet alla att en större sensor i regel blir bättre. Jag tycker att Sony RX100 IV är en fantastisk liten kamera. För storleken. Men jag kände att jag ville ändå ha nivån högre bildkvalitet så jag tänkte att Micro 4/3 med Olympus fina 12-100mm skulle vara perfekt. Tills jag jämförde mot Fujifilm X-T2, och då vill man ju inte nöja sig med sämre. Och sedan jämförde jag med fullformat som jag normalt använder och då ville jag ju inte ha sämre kvalitet än det. Då kom jag att tänka på GFX som jag plåtat en del med och resultatet var ju magnifikt så då jämförde jag med den också, och GFX är så galet mycket bättre än allting annat, på alla sätt. Men jag ville ju ha en smidig resekamera för fickan? Jag vet mycket väl kvalitetsskillnaderna sedan tidigare, men när man utmanar sig själv och sensorstorlekarna på detta sätt så blev det hur lätt som helst värt att släpa på en mellanformatskamera i stället för en kompaktkamera. GFX med 32-64mm-zoomen blir ändå inte så väldigt tungt eller stort. Lite begränsande med bara den zoomen men släpa med fler stora objektiv var över gränsen för min bekvämlighet. De som läser detta ligger på alla möjliga kravnivåer och åsikter, men kanske kan jag uppmuntra dig som läser att ta med ett steg bättre kamera på din semester än du brukar göra, kanske någon ändå tar med sin systemkamera i stället för att bara fotografera med telefonen. Det är så värt det när man kommer hem och får njuta av bilderna.

  Klicka här för full upplösning (33MB)

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Tävling: Dokumentär

  Nu startar vi vårens fototävling och temat är Dokumentär och för första gången är det en bildserie man tävlar med! Här har du en utmaning som gör fotograferandet mycket roligare under våren och det är riktigt fina priser i år!

  Första pris är en Sony A7 II som är en av de populäraste kamerorna just nu på marknaden med sin 24 mpixel fullformatssensor och mångsidighet. Andra pris är en Sony A6300 och tredje priset är en Sony HX-90V, kompaktkameran som har "allt". Riktigt fina priser värda att arbeta för helt enkelt! Tanken men tävlingen är att utmana oss fotografer till att göra en serie på tre bilder som tillsammans skapar en helhet som vi bedömer. Temat är Dokumentär och tolkningen av temat är fritt. Lycka till med fotograferingen - spännande att se bidragen!

  Tävlingen pågår tom 18 juni 2017. Bilderna ska mailas in till blogg@cyberphoto.se i JPG-format och max totalt 6MB. Vi bekräftar alla inkomna bidrag. Bilderna ska bifogas till mailet, ej infogas, länkas till eller komprimeras. Varje tävlande får tävla med en serie på 3st bilder. Vill man byta ut sitt tävlingsbidrag så går det bra tom sista tävlingsdagen. Juryns beslut går ej att överklaga, ev. vinstskatt betalas av vinnaren och familj till anställda på CyberPhoto får ej medverka i tävlingen. Serien måste innehålla 3 bilder (separata eller en bildfil bestående av tre olika bilder) då vi bedömer helheten av de tre bilderna under gällande tävlingstema. Fri efterbearbetning men bilderna får endast innehålla delar av bilder tagna av fotografen som tävlar med bidraget. Vi förbehåller oss rätten att använda bilder i vår Blogg, Facebook och Instagram i samband med tävlingen.

 • Sigma 135/1,8 DG HSM Art

  Test

  Sigmas efterlängtade 135:a är nu testad och för dig som uppskattar brännvidden så är det dags att spendera de närmaste minuterna med att läsa igenom Mats test av detta objektiv. Kan det här vara ett måste i porträttfotografens kameraväska?

  Mats skriver: Detta objektiv ger faktiskt knivskarpa bilder direkt på full öppning, och nedbländad några enstaka steg ökar skärpan ytterligare lite till för att sedan nå sin topp runt f/2,8-f/4 från hörn till hörn. Man börjar nästan undra om det kan bli så mycket skarpare än så här, dvs vad ögat kan uppfatta med dagens teknik och på en bildskärm av bästa sort. Distorsion och kromatisk aberration ligger på knappt märkbara nivåer. Men lite vinjettering får man räkna på f/1,8. Dess bokeh, eller bakgrundsoskärpan som det också kallas är helt enkelt fantastisk med mycket softa och fina övergångar från skärpa till oskärpa. Motljusegenskaperna är också bättre än vanligt, jag lyckades inte provocera fram en enda reflex.

  Läs mer här: Sigma 135/1,8 DG HSM Art test

 • Imorgon: Umeå

  Imorgon är det öppet i 1646 Studios från kl 13:30 till 19:00 så kom förbi, ta en fika och snacka video och foto med Panasonic som är på plats! Workshop med Bingo Rimér är kl 14:00 och 16:30 och är fullbokade. Välkommen att kika förbi!

  Som sagt är workshopen fullbokad men du kan komma till studion för att snacka med oss eller Panasonic. Mellan ca 15:30-16:30 finns Bingo på plats att snacka fotografering med så dyk in och inspireras till att ta bättre bilder och behålla glädjen i fotograferandet. Du är hjärligt välkommen!

  I samarbete med Medborgarskolan och Umemodellen ser vi till att du får möjligheten att lära dig mer om porträttfotografering tillsammans med en av våra bästa och mest kända porträttfotografer, Bingo Rimér. Med sprudlande glädje och fart får du tips, tankar och inspiration till att ta bättre bilder. Vi erbjuder dig att vara med helt utan kostnad och du ser schemat här nedan - se till att vara på plats! Panasonic är på plats med alla sina produkter och du kan testa GH5 eller någon annan av nyheterna och snacka fotoutrustning, video och fotografering. Vi ser till att det finns fika på plats.

  13:30 Lokalen öppnar - 1646 studios, Lärlingsgatan 18, Umeå
  14:00 Workshop med Bingo - anmälan enligt nedan, kostnadsfritt! (ca 90 min) FULLBOKAT!
  16:30 Workshop med Bingo - anmälan enligt nedan, kostnadsfritt! (ca 90 min) FULLBOKAT!
  19:00 Vi stänger för ikväll - tack för besöket!
 • Ljussabel

  Behövde ta ett porträtt härom kvällen men det var 10 minuter kvar innan solen skulle försvinna nedanför trädtopparna och det var så snabba ryck att jag fick lite halvt panik för jag hade en idé om hur bilden skulle se ut men tiden var för knapp...

  Eftersom bilden jag ville ta skulle tas i en bil och kännas realistisk ville jag helst arbeta med naturligt ljus men då det blev knappt om tid så blev det tufft. Som tur finns Polaroids Brightsaber som räddat mig förut när det varit tufft att hinna ljussätta eller när det naturliga ljuset inte räckt till. Man kan använda olika typer av LED-belysningar men den stora fördelen med Brightsaber är ljusstyrkan i kombinationen med den jämna och användbara värmen. Det medföljande filterröret gör att den går enkelt att kombinera med glödljus men även som i detta fall, att ljuset passar in till solnedgången som du kan se reflekteras i visiret i varm ton.

  Läs mer om Brightsaber här: Polaroid LED Brightsaber

  Batteritiden är riktigt bra, den är otroligt jämn och fin i dagsljusbalansen för naturlig look och det medföljer en fjärrkontroll vilket gör det enkelt när man plåtar ensam. Jag använde den även för att få lite liv i detaljbilder på fälgar, kolfiberdetaljer och annat på bilen. Den räcker inte för att arbeta med mindre bländaröppning eller lägre ISO men skapar liv i bilderna vilket gav mig möjligheten att på väldigt kort tid ändå komma hem med bra bilder.

  Objektiv: Sigma 35 1,4 ART (Läs mer här: Klicka här)

 • Fotohistoria: Leotax

  En japansk "Leica"

  Bilden är från vår egen samling och visar en Leotax TV 2 (Merit) från 1958.

  Företaget grundades 1938 av Nakagawa Kenzō och hette då Kyōei-sha och efter några namnbyten så heter det till slut 1956 Leotax Camera K.K.

  1947 så ogiltigförklarade USA alla tyska patent från före kriget så var det nu fritt fram att kopiera Leica. Andra företag som också gjorde det var Nicca och Canon. Leotax betraktades som den bästa av alla japanska Leicakopior. Till er samlare så kommer här en lista över deras modeller:

  1940 Leotax Original 50 ex tillverkade
  1940 Semi Leotax (original)
  1941 Semi Leotax (auto-stop)
  1941 Semi Leotax (postwar)
  1941 Baby Leotax
  1942 Leotax Special A 150 ex tillverkade
  1942 Leotax Special B
  1946 Leotax Special 600-700 ex tillverkade
  1947 Leotax Special DII 300-400 ex tillverkade
  1947 Leotax Special DIII 1000-1500 ex tillverkade
  1947 Leotax T
  1949 Gemflex
  1949 Leotax NR III 50 ex tillverkade
  1950 Leotax D IV 2500-3000 ex tillverkade
  1952 Leotax S 600-700 ex tillverkade
  1951 Semi Leotax New / DL
  1952 Semi Leotax DL II / R
  1954 Leotax F 5000-6000 ex tillverkade
  1955 Leotax K 4000-5000 ex tillverkade
  1957 Leotax TV 3000-4000 ex tillverkade
  1958 Leotax T2 1000 ex tillverkade
  1958? Leotax SV
  1958 Leotax K3 1000 ex tillverkade
  1958 Leotax TV 2 (Merit) 1000-2000 ex tillverkade
  1959 Leotax T2L (Elite) 3000-4000 ex tillverkade
  1960 Leotax Elite S2
  1961 Leotax G

  Leotax börjar stiga i pris då de är rätt sällsynta och dessutom mycket välbyggda med god precision. Ser ut som en Leica men är billigare. Leotax är nästan lite mer spännande att berätta om då Leica är både mer känt och betydligt vanligare. Ramlar du över en Leotax i bra skick till vettigt pris så köp den, de lär högst troligt bara stiga i värde.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Nu kommer den...

  Det har ryktats länge om att Sony ska lansera en A9 men det har inte varit något bekräftat förrän förra veckan då man går ut med att nu är den officiell och specifikationerna imponerar. Sony har överraskat förut och så än en gång.

  Hur seriös är A9 då? 693 AF-punkter som täcker 93% av sensorytan, 20 bilder per sekund "på riktigt" med full autofokus och ljusmätning och det helt ljudlöst. Ja, helt tyst och utan blackout i sökare eller display. Dessutom har man rent tekniskt maxat A9 för att vara riktigt snabb och inte ha några svagheter - i alla fall jämfört med konkurrenterna. Nu vet vi inte hur bra den är när det gäller bild men ser vi till det tekniska så imponeras vi ordentligt, vi tror att med rätt helhet så kan A9 bli ett helt nytt kapitel i Sonys fotohistoria för nu siktar man in sig på yrkesfotograferna.

  En buffert som rymmer det man kan förväntas ha behov utav och dessutom full 14-bitars avläsning i högsta seriebildtagning. De tekniska specifikationerna är på en så hög nivå att man tar ledningen i branschen och befäster profilen att Sony går längst fram i ledet. Även om systemet och produkterna har svagheter så har man tagit på sig teknikmössan och många av oss gillar att ha det mest tekniska och avancerade i kameraväskan.

  Sony har använt sin teknik från de avancerade kompaktkamerorna med mindre sensorer för att bygga sensorn i A9 vilket ger förutsättningarna till att få upp farten till den här nivån. Så klart måste autofokus och processor "hänga med" vilket det så klart gör med den nya 693-punkters-varianten. Vi som tyckte att autofokus med 399 punkter i A7R II var häftigt...

  60 bilder per sekund i Live View, även vid seriebildtagning, gör att fotograferandet upplevs filmiskt och det är nog en känsla man måste vänja sig vid, man har ju haft blackout i sökaren sen många år och nu ser man allt nästan oavsett vad man gör med kameran. Sony visar att det här är kameran för sport, action och annat som kräver eller har nytta av hög hastighet, inte primärt för filmare eller för dig som behöver högre upplösning. Inte nischad men ändå tydligt vad den ska användas till. Vi kommer att testa A9 inom kort - och det är första gången på länge som det känts så här spännande att testa en ny kamera - kommer man att imponeras lika mycket av kameran som av specifikationstabellen?

  Du kan boka A9 redan nu hos oss: Sony Alpha A9 boka här

 • Inbjudan: Bröllop

  Tyvärr bjuder vi inte in till ett bröllop här men däremot till en föreläsning och helkväll med Nordica Photography om bröllopsfotografering i samarbete med Fujifilm. Det här är en chans du inte får missa - allt kostnadsfritt dessutom!

  Platsen är 1646 Studios i Umeå (Lärlingsgatan 18) och vi öppnar dörrarna kl 18:00 den 13:e juni 2017. Fujifilm finns på plats och snackar prylar som tex nya GFX. Se till att vara på plats för vi får en unik föreläsning (kl 19:00) av Nordica Photography om bröllopsfotografering. Det finns möjlighet att stanna kvar efteråt och snacka fotografering tillsammans så se till att anmäla dig nu! Det gör du till blogg@cyberphoto.se och det är som sagt helt kostnadsfritt!

  OBS! Föreläsningen är på engelska! Man kan dock ställa sina frågor på svenska.

  Hjärtligt välkommen!

  Se gärna film om GFX med Nordica: Youtube: GFX Stories med Nordica Photography

 • GoPro Karma Grip

  Test

  Nu har vi släppt testet på Karma Grip från GoPro och den är precis lika bra som vi hoppades att den skulle vara. Kolla in vår testfilm och läs vad Mats tycker om denna smarta och enkla produkt från GoPro. Ditt nästa köp kanske?

  Läs mer här: GoPro Karma Grip test

 • Leofoto LN-404C

  Test

  Vi fortsätter att släppa tester på Leofoto och vi har testet "värstingen" LN-404C som är en rejäl pjäs som också kostar några kronor mer än de flesta andra. Mats har haft med sig detta stativ under en period - så hur är den?

  Mats skriver: LN-404C är ett högt och oerhört kraftigt stativ som klarar rejält tung utrustning och krävande användningsområden. Vi har inte lyckats "rubba" det och då har vi bokstavligen hängt under det med full kroppsvikt (60-70kg - täcks inte av garantin!). Skillnaden mot LN-364C är kort sagt att allt är grövre dimensionerat. Liksom lillebror LN-324C/LN-364C saknar 404C mittpelare. Istället har den en spindel där man montera antingen en topplatta eller en insats för videohuvud/nivelleringshuvud med 100 mm halvboll.

  Läs hela testet här: Leofoto LN-404C test

 • TIPA Awards 2017

  Nyhet

  Nyligen släpptes vinnarna av TIPA Awards 2017 och det är en hel del produkter så vi tänkte lyfta fram höjdpunkterna. TIPA tillsammans med EISA Awards är de högst ansedda priserna enligt många så det är viktigt, i synnerhet för tillverkarna.

  Bästa actionkamera. Om du får gissa? Fel svar - det är Sony som får priset för sin FDR-X3000R och även om GoPro är en fantastisk produkt med massor av roliga, kreativa och smarta tillbehör och funktioner så ger Sony otroligt bra bildkvalitet och har också många smarta lösningar. Vi gillar Sony X3000R så det är kul att se att TIPA håller med. Eller att vi håller med dem.

  Profoto vinner med sin D2 och det är också något vi håller med om. Profoto har visat de senaste åren att man är att räkna med och det märks på antalet kunder som är sugna på dessa. Är den då bäst? Svårt att säga utan att testa del för del med referensprodukter men vi ser att D2 är populär och kunder är supernöjda.

  GH5:an från Panasonic vinner som bästa kombinerade video & fotokamera vilket inte är en överraskning. Egentligen utan seriös konkurrens fortfarande...när kommer konkurrenterna med en kamera i samma prisklass med allt GH5 har? Lite underligt att den får spela ensam på spelplanen. Canon XC15 vinner som bästa videokamera. Bra produkt som är underskattad.

  Sony tar hem priset även för bästa "riktigt bra kompaktkamera" med RX100 V vilket den förtjänar. Också en produkt som, i alla fall just nu, spelar utan riktiga motståndare. X100F vinner också pris, för bästa "Professional"-kamera medan sony vinner för bästa "Expert"-kamera. Känns som två vinnare och så känns det i verkligheten, båda är fantastiska kameror.

  Olympus får pris för sitt 12-100mm F4 PRO, Fujifilm för 23mm F2 WR, Panasonic för 12-35mm F2.8 version II, Olympus för E-M1 Mark II, Fujifilm för både X-T2 och X-T20 samt GFX 50 S och Nikon för sitt 19mm PC F4 ED. Tamron vinner för sitt 150-600mm G2 vilket är välförtjänt då man får otroligt mycket för pengarna i den gluggen. Resten av listan hittar du hos TIPA, klicka på länken nedan för att se alla vinnare.

  Kolla in alla vinnare: TIPA Awards 2017 vinnare • The GFX files: Lägg på en rem

  Jag kommer att visa och berätta om mer Fujifilm GFX 50S har i bloggen varje lördag en tid framöver.

  Det hela började med en Sony RX100 IV som resekamera, nästa lördag ska jag berätta om hur i hela världen det slutade med en kanske något större GFX i stället. Då kommer jag också att börja visa bilder tagna med GFX. Men vi börjar med något helt annat, nämligen kameraremmar.

  Jag har använt Op/Tech kameraremmar under massor av år, så många att jag knappt minns hur många, men 10-15 år är ingen underdrift. Nu har vi äntligen dem i sortimentet igen. Det jag gillar med dem är att den tjockare delen av remmen är något elastisk så den fjädrar bort alla ryck kameran framkallar när man går. Den sitter också mjukt och skönt på axeln eller runt halsen, det blir aldrig någon kant som skär in. Sedan använder jag den ofta som underlag när jag tar stöd mot något. Med dess snabbfästen kan jag också snabbt byta mellan bred eller smal rem beroende på hur jag ska använda kameran. Ska jag stå en hel dag vid dragracing så är det skönt med en bredare rem som fördelar vikten bättre. På resa föredrar jag den smalare remmen OP/Tech Fashion Strap.

  Bilden du ser är tagen med en iPhone 7 Plus i porträttläge. Det är imponerande ändå hur bra de lyckas fuska fram en bokeh. Jag hade ställt ned kameran och satte remmen under objektivet för att skydda det mot repor och då såg jag att detta liknade ju verkligen en reklambild så jag tog en bild med telefonen. Bilden är tagen på Polynesian Culture Center, Laie, Oahu, Hawaii. Måste nog vara den plats där världens trevligaste människor jobbar. Åker du till Oahu någon gång så är detta något du inte får missa.

  Titeln på den här serien blev The GFX files av en väldigt udda anledning. På amerikansk TV så är det ännu mer och ännu äldre repriser än i Sverige. Och massor av reklam förstås. I alla fall så dök The Rockford files upp i TVn, ja, varför inte tänkte jag, så det fick bli The GFX files. Rockford tar över tror jag den hette i Sverige. Nej, jag orkade inte se avsnittet, det blev att redigera bilder i stället. Och att överleva frustrationen över att backa upp filer till Google drive via hotells långsamma wifi. Varje bild väger ändå 112MB. Varje dags fotografering tog 8-12 timmar att backa upp. Men datorn skötte sådant själv under varje natt så att fotografen fick sova gott.

  Klicka här för större bild

  The GFX files will return on a saturday near you!

  /Thomas

 • Canon EOS 77D

  Test

  Bland alla modeller som hamnar lite i kläm mellan de billigaste och de mer professionella hittar vi EOS 77D som är en mycket kompetent kamera och vi har släppt vårt test idag - helt kostnadsfritt för dig att läsa, klicka bara på länken nedan!

  Mats skriver: Med Canons gratis-app Camera Connect kan man bl.a. överföra och titta på bilder i sin smartphone eller surfplatta. Trevligt också med NFC på kameran för snabbare och direkt uppkoppling till appen i smartenheten. Det ska vara enkelt och gå fort att koppla upp sig, annars tröttnar man ganska snabbt på att använda sig av Wifi. Det går även bra att ta bilder och styra kameran via appen. Åtkomliga funktioner är bländare och slutartid (beroende på inställt exponeringsval i kameran), zoom, exponeringskompensation, ISO, bildtagningsläge och AF-läge. Man kan även flytta fokuspunkten genom att trycka på smartenhetens skärm. Tack vare Bluetooth så kan du låta kameran vara ständigt uppkopplad för enklare överföring av bilder till din smartphone eller surfplatta.

  Läs hela testet här: Canon EOS 77D test

 • Inbjudan: Umeå

  Nästa fredag, den 28 april, välkomnar vi dig till 1646 Studios i Umeå för en kostnadsfri workshop med Bingo Rimér och möjligheten att snacka foto med Panasonics Erik & Tobias - vi har nya GH5 på plats så klart - hjärtligt välkommen!

  I samarbete med Medborgarskolan och Umemodellen ser vi till att du får möjligheten att lära dig mer om porträttfotografering tillsammans med en av våra bästa och mest kända porträttfotografer, Bingo Rimér. Med sprudlande glädje och fart får du tips, tankar och inspiration till att ta bättre bilder. Vi erbjuder dig att vara med helt utan kostnad och du ser schemat här nedan - se till att vara på plats! Panasonic är på plats med alla sina produkter och du kan testa GH5 eller någon annan av nyheterna och snacka fotoutrustning, video och fotografering. Vi ser till att det finns fika på plats.

  13:30 Lokalen öppnar - 1646 studios, Lärlingsgatan 18, Umeå
  14:00 Workshop med Bingo - anmälan enligt nedan, kostnadsfritt! (ca 90 min)
  16:30 Workshop med Bingo - anmälan enligt nedan, kostnadsfritt! (ca 90 min) - FULLBOKAD!
  19:00 Vi stänger för ikväll - tack för besöket!

  Det är öppet 13:30-19:00 och du är välkommen när du önskar utan att anmäla dig, ta en fika och snacka fotografering och kolla på bilder. Vill du delta i Workshop så krävs anmälan till blogg@cyberphoto.se. Det är kostnadsfritt och båda omgångarna är med samma innehåll, välj den tid som passar dig bäst helt enkelt - ta gärna med din egna kamera. • Canon lanserar C Log

  Nyhet

  För att matcha upp 5D Mark IV med Cinema-serien när det gäller C Log kommer en uppdatering som ger tillgång till detta. Uppdateringen sker på Canons servicecenter och kommer att ha ett pris. Mera om detta inom kort.

  Så här skriver Canon själva: C Log har designats för att leverera en 800-procentig ökning i dynamiskt omfång och minimerar detaljförlusten i bildens mörkaste och ljusaste partier. När C Log används i EOS 5D Mark IV levererar en ISO-inställning på 400 det största dynamiska omfånget i 12 steg. Perfekt för tagningar i svåra ljusförhållanden.

  C Log ger maximal frihet vid efterbearbetningen och ändrar bildbehandlingsdata efter tagning. Filmare och filmmakare kan alltså enkelt färgmatcha med tagningar som gjort med andra kameror, inklusive alla i Canons Cinema EOS-serie. Tagningar från vilken kamera som helst kan kombineras och färgmatchas i en enda färggraderingsprocess, något som ger en slutgiltig global färg och en helgjuten känsla, oavsett om filmen tagits med olika kameror. C Log minskar också bruset, speciellt i skuggiga områden som kan uppstå under färggradering. Uppgraderingen gör filmernas färggradering mer flexibel via framställning av korrekta färger med smärre färgpåverkan.

 • Film om GFX

  Nyhet

  Vi producerar vår egen film om GFX som du hittar hos oss inom kort och under tiden kan du titta närmare på den film som Fujifilm själva släppte igår om deras mellanformatare GFX - kameran som så många är nyfikna på just nu!

  Du hittar filmen här: Youtube: GFX Stories med Daniel Tengs

 • Jobba hos oss i sommar!

  Vi söker flera medarbetare inför sommaren och vill du arbeta hos CyberPhoto i sommar så se till att skicka in din ansökan direkt! Vi söker personal till kundtjänst, service och försäljning. Tipsa gärna dina vänner om denna möjlighet inför sommaren!

  Vi erbjuder ett sommarvikariat med fasta arbetstider och fast lön hos oss i Umeå. Du som verkligen vill arbeta hos CyberPhoto är den vi primärt söker och det kan finnas en möjlighet till förlängning eller extra arbete även efter sommarperioden. Kundtjänst, service & retur och försäljning är de områden där vi behöver förstärkning under semestern.

  Maila din ansökan till tobias@cyberphoto.se redan nu!

 • Fotohistoria: Nikon F2

  Nikon F2 är en riktig klassiker och den verkar odödlig...

  Den Nikon F2A som vi har i samlingen verkar funka lika bra idag, även långtidsverket, som den gjorde när den var ny. Nikon måste ha använd något magiskt fett som aldrig åldras. Många andra äldre kameror tappar funktionalitet när deras smörjfett beckar ihop. Slutaren i F2 är av titan och verkar vara outslitlig även den. Denna kamera var så pålitlig och populär att när F3 lanserades så var det många som ändå valde F2 då de ansåg att elektroniska kameror var för amatörer. Nu visade sig F3 vara otroligt pålitlig även den. Nikon F2 är helt manuell och helt mekanisk med tider från 1/2000s till 1s samt 2s-10s via självutlösaren. En unik funktion är att alla tider från 1/90s till 1/2000s är helt varierbara, det är också därför de är markerade i grönt. Låt oss titta på dess historia:

  1965 prototyp för Nikon F2 påbörjas

  1971-1976 Nikon F2 Photomic med sökare DP-1. CdS EV1-17.

  1973-1976 Nikon F2S med sökare DP-2 som har lysdioder, detta är nog den minst intressanta samlar kameran då den sökaren hade elektroniska problem. CdS EV -2-17

  1976-1977 Nikon F2SB med sökare DP-3 som har lysdioder. Detta är eftertraktat samlarkamera då den bara tillverkades i 22000 ex. Sökaren har nu SBC fotocell och en annan elektronik än föregångaren och fungerar mycket bättre.

  1977-1980 Nikon F2A med sökare DP-11 och den har stöd för AI-koppling men stödet för F-klon är borta. AI står för Automatic Indexing och är helt enkelt hur bländarvärdet överförs till kamerans ljusmätare.

  1980 Nikon F2A "25 Anniversary" tillverkades i 4000 ex och hade en ganska ful skylt fastsatt på fronten på kåpan nedanför avtryckare. Ofta har dessa skyltar ramlat av på överlevande ex. Den firade att Nikon gjort affärer i USA under 25 år.

  1977-1980 Nikon F2AS med sökare DP-12 och den har stöd för AI-koppling men stödet för F-klon är borta. Skillnaden mot DP-11 är att DP-12 har lysdioder istället för en vanlig visare.

  1978-1980 Nikon F2 Titan med Titan DE-1 sökare. Kameran var byggd i titan precis som namnet anger.

  1978-1980 Nikon F2 High Speed hade en halvgenomskinlig spegel och klarade 10 b/s. Byggd i titan. Mycket eftertraktad av samlare.

  De populäraste samlarkamerorna är Nikon F2SB och F2AS, det vill säga de med lysdioder. En Nikon F2 oavsett version är en mäktig och snygg prydnad. Och förmodligen kommer den att fungera i all evighet verkar det som.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Sony Lanserar A9

  Nyhet

  Kvällen avslutas med två tunga lanseringar från Sony, en helt ny kamera och ett nytt objektiv! Vad sägs om A9, ett fartmonster som läser av sensorn på ett unikt sätt och tar upp till 20 bilder per sekund med en jättebuffert tillgodo?

  För det första så lanserar Sony ett FE 100-400mm F4.5-5.6 G Master OSS (GM) som blir supertelezoom med kanonskärpa ändå ut till yttersta hörnet i bilderna och vi vet hur bra GM-objektiven som redan lanserats varit så förväntningar är högt ställda! Mera om detta objektiv kommer på hemsidan under morgondagen. Leveranserna påbörjas i juni och priset landar på ca 29000kr.

  Boka ditt exemplar hos oss redan nu: Sony FE 100-400/4,5-5,6 GM

  Sony Alpha 9 eller A9 blir en nyhet som verkligen visar att Sony vill vara med på allvar. Massor av nya funktioner och fördelar i en högteknologisk produkt sammanfattar A9. Ingen superhög upplösning eller 6K video utan snarare fart och kvalitet samt Ethernet - här visar man att A9 ska tävla med de renodlade proffskamerorna och visst blir det kul att se hur denna står sig i det sammanhanget. Vad sägs om 20 bilder per sekund, en buffert på 241 RAW-bilder och 693 autofokus-punkter som täcker 93% av sensorn?

  Boka ditt exemplar hos oss redan nu: Sony Alpha A9 kamerahus

 • Bästa LED-belysningen?

  Vi har provat många olika och vet att det skiljer väldigt mycket mellan de olika tillverkarna och modellerna av LED-belysningar. Manfrotto har väldigt bra kvalitet och är generellt riktigt vassa men den vi imponerats mest av är Quadralite LED 600.

  Riktigt mycket för pengarna är rätt benämning på den här belysningen - otroligt kraftfull och jämn i ljuset vilket gör att det är ett verktyg som vi verkligen kan rekommendera. Sen att priset är i nivå med betydligt sämre och svagare produkter gör ju inte saken sämre. Så kort sagt - vill du ha mycket ljus för pengarna så kolla in vårt test av Quadralite LED 600. Du hittar testet här: Quadralite LED 600 test • Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 12-60/2,8-4 APSH Power O.I.S.

  Test

  Längsta namnet vinner...verkar Panasonic tro, men vi har hårdtestat nya 12-60:an som är ett objektiv i den nya generation som idag kompletterades med ett 8-18mm och inom kort med 50-200mm. Hur presterar 12-60:an då? Mats har testat.

  Mats skriver så här: Den optiska lösningen är mycket påkostad med hela 4 st asfäriska linselement och 2 st element i extra lågspridande glas (ED-glas). Sammantaget bidrar dessa till smidig storlek och låg vikt, samtidigt som de säkerställer låg grad av både sfärisk och kromatisk aberration - d v s bland annat bättre skärpa och renare färger i bilderna. Den 9-bladiga bländaren ger rund bländaröppning, vilket bidrar till relativt mjuk teckning av motivdelar utanför fokus (bokeh) och naturlig återgivning av reflexer i bilden. Nano Surface Coating-antireflexbehandligen motverkar effektivt interna reflexer och ströljusproblematik.

  Det låter lika bra som namnet är långt, läs hela testet här: Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 12-60/2,8-4 APSH Power O.I.S. test

 • Panasonic lanserar!

  Nyhet

  Även Panasonic lanserar nya produkter idag: för det första ett nytt objektiv som man skvallrat om tidigare, Leica DG Vario-Elmarit 8-18mm F2.8-4 ASPH som är anpassad för de nya och mycket snabba kamerorna från Panasonic.

  Man berättar och bekräftar att ett nytt 50-200mm är på gång inom kort i samma serie vilket vi ser fram emot. 8-18mm motsvarar bildutsnitt på 16-36mm och är uppbyggd av hela 15 glaselement i 10 grupper med flera glas i avancerad konstruktion och moderna behandlingar och ytbeläggningar. Snabba fokusmotorer och från början byggd för att matcha tex GH5 och andra supersnabba kameror från Panasonic. Preliminärt är priset ca 12990kr.

  Boka ditt exemplar här: Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 8-18/2,8-4 ASPH

  Även en ny kompaktkamera i TZ-serien presenteras, nämligen TZ90, som får en ny sensor på dryga 20 mpixel och ett omfång motsvarande 24-720mm, eller 30x zoom. 4K video och mycket annat typiskt Panasonic finns självklart inbyggt. Allt detta i en kamera som väger 322 gram. Även en ny firmware till GH5 är lanserad och finns snart att ladda ner - det är v1.1 som ger 4:2:2 10-bitars Full HD och flera nya mäöjligheter för de som använder anamorphiska filmstil. Man får alltså 4:2:2 10-bitars IPB med 100Mbps i 1080/59,97p. För de som filmar anamorphiskt är det i 3328x2496 pixlar i 150Mbps. I sommar kommer en till uppdatering som ger 400Mbps i 4K och 200Mbps i Full HD och en del annat smått och gott...Panasonic visar att man håller sitt ord om kommande uppdateringar. Känns verkligen som att GH5 kommer att låsas upp allteftersom och att det är ett smart köp i längden.

 • Fujifilm lanserar!

  Nyhet

  Det är inga helt nya nyheter Fujifilm kommer med men nu är 23mm och 110mm till GFX-systemet officiella och prissatta. Leveranserna börjar i juni 2017 och priset är ca 27990kr för 23mm och 29990kr för 110mm. Är du nyfiken på GFX?

  Bor du i eller nära Umeå så erbjuder vi dig att få låna GFX med två objektiv helt utan kostnad! Kom förbi och snacka med säljarna i butiken så hittar vi en lucka när du kan få lägga vantarna på denna superfina produkt. Vi vill passa på att tipsa om att du kan låna produkter från oss i butiken för att testa dem innan köp - gäller professionella och semiprofessionella produkter.

  Så här skriver Fujifilm: Utbudet av objektiv till Fujifilms mellanformatssystem GFX utökas med två nya GF-objektiv, porträttobjektivet GF110mmF2 R LM WR och vidvinkeln FUJINON GF23mmF4 R LM WR. Samtidigt lanseras även nya tillbehör, en ny mjukvaruuppdatering till GFX 50S samt en uppdaterad plan över kommande objektiv för systemet. Objektiven till GFX-systemet är framtagna med erfarenheter från X-serien och den sammanlagda kunskapen från en lång tradition av objektivtillverkning för både mellan- storformat och småbild. GF-objektiven representerar den högsta kvaliteten FUJIFILM kan frambringa med extremt hög upplösningsförmåga och utsökt färgåtergivning designade för att få ut den maximala potentialen ur GFX 50S. För att göra även framtida bildsensorer rättvisa är de byggda för att klara av ännu högre upplösningar.

  FUJINON GF110mmF2 R LM WR har en brännvidd som motsvarar 87mm (35mm-format) med en maximal bländaröppning på f/2. Objektivets stora bländaröppning bestående av nio rundade lameller i kombination med kamerans mellanformatssensor ger motiven en tredimensionell känsla med en fantastisk för- och bakgrundsoskärpa.

  FUJINON GF110mmF2 har en optisk design bestående av 14 linselement i nio grupper inkl. fyra ED-linselement för att minimera uppkomsten av sfärisk och kromatisk aberration. Det interna fokussystemet i kombination med en linjär fokusmotor möjliggör en snabb, tyst och precis skärpeinställning med bibehållen kvalitet på samtliga fokusavstånd. För att klara användning i tuffa fotograferingsmiljöer är objektivet väderskyddat (på nio områden) och tål väta, damm, smuts och låga temperaturer.

  FUJINON GF23mmF4 R LM WR har en brännvidd som motsvarar 18mm (35mm-format) och är perfekt lämpad för landskap-, interiör- och arkitekturfoto. Trots den mycket breda betraktningsvinkeln (99,9 °) är distorsionen begränsad till ett minimum med mycket hög upplösning och detaljrikedom kant till kant.

  Objektivet har en optisk design bestående av 15 linselement i 12 grupper inkl. asfäriska-, ED- och Super ED-linselement för att minimera distorsion samt uppkomsten av kromatisk aberration. Ghost-effekt och linsöverstrålning som är vanligt på objektiv med så här bred betraktningsvinkel reduceras effektivt av antireflexbehandling Nano-GI (Gradient Index). Objektivets autofokus arbetar snabbt och tyst tack vare ett internt fokussystem drivet av en linjär fokusmotor och för att klara användning i tuffa fotograferingsmiljöer är objektivet väderskyddat (på nio områden) och tål väta, damm, smuts och låga temperaturer.

  Såg du samma skvaller som vi såg? Hur ska man tyda "För att göra även framtida bildsensorer rättvisa är de byggda för att klara av ännu högre upplösningar." - är det något på gång? Man blir lite nyfiken, eller hur?

  Boka din 23mm här: Fujifilm GF 23/4,0 R LM WR för GFX
  Boka din 110mm här: Fujifilm GF 110/2,0 R LM WR för GFX

  Ny firmware till GFX

  Notis: Fujifilm säger att det kommer en ny, uppdaterad firmware till GFX under våren 2017 som ger bättre autofokus, exponering,tethering via WiFi och generellt bättre prestanda. Det här bådar gott och vi vet hur duktiga Fujifilm varit på att uppdatera sina produkter.


 • Tävla enkelt!

  Just nu kan du tävla om ett presentkort på 500kr hos CyberPhoto på vårt Instagram-konto, @cyberphoto_se, där du hittar hur du gör. Följ oss på Instagram för tävlingar och inspiration, väl värt att kika närmare på!

  Temat är svartvitt och för dig som inte provat på att fotografera svartvitt är ett tips att sitta vid datorn en kväll och testa på de bilder som du redan har tagit och att göra de svartvita. Att lära sig vad som blir bra utan färg och vad som inte funkar. Hur det fungerar med olika filter, hur kontrast, ton, olika färger och motiv blir när man tar bort färg är något som kan ta lite tid. Fördelen är att man utmanar sig själv och förhoppningsvis lär sig något nytt som man kan utnyttja den dagen man verkligen vill skildra något utan färg. Kolla gärna in på alla tävlingsbidrag på Instagram, där gömmer sig massor av riktigt fina bilder!

 • DJI lanserar!

  Nyhet

  Det kommer en ny version av Phantom men i generation 4 som funnits ett tag, nämligen Advanced. Stora skillnaden blir att den får en kamera av rang - nämligen med en 1" bildsensor på 20 mpixel - något vi känner igen från de mest avancerade kompaktkamerorna!

  Kameran klarar 4K video i 60 bilder per sekund och upp till 14 bilder per sekund i seriebildtagning. Uppdaterade FlightAutonomy System med fem sensorer för att undvika objekt i vägen för drönaren är inbyggt i Advanced-versionen. Fler komponenter i dyra material som magnesium och titan gör att den är tåligare än Phantom 4 men trots det, lättare. Mekanisk slutare, 7km räckvidd, 30 minuter flygtid och både H.264 samt H.265-kod upp till 100 mbps för filmen. Fjärrkontroll medföljer och finns i två versioner, med eller utan inbyggd display. Plus (+) betyder att man får med en fjärrkontroll med 5,5" display, Full HD och hög kontrast samt ljusstyrka även för soliga dagar.

  Boka din Phantom 4 Advanced redan nu: DJI Phantom 4 Advanced

 • Panasonic DC-GH5

  Test

  Nu släpper vi vårt test på GH5:an, kameran som så många väntat på! Att GH-serien skulle lyckas så bra som den gjort trodde nog inte ens Panasonic själva men nu är en av de viktigaste kamerorna på marknaden här och vi har testat!

  Mats skriver: Panasonics kameror är i regel mer kompetenta än många andra tillverkares modeller, och Lumix DC-GH5 kan i princip allt en kamera behöver kunna + mycket, mycket mer. För att nämna några exempel så kan du väldigt enkelt skapa en färdig time lapse-film direkt i kameran efter en avslutad intervalltagning. Post focus-funktionen innebär att man kan flytta fokus i bilden efter att bilden är taqen.

  Läs mer här: Panasonic Lumix DC-GH5 test

 • Glad påsk!

  Vi har öppet idag, skärtorsdag, precis som vanligt (till kl 17:00) i butiken och på telefon/mail. Stängt långfredag och annandag påsk. Nu hoppas vi att du får en riktigt fin påskhelg och se till att ta dig tid för fotografering i helgen!

  Efter påskhelgen startar vårtävlingen som vi kommer att anordna och du kan redan nu få ett hett tips: temat blir dokumentär och man ska skicka in en bildserie på 3 bilder som man tävlar med. Följer du bloggen så har du redan fått ett litet försprång! Här gäller det att hitta ett tema och något man vill skildra och berätta och få det att rymmas i en bildserie på 3 bilder. Riktigt fina priser blir det också...så se till att hänga med i Bloggen så missar du inget.

  Glad påsk!

 • Eizo ColorEdge CG2420

  Test

  Skärmar är något som är väldigt intressant men också klurigt att sätta sig in i för att verkligen förstå och uppskatta till fullo. Vår kväll med EIZO i Umeå nyligen var välbesökt och skärmar var av högsta intresse! Nu testar vi CG2420 från EIZO!

  Mats skriver: Eizo ColorEdge CG2420 är försedd med inbyggd hårdvarukalibrering som sker direkt i skärmen, och det sitter en liten sensor i den övre kanten som fälls ner vid kalibrering. Det gör att det är väldigt enkelt och går jämförelsevis snabbt att kalibrera denna skärm, så man kan knappast skylla på att man inte haft tid att kalibrera och behöver heller inte känna dåligt samvete för att man inte haft tid att utföra det regelbundet.

  Läs resten här: Eizo ColorEdge CG2420 test

 • Nikon D7500

  Nyhet

  Idag lanserar Nikon D7500 som bygger på sensor och processor från Nikon D500 vilket borgar för bra bildkvalitet, hög hastighet och 4K video. D500 är den mest prisbelönta kameran under 2016 (EISA, TIPA, CyberPhoto Awards m.m.) så det bådar gott...

  Nikon D7500 är inte en ersättare till D7200 utan en helt ny kamera som placerar sig i skiktet mellan D7200, som har några år på nacken nu, och D500 som är en semi-proffskamera. D7500 avser att vara den ultimata kameran för hobby- och amatörfotografen men med specifikationer som gör den väldigt het! Även om den är något långsammare än D500 (8 mot 10 bilder per sekund) så är det en väldigt snabb kamera och tillsammans med 51-punkters autofokus ger det förutsättningarna till riktigt bra prestanda och bilder. Buffert på 50 bilder RAW eller ca 100 bilder JPG. När det gäller video så har D7500 möjlighet att spela in 4K video. HDMI-utgången ger ren 4K som kan spelas in av en extern inspelare men även 4K video direkt till minneskortet. 30 bilder per sekund i 4K, 60 vid Full HD. Dessutom en digital bildstabilisering i Full HD och HD som vi kommer att testa så fort vi kan. Dessutom en riktigt bra, vinklingsbar, skärm på 3,2" som ger en mycket fin bildupplevelse.

  Samma 20 mpixel-sensor som D500, och det är en mycket, mycket bra sensor, konstruktion i samma typ av kompositmaterial som D750, Snapbridge för överföring till din smartphone, flimmerreducering (vid fotografering i tex lysrörsbelysning) och ett max-ISO på 51200 (utökat läge ger upp till motsvarande 1640000). Autofokusen klarar ner till -3 EV för mittpunkten och har 15 korslagda (av totalt 51st) AF-punkter. Kort sagt får man en väldigt kompetent och vädertätad kamera för pengarna.

  Vi har redan känt och klämt på kameran och det som man reagerar på direkt är formatet och designen. Det lite kantigare och mer kompakta formatet men med ergonomi som man känner igen från Nikon - ett rejält, djup grepp och smart placering av reglage och knappar. Skärmen är mycket fin och den känns som en modernare och lite tajtare kamera än tex. D7200 och D750. Vi återkommer med test och mer info!

  Säljstart juni 2017

  Boka ditt exemplar här: Nikon D7500

 • Säsong för bröllop

  Nu kommer våren och för många fotografer så fylls helgerna på med jobb - bröllopsjobb! Det är något som är kravfyllt då man har en enda chans på sig men vi har några tips på hur man kan förbereda sig för bästa möjliga resultat.

  Självklarheter som att ladda batterierna, formatera minneskorten osv. förmodar vi att du tänker på själv men vi har några andra tips vi fått ur vår egen erfarenhet och tillsammans med några av våra stamkunder. 1) Förbered även bröllopsparet. Berätta upplägget hur och när du kommer att vara med och vad de behöver tänka på. Att antingen inte bry sig om dig alls, för en mer dokumentär känsla, eller att de vet att du kommer att instruera dem under dagen. Att veta vad du tänkt dig gör det lättare för båda parter. 2) Berätta redan innan vad de kan förvänta sig. Sätt förväntningarna på en nivå som gör att du slipper stressen och bröllopsparet vet vad de kan förvänta sig när allt är klart. Både antal bilder där man kan kommunicera genom att tex. säga "Dagens mål är att få 8st bra och högkvalitativa bilder". Vissa har förväntat sig tiotals eller tom hundratals bilder och får man då 8st blir det "fel". Ibland förväntar sig paret bara ett par riktigt fina bilder och du sitter och sliter vid datorn i timmar för att få ihop 20st. Tydlighet är bra för båda.

  3) Lyssna på parets förväntningar - i god tid! Se till att ha en genomgång i god tid så att du kan planera och reka i tid och paret kan släppa pucken och känna sig trygga vilket underlättar en redan stressig och nervös dag. Korrigera också förväntningar som är felaktiga, att få motljusbilder när det regnar funkar inte, som exempel. 4) Instruera tydligt. För de mer formella bilder, instruera paret när det gäller hållning, detaljer, vinkel och allt annat, väldigt få par vet själv vad som blir bra på bild. Man kan som fotograf vara framme och peta i detaljer på klänningen och i kostymen eller tom håret, gör det med respekt men bestämt - allt för den perfekta bilden. 5) Reka med några kompisar. Att åka ut till området där du tänkt plåta är bra men se till att ta med ett par polare som också ställer sig i de poserna som du tänker dig - att åka ut själv och bara se ut bra platser räcker inte. Hur faller ljuset? Åk gärna och reka vid samma tid på dagen som du ska plåta paret. 6) Överraska & överleverera. Har man bestämt 8 bilder - leverera dem och få gärna med några "bonusbilder". Har du sagt 4 veckors leveranstid, se till att skicka dem till paret efter 2 veckor. Gör något som överträffar det överenskomna. Att levererar bilderna i två format, full upplösning och i litet format är ett annat tips - de mindre bilderna för användning i sociala medier och webb.

  Hoppas att din bröllopsfotografering går bra i sommar! Har du ett bra tips? Skriv en kommentar!

 • Leofoto VT-20 videohuvud

  Test

  Vi fortsätter att testa stativ och huvuden för att se vad som är det bästa på marknaden och Leofotos VT-20 är näst på tur. Som vi skrivit om tidigare har man tagit sig an högt satta mål hos Leofoto - som hittills fallit väl ut.

  Har du köpt ett stativ från Leofoto? Berätta gärna vad du tycker om ditt stativ, maila oss eller skriv en kommentar. Vi har fått en rejäl genomgång av materialvalen hos Leofoto och det är Toppklass på riktigt - sen är frågan om det är värt skillnaden eller inte men det får du bestämma själv - utifrån de tester vi gör. Har du förslag på produkter som vi borde testa? Skriv en kommentar!

  Läs mer här: Leofoto VT-20 videohuvud test

 • Leofoto LN-364C stativ

  Test

  Vi har testat en av de dyrare stativen som vi har i sortimentet och det visar sig att det är riktigt rejält stativ som visar vart skåpet ska stå. Leofoto står för hög kvalitet, riktigt hög kvalitet och man kan lita på att det är bra prylar. Toppklass!

  Mats skriver: Materialval är något man tar på stort allvar hos Leofoto. Man väljer de bästa tillgängliga materialen till sina stativ. Det innebär att alla metalldelar är av höggradig, precisionsfräst aluminium - som hårdeloxeras för att få en snygg och tålig finish. Benen är tillverkade i 10-lagers japansk kolfiberkomposit - vilket sägs vara marknadens bästa (de flesta andra använder kinesiska kolfiberrör idag), och skruvar är av högkvalitativt rostfritt stål. Att man fräser istället för att gjuta ger både ett hållbarare material med mindre godstjocklek och en bättre passning mellan delarna - vilket bidrar till säkrare funktion och bättre känsla.

  Läs mer: Leofoto LN-364C test

 • Variabla ND-filter

  Vad är ett ND-filter och vad ska man ha det till? ND står för Neutral Density och kallas normalt för gråfilter. Tanken med ett ND-filter är helt enkelt att minska ljusmängden som passerar genom objektivet, fast med minimal påverkan av färgbalansen. Varför?

  1. Om du vill ta en porträttbild en väldigt ljus dag kan du få problem, eftersom slutartiden blir för kort om du har en stor bländaröppning.

  2. Om du vill ta en bild med väldigt lång slutartid men inte vill blända ner optiken för mycket, eller helt enkelt inte kan blända ner tillräckligt.

  3. Om du vill filma med din DSLR-kamera en vacker sommardag och vill utnyttja möjligheten till kort skärpedjup, men inte kan pga att det är för ljust. Slutartiden kommer att slå i \\\"taket\\\" en sådan gång.

  Bilden här ovan är tagen med en slutartid på sex sekunder, och för att lyckas med det använde jag ett variabelt ND-filter från Pixel. Tack vare att jag själv kan ställa in hur stor effekt jag vill att filtret ska ge, dvs hur lite ljus som ska passera, kan jag snabbt och enkelt få den mängd \\\"släpighet\\\" i vattnet som jag är ute efter. Vrider jag lite till får jag en slutartid på 30-40 sekunder istället. Det går att komma åt den här effekten med hjälp av att sätta flera fasta ND-filter framför varandra, men det är opraktiskt och påverkar bildkvaliteten markant.

  Du hittar våra variabla ND-filter här

 • Zeiss lanserar!

  Nyhet

  Nu finns Batis 135mm att beställa - en ny kompis till din Sony med E-fattning! Hela namnet är Zeiss Batis Apo Sonnar 135 mm f/2,8 och det är ett tänkt porträttobjektiv med fokus o ofokus och skärpa. Som andra Batis har den autofokus.

  Zeiss har verkligen sett till att det är ett modernt objektiv med anpassad autofokus och en liten display som visar avstånd / skärpedjup. Väderskyddad och med bildstabilisering inbyggd vilket inte tillhör det förväntade när det gäller Zeiss. Vi ser fram emot att få testa detta objektiv inom kort. Nedan information är från Focus Nordic (agentur för Zeiss).

  Med det nya teleobjektivet ZEISS Batis 135mm f/2.8 får många porträtt- och bröllopsfotografer tillgång till ett nytt verktyg med ZEISS legendariska optiska kvalitet. Den långa brännvidden och stora bländaröppningen med nio rundade bländarlameller innebär att motivet kan fås att framträda mot en mjuk och snyggt oskarp bakgrund, en önskvärd egenskap vid den här typen av fotografering. Liksom de tidigare tre Batis-objektiven erbjuder nykomlingen snabb och säker autofokus samt den innovativa OLED-display som blivit seriens signum. Den kan visa inställt fokusavstånd och skärpedjup med hög precision och informationen syns tydligt även i solsken.

  Objektivet är byggt med ett väderskyddat hölje av metall och bajonetten har elektriska kopplingar som överför information om brännvidd, inställd bländare och fokusrörelser. Dessutom har ZEISS Batis 135mm f/2.8 utrustats med optisk bildstabilisering som motverkar skakningsoskärpa och ger bättre möjlighet att fotografera på frihand i befintligt ljus. Den optiska konstruktionen består av 14 linser monterade i 11 grupper. ZEISS har lagt stor möda på att eliminera bildfel och bland annat använt sig av en så kallad APO-design för att hålla mängden kromatisk aberration på ett absolut minimum. Resultatet är bilder med mycket låg distorsion samt hög kontrast och upplösning över hela bildfältet, både med Sonys spegellösa fullformatskameror och med modeller som använder APS-C-formatet.

  ZEISS Batis 135mm f/2,8 kommer att finnas i butik under Maj-2017 och får ett rekommenderat listpris på 20,290:- kronor inkl. moms.

  Läs mer och boka ditt exemplar: Zeiss Batis 135/2,8


 • Fotohistoria: Leica 0-III

  Vad sägs om en kamera som såldes för endast $2,8M vilket blir 25,278,971kr i dagens valuta! Det är den du ser på övre bilden.

  Denna helg tänkte vi titta på Leicas början och även början på fullformat.

  1849 23-årige Carl Kellner grundar sitt optiska institut i Wetzlar, Tyskland. Han har framgång med sina konstruktioner inom mikroskop och teleskop. 1855 Carl Kellner dör i tuberkulos. Hans änka gifte sig med Friedrich Belthle som säkrar företagets framtid.
  1864 mekanikern Ernst Leitz börjar i företaget.
  1865 Ernst Leitz blir delägare.
  1869 Belthle dör och Ernst blir ensam ägare och döper om företaget till E. Leitz Wetzlar.
  1900 De börjar serietillverka mikroskop och har 400 anställda och producerar 4000 mikroskop.
  1910 Tillverkningen ligger på 9000 mikroskop per år.
  1911 Oskar Barnack börjar som chefsmaskinist.
  1912 Max Berek börjar på företaget
  1913 Oskar Barnack blir chef över utvecklingsavdelningen.
  1914 Ernst Leitz II uppmuntrar Barnack att utveckla sina kameraidéer och "ur-leican" föddes. Objektivet konstruerades av Berek.
  1920 Ernst Leitz dör och Ernst Leitz II tar över verksamheten.

  1923 övertygade Oscar Barnack sin chef Ernst Leitz II att bygga en prototyp. Denna grundar sig på den kamera som han tog fram redan 1914, där kameran använder 35mm film och där filmen horisontellt och får då formatet 24x36 till skillnad från filmkamerorna för biografbruk som använde filmen vertikalt och hade formatet 18x24. Så här föds det filmformat som varit dominerande genom fotohistorien och som vi i dag kallar fullformat. De byggde 31 prototyper som fick ett ganska blandat mottagande.
  1924 Ernst Leitz II beslöt att börja tillverka första 35mm kameran, som fick namnet Leica I. Namnet kom från LEItz CAmera = Leica.
  1925 Kameran lanseras på Leitz vårmarknad blev en omedelbar succé.

  Oskar Barnack såg Leica som en liten och smidig kamera som ger små negativ som förstoras upp till stora bilder. För att uppnå detta så krävs mycket skarpa negativ, och för att uppnå det så krävs en riktigt skarp optik. De provade med en del befintliga objektiv, men de dög inte, så man tog fram ett eget objektiv 50/3,5 som hade fem linser i 3 grupper och fick namnet Elmax efter E Leitz och MAX Berek. Inom kort hade professor Berek konstruerat en uppgraderad variant med fyra element i tre grupper som fick namnet Elmar. Det var betydligt enklare och billigare att bygga. Professor Berek hade två hundar, Hektor och Rex. Dessa fick ge namn åt två objektivserier, den ena fick heta Hektor och den andra Summarex.

  Leica I (Version A) kom först med ett Anastigmat 50/3,5 objektiv. 174st tillverkades och detta är den mest åtråvärda av den modellen. Nästa produktion på 1000 kameror hade Elmax 50/3,5 objektiv och även de är eftertraktade samlarobjekt. Den tredje och mest populära versionen hade ett Elmar 50/3,5 objektiv och tillverkades från 1926 ända fram till 1936. Det fanns också en liten serie med Hektor 50/3,5 som bara tillverkades i 1330 exemplar 1930-1931.

  1926 E Leitz lanserar sin första diaprojektor.

  1930 Leica I konstrueras om för att kunna ta utbytbara objektiv och Leicas berömda M39-gänga är född.
  1932-1948 Leica II blir den första kameran med mätsökare. Kallas även Leica D.
  1932 Den 100,000e Leica II lämnar bandet.
  1933-1939 Leica III. Nu finns även långa slutartider tillgängliga. Kallas även Leica F. Liknande II men med långtidsverk.
  1935-1940 Leica IIIa. Den har 1/1000s som snabbaste exponeringstid.
  1936 Oskar Barnack avlider.
  1938-1940 Leica IIIb här flyttade man mätsökare och sökare närmare varandra.

  Här tar vi ett avbrott i kamerahistorien och riktar oss in på något som kallas "Leica freedom train". Många av Leicas ingenjörer och arbetare var judar. När Hitler kom till makten så tilldelade Ernst Leitz II dessa judar, deras familjer och ofta också vänner till säljkontor utomlands: Frankrike, England, Hong Kong och USA. Varje jude som anlände till USA fick en Leica kamera och fick stipendium fram till dess de hittat arbete. Detta nådde sin höjdpunkt 1938 efter kristallnatten fram till 1 september 1939 då Tyskland invaderade Polen och stängde sina gränser. Den nya regimen utnyttjade Leica dels till att få kameror till militären men också till av få tag i utländskt kapital. Leitz dotter Elsie Kuhn-Leitz blev arresterad och misshandlad av gestapo när hon hjälpte judiska kvinnor att fly över gränsen. Hon blev släppt till slut. Hon hamnade under misstanke igen när hon försökte förbättra levnadsvillkoren för de 700-800 ukrainska kvinnliga slavarbetare som tilldelats deras fabrik under 1940-talet. Leitz-familjen ville inte ha någon uppmärksamhet för sina heroiska insatser och det var inte först efter deras död detta blev allmänt känt genom en bok som släpptes 2002.

  1940-1951 Leica IIIc med gjutet chassi.
  1940-1945 Leica IIId är väldigt sällsynt och endast 427st blev byggda.
  1948-1951 Leica IIc med gjutet chassi.
  1950-1956 Leica IIIf
  1951-1956 Leica IIf liknande IIIf men saknar långtidsverket.
  1957-1960 Leica IIIg

  Nu är vi framme där Leica M tar över och det blir en historia längre fram.

  Alla gamla Leica-kameror har någon form av samlarvärde. De är sällan billiga men de är alltid välbyggda och har en imponerande precision.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Canon lanserar!

  Nyhet

  Idag lanserar Canon ett par nyheter och det är en produkt som är lite extra spännande då den är bra prissatt, i synnerhet om den levererar bra bilder, nämligen ett 35mm makro-objektiv med inbyggd belysning för ca 4350kr inkl moms!

  Den heter Canon EF-S 35mm f/2,8 Macro IS STM vilket berättar att den har både bildstabilisering och STM-motorer för snabb, exakt och bra fokusering samt kompensation för vibrationer och rörelser. Trots sitt lilla yttre har den 10 olika linselement varav ett är asfäriskt (korrigerar en del optiska fel) och en 7-bladig bländare samt då en inbyggd belysning. Just belysningen gör detta objektiv extra spännande och an har dessutom delat upp belysningen i två halvor som man kan ha igång samtidigt eller välja endast den ena halvan för att tex kompensera infallande ljus i bilden från ena sidan. Smart och kreativt - sånt här gillar vi, Canon! Mera kreativa lösningar till bra pris!

  Boka här: Canon EF-S 35/2,8 Macro IS STM

  Canon lanserar också en ny resekamera med riktigt fina specifikationer, Canon Powershot SX730 HS. Vad sägs om 5,9 bilder per sekund, 20,3 mpixel, 24-960mm (motsvarande brännvidd, 35mm) och inbyggd WiFi samt NFC. Vinklingsbar skärm, bildstabilisering och Bluetooth också...alltså en fullspäckad resekamera med massor av zoom för 4290kr.

  Boka här: Canon PowerShot SX730 HS • Filter från NISI

  Nyhet

  Vi har nu filter från NISI i sortimentet och för dig som inte hört talas om dessa förut så är det mycket högkvalitativa filter för dig som plåtar landskap, filmar eller av andra anledningar har nytta av mycket hög kvalitet. NISI är top of the line.

  Systemet har funnit ett tag och har nu hittat till Sverige och det populäraste är ett 100mm system, dvs 100mm breda filter där vi har adapterringar och hållare samt alla de vanligaste filtrena i lager inom kort. NISI har valt glas av mycket hög kvalitet behandlat med olika ytberhandlingar som gör att man får väldigt lite eller inga färgfel, minimalt med reflektioner och ändå en yta som är enkel och tålig att rengöra. Nano coating som bla. Nikon har i sina toppklass-objektiv återfinns på alla filter från NISI.

  Läs mer och beställ här: NISI filter och tillbehör

  Se filmer här: Youtube: Mer om NISI

 • Tether Tools Case Air

  Test

  Här är prylen som ger dig trådlös kommunikation mellan kameror från Canon och Nikon samt din surfplatta eller smartphone - upp till 45 meter räckvidd! Kolla in Mats test av denna smarta produkt som nu finns i lager för direkt leverans.

  Mats skriver: De flesta Nikon och Canon kameror ger möjlighet till Live View i din mobil eller surfplatta. Den stora bildskärmen förenklar komposition av bild och man kan välja fokuspunkt genom att trycka bilden. Kamerans funktioner som exponering, fokus m.m. styrs via Appen och ett histogram samt rutnät förenklar inställning och komposition. Bilder kan förhandsvisas i ministorlek samt visas separat och zoomas för detaljgranskning.

  Läs allt här: Tether Tools Case Air test

 • Nikon 100 år

  Nyhet

  Nikon firar 100 år i juli 2017 och det är verkligen värt att fira med tanke på vilka fina produkter det kommit under åren. Vilken Nikon-produkt känner du lite extra för? En F-kamera? Ett Nikkor-objektiv? Skriv gärna en kommentar!

  Nikon meddelar idag att det kommer en Nikon D5 100th Anniversary Edition samt en Nikon D500 100th Anniversary Edition när det gäller kameror och ett 70-200mm som jubileumsutgåva. Det är den nyaste modellen med efternamnet E och FL ED VR som kommer i en specialversion. Dessutom kommer man att kunna köpa ett set med 14-24mm, 24-70mm och 70-200mm tillsammans i en väska som går i temat 100th Anniversary Edition. Tre olika kikare och flera småprodukter kommer under sommaren i samma tema - återstår att se om dessa når Sverige och i vilka antal.

 • Nu på onsdag!

  Det händer mycket i vår och nu kan vi presentera nästa föreläsare och det är Hannes Söderlund som tillsammans med Canon besöker oss den 5 april - helt kostnadsfritt, som alltid, att träffa Canon, Hannes och att delta i föreläsningen.

  Mycket inspirerande kväll enligt nedanstående schema men anmäl dig nu för det är ett begränsat antal platser! Canon är på plats och visar nya produkter och du kan känna och klämma på dessa både innan och efter föreläsningen. Vi bjuder på snacks och lite fika och platsen är 1646 Studios, Lärlingsgatan 18, Umeå. Anmäl dig till blogg@cyberphoto.se så fort du kan. VÄLKOMMEN!

  17:30 Vi öppnar dörrarna, Canon finns på plats
  18:15 Föreläsning Hannes Söderlund, porträtt och reklamfotografering
  20:30 Vi stänger dörrarna för kvällen!