• Fotohistoria: Bolta

  Bolta gjorde sig kända för att bygga riktigt små kameror och senare bytte de namn till Photavit.

  Johann Bolten grundade Bolta GmbH i Nürnberg 1921. Han emigrerade sedan till USA där han grundade en andra fabrik. Den tyska fabriken började producera kameror 1935, och 1937 döpte han om företaget till Photavit-Werk GmbH. De tillverkade Boltavit and Photavit från 1936 till 1957. De tidiga modellerna använda en operforerad 35mm film med pappersbaksida, liknande 120-film. Den kallades Bolta film. 1946 återvände Johann Bolten till Tyskland för att åter starta upp sitt tyska företag efter kriget.

  Den kamera du ser på bilden är en Boltavit II och det framgår inte på bilderna hur otroligt liten kameran är men kamerahöljet är lägre än en 135-film, så de är verkligen pyttesmå. Objektivet på denna kamera är en Friedrich Corygon f/4,5. Brännvidden anges inte men torde vara 40mm. Negativformatet var 25x25mm. Denna modell fanns även med en annan optik, Meyer Görlitz Trioplan 40mm f/2,9 och eftersom den har antireflexbehandling så är det troligast att den är tillverkad efter andra världskriget.

  1936 Boltavit med externa gångjärn
  1937 Photavit
  1937 Boltavit II med interna gångjärn
  1938 Photavit I
  1938 Photavit II
  1946 Photavit III
  1948 Photavit 828
  1948 Photavit IV, annonserades som världens minsta 35mm kamera
  1951 Photavit V
  1952 Photina I
  1952 Photina II
  1952 Photavit Photina (aka Sears Tower Rediflex II)
  1954 Photavit Photina Reflex II, såldes även som OGA-Reflex
  1954 Photavit Photina Reflex III, såldes även som Sears Tower Reflex 30
  1955 Photina III
  1956 Photavit 36, använde vanlig 135-film
  1958 Photavit 36 Automatic, använde vanlig 135-film
  1958 Photavit 36B, använde vanlig 135-film
  1972 Photavit Super-8 S800 namnet dyker upp på en Chinon-tillverkad smalfilmskamera

  Det verkar som de la ner kameratillverkningen kring 1958. Deras kameror ligger högt i pris då de är rätt sällsynta på marknaden.

  Du kan se fem bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Tack till Wytze van Kammen på wish-4-leica för bilderna.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Peak design lanserar!

  Nyhet

  Peak design lanserar nu sitt första stativ, Travel Tripod. Ett resestativ som har ett nytänkande från botten och upp med många smarta funktioner som gör ditt resande mycket lättare.

  Peak Design har hållt på bygga detta stativ i över fyra år och vi kan förstå varför det tagit så lång tid. Allt är igenomtänkt på ett modernt och snyggt sätt, allt från fötterna till toppen har en klar tanke bakom sig. Hela stativet är byggt för att vara så litet som möjligt och det har dom helt klart lyckats med, stativet är nästan hälften så tjockt som ett vanligt resestativ är ihopfällt. Detta gör att stativet får plats i flaskhållare som finns på de flesta ryggsäckar, och självklart på Peak Designs egna ryggsäckar.

  Huvudet är helt omdesignat i jämförelse med en vanlig kulled, du har en pelar med en kula på och sedan ett huvud som mjukt rör sig över kulan. Huvudet är designat så att när du fäller ned kulleden så rymms det mellan benen och tar minimal plats vilket i jämförelse med vanliga resestativ är både smidigt och framför allt snabbt då alla resestativ kräver dig att vända benen mot kulleden för att den ska bli så liten som möjligt. Tiden det tar att ta upp och ned stativet jämfört ett annat resestativ är riktigt stor.

  Benen är också designad för att vara så smidiga och snabba som möjligt att ta upp och ned, stativet använder fliplås för att lossa benen. Låsen är designade så dom nästan överlappar varandra och det gör det möjligt att öppna alla fliplås samtidigt och benen faller ut snabbt och konsist. Du stänger sedan låset i den längd du vill ha och snabbt har du satt upp ditt stativ istället för att behöva vända på benen, sänka mittpelaren och sedan börja fälla ut benen. Helt klart en smidig design som kommer uppskattas av alla resande fotografer.

  Stativet kommer i två prisklasser, ett billigare i aluminium och ett dyrare i kolfiber. Svenskt pris finns ej tillgängligt ännu men uppdateras så fort vi får det.

  Peak Design säger att första leverans kommer i början av december och tillgången kommer att vara starkt begränsad på grund av många beställningar, så se till att boka ditt exemplar redan nu!

  Boka här:
  Peak Design Travel Tripod kolfiber
  Peak Design Travel Tripod aluminium

 • Olympus lanserar Tough!

  Nyhet

  Olympus tough har varit det självklara valet när det kommer till vatten och stötåliga kompaktkameror och nu lanserar de en ny version TG-6.

  Olympus TG-6 är uppföljaren på den otroligt populära TG-5. Det som gör Tough serien så populär och unik är att den har allt man någonsin kan behöva i en kompaktkamera. Den är vattentät, stöttålig, 8x zoom, makroläge och en ljusstark optik på bländare f/2.0. Det finns även en del tillbehör du kan köpa till som dykhus vilket klarar djup ned till 45m, fisheyekonverter för ett bredare omfång, objektivring för ännu bättre skydd mot objektivet och en blixtdiffusor för mjukare blixt.

  Nya TG-6 använder samma bildprocessor som E-M1X vilket bidrar till bättre upplösning och mindre brus. Den har nu en ny digital telekonverter som ger upp till 8x zoom instället för 4x på förra modellen. Antireflexbehandlingen på glaset i sensorn minskar nu spök- och ströljuseffekter i bilderna. TG-6 har även fått en ny LCD-skärm på hela 10,4 miljoner punkter, vilket är betydligt mycket bättre än de flesta nya kameror på marknaden.

  Kameran har ett variabelt makroläge som gör det möjligt att fokusera upp till 7x med en närgräns på endast 1cm vilket gör att du kan ta fina makrobilder med en liten, smidig kompaktkamera. I makroläget har du även en ny funktion, fokusstacking vilket gör det möjligt att ta 3-10 bilder som kameran sedan sätter ihop till en bild för att skapa en skarpare bild.

  Första leverans kommer i sista veckan av juni och kommer vara i begränsat antal så vänta inte med att boka till exemplar! Kameran finns i både röd och svart.

  Läs mer och boka här: Olympus Tough TG-6 Röd

 • Test: Panasonic Lumix DC-FZ1000 II

  Test

  Nu släpper vi vårt test på uppföljaren av Panasonics populära FZ1000. En hybridkamera som tar bra bilder, är kompakt och har lång zoom. Denna kamera passar perfekt till dig som vill ha en kamera som klarar det mesta på en hög nivå utan att vara för klumpig eller dyr.

  Mats skriver: Kameran känns nästan som gjuten för handen och det finns inget jag kan klaga på när det gäller ergonomin. Greppet är faktiskt större och bättre format än hos många systemkameror. I FZ1000 II sitter det en 1-tums sensor, som bland annat innebär att bildkvaliteten är bättre jämfört med liknande lågzoomskameror som har en mindre sensor. På videosidan  ligger FZ1000 II steget före många av sina konkurrenter, med fler filmanpassade funktioner och större möjligheter för den flitige hobbyfilmaren.

  Läs hela testet här: Panasonic Lumix DC-FZ1000 II test

 • PhotoExpo - Bingo Rimér

  Det är med stor glädje vi säger välkommen till Bingo Rimér som en av föreläsarna under PhotoExpo 2019. För fjärde året i rad arrangeras PhotoExpo i Umeå och vi räknar med att det kommer att vara Sveriges största fotomässa i år.

  Bingo Rimer är en välkänd entreprenör, fotograf, föreläsare och  influencer som du kommer att ha möjlighet att lyssna till under PhotoExpo den 26 oktober i Umeå. Han är en glad energikick med stor erfarenhet som garanterat kommer att inspirera dig. Temat för PhotoExpo i år är Inspiration & Utbildning och vi har frågat Bingo om ett förandstips på hur man kan bli en bli en riktigt bra fotograf. Han låter hälsa:

  - Att fotografera mycket och titta på mycket bilder. Låta sig inspireras av andra och inte fasta i ett kluster av teknik. Foto skall vara lustfyllt och roligt. Inte för teknikstyrt. 

  PhotoExpo kommer att hålla en fin balans mellan teknik och känsla i år,  kom och upptäck den med oss!
  Föranmälan är uppe nu: PhotoExpo 2019

 • Drönarsöndag: Ensilage

  Intressant. Detta är ensilagesäckar där snön smält runtomkring. Bonden har placerat dem så att han med hjälp av ett elstängsel kan välja ut ett ensilage åt gången till djuren. Förmodligen för att utfodra rådjur och hjortar.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro 2.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Halo

  Solen har en halo oftare än de flesta lägger märke till.

  Det var en solig och härlig dag. Solen lyste starkt och man ville absolut inte titta in i solen. Jag skulle ta en annan bild och tyckte mig genom kameran ana en skiftning på himlen, så jag riktade (spegelfria) kameran mot solen och där fanns ju en härlig sol-halo!

  Bäst att tillägga att du ska vara försiktig med att rikta kameran mot solen, speciellt med tele då du riskerar att skada bildsensorn. Med en spegelfri kamera så riskerar du aldrig synen men med en spegelreflex så riskerar du inte att bränna sensorn men däremot ditt eget öga, så undvik det.

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 23/4 R LM WR, f/7,1, 1/3200s och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

 • Test: Sony FE 135/1,8 GM

  Test

  Ett efterlängtat objektiv för Sonyfotografer runt om i världen, Sony FE 135/1,8GM. Mats har nu gjort sitt test på denna och är helt förbryllad över dess prestanda, kan detta vara ett av de bästa porträttobjekiven som finns?

  Mats skriver: Detta måste vara ett av de skarpaste objektiven jag testat hittills! Det är inte bara skärpemässigt som denna optik imponerar, de övriga optiska egenskaperna är också  bättre än vad det brukar vara. Distorsion och kromatisk aberration existerar knappt, och vinjetteringen är heller inte särskilt hög jämfört med liknande objektiv.

  Läs hela testet här: Sony FE 135/1,8 GM test

 • Nikon uppdaterar!

  Idag släpper Nikon en uppdatering V.2.0 till Z6 och Z7 som fokuserar på att förbättra autofokus. Denna uppdatering har Nikonanvändare längtat efter.

  Först och främst har de aktiverat ögonautofokus vilket är viktigt för många, speciellt vid porträttfoto. Tidigare har det endast funnits en ansiktigenkänning men nu kan den känna av ögat för att få exakt fokus på modellen.

  Nikon uppdaterar även autofokusprestanda i låga ljusförhållanden med funktionen aktiverad samt att följande autoexponering fungerar nu kontinuerligt i hög, utökad seriebildstagning jämför med förra versionen där den låste exponeringen efter första tagna bild.

  Kort sammanfattning:

  1. Ögonautofokus för stillbilder.
  2. Förbättrad autofokus i låga ljusförhållanden med AF-område i svag belysning aktiverad.
  3. Följande autoexponering fungerar nu i hög, utökad seriebildstagning.


  Vi rekommenderar att du uppdaterar din Z6/Z7 för att få ut så mycket som möjligt ur din kamera.

  Läs mer om kamerorna här:
  Nikon Z6 kamerahus
  Nikon Z7 kamerahus​

 • Fotohistoria: Yamato

  Om du kontinuerligt läser vår serie Fotohistoria så kan du nog snart doktorera, och idag dyker vi djupt ner i den japanska fotohistorien till en del som är lite dimmig...

  En gammal och uppriktigt sagt en ganska ful kamera, dimper ner på mitt skrivbord. Det finns inget i dess yttre som känns intressant tills jag ser namnet, Emitax. Jag kliar mig i huvudet och tänker, hur många märken kan det finnas? Så Emitax, ett märke som jag aldrig hört talas om, men det står Made i Japan i kamerans botten så det är en bra början. 

  Kameran verkar ha tillverkats 1961 av ett företag med namnet Yamato. Lysande, då finns det flera företag med det namnet. Yamato är ett annat, äldre, namn för Japan. Det finns ingen tydlig historia hur företaget grundades men det fanns i alla fall 1952.

  Emitax var tillverkad av Yamato Koki Kogyo K.K. Denna kamera i lite olika varianter såldes under flera namn: Palmat, Mini-Electro 35 och Mansfield Skylark, samt som Kalimat 35 i USA och som SamaEmitax i sydamerika. Emitax var den sista kameran som Yamato Koki Kogyo K.K. tillverkade. 

  På kamerans baksida finns en lista med filmer och ASA/DIN som då motsvarar en siffra. Denna siffra ställer man in på objektivet och det lär motsvara en slutartid och siffra 2 verkar vara kring 1/30s. Sedan styr ljusmätaren bländaren. Ljusmäraren är av selen-typ Bländaren har två rundade bländarblad. Objekitvet är ett Emikon 40mm men ingen ljustyrka anges fast är med all sannolikhet på f/4.

  Tidigare versioner av denna kamera hade en svart plastram runt ljusmätaren, något som senare togs bort som på den version du ser på bilden, och ännu nyare versioner hade en kopplad blixtsko.

  Yamato Koki Kogyo K.K. tillverkade några andra kameramodeller också:

  Minon 35, använde Bolta film, vilket var en operforerad 35mm film med papper, typ 120-film.
  Atlas 35, använde 135-film
  Atlas 35 II, använde 135-film
  Simflex 35, använde 135-film
  Pax Jr hette också Pal Jr, Hilka och Tower 55B, använde 135-film
  Palmat Automatic, använde 135-film
  Pax, en mätsökarkamera som använde 135-film
  Pax M2, en mätsökarkamera som använde 135-film
  Pax M3, en mätsökarkamera som använde 135-film
  Pax M4 aka Pal M4, en mätsökarkamera som använde 135-film
  Rex aka Ricsor, en mätsökarkamera som använde 135-film
  Minon Six II / III, använde 120-film
  Wagen Six, använde 120-film

  Det fanns ett till Yamato som tillverkade kameror och det var Yamato Kogaku Seisakusho men det var ett helt annat företag och de införlivades i Canon 1944. 

  Du kan se fyra bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • DJI lanserar!

  Nyhet

  DJI lanserar deras första renodlade actionkamera, DJI OSMO ACTION, en kamera som blir en direkt konkurrent till GoPro Hero 7 Black. Två starka märken och duktiga tillverkare - det här blir spännande!

  Dji har flera gånger visat att de klarar av att göra riktigt bra produkter och nu lanserar de sin första actionkamera. Vid en snabbtitt ser det helt klart ut som en actionkamera med flera spännande funktioner och features som gör den intressant för både yrkesverksamma som amatörer.

  Första skillnaden mot andra actionkameror är att den har en skärm på både fram- och baksidan vilket gör det möjligt att se dig själv. Objektivet har en bildvinkel på 145 grader vilket innebär att det inte är ett fisheye vilket ger ett mer raktecknande utsnitt. Detta gör att proportionerna på allting är mer "verkligt" och gör stor skillnad när du filmar dig själv från armslängd.

  Kameran har en 12 MP sensor som klarar 4K i 60p samt 8x slowmotion i 1080p. Den har elektronisk bildstabilisering som de kallar Rocksteady, liknande GoPros nyaste system. Huset är vattentät ner till 11 meters djup, exakt 1m mer än GoPro Hero 7. Den har även funktioner som röststyrning, timelapse, hyperlapse och det finns till och med en funktion som gör att du kan ställa in lång slutartid för att ta nattbilder. Fästet för tillbehör är liknande GoPro´s vilket gör det lätt om du redan har tillbehör hemma från andra märken.

  Batteriet klarar att filma 135 minuter i 1080p/30fps med stabilisering avstängt och 63 minuter kontinuerligt i 4K/60fps med stabilisering aktiverat, vilket låter mycket lovande, det handlar i så fall om avsevärt längre batteritid än konkurrenterna. Det ska vi testa! Första leverans beräknas i slutet av maj - boka redan nu då tillgången i början är mycket begränsad.

  Boka ditt exemplar här: DJI Osmo Action

 • Garmin uppdaterar!

  Nyhet

  Äntligen har Garmin släppt den efterlängtade och fullt logiska uppdateringen till Alpha 50 och Alpha 100 som möjliggör att följa hundar med halsband från Astro-systemet. Vi gillar när tillverkare kommer med smarta uppdateringar som ökar användningsområdet för en befintlig produkt. Bra gjort, Garmin!

  Den nya mjukvaran gör det möjligt att spåra enheterna DC50 och T5 samt T5 Mini från Garmin och som är parade med Garmin Astro 320. Det finns en guide för att enkelt visa hur man ändrar till läget för visning av dessa på hemsidan för uppdateringen. När du uppdaterat enheten och ändrat till 320-läget måste du veta ID-numret på hunden du vill följa. Börja med att ladda ner Garmin Express via länken nedan så att du kan uppdatera din enhet. 

  Garmin Support:  Programvaror & uppdateringar

  Beställa Alpha hos oss:  Garmin Alpha 50 & 100

 • Ny version från Fringer!

  Nyhet

  Fringer tillverkar den absolut bästa adaptern för att använda Canon objektiv på din Fujifilm kamera och nu har de kommit med en ny version som gör den lättare att använda och ännu mer framtidssäker.

  Första versionen har varit mycket populär bland Fujianvändare och Mats skriver i vårt test att autofokusen till och med är snabbare om du använder adaptern med Canon L-objektiv än Fujifilms egna.

  Så vad är nytt med version 2?

  • Bländarringen är omdesignad och flyttat länge fram på adaptern för lättare hantering.
  • Nytt processorchip som är starkare och ger möjlighet till ännu bättre mjukvaruppdateringar för att optimera autofokusprestanda.
  • Insidan av adaptern är optimerad för att absorbera mer ljus och minska reflektioner.

  Den nya versionen går att boka nu och första leverans kommer i slutet av maj. Priset kommer landa på samma som första versionen.

  Läs testet och boka här:

  Nya version 2 - Fringer EF-FX PRO II adapter för att använda Canon EF objektiv på FujiFilm X kamerahus

  Version 1 - Fringer EF-FX PRO adapter för att använda Canon EF objektiv på FujiFilm X kamerahus

 • Test: Dörr Slim Hopper Carbon stativ

  Test

  Nu börjar det dra ihop sig till sommar och visst börjar det klia i äventyrssinnet, utetider ÄR fototider. Vi har testat det här smidiga stativet och det passar verkligen för den som vill slimma packningen inför resan.

  Känner du också att ryggsäcken kan bli lite väl maffig när man ska ta sig ut? Samtidigt har man några saker som bara måste med när det ska ut och fotograferas. Ett stativ är ett välbehövligt stöd i tillvaron för de flesta kreativa själar. Vi tipsar om Dörr Slim Hopper ett stativ som vi har testat och som är både mångsidigt, smidigt och lätt.

  Mats säger: "Ett lämpligt stativ att ta med sig på resor i och med dess kompakta format och mångsidiga funktion - det jag menar med mångsidig är att man kan se det som fem stativlösningar i ett. Förutom vanligt resestativ så fungerar det även som bordsstativ, macrostativ, monopod med stödben samt en selfiepinne, och där allt detta också ryms i en liten stativpåse. Smidigt.

  Reslusten bara ökar med det här stativet i handen och vi funderar lite på namnvalet - Slim Hopper. Är det för att den är otroligt slimmad och lätt hoppar ut när den behövs? I så fall vill vi alla ha en Slim Hopper Carbon i sommar. 

  Läs hela testet här:  Dörr Slim Hopper Carbon

 • Nyhet: Tragopan

  Nyhet

  Tragopan är ett favoritmärke på gömslen som du hittar under fliken Outdoor i menyn. De har andra produkter också i sitt sortiment och ryggsäcken 500 V4 är en produkt som snabbt blivit en favorit då den är robust. rejäl och dessutom rätt snygg. Man får dessutom plats med riktigt stora objektiv.

  Gömslen har blivit populärt och vi kan rekommendera både Buteo och Tragopan när det gäller gömslen då kvaliteten är mycket god och de har många smarta lösningar för oss fotografer. Tragopans fina ryggsäck som du ser på bilden är en ny favorit för oss och en mycket enkel och praktisk rygga för alla som har längre tele eller telezoom. Kolla in produktbilderna och läs mer på produktsidan - det här kanske är lösningen för dig som vill ha en bra väska som rymmer mycket? Blev du nyfiken på gömslen så hittar du dessa under menyvalet Outdoor och Gömslen.

  Läs mer om ryggsäcken: TRAGOPAN Tetras 500 V4

 • Fototips: Snurrigt

  Bilden är inte tagen i en studio och jag ska förklara både hur bilden togs och vad bilden föreställer.

  Vi börjar med fototipset. Hur kan man få en skuggfri bild med en dast en liten LED-belysning? Mitt favorittillbehör som alltid ligger med i fotoväskan är en liten LED-belysning, Mcoplus Lux 1600, den är till ytan ganska samma storlek som ett kreditkort. På denna bild så satte jag kameran på ett stativ, släckte lyset i rummet, belyste motivet på ungefär halva avståndet som jag senare kommer att ha, ser till att jag får en exponeringstid på 4-15s någonstans med hjälp av ISO och bländare, trycker av och sedan går jag runt, runt, stativet och belyser belyser därmed motivet från alla håll. Går jag två eller fler varv så brukar jag ändra höjd på belysningen så att jag "målar" bort alla skuggor. Jag försöker undvika skuggan från stativets ben genom att förflytta belysningen lite snabbare förbi stativbenet. Det hela är mycket enkelt och är en bra lösning när man vill fotografera något som står stilla.

  Så till själva motivet. Det finns massor av objektiv till förstoringsapparater i källare och på vindar, och jag tänkte se om man kan använda vissa av dem till något. Jag letat fram några vi haft liggande och köpt i några för att experimentera med dem i Captian's Log. Här kan du se de jag testat så långt:

  El-Nikkor 105/5,6N >>
  Schneider-Kreuznach Angulon f:6,8 F=12cm D.R.P. >>
  Agfa Magnolar 105/4,5 >>
  Durst Neotaron 75/4,5 >>
  Alto Enlarging 80/4,5 >>
  P. Angenieux Paris 88/4,5 Type U2 >>
  Kowa 90/4,5 >>
  Rodenstock Eurygon 40/4 >>

  /Thomas

 • Drönarsöndag: Kyrka

  Kyrkor har ofta intressanta former sett ovanifrån. Här bidrar vägen till ytterligare en form.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro 2.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Mjau

  Katter är verkligen personligheter. Denna kattdam är lite udda, i mångt och mycket uppför hon sig mer som en hund. Hon går fot, hon är alltid i närheten, hon gillar inte att klättra och hon tigger precis som en hund.

  Jag ska berätta två fågelhistorier. En dag så kom katten och pratade mycket, varpå vi märkte att det var verkligen något hon ville så vi följde med. Då visade det sig att en fågelunge hade fastnat i stuprörets rensgaller. Istället för att äta upp den som en vanlig katt så hämtade hon hjälp. Udda för att vara en katt. Fågelungen fick vatten att dricka sedan återställdes den till sitt bo under en takpanna. Den överlevde och växte upp för vi såg den som "tonåring" senare med sina föräldrar.

  Andra historien är liknande. En dag så hade katten burit fram en fågel och lagt den vid min dotters fötter. Vi tänkte att nej, nu har hon tagit sin första fågel, men fågeln var helt oskadad förutom att den såg död ut. Min dotter lyfte upp den och kontrollerade den, inte minsta skada, och då vaknade den till och flög in i huset. Det var ett helt projekt att få ut den igen, men det lyckades. Fågeln hade tydligen flugit in i ett fönster och tuppat av. Katten tyckte det var konstigt att en fågel låg där så hon bar försiktigt fram den till närmaste människa för att få hjälp. Som sagt, det är en udda katt, men på ett positivt sätt. Precis som vi människor har olika personligheter så har även djur verkligen det.

  Bilden är tagen med Panasonic S1R + S 50/1,4, 1/1250s, f/1,4 och ISO 100.

  Se bilden i full upplösning >> 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

  /Thomas

 • PhotoExpo - Moderskeppet

  Vi är så glada att få meddela att Moderskeppet kommer att medverka under PhotoExpo 2019. Moderskeppet har en alldeles egen status när det gäller onlinekurser och stöd till dig som jobbar kreativt. Passa på att planera in ditt besök redan nu.

  Moderskeppet har en lång erfarenhet av att skapa innehållsrika och pedagogiska kurser.  Deras onlinekurser är mycket uppskattade och behandlar ämnen kring foto, video, bildbehandling och design. Det har hela 400 onlinekurser tillgängliga i sin portal idag. Under årets PhotoExpo kommer Moderskeppet att vara på plats med både föreläsningar och en monter där du kommer att ha möjlighet att träffa några av deras utbildare personligen. 

  Vi säger varmt välkommen både till Moderskeppet och till dig som besökare!

  Passa på att boka in ditt besök till PhotoExpo redan nu,
  lördagen den 26 oktober kl 10-16 håller vi öppet för dig!

  Läs mer här: PhotoExpo.

 • Canon EF 400/2,8 L IS III USM

  Test

  Idag släpper vi ett test av Canons EF 400/2,8 L-objektiv i version III. Objektivet är betydligt lättare och med en mer jämnfördelad vikt. Utöver testet kan du även se vår film med back stage-sekvenser från själva testet.

  Nu är testet klart av tredje generationen av Canons EF 400/2,8 L-objektiv. Nytt i version 3 är att den gått ner i vikt rätt rejält, från 3850 gram till 2840 gram, vilket faktiskt gör större skillnad än vad man kan tro vid handhållen plåtning. Som du redan förstått är det här ett riktigt läckert objektiv med ett flertal förbättringar. Vi är väldigt glada över att vi har fått möjlighet att titta lite närmare på det.  Du kan ta del av testet helt kostnadsfritt här hos oss på CyberPhoto och du kan även se lite bakom kulisserna från hur det faktiskt går till när Mats och Johannes testar produkter. Kolla in både test och vår färska testvideo via länken.   

  Läs hela testet här:  Canon EF 400/2,8 L IS III USM​- test

   

 • Träffa Martin från Panasonic i butiken

  Just nu kan du träffa Martin Wallgren i vår butik, han visar upp de nyheterna i Panasonics Lumix S serie. Om du inte hinner på förmiddagen så kom till kvällens event - Lumix on Tour i Umeå!

  Du är alltid välkommen att titta förbi vår butik. Idag har du som besöker oss möjlighet att träffa Martin Wallgren, produktspecialist från Panasonic. Martin har med sig de två senaste nyheterna Panasonic Lumix DC-S1  och Panasonic Lumix DC-S1R och ser fram emot att få svara på just dina frågor.

  Martin finns på plats mellan kl 10-11:30 i butiken men du kan även träffa honom ikväll på eventet Lumix on Tour. Där får du möjlighet att få en genomgång av Lumix S serien och även tillfälle att få möta fotograferna Jonas Borg och Robert Ungh som inbjuder till en inspirerande photowalk i den härliga umeåkvällen.

  Eventet startar kl 16 på Nolia och är kostnadsfritt!
  Du hittar anmälan här: Lumix on Tour i Umeå 2019 - anmälan
   

 • Fotohistoria: Dacora

  Dacora, en tillverkare av kameror som grundades 1946 och försvann 1972. Redan 1960 så hade Dacora tillverkat över 2 miljoner kameror. Det är många kameror det. Har du hört talas om Dacora? Inte många som har det, och det hade inte vi heller.

  Dacora är en mycket större kameratillverkare än många kan gissa. De tillverkade även kameror åt Porst, Ringfoto, Ferrania, Ilford och Lumière. Som sagt så redan 1960 så passerade de 2 miljoner tillverkade kameror och det är svårt att få en hel bild av företaget. Det grundades 1946 av Bernhard Dangelmaier i Reutlingen, Tyskland och hade namnet Dangelmeier & Co. 1954 byter de namn till DACO - Dangelmeier & Co. 1960 byter de namn till Kamerawerk Dangelmeier & Co. 1969 köptes de upp av Leach Relais und Elektronik GmbH och namnändrades till Dacora Kamerawerk GmbH. De kämpade med ekonomiska svårigheter och flyttade till München. 1972 köptes företaget av Josef Weber KG och flyttade till Nürnberg. Namnet ändrades till Dacora Kamerawerk Nürnberg GmbH. De började jobba med halvfärdiga produkter från München och återupptog produktionen i nya fabriken i Nürnberg. De skötte inte sin ekonomi och inom kort gick de i konkurs. Där tar historien slut för Dacora och de förvann in i kamerahistoriens dimma. 

  Förutom att de producerade kameror åt andra märken så sålde de en hel del kameror under eget namn:

  1949 Dacora Daco, använde 120-film
  1949 Dacora Daci svart, använde 120-film
  1950 Dacora Daco II, använde 120-film
  1951 Dacora Daci grön, använde 120-film, den på bilden från vår samling
  1951 Dacora Daci Royal, använde 120-film
  1952 Dacora 120, använde 120-film
  1953 Dacora, använde 120-film
  1953 Dacora I, använde 120-film
  1953 Dacora Subita, använde 120-film
  1953 Dacora II, använde 120-film
  1953 Dacora IIa, använde 120-film
  1953 Dacora Madison I, använde 120-film
  1953 Dacora Madison II, använde 120-film
  1954 Dacora Digna I 6x6, använde 120-film
  1954 Dacora Digna 6x6 Achromat, använde 120-film
  1954 Digna 6x6 Singlo, använde 120-film
  1954 Digna 6x6 Vario, använde 120-film
  1954 Digna 6x6 Pronto, använde 120-film
  1954 Dacora Digna, använde 120-film
  1955 Dacora Digna 6x6 synchro-flash, använde 120-film
  1955 Dacora Record Royal, använde 120-film
  1955 Dacora Dignette Pronto använde 135-film
  1956 Dacora Color-Digna I 6x6, använde 120-film
  1956 Dacora Super Dignette, Prontor-SVS, använde 135-film
  1958 Dacora Super Dignette Vario-LK, använde 135-film
  1958 Dacora Super Dignette Pronto-LK, använde 135-film
  1958 Dacora Dignette Pronto (2), använde 135-film
  1959 Dacora Dignette Vario, använde 135-film
  1959 Dacora-matic, använde 135-film
  1960 Dacora-matic 4D, använde 135-film
  1960 Dacora Dignette Vario (2), använde 135-film
  1960 Dacora-Matic 4D, använde 135-film
  1960 Dacora Digna 44, använde 127-film
  1960 Dacora Dignette E-M, använde 135-film
  1962 Dacora Dignette Pronto (3), använde 135-film
  1962 Dacora CC / Cassar, använde 135-film
  1962 Dacora Super Dignette E-B, använde 135-film
  1962 Dacora CC / Ysarex, använde 135-film
  1962 Dacora Dignette E-M (2), använde 135-film
  1963 Dacora Dignette L, använde 135-film
  1963 Dacora Dignette S-L, använde 135-film
  1963 Dacora Dignette I, använde 135-film
  1963 Dacora 66, använde 120-film
  1963 Dacora Dignette IL, använde 135-film
  1963 Dacora Super Dignette Prontor 500 LK, använde 135-film
  1964 Dacora D 101 Rapid, använde Rapid-film
  1964 Dacora D 101 F Rapid, använde Rapid-film
  1964 Dacora D 202 Rapid, använde Rapid-film
  1964 Dacora D 303 Rapid, använde Rapid-film
  1965 Dacora D 404 Rapid, använde Rapid-film
  1966 Dacora Dignette F, använde 135-film
  1966 Dacora Instacora-F, använde 126-film
  1966 Dacora Instacora-R, använde 126-film
  1966 Dacora Instacora-E (V1), använde 126-film
  1966 Dacora Instacora-E (V2), använde 126-film
  1967 Dacora Dignette 300, använde 135-film
  1967 Dacora Dignette 300 SL, använde 135-film
  1967 Dacora Super Dignette Electric-CR, använde 135-film
  1967 Dacora Super Dignette Electric-L, använde 135-film
  1967 Dacora Super Dignette Electric-S, använde 135-film
  1967 Dacora Super Dignette Electric-SR, använde 135-film
  1968 Dacora Electronic Instapack, använde 126-film
  1968 Dacora Universa Instapak, använde 126-film Fanns i många varianter.
  1969 Dacora Super Dignette 300 L, använde 135-film
  ​1969 Dacora Super Dignette 500 SR, använde 135-film
  1970 Dacora Universa, använde 135-film
  1970 Dacora 35 CB, använde 135-film
  1970 Dacora 35 CC, använde 135-film
  1970 Dacora Dignette 300 L, använde 135-film
  1970 Dacora Dignette 300 SL, använde 135-film
  1970 Dacora 35 L med selen-cell, använde 135-film
  ​1971 Dacora 35 R, använde 135-film
  1971 Dacora 35 L med CdS-cell, använde 135-film
  1971 Dacora 35 LK, använde 135-film
  1971 Dacora Dignette 300 EB , använde 135-film

  Dacora är inte så populär som samlarkamera då de tillverkade stora mängder av relativt billiga kameror. Vi har en Dacora Daci i grön i vår samling och det är en av de snyggaste Dacora-kamerorna. Daci finns även i andra snygga färger som röd, blå och svart. De vanliga kamerorna ligger på typ 100-500kr och Daci på några hundra kronor till. En Daci på ebay låg på hela 1900kr vilket är ett galet överpris.

  Du kan se 6 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Nyhet! Canon lanserar 85mm

  Nyhet

  Canon lanserar ett nytt objektiv officiellt och det är RF 85mm F/1,2L USM till det nya spegelfria systemet. Canon har redan skvallrat om detta och fem andra objektiv som ska lanseras under 2019 och nu är det dags. Leveranserna påbörjas redan i juni så det är snabba puckar...

  Det kommer ett till 85mm senare under året med tillägget DS som står för defocus smoothing, en snyggare oskärpa i praktiken. Övriga nya objektiv sägs vara på gång också så alla EOS R och RP-användare har en hel del att se fram emot under året! Ringformad ultraljudsmotor för snabb och exakt fokusering och högsta uppmätta förutsättningarna för hög upplösning enligt Canon själva. 13 element i 9 grupper, kontrollring med programmerbar funktion, 9-bladig bländare med minsta bländare på 16, 82mm filterdiameter och 1195gr i vikt. Pris ca 33000kr inkl moms.

 • Test: Nikon Nikkor Z 24-70/2,8 S

  Test

  Nikon Z-serie har blivit en populär kameraserie och en bra start för Nikons spegelfria system. Vi har testat nya normalzoomen 24-70mm med ljusstyrka f/2,8 för att se hur den står sig mot de varianter med F-fattning som lanserats genom åren. Mats har lagt vantarna på ett exemplar och du kan läsa resultat nu!

  Mats skriver: Objektivet är gediget byggt för professionell användning och självklart vädertätat för att kunna användas vid sämre förhållanden. Frontlinsen är också fluorbehandlad för att underlätta rengöring. Nikon Z 24-70/2,8 S har ett helt nytt multifokuseringssystem som består av två AF-enheter som är exakt synkroniserade för att ge en snabbare och mer exakt autofokusering, och tack vare deras Stepping Motor fungerar det utmärkt för både stillbilder och video.

  Läs mer här: Nikon Nikkor Z 24-70/2,8 S test

 • Plötsligt händer det...

  Nej, ingen av oss har vunnit en lottovinst men ibland händer det att man får en fråga om något som är extra roligt att fotografera och en bil som man själv bara kan drömma om är den du ser på bilden, Lamborghini Aventador med 700hk och V12 - häftigt!

  Det går just nu en trend bland influencers att klippa in sig själva i bilder som om de besökt Umeå och Väven är en plats många väljer att ha i sina bilder då den sticker ut, oavsett vad man tycker om själva arkitekturen. Vad passar bättre som bakgrund till en vit och svart Aventador än just Väven? Vi slapp klippa in bilen utan var på plats IRL - som du ser på bilden. Eftersom solen sken för fullt och det inte fanns några alternativ valde jag att underexponera rätt mycket och att fotografera mellan husen där en del reflektioner från ena fasaden skapar liv och mönster i bakgrunden men man slipper direkt solljus. Här är en skyndsamt tagen bild på en häftig bil på en häftig plats. Just nu kryper det fram sportbilar vilket är extra kul om man gillar både fotografering och bilar. Kamera som användes är Nikon D5 och objektivet är det nyaste 24-70mm till F-fattning.

 • Fototips: Lämna öppet!

  De flesta har någon gång i all hast ryckt med sig kameran och sedan upptäckt att kameran saknar minneskort eller batteri, eller i värsta fall båda två.

  Vårt tips i dag är att när du tar ut minneskortet för att ladda över bilderna till datorn, så lämna minneskortsluckan öppen. Om du då tar kameran för att fotografera så upptäcker du att luckan är öppen och inser att du behöver stoppa tillbaka minneskortet.

  Samma princip gäller när du laddar batteriet. Lämna batteriluckan öppen.

  Många av oss har också extra minneskort liggande i fotoväskan och ett billigt "nödkort" i bilen. Det är ju också att det ska finnas plats på kortet, inte bara att man har det med sig.

  Ta många bilder i många vinklar och när du tycker att du har en perfekt komposition, så zooma ut lite eller ta något steg bakåt och ta en bild till. Det går alltid att beskära men aldrig få med mer på bilden. Lycka till där ute!

 • Tävla om Optech!

  Optech är ett favoritmärke för oss sen många år tack vare de kameraremmar som de tillverkar. Bra kvalitet, oslagbar bekvämlighet och mycket tilltalande priser. Nu kan du vinna en Optech Fashion Strap - varje vardag tom 31 maj!

  Har du Instagram? Leta upp Optech Sverige där du hittar tävlingen där man har chansen (varje vardag!) att vinna en kamerarem genom att delta med de bilder som du har på ditt konto. Temat är Natur och du tolkar temat helt fritt - läs mer på Instagram. När det gäller remmarna är det läge att kika på en Optech om du tycker att den vanliga remmen skaver eller att kameran känns tung och klumpig. Vi använder Optech och gillar dessa sen mååånga år. Vi kan gå i god för att det är ett mycket bra köp. 

  Läs mer om Optech här:  OPTECH USA 

 • Test: Canon EF 600/4,0 L IS III USM

  Test

  Vi släpper test på en av marknadens häftigaste objektiv, Canons finfina 600mm som sen en tid tillbaka finns i version III. Det är en dyr, tung och klumpig pjäs men varje gång man använder den påminns man om hur bra objektiv Canon kan bygga. Blir du sugen? Kontakta oss för en bra finansieringslösning!

  Mats skriver: Nytt i version 3 är att den gått ner i vikt från 3,92 kg till 3,05 kg, vilket faktiskt gör större skillnad än vad man kan tro vid handhållen plåtning. Givetvis kännbart också när man bär omkring på objektivet. Canon har även fördelat om linserna i optiken för att skapa en jämnare viktfördelning, vilket innebär att objektivet blivit mindre framtungt jämfört med tidigare versioner och balansen har förbättrats markant. Bildstabiliseringen är också förbättrad med ett steg extra, 5 steg istället för 4 som i tidigare version, och är man rejält stadig på handen är det faktiskt inte omöjligt med närmare 5,5-6 steg.

  Läs hela testet här:  Canon EF 600/4,0 L IS III USM test

 • Fototips: Håll rätt!

  Självklart har du din fria vilja att hålla kameran hur du vill, men vi verkligen uppmuntra dig att hålla den "rätt". Kanske lite väl grundläggande för de flesta, men alla har inte fått lära sig detta.

  Det handlar om att få bättre bilder. Håller du rätt så blir kameran betydligt stabilare och du får skarpare bilder.

  Sätt vänster hand under objektivet med tummen åt vänster och ta gärna stöd med armbågen mot din mage/bröstkorg. Nu blir det riktigt stabilt.

  Vi kan smyga in ett tips till. En generell regel är att du på fri hand inte ska understiga den exponeringstid som motsvarar den brännvidd du använder. Dvs gå inte under 1/60s ifall du använder en 60mm optik, och inte under 1/250s om du använder 250mm, osv. Vissa är stabilare på handen medan andra är mindre stabila, men detta är en bra riktlinje. Med inbyggd bildstabilisering så kan du självklart hålla på längre exponeringstid.

  Nu är det bara att fylla minneskortet med skarpa bilder. Lycka till!

 • Drönarsöndag: Kollaps

  Ladan som inte överlevde vintern. Det hade varit roligare att skriva att DJI Hellfire Rocket funkar bra även med Mavic Pro.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Banalt vackert

  En solnedgång kan vara ett för enkelt motiv eller lite väl kliché enligt många men ibland finns det något i en "enkel" bild som gör att man blir intresserade av den...

  I måndags så var vi några killar som var ute och fotograferade längs kusten och när solen gått ner så började den på att lysa upp molnen och det blev alldeles för vackert för att inte ta en bild, eller två, eller tjugotre.

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 23/4 R LM WR, f/8, 1/60s och ISO 160.

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  Vill du ha lite mer helgläsning så kan vi även tipsa om senaste inäggen i Captain´s log:
  Canon FDn 50/1,4
  Soligor C/D 135/2,8
  Formlula 5 135/2,8
  Minolta MDn 50/1,7

  /Thomas

 • Umeå: Lumix On Tour 2019

  Lumix On Tour kommer till Umeå och du kan medverka helt utan kostnad tillsammans med fotograferna Robert Ungh och Jonas Borg! Välkommen att anmäla dig - det är ett begränsat antal platser så anmäl dig nu! Inspiration och kunskap på toppnivå helt utan kostnad, vem vill missa det?

  Datumet är 9 maj och platsen är Nolia, Umeå. Om du är intresserad av fotografering och uppskattar att lära dig mer och nyfiken på att testa fullformat så är det här något för dig. Du anmäler dig via länken nedan. Välkommen!

  Anmäl dig här:  LUMIX ON TOUR UMEÅ 2019

 • Fotohistoria: Formula 5

  Formula 5 är inte det mest kända objektivmärket och jag gissar att det är liknande Soligor, fast ett betydligt mindre företag. De köper objektiv från en eller flera fabriker som de sedan sätter sitt namn på. Många kedjor och distributörer gjorde så på 60-80-talet.

  Enda ledtråden är "Made in Japan". Det finns inte mycket information att tillgå men jag gissar att Formula 5 tillverkades av Eyemik Mitake Optical Co Ltd. De fanns till de flesta kamerafattningar, även till något så udda som Rolleiflex.

  De Formula 5 objekitv som jag känner till är: 24/2,5, 28/2,8, 28/2,0, 35/1,8, 35/2,8, 135/2,8, 135/1,8, 200/3,5, 300/5,6, 400/6,3, 40-90/3,5, 60-150/4, 75-205/3,5, 80-200/4,5, 80-205/4,5 och 85-210/4,5.

  Hur som helst så har vi ett Formula 5 135/2,8 i vår samling. Det är typ okej rent mekaniskt. Fokuseringen löper jämnt och fint, vilket är imponerande med tanke på dess ålder. Bländarringen löper lite för lätt men fungerar.. Bländarbladen är rena och löper perfekt. Den är antireflexbehandlad men verkar inte vara bästa sorten då man ser en hel del reflexer i optiken.

  Vi har testat Formula 5 135/2,8, klicka här för att läsa mer >>

  Formula 5 objektiv ligger ofta kring 300-500kr för de flseta gluggar men två sticker ut och det är 35/1,8 och 135/1,8 som ligger kring 2500-3500kr, vilket de inte alls är värda, varken som samlarobjekt eller som bruksoptik.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

   

 • Tävling: Sommartävling 2019

  Nu kör vi igång sommartävlingen 2019 med temat Sverige och en fri tolkning av temat för dig som fotograf och tävlande. Läs igenom reglerna och se till att vara med så har du chansen att vinna bland priser värde ca 45000:- för de tre som tar sig till pallplats. Lycka till och välkommen att tävla!

  Temat är Sverige och det är fri tolkning av temat. Man får delta med ett (1) bidrag per tävlande. Du måste ha tagit bilden själv. Fri efterbearbetning men alla delar av bilden måste vara delar av dina egna bilder. Bidraget skickas in per mail till blogg@cyberphoto.se som JPG och minst 1024 pixlar bredd samt max 3 MB i filstorlek. Bilden ska BIFOGAS i mailet, ej länkas till molnfunktion eller komprimeras. Bidrag som inte uppfyller detta raderas. Vi förbehåller oss endast rätten att presentera bidraget i samband med tävlingen, inget annat. Inga bidrag delas till tredje part. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren, juryns beslut kan ej överklagas och släkt, familj samt nära vänner till medarbetare på Sony eller CyberPhoto får ej delta. Förstapris är ett Sony A7 III kamerahus, andrapris ett A6500 kamerahus och som tredjepris vinner man en Sony RX100 VI. Totalt värde ca 45000kr.  Tävlingsperiod 1 maj - 31 juli 2019.

 • Irix i rymden!

  Irix är en objektivtillverkare som blandar hög kvalitet med snygg design, nu har de utvecklat ett objektiv till en nanosatelit som ska gå i omlopp runt jorden. Den kallas Irix 300SR.

  Irix 300SR är designad och byggd i Irix R&D center i Krakow tillsammans med tillverkaren av sateliten, SatRevoution som också befinner sig i polen. Den är designad helt utifrån NASAs riktlinjer för rymdskepp i teknologi och material. Objektivet har en brännvidd på 300mm och har en fast bländare på f/5,6.

  Sateliten är modulär och kan ta sensorer upp till 35MP och under tester i labratorium här nere på jorden ska Irix 300SR göra det möjligt att ta högupplösta bilder av jordens yta.

  Den 17 April 2019 skickades den första sateliten upp med Irix 300SR och tack vare extensiva tester av NASA höll objektivet uppskjutningen och ska nu vara i händerna hos de som befinner sig på Internationella rymdstationen ISS för att senare släppas ut och cirkulera runt jorden.

  Se vårt sortiment här: Irix

 • Test: Voigtländer Nokton 40/1,2

  Test

  Vi testar Voigtländers Nokton 40mm för Sony E och du kan läsa hela testet hos oss, helt utan kostnad eller inloggning. Manuell fokus är charmigt och klassiskt och vi gillar känslan. Hur presterar den?

  Mats skriver: Voigtländer Nokton 40/1,2 är en välbyggd och skarp 40mm normaloptik med mycket hög ljusstyrka på f/1,2 för Sonys spegelfria kameror med E-fattning. Passar både fullformatskameror och APS-C-modeller, och ger en motsvarande bildvinkel på 60mm brännvidd för den mindre APS-sensorn.

  Läs hela testet här: Voigtländer Nokton 40/1,2 test

 • Teknik: Femaxlad bildstabilisering

  Femaxlad bildstabilisering är en egenskap som finns hos nyare spegellösa systemkameror. En funktion som är uppskattad av många men hur fungerar det egentligen?

  Denna typ av stabilisering är sensorbaserad och sitter därför i kameran. Det är en mekanik som sitter bakom sensorn och rör den i fem olika led för att kompensera mot skakningar när du håller kameran på fri hand. Denna funktion blir extra nödvändig vid låga ljusförhållanden då kameran behöver en längre slutartid för att få en korrekt exponerad bild och då behöver kameran vara stilla längre för att inte få skakningsoskärpa i bilden.

  De fem axlar som stabiliseras är:

    X
    Y
    Yaw
    Pitch
    Roll

  X och Y stabiliserar raka rörelser vågrätt och lodrätt. Yaw och Pitch stabiliserar vinklad rörelse höger/vänster och upp/ned. Roll stabiliserar en rullande rörelse åt höger och vänster. Se bilden för att lättare förstå.

  Stabilisering i objektiv har funnits länge och kan vara ett mycket bra hjälpmedel, men det är inte alla objektiv som har stabilisering då det kräver mycket plats och gör objektivet dyrare. När du har sensorbaserad stabilisering så stabiliseras alla bilder oavsett vilket objektiv du har och vissa tillverkare får stabilisering i kameran och objektivet jobba tillsammans för att ge ännu bättre resultat.

  Här är några kameror som använder sig av femaxlad bildstabilisering:

  Sony A7 III
  Pansonic GH5
  Olympus E-M1 Mark II
  Nikon Z6
  Panasonic S1

 • Drönarsöndag: Ödehus

  När ett hus överges så tar det inte många år förrän naturen tar igen gårdsplanen. Man kan inte se huset i marknivå förrän man är någon meter ifrån. Drönaren däremot ser taket direkt i den täta vegetationen.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Ödehus

  Detta är mitt favoritödehus. Kan man ha ett sådant? Klart att man kan!

  Jag tycker det är väldigt vackert och tur nog så är det inte vandaliserat alls. Fast det kanske inte beror så mycket på tur. Det vaktas av någon närboende dam som kommer med bestämda steg och hund så fort någon är där. Bra att någon inte skadar huset men damen i fråga skulle kunna vara lite trevligare. Ägaren bor i USA sedan en lång tid.

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 250/4 R LM OIS WR, f/4, 1/640s och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

 • Test: Panasonic Lumix S 50/1,4

  Test

  Panasonics nya S kameror har visat sig vara riktigt bra och nu har Mats testat nya Lumix S 50/1,4. Enligt honom en av de skarpaste 50mm objektiven som finns på marknaden och ett måste för dig med en S1R.

  Mats skriver: Högpresterande, fast normaloptik för Panasonics S-system. Mycket högupplöst optik med hög skärpa och detaljåtergivning från bildens mitt och ända ut i kanterna. Mjuk avtoning mellan områden i fokus och områden utanför fokus, samt mjuk teckning av ljuspunkter/motivdelar utanför fokus, så kallad bokeh.

  Läs hela testet här: Panasonic Lumix S 50/1,4

 • Tamron lanserar!

  Nyhet

  Idag lanserar tamron ett helt nytt zoomobjektiv, Tamron AF 35-150/2,8-4 Di VC USD. Ett spännande objektiv som ger mer räckvidd än de populära 24-70 eller 24-105 utan att höja bländarvärdet.

  Tamrons nya objektiv har en mycket användbar brännvidd på 35-150mm och lyckas samtidigt ha en god ljusstyrka på f/2,8-4. Den har även bildstabilisering, snabb, tyst autofokus och har en vädertätad design. Objektivet är anpassat för fullformat men fungerar även på kameror med APS-C sensorer och ger då ett omfång på 53-225mm för Nikon och 56-240mm för Canon.

  Objektivet är kompatibelt med Tamron Tap-in Console som innehåller en USB-port för datoranslutning. Med hjälp av detta kan du själv uppdatera objektivets firmware och finjustera dess autofokus och bildstabilisering.

  Alla dessa egenskaper gör detta objektiv till ett av de mest användbara objektiven på markanden. Vi kommer med ett test på objektivet så snart vi kan. Detta kan bli ett riktigt populärt objektiv bland många fotografer då den täcker ett väldigt stort användningsområde.

  Objektivet kommer i två fattningar Nikon F och Canon EF läs mer och beställ här: 

  Tamron AF 35-150/2,8-4 Di VC USD, för Nikon F
  Tamron AF 35-150/2,8-4 Di VC USD, för Canon EF

 • Fotohistoria: Praktica B-objektiv

  Praktica var först med att ha en elektrisk överföring av bländarvärdet till kamerahuset. Prakticas B-kameror var klart billigare än sina japanska motsvarigheter och så även objektiven. Och, ja, de var också oftast sämre.

  Innan vi börjar så tar vi en kort sammanfattning av Prakticas historia. Praktica, Praktinar, Pentacon, Hanimex, Zeiss Jena, Meyer, Pentina, Exakta, Exa, Belca, Altissa, Welta, KW och Jenaflex. Ja, det är många namn vi behöver få koll på för att förstå hur allt hänger ihop. Historien börjar på flera ställen för att sedan samlas under ett namn. Man kan säga att det är åtta olika företag som 1959 samlas under namnet VEB Kamera- und Kinowerke Dresden. Dessa åtta företag kommer från ett gäng andra företag och bara Zeiss Ikon AG har ett 20-tal företag i sin historia, en historia som började redan 1862. Så vi lämnar alla dessa detaljer och summerar att alla dessa kameror och varumärken, utom Hanimex, som vi nämnde i början hamnar till slut under samma tak.

  1964 bytte företaget namn till VEB Pentacon Dresden och 1968 blev namnet Kombinat VEB Pentacon Dresden. 1985 inkorporerads de i Kombinat VEB Carl Zeiss Jena. Namnet Pentacon kommer från PENTAprism CONtax. VEB står för Volkseigener Betrieb vilket står för typ folkägt företag. VEB Zeiss Ikon fick nämligen inte längre använda namnet Contax, så Contax D fick exportnamnet Pentacon. Även om Pentacon tillverkade både militär utrustning, laboratorieutrustning och framkallningsmaskiner så hade de svårt med lönsamheten och 1990 började likvidation och 30 juni 1991 tillverkades sista kameran i Dresdenfabriken, de hade då 3331 anställda, och dagen efter var de bara 232. Efter konkursen så köptes delar upp och det nya Pentacon GmbH äger namnen Praktica, Exakta och Schneider Dresden.

  Hanimex var en importör av fotografisk utrustning i Australien och Nya Zeeland. De satte sitt namn, Hanimex, på vissa Prakticakameror när de distribuerades. Så av den anledningen kan du hitta Hanimexkameror som är identiska med Praktica. Hanimex gjorde likadant med många andra tillverkare också. 1985 Hanimex köpte Vivitar, 1989 såldes Hanimex till Gestetner, som senare bytte namn till NRG Overseas Investment, 1996 såldes det till Ricoh, och 2004 köpte Fujifilm Hanimexdelen av dem och det är nu Fujifilm som har rättigheten till namnet Hanimex, men de använder det inte. Praktica såldes också under namnet Revue, ett namn som användes av den tyska postorderfirman Quelle.

  Namnet Meyer Optik Görlitz uppstod 1896, och införlivades i östtyska VEB och efter 1971 användes inte nmanet längre, men återuppstod 2014 genom Kickstarter men brakade ihop 2018. Jag nämner detta för namnet Mayer-Optik-Görlitz användes på ett fåtal "Prakticar" 28/2,8. 

  Praktica var den tillverkare som höll fast vid M42-gängan längst och sista Praktica-modellen med M42 släpptes så sent som 1985 och det var Praktica MTL5B. Hur som helst så lanserade Praktica B200 redan 1979 och den hade Praktica B-bajonett och för att göra historien mer komplett så tittar vi på hela Praktica B-objektivsortimentet. Man kan säga att det fanns fyra serier av objektiv till Praktica B.

  Först har vi Pentacon Prakticar, och de tillverkades i Östtyskland: 28/2,8, 50/1,8, 2,4/50, 135/2,8, 200/4 och 500/5,6. Det är fyra av dessa som vi har testat.

  Sedan har vi Carl Zeiss Jena Prakticar som också var tillverkade i Östtyskland: 20/2,8, 28/2,4, 35/2,4, 50/1,4, 50/1,8, 50/2,8, 80, 1,8, 135/3,5, 200/2,8, 300/4, 35-70/2,7-3,5 och 80-200/4.

  En serie zoomar var tillverkade av Samyang i Korea: 18-28/4-4,5, 28-70/3,5-4,5, 28-200/4-5,6, 35-70/3,5-4,5, 70-210/4-5,6, och 75-300/4-5,6.

  En annan serie zomar var tillverkade av Sigma, Cosina och Cimko i Japan: 35-70/2,8-4, 55-200/4-5,6, 70-210/4,5 och 80-200/4,5-5,6.

  Läs testen på Pentacon Prakticar 28/2,8 >>

  Läs testen på Pentacon Prakticar 50/2,4 >>

  Läs testen på Pentacon Prakticar 50/1,8 >>

  Läs testen på Pentacon Prakticar 135/2,8 >>

  Generellt så är värdet på samtliga Praktica B-objektiv väldigt lågt. De flesta är inte speciellt optiskt bra, de är ofta mekaniskt undermåliga och det finns få adaptrar till den fattningen. Men kolla gärna på de tester vi gjort så får du ett bättre grepp om vad desssa objekitv presterar. 

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

 • Testa Panasonic Lumix S serie hands on

  Den 9/5 bjuder vi in dig att testa Panasonics nya Lumix S serie tillsammans med fotograferna Jonas Borg och Robert Ungh. 

  Vi börjar kvällen med en genomgång av Lumix S serien och sedan tar Jonas och Robert med er på en fotowalk där du kan testa kamerorna och utvalda tillbehör. Under kvällen finns det även möjlighet att testa andra produkter från Panasonic. Eventet sker med utgångspunkt Nolia (konferensrum Miskovsky).

  Program:

  16:00 - 17:00 Genomgång av Lumix S med Martin Wallgren från Panasonic

  ca 17:15 - 19:15 Fotowalk med Jonas Borg och Robert Ungh

  Har du frågor om eventet så är du välkommen att mejla oss på kurs@cyberphoto.se

  Anmäl dig till eventet här: https://forms.gle/vW7XQhhDph5UksvC6

 • Nikon presenterar!

  Nyhet

  Nikon presenterar idag en ny version av deras minsta undervattenskamera. Perfekt till alla som har bokat sommarresor och är sugen på fota och filma under vatten. Den kommer i blå, orange och vit, men även några nya roliga färger som resort och blommor.

  Denna nya kamera är gjord för dig som vill kunna ta med en trevlig liten kamera på semestern och fota era minnen både över och under vattnet. Den är vattentät ned till 10 meter, köldtålig ned till -10°C och stöttålig vid fall upp till 1,8 meter vilket gör detta till en trevlig semesterkamera. Fokus med kameran är också att den ska vara mycket lättanvänd och därför har Nikon satt mycket tid till att göra kameran användarvänlig för alla.

  Självklart har kameran Wifi & Bluetooth som låter dig föra över bilder och film direkt till mobilen för att lägga ut på sociala medier när du ligger på stranden.

  Läs mer om kameran här: Nikon CoolPix W150 resort

 • Test: Canon EF 70-200/2,8L IS III USM

  Test

  Nu har Mats testat nyaste versionen av Canons populäraste objektiv, Canon EF 70-200/2,8L IS III USM. Ett telezoom som finns i nästan alla fotografers väska och en absolut favorit för många.

  Mats skriver: Canon fräschar upp sin redan mycket högpresterande 70-200/2,8L IS II med den senaste tekniken i fråga om antireflexbehandlingar och skyddande ytskikt.Konstruktionen är i grunden nära nog identisk med föregångaren sett till optik och mekanik - samma linsuppsättning och samma bildstabilisering. Men med den nya antireflexbehandlingen ASC (Air Sphere Coating), och förbättrad Super Spectra-behandling, lyfter man prestandan ytterligare ett steg, speciellt i situationer med besvärligt motljus/sidljus. Canon EF 70-200mm F/2,8L IS III USM är en mycket ljusstark, medellång telezoom är optimal för sportfoto, konsertbilder, djur & natur samt porträttfotografering.

  Läs hela testet här: Canon EF 70-200/2,8L IS III USM

 • Drönarsöndag: Älgtjur

  Det är inte varje dag man stöter på en ståtlig älgtjur. Bilden är kraftigt beskuren.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Fuktigt

  Bangkoks kanaler är en udda plats. Många hus är fallfärdiga, mycket skräp i vattnet och elstolpar som ser ut att falla när som helst.

  Jag gjorde ett kort besök i Bangkok med Sony och en av dagarna hade vi en photoshoot i form av sightseeing på en sån där smal båt med en bilmotor där bak, de kallas longtail. Det var fascinerande att åka genom kanaler och floder och se den delen av Bangkok.

  Den bild du ser är tagen med Sony A7R III + GM 24-70/2,8, 34mm, f/5,6, 1/500s och ISO 100. Den är tagen från en gungande båt under färd så skärpan är nog inte helt perfekt. En bild kan vara värd att se även om den inte är tekniskt perfekt.

  Klicka här för att se större bild >>

  Klicka här för att se alla bilder från resan >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

 • Uppdatering till Canon EOS R

  Canon släpper idag en efterlängtad uppdatering till sin spegellösa EOS R som förbättrar delar av autofokusen.

  Nya uppdateringen ger dig möjlighet att använda ögonautofokus med Servo AF i stillbilder men även i video oavsett inställning för filmservo AF.

  Liten AF-ramstorlek får även stöd för att använda Servo AF i stillbilder och även i video oavsätt filmservo AF

  En trevlig uppdatering som många EOS R användare har längtat efter. Vi rekommenderar att uppdatera din kamera på en gång  Detta är version 1.2.0 och du laddar ner uppdateringen på Canons hemsida.

  Läs mer om kameran här: Canon EOS R

 • Fotohistoria: Fujica AZ-1, Zoomkameran

  Fujica AZ-1 var först och sist. Det var den första systemkameran som såldes i paket med en zoomoptik. Därför har den en tydlig plats i fotohistorien. AZ-1 var Fujis sista M42-modell.

  Året var 1978 när Fujica AZ-1 släpptes ut på marknaden. Fujica AZ-1 bygger på samma konstruktion som den tidigare Fujica ST901. Det var Fujis sista modell med M42-gänga, om man inte vill räkna ST605 II som släpptes 1979 men den var mer en version av en modell än en egen modell. Det beror på hur man ser det. Även om AZ-1 hade modern elektronik med lysdioder, så var den rätt omodern i övrigt och hade ingen större framgång, och 1979 släpper Fuji sin Fujica AX-serie som då är helt modern till både elektronik och utseende. Det var också slutet på M42-eran då AX-serie hade en helt ny bajonett.

  Fujica AZ-1 hade tidsautomatik samt fyra menaulle och mekaniska tider nämligen 1/1000s, 1/250s, 1/60s (synk) och B. AZ-1 hade måtten 133 x 87.5 x 50.5mm och vägde 580g. Fujica AZ-1 marknadsfördes som som zoomkameran och såldes då med en Fujinon-Z 43-75mm f/3,5-4,5, en optik med 7 element i 7 grupper. Vi har inte testat den men kan ändå säga att den var inte bra för det fanns inga bra zoomar alls på den tiden. Inga. Den såldes också i paket med 50/1,4 eller 55/1,8. Det sitter en 35/2,8 på vår AZ-1 och det är det mycket bra objektiv.

  Vi har även något så unikt som en svensk säljbroschyr på Fujica AZ-1, klicka här för att läsa den >>

  Vill du läsa mer om Fujica ST901 så klicka här >>

  Du kan se sju bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Fujifilm uppdaterar X-T3

  Fujifilm släpper nu en uppdatering till din X-T3 som ger snabbare och stabilare autofokus. Detta är Version 3.00.

  Denna uppdatering förbättrar ansikt/ögon-autofokus i både hastighet och träffsäkerhet, detta gäller både foto och video. Förmågan att hitta ett ansikte på långt håll har förbättrats med 30% och om något kommer ivägen för ansiktet har den lättare att snabbt hitta fokus igen.

  Pekskärmen får nu fler funktioner för mer intuitiv användning. Observera att från och med denna uppdatering kommer dessa funktioner vara avstängda och du måste själv aktivera de.

  Denna uppdatering går att göra med telefonen via Fujifilms app.

  Läs mer om kameran: Fujifilm X-T3

 • Test: Samyang AF 85/1,4 FE

  Test

  Mats har varit ute och testat nya Samyang AF 85/1,4 FE. Ett mycket prisvärt objektiv som ger en bra bildkvalitet till ett relativt lågt pris. Samyang visar återigen att bra inte alltid måste betyda dyrt. Detta objektiv tillsammans med en Sony A7 III blir en mycket prisvärd kombo.

  Mats skriver: Samyang har designat en helt ny, högpresterande 85/1,4 med autofokus, som än så länge endast finns för Sonys E-fattning. Att Samyang kan bygga optik vet vi redan och i detta fall har de lyckats matcha toppskiktet av objektiv till moderna, högupplösta fullformatskameror. Redan på f/1,4 är centrumskärpan mycket bra, och nedbländad några enstaka steg extremt bra.

  Läs hela testet här: Samyang AF 85/1,4 FE, för Sony E-fattning test

 • Sony uppdaterar A7 III och A7R III

  Nyhet

  Sony släpper nu en uppdatering till A7 III och A7R III användare. En spännande uppdatering som tar autofokusprestanda till en ny nivå!

  Sony har den absolut bästa motivföljande autofokusen i dagsläget och med denna uppdatering blir den ännu bättre. De har ökat träffsäkerheten och snabbheten i alla fokuslägen men har även gjort det möjligt få kontinuerlig ögon-autofokus på djur, vilket ingen annan tillverkare har, förutom nu Sony! Med nya uppdateringen kan du även välja vilket öga, höger eller vänster den ska prioritera.

  Läs mer om dessa kameror här:

  Sony A7 III kamerahus
  Sony A7R III kamerahus

 • Drönarsöndag: Splash

  Fuktigt efter vägarna. Denna bild är hopsatt av två bilder av flera anledningar. En bild där bilen kör genom vattenpölen och en bild där bilen står stilla med personerna liggandes baktill. Sammansatta blev bilderna till en kul bild där ingen blev blöt och ingen utsattes för fara, samt att bilen blev skarp.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Fzzzzt

  Fzzzzt borde vara ljudet från någon elkoppling någon gång i det Thailändska elnätet. Efterföljt av sprutande gnistor.

  Jag gjorde ett kort besök i Bangkok med Sony och en av dagarna hade vi en photoshoot i form av sightseeing på en sån där smal båt med en bilmotor där bak, de kallas longtail, med Tuk-tuk, färja och till fots.

  När vi vandrade genom delar Bangkok så var jag lika fascinerad av deras elnät som av alla byggnader, gatukök, affärer och allt tumult. Hela elnätet ser ut som en katastrof, ett totalt kaos med många udda lösningar med eltejp och snören. Jag tog ett gäng bilder av hur de dragit kablar på alla möjliga och omöjliga sätt. Jag valde ut denna bild av ren slump då det var svårt att avgöra vilken bild som beskriver situationen bäst. Konstigt nog så verkar det mesta fungera. Detta är kanske inte den vanligaste turistbilden men det är av de saker som satte sig i mitt minne efter denna resa.

  Det låter säkert spännande att resa till Bangkok och det var trevligt att både få se Bangkok som stad och få besöka Sonys fabrik, men dessa affärsresor är ofta ganska hårda. Det trevliga sällskapet och den goda maten hjälpte att göra resan värd ansträngningen. Det tog 10 timmar att resa dit och väl framme så var det redan nästa dag och även om det fanns möjlighet till en tupplur så låg man redan rejält minus i sömn. Middag sent på kvällen och sedan upp i ottan för fabriksbesök. Blev kanske 4 timmars sömn. Nästa dag upp tidigt för sightseeing och sedan middag till framåt midnatt. Dag tre upp 05.00 för att åka taxi till flyget så typ 4 timmar sömn igen. Självklart var planet försenat samt att det blev 2 timmars extra flygning på grund av att Pakistan och Indien fått för sig att skjuta ner varandras flygplan. Så 13 timmar hopklämd på flyget, landar över en timme efter anslutningsflyget lyft. Som tur var så fanns det senare flyg att ta sig hem till trygga norrland. 

  Den bild du ser är tagen med Sony A7R III + GM 24-70/2,8, 39mm, f/8, 1/60s och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  Klicka här för att se alla bilder från resan >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

   

 • CyberPhoto - Årets e-handlare 2019 Foto & Video

  Vi har vunnit utmärkelsen Årets e-handlare Foto & Video via Pricerunner - igen. Det är fjortonde året som vi tar emot utmärkelsen och vi riktar förstås ett gigantiskt tack till våra trogna kunder!

  Under torsdagskvällen arrangerade Pricerunner ett event i Stockholm för alla vinnarna. På plats för vår räkning fanns Patrick, vår VD, som också fick äran att ta emot ett fint diplom från Nicklas Storåkers, Pricerunner.  Det har varit en gedigen process som har sållat ut alla vinnarna.  Utmräkelsen baseras på tre delar röstning, omdömen och mystery shopping för att få en så rättvis bild av företagen som möjligt. 

  Vi vill rikta ett stort och varmt tack till dig som kund. Du som väljer att handla hos oss, har röstat på oss, lämnat omdömen och på annat sätt stöttat oss. Du är fantastisk och det viktigaste vi har. Vi kommer att fortsätta arbeta för att du ska kunna känna dig stolt och nöjd som kund.

  Håll utkik här, vi firar med helgkampanjer! 

   

 • Test: Panasonic Lumix DC-S1

  Test

  Vi har sett fram emot Panasonics nya Lumix S-kameror länge och nu är de äntligen här, och idag släpper vi testet på Lumix DC-S1. En kamera som har bra egenskaper för både foto och video, men imponerar lite extra i video.

  Mats skriver: Till en början är det två modeller, S1 som är lite mer inriktad till filmfotografer och till ett lägre pris, samt S1R som riktar sig till den avancerade stillbildsfotografen eller yrkesfotografen. S1 har en upplösning på 24MP och S1R på 47MP. Panasonic S1 är en professionell kamera byggd för yrkesmässig användning som har ett mycket stabilt chassi av magnesiumlegering samt har en väderskyddad konstruktion. Den har i stort sett alla funktioner som en avancerad yrkeskamera bör ha för stillbildstagning, plus mycket mer därtill.

  Läs hela testet här: Panasonic Lumix DC-S1 test

 • Samyang lanserar!

  Nyhet

  Samyang är den första tredjepartstillverkaren som lanserar objektiv till Nikon Z-systemet. De lanserar MF 14/2,8 Z och MF 85/1,4 Z vilket är perfekt då Nikon själva endast har sex stycken objektiv än så länge till deras två nya kameror.

  För strax under en månad sedan lanserade Samyang dessa objektiv till Canon RF-fattning men nu även till Nikons Z-fattning. Vi tycker det är riktigt bra att det börjar komma fler objektiv till dessa system då kamerorna presterar mycket bra men det finns ett tunt utbud med objektiv.

  Båda nya objektiven är manuellt fokuserade men tack vare fokushjälp i kameran går det utan problem att hitta rätt fokus. Vi ser fram emot att testa dessa då den äldre modellen till Canon EF och Nikon F fattning har varit några av de mest populära och prisvärda objektiven på marknaden tack vare att de har så pass stora användningsområden till ett pris som de flesta har råd med.

  Samyang släppte även en Nikonversion av deras 85/1,4 med autofokus, denna har vi redan testat då Canonversionen släpptes förra året. Läs testet i länken nedan.

  Läs mer om dessa här:

  Samyang MF 14/2,8 Z, för Nikon Z
  Samyang MF 85/1,4, för Nikon Z
  Samyang AF 85/1,4 F för Nikon F (fullformat), autofokus

 • Jobba hos oss!

  Nu söker vi sommararbetare och dig som vill jobba hos oss nu på en gång. Vi söker
  personal enligt nedan, så vänta inte med din ansökan!

  Extrapersonal logistik
  Vi behöver dig som tycker om att arbeta och att hänga med ett roligt team på vår
  logistikavdelning. Kan du hoppa in på kort varsel och hjälpa oss medan dina kollegor är sjuka,
  lediga eller har stort tryck under högsäsong - sök!
  Arbetet innefattar att arbeta med logistikflödet genom att ta emot inkommande försändelser,
  hantera dem på lagret och att packa när de ska ut till världens bästa kunder. Du måste vara
  över 18 år, tycka om att arbeta och vara en positiv kraft i gruppen. Tidigare arbetslivserfarenhet
  är en fördel. Det här kan vara en bra tjänst för dig som studerar eller vill kombinera arbetet med
  något annat i livet.

  Sommarvikare kundservice
  Vi vill att du som gillar att ta hand om kunder och lösa problem hör av dig till oss. Tjänsten går
  till största del ut på att ta hand om vår returhantering. Vilket innefattar ångrade köp,
  reklamationer, enklare kontroll/felsökning av produkter, kundhantering både på telefon och mejl.
  Du kommer få jobba med ett härligt gäng som så länge det är möjligt, gör allt för att våra fina
  kunder ska få sina problem lösta. Allt detta under sommaren 2019.

  Är du intresserad av någon eller kanske båda tjänsterna mejla logistik@cyberphoto.se och
  bifoga ett personligt mejl eller personligt brev och gärna en förenklad CV. Arbetsperiod enligt
  överenskommelse.

  Du behövs, så sök tjänsten nu!

 • Fotohistoria: Yashica ML 50/2

  Yashica delade fattning med Contax då båda ägdes av Kyocera. Objektiven till Contax var konstruerade av Carl Zeiss och bar dess namn medan objektiven till Yashica hette inget mer exotiskt än just Yashica. Så hur bra är en billig och enkel paketoptik, en 50mm med ljusstyrka f/2? Jag kan säga redan nu att den är ljusår bättre än de flesta kan gissa.

  Den här optiken är riktigt, riktigt bra. Den har mycket bra skärpa i mitten redan från f/2 och den tecknar ut mellanformat ända ut i kanterna på f/11. Det är långt ifrån alla nya objektiv som klarar av det. Denna optik är en bortglömd juvel. Kan inte mer än att rekommendera den även för moderna kameror med hög upplösning. Du kan dessutom få tag i ett sådant objektiv nästan gratis, de kan kosta så lite som 100kr. 

  Klicka här för att se testen och bilderna >>

  Tack för att du läser vår blogg. Är det något speciellt du skulle vilja att vi tar upp här i vår serie "Fotohistoria" så maila oss och berätta på blogg@cyberphoto.se.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Sony - inspiration för fotografen

  Är du nyfiken på att se hur andra fotografer arbetar och vad de använder för verktyg så titta in på artiklarna i vår nya serie om varumärkesinspiration. Vi levererar hela tiden nya artiklar till sidan, titta runt och se om det är något som du kan ha användning av. Fotograferna som presenteras här använder sig alla av Sony systemkameror och objektiv.

  Vi vet hur viktigt det är att få inspiration för att själv kunna få idéer och skapa något alldeles eget. Vår vision är att du ska kunna hitta massor av material här hos oss  så att du kan utvecklas som fotograf, filmare och kreatör. På just den här sidan har vi samlat material som kommer från Sony och Sonys ambassadörer. Det är fotografer som alla har olika bildspråk, vinklar och arbetssätt men gemensamt delar glädjen över att få arbeta med Sonys systemkameror och objektiv som t ex Sony A7R III . Trevlig läsning och varmt lycka till med dina egna fotoprojekt!

  Vi har åtta stycken inspirationssidor om Sony och fler kommer framöver.

  Få inspiration här: Sony - inspiration för fotografen

 • Test: Fujifilm Fujinon XF 16/2,8 R WR svart

  Test

  Fujinon XF 16/2.8 R WR är det fjärde objektivet tillhörande Fujis kompakta serie av vädertätade objektiv med fast brännvidd. Objektivet har en brännvidd motsvarande 24mm i 35mm-fullformat med en ljusstyrka på f/2,8. Det är hittills det mest vidvinkliga alternativet i denna serie.

  Mats skriver: Fujinon XF 16/2,8 R WR är ett litet och behändigt objektiv byggt till större del av metall. Känslan i fokus och bländarring är mycket fin. Tilläggsbeteckningen WR betyder att optiken är tätad runtom, vilket gör den tålig mot regn, vattenstänk och damm. Optiken är utrustad med en stegmotor för autofokus som gör fokuseringen snabb, tyst och exakt.​

  Läs hela testet här: Fujinon XF 16/2.8 R WR

 • PhotoExpo 2019 - Staffan Widstrand

  Det är med stor glädje vi säger välkommen till Staffan Widstrand som en av våra föreläsare under PhotoExpo 2019! Staffan är en erkänd fotograf med ett hjärta som slår extra varmt för miljö och natur.

  Staffan är benämnd som en av världens mest inflytelserika naturfotografer av magasinet Outdoor Photography! Han har varit Nikons ambassadör och testpilot sedan 1997. Främst porträtteras natur och vilda djur över hela världen för att uppmärksamma och bevara utrotningshotade djur och miljöer och har dessutom skapat Wild Wonders of Europe, som nått 800 miljoner personer med sitt budskap. För tillfället arbetar Staffan med att belysa Kinas biologiska mångfald med sitt nya projekt Wild Wonders of China. Under PhotoExpo kommer du att kunna få ett smakprov från hans “En naturfotografs 29 bästa personliga fototips” med bilder från olika håll i hela världen från när till fjärran.

  Den 26 oktober slår vi upp dörrarna för årets PhotoExpo, visst kommer du?
  Här kan du läsa lite mer om årets mässa och bl a få tips på hotell till bra pris.
  PhotoExpo 2019

  Vi säger varmt välkommen både till dig som besökare och till Staffan! 

 • Drönarsöndag: Myr

  Myrar kan verkligen vara vackra och färgglada. Det som förbryllar mig i denna bild är hur de har kunnat köra där de har kört. Det enda fordon som klarar detta är en bandvagn men spåren ser för smala ut.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Farligt vackert

  Det finns mycket vackert i Thailand, som denna lyktstolpe. Men något som skrämmer mig är Thailands elnät och elsäkerhet. Uppriktigt sagt så tror jag inte det finns något thailändskt ord för elsäkerhet när jag tänker efter.

  Jag gjorde ett kort besök i Bangkok med Sony och en av dagarna hade vi en photoshoot i form av sightseeing på en sån där smal båt med en bilmotor där bak, de kallas longtail, med Tuk-tuk, färja och till fots.

  Här ser du en vacker lyktstolpe och jag tänkte att så här fina lyktstoplar har vi inte i Sverige. Sedan såg jag glödlampan, hur den var fäst och hur de dragit kabeln dit. Gaaaaah. Detta sätt att hantera elektricitet var tyvärr inget undantag. Trots allt så fungerar ändå det mesta, vilket är ett under i sig. Nästa vecka ska jag bjuda på en bild på deras kabeldragning innen i Bangkok, inte så vacker bild men ändå så fascinerande. Hur som helst var detta en vacker lyktstolpe och jag hoppas du tar dig tid njuta av elektrikerns arbete.

  Den bild du ser är tagen med Sony A7R III + GM 24-70/2,8, 70mm, f/8, 1/640s och ISO 200.

  Klicka här för att se större bild >>

  Klicka här för att se alla bilder från resan >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

 • Panasonic Lanserar!

  Nyhet

  Panasonic lanserar nu Lumix G90 och en ny version av deras populära kitobjektiv LUMIX G VARIO 14-140/3.5-5.6 II ASPH POWER O.I.S. Detta bevisar att Panasonic fortfarande satsar på M4/3 tillsammans med nya fullformat Lumix S-serie vilket vi tycker är helt rätt då deras G-serie är riktigt bra och tilltalar många tack vare ett lägre pris och smidigt format.

  Panasonic Lumix G90 är en stor uppgradering från den äldre G80, rent estetiskt ser de ganska lika ut men G90 har fått en helt ny kropp tillverkad med starkare materialer och en vädertätning som gör den tålig mot vatten och smuts. Den har en helt ny sensor på 20,3MP utan lågpassfilter och 5-axlig Dual I.S 2. Seriebildstagning har även ökat till 9 bilder/s med AFS och 6 bilder/s i AFC med en buffert på 600 JPEG eller 30 Raw. 

  G90 har fått en hel del videoegenskaper från GH5 vilket gör den till en riktigt stark hybridkamera. Den får självklart 4K video i 30p och full HD med möjlighet till 120fps slowmotion vilket är mycket bra, men ännu bättre så får den 4:2:0 / 8 bit och V-Log L-funktion förinstallerad i kameran vilket är en stor bonus för filmproducenter.

  Vi ser fram emot att testa denna kamera då det är en hybridkamera som tar starka egenskaper från G9 och GH5 i ett smidigt, prisvärt paket.

  Läs mer och beställ här: Panasonic Lumix DC-G90 + G Vario 14-140/3,5-5,6 ASPH POWER OIS

 • Test: Panasonic Lumix S 24-105/4 Macro O.I.S

  Test

  Nu har leveranser börjat på nya Panasonic S-serie och vi ser fram emot att se vad ni tycker om detta system. Nu släpper vi vårt test på Panasonic Lumix S 24-105/4 Macro O.I.S, vilket förmodligen är det objektiv de flesta kommer köpa till sin nya Lumix S-kamera.

  Mats skriver: En relativt ljusstark normalzoom är en perfekt allroundoptik för bilder på normalavstånd, landskap, gatufoto, resor och porträtt. Som väntat är detta en genomtänkt och påkostad konstruktion. Autofokusen drivs av en tyst och snabb linjär fokuseringsmotor. Denna motor utför även fokuseringen vid manuell fokusering, så kallad focus-by-wire.

  Läs hela testet här: Panasonic Lumix S 24-105/4 Macro O.I.S

 • Fotohistoria: Movikon 8

  Zeiss tillverkade många kameror på 1950-talet och Zeiss Movikon 8 är en av de mest udda men också en av de mest intressanta konstruktionerna som lämnat Zeiss Ikons fabrik.

  Zeiss grundades i Jena, Tyskland 1846 av Carl Zeiss. Zeiss Ikon grundades 1926 genom att slå samman fyra tyska kameratillverkare, Contessa-Nettel, Ernemann, Goerz och Ica, med hjälp av kapital från Zeiss. Den kamera vi ska titta närmare på idag kommer från 1952 och är en 8mm filmkamera. 

  Zeiss Movikon 8 är en mycket gedigen kamera. Den är byggd av tjock metall och väger hela 1022 gram trots sin ringa storlek. Kameran saknar inbyggd ljusmätare. Avstånd och bländare ställs självklart in på objektivet. Närgränsen går ner till 0,2m. Byggd i Stuttgart. Det finns serienummer både på kamerakroppen och dess bakstycke, så att man ser att de överenstämmer med varandra. Den har en fjäderdriven motor och använder dubbel-8 film.

  Det finns två vred på kamerans topp. Med det vänstra ställer du stillbild för stopmotionfilm eller för kontinuerlig filmning. Den högra är avtrycket. Genom att vrida så låser eller låser upp avtrycket, och du filmar genom att trycka hela vredet åt höger. En udda men väl fungernade lösning på en udda men väl fungerande kamera. Det är imponernade att fjäderverket fortfarande fungerar med tanke på att kameran är 67 år gammal. Vårt exemplar som du ser på bilderna är skick som ny. Den kan inte vara använd många gånger om den ens är använd.

  En kul kamera i en samling. Speciellt med den mycket udda filmbanan. Priserna ligger mellan 200kr upp till 2000kr men du får ett bra exemplar ofta kring 500-900kr och mer ska du absolut inte betala.

  Du kan se 6 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Test: Huawei P30 Pro

  Test

  40MP i en mobilkamera tycker vi är riktigt coolt, Huawei har ett stort sammarbete med Leica och är därför en av de bästa när det kommer till mobilkameror. Idag släpper vi vårt test på Huawei P30 Pro!

  Johan skriver: Direkt när man plockar upp den ur kartongen för första gången så känner man igen att det är en premiumtelefon med en välkänd, snygg design. Skärmen fortsätter vara en AMOLED-skärm men är nu tillverkad av Samsung som gör några av de bästa skärmarna på marknaden. Man fortsätter sin trippelkombo från Leica med en 40MP f/1.6 vidvinkel, 20MP f/2.2 ultravidvinkel och en telezoom på 8MP f/3.4 som denna gång ger 5x optisk zoom och 10x hybridzoom

  Läs hela testet här: Huawei P30Pro 256GB Svart​​

 • Test: Olympus M. Zuiko Digital ED 12-200/3,5-6,3

  Test

  Värmen börjar krypa fram och Mats varit ute och testat nya Olympus M. Zuiko Digital ED 12-200/3,5-6,3. Ett mycket trevligt och användbart zoomomfång som passar de flesta typer av fotografering.

  Mats skriver: Ett imponerande zoomomfång som är förhållandevis kompakt och lätt, en lämplig reskamrat. Objektivet är till stor del byggt av plastmaterial, men känslan i optiken är bra och även fast den inte tillhör Olympus PRO serie så har den ändå damm-, stänk- och köldskydd i samma kaliber, bajonettfattningen är i metall. På korta brännvidder från 12mm och upp till ca 25mm ser det mycket bra ut till stor del av bilden, och speciellt om man bländar ner runt f/5,6.

  Läs hela testet här: Olympus M. Zuiko Digital ED 12-200/3,5-6,3 (för Micro 4/3)​

 • Nyhet från Canon!

  Nyhet

  Canon presenterar en ny direktbildskamera, Canon Zoemini C som ger dig möjlighet att ta en bild och skriva ut den direkt i ett mycket smidigt format.

  Kameran har en 5MP sensor och en Micro SD kortplats för att kunna spara ned och exportera dina tagna bilder. Den har även en frontmonterad spegel som gör det enkelt att ta selfies själv eller med dina vänner. Den använder Zink-teknik i pappret som är utan bläck samt smuts och vattenavvisande. En trevlig kamera som är betydligt mindre och smidigare än andra direktbildskameror samt ger möjlighet till att spara bilden för att ladda upp på socialamedier.

  Zoemini C finns i fyra färger - gul, havsblå, mintgrön och rosa

  Läs mer här: Canon Zoemini C, havsblå

 • X-files: Rom

  Jag var på en weekend i Rom i februari och även om det inte var en fotoresa så blev det en del bilder. Självklart mest av familjen men jag tänkte dela med mig av några andra bilder.

  Rom är en intressant stad att besöka. Man kan vandra i dagar runt omkring. Vi var där över en weekend. Jag tänkte att någon kanske tycker det är kul att se lite bilder, och jag har plockat ut några bilder som jag tyckte var intressanta och jag hoppas att du också ska tycka att någon av dem är intressant. 

  Se alla bilder >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

 • Panasonic Lumix S video-uppgradering

  När Panasonic släppte sin nya fullformats-serie Lumix S berättade de även att det kommer finnas möjlighet att uppgradera videofunktionerna i kamerorna, och nu har de släppt information om vad denna uppgradering gör.

  Denna uppgradering kommer att kunna köpas till din S1 eller S1R, förmodligen på samma sätt som man uppgraderar GH5 med V-log. Det är oklart vad denna uppgradering kommer kosta men det ser ut som säljstart blir kring sommaren. 

  Det här ingår i uppgraderingen:

  • 4:2:2 10-bit 4K 24p/30p intern inspelning
  • 4:2:2 10-bit 4K 60p via HDMI
  • V-Log

  Dessa specifikationer kan ändras till säljstart

  Redan på måndag får vi första leverans på dessa kameror och ni som har förbeställt får era exemplar direkt. Vi har en trade-in kampanj som ger dig 2000kr rabatt om du byter in din gamla utrustning och köper en S1 eller S1R + objektiv, har du svårt att bestämma dig eller vill veta mer om kameran kan du läsa vårt test här nedan.

  Mer information: Panasonic inbyteskampanj

  Läs vårt test: Panasonic Lumix DC-S1R kamerahus

 • Test: Tokina Firin 20/2 FE AF för Sony E-fattning

  Test

  Nu släpper vi testet på Tokina Firin 20/2 FE med autofokus. Ett modernt och snyggt objektiv som presterar bra i alla områden, detta är ett mycket bra alternativ till motsvarande objektiv från Sigma och Zeiss.

  Mats skriver: Tokinas autofokusversion av sin skarpa 20mm-optik för Sonys fullformatskameror med E-fattning. Den optiska konstruktionen är i stort identisk med den manuella versionen av optiken, men AF-objektivet har fått en ny yttre design där man bland annat tagit bort vredet för manuell bländarinställning och flyttat fokuseringsvredet. Tokina Firin 20/2 FE är byggd till större del av metall och ger ett robust intryck. ​​Redan på full öppning är skärpan i mitten av bilden mycket bra.​

  Läs hela testet: Tokina Firin 20/2 FE AF för Sony E-fattning test

 • Fotohistoria: Jupiter-9

  Ännu en gammal rysk optik. Nu ska vi se vad som gör Jupiter-9 till en kultoptik. Har den en enastående skärpa? En speciell charm? Helt kass?

  Jupiter-9 är en 85 mm f/2 teleoptik som är tillverkad i dåvarande Sovjetunionen. Konstruktionen baseras på Zeiss Sonnar och högst troligt så stal ryssarna ritningarna i efterdyningarna av andra världskriget. Produktionen började 1948 och då kallades objektivet för LC-85 och fanns till både Zorki and Kiev. Objektivet har 7 linselement i tre grupper och yttersta elementet är av singeltyp. Följande element sitter i två grupper om 3 element vardera. Alla versioner av detta objektiv har antireflexbehandling. De är dock väldigt känsliga för motljus. Från början tillverkades de av LZOS-fabriken i Lytkarino. De hade då M39-gänga och senare M42. Jupiter-9 tillverkades framöver också i Arsenal-fabriken i Kiev, Ukraina. Då för Kiev mätsökarkameror med Kiev/Contax bajonettfattning och senare även för Kiev Automat spegelreflexkameror med dess egen fattning, och den versionen hade ingen bländarring då det styrdes från kameran. Det finns också en udda version till Narciss kompakta kameror som använde 16mm film och hade M24 gängfattning. De tidigaste versionerna av Jupiter-9 var i polerad aluminium. Senare versioner var svarta. De för mätsökarkameror hade en närgräns på 1,15m, medan de med M42 för Zenit systemkameorr hade en närgräns på 0,8m.

  Klicka här för att se test och bilder >>

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • PhotoExpo 2019 - spara datumet!

  Vi vill redan nu passa på att bjuda in dig till vår stora mässa PhotoExpo! Den går av stapeln den 26 oktober i Umeå och kommer att bli en riktig höjdpunkt för dig som gillar foto, film och mingel med likasinnade. Kom och se de allra senaste nyheterna.

  För fjärde året i rad anordnar vi detta event och i år kommer du att få föreläsningar och upplevelser under temat UTBILDNING & INSPIRATION. Har du inte upplevt vår mässa så rekommenderar vi dig att boka in det här i kalendern redan nu. Gör ett besök hos oss i höst och passa på att ta en helg i charmiga Umeå. Klickar du in på länken här nedan hittar du även några erbjudanden på hotellövernattningar. 

  Du vet väl om att PhotoExpo och föreläsningarna är gratis. 
  Läs mer om PhotoExpo här.

  Varmt välkommen!

   

 • Profoto lanserar!

  Nyhet

  Profoto släpper idag en ny typ av trådlös sändare till deras blixtar som de kallar Connect. Den har inga knappar utan man styr allting genom telefonen via en ny app.

  Sändaren har tre lägen, off, auto och manual. Auto är helt enkelt TTL läge vilket gör att kameran mäter ljuset själv och blixten ställer in sig efter det. Om du behöver eller vill ställa ljuset själv så ansluter man telefonen till Profoto Connect och ändrar inställningar i deras nya app, finns för iPhone och kommer till android senare.

  Denna enhet gör det otroligt lätt för dig som vill använda blixt men kanske inte har lärt dig hur man ställer in blixtar eller behöver en mindre och smidigare sändare på kameran.

  Connect kommer till Canon, Nikon, Olympus, Sony och Fujifilm

  Läs mer här: Profoto Connect

 • Sony lanserar!

  Nyhet

  Sony lanserar nu version II av deras minsta kompaktkamera RX0. Denna kamera kategoriserar sig som en kompaktkamera men har alla funktioner och en bildkvalitet som utklassar alla actionkameror. RX0 II har en stor 1" sensor och en Zeiss optik.

  Nya modellen har samma optik och samma utseende men läser man specifikationerna så ser man att det är en rejäl uppdatering.

  Vad är nytt med Mark II?

  • Uppdaterad sensor
  • BIONZ X bildprocessor
  • Elektronisk bildstabilisering
  • Vikbar skärm
  • Intern 4K videoinspelning

  En uppskattad nyhet på RX0 II är den vikbara skärmen vilket gör att den här kameran kanske är en av de bästa valen för en vloggare. Kameran ger en grymt bra bildkvalitet samt är liten och lätt att ta med sig. Sony har även implementerat sin välfungerande ögonautofokus.

  Läs mer här: Sony RX0 II

 • Test: Ricoh GR III

  Test

  Vi blev mycket glada när en ny Ricoh GR blev lanserad då det är en riktigt charmig kamera som är underskattad av många, idag släpper vi vårt test för att se om Ricoh har klarat av att driva tekniken framåt men fortfarande behålla känslan av GR.

  Mats skriver: Precis som alla tidigare Ricohs GR-versioner känns också GR III robust byggd med fin känsla i knappar och reglage. Den är verkligen fullspäckad med funktioner av alla de slag. Den får till och med vissa systemkameror att framstå som funktionsfattiga. Det kan vara lätt hänt att det uppstår nostalgiska känslor med GR III. Ricohs GR-modeller har nämligen funnits nästan lika länge som Cyberphoto sålt kameror på webben.

  Läs hela testet här: Ricoh GR III test

 • Vinn SkiPass på Kläppen!

  Följ oss på instagram och delta i tävlingen där du och två vänner kan vinna varsitt SkiPass på Kläppen till ett värde av 430:-/st

  Bilden är tagen med en Sony A7R III tillsammans med Sony FE 70-200/2,8 GM. En unik kombo för sportfoto då kameran klarar av 10 bilder/s i 42MP RAW med otrolig skärpa. Skidfoto kan vara klurigt att få till snyggt då bakgrunden ofta är skog vilket lätt blir klottrigt. För att ta bilden ställde jag mig mitt i den branta landningen för att komma så lågt som möjligt och få med topparna av träden för att ge bakgrunden mer dynamik.

  Hur deltar jag i tävlingen? Följ oss på instagram @cyberphoto_se och tagga två kompisar samt kommentera varför just ni ska vinna dessa SkiPass på kläppen.

  Följ oss här: @cyberphoto_se

 • X-files: Bungalow

  Bungalow säljes. Strandtomt. Öppen planlösning. Passar ej för möbler med hjul. Veranda runt huset. Bättre pris vid snabb affär.

  Jag gjorde ett kort besök i Bangkok med Sony och en av dagarna hade vi en photoshoot i form av sightseeing på en sån där smal båt med en bilmotor där bak, de kallas longtail. Det var fascinerande att åka genom kanaler och floder och se den delen av Bangkok.

  Den bild du ser är tagen med Sony A7R III + GM 24-70/2,8, 24mm, f/5,6, 1/500s och ISO 200. Den är tagen från en gungande båt i rätt hög hastighet så skärpan är nog inte helt perfekt. En bild kan vara värd att se även om den inte är tekniskt perfekt.

  Klicka här för att se större bild >>

  Klicka här för att se alla bilder från resan >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

 • Celestron Digiscopingadapter

  Detta är den största nyheten inom digiscoping på länge och med dagens fina mobilkameror så kommer du att kunna få riktigt bra bilder, oavsett om det är på fåglar eller planeter.

  Äntligen är den här. Celestrons smarta digiscopingadapter för smartphones. Den stora skillnaden mellan denna adapter och andra liknande produkter är att den går att justera i både höjd, sida och djup. Detta är helt avgörande för att lyckas få till riktigt bra bilder. Den andra stora fördelen är att den passar på okular mellan 35mm-60mm och med medföljande adapterring så passar den till och med okular med måttet 25mm. Detta innebär att du kan plåta genom tukkikare, handkikare, kikarsikten och till och med stjärnkikare.

  Beställ här: Celestron NexYZ 3 Digiscopingadapter

 • Test: Fujifilm X-T30

  Test

  Idag släpper vi test på nya Fujifilm X-T30, en mindre modell som har fått ärva sensor, processor och AF-system från storebror X-T3 vilket gör detta till en förvånandsvärt prisvärd kamera.

  Mats skriver: Bildmässigt märker man ingen som helst skillnad mot den dyrare X-T3:an, och kanske inte så konstigt eftersom båda är försedda med samma typ av sensor och processor. Dessa två Fuji-modeller ger fantastiskt rena och fina bilder. Filmkvaliteten blir också riktigt bra, speciellt i 4K. Vid sämre ljusförhållanden ser det också bara fint ut på höga ISO tack vare kamerans låga brusnivåer.

  Läs hela testet: Fujifilm X-T30 kamerahus svart test

 • Fotohistoria: Hilkaflex

  Som svensk, i alla fall som norrlänning, så är namnet Hilkaflex lite lustigt även om varken ordet eller huvudbonaden hilka knappt används längre. För er yngre som funderar vad en hilka är så är det när en kvinna viker en halsduk på hälften och sätter den över håret och knyter antingen under hakan eller i nacken. Men låt oss kolla in Hilkaflex!

  När jag började forska kring denna kamera så framgick det helt klart att detta är inte en vanlig kamera. Det finns knappt någon information alls om den. Det visade sig att det är samma kamera som Toyocaflex men är namnändrad för en viss leverantör. Vid djupare efterforskning så upptäckte jag att denna kamera såldes under en hel andra namn också, nämligen dessa: Accurafle, Crownflex, Daflex, Deitzflex, Europaflex, Hacoflex, Kinoflex, Lionflex, Metarflex, Metascoflex, Miloflex, Mirroflex, Novelties, Prince Junior, Proskar, Rippaflex, Skyflex, Starflex, Trioflex och Zenoflex. Det framgår inte om alla är helt identiska men det är en imponerande mängd namn i alla fall.

  Hilkafelex är från Japan och troligen från 1955. Jag upptäckte att den fanns med olika objektiv. Vårt exemplar har en Owlar Anasigmat 8cm f/3,5. Den fanns också med Tri-Lausar Anastigmat 8cm f/3,5. Kameran har en centralslutare med 1/300s - 1s samt B. 

  Allt detta ledde mig fram till vem som var den verkliga tillverkaren var, ett litet japanskt märke med namnet Tougodo. Ett företag jag aldrig hört talas om tidigare så det var lite spännande. Eftersom jag nu hittat mer om denna udda kamera så tänker jag berätta en del om företagets historia. 

  Företaget Tougodo grundades 1930 av tre svågrar: Nagatsuka Masanori (長束正規), Tanaka Kōichi (田中幸一) och Toyota Yoshio (豊田義雄). Huvudkontoret låg i Omote-Jinbōchō (表神保町), i distriktet Kanda (神田区) i Tokyo. Nagatsuka var född i Kagoshima (鹿児島) och han namngav företaget Tougodo (東郷堂, Tōgōdō, vilket betyder "Tōgō företag") och Tougo (Tōgō) kameror efter Admiral Tōgō Heihachirō (東郷平八郎) som vann mot ryssarna 1905 vid slaget om Tsushima in 1905. Deras första kameror använde något som kallades "no-need-darkroom process", en idé som Nagatsuka köpt av okänd person.  

  Jag kan berätta lite kort om "no-need-darkroom process". Det fungerade som så att filmen såldes i ljustäta pappersark. När arket sattes i kameran så gled pappret undan och blottade filmen sedan när det togs ur kmaeran igen så gled filmen in i papperet igen. Efter exponeringen så sänktes arket i rödfärgad framkallningsvätska som innehöll ämnen som desensibiliserande, dvs gjorde filmen mindre känslig för ljus. Förmodligen så användes fenosafranin, kanske i en blandning med chrysoidine. Båda var röda färgämnen. Sedan sänktes filmen i fix och befriades från sitt pappersskydd. Sedan vaer det bara att skölja negativet och låta det torka. Oftast så gjorde man bara en kontaktbild från negativet vilket i sin tur kunde göras på samma sätt i dagsljus. Fotopapper fanns för både naturligt ljus och för konstljus. Det för naturligt ljus var dyrare. De som sålde Tuogo kameror brukade demonstrera dem utanför sina butiker. Kunden fick med sig en bild som han bara behövde skölja i 2 timmar och torka när han kom hem.

  Företaget Murakami var först med att släppa en kamera för "no-need-darkroom process", den kallades It. Man gissar att Nagatsuka köpte patentet av Murakami men det är inte bekräftat och kommer nog aldrig att bli det heller. Detaljer försvinner i historien. Tougodo kontaktade kameradistributörer men ingen var intresserad då de ansåg att Tougo-kameror var mer leksaker än kameror. Det gjorde att Tougodo vände sig direkt till fotoaffärer men också till leksaksaffärer, klockaffärer och radioaffärer.

  Japanska flottan ville att företaget skulle sluta använda Tōgō's namn. Nagatsuka ansåg att ett namnbyte skulle ha stora negativa effekter på försäljningen så han och några andra från Tougodo besökte admiralen i hans eget hem och bad honom om hans tillåtelse vilket de också fick. Admiral Tōgōs sekreterare admiral Ogasawara Naganari skrev en licens till Tougodo. 

  Tougodo hade svårt att få fram tillräckligt med film. De försökte film från ett företag med namnet Konishiroku med det lyckades inte så det slutade med att de importerade film från Gevaert i Belgien. Bara som en parentes så gick Gevaert senare i hop med Agfa och blev Agfa Gevaert. Senare så köpte Tougodo film från Fuji istället på grund av den politiska situationen som var vid den tidpunkten. Filmen skars och monterades på pappersblad i fabriken i Kanda. Troligen så tillverkades alla kemikalier i den fabriken. Tanaka Kōichi sa senare att den film Fuji levererade på 30-talet var av så låg kvalitet att det knappt gick att göra förstoringar ifrån negativen.

  Från mitten av 1930-talet fram till början av 1940-talet så hette företaget Tōgōdō Shashin Kōgyō K.K. (東郷堂写真工業㈱). 1933 så lanserade de en månadstidning med namnet Shumi. Den gavs ut i över 6 år. 1935 släpper de en ny serie ihopfällbara kameror med namnet Meiko. De använde Meiko filmpack med "no-need-darkroom film". 1937 så ersätts Meiko-serien av Meisupi and Meiritto som använde  2,8×4 cm C-size bladfilm, som var utskuren från Fuji film.

  Under andra världskriget så var företaget ålagt att tillverka krigsmaterial, vilket var delar till flygindustrin. Delar av tillverkningen föredelades till två andra fabriker. En fabrik i Toyohashi som sköttes av Tanaka Kōichi och en fabrik i Yamanashi som sköttes av Toyota Yoshio. Den tredje svågern, Nagatsuka Masanori, stannade i fabriken i Kanda. Den sist nämnda fabriken förstördes helt av allierade bombningar 1944. De tre svågrarna beslöt att upplösa företaget Tougodo 1945. Nagatsuka Masanori lämnade kameratillverkning helt och hållet. Han hade senare en ramaffär i Ginza kring 1955.

  Två skilda företag med namnet Tougodo uppstod efter kriget, och de uppstod från de två fabriker som stod kvar. En i Toyohashi och en i Yamanashi. Vi ska faktiskt följa namnet Tougodo till dess absoluta slut och vi börjar med vad som hände i fabriken i Toyohashi efter kriget. Tanaka Kōichi ledde denna fabrik och de tillverkade cigarettändare och cigarettertuier. 1947 började de tillverka kameror igen och de avsåg att återuppta samma typ av direktförsäljning men de stötte på problem. De hade inte tillräckligt med fabriksbyggnader för sin tillverkning och de fick inte förevisa sina produkter på gatorna för ockupationsmakten. Inflationen gjorde att både personal och annonsering blev dyrt. De bestämde sig då för att agera som en vanlig kameratillverkare och sälja via distributörer. Deras mycket kompakta kamera Hit blev en stor framgång, speciellt via export. 1948 släpptes två nya modeller, Hobix och Bolta. 1949 fick företaget namnet Tōgōdō Seisakusho (東郷堂製作所) och adressen i Tokyo var Chiyoda-ku Kanda Tsukasamachi 1–9 (千代田区神田司町1–9). Förmodligen endast kontor. 1952 ändrades namnet till Tōgōdō Sangyō Y.K. (東郷堂有限会社) och 1957 ändrades namnet till Tōgōdō Kōki K.K. (東郷堂光機㈱). Varumärkena Hit, Hobix, Hobiflex and Toyoca användes för den japanska marknaden. Toyoca står för Toyohashi Camera. Många av Tougodos produkter såldes på export och den mest kända är Toyocaflex 6×6. Fast även om den var mest känd så var inte bara känd under namnet Toyocaflex utan under en stor mängd andra namn, vilket vi nämnde tidigare i detta inlägg. Hilkaflex var en av de namnen. Företaget ändrade sedan namn till Daishin Seiki (大真精機) och de slutade tillverka kameror i mitten av 1960-talet. De tillverkade delar åt Pioneer Corp på 1980-talet. Idag så tillverkar de specialdelar av metall för olika tillverkare.

  Den andra fabriken i Yamanashi leddes av Toyota Yoshio från 1945. Denna andra tillverkare av Tōgōdō kameror hette K.K. Tōgōdō (㈱東郷堂) från 1953. De återupplivade varumärket Meikai till deras Meikaiflex som var en tvåögd spegelreflex. De tillverkade också Muse Flex TLR och Shinkoh Rabbit. Dessa försök att tillverka kameror med framgång grusades 1955, men Toyota Yoshio gav inte upp så lätt och försökte igen och ett nytt företag skapades som förmodligen hette Meikōsha (明興社). De återupplivade varumärket Meisupii. 1971 ska företaget ha bytt namn till Meikai Sangyō (メイカイ産業) och de tillverkade kameror fram till 1980-talet, åtminstone två modeller, Meikai EL och Meikai ELX. Jag förmodar att de sedan gick i konkurs för där slutar alla spår från det företaget.

  Värdet på en Hilkaflex är svårt att sätta då den är så ovanlig. Vi har sett priser från 800kr till 1500kr. Kameran du ser på bilden kommer från vår egen samling.

  Du kan se 7 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • I Rom med Viltrox PFU RBMH 20/1,8 ASPH

  Vår kollega Mikael besökte nyligen Rom och hade med sig Viltrox PFU RBMH 20/1,8 ASPH. Ett manuellt objektiv som är mycket prisvärt tack vare bra prestanda och lågt pris.

  När man åker ut och reser kommer alltid frågan, vilka objektiv ska jag ta med? Denna resa valde jag att ta med Laowa 12/2,8 Zero-D, Viltrox PFU RBMH 20/1,8 ASPH och Sony FE 85/1,4 GM tillsammans med min Sony A7R III. Vidvinkel var det självklara valet eftersom jag åkte till rom och ville fota arkitektur och landskap.

  De flesta dagarna valde jag att endast ta med mig Viltrox 20mm på kameran över axeln för att vi skulle gå mycket och det är skönt att ha så lite utrustning som möjligt med sig. Att endast ha med sig ett objektiv som är 20mm fungerade utmärkt då man har tillräckligt vidvinkel till landskap och tack vare den stora bländaren får man fin bokeh vid porträtt eller närliggande motiv.

  Viltrox PFU RBMH 20/1,8 ASPH är ett utmärkt objektiv då det är skarpt, välbyggt och relativt billigt. Enda nackdelen jag hittar med objektivet är att det inte har autofokus, dock när man fotar arkitektur eller landskap spelar det inte så stor roll då man oftast vill sätta fokus själv men det hade ibland varit skönt att ha. Jag rekommenderar det här objektivet starkt till er som vill ha ett trevligt vidvinkelobjektiv och som inte är i behov av autofokus.

  Läs mer om: Viltrox PFU RBMH 20/1,8 ASPH för Sony E-fattning

 • Test: Voigtländer Hyper Wide Heliar 10/5,6 Asph, för Sony E

  Test

  Idag släpper vi vårt test på ett annorlunda objektiv, Voigtländer Hyper Wide Heliar 10/5,6 Asph, för Sony E. Ett raktecknande supervidvinkel som presterar förvånandsvärt bra trots sin lilla storlek.

  Mats skriver: Mycket högkvalitativ ultravidvinkel för Sonys kameror med E-fattning. Både mekaniskt och optisk är detta en mycket genomtänkt och välbyggd optik, som även presterar mycket bra bildmässigt.​ Bäst skärpa i mitten och till större del av bilden får man redan på största bländaröppning f/5,6. Optiken har ett ovanligt kompakt och smidigt format, bland annat tack vare användningen av ett asfäriskt linselement - som samtidigt korrigerar för oönskad sfärisk aberration.

  Läs hela testet här: Hyper Wide Heliar 10/5,6 Asph, för Sony E test

 • Canon EOS RP + 40mm pancake = sant

  Nya Canon EOS RP lanseras med en EF-adapter som standard och vi har hittat en ny favoritkombo för Canon EOS RP tillsammans med Canon EF 40/2,8 STM.

  När Canon EOS RP lanserades så ställde sig många frågan varför Canon lanserar en instegskamera när det bara finns professionella RF-objektiv till den. Tanken är att du som har EF objektiv sedan tidigare ska kunna använda dessa tillsammans med adaptern som följer med, vilket är en bra lösning tills dess att Canon har släppt objektiv som passar EOS RP till både storlek och pris.

  EOS RP är mindre och smidigare än sin storebror EOS R, så vi testade med att para ihop EOS RP med en Canon EF 40/2,8 STM. Det finns ett litet och billigt objektiv till RF fattning, RF 35/1,8 Macro men det är ändå större, tyngre och betydligt dyrare än EF 40/2,8 STM.

  Som du ser på första bilden här ovan så är den kombinationen riktigt smidig, speciellt med tanke på att det är en fullformatskamera. Vi tycker att Canon EOS RP är en mycket intressant kamera som tar bra bilder, och tillsammans med EF objektiv så blir den av de mest prisvärda fullformatskamerorna för tillfället.

  Bild två tagen med Canon EOS RP + 40mm f/2,8

  Läs mer: Canon EOS RP kamerahus + EF till EOS R-adapter + EF 40/2,8 STM

 • X-files: 100-200

  Jag har nu använt Fujinon GF 100-200/5,6 R LM OIS WR en tid och det är en alldeles fantastisk glugg. Kameran du ser på bilden är en Leica M1 från 1959 och objektivet är ett Voigtländer Heliar 50/3,5 från 2018.

  Jag blev glatt förvånad över de bilder som Fujinon GF 100-200/5,6 R LM OIS WR ger och jag är nu rent av imponerad. Det är verkligen galet bra, och har dessutom med en bokeh som närmast kan beskrivas som underbar. Jag tog den bild du ser lite mer på prov för jag ville se dels hur mycket skärpedjup det ger på 200mm och dels se hur bokehn ser ut. Så jag ordnade ett motiv med djup i bilden och satte motivet mot den absolut värsta bakgrund jag kunde hitta. En gran som var bitvis stäckt av snö. Hade hellre haft ett lövträd men det är fel årstid för det. Löv och granbarr kan ge riktigt hemsk och gryllig bakgrund men GF 100-200/5,6 R LM OIS WR hade inga alls problem med det. Skärpan sitter klockrent på mössan där jag satt den och sedan når skärpedjupet vid f/5,6 nästan ut på Voigtländerobjektivet, inte ända fram till objektivets frontring. Skulle jag tagit denna bild för motivets skull så hade jag nog behövt blända ner till f/8 eller f/11.

  Fokuseringen är snabb, och när du zoomar så ändrar inte objektivet längd samt att vikten är förhållandevis låg. Även om det ingår ett rejält stativfäste så kommer jag nog att mest ha det avmonterat för att spara vikt. Eftersom objektivet har inbyggd bildstabilisering så behövs inte stativ i samma utsträckning. 

  Kort sagt: Detta objektiv är fantastiskt bra! 

  Klicka här för att se större bild >>

  Läs mer här: Fujifilm GF 100-200/5,6 R LM OIS WR >>

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 100-200/5,6 R LM OIS WR, 200mm, f/5,6, 1/800s och ISO 100.

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

  /Thomas

 • Samyang lanserar!

  Nyhet

  Samyang lanserar idag Samyang AF 85/1,4 till Sony FE. Ett objektiv som redan finns till Canon EF men nu också till Sony E för fullformat, ett mycket prisvärt alternativ till Sonys stora och dyra 85/1,4 GM

  Samyang har i det sista gått starkt in i sin serie av AF objektiv och hittills har dom gjort mycket prisvärda objektiv. Bra objektiv till bra priser är alltid populärt, vi ser att det här objektivet tillsammans med en Sony A7 II eller A7 III kan bli en stark kombo.

  Läs mer: Sony A7 III

  Samyang AF 85/1,4 är mest prisvärd i sin klass och ett bra alternativ för dig som vill ha ett bra porträttobjektiv men ändå få en rimlig prislapp. Tidigare AF objektiv från Samyang har varit mycket prisvärda med bra bildkvalitet och så torde dert vara även denna gång och så fort vi får in ett skarpt exemplar kommer vi att göra ett utförligt test.

  Läs mer här: Samyang AF 85/1,4 FE för Sony E-fattning​

 • Test: Gopro Hero 7 Black

  Test

  Nu släpper vi vårt test på Gopro Hero 7 Black. En hel del nya funktioner som HyperSmooth, TimeWarp och bättre bildkvalité vilket innebär en större uppgradering än tidigare modeller men behåller samma Gopro-känsla som många har lärt sig att älska.

  Mats skriver: Med det nya GP1-chippet från Hero6 Black och ett utökat RAM-minne är Hero7 Black den bästa Hero-kameran som tillverkats enligt GoPro själv. Med en avancerad processor har Hero7 Black fått en förbättrad bildkvalitet.​ HyperSmooth-funktionen i GoPro Hero7 Black ger en märkbart förbättrad stabilisering jämfört med alla tidigare GoPro-modeller, och är nu mer effektiv än till och med Sonys optiska Boss-stabilisering som sitter i X3000-modellen. ​

  Läs hela testet här: GoPro Hero 7 Black test

 • Fotohistoria: Certo Dollina

  Det är nog inte många som hört talas om Certo Kamera Werk, men de var framgångsrika kameratillverkare under lång tid.

  Historien börjar redan 1902 när Alfred Lippert och Karl Peppel grundar företaget i Johannstadt som ligger nära Dresden. Jag veet inte om du har lagt märke till att många tyska kameratillverkare var placerade i Dresden innan andra världskriget. Redan 1905 var de tvungna att flytta till större lokaler och nu hamnade de i Großzschachwitz. Ungefär samtidigt börjde de använda namnet Certo. Det namnet kommer från latinets certo som betyder säker. 

  Den kamera du ser på bilden kommer från vår egen samlling och är en Certo Dollina 0 från 1938. Detta var en enklare modell med ljussvagare optik och ingen mätsökare. Objektivet på vårt exemplar är en Anastigmat Kafotar 5cm f/4,5. En enkel optik med tre linser. Denna modell fanns med två olika objektiv och fyra oika slutare. Detta exemplar klarar 1/25-1/100s samt B och T. Efter alla dessa år, 81 år för att vara exakt, så fungerar slutaren fortfarande. Det är faktiskt imponerande. Lägg även märke till den Art Deco-inspirerade frontplåten runt objektivet.

  Under andra världskriget så gömde de tillverkningsmaskiner hemma hos lojala medarbetare och efter kriget kunde de ta upp tillverkningen utan större problem. Tyvärr så befann de sig nu under sovjetiskt styre och tillverkade cigarettmaskiner. Certo registreades som privat företag och de började tillverka kameror igen. 1968 införlivades Certo i VEB Pentacon Dresden. Pentacon använde namnet Certo till billiga plastkameror under 1970-talet men slutade använda namnet 1982. Pentacon gick i förlust hela 1980-talet och efter Sovjetunionens fall så till slut upplöstes Pentacon 1991.

  Certo tillverkade bra kameror av bra kvalitet. Om de är poplulära som samlarkameror är svårtr att säga för de flesta känner inte till Certo och de få samlare som riktat in sig på Certo är väldigt hängivna.

  Du kan se 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. 

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Smidigt, snyggt och nödvändigt

  Ibland ryms inte allt man vill ha med fotoväskan och ibland är det svårt att hålla ordning. En extra liten väska som man sätter utanpå kan många gånger lösa problemet. Denna Lowepro väska passar perfekt till minneskort, batteri, snabbplattor och mediciner.

  Många av oss fotografer vill ha väskor där man får med allt, man vill ha med kamera, objektiv, laptop, laddare, adaptrar och mycket mer. Det kan vara svårt att hitta en väska som du får plats med precis allt du vill ha med. Lowepro gör många fina väskor men ofta så är det något tillbehör man inte riktigt vet vart man ska placera. En klockren lösning som en av våra kollegor använder är Lowepro D-Pods 10 som fästs i molly-systemet på hans Lowepro ProTactic BP 450 AW.

  Läs mer om: Lowepro ProTactic BP 450 AW II

  Han använder två väskor fäst på baksidan och ena är fylld med ett extrabatteri, minneskort och putsduk. Den andra agerar som första hjälpen med plåster, Alvedon, Samarain och sårtvätt. Det blir lättillgängligt om du behöver komma åt det i hast men även rätt skönt att slippa öppna hela väskan för att komma åt ett litet fack. Vad skulle du ha i din?

  En smart lösning för många och det bästa av allt är att den är väldigt billig, endast 49:-

  Läs mer och beställ här: Lowepro D-Pods 10 för 49kr

 • Test: Tokina opera 50/1,4 FF

  Test

  Nu släpper vi testet för Tokinas första objektiv i deras nya Opera-serie, Tokina opera 50/1,4 FF. Ett objektiv som ska konkurrera direkt med Sigma ART och Tamron. Har Tokina vad som krävs för att stå fast mot hård konkurrens?

  Mats skriver: Tokina tar upp kampen om fullformatsmarknaden på allvar med Opera-serien. Tanken är att objektiven i denna serie ska ha mycket höga optiska prestanda och matcha de dyraste, mest högupplösta fullformatskamerorna på marknaden. Tokina Opera 50/1,4 FF är en mycket robust och välbyggd optik som dessutom är vädertätad, vilket de flesta övriga fasta normalobjektiv saknar.

  Läs hela testet här: Tokina opera 50/1,4 FF för Canon EF test

 • Test: Samsung Galaxy S10+

  Test

  Nu har vi testat helt nya Samsung Galaxy S10+. En smartphone som har mycket att uppfylla i dagens konkurrens men redan vid första blicken ser vi att Samsung släpper sin bästa smartphone hittills.

  Tobias skriver: Det är sällan värt att byta från föregående generation till en ny modell idag. Skillnaderna är i regel för små för att vara värda den investeringen men den här gången är skillnaden i upplevelse relativt stor så använder du din smartphone mycket och gillar ny teknik så är S10+ en telefon att byta till förutsatt att du gillar Samsung.

  Läs hela testet här: Samsung Galaxy SM-G975 S10+ 128GB Svart test

  Läs mer om skillnader mellan S10e, S10 och S10+: Samsung lanserar Galaxy S10​

 • X-files: Öde

  Det finns massor av ödehus i norrland men detta ödehus återfinns i Thailand.

  Jag var på en fabriksresa med Sony i slutet av februari och förutom besök på deras fabrik så gjorde vi lite sightseeing i Bangkok. Bilden är tagen med Sony A7R III + GM 24-70/2,8, 38mm, f/8, 1/200s och ISO 100. Bangkok är en extremt varierande stad, allt från lyx till plåtskjul. Jag gillade detta övergivna hus, det måste ha varit vackert en gång i tiden. Kul att det inte förfallit mer ändå. Fukten och värmen brukar bryta ner hus ganska snabbt. 

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

  /Thomas

 • Test: Sony A6400

  Test

  Idag släpper vi vårt test på A6400, det nyaste tillskottet i Sonys populära instegsserie. Kamera har ändrats väldigt mycket utseendemässigt och frågan är om Sony har lyckats att uppdatera innehållet tillräckligt mycket för att motivera en uppgradering.

  Mats skriver: Man får väldigt mycket kamera i ett kompakt format med Sony A6400, och särskilt med tanke på att A6400 räknas som instegsmodell bland Sonys APS-C-kameror. Alltså en instegsmodell som på flera sätt kan mätas sig mot betydligt större, dyrare och mer professionella modeller, och som förutom inbyggd stabilisering klår deras APS-flaggskepp A6500 på flera punkter.

  Läs hela testet här: Sony Alpha A6400 test

 • Fotohistoria: Minolta Miniflex

  Detta är en charmig liten kamera från 1959. Gillar du färgsättningen?

  Minolta Miniflex är inte helt vanlig. Den tillverkades 1959 av Chiyoda Kōgaku Seikō. Den använder 127-film och ger 4x4cm negativ. Det är ingen tvekan om att den är ett direkt svar eller kanske snarare vad man säger idag, en rip-off, av Rolleiflex baby Grey som kom redan 1957. 

  Objektivet för fotografering är ett Minotla Rokkor 60/3,5 med fyra linselement medan objektivet för att titta genom är ett Minolta Rokkor 60/2,8 med tre linselement. Båda objekiven har serienummer. Slutaren är en Optiper Citizen MVL som klarar 1/500s ner till 1s. Minolta Miniflex är en rätt enkel konstruktion med ratt för fokusering och ratt för frammating.

  Dessa kameror ligger kring 7000-10000kr på den internationella marknaden men bara kring 2000kr i Europa. Vad den egentligen är värd är väl upp till vad en köpare vill betala. En sådan här fin kamera skulle platsa i alla kamerasamlingar men priserna ligger omotiverat höga. Tydligen så ska max 5000 exemplar ha tillverkats och det har självklart en påverkan av priset.

  Du kan se 12 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Test: Fujifilm GF 100-200/5,6 R LM OIS WR

  Test

  Det populäraste objektivet till Fujifilm GFX är kitzoomen GF 32-64/4 tack vare dess smidiga form och otroligt bra bildkvalitet, vi har nu testat Fujifilms andra zoom till GFX systemet. Kan nya Fujifilm GF 100-200/5,6 R LM OIS WR hålla måttet och komplettera objektivparken för dig med en Fujifilm GFX?

  Mats skriver: Som vanligt när det gäller Fujis finare objektiv kan man räkna med en mycket rejäl och välbyggd konstruktion mestadels i metall. Bra byggkvalitet brukar innebära stort och tungt men objektivet är förvånansvärt kompakt i jämförelse med deras andra teleobjektiv med 120mm och 250mm. Att Fujifilms GF-objektiv presterar fantastiskt bra optiskt är väl knappast någon nyhet vid det här laget, och skärpan i GF100-200/5,6 R LM OIS WR är bevisligen också riktigt  bra redan på största bländaröpning från kant till kant, och speciellt på de kortare brännvidderna.

  Läs hela testet här: Fujifilm GF 100-200/5,6 R LM OIS WR

 • Grundkurs i kamera & foto

  Nu på torsdag kl 18:00 kör vi vår grundkurs för dig som vill lära dig grunderna i att hantera din kamera och att ta de bilder som du vill kunna ta. Vi bjuder på den här kursen och du anmäler dig via länken nedan. Inga förkunskaper krävs men vi önskar att du tar med din kamera!

  Datum: 7/3
  Tid: 18:00-20:00
  Frågor: 20:00-21:00
  Plats: Nolia, konferenslokal Miskovsky

  Har du frågor mejla till kurs@cyberphoto.se

  Anmäl dig här: Grundkurs i kamera & foto

 • 70.000 besökare på CP+ 2019

  CP+ står för Camera & Photo imaging show i Japan, den hålls i början av varje år och de brukar ha kring 70.000 besökare, vilket är strax under hälften jämfört med Photokina. På mässan finns alla stora kameratillverkare men de släpper sällan nyheter här utan visar nyligen släppta produkter och ger tillgång till att man får känna på de innan säljstart.

  I år har man fått känna på flera stora nyheter, hos Nikon får man se deras nya Z Noct 50mm f/0,95 och de visar även en uppkapad optik så att man får se hela insidan. Vi längtar mycket att få testa objektivet och se hur bra Nikon kan presetera när dom lägger allt fokus på bildkvalitet. Detta objektiv kommer under 2019 enligt Nikon.

  Läs mer här: Nikon lanserar Z: objektiv

  Panasonic har med sig sina nya kameror S1 och S1R, som vi redan har gjort test på. Bakom dessa kameror i objektivshyllan står det ett intressant objektiv som inte har visat sig i dagsljus ännu rent fysiskt, det är en prototyp av Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25 f/1,7. Detta objektiv blev avtäckt på Photokina men det är nu första gången vi ser den i verkligheten och det är stort, nästan dubbelt så lång som Panasonic Leica Vario-Elmarit 12-60 f2,8/4 ASPH och en hel del bredare i diameter. En mycket intressant zoom till M4/3 som vi självklart kommer testa när vi har ett skarpt exemplar.

  Läs mer: Panasonic lanserar!

  Tamron har nyligen släppt deras första objektiv som direkt utmanar med Sigmas ART-serie, vilket man under denna mässa kunde känna på inklusive de två andra mycket intressanta objektiv som släpptes samtidigt. 

  Läs mer här: Tamron lanserar!

  I januari visade Olympus att dom håller på bygga en Olympus M.Zuiko Digital ED 150-400mm 1:4.5 TC1.25x IS PRO som dom nu visade en tidig prototyp av. Objektivet med telekonverter ger ett omfång på 187.5-500mm f/5,6 vilket motsvarar 375-1000mm f/11 på fullformat. I 2020 när detta objektiv blir tillgängligt gör vi självklart ett utförligt test.

  Voigtländer visar nya objektiv till Sony E och Leica M. Canon visar en guldfärgad version av deras nyaste kamera Canon EOS RP, för tillfället endast ett koncept men roligt att se något annat än svart/silver.

  Läs mer om: CANON EOS RP KAMERAHUS

 • X-files: Panorama

  Panorama är mycket enklare än de flesta tror. I Lightroom så markerar du bara de bilder du vill sätta ihop och väljer Fotosammansättning och sedan Panorama.

  Många gånger så räcker inte vidvinkeln till och då är panorama ett bra alternativ. En fördel med panorama är att du får inte problemet med förminskning som du får med mer vidvinkel. I denna fråga så ligger en av de stora fördelarna med en större sensor. För även om du får ett visst utsnitt, vi kan ta ett exempel, om du har en 23mm på en mellanformatskamera så är det en mycket kraftig vidvinkel, den motsvarar det utsnitt du får på en 18mm på en fullformatskamera. Men 23mm är ungefär en normaloptik på Micro 4/3. Även om utsnittet blir olika beroende på sensorstorleken så är en 23mm alltid en 23mm, och det sätt en 23mm återger är i stort sett samma oavsett vilken fattning den är byggd till.

  Detta gör att en landskapsbild tagen med en mellanformatskamera med en 23mm blir mycket mäktigare än vad det skulle bli med en Micro 4/3 på 9mm, då en 9mm optik förminskar så galet mycket mer. Nu var inte detta inlägg egentligen om just detta, så låt oss kika på ett par panoramabilder som jag tagit i Rom nyligen. Denna typ av bild kan du ta med vilken kamera som helst, men ja, ju större sensor, desto bättre blir det.

  Bilderna är tagna med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4 R LM WR.

  Nu ser bilden smal och liten ut här i bloggen men se bilden i full upplösning, speciellt på en dator, och helst med en 4K-skärm. Klicka inte på nedan länkar om du använder mobilen på 4G, de är rätt stora: 105MB och 83MB.

  Klicka här för att se större bild av panorama 1 >>
  Klicka här för att se större bild av panorama 2 >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

 • Världens snabbaste minneskort?

  Nyhet

  Sony har släppt information om att dom utvecklar en av världens snabbaste minneskort med klassledande hastighet och deras unika Sony Tough klassning, kan detta vara framtiden för minneskort?

  Sony har de senaste åren häpnat fotomarknaden med deras spegellösa kameror som har varit mindre och snabbare än konkurrenter utan att tappa bildkvalité, dom har vågat ta risken att göra något annorlunda vilket har lett till att dom leder marsen. Sony har en hög standard för kvalité och hastighet vilket dom nu visar med sitt nya minneskort som dels ska vara ett av världens snabbaste och även det mest tåligaste.

  Läs mer om deras tålighet här: Nyhet! Sony lanserar Tough

  Detta nya CFexpress från Sony klarar läshastigheter upp till 1700mb/s och skrivhastigheter upp till 1480mb/s vilket i dagsläget är det snabbaste minneskort vi hört talas om. När XQD kom till fotomarknaden såg det ut som det skulle bli en ny standard då det var snabbare än SD och mindre än Cfast men nu när CFexpress har storleken som ett XQD och tredubbla hastigheten kanske detta är framtiden inom minneskort, vi får vänta och se. Vi behöver dock inte vänta länge då Sony säger att nya kortet och en kompatibel läsare kommer finnas på marknaden redan i början av sommaren, i år.

  CFexpress kommer med en kapacitet på 128gb men 256gb och 512gb håller på utvecklas släpps senare.

 • Test: Canon EOS RP

  Test

  Canon EOS RP är troligen den mest intressanta lanseringen hittills 2019 och den som väckt mest intresse av Canons lanseringar på flera år! Vi gillar den redan och har testat den i ett utförligt test genomfört av Mats, som vanligt.

  Det här är en kamera som många förväntar sig mycket utav och det ska man göra när det handlar om en Canon. Den är märkbart bantad gentemot EOS R och det märks. Betyder det att RP inte är en bra produkt? Inte alls, det är troligen den perfekta Canon-kameran för många, om inte de flesta, men om du tillhör skaran som vill kunna styra det mesta och ha många alternativ, i synnerhet när det gäller video, så är RP inte rätt kamera. Sony och nu även Nikon, Panasonic samt Canon till viss del med EOS R har skämt bort oss med kameror som kan nästan allt och RP är inte i samma liga när det gäller val och inställningsmöjligheter men det är heller inte tanken. Canons uppsåt är att skapa en kamera som ger bildfördelen med en fullformatskamera i ett format som är lockande för dig som inte vill lägga ner massor av tid och kunskap utan fokusera på att ta bra bilder. På ett enkelt sätt. Vi gillar RP skarpt även om den inte uppfyller alla förväntningar och krav för en krävande användare. Kort sagt tror vi att detta ändå är Canons mest marknadsanpassade och inom kort uppskattade kamera på många år.

  Läs hela testet här:  CANON EOS RP TEST

 • Fotohistoria: Fulvueflex

  Idag tar fotohistorien oss tillbaka till 1950-talets England. En fransman finns också med och då är året 1834.

  1834 så slår engelsmannen George Houghton sig ihop med fransmannen Antoine Claudet för att överta ett glas-lager i London. Det fick namnet Claudet & Houghton och 1867 blev det George Houghton & Son och 1892 blev det George Houghton & Sons. Man kan ju som gissa varför. Huvudkontoret fick namnet Ensign House 1901 och 1903 släppte företaget sin första film under varumärket Ensign.

  1903 bytte företaget namn till George Houghton & Sons Ltd. 1904 köpte de upp Holmes Bros. som tillverkade Sanderson kameror samt de köpte också upp A. C. Jackson, Spratt Bros. och Joseph Levi & Co. När detta var gjort så bytte företaget namn till Houghtons Ltd. De hade även siktet på The Alliance Roll-film Camera Co. Ltd och samma år så införlivades de också. Deras kameror kallades Ensign. Det nya större företaget fortsatte att tillverkade de införlivade företagens produkter och de tillverkade kameror under namnet Saunders ända fram till 1939.

  1908 var de England största kamerafabrik och den låg på Fulbourn Road i Walthamstow. Houghton var en erkänd tillverkare av så kallade magasinkameror. Det var storformatskameror som hade flera plåtar som kunde exponeras efter varandra. Många gånger upp till 8 eller 12 plåtar. En annan kamera som Houghton var känd för var en hopfällbar kamera med namnet Ensignette. Den kameran var konstruerad av svenska ingenjören Magnus Neill.

  1915 så skaffade Houghtons Ltd. en partner med namnet W. Butcher & Sons Ltd. Dessa två skapade ett separat företag som hette Houghton-Butcher Manufacturing Co., Ltd. Där delade de tillverkningsverksamheten. Detta var speciellt viktigt för W. Butcher & Sons Ltd. som själva inte hade någon egen tillverkning utan de hade förlitat sig på att importera tyska kameror innan första världskrigets utbrott. Båda företagen fortsatte ändå med respektives separata försäljning. Det var egentligen bara tillverkningsfabriken de delade. Till slut, 1926, så gick de två företagen tillsammans och blev Houghton-Butcher (Great-Britain) Ltd. och som 1930 bytte namn till Ensign Ltd. Tillverkningsföretaget som låg i Walthamstow behöll ändå namnet Houghton-Butcher Manufacturing Co., Ltd. ända till 1945. Ensign Ful-Vue box camera såg dagens ljus 1939 och blev en av de absolut populäraste kamerorna vid den tiden i Storbrittanien.

  På natten den 24 september 1940 så bombade tyskarna huvudkontoret Ensign Ltd. Tillgångarana från detta företag övertogs av Johnson & Sons men varumärket Ensign behölls av tillverkningsföretaget Houghton-Butcher Manufacturing Co. Ltd., som ensam övertog distributuonen av Ensign kameror fram till 1945. Samma år så blev Houghton-Butcher Manufacturing Co. Ltd. och företaget Elliott & Sons Ltd., de hade filmmärket Barnet, till Barnet Ensign Ltd. 1948 så går Ross and Barnet Ensign ihop till Barnet Ensign Ross Ltd och som slutligen byter namn till  Ross-Ensign Ltd. 1954. Företaget slutar tillverka kameror 1961. En lång saga med många namn försvinner ur kamerahistorien. 

  Den kamera du ser på bilden kommer från vår egen samling och är en Ross Ensign Fulvueflex Synchroflash. Det är en enkel tvåögd spegelreflex som använder 120-film. Den tillverkades från 1957 till 1959. Kameran öppnas diagonalt med hjälp av två metallspärar på var sida. Den är tillverkad i polystyren och inte i bakelit som nästan alla andra kameror. Det gör att den var mycket tåligare. Slutaren har två lägen B och typ 1/50s. Objektivet kallas Astaross och är av typen fixfokus och har ingen bländare alls. Detta är helt klart en mycket enkel konstruktion. Den har också licenstillverkats i Inden under en period.

  De är inte så eftertraktade då de inte är några ingenjörstekniska underverk direkt men kan vara kul i en samling om priset är rätt. Priserna varierar från 60kr upp till 1300kr men upp till typ 200kr kan de vara värda som kuriosa. Vi betalade 215kr för vårt exemplar.

  Du kan se 6 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Ny modell från Ricoh!

  Nu lanserar Ricoh en ny modell av vår favorita 360-kamera, Ricoh Theta Z1 och den är fullpackad med funktioner och har många fördelar över äldre versioner som justerbar bländare, Raw foto och LCD display!

  Nya Theta Z1 får dubbla 1-tums sensorer med en bildupplösning på ca 23 Megapixel till skillnad från föregångare som använde 1/2,3-tums sensorer med samma upplösning. Den behåller 4k video och tack vare uppdaterade sensorer samt linser har den bättre skärpa och bättre brushantering.

  Med nya modellen går det även att välja bländare f/2,1, f/3,5 och f/5,6 vilket gör att under dagsljus kan du blända ned till f/5,6 för att öka skärpan över hela bilden och vid låga ljusförhållanden kan du välja f/2,1 för att släppa in så mycket ljus som möjligt. Denna funktion tillsammans med möjligheten att fota i DNG Raw ger möjligheter för bildhantering som inte är möjligt med vanligt JPEG-format, en proffsfunktion som kan ge otroliga resultat.

  Vill du lära dig Raw? Se våran film: Youtube: Fota i RAW!

  Nya Theta Z1 behåller dom bästa funktionerna från Theta V som 19gb inbyggt minne, 4-kanalig mikrofon, wifi, bluetooth och Miracast men utrustas ytterligare med nya funktioner som 3-axlig stabilisering som håller bilder och video skakfria, ställa bländare/Raw foto som du läste ovan och en liten LCD display för att smidigt kunna se och ändra inställningar utan att behöva ta upp mobilen.

  Läs mer här: Ricoh Theta Z1 4K, 360-graders videokamera​

 • Sony lanserar!

  Nyhet

  Idag lanserar Sony ett nytt teleobjektiv, Sony 135/1,8 G Master som blir ett spännande objektiv att testa då brännvidden 135mm tillsammans med en sådan ljusstyrka har potentialen att ge magiskt bra bilder. Levererar Sony igen?

  Sonys G Master-serie har hittills imponerat oss och den nya 135mm GM förväntar vi uppnå samma kvalité.  Sony skriver i sitt pressmeddelande att "den nya FE 135mm F1,8 GM ger exeptionellt hög bildkvalité och utsökt bokeh" och en anledning till att Sonys objektiv håller världsklass är att dom fokuserar på objektivets bokeh lika mycket som på skärpa vilket ger förutsättningar till magisk bra bilder. Detta uppnås med en 11-bladig bländare och en närgräns på endast 0,7 m.

  För att hålla samma kvalitet som resterande GM-objektiv är denna försedd med XA-glas och Super ED-glas längst fram för att effektivt ta bort optiska felaktigheter som ofta uppkommer med teleobjektiv. Sony har monterat deras nya linjära autofokusmotor för att uppnå snabb och precis fokus vilket tillsammans med deras klassledande ögon-autofokus ger förutsättningarna för att detta ska bli ett fantastiskt bra porträttobjektiv. Dessutom har objektivet två funktionsknappar för att låsa fokus samt ett vred för att minska fokusdistansen så motorn kan jobba snabbare och mer effektivt på avstånd.

  Alla dessa funktioner och glas är packat i ett relativt kompakt och lätt format på endast 950g, nästan 200g mindre än Sigmas motsvarande 135mm f/1,8 Art. Test kommer så fort vi har ett skarp exemplar i våra händer. 22490kr och första leverans under april 2019.

  Läs mer här: Sony FE 135/1,8 GM, E-fattning (fullformat)

  Engelskt pressmeddelande:

  Sony today introduced a highly anticipated addition to their acclaimed G Master™ series of full-frame E-mount interchangeable lenses – a 135mm F1.8 full-frame, large-aperture telephoto prime lens (model SEL135F18GM).

  Equipped with Sony’s most advanced optical technologies, the new lens is built to meet the extremely high standards of Sony’s G Master series. The new FE 135mm F1.8 GM offers exceptionally high resolution and exquisite bokeh, two qualities that are signature attributes of Sony’s flagship G Master brand. The new lens combines rapid autofocus (AF) acquisition with a lightweight, portable design and a variety of professional functions, making it a versatile, high-performance tool for professional portrait photographers, wedding photographers, sports photographers and a wide variety of imaging enthusiasts.

  “Sony’s commitment to growing our FE lens and E-mount lens line-up remains stronger than ever,” said Yann Salmon-Legagneur, Director of Product Marketing, Digital Imaging at Sony Europe.“Our 31st native full-frame mirrorless lens, the highly anticipated 135mm prime brings the acclaimed G Master quality to another popular focal length for both professionals and enthusiasts to enjoy. This brings the total number of native Sony α™ E-mount lenses to 49. We will continue to drive market-leading innovation in all aspects of our imaging business, giving our customers the opportunity to capture and create like they never have before.”

  Realising consistently high resolution across the entire frame, even at F1.8, the FE 135mm F1.8 GMboasts an innovative optical design that places XA (extreme aspherical) and Super ED (Extra-low Dispersion) glass elements in the front group to effectively suppress all common telephoto lens aberrations. Additionally, the Super ED element plus one ED glass element are strategically positioned to compensate for axial chromatic aberration, minimize colour fringing and maximise overall resolution, ensuring outstanding image quality. For impressive clarity, Sony’s unique Nano AR Coating is applied to reduce flare and ghosting that can occur when shooting backlit portraits.

  The new telephoto prime lens utilises its XA element, refined with Sony’s latest bokeh simulation technologies during the design and manufacturing stages, to control spherical aberration and achieve exquisite bokeh. In addition, an 11-bladed circular aperture mechanism contributes towards achieving extremely natural and beautiful background defocus. The exciting new model also features dual-autofocus groups in a floating focus arrangement for improved close-up capability, allowing a minimum focus distance of just 0.7 metres and a maximum magnification of 0.25x.

  To ensure that this lens can keep up with fast-moving portrait or sports subjects, the FE 135mm F1.8 GM has been equipped with a total of four of Sony’s proprietary XD linear motors—two for each group—that achieve rapid, reliable and speedy AF tracking and performance. There is also a control algorithm that helps to maximise control response and ensure quiet, low-vibration AF. All of this exceptional performance is packaged in a compact, lightweight body weighing in at 950g.

  The FE 135mm F1.8 GM includes a number of professional controls that enhance ease of operation for both stills and movie shooting. These include an aperture ring that allows direct, intuitive aperture control and a focus ring that features Linear Response MF for fine, responsive manual focus control. There is also a focus range limiter switch, two customisable focus hold buttons, and a focus-mode switch that makes it possible to quickly select auto or manual focus to match changing shooting conditions.

 • Sigma bekräftar!

  Nyhet

  Nu bekräftar Sigma att de som väljer nya L-mount (Panasonic S1 och S1R) kommer att få tillgång till elva Art-objektiv under 2019. Exakt datum och pris släpper man inte i nuläget men man vill visa att det verkligen är på gång.

  Nya Panasonic S1 och S1R är några av marknadens bästa kameror och således bland de bästa kamerorna någonsin. Objektivfloran är begränsad då man får se det som eny fattning även om den tekniskt sett funnits ett tag då utbudet nytt och begagnat är relativt litet. Men Sigmas delaktighet gör att det här systemet blir levande och aktuellt direkt - för utvecklingstiden för fullformatsobjektiv är relativt lång (i snitt flera år per objektiv om man inte utgår från färdig optikdesign) vilket hade riskerat Panasonics försäljning kraftigt. Art-serien presterar mycket bra och vi tror Sigma tweakat till dessa avsedda för L-mount lite extra.

  Mer info om pris och tillgång kommer så fort vi fått information. De objektiv som kommer:

  • Sigma 14mm F1.8 DG HSM Art 
  • Sigma 20mm F1.4 DG HSM Art 
  • Sigma 24mm F1.4 DG HSM Art 
  • Sigma 28mm F1.4 DG HSM Ar 
  • Sigma 35mm F1.4 DG HSM Art 
  • Sigma 40mm F1.4 DG HSM Art 
  • Sigma 50mm F1.4 DG HSM Art 
  • Sigma 70mm F2.8 DG Macro Art
  • Sigma 85mm F1.4 DG HSM Art
  • Sigma 105mm F1.4 DG HSM Art
  • Sigma 135mm F1.5 DG HSM Art

   

 • Samyang lanserar!

  Nyhet

  Nu lanserar Samyang ännu ett objektiv ur deras premiumsegment, Samyang XP 10/3,5. Manuellt fokuserad, raktecknande ultravidvinkel för fullformat men kan även användas på kameror med APS-C-sensor. Med sin extrema bildvinkel på 130 grader är Samyang XP 10/3,5 ett av världens vidvinkligaste, raktecknande objektiv för fullformat.

  Objektiv i premiumsegmentet brukar innebära en metallkonstruktion och mycket glas vilket detta nya objektiv håller sig fast vid, den är uppbyggd av hela 18 linser som placerats i 11 grupper, varav tre asfäriska linser, tre i ED-glas och ett HR-glas. Dessa glas finns för att ge minimal distortion och maximal skärpa över hela bilden. 

  Samyang XP 10mm f/3,5 klarar att matcha mycket höguplösta sensorer med 50 megapixel samt videoinspelningar i 8K. Detta låter mycket imponerande men är också ett måste i dagens läge när tekniken rusar framåt.

  Läs mer här: Samyang XP 10/3,5

 • Test: Sigma 28/1,4 DG HSM ART

  Test

  Det är alltid spännande med tester av nya Sigma objektiv. Idag bjuder vi på ett fullpackat test med nya Sigma 28/1,4 DG HSM ART. Objektivet finns med tre fattningar, Canon EF, Nikon F och Sony E.

  Solen ligger lågt men värmer gott bland all vinterfrost och Mats har med sig nya Sigma 28/1,4, ett nytt rejält objektiv från Sigma som behåller samma gedigna känsla som allt annat från deras ART-serie. En mycket användbar brännvidd som ger tillräcklig vidvinkel för landskap och arkitektur men kan även användast till porträtt tack vare en mycket krämig bokeh.

  Mats skriver: Sigma 28/1,4 DG HSM är precis som sina övriga syskon i ART-familjen ett mycket välbyggt objektiv och har på sista tiden bevisat gång på gång att de klarar av att konkurrera med de bästa objektivtillverkarna med sina fasta ART-objektiv, och bildkvaliteten i Sigma 28/1,4 DG HSM ART är som förväntat mycket bra rakt igenom, och det redan på största bländaröppning.

  Läs hela testet här: SIGMA 28/1,4 DG HSM ART TEST

 • Ricoh lanserar!

  Nyhet

  För fem månader sedan presenterades Ricoh GR III och nu har den officiellt lanserats med specifikationer och pris. En mycket spännande kamera som många förbiser på grund av sitt relativt okända märke.

  GR II var en populär modell och en av våra favoriter bland kompaktkamerorna då den ger en enastående bildkvalité för att vara en mycket smidig och kompakt kamera. Nya GR III ser mycket lovande ut då den håller samma koncept men finputsar alla hörn för att göra den så bra som möjligt utan att tappa känslan som GR-serien har skapat.

  Kameran är utrustad med en uppdaterad CMOS-sensor på 24,2 megapixel i APS-C format och är numera stabiliserad. Objektivet är också uppdaterad men behåller samma brännvidd motsvarande 28mm f/2,8 för fullformat.

  Priset landar på 9990kr vilket är ett hopp upp mot gamla modellen men den kommer med en hel del uppdaterade och moderna funktioner som pekskärm, USB-C, förbättrad filmfunktion, ISO 102 400 och mycket mer finns att läsa om på produktsidan.

  Läs mer här: Ricoh GR III

 • X-files: 64 är 64

  En 63mm på mellanformat motsvarar 50mm på fullformat, som motsvarar 35mm på APS-C, som motsvarar 25mm på Micro 4/3. Är och motsvarar är inte samma sak. En 50mm är alltid en 50mm oavsett vilken sensor den är monterad på.

  Det som avses när det talas om motsvarar är det utsnitt man får i bilden. Om du tar en bild med en mellanformatare som har en 50mm optik så kan du beskära bilden för att se vilket utsnitt du skulle få med en fullformatssensor, eller en APS-C-sensor, eller en Micro 4/3-sensor. 

  Du kommer alltid att få ungefär samma skärpedjup i en 50mm optik oavsett vilket sensorformat den är byggd för. Enda anledningen jag skriver ungefär är att skärpedjup skiljer lite beroende på objektivets konstruktion också. Men generellt ger en 50mm samma skärpedjup, samma bildvinkel och samma sätt att återge motivet oavsett fattning.

  En 64mm är alltså alltid en 64mm. Jag använde Fujinon GF 32-64/4 på denna bild. Den optiken är mycket välbyggd och är riktigt skarp. Den motsvarar 24-51mm på en fullformat så det är en perfekt reseoptik. Bilden är tagen i Rom förra veckan. Det enda jag inte gillat med optiken är att bokehn inte är lika bra som de fasta GF-objektiven men här på 64mm är bokehn riktigt bra. I normala fall så skulle jag tagit bort lite skärpa i de oskarpa områdena för att göra bokehn ännu vackrare men jag avstod från det då jag ville visa vad GF32-64mm kan göra utan redigera när jag gjorde en JPG från rawfilen.

  Ja, jag fotograferar alltid i raw. Det går alltid att pressa ur mer än vad som kommer ur kamerans JPG. Alla kanske inte har insett hur mycket bättre bild man får från en raw-fil, och alla kanske inte vet hur man redigerar en raw-bild i t ex Lightroom. Jag kan trösta med att det är mycket enklare och går mycket snabbare än de flesta tror. Mycket enklare. Jodå. Inget att vara rädd för. Skjuter du inte raw i dag så börja, det finns så mycket mer potential i din kamera, oavsett märke och modell. Det är faktiskt kul att sitta och jobba med bilder, även när man kommer hem efter en weekend med familjen i Rom med 497st bilder att redigera.

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4 R LM WR, 64mm, f/4, 1/70s och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

 • Test: Voigtländer Ultra Wide Heliar 12/5,6 Asph

  Test

  Ännu ett objektiv till Sony E testat och idag är det dags att gå igenom vad Voigtländers Heliar 12mm presterar! Den tecknar ut fullformat vilket betyder att man kan använda den på en Sony A7 oavsett version. Testet läser du utan inloggning och kostnadsfritt hos oss.

  Mats skriver:  Mycket högkvalitativ ultravidvinkel för Sonys kameror med E-fattning. Både mekaniskt och optisk är detta en mycket genomtänkt och välbyggd optik, som även presterar mycket bra bildmässigt. En 12 mm ultravidvinkel på en fullformatskamera är lämplig för arkitektur, interiör, landskapsbilder och även astrofoto. Den extremt låga graden av distorsion och låg grad av sfärisk aberration gör Heliar extra lämplig när man vill bevara räta vinklar i bilden, som t ex vid arkitektur- och landskapsfotografering.

  Läs mer här:  Voigtländer Ultra Wide Heliar 12/5,6 Asph för Sony E test

 • Framtidens kamera?

  Att stora bildsensorer med bakbelyst CMOS-teknik i kameror utan spegel är dagens stora grej är ingen nyhet men det är kul att följa utvecklingen och ser man till smartphone är tekniken med flera bildsensorer och olika brännvidd samt ljusstyrka receptet. Företaget Light skapade L16 som det skrivits mycket om och nu gör man gemensam sak med Sony...

  Det har visats olika prototyper med ett antal kameror och det här går att applicera i smartphones i direkt form och frågan är om vi inom några år ser smartphones som har ännu fler kameror. Just nu finns redan smartphones med fyra kameror som samverkar men frågan blir hur snabbt det här accelererar? Kommer vi att se fem snart och sen ett race där man använder sex, sju, åtta, nio kameror för att ge nya möjligheter till mobilkamerorna? Vi tror det. Light L16 har 16st "kameror" och den visar vägen även om den är klumpig och inte presterat på ett sätt som övertygar konsumenter eller testare. Men man är något på spåren och vi tror antalet kameror i smartphones kommer att öka.

  Att Sony och Light nu hittat varandra formellt gör att vi förväntar oss att Sony verkligen ger sig in i den fighten om att bli den foto-intresserades förstaval och vi vet att bildresultatet från mobilkameran kommer att betyda mer och mer när kunden väljer sin nya smartphone. Samsung S10 och S10+ lyfter nivån från Samsungs sida, Huawei har visat att man fokuserat på kameran i sina nyare modeller och Sonys samarbete med Light bekräftar att vi får se ännu bättre kameror framöver. Vi som gillar att ta bilder blir ju extra glada för det, eller hur!

 • Nyheter från 3 Legged Thing

  Nyhet

  Märket 3LT eller 3 Legged Thing har flera spännande stativ och tillbehör och sen en tid tillbaka finns Zelda och Ellie som vi har i sortimentet. Zelda är för nya Z6 och Z7 från Nikon och Ellie är för andra kameror med smarta features. Potential att bli en favorit!

  Använder du din kamera för att filma eller fotografera på stativ eller gillar smarta prylar så måste du kika närmare på Ellie. Det är en produkt som snabbt börjat köpas av många och vi förstår varför. Dessutom är kvalitetskänslan på topp! Zelda är avsedd direkt till Nikon Z6 och Z7 och du kan läsa mer via länken nedan. Vi gillar!

  Läs mer om Ellie här:  3 LEGGED THING ELLIE

  Läs mer om Zelda här:  3 LEGGED THING ZELDA

 • Test: Panasonic Lumix S1R

  Test

  idag släpper vi testet på Panasonics nya S1R som enligt vissa kan klassa in som den bästa kameran i genren och klassen. Att den är superbra vet vi redan då vi testat den en del både i Sverige och i Spanien. Men är den verkligen en toppkandidat då konkurrenterna är många och duktiga?

  Mats skriver ur ett vinterperspektiv: Jag var ute i flera timmar i 28 minusgrader tillsammans med S1R. Med dubbla tumvantar och ett par fingervantar innanför var det inga problem att reglera bländaren och exponeringskompensationen, eller att flytta fokuspunkten med joysticken. Jag behövde inte heller ta av mig någon vante för att kunna vinkla ut skärmen. Här får S1R ett stort plus då denna hantering är nästan omöjlig med andra kameror. Utmärkt ergonomi även med handskar.

  Läs hela testet här:  PANASONIC LUMIX S1R TEST

 • Fotohistoria: Rondine

  En liten italiensk skönhet!

  Företaget Ferrania har rötter ända från 1882 i form av SIPE, vilket stod för Società Italiana Prodotti Esplodenti, vilket betyder Italiens samfund för explosiva produkter. De tillverkade kemikalier för krigsindustrin och nära andra världskrigets slut så skapade de Film Ferrania som 1923 blev till Ferrania. Att tillverka kemikalier för film är inte så långt ifrån att tillverka kemikalier för sprängämnen.

  Ferrania tillverkade i huvudsak film men också ett försvarligt antal kameror. Den du ser på bilden är en Ferrania Rondine från 1948. Den tillverkades fram till 1957 och använde 127-film. Negativformatet var 4x6,5cm och gav 8 bilder per filmrulle. Optiken av var Meniscustypo som de flesta andra lådkameror. Slutaren har två lägen: "I" som ger ca 1/75s och "P" som står för B. På bilden från filmhållaren så ser du att den har en riktig tryckplatta för att hålla filmen så plan som möjligt. För att ladda kameran med film så tar man bort hela kamerans högra sida, med frammatning och allt. Spärren är märkt med C för Chuiso vilket betyder stängd och A som står för Aperto vilket betyder öppen. Även om kameran var avsedd för den "lägre" marknaden så andas kameran både kvalitet och stil.

  3M köpte upp Ferrania 1964. Onödigt vetande är att Ferrania var sista filmtillverkaren att tillverka 126-film 2007, Kodak övergav 126-film redan 1999. Ferrania använde filmnamnet Solaris och Scotch men tillverkade film åt många andra namn också. De tillverkade tidigare även 135, 120, 110 och APS-film.

  2010 stängde de sista fabriken och la ner produktionen helt. 2014 så dök ett nytt Film Ferrania upp på kickstarter där de skulle tillverka en diafilm. Tyvärr fick de problem vid starten och de fick också hälsomiljöproblem med lokalerna som de köpt på Ferranias fabriksområde. Under byggnadsprocessen så hittade de en gammal handskriven lapp som beskrev receptet på den gamla svartvita Ferrania P30-filmen. 2017 tog de tillvara på tillfället och nytillverkade P30-filmen och rönte stor framgång med den.

  De är intressanta för samlare, trots att de är av typen lådkamera, på grund av dess höga kvalitet och snygga design. Du får ge 500-1500kr för en sådan kamera. De fanns i grön, blå, brun, svart, burgundy och röd. Det fanns tre versioner. A som hade fixfokus, B som hade fokusering och BF som även hade blixtuttag. Det är den senare, BF, som du ser på bilden. Objekitvet är på 75mm och f/8,8.

  Du kan se 6 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Rondine betyder svala på italienska. Vårt exemplar saknar ramsökaren på kamerans topp.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Samsung lanserar Galaxy S10

  Nyhet

  Idag lanserar Samsung sin S10-generation av smartphones och det är tre modeller som ser dagens ljus, S10, S10e och S10+ eller plus. Vi gillar Samsungs smartphones och många S och Note-modeller har passerat i ägo bland oss på CyberPhoto. Senaste generationens kamera fick ett lyft, nu är det dags igen!

  Apple lanserade nyligen sin nyaste generation iPhones och likheten mellan toppmodeller bland iOS och Android-mobilen är mer slående än differentierande. Riktigt mycket prestanda oavsett läger helt enkelt. Nya S10e har en platt skärm och e står för "essential", kort sagt en enklare variant av senaste generationen. S10 som blir nya standardmodellen har det mesta uppdaterat men det som sticker ut är batterikapacitets-effektiviserande funktioner och bättre kapacitet än S9 trots att den väger mindre. Ny infinity-skärm och fingeravtrycksläsning i skärmen. Dessutom kommer nu batteridelning så att man kan "ge" ström till andra om det kniper med kraft i en telefon, det gillar vi!

  Uppdaterad kamera med bättre bildstabilisering (både digital och optisk som samverkar) och just kameran  kommer vi att testa inom kort då det är så viktigt för många av oss. Eller de flesta egentligen. S10e får en 5,8" display som är flat, S10 får en infinity-skärm på 6,1" och den större S10+ får en infinity-skärm på hela 6,4". Dessutom får S10+ en dubbelkamera som selfie-kamera med 10 mpixel respektive 8 mpixel men samma trippelkamera som S10 på baksidan på 12 + 12 + 16 mpixel som samverkar för att ge maximal bildkvalitet oavsett brännvidd och förutsättningar. Batterikapaciteten landar på 3100, 3400 och 4100 mAh för de olika modellerna. Alla modeller stöder trådlös laddning, trådlös batteridelning och är IP68-klassade.

  S10e har 6GB ram och 128GB minne att lagra på, S10 får 8GB ram och 128GB lagringsminne vilket också gäller S10+. Däremot kommer S10+ även i 512GB och i 1TB lagrings-versioner. Priserna landar på 8490kr, 9990kr och 10990kr inkl moms. Väljer man 512GB blir priset 13490kr och för 1TB är det en del pengar till, nämligen 17490kr inkl moms. Leverans 8 mars 2019.

  Läs mer här:  SAMSUNG GALAXY S10 LANSERING

   

 • Tamron lanserar!

  Nyhet

  Idag lanserar Tamron tre nya objektiv och det är två som sticker ut enligt oss; 35mm f/1,4 till DSLR (Canon och Nikon troligen) som tar upp kampen mot ART-serien från Sigma och som bekräftar att f/1,8-objektiven var fel väg att gå. Sen släpper man ett 17-28mm f/2,8 till Sony E som täcker fullformat - också väldigt intressant!

  Priser och exakt leveransinformation är inte publikt ännu men man bekräftar att alla objektiven ska finnas tillgängliga i mitten av 2019. Det tredje objektivet är till DSLR-kameror också och har beteckningen 35-150mm F/2.8-4 Di VC OSD. Täcker också fullformat och blir ett alternativ till 70-200mm för de som vill komma lite längre ner i brännvidds-omfånget. Alla tre är väldigt intressanta objektiv och ryktet säger att det kommer mer från både Tamron och Samyang under 2019 - spännande!

  Läs mer om 35mm f/1,4 här:  Tamron AF SP 35/1,4 Di USD 

  Läs mer om 35-150mm f/2,8 här: Tamron AF 35-150/2,8-4 Di VC USD

  Läs mer om 17-28mm här: Tamron AF 17-28/2,8 Di III RXD

  Engelskt pressmeddelande:

  Fast compact Portrait Zoom breaks new ground: 35-150mm F/2.8-4 Di VC OSD (Model A043)

  The new compact Model A043 is designed for fast handling and easy transport and features a zoom that extends from 35mm to 150mm, incorporating the 85mm focal length (often regarded as optimum for portrait shooting). It offers a fast F/2.8 aperture at the wide-angle end while maintaining a bright F/4 at the telephoto end. For close-focusing, the MOD (Minimum Object Distance) is 17.7 in across the entire zoom range. Delivering superb image quality, precisely placed LD (Low Dispersion) glass elements and aspherical lenses quash degrading optical aberrations. Furthermore, the Model A043 incorporates the Dual MPU (Micro-Processing Unit) system, which assures optimal AF performance and effective vibration compensation.

  Fast fixed focal lens boldly demonstrates Tamron’s lens-making expertise: SP 35mm F/1.4 Di USD (Model F045)

  Tamron’s SP lens series was born in 1979, based on the concept of delivering lenses for taking the perfect picture for those who love photography. This year marks the 40th anniversary of the series. In celebration, Tamron has developed the Model F045, the distillation of Tamron’s accumulated lens-making expertise and craftsmanship. This orthodox fixed focal lens, which some consider the most basic of all interchangeable lenses, is the embodiment of all optical technology and manufacturing knowhow Tamron has developed to date.

  The Model F045’s unprecedented high-resolution image quality and beautiful, appealing background bokeh lets photographers capture any scene down to the finest details. The external lens barrel was developed through tireless pursuit of operability and durability, focusing constantly on the needs of photographers. This lens is equipped with a fast F/1.4 aperture and high-speed, high-precision AF functionality offering exceptional reliability, plus various other features for increased convenience, making it the perfect everyday lens for your creative pursuits. It is ideally suited for nearly every photographic genre, including photojournalism, landscape, sports, street life, wedding groups and family snapshots.

  High-speed ultra-wide-angle zoom lens for Sony E-mount cameras is extremely compact and lightweight: 17-28mm F/2.8 Di III RXD (Model A046)

  The Model A046 achieves an astonishingly small diameter for a high-speed ultra-wide-angle zoom lens, as witnessed by its modest 67mm filter size. Its unprecedented light weight and compact size provide excellent balance when used with a full-frame mirrorless camera, making it easy to carry, and enabling it to cater to a wide range of scenes and shooting conditions. The Model A046 offers a fast F/2.8 aperture throughout the entire zoom range and delivers high-resolution and contrast edge to edge. The combination of ultra-wide-angle focal length, fast constant F/2.8 aperture and Minimum Object Distance of 7.5 in at the wide-angle end encourages richly expressive and creative photography in a multitude of scenarios. The Model A046’s AF drive system is powered by the RXD (Rapid eXtra-silent stepping Drive) stepping motor unit, enabling it to deliver high-speed, high-precision and superbly quiet operation suitable for shooting video as well as still photographs.

 • Atomos lanserar Shinobi

  Nyhet

  Atomos har blivit standard för alla filmare med lite högre krav på sina produkter och produktioner. Nu lanserar man Shinobi som är en ren skärm utan recording inbyggt. För dig som är van att arbeta med högkvalitetsprodukter är det här skärmen som gäller.

  Vi har massor av skärmar i sortimentet idag och Viltrox är extremt prisvärda och välpresterande skärmar till priser som gör de nästintill unika på marknaden. Atomos vänder sig till yrkesanvändare och professionella youtubers och vloggare. Shinobi har en fantastiskt bra skärm och man kan inte bli annat än imponerad över bild och ljusstyrka. 

  Läs mer här:  ATOMOS 5,2" SHINOBI HDR-monitor

  Läs mer här: VILTROX LCD-DISPLAY

 • Test: Laowa 10-18/4,5-5,6 FE

  Test

  Ett välkommet inslag på fotomarknaden är Laowa som lanserat ett flertal fina objektiv och nu har vi testat 10-18mm som passar till Sony E-fattning. Den fyller ut fullformat trots sitt aggressiva omfång på 10-18mm. Hur bra är den?

  Mats skriver: Liksom övriga Laowa-objektiv är denna vidvinkelzoom en mycket rejäl konstruktion i metall, med en gedigen känsla i fokus- och bländarreglagen. Bländaren kan för övrigt ställas in för fasta klicklägen eller steglös inställning, det senare perfekt vid filmning där man vill ha mjuka - och tysta - övergångar mellan bländarvärdena. Bajonetten är i metall, för stabil och säker infästning mot ditt kamerahus, och det lilla motljusskyddet är fast integrerat.

  Hela testet finns här, kostnadsfritt så klart:  LAOWA 10-18MM TILL SONY E TEST

 • Panasonic lanserar!

  Nyhet

  Nu kommer ännu en lansering och det är Panasonic som släpper två nya kompaktkameror. Sony och Panasonic har varit kända för sina kompaktkameror de senaste åren och man uppdaterar sina storsäljare med nya TZ95 och FZ1000 II idag. Den sistnämnda är egentligen den förstnämnda.

  FZ1000 II har en 1"-sensor på dryga 20 mpixel, ett recept vi väl känner igen. Föregångaren har sålt väldigt bra och många naturintresserade har valt en FZ-kamera genom åren. Motsvarande bildutsnitt på 24-400mm, 5-axlig bildstabilisering och uppdaterad när det gäller video, autofokus, display, Bluetooth, Wifi och olika filter. Vi kommer att testa och gå igenom FZ1000 II inom kort. Priset landar på drygt 10000:- inkl moms och leverans påbörjas under mars 2019.

  Läs mer här:  PANASONIC FZ1000 II

  TZ95 är en resekamera med 1/2,3" bildsensor, också på drygt 20 mpixel. Här snackar vi kompakt format och 30x optisk zoom, något som borde locka alla oss som gillar att resa och uppskattar bekvämlighet. Stor skärm med touch-funktion, Bluetooth och Wifi samt att skärmen dessutom är vinklingsbar. Priset landar på ca 5490:- inkl moms och första kamerorna landar i april på vårt lager.

  Läs mer här: PANASONIC TZ95

 • Umeå: Canon EOS RP

  Nu på onsdag, den 20:e februari, är Canon på plats i butiken och visar nya EOS RP. Vi bjuder på bra service, trevlig personal, godis och något att dricka - hjärtligt välkommen att kika förbi!

  Demo kl 10-13 under onsdagen. Ingen anmälan behövs, bara att dyka upp om du är nyfiken på Canons nya fullformatare. Vi har så klart alla andra prylar på plats och du får gärna komma och snacka foto på onsdag med oss. Hjärtligt välkommen!

  Nyhet! Vi kommer att erbjuda vår grundläggande kurs för dig som vill lära dig mer om grunderna inom fotografering. Den här kursen är kostnadsfri och hålls på Nolia den 7 mars kl 18:00. Vi bjuder på godis, dryck och kursen som beräknas ta ca 2,5 timmar. Kursen vänder sig till dig som har låga eller inga förkunskaper men vill börja med fotografering med en systemkamera. Ta gärna med din systemkamera den här kvällen. Vi på CyberPhoto bjuder på den här möjligheten och du kan anmäla dig redan nu! Begränsat antal platser så först till kvarn.

  Anmälan:  CYBERPHOTO GRUNDKURS KAMERA & FOTO

 • Canon EOS R uppdateras

  Nyhet

  Canon släpper en uppdatering till EOS R nu direkt efter lanseringen av EOS RP som troligen blir Canons storsäljare 2019. Uppdateringen är mestadels en buggfix, inget konstigt då de flesta kameror får en sån uppdatering efter ett tag, men den innehåller en nyhet förutom fixarna...

  Canon har lovat att man ska fåservo-ögon AF i sin EOS R men det finns inte i denna firmware-uppdatering utan vi får hållas på halster ett tag till. Då det finns på nya RP så har Canon troligen full fart att lösa det till EOS R. Däremot får man ett nytt tyst läge vid seriebildtagning vilket så klart är ett bra och välkommen verktyg för många fotografer. 

  Exakt vad uppdateringen ger enligt Canon:

  Firmware Version 1.1.0 incorporates the following enhancements and fixes. 
  1. Support for "continuous shooting" is available when "silent shutter" has been enabled.
  2. Corrects a phenomenon in which an error may occur if there is a large number of files in a specific format on the memory card.
  3. Corrects a phenomenon in which an error may occur when silent shutter has been enabled.
  4. Corrects a phenomenon in which horizontal linear noise may occur when using specific lenses together with certain recording image quality settings.
  5. Corrects a phenomenon in which the information displayed in the viewfinder may become abnormal. 

  Ladda ner uppdateringen här:  CANON EOS R FIRMWARE-UPPDATERING

 • Drönarsöndag: Höst?

  Lite släpljus mitt i vintern och det ser nästan ut som höstfärger.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Reflexion

  Jag älskar reflexioner i bilder. Var bilden är tagen är ju rätt självklart, och det var kul att fånga en bild som inte är den vanliga tråkigt turistiga av ett sådan ikonisk byggnad.

  När man komponerar bilden så är vanligaste tanken om man ska ta något annat än en horisontell bild. Höjdformat är lite besvärligt i datorn och på alla sociala media. Det finns ett vanligt alternativ till, och det är en rektangulär bild. Sedan kan man faktisk beskära till vilket format man vill. Man får inga böter för det. Man kan stava reflexion som reflektion också. Båda är rätt och det ger inga böter heller.

  Man behöver ta några fundamentala beslut med en sådan här bild. Tillbakalutad, overkill, mittimellan eller göra den med lite tryck utan att gå bananas. Jag valde det senare, för jag ville ha lite tryck i bilden.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4 R LM WR, 32mm, f/16, 1/60s och ISO 160.

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

 • Fujifilms nya 16mm

  Nyhet

  Fujifilm lanserade X-T30 igår och i samma veva lanserade man även ett nytt objektiv, Fujinon XF 16/2,8 R WR i svart och silver. Det här fyller på det fina sortimentet av ljusstarka, kompakta, fasta objektiv som idag består av 23, 35 och 50mm f/2.

  Fujifilm är en favorit för oss och många fotografer idag och det har varit en succé med trion av f/2-objektiv som lanserats senaste åren. Nu kommer ett fjärde i samma serie, dock med f/2,8. Vi har redan fått känna och klämma på det här objektivet och det är precis som man önskar i format och känsla, typiskt Fujifilm får man säga. Test kommer inom kort.

  10 linselement varav 2 asfäriska, vädertätat (WR), 155 gram tungt, 17cm närgräns och nykonstruerad och tyst fokusmotor. Det många inte tänker på är att Fujifilm säger att deras WR-produkter ska fungera utan problem ner till -10 grader och vi vet att de är väldigt bra isolerade samt tätade vilket stärker deras funktionalitet här i norden. 

  Vill du läs mer? Läs mer och boka här:  Fujifilm Fujinon XF 16/2,8 R WR

 • Nikon Z firmware

  Nyhet

  Nikon berättar att man lanserar en helt ny firmware till Z6 och Z7 som ger en hel del nya funktioner. Just nu är det teknik-kapplöpning bland spegelfria systemkameror vilket gynnar oss användare och sätter press på tillverkarna. Vi får vänja oss vid att uppdatera firmware oftare de kommande åren...

  Den här uppgraderingen ska ge Eye-detection-AF som har blivit en viktig del av autofokus-systemet i de nyare kamerorna. Att sätta fokus och skärpa på ögat och att kunna följa närmaste ögat hos motivet ger avsevärt fler skarpa och användbara bilder och då systemen idag är så snabba och effektiva så kommer det att ge förbättrade resultat på riktigt. Använder du din Nikon på AF-S och en centerpunkt idag och inte vågat eller orkat använda potentialen i din kamera...se till att göra det!

  Den nya uppdateringen kommer att ge stöd för CFExpress (som vi snart har i lager!) i XQD-kortplatsen. RAW-video genom HDMI kommer också att bli möjligt, dock i en senare uppdatering som det verkar. Den första uppdateringen innehåller andra förbättringar inom området autofokus. Läs pressmeddelandet nedan (engelska) för mer specifik information.

  1. Support for Eye-Detection AF for still image shooting (scheduled for release in May 2019). 
  Eye-Detection AF is convenient for portrait photography. The Eye-Detection AF in development will work not only with the AF-S (Single AF) focus mode that is convenient when photographing still human subjects, but also with the AF-C (Continuous AF) focus mode, which is effective when photographing human subjects that frequently adjust or change their pose. What's more, the function is capable of detecting multiple eyes, from which the user can select the eye upon which the camera should focus, allowing the photographer greater flexibility when photographing multiple people to suit their intent.


  2. Increased AF/AE performance (scheduled for release in May 2019)
  AE (auto exposure) tracking will be newly possible in continuous high-speed (extended) mode, in addition to the AF tracking that existed previously. In addition, low-light AF performance will be improved, enabling faster autofocusing in dark or dimly lit surroundings with both still-image shooting and movie recording.

  3. Support for RAW video output
  Output of 4K UHD and Full HD RAW data stream from the camera will be supported. The output RAW data stream can then be recorded in the compatible RAW format using an external recorder. This will allow users to utilize rich 12-bit colors to achieve flexible color grading.

  Release timing for this feature will be announced at a later date.

  4. Support for CFexpress memory cards
  The new firmware will provide support for CFexpress, a new standard for memory cards. Having passed durability tests in which they were inserted and removed from a camera 12,000 times, these memory cards offer users a greater sense of security. They also offer high-speed performance that will provide users with a more efficient workflow. After upgrading, users will be able to use both CFexpress as well as XQD cards in their camera interchangeably. In addition to the Z 7 and Z 6, in the future, CFexpress memory card support will be added to the Nikon D5 (XQD-Type), Nikon D850, and Nikon D500 digital SLR cameras as well.

  Release timing for this feature will be announced at a later date.

 • Canon 1969 vs. 2019

  Nyhet

  Året är 1960 och på hösten ser Canonflex RP dagens ljus som en instegsmodell för att få flera att upptäcka magin och kärleken till fotografering. 31000st byggdes och med sin enklare konstruktion var tanken god, så god att RM som ersatte RP såldes i över 70000 exemplar. 2019 har Canon släppt en ny RP och den här gången är det superintressant!

  Att Canon skulle utnyttja den nya tekniken och fattningen för att skapa en så enkel öppning in till systemet var oväntat av de flesta. Mycket av snacket har legat på hur R en dags ska ersättas eller få en mer potent storebror, inte en utmanande lillebror. När vi fick veta att EOS RP är på gång och hur konceptet är menat så blev vi genuint glada då det visar att man ser till alla de miljoner EF och EF-S-objektiv som ligger ute hos trogna Canon-användare. Att på ett enkelt sätt kunna köpa en modern och kompakt systemkamera som RP och fortsätta att använda sin befintliga utrustning lockar många, det är vi säkra på. Att man släpper sargen och inkluderar de features som vi användare förväntar oss 2019 är mycket positivt och det kommande året känns mer spännande än på länge!

  Vi kommer att testa RP inom kort för att se vad den går för men med sensorn från 6D Mark II (är vi övertygade om) tillsammans med senaste generationens processor så är förutsättningarna på topp. Som med Canonflex RP jämfört med en vanlig Canonflex förhåller sig EOS RP som en enklare version av EOS R och vi ser helt klart risken, för Canon, att många väljer den enklare vägen. Vad tycker du? Vad tror du? Skriv gärna en rad till oss om dina reflektioner. 

  Lika glada som vi var över att hitta en Canonflex RP i vår utställning är vi att hitta EOS RP på vår lagerhylla (inom kort). Det här är kameran som når miljoner Canon-användares hjärta - det är vi övertygade om!

  Läs mer här:  Canon EOS RP

 • Canon lanserar 6st objektiv

  Nyhet

  För att visa ambitionsnivån på RF så presenterar Canon idag sex objektiv som ska lanseras under 2019. Ser man till brännvidd, ljusstyrka och troligt pris så verkar vägen för RF-satsningen peka på en relativt hög nivå och vi funderar kring vilka slutsatser man kan dra av det...

  De objektiv som presenteras idag är följande:

  • RF 85mm F1.2 L USM
  • RF 85mm F1.2 L USM DS
  • RF 24-70mm F2.8 L IS USM
  • RF 15-35mm F2.8 L IS USM
  • RF 70-200mm F2.8 L IS USM
  • RF 24-240mm F4-6.3 IS USM

   

  Med EOS RP visar man att man vill nå en bred publik som redan använder EF och EF-S medan EOS R paras ihop med dessa nya objektiv. Tillsammans med de befintliga RF-objektiven så är standarden på en hög nivå och frågan är då vilka kameror vi kan förvänta oss de kommande två åren. EOS 1D X Mark II är en superfin yrkeskameran men då det är dags för OS 2020 i Japan så kan vi troligen se fram emot nya yrkeskameror från Canon, Nikon och Sony innan invigningsceremonin börjar. Är den här satsningen på RF-objektiv underlaget för en spegelfri yrkeskamera från Canon? 

  85mm kommer i två varianter, en "vanlig" L-serie och en med tillägget DS, eller Defocus Smoothing, någon typ av teknik för att skapa bättre och snyggare oskärpa och / eller skärpesläpp. Canon har ett flertal patent på olika typer av linselement de senaste åren som skulle kunna ge en typ av bokeh-förbättring men det är något vi får återkomma till så fort vi har mer kött på benen.

  Dessa objektiv är en del av lanseringarna 2019 men är inte officiellt lanserade ännu.

 • Fujifilm lanserar!

  Nyhet

  Ännu en lansering idag - Fujifilm X-T30 - som gör att man får det mesta från vår favoritkamera X-T3 (se tidigare blogg, Bäst 2018) och samtidigt sparar tusentals kronor. Man får inte allt så klart men kanske nog mycket för att du ska välja X-T30? Precis som Canons nya EOS RP är nya X-T30 förmånligt prissatt och gör den intressant...

  Första frågan är så klart; vad skiljer mot storebror X-T3? Vädertätningen är inte alls på samma nivå som på X-T3 som bevisat är supertuff och håller för det mesta. Videomässigt klarar X-T30 4K i 30p och 4:2:2 i 10-bitar via HDMI och 4:2:0 8-bitar till minneskort där X-T3 klarar 10-bitar 4K 60p direkt till minneskortet. X-T30 har en kortplats istället för två, den är mindre i formatet och man får klara sig med en annan sökare med lägre upplösning och 0,62x förstoringsgrad istället för 0,75x. Vinner man något? Ja, storlek, vikt och pengar är viktiga faktorer och där fyller X-T30 ut sin rock. Dessutom har den en uppdaterad autofokus som kommer i en kommande firmware-uppdatering till X-T3. 

  Vi har redan fått testa och känna på den här nyheten från Fujifilm och har man redan använt en X-T20 tidigare så är det inget nytt som gör att man blir imponerad. Robust och bra känsla och små förbättringar ergonomiskt men den stora skillnaden märker man så fort man börjar att testa kameran då autofokusen är riktigt bra och klipper direkt. Sökaren är ljus och tydlig och helt OK sett till priset. Bluetooth och bättre batteritid än X-T20 dessutom. Har du en X-T20 idag och är supernöjd bhöver man inte känna paniken att byta upp dig men för dig som funderat på en X-T3 men inte valt att slå till ännu så är det här ett superfint alternativ om du kan leva med det som du förlorar enligt ovan. Ett riktigt test på både X-T30 och nya 16mm kommer inom kort!

  X-T30 kommer i tre färger varav två finns vid lanseringen, silver och svart, men även en grafitgrå kommer under våren 2019. Vi som gillar X-T3 och även de äldre kamerorna i X-serien får nu ett nytt alternativ som är sannerligen prisvärt och lockande. X-T30 är ännu en kamera från Fujifilm som kommer att sitta i händerna på många av oss fotografer, det är vi säkra på.

  Dessutom lanserar Fujifilm ett nytt objektiv som kommer att bli en favorit - nämligen XF 16mm f/2,8. Det kompletterar serien med 23, 35 och 50mm f/2 men med något sämre ljusstyrka. Priset blir 4490:- inkl moms.

  Läs mer här: FUJIFILM X-T30

  Läs mer här: FUJIFILM XF 16mm f/2,8 WR

 • Nikon lanserar!

  Nyhet

  Nikon släpper idag en Nikkor Z 24-70/2,8 S till deras nya spegellösa Z-system. Detta är ett mycket populärt zoomomfång och nu kan du få den med en högre ljusstyrka med f/2,8 till skillnad från den nuvarande med f/4. Detta är den avancerade fotografens standardzoom och objektivet är även optimerat för videofilmning tillsammans med Nikon Z6 och Z7.

  Nikon har utrustat detta objektiv med en funktionsring där du kan välja flera olika funktioner. Den har även en programerbar knapp där du kan ställa in ytterligare 21 olika funktioner.

  En digital display på toppen av objektivet ger möjlighet till att se information som avstånd, närgräns, bländare och brännvidd. Allt detta kan bläddras igenom med hjälp av displayknappen på objektivets sida.

  Objektivet har en mycket avancerad konstruktion med 17 element i 15 grupper, två av dessa element är av typen ED glas och det har även fyra asfäriska linselement. Detta är Nikons första objektiv med deras nya ARNEO antireflexbehandling.

  För specifikationer och pris se: Nikon Nikkor Z 24-70/2.8 S​

 • Fotohistoria: Agfa Trolix

  En kamera som skulle kunna vara direkt ifrån tv-serien Poirot. Skön design. Det har byggts många kameror i bakelit, men denna kamera är byggd i något som kallas Trolitan, därav namnet Trolix, men det verkar ändå vara en form av bakelit.