Bäst 2018

När man sammanfattar 2018 för oss som arbetar inom foto & video så kan man inte annat än glädjas för hur mycket bättre det mesta blir. Utvecklingen inom optik och kameror fortsätter att tugga på och vilka bra produkter man får för pengarna nuförtiden! Vad var bäst 2018?

Flera produkt inom stabilisering har lanserats där DJI Ronin S blev den mest lysande stjärnan men det kom flera modeller från Zhiyun, Feiyutech och DJI som möjliggjort det för fler att skapa filmer med professionell känsla. Lilla DJI Osmo Pocket kom i slutet av året och blev en favorit bland vloggare och youtubers direkt. Hela kategorin för stabilisering får en Toppklass-logga av oss då det finns så många bra produkter till vettiga priser!

Även DJI Mavic 2 zoom och pro är värda att nämna när vi snackar 2018 - otroligt eftertraktade produkter som också ger helt nya möjligheter för oss fotografer och filmare till priser som är överkomliga. Mavic 2 skapade minst lika mycket intresse 2018 som de första Phantom-modellerna för många år sen och vi förstår varför när vi själva använder Mavic 2. 

2018 var ett år för relativt fina objektiv att presenteras. Vid lanseringarna av både Canons och Nikons spegelfria system kom också nya objektiv varav de vi har testat har presterat väldigt bra. Allt snack om att man nu kan bygga bättre objektiv tack vare de nya fattningarna och den nya tekniken har visat sig att stämma. Sony släppte 24mm 1,4 GM som måste nämnas i det här sammanhanget och hela G Master-serien (GM) består av objektiv med otroligt bra egenskaper - drömobjektiv för alla som använder Sony. Tamron släppte 28-75mm som är så "rätt". Det är inte världens bästa objektiv men den är väldigt bra, attraktivt prissatt och i ett sjyst format. Kombinationen gör att Tamrons 28-75:a får ses som det bästa köpet 2018. Om man har en Sony-kamera vill säga.

Vi sparar kameror till sist. Under året har det lanserats många kameror som var förväntade sedan flera år. Canon och Nikon släppte sina nya system och som ovan skrivet är tekniken och fattningen ny vilket resulterat i riktigt fina objektiv med egenskaper som är svåra att matcha i de befintliga systemen för DSLR. Kamerorna då? Canon EOS R är en bra produkt men i konkurrensen 2018 (och 2019) så är den inte riktigt uppe i matchvikt. Objektiven är mycket fina och den nya 50mm f/1,2 RF är något helt otroligt bra men vi tycker att kameran för att matcha det saknas. Nikon släpper två kameror varav Z6 är den mer prisvärda och som vi ser det en konkurrenskraftig kamera. Optikfloran är ännu för tunn och trots adapter behövs det lite fler objektiv från både Nikon och tex Sigma och Tamron för att den ska få ordentligt fotfäste. Vi är mer spända över att se vad Canon och Nikon släpper 2019, 2020, 2021 osv än förnöjda med det som hittills visats. Sony fortsätter att tugga på och enligt många är A7 III årets kamera oavsett hur man kategoriserar den. Det är en fullträff och vi kan inte annat säga än att Sony visat en otrolig framgång senaste 4-5 åren och A7 III får symbolisera den resan. 

Årets bästa kamera är ingen av de ovanstående. Årets bästa kamera är Fujifilm X-T3. Att lansera en kamera som ger så bra bilder, så bra video och har så många features och funktioner till det priset och med det fina objektivsystemet gör att X-T3 för oss är årets bästa kamera. Att som en underdog visa att man kan, att man vill och att man lyckas är stärkande och Fujifilm har inte stannat av i sin utvecklingsplan. Man tar upp kampen med GH5 för video, man utmanar fullformatskameror och man får till en vädertätad och högpresterande ny kamera till ett pris som är märkbart lägre än konkurrenterna. X-T3 är inte en produkt av duktiga ingenjörer eller smarta marknadsförare - det är en produkt av att man lyssnar till sina användare. 

Det här är en till stor del subjektiv bedömning så man kan, och får, tycka annorlunda. Panasonic har lanserat S1 / S1R men då vi inte fått testa eller ens hålla i kameran så räknar vi inte med den som en produkt från 2018 (är i Barcelona i skrivande stund för att testa den för första gången). Olympus valde att inte lansera något 2018. Är du av en annan åsikt? Kul - skriv gärna en kommentar i så fall. 

Här hittar du alla X-T3:  FUJIFILM X-T3 HOS CYBERPHOTO