Nu kommer den...

Det har ryktats länge om att Sony ska lansera en A9 men det har inte varit något bekräftat förrän förra veckan då man går ut med att nu är den officiell och specifikationerna imponerar. Sony har överraskat förut och så än en gång.

Hur seriös är A9 då? 693 AF-punkter som täcker 93% av sensorytan, 20 bilder per sekund "på riktigt" med full autofokus och ljusmätning och det helt ljudlöst. Ja, helt tyst och utan blackout i sökare eller display. Dessutom har man rent tekniskt maxat A9 för att vara riktigt snabb och inte ha några svagheter - i alla fall jämfört med konkurrenterna. Nu vet vi inte hur bra den är när det gäller bild men ser vi till det tekniska så imponeras vi ordentligt, vi tror att med rätt helhet så kan A9 bli ett helt nytt kapitel i Sonys fotohistoria för nu siktar man in sig på yrkesfotograferna.

En buffert som rymmer det man kan förväntas ha behov utav och dessutom full 14-bitars avläsning i högsta seriebildtagning. De tekniska specifikationerna är på en så hög nivå att man tar ledningen i branschen och befäster profilen att Sony går längst fram i ledet. Även om systemet och produkterna har svagheter så har man tagit på sig teknikmössan och många av oss gillar att ha det mest tekniska och avancerade i kameraväskan.

Sony har använt sin teknik från de avancerade kompaktkamerorna med mindre sensorer för att bygga sensorn i A9 vilket ger förutsättningarna till att få upp farten till den här nivån. Så klart måste autofokus och processor "hänga med" vilket det så klart gör med den nya 693-punkters-varianten. Vi som tyckte att autofokus med 399 punkter i A7R II var häftigt...

60 bilder per sekund i Live View, även vid seriebildtagning, gör att fotograferandet upplevs filmiskt och det är nog en känsla man måste vänja sig vid, man har ju haft blackout i sökaren sen många år och nu ser man allt nästan oavsett vad man gör med kameran. Sony visar att det här är kameran för sport, action och annat som kräver eller har nytta av hög hastighet, inte primärt för filmare eller för dig som behöver högre upplösning. Inte nischad men ändå tydligt vad den ska användas till. Vi kommer att testa A9 inom kort - och det är första gången på länge som det känts så här spännande att testa en ny kamera - kommer man att imponeras lika mycket av kameran som av specifikationstabellen?

Du kan boka A9 redan nu hos oss: Sony Alpha A9 boka här