The GFX files: Lägg på en rem

Jag kommer att visa och berätta om mer Fujifilm GFX 50S har i bloggen varje lördag en tid framöver.

Det hela började med en Sony RX100 IV som resekamera, nästa lördag ska jag berätta om hur i hela världen det slutade med en kanske något större GFX i stället. Då kommer jag också att börja visa bilder tagna med GFX. Men vi börjar med något helt annat, nämligen kameraremmar.

Jag har använt Op/Tech kameraremmar under massor av år, så många att jag knappt minns hur många, men 10-15 år är ingen underdrift. Nu har vi äntligen dem i sortimentet igen. Det jag gillar med dem är att den tjockare delen av remmen är något elastisk så den fjädrar bort alla ryck kameran framkallar när man går. Den sitter också mjukt och skönt på axeln eller runt halsen, det blir aldrig någon kant som skär in. Sedan använder jag den ofta som underlag när jag tar stöd mot något. Med dess snabbfästen kan jag också snabbt byta mellan bred eller smal rem beroende på hur jag ska använda kameran. Ska jag stå en hel dag vid dragracing så är det skönt med en bredare rem som fördelar vikten bättre. På resa föredrar jag den smalare remmen OP/Tech Fashion Strap.

Bilden du ser är tagen med en iPhone 7 Plus i porträttläge. Det är imponerande ändå hur bra de lyckas fuska fram en bokeh. Jag hade ställt ned kameran och satte remmen under objektivet för att skydda det mot repor och då såg jag att detta liknade ju verkligen en reklambild så jag tog en bild med telefonen. Bilden är tagen på Polynesian Culture Center, Laie, Oahu, Hawaii. Måste nog vara den plats där världens trevligaste människor jobbar. Åker du till Oahu någon gång så är detta något du inte får missa.

Titeln på den här serien blev The GFX files av en väldigt udda anledning. På amerikansk TV så är det ännu mer och ännu äldre repriser än i Sverige. Och massor av reklam förstås. I alla fall så dök The Rockford files upp i TVn, ja, varför inte tänkte jag, så det fick bli The GFX files. Rockford tar över tror jag den hette i Sverige. Nej, jag orkade inte se avsnittet, det blev att redigera bilder i stället. Och att överleva frustrationen över att backa upp filer till Google drive via hotells långsamma wifi. Varje bild väger ändå 112MB. Varje dags fotografering tog 8-12 timmar att backa upp. Men datorn skötte sådant själv under varje natt så att fotografen fick sova gott.

Klicka här för större bild

The GFX files will return on a saturday near you!

/Thomas