Panasonics LX100 - något nytt!

Vi fortsätter att kika närmare på en av nyheterna från förra veckan och turen har kommit till Panasonics LX100. Vi kommer att testa den inom kort och se vad den kan prestera vilket blir mycket spännande!

Vi har alla väntat på en LX8 eller LX10 som vissa rykten sade, en fortsättning på LX7. Ibland blir man lite pessimistisk och förväntar sig en mindre evolution snarare än en revolution men det gick upp för oss strax innan Photokina att Panasonic planerar något bättre, något häftigare. Panasonic är ett av märkena som senaste två åren tagit stora kliv med sina produkter. 4K-filmning är ett verktyg man använt samtidigt som man faktiskt har skapat några av de bästa produkterna i sina segment utan något att skämmas för. TZ-serien, G-serien med GM1 och GX7 samtidigt som FZ-serien med 200:an som är ljusstark (f/2,8) och FZ1000 som är så hightech man kan bli. Till det tillkommer GH4 med 4K och actionkameror med 4K-filmning. Men räcker systemet för att utmana de två stora, Canon och Nikon? Både ja och nej.

LX100 kom lite som en överraskning, en positiv sådan. En kompaktkamera som knappt är större än LX7 men som innehåller så mycket mera. Vad sägs om en Micro 4/3-sensor med effektiva 12,8 Mpixel, ett objektiv med omfånget 24-75mm och ljusstyrka f/1,7-2,8 samt 4K-filmning och en sökare? Dessutom är LX100 bättre än sina föregångare för dig som vill arbeta manuellt. Många reglage smart placerade gör den enkel att använda. Rejält stativfäste och en sökare som är motsvarande den i GX7:an gör att man känner hur seriösa kunder som Panasonic söker som nya ägare till en LX100.

Vi tror att LX100 kan bli en rejäl succé. Den bygger vidare på Panasonics tradition att ta fram kameror som ligger tekniskt i framkant. Även om Panasonic inte är först med teknik så skapar man produkter som är det som helhet i sin kategori. WiFi, NFC, 4K, ljusstarka objektiv och mycket andra faktorer har gjort kamerorna högst intressanta. Panasonic har inte skapat verktyg för den arbetande sportfotografen och därigenom hotar man heller inte de två stora märkena i branschen på ett sätt, men man siktar in sig på de som vill ha bra produkter och ligga i framkant när det gäller teknik vilket oftast inbegriper såna som dig och mig. Nu väntar vi med spänning på att få testa LX100 och se vad den kan prestera.

Panasonic Lumix DMC-LX100 svart
Panasonic Lumix DMC-LX100 silver