• Test: Sigma 70-200/2,8 DG OS HSM Sports

  Test

  Sigmas 70-200mm har rönt stort intresse från fotografer och filmare tack vare sitt pris och så klart det klassiska omfånget. Vi har hårdtestat objektivet under en tid och du kan läsa vårt test hos oss - helt utan kostnad eller inloggning - alltid på CyberPhoto!

  Mats skriver: Sigma 70-200 Sports är en påkostad konstruktion som bland annat innehåller hela 10 stycken linselement i lågspridande glas (9 st SLD- och 1 st FLD-glas), detta för att motverka kromatisk aberration och därigenom ge högre skärpa och bättre färgåtergivning ända ut i bildkanterna. Även den sfäriska aberrationen ska vara välkontrollerad. Tillsammans med den goda ljusstyrkan och en avrundad bländaröppning ger detta goda möjligheter för att ta bilder med kort skärpedjup och en tilltalande mjuk teckning av motivdelar utanför fokus (bokeh).

  Läs hela testet här:  Sigma 70-200/2,8 DG OS HSM Sports test

 • Pentax lanserar!

  Nyhet

  Idag lanserar Pentax, eller Ricoh som det heter idag, nya objektiv! Det har varit rätt stilla och tyst efter lanseringen av K-1 II för nåt år sen kring Pentax men det verkar röra på sig och nu kommer två nya gluggar.

  HD PENTAX-FA 35mm F2 och HD PENTAX-DA* 11-18mm F2.8 ED DC AW är de två nya gluggarna som tar plats i sortimentet. Vi vet att många av er gillar Pentax och håller fast vid märket trots dess plats som underdog på marknaden. Vi gillar Pentax och har haft många favoriter genom åren.  Den nya 35:an är en modern variant av den gamla PENTAX-FA 35mm F2 AL med nya ytbehandlingar och ny teknik. Fyller ut fullformat och passar således till K-1 och K-1 version II.

  Läs mer här: Pentax FA 35mm F2

  Det andra objektivet är HD PENTAX-DA* 11-18mm F2.8 ED DC AW som tecknar ut för APS-C-sensor och är en ny konstruktion. Du kanske känner igen beteckningen? Den här gluggen visades redan upp för snart två år sen men har blivit försenad tills nu och leveranserna påbörjas inom kort. Ljusstark och optiskt riktigt bra gör att den klassar in i Star-serien hos Pentax - det vill säga de lite finare objektiven.

  Läs mer här: Pentax 11-18mm F2.8 ED DC AW

  Mer info om pris och tillgång följer!

 • Fotohistoria: Lumiere

  Lådkameror finns i drivor och de flesta av dem har inget större värde, men det finns de som sticker ut och ändå är intressanta. Lumiere Scoutbox är en av dem och därför ska den få lite uppmärksamhet nu.

  Jag tror att många sammanknippar namnet Lumiére med foto på något sätt, långt bak i huvudet, Men exakt hur är en brba fråga. Kanskenåt med film och ljus, vilket är helt korrekt, men aaktum är att Lumiere också tillverkade massor av kameramodeller. Så låt oss grotta ner oss i fotografins riktigt tidiga historia.

  Auguste Lumière föddes 1862 och Louis Lumière föddes 1864 i Besançon i Frankrike. Deras far tillverkade fotografiska plåtar och det gick rätt knaggligt. Dessa bröder automatiserade tillverkningen och företaget gick bättre och 1884 hade de 12 anställda. 1892 pensionerades deras fart och bröderna började skapa rörliga bilder och senare presenterade de en filmkamera och de tog även patent på filmperforering. De utvecklade senare också första praktiska färgfilmsprocessen, Lumiére Autochrome. Dessa bröder är skaparna av den moderna rörliga filmen. Även om rörlig film funnits tidigare så lyckades bröderna med att förbättra bildkvaliteten rejält och de lyckades även projicera filmen mot en vit vägg. Något som krävde både en stabil bild och ett starkt ljus.

  På 1920-talet var de det största producenten av fotografiska artiklar i Europa. De tillverkade stillbildskameror från slutet av 1920-talet fram till 1961. Lumiére tillverkade många olika typer av kameror får olika typer av film. De tillverkade ihopfällbara kameror, lådkameror, stereokkameror, tvåögda spegelreflexkameorr och mätsökarkameror. Flera modeller använde 620-film. Kort sagt så är det en film som har samma höjd och bredd som 120-film men de har en annan spole. Vi kommer att återkomma i vår serie fotohistoria med mer detaljer kring 620-filmen, jag tror vi tar det redan nästa vecka. Lumiére hade också en eget filmformat för deras Eljy-serie. Negativformatet var 24x36. Det såldes kameror med namnet Lumiére även på 1970-talet men dessa var varken konstruerade eller tillverkade av Lumiére. 

  Senare så slogs de samma med brittiska Ilford, och Ilford i sin tur gick i konkurs 2004. De hade ett helt gäng kameramodeller där de använde samma namn till olika modeller och gav olika namn till nästan likadana modeller. Detta gör det svårt att få en klar bild över deras modellstrategi. Det hade kring 120 olika modeller och det för mycket tid och plats att lista alla dessa här. 

  Sista kameran som använde namnet Lumiére var en Cosina systemkamera med namnet Lumiére TLC från 1970.

  Den kamera du ser på bilden kommer från vår egen samling. En Lumierekamera ligger ofta kring 50-500kr beroende på modell och skick. Vårt exemplar är från 1951, och som faktiskt fungerar perfekt, betalade vi 188kr för och den modellen ligger normalt kring 300kr.

  Du kan se sju bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Vinnare Rotolight

  Vi korar vinnarna i vår tävling på Instagram (kontot hittar du som @cyberphoto_se) just nu och det finns massor av läckra bidrag att kika på under taggen #cyberphotorotolight för oss som gillar att bli inspirerade. Följ oss på Instagram du också!

  Vi uppdaterar Instagram löpande och vi älskar inspirerande bilder och fotografier så tagga oss gärna och reagera på de bilder vi lägger ut. Vad vill du se mer av? Kom gärna med input så att vi blir bättre tillsammans! Vi har fått nästan 600 bidrag i tävlingen med Rotolight och du kan se alla bidrag via taggen som du ser ovan och hittar på vårt Instagram. Inspiration när den är som bäst.

  Tack för alla fantastiska bidrag!

 • Bäst 2018

  När man sammanfattar 2018 för oss som arbetar inom foto & video så kan man inte annat än glädjas för hur mycket bättre det mesta blir. Utvecklingen inom optik och kameror fortsätter att tugga på och vilka bra produkter man får för pengarna nuförtiden! Vad var bäst 2018?

  Flera produkt inom stabilisering har lanserats där DJI Ronin S blev den mest lysande stjärnan men det kom flera modeller från Zhiyun, Feiyutech och DJI som möjliggjort det för fler att skapa filmer med professionell känsla. Lilla DJI Osmo Pocket kom i slutet av året och blev en favorit bland vloggare och youtubers direkt. Hela kategorin för stabilisering får en Toppklass-logga av oss då det finns så många bra produkter till vettiga priser!

  Även DJI Mavic 2 zoom och pro är värda att nämna när vi snackar 2018 - otroligt eftertraktade produkter som också ger helt nya möjligheter för oss fotografer och filmare till priser som är överkomliga. Mavic 2 skapade minst lika mycket intresse 2018 som de första Phantom-modellerna för många år sen och vi förstår varför när vi själva använder Mavic 2. 

  2018 var ett år för relativt fina objektiv att presenteras. Vid lanseringarna av både Canons och Nikons spegelfria system kom också nya objektiv varav de vi har testat har presterat väldigt bra. Allt snack om att man nu kan bygga bättre objektiv tack vare de nya fattningarna och den nya tekniken har visat sig att stämma. Sony släppte 24mm 1,4 GM som måste nämnas i det här sammanhanget och hela G Master-serien (GM) består av objektiv med otroligt bra egenskaper - drömobjektiv för alla som använder Sony. Tamron släppte 28-75mm som är så "rätt". Det är inte världens bästa objektiv men den är väldigt bra, attraktivt prissatt och i ett sjyst format. Kombinationen gör att Tamrons 28-75:a får ses som det bästa köpet 2018. Om man har en Sony-kamera vill säga.

  Vi sparar kameror till sist. Under året har det lanserats många kameror som var förväntade sedan flera år. Canon och Nikon släppte sina nya system och som ovan skrivet är tekniken och fattningen ny vilket resulterat i riktigt fina objektiv med egenskaper som är svåra att matcha i de befintliga systemen för DSLR. Kamerorna då? Canon EOS R är en bra produkt men i konkurrensen 2018 (och 2019) så är den inte riktigt uppe i matchvikt. Objektiven är mycket fina och den nya 50mm f/1,2 RF är något helt otroligt bra men vi tycker att kameran för att matcha det saknas. Nikon släpper två kameror varav Z6 är den mer prisvärda och som vi ser det en konkurrenskraftig kamera. Optikfloran är ännu för tunn och trots adapter behövs det lite fler objektiv från både Nikon och tex Sigma och Tamron för att den ska få ordentligt fotfäste. Vi är mer spända över att se vad Canon och Nikon släpper 2019, 2020, 2021 osv än förnöjda med det som hittills visats. Sony fortsätter att tugga på och enligt många är A7 III årets kamera oavsett hur man kategoriserar den. Det är en fullträff och vi kan inte annat säga än att Sony visat en otrolig framgång senaste 4-5 åren och A7 III får symbolisera den resan. 

  Årets bästa kamera är ingen av de ovanstående. Årets bästa kamera är Fujifilm X-T3. Att lansera en kamera som ger så bra bilder, så bra video och har så många features och funktioner till det priset och med det fina objektivsystemet gör att X-T3 för oss är årets bästa kamera. Att som en underdog visa att man kan, att man vill och att man lyckas är stärkande och Fujifilm har inte stannat av i sin utvecklingsplan. Man tar upp kampen med GH5 för video, man utmanar fullformatskameror och man får till en vädertätad och högpresterande ny kamera till ett pris som är märkbart lägre än konkurrenterna. X-T3 är inte en produkt av duktiga ingenjörer eller smarta marknadsförare - det är en produkt av att man lyssnar till sina användare. 

  Det här är en till stor del subjektiv bedömning så man kan, och får, tycka annorlunda. Panasonic har lanserat S1 / S1R men då vi inte fått testa eller ens hålla i kameran så räknar vi inte med den som en produkt från 2018 (är i Barcelona i skrivande stund för att testa den för första gången). Olympus valde att inte lansera något 2018. Är du av en annan åsikt? Kul - skriv gärna en kommentar i så fall. 

  Här hittar du alla X-T3:  FUJIFILM X-T3 HOS CYBERPHOTO

 • Kalla kårar

  Den här bilden har Jesper Stenmark skickat till oss och visst ser man kylan...det var nämligen -25 grader när den här bilden togs. Drönare från Mavic verkar fungera lika bra trots väldigt kalla förhållanden när vi testat och den här bilden är ett bevis på det. Batteritiden tar lite stryk så klart.

  Det har varit ett par kalla veckor i norra Sverige med temperaturer mellan -10 och -30 dagligen. Lite humor när dagar när det "bara" är -8 så känns det som blidväder. Vi har använt olika DJI-drönare genom åren i olika väderförhållanden och de är tuffa små rackare som klarar mer än man tror - ta det inte som en uppmaning att testa vart gränsen går - vilket gör att användningsområdet och "säsongen" är året runt och relativt stort. Skicka gärna in din drönarbild till oss på blogg@cyberphoto.se så får vi inspirera varandra till att plåta mer med drönare!

  Tack för bilden, Jesper, läckert!

 • Preview: Olympus E-M1X

  Nyhet

  Vi har kikat närmare på E-M1X från Olympus - kameran som överraskade på många sätt. Att fokusera på yrkesfotografer har varit en succé för vissa och en flopp för andra. Vilken kategori tillhör E-M1X?

  Efter några dagar i Tyskland för visning av nya E-M1X har vi kommit hem och kunnat smälta intrycken. Olympus har inte varit den tillverkare som lyst med sin närvaro sen lanseringen av E-M1 Mark II ett par år sen. Det är en underskattad kamera som har massor av fördelar när det gäller fart, storlek, vikt och för övrigt smarta funktioner. E-M1 Mark II fick många priser vid lanseringen och är fortfarande ett mycket starkt alternativ för många fotografer även om det inte längre pratas lika mycket om den som första året. När man nu lanserade en nyhet så trodde, och hoppades, många på en ny E-M1 i version III men istället lever II:an vidare och ovanför kommer en proffsmodell, E-M1X. Den ersätter alltså inte E-M1 Mark II.

  Första intrycket är mycket positivt. Ergonomiskt en fullträff och jag tvivlar på att någon tillverkare kunde gjort ett bättre jobb om uppdraget vore att göra en proffskamera med Micro 4/3-sensor. Knappar sitter rätt, känslan är helrätt och de flesta knappar är programmerbara. Knappsättningen är identisk oavsett om du håller kameran horisontellt eller vertikalt, snyggt! Det enda jag saknar är en toppdisplay och alla proffskamera-användare är vana att kunna se vital information på toppen. En liten, modern OLED-display som visar det viktigaste hade dessutom rymts på toppen. Ergonomin får toppklass med viss reservation för avsaknad av display.

  Styrkorna är att E-M1X är vattentålig och väldigt robust i sin konstruktion. Man har enligt källor fått kamerahuset IPX3-klassat vilket måste vara helt unikt, men då man inte kan garantera den tätheten med objektiv monterat så verkar det vara IPX1 som gäller officiellt. Oavsett vilket så  ska den klara alla väderlekar och situationer, punkt. Autofokusen är nästa sak man lyfter fram och det är det nya systemet som känner igen föremål i bilden som imponerar. Det finns tre kategorier, tåg, flygplan och motorsport där det sistnämnda "ser" motorcykel, förare och bilar i bilden och låser fokus följande på det motivet direkt. Det fungerar ypperligt och mer om det kommer i testet inom kort. Så här kommer autofokus i flera kameror fungera i framtiden. Ansikts-igenkänning, ögon-igenkänning m.m. har redan funnits men nu kommer motivstyrda val och man kan bara spåna på vilka kategorier som kommer. Insekter? Barn? Husdjur? Det tar lite tid att snabbt ändra mellan lägena så varför inte kombinera detta med röststyrning i framtiden...så om man snabbt vill att kameran ska leta efter insekter så säger man: "autofokus, insekt" och kameran letar efter en insekt i bilden och hänger med den i realtid...framtid? Vi har början på detta i Olympus E-M1X.

  Storlek, vikt och format är fortfarande den stora vinsten. Tack vare den lilla sensorn kan objektiv göras mindre och man får ett mycket smidigare system totalt sett. När alla andra går till större sensorer, större kameror trots spegelfri teknik och högre upplösningar så har Olympus valt en annan väg. Fujifilm har gjort något liknande med att stanna kvar med APS-C. Just nu är det rätt val då marknaden för fullformatskameror är så trång att knappt de som man förväntar sig ska finnas där ryms. Att kunna ta med kamera och ett par objektiv i en mindre väska är snart bara möjligt med Fujifilm eller Olympus för oss fotografer. Är det rätt väg långsiktigt? Svårt att svara på men vi tycker det är bra att de finns alternativ för alla oss som prioriterar storlek och vikt.

  Vi kommer att släppa vårt test av E-M1X inom kort och du får gärna maila dina frågor till blogg@cyberphoto.se som vi kan ta med i testet om de är relevanta nog. Frågan är då slutligen: är E-M1X rätt väg att gå för Olympus? Teknikmässigt och imagemässigt visar man att man är att räkna med. Kameran är potent och med firmware-förändringar kommer autofokusen garanterat att bli ännu bättre och bredare i användningsområdet. Vi tror däremot att E-M1 Mark II är den stora vinnaren vid denna lansering - för med den får du en kamera som ger otroligt mycket för pengarna till ett väldigt attraktivt pris. E-M1X är en top-of-the-line-produkt som visar att Olympus kan, som visar Olympus väg framåt och som gör att man kan utveckla intressant teknik.  

  Läs mer och beställ här:  Olympus E-M1X

 • X-files: Midnatt

  Midnatt råder. Tyst det är i husen. Endast Thomas är vaken.

  Det syns nog inte så bra på en mobil, men väl på en dataskärm, att det är en härlig stjärnhimmel på denna "soliga" vinterbild. Fast det är ju inte solen utan månen på bilden. Nu när det är supermåne så "lyser" månen 30% starkare än när den är längre bort. Detta är inte världens bästa bild men den är lite rolig för många tänker: ja, en solig vinterbild, ja, ja, so what? ända tills de förhoppningsvis ser stjärnhimlen. Det var helt myggfritt när bilden togs, det var -22 grader men låt inte kylan hindra dig från att uppleva saker även på vintern. Det är helt magiskt att stå ute i en skog när det är helt tyst. När ögonen vant sig så räcker månljuset absolut till för att kunna se tillräckligt bra. Detta med en stjärnhimmel utsträckt från horisont till horisont. Såna upplevelser är helande för själen.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 23/4 R LM WR, 20s, f/4 och ISO 400.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

  /Thomas

 • Test: Sigma 40/1,4 DG HSM ART

  Test

  Vi önskar alla en trevlig helg! Idag bjuder vi på ett test av Sigma 40/1,4 DG HSM ART som är ett fynd för dig som har riktigt höga krav på optisk kvalitet.

  Januari, snö och lönefredag, vilken härlig kombination! I dagens test av Sigma 40/1,4 DG HSM ART så får du en inblick över vad det här objektivet kan göra för dig i ditt bildskapande. Om du fotografera eller filmar, och är ute efter en exeptionellt hög skärpa så har du kommit rätt. Sigmas ART-serie är rosad och omtyckt sedan tidigare men denna optik är den bästa som Sigma lanserat hittills, och Mats fortsätter med lovorden, hör här bara:

  - Det är inte första gången som Sigma imponerar med sina fantastiskt fina och knivskarpa ART-objektiv, men spontant känns det som att detta utklassar de flesta objektiv jag testat hittills, och det är extremt få objektiv som kommer ens i närheten när det gäller skärpa och all övrig bildkvalitet.

  Läs hela testet här:  Sigma 40/1,4 DG HSM ART >>

 • Olympus OM-D E-M1X

  Nyhet

  Årets riktigt stora nyhet lanseras idag av Olympus. Det är Olympus OM-D E-M1X som ser dagens ljus och det ser ut som den kommer att bjuda på flera smakfulla funktioner för proffsfotografen. Utöver det kommer även fler tillbehör bl a en kompakt superzoom och en 2x telekonverter som framåt kan bilda en ljuvlig kombo.

  Olympus OM-D E-M1X är här och vi kan nyfiket konstatera att den ska bjuda på världens bästa väderskydd för damm, vatten och kyla och världens bästa bildstabilisering. Upplösningen ligger på 20 Mpixel (upp till hela 80 Mpixel i Hi Res-läge) och man har också kryddat med ett supersnabbt autofokussystem med en intelligent spårning av objekt. 4K-video och och inbyggda elektroniska Live ND-filter finns också i kameran. E-M1X är utvecklad för proffsfotografer som behöver en lättarbetad kamera med möjligheten att fånga ögonblicken i flygande fart.

  I slutet av februari räknas Olympus OM-D E-M1X finnas ute i butik.
  Läs mer här om Olympus OM-D E-M1X  

  Utöver detta presenteras också en begränsade silverutgåva av OM-D EM1 Mark II. Det kommer att släppas 2000 exemplar över hela världen. Funktionerna är de samma som i den svarta modellen.  Vi kan också berätta om högprestandablixten FL-700WR som har ett effektivt väderskydd för fotografen som arbetar i alla väder och miljöer. Modellen har trådlös blixtfotografering. 

  För dig som längtar efter en riktigt lång brännvidd kommer håller Olympus på att utveckla telezoomen  M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO som har en inbyggd 1,25x telekonverter. Du får dock vänta ett tag innan den finns att tillgå. Försäljning blir under 2020. 

  Till allt detta tillkommer även en 2x telekonverter,  MC-20 M.Zuiko Digital 2x Teleconverter som beräknas finnas ute i butik redan till sommaren 2019. Vill du så småningom kombinera den med den kommande telezoomen så kommer du att få en brännvidd på otroliga 2000 mm (motsvarande för 35 mm-fullformatskamera). 

  Många goda nyheter från Olympus idag helt enkelt!
   

 • Fotohistoria: Olympus Pen

  Olympus Pen kameror börjar sin historia redan 1959 och lever på ett sätt kvar även idag.

  Olympus som företag börjar sin historia 1919 och de säljer sin första kamera 1936. Vi ska börja vår historia 1959 när Olympus släpper sin första Pen-kamera. Yoshihisa Maitani stod för designen. Namnet Pen kom i från att det skulle vara lika enkelt att ha med sig en kamera som att ha med sig en penna. Pen-serien var av typen halvformat, dvs den använde halva filmytan (24x18mm) jämfört med småbildsformatet (24x36), eller fullformat som det nu heter. Så man kan säga att Pen ungefär motsvarade vad crop-sensor, APS-C (ca 24x16mm) är idag. Micro 4/3 (18x13,5mm sensor som utnyttjar 17,3x13mm) är ytterligare lite mindre.

  1959 Pen med Zuiko 28/3,5
  1961 Pen EE med Zuiko 28/3,5 och full exponeringsautomatik med selencell.
  1962 Pen EE.S med 30/2,8
  1962 Pen D med Zuiko 32/1,9 och selencell som ljusmätare
  1963 Pen F med utbytbara objektiv. Tillverkades till 1966.
  1964 Pen D2 med Zuiko 32/1,9 och nu med CdS ljusmätare
  1964 Pen W, eller Pen Wide, med Zujiko 25/2,8. Mycket sällsynt och har ett högt samlarvärde. Tillverkades till 1965.
  1965 Pen D3 med Zuiko 32/1,7
  1965 Pen EM med Zuiko 35/2. Den hade motordrift och CdS-cell.
  1965 Pen Rapid EE.S var en variant av EE.S som tog Agfa Rapidfilm. Tillverkades till 1966.
  1965 Pen Rapid EE.D var en variant av EE.D som tog Agfa Rapidfilm. Tillverkades till 1966.
  ​1966 Pen FT med utbytbara objektiv. Tillverkades till 1972.
  1967 Pen EE.D en dyrare modell med exponeringsautomaik och CdS-cell och Zuiko 32/1,7.
  ​1963 Pen FV med utbytbara objektiv. Tillverkades till 1970.
  1968 Pen EE.S2 Samma som EE.S men med blixtsko. Tillverkades till 1971.
  1968 Pen EE.2, samma som EE men med blixtsko. Tillverkades till 1977.
  1973 Pen EE.3 samma som EE.2 men med flashmatic. Tillverkades till 1983.
  1981 Pen EF Sista modellen i Pen-serien. Som en EE.3 men med inbyggd blixt.

  2009 lanserar Olympus en "digital" version av Pen F som hette Pen EP-1, och Pen-serien finns fortfarande i skrivande stund.

  Pen F-serien var den med utbytbara objektiv och därav de riktigt intressanta. Den kamera du ser på bilden är från vår egen samling. Den optik som sitter på är en Zuiko 40/1,4 som definitivt är radioaktiv. Den gav 3,81µSV/h vid bakre elementet och 0,73µSV/h vid främre. Även Zuiko 38/1,8 ska vara radioaktiv, den ger 7,5µSV/h vid bakre elementet vid annans mätning.

  Olympus hade ett gediget urval av objektiv till Pen-serien. Vi kan lista dem här: 20/3,5, 25/4, 25/2,8, 38/1,8, 38/2,8, 38/2,8 (D), 38/3,5, 40/1,4, 42/1,2, 50/1,5, 70/2, 100/3,5, 150/4, 250/5, 400/6,3, 800/8 spegeltele, 50-90/3,5 och 100-200/5.

  Rollei presenterade 1966 sin Rollei 35 som var en mycket liten kamera men med fullformat och det var börjam till slutet för halvformat. Den hade dock inte utbytbara objektiv. Man kan säga att på 80-talet så var halvformat mer eller mindre borta från marknaden. Småbildsformatet dominerade. Det är lite åt det hållet nu också på marknaden. Från början var de flesta digitalkameror utrustade med små sensorer på grund av den höga kostnaden för sensorerna. Idag tar småbildsformatet över stora marknadsandelar av både APS-C-sensorer och Micro 4/3-sensorer. Detta av två anledningar, dels att sensorer har blivit mycket billigare och dels för att fullformatskameror blivit allt kompaktare. Sedan gjorde Fujifilm något helt oväntat för kring 2 år sedan när de lanserade en mellanformatskamera till vettiga pengar. Så nu har det blivit som det var förr, att småbild är som standarden och vill man ha något bättre så går man upp till mellanformat. Prioriterar man storlek över kvalitet så går man ner till APS-C-sensor. Nog om detta, tillbaka till Olympus Pen F.

  Du kan se 10 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Andrahandsvärdet beror självklart helt på vilken modell man tittar på och i vilket skick den är. Vi skulle säga att Pen F eller FT är vettigast till en samling. De ligger rimligt i pris och det är spännande att de ha utbytbara objektiv. En i vettigt skick med optik kostar mellan 700-2500kr i krom och några hundringar till om du vill ha en i svart. Vårt ex som du ser på bilderna borde vara värt kring 4000kr. En Pen med fast optik ligger från 200kr och uppåt. Dyrast är Pen W som kan kosta ända upp till 8000kr. Hur som helt så är Olympus Pen en klassiker som absolut har en plats i fotohistorien. Det såldes ca 17 miljoner Pen-kameror.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • DJI Smart Controller till bl a Mavic 2

  En ny och smart fjärrkontroll har dykt upp till populära Mavic 2 Pro och Mavic 2 Zoom den sägs också vara kompatibel med framtida DJI drönare med OcuSync 2.0. Kolla in vad den nya fjärrkontrollen kan göra för dig här nedan.

  Drönare har satt sitt eget unika avtryck i skapandet av film och foto och det är något vi gärna ser utveckling av. Glädjande nog kommer här en ny fjärrkontroll nämligen DJI Smart Controller. Nyheten passar alldeles utmärkt idag när temperaturen är ganska låg. Smart Controller tål faktiskt hela -20 grader vilket är en stor förbättring mot originalet som fungerar bäst upp till nollan. Den har en inbyggd och ljusstark 5,5" skärm som gör att du slipper jobba med appar och sladdar till mobilen vilken av erfarenhet också kan vara både köldkänslig och strömkrävande. DJI Smart Controller har en enkel överföring av foto och videoklipp till mobilen samt en batteritid på upp till 2,5 timmar och ger dig även en snabbare uppstart. Kolla in här nedan om den kan vara något för dig.

  Kontrollen kan köpas helt separat, läs mer om produkten här DJI Smart Controller

  Eller i paketet till både Mavic 2 Zoom och Mavic 2 Pro.

 • Test: Tamron SP 15-30/2,8 Di VC USD G2

  Test

  Tamron har verkligen visat vart skåpet ska stå med sin G2-serie och 15-30mm är ett objektiv som man har uppdaterat nyligen och den har fått äran att ingå i G2-serien. Vi har testat den för att se vad den går för och de kan sin sak. Bevisligen.

  Mats skriver: Tack vare ett nyutvecklat gjutet asfäriskt linslement i kombination med flera element i lågspridande glas har man lyckats förbättra den optiska prestandan bland annat vad gäller kromatisk och sfärisk aberration. Detta ger bl a högre upplösning, bättre skärpa och bättre färgåtergivning, ända ut i bildens kanter. Objektivet har nu även stöd för Tamrons Tap-in Console, som möjliggör firmware-uppdateringar, fokusjusteringar och vissa andra inställningar av objektivets funktion vid behov. Något som Nikon Z6 och Z7-användare behöver utnyttja!

  Läs mer här:  Tamron SP 15-30/2,8 Di VC USD G2 test

 • Blodmånen

  Ni som läst senaste inläggen här i bloggen har sett att det skulle bli en super-blod-måne imorse. Här är en bild från morgonen.

  Vi har en supermåne just nu, det innebär att månen är som närmast jorden just nu. Månens bana runt jorden är som bekant elliptisk. Den är nu 14% större på himlen och 30% ljusstarkare jämfört med när den är längst bort. Supermånen bara kring 7% större än en vanlig fullmåne, så det är ingen störrre skillnad egentligen, det är mest den ökade ljusstyrkan som man reagerar på. Vi kommer att se tre supermånar under detta år och det är 21/1, 19/2 och 21/3, men bara en månförmörkelse och den var i morse. Nästa månförmörklese som går att se kommer inte förrän 31/12 2028. Det kommer även en 2025 men den kommer att ligga extremt lågt.

  Att månen ser röd ut beror på att ljuset från solen bryts olika i jordens atmosfär och de röda våglängderna bryts mer än de andra och det är bara det röda ljuset som kommer in i skuggan och ger då månen den röda färgen.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX + Kipon adapter + Pentax 645 600mm f/5,6 ED IF. Kraftigt beskuren. Hade mycket hellre haft en Canon 1200/5,6L på kameran.

  /Thomas

 • Tamron till Z6

  Nyhet

  Tamron har tidigare informerat om att deras objektiv är kompatibla med Nikon Z7 då det uppstod frågor om det efter lanseringen av Z6 och Z7 (även vid lansering av Canon EOS R) men nu kan Tamron bekräfta full funktionalitet även med lillebror Z6.

  För att få full kompatibilitet krävs dock en firmware-uppdatering när det gäller Tamrons 15-30mm G2, 24-70mm G2, 150-600mm G2, 70-200mm G2, 17-35mm och 18-400mm - de objektiv som man bekräftat fungerar korrekt. Du uppdaterar objektivet med Tap-in-hjälpmedlet som du kan köpa hos oss, länk finns nedan.

  Läs mer om uppdateringen här:  TAMRON SERVICE SVERIGE

  Läs mer om Tap-in för Canon här:  TAMRON USB TAP-IN HOS CYBERPHOTO

  Läs mer om Tap-in för Nikon här:  TAMRON USB TAP-IN HOS CYBERPHOTO

 • Macromåndag: Trollslända

  Tänkte att lite sommarkänsla kan pigga upp så här mitt i vintern. Trollsländan ser lite törstig ut.

  I stort sett alla bilder vi visar här i bloggen är nytagna, men idag vill vi visa en bild från 2007 som är tagen med en Canon EOS-1D Mark III + Canon EF 100/2,8 Macro. Det är inte varje dag man ramlar över ett sådant motiv.

  Klicka här för att se större bild >>

  Har du någon egen macrobild som du skulle vilja visa här i macro-måndag så skicka in den till bloggen@cyberphoto.se.

 • Snart dags...

  Om några timmar är det dags för en super-blod-måne.

  Vi har en supermåne just nu, det innebär att månen är som närmast jorden just nu. Månens bana runt jorden är som bekant elliptisk. Den är nu 14% större på himlen och 30% ljusstarkare jämfört med när den är längst bort. Supermånen bara kring 7% större än en vanlig fullmåne, så det är ingen störrre skillnad egentligen, det är mest den ökade ljusstyrkan som man reagerar på. Vi kommer att se tre supermånar under detta år och det är 21/1, 19/2 och 21/3, men bara en månförmörkelse. Nästa månförmörklese som går att se kommer inte förrän 31/12 2028. Det kommer även en 2025 men den kommer att ligga extremt lågt. Så det kan vara värt att offra lite sömn i morgonbitti.

  Ca 03:30 börjar månen bli mörkare.
  Ca 04:30 månförmörkelsen börjar.
  Ca 05:40 total månförmörkelse
  Ca 06:40 månen börjar gå ur förmörkelsen.

  Tiderna är ungefärliga för mellansverige. Ju längre norrut desto bättre, och desto längre, kan du se hela förloppet.

  Att månen ser röd ut beror på att ljuset från solen bryts olika i jordens atmosfär och de röda våglängderna bryts mer än de andra och det är bara det röda ljuset som kommer in i skuggan och ger då månen den röda färgen.

  Vill du fotografera månen så rekommenderar vi ett kraftigt stativ och ett så stort tele som du har tillgängligt. Du kanske rent av måste köra manuell exponering då månen är så mycket ljusstarkare än sin omgivning. Fullmånen ger kring 1/1000s medan blodmånen ger typ 4s vid ISO 100 så det kan vara lämpligt att öka ISO vid förmörkelsen för att inte få så lång exponeringstid. Inte bara för risken med att kameran kan skaka lite men också att månen faktiskt rör på sig. Bäst är att ha en stjärnföljare men det är inte många som har en sådan liggandes. Sedan kan man välja mindre tele eller vidvinkel om man vill vara kreativ med förgrunder eller personer i bilden.

  Säkert undrar någon varför jag har solglasögon på mig. Skulle helst svara: för att det ser coolt ut! Men jag hittade inte månfiltret till mitt teleskop så jag använde solglasögon i stället. Med den stora försoringsgraden så blir månen extremt ljusstark och det är inte bra för ögonen. Man bör oftast, om inte alltid, använda månfilter för att titta på månen genom teleskop. Det är som ett gråfilter för att skriva i fotografiska termer.

  Som du ser så använder jag Uniqball kulleder. De fungerar faktiskt perfekt i låga temperaturer. Det var -20 när denna bild togs. De flesta kulleder skulle knappt gå att röra på men Uniqball går lika lätt i -20 som i +20.

  Har du fångat en riktigt bra bild så skicka in den till blogg@cyberphoto.se och visar vi upp din bild premierar vi dig så klart.

  Lycka till därute!

  /Thomas

 • X-files: Månen

  Nu på söndag 20/1 så är det dags för en "super-måne" så fram med kameran! Och är du vaken måndag morgon vid 05:40 så kan du se en super-blod-måne!

  Denna bild är ju bara en halv måne och dessutom vriden så att den för oss i Sverige får en annorlunda lutning men bilden blev coolare så.

  Vår fina måne som kanske inte är en måne, eller kanske är en av många. Vår närmaste granne i en oändlig rymd och den enda plats som människa besökt utanför vår egen planet. Självklart så finns alla möjliga konspirationsteorier om vi ens besökt månen och även varför månbesöken plötsligt upphörde. Mythbusters hade ett väldigt intressant avsnitt angående detta. Jag kan tänka mig att alla som läser detta har sin åsikt. Hur som helst så har man fotograferat det som lämnades kvar på månen och man kan även se spår på ytan från månlandningarna.

  Så hur många månar har vi då? Ja, inte helt lätt att svara på. Den måne som vi kallar för månen är ju egentligen lite för stor för att vara en måne utan är snarare en dvärgplanet. Det beror på hur vetenskapsmännen känner för att bedöma var gränsen går. Jordens andra "måne" är Cruithne men egentligen så finns det finns tre liknande till 2000PH5, 2000WN10 och 2002AA29. Enligt NASA så har vi kring 18000 små-månar. Så har vi 1, 5 eller 18000 månar eller ingen måne? Bra fråga, det beror på var kraven går för planet, måne och asteroid. Men hur vi än vänder på det så verkar svaret "en måne" vara det minst troliga trots att det är den allmänna uppfattningen. Ni som ser Qi från BBC ler nog just nu.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX + Kipon adapter + Pentax 645 600mm f/5,6 ED IF. Kraftigt beskuren.

  Månen är på ett sätt en stor och rätt dålig spegel, för månen lyser ju inte som alla vet, det är solen som lyser på den och den reflekterar ljuset tillbaka mot oss. Jorden gör likadant mot månen. Men vilken reflekterar mer ljus? Det gör definitivt jorden. Månen är nämligen väldigt mörkgrå till färgen. När vi ändå är inne på förvirrande saker som ändå är fakta, så vilken färg är solen? Gul? Vit? Nope, den är faktiskt svagt turkos. Ska vi gå ännu längre? Vatten då? Blått? Grönt? Ingen färg alls? Vatten är svagt blått. Nu räcker det med förvirrande fakta. Det vi nog alla är överens om är att månen är otroligt vacker.

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

 • Test: Nikon Z6

  Test

  Vi har dröjt lite med testen på Nikon Z6 för att verkligen kunna använda den i olika situationer och nu kan du läsa det hos oss helt utan kostnad eller inloggning. Z-serien är oerhört viktig för Nikon och det har visat sig vara en mycket eftertraktad produkt. Är det något för dig? Vårt test kanske ger svaret...

  Mats skriver:  Den kanske största revolutionen i Nikons historia är ett faktum, i alla fall sedan införandet av autofokus i slutet av 80-talet. Ett helt nytt kamerasystem med fullformatssensor - spegelfritt och med en helt ny bajonett - något som egentligen inte hänt sedan 1950-talet. Nikon Z6 är grundmodellen med bland annat 24,5 Megapixels CMOS-sensor, filmning i 4K med 10-bitars tonomfång, inbyggd 5-axlig bildstabilisering, ultrahögupplöst elektronisk sökare (3,7 Mpixel), ett nytt fokussystem med 273 st fasdetektionspunkter och seriebildtagning på upp till 12 bilder/s med aktiv motivföljande autofokus.

  Läs mer här:  Nikon Z6 test 

 • Nattdrönare

  Den här vackra bilden taget från en drönare har Christofer Cederberg skickat in till oss och den är tagen vid midnatt då fullmånen lyste upp nog mycket för att man ska få chansen att ta den här bilden. En härlig drönarbild, fler kommer inom kort att presenteras. En liten premie skickar vi till Christofer!

  Vill du också skicka in en drönarbild? Gör det till blogg@cyberphoto.se och visar vi upp din bild premierar vi dig så klart. Tack till alla er som redan skickat in en bild, vissa kommer att publiceras inom kort.

 • Nyhet: Fujifilm GF 100-200mm

  Nyhet

  GFX-systemet utvidgas med ett 100-200mm (motsvarar ett bildutsnitt på 79-158mm fullformat) för 21990kr inkl moms med leverans i slutet av februari 2019. Vi gillar GFX vilket du säkert märkt i Bloggen och det är spännande med nya objektiv till detta system tack vare sin mellanformats-sensor.

  Objektivet är stabiliserat och ska ge upp till 5 stegs effekt för skarpa bilder vid längre slutartider. Vi kommer så klart att testa detta objektiv inom kort och vill du veta mer om GFX så kontakta oss - vi hjälper dig gärna att byta in dina prylar om du är sugen att byta upp dig till GFX. Det här är systemet för dig som är petig när det gäller bildkvalitet...

  Läs mer här:  Fujifilm GF 100-200/5,6 R LM OIS WR

 • Fotohistoria: Agfa Karat

  Här du hört talas om Rapid-film? Om inte så kan Agfa Karat vara extra intressant läsning.

  Agfa Karat var en kameraserie av smidiga kamero som hade utfällbar optik. De använde också Karat filmkassetter. Första kameran lanserades 1936 och sista 1954. Karat filmkassetter uvecklades från Ansco Memo Cassette från 1927. Agfa övertog Ansco 1928 och därmed all den teknologin. Fördelen med Karat filmkassetter jämfört med vanlig 135-film var att man inte behöver fästa filmen på någon spole och man behövde inte heller veva tillbaka filmen in i kassetten. På Karat så går filmen från en kassett in till en annan kassett. Karat filmkassetter återuppstod 1964 under namnet Rapid som ett svar på Kodaks 126 filmkassetter. Men marknaden valde 126-filmen så Agfa valde att lägga ner Rapid filmformat och börja tillverka 126-kameror istället. Rapidfilmen slutade tillverkas 1989 om vi inte minns helt fel. På bilden med kamerans bakstycke öppet så ser du hur kassetterna ser ut.

  Det fanns många andra tillverkare som gjorde kameror som använde Rapidfilm som Adox, Canon, Dacora, Ferrania, Fujica (!), Hanimex, Ilford, KMZ (ryskt), Mamiya, Minolta, Oehler, Olympus, Petri, PMC, Regula, Ricoh, Voigtländer, Yashica, Welta och självklart då Agfa. 

  Objektivet på kameran som du ser på bilden är ett Agfa Oppar 4,5/55mm vilket då berättar att vår Agfa Karat i vår samling är en Karat 4.5 från 1938. Objektivet har fyra element. Bländare från 4,5 till 22 och Prontorslutaren klarar B + 1/25-1/125s. Det finns också en T-funktion genom att man gör B och sedan låser avtrycket med den lilla T-spärr som sitter nära. Den har även uttag för trådutlösare. Agfa använde även Comous slutare på vissa modeller. Vi kan lista upp Agfas Karatmodeller i åldersordning:

  1936 Agfa Karat 6.3 Art Deco med Igestar 6,3/50mm som har 3 element.
  1938 Agfa Karat 6.3 med Igestar 6,3/50mm som har 3 element.
  1938 Agfa Karat 4.5 med Oppar 4,5/55mm som har 4 element.
  1938 Agfa Karat 3.5 med Apotar 3,5/50mm som har 3 element.
  1941 Agfa Karat 2.8, hette också Karat 12. Med Schneider Xenar 2,8/50mm som har 5 element.
  1948 Agfa Carat 36 med Agfa Solinar 2.8/50 med 4 element eller Agfa Solagon 2.0/50 med 6 element eller Rodenstock Heligon 2.0/50 med 6 element eller Schneider Xenon 2.0/50 med 6 element.
  1954 Agfa Karat IV med Agfa Solinar 2.8/50 med 4 element eller Agfa Solagon 2.0/50 med 6 element eller Rodenstock Heligon 2.0/50 med 6 element eller Schneider Xenon 2.0/50 med 6 element.

  Du kan se sju bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Agfa Karat är inte så populär som samlarkamera men varje seriös kamerasamling borde i alla fall ha minst en kamera som tar Rapidfilm. Agfa Karat ligger mellan 200kr till 1600kr beroende på modell och skick.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Nyhet: Sony A6400

  Nyhet

  Nu lanserar Sony en ny kamera och det blir den första större lanseringen 2019 inom foto! Spännande med supersnabb autofokus och ögon-AF samt nya möjligheter när det kommer till video. Spännande också att man utlovar en uppdatering till A9, A7 III och A7R III i samma veva...

  Autofokusen har fått mer datakraft vilket gör att man nu kan registrera ögon och mönster utöver färg, avstånd och ansikte. Det är så effektivt och snabbt att Sony kallar det för autofokus i realtid. A6400 får samma processorkraft som toppmodellen A9 och därigenom möjligheterna till mycket nyheter när det gäller datakrävande algoritmer för tex autofokus men även för avläsning av sensorn när det gäller video. Även HLG finns på A6400 samt HDR, S-Log2, S-Log3 och Timelapse - allt för att vara en favorit för filmare som har lite högre krav.  Sensorn är på 24,2 mpixel, ISO-omfånget är upp till 102400, sensorn har 425st fas- och kontrastdetekterande punkter som täcker 84% av ytan och klarar upp till 11 bilder per sekund med följande autofokus och mekanisk slutare. Skärmen är Youtuber- och vlogg-vänlig genom att den är tiltbar och vridbar 180 grader. Sony har igen skapat en kamera som till synes har precis allt man kan önska sig (nästan i alla fall) och det i en kamera med APS-C-sensor. Fördelen blir så klart prisbilden och storleken när man jämför med fullformat och i vårt test ska vi se hur stor skillnaden verkligen är när man jämför prestanda mot syskonen som har större sensorer. 

  Vi kommer att testa A6400 inom kort och den finns på marknaden redan i slutet av februari för 11490kr inkl moms (kamerahuset).  Mer om den nya uppdateringen till A9, A7 III och A7R III kommer innan sommaren och i den kommer även ögon-igenkänning för djur har Sony skvallrat om. Dessutom lanseras en ny app med A6400, namnet är Imaging edge mobile och innehåller nya funktioner och är en helt ny app för bättre kontroll och överföring.

  Läs mer här: Sony A6400

 • Test: Viltrox PFU RBMH 85mm F1.8 MF till Sony FE

  Test

  Nu har vi testat nästa Viltrox och det är dags för 85:an till Sony som får se sig betygsatt. Än en gång blir vi överraskade över resultatet från dessa, relativt billiga, objektiv från Viltrox.

  Mats skriver:  Viltrox PFU RBMH 85mm F1.8 MF känns som en mycket rejäl konstruktion i metall, och med en fin känsla i fokusringen. Även bajonettfattningen är i metall, för stabil och säker infästning mot kamerahuset. Objektivet saknar autofokus, men ger elektronisk bländarstyrning från kameran. Vid fokusering växer det inget på längden och frontlinsen snurrar ej. Gammaldags avstånd och bländarskala är alltid trevligt, och tyvärr rätt ovanligt bland moderna objektiv. Perfekt för dig som vill skapa maximalt skärpedjup via hyperfokusering.

  Resten hittar du här:  Viltrox PFU RBMH 85mm F1.8 MF till Sony FE

 • Macromåndag: Isblad

  Naturen har denna gång skapat vackra blad av is från omgivande fukt. Det finns inga blad under som mall, utan någon matematisk regel har skapat is i form av ett blad. Fascinerande.

  Denna dag hade jag inte alls tänkt fotografera macro men detta motiv dök upp och det enda macro jag hade med var ett Panasonic/Leica 45/2,8 på en E-M1. Optiken är riktigt bra men jag hade gärna tagit bilden med en större sensor och med en högre upplösning. Nu sitter inte skärpan 100% på denna bild men jag tyckte motivet var så fascinerande att jag vill visa bilden ändå.

  Klicka här för att se större bild >>

  Har du någon egen macrobild som du skulle vilja visa här i macro-måndag så skicka in den till bloggen@cyberphoto.se.

  /Thomas

 • X-files: Färöarna

  Hela Färöarna består av enorma och majestätiska berg. Som någon form av sagoöar. Och allt är grönt. En plats för äventyr och upplevelser.

  Färöarna är helt klart en av världens vackraste platser. Jag har satt samman några bilder därifrån i Captain's Log.

  Klicka här för att se alla bilder >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

  /Thomas

 • Test: Nikon Z 50/1,8 S

  Test

  Nikon släppte ett 50mm f/1,8 till sitt nya Z-system och man kände, som pryltokig, att det inte lät särskilt spännande. Varför inte f/1,4? Varför så tråkig design? Känslan saknas initialt men nu när vi har testat objektiv kan vi bara säga WOW!

  Mats skriver: De flesta 50mm-objektiv har fina optiska prestanda med god skärpa, låg distorsion och välkorrigerad sfärisk/kromatisk aberration. Nikon menar att Z 50/1,8 presterar ännu bättre än de flesta konkurrerande objektiv, bl a tack vare den nya fattningen med större diameter. Det handlar förmodligen om att optiken kommer närmare sensorn och att ljusinfallet mot sensorn kan göras mer vinkelrätt än i traditionella kamerasystem (s.k. telecentrisk optikdesign)

  Läs mer här:  NIKON Z 50 f/1,8 S test 

 • Fotohistoria: Single 8

  Nu ska vi prata om smalfilm. Från den tid då man såg sina semesterfilmer på en filmprojektor som knattrade och levde om. Långt innan den tid när man kunde filma 4K-filmer i sin telefon. På den tiden hade telefonen en nummerskiva och satt i hallen med en sladd till uttaget på väggen. Allt var inte bättre förr.

  Det fanns i huvudsak två stora filmformat för rörliga bilder. Först dubbel-8 som egentligen var 16mm film som man vände på och filmade åt två håll. Filmen kapades sedan på mitten. Dubbel-8, som också kallades Standard-8, lanserades av Kodak 1932. 33 år senare, 1965, så lanserar Kodak Super-8 där all film sitter bekvämt i en kassett. Film och tomspole sitter på varandra precis som Philips VCR videokassett.

  Men det fanns ett system till, som också lanserades 1965, nämligen Single-8 från Fujifilm. Ett företag med namnet Konan hävdar ett de uppfann Single-8 redan 1959. Hur som helst så byggde Single-8 på samma perforering och filmstorlek som Super-8, men i en annan form av kassett där film och tomspole sitter sida vid sida, vilket gör kassetten hälften så tjock men istället dubbelt så bred. På samma sätt som en VHS videokassett. Single-8 och Super-8 kunde använda samma projektorer.

  Du kan se 7 bilder av kamerorna här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vi har tre Fujica Single-8-kameror i vår samling, 2st C100 i beige och röd samt en P1. C100 tillverkades 1970-1971 och har en har en Fujinon 1.8/11.5mm med 19.5mm filtergänga. 124mm x 114mm x 62mm och väger 370g. P1 tillverkades 1965-1967 och har en 1.8/11.5mm med 19.5mm filtergänga. 192mm x 106mm x 37mm och väger 530g. Om du har en Fujica Single-8 liggande så får du här en kort historisk lista:

  1965-1967 Fujica P1
  1965-1967 Fujica Z1
  1966-1970 Fujica Z2
  1966-1970 Fujica Z2 A Industrial
  1967-1978 Fujica P100
  1967-1972 Fujica P300
  1967-1978 Fujica P105
  1968 Fujica ZR400
  1968-1972 Fujica Z600
  1970-1975 Fujica Z400
  1970-1975 Fujica Z450
  1970-1975 Fujica Z700
  1970-1971 Fujica C100 (fanns i svart, vit, blå och röd)
  1971 Fujica ZS400
  1971-1975 Fujica Z800
  1972 Fujica P300 N 
  1972-1977 Fujica P400
  1973-1978 Fujica AX100
  1974-1976 Fujica ZX300
  1974-1979 Fujica ZC1000 (C-mount)
  1975 Fujica ZX250
  1975-1977 Fujica ZX500
  1975-1979 PX300
  ​1975-1979 Fujica Sound AXM100
  1975-1979 Fujica Sound ZM300
  1976-1979 Fujica Sound ZM800
  1976 Fujica Sound ZM500
  1978-1983 Fujica P2
  1978-1983 Fujica P2 Zoom
  1979 Fujica ZC1000 N (C-mount)
  1979 Fujica Sound 300AF
  1979-1983 Fujica P100 Sound
  1979-1983 Fujica P300 Sound
  1979-1982 Fujica P500 Sound
  1980-1981 Fujica ZX550 Sound
  1981 Fujica P400 Sound AF

  Generellt så var Fujica Single-8-kameror bra konstruktioner och de var väldigt smidiga jämfört med sina konkurrenters Super-8-kameror. Men allt med smalfilm är nu historia. De flesta modeller ligger från 0kr till 300kr, men en modell sticker ut rejält och det är ZC1000 som ofta ligger på 8000-11000kr vilket är galet dyrt för en så gammal kamera.

  Att filma förr i tiden krävde både engaagemang och utrustning. För att redigera filmen så var det lämligt med en separat viewer där du kunde rulla fram till rätt bildruta och sedan med en skarvapparat klippa och klistra scener i filmen. 

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Test: Canon RF 35/1,8 Macro IS STM

  Test

  Nu har vi testat fasta 35mm i RF-serien, Canons nya objektiv och kameraserie för det spegelfria fullformats-systemet. De tidigare testerna kan du läsa om i Bloggen, välj att filtrerar på Blogg, Nyheter eller Tester längst upp i Bloggen om du inte vill läsa allt.

  Mats skriver:  Men en av fördelarna med RF 35/1,8 är att det väger mindre, och med en vikt på endast 305 gram kan man knappast klaga. För min del får det vara slut med att vandra omkring med krökt rygg som om man vore Quasimodo, och Canon RF 35/1,8 Macro IS STM tycker jag känns som en perfekt liten kompis till nya EOS R. Suverän som reseoptik också.

  Läs hela testet här: Canon RF 35/1,8 Macro IS STM Test

 • Nyhet: Nikon lanserar!

  Nyhet

  Till det nya spegelfria systemet kommer nu en vidvinkelzoom som ska finnas på marknaden under vårkanten (april) till ett ca pris på 15490kr inkl moms. Täcker fullformat och fungerar med vanliga filter vilket är ovanligt och omöjligt på andra vidvinkelzoomar i genren.

  485 gram och 82mm filterdiameter, en beteckning som lyder Nikon Z 14–30 mm f/4 S vilket och med STM-motor för bättre autofokusering (i synnerhet vid filmning) samt 4 asfäriska linser och 4 ED-glas. Vädertätning, programmerbar funktionsring och MTF-diagram som påvisar kantskärpa på hög nivå. Spännande objektiv till alla Z-användare!

  Läs mer här: Nikon Nikkor Z 14-30/4 S

 • Klipp till din Nikon...

  Just nu kan du göra ett galet fint klipp till din Nikon! Samyang 100mm Macro till Nikon säljer vi för endast 1990kr inkl moms och priset gäller så långt lagret räcker. Det här erbjudandet får du inte missa!

  Mats skriver så här om detta objektiv:  Mycket bra skärpa till större del av bilden redan på största bländare, och efter ca 1 steg även bra ända ut i kanterna. Vid nedbländning ökar skärpan ytterligare och det blir som skarpast över hela bilden runt f/5,6 till f/8. Vinjetterar ganska markant på full öppning, och särskilt fokuserat på lite kortare avstånd. Dock mindre märkbart vid fokus på oändligt och försumbart vid nedbländning redan efter ett steg. Kromatisk aberration går att hitta om man letar med lupp, dvs obetydlig lite. I stort sett helt raktecknande också. Oskärpan i bakgrunden är lugn och fin på maximal bländaröppning.

  Kolla in våra testbilder, läs hela testet och beställ här:  Samyang MF 100/2,8 ED UMC Macro AE

  OBS! Gäller så långt lagret räcker - så först till kvarn gäller!

 • Jobba hos oss!

  Nu söker vi mer personal - igen! Vi har mer och mer att göra och just nu söker vi en Affärschef, med övergripande affärsansvar samt egenansvar för området Foto/Video med målet att bibehålla och vidare stärka vår ställning på marknaden. 

  Som Affärschef har du ansvar för att proaktivt driva området Foto/Video samt att leda ett affärsteam inom övriga huvudkategorier. Rollen innebär ansvar över försäljning i både värde och volym samt att CyberPhoto AB har ett attraktivt sortiment på marknaden. Du arbetar operativt och strategiskt både på kort och lång sikt med en god förmåga att agera på en hög strategisk nivå där analytiskt tänkande krävs.

  Som Affärschef har du lätt för att kommunicera med såväl kunder som medarbetare och leverantörer. Du är trygg som ledare då rollen innefattar personalansvar för produktspecialister och kategoriansvariga. Tillsammans med dina kollegor och leverantörer skapar du förutsättningar för ett attraktivt och lönsamt sortiment samt relevanta kunderbjudanden. Du är delaktig och drivande i exponeringen på vår e-handelsplats och i vår butik. Du kommer även att möta ställda krav från andra delar av organisationen som Ekonomi, Försäljning, Lager, Service, Logistik, Marknad och Inköp.   

  Vi söker dig som har flerårig erfarenhet och dokumenterad framgång från liknande roller inom detaljhandelsföretag och har arbetat med förbättringsprocesser och verksamhetsutveckling. Du är målmedveten, affärsinriktad och en naturlig ledare som drivs av att skapa förtroende och bygga goda långsiktiga relationer. Du är en duktig förhandlare, har ett proaktivt affärssinne med tidigare erfarenhet från att arbeta med kommunikations- och varumärkesfrågor. Du uttrycker dig felfritt även i engelska till både tal och skrift. Du har en god förmåga att strukturera, planera, genomföra och följa upp resultat. Tjänsten är placerad hos oss på vårt kontor i Umeå och du rapporterar direkt till VD.

  Har du viljan tillsammans med de kvalifikationer som krävs, skicka då ett personligt brev tillsammans med ditt CV samt referenser. Skickas till patrick@cyberphoto.se, oss tillhanda senast onsdagen den 30/1 2019.

 • Macromåndag: Iskristaller

  Naturen kan skapa fantastiska kreationer av is.

  Här är en iskristall som byggts på allt eftersom av omgivande luftfuktighet. Det intressanta är att den påminner väldigt mycket om en snöflinga, vilket den inte alls är.

  Bilden är tagen med Olympus E-M1 med Panasonic/Leica 45/2,8 Macro. Det var inte planerat att fotgrafera macro den dagen och detta var det enda macro som jag hade tillgängligt. Optiken är riktigt bra men jag hade hellre fotograferat med en större bildsensor och en högre upplösning då motivet var så detaljerat.

  Klicka här för att se större bild >>

  Har du någon egen macrobild som du skulle vilja visa här i macro-måndag så skicka in den till bloggen@cyberphoto.se.

  /Thomas

 • X-files: Galet

  Här går jag helt bananas och nyttjar objektivets "dåliga" egenskaper till dess fördel. Det handlar verkligen inte om teknisk perfektion, det handlar om charm. Bildupplevaren sa: Wow vad härlig bild!, medan bildanalyseraren sa: Usch, så fruktansvärt!. Vilken typ är du? Finns inget rätt eller fel i detta, vi är alla olika, med olika smak.

  Ibland vill man ha teknisk perfektion i en bild, andra gånger vill man uppnå en känsla i en bild där man utnyttjar ett objektivs speciella egenskaper för att skapa en sådan bild man är ute efter. Självklart kan man få bilder med fin känsla med objektiv som är tekniskt fulländade. Vad jag menar är att ibland vill man som fotograf få resultat där det egentligen blir tekniskt dåligt men rent konstnärligt vackert.

  Ett bra exempel är vinjettering. I en objektivtest så blir det minus för ett objektiv som vinjetterar. Personligen så lägger jag ofta till vinjettering i mina bilder som är tagna med tekniskt fulländade objektiv. Många gånger så använder jag småbildsoptik på mellanformatssensor där det ibland kan vinjettera rätt rejält, men på många bilder så bidrar det till det intryck som jag vill ha i bilden.

  Hur som helst så är denna bild tagen med Fujifilm GFX + Helios-40-2 85/1,5 på f/1,5.

  Se bilden i full upplösning >> 

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

  /Thomas

 • Test: Nikon AF-S 500/5,6E ED PF VR

  Test

  Nu har vi testat Nikons nya PF-objektiv, storebror till 300mm PF som är en succé för Nikon, nämligen 500mm PF med bildstabilisering och ljusstyrka f/5.6. Med tanke på hur bra, kompakt och prisvärd 300mm-versionen är så blev vi väldigt glada när Nikon presenterade detta objektiv. Uppfyller den alla förväntningar?

  Mats skriver:  Längden är knappt 24 cm och vikten knappa 1,5 kg, att jämföra t ex med Nikons AF-S 500/4 som är 39 cm långt och väger 3 kg. Detta är avgörande parametrar för den som bär med sig sin utrustning och även vid annan hantering och transport, där en lätt och smidig utrustning kan innebära stora fördelar. Objektivet lanseras samtidigt som Nikons nya Z-system med spegelfria fullformatskameror. Det finns en viss baktanke med detta. Denna optik fungerar nämligen utmärkt på Z-kamerorna tillsammans med FTZ-adaptern, som möjliggör användning av F-objektiv på Z-kamerahus.

  Läs hela testet här:  NIKON AF-S 500/5,6E ED PF VR

  *PF står för Phase Fresnel och är en teknik som möjliggör ett mer kompakt objektiv men med goda optiska egenskaper. 

 • Olympus skvallrar...

  Nyhet

  Olympus. Ett av världens mest kända varumärken inom foto som inte presenterade något nytt och spännande under Photokina hösten 2018, men det verkar vara något på gång nu...enligt Olympus själva.

  Man har släppt en video på ca 20 sekunder som skvallrar om en ny produkt, eller troligen kamera, och ett datum, 24 januari 2019. Exakt vad det är kan vi inte berätta mer om idag men vi är spända av förväntan då många av oss använder eller har använt Olympus genom åren. Det är ett märke som följt oss som hållit på med fotografering genom åren och som har överraskat många gånger. Nu håller vi tummarna att Olympus överraskar igen!

  Se filmen här:  OLYMPUS TEASER VIDEO YOUTUBE

 • Tävla om Rotolight!

  Har du ett konto på Instagram? Var med och tävla om prylar från Rotolight på vårt Instagram-konto, en tävling som är enkel att delta i och som avslutas nu på söndag den 6 januari.

  Var med och tävla enkelt genom att tagga ditt bästa bidrag - en rolig tävling för alla oss som gillar att plåta och att använda Instagram som en plattform för våra bilder. Det kommer fler tävlingar på Instagram så se till att hänga med på vårt konto (@cyberphoto_se) för att inte missa nåt. Vi säger tack och lycka till!

 • Fotohistoria: Diax

  Diax tillverkades av Walter Voss i Ulm i Tyskland.

  Diax var en serie mätsökarkameror som byggdes i totalt ungefär 100,000 exemplar i en liten fabrik som sysselsatte 64 personer. Det fanns 11 objektiv i 6 olika brännvidder till de versioner med utbytbar optik. Den du ser på bilden är från vår egen samling. Det är en Diax version 2 från 1948. Den är förvånansvärt liten och smidig. Den fungerar fortfarande, även långtidsverket otroligt nog. Skulle inte tro att den håller längsta tiderna perfekt med det fungerar, vilket är mycket imponerande för en 70 år gammal kamera. Det är nästan en Leica.-känsla över kameran. Allt är välgjort in i minsta detalalj och allt känns som mycket god precision. Fokuseringen går mjukt och fint, vilket är synnerligen ovanligt. Jag undrar vilket fett de använt som fungerar efter 70 år. Många 80-talsobjektiv har problem med fettet i snäckgången.

  Man kan inte låta bli att gilla Diax. Det är verkligen en välgjord kamera som andas kvalitet. Hade inte förväntat mig att detta skulle bli en favorit i vår samling. Det enda som är dåligt på den är sökaren, den är mikroskopisk. Ramlar du över en Diax till vettigt pris så är det en härlig kamera att ha i sin samling, i alla fall Diax Version 2. Låt oss titta på Diax historia:

  1908 föds Walter Voss i Dingelstädt och växer upp i Düsseldorf.
  1945 registrerar han namnet Diax.
  1946 grundar han Walter Voss Photokamera-Fabrikation & Feinmechanik i Ulm. 
  1947 lanserar Diax version 1
  1948 lanserar Diax version 2 (den på bilden från vår samling)
  1948 personalen uppgår nu till "hela" nio personer.
  1949 lanserar Diax version 3
  1950 lanserar Diax I
  1951 lanserar Diax II
  1952 lanserar Diax IA med utbytbar optik
  1953 lanserar Diaxette, en budgetmodell med underdel från IA och overdel från I
  1954 lanserar Diax IIA med utbytbar optik
  1956 lnaserar Diax IB med utbytbar optik
  1956 lanserar Diax IIB med utbytbar optik
  1956 lanserar Diax L-1 med inbyggd ljusmätare
  1957 företaget lägger ner.
  1969 Walter Voss avlider i Schweiz

  Du kan se 7 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Priserna på Diax beror helt på modell och skick. De är inte så vanliga att det finns något genomsnittligt pris. De ligger ofta till salu från 700kr till 3900kr. Vi köpte vårt exemplar på en auktion för 315kr. Det roliga med Diax i en samling är att den är verkligen en hantverk, när vårt exemplar byggdes så var de bara 9 personer i "fabriken".

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Live Composite

  Man brukar säga nytt år med nya möjligheter. Just på denna bild så är det nytt år med gamla möjligheter. Olympus har haft sitt Live Compositeläge under många år.

  Det var länge sedan som jag använde en Olympus kamera. De är väldigt trevliga att använda, jag önskar bara att de haft en större bildsensor. Detta inlägg är inte en diskussion om sensorstorlekar utan mer inriktat på en mycket trevlig men lite bortglömd funktion som Olympus har, och har haft under många år, nämligen Live Composite. Den funktionen gör att du kan ta en bild med den exponering du vill och sedan fortsätter kameran att exponera bild efter bild upp till en viss tid eller när du trycker på avtryckaren igen. Den lägger då bild på bild på samma bild utan att dubbelexponera det som den redan fångat. Man kan enklast förklara funktionen med att den bara läger till nytt ljus, inte det som redan finns där.

  Dessa tre bilder du ser här ovanför är tagna med Olympus E-M1 II med 8/1,8 i Live Compositeläget. Klicka på små prickarna under bilden om du vill växla bild själv.

  God fortsättning på det nya fotoåret!

  /Thomas