• Test: Nikon Z6

  Test

  Vi har dröjt lite med testen på Nikon Z6 för att verkligen kunna använda den i olika situationer och nu kan du läsa det hos oss helt utan kostnad eller inloggning. Z-serien är oerhört viktig för Nikon och det har visat sig vara en mycket eftertraktad produkt. Är det något för dig? Vårt test kanske ger svaret...

  Mats skriver:  Den kanske största revolutionen i Nikons historia är ett faktum, i alla fall sedan införandet av autofokus i slutet av 80-talet. Ett helt nytt kamerasystem med fullformatssensor - spegelfritt och med en helt ny bajonett - något som egentligen inte hänt sedan 1950-talet. Nikon Z6 är grundmodellen med bland annat 24,5 Megapixels CMOS-sensor, filmning i 4K med 10-bitars tonomfång, inbyggd 5-axlig bildstabilisering, ultrahögupplöst elektronisk sökare (3,7 Mpixel), ett nytt fokussystem med 273 st fasdetektionspunkter och seriebildtagning på upp till 12 bilder/s med aktiv motivföljande autofokus.

  Läs mer här:  Nikon Z6 test 

 • Nattdrönare

  Den här vackra bilden taget från en drönare har Christofer Cederberg skickat in till oss och den är tagen vid midnatt då fullmånen lyste upp nog mycket för att man ska få chansen att ta den här bilden. En härlig drönarbild, fler kommer inom kort att presenteras. En liten premie skickar vi till Christofer!

  Vill du också skicka in en drönarbild? Gör det till blogg@cyberphoto.se och visar vi upp din bild premierar vi dig så klart. Tack till alla er som redan skickat in en bild, vissa kommer att publiceras inom kort.

 • Nyhet: Fujifilm GF 100-200mm

  Nyhet

  GFX-systemet utvidgas med ett 100-200mm (motsvarar ett bildutsnitt på 79-158mm fullformat) för 21990kr inkl moms med leverans i slutet av februari 2019. Vi gillar GFX vilket du säkert märkt i Bloggen och det är spännande med nya objektiv till detta system tack vare sin mellanformats-sensor.

  Objektivet är stabiliserat och ska ge upp till 5 stegs effekt för skarpa bilder vid längre slutartider. Vi kommer så klart att testa detta objektiv inom kort och vill du veta mer om GFX så kontakta oss - vi hjälper dig gärna att byta in dina prylar om du är sugen att byta upp dig till GFX. Det här är systemet för dig som är petig när det gäller bildkvalitet...

  Läs mer här:  Fujifilm GF 100-200/5,6 R LM OIS WR

 • Fotohistoria: Agfa Karat

  Här du hört talas om Rapid-film? Om inte så kan Agfa Karat vara extra intressant läsning.

  Agfa Karat var en kameraserie av smidiga kamero som hade utfällbar optik. De använde också Karat filmkassetter. Första kameran lanserades 1936 och sista 1954. Karat filmkassetter uvecklades från Ansco Memo Cassette från 1927. Agfa övertog Ansco 1928 och därmed all den teknologin. Fördelen med Karat filmkassetter jämfört med vanlig 135-film var att man inte behöver fästa filmen på någon spole och man behövde inte heller veva tillbaka filmen in i kassetten. På Karat så går filmen från en kassett in till en annan kassett. Karat filmkassetter återuppstod 1964 under namnet Rapid som ett svar på Kodaks 126 filmkassetter. Men marknaden valde 126-filmen så Agfa valde att lägga ner Rapid filmformat och börja tillverka 126-kameror istället. Rapidfilmen slutade tillverkas 1989 om vi inte minns helt fel. På bilden med kamerans bakstycke öppet så ser du hur kassetterna ser ut.

  Det fanns många andra tillverkare som gjorde kameror som använde Rapidfilm som Adox, Canon, Dacora, Ferrania, Fujica (!), Hanimex, Ilford, KMZ (ryskt), Mamiya, Minolta, Oehler, Olympus, Petri, PMC, Regula, Ricoh, Voigtländer, Yashica, Welta och självklart då Agfa. 

  Objektivet på kameran som du ser på bilden är ett Agfa Oppar 4,5/55mm vilket då berättar att vår Agfa Karat i vår samling är en Karat 4.5 från 1938. Objektivet har fyra element. Bländare från 4,5 till 22 och Prontorslutaren klarar B + 1/25-1/125s. Det finns också en T-funktion genom att man gör B och sedan låser avtrycket med den lilla T-spärr som sitter nära. Den har även uttag för trådutlösare. Agfa använde även Comous slutare på vissa modeller. Vi kan lista upp Agfas Karatmodeller i åldersordning:

  1936 Agfa Karat 6.3 Art Deco med Igestar 6,3/50mm som har 3 element.
  1938 Agfa Karat 6.3 med Igestar 6,3/50mm som har 3 element.
  1938 Agfa Karat 4.5 med Oppar 4,5/55mm som har 4 element.
  1938 Agfa Karat 3.5 med Apotar 3,5/50mm som har 3 element.
  1941 Agfa Karat 2.8, hette också Karat 12. Med Schneider Xenar 2,8/50mm som har 5 element.
  1948 Agfa Carat 36 med Agfa Solinar 2.8/50 med 4 element eller Agfa Solagon 2.0/50 med 6 element eller Rodenstock Heligon 2.0/50 med 6 element eller Schneider Xenon 2.0/50 med 6 element.
  1954 Agfa Karat IV med Agfa Solinar 2.8/50 med 4 element eller Agfa Solagon 2.0/50 med 6 element eller Rodenstock Heligon 2.0/50 med 6 element eller Schneider Xenon 2.0/50 med 6 element.

  Du kan se sju bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Agfa Karat är inte så populär som samlarkamera men varje seriös kamerasamling borde i alla fall ha minst en kamera som tar Rapidfilm. Agfa Karat ligger mellan 200kr till 1600kr beroende på modell och skick.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Nyhet: Sony A6400

  Nyhet

  Nu lanserar Sony en ny kamera och det blir den första större lanseringen 2019 inom foto! Spännande med supersnabb autofokus och ögon-AF samt nya möjligheter när det kommer till video. Spännande också att man utlovar en uppdatering till A9, A7 III och A7R III i samma veva...

  Autofokusen har fått mer datakraft vilket gör att man nu kan registrera ögon och mönster utöver färg, avstånd och ansikte. Det är så effektivt och snabbt att Sony kallar det för autofokus i realtid. A6400 får samma processorkraft som toppmodellen A9 och därigenom möjligheterna till mycket nyheter när det gäller datakrävande algoritmer för tex autofokus men även för avläsning av sensorn när det gäller video. Även HLG finns på A6400 samt HDR, S-Log2, S-Log3 och Timelapse - allt för att vara en favorit för filmare som har lite högre krav.  Sensorn är på 24,2 mpixel, ISO-omfånget är upp till 102400, sensorn har 425st fas- och kontrastdetekterande punkter som täcker 84% av ytan och klarar upp till 11 bilder per sekund med följande autofokus och mekanisk slutare. Skärmen är Youtuber- och vlogg-vänlig genom att den är tiltbar och vridbar 180 grader. Sony har igen skapat en kamera som till synes har precis allt man kan önska sig (nästan i alla fall) och det i en kamera med APS-C-sensor. Fördelen blir så klart prisbilden och storleken när man jämför med fullformat och i vårt test ska vi se hur stor skillnaden verkligen är när man jämför prestanda mot syskonen som har större sensorer. 

  Vi kommer att testa A6400 inom kort och den finns på marknaden redan i slutet av februari för 11490kr inkl moms (kamerahuset).  Mer om den nya uppdateringen till A9, A7 III och A7R III kommer innan sommaren och i den kommer även ögon-igenkänning för djur har Sony skvallrat om. Dessutom lanseras en ny app med A6400, namnet är Imaging edge mobile och innehåller nya funktioner och är en helt ny app för bättre kontroll och överföring.

  Läs mer här: Sony A6400

 • Test: Viltrox PFU RBMH 85mm F1.8 MF till Sony FE

  Test

  Nu har vi testat nästa Viltrox och det är dags för 85:an till Sony som får se sig betygsatt. Än en gång blir vi överraskade över resultatet från dessa, relativt billiga, objektiv från Viltrox.

  Mats skriver:  Viltrox PFU RBMH 85mm F1.8 MF känns som en mycket rejäl konstruktion i metall, och med en fin känsla i fokusringen. Även bajonettfattningen är i metall, för stabil och säker infästning mot kamerahuset. Objektivet saknar autofokus, men ger elektronisk bländarstyrning från kameran. Vid fokusering växer det inget på längden och frontlinsen snurrar ej. Gammaldags avstånd och bländarskala är alltid trevligt, och tyvärr rätt ovanligt bland moderna objektiv. Perfekt för dig som vill skapa maximalt skärpedjup via hyperfokusering.

  Resten hittar du här:  Viltrox PFU RBMH 85mm F1.8 MF till Sony FE

 • Macromåndag: Isblad

  Naturen har denna gång skapat vackra blad av is från omgivande fukt. Det finns inga blad under som mall, utan någon matematisk regel har skapat is i form av ett blad. Fascinerande.

  Denna dag hade jag inte alls tänkt fotografera macro men detta motiv dök upp och det enda macro jag hade med var ett Panasonic/Leica 45/2,8 på en E-M1. Optiken är riktigt bra men jag hade gärna tagit bilden med en större sensor och med en högre upplösning. Nu sitter inte skärpan 100% på denna bild men jag tyckte motivet var så fascinerande att jag vill visa bilden ändå.

  Klicka här för att se större bild >>

  Har du någon egen macrobild som du skulle vilja visa här i macro-måndag så skicka in den till bloggen@cyberphoto.se.

  /Thomas

 • Drönarsöndag: Öde

  Drönarsöndag: Öde

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Denna bild är tagen sent en vintereftermiddag när solen har gått ner, snön var djup och ingen skulle hinna vandra fram till ödehuset innan det blev helt mörkt, så drönaren fick segla högt ovanför den djupa snön och ta bilden.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Färöarna

  Hela Färöarna består av enorma och majestätiska berg. Som någon form av sagoöar. Och allt är grönt. En plats för äventyr och upplevelser.

  Färöarna är helt klart en av världens vackraste platser. Jag har satt samman några bilder därifrån i Captain's Log.

  Klicka här för att se alla bilder >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

  /Thomas

 • Test: Nikon Z 50/1,8 S

  Test

  Nikon släppte ett 50mm f/1,8 till sitt nya Z-system och man kände, som pryltokig, att det inte lät särskilt spännande. Varför inte f/1,4? Varför så tråkig design? Känslan saknas initialt men nu när vi har testat objektiv kan vi bara säga WOW!

  Mats skriver: De flesta 50mm-objektiv har fina optiska prestanda med god skärpa, låg distorsion och välkorrigerad sfärisk/kromatisk aberration. Nikon menar att Z 50/1,8 presterar ännu bättre än de flesta konkurrerande objektiv, bl a tack vare den nya fattningen med större diameter. Det handlar förmodligen om att optiken kommer närmare sensorn och att ljusinfallet mot sensorn kan göras mer vinkelrätt än i traditionella kamerasystem (s.k. telecentrisk optikdesign)

  Läs mer här:  NIKON Z 50 f/1,8 S test 

 • Fotohistoria: Single 8

  Nu ska vi prata om smalfilm. Från den tid då man såg sina semesterfilmer på en filmprojektor som knattrade och levde om. Långt innan den tid när man kunde filma 4K-filmer i sin telefon. På den tiden hade telefonen en nummerskiva och satt i hallen med en sladd till uttaget på väggen. Allt var inte bättre förr.

  Det fanns i huvudsak två stora filmformat för rörliga bilder. Först dubbel-8 som egentligen var 16mm film som man vände på och filmade åt två håll. Filmen kapades sedan på mitten. Dubbel-8, som också kallades Standard-8, lanserades av Kodak 1932. 33 år senare, 1965, så lanserar Kodak Super-8 där all film sitter bekvämt i en kassett. Film och tomspole sitter på varandra precis som Philips VCR videokassett.

  Men det fanns ett system till, som också lanserades 1965, nämligen Single-8 från Fujifilm. Ett företag med namnet Konan hävdar ett de uppfann Single-8 redan 1959. Hur som helst så byggde Single-8 på samma perforering och filmstorlek som Super-8, men i en annan form av kassett där film och tomspole sitter sida vid sida, vilket gör kassetten hälften så tjock men istället dubbelt så bred. På samma sätt som en VHS videokassett. Single-8 och Super-8 kunde använda samma projektorer.

  Du kan se 8 bilder av kamerorna här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vi har tre Fujica Single-8-kameror i vår samling, 2st C100 i beige och röd samt en P1. C100 tillverkades 1970-1971 och har en har en Fujinon 1.8/11.5mm med 19.5mm filtergänga. 124mm x 114mm x 62mm och väger 370g. P1 tillverkades 1965-1967 och har en 1.8/11.5mm med 19.5mm filtergänga. 192mm x 106mm x 37mm och väger 530g. Om du har en Fujica Single-8 liggande så får du här en kort historisk lista:

  1965-1967 Fujica P1
  1965-1967 Fujica Z1
  1966-1970 Fujica Z2
  1966-1970 Fujica Z2 A Industrial
  1967-1978 Fujica P100
  1967-1972 Fujica P300
  1967-1978 Fujica P105
  1968 Fujica ZR400
  1968-1972 Fujica Z600
  1970-1975 Fujica Z400
  1970-1975 Fujica Z450
  1970-1975 Fujica Z700
  1970-1971 Fujica C100 (fanns i svart, vit, blå och röd)
  1971 Fujica ZS400
  1971-1975 Fujica Z800
  1972 Fujica P300 N 
  1972-1977 Fujica P400
  1973-1978 Fujica AX100
  1974-1976 Fujica ZX300
  1974-1979 Fujica ZC1000 (C-mount)
  1975 Fujica ZX250
  1975-1977 Fujica ZX500
  1975-1979 PX300
  ​1975-1979 Fujica Sound AXM100
  1975-1979 Fujica Sound ZM300
  1976-1979 Fujica Sound ZM800
  1976 Fujica Sound ZM500
  1978-1983 Fujica P2
  1978-1983 Fujica P2 Zoom
  1979 Fujica ZC1000 N (C-mount)
  1979 Fujica Sound 300AF
  1979-1983 Fujica P100 Sound
  1979-1983 Fujica P300 Sound
  1979-1982 Fujica P500 Sound
  1980-1981 Fujica ZX550 Sound
  1981 Fujica P400 Sound AF

  Generellt så var Fujica Single-8-kameror bra konstruktioner och de var väldigt smidiga jämfört med sina konkurrenters Super-8-kameror. Men allt med smalfilm är nu historia. De flesta modeller ligger från 0kr till 300kr, men en modell sticker ut rejält och det är ZC1000 som ofta ligger på 8000-11000kr vilket är galet dyrt för en så gammal kamera.

  Att filma förr i tiden krävde både engaagemang och utrustning. För att redigera filmen så var det lämligt med en separat viewer där du kunde rulla fram till rätt bildruta och sedan med en skarvapparat klippa och klistra scener i filmen. 

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Test: Canon RF 35/1,8 Macro IS STM

  Test

  Nu har vi testat fasta 35mm i RF-serien, Canons nya objektiv och kameraserie för det spegelfria fullformats-systemet. De tidigare testerna kan du läsa om i Bloggen, välj att filtrerar på Blogg, Nyheter eller Tester längst upp i Bloggen om du inte vill läsa allt.

  Mats skriver:  Men en av fördelarna med RF 35/1,8 är att det väger mindre, och med en vikt på endast 305 gram kan man knappast klaga. För min del får det vara slut med att vandra omkring med krökt rygg som om man vore Quasimodo, och Canon RF 35/1,8 Macro IS STM tycker jag känns som en perfekt liten kompis till nya EOS R. Suverän som reseoptik också.

  Läs hela testet här: Canon RF 35/1,8 Macro IS STM Test

 • Nyhet: Nikon lanserar!

  Nyhet

  Till det nya spegelfria systemet kommer nu en vidvinkelzoom som ska finnas på marknaden under vårkanten (april) till ett ca pris på 15490kr inkl moms. Täcker fullformat och fungerar med vanliga filter vilket är ovanligt och omöjligt på andra vidvinkelzoomar i genren.

  485 gram och 82mm filterdiameter, en beteckning som lyder Nikon Z 14–30 mm f/4 S vilket och med STM-motor för bättre autofokusering (i synnerhet vid filmning) samt 4 asfäriska linser och 4 ED-glas. Vädertätning, programmerbar funktionsring och MTF-diagram som påvisar kantskärpa på hög nivå. Spännande objektiv till alla Z-användare!

  Läs mer här: Nikon Nikkor Z 14-30/4 S

 • Klipp till din Nikon...

  Just nu kan du göra ett galet fint klipp till din Nikon! Samyang 100mm Macro till Nikon säljer vi för endast 1990kr inkl moms och priset gäller så långt lagret räcker. Det här erbjudandet får du inte missa!

  Mats skriver så här om detta objektiv:  Mycket bra skärpa till större del av bilden redan på största bländare, och efter ca 1 steg även bra ända ut i kanterna. Vid nedbländning ökar skärpan ytterligare och det blir som skarpast över hela bilden runt f/5,6 till f/8. Vinjetterar ganska markant på full öppning, och särskilt fokuserat på lite kortare avstånd. Dock mindre märkbart vid fokus på oändligt och försumbart vid nedbländning redan efter ett steg. Kromatisk aberration går att hitta om man letar med lupp, dvs obetydlig lite. I stort sett helt raktecknande också. Oskärpan i bakgrunden är lugn och fin på maximal bländaröppning.

  Kolla in våra testbilder, läs hela testet och beställ här:  Samyang MF 100/2,8 ED UMC Macro AE

  OBS! Gäller så långt lagret räcker - så först till kvarn gäller!

 • Jobba hos oss!

  Nu söker vi mer personal - igen! Vi har mer och mer att göra och just nu söker vi en Affärschef, med övergripande affärsansvar samt egenansvar för området Foto/Video med målet att bibehålla och vidare stärka vår ställning på marknaden. 

  Som Affärschef har du ansvar för att proaktivt driva området Foto/Video samt att leda ett affärsteam inom övriga huvudkategorier. Rollen innebär ansvar över försäljning i både värde och volym samt att CyberPhoto AB har ett attraktivt sortiment på marknaden. Du arbetar operativt och strategiskt både på kort och lång sikt med en god förmåga att agera på en hög strategisk nivå där analytiskt tänkande krävs.

  Som Affärschef har du lätt för att kommunicera med såväl kunder som medarbetare och leverantörer. Du är trygg som ledare då rollen innefattar personalansvar för produktspecialister och kategoriansvariga. Tillsammans med dina kollegor och leverantörer skapar du förutsättningar för ett attraktivt och lönsamt sortiment samt relevanta kunderbjudanden. Du är delaktig och drivande i exponeringen på vår e-handelsplats och i vår butik. Du kommer även att möta ställda krav från andra delar av organisationen som Ekonomi, Försäljning, Lager, Service, Logistik, Marknad och Inköp.   

  Vi söker dig som har flerårig erfarenhet och dokumenterad framgång från liknande roller inom detaljhandelsföretag och har arbetat med förbättringsprocesser och verksamhetsutveckling. Du är målmedveten, affärsinriktad och en naturlig ledare som drivs av att skapa förtroende och bygga goda långsiktiga relationer. Du är en duktig förhandlare, har ett proaktivt affärssinne med tidigare erfarenhet från att arbeta med kommunikations- och varumärkesfrågor. Du uttrycker dig felfritt även i engelska till både tal och skrift. Du har en god förmåga att strukturera, planera, genomföra och följa upp resultat. Tjänsten är placerad hos oss på vårt kontor i Umeå och du rapporterar direkt till VD.

  Har du viljan tillsammans med de kvalifikationer som krävs, skicka då ett personligt brev tillsammans med ditt CV samt referenser. Skickas till patrick@cyberphoto.se, oss tillhanda senast onsdagen den 30/1 2019.

 • Macromåndag: Iskristaller

  Naturen kan skapa fantastiska kreationer av is.

  Här är en iskristall som byggts på allt eftersom av omgivande luftfuktighet. Det intressanta är att den påminner väldigt mycket om en snöflinga, vilket den inte alls är.

  Bilden är tagen med Olympus E-M1 med Panasonic/Leica 45/2,8 Macro. Det var inte planerat att fotgrafera macro den dagen och detta var det enda macro som jag hade tillgängligt. Optiken är riktigt bra men jag hade hellre fotograferat med en större bildsensor och en högre upplösning då motivet var så detaljerat.

  Klicka här för att se större bild >>

  Har du någon egen macrobild som du skulle vilja visa här i macro-måndag så skicka in den till bloggen@cyberphoto.se.

  /Thomas

 • Drönarsöndag: Ljus

  "Jag är ljuset som lyser i mörkret, och mörkret förstår det inte."

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Den här bilden var i grunden ett prov hur Mavic Pro skulle klara en sådan mörk bild. Både hur mycket man egentligen ser på skärmen av var man flyger, men också hur bra bilderna blir i så dåligt ljus.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Galet

  Här går jag helt bananas och nyttjar objektivets "dåliga" egenskaper till dess fördel. Det handlar verkligen inte om teknisk perfektion, det handlar om charm. Bildupplevaren sa: Wow vad härlig bild!, medan bildanalyseraren sa: Usch, så fruktansvärt!. Vilken typ är du? Finns inget rätt eller fel i detta, vi är alla olika, med olika smak.

  Ibland vill man ha teknisk perfektion i en bild, andra gånger vill man uppnå en känsla i en bild där man utnyttjar ett objektivs speciella egenskaper för att skapa en sådan bild man är ute efter. Självklart kan man få bilder med fin känsla med objektiv som är tekniskt fulländade. Vad jag menar är att ibland vill man som fotograf få resultat där det egentligen blir tekniskt dåligt men rent konstnärligt vackert.

  Ett bra exempel är vinjettering. I en objektivtest så blir det minus för ett objektiv som vinjetterar. Personligen så lägger jag ofta till vinjettering i mina bilder som är tagna med tekniskt fulländade objektiv. Många gånger så använder jag småbildsoptik på mellanformatssensor där det ibland kan vinjettera rätt rejält, men på många bilder så bidrar det till det intryck som jag vill ha i bilden.

  Hur som helst så är denna bild tagen med Fujifilm GFX + Helios-40-2 85/1,5 på f/1,5.

  Se bilden i full upplösning >> 

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

  /Thomas

 • Test: Nikon AF-S 500/5,6E ED PF VR

  Test

  Nu har vi testat Nikons nya PF-objektiv, storebror till 300mm PF som är en succé för Nikon, nämligen 500mm PF med bildstabilisering och ljusstyrka f/5.6. Med tanke på hur bra, kompakt och prisvärd 300mm-versionen är så blev vi väldigt glada när Nikon presenterade detta objektiv. Uppfyller den alla förväntningar?

  Mats skriver:  Längden är knappt 24 cm och vikten knappa 1,5 kg, att jämföra t ex med Nikons AF-S 500/4 som är 39 cm långt och väger 3 kg. Detta är avgörande parametrar för den som bär med sig sin utrustning och även vid annan hantering och transport, där en lätt och smidig utrustning kan innebära stora fördelar. Objektivet lanseras samtidigt som Nikons nya Z-system med spegelfria fullformatskameror. Det finns en viss baktanke med detta. Denna optik fungerar nämligen utmärkt på Z-kamerorna tillsammans med FTZ-adaptern, som möjliggör användning av F-objektiv på Z-kamerahus.

  Läs hela testet här:  NIKON AF-S 500/5,6E ED PF VR

  *PF står för Phase Fresnel och är en teknik som möjliggör ett mer kompakt objektiv men med goda optiska egenskaper. 

 • Olympus skvallrar...

  Nyhet

  Olympus. Ett av världens mest kända varumärken inom foto som inte presenterade något nytt och spännande under Photokina hösten 2018, men det verkar vara något på gång nu...enligt Olympus själva.

  Man har släppt en video på ca 20 sekunder som skvallrar om en ny produkt, eller troligen kamera, och ett datum, 24 januari 2019. Exakt vad det är kan vi inte berätta mer om idag men vi är spända av förväntan då många av oss använder eller har använt Olympus genom åren. Det är ett märke som följt oss som hållit på med fotografering genom åren och som har överraskat många gånger. Nu håller vi tummarna att Olympus överraskar igen!

  Se filmen här:  OLYMPUS TEASER VIDEO YOUTUBE

 • Tävla om Rotolight!

  Har du ett konto på Instagram? Var med och tävla om prylar från Rotolight på vårt Instagram-konto, en tävling som är enkel att delta i och som avslutas nu på söndag den 6 januari.

  Var med och tävla enkelt genom att tagga ditt bästa bidrag - en rolig tävling för alla oss som gillar att plåta och att använda Instagram som en plattform för våra bilder. Det kommer fler tävlingar på Instagram så se till att hänga med på vårt konto (@cyberphoto_se) för att inte missa nåt. Vi säger tack och lycka till!

 • Fotohistoria: Diax

  Diax tillverkades av Walter Voss i Ulm i Tyskland.

  Diax var en serie mätsökarkameror som byggdes i totalt ungefär 100,000 exemplar i en liten fabrik som sysselsatte 64 personer. Det fanns 11 objektiv i 6 olika brännvidder till de versioner med utbytbar optik. Den du ser på bilden är från vår egen samling. Det är en Diax version 2 från 1948. Den är förvånansvärt liten och smidig. Den fungerar fortfarande, även långtidsverket otroligt nog. Skulle inte tro att den håller längsta tiderna perfekt med det fungerar, vilket är mycket imponerande för en 70 år gammal kamera. Det är nästan en Leica.-känsla över kameran. Allt är välgjort in i minsta detalalj och allt känns som mycket god precision. Fokuseringen går mjukt och fint, vilket är synnerligen ovanligt. Jag undrar vilket fett de använt som fungerar efter 70 år. Många 80-talsobjektiv har problem med fettet i snäckgången.

  Man kan inte låta bli att gilla Diax. Det är verkligen en välgjord kamera som andas kvalitet. Hade inte förväntat mig att detta skulle bli en favorit i vår samling. Det enda som är dåligt på den är sökaren, den är mikroskopisk. Ramlar du över en Diax till vettigt pris så är det en härlig kamera att ha i sin samling, i alla fall Diax Version 2. Låt oss titta på Diax historia:

  1908 föds Walter Voss i Dingelstädt och växer upp i Düsseldorf.
  1945 registrerar han namnet Diax.
  1946 grundar han Walter Voss Photokamera-Fabrikation & Feinmechanik i Ulm. 
  1947 lanserar Diax version 1
  1948 lanserar Diax version 2 (den på bilden från vår samling)
  1948 personalen uppgår nu till "hela" nio personer.
  1949 lanserar Diax version 3
  1950 lanserar Diax I
  1951 lanserar Diax II
  1952 lanserar Diax IA med utbytbar optik
  1953 lanserar Diaxette, en budgetmodell med underdel från IA och overdel från I
  1954 lanserar Diax IIA med utbytbar optik
  1956 lnaserar Diax IB med utbytbar optik
  1956 lanserar Diax IIB med utbytbar optik
  1956 lanserar Diax L-1 med inbyggd ljusmätare
  1957 företaget lägger ner.
  1969 Walter Voss avlider i Schweiz

  Du kan se 7 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Priserna på Diax beror helt på modell och skick. De är inte så vanliga att det finns något genomsnittligt pris. De ligger ofta till salu från 700kr till 3900kr. Vi köpte vårt exemplar på en auktion för 315kr. Det roliga med Diax i en samling är att den är verkligen en hantverk, när vårt exemplar byggdes så var de bara 9 personer i "fabriken".

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Live Composite

  Man brukar säga nytt år med nya möjligheter. Just på denna bild så är det nytt år med gamla möjligheter. Olympus har haft sitt Live Compositeläge under många år.

  Det var länge sedan som jag använde en Olympus kamera. De är väldigt trevliga att använda, jag önskar bara att de haft en större bildsensor. Detta inlägg är inte en diskussion om sensorstorlekar utan mer inriktat på en mycket trevlig men lite bortglömd funktion som Olympus har, och har haft under många år, nämligen Live Composite. Den funktionen gör att du kan ta en bild med den exponering du vill och sedan fortsätter kameran att exponera bild efter bild upp till en viss tid eller när du trycker på avtryckaren igen. Den lägger då bild på bild på samma bild utan att dubbelexponera det som den redan fångat. Man kan enklast förklara funktionen med att den bara läger till nytt ljus, inte det som redan finns där.

  Dessa tre bilder du ser här ovanför är tagna med Olympus E-M1 II med 8/1,8 i Live Compositeläget. Klicka på små prickarna under bilden om du vill växla bild själv.

  God fortsättning på det nya fotoåret!

  /Thomas