• PhotoExpo 2020: Moderskeppet

  Moderskeppet är Sveriges största utbildare för kreativa. De ger dig ny kunskap och hjälper till med problem i foto, design, webb och video. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet. Lyssna på grundaren Mattias Karlsson Sjöbergs liveföreläsning, "Ordning och reda i ditt bildöverflöd", under PhotoExpo 2020!

  Du har 10 000 bilder på hårddisken och ingen aning om vad du ska göra med allt. Lugn. Mattias Karlsson Sjöberg delar med sig av sina bästa knep för att du ska få ordning och reda. Återta kontrollen och hitta i ditt växande bildbibliotek. Skilj på dina bra bilder och dina mindre bra bilder. Få koll på vilka bilder du ska skicka för framkallning, posta på facebook och vilka som i ärlighetens namn kan skickas direkt till papperskorgen. 

  Mattias Karlsson Sjöberg är grundare av Moderskeppet, har undervisat i bildbehandling i 15 år. Han är en enormt uppskattad föreläsare och känd för sin speciella förmåga att förklara svåra saker på ett enkelt sätt.

  Föreläsningen är på fredag 23 oktober kl 14:00

  Läs mer om årets PhotoExpo här >

 • Infonsdag: RAW

  Självklart ska du fotografera i raw. Alltid. Av många anledningar. En anledning ser du på bilden här ovanför. Du kan lyfta ut så mycket mer information ur en bild än kameran kan göra själv i en jpg.

  De flesta av er som läser detta har insett fördelarna med raw, men alla har inte det, och alla kanske inte vet hur man redigerar en raw-bild i t ex Capture One. Vi kan trösta med att det är mycket enklare och går mycket snabbare än de flesta tror. Mycket enklare. Jodå. Inget att vara rädd för. Skjuter du inte raw i dag så börja, det finns så mycket mer potential i din kamera, oavsett märke och modell. Enda undantaget att inte skjuta raw är egentligen pressfotografer som måste skicka massor av bilder i realtid till sin tidning.

  Vi kan ju passa på att slå hål på en myt när vi ändå tar upp ämnet om raw vs jpg. En jpg visar inte verkligheten korrektare än en raw-bild. En jpg är en raw-bild som kamerans interna programvara analyserar och justerar för att sedan exportera ut som jpg. Beroende på vad tillverkaren lagt in för parametrar och beroende på om du justerat något i kameran så blir bilden enligt de parametrarna. Inte ens inom den analoga fotografin finns någon exakt verklighet då alla filmer har sin egen karaktär. Sedan kan man justera både en jpg eller en raw till att bli så exakt som verkligheten som möjligt, eller justera så det blir en ännu bättre bild, eller justera så den blir helt överdriven. Däremot så går det mycket bättre att justera i en raw-fil då du kan styra separata parametrar utan att det påverkar andra delar av bilden.

  Se Capture One Pro 12 >>

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Nikons next chapter...

  Nyhet

  Nikon presenterar nu att de kommer hålla ett lanseringsevent 14e oktober.

  Mycket mer information än detta har vi inte. Exakt vilka produkter vet vi inte heller men om du tittar på bilden ovan som Nikon själva släppt så kan nog de flesta gissa sig fram till vad de kommer att lansera.

  Lanseringseventet hålls online den 14e oktober 14:00

  Se vårt sortiment av Nikon här >

 • PhotoExpo 2020: Richard Walch

  Den första föreläsaren från Canon är Richard Walch som kommer gå igenom sina erfarenheter, tekniska tips och tricks med dig när han har fotat speedway med Canon EOS R6 och EOS R5.

  Canons ambassadör och extremsportfotograf Richard Walch har varit på resa med nya EOS R6. Han har fotograferat en riktig adrenalinsport - Speedway. Nära hans hem finns en gammal klassisk Speedway-klubb full av karatärsstarka och extremt dedikerade medlemmar. Richard tillbringade en dag här och testade den nya kameran på alla möjliga sätt. Från exakta autofokusinställningar till hög bildfrekvens. Samt de nya RF-linserna.

  Richard Walch möter du live på fredag den 23:e oktober kl 19:00  - vi sänder live här på hemsidan, och via Youtube och Facebook, eventet är kostnadsfritt.

  Läs mer om årets PhotoExpo här >

 • Drönarsöndag: Slåtten

  Åkrar och natur har ibland spännande mönster.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • Kom igång med studiofotografering tillsammans med John Hagby

  På tisdag sänder vi live tillsammans med John Hagby och Aifo där vi går igenom vilken utrustning du behöver och för att komma igång med studiofotografering samt hur du använder den.

  Datum: Tisdag, 29 september
  Tid: 15:00 - 16:00
  Plats: CyberPhotos YouTube-kanal
  Språk: Svenska

  Se livesändningen här: Kom igång med studiofotografering tillsammans med John Hagby

 • X-files: Midsommar i september?

  Det kändes bara så härligt att hitta en midsommarblomster mitt i hösten. Jag hoppas att någon annan också kan känna glädje av en blomma så här på hösten. Om inte annat kan du njuta av hur en riktigt bra optik renderar ett sånt här motiv.

  Bilden är tagen med Sony A7R IV + magiska Voigtländer APO-Lanthar 50/2, 1/500s, f/2 och ISO 100. Bilden är kraftigt beskuren och visar endast 3,8% av kamerans upplösning.

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Tamron lanserar!

  Nyhet

  Tamron kommer nu med ytterligare ett fullformatsobjektiv till Sony E och denna gång handlar det om en telezoom i omtyckta brännvidden 70-300mm med en bländare på 4.5-6.3.

  Tamron 70-300mm F/4.5-6.3 Di III RXD är världens minsta och lättaste 70-300 och med en vikt på endast  545 gram passar det mycket bra till Sonys lätta och smidiga system. Trots storleken så ska denna optik leverera bilder av toppklass. Objektivet är dessutom utrustat med  Tamrons stegmotor RDX vilken ger en mycket snabb och exakt autofokus. Objektivet utnyttjar också fullt ut fördelarna av inbyggda kamerafunktioner, inklusive Sonys snabba hybrid-AF och ögon-AF som bidrar till en fantastisk fotograferingsupplevelse.

  900x (1).jpg

  Tamron 70-300mm F/4.5-6.3 Di III RXD har en väderskyddad konstruktion och är perfekt för fotografer som vill vara ute i alla väder. Detta gör objektivet perfekt för fotografering av sport, djur och natur, porträtt och mycket mer.

  900x (4).jpg

  Det nya objektivet kommer att börja levereras i slutet av oktober.

  Beställ objektivet redan nu: Tamron 70-300mm F/4.5-6.3 Di III RXD

 • Test: Samyang AF 35/1,8 FE

  Nu har vi testat Samyang AF 35/1,8 FE som är en ljusstark, skarp och raktecknande 35mm-optik för 35mm fullformat. Den passar landskapsbilder, astrobilder, arkitektur, dokumentär/reportage och i alla möjliga andra sammanhang - främst på lite kortare avstånd.

  Mats skriver: Samyang AF 35/1,8 FE är en kompakt optik, som ändå är rejält byggd och dessutom försedd med ett ordentligt skydd mot fukt och damm, för att göra den extra tålig och flexibel tillsammans med Sonys skyddade kamerahus. Byggkvaliteten påminner mycket om deras övriga objektiv i samma AF-serie med brännvidderna 18mm, 24mm, 35mm, 45mm och 75mm. Redan på största bländaröppning f/1,8 är skärpan mycket bra till förvånansvärt stor del av bilden, och som vanligt ökar skärpan ytterligare vid nedbländning ca 2-3 steg.

  Läs hela testet här: Samyang AF 35/1,8 FE

 • Nyhet: Canon EOS C70

  Nyhet

  Canon lanserar nu EOS C70 som är en instegsmodell i Cinema-EOS-serien med en helt omarbetad design och mycket användbar teknik under skalet. Den största revolutionen är kanske att detta är den första modellen med Canons RF-fattning - men naturligtvis kan även EF-objektiven användas via adapter.

  Den nya designen gör att kameran närmar sig utförandet hos Canons professionella DSLR-kameror, dvs kameran blir mycket mer lätthanterlig och passar bättre tillsammans med kamerariggar, stabiliseringar och annat som används med de professionella stillbildsmodellerna. Den lämpar sig bättre att bära med sig och är mer lämplig för rörliga och ensamarbetande filmare - samt för längre arbetspass med handhållen kamera.

  C70_blogg1.jpg

  Kameran kan spara video i högsta kvalitet direkt på minneskortet, dvs ända upp till 4K/120p/4:2:2/10-bitar. Detta förutsätter att man använder riktigt snabba SD-kort med en klassning på V90 eller högre

  C70_blogg2.jpg

  Canons variant på dual gain-bildsensor innebär förenklat att kameran tar fram två bilder för varje bildruta som ska skapas i filmen. Den ena bilden exponeras/optimeras för återgivning av bildens högdagrar och den andra för återgivning av bildens lågdagrar. Dessa två bilder läggs sedan ihop till en bild som får ett dynamikomfång som är mycket större än för de två utgångsbilderna separat. Med denna teknik når man ett omfång på upp till 16 EV-steg i den färdiga filmen.

  C70_blogg3.jpg

  Canon EOS C70 har inbyggd digital bildstabilisering, som tillsammans med RF-objektiv med integrerad IS-stabilisering ger en effekt på motsvarande upp till 8 steg kortare slutartid.

  Läs mer om kameran och förbeställ redan nu: Canon EOS C70

 • Fotohistoria: Canon A-serien

  Canon hade en mycket stor framgång med deras A-serie. Introducerad 1976 och de sålde bra redan från start.

  P9210048.jpg

  1976 startar Canons A-serie med Canon AE-1. Det var för den tiden en modern och lättanvänd systemkamera. Den hade FD-fattning. Canon AE-1 siktade in sig på den stora amatörfotograf-marknaden och lyckades fantastiskt bra. En lättanvänd kamera till ett överkomligt pris. Canon AE-1 hade bländarautomatik och helt manuell. Det fanns en winder som tillbehör. Canon AE-1 såldes i mer än 5 miljoner exemplar. Fanns i både svart och silver. 
   

  P9210035.jpg

  1977 lanserades nästa modell i A-serien och det var Canon AT-1, till det yttre väldigt lik AE-1 men saknade bländarautomatiken. Den var alltså helt manuell, men den var inte mekanisk och krävde därför ett batteri för att fungera. Den var något lägre prissatt än AE-1. Fanns endast i silver. 

   

  P9210052.jpg

  1978 lanseras Canon A-1 som verkligen tog marknaden med storm. Programautomatik, tidsautomatik, bländarautomatik, och helt manuell. Fanns endast i svart. Snygg. LED-siffror i sökaren. Winder eller motor fanns som tillbehör. Hypermodern för sin tid. Tillverkades fram till 1985. Man kan säga att den ersattes av Canon T90. 

   

  P9210043.jpg

  1979 lanserades Canon AV-1. Det var en kompaktare och billigare kamera som endast hade tidsautomatik. Den fyllde sin plats bra då vissa ändå föredrog tidsautomatik framför bländarautomatik. Flera konkurrenter hade också vid denna tidpunkt kompaktare och smidigare kameror än vad Canon tidigare kunnat erbjuda. Fanns i både svart och silver. 

   

  P9210031.jpg

  1981 lanserades en uppgraderad AE-1 med namnet Canon AE-1 Program. Som namnet antyder så är det en AE-1 som nu fått programautomatik tillsammans med med bländarautomatik och helt manuell. Fanns i både svart och silver. 

   

  P9210039.jpg

  Sista kameran i A-serien lanseras i mars 1982 och den hette Canon AL-1. Det är lite av en budgetmodell men med en hypermodern touch. Den har tidsautomatik och några få manuella exponeringstider. Men den har elektronisk fokusering vilket är helt nytt vid den här tidpunkten i fotohistorien. Fanns i både svart och silver. Canon T80 använde i stort sett samma teknologi men där styrde den en autofokusmotor som var inbyggd i objektivet. 

  Du kan se 24 bilder av kamerorna här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Infonsdag: Diffraktion

  Diffraktion innebär i praktiken att efter en viss bländare, när du bländar ner, så blir bildkvaliteten sämre.

  Om parallellt ljus får falla på en öppning i en ogenomtränglig vägg, kommer strålarna att breda ut sig så att den bild av öppningen som uppfångas på en skärm blir större än den skulle vara om strålarna fortplantade sig helt rätlinjigt. Det verkar alltså som om ljusstrålarna skulle böjas vid kanterna av öppningen. Förklaringen till detta fenomen hämtas ur teorin om ljusets vågnatur. Enligt Huygens princip kan varje partikel inom en ljusvåg betraktas såsom medelpunkt för ett nytt vågsystem, som sänder ut strålar i alla riktningar, och strålar utgår från öppningen. Ljuset bryts vid bländaröppningenns kant. Ju mindre öppning desto mer diffraktion.

  Ofta är problemet större på mindre sensorer fast det egentligen inte är sensorns storlek som är det avgörande, utan det är storleken på respektive pixel som avgör vid vilken bländare som diffraktionen blir ett problem.

  Generella regeln är att blända helst inte ner mer än till f/8 på en fullformatskamera.

  Vill du veta vid vilken bländare just din kamera och optik får problem med diffraktion så är det väldigt lätt att kolla. Sätt kameran på ett stativ och fotografera ett stillastående motiv som har någon form av detaljer. Ta en bild på alla bländaröppningar och du kommer tydligt att se när upplösningen börjar dala. Diffraktion är verkligen en stor fiende till skärpedjupet. Detta är ett stort problem vid närbildsfotografering då man vill ha största möjliga skärpedjup men diffraktionen hindrar från att använda minsta bländaröppningarna. Då får man fokus-stacka i stället, men det är en historia för en annan gång.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Tävling: Livets stora ögonblick

  Om ca en månad är det vårt årliga PhotoExpo och nu kör vi igång en tävling där vinnarna presenteras live på årets Expo som i år hålls online. Läs igenom reglerna och se till att vara med så har du chansen att tävla om priser värde över 15.000:- för de tre som tar sig till pallplats. Lycka till och välkommen att tävla!

  Temat är "Livets stora ögonblick" och det är fri tolkning av temat. Man får delta med ett (1) bidrag per tävlande. Du måste ha tagit bilden själv. Fri efterbearbetning men alla delar av bilden måste vara delar av dina egna bilder. Bidraget skickas in per mail till blogg@cyberphoto.se som JPG och minst 1024 pixlar bredd samt max 3 MB i filstorlek. Bilden ska BIFOGAS i mailet, ej länkas till molnfunktion eller komprimeras. Bidrag som inte uppfyller detta raderas. Vi förbehåller oss endast rätten att presentera bidraget i samband med tävlingen, inget annat. . Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren, juryns beslut kan ej överklagas och släkt, familj samt nära vänner till medarbetare på CyberPhoto får ej delta.

  Vår interna jury kommer göra ett urval på de bästa bilderna som sedan kommer att presenteras i samband med PhotoExpo 2020 och under expohelgen kommer ni tittare rösta fram en vinnare som sedan presenteras i slutet av livesändningen.

  Förstapris: Canon ImagePROGRAF PRO-300​ värde 9190:-
  Andrapris: Presentkort på CyberPhoto värde 4000:-

  Tredjepris: Presentkort på CyberPhoto värde 2000:-

  Tävlingsperiod 22 september- 15 oktober 2020.

 • Polaroid Now Limited Edition - The Mandalorian

  Nyhet

  Nu lanserar Polaroid en specialutgåva av deras populära direktbildskamera + film. Denna utgåva är gjord i samarbete med Disney/Lucasfilm och deras mycket populära serie The Mandalorian.

  Den första Star Wars-filmen kom ut 1977 vilket är samma år som den första Polaroid OneStep lanserades. Många av er som är antingen Star wars- eller Disneyfans vet förmodligen redan vad The Mandalorian är för något, men för er som inte vet så är det en serie skapad av Lucasfilms/Disney som utspelar sig i Star Wars-universet. Den handlar om en grupp prisjägare som kallar sig själv Mandalorians, om du känner igen Bobba Fett från äldre Star Wars filmer så var han en så kallad Mandalorian. Serien finns att se på Disney + som nu äntligen finns tillgängligt här i Sverige. Polaroid släpper denna specialutgåva för att fira att säsong 2 börjar den 30e oktober.

  Så denna specialutgåva kommer endast i ett mycket begränsat antal. Det kommer även ett begränsat antal specialfilm där ramen har motiv från serien. Rent tekniskt är kameran identisk som den vanliga Polaroid Now och trots att vara en specialutgåva är priset i princip den samma . Vi har fått tag på ett antal av dessa som finns i lager för leverans direkt, men passa innan lagret tar slut då vi inte får in några fler!

  Läs mer och beställ här: Polaroid Now The Mandalorian

  - This is the way -

  polaroidxmandalorian_blogg1.jpg

 • Drönarsöndag: Lila åker

  Man är van att se åkrar som gröna, gula eller bruna men sällan lila. Inte en bild man hänger på väggen men jag tyckte den var värd att visa i alla fall.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Lila

  Det finns tillfällen i verkligheten när jag ser något, oftast himlen, och tänker att den ser photoshoppad ut. Detta var en sån kväll. Jag tror jag aldrig sett en så lila himmel.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100 + GF 23/4,0 R LM WR, 1/60s, f/5,6 och ISO 1250. Bilden är sammansatt av två bilder för att kunna få korrekt exponering på både för- och bakgrund. 

  Klicka här för att se större bild >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  Fotografering är en konstform. Fotografering är ett sätt att uttrycka sig. Du gör precis som du vill med dina bilder. Om du har en åsikt någon annans bild, behåll den för dig själv tills den som tagit bilden frågar om den. Våga experimentera med dina bilder. Ta ut svängarna lite. Utmana dig själv. Våga visa dina bilder. Var inte rädd för att göra misstag. Döm inte andra. Lär. Se. Lek. Ha kul!

  /Thomas

 • Filma i RAW med din Sony A7S III

  Sony A7S III börjar levereras inom kort och nu har Atomos släppt en uppdatering till deras Ninja V som gör det möjligt att filma i RAW med din nya A7S III. Vill du vara redo att filma i RAW direkt du får din kamera så uppdatera din Atomos Ninja V redan nu.

  Ladda ned nya uppdateringen här >

  Läs mer och beställ:
  Sony A7S III
  Atomos Ninja V

  Nedan hittar du detaljerad information om vad som är nytt med denna uppdatering. (På engelska)

  ProRes RAW Recording:

  - 4.2k

  • Uncropped metadata mode 4264 x 2408 at 23.98p, 25p, 29.97p, 50p, 59.94p
  • Cropped metadata mode 4240 x 2385 at 23.98p, 25p, 29.97p, 50p, 59.94p The Metadata crop provides a simple way to transform the RAW data to a 16:9 aspect ratio that closely represents the internally recorded 4K UHD files.

  - 12bit Log

  • 16bit linear converted to 12bit Log (visually lossless process)

  ProRes and DNX Recording:

  - 4KUHD (3840x2160p) recording at 23.98p, 25p, 29.97p, 50p, 59.94p - HD (1920x1080p) recording at 23.98p, 25p, 29.97p, 50p, 59.94p - HD interlaced (1920x1080i) at 50i, 59.94i - Video output of the camera is 10-bit 422

  AtomOS Monitoring Settings:

  - Native – Linear to Slog3 or use with 3D LUTs – can use any existing Slog3 LOOK LUTs
  - Rec709 – to view RAW input in SDR up to 6.7 stops of dynamic range
  - HLG – to view RAW in HLG with up 10.5 stops of dynamic range
  - PQ – to view RAW in PQ/HDR10 with up to 10.5 stops of dynamic range, for scenes with extended spectral highlights

 • Test: Olympus M.Zuiko Digital 100-400/5-6,3 IS

  Test

  Nu har vi testat Olympus nya 100-400, en optik som ställer sig direkt mot Panasonics version som är något ljusstarkare men också betydligt dyrare. Båda objektiven passar din m4/3 kamera så läs testet på båda för att se vilken av dessa som passar dig bäst!

  Mats skriver: Olympus M.Zuiko Digital 100-400/5-6,3 IS är kompatibelt med Olympus egna telekonvertrar som ger 1.4x och 2x brännvidd. Detta innebär upp till 800mm vilket ger en brännvidd motsvarande 1600 i fullformat. Objektivet ger mycket bra skärpa på samtliga brännvidder och fokusavstånd från närgräns till "oändligt". Det bakre fokussystemet driver optikens lätta linser med hög hastighet och exakthet. Resultatet blir en snabb fokusering som sitter där den ska. Det är dessutom möjligt att välja ett kortare fokusintervall för ännu snabbare autofokus.

  Läs hela testet här: Olympus M.Zuiko Digital 100-400/5-6,3 IS

 • Fotohistoria: Bertele

  Idag ska vi läsa om bland annat Apollo-programmet, Zeiss, Contax, Rodenstock, Canon, Leica, Hasselblad, ICA, Ernemann, Sony och Steinheil. alla dessa har en gemensam nämnare och det är den tyska optikkonstruktören Ludwig Jakob Bertele

  Ludwig Jakob Bertele föddes den 25 december 1900 i München och arbetade senare i livet som optikkonstruktör. Hans konstruktioner ligger till grund för en stor del av de optiska konstruktioner som används idag.

  Ludwig börjde 1916 som assistent åt en optikkonstruktör på Rodenstock i München. 1919 fyttade han till Dresden för att arbeta på Krupp-Ernemann Kinoapparate AG som optikdesigner under överinseende av August Klughardt. Ludwig Bertele började att rita på ett nytt optisk schema redan samma år. Denna konstruktion blev senare känd som Ernostar och används som grund för moderna objektiv som Canon EF 135mm F/2.0 L. Grunden till Ernostar kom från konstruktionen från en filmoptik, Ultrastigmat, vilket var en modifierad triplett som beräknats av Charles C. Minor redan 1916 och tillverkades av företaget Gundlach. Ludwigs mål var att öka ljusinsläppet och att minska aberrationer, dvs optiska fel. 

  Efter fyra år av stora ansträngningar, 1923, så patenterade han sin första riktigt ljusstarka optik, Ernostar f/2. Fler versioner av den följde fram till 1926. Ernostar f/2 placerades på kameran Ermanox, vilket var en kamera som var avsedd för reportagefotografering.

  1926 så grundas Zeiss Ikon genom en sammanslagning av Carl Zeiss med ICA (Internationale Camera Actiengesellschaft), Optische Anstalt CP Goerz, Contessa-Nettel och Ernemann-Werke. Ludwig fick en optisk verkstad till förfogande för sina experiment. Den verkstaden byggde alla av hans prototyper. Dessa fick alla unika femsiffriga nummer och dessa graverades oftast in på objektiven.

  I slutet på 20-talet så påbörjade Ludwig utvecklingen av en objektivtyp som verkligen satt sina spår i fotohistorien. Den byggde på Ernostar typ II som hade ett positivt element i fronten som följdes av ett tjockt negativt element av meniscustyp och med ett positivt element efter det. Första objektivet kom 1931 och hade sju element i tre grupper och det fick namnet "Sonnar". Låter rätt bekant, va? Lite mer onödig kunskap är att Sonnar är en omskrivning av tyskans namn för sol som är "sonne". Ett modernt exempel på denna optikkonstruktion är Sony Carl Zeiss Sonnar T* 135/1.8 ZA. 1932 så lanserades Sonnar 50/1,5, en optik som tillverkas än i dag av Zeiss till Leica-M. På den tiden så satt den på Zeiss Ikons 35mm Contax-kameror. Det kom fler Sonnar-konstruktioner fram till 1940-talet med brännvidder från 50 till 300mm.

  Kring 1934 så tog Ludwig konstruktionen från Sonnar som grund och ritade på en ny konstruktion, vilket också var hans första vidvinkeloptik. Den hade 60° bildvinkel och fick det numera mycket kända namnet Biogon. Ett namn som används än i dag. 1935 beräknade Ludwig fram Sonnar 180mm/2.8 till olympiska spelen sommaren 1936. Denna optik är känd för sin goda bildkvalitet och fina bokeh, och är därför mycket populär bland samlare.

  Från 1943 till 1945 arbetade Ludwig hos Steinheil i München. Under kriget arbetade även det företaget åt vapentillverkare. Efter kriget hamnade både Dresden och Jena under sovjetisk ockupation och de tyska kamerafabrikerna blev tvungna att föra både ritningar och maskiner till Ryssland och Ukraina. Även personal fördes med till Rysslan och Ukraina för att utbilda rysk personal. Sonnarobjektiven tillverkades under namnet Jupiter. Den ryska produktionen av Jupiterobjektiv var långt större än vad Zeiss tillverkade i både väst och öst tillsammans. Ludwig Bertele hade blivit Sovjetunionens störste objektivkonstruktör och han var inte ens närvarande, vilket i och för sig var lyckligt för honom. Han klarade sig på rätt sida om järnridån. Ludwig flyttade till Schweiz under 1946 och arbetade på företaget Wild Heerbrugg. Det företaget blev sedermera Leica Geosystems.

  1950 konstruerade Ludwig en flygoptik med en bildvinkel på 90°. Den fick namnet Aviogon, och denna optik var fri från optiska aberrationer. Distorsionen var mindre än 10µm över hela synfältet och upplösningen på f/4,5, vilket var enastående. Denna optik ersatte snabbt Topogon och Metrogon som standardoptik för flygfotografering. Senare kom även en Super Aviogon med hela 120° bildvinkel. Båda dessa vann många priser och utmärkelser.

  Ludwig beräknade även nya optiska konstruktioner åt Carl Zeiss i Oberkochen. Det resulterade 1954 i en ny Biogon med en bildvinkel på 90°. Denna nya design blev grunden för bland annat Biogon 21/4.5 till Contax, Biogon 38/4,5mm för Hasselblad, Biogon 53/4,5 och Biogon 75/4,5 till Linhof. NASA använde Biogon på de svenska Hasselbladkamerorna som användes för att dokumentera Project Gemini 1965-66 och även Apollo-programmet 1968-72. Ludwig utvecklade även objektiv till företaget Schacht.

  Ludwig lämnade företaget 1956 och fortsatte som konsult, men fortsatte även sin egen forskning. 1959 blev han tilldelad titeln hedersdoktor av ETH Zurich. Han gick i pension 1973 men fortsatte han ändå att arbeta mycket, och hans sista patent togs 1976. Han spenderade sina sista dagar i den lilla staden Wildhaus i distriktet St. Gallen i Schweiz. Ludwig Jakob Bertele avled 16 november 1985.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Stor uppdatering till din Insta360

  Nyhet

  Insta360 släpper nu ännu en stor uppdatering till din ONE R. Detta blir den tredje stora uppdateringen sedan kameran blev lanserad för under ett år sedan. Denna uppdatering kommer tillsammans med en helt ny Insta360 app som kan laddas ned redan nu till iOS eller Android.

  insta360_uppdatering_blogg1.jpg

  Insta360 har utvecklat en ny AI-teknik för att få bästa möjliga bildkvalitet i alla typer av ljus men i huvudsak i dåligt ljus. PureShot använder AI för att förbättra det dynamiska utbudet av foton samtidigt som bruset minskas och detaljerna bevaras, vilket ger en livlig bild. Vad som brukade behöva ta flera bilder kombinerat med automatisk exponeringsfunktion tar nu bara ett tryck med PureShot.

  insta360_uppdatering_blogg2.png

  Bilder med ONE R är nu skarpare än någonsin tack vare högre bitrate. Färger har också gjorts mer levande med en helt ny standardprofil, designad för de som vill ha ett mer levande utseende. För dig som vill ha mer kontroll över sina färger kan de också välja en LOG-profil eller välja standard för en mer naturlig känsla.

  insta360_uppdatering_blogg3.png

  ONE R kan nu användas som en full HD-webbkamera för samtal eller möten hemifrån. Insta360-appen upptäcker också hur många motiv som finns i ramen när du fotograferar med 4K vidvinkelmodulen och justerar zoomnivån därefter. När du använder 360 Modulen kan du använda ett nytt delat skärmläge som visar framåt och bakåt på samma gång.

  AquaVision är en perfekt funktion för dig som filmar eller fotar under vattnet. Denna funktion läggs till i efterhand med Insta360-appen eller Studio, den använder AI-teknik för att balansera och korrigera undervattensfärger. Resultatet blir klara undervattensbilder och filmer, utan behov av externa filter eller svår redigering.

  insta360_uppdatering_blogg4.png

  Ny och förbättrad vindreducering ger bättre ljud oavsett vilken miljö du befinner dig i. Den senaste uppdateringen tillåter också möjligheten att använda röststyrning med dina AirPods. Perfekt för användning på avstånd.

  Insta360 ONE R kan nu livesända i 360 °. Uppdateringen ger två sätt att sända. 360 Live, där publiken kontrollerar strömningens perspektiv, eller Reframe Live, där streameren kontrollerar perspektivet i realtid. Appen stöder streaming till YouTube, Facebook eller via en RTMP URL.

  Uppdateringen innehåller även mer justeringar och funktioner, ladda ned uppdateringen i din Insta360 app redan nu!

  Se vårt Insta360 sortiment här >

 • Dubbla proffsnyheter från Nikon

  Nyhet

  Nu lanserar Nikon två professionella objektiv, Nikon Z 14-24/2,8 S och Nikon Z 50/1,2 S. Dessa utökar Nikons Z-linje av objektiv till 13 stycken.

  14-24mm f2,8 är ett favoritobjektiv bland många Nikonfotografer och nu äntligen finns den med Z-fattning. Med denna nya version har Nikon tagit steget vidare för att modernisera objektivet, det äldre F-objektivet var en skarp samt ljusstark vidvinkel men saknade möjlighet att använda någon typ av filter. Nya Z-versionen har tagit steget vidare genom att du nu kan använda ett speciellt motljusskydd med filtergänga för att montera 112mm filter på objektivet.  Bak på det nya objektivet finner man ett filterfack för färgfilter och på toppen finns så klart den digitala displayen likt de andra professionella Z-objektiven. Nikon Z 14-24/2,8 S väger endast 650g vilket är hela 350g lättare än F-versionen, objektivet är också ca 1cm kortare och smalare. 

  Läs mer och beställ redan nu: Nikon Z 14-24/2,8 S

  Nikon 50/1,2 S är deras första professionella, ljusstarka och fasta objektiv om vi inte räknar 58/0,95 Noct. Denna nya 50mm är uppbyggd av 17 element i 15 grupper varav 2 ED, 3 asfäriska och element med nanokristall- och ARNEO-beläggning. Dessa stora glas tillsammans med en 9-bladig slutare ska ge högsta möjliga bildkvalitet och mjuk bokeh men gör också objektivet relativt stort och tungt med en vikt på över 1kg.

  Läs mer och beställ redan nu: Nikon Z 50/1,2 S

 • Infonsdag: Stepringar

  Har du objektiv med olika storlekar på filtergängorna?

  Stepringar väger väldigt lite och är billiga. De kan spara många kronor samt sparar både utrymme och vikt. 

  En stepring fungerar som så att den har en storlek på gängan på ena sidan och en annan storlek på andra sidan. Tanken är att du köper filter i den storlek som passar den optik som har största filtergängan och sedan köper du stepringar från alla andra gängstorlekar till den storlek du har dina filter på.

  UV-filter används idag i första hand för att skydda objektivets frontlins så dessa filter bör du alltid ha monterade på alla dina objektiv, men t. ex. polarisationsfilter, gråfilter, tonade filter och så vidare, de kan du ha i en enda storlek som du sedan använder stepringar till för att kunna använda på alla dina objektiv.

  Se mer om stepringar >>
  Se vårt filtersortiment >>

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Vattenfall i fyrtal

  Under sommaren har Sören Ekspong besökt ett flertal vattenfall i Jämtland tillsammans med sin Nikon Z6. Bilden ovan är en Laxtrappa vid Forsaledens naturliga äventyrsbad några mil utanför Östersund.

  Sören berättar: Gillar resultatet med att då använda långa exponeringar. Blir då extra utmanande om man dessutom ska ha med folk i bilden. Gillar verkligen min Nikon Z6. Smidig och lätt att ta med sig och kräver därför inte heller något tungt stativ. Älskar även den manuella focusen med konturförstärkning. Fungerar suveränt bra och använder nästan alltid den numera när stativ används. Det jag dock tycker är synd är att skärmen inte kan fällas ut med kameran på högkant.

  sören_ekspong_tri.jpg
  Bild 1 - Sångbäcksfallet (Klövsjö) / Bild 2 - Tännforsen (Åre) / Bild 3 - Fettjeåfallet (Klövsjö)

  Tack för att vi får dela dina fina bilder Sören! Gillar du bilden så får du gärna kommentera det på vår instagram @cyberphoto_se. Vill du också visa upp en bild som Sören? Skicka då in bilden till blogg@cyberphoto.se så kanske vi delar den här på bloggen och instagram!

  Sören fotar som sagt med Nikon Z6, läs vårt test på kameran här >

 • Sony A7C - Kompakt nyhet!

  Sony lanserar nu A7C som tar innehållet ifrån en Sony A7 III och placerar det i ett mindre kamerahus som har vinklingsbar skärm vilket är en dröm för många vloggare!

  Sony A7 III är en av de mest populära kamerorna på marknaden tack vare den höga prestanda du får för priset. Nu har Sony tagit detta recept till en mindre och smidigare kamera som gör helheten ännu bättre. Den har samma sensor på 24 MP samt samma processor vilket innebär att bildkvaliteten kommer att vara på topp. Autofokussystemet är taget från Sony A7R IV som är ett av de snabbaste och mest träffsäkra systemet på marknaden. Om du tidigare känt på en av Sonys A6000-kameror så kommer A7C kännas väldigt lik med ungefär samma storlek och med sökaren placerad i det vänstra hörnet istället för i mitten som A7-serien normalt har. Kameran har 5-axlad bildstabilisering som hjälper mot skakningsoskärpa och är perfekt om du ska fota t.ex. street när du rör dig mycket. Sony har lyckats få plats med deras stora Z-batteri i denna kompakta kamera vilket ger en mycket lång batteritid.

  Sony A7C har nu fått en vinklingsbar skärm vilket är perfekt för alla vloggare då du kan se dig själv samtidigt som du filmar, Sony har inte tidigare haft detta på deras A7-serie (förutom A7S III som nyligen lanserades). Tillsammans med denna nyhet lanserar Sony ett nytt och kompakt kitobjektiv Sony FE 28-60/4-5,6 som passar perfekt med storleken på den nya kamera. 

  Sony A7C beräknas att finnas tillgänglig i mitten av oktober

  Läs mer och beställ redan nu: Sony A7C

  a7c_banner.jpg

 • Samyang lanserar!

  Nyhet

  Nu lanserar Samyang ett till objektiv i sin smidiga objektivserie med Sony E-fattning, nämligen Samyang AF 35/1,8 FE.

  Dessa mindre och smidiga objektiv från Samyang har blivit mycket populära då du får en mycket högpresterande optik i ett litet format, och dessutom till ett lågt pris. Denna nya 35mm passar perfekt in i serien med sin mycket låg vikt till endast 3790:-. Objektivet håller troligen samma prestanda som Sonys egna, vilket är dubbelt så dyrt, men vi kommer självklart testa dessa mot varandra för att fastställa detta!

  Objektivet är självklart anpassat för Sonys högupplösta fullformatskameror och ska ge hög skärpa i kant till kant. Tack vare en stor bländaröppning på f/1,8 och 9 bländarblad ska den  dessutom ge mycket fin bokeh. Objektivet är vädertätad precis som Sonys egna!

  AF 35mm F1.8 FE _Reinold Aryee.jpg
  Bilder tagna av Reinold Aryee

  Förbeställ redan nu så får du med en liten Samyangväska på köpet som passar perfekt för dig som har använder Samyangs smidiga objektivserie då den får perfekt plats med antingen tre objektiv eller din kamera + ett objektiv.

  samyang tiny bag.jpg

  Första leverans beräknas i slutet av september!

  Läs mer och förbeställ redan nu: Samyang AF 35/1,8 FE

  AF 35mm F1.8 FE_Fabian Pfeifhofer.jpgBilder tagna av Fabian Pfeifhofer

 • Drönarsöndag: Drake

  Efter ett antal bilder så lyckades jag sätta molnet vid näbben så att det ser ut som tuppen blåser rök som en drake. Jag vet fortfarande inte vad som är så fascinerande med kyrktuppar, kanske för att de alla är så olika. Hur som helst har det visat sig att det är många fler som tycker att det är intressant, så numera finns det en facebookgrupp som heter just Kyrktuppar där vem som helst kan bli medlem i och bidra med bilder på kyrktuppar.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Öde

  Det finns många som gillar ödehus, både som motiv och som upplevelse. Tyvärr finns de som också vandaliserar ödehus. Det är alltid lika roligt att hitta ett ödehus som är helt intakt där bara naturen och tiden har gett huset dess patina.

  En oskriven regel är att man berättar aldrig var man hittar ödehusen då ingen av oss vill att de ska bli vandaliserade, därför kommer jag inte att berätta var jag tagit dessa bilder.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100+ GF 32-64/4,0 R LM WR, 64mm, 1/60s, f/5,6 och ISO 500. Bilden är redigerad.

  Fotografering är en konstform. Fotografering är ett sätt att uttrycka sig. Du gör precis som du vill med dina bilder. Om du har en åsikt någon annans bild, behåll den för dig själv tills den som tagit bilden frågar om den. Våga experimentera med dina bilder. Ta ut svängarna lite. Utmana dig själv. Våga visa dina bilder. Var inte rädd för att göra misstag. Döm inte andra. Lär. Se. Lek. Ha kul!

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Vinn en Sony ZV-1

  Nu har möjligheten att ta steget närmare din kändisdröm och vinna en vloggkamera från Sony till ett värde av 8990:-

  1. Följ oss på både Facebook och Instagram
  2. Kommentera med en fortsättning på följande mening.
  "Om jag var en Youtubekändis så skulle min kanal handla om..."

  Personen med den bästa kommentaren vinner en Sony ZV-1. Tävlingen pågår t.o.m. 2020-09-18

  Kommentar kan antingen lämnas på Facebook eller Instagramendast en kommentar per deltagare gäller.

  Juryns beslut kan ej överklagas. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

  Läs mer om Sony ZV-1 här >

  Lycka till!

 • Gör ditt livestreamande smartare

  Yolobox är en portabel och funktionspackad monitor, enkoder, switcher och recorder - i en och samma produkt. Den är lätt och intuitiv att använda och passar perfekt för ex. sportlag, youtubers, religösa församlingar mm.

  Yolobox streamar först direkt till Yololiv plattformen där den sedan automatiskt kan streama vidare till upp till tre andra plattformar samtidigt. Den har stöd för flera stora streaming-plattformar, bl.a. Facebook Live, Youtube och Twitch. Yolobox låter dig hantera upp till fem stycken källor samtidigt varav två stycken via HDMI-ingångar, en USB-ingång, ett SD-kort samt från en webbkälla. Enheten har även en HDMI-utgång vilket gör att du kan koppla Yolobox till en större bildskärm eller annan HDMI-enhet. Det finns även en 3,5 mm ljudingång och ett diskret hörlursuttag. Du kan ansluta Yolobox till internet antingen via Ethernet-porten, WiFi eller via LTE genom att sätta in ett simkort. Yolobox har ett internt batteri och en driftstid på upp till 3 timmar. Enheten laddas via USB-C kontakten

  Yolobox är helt enkelt en produkt som gör allt till din livesändning, vi har den i lager för omgående leverans!

  Beställ nu: Yololiv Yolobox

 • Fotohistoria: KMZ FT-2

  Idag ska vi titta på en ovanlig skapelse från KMZ, Krasnogorsky Mekhanichesky Zavod, på ryska: Красногорский механический завод vilket betyder Krasnogorsk Mekaniska fabrik. Detta är en kamera som tar panoramabilder. Den är rätt cool och har absolut en plats i fotohistorien.

  Kameran konstruerades av en vapenkonstruktör vid namn Feodor Vasilievich Tokarev. Han var personlig vän med Stalin. Denna kameramodell heter FT-2 och FT står för Fotoapparat Tokareva vilket betyder Tokarevʹs Kamera. Myten, eller verkligheten, säger att Tokarev anlände till KMZ-fabriken 1950 i en stor ZIS limousine för att visa upp sin konstruktion och att den redan var godkänd av Stalin. Ingenjörerna på KMZ var inte direkt imponerade av konstruktionen och avfärdade den som för komplicerad för att massproducera.

  Hela idén lades på is fram till 1958 när denna kamera visades på världsmässan i Brüssel 1958. Om det var Tokarevs prototyp eller en annan kamera som visades lär vi nog aldrig få veta. KMZ tog i alla fall upp den till produktion efter mässan. FT-2 fanns i flera versioner och självklart så ska vi grotta ner oss maximalt i detaljer och kika på dessa:

  1958 Modell 1, typ A, variant 1, K2620: KMZ FT2 var ingraverat på fronten.
  1958 Modell 1, typ A, variant 2, K2621: Ingen gravering på fronten. Under kameran fanns en justerbar broms för roteringsfjädern.
  1958 Modell 1, typ B, variant 1: Bokstäver i kyrilliska.
  1958 Modell 1, typ B, variant 2, K2622: Bokstäver i latin. Exportmodell.
  1958 Modell 1, typ B, variant 3, K2625: Såldes av F. Spira under namnet Spiratone i USA.
  1958 Modell 1, typ B, variant 4, K2625: Såldes av F. Spira under namnet Panorama i USA.
  1958 Modell 1, typ B, variant 5, K2626: Såldes av Tranchant under namnet Spaceview i Frankrike.
  1960 Modell 2, Typ A, variant 1: Bokstäver i kyrilliska. Alla Modell 2 saknar bromsjustering under kameran.
  1963 Modell 2, Typ A, variant 1a: Räkneverk i vitt isf svart.
  1962 Modell 2, Typ A, variant 2: Bokstäver i latin. Exportmodell.
  1966 Modell 2, Typ B, variant 1: Bokstäver i kyrilliska. Frammatning med dubbla armar.
  1966 Modell 2, Typ B, variant 2: Bokstäver i latin. Exportmodell. Frammatning med dubbla armar. Den vi har.

  Den började tillverkas 1958 och slutade tillverkas antingen 1965 eller 1967 beroende på vilken källa man läser, men 1967 verkar vara det logiska valet. Dess efterföljare var:

  1967-1973 Horizont
  1991-2003 Horizon 202
  2003 Horizon S3 Pro
  2005 Horizon Perfekt
  2005 Horizon Kompakt

  16,662 exemplar ska ha producerats totalt.

  Kameran använde 35mm vanlig perforerad film i som drogs fram till en speciell filmkassett. Denna kassett saknas tyvärr på vårt exemplar. Den gav 12 exponeringar med ett negativformat på 24x110mm.

  KMZ FT-2 hade tre exponeringstider 1/100s, 1/200s och 1/400s. Dessa ställdes in med två spakar, och på en av bilderna kan du se instruktionerna för detta. Optiken var en Industar 50/3,5 men genom den begränsade öppningen så blev bländaren i verkligheten f/5. När du trycker av så rör sig optiken runt sin axel och belyser hela 110mm av filmen. Bildvinkeln blev då hela 120°.

  Detta är en udda kamera, med ett udda negativformat, med ett udda utseende och med en udda funktion.

  Du kan se 10 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Värdet på dessa kameror ligger kring 2500-4000kr, men de går ibland att hitta betydligt billigare, vi betalade kring 1000kr för vårt exemplar.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Infonsdag: Riskeliminering

  När man har bråttom eller är okoncentrerad är det lätt att göra misstag, som att fotografera utan minneskort. Här är ett sätt att helt undvika det.

  På många kameror kan man stänga av möjligheten att ta bilder utan minneskort. Vi rekommenderar att göra det. Då finns aldrig risken att fotografera utan kort. De flesta kameror varnar att kort saknas men i brådska, och speciellt om du fotograferar med skärmen, så är en sådan varning lätt att missa och du upptäcker inte problemet förrän du ska kolla på bilderna och det finns inga. Man kan tycka att detta är ett nybörjarmisstag men detta har hänt även mer erfarna fotografer.

  Lycka till med din fotografering!

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Test: Canon RF 600/11 IS STM

  Test

  Nu har vi testat Canons nya och unika teleobjektiv RF 600/11 IS STM. Det var många diskussioner om detta objektiv vid lansering då du får ett objektiv som har 600mm brännvidd, autofokus, väger under 1kg och kostar under 10.000kr, något som tidigare inte funnits. Läs testet för att veta om detta är ett objektiv för dig!

  Mats skriver: Det har i stort sett aldrig gått att få tag i så långa brännvidder i så kompakta format tidigare och i de fall det förekommit något liknande har den optiska kvaliteten generellt varit mycket låg. Fokuseringen sköts i båda objektiven av en stegmotor (STM), som ger en mycket tyst och följsam fokusering - lämplig för både stillbildsfoto och filmning. Under svaga ljusförhållanden får man räkna med att hastighet och träffsäkerheten avtar i och med den låga ljusstyrkan i optiken. I mitten av bilden är skärpan bra och räcker säkert till för de flesta hobbyfotografer med normala krav, och skarpast blir det så länge man fokuserar på förhållandevis korta avstånd. Bäst skärpa överlag blev det på de bilder som jag tog från närgränsen på 4,5 meter och upp till ca 50 meter.

  Läs hela testet här: Canon RF 600/11 IS STM

 • Spänning med Canon EOS R6

  Vår trevliga kund Jan Ring har nyligen fått leverans på sin Canon EOS R6 och han har varit ute och fotat hjort. Han har skickat in denna bild och berättar här historien bakom den.

  Jan skriver: Här är min första bild med Canon R6. Jobbar med kronhjortsbrunsten just nu. Tre kronhjortar stod och brölade på varsin kulle. Jag gömde mig bakom en liten kulle. Då kommer den här hjorten närmare och närmare. Han ville tydligen upp och bröla på den kulle jag stod bakom. Här står han bara tio meter ifrån mig och undrar vem jag är. Han stirrade länge men sedan kastade han sig iväg bakåt. Då hade jag hög puls, spänningen var olidlig.

  Gillar du bilden så får du gärna kommentera det på vår instagram @cyberphoto_se. Vill du också visa upp en bild som Jan? Skicka då in bilden till blogg@cyberphoto.se så kanske vi delar den här på bloggen och instagram!

  Läs mer om Canon EOS R6 här >

 • Drönarsöndag: Genväg

  Åkrar kan ge spännande mönster. Här har en traktor fött ljusblå marshmallows. Någon har tagit en genväg över åkern vilket skapar ett intressant avbrott från helhetsmönstret.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Klicka här för att se en video när traktorn föder dessa marshmallows >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Sommaräng

  Idag tänkte jag dela med mig av en bild som jag tog i sommar. Nu är det redan september och sommaren håller i sig bra än så länge. Jag hoppas att alla haft en härlig sommar trots den pandemi som härjar. Snart kommer höstens magnifika färger och det är också något att se fram emot.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100 + GF 32-64/4,0 R LM WR, 39,6mm, 1/250s, f/4 och ISO 100. 

  Klicka här för att se större bild >>

  Jag har också ett budskap som jag kommer att återkommande visa här i X-files: Fotografering är en konstform. Fotografering är ett sätt att uttrycka sig. Du gör precis som du vill med dina bilder. Om du har en åsikt någon annans bild, behåll den för dig själv tills den som tagit bilden frågar om den. Våga experimentera med dina bilder. Ta ut svängarna lite. Utmana dig själv. Våga visa dina bilder. Var inte rädd för att göra misstag. Döm inte andra. Lär. Se. Lek. Ha kul!

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Test: Canon EOS R6

  Test

  Nu har vi testat Canon EOS R6 och vi är precis som med Canons R5 mycket imponerade över kvaliteten som denna kamera producerar, både för stillbild och video.

  Mats skriver: EOS R6 är lika snabb som EOS R5 när det gäller seriebildtagning, med upp till 12 bilder/s med mekanisk slutare eller 20 bilder/s med elektronisk. Detta kan R6 hålla för upp till över 1000 st JPEG-bilder eller upp till 240 st RAW-bilder i direkt följd. Canon EOS R6 har kapacitet till en mycket hög bildkvalitet med fin färgåtergivning, och ett större dynamiskt omfång än vad jag hade förväntat mig. JPEG ser oftast bra ut direkt ur kameran, men som vanligt är RAW att föredra för dig som vill kunna få ut maximal bildkvalitet. Videokvaliteten i 4K ser riktigt bra ut som filerna kommer direkt ur kameran. Brusnivåerna är knappt märkbara upp till ISO 3200, och inte särskilt höga upp till ISO 25 600 heller. EOS R6 klarar dock inte till skillnad från den mer professionella R5, att spela in video i RAW eller All-intra. 

  Läs hela testet här: Canon EOS R6

 • Fotohistoria: Konica FP

  Året var 1963 när Konica FP lanserades på fotomarknaden. Den har en plats i fotohistorien och den ska vi titta på nu.

  Konica FP lanserades 1963 och hade en ny Copal Square slutare. En väldigt elegant slutare, den enda vi sett hittills som har sin logga på själva slutarmekaniken. Slutaren klarade 1/1000s - 1s + B. Tidigare modeller använda Konicas egen "Hi-Syncro"-slutare. Konica FP var också första kameran från Konica att använda centrerade mikroprismor på mattskivan. Kameran är helt manuell och helt mekanisk, samt saknar inbyggd ljusmätare så den behövde därför inga batterier. Blixtskon sattes ovanför returveven vilket är mindre praktiskt än om den skulle suttit ovanpå prismat.

  Det fanns två olika externa CdS ljusmätare till Konica FP. Den äldre är den som du ser på bilden. Den var inte direkt smidig. Konica Lightmeter II monterades på slutartidsrattens infästning. Konica FP använde en objektivfattning som var relativt liten på 40,5 mm. Den kallas Konica F-bajonett. Det fanns tydligen bara ett begränsat antal objektiv till den fattningen. Dessa är de som vi kunde hitta: 35/2, 35/2,8, 52/1,8, 52/1,4, 85/1,8, 100/2,8, 135/2,8, 135/3,5, 200/3,5, 400/4,5 och 800/8. Gott om telen men inte mycket till vidvinkel med 35mm som det vidaste alternativet.

  Konica FP såldes i Tyskland under Foto-Quelles eget märke Revue SR. I USA såldes den som Wards slr700. De objektiv som såldes under namnet Revue hade objektiv med namnet Hexar i stället för Konishiroku Hexanon. Kameran hade på den tiden sådana moderniteter som endrags frammatningsarm, returvev och återgående spegel. Den hade också en självutlösare som var genomtänkt då den skickade upp spegeln och stängde bländaren till inställt värde, detta för att minska vibrationer vid långtidsexponering. Kameran har också en knapp för skärpedjupskontroll. Bländaren stängde och öppnades automatiskt vid exponering. Det var inte unikt men verkligen inte en självklarhet på den tiden. Alltså en tämligen komplett och modern kamera för sin tid.

  Den mekaniska känslan i Konica FP är inte alls lika bra som i senare modeller. Tidsratten är lite kärv, det var de tydligen även som nya. Frammatningen känns "kugghjulig". Även om vårt exemplar fortfarande fungerar tillfredställande så framgår det helt klart att precisionen ökade markant hos Konica de år som följde fram till Autoreflex-serien. Konica FP ligger inte så högt i pris ca 500-1500kr beroende på skick, optik och ev ljusmätare.

  Du kan se 12 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Nyhet: Fujifilm XF 50/1,0 R WR

  Nyhet

  Nu på morgonen lanserar Fujifilm ett nytt och väldigt ljusstarkt objektiv, Fujinon XF 50/1,0 R WR. Det objektiv många väntat på är nu äntligen här!

  Fujifilm Fujinon XF 50/1,0 R WR visades redan i början av året under lanseringseventet för Fujifilm X100V men var då bara en prototyp. Detta är det ljusstarkaste objektiv som Fujifilm någonsin har skapat, något ljusstarkare än deras välkända och älskade Fujinon XF 56/1,2 R

  Objektivet är uppbyggt av 12 glaselement i 9 grupper, och tack vare 9 bländarblad ger en mycket fin bokeh. Autofokusen styrs av en DC-motor som ger objektivet en snabb och precis fokus redan på f/1,0 vilket gör det möjligt att sätta fokus även på det otroligt korta skärpedjupet. Fujifilm Fujinon XF 50/1,0 R WR har även en ny fokusering med rotation på 120 grader som ska vara 8 gånger mer exakt vid manuell fokus än något annat objektiv i XF-serien.

  Första leveransen beräknas i slutet av september och du kan förbeställa objektivet redan nu!

  Läs mer och beställ nu: Fujifilm Fujinon XF 50/1,0 R WR

 • Panasonic Lumix S5 är här!

  Nyhet

  Nu lanserar Panasonic en mindre lättare instegskamera till deras S-linje, Lumix S5.

  Klockan 17:00 har vi en livesändning tillsammans med Panasonic där vi kommer att visa upp kameran och gå igenom den tillsammans med dig som tittar. Vi välkomnar alla frågor om kameran eller allmänt om Lumix så kommer Martin från Panasonic att svara direkt.

  Läs mer och förbeställ kameran här: Panasonic Lumix S5

  Förbeställ nu så får du med ett Sigma 45/2,8 DG DN Contemporary på köpet värde 5990:-

  lumix_s5_förhandskampanj_banner.jpg

  Datum: Onsdag, 2 september
  Tid: 17:00
  Plats: CyberPhotos YouTube-kanal
  Språk: Svenska

  Direktlänk till livesändningen >

 • Infonsdag: Sluta pipa!

  Det första som många av oss här på CyberPhoto gör när vi får en ny kamera i handen är att stänga av alla ljudsignaler och ljudeffekter. Samtliga!

  Blir du också trött på allt som piper? Det finns garanterat någon som älskar pipsignaler i kameran, men vi tillhör definitivt inte dem. Kameran ska vara så tyst som möjligt.

  Oavsett vilken miljö man än fotograferar i så vill man väcka så lite uppmärksamhet som möjligt. Så vårt råd idag är att stänga av alla oljud som går i din kamera.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Test: Laowa 100/2,8 Ultra Macro APO 2:1

  Test

  Nu har vi testat Laowa 100/2,8 Ultra Macro APO 2:1 som är uppföljaren av succén Laowa 60/2,8 Ultra-Macro 2:1. En väsentlig skillnad mot Laowa 60mm Macro är att denna nya modell är fullt anpassad för kameror med 35mm fullformatssensor, medan 60mm-optiken främst är gjord för kameror med bildsensor i APS-C-format eller mindre.

  Mats skriver: När man fokuserar med Laowa 100/2,8 Ultra Macro APO 2:1  inom macroområdet eller på några meters avstånd, så får man också fantastiskt skarpa bilder. Vid fokuseringen på lite längre avstånd nära oändligt så blir det dock inte riktigt lika knivskarpt längre. Min slutsats är då att detta objektiv lämpar sig klart bäst för macrobilder eller motiv som befinner sig relativt nära kameran, typ porträtt, produktfoto etc, och inte fullt lika bra för motiv där fokus placeras på längre avstånd.

  Läs hela testet här: Laowa 100/2,8 Ultra Macro APO 2:1

 • Fågelfoto med nya Canon EOS R5

  Tom Svensson, en bevarandefotograf och "Canon Nordic Photographer" har tagit några mycket fina fågelbilder med nya Canon EOS R5 samt de nya teleobjektiven.

  Tom är mycket nöjd med resultatet och har nu i veckan uppdaterat sin kameraväska med en Canon EOS R5 och ett Canon RF 100-500/4,5-7,1 L IS USM. Vi gissar även på att en RF 800mm också kommer finnas i väskan när dessa börjar finnas tillgängliga för leverans.

  Första bilden är tagen med Canon EOS R5 och Canon RF 100-500/4,5-7,1 L IS USM vid 500mm 1/640s F7.1 iso 400

  Andra bilden är tagen med Canon EOS R5 och Canon RF 800/11 IS STM vid 800mm F11 1/500s iso 1600