X-files: Grand Canyon

GFX som flygkamera...

Att fotografera från 11000 meters höjd genom dis och snett genom flygplansfönster ska inte kunna bli till något alls. Man har alla odds emot sig. Jag tog ett par bilder ändå och i Lightroom så nyttjade jag den magiska funktionen "Ta bort dis" och resultatet blev detta. Hade jag gjort den svartvit så hade inte färgerna varit något problem, och lägger man ner tid så kan man självklart få färger mer naturtrogna. Men... jag gillade hur bilden blev för bilden kan lika gärna vara från en av Jupiters månar. Jag är positivt förvånad över att GFX kunde leverera så bra detaljer med tanke på förutsättningarna. 64mm, 1/250s, f/11, ISO 100.

Jag lovade förra lördagen att berätta om varför GFX plötslig blev en vettig resekamera. Självklart vet alla att en större sensor i regel blir bättre. Jag tycker att Sony RX100 IV är en fantastisk liten kamera. För storleken. Men jag kände att jag ville ändå ha nivån högre bildkvalitet så jag tänkte att Micro 4/3 med Olympus fina 12-100mm skulle vara perfekt. Tills jag jämförde mot Fujifilm X-T2, och då vill man ju inte nöja sig med sämre. Och sedan jämförde jag med fullformat som jag normalt använder och då ville jag ju inte ha sämre kvalitet än det. Då kom jag att tänka på GFX som jag plåtat en del med och resultatet var ju magnifikt så då jämförde jag med den också, och GFX är så galet mycket bättre än allting annat, på alla sätt. Men jag ville ju ha en smidig resekamera för fickan? Jag vet mycket väl kvalitetsskillnaderna sedan tidigare, men när man utmanar sig själv och sensorstorlekarna på detta sätt så blev det hur lätt som helst värt att släpa på en mellanformatskamera i stället för en kompaktkamera. GFX med 32-64mm-zoomen blir ändå inte så väldigt tungt eller stort. Lite begränsande med bara den zoomen men släpa med fler stora objektiv var över gränsen för min bekvämlighet. De som läser detta ligger på alla möjliga kravnivåer och åsikter, men kanske kan jag uppmuntra dig som läser att ta med ett steg bättre kamera på din semester än du brukar göra, kanske någon ändå tar med sin systemkamera i stället för att bara fotografera med telefonen. Det är så värt det när man kommer hem och får njuta av bilderna.

Klicka här för full upplösning (33MB)

Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

/Thomas