NX1 - nyhet på många sätt!

Medan Canon och Nikon tagit mycket av flödet inom foto med sina lanseringar så har Samsung lanserat NX1, en kamera som kommer med massor av nyheter och tar Samsung till en högre nivå än de någonsin varit på. Innovativt.

Samsung har kommit med mycket innovativa lösningar som att vara bland de första med WiFi och Android i kameror men också hålla en hög kvalitet på det man byggt. Flera objektiv från Samsung är bland det bästa i sin klass så man har koll på optik. Nu har man släppt NX1, en kamera som kommer att synas på många håll kommande veckor och månader tack vare all sin nya teknik. Det som direkt sticker ut är att man har en bakbelyst sensor i APS-C-format. Låter häftigt men vad betyder det?

Bakbelysta sensorer har funnits några år på marknaden, i synnerhet i smartphones och kompaktkameror där man lyckats konstruera denna typ av sensor till en vettig kostnad. Fördelen är att man får mer utrymme på framsidan av sensorn för att kunna ta in ljus bättre från olika vinklar och därigenom utnyttja ljusstarka objektiv bättre. Lägre brusnivåer, mera ljus och bättre bildkvalitet är det som det ska ge som fördel...låter väl bra? Samsung lanserar alltså denna teknik i en relativt stor sensor vilket är helt nytt och vi väntar med spänning på hur bra resultat det ger bildmässigt!

Autofokusen är också extrem när man kommer till specifikationerna. Vad sägs om 209 kontrastdetekterande punkter och 205 korsformade fasdetekterande (den typ som används i konventionella systemkameror) på en 28 Mpixel sensor? 4K-filmningen är en nyhet som ännu inte fått sitt genombrott hos gemene man men vi ser att den stora fördelen inom fotografering är möjligheten att ta ut stillbilder ur filmen för att använda som just...stillbilder. NX1 tar specifikationerna till den översta gränsen i branschen just nu och det är mycket spännande att se vad som komma skall eftersom Samsung verkar ha bestämt sig för att ta för sig av framtidens marknad. NX1 känns fräsch och kanske som den "häftigaste" nyheten sen GH4 från Panasonic.

Du kan boka ditt exemplar hos oss: Samsung NX1 kamerahus