• Sista chansen!

  Vår tävling med temat Kraft går mot sitt slut! Det är sista chansen att lägga vantarna på fina kameror från Nikon som Coolpix A, P340 och P7800, priserna till Topp tre! Idag är sista dagen att skicka in ditt bidrag.

  Du skickar in ditt bidrag till blogg@cyberphoto.se innan midnatt idag. Ett bidrag per tävlande, fri tolkning, fri efterbearbetning och du själv ska ha tagit bilden. Temat är Kraft. En jury bestående av personal på CyberPhoto utser vinnare, och beslut kan ej överklagas. Vinstskatt betalas av vinnaren. Se till att leta bland dina bilder och skicka in ditt bidrag...snart är det för sent så sätt fart!

  Bilden ovan är inskickad av Jan Ring

 • Zeiss Otus 85mm f/1,4

  Test

  En begagnad men relativt ny motorcykel. En resa för två till USA med allt betalt. En ny motor till båten. En lång dag på IKEA. Det är exempel på vad man kan få för 40.000kr. Vi har ett till, Zeiss Otus 85mm f/1,4.

  Det är mycket pengar men för många av oss är fotografering det enda och det viktigaste när det gäller hobby eller i vissa fall, yrke. Är det värt att lägga så mycket pengar på ett Otus 85mm f/1,4? Läs Mats test för att få en helhetsbild över detta objektiv men du kan få veta slutsatsen redan nu: Zeiss Otus 85/1,4 är ett enastående bra objektiv och det är är inte många som ens kommer i närheten av denna kvalité. Det är helt underbart att använda när bilderna blir så här skarpa oavsett vilken bländare man valt, och monterad på en Nikon D810 upplever jag ofta känslan av mellanformat, eller tiil och med storformat på större öppningar. Prislappen lär förmodligen avskräcka de allra flesta som suktar efter en ljusstark 85:a, men när man väl fått chansen att prova den så är risken stor att man börjar fundera på hur man ska finasiera ett köp, den är lite smått beroendeframkallande och det är svårt att tänkas sig skaffa något annat. Zeiss har visat än en gång hur en lins skall slipas.

  Resten hittar du här: Zeiss Otus 85/1,4 för Canon EF/EOS (ZE)

  PS. Leverans till oss onsdag 1 oktober! Ring för mer info: 090-2007000

 • Lunch & Öppet hus imorgon!

  På det nyöppnade 1646 Studios (Lärlingsg. 18 Umeå) är det Öppet hus imorgon, onsdag 1 oktober, kl 11:30-13:30 och vi finns på plats där så att du kan kika på tex Nikon D4s och Canon EOS 1D X samt hela studion.

  Så har du tid, kom förbi! Det bjuds på varm korv och potatismos, en riktig fotograf-lunch, och du har chansen att surra foto och testa att ta bilder inne i studion själv. Dessutom erbjuds rabatt på hyran av lokalerna, mer info finns på plats. Är du sugen att komma så mailar du ottiliana@1646.se och dyker upp under lunchtid imorgon. Hoppas att vi ses!

 • Sony AF-DT 50/1,8 SAM

  Test

  50mm f/1,8. Normal. Det är många av oss som har haft ett objektiv med de siffrorna inpräntade på, eller hur? Och det är ett objektiv vi ofta rekommenderar till våra vänner eftersom det är så användbart och ofta mycket prisvärt!

  Så här skriver Mats: Optiken är byggd i plast och känns också därefter, även bajonetten är av plast. Men för dig som inte vill bära tungt är det ju bara en fördel, objektivet väger endast 170 gram. Autofokuserar relativt tyst och snabbt tack vare SAM AF-motorn. Det är alltid lika roligt när bildkvalitén inte motsvarar förväntningarna som man i regel får med billiga och plastiga objektiv som detta. Nedbländad till f/4 skärpan bra till större del av bilden, för att sedan bli mycket skarp mellan f/5,6 till f/14, och fullt godkänd på övriga bländaröppningar. Bäst resultat på stora bländaröppningar får man som regel på inte alltför långa avstånd.

  Resten av testet och testbilderna hittar du här: Sony AF-DT 50/1,8 SAM


 • GoPro Hero 4

  Nyhet

  Nu lanserar GoPro nya Hero 4! Med 30 bilder per sekund i 4K och 120 bilder per sekund i Full HD så är det den kraftfullaste Hero-modellen hittills. Vi gillar dessutom nya Silver-edition som har touch-skärm i färg på baksidan, något många kommer att gilla!

  Black heter den dyraste varianten och GoPro har lyft specifikationerna från 3+ rejält. Det krävs mycket mera av objektiv och elektronik innan man kan börja prata om 4K på riktigt. På 3+ har man varit rätt tyst om 4K då det inte riktigt var något att använda enligt de flesta och skillnaderna till HEro 3 var för små i verkligheten. WiFi och Bluetooth är nu standard och bildkvalitén ska vara på topp. Bättre i natt och kvällsljus, bättre ljud, bättre menyer, bättre funktionalitet med appen och mycket mera gör att Hero 4 verkligen sticker ut hakan. Du som använder din GoPro ofta kommer att vilja byta.

  Silver kommer att vara ungefär som dagens 3+ Black Edition och med en fin display på baksidan med touch-funktion. Det här blir nog modellen för många som vill använda sin GoPro som kul grej med skotern, motorcykeln eller i backen. Dessutom lanserar man nu Hero, en grundmodell som tar dig in i GoPro-världen utan att du behöver slanta så mycket. Vad sägs om Full HD i 30 bilder per sekund och inbyggd i ett vattentätt hus och du betalar ca 1300kr inkl moms?

  Exakta priser, tillgång och möjligheten att boka öppnas den 5 oktober.

 • Manfrotto lanserar!

  Nyhet

  Ett nytt huvud från Manfrotto lanseras idag, XPRO GEARED HEAD, som vill lägga sig på en mycket hög teknisk nivå. Ledorden har varit bärbarhet, inramning, precision och bekvämlighet. Låter klyschigt men vi vet att Manfrotto inte brukar ge tomma löften...

  Så här skriver de själv: För passionerade fotografer som behöver lätta, smidiga, bärbara stöd vilka är särskilt idealiska för utomhusfotografering. Detta huvud väger endast 750g, men kan hantera en last upp till 4 kg. Tack vare huvudets patentsökta mikrometerrattar, kan fotograferna ställa in sina kameror till önskad position genom små mikrosteg i alla tre axlar. Vredet ger ergonomisk komfort även vid lång användning. Dessutom, om fotografen inte behöver göra finjusteringar, kan hen lossa på låssystemknoppen som är intryckt mot spakarna, och flytta axeln på ett snabbare sätt. Genom att huvudet är utrustat med den vanligaste plattan i världen - 200PL - kommer det inte att finnas något behov av att använda olika plattor vid växling mellan olika Manfrottohuvuden. Riktigt bra för snabb installation och tidsbesparingar.

  Priset blir 1890kr, leveranserna börjar vecka 43. Här kan du boka den: Manfrotto 3-Vägshuvud XPro Geared Head MHXPRO-3WG

 • Canon PowerShot SX60 HS

  Test

  Vill du ha mycket brännvidd och bra bildkvalité? Att få så mycket brännvidd med en så liten sensor och mycket pixlar brukar inte vara något vi gillar. Bildkvalité är prio och kombinationen är inte bra för bästa bild - men Canon har lyckats!

  Vi ska inte försöka hålla spänningen uppe utan kan snabbt visa slutsatsen Mats kom fram till: Jag var lite orolig att Canon också gjort bort sig som så många andra tillverkare genom att låta ytterligare 4 miljoner pixlar trängas på den lilla 1/2,3 tum sensorn, och dessutom ökat zoomomfånget till hiskeliga 21-1365mm! Men det här ser riktigt lovande ut, och den har absolut inte blivit sämre än föregångaren SX50, tvärtom. Canon Powershot SX60 HS är i skrivande stund den bästa långzoomaren med längre brännvidder än 600mm. Den lilla sensorn har självklart sina begränsningar, och förmodligen inget för dig med höga proffskrav, men för den normala hobbyanvändaren räcker bildkvalitén långt, och zoomen ännu längre.

  Kolla in testbilderna här: Canon Powershot SX60 HS

  Trevlig helg!

 • Arbeta hos oss!

  Nu söker vi personal igen! Vill du arbeta på CyberPhoto? Är du en duktig webbprogrammerare som vet vad du pysslar med? Då kanske du är rätt person för att sitta hos oss i Umeå och hjälpa till att utveckla vår webb och våra affärer.

  Så här är vår utlysning av tjänsen i korthet:

  Som webbprogrammerare hos oss kommer du att arbeta med vår webbhandel och vara den som ska skapa, underhålla och förbättra upplevelsen för kunden. Du ska vara den som implementerar de idéer till förändring som kommer främst från säljavdelningen, vilket kräver ett nära samarbete där du har en stor roll att prioritera de uppdrag som finns. I slutändan ska du vara CyberPhotos expert i att administrera webbshoppen. Du kommer att bygga moduler för funktioner vi behöver samt hantera design och struktur i plattformen Prestashop. Idag använder vi framförallt Eclipse som utvecklingsmiljö. Du kommer dock vara fri att själv välja de redskap du anser dig behöva och som går att motivera.

  För oss är din utbildning inte det viktigaste, men har du en akademisk utbildning inom data/IT, så är det naturligtvis meriterande. Det viktigaste är att du har gedigen erfarenhet av utveckling av e-handel i kombination med rätt inställning och personlighet. Arbetet ställer också krav på god affärsförståelse samt att du är duktig på att skapa innovativa lösningar. För att passa i rollen som webbprogrammerare hos oss är det viktigt att du har goda kunskaper inom följande områden; PHP (objektorienterad), MySQL och webbdesign (Javascript, HTML/HTML5, Ajax, CSS och hantering av responsiv design). Det är också meriterande om du har grundläggande kunskap om nätverk, kan hantera virtualiserade servrar i Linuxmiljö (kvm), och att du generellt sett trivs med Opensource och Linux. Även kunskap inom Windows server är meriterande. I arbetet kan det vid senare skede även innefatta att arbeta med webbgränssnittet för vårt ERP som är byggt på ZK.

  Intressant? Kontakta Elin på Clockwork som hjälper oss med rekryteringen på 0733-512711 eller via www.clockworkpersonal.se

 • iPhone 6

  Nyhet

  Nu har vi en hel del iPhone 6 på lager - se till att lägga din order nu på en gång! Har du frågor ringer du oss på en gång. Missa inte att du kan välja delbetalning 24 månader i kundvagnen med 0% ränta, kanske ett bra sätt för dig att skaffa dig en iPhone 6? Om du bor i närheten så har vi öppet till 17:00 men boka först så att du är säker på att få din innan helgen!

  Du når oss på 090-2007000 eller info@cyberphoto.se - tack på förhand!

 • Canon PowerShot G7X

  Test

  Nu har vi testat G7X och du kan läsa testet hos oss, som vanligt helt utan kostnad och endast ett klick bort! När det gäller tester så gör vi allt för att hinna med alla produkter även om det ibland blir väldigt mycket som ska göras. Har du önskemål om en produkt vi ska testa?

  Kontakta oss på blogg@cyberphoto.se eller kommentera detta inlägg så ska vi se vad vi kan göra. Testerna är superviktiga för vår egen skull och vi vet att de uppskattas av våra kunder. Men vi kanske kan förbättra våra tester? Har du ett förslag, maila eller kommentera, vi är nyfikna på vad du har att säga, det är till stor del för din skull vi gör våra tester.

  Nog om det, vill du läsa hur Canons läckra G7X klarar sig i vårt test, läs allt här: Canon PowerShot G7 X

 • Första känslan...

  Nyhet

  Nu har vi LX100 på plats och har fått testa lite lätt även om kameran inte är ett färdigt produktionsexemplar. Storleken var överraskande, åt rätt håll, den var nämligen mindre än vi trodde på alla bilder. Positivt!

  Bildkvalitén kan vi inte säga så mycket om ännu men allt kring LX100 känns bra, sökaren, formatet, skärmen och ergonomin. Att få en så fin sökare och en så stor sensor i ett så litet skal är helt unikt. Vi är faktiskt imponerade! Det vi vill göra nu är att ta med kameran, sticka ut i naturen en fin höstdag och se vad objektivet och sensorn tillsammans kan ge. Är det nära vad en GX7 kan ge så är LX100 något fantastiskt. Nu får vi göra som du...vänta...

  På bilden, Erik Wahman från Panasonic, som är här och hälsar på och tog med sig lille vän, LX100, det tackar vi för. För dig som besöker 1646 Studios idag (i Umeå, invigning) så kommer du att få se LX100 live. Välkommen dit!

  Panasonic Lumix DMC-LX100 silver
  Panasonic Lumix DMC-LX100 svart

 • Inspiration

  Den här härliga bilden har vi fått inskickad av Oscar Lindvall, tagen med en Fujifilm X-T1 och ett Samyang 8mm objektiv. Just Samyang har massor av kreativa och roliga objektiv och du har säkert missat att kika närmare på 8mm...som är en mycket trevlig bekantskap!

  Samyang har levererat massor av bra objektiv och man har visat att man kommer att fortsätta satsa. Vi hör rykten om att det filas på zoomar i mycket intressanta omfång med avancerade ytbehandlingar och tekniska lösningar. Vi minns när vi köpte in de första objektiven från Samyang för ca 5 år sen och det blev en succé, nästan tusen kunder handlade ett sånt av oss första året, helt fantastiskt, vi var så glada och tacksamma för detta. Du kanske var en av dem?

  Vidvinkeln på 8mm är en riktigt rolig liten pjäs som finns till de flesta fattningar och just på Fujifilm funkar den utomordentligt. Du kan kika mera och lägga din egen order här: Samyang MF 8/2,8 UMC Fisheye för Fujifilm X, svart . Finns även Samsung, Sony och Canon.

 • Nu är den på väg!

  Pentax K-3 Prestige Edition är nu på väg till oss och vi kan leverera ut dem under morgondagen till alla er som väntar. Om du inte har lagt din order ännu så har du chansen att beställa en för omedelbar leverans då vi har några "osålda" på väg in i lager.

  K-3 har blivit en av de populäraste systemkamerorna under året och den har visat sina kvalitéer i tester runtom i världen. Vi gillar K-3 skarpt och hoppas att Pentax fortsätter på denna linje. Alla rykten kring Pentax blev lite tystade eftersom man inte visade upp något på Photokina förra veckan, eller rättare sagt, inget nytt. Rykten talar om fullformatskamera som ska vara storebror till K-3, det talas om en uppgradering till K-3 och mycket annat men det är bara rykten än så länge. Vi håller ögon och öron öppna och hoppas att Pentax, som komplement till K-3 och Prestige Edition, kommer med flera objektiv och kanske en helt ny kamera på ännu högre nivå..."håller tummarna"!

  Läs mera här: Pentax K-3 hus med batterigrepp " Prestige Edition "

 • Pentax XG-1

  Test

  Pentax som nu ägs av Ricoh har lanserat några vassa systemkameror senaste 5-6 åren men även ett gäng fin kompaktkameror. XG-1 är en kamera som hamnar lite i skymundan men vi vet att Pentax kan det här med kameror. Är XG-1 en höjdare som gömmer sig i sortimentet?

  Mats skriver: Med Pentax XG-1 ökar möjligheten att komma riktigt nära dina motiv tack vare 52x optisk zoom motsvarande 24-1248 mm i 35mm format. Ljusstyrkan är f/2,8 i vidvinkelläget och f/5,6 på längsta tele. För dig som inte vill vara helt beroende av helautomatik finns även lite manuella inställningar.

  Men frågan är, håller den måttet: Pentax XG-1


 • Canons bästa?

  Canon har tillverkat kompaktkameror ett bra tag nu och varumärket IXUS är en ikon bland kameror. PowerShot har kanske inte samma tyngd som varumärke men under det namnet har man lanserat fantastiska kameror. Många av oss har haft en PowerShot med till G och en siffra, eller hur?

  Canon lanserar nu G7X. Vi får vibbarna att Canon pressat ur det bästa man kan och har tillverkat en kamera som mycket väl kan bli det bästa man någonsin fått fram. Kanske finns modeller som ger något bättre brushantering på höga ISO eller mera zoom men som totalpaketering så aspirerar G7X på att bli den bästa. Hur kommer det sig att vi säger det? Ett kompakt format med en avancerad och relativt stor sensor med ljusstarkt objektiv och all know-how som Canon besitter ger förutsättningarna. Nu har vi den och nya SX60 på plats för test och Mats är i full gång och testar just nu.

  Men innan vi går in på detaljerna så kan vi säga att det är utan tvekan den kompaktkamera som gett bäst vibbar direkt ur kartongen. Ringen kring objektivet klickar som om det vore ett tyskt eller japanskt precisionsverktyg och tyngden är så där lyxigt "rätt". Det är inga plastvred som hamnar där det fick plats utan det känns rejält, robust och precist samtidigt som det är smidigt i formatet. Nu går vi in i test-läge och återkommer inom kort med svaret på din och min fråga, är det här det bästa i klassen?

  Boka ditt exemplar här: Canon PowerShot G7 X
  Även SX60 kan du boka redan nu: Canon Powershot SX60 HS

 • Sony AF 50/2,8 Macro

  Test

  Sonys objektiv har fått fina betyg på sistone och Mats har packat upp ett 50mm f/2,8 Macro från Sony för att se om även det håller hög klass. Vilket den visar sig att göra...blir du nyfiken nu?

  Så här skriver Mats: Optiken känns relativt välbyggd med mycket bra motstånd vid manuell fokusering. Den är också väldigt exakt och det går ovanligt lätt att ställa in fokus med millimeter precision. Vid fokusering växer den som mest ca 4,6 cm på längden. Frontlinsen roterar ej och är en fördel vid användning av t ex polfilter. På vänstra sidan hittar man både fokusbegränsare (Full & Limit), samt låsknapp för autofokus.

  Fortsätt att läsa här: Sony AF 50/2,8 Macro


 • Panasonics LX100 - något nytt!

  Vi fortsätter att kika närmare på en av nyheterna från förra veckan och turen har kommit till Panasonics LX100. Vi kommer att testa den inom kort och se vad den kan prestera vilket blir mycket spännande!

  Vi har alla väntat på en LX8 eller LX10 som vissa rykten sade, en fortsättning på LX7. Ibland blir man lite pessimistisk och förväntar sig en mindre evolution snarare än en revolution men det gick upp för oss strax innan Photokina att Panasonic planerar något bättre, något häftigare. Panasonic är ett av märkena som senaste två åren tagit stora kliv med sina produkter. 4K-filmning är ett verktyg man använt samtidigt som man faktiskt har skapat några av de bästa produkterna i sina segment utan något att skämmas för. TZ-serien, G-serien med GM1 och GX7 samtidigt som FZ-serien med 200:an som är ljusstark (f/2,8) och FZ1000 som är så hightech man kan bli. Till det tillkommer GH4 med 4K och actionkameror med 4K-filmning. Men räcker systemet för att utmana de två stora, Canon och Nikon? Både ja och nej.

  LX100 kom lite som en överraskning, en positiv sådan. En kompaktkamera som knappt är större än LX7 men som innehåller så mycket mera. Vad sägs om en Micro 4/3-sensor med effektiva 12,8 Mpixel, ett objektiv med omfånget 24-75mm och ljusstyrka f/1,7-2,8 samt 4K-filmning och en sökare? Dessutom är LX100 bättre än sina föregångare för dig som vill arbeta manuellt. Många reglage smart placerade gör den enkel att använda. Rejält stativfäste och en sökare som är motsvarande den i GX7:an gör att man känner hur seriösa kunder som Panasonic söker som nya ägare till en LX100.

  Vi tror att LX100 kan bli en rejäl succé. Den bygger vidare på Panasonics tradition att ta fram kameror som ligger tekniskt i framkant. Även om Panasonic inte är först med teknik så skapar man produkter som är det som helhet i sin kategori. WiFi, NFC, 4K, ljusstarka objektiv och mycket andra faktorer har gjort kamerorna högst intressanta. Panasonic har inte skapat verktyg för den arbetande sportfotografen och därigenom hotar man heller inte de två stora märkena i branschen på ett sätt, men man siktar in sig på de som vill ha bra produkter och ligga i framkant när det gäller teknik vilket oftast inbegriper såna som dig och mig. Nu väntar vi med spänning på att få testa LX100 och se vad den kan prestera.

  Panasonic Lumix DMC-LX100 svart
  Panasonic Lumix DMC-LX100 silver

 • Tävling: Kraft

  Du har väl inte missat vår stora tävling i höst med temat Kraft! Du har till sista september på dig att delta i denna tävling och du har chansen att vinna mycket fina priser från Nikon, bland annat en Coolpix A!

  Temat är Kraft och du tolkar det fritt. Maila in ditt bidrag till blogg@cyberphoto.se så är du med och tävlar om dessa priser. Om du inte har en bild som passar in så har du en dryg vecka på dig att ta den där perfekta bilden som passar temat. Vad säger din fantasi? Får du upp en bild framför dig som vore en vinnare? Ladda batterierna och formatera minneskortet och ut i det fria och ta den där bilden! Lycka till!

  För mer info, finns inlägg om tävlingen längre ned i Bloggen. Den vackra bilden ovan har Philip Slotte skickat till oss.

 • Inbjudan: 1646 Studios

  Nu på torsdag, 25 september 2014, slår portarna upp för Umeå största studio för foto och film. Vi vill bjuda in dig som följer oss på Bloggen att kika att medverka under denna dag och samtidigt få inspiration och hjälp på flera sätt!

  På plats finns Elinchrom, Canon, Panasonic och Nikon med personal och nya produkter så du får chansen att känna och klämma på nyheter och ställa alla de där frågorna som man har i bakhuvudet. Dessutom finns gästfotograf, vi från CyberPhoto och tex gitarrer från vårt fina museum samt motorcykel från Northbike på plats som rekvisita för dig som testa studion. Platsen är Lärlingsgatan 18 och tiden som gäller är 16:00-18:30 den 25 september (torsdag). Anmälan görs senast måndag 22 september till ottiliana@1646.se. Väl mött!

 • Peak Design

  Test

  Vi kan nu presentera Peak Design, en serie fästen och andra tillbehör av mycket hög kvalitet och som dessutom är väldigt "smarta". En enkel lösning i snygg design med bra funktionalitet för att du ska kunna ta med din kamera på ett enkelt sätt. Vad är Peak Design?

  Fästen för din väska, ryggsäck, rem eller bälte där du enkelt kan ta med dig din kamera på ett säkert och smidigt sätt. Mats har testat dessa nya produkter och blev så förtjust att han blev genast 800kr fattigare. Blir du nyfiken att läsa mera om dessa produkter? Klicka in och läs Mats test så får du se om det är en produkt som passar dig också: Peak Design Capture Pro kamera fäste för bälte med Dual snabbplatta (Arca + RC2)

 • Kronhjorten

  Den här bilden har vi fått inskickad av Jan Ring som varit ute på fält med sitt Canon EF 500mm F4L och en konverter (x1,4) för att fotografera kronhjortar. Han har lyckats väl och skickat in flera härliga bilder.

  Janne skriver att nu börjar brunsten att klinga av, platshjorten på spelplatsen där han fotograferar har kämpat hårt i en månad med rivaler och börjar således bli trött och halt. Igår kväll ville han bara sova men lyfte huvudet ibland för ett avslutande bröl och sen vidare in i dimman. Kronhjorten är inget litet djur...de vi har i Sverige kan väga över 200kg och uppemot 300kg i unika fall. Hinden (honan) blir betydligt mindre, ungefär halva vikten jämfört med hanhjorten.

 • NX1 - nyhet på många sätt!

  Medan Canon och Nikon tagit mycket av flödet inom foto med sina lanseringar så har Samsung lanserat NX1, en kamera som kommer med massor av nyheter och tar Samsung till en högre nivå än de någonsin varit på. Innovativt.

  Samsung har kommit med mycket innovativa lösningar som att vara bland de första med WiFi och Android i kameror men också hålla en hög kvalitet på det man byggt. Flera objektiv från Samsung är bland det bästa i sin klass så man har koll på optik. Nu har man släppt NX1, en kamera som kommer att synas på många håll kommande veckor och månader tack vare all sin nya teknik. Det som direkt sticker ut är att man har en bakbelyst sensor i APS-C-format. Låter häftigt men vad betyder det?

  Bakbelysta sensorer har funnits några år på marknaden, i synnerhet i smartphones och kompaktkameror där man lyckats konstruera denna typ av sensor till en vettig kostnad. Fördelen är att man får mer utrymme på framsidan av sensorn för att kunna ta in ljus bättre från olika vinklar och därigenom utnyttja ljusstarka objektiv bättre. Lägre brusnivåer, mera ljus och bättre bildkvalitet är det som det ska ge som fördel...låter väl bra? Samsung lanserar alltså denna teknik i en relativt stor sensor vilket är helt nytt och vi väntar med spänning på hur bra resultat det ger bildmässigt!

  Autofokusen är också extrem när man kommer till specifikationerna. Vad sägs om 209 kontrastdetekterande punkter och 205 korsformade fasdetekterande (den typ som används i konventionella systemkameror) på en 28 Mpixel sensor? 4K-filmningen är en nyhet som ännu inte fått sitt genombrott hos gemene man men vi ser att den stora fördelen inom fotografering är möjligheten att ta ut stillbilder ur filmen för att använda som just...stillbilder. NX1 tar specifikationerna till den översta gränsen i branschen just nu och det är mycket spännande att se vad som komma skall eftersom Samsung verkar ha bestämt sig för att ta för sig av framtidens marknad. NX1 känns fräsch och kanske som den "häftigaste" nyheten sen GH4 från Panasonic.

  Du kan boka ditt exemplar hos oss: Samsung NX1 kamerahus

 • EOS 7D Mark II

  Så här några dagar efter lanseringen av en mycket efterlängtad kamera så har man hunnit smälta intrycken. Är EOS 7D Mark II samma succé som föregångaren varit? Kommer den att nå upp till samma popularitet och vem har nytta av en EOS 7D Mark II?

  Vi har varit bortskämda med fantastiska kameror de senaste åren. Fullformat har gett oss möjligheten att ta bilder vi bara kunde fantisera om att ta för 10-15 år sen tack vare prestanda på höga ISO, mycket höga upplösningar och ny teknik som gett ett fantastiskt dynamiskt omfång. Däremot har detta gjort det svårt att bygga en snabb kamera, i alla fall till rimliga pengar. EOS 7D har sålt mycket bra tack vare sin unika placering i sortimentet, att vara snabb och vädertätad till ett vettigt pris men den har blivit frånsprungen när det gäller bildkvalité och vissa andra referenspunkter. Mark II är en helt nyutvecklad kamera där man gjort samma prioritering som på föregångaren men i nyare tappning.

  Räcker det då? 7D kostade 18990kr vid lanseringen för över 5 år sedan, priset på Mark II är ca 1200kr lägre vilket bådar gott. Det är trots allt mycket pengar och en 7D kostar betydligt mindre idag. Är den värd pengarna, 7D Mark II? Vi har inte hunnit testa denna ännu (kommer inom kort) men ser vi till specifikationer och vad kameran klarar av så är det en helt unik produkt i dagens kamerasortiment. Efter att ha studerat testbilder så är den bildmässigt betydligt bättre bildmässigt än EOS 7D, en klar förbättring på alla punkter vilket är viktigt så klart. 7D Mark II klarar 10 bilder per sekund och med en ny slutarmekanism utlovas bättre precision och längre livslängd. Dubbla processorer, mycket mera avancerad autofokus och mycket teknik lånad från 1D X har gjort att vissa kallat den för en 1D X Light, kanske inte ett korrekt namn men det visar ambitionerna. Den mindre sensorn kommer att ha svårt att matcha en fullformatare bildmässigt men för dig som fotograferar sport/action/fågel så kan EOS 7D Mark II mycket väl vara det bästa i kameraväg som hänt på många år.

  Sedan Nikon lade ner produktionen av D300s och Canons 7D började bli "gammal" så har det saknats ett starkt alternativ som verkligen toppar APS-C-klassen...och nu är den här. Vi väntar nu med spänning på att testa Mark II för fullt och dessutom se om Nikon kommer att matcha 7D...det ryktas mycket men med Photokina-mässan öppnad utan ett ord om en toppmodell i APS-C (över D7100) så sjönk hoppet en aning. Vill du testa EOS 7D Mark II? Vi kommer att erbjuda 7D Mark II för uthyrning så fort leveranserna påbörjas. Vi har även EOS 6D, 5D Mark III samt 1D X för uthyrning (även ett helt gäng objektiv) och är du sugen så mailar du pro@cyberphoto.se för mera information.

 • Tamron AF SP 28-75/2,8 XR Di

  Test

  Ett test på detta objektiv - det är väl ingen nyhet direkt? Nej, det stämmer! Däremot är objektivet fortfarande efterfrågat och med en marknad som köper mer fullformatare än någonsin förut så ökar frågorna kring detta objektiv men vårt tidigare test var inte anpassat till dagens kameror. Hur presterar denna glugg med en D810 eller 5D Mark III...det är mera intressant!

  Så här skriver Mats: Överlag bra skärpa i mitten av bilden på full öppning, och rejält skarpt från f/4 till f/5,6 till större del av bilden, Kantskärpan börjar komma vid f/8-11 beroende på brännvidd och för kantskärpekänsliga motiv kan det vara nödvändigt att gå ner till f/16, där också diffraktionen ligger på en relativt låg nivå, och särskilt inom det vidvinkligare området. I starkt och direkt motljus kan det vara svårt att undkomma reflexer som lätt sprider sig över stor del av bilden.

  Du kan läsa hela testet här: Tamron AF SP 28-75/2,8 XR Di till Canon AF


 • Föreläsning i Umeå!

  Vi har äran att presentera en föreläsning med Martin von Krogh den 29 oktober hos oss i Umeå! Det här är en unik chans att få följa med Martin på hans resor genom att få se bilder och höra hans egna berättelser om platser i världen som bara nyhetssändningarna nämner.

  Martin har varit på massor av exotiska platser och arbetat. Mellanöstern, Indien, Thailand, Fukushima, Aceh, Saipan...och många andra platser är exempel på detta. För dig som söker inspiration så vill vi rekommendera att anmäla dig så att du garanterat får följa med på denna resa. Vi på CyberPhoto är glada att kunna presentera Martin och att helt utan kostnad för dig som besökare kunna säga: Välkommen! Det är först till kvarn som gäller och du anmäler dig genom att maila oss på blogg@cyberphoto.se. Föreläsningen kommer att ske på kvällstid i Umeå. Mera information följer med bekräftelsen som du får per mail, men räkna med ca kl 18-20.

  (Föreläsningen kostar inget men vi önskar att du i god tid avbokar dig från din plats om du får förhinder då det finns ett stort intresse för föreläsningarna som vi anordnar. Tack på förhand!)

  PS. Även Tom Svensson, känd naturfotograf, håller föreläsning 19 november. Anmäl dig!


 • Kutens

  Galet och fascinerande...

  Är det en bilskrot frän 40-talet? Är det ett Crêperi? Är det en bar? Är det en scen? Är det ett museum? Ja, förmodligen alltihopa. Plus en del foto-skyltar... Var det ligger? på Gotland...

  I väntan på mina crêpes så gick jag runt ett varv med kameran...

  Kolla in bilderna >>

  /Thomas

 • Mera aurora

  Vi fick den här bilden från Christofer i vår mailkorg och visst är det vackert? Det här fenomenet som vissa reser långt för att uppleva en gång har vi möjlighet att se flera gånger per år om vädret är med oss. Tack för bilden, Christofer!

  Vart ska man åka för att se norrsken? För att kunna se det tydligt måste det vara mörkt och därigenom är vinterhalvåret att föredra. Den så kallade polarskensovalen ligger som en krans kring den magnetiska nordpolen i höjd med Kiruna och Pajala här i Sverige. Det betyder att det är dit man ska åka om man vill fotografera norrsken. När det blir kraftiga solstormar som rusar mot jorden så störs denna oval kring jorden samtidigt som det blir ett kraftigare fenomen så kan norrskenet expandera i storlek och då flytta sig längre bort från magentiska nordpolen och därigenom synas över sydligare breddgrader som södra Sverige. I vissa fall har man kunnat se norrsken från central- och sydeuropa.

  Lite onödig kunskap, den magnetiska nordpolen är inte vid vår nordpol (arktis) utan just nu är den i norra kanada vilket gör att ovalen med norrsken syns betydligt längre söderut på den amerikanska kontinenten än här i Europa.

 • Kompakt kanon!

  En kamera som fallit lite i glömska men som nu är prissänkt och fortfarande mycket, mycket bra är Nikon Coolpix A. En kamera som presterar som en bra systemkamera bildmässigt och med ljusstyrka och omfång är rena kapet jämfört med motsvarande systemkamera-konstellation måste vara ett bra köp för 4990kr. Coolpix A är en kanonfin kamera för dig som vill ha ett komplement till din systemkamera eller bara är ute efter en kompakt kamera som ger de där härliga bilderna...

  Långt innan många av konkurrenterna så släppte Nikon Coolpix A, en kompaktkamera med stor sensor och bra optik. Av någon anledning föll den i glömska och har varit mycket anonym men med en prissänkning till under 5000kr och med prestanda som är vida bättre än de flesta andra kompaktkameror så är det ett mycket bra köp. Jag har själv använt den under en semester-resa och har egentligen inget ont att säga om den, snarare tvärtom. Läs gärna vårt test och se vad den går för: Nikon CoolPix A svart

 • Nikon D750

  Test

  Vi är glada för att kunna presentera test på Nikon D750 redan nu - bara dagar efter lanseringen! Mats har djupdykt i kameran för att se skillnaderna mot föregångare och syskon från Nikon. Du kan redan nu läsa testet hos oss!

  Mats skriver: Nikon breddar sitt sortiment inom fullformatssegmentet med denna mellanmodell. D750 riktar sig till den avancerade entusiasten, som i sin tur kan handla om dig som vill byta upp dig från D600/610, men inte vill ta hela steget upp till D810 - eller om du helt enkelt bara är en ambitiös förstagångsköpare. Det fina är att D750, trots att det inte handlar om en Pro-modell, faktiskt ger prestanda som i några fall överglänser den avgjort dyrare D810, t ex vad gäller seriebildtagningen.

  Hur kameran presterar läser du här: Nikon D750 hus

 • Norrsken

  Natten mellan fredag och lördag så var det norrsken synliga över stora delar av landet som resultat av en solstorm som är på väg efter en explosion på solens yta. Vi har bett om bilder och fått massor av alla läsare på Facebook och här ser ni en av bilderna!

  Bilden är tagen av Niklas Heselius och vi passar på att tacka för bilderna som vi har fått, flera bilder kommer under veckan på vår Facebook-sida. När det gäller norrsken är det sällan man ser det med blotta ögat, i synnerhet söderöver. Men är det mycket partiklar som accelererar i vårt magnetfält, som skyddar jorden, så blir det synlig och desto kraftigare solstorm, desto längre söderut når det. För oss i Umeå så kändes det som att vi hamnade "under" stora delar av norrskenet vilket skapade en effekt av en "portal" rakt ovanför. Läskigt men vackert...

 • Capture One & Zeiss

  Nyhet

  Capture One Pro 8 lanseras idag på Photokina i Tyskland och den innehåller nyheter som justering av vitbalans på delar av bilden, kloning, borttagning av oönskade objekt i bilden samt ett brusverktyg för att tillföra verklighetstroget brus från den analoga tidsåldern.

  Capture One Pro 8 kommer att vara efterträdaren till dagens Phase One-programvara och kommer inom kort. Vi väntar på pris och tillgänglighets-information och meddelar detta så fort vi har det. Zeiss lanserar nu Zeiss Distagon T* 35 mm f/1,4 ZM, ett objektiv som utvecklats under en längre tid och äntligen får se dagens ljus. Objektivet är avsett till Leica M och väger lite mera än Leicas eget men ska också vara bättre enligt Zeiss. Leveranserna påbörjas under sista delen av 2014 och priset då? Svenska priset är inte satt men vi gissar på ca 17000kr inkl moms.

  Vi nås även av nyheten att Pentax uppdaterar och uppgraderar sitt objektiv-bestånd, bland annat med ett nytt 16-85mm DA f/3,5-5,6 ED DC WR, alltså vädertätat. Flera tillverkare, Panasonic, Sony, Pentax och Olympus visar upp och skvallrar om nästa års lineup av objektiv och det ser ut som att vi kan vänta oss ett år med många nyheter på tillbehör och objektiv-sidan. Även Canon har lanserat ett par nya STM-objektiv, ett 24-105mm och ett 24mm som du redan kan beställa hos oss.

  Canon EF-S 24/2,8 STM
  Canon EF 24-105/3,5-5,6 IS STM

 • Flera nyheter!

  Nyhet

  Idag lanseras flera nyheter och vi kan börja med Sonys lansering av objektiv. För det första ett objektiv inriktat för film, ett FE PZ 28-135 F4 G OSS, och ett nytt objektiv till Alpha 7-serien, nämligen den populära brännvidden 16-35mm.

  16-35:an är den som kommer att säljas och det är en bra brännvidd för alla som gillar vidvinkel. Inbyggd bildstabilisering, fem asfäriska linser, tre av ED-kvalitet och en vikt på 518gr visar att man menar allvar, igen. Närgränsen är på 28cm och filterdiametern på 72mm. Avsett för Alpha 7-serien men funkar även på Sony med APS-C-sensor och E-mount (A6000, Nex-serien mfl.). Flera objektiv är på gång under 2015 från Sony, bland annat ett FE 90mm f/2,8 Macro och ett Zeiss FE 35mm f/1,4. Det verkar släppas minst 5-6 objektiv till under kommande år från Sony.

  En spännande nyhet, som inte är bekräftad kommer till norden eller Sverige, är Panasonic DMC-CM1. Vi vill ändå visa den då den skulle vara intressant med tanke på prestanda. Det är CM1 som du ser på bilden ovan...en smartphone med 1" sensor på 20,2 Mpixel (troligen samma sensor som i många andra kameror just nu, tex Sony RX100) vilket borgar för en bildkvalité långt bättre än alla dagens smartphones. CM1 blir verklighet men den är inte bekräftad till Sverige...ännu. 28mm objektiv, ljusstyrka f/2,8, med RAW-format samt ISO 100-25600. En häftig nyhet som vi hoppas hittar till oss...

 • Canon lanserar!

  Nyhet

  Ännu fler nyheter från Canon - vad sägs om det här: Powershot G7X, SX60 HS och ett nytt DO-objektiv: EF 400 mm f/4 DO IS II USM! G7X kanske är den mest intressanta då Canon har saknat en slugger i kompaktkamera-uppställningen med tanke på sin tidigare position där. Nu slår man hårt!

  LX100 från Panasonic kommer med mycket häftigt men G7X gör det också samtidigt som den ryms i fickan. Formatet är smidigt samtidigt som 1"-sensorn (3-4 gånger större än en konventionell kompaktkamera-sensor) tar plats i den (20,2 Mpixel). Ingen sökare, ingen blixtsko men däremot ett mycket smidigt format som gör den till en perfekt resekamrat. Helt i metall med ett objektiv med omfånget 24-100mm (f/1,8-2,8). Touchskärm, 31-punkter autofokus, 6,5 bilder per sekund och inbyggd WiFi och NFC. Skärmen går att vrida upp dessutom för tex selfies eller vid macro-fotografering. Ca 6500kr och leverans i oktober.

  Canon PowerShot G7 X

  SX-serien uppgraderas med en ny modell, SX60 HS. Omfånget är väl det viktigaste och man slår sig själva varje gång...nu får man 21-1365mm i omfång vilket motsvarar 65x optisk zoom. Ja, du läste rätt. 1365mm. Canon har arbetat hårt med bildstabiliseringen och den smarta funktionen Zoom Assist för att man ska kunna utnyttja hela omfånget. Mera om det i test inom kort. Även RAW-format och mikrofon-ingång finns tillgängligt. Priset landar på ca 5300kr och leveranser börjar i oktober.

  Även ett EF 400 mm f/4 DO IS II USM har lanserats. Ett objektiv för dig som behöver låg vikt men bra prestanda. Bildstabilisering har förbättrats, formatet är bättre än förut och man har lyckats göra ett optiskt "mycket bättre" objektiv än föregångaren. ca 2100gr för denna brännvidd är imponerande. Ca 69000kr och leverans i november. Motljusskydd och väska ingår.


 • Panasonic lanserar!

  Nyhet

  Även Panasonic väljer att lansera idag, vid samma tid som Canon. Nyheterna är GM5 och LX100 i första hand och visst har det behövts en ny LX-kamera, i synnerhet sen föregångaren fått leva ett bra tag, även om det är en bra kamera. Panasonic satsar hårt...

  Om vi börjar med LX100. En kompaktkamera med Micro 4/3-sensor på 16 Mpixel (dock utnyttjas ca 12,8 Mpixel i de vanligaste bildformaten), samma som i GM5, och som dessutom filmar i 4K, visst låter det mycket spännande? LX100 är en kamera som spelar på rätt strängar och gör att man vill veta mera, eller hur? LX7 är ingen dålig kamera men med LX100 slår man sig för bröstet och vill visa allt man kan och att Micro 4/3 är här för att stanna. Ljusstyrkan är f/1,7-2,8 på omfånget 24-75mm. Priset blir 9490kr och den börjar att levereras någon gång i oktober. WiFi och NFC finns inbyggt.

  Panasonic Lumix DMC-LX100

  GM5 då...vad innehåller den? Det är en vidareutveckling av populära GM1 med en sökare och blixtsko vilket gör kameran lite mera användbar för många och visar att man inriktar GM5 till den mer krävande kunden och GM1 lever kvar. Vi gillar GM1 så vi välkomnar GM5 som bör ha sin plats i sortimentet. Den tillsammans med nya Leica 15mm vore nog en perfekt kombination. Blixten som var inbyggd är borta och nu ersatt med en lös blixt, utbytt mot sökaren vilket vi tycker är en bra prioritering. Priset landar kring 9000kr och de första kommer i oktober.

  Panasonic lanserar även två objektiv idag, ett G Vario 35-100mm f/4-5,6 OIS samt ett Lumix G 14mm f/2,5 II. Den sistnämnda är en ny version och kommer att säljas i paket med nuvarande och kommande kameror. 35-100mm motsvarar populära 70-200mm och kommer därigenom att hamna som ett populärt zoom-objektiv hos många Micro 4/3-användare. Panasonic stärker nu upp systemet och det går inte längre att säga att Micro 4/3 saknar helheten. Även om inte allt finns så måste det kallas ett komplett system nu och vi är övertygade om att det kommer mera. • Canon EOS 7D Mark II

  Nyhet

  Äntligen är den här. Efterlängtad...eller vad ska man säga? En riktigt vass kamera med APS-C-sensor, det har varit mångas dröm sedan Canon EOS 7D började bli "gammal" och Nikon avslutade tillverkningen av D300 och D300S. Nu är den här...EOS 7D Mark II.

  7D Mark II. Äntligen...är rätt ord. Med 65 AF-punkter (1D X har 61st) varav alla (?) är korsformade och med en dubbelkorsformad mittpunkt (för att kunna använda tex teleobjektiv med konverter, ner till f/8). Exponeringsmätaren är mycket avancerad och kan ta hjälp av färg och även infrarött. Detta betyder att man kan följa tex ansikten eller specifika utmärkande färger bättre. Exponeringen klarar även pulserande ljus, dvs ljusrör. 10 bilder per sekund med en livslängd på 200.000 exponeringar och tyst bildtagning (Serie).

  Bildsensorn? 20,2 Mpixel, precis som förut, men en helt nyutvecklad bildsensor med avancerad fokus (Dual Pixel AF). ISO-omfånget är på en helt ny nivå, nytt max-iso är 51200. Dual Pixel AF används vid LiveView & Video-läget och betyder att det blir säkrare och snyggare fokusering tack vare att varje pixel är tvådelad och jämför dessa delar för att så exakt som möjligt ge en mjuk, säker och bra fokusering.

  Menyer är uppdaterade till att likna 1D X och 5D Mark III, man har arbetat med ergonomin för att göra en ännu bättre 7D och möjligheterna kring videodelen är uppgraderade, tex kan man få ut okomprimerad videosignal via HDMI. Priset blir 17790kr inkl moms och leveranserna ser ut att börja i november.

  Boka ditt exemplar här: Canon EOS 7D Mark II hus • Samsung NX1

  Nyhet

  Vad sägs om detta: BSI-CMOS-sensor på 28,2 Mpixel i APS-C-format, 4K-filmning, hybrid-autofokus med 205-punkter och vädertätning. Lägg till 15 bilder per sekund med autofokus och en sökare på 2,36 Mpixel. WiFi och Bluetooth också. Låter häftigt? Låter som Samsung NX1.

  Att filma i 4K har blivit något nytt som många finner intressant. Samsung benämner 4K-filmningen med upplösningen 4096x2160 och Ultra HD med 3840x2160. Man kan filma dessa i 24 respektive 30 bilder per sekund och vill man filma i Full HD så kan man välja på 25-60 bilder per sekund, allt i det nyaste formatet H.265. WiFi, NFC, Bluetooth och USB 3 gör att man valt det nyaste när det gäller överföring. Vinklingsbar skärm och en ultrasnabb autofokus i ett vädertätat kamerahus...allt låter bra. Visst är det spännande?

  Samsung lanserar även ett objektiv, nämligen 50-150 F2.8 OIS NX. Vädertätad och motsvarande 77-231mm (35mm)med 20 linser och flera glas av mycket hög kvalitet. Samsung objektiv senaste två åren har varit av mycket hög kvalitet vilket gjort att systemet får ses som konkurrenskraftigt. Vissa fasta objektiv är bland det bästa vi sett i sin klass så Samsung kan sin sak...Spännande blir att se hur detta objektiv klarar sig i vårt test!

 • D750 på plats...

  Just nu testar vi D750 för fullt och kommer med en redovisning inom kort! Första intrycket är hur kompakt den är och den fina displayen som dessutom är vinklingsbar. Ett snabbt test visar att det är en potent kamera, nu återstår att se hur bildkvalitén är och hur autofokusen presterar.

  Har du frågor kring D750 så ring oss på 090-2007000 och boka ditt exemplar.

 • Hemliga Svenska Rum

  Tingstäde fästning började byggas 1904 och stod färdig tio år senare, vid första världskrigets utbrott 1914, då den blev centrum för Gotlands militära förråd och försvar. Fästningen, som består av fem skansar, användes fortfarande under andra världskriget, och hemvärnet utnyttjade den ända in på 1970-talet.

  Fästningen består av underjordiska rum och gångar, vissa av dem klädda med huggen kalksten. Gångarna löper som en labyrint kors och tvärs en bra bit under markytan. Här kan man vandra runt och föreställa sig hur manskap och officerare levde i denna annorlunda miljö, med sovsalar, kök och en sjukavdelning. Här finns gammal militär utrustning, köksutrustning och annat som kunde behövas vid en längre vistelse i fästningen. Om ön ockuperades skulle fästningen kunna försvaras i upp till 30 dygn i väntan på förstärkning.

  Förråden var värdefulla eftersom Gotland vid krig lätt kunde bli avskuret från fastlandet. Militären behöll sina förråd i fästningen ända fram till 1990-talet. Efter världskrigen har skansen använts som förläggning för hemvärnet och vid krigsförbandsövningar in på 70-talet. Fästningen är idag ett statligt byggnadsminne, som förvaltas av Statens Fastighetsverk.

  Kolla in bilderna från Skans 1 >>

  /Thomas • Tamron 15-30mm F2.8 Di VC USD

  Nyhet

  Idag presenterar Tamron ett nytt objektiv, ett 15-30mm F2.8 med bildstabilisering! Den kommer till Sony, Canon och Nikon och väger 1,1kg, alltså ingen lättviktare men vi är övertygade om att det är något riktigt bra då Tamron höjer förväntningarna med sitt pressmeddelande.

  18 linser och en 9-bladig bländare och med den vikten så har man satt förväntningarna på en hög nivå. Dessutom med bildstabilisering inbyggt. Nikons 14-24 har varit orubblig i sitt slag vilket den har bevisat då vi har haft fotografer som bytt system och hänvisat till att de måste få använda det objektivet samtidigt som vi sett fotografer med adapter för att till sitt system kunna använda sig utav Nikons 14-24. Nu ska vi inte gå händelser i förväg...men tänk om detta objektiv är billigare, optiskt lika bra och dessutom ger ett något större omfång och stabilisering...tänk om...

  Du kan boka ditt exemplar redan nu via länkarna nedan. Pris och leveranstid kommer senare.

  Tamron 15-30/2,8 till Canon AF
  Tamron 15-30/2,8 till Nikon AF • Nikon 20mm f/1,8G

  Nyhet

  Nikon lanserar även två nya tillbehör, ett fast 20mm vidvinkel och en ny blixt vid namn SB-500. Objektivet får ses som en uppdatering på det gamla 20mm som funnits sen den analoga tiden. Fasta objektiv ligger i tiden så det är nog helt rätt lansering...

  Objektivet väger endast 335gr vilket tillsammans med en D610 eller nya D750 gör det till en smidig kamrat. Trots den låga vikten är det fina glas och en filterdiameter på hela 77mm. Närgränsen kommer många att uppskatta, ca 20cm. Motljusskydd medföljer och priset blir 7890kr. Leverans redan i slutet av september.

  Blixten SB-500 kostar 2390kr och man kan undra varför ännu en blixt kommer i sortimentet då färre använder blixt idag än förut. Det är en kombinerad foto och film-blixt då den har LED-belysning på framsidan. Som vanligt kan man styra den trådlöst via CLS (Nikons system för trådlös blixtstyrning), den har i-ttl, synk med snabba slutartider, blixtexponeringskompensation m.m. Leveranser börjar också 25 september. • Sigma lanserar!

  Nyhet

  Idag lanserar Sigma flera tunga nyheter. Känns det bekant med ett 150-600mm objektiv? Tamrons succé med sitt objektiv i detta omfång följs upp av Sigma som nu lanserar ett i samma omfång vilket är spännande. Vilket är bäst?

  Sigmas serie Sports innehåller flera fina objektiv och kommer som sagt ett 150-600. Objektivet heter egentligen Sigma 150-600 F5-6.3 DG OS HSM S och är både damm och stänkskyddat och har en vattenavvisande beläggning på frontlinsen. Zoom-lås vid alla brännvidder och en optimera autofokus för just detta objektiv. Kompatibelt med de nya telekonvertrarna (läs nedan) som också lanseras idag. Dessa objektiv är Made in Japan och testas (varje exemplar!) med en 46 Mpixel bildsensor för att avslöja eventuella brister eller fel. Med USB-dockan (tillbehör) kan man finjustera objektivet stabilisering, autofokus och andra parametrar. Fattningar: Canon & Nikon. Pris ca 16990kr inkl moms.

  Sigma lanserar även 18-300 F3.5-6.3 DC MACRO OS HSM idag, ett superzoom för Canon och Nikon med APS-C-sensorer.

  Till sist lanserar man även telekonvertrar som ska vara av mycket hög optisk kvalitet, vilket vi så klart ska testa inom kort, till Canon och Nikon. Dessa två varianter är med en förstoring på x1,4 samt x2. Båda modellerna innehåller avancerade glaselement och de är både damm och stänkskyddade samt lätta och kompakta. Sigma har med sina senaste objektiv lyft sig ordentligt och man fortsätter på det spåret och vi misstänker att deras nya produkter är riktigt bra.

  Intressant blir att ställa Sigma och Tamron 150-600 emot varandra. Sigmas är dyrare men det återstår att se hur de presterar.

  Sigma 150-600/5-6,3 DG OS HSM Sports till Canon AF
  Sigma 150-600/5-6,3 DG OS HSM Sports till Nikon AF
  Sigma 18-300/3,5-6,3 DC Macro OS HSM Contemporary till Canon
  Sigma 18-300/3,5-6,3 DC Macro OS HSM Contemporary till Nikon

 • Månen

  Det är egentligen inte så svårt att fotografera månen...

  Det svåraste är att få till rätt exponering.

  - Spotmätning underlättar. Personligen så kör jag oftast manuellt och justerar exponeringstiden tills jag tycker det ser bra ut
  - Använd ett lågt ISO för att kunna delförstora och få ut så mycket detaljer som möjligt
  - Så stort tele som möjligt, det gör att du inte behöver delförstora lika mycket
  - Ett bra stativ
  - Använd självutlösaren för att undvika skakningsoskärpa
  - Det finns bra appar/hemsidor som visar månens faser
  - Välj ett område med så ren luft som möjligt och utan störande ljuskällor
  - Kör i RAW för att kunna skärpa upp bilden så bra och naturligt som möjligt, samt för att få till exponeringen helt korrekt
  - Blända inte ner för mycket då du riskerar rörelseoskärpa i bilden då månen och jorden faktiskt rör på sig

  Fullmåne är klassiskt snyggt men då får du inte lika mycket struktur. Den bild du ser är tagen dagen efter fullmåne och visar 95,6% av månen, och då får du den intressanta och dramatiska sidan som du ser till höger.

  Nackdelen med att fotografera månen när den ligger lågt som jag gjort i detta fall är att du tappar en del detaljupplösning eftersom du fotograferar genom mer atmosfär, men istället fick jag den gyllengula färgen. Visst det går ju alltid att fuska dit färg i Photoshop, men ibland vill man ha det så naturligt som möjligt.

  Bilden du ser är tagen med en Nikon 300/4 på Micro 4/3-kamera.

  /Thomas

 • Tävlingen fortlöper...

  Vill du tävla? Gillar du att fotografera? Du har hela september på dig att skicka in ditt bidrag till vår tävling med temat Kraft. Mera information finns om du bläddrar i Bloggen där du också på vägen hittar bidrag som skickats in.

  Tack för alla bidrag och till er som ännu inte skickat in så säger vi Välkommen att vara och Lycka till! Den här läckra bilden som skildrar Kraft på minst två sätt är inskickad av David Olsson, en riktigt fin bild, eller hur? Du mailar in ditt bidrag till oss på blogg@cyberphoto.se, helst som JPG och tänk på att du kan endast tävla med ett (1) bidrag som du ska ha tagit själv. Fri efterbehandling och bearbetning av bilden.

 • Ricoh WG-M1

  Nyhet

  Actionkameror är en kategori som fortsätter att frodas och nu ger sig Ricoh (Pentax) in i leken med modellen WG-M1 som är den actionkamera som ser tuffast ut hittills. Om det hjälper till i försäljningen vet vi inte ännu men det är alltid kul med häftiga produkter!

  Priset blir relativt lågt, en bit över 2000kr, och med 160 graders bildvinkel och en vattentålighet ner till 10 meter samt stötsäker för 2 meters fall. Vi ska testa den så klart när den finns tillgänglig. Färgerna är den coola orange och även svart. Du kan boka ditt exemplar redan nu:

  Ricoh WG-M1 orange
  Ricoh WG-M1 svart

 • Samyang 12mm f/2,8 ED AS NCS Fisheye

  Nyhet

  Samyang fortsätter med sina meterlånga namn på objektiv trots att de flesta förkortningar är svåra att tyda. I dessa lanseringstider så kommer Samyang (igen!) med ett nytt objektiv och är det ett 12mm fisheye. För fullformat!

  Ljusstyrkan är f/2,8 och man får en diagonal bildvinkel på 180 grader som öppnar dörren för mycket skoj! Samyang hävdar att man har den mest avancerade konstruktionen som man någonsin gett sig in på och att man är nöjda då man lyckats med 12mm brännvidd på ett objektiv för fullformatskameror och fått till en mycket hög bildkvalité. Det återstår att testa men det låter bra med 12 linser varav 3 ED och 2 asfäriska samt Nano Coating, alltså en avancerad antireflexbehandling (Det är vad NCS står för...). Exakt leveranstid och pris är ej bestämt ännu.

 • Fujifilm nyheter!

  Nyhet

  Det kommer flera nyheter från Fujifilm idag och nu börjar det likna nåt - Photokina öppnar till veckan och det blir många, roliga och spännande nyheter nu. Vad sägs om en uppdaterad 56mm f/1,2 med en ny typ av linselement, ett helt nytt 50-140mm f/2,8 och X-T1 i silver?

  Vi börjar med X-T1 som nu kommer i Graphite Silver Edition. Jaha, samma kamera i silver...är det spännande, kanske du tänker? Men den har en del nyheter. Så här skriver Fujifilm själva: "FUJIFILM X-T1 Graphite Silver Edition" har en ny ytbehandlinguppbyggnad av flera lager som ger en slitstark konstruktion med hög kvalitetskänsla och finish. Kameran har också blivit utrustad med en elektronisk slutare som möjliggör en maximal slutartid upp till 1/32000, perfekt för att kunna fotografera med vidöppen bländare i dagsljus med något av våra många ljusstarka objektiv i X-serien. FUJIFILM X-T1 Graphite Silver Edition har också fått FUJIFILMs nya filmsimulering ”classic chrome” förinstallerad samt det nya inställningsläget, ”natural live view” för den elektroniska sökaren. Med ”natural live view” ges möjligheten att stänga av förhandsgranskningen av valda bildinställningar (så som t.ex. filmsimulering) för att få en så naturlig sökarbild som möjligt De nya funktionerna (elektronisk slutare, ”classic chrome” och ”natural live view”) kommer även finnas tillgängliga för X-T1 i svart genom en mjukvaruuppdatering som är beräknad till december 2014. Pris ca 12990kr.

  Nya XF 50-140 f/2,8 R LM OIS WR lanseras också idag och får ett pris på ca 14690kr inkl moms. Kommer under november och är ett riktigt kvalitetsobjektiv enligt Fujifilm och motsvarar 76-213mm (35mm format) vilket gör det till ett "70-200" för X-serien. 23 linser med 5st ED-element och 1st Super ED-element gör att kromatisk aberration knappt ska existera. Två typer av antireflexbehandling och inbyggd stabilisering samt en vikt under kilot (995gr). Det här blir verktyget för många bröllopsfotografer och andra fotografer som vill ha det fina omfånget kombinerat med ljusstyrkan. Den här blir populär!

  XF 56 f/1,2 är i sig ingen nyhet men man väljer att släppa en uppdatering med tillägget APD. Vad är det? Apodiseringselement är det korrekta namnet enligt Fujifilm och funktionen är att förbättra bokehn (den oskarpa bakgrunden) på dina bilder. Lika viktigt som skärpan är också oskärpan och där tar nu Fujifilm ett kliv med denna typ av lins i sitt objektiv. Hur mycket bättre blir det? Vi har inte svaret ännu men kommer att testa och visa jämförelsebilder så fort vi har objektivet på plats. 12490kr blir priset, leverans under november.

  Läs om nya X100T längre ned i bloggen.

  Fujifilm Fujinon XF 56/1,2 R APD


 • Fujifilm X100T

  Nyhet

  För drygt 3 år sen lanserade Fujifilm en kamera som kommer att vara en ikon i branschen, en trendsättare, nämligen X100. Ett år senare kom X100S som var både en uppdatering och uppgradering och nu är det dags igen. Vi presenterar X100T!

  Spontant så känns det inte som att det skiljer så mycket vilket gör att man blir lite frågande...är det en uppdatering eller en uppgradering för mig som användare? När man läser Fujifilms text förstår man lite bättre...så här skriver de: FUJIFILM X100T bygger på den feedback vi har fått från våra användare och har resulterat i flera nya funktioner och förbättringar gentemot sina föregångare. Kamerans unika hybridsökare har utvecklats på flera punkter, både i optiskt och elektroniskt-läge. För att underlätta manuell fokusering i optiskt läge visas nu en förstoring av fokusområdet i det nedre högra hörnet av sökaren. Det går att välja olika förstoringsgrader för fokusområdet och funktionerna digital split image och focus peak highlight finns också tillgängliga. Ljusramen som markerar bildutsnittet i den optiska sökaren har blivit mer exakt och parallax korrektionen sker nu i realtid för att avspegla den slutgiltiga bilden på ett bättre sätt (i manuellt fokusläge).

  Den elektroniska sökarens fördröjning har förbättrats avsevärt och antalet bilder per sekund bibehålls nu även vid sämre ljusförhållanden. Sökarbildens ljusstyrka justeras också automatiskt efter omgivningsljuset och med det nya inställninsvalet ”natural live view” ges möjligheten att stänga av förhandsgranskningen av valda bildinställningar (så som t.ex filmsimulering) för att får en så naturlig sökarbild som möjligt. Exponeringskompensationen har utökats till ± 3 steg och bländarringen går nu att ändra i 1/3-steg, något som bara var möjligt tidigare med hjälp av inmatningshjulet på baksidan. X100T har hela sju anpassningsbara funktionsknappar och kamerans Q-meny går nu att utforma efter egna önskemål för full kontroll över kamerans alla inställningar och funktioner.

  För att förenkla fotografering i starkt ljus med stor bländaröppning går det nu att använda en snabbare elektronisk slutare med en maximal slutartid på 1/32000. Kamerans LCD-skärm har blivit större (3 tum) och fått högre upplösning (1 040 000-punkter) och videofunktionen har fått fler valbara bildhastigheter (60/50/30/25/24) samt möjlighet att ställa in bländare, slutare och ISO manuellt under filminspelning. Med kamerans inbyggda Wi-Fi och appen FUJIFILM Camera Remote går det att ta bilder och video samt fjärrstyra många av kamerans funktioner. Det går också enkelt att trådlöst föra över bilder till smartphones, surfplattor och dator.

  Kort sagt har Fujifilm följt det som verkar vara deras mantra, att vara nära kunden genom att lyssna på önskemål. Det har vi sett flera gånger då Fujifilm utvecklar programvaran till äldre kameror vilket gör att man visar respekt för sin kunder, även de som inte köpt det nyaste och därigenom skapar en trygghet i varumärket. Vi gillar Fujifilm skarpt och väntar med spänning på nya X100T för test!

  Fujifilm Finepix X100T


 • Häftiga nyheter?

  Nästa vecka startar mässan Photokina i Köln och det florerar massor av rykten på forum och vissa hemsidor om vad som ska lanseras av de stora tillverkarna. Vi vet att det varit mycket tyst bortsett från enstaka lanseringar på sistone och därför tror (och hoppas!) vi att det kommer nya produkter som kommer att ta vårt fotografering till nästa nivå!

  Vill man läsa det senaste i ryktesväg (ta allt med en nypa salt på dessa sajter!) så är canonrumors.com, nikonrumors.com osv roliga att läsa och följa. Mycket av innehållet är inte information utan snarare skvaller men det kan finnas matnyttigt ibland och det är alltid roligt att se vad andra tror och hoppas på när man har ett gemensamt intresse. Är du som vi, en prylnörd, så är det viktigt att ha det senaste och bästa inom det man är intresserad av. Den här hösten kan innehålla många fina nyheter som gör att både du och jag måste gräva i plånboken, äta lunchlåda och ta en promenad istället för bilen till jobbet för att få ihop de där kronorna man behöver. D810 från Nikon är sommaren största nyhet än så länge och det är en mycket bra produkt som gjort att många bytt upp sig under sommaren och början på denna höst. Vi vet att det kommer flera såna nyheter och vi hoppas att våra förväntningar och förhoppningar överträffas i höst, det känns som ett sånt år!

  Nu håller vi tummarna så se till att följa bloggen dagligen så att du inte missar något nytt...eller var med oss på Facebook!

 • Sigma 120-300/2,8 APO DG OS HSM (Sports)

  Test

  Ett mycket spännande test är det vi gjort och släppt idag, nämligen på Sigma 120-300 till Canon och Nikon i den nya serien Sports. Priset gör att många kikar på 70-200 med konverter eller på original från respektive märke. Men läs testet innan du slår till...mycket intressant läsning!

  Så här skriver Mats: Detta är en rejäl pjäs, känns oerhört välbyggd och gedigen med skönt motstånd i fokus och zoomring. Är även tätad mot fukt och damm. Bildstabiliseringen är mycket effektiv och hjälper upp till 4 steg längre slutartider än normalt, den är alltså långt ifrån omöljig att handhålla trots sin storlek och tyngd. Autofokuserar relativt snabbt och tyst, men når inte riktigt upp till samma hastigheter som Canons snabbaste L-objektiv med USM-motorer, jobbar ej lika tyst heller. Mer jämförbar med Nikons pro-objektiv på de egenskaperna.

  Resten hittar du redan nu här: Sigma 120-300/2,8 APO DG OS HSM (Sports) till Nikon.

 • Olympus M.Zuiko Digital 17/2,8

  Test

  Den mycket smidiga 17mm f/2,8 till Olympus (och Panasonic) har vi testat för att se om det är ett prisvärt alternativ för dig som letar efter ett objektiv motsvarande 35mm till din Micro 4/3-kamera. Storleken är en fördel...resten då?

  Mats har skrivit det mesta man kan vilja veta, och det börjar så här: I mitten av bilden blir det i regel skarpt och bra, men för kantskärpans skull hjälper det inte alltid att blända ner. Om du däremot enbart fotograferar i JPEG format för vanligt husbehov och aldrig detaljgranskar bilderna i 100%, då behöver du knappast oroa dig så mycket över kantskärpan. Detsamma gäller för vinjettering, distorsion och kromatisk aberration eftersom det många gånger är bara i RAW format som sådana optiska problem framträder.

  Som vanligt, hittar du resten här: Olympus M.Zuiko Digital 17/2,8 svart (för Micro 4/3)


 • Sony 28-75/2,8 SAM

  Test

  Mats fortsätter genomgången och testandet av Sony och nu har han fått ihop testet av 28-75mm F2.8 SAM till både fullformat och APS-C. Det här objektivet är populärt och vi ska om det uppfyller förväntningarna. Vi passar på att önska en trevlig helg!

  Mats börjar testet så här: Redan på största bländaröppning är skärpan mycket bra i mitten av bilden, förutom på längsta brännvidd där man behöver blända ner ca ett steg för att nå samma kvalité. Kantskärpan börjar komma vid f/8 och för kant-känsliga motiv kan det vara nödvändigt att gå ner till f/16, där också diffraktionen ligger på en jämförelsevis låg nivå, och särskilt inom de lite mer vidvinkligare områdena. Godkänd bokeh och hyfsade motljusegenskaper för att vara en zoom.

  Resten hittar du här: Sony 28-75/2,8 SAM


 • Sony lanserar!

  Nyhet

  Lanseringarna fortsätter och nu har man släppt ytterligare en actionkamera från Sony, namnet är HDR-AZ1 och den är riktigt liten. Storleken är ca 65% av tidigare modeller från Sony och mindre än de flesta andra actionkameror är idag.

  AZ1 har en mycket fin sensor från Sony på 11,9 Mpixel och har ett Zeiss 170 graders vidvinkel-objektiv med tillägget Tessar. Stänktålig och med huset SPK-AZ1 så blir den både vattentät, dammsäker och stöttålig. Minneskort, MikroUSB, Bildstabilisering, XAVC-S-format (Mycket bra inspelningskvalitet!) och mycket mera. Du kan beställa denna nyhet redan nu hos oss!

  Läs mera och boka här:
  Sony HDR-AZ1 kit
  Sony HDR-AZ1VB kit
  Sony HDR-AZ1VR kit

 • PowerCard

  Nyhet

  En riktigt bra nyhet är PowerCard från Jupio, ett extra batteripack till din smartphone, surfplatta eller GoPro (finns även annat att använda den till). Inte det kraftfullaste batteriet men av egen erfarenhet så vet jag att den kan göra mycket nytta...

  Tänk dig att batteriet i din smartphone börjar att ticka på sista procenten, klockan är 15:30 och du sitter på Arlanda och ska flyga hem om en timme. Då är ett PowerCard en perfekt lösning eftersom den ryms lätt i fickan och ger en vanlig smartphone en extra laddning. Är ni två kan man dela den med varandra oavsett märke på telefonen (så länge den har MicroUSB). Även för dig som behöver extra batteritid på din GoPro när du är ute och flyger, hoppar, cyklar eller gasar. 199kr och ett mycket smidigt format. Det är ett "Mycket bra köp"!

  Du hittar den här:
  Jupio Power Vault 2500 PowerCard, vit
  Jupio Power Vault 2500 PowerCard, svart

 • Canon PowerShot SX600

  Test

  Mats har tagit med sig SX600, en storsäljare i det lite billigare segmentet, ut i skogen och på gatan för att se hur den presterar. Att ha med sig en enkel kamera med mycket zoom är perfekt till resan eller liggandes i bilen för alla de där tillfällena när man inte hade kameran med sig.

  Mats skriver så här: Med Canons gratis-app Camera Window kan man bl.a. överföra och titta på bilder i sin smartphone, surfplatta eller dator, alternativt till sociala nätverksajter via CANON IMAGE GATEWAY. Men det går inte att styra kamerans funktioner eller ta bilder via appen, det är endast Canons Wifi-kompatibla EOS kameror som klarar det. För att få Wifi att fungera med kameran börjar man med att ladda hem Canon Camera Window - app till sin smartphone, och ser till att Wifi är aktiverat i mobilen.

  Resten om hur du får WiFi att fungera och hur bra den fungerar samt resten av testet hittar du här: Canon PowerShot SX600 HS svart

 • Panasonic HC-X1000

  Nyhet

  Siffor som 1, 10, 100 och 1000 är populära i produktnamn bland elektronik och visst känns en beteckning som HC-X1000 exklusivt och fint? Panasonic lanserar en ny videokamera som klarar av att filma i 4K i hög kvalitet direkt ner på ett SDXC-minneskort.

  Kameran har ett objektiv med 20x optisk zoom och nyutvecklad processor samt sensor. Objektivet får namnet Leica Dicomar vilket visar att man menar allvar med prestandan i nya HC-X1000. Vad sägs om tillgång till AVCHD, MOV och MP4 i olika bitrates, tre manuella ringar (för olika funktioner), två XLR-ingångar, ND-filter och dubbla SD-kortplatser? Den klarar både QFHD-upplösning (3840x2160) samt Cinema 4K (4096x2160) i 50p och 60p. Tre inbyggda ND-filter (1/4, 1/16 samt 1/64) finns i HC-X1000 för att kameran enklare ska kunna användas i olika ljusförhållanden. En riktigt fin 3,5" Touch LCD som display gör inte saken värre. Kort sagt har Panasonic tagit fram en semi-professionell kamera till ett bra pris (ca 27990kr inkl moms) som passar både dig som helt enkelt vill ha det bästa men även dig som arbetar med video eller vill börja på en högre nivå.

  Du kan lägga din order här (ej bindande!): Panasonic HC-X1000E

 • Zeiss Loxia

  Nyhet

  Loxia, om du äger en Sony A7 i någon form eller funderar på att köpa en sån så är det ett namn att lägga på minnet. En objektiv-serie som är avsedd för dessa kameror i första hand men som troligen kommer att växa i framtiden, eller?

  Två nya objektiv startar man med, 35mm och 50mm, brännvidder som passar många fotografer som använder fullformat och helt manuella som sig bör när det gäller Zeiss (tycker många). Små, kompakta och relativt lätta men med den där riktiga "Zeiss-känslan" som man gärna betalar för. Ljusstyrkan är f/2.0 på båda och med mekanisk bländarring som går att ställa om till steglös (för dig som filmar!) så är det här objektiv som troligen passar mycket bra till A7-användaren. Fattningen är således Sony E-mount och priserna landar på ca 8400kr för 50mm och 11300kr för 35mm. Leverans av 50mm om en dryg månad och 35mm närmare vintern.

  Du kan boka redan nu:
  Zeiss Loxia 35/2,0 för Sony E-fattning (fullformat)
  Zeiss Loxia 50/2,0 för Sony E-fattning (fullformat)

 • Mörka krafter...

  Vår tävling med temat kraft fortsätter och bidragen ramlar, tack för det! Den här bilden har Andreas Christensen skickat in till oss och visst är det starka krafter som skapar en så kraftfull himmel som på bilden? Den här sommaren har verkligen bjudit på förhållanden för en fotograf!

  Vill du också skicka in ett bidrag? Bläddra nedåt i Bloggen och läs mera om tävlingen där du kan vinna fina priser i form av kameror från Nikon, bland annat den superfina Coolpix A som har en riktigt stor sensor. Den kan du läsa mera om via länkarna nedan. Skicka in ditt bidrag till blogg@cyberphoto.se när du är säker på vilken bild som du vill skicka in.

 • Nikon AF 28/2,8 D

  Test

  En liten och smidig 28mm-glugg är inte fy skäms när man har lite dåligt med utrymme eller vill ha en lätt utrustning med sig. Vi har testat den nu till åren komna 28mm F2.8D från Nikon för att se om det är ett bra alternativ.

  Mats skriver: Mycket bra skärpa till större del av bilden vid f/5,6, och presterar som bäst över hela bilden runt f/11 - f/16. Bländare f/2,8 och f/4 fungerar till motiv där fokus ligger mer mot mitten av bilden och gärna på lite närmare avstånd. Bokeh:n är relativt lugn och fin för att vara en vidvinkeloptik. Mycket bra motljusegenskaper också. Det finns en svag tendens till tunnformig distorsion, men inget som stör nämnvärt så länge men inte komponerar raka linjer alldeles intill bildens kanter. Vinjettering märkbar på full öppning och avtar som vanligt på mindre bländare, i princip borta vid f/8. Kromatisk aberration förekommer, men i stort sett bara nära kanter och hörn vid stora kontraster.

  Vad blir betyget? Du läser resten här: Nikon AF 28/2,8 D


 • Nikon AF-S DX 18-300/3,5-6,3G ED VR

  Test

  Nu har Mats varit ute i naturen och testat den uppdaterade versionen av Nikons AF-S 18-300. Ett objektiv för dig som längtar efter en kompetent allt-i-ett lösning eller för dig som vill lämna den stora fotoväskan hemma och resa lätt ibland.

  Går du och suktar efter en superzoom som heter duga så missa inte att läsa Mats test på nya Nikon AF-S DX 18-300/3,5-6,3G ED VR. Han radar upp fördelarna och strör ett ansenligt mått av beröm över denna nya version. Nikon har här fokuserat på att få ner storlek och vikt (och även pris) - och visst har det lyckats, skillnaden är stor.

  Om bildernas kvalitet säger Mats: "Inom vidvinkelområdet är jag djupt imponerad av bildkvalitén, och det absolut bästa resultat jag någonsin stött på bland superzoomar i konsumentklassen."

  Visst låter det spännande?

  Klicka dig genast vidare och läs hela testet och se testbilder här