• Drönarsöndag: Älg

  Att hitta en älg är inte alltid helt lätt och när du väl hittat en så är det hopplöst att hitta igen den på telefonskärmen då deras färger flyter in i omgivningen. Här när den står mot en knallgrön bakgrund så är det mycket lättare att se den.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Bungalow

  Bungalow säljes. Strandtomt. Öppen planlösning. Passar ej för möbler med hjul. Veranda runt huset. Bättre pris vid snabb affär.

  Jag gjorde ett kort besök i Bangkok med Sony och en av dagarna hade vi en photoshoot i form av sightseeing på en sån där smal båt med en bilmotor där bak, de kallas longtail. Det var fascinerande att åka genom kanaler och floder och se den delen av Bangkok.

  Den bild du ser är tagen med Sony A7R III + GM 24-70/2,8, 24mm, f/5,6, 1/500s och ISO 200. Den är tagen från en gungande båt i rätt hög hastighet så skärpan är nog inte helt perfekt. En bild kan vara värd att se även om den inte är tekniskt perfekt.

  Klicka här för att se större bild >>

  Klicka här för att se alla bilder från resan >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

 • Celestron Digiscopingadapter

  Detta är den största nyheten inom digiscoping på länge och med dagens fina mobilkameror så kommer du att kunna få riktigt bra bilder, oavsett om det är på fåglar eller planeter.

  Äntligen är den här. Celestrons smarta digiscopingadapter för smartphones. Den stora skillnaden mellan denna adapter och andra liknande produkter är att den går att justera i både höjd, sida och djup. Detta är helt avgörande för att lyckas få till riktigt bra bilder. Den andra stora fördelen är att den passar på okular mellan 35mm-60mm och med medföljande adapterring så passar den till och med okular med måttet 25mm. Detta innebär att du kan plåta genom tukkikare, handkikare, kikarsikten och till och med stjärnkikare.

  Beställ här: Celestron NexYZ 3 Digiscopingadapter

 • Test: Fujifilm X-T30

  Test

  Idag släpper vi test på nya Fujifilm X-T30, en mindre modell som har fått ärva sensor, processor och AF-system från storebror X-T3 vilket gör detta till en förvånandsvärt prisvärd kamera.

  Mats skriver: Bildmässigt märker man ingen som helst skillnad mot den dyrare X-T3:an, och kanske inte så konstigt eftersom båda är försedda med samma typ av sensor och processor. Dessa två Fuji-modeller ger fantastiskt rena och fina bilder. Filmkvaliteten blir också riktigt bra, speciellt i 4K. Vid sämre ljusförhållanden ser det också bara fint ut på höga ISO tack vare kamerans låga brusnivåer.

  Läs hela testet: Fujifilm X-T30 kamerahus svart test

 • Fotohistoria: Hilkaflex

  Som svensk, i alla fall som norrlänning, så är namnet Hilkaflex lite lustigt även om varken ordet eller huvudbonaden hilka knappt används längre. För er yngre som funderar vad en hilka är så är det när en kvinna viker en halsduk på hälften och sätter den över håret och knyter antingen under hakan eller i nacken. Men låt oss kolla in Hilkaflex!

  När jag började forska kring denna kamera så framgick det helt klart att detta är inte en vanlig kamera. Det finns knappt någon information alls om den. Det visade sig att det är samma kamera som Toyocaflex men är namnändrad för en viss leverantör. Vid djupare efterforskning så upptäckte jag att denna kamera såldes under en hel andra namn också, nämligen dessa: Accurafle, Crownflex, Daflex, Deitzflex, Europaflex, Hacoflex, Kinoflex, Lionflex, Metarflex, Metascoflex, Miloflex, Mirroflex, Novelties, Prince Junior, Proskar, Rippaflex, Skyflex, Starflex, Trioflex och Zenoflex. Det framgår inte om alla är helt identiska men det är en imponerande mängd namn i alla fall.

  Hilkafelex är från Japan och troligen från 1955. Jag upptäckte att den fanns med olika objektiv. Vårt exemplar har en Owlar Anasigmat 8cm f/3,5. Den fanns också med Tri-Lausar Anastigmat 8cm f/3,5. Kameran har en centralslutare med 1/300s - 1s samt B. 

  Allt detta ledde mig fram till vem som var den verkliga tillverkaren var, ett litet japanskt märke med namnet Tougodo. Ett företag jag aldrig hört talas om tidigare så det var lite spännande. Eftersom jag nu hittat mer om denna udda kamera så tänker jag berätta en del om företagets historia. 

  Företaget Tougodo grundades 1930 av tre svågrar: Nagatsuka Masanori (長束正規), Tanaka Kōichi (田中幸一) och Toyota Yoshio (豊田義雄). Huvudkontoret låg i Omote-Jinbōchō (表神保町), i distriktet Kanda (神田区) i Tokyo. Nagatsuka var född i Kagoshima (鹿児島) och han namngav företaget Tougodo (東郷堂, Tōgōdō, vilket betyder "Tōgō företag") och Tougo (Tōgō) kameror efter Admiral Tōgō Heihachirō (東郷平八郎) som vann mot ryssarna 1905 vid slaget om Tsushima in 1905. Deras första kameror använde något som kallades "no-need-darkroom process", en idé som Nagatsuka köpt av okänd person.  

  Jag kan berätta lite kort om "no-need-darkroom process". Det fungerade som så att filmen såldes i ljustäta pappersark. När arket sattes i kameran så gled pappret undan och blottade filmen sedan när det togs ur kmaeran igen så gled filmen in i papperet igen. Efter exponeringen så sänktes arket i rödfärgad framkallningsvätska som innehöll ämnen som desensibiliserande, dvs gjorde filmen mindre känslig för ljus. Förmodligen så användes fenosafranin, kanske i en blandning med chrysoidine. Båda var röda färgämnen. Sedan sänktes filmen i fix och befriades från sitt pappersskydd. Sedan vaer det bara att skölja negativet och låta det torka. Oftast så gjorde man bara en kontaktbild från negativet vilket i sin tur kunde göras på samma sätt i dagsljus. Fotopapper fanns för både naturligt ljus och för konstljus. Det för naturligt ljus var dyrare. De som sålde Tuogo kameror brukade demonstrera dem utanför sina butiker. Kunden fick med sig en bild som han bara behövde skölja i 2 timmar och torka när han kom hem.

  Företaget Murakami var först med att släppa en kamera för "no-need-darkroom process", den kallades It. Man gissar att Nagatsuka köpte patentet av Murakami men det är inte bekräftat och kommer nog aldrig att bli det heller. Detaljer försvinner i historien. Tougodo kontaktade kameradistributörer men ingen var intresserad då de ansåg att Tougo-kameror var mer leksaker än kameror. Det gjorde att Tougodo vände sig direkt till fotoaffärer men också till leksaksaffärer, klockaffärer och radioaffärer.

  Japanska flottan ville att företaget skulle sluta använda Tōgō's namn. Nagatsuka ansåg att ett namnbyte skulle ha stora negativa effekter på försäljningen så han och några andra från Tougodo besökte admiralen i hans eget hem och bad honom om hans tillåtelse vilket de också fick. Admiral Tōgōs sekreterare admiral Ogasawara Naganari skrev en licens till Tougodo. 

  Tougodo hade svårt att få fram tillräckligt med film. De försökte film från ett företag med namnet Konishiroku med det lyckades inte så det slutade med att de importerade film från Gevaert i Belgien. Bara som en parentes så gick Gevaert senare i hop med Agfa och blev Agfa Gevaert. Senare så köpte Tougodo film från Fuji istället på grund av den politiska situationen som var vid den tidpunkten. Filmen skars och monterades på pappersblad i fabriken i Kanda. Troligen så tillverkades alla kemikalier i den fabriken. Tanaka Kōichi sa senare att den film Fuji levererade på 30-talet var av så låg kvalitet att det knappt gick att göra förstoringar ifrån negativen.

  Från mitten av 1930-talet fram till början av 1940-talet så hette företaget Tōgōdō Shashin Kōgyō K.K. (東郷堂写真工業㈱). 1933 så lanserade de en månadstidning med namnet Shumi. Den gavs ut i över 6 år. 1935 släpper de en ny serie ihopfällbara kameror med namnet Meiko. De använde Meiko filmpack med "no-need-darkroom film". 1937 så ersätts Meiko-serien av Meisupi and Meiritto som använde  2,8×4 cm C-size bladfilm, som var utskuren från Fuji film.

  Under andra världskriget så var företaget ålagt att tillverka krigsmaterial, vilket var delar till flygindustrin. Delar av tillverkningen föredelades till två andra fabriker. En fabrik i Toyohashi som sköttes av Tanaka Kōichi och en fabrik i Yamanashi som sköttes av Toyota Yoshio. Den tredje svågern, Nagatsuka Masanori, stannade i fabriken i Kanda. Den sist nämnda fabriken förstördes helt av allierade bombningar 1944. De tre svågrarna beslöt att upplösa företaget Tougodo 1945. Nagatsuka Masanori lämnade kameratillverkning helt och hållet. Han hade senare en ramaffär i Ginza kring 1955.

  Två skilda företag med namnet Tougodo uppstod efter kriget, och de uppstod från de två fabriker som stod kvar. En i Toyohashi och en i Yamanashi. Vi ska faktiskt följa namnet Tougodo till dess absoluta slut och vi börjar med vad som hände i fabriken i Toyohashi efter kriget. Tanaka Kōichi ledde denna fabrik och de tillverkade cigarettändare och cigarettertuier. 1947 började de tillverka kameror igen och de avsåg att återuppta samma typ av direktförsäljning men de stötte på problem. De hade inte tillräckligt med fabriksbyggnader för sin tillverkning och de fick inte förevisa sina produkter på gatorna för ockupationsmakten. Inflationen gjorde att både personal och annonsering blev dyrt. De bestämde sig då för att agera som en vanlig kameratillverkare och sälja via distributörer. Deras mycket kompakta kamera Hit blev en stor framgång, speciellt via export. 1948 släpptes två nya modeller, Hobix och Bolta. 1949 fick företaget namnet Tōgōdō Seisakusho (東郷堂製作所) och adressen i Tokyo var Chiyoda-ku Kanda Tsukasamachi 1–9 (千代田区神田司町1–9). Förmodligen endast kontor. 1952 ändrades namnet till Tōgōdō Sangyō Y.K. (東郷堂有限会社) och 1957 ändrades namnet till Tōgōdō Kōki K.K. (東郷堂光機㈱). Varumärkena Hit, Hobix, Hobiflex and Toyoca användes för den japanska marknaden. Toyoca står för Toyohashi Camera. Många av Tougodos produkter såldes på export och den mest kända är Toyocaflex 6×6. Fast även om den var mest känd så var inte bara känd under namnet Toyocaflex utan under en stor mängd andra namn, vilket vi nämnde tidigare i detta inlägg. Hilkaflex var en av de namnen. Företaget ändrade sedan namn till Daishin Seiki (大真精機) och de slutade tillverka kameror i mitten av 1960-talet. De tillverkade delar åt Pioneer Corp på 1980-talet. Idag så tillverkar de specialdelar av metall för olika tillverkare.

  Den andra fabriken i Yamanashi leddes av Toyota Yoshio från 1945. Denna andra tillverkare av Tōgōdō kameror hette K.K. Tōgōdō (㈱東郷堂) från 1953. De återupplivade varumärket Meikai till deras Meikaiflex som var en tvåögd spegelreflex. De tillverkade också Muse Flex TLR och Shinkoh Rabbit. Dessa försök att tillverka kameror med framgång grusades 1955, men Toyota Yoshio gav inte upp så lätt och försökte igen och ett nytt företag skapades som förmodligen hette Meikōsha (明興社). De återupplivade varumärket Meisupii. 1971 ska företaget ha bytt namn till Meikai Sangyō (メイカイ産業) och de tillverkade kameror fram till 1980-talet, åtminstone två modeller, Meikai EL och Meikai ELX. Jag förmodar att de sedan gick i konkurs för där slutar alla spår från det företaget.

  Värdet på en Hilkaflex är svårt att sätta då den är så ovanlig. Vi har sett priser från 800kr till 1500kr. Kameran du ser på bilden kommer från vår egen samling.

  Du kan se 7 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • I Rom med Viltrox PFU RBMH 20/1,8 ASPH

  Vår kollega Mikael besökte nyligen Rom och hade med sig Viltrox PFU RBMH 20/1,8 ASPH. Ett manuellt objektiv som är mycket prisvärt tack vare bra prestanda och lågt pris.

  När man åker ut och reser kommer alltid frågan, vilka objektiv ska jag ta med? Denna resa valde jag att ta med Laowa 12/2,8 Zero-D, Viltrox PFU RBMH 20/1,8 ASPH och Sony FE 85/1,4 GM tillsammans med min Sony A7R III. Vidvinkel var det självklara valet eftersom jag åkte till rom och ville fota arkitektur och landskap.

  De flesta dagarna valde jag att endast ta med mig Viltrox 20mm på kameran över axeln för att vi skulle gå mycket och det är skönt att ha så lite utrustning som möjligt med sig. Att endast ha med sig ett objektiv som är 20mm fungerade utmärkt då man har tillräckligt vidvinkel till landskap och tack vare den stora bländaren får man fin bokeh vid porträtt eller närliggande motiv.

  Viltrox PFU RBMH 20/1,8 ASPH är ett utmärkt objektiv då det är skarpt, välbyggt och relativt billigt. Enda nackdelen jag hittar med objektivet är att det inte har autofokus, dock när man fotar arkitektur eller landskap spelar det inte så stor roll då man oftast vill sätta fokus själv men det hade ibland varit skönt att ha. Jag rekommenderar det här objektivet starkt till er som vill ha ett trevligt vidvinkelobjektiv och som inte är i behov av autofokus.

  Läs mer om: Viltrox PFU RBMH 20/1,8 ASPH för Sony E-fattning

 • Test: Voigtländer Hyper Wide Heliar 10/5,6 Asph, för Sony E

  Test

  Idag släpper vi vårt test på ett annorlunda objektiv, Voigtländer Hyper Wide Heliar 10/5,6 Asph, för Sony E. Ett raktecknande supervidvinkel som presterar förvånandsvärt bra trots sin lilla storlek.

  Mats skriver: Mycket högkvalitativ ultravidvinkel för Sonys kameror med E-fattning. Både mekaniskt och optisk är detta en mycket genomtänkt och välbyggd optik, som även presterar mycket bra bildmässigt.​ Bäst skärpa i mitten och till större del av bilden får man redan på största bländaröppning f/5,6. Optiken har ett ovanligt kompakt och smidigt format, bland annat tack vare användningen av ett asfäriskt linselement - som samtidigt korrigerar för oönskad sfärisk aberration.

  Läs hela testet här: Hyper Wide Heliar 10/5,6 Asph, för Sony E test

 • Canon EOS RP + 40mm pancake = sant

  Nya Canon EOS RP lanseras med en EF-adapter som standard och vi har hittat en ny favoritkombo för Canon EOS RP tillsammans med Canon EF 40/2,8 STM.

  När Canon EOS RP lanserades så ställde sig många frågan varför Canon lanserar en instegskamera när det bara finns professionella RF-objektiv till den. Tanken är att du som har EF objektiv sedan tidigare ska kunna använda dessa tillsammans med adaptern som följer med, vilket är en bra lösning tills dess att Canon har släppt objektiv som passar EOS RP till både storlek och pris.

  EOS RP är mindre och smidigare än sin storebror EOS R, så vi testade med att para ihop EOS RP med en Canon EF 40/2,8 STM. Det finns ett litet och billigt objektiv till RF fattning, RF 35/1,8 Macro men det är ändå större, tyngre och betydligt dyrare än EF 40/2,8 STM.

  Som du ser på första bilden här ovan så är den kombinationen riktigt smidig, speciellt med tanke på att det är en fullformatskamera. Vi tycker att Canon EOS RP är en mycket intressant kamera som tar bra bilder, och tillsammans med EF objektiv så blir den av de mest prisvärda fullformatskamerorna för tillfället.

  Bild två tagen med Canon EOS RP + 40mm f/2,8

  Läs mer: Canon EOS RP kamerahus + EF till EOS R-adapter​

 • Drönarsöndag: Alien

  Det krävs inte mycket fantasi för att tänka "Alien" när man ser denna åker med dess hässjor.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: 100-200

  Jag har nu använt Fujinon GF 100-200/5,6 R LM OIS WR en tid och det är en alldeles fantastisk glugg. Kameran du ser på bilden är en Leica M1 från 1959 och objektivet är ett Voigtländer Heliar 50/3,5 från 2018.

  Jag blev glatt förvånad över de bilder som Fujinon GF 100-200/5,6 R LM OIS WR ger och jag är nu rent av imponerad. Det är verkligen galet bra, och har dessutom med en bokeh som närmast kan beskrivas som underbar. Jag tog den bild du ser lite mer på prov för jag ville se dels hur mycket skärpedjup det ger på 200mm och dels se hur bokehn ser ut. Så jag ordnade ett motiv med djup i bilden och satte motivet mot den absolut värsta bakgrund jag kunde hitta. En gran som var bitvis stäckt av snö. Hade hellre haft ett lövträd men det är fel årstid för det. Löv och granbarr kan ge riktigt hemsk och gryllig bakgrund men GF 100-200/5,6 R LM OIS WR hade inga alls problem med det. Skärpan sitter klockrent på mössan där jag satt den och sedan når skärpedjupet vid f/5,6 nästan ut på Voigtländerobjektivet, inte ända fram till objektivets frontring. Skulle jag tagit denna bild för motivets skull så hade jag nog behövt blända ner till f/8 eller f/11.

  Fokuseringen är snabb, och när du zoomar så ändrar inte objektivet längd samt att vikten är förhållandevis låg. Även om det ingår ett rejält stativfäste så kommer jag nog att mest ha det avmonterat för att spara vikt. Eftersom objektivet har inbyggd bildstabilisering så behövs inte stativ i samma utsträckning. 

  Kort sagt: Detta objektiv är fantastiskt bra! 

  Klicka här för att se större bild >>

  Läs mer här: Fujifilm GF 100-200/5,6 R LM OIS WR >>

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 100-200/5,6 R LM OIS WR, 200mm, f/5,6, 1/800s och ISO 100.

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

  /Thomas

 • Samyang lanserar!

  Nyhet

  Samyang lanserar idag Samyang AF 85/1,4 till Sony FE. Ett objektiv som redan finns till Canon EF men nu också till Sony E för fullformat, ett mycket prisvärt alternativ till Sonys stora och dyra 85/1,4 GM

  Samyang har i det sista gått starkt in i sin serie av AF objektiv och hittills har dom gjort mycket prisvärda objektiv. Bra objektiv till bra priser är alltid populärt, vi ser att det här objektivet tillsammans med en Sony A7 II eller A7 III kan bli en stark kombo.

  Läs mer: Sony A7 III

  Samyang AF 85/1,4 är mest prisvärd i sin klass och ett bra alternativ för dig som vill ha ett bra porträttobjektiv men ändå få en rimlig prislapp. Tidigare AF objektiv från Samyang har varit mycket prisvärda med bra bildkvalitet och så torde dert vara även denna gång och så fort vi får in ett skarpt exemplar kommer vi att göra ett utförligt test.

  Läs mer här: Samyang AF 85/1,4 FE för Sony E-fattning​

 • Test: Gopro Hero 7 Black

  Test

  Nu släpper vi vårt test på Gopro Hero 7 Black. En hel del nya funktioner som HyperSmooth, TimeWarp och bättre bildkvalité vilket innebär en större uppgradering än tidigare modeller men behåller samma Gopro-känsla som många har lärt sig att älska.

  Mats skriver: Med det nya GP1-chippet från Hero6 Black och ett utökat RAM-minne är Hero7 Black den bästa Hero-kameran som tillverkats enligt GoPro själv. Med en avancerad processor har Hero7 Black fått en förbättrad bildkvalitet.​ HyperSmooth-funktionen i GoPro Hero7 Black ger en märkbart förbättrad stabilisering jämfört med alla tidigare GoPro-modeller, och är nu mer effektiv än till och med Sonys optiska Boss-stabilisering som sitter i X3000-modellen. ​

  Läs hela testet här: GoPro Hero 7 Black test

 • Fotohistoria: Certo Dollina

  Det är nog inte många som hört talas om Certo Kamera Werk, men de var framgångsrika kameratillverkare under lång tid.

  Historien börjar redan 1902 när Alfred Lippert och Karl Peppel grundar företaget i Johannstadt som ligger nära Dresden. Jag veet inte om du har lagt märke till att många tyska kameratillverkare var placerade i Dresden innan andra världskriget. Redan 1905 var de tvungna att flytta till större lokaler och nu hamnade de i Großzschachwitz. Ungefär samtidigt börjde de använda namnet Certo. Det namnet kommer från latinets certo som betyder säker. 

  Den kamera du ser på bilden kommer från vår egen samlling och är en Certo Dollina 0 från 1938. Detta var en enklare modell med ljussvagare optik och ingen mätsökare. Objektivet på vårt exemplar är en Anastigmat Kafotar 5cm f/4,5. En enkel optik med tre linser. Denna modell fanns med två olika objektiv och fyra oika slutare. Detta exemplar klarar 1/25-1/100s samt B och T. Efter alla dessa år, 81 år för att vara exakt, så fungerar slutaren fortfarande. Det är faktiskt imponerande. Lägg även märke till den Art Deco-inspirerade frontplåten runt objektivet.

  Under andra världskriget så gömde de tillverkningsmaskiner hemma hos lojala medarbetare och efter kriget kunde de ta upp tillverkningen utan större problem. Tyvärr så befann de sig nu under sovjetiskt styre och tillverkade cigarettmaskiner. Certo registreades som privat företag och de började tillverka kameror igen. 1968 införlivades Certo i VEB Pentacon Dresden. Pentacon använde namnet Certo till billiga plastkameror under 1970-talet men slutade använda namnet 1982. Pentacon gick i förlust hela 1980-talet och efter Sovjetunionens fall så till slut upplöstes Pentacon 1991.

  Certo tillverkade bra kameror av bra kvalitet. Om de är poplulära som samlarkameror är svårtr att säga för de flesta känner inte till Certo och de få samlare som riktat in sig på Certo är väldigt hängivna.

  Du kan se 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. 

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Smidigt, snyggt och nödvändigt

  Ibland ryms inte allt man vill ha med fotoväskan och ibland är det svårt att hålla ordning. En extra liten väska som man sätter utanpå kan många gånger lösa problemet. Denna Lowepro väska passar perfekt till minneskort, batteri, snabbplattor och mediciner.

  Många av oss fotografer vill ha väskor där man får med allt, man vill ha med kamera, objektiv, laptop, laddare, adaptrar och mycket mer. Det kan vara svårt att hitta en väska som du får plats med precis allt du vill ha med. Lowepro gör många fina väskor men ofta så är det något tillbehör man inte riktigt vet vart man ska placera. En klockren lösning som en av våra kollegor använder är Lowepro D-Pods 10 som fästs i molly-systemet på hans Lowepro ProTactic BP 450 AW.

  Läs mer om: Lowepro ProTactic BP 450 AW II

  Han använder två väskor fäst på baksidan och ena är fylld med ett extrabatteri, minneskort och putsduk. Den andra agerar som första hjälpen med plåster, Alvedon, Samarain och sårtvätt. Det blir lättillgängligt om du behöver komma åt det i hast men även rätt skönt att slippa öppna hela väskan för att komma åt ett litet fack. Vad skulle du ha i din?

  En smart lösning för många och det bästa av allt är att den är väldigt billig, endast 49:-

  Läs mer och beställ här: Lowepro D-Pods 10 för 49kr

 • Test: Tokina opera 50/1,4 FF

  Test

  Nu släpper vi testet för Tokinas första objektiv i deras nya Opera-serie, Tokina opera 50/1,4 FF. Ett objektiv som ska konkurrera direkt med Sigma ART och Tamron. Har Tokina vad som krävs för att stå fast mot hård konkurrens?

  Mats skriver: Tokina tar upp kampen om fullformatsmarknaden på allvar med Opera-serien. Tanken är att objektiven i denna serie ska ha mycket höga optiska prestanda och matcha de dyraste, mest högupplösta fullformatskamerorna på marknaden. Tokina Opera 50/1,4 FF är en mycket robust och välbyggd optik som dessutom är vädertätad, vilket de flesta övriga fasta normalobjektiv saknar.

  Läs hela testet här: Tokina opera 50/1,4 FF för Canon EF test

 • Test: Samsung Galaxy S10+

  Test

  Nu har vi testat helt nya Samsung Galaxy S10+. En smartphone som har mycket att uppfylla i dagens konkurrens men redan vid första blicken ser vi att Samsung släpper sin bästa smartphone hittills.

  Tobias skriver: Det är sällan värt att byta från föregående generation till en ny modell idag. Skillnaderna är i regel för små för att vara värda den investeringen men den här gången är skillnaden i upplevelse relativt stor så använder du din smartphone mycket och gillar ny teknik så är S10+ en telefon att byta till förutsatt att du gillar Samsung.

  Läs hela testet här: Samsung Galaxy SM-G975 S10+ 128GB Svart test

  Läs mer om skillnader mellan S10e, S10 och S10+: Samsung lanserar Galaxy S10​

 • Drönarsöndag: Klättring

  Drönaren skulle fotografera den fina klippan men fångade även några klättrare. De var nog lika förvånade att se drönaren som drönarägaren blev framfår datorn när han upptäckte klättrarna.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Öde

  Det finns massor av ödehus i norrland men detta ödehus återfinns i Thailand.

  Jag var på en fabriksresa med Sony i slutet av februari och förutom besök på deras fabrik så gjorde vi lite sightseeing i Bangkok. Bilden är tagen med Sony A7R III + GM 24-70/2,8, 38mm, f/8, 1/200s och ISO 100. Bangkok är en extremt varierande stad, allt från lyx till plåtskjul. Jag gillade detta övergivna hus, det måste ha varit vackert en gång i tiden. Kul att det inte förfallit mer ändå. Fukten och värmen brukar bryta ner hus ganska snabbt. 

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

  /Thomas

 • Test: Sony A6400

  Test

  Idag släpper vi vårt test på A6400, det nyaste tillskottet i Sonys populära instegsserie. Kamera har ändrats väldigt mycket utseendemässigt och frågan är om Sony har lyckats att uppdatera innehållet tillräckligt mycket för att motivera en uppgradering.

  Mats skriver: Man får väldigt mycket kamera i ett kompakt format med Sony A6400, och särskilt med tanke på att A6400 räknas som instegsmodell bland Sonys APS-C-kameror. Alltså en instegsmodell som på flera sätt kan mätas sig mot betydligt större, dyrare och mer professionella modeller, och som förutom inbyggd stabilisering klår deras APS-flaggskepp A6500 på flera punkter.

  Läs hela testet här: Sony Alpha A6400 test

 • Fotohistoria: Minolta Miniflex

  Detta är en charmig liten kamera från 1959. Gillar du färgsättningen?

  Minolta Miniflex är inte helt vanlig. Den tillverkades 1959 av Chiyoda Kōgaku Seikō. Den använder 127-film och ger 4x4cm negativ. Det är ingen tvekan om att den är ett direkt svar eller kanske snarare vad man säger idag, en rip-off, av Rolleiflex baby Grey som kom redan 1957. 

  Objektivet för fotografering är ett Minotla Rokkor 60/3,5 med fyra linselement medan objektivet för att titta genom är ett Minolta Rokkor 60/2,8 med tre linselement. Båda objekiven har serienummer. Slutaren är en Optiper Citizen MVL som klarar 1/500s ner till 1s. Minolta Miniflex är en rätt enkel konstruktion med ratt för fokusering och ratt för frammating.

  Dessa kameror ligger kring 7000-10000kr på den internationella marknaden men bara kring 2000kr i Europa. Vad den egentligen är värd är väl upp till vad en köpare vill betala. En sådan här fin kamera skulle platsa i alla kamerasamlingar men priserna ligger omotiverat höga. Tydligen så ska max 5000 exemplar ha tillverkats och det har självklart en påverkan av priset.

  Du kan se 12 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Test: Fujifilm GF 100-200/5,6 R LM OIS WR

  Test

  Det populäraste objektivet till Fujifilm GFX är kitzoomen GF 32-64/4 tack vare dess smidiga form och otroligt bra bildkvalitet, vi har nu testat Fujifilms andra zoom till GFX systemet. Kan nya Fujifilm GF 100-200/5,6 R LM OIS WR hålla måttet och komplettera objektivparken för dig med en Fujifilm GFX?

  Mats skriver: Som vanligt när det gäller Fujis finare objektiv kan man räkna med en mycket rejäl och välbyggd konstruktion mestadels i metall. Bra byggkvalitet brukar innebära stort och tungt men objektivet är förvånansvärt kompakt i jämförelse med deras andra teleobjektiv med 120mm och 250mm. Att Fujifilms GF-objektiv presterar fantastiskt bra optiskt är väl knappast någon nyhet vid det här laget, och skärpan i GF100-200/5,6 R LM OIS WR är bevisligen också riktigt  bra redan på största bländaröpning från kant till kant, och speciellt på de kortare brännvidderna.

  Läs hela testet här: Fujifilm GF 100-200/5,6 R LM OIS WR

 • Grundkurs i kamera & foto

  Nu på torsdag kl 18:00 kör vi vår grundkurs för dig som vill lära dig grunderna i att hantera din kamera och att ta de bilder som du vill kunna ta. Vi bjuder på den här kursen och du anmäler dig via länken nedan. Inga förkunskaper krävs men vi önskar att du tar med din kamera!

  Datum: 7/3
  Tid: 18:00-20:00
  Frågor: 20:00-21:00
  Plats: Nolia, konferenslokal Miskovsky

  Har du frågor mejla till kurs@cyberphoto.se

  Anmäl dig här: Grundkurs i kamera & foto

 • 70.000 besökare på CP+ 2019

  CP+ står för Camera & Photo imaging show i Japan, den hålls i början av varje år och de brukar ha kring 70.000 besökare, vilket är strax under hälften jämfört med Photokina. På mässan finns alla stora kameratillverkare men de släpper sällan nyheter här utan visar nyligen släppta produkter och ger tillgång till att man får känna på de innan säljstart.

  I år har man fått känna på flera stora nyheter, hos Nikon får man se deras nya Z Noct 50mm f/0,95 och de visar även en uppkapad optik så att man får se hela insidan. Vi längtar mycket att få testa objektivet och se hur bra Nikon kan presetera när dom lägger allt fokus på bildkvalitet. Detta objektiv kommer under 2019 enligt Nikon.

  Läs mer här: Nikon lanserar Z: objektiv

  Panasonic har med sig sina nya kameror S1 och S1R, som vi redan har gjort test på. Bakom dessa kameror i objektivshyllan står det ett intressant objektiv som inte har visat sig i dagsljus ännu rent fysiskt, det är en prototyp av Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25 f/1,7. Detta objektiv blev avtäckt på Photokina men det är nu första gången vi ser den i verkligheten och det är stort, nästan dubbelt så lång som Panasonic Leica Vario-Elmarit 12-60 f2,8/4 ASPH och en hel del bredare i diameter. En mycket intressant zoom till M4/3 som vi självklart kommer testa när vi har ett skarpt exemplar.

  Läs mer: Panasonic lanserar!

  Tamron har nyligen släppt deras första objektiv som direkt utmanar med Sigmas ART-serie, vilket man under denna mässa kunde känna på inklusive de två andra mycket intressanta objektiv som släpptes samtidigt. 

  Läs mer här: Tamron lanserar!

  I januari visade Olympus att dom håller på bygga en Olympus M.Zuiko Digital ED 150-400mm 1:4.5 TC1.25x IS PRO som dom nu visade en tidig prototyp av. Objektivet med telekonverter ger ett omfång på 187.5-500mm f/5,6 vilket motsvarar 375-1000mm f/11 på fullformat. I 2020 när detta objektiv blir tillgängligt gör vi självklart ett utförligt test.

  Voigtländer visar nya objektiv till Sony E och Leica M. Canon visar en guldfärgad version av deras nyaste kamera Canon EOS RP, för tillfället endast ett koncept men roligt att se något annat än svart/silver.

  Läs mer om: CANON EOS RP KAMERAHUS

 • Drönarsöndag: Skog

  Vackert eller hemskt? Vad ser du i bilden? Skogsskövling eller en vacker tjärn?

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Panorama

  Panorama är mycket enklare än de flesta tror. I Lightroom så markerar du bara de bilder du vill sätta ihop och väljer Fotosammansättning och sedan Panorama.

  Många gånger så räcker inte vidvinkeln till och då är panorama ett bra alternativ. En fördel med panorama är att du får inte problemet med förminskning som du får med mer vidvinkel. I denna fråga så ligger en av de stora fördelarna med en större sensor. För även om du får ett visst utsnitt, vi kan ta ett exempel, om du har en 23mm på en mellanformatskamera så är det en mycket kraftig vidvinkel, den motsvarar det utsnitt du får på en 18mm på en fullformatskamera. Men 23mm är ungefär en normaloptik på Micro 4/3. Även om utsnittet blir olika beroende på sensorstorleken så är en 23mm alltid en 23mm, och det sätt en 23mm återger är i stort sett samma oavsett vilken fattning den är byggd till.

  Detta gör att en landskapsbild tagen med en mellanformatskamera med en 23mm blir mycket mäktigare än vad det skulle bli med en Micro 4/3 på 9mm, då en 9mm optik förminskar så galet mycket mer. Nu var inte detta inlägg egentligen om just detta, så låt oss kika på ett par panoramabilder som jag tagit i Rom nyligen. Denna typ av bild kan du ta med vilken kamera som helst, men ja, ju större sensor, desto bättre blir det.

  Bilderna är tagna med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4 R LM WR.

  Nu ser bilden smal och liten ut här i bloggen men se bilden i full upplösning, speciellt på en dator, och helst med en 4K-skärm. Klicka inte på nedan länkar om du använder mobilen på 4G, de är rätt stora: 105MB och 83MB.

  Klicka här för att se större bild av panorama 1 >>
  Klicka här för att se större bild av panorama 2 >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

 • Världens snabbaste minneskort?

  Nyhet

  Sony har släppt information om att dom utvecklar en av världens snabbaste minneskort med klassledande hastighet och deras unika Sony Tough klassning, kan detta vara framtiden för minneskort?

  Sony har de senaste åren häpnat fotomarknaden med deras spegellösa kameror som har varit mindre och snabbare än konkurrenter utan att tappa bildkvalité, dom har vågat ta risken att göra något annorlunda vilket har lett till att dom leder marsen. Sony har en hög standard för kvalité och hastighet vilket dom nu visar med sitt nya minneskort som dels ska vara ett av världens snabbaste och även det mest tåligaste.

  Läs mer om deras tålighet här: Nyhet! Sony lanserar Tough

  Detta nya CFexpress från Sony klarar läshastigheter upp till 1700mb/s och skrivhastigheter upp till 1480mb/s vilket i dagsläget är det snabbaste minneskort vi hört talas om. När XQD kom till fotomarknaden såg det ut som det skulle bli en ny standard då det var snabbare än SD och mindre än Cfast men nu när CFexpress har storleken som ett XQD och tredubbla hastigheten kanske detta är framtiden inom minneskort, vi får vänta och se. Vi behöver dock inte vänta länge då Sony säger att nya kortet och en kompatibel läsare kommer finnas på marknaden redan i början av sommaren, i år.

  CFexpress kommer med en kapacitet på 128gb men 256gb och 512gb håller på utvecklas släpps senare.

 • Test: Canon EOS RP

  Test

  Canon EOS RP är troligen den mest intressanta lanseringen hittills 2019 och den som väckt mest intresse av Canons lanseringar på flera år! Vi gillar den redan och har testat den i ett utförligt test genomfört av Mats, som vanligt.

  Det här är en kamera som många förväntar sig mycket utav och det ska man göra när det handlar om en Canon. Den är märkbart bantad gentemot EOS R och det märks. Betyder det att RP inte är en bra produkt? Inte alls, det är troligen den perfekta Canon-kameran för många, om inte de flesta, men om du tillhör skaran som vill kunna styra det mesta och ha många alternativ, i synnerhet när det gäller video, så är RP inte rätt kamera. Sony och nu även Nikon, Panasonic samt Canon till viss del med EOS R har skämt bort oss med kameror som kan nästan allt och RP är inte i samma liga när det gäller val och inställningsmöjligheter men det är heller inte tanken. Canons uppsåt är att skapa en kamera som ger bildfördelen med en fullformatskamera i ett format som är lockande för dig som inte vill lägga ner massor av tid och kunskap utan fokusera på att ta bra bilder. På ett enkelt sätt. Vi gillar RP skarpt även om den inte uppfyller alla förväntningar och krav för en krävande användare. Kort sagt tror vi att detta ändå är Canons mest marknadsanpassade och inom kort uppskattade kamera på många år.

  Läs hela testet här:  CANON EOS RP TEST

 • Fotohistoria: Fulvueflex

  Idag tar fotohistorien oss tillbaka till 1950-talets England. En fransman finns också med och då är året 1834.

  1834 så slår engelsmannen George Houghton sig ihop med fransmannen Antoine Claudet för att överta ett glas-lager i London. Det fick namnet Claudet & Houghton och 1867 blev det George Houghton & Son och 1892 blev det George Houghton & Sons. Man kan ju som gissa varför. Huvudkontoret fick namnet Ensign House 1901 och 1903 släppte företaget sin första film under varumärket Ensign.

  1903 bytte företaget namn till George Houghton & Sons Ltd. 1904 köpte de upp Holmes Bros. som tillverkade Sanderson kameror samt de köpte också upp A. C. Jackson, Spratt Bros. och Joseph Levi & Co. När detta var gjort så bytte företaget namn till Houghtons Ltd. De hade även siktet på The Alliance Roll-film Camera Co. Ltd och samma år så införlivades de också. Deras kameror kallades Ensign. Det nya större företaget fortsatte att tillverkade de införlivade företagens produkter och de tillverkade kameror under namnet Saunders ända fram till 1939.

  1908 var de England största kamerafabrik och den låg på Fulbourn Road i Walthamstow. Houghton var en erkänd tillverkare av så kallade magasinkameror. Det var storformatskameror som hade flera plåtar som kunde exponeras efter varandra. Många gånger upp till 8 eller 12 plåtar. En annan kamera som Houghton var känd för var en hopfällbar kamera med namnet Ensignette. Den kameran var konstruerad av svenska ingenjören Magnus Neill.

  1915 så skaffade Houghtons Ltd. en partner med namnet W. Butcher & Sons Ltd. Dessa två skapade ett separat företag som hette Houghton-Butcher Manufacturing Co., Ltd. Där delade de tillverkningsverksamheten. Detta var speciellt viktigt för W. Butcher & Sons Ltd. som själva inte hade någon egen tillverkning utan de hade förlitat sig på att importera tyska kameror innan första världskrigets utbrott. Båda företagen fortsatte ändå med respektives separata försäljning. Det var egentligen bara tillverkningsfabriken de delade. Till slut, 1926, så gick de två företagen tillsammans och blev Houghton-Butcher (Great-Britain) Ltd. och som 1930 bytte namn till Ensign Ltd. Tillverkningsföretaget som låg i Walthamstow behöll ändå namnet Houghton-Butcher Manufacturing Co., Ltd. ända till 1945. Ensign Ful-Vue box camera såg dagens ljus 1939 och blev en av de absolut populäraste kamerorna vid den tiden i Storbrittanien.

  På natten den 24 september 1940 så bombade tyskarna huvudkontoret Ensign Ltd. Tillgångarana från detta företag övertogs av Johnson & Sons men varumärket Ensign behölls av tillverkningsföretaget Houghton-Butcher Manufacturing Co. Ltd., som ensam övertog distributuonen av Ensign kameror fram till 1945. Samma år så blev Houghton-Butcher Manufacturing Co. Ltd. och företaget Elliott & Sons Ltd., de hade filmmärket Barnet, till Barnet Ensign Ltd. 1948 så går Ross and Barnet Ensign ihop till Barnet Ensign Ross Ltd och som slutligen byter namn till  Ross-Ensign Ltd. 1954. Företaget slutar tillverka kameror 1961. En lång saga med många namn försvinner ur kamerahistorien. 

  Den kamera du ser på bilden kommer från vår egen samling och är en Ross Ensign Fulvueflex Synchroflash. Det är en enkel tvåögd spegelreflex som använder 120-film. Den tillverkades från 1957 till 1959. Kameran öppnas diagonalt med hjälp av två metallspärar på var sida. Den är tillverkad i polystyren och inte i bakelit som nästan alla andra kameror. Det gör att den var mycket tåligare. Slutaren har två lägen B och typ 1/50s. Objektivet kallas Astaross och är av typen fixfokus och har ingen bländare alls. Detta är helt klart en mycket enkel konstruktion. Den har också licenstillverkats i Inden under en period.

  De är inte så eftertraktade då de inte är några ingenjörstekniska underverk direkt men kan vara kul i en samling om priset är rätt. Priserna varierar från 60kr upp till 1300kr men upp till typ 200kr kan de vara värda som kuriosa. Vi betalade 215kr för vårt exemplar.

  Du kan se 6 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Ny modell från Ricoh!

  Nu lanserar Ricoh en ny modell av vår favorita 360-kamera, Ricoh Theta Z1 och den är fullpackad med funktioner och har många fördelar över äldre versioner som justerbar bländare, Raw foto och LCD display!

  Nya Theta Z1 får dubbla 1-tums sensorer med en bildupplösning på ca 23 Megapixel till skillnad från föregångare som använde 1/2,3-tums sensorer med samma upplösning. Den behåller 4k video och tack vare uppdaterade sensorer samt linser har den bättre skärpa och bättre brushantering.

  Med nya modellen går det även att välja bländare f/2,1, f/3,5 och f/5,6 vilket gör att under dagsljus kan du blända ned till f/5,6 för att öka skärpan över hela bilden och vid låga ljusförhållanden kan du välja f/2,1 för att släppa in så mycket ljus som möjligt. Denna funktion tillsammans med möjligheten att fota i DNG Raw ger möjligheter för bildhantering som inte är möjligt med vanligt JPEG-format, en proffsfunktion som kan ge otroliga resultat.

  Vill du lära dig Raw? Se våran film: Youtube: Fota i RAW!

  Nya Theta Z1 behåller dom bästa funktionerna från Theta V som 19gb inbyggt minne, 4-kanalig mikrofon, wifi, bluetooth och Miracast men utrustas ytterligare med nya funktioner som 3-axlig stabilisering som håller bilder och video skakfria, ställa bländare/Raw foto som du läste ovan och en liten LCD display för att smidigt kunna se och ändra inställningar utan att behöva ta upp mobilen.

  Läs mer här: Ricoh Theta Z1 4K, 360-graders videokamera​

 • Sony lanserar!

  Nyhet

  Idag lanserar Sony ett nytt teleobjektiv, Sony 135/1,8 G Master som blir ett spännande objektiv att testa då brännvidden 135mm tillsammans med en sådan ljusstyrka har potentialen att ge magiskt bra bilder. Levererar Sony igen?

  Sonys G Master-serie har hittills imponerat oss och den nya 135mm GM förväntar vi uppnå samma kvalité.  Sony skriver i sitt pressmeddelande att "den nya FE 135mm F1,8 GM ger exeptionellt hög bildkvalité och utsökt bokeh" och en anledning till att Sonys objektiv håller världsklass är att dom fokuserar på objektivets bokeh lika mycket som på skärpa vilket ger förutsättningar till magisk bra bilder. Detta uppnås med en 11-bladig bländare och en närgräns på endast 0,7 m.

  För att hålla samma kvalitet som resterande GM-objektiv är denna försedd med XA-glas och Super ED-glas längst fram för att effektivt ta bort optiska felaktigheter som ofta uppkommer med teleobjektiv. Sony har monterat deras nya linjära autofokusmotor för att uppnå snabb och precis fokus vilket tillsammans med deras klassledande ögon-autofokus ger förutsättningarna för att detta ska bli ett fantastiskt bra porträttobjektiv. Dessutom har objektivet två funktionsknappar för att låsa fokus samt ett vred för att minska fokusdistansen så motorn kan jobba snabbare och mer effektivt på avstånd.

  Alla dessa funktioner och glas är packat i ett relativt kompakt och lätt format på endast 950g, nästan 200g mindre än Sigmas motsvarande 135mm f/1,8 Art. Test kommer så fort vi har ett skarp exemplar i våra händer. 22490kr och första leverans under april 2019.

  Läs mer här: Sony FE 135/1,8 GM, E-fattning (fullformat)

  Engelskt pressmeddelande:

  Sony today introduced a highly anticipated addition to their acclaimed G Master™ series of full-frame E-mount interchangeable lenses – a 135mm F1.8 full-frame, large-aperture telephoto prime lens (model SEL135F18GM).

  Equipped with Sony’s most advanced optical technologies, the new lens is built to meet the extremely high standards of Sony’s G Master series. The new FE 135mm F1.8 GM offers exceptionally high resolution and exquisite bokeh, two qualities that are signature attributes of Sony’s flagship G Master brand. The new lens combines rapid autofocus (AF) acquisition with a lightweight, portable design and a variety of professional functions, making it a versatile, high-performance tool for professional portrait photographers, wedding photographers, sports photographers and a wide variety of imaging enthusiasts.

  “Sony’s commitment to growing our FE lens and E-mount lens line-up remains stronger than ever,” said Yann Salmon-Legagneur, Director of Product Marketing, Digital Imaging at Sony Europe.“Our 31st native full-frame mirrorless lens, the highly anticipated 135mm prime brings the acclaimed G Master quality to another popular focal length for both professionals and enthusiasts to enjoy. This brings the total number of native Sony α™ E-mount lenses to 49. We will continue to drive market-leading innovation in all aspects of our imaging business, giving our customers the opportunity to capture and create like they never have before.”

  Realising consistently high resolution across the entire frame, even at F1.8, the FE 135mm F1.8 GMboasts an innovative optical design that places XA (extreme aspherical) and Super ED (Extra-low Dispersion) glass elements in the front group to effectively suppress all common telephoto lens aberrations. Additionally, the Super ED element plus one ED glass element are strategically positioned to compensate for axial chromatic aberration, minimize colour fringing and maximise overall resolution, ensuring outstanding image quality. For impressive clarity, Sony’s unique Nano AR Coating is applied to reduce flare and ghosting that can occur when shooting backlit portraits.

  The new telephoto prime lens utilises its XA element, refined with Sony’s latest bokeh simulation technologies during the design and manufacturing stages, to control spherical aberration and achieve exquisite bokeh. In addition, an 11-bladed circular aperture mechanism contributes towards achieving extremely natural and beautiful background defocus. The exciting new model also features dual-autofocus groups in a floating focus arrangement for improved close-up capability, allowing a minimum focus distance of just 0.7 metres and a maximum magnification of 0.25x.

  To ensure that this lens can keep up with fast-moving portrait or sports subjects, the FE 135mm F1.8 GM has been equipped with a total of four of Sony’s proprietary XD linear motors—two for each group—that achieve rapid, reliable and speedy AF tracking and performance. There is also a control algorithm that helps to maximise control response and ensure quiet, low-vibration AF. All of this exceptional performance is packaged in a compact, lightweight body weighing in at 950g.

  The FE 135mm F1.8 GM includes a number of professional controls that enhance ease of operation for both stills and movie shooting. These include an aperture ring that allows direct, intuitive aperture control and a focus ring that features Linear Response MF for fine, responsive manual focus control. There is also a focus range limiter switch, two customisable focus hold buttons, and a focus-mode switch that makes it possible to quickly select auto or manual focus to match changing shooting conditions.

 • Sigma bekräftar!

  Nyhet

  Nu bekräftar Sigma att de som väljer nya L-mount (Panasonic S1 och S1R) kommer att få tillgång till elva Art-objektiv under 2019. Exakt datum och pris släpper man inte i nuläget men man vill visa att det verkligen är på gång.

  Nya Panasonic S1 och S1R är några av marknadens bästa kameror och således bland de bästa kamerorna någonsin. Objektivfloran är begränsad då man får se det som eny fattning även om den tekniskt sett funnits ett tag då utbudet nytt och begagnat är relativt litet. Men Sigmas delaktighet gör att det här systemet blir levande och aktuellt direkt - för utvecklingstiden för fullformatsobjektiv är relativt lång (i snitt flera år per objektiv om man inte utgår från färdig optikdesign) vilket hade riskerat Panasonics försäljning kraftigt. Art-serien presterar mycket bra och vi tror Sigma tweakat till dessa avsedda för L-mount lite extra.

  Mer info om pris och tillgång kommer så fort vi fått information. De objektiv som kommer:

  • Sigma 14mm F1.8 DG HSM Art 
  • Sigma 20mm F1.4 DG HSM Art 
  • Sigma 24mm F1.4 DG HSM Art 
  • Sigma 28mm F1.4 DG HSM Ar 
  • Sigma 35mm F1.4 DG HSM Art 
  • Sigma 40mm F1.4 DG HSM Art 
  • Sigma 50mm F1.4 DG HSM Art 
  • Sigma 70mm F2.8 DG Macro Art
  • Sigma 85mm F1.4 DG HSM Art
  • Sigma 105mm F1.4 DG HSM Art
  • Sigma 135mm F1.5 DG HSM Art

   

 • Samyang lanserar!

  Nyhet

  Nu lanserar Samyang ännu ett objektiv ur deras premiumsegment, Samyang XP 10/3,5. Manuellt fokuserad, raktecknande ultravidvinkel för fullformat men kan även användas på kameror med APS-C-sensor. Med sin extrema bildvinkel på 130 grader är Samyang XP 10/3,5 ett av världens vidvinkligaste, raktecknande objektiv för fullformat.

  Objektiv i premiumsegmentet brukar innebära en metallkonstruktion och mycket glas vilket detta nya objektiv håller sig fast vid, den är uppbyggd av hela 18 linser som placerats i 11 grupper, varav tre asfäriska linser, tre i ED-glas och ett HR-glas. Dessa glas finns för att ge minimal distortion och maximal skärpa över hela bilden. 

  Samyang XP 10mm f/3,5 klarar att matcha mycket höguplösta sensorer med 50 megapixel samt videoinspelningar i 8K. Detta låter mycket imponerande men är också ett måste i dagens läge när tekniken rusar framåt.

  Läs mer här: Samyang XP 10/3,5

 • Test: Sigma 28/1,4 DG HSM ART

  Test

  Det är alltid spännande med tester av nya Sigma objektiv. Idag bjuder vi på ett fullpackat test med nya Sigma 28/1,4 DG HSM ART. Objektivet finns med tre fattningar, Canon EF, Nikon F och Sony E.

  Solen ligger lågt men värmer gott bland all vinterfrost och Mats har med sig nya Sigma 28/1,4, ett nytt rejält objektiv från Sigma som behåller samma gedigna känsla som allt annat från deras ART-serie. En mycket användbar brännvidd som ger tillräcklig vidvinkel för landskap och arkitektur men kan även användast till porträtt tack vare en mycket krämig bokeh.

  Mats skriver: Sigma 28/1,4 DG HSM är precis som sina övriga syskon i ART-familjen ett mycket välbyggt objektiv och har på sista tiden bevisat gång på gång att de klarar av att konkurrera med de bästa objektivtillverkarna med sina fasta ART-objektiv, och bildkvaliteten i Sigma 28/1,4 DG HSM ART är som förväntat mycket bra rakt igenom, och det redan på största bländaröppning.

  Läs hela testet här: SIGMA 28/1,4 DG HSM ART TEST

 • Ricoh lanserar!

  Nyhet

  För fem månader sedan presenterades Ricoh GR III och nu har den officiellt lanserats med specifikationer och pris. En mycket spännande kamera som många förbiser på grund av sitt relativt okända märke.

  GR II var en populär modell och en av våra favoriter bland kompaktkamerorna då den ger en enastående bildkvalité för att vara en mycket smidig och kompakt kamera. Nya GR III ser mycket lovande ut då den håller samma koncept men finputsar alla hörn för att göra den så bra som möjligt utan att tappa känslan som GR-serien har skapat.

  Kameran är utrustad med en uppdaterad CMOS-sensor på 24,2 megapixel i APS-C format och är numera stabiliserad. Objektivet är också uppdaterad men behåller samma brännvidd motsvarande 28mm f/2,8 för fullformat.

  Priset landar på 9990kr vilket är ett hopp upp mot gamla modellen men den kommer med en hel del uppdaterade och moderna funktioner som pekskärm, USB-C, förbättrad filmfunktion, ISO 102 400 och mycket mer finns att läsa om på produktsidan.

  Läs mer här: Ricoh GR III

 • Drönarsöndag: Historia

  Det finns säkert mycket som har hänt på denna gård. För länge sedan. Öden förlorade i tiden. Bilden tagen när det nästan var helt mörkt.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: 64 är 64

  En 63mm på mellanformat motsvarar 50mm på fullformat, som motsvarar 35mm på APS-C, som motsvarar 25mm på Micro 4/3. Är och motsvarar är inte samma sak. En 50mm är alltid en 50mm oavsett vilken sensor den är monterad på.

  Det som avses när det talas om motsvarar är det utsnitt man får i bilden. Om du tar en bild med en mellanformatare som har en 50mm optik så kan du beskära bilden för att se vilket utsnitt du skulle få med en fullformatssensor, eller en APS-C-sensor, eller en Micro 4/3-sensor. 

  Du kommer alltid att få ungefär samma skärpedjup i en 50mm optik oavsett vilket sensorformat den är byggd för. Enda anledningen jag skriver ungefär är att skärpedjup skiljer lite beroende på objektivets konstruktion också. Men generellt ger en 50mm samma skärpedjup, samma bildvinkel och samma sätt att återge motivet oavsett fattning.

  En 64mm är alltså alltid en 64mm. Jag använde Fujinon GF 32-64/4 på denna bild. Den optiken är mycket välbyggd och är riktigt skarp. Den motsvarar 24-51mm på en fullformat så det är en perfekt reseoptik. Bilden är tagen i Rom förra veckan. Det enda jag inte gillat med optiken är att bokehn inte är lika bra som de fasta GF-objektiven men här på 64mm är bokehn riktigt bra. I normala fall så skulle jag tagit bort lite skärpa i de oskarpa områdena för att göra bokehn ännu vackrare men jag avstod från det då jag ville visa vad GF32-64mm kan göra utan redigera när jag gjorde en JPG från rawfilen.

  Ja, jag fotograferar alltid i raw. Det går alltid att pressa ur mer än vad som kommer ur kamerans JPG. Alla kanske inte har insett hur mycket bättre bild man får från en raw-fil, och alla kanske inte vet hur man redigerar en raw-bild i t ex Lightroom. Jag kan trösta med att det är mycket enklare och går mycket snabbare än de flesta tror. Mycket enklare. Jodå. Inget att vara rädd för. Skjuter du inte raw i dag så börja, det finns så mycket mer potential i din kamera, oavsett märke och modell. Det är faktiskt kul att sitta och jobba med bilder, även när man kommer hem efter en weekend med familjen i Rom med 497st bilder att redigera.

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4 R LM WR, 64mm, f/4, 1/70s och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

 • Test: Voigtländer Ultra Wide Heliar 12/5,6 Asph

  Test

  Ännu ett objektiv till Sony E testat och idag är det dags att gå igenom vad Voigtländers Heliar 12mm presterar! Den tecknar ut fullformat vilket betyder att man kan använda den på en Sony A7 oavsett version. Testet läser du utan inloggning och kostnadsfritt hos oss.

  Mats skriver:  Mycket högkvalitativ ultravidvinkel för Sonys kameror med E-fattning. Både mekaniskt och optisk är detta en mycket genomtänkt och välbyggd optik, som även presterar mycket bra bildmässigt. En 12 mm ultravidvinkel på en fullformatskamera är lämplig för arkitektur, interiör, landskapsbilder och även astrofoto. Den extremt låga graden av distorsion och låg grad av sfärisk aberration gör Heliar extra lämplig när man vill bevara räta vinklar i bilden, som t ex vid arkitektur- och landskapsfotografering.

  Läs mer här:  Voigtländer Ultra Wide Heliar 12/5,6 Asph för Sony E test

 • Framtidens kamera?

  Att stora bildsensorer med bakbelyst CMOS-teknik i kameror utan spegel är dagens stora grej är ingen nyhet men det är kul att följa utvecklingen och ser man till smartphone är tekniken med flera bildsensorer och olika brännvidd samt ljusstyrka receptet. Företaget Light skapade L16 som det skrivits mycket om och nu gör man gemensam sak med Sony...

  Det har visats olika prototyper med ett antal kameror och det här går att applicera i smartphones i direkt form och frågan är om vi inom några år ser smartphones som har ännu fler kameror. Just nu finns redan smartphones med fyra kameror som samverkar men frågan blir hur snabbt det här accelererar? Kommer vi att se fem snart och sen ett race där man använder sex, sju, åtta, nio kameror för att ge nya möjligheter till mobilkamerorna? Vi tror det. Light L16 har 16st "kameror" och den visar vägen även om den är klumpig och inte presterat på ett sätt som övertygar konsumenter eller testare. Men man är något på spåren och vi tror antalet kameror i smartphones kommer att öka.

  Att Sony och Light nu hittat varandra formellt gör att vi förväntar oss att Sony verkligen ger sig in i den fighten om att bli den foto-intresserades förstaval och vi vet att bildresultatet från mobilkameran kommer att betyda mer och mer när kunden väljer sin nya smartphone. Samsung S10 och S10+ lyfter nivån från Samsungs sida, Huawei har visat att man fokuserat på kameran i sina nyare modeller och Sonys samarbete med Light bekräftar att vi får se ännu bättre kameror framöver. Vi som gillar att ta bilder blir ju extra glada för det, eller hur!

 • Nyheter från 3 Legged Thing

  Nyhet

  Märket 3LT eller 3 Legged Thing har flera spännande stativ och tillbehör och sen en tid tillbaka finns Zelda och Ellie som vi har i sortimentet. Zelda är för nya Z6 och Z7 från Nikon och Ellie är för andra kameror med smarta features. Potential att bli en favorit!

  Använder du din kamera för att filma eller fotografera på stativ eller gillar smarta prylar så måste du kika närmare på Ellie. Det är en produkt som snabbt börjat köpas av många och vi förstår varför. Dessutom är kvalitetskänslan på topp! Zelda är avsedd direkt till Nikon Z6 och Z7 och du kan läsa mer via länken nedan. Vi gillar!

  Läs mer om Ellie här:  3 LEGGED THING ELLIE

  Läs mer om Zelda här:  3 LEGGED THING ZELDA

 • Test: Panasonic Lumix S1R

  Test

  idag släpper vi testet på Panasonics nya S1R som enligt vissa kan klassa in som den bästa kameran i genren och klassen. Att den är superbra vet vi redan då vi testat den en del både i Sverige och i Spanien. Men är den verkligen en toppkandidat då konkurrenterna är många och duktiga?

  Mats skriver ur ett vinterperspektiv: Jag var ute i flera timmar i 28 minusgrader tillsammans med S1R. Med dubbla tumvantar och ett par fingervantar innanför var det inga problem att reglera bländaren och exponeringskompensationen, eller att flytta fokuspunkten med joysticken. Jag behövde inte heller ta av mig någon vante för att kunna vinkla ut skärmen. Här får S1R ett stort plus då denna hantering är nästan omöjlig med andra kameror. Utmärkt ergonomi även med handskar.

  Läs hela testet här:  PANASONIC LUMIX S1R TEST

 • Fotohistoria: Rondine

  En liten italiensk skönhet!

  Företaget Ferrania har rötter ända från 1882 i form av SIPE, vilket stod för Società Italiana Prodotti Esplodenti, vilket betyder Italiens samfund för explosiva produkter. De tillverkade kemikalier för krigsindustrin och nära andra världskrigets slut så skapade de Film Ferrania som 1923 blev till Ferrania. Att tillverka kemikalier för film är inte så långt ifrån att tillverka kemikalier för sprängämnen.

  Ferrania tillverkade i huvudsak film men också ett försvarligt antal kameror. Den du ser på bilden är en Ferrania Rondine från 1948. Den tillverkades fram till 1957 och använde 127-film. Negativformatet var 4x6,5cm och gav 8 bilder per filmrulle. Optiken av var Meniscustypo som de flesta andra lådkameror. Slutaren har två lägen: "I" som ger ca 1/75s och "P" som står för B. På bilden från filmhållaren så ser du att den har en riktig tryckplatta för att hålla filmen så plan som möjligt. För att ladda kameran med film så tar man bort hela kamerans högra sida, med frammatning och allt. Spärren är märkt med C för Chuiso vilket betyder stängd och A som står för Aperto vilket betyder öppen. Även om kameran var avsedd för den "lägre" marknaden så andas kameran både kvalitet och stil.

  3M köpte upp Ferrania 1964. Onödigt vetande är att Ferrania var sista filmtillverkaren att tillverka 126-film 2007, Kodak övergav 126-film redan 1999. Ferrania använde filmnamnet Solaris och Scotch men tillverkade film åt många andra namn också. De tillverkade tidigare även 135, 120, 110 och APS-film.

  2010 stängde de sista fabriken och la ner produktionen helt. 2014 så dök ett nytt Film Ferrania upp på kickstarter där de skulle tillverka en diafilm. Tyvärr fick de problem vid starten och de fick också hälsomiljöproblem med lokalerna som de köpt på Ferranias fabriksområde. Under byggnadsprocessen så hittade de en gammal handskriven lapp som beskrev receptet på den gamla svartvita Ferrania P30-filmen. 2017 tog de tillvara på tillfället och nytillverkade P30-filmen och rönte stor framgång med den.

  De är intressanta för samlare, trots att de är av typen lådkamera, på grund av dess höga kvalitet och snygga design. Du får ge 500-1500kr för en sådan kamera. De fanns i grön, blå, brun, svart, burgundy och röd. Det fanns tre versioner. A som hade fixfokus, B som hade fokusering och BF som även hade blixtuttag. Det är den senare, BF, som du ser på bilden. Objekitvet är på 75mm och f/8,8.

  Du kan se 6 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Rondine betyder svala på italienska. Vårt exemplar saknar ramsökaren på kamerans topp.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Samsung lanserar Galaxy S10

  Nyhet

  Idag lanserar Samsung sin S10-generation av smartphones och det är tre modeller som ser dagens ljus, S10, S10e och S10+ eller plus. Vi gillar Samsungs smartphones och många S och Note-modeller har passerat i ägo bland oss på CyberPhoto. Senaste generationens kamera fick ett lyft, nu är det dags igen!

  Apple lanserade nyligen sin nyaste generation iPhones och likheten mellan toppmodeller bland iOS och Android-mobilen är mer slående än differentierande. Riktigt mycket prestanda oavsett läger helt enkelt. Nya S10e har en platt skärm och e står för "essential", kort sagt en enklare variant av senaste generationen. S10 som blir nya standardmodellen har det mesta uppdaterat men det som sticker ut är batterikapacitets-effektiviserande funktioner och bättre kapacitet än S9 trots att den väger mindre. Ny infinity-skärm och fingeravtrycksläsning i skärmen. Dessutom kommer nu batteridelning så att man kan "ge" ström till andra om det kniper med kraft i en telefon, det gillar vi!

  Uppdaterad kamera med bättre bildstabilisering (både digital och optisk som samverkar) och just kameran  kommer vi att testa inom kort då det är så viktigt för många av oss. Eller de flesta egentligen. S10e får en 5,8" display som är flat, S10 får en infinity-skärm på 6,1" och den större S10+ får en infinity-skärm på hela 6,4". Dessutom får S10+ en dubbelkamera som selfie-kamera med 10 mpixel respektive 8 mpixel men samma trippelkamera som S10 på baksidan på 12 + 12 + 16 mpixel som samverkar för att ge maximal bildkvalitet oavsett brännvidd och förutsättningar. Batterikapaciteten landar på 3100, 3400 och 4100 mAh för de olika modellerna. Alla modeller stöder trådlös laddning, trådlös batteridelning och är IP68-klassade.

  S10e har 6GB ram och 128GB minne att lagra på, S10 får 8GB ram och 128GB lagringsminne vilket också gäller S10+. Däremot kommer S10+ även i 512GB och i 1TB lagrings-versioner. Priserna landar på 8490kr, 9990kr och 10990kr inkl moms. Väljer man 512GB blir priset 13490kr och för 1TB är det en del pengar till, nämligen 17490kr inkl moms. Leverans 8 mars 2019.

  Läs mer här:  SAMSUNG GALAXY S10 LANSERING

   

 • Tamron lanserar!

  Nyhet

  Idag lanserar Tamron tre nya objektiv och det är två som sticker ut enligt oss; 35mm f/1,4 till DSLR (Canon och Nikon troligen) som tar upp kampen mot ART-serien från Sigma och som bekräftar att f/1,8-objektiven var fel väg att gå. Sen släpper man ett 17-28mm f/2,8 till Sony E som täcker fullformat - också väldigt intressant!

  Priser och exakt leveransinformation är inte publikt ännu men man bekräftar att alla objektiven ska finnas tillgängliga i mitten av 2019. Det tredje objektivet är till DSLR-kameror också och har beteckningen 35-150mm F/2.8-4 Di VC OSD. Täcker också fullformat och blir ett alternativ till 70-200mm för de som vill komma lite längre ner i brännvidds-omfånget. Alla tre är väldigt intressanta objektiv och ryktet säger att det kommer mer från både Tamron och Samyang under 2019 - spännande!

  Läs mer om 35mm f/1,4 här:  Tamron AF SP 35/1,4 Di USD 

  Läs mer om 35-150mm f/2,8 här: Tamron AF 35-150/2,8-4 Di VC USD

  Läs mer om 17-28mm här: Tamron AF 17-28/2,8 Di III RXD

  Engelskt pressmeddelande:

  Fast compact Portrait Zoom breaks new ground: 35-150mm F/2.8-4 Di VC OSD (Model A043)

  The new compact Model A043 is designed for fast handling and easy transport and features a zoom that extends from 35mm to 150mm, incorporating the 85mm focal length (often regarded as optimum for portrait shooting). It offers a fast F/2.8 aperture at the wide-angle end while maintaining a bright F/4 at the telephoto end. For close-focusing, the MOD (Minimum Object Distance) is 17.7 in across the entire zoom range. Delivering superb image quality, precisely placed LD (Low Dispersion) glass elements and aspherical lenses quash degrading optical aberrations. Furthermore, the Model A043 incorporates the Dual MPU (Micro-Processing Unit) system, which assures optimal AF performance and effective vibration compensation.

  Fast fixed focal lens boldly demonstrates Tamron’s lens-making expertise: SP 35mm F/1.4 Di USD (Model F045)

  Tamron’s SP lens series was born in 1979, based on the concept of delivering lenses for taking the perfect picture for those who love photography. This year marks the 40th anniversary of the series. In celebration, Tamron has developed the Model F045, the distillation of Tamron’s accumulated lens-making expertise and craftsmanship. This orthodox fixed focal lens, which some consider the most basic of all interchangeable lenses, is the embodiment of all optical technology and manufacturing knowhow Tamron has developed to date.

  The Model F045’s unprecedented high-resolution image quality and beautiful, appealing background bokeh lets photographers capture any scene down to the finest details. The external lens barrel was developed through tireless pursuit of operability and durability, focusing constantly on the needs of photographers. This lens is equipped with a fast F/1.4 aperture and high-speed, high-precision AF functionality offering exceptional reliability, plus various other features for increased convenience, making it the perfect everyday lens for your creative pursuits. It is ideally suited for nearly every photographic genre, including photojournalism, landscape, sports, street life, wedding groups and family snapshots.

  High-speed ultra-wide-angle zoom lens for Sony E-mount cameras is extremely compact and lightweight: 17-28mm F/2.8 Di III RXD (Model A046)

  The Model A046 achieves an astonishingly small diameter for a high-speed ultra-wide-angle zoom lens, as witnessed by its modest 67mm filter size. Its unprecedented light weight and compact size provide excellent balance when used with a full-frame mirrorless camera, making it easy to carry, and enabling it to cater to a wide range of scenes and shooting conditions. The Model A046 offers a fast F/2.8 aperture throughout the entire zoom range and delivers high-resolution and contrast edge to edge. The combination of ultra-wide-angle focal length, fast constant F/2.8 aperture and Minimum Object Distance of 7.5 in at the wide-angle end encourages richly expressive and creative photography in a multitude of scenarios. The Model A046’s AF drive system is powered by the RXD (Rapid eXtra-silent stepping Drive) stepping motor unit, enabling it to deliver high-speed, high-precision and superbly quiet operation suitable for shooting video as well as still photographs.

 • Atomos lanserar Shinobi

  Nyhet

  Atomos har blivit standard för alla filmare med lite högre krav på sina produkter och produktioner. Nu lanserar man Shinobi som är en ren skärm utan recording inbyggt. För dig som är van att arbeta med högkvalitetsprodukter är det här skärmen som gäller.

  Vi har massor av skärmar i sortimentet idag och Viltrox är extremt prisvärda och välpresterande skärmar till priser som gör de nästintill unika på marknaden. Atomos vänder sig till yrkesanvändare och professionella youtubers och vloggare. Shinobi har en fantastiskt bra skärm och man kan inte bli annat än imponerad över bild och ljusstyrka. 

  Läs mer här:  ATOMOS 5,2" SHINOBI HDR-monitor

  Läs mer här: VILTROX LCD-DISPLAY

 • Test: Laowa 10-18/4,5-5,6 FE

  Test

  Ett välkommet inslag på fotomarknaden är Laowa som lanserat ett flertal fina objektiv och nu har vi testat 10-18mm som passar till Sony E-fattning. Den fyller ut fullformat trots sitt aggressiva omfång på 10-18mm. Hur bra är den?

  Mats skriver: Liksom övriga Laowa-objektiv är denna vidvinkelzoom en mycket rejäl konstruktion i metall, med en gedigen känsla i fokus- och bländarreglagen. Bländaren kan för övrigt ställas in för fasta klicklägen eller steglös inställning, det senare perfekt vid filmning där man vill ha mjuka - och tysta - övergångar mellan bländarvärdena. Bajonetten är i metall, för stabil och säker infästning mot ditt kamerahus, och det lilla motljusskyddet är fast integrerat.

  Hela testet finns här, kostnadsfritt så klart:  LAOWA 10-18MM TILL SONY E TEST

 • Panasonic lanserar!

  Nyhet

  Nu kommer ännu en lansering och det är Panasonic som släpper två nya kompaktkameror. Sony och Panasonic har varit kända för sina kompaktkameror de senaste åren och man uppdaterar sina storsäljare med nya TZ95 och FZ1000 II idag. Den sistnämnda är egentligen den förstnämnda.

  FZ1000 II har en 1"-sensor på dryga 20 mpixel, ett recept vi väl känner igen. Föregångaren har sålt väldigt bra och många naturintresserade har valt en FZ-kamera genom åren. Motsvarande bildutsnitt på 24-400mm, 5-axlig bildstabilisering och uppdaterad när det gäller video, autofokus, display, Bluetooth, Wifi och olika filter. Vi kommer att testa och gå igenom FZ1000 II inom kort. Priset landar på drygt 10000:- inkl moms och leverans påbörjas under mars 2019.

  Läs mer här:  PANASONIC FZ1000 II

  TZ95 är en resekamera med 1/2,3" bildsensor, också på drygt 20 mpixel. Här snackar vi kompakt format och 30x optisk zoom, något som borde locka alla oss som gillar att resa och uppskattar bekvämlighet. Stor skärm med touch-funktion, Bluetooth och Wifi samt att skärmen dessutom är vinklingsbar. Priset landar på ca 5490:- inkl moms och första kamerorna landar i april på vårt lager.

  Läs mer här: PANASONIC TZ95

 • Umeå: Canon EOS RP

  Nu på onsdag, den 20:e februari, är Canon på plats i butiken och visar nya EOS RP. Vi bjuder på bra service, trevlig personal, godis och något att dricka - hjärtligt välkommen att kika förbi!

  Demo kl 10-13 under onsdagen. Ingen anmälan behövs, bara att dyka upp om du är nyfiken på Canons nya fullformatare. Vi har så klart alla andra prylar på plats och du får gärna komma och snacka foto på onsdag med oss. Hjärtligt välkommen!

  Nyhet! Vi kommer att erbjuda vår grundläggande kurs för dig som vill lära dig mer om grunderna inom fotografering. Den här kursen är kostnadsfri och hålls på Nolia den 7 mars kl 18:00. Vi bjuder på godis, dryck och kursen som beräknas ta ca 2,5 timmar. Kursen vänder sig till dig som har låga eller inga förkunskaper men vill börja med fotografering med en systemkamera. Ta gärna med din systemkamera den här kvällen. Vi på CyberPhoto bjuder på den här möjligheten och du kan anmäla dig redan nu! Begränsat antal platser så först till kvarn.

  Anmälan:  CYBERPHOTO GRUNDKURS KAMERA & FOTO

 • Canon EOS R uppdateras

  Nyhet

  Canon släpper en uppdatering till EOS R nu direkt efter lanseringen av EOS RP som troligen blir Canons storsäljare 2019. Uppdateringen är mestadels en buggfix, inget konstigt då de flesta kameror får en sån uppdatering efter ett tag, men den innehåller en nyhet förutom fixarna...

  Canon har lovat att man ska fåservo-ögon AF i sin EOS R men det finns inte i denna firmware-uppdatering utan vi får hållas på halster ett tag till. Då det finns på nya RP så har Canon troligen full fart att lösa det till EOS R. Däremot får man ett nytt tyst läge vid seriebildtagning vilket så klart är ett bra och välkommen verktyg för många fotografer. 

  Exakt vad uppdateringen ger enligt Canon:

  Firmware Version 1.1.0 incorporates the following enhancements and fixes. 
  1. Support for "continuous shooting" is available when "silent shutter" has been enabled.
  2. Corrects a phenomenon in which an error may occur if there is a large number of files in a specific format on the memory card.
  3. Corrects a phenomenon in which an error may occur when silent shutter has been enabled.
  4. Corrects a phenomenon in which horizontal linear noise may occur when using specific lenses together with certain recording image quality settings.
  5. Corrects a phenomenon in which the information displayed in the viewfinder may become abnormal. 

  Ladda ner uppdateringen här:  CANON EOS R FIRMWARE-UPPDATERING

 • Drönarsöndag: Höst?

  Lite släpljus mitt i vintern och det ser nästan ut som höstfärger.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Reflexion

  Jag älskar reflexioner i bilder. Var bilden är tagen är ju rätt självklart, och det var kul att fånga en bild som inte är den vanliga tråkigt turistiga av ett sådan ikonisk byggnad.

  När man komponerar bilden så är vanligaste tanken om man ska ta något annat än en horisontell bild. Höjdformat är lite besvärligt i datorn och på alla sociala media. Det finns ett vanligt alternativ till, och det är en rektangulär bild. Sedan kan man faktisk beskära till vilket format man vill. Man får inga böter för det. Man kan stava reflexion som reflektion också. Båda är rätt och det ger inga böter heller.

  Man behöver ta några fundamentala beslut med en sådan här bild. Tillbakalutad, overkill, mittimellan eller göra den med lite tryck utan att gå bananas. Jag valde det senare, för jag ville ha lite tryck i bilden.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4 R LM WR, 32mm, f/16, 1/60s och ISO 160.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

 • Fujifilms nya 16mm

  Nyhet

  Fujifilm lanserade X-T30 igår och i samma veva lanserade man även ett nytt objektiv, Fujinon XF 16/2,8 R WR i svart och silver. Det här fyller på det fina sortimentet av ljusstarka, kompakta, fasta objektiv som idag består av 23, 35 och 50mm f/2.

  Fujifilm är en favorit för oss och många fotografer idag och det har varit en succé med trion av f/2-objektiv som lanserats senaste åren. Nu kommer ett fjärde i samma serie, dock med f/2,8. Vi har redan fått känna och klämma på det här objektivet och det är precis som man önskar i format och känsla, typiskt Fujifilm får man säga. Test kommer inom kort.

  10 linselement varav 2 asfäriska, vädertätat (WR), 155 gram tungt, 17cm närgräns och nykonstruerad och tyst fokusmotor. Det många inte tänker på är att Fujifilm säger att deras WR-produkter ska fungera utan problem ner till -10 grader och vi vet att de är väldigt bra isolerade samt tätade vilket stärker deras funktionalitet här i norden. 

  Vill du läs mer? Läs mer och boka här:  Fujifilm Fujinon XF 16/2,8 R WR

 • Nikon Z firmware

  Nyhet

  Nikon berättar att man lanserar en helt ny firmware till Z6 och Z7 som ger en hel del nya funktioner. Just nu är det teknik-kapplöpning bland spegelfria systemkameror vilket gynnar oss användare och sätter press på tillverkarna. Vi får vänja oss vid att uppdatera firmware oftare de kommande åren...

  Den här uppgraderingen ska ge Eye-detection-AF som har blivit en viktig del av autofokus-systemet i de nyare kamerorna. Att sätta fokus och skärpa på ögat och att kunna följa närmaste ögat hos motivet ger avsevärt fler skarpa och användbara bilder och då systemen idag är så snabba och effektiva så kommer det att ge förbättrade resultat på riktigt. Använder du din Nikon på AF-S och en centerpunkt idag och inte vågat eller orkat använda potentialen i din kamera...se till att göra det!

  Den nya uppdateringen kommer att ge stöd för CFExpress (som vi snart har i lager!) i XQD-kortplatsen. RAW-video genom HDMI kommer också att bli möjligt, dock i en senare uppdatering som det verkar. Den första uppdateringen innehåller andra förbättringar inom området autofokus. Läs pressmeddelandet nedan (engelska) för mer specifik information.

  1. Support for Eye-Detection AF for still image shooting (scheduled for release in May 2019). 
  Eye-Detection AF is convenient for portrait photography. The Eye-Detection AF in development will work not only with the AF-S (Single AF) focus mode that is convenient when photographing still human subjects, but also with the AF-C (Continuous AF) focus mode, which is effective when photographing human subjects that frequently adjust or change their pose. What's more, the function is capable of detecting multiple eyes, from which the user can select the eye upon which the camera should focus, allowing the photographer greater flexibility when photographing multiple people to suit their intent.


  2. Increased AF/AE performance (scheduled for release in May 2019)
  AE (auto exposure) tracking will be newly possible in continuous high-speed (extended) mode, in addition to the AF tracking that existed previously. In addition, low-light AF performance will be improved, enabling faster autofocusing in dark or dimly lit surroundings with both still-image shooting and movie recording.

  3. Support for RAW video output
  Output of 4K UHD and Full HD RAW data stream from the camera will be supported. The output RAW data stream can then be recorded in the compatible RAW format using an external recorder. This will allow users to utilize rich 12-bit colors to achieve flexible color grading.

  Release timing for this feature will be announced at a later date.

  4. Support for CFexpress memory cards
  The new firmware will provide support for CFexpress, a new standard for memory cards. Having passed durability tests in which they were inserted and removed from a camera 12,000 times, these memory cards offer users a greater sense of security. They also offer high-speed performance that will provide users with a more efficient workflow. After upgrading, users will be able to use both CFexpress as well as XQD cards in their camera interchangeably. In addition to the Z 7 and Z 6, in the future, CFexpress memory card support will be added to the Nikon D5 (XQD-Type), Nikon D850, and Nikon D500 digital SLR cameras as well.

  Release timing for this feature will be announced at a later date.

 • Canon 1969 vs. 2019

  Nyhet

  Året är 1960 och på hösten ser Canonflex RP dagens ljus som en instegsmodell för att få flera att upptäcka magin och kärleken till fotografering. 31000st byggdes och med sin enklare konstruktion var tanken god, så god att RM som ersatte RP såldes i över 70000 exemplar. 2019 har Canon släppt en ny RP och den här gången är det superintressant!

  Att Canon skulle utnyttja den nya tekniken och fattningen för att skapa en så enkel öppning in till systemet var oväntat av de flesta. Mycket av snacket har legat på hur R en dags ska ersättas eller få en mer potent storebror, inte en utmanande lillebror. När vi fick veta att EOS RP är på gång och hur konceptet är menat så blev vi genuint glada då det visar att man ser till alla de miljoner EF och EF-S-objektiv som ligger ute hos trogna Canon-användare. Att på ett enkelt sätt kunna köpa en modern och kompakt systemkamera som RP och fortsätta att använda sin befintliga utrustning lockar många, det är vi säkra på. Att man släpper sargen och inkluderar de features som vi användare förväntar oss 2019 är mycket positivt och det kommande året känns mer spännande än på länge!

  Vi kommer att testa RP inom kort för att se vad den går för men med sensorn från 6D Mark II (är vi övertygade om) tillsammans med senaste generationens processor så är förutsättningarna på topp. Som med Canonflex RP jämfört med en vanlig Canonflex förhåller sig EOS RP som en enklare version av EOS R och vi ser helt klart risken, för Canon, att många väljer den enklare vägen. Vad tycker du? Vad tror du? Skriv gärna en rad till oss om dina reflektioner. 

  Lika glada som vi var över att hitta en Canonflex RP i vår utställning är vi att hitta EOS RP på vår lagerhylla (inom kort). Det här är kameran som når miljoner Canon-användares hjärta - det är vi övertygade om!

  Läs mer här:  Canon EOS RP

 • Canon lanserar 6st objektiv

  Nyhet

  För att visa ambitionsnivån på RF så presenterar Canon idag sex objektiv som ska lanseras under 2019. Ser man till brännvidd, ljusstyrka och troligt pris så verkar vägen för RF-satsningen peka på en relativt hög nivå och vi funderar kring vilka slutsatser man kan dra av det...

  De objektiv som presenteras idag är följande:

  • RF 85mm F1.2 L USM
  • RF 85mm F1.2 L USM DS
  • RF 24-70mm F2.8 L IS USM
  • RF 15-35mm F2.8 L IS USM
  • RF 70-200mm F2.8 L IS USM
  • RF 24-240mm F4-6.3 IS USM

   

  Med EOS RP visar man att man vill nå en bred publik som redan använder EF och EF-S medan EOS R paras ihop med dessa nya objektiv. Tillsammans med de befintliga RF-objektiven så är standarden på en hög nivå och frågan är då vilka kameror vi kan förvänta oss de kommande två åren. EOS 1D X Mark II är en superfin yrkeskameran men då det är dags för OS 2020 i Japan så kan vi troligen se fram emot nya yrkeskameror från Canon, Nikon och Sony innan invigningsceremonin börjar. Är den här satsningen på RF-objektiv underlaget för en spegelfri yrkeskamera från Canon? 

  85mm kommer i två varianter, en "vanlig" L-serie och en med tillägget DS, eller Defocus Smoothing, någon typ av teknik för att skapa bättre och snyggare oskärpa och / eller skärpesläpp. Canon har ett flertal patent på olika typer av linselement de senaste åren som skulle kunna ge en typ av bokeh-förbättring men det är något vi får återkomma till så fort vi har mer kött på benen.

  Dessa objektiv är en del av lanseringarna 2019 men är inte officiellt lanserade ännu.

 • Fujifilm lanserar!

  Nyhet

  Ännu en lansering idag - Fujifilm X-T30 - som gör att man får det mesta från vår favoritkamera X-T3 (se tidigare blogg, Bäst 2018) och samtidigt sparar tusentals kronor. Man får inte allt så klart men kanske nog mycket för att du ska välja X-T30? Precis som Canons nya EOS RP är nya X-T30 förmånligt prissatt och gör den intressant...

  Första frågan är så klart; vad skiljer mot storebror X-T3? Vädertätningen är inte alls på samma nivå som på X-T3 som bevisat är supertuff och håller för det mesta. Videomässigt klarar X-T30 4K i 30p och 4:2:2 i 10-bitar via HDMI och 4:2:0 8-bitar till minneskort där X-T3 klarar 10-bitar 4K 60p direkt till minneskortet. X-T30 har en kortplats istället för två, den är mindre i formatet och man får klara sig med en annan sökare med lägre upplösning och 0,62x förstoringsgrad istället för 0,75x. Vinner man något? Ja, storlek, vikt och pengar är viktiga faktorer och där fyller X-T30 ut sin rock. Dessutom har den en uppdaterad autofokus som kommer i en kommande firmware-uppdatering till X-T3. 

  Vi har redan fått testa och känna på den här nyheten från Fujifilm och har man redan använt en X-T20 tidigare så är det inget nytt som gör att man blir imponerad. Robust och bra känsla och små förbättringar ergonomiskt men den stora skillnaden märker man så fort man börjar att testa kameran då autofokusen är riktigt bra och klipper direkt. Sökaren är ljus och tydlig och helt OK sett till priset. Bluetooth och bättre batteritid än X-T20 dessutom. Har du en X-T20 idag och är supernöjd bhöver man inte känna paniken att byta upp dig men för dig som funderat på en X-T3 men inte valt att slå till ännu så är det här ett superfint alternativ om du kan leva med det som du förlorar enligt ovan. Ett riktigt test på både X-T30 och nya 16mm kommer inom kort!

  X-T30 kommer i tre färger varav två finns vid lanseringen, silver och svart, men även en grafitgrå kommer under våren 2019. Vi som gillar X-T3 och även de äldre kamerorna i X-serien får nu ett nytt alternativ som är sannerligen prisvärt och lockande. X-T30 är ännu en kamera från Fujifilm som kommer att sitta i händerna på många av oss fotografer, det är vi säkra på.

  Dessutom lanserar Fujifilm ett nytt objektiv som kommer att bli en favorit - nämligen XF 16mm f/2,8. Det kompletterar serien med 23, 35 och 50mm f/2 men med något sämre ljusstyrka. Priset blir 4490:- inkl moms.

  Läs mer här: FUJIFILM X-T30

  Läs mer här: FUJIFILM XF 16mm f/2,8 WR

 • Nikon lanserar!

  Nyhet

  Nikon släpper idag en Nikkor Z 24-70/2,8 S till deras nya spegellösa Z-system. Detta är ett mycket populärt zoomomfång och nu kan du få den med en högre ljusstyrka med f/2,8 till skillnad från den nuvarande med f/4. Detta är den avancerade fotografens standardzoom och objektivet är även optimerat för videofilmning tillsammans med Nikon Z6 och Z7.

  Nikon har utrustat detta objektiv med en funktionsring där du kan välja flera olika funktioner. Den har även en programerbar knapp där du kan ställa in ytterligare 21 olika funktioner.

  En digital display på toppen av objektivet ger möjlighet till att se information som avstånd, närgräns, bländare och brännvidd. Allt detta kan bläddras igenom med hjälp av displayknappen på objektivets sida.

  Objektivet har en mycket avancerad konstruktion med 17 element i 15 grupper, två av dessa element är av typen ED glas och det har även fyra asfäriska linselement. Detta är Nikons första objektiv med deras nya ARNEO antireflexbehandling.

  För specifikationer och pris se: Nikon Nikkor Z 24-70/2.8 S​

 • Fotohistoria: Agfa Trolix

  En kamera som skulle kunna vara direkt ifrån tv-serien Poirot. Skön design. Det har byggts många kameror i bakelit, men denna kamera är byggd i något som kallas Trolitan, därav namnet Trolix, men det verkar ändå vara en form av bakelit.

  Bakelit, fenolplast, är en osmältbar härdad plast som var det första plastmaterialet som framställdes i industriell skala. Det uppfanns av Leo Baekeland i Yonkers, New York omkring 1907–1909. Materialet har blivit allt mindre använt allteftersom nyare plaster och mycket tåligare har uppfunnits.

  Agfa Trolix, som också kallas Box 14, byggdes 1936-1940 och använde 120-film som gav 6x9cm negativ. Objektivet är ett 100mm f/11 av Meniscustyp. På ena sidan av optiken sitter en ratt för normal exponeringstid (ca 1/30s) och B för Bulb. PÅ andra sidan sitter en ratt som ger full öppning, gulfilter och liten bländaröppning (ca f/22). Längre ner fanns avtryckaren som utlöser slutaren i båda riktingarna vid snabb tid och fungerar som öppna och stänga i B-läget.

  Eftersom plast av typen bakelit är känslig för stötar och går lätt sönder så är det sällan man hittar den typ av kamera i ett 100% intakt skick. Vårt exemplar är helt felfritt och all mekanik fungerar. Du kan se 6 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Dessa kameror är inte så populära hos samlare då "lådkameror" räknas som lite enklare och billigare. Denna modell gillar vi mycket på grund av sin sköna design. Kamerans design skriker verkligen Art Deco. Vårdet på ett fungerande exemplar ligger kring 400-800kr. Dyraste på ebay i skrivande stund låg på hisnande 3100kr.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Canon EOS RP

  Nyhet

  Idag lanserar Canon en ny kamera, Canon EOS RP, en kamera som gör att man på ett enkelt sätt kommer in i världen av fullformatskameror och riktigt vass bildkvalitet. Vi har redan fått känna på den här kameran och det här är en riktigt vass produkt sett till pris och det stora värdet av att det faktiskt är en Canon.

  Det har tillverkats 130 miljoner objektiv av Canon och det är massor av EF och EF-S-objektiv där ute i stugorna vilket möjliggör att använda en Canon EOS RP direkt. De objektiv som idag finns till RF-fattning är objektiv som både kostar en hel del och väger desto mer. Det är objektiv avsedda för den som söker det bästa möjliga medan EOS RP prissatts väldigt plånboksvänligt och vi ser att det är smartast att använda den med de EF och EF-S-objektiv som du redan har. Adapter för EF till RF medföljer i kartongen när du köper en EOS RP.

  Du kan läsa mer om de tekniska specifikationerna via länken nedan. Kort sagt är RP en kompakt och spegelfri version av 6D Mark II med en upphottad teknik, nyaste processorn, Dual Pixel AF (som fungerar superbra!), 26 mpixel och 4K video. Det är inte avsett att vara en yrkesfotografs drömkamera men en riktigt vass kamera för dig som redan sitter på EF och EF-S-objektiv. Använder man EF-S-objektiv så beskär den automatiskt bilderna till APS-C-format. 

  Hur känns kameran? Den är väldigt kompakt och betydligt mindre än en konventionell DSLR. Det är bland de minsta fullformatskameror vi har känt på, kanske den minsta, och det gör att man lockas av att ta med den. Reglage och ergonomi är fortfarande bra och man har en tom yta för tummen där EOS R har sin touch-bar, som de flesta inte vill använda ändå. Sökaren är bra och funktionell men inte alls lika vass som dyrare konkurrenters är idag, men ljus och tydlig. Skärmen är vikbar åt sidan (varför gör inte alla så?) för alla som vill filma eller fotografera sig själv och det möjliggör att samtidigt använda en mikrofon. Kort sagt för youtubers och vloggare vilket är smart tänkt. Formatet överlag gör att den känns omöjligt liten för att ha en så stor sensor och fattning. Skärmen och det uppdaterade menysystemet gör att den känns väldigt enkel att hantera. Bra touch-känsla för att vara en systemkamera. För er som tänker på specifikationer så har EOS RP 4779 fokuspunkter att välja på, den klarar upp till 5 bilder per sekund och har mikrofon-ingång, hörlurs-uttag, fjärr-ingång, HDMI och USB samt Wifi och Bluetooth. Alla specifikationer finns via länken nedan.

  Första gången på länge har Canon valt att tillverka och utveckla en produkt som attraherar kunder på ett klassiskt Canon-sätt. Namnet RP härstammar från Canonflex RP som en gång i tiden var en instegsmodell och en förenklad version för att så många som möjligt ska ha möjlighet att komma in i den underbara världen av fotografering. Nu gör Canon samma sak igen och vi är glada för att RP är anpassad till dagens krav och förväntningar till ett pris som möjliggör ett köp för så många som möjligt. Vill du se mer av Canonflex RP så kolla in vårt Instagram-konto @cyberphoto_se nu! 

  Priset är 16590kr inkl moms (kamerahus inkl adapter) och säljstart är redan 27 februari 2019.

  Läs mer här:  CANON EOS RP

 • Rösta på oss - Årets e-handlare 2019

  I år blir det en spännande utnämning för Årets e-handlare 2019. Dels kommer alla recensioner att räknas men man kommer också att kunna rösta fram sina favoriter i tävlingen. Vill du hjälpa oss?

  Gillar du det vi gör och vill hjälpa oss framåt? Det finns två saker du kan göra för oss redan nu.  För det första kan du klicka in här nedan och rösta på oss som Årets e-handlare 2019. För det andra kan du ge oss en recension när du har handlat hos oss. Du kommer att hitta länken till din recension på bekräftelsesidan när du genomfört ditt köp. Vi är väldigt glada för all hjälp vi kan få så stort tack till dig som tar dig tid att lämnar en recension, det hjälper oss att veta vad vi kan göra ännu bättre. 

  Här kommer du direkt in till röstningen hos Pricerunner.

 • Olympus lanserar 12-200mm

  Nyhet

  Idag lanserar Olympus ett nytt objektiv - nämligen ett 12-200mm. Klingar det bekant? Man har redan idag ett fantastiskt bra 12-100mm som är en drömglugg för alla som kör Micro 4/3 och en av våra absoluta favoriter alla kategorier. Nu kommer ett objektiv med ännu bredare omfång. 12-200mm är här!

  Hela namnet är M.Zuiko Digital ED 12-200mm F3.5-6.3 och det motsvarar ett bildutsnitt på 24-400mm och ger då 16,6x zoom-omfång i ett enda objektiv. Det är inte ett PRO-objektiv men vi har sett andra objektiv som saknar det namnet men ändå levererar superbra bildmässigt. Vi har höga förväntningar på det här objektivet trots lägre ljusstyrka och pris. Vädertätat är det dessutom - en faktor som varit Olympus styrka sista tiden.

  Ingen inbyggd bildstabilisering finns men vi förutsätter att man har valt att göra så för att håller pris och storlek då en stabilisering för att klara det omfånget på ett bra sätt hade gjort objektivet tyngre, större och dyrare. Vi är imponerade över stabiliseringen i 12-100mm tillsammans med Olympus kameror så det återstår att se hur bra det fungerar med ett 12-200mm.

  Läs mer här:   OLYMPUS M.Zuiko Digital ED 12-200mm F3.5-6.3

  Pressmeddelande på engelska:

  CENTER VALLEY, PA., February 13, 2019 – Olympus is pleased to announce the M.Zuiko Digital ED 12-200mm F3.5-6.3 (35mm equivalent 24-400mm) super telephoto zoom lens. Conforming to the Micro Four Thirds® System Standard, this lens features the highest magnification zoom available on an interchangeable lens for mirrorless systems at 16.6x . Users will experience excellent depictive performance across the entire focal length from wide-angle to telephoto, making it the perfect travel companion, packing high-speed and high-precision autofocus into an amazingly compact, lightweight form. The M.Zuiko Digital ED 12-200mm F3.5-6.3 lens features a dustproof and splashproof construction, making this lens durable enough to withstand the toughest shooting conditions, especially when paired with a weathersealed Olympus OM-D® camera body.

  When shooting wide, the closest focusing distance is approximately 22 cm (approximately 10 cm from the end of the lens) from the main subject for capturing the subject along with an expansive background. When shooting telephoto, the maximum magnification of 0.46x (35mm equivalent) for close-up photography and for significant background defocusing. This do-it-all lens is perfect for close-ups of children’s expressions, indoor and outdoor situations and a variety of other subjects.

  The M.Zuiko Digital ED 12-200mm F3.5-6.3 lens features the same reliable dustproof and splashproof performance as the M.Zuiko PRO lens series. When combined with a dustproof and splashproof camera , it can function in the most punishing of environments.

  This lens is equipped with the MSC (Movie and Still Compatible) mechanism, an advanced inner focusing mechanism providing fast, smooth, quiet and accurate auto-focusing, ideal for video shooters. Users will enjoy a short shooting time lag, so split-second photo opportunities are not missed. Amazingly high-speed, precise autofocus performance on this high-magnification zoom lens will provide comfortable, fun shooting.

  ZERO (Zuiko Extra-low Reflection Optical) coating, Olympus’ cutting-edge thin-coating technology, cultivated from multilayer film disposition technology used in microscopes, has been applied to the M.Zuiko Digital ED 12-200mm F3.5-6.3 lens to drastically reduce ghosts and flares, contributing to a clear, high-contrast image.

  Separately Available Accessories

  LC-72C Lens Cap: Equipped with a 72mm filter diameter that can be attached and removed without the need to remove the lens hood.

  LH-76B Lens Hood: Protects the lens and reduces unnecessary light entering the lens when shooting in backlit conditions.

  LSC-0914 Lens Case: A pouch-style lens case that protects lenses with three-layer construction. Lenses can be stored with the lens cap, protection filter and lens hoot (stored) attached.

  ZUIKO PRF-ZD72 PRO Protection Filter: A lens filter equipped with ZERO coating and blackened glass edges, used to suppress flares and ghosting caused by reflections. The frame consists of a satin finish black aluminum. This filter is also compatible with other lenses of a 72mm filter diameter.

  Specifications are subject to change without notice. Company names and product names contained in this release are trademarks or registered trademarks of their respective companies.

 • Test: Olympus E-M1X

  Test

  Nu släpper vi testet av Olympus nya utmanare för yrkesfotografer som uppskattar fart, autofokus och en lättare utrustning än de sitter på idag. Frågorna kring E-M1X är många och vi har en hel del av svaren i vårt test. Som vanligt läser du det kostnadsfritt och utan inloggning.

  Mats skriver: Den största fördelen med den större storleken är att man integrerat ett rejält vertikalgrepp, som också inrymmer två stycken batterier för längre driftstid.  Storleken medger även fler reglage utanpå kamerahuset, för bättre tillgänglighet. Detta innefattar dubblering av de viktigaste fotoreglagen - för lika enkel och ergonomisk hantering i såväl normal fotografering som fotografering i höjdformat/vertikalt. En extra flervägsväljare finns bland de nya reglagen (eller två egentligen - en för horisontell och en för vertikal fotografering).

   

  Resten läser du här: OLYMPUS E-M1X TEST REVIEW

 • Lume Cube till DJI MAVIC 2

  Nyhet

  Nu kommer en ny variant av Lume Cube som ett kit till DJI MAVIC 2 och när man ser bilden så känner man inspirationen, eller hur! Att måla med ljus i en landskapsbild med hjälp av lång slutartid och en drönare ger helt nya möjligheter...

  Lume Cube har högkvalitativa prylar för dig som använder drönare och det är dessa belysningstillbehör som är grejen. Att kunna belysa upp saker på avstånd som varit omöjligt tidigare (eller krävt enorma resurser och ansträngning) blir möjligt för vettiga pengar. Kolla in de små bilderna ovan och man får massor av inspiration, eller hur? Det här är en cool produkt som vi ska kika närmare på!

  Läs mer här: LUME CUBE TILL DJI MAVIC 2

 • Datacolor SpyderX - två nya kalibratorer

  Nyhet

  Datacolor släpper två nya kalibreringsverktyg för färgkalibrering idag. Vi tipsar om modellerna Datacolor SpyderX Pro och Datacolor SpyderX Elite som kan hjälpa dig kalibrera skärmen enklare och mer korrekt än någonsin.

  Vill du att din färgkalibrering ska bli korrekt, gå snabbt att göra och vara riktigt enkel? Vi med! Kolla in de här nyheterna som presenteras idag. De ska ha tagit Datacolor tre år att utveckla SpyderX så vi ser fram emot att få testa resultatet. I SpyderX finns nu en lins för en mer korrekt information till färgsensorn. En kalibrerad skärm är oerhört viktigt för som vill skriva ut dina bilder så att allt arbete du lägger ned på efterbearbetningen också blir korrekt vid utskriften. SpyderX kommer med två modeller Datacolor SpyderX Pro som är framtagen för den seriöse fotografen och Datacolor SpyderX Elite för proffsfotografen som vill ha fulständig kontroll. Båda kan bland annat hantera flera skärmar samt göra anpassningar för det omgivande ljuset. Den senare (Elite) ger även möjlighet för kalibrering inom video och cinema samt projektorer.

  Datacolor SpyderX Pro - kommer att kosta  2095:-
  Datacolor SpyderX Elite - kommer att kosta 3195:-

 • Drönarsöndag: Kratrar

  Ja, vad är det du ser på bilden? Vinden har gjort att det ser ut som de har fallit från skyn.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Inne i Sagrada Familia

  Basilikan Sagrada Familia i Barcelona har en både utflippad och spännande arkitektur. I 136 år har de hållit på att bygga denna basilika och än är de inte klara. Ritad i huvudsak av Antoni Gaudí.

  Jag tog ett gäng bilder inifrån och det var så pass mörkt att jag med min f/4-optik var tvungen att underexponera lite för att inte få alltför långa exponeringstider. Det gör att man inte mättar sensorn och sedan får pressa ut information i rawprogrammet vilket allt leder till ett oönskat brus. Inte mycket att göra. Det bästa hade varit ett ljusstarkare objektiv, ett stativ och en folktom basilka. Det fanns bara en kort stund att åka till basilikan, men så är det på affärsresor, man är låst till ett program. 

  Hur som helst så var det en fantastisk upplevelse att besöka Sagrada Familia. Jag satt nästan en timme och bara tittade där inne. Jag försökte förstå hur de tänkt med alla former, alla byggnadsstilar och alla färger.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4 R LM WR, 32mm, f/4, 1/60s och ISO 2500.

  Klicka här för att se större bild >>

  Vill du se fler bilder därfrån så har jag sammaställt ett helt gäng bilder här >> 

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

 • Fujifilm X-T3 firmware-uppdatering

  Nyhet

  Fujifilm - mästaren av firmware-uppdateringar - har släppt version 2.10 till X-T3 idag som gör att videofiler inte bryts upp i flera om minneskortet är på 64GB eller större. Har man ett 32GB eller mindre så fungerar den som idag. Även en del mindre "brister" har åtgärdats med denna uppdatering så det är värt att byta firmware.

  Du kan läsa mer och ladda hem version 2.10 här:  FIRMWARE FUJIFILM X-T3 V2.10

 • Fotohistoria: Filmformat

  Idag ska vi kika på alla filmformat. Spännande eller inte beror nog mycket på om du har använt analog film alls. Vi hoppas det ska kunna vara intressant ändå.

  Låt oss gå igenom de filmformat som florerat genom fotohistorien. Vi håller oss till rullfim samt kassettfilm, och hoppar över all bladfilm samt all direktbildsfilm, för att inte gapa över för mycket. Här ovanför kan du se 18 bilder på de filmformat vi nämner i fet text här i inlägget. Dessa kommer från vår egen samling. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Filmmodell Typ Lanserad Nedlagd Neg storl  
  101 Rullfilm 1895 1956 3½" 3½"  
  102 Rullfilm 1896 1933 1½"×2" Perforerad på en sida
  103 Rullfilm 1896 1949 10×12.5cm  
  104 Rullfilm 1897 1949 4¾"×3¾"  
  105 Rullfilm 1897 1949 2¼"×3¼" Som 120-film men med 116-film flänsar
  106 Rullfilm 1898 1924 3½"×3½"  
  107 Rullfilm 1898 1924 3¼"×4¼"  
  108 Rullfilm 1898 1929 4¼"×3¼"  
  109 Rullfilm 1898 1924 4"×5"  
  110 Rullfilm 1898 1929 5"×4" Äldre film som inte har något alls med Pocket-film att göra.
  110 Kassett 1972 Aktuell 13×7mm Pocket-film
  111 Rullfilm 1898   6½"×4¾"  
  112 Rullfilm 1898 1924 7"×5"  
  113 Rullfilm 1898   9×12 cm  
  114 Rullfilm 1898   12×9 cm  
  115 Rullfilm 1898 1949 6¾"×4¾"  
  116 Rullfilm 1899 1984 2½"×4¼" Som 616 men med större flänsar på spolen
  117 Rullfilm 1900 1949 2¼"x2¼" Som 620 spole men med 120 håltyp
  118 Rullfilm 1900 1961 3¼"×4¼"  
  119
  Rullfilm
  1900 1940 4¼"×3¼"  
  120 Rullfilm 1901 Aktuell Flera Papperslager skyddar mot ljus
  121 Rullfilm 1902 1941 1⅝"x2½"  
  122 Rullfilm 1903 1971 3¼"x5½"  
  123 Rullfilm 1904 1949 4"x5"  
  124 Rullfilm 1905 1961 3¼"x4¼" Samma som 118 men med längre spole.
  125 Rullfilm 1905 1949 3¼"x5½" Samma som 122 men med längre spole.
  126 Rullfilm 1906 1949 4¼"x6½" Äldre film som inte har något alls med Instamatic-film att göra.
  126 Kassett 1963 2008 26.5x26.5mm Instamatic-film
  127 Rullfilm 1912 Aktuell Flera 46mm hög rullfilm, vanligen 4x4cm negativ
  128 Rullfilm 1912 1941 1½"x2¼" För Houghton Ensignette E1
  129 Rullfilm 1912 1951 1⅞"x3" För Houghton Ensignette E2
  130 Rullfilm 1916 1961 2⅞"x4⅞"  
  135 Kassett 1934 Aktuell 24 × 36mm 35mm
  220 roll film 1965 Aktuell Flera Samma som 120 men utan skyddspapper och rymmer därför dubbelt så mycket film.
  235 loading spool 1934   24x36mm  
  240 / APS Kassett 1996 2011 30.2x16.7mm 24mm film
  335 stereo pairs 1952   24x24mm  
  435 loading spool 1934   24x36mm  
  50 for roll holder 1915 1941 3¼"x2¼" För Graflex rullhållare
  51 for roll holder 1915 1951 4¼"x3¼" För Graflex rullhållare
  52 for roll holder 1915 1949 5½"x3¼" För Graflex rullhållare
  53 for roll holder 1915 1951 5"x4" För Graflex rullhållare
  54 for roll holder 1915 1949 7"x5" För Graflex rullhållare
  500 Filmpack 1911 1948 1¾"x2⅜"  
  515 film pack 1905 1955 5"x7"  
  516 film pack 1909 1955 2½"x4¼"  
  518 film pack 1903 1976 3¼"x4¼"  
  520 film pack 1906 1976 2¼"x3¼"  
  522 film pack 1904 1955 3¼"x5½"  
  523 film pack 1904   4"x5"  
  526 film pack 1920 1941 4¾x6½"  
  531 film pack 1926 1941 2⁹/₃₂x5¹¹/₃₂ 6x13cm
  540 film pack 1920 1941 1¾x4¼  
  541 film pack 1920 1941 3½x4¾ 9x12cm
  542 film pack 1911 1948 3x5¼ 7.5x13.5cm
  543 film pack 1920 1948 3¾x5½ 10x15cm
  616 roll film 1931 1984 2½"x4¼" or 2½"x2⅛" Samma som 116-film men med smalare spole
  620 Rullfilm 1932 1995   Samma som 120-film men med smalare spole
  828 Rullfilm 1935 1985 28x40mm 35mm, en perforering per bild, Bantam
  35 Rullfilm 1916 1933 1¼"x1¾" 35 mm utan perforering
  Filius Rullfilm 1954   30x40mm  
  Disc Kassett 1982 1998 8×11mm  
  Minox Kassett 1938 Aktuell 8x11mm 9,5mm
  Karat Kassett 1936 1963   Innan den bytte nanmn till Rapid. Tillverkad av Agfa
  Rapid Kassett 1964 1990s   Nya namnet påo Karat. Tillverkad av Agfa
  SL Kassett 1958 1990 Flera Orwo (Schnell-Lade) snabbladdningskassett till 35mm film
  Kassette 16 Kassett 1978 1990s 13x17mm Perforeringshål mellan bilderna. Tillverkades endaast för Pentacon K16.
  Super 16 Kassett 1963 1981 13x17mm  
  Mamiya 16 Kassett 1949   10x14mm Påminner om Minolta 16 men med helt annan frammatning
  Kiev 16 Kassett       Samma sorlek som Minolta 16 men mindre hål för frammatning
  Minolta-16 Kassett 1955 1974 10x14mm 16mm, normalt med dubbel perforering men senare film med enkel perforering kunde ge 13x17mm

   

  De största filmformatet var 135-film. De enklaste kamerorna använde Instamatic eller Pocket-film. Proffsen använde 120-film.

  Nu har du sett en tämligen komplett lista över alla filmer, förutom bladfilm och direktfilm, som passerat genom fotohistorien.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Test: Sigma 56/1,4 DC DN Contemporary

  Test

  Nu har vi testat den relativt nya 56:an från Sigma. Konstig brännvidd tycker vissa men som referens motsvara bildutsnittet 84mm (när klassiska 85mm) på en Sony E-mount med APS-C-sensor. Det här är ännu ett objektiv som visar att Sigma har koll på optik.

  Mats skriver så här om Sigma 56/1,4 DC DN Contemporary:  Sigmas kompakta objektiv i Contemporary-serien för Sony E och Micro 4/3 är imponerande små skapelser. Bilkvaliteten är genomgående mycket hög, och vid granskning av bilderna i 100%  visning, känns det mer som att man fotograferat med något av deras fantastiska objektiv i Art-serien. Skärpan är på topp redan på största bländaröppning (f/1,4) över stor del av bilden, och nedbländad nåt steg blir det mycket skarpt och bra från hörn till hörn.

  Hela testet hittar du här:  Sigma 56/1,4 DC DN Contemporary test

 • Uppdatering Insta360

  Nyhet

  Märket Insta360 är nytt för många men har snabbt blivit stora på marknaden för 360-kameror och många tror att det här märket blir 360-kamerans GoPro eller DJI. Vi har sortimentet tillgängligt på vår webbsida sedan ett bra tag tillbaka och nu uppdaterar Insta360 med en färdig version av sitt redigeringsprogram till ONE X.

  Det har funnits en Beta-version sen tidigare till Insta360 ONE X och nu är den släppt via Insta360. Version 3.2.1 av programvaran Insta360 Studio for One X  stöder nu MP4 och har massor av funktioner och val för 5,7K-video från ONE X-kameran. Det finns massor av videos och tutorials på Youtube för Insta360 och det är en mycket trevlig och lättanvänd kamera. Se länkar nedan för programvaran och för att läsa mer om kameran på vår hemsida.

  Ladda ner programvara här:  INSTA360 ONE X EDITING STUDIO

  Läs mer om kameran här:  INSTA360 ONE X HOS CYBERPHOTO

 • Sony A7 III vs. A7R III

  Test

  Sony A7 III är marknadens hetaste kamera just nu och vi får massor av frågor om den. Läs gärna vårt test och se vår video där vi jämför den mot A7R III för att gå igenom vad man vinner om man lägger till en slant. Har du frågor? Ring eller maila oss gärna!

  Den här filmen gjordes i början av sommaren 2018 och Sony har sedan dess visat framfötterna på marknaden och många av er som följer oss har valt att byta till en A7 III sen dess. Det är en kamera som ger så otroligt mycket för pengarna och hade man visat upp den för 10 år sen hade man knappt trott att det är sant. Dessutom till ett pris som gör att många av oss har möjlighet att köpa den. Det är mycket pengar men om vi istället använder epitetet prisvärd så klassar den enkelt in där. Är det då marknadens bästa kamera? Eftersom det finns så många punkter att ta i beaktande vid valet av en kamera så är det inte så enkelt och vi har nyligen korat X-T3 från Fujifilm till den bästa kameran som lanserades 2018 men skulle vi göra en omröstning är vi säkra på att Sony A7 III skulle ta en pallplats. Kanske guld.

  Läs vårt test här:  SONY A7 III TEST

  Se filmen här:  SONY A7 III vs SONY A7R III FILM (YOUTUBE)

 • Sony bjuder till

  Nyhet

  Efter ett mycket bra 2018 är Sony starka på marknaden och det är inte så konstigt eftersom deras sortiment inom foto varit mycket lockande för de flesta fotografer och filmare. Nu har man en kampanj vi gärna berättar om...

  Registrerar du ditt köp hos Sony inom 60 dagar från inköpsdatum så bjuder man på ett års förlängd garanti och det gäller det mesta i sortimentet som säljs idag. Så har du köpt en A7 III eller A6500, ett av många objektiv eller en DSLR senaste två månaderna så är det läge att besöka den här sidan och registrera ditt köp för att erhålla den förlängda garantin. Har du fler frågor? Ring, maila eller besök oss gärna!

  Läs mer här:  SONY FÖRLÄNGD GARANTI EXWARRANTY SVERIGE

 • Drönarsöndag: Släpljus

  Släpljus ger intressanta skuggor. Ser du harspåren?

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Sagrada Familia

  I 136 år har de hållit på att bygga denna basilika och än är de inte klara. Ritad i huvudsak av Antoni Gaudí. Om han var ett geni eller väldigt hög på konstiga svampar är en diskussion för en annan gång. Jag kommer att visa några bilder inifrån senare här i bloggen.

  Vi hade gått igenom hela Panasonics nya S-system, vi hade varit på photoshoot inne i Barcelona och det fanns lite tid innan middagen. Några tog en tupplur, andra besökte baren och några jobbade. Personligen så tog jag chansen att åka och se Sagrada Familia. Jag hade lärt mig av hotellkillen hur man får tag i en "Barcelonisk" taxi så det var inga problem att ta sig dit. Ett val jag inte ångrade även om min kropp hade behövt en tupplur i stället. Det var en otrolig upplevelse att se detta byggnadsverk, speciellt inifrån faktiskt. Jag satt nästan en timme och bara tog in alla intryck.

  Tyvärr så hade solen mer eller mindre gått ner. Det var trångt att få en bra vinkel att fotografera i och min vidvinkel var alldeles för snäv men jag ville verkligen ha en bild av basilikan och jag ville dessutom ha en ljus och positiv bild som minne. Oddsen var helt emot mig så jag delade upp hela byggnaden i 6 bilder och hoppades kunna pussla ihop dem sedan. Dessa 6 bilder ser du under den stora bilden. Jag redigerade bilderna så att de fick det varma och positiva ljus som jag ville ha och sedan satte jag ihop alla 6 bilder med hjälp av automatiserade funktioner i både Lightroom och Photoshop. Hade bilden varit viktig så hade jag lagt ner mer jobb på den, framförallt att få en snyggare himmel. Men ibland så får det vara tillräckligt bra. Det tar för lång tid att få den perfekt. Men jag ville ändå visa bilden för att inspirera till att omöjliga bilder kan bli möjliga vid efterbearbetningen. Det bästa hade varit att invänta rätt ljus och ha rätt optik, men det var inte möjligt för mig den dagen.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4 R LM WR.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

  /Thomas

 • Förhandstitt på S1R

  Vi har provskjutit nya Panasonic Lumix S1R och vi är imponerade.

  Även om Panasonic Lumix S1 och S1R är tämligen lika så är det mer än upplösningen som skiljer dem åt. Enkelt kan man säga att S1 är lite mer inriktad på film och S1R är lite mer inriktad på stillbildsfotografering. Nu klarar både båda stillbild och film riktigt bra, men när valet fanns av kamera att prova, så behövde jag inte ens fundera på att välja S1R. Vi kommer med en ingående test av båda kamerorna inom kort.

  Mitt första intryck av en kamera blir självklart alltid hur den ligger i handen då det första man gör är ju att faktiskt hålla i den. Jag gillade Panasonic Lumix S1R. Mycket. Greppet kändes bra och kameran var smidigare att hantera än vad jag förväntat mig så det var en positiv överraskning. En av många faktiskt.

  Nästa steg blev en ännu större överraskning. Sökaren. Den är galet bra. Jag vill påstå att S1/S1R har marknadens bästa sökare. Nu har jag ännu inte jämfört den sida vid sida med närmaste konkurrenterna, men jag är rätt säker på mitt påstående. Rent tekniskt så är det en 5,76M pixel OLED, vilket är mycket imponerande, långt högre upplösning än någon annan.

  Autofokusen var mycket snabb och exakt. Även ögonfokuseringen fungerade mycket bra. Jag personligen blev imponerad men min referens har blivit Fujifilm GFX och den är inte en snabb kamera, ingen mellanformatare är snabb, men det är annan historia. Jag tror Panasonic Lumix S1R kommer att ge alla andra tillverkare en tuff match även här, vi kommer självklart att testa detta i detalj.

  Sedan kommer vi till det viktigaste, nämligen bildresultatet. Jag vet inte om jag har tillräckligt med superlativ för att beskriva det. Jag är alldeles för positiv för uttrycka mig politiskt korrekt. Panansonic Lumix S1R ger imponerande bra bilder. Kan inte beskriva det på något annat sätt. Nu har jag inte kunnat grotta in mig på dess raw-filer då inget program stöder den ännu, men de jpg den ger är bland det bästa jag sett och med raw kan man alltid kräma ur ännu mer. Panansonic har skapat en vinnare. Eller jag kanske ska vara ännu tydligare. Sony har härjat fritt länge på den spegelfria marknaden och under 2018 så presenterade både Nikon och Canon bra spegelfria fullformatskameror, men de nådde inte riktigt upp till Sony på det sätt alla hoppats på. Inte för att någon vill Sony något illa men många hoppades på att kunna erbjuda den nivån av kamera till Nikon eller Canonägare. Panasonic kör om både Canon och Nikon på spegelfritt nu och, förlåt Sonyägare, men jag vill påstå att Panasonic kör om Sony också. Nikon, Canon och Sony gör mycket bra kameror, så inget ont om dem, men med Panasonic S1R så har de alla en ny nivå att slå. Men det slutar inte där, det kommer mer superlativ...

  Vi kommer nu till objektiven. Oj, oj, oj! Jag är kär. På riktigt! Panasonics 50/1,4 är magiskt bra. Självklart så måste vi hårdtesta den i detalj snarast möjligt. Men vilket objektiv! Knivskarpt, med ett vackert skärpesläpp som övergår till en perfekt bokeh. Detta är nog det bästa objektiv jag testat som det inte står Leica på. Fast Leica har varit inblande i konstruktionen då den är officiellt godkänd av Leica. Det är detta objektiv som gör att jag absolut måste ha en S1R själv. Objektivet har hela 11 bländarblad som ger en rund och fin öppning på de flesta bländare och just detta bidrar ockå till en fin bokeh även på mindre bländaröppningar. Jag vet, jag borde uttrycka mig mer diplomatiskt, men oavsett vilket kameramärke man äger eller känner någon form av lojalitet till så har det kommit en stark spelare till kamerakampen och det är Panasonic Lumix S1R.

  Trodde du superlativen var slut redan? Nej, det kommer mer. Panasonic släpper en 70-200/4 som jag också provat. De bilder jag har tagit med den är grymt bra, jag kan inte beskriva det på annat sätt. Det ska bli kul att få testa den mer djupgående. Jag kommer att visa bilder tagna med inom kort här i bloggen. Objektivet har 9 bländarblad som ger en rund och fin öppning på de flesta bländare och just detta bidrar ockå till en fin bokeh även på mindre bländaröppningar. Jag vill bara se när jag kan använda raw-filerna. Jpg i all ära men fotografera i jpg räknas inte riktigt för mig. Det är raw som gäller. Punkt slut.

  Det kommer mer superlativ. Panasonic släpper också en 24-105/4. Ett bra och trevligt omfång. Jag är glad att de valde f/4 isf f/2,8 för det bör finnas en standardzoom som är lätt och smidig att ta med sig och det är verkligen denna. Självklart så kommer Panasonic med många fler objektiv till sin S-serie. Nu använde jag inte 24-105/4 till så många bilder men de bilder jag tog såg mycket bra ut, så jag kan säga att den är bra. Riktigt bra.

  Så Panasonic har nu två spegelfria kameror i absolut toppklass med tre objektiv i toppklass. Panasonic har många fler obejektiv på gång men jag vågar inte skriva vilka de är just nu då jag inte vet exakt vilka som är officiella. Sedan finns ett gäng Leica-objektiv till denna kamerafattning. Sjukt dyra men också sjukt bra. Inom kort så kommer ett helt gäng Sigma-objekitv med L-fattning också. Så ingen behöver känna sig osäker över att kliva in i detta system.

  Bilden du ser är tagen med en Panasonic Lumix S1R förproduktionsexemplar + Panasonic 50/1,4 också förproduktionsexemplar på 1/250s, f/4,5 och ISO 125. Det är en jpg som beskurit och petat väldigt lite med i Lightroom, så betrakta inte detta som en testbild utan mer som en teaser på vad denna kamera med denna optik kan prestera. Nu är valet av motiv ovanligt för att vara mig men Panasonic hade gjort alla photoshoot väldigt seriöst. Detta är en professionell modell som var vettigt klädd och belyst av professionell belysning, alltså en hög nivå på det hela. Jag bojkottar alla photoshoots med tjejer i bikini, så är det bara. Nu går denna bild att göra så mycket bättre från en raw-fil, men tills något program stöder raw från S1R så blir det jpg-bilder.

  Klicka här för att se större bild >>

  /Thomas

 • Lumix S-serie och ännu mer från Panasonic

  Nyhet

  Idag har vi glädjen att rapportera om flera lanseringar från Panasonic. Det är främst Panasonic Lumix S1 och Panasonic Lumix S1R som nu lanseras fullt ut. De är fullformat och har L-fattning, som är ett högst respektingivande samarbete mellan Panasonic, Leica och Sigma. Dessutom kommer flera objektiv och ett batterigrepp.

  Februari börjar väldigt starkt i år. Vi säger välkommen till Panasonic Lumix S-serie som är ett nytt speglefritt system med fullformatssensor och med Leica L-objektivfattning. Det är främst två olika modeller som ser dagens ljus. Panasonic Lumix S1 som är lite billigare och är lite mer inriktad på filmning, och sedan den mer avancerade Panasonic Lumix S1R som är ett nytt och hett verktyg för den professionelle fotografen.

  Läs gärna vårt första intryck här:  FÖRHANDSTITT PÅ LUMIX S-SERIE PANASONIC S1 S1R

  Förutom dessa två kameror så dyker det idag även upp flera intressanta objektiv och ett batterigrepp.

  Som vanligt kommer du läsa mer hos oss på respektive produktsida men det kommer även att dyka upp mer intressant information här i vår blogg så håll utkik!

  Panasonic Lumix S1
  Panasonic Lumix S1R
  LUMIX S 50mm F1.4 
  LUMIX S 70-200mm F4  O.I.S.
  LUMIX S 24-105mm F4 MACRO O.I.S.
  Panasonic DMW-BGS1, batterigrepp till S1 och S1R

  Just nu har vi en inbyteskampanj till dessa Lumix S-kameror. Byt in din kamera och få minst 2000:- i inbytespremie. Läs mer om kampanjen här: Inbyteskampanj Lumix S

 • Test: Sigma 70-200/2,8 DG OS HSM Sports

  Test

  Sigmas 70-200mm har rönt stort intresse från fotografer och filmare tack vare sitt pris och så klart det klassiska omfånget. Vi har hårdtestat objektivet under en tid och du kan läsa vårt test hos oss - helt utan kostnad eller inloggning - alltid på CyberPhoto!

  Mats skriver: Sigma 70-200 Sports är en påkostad konstruktion som bland annat innehåller hela 10 stycken linselement i lågspridande glas (9 st SLD- och 1 st FLD-glas), detta för att motverka kromatisk aberration och därigenom ge högre skärpa och bättre färgåtergivning ända ut i bildkanterna. Även den sfäriska aberrationen ska vara välkontrollerad. Tillsammans med den goda ljusstyrkan och en avrundad bländaröppning ger detta goda möjligheter för att ta bilder med kort skärpedjup och en tilltalande mjuk teckning av motivdelar utanför fokus (bokeh).

  Läs hela testet här:  Sigma 70-200/2,8 DG OS HSM Sports test

 • Pentax lanserar!

  Nyhet

  Idag lanserar Pentax, eller Ricoh som det heter idag, nya objektiv! Det har varit rätt stilla och tyst efter lanseringen av K-1 II för nåt år sen kring Pentax men det verkar röra på sig och nu kommer två nya gluggar.

  HD PENTAX-FA 35mm F2 och HD PENTAX-DA* 11-18mm F2.8 ED DC AW är de två nya gluggarna som tar plats i sortimentet. Vi vet att många av er gillar Pentax och håller fast vid märket trots dess plats som underdog på marknaden. Vi gillar Pentax och har haft många favoriter genom åren.  Den nya 35:an är en modern variant av den gamla PENTAX-FA 35mm F2 AL med nya ytbehandlingar och ny teknik. Fyller ut fullformat och passar således till K-1 och K-1 version II.

  Läs mer här: Pentax FA 35mm F2

  Det andra objektivet är HD PENTAX-DA* 11-18mm F2.8 ED DC AW som tecknar ut för APS-C-sensor och är en ny konstruktion. Du kanske känner igen beteckningen? Den här gluggen visades redan upp för snart två år sen men har blivit försenad tills nu och leveranserna påbörjas inom kort. Ljusstark och optiskt riktigt bra gör att den klassar in i Star-serien hos Pentax - det vill säga de lite finare objektiven.

  Läs mer här: Pentax 11-18mm F2.8 ED DC AW

  Mer info om pris och tillgång följer!

 • Fotohistoria: Lumiere

  Lådkameror finns i drivor och de flesta av dem har inget större värde, men det finns de som sticker ut och ändå är intressanta. Lumiere Scoutbox är en av dem och därför ska den få lite uppmärksamhet nu.

  Jag tror att många sammanknippar namnet Lumiére med foto på något sätt, långt bak i huvudet, Men exakt hur är en brba fråga. Kanskenåt med film och ljus, vilket är helt korrekt, men aaktum är att Lumiere också tillverkade massor av kameramodeller. Så låt oss grotta ner oss i fotografins riktigt tidiga historia.

  Auguste Lumière föddes 1862 och Louis Lumière föddes 1864 i Besançon i Frankrike. Deras far tillverkade fotografiska plåtar och det gick rätt knaggligt. Dessa bröder automatiserade tillverkningen och företaget gick bättre och 1884 hade de 12 anställda. 1892 pensionerades deras fart och bröderna började skapa rörliga bilder och senare presenterade de en filmkamera och de tog även patent på filmperforering. De utvecklade senare också första praktiska färgfilmsprocessen, Lumiére Autochrome. Dessa bröder är skaparna av den moderna rörliga filmen. Även om rörlig film funnits tidigare så lyckades bröderna med att förbättra bildkvaliteten rejält och de lyckades även projicera filmen mot en vit vägg. Något som krävde både en stabil bild och ett starkt ljus.

  På 1920-talet var de det största producenten av fotografiska artiklar i Europa. De tillverkade stillbildskameror från slutet av 1920-talet fram till 1961. Lumiére tillverkade många olika typer av kameror får olika typer av film. De tillverkade ihopfällbara kameror, lådkameror, stereokkameror, tvåögda spegelreflexkameorr och mätsökarkameror. Flera modeller använde 620-film. Kort sagt så är det en film som har samma höjd och bredd som 120-film men de har en annan spole. Vi kommer att återkomma i vår serie fotohistoria med mer detaljer kring 620-filmen, jag tror vi tar det redan nästa vecka. Lumiére hade också en eget filmformat för deras Eljy-serie. Negativformatet var 24x36. Det såldes kameror med namnet Lumiére även på 1970-talet men dessa var varken konstruerade eller tillverkade av Lumiére. 

  Senare så slogs de samma med brittiska Ilford, och Ilford i sin tur gick i konkurs 2004. De hade ett helt gäng kameramodeller där de använde samma namn till olika modeller och gav olika namn till nästan likadana modeller. Detta gör det svårt att få en klar bild över deras modellstrategi. Det hade kring 120 olika modeller och det för mycket tid och plats att lista alla dessa här. 

  Sista kameran som använde namnet Lumiére var en Cosina systemkamera med namnet Lumiére TLC från 1970.

  Den kamera du ser på bilden kommer från vår egen samling. En Lumierekamera ligger ofta kring 50-500kr beroende på modell och skick. Vårt exemplar är från 1951, och som faktiskt fungerar perfekt, betalade vi 188kr för och den modellen ligger normalt kring 300kr.

  Du kan se sju bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Vinnare Rotolight

  Vi korar vinnarna i vår tävling på Instagram (kontot hittar du som @cyberphoto_se) just nu och det finns massor av läckra bidrag att kika på under taggen #cyberphotorotolight för oss som gillar att bli inspirerade. Följ oss på Instagram du också!

  Vi uppdaterar Instagram löpande och vi älskar inspirerande bilder och fotografier så tagga oss gärna och reagera på de bilder vi lägger ut. Vad vill du se mer av? Kom gärna med input så att vi blir bättre tillsammans! Vi har fått nästan 600 bidrag i tävlingen med Rotolight och du kan se alla bidrag via taggen som du ser ovan och hittar på vårt Instagram. Inspiration när den är som bäst.

  Tack för alla fantastiska bidrag!

 • Bäst 2018

  När man sammanfattar 2018 för oss som arbetar inom foto & video så kan man inte annat än glädjas för hur mycket bättre det mesta blir. Utvecklingen inom optik och kameror fortsätter att tugga på och vilka bra produkter man får för pengarna nuförtiden! Vad var bäst 2018?

  Flera produkt inom stabilisering har lanserats där DJI Ronin S blev den mest lysande stjärnan men det kom flera modeller från Zhiyun, Feiyutech och DJI som möjliggjort det för fler att skapa filmer med professionell känsla. Lilla DJI Osmo Pocket kom i slutet av året och blev en favorit bland vloggare och youtubers direkt. Hela kategorin för stabilisering får en Toppklass-logga av oss då det finns så många bra produkter till vettiga priser!

  Även DJI Mavic 2 zoom och pro är värda att nämna när vi snackar 2018 - otroligt eftertraktade produkter som också ger helt nya möjligheter för oss fotografer och filmare till priser som är överkomliga. Mavic 2 skapade minst lika mycket intresse 2018 som de första Phantom-modellerna för många år sen och vi förstår varför när vi själva använder Mavic 2. 

  2018 var ett år för relativt fina objektiv att presenteras. Vid lanseringarna av både Canons och Nikons spegelfria system kom också nya objektiv varav de vi har testat har presterat väldigt bra. Allt snack om att man nu kan bygga bättre objektiv tack vare de nya fattningarna och den nya tekniken har visat sig att stämma. Sony släppte 24mm 1,4 GM som måste nämnas i det här sammanhanget och hela G Master-serien (GM) består av objektiv med otroligt bra egenskaper - drömobjektiv för alla som använder Sony. Tamron släppte 28-75mm som är så "rätt". Det är inte världens bästa objektiv men den är väldigt bra, attraktivt prissatt och i ett sjyst format. Kombinationen gör att Tamrons 28-75:a får ses som det bästa köpet 2018. Om man har en Sony-kamera vill säga.

  Vi sparar kameror till sist. Under året har det lanserats många kameror som var förväntade sedan flera år. Canon och Nikon släppte sina nya system och som ovan skrivet är tekniken och fattningen ny vilket resulterat i riktigt fina objektiv med egenskaper som är svåra att matcha i de befintliga systemen för DSLR. Kamerorna då? Canon EOS R är en bra produkt men i konkurrensen 2018 (och 2019) så är den inte riktigt uppe i matchvikt. Objektiven är mycket fina och den nya 50mm f/1,2 RF är något helt otroligt bra men vi tycker att kameran för att matcha det saknas. Nikon släpper två kameror varav Z6 är den mer prisvärda och som vi ser det en konkurrenskraftig kamera. Optikfloran är ännu för tunn och trots adapter behövs det lite fler objektiv från både Nikon och tex Sigma och Tamron för att den ska få ordentligt fotfäste. Vi är mer spända över att se vad Canon och Nikon släpper 2019, 2020, 2021 osv än förnöjda med det som hittills visats. Sony fortsätter att tugga på och enligt många är A7 III årets kamera oavsett hur man kategoriserar den. Det är en fullträff och vi kan inte annat säga än att Sony visat en otrolig framgång senaste 4-5 åren och A7 III får symbolisera den resan. 

  Årets bästa kamera är ingen av de ovanstående. Årets bästa kamera är Fujifilm X-T3. Att lansera en kamera som ger så bra bilder, så bra video och har så många features och funktioner till det priset och med det fina objektivsystemet gör att X-T3 för oss är årets bästa kamera. Att som en underdog visa att man kan, att man vill och att man lyckas är stärkande och Fujifilm har inte stannat av i sin utvecklingsplan. Man tar upp kampen med GH5 för video, man utmanar fullformatskameror och man får till en vädertätad och högpresterande ny kamera till ett pris som är märkbart lägre än konkurrenterna. X-T3 är inte en produkt av duktiga ingenjörer eller smarta marknadsförare - det är en produkt av att man lyssnar till sina användare. 

  Det här är en till stor del subjektiv bedömning så man kan, och får, tycka annorlunda. Panasonic har lanserat S1 / S1R men då vi inte fått testa eller ens hålla i kameran så räknar vi inte med den som en produkt från 2018 (är i Barcelona i skrivande stund för att testa den för första gången). Olympus valde att inte lansera något 2018. Är du av en annan åsikt? Kul - skriv gärna en kommentar i så fall. 

  Här hittar du alla X-T3:  FUJIFILM X-T3 HOS CYBERPHOTO

 • Kalla kårar

  Den här bilden har Jesper Stenmark skickat till oss och visst ser man kylan...det var nämligen -25 grader när den här bilden togs. Drönare från Mavic verkar fungera lika bra trots väldigt kalla förhållanden när vi testat och den här bilden är ett bevis på det. Batteritiden tar lite stryk så klart.

  Det har varit ett par kalla veckor i norra Sverige med temperaturer mellan -10 och -30 dagligen. Lite humor när dagar när det "bara" är -8 så känns det som blidväder. Vi har använt olika DJI-drönare genom åren i olika väderförhållanden och de är tuffa små rackare som klarar mer än man tror - ta det inte som en uppmaning att testa vart gränsen går - vilket gör att användningsområdet och "säsongen" är året runt och relativt stort. Skicka gärna in din drönarbild till oss på blogg@cyberphoto.se så får vi inspirera varandra till att plåta mer med drönare!

  Tack för bilden, Jesper, läckert!

 • Preview: Olympus E-M1X

  Nyhet

  Vi har kikat närmare på E-M1X från Olympus - kameran som överraskade på många sätt. Att fokusera på yrkesfotografer har varit en succé för vissa och en flopp för andra. Vilken kategori tillhör E-M1X?

  Efter några dagar i Tyskland för visning av nya E-M1X har vi kommit hem och kunnat smälta intrycken. Olympus har inte varit den tillverkare som lyst med sin närvaro sen lanseringen av E-M1 Mark II ett par år sen. Det är en underskattad kamera som har massor av fördelar när det gäller fart, storlek, vikt och för övrigt smarta funktioner. E-M1 Mark II fick många priser vid lanseringen och är fortfarande ett mycket starkt alternativ för många fotografer även om det inte längre pratas lika mycket om den som första året. När man nu lanserade en nyhet så trodde, och hoppades, många på en ny E-M1 i version III men istället lever II:an vidare och ovanför kommer en proffsmodell, E-M1X. Den ersätter alltså inte E-M1 Mark II.

  Första intrycket är mycket positivt. Ergonomiskt en fullträff och jag tvivlar på att någon tillverkare kunde gjort ett bättre jobb om uppdraget vore att göra en proffskamera med Micro 4/3-sensor. Knappar sitter rätt, känslan är helrätt och de flesta knappar är programmerbara. Knappsättningen är identisk oavsett om du håller kameran horisontellt eller vertikalt, snyggt! Det enda jag saknar är en toppdisplay och alla proffskamera-användare är vana att kunna se vital information på toppen. En liten, modern OLED-display som visar det viktigaste hade dessutom rymts på toppen. Ergonomin får toppklass med viss reservation för avsaknad av display.

  Styrkorna är att E-M1X är vattentålig och väldigt robust i sin konstruktion. Man har enligt källor fått kamerahuset IPX3-klassat vilket måste vara helt unikt, men då man inte kan garantera den tätheten med objektiv monterat så verkar det vara IPX1 som gäller officiellt. Oavsett vilket så  ska den klara alla väderlekar och situationer, punkt. Autofokusen är nästa sak man lyfter fram och det är det nya systemet som känner igen föremål i bilden som imponerar. Det finns tre kategorier, tåg, flygplan och motorsport där det sistnämnda "ser" motorcykel, förare och bilar i bilden och låser fokus följande på det motivet direkt. Det fungerar ypperligt och mer om det kommer i testet inom kort. Så här kommer autofokus i flera kameror fungera i framtiden. Ansikts-igenkänning, ögon-igenkänning m.m. har redan funnits men nu kommer motivstyrda val och man kan bara spåna på vilka kategorier som kommer. Insekter? Barn? Husdjur? Det tar lite tid att snabbt ändra mellan lägena så varför inte kombinera detta med röststyrning i framtiden...så om man snabbt vill att kameran ska leta efter insekter så säger man: "autofokus, insekt" och kameran letar efter en insekt i bilden och hänger med den i realtid...framtid? Vi har början på detta i Olympus E-M1X.

  Storlek, vikt och format är fortfarande den stora vinsten. Tack vare den lilla sensorn kan objektiv göras mindre och man får ett mycket smidigare system totalt sett. När alla andra går till större sensorer, större kameror trots spegelfri teknik och högre upplösningar så har Olympus valt en annan väg. Fujifilm har gjort något liknande med att stanna kvar med APS-C. Just nu är det rätt val då marknaden för fullformatskameror är så trång att knappt de som man förväntar sig ska finnas där ryms. Att kunna ta med kamera och ett par objektiv i en mindre väska är snart bara möjligt med Fujifilm eller Olympus för oss fotografer. Är det rätt väg långsiktigt? Svårt att svara på men vi tycker det är bra att de finns alternativ för alla oss som prioriterar storlek och vikt.

  Vi kommer att släppa vårt test av E-M1X inom kort och du får gärna maila dina frågor till blogg@cyberphoto.se som vi kan ta med i testet om de är relevanta nog. Frågan är då slutligen: är E-M1X rätt väg att gå för Olympus? Teknikmässigt och imagemässigt visar man att man är att räkna med. Kameran är potent och med firmware-förändringar kommer autofokusen garanterat att bli ännu bättre och bredare i användningsområdet. Vi tror däremot att E-M1 Mark II är den stora vinnaren vid denna lansering - för med den får du en kamera som ger otroligt mycket för pengarna till ett väldigt attraktivt pris. E-M1X är en top-of-the-line-produkt som visar att Olympus kan, som visar Olympus väg framåt och som gör att man kan utveckla intressant teknik.  

  Läs mer och beställ här:  Olympus E-M1X

 • Drönarsöndag: På havet

  Denna bild var lite rolig för den visar en av många udda platser som en fotograf kan hamna på.

  Här står fotografen för att fotografera solnedgången. Detta en bra bit ut på ett fruset hav. Bilden blev inte helt skarp vilket beror på fotografens frusna fingrar men det blev ändå ett roligt minne.

  Bilden är tagen med DJI Mavic Pro.

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Midnatt

  Midnatt råder. Tyst det är i husen. Endast Thomas är vaken.

  Det syns nog inte så bra på en mobil, men väl på en dataskärm, att det är en härlig stjärnhimmel på denna "soliga" vinterbild. Fast det är ju inte solen utan månen på bilden. Nu när det är supermåne så "lyser" månen 30% starkare än när den är längre bort. Detta är inte världens bästa bild men den är lite rolig för många tänker: ja, en solig vinterbild, ja, ja, so what? ända tills de förhoppningsvis ser stjärnhimlen. Det var helt myggfritt när bilden togs, det var -22 grader men låt inte kylan hindra dig från att uppleva saker även på vintern. Det är helt magiskt att stå ute i en skog när det är helt tyst. När ögonen vant sig så räcker månljuset absolut till för att kunna se tillräckligt bra. Detta med en stjärnhimmel utsträckt från horisont till horisont. Såna upplevelser är helande för själen.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 23/4 R LM WR, 20s, f/4 och ISO 400.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

  /Thomas

 • Test: Sigma 40/1,4 DG HSM ART

  Test

  Vi önskar alla en trevlig helg! Idag bjuder vi på ett test av Sigma 40/1,4 DG HSM ART som är ett fynd för dig som har riktigt höga krav på optisk kvalitet.

  Januari, snö och lönefredag, vilken härlig kombination! I dagens test av Sigma 40/1,4 DG HSM ART så får du en inblick över vad det här objektivet kan göra för dig i ditt bildskapande. Om du fotografera eller filmar, och är ute efter en exeptionellt hög skärpa så har du kommit rätt. Sigmas ART-serie är rosad och omtyckt sedan tidigare men denna optik är den bästa som Sigma lanserat hittills, och Mats fortsätter med lovorden, hör här bara:

  - Det är inte första gången som Sigma imponerar med sina fantastiskt fina och knivskarpa ART-objektiv, men spontant känns det som att detta utklassar de flesta objektiv jag testat hittills, och det är extremt få objektiv som kommer ens i närheten när det gäller skärpa och all övrig bildkvalitet.

  Läs hela testet här:  Sigma 40/1,4 DG HSM ART >>

 • Fotohistoria: Olympus Pen

  Olympus Pen kameror börjar sin historia redan 1959 och lever på ett sätt kvar även idag.

  Olympus som företag börjar sin historia 1919 och de säljer sin första kamera 1936. Vi ska börja vår historia 1959 när Olympus släpper sin första Pen-kamera. Yoshihisa Maitani stod för designen. Namnet Pen kom i från att det skulle vara lika enkelt att ha med sig en kamera som att ha med sig en penna. Pen-serien var av typen halvformat, dvs den använde halva filmytan (24x18mm) jämfört med småbildsformatet (24x36), eller fullformat som det nu heter. Så man kan säga att Pen ungefär motsvarade vad crop-sensor, APS-C (ca 24x16mm) är idag. Micro 4/3 (18x13,5mm sensor som utnyttjar 17,3x13mm) är ytterligare lite mindre.

  1959 Pen med Zuiko 28/3,5
  1961 Pen EE med Zuiko 28/3,5 och full exponeringsautomatik med selencell.
  1962 Pen EE.S med 30/2,8
  1962 Pen D med Zuiko 32/1,9 och selencell som ljusmätare
  1963 Pen F med utbytbara objektiv. Tillverkades till 1966.
  1964 Pen D2 med Zuiko 32/1,9 och nu med CdS ljusmätare
  1964 Pen W, eller Pen Wide, med Zujiko 25/2,8. Mycket sällsynt och har ett högt samlarvärde. Tillverkades till 1965.
  1965 Pen D3 med Zuiko 32/1,7
  1965 Pen EM med Zuiko 35/2. Den hade motordrift och CdS-cell.
  1965 Pen Rapid EE.S var en variant av EE.S som tog Agfa Rapidfilm. Tillverkades till 1966.
  1965 Pen Rapid EE.D var en variant av EE.D som tog Agfa Rapidfilm. Tillverkades till 1966.
  ​1966 Pen FT med utbytbara objektiv. Tillverkades till 1972.
  1967 Pen EE.D en dyrare modell med exponeringsautomaik och CdS-cell och Zuiko 32/1,7.
  ​1963 Pen FV med utbytbara objektiv. Tillverkades till 1970.
  1968 Pen EE.S2 Samma som EE.S men med blixtsko. Tillverkades till 1971.
  1968 Pen EE.2, samma som EE men med blixtsko. Tillverkades till 1977.
  1973 Pen EE.3 samma som EE.2 men med flashmatic. Tillverkades till 1983.
  1981 Pen EF Sista modellen i Pen-serien. Som en EE.3 men med inbyggd blixt.

  2009 lanserar Olympus en "digital" version av Pen F som hette Pen EP-1, och Pen-serien finns fortfarande i skrivande stund.

  Pen F-serien var den med utbytbara objektiv och därav de riktigt intressanta. Den kamera du ser på bilden är från vår egen samling. Den optik som sitter på är en Zuiko 40/1,4 som definitivt är radioaktiv. Den gav 3,81µSV/h vid bakre elementet och 0,73µSV/h vid främre. Även Zuiko 38/1,8 ska vara radioaktiv, den ger 7,5µSV/h vid bakre elementet vid annans mätning.

  Olympus hade ett gediget urval av objektiv till Pen-serien. Vi kan lista dem här: 20/3,5, 25/4, 25/2,8, 38/1,8, 38/2,8, 38/2,8 (D), 38/3,5, 40/1,4, 42/1,2, 50/1,5, 70/2, 100/3,5, 150/4, 250/5, 400/6,3, 800/8 spegeltele, 50-90/3,5 och 100-200/5.

  Rollei presenterade 1966 sin Rollei 35 som var en mycket liten kamera men med fullformat och det var börjam till slutet för halvformat. Den hade dock inte utbytbara objektiv. Man kan säga att på 80-talet så var halvformat mer eller mindre borta från marknaden. Småbildsformatet dominerade. Det är lite åt det hållet nu också på marknaden. Från början var de flesta digitalkameror utrustade med små sensorer på grund av den höga kostnaden för sensorerna. Idag tar småbildsformatet över stora marknadsandelar av både APS-C-sensorer och Micro 4/3-sensorer. Detta av två anledningar, dels att sensorer har blivit mycket billigare och dels för att fullformatskameror blivit allt kompaktare. Sedan gjorde Fujifilm något helt oväntat för kring 2 år sedan när de lanserade en mellanformatskamera till vettiga pengar. Så nu har det blivit som det var förr, att småbild är som standarden och vill man ha något bättre så går man upp till mellanformat. Prioriterar man storlek över kvalitet så går man ner till APS-C-sensor. Nog om detta, tillbaka till Olympus Pen F.

  Du kan se 10 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Andrahandsvärdet beror självklart helt på vilken modell man tittar på och i vilket skick den är. Vi skulle säga att Pen F eller FT är vettigast till en samling. De ligger rimligt i pris och det är spännande att de ha utbytbara objektiv. En i vettigt skick med optik kostar mellan 700-2500kr i krom och några hundringar till om du vill ha en i svart. Vårt ex som du ser på bilderna borde vara värt kring 4000kr. En Pen med fast optik ligger från 200kr och uppåt. Dyrast är Pen W som kan kosta ända upp till 8000kr. Hur som helt så är Olympus Pen en klassiker som absolut har en plats i fotohistorien. Det såldes ca 17 miljoner Pen-kameror.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Olympus OM-D E-M1X

  Nyhet

  Årets riktigt stora nyhet lanseras idag av Olympus. Det är Olympus OM-D E-M1X som ser dagens ljus och det ser ut som den kommer att bjuda på flera smakfulla funktioner för proffsfotografen. Utöver det kommer även fler tillbehör bl a en kompakt superzoom och en 2x telekonverter som framåt kan bilda en ljuvlig kombo.

  Olympus OM-D E-M1X är här och vi kan nyfiket konstatera att den ska bjuda på världens bästa väderskydd för damm, vatten och kyla och världens bästa bildstabilisering. Upplösningen ligger på 20 Mpixel (upp till hela 80 Mpixel i Hi Res-läge) och man har också kryddat med ett supersnabbt autofokussystem med en intelligent spårning av objekt. 4K-video och och inbyggda elektroniska Live ND-filter finns också i kameran. E-M1X är utvecklad för proffsfotografer som behöver en lättarbetad kamera med möjligheten att fånga ögonblicken i flygande fart.

  I slutet av februari räknas Olympus OM-D E-M1X finnas ute i butik.
  Läs mer här om Olympus OM-D E-M1X  

  Utöver detta presenteras också en begränsade silverutgåva av OM-D EM1 Mark II. Det kommer att släppas 2000 exemplar över hela världen. Funktionerna är de samma som i den svarta modellen.  Vi kan också berätta om högprestandablixten FL-700WR som har ett effektivt väderskydd för fotografen som arbetar i alla väder och miljöer. Modellen har trådlös blixtfotografering. 

  För dig som längtar efter en riktigt lång brännvidd kommer håller Olympus på att utveckla telezoomen  M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO som har en inbyggd 1,25x telekonverter. Du får dock vänta ett tag innan den finns att tillgå. Försäljning blir under 2020. 

  Till allt detta tillkommer även en 2x telekonverter,  MC-20 M.Zuiko Digital 2x Teleconverter som beräknas finnas ute i butik redan till sommaren 2019. Vill du så småningom kombinera den med den kommande telezoomen så kommer du att få en brännvidd på otroliga 2000 mm (motsvarande för 35 mm-fullformatskamera). 

  Många goda nyheter från Olympus idag helt enkelt!
   

 • DJI Smart Controller till bl a Mavic 2

  En ny och smart fjärrkontroll har dykt upp till populära Mavic 2 Pro och Mavic 2 Zoom den sägs också vara kompatibel med framtida DJI drönare med OcuSync 2.0. Kolla in vad den nya fjärrkontrollen kan göra för dig här nedan.

  Drönare har satt sitt eget unika avtryck i skapandet av film och foto och det är något vi gärna ser utveckling av. Glädjande nog kommer här en ny fjärrkontroll nämligen DJI Smart Controller. Nyheten passar alldeles utmärkt idag när temperaturen är ganska låg. Smart Controller tål faktiskt hela -20 grader vilket är en stor förbättring mot originalet som fungerar bäst upp till nollan. Den har en inbyggd och ljusstark 5,5" skärm som gör att du slipper jobba med appar och sladdar till mobilen vilken av erfarenhet också kan vara både köldkänslig och strömkrävande. DJI Smart Controller har en enkel överföring av foto och videoklipp till mobilen samt en batteritid på upp till 2,5 timmar och ger dig även en snabbare uppstart. Kolla in här nedan om den kan vara något för dig.

  Kontrollen kan köpas helt separat, läs mer om produkten här DJI Smart Controller

  Eller i paketet till både Mavic 2 Zoom och Mavic 2 Pro.

 • Test: Tamron SP 15-30/2,8 Di VC USD G2

  Test

  Tamron har verkligen visat vart skåpet ska stå med sin G2-serie och 15-30mm är ett objektiv som man har uppdaterat nyligen och den har fått äran att ingå i G2-serien. Vi har testat den för att se vad den går för och de kan sin sak. Bevisligen.

  Mats skriver: Tack vare ett nyutvecklat gjutet asfäriskt linslement i kombination med flera element i lågspridande glas har man lyckats förbättra den optiska prestandan bland annat vad gäller kromatisk och sfärisk aberration. Detta ger bl a högre upplösning, bättre skärpa och bättre färgåtergivning, ända ut i bildens kanter. Objektivet har nu även stöd för Tamrons Tap-in Console, som möjliggör firmware-uppdateringar, fokusjusteringar och vissa andra inställningar av objektivets funktion vid behov. Något som Nikon Z6 och Z7-användare behöver utnyttja!

  Läs mer här:  Tamron SP 15-30/2,8 Di VC USD G2 test

 • Blodmånen

  Ni som läst senaste inläggen här i bloggen har sett att det skulle bli en super-blod-måne imorse. Här är en bild från morgonen.

  Vi har en supermåne just nu, det innebär att månen är som närmast jorden just nu. Månens bana runt jorden är som bekant elliptisk. Den är nu 14% större på himlen och 30% ljusstarkare jämfört med när den är längst bort. Supermånen bara kring 7% större än en vanlig fullmåne, så det är ingen störrre skillnad egentligen, det är mest den ökade ljusstyrkan som man reagerar på. Vi kommer att se tre supermånar under detta år och det är 21/1, 19/2 och 21/3, men bara en månförmörkelse och den var i morse. Nästa månförmörklese som går att se kommer inte förrän 31/12 2028. Det kommer även en 2025 men den kommer att ligga extremt lågt.

  Att månen ser röd ut beror på att ljuset från solen bryts olika i jordens atmosfär och de röda våglängderna bryts mer än de andra och det är bara det röda ljuset som kommer in i skuggan och ger då månen den röda färgen.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX + Kipon adapter + Pentax 645 600mm f/5,6 ED IF. Kraftigt beskuren. Hade mycket hellre haft en Canon 1200/5,6L på kameran.

  /Thomas

 • Tamron till Z6

  Nyhet

  Tamron har tidigare informerat om att deras objektiv är kompatibla med Nikon Z7 då det uppstod frågor om det efter lanseringen av Z6 och Z7 (även vid lansering av Canon EOS R) men nu kan Tamron bekräfta full funktionalitet även med lillebror Z6.

  För att få full kompatibilitet krävs dock en firmware-uppdatering när det gäller Tamrons 15-30mm G2, 24-70mm G2, 150-600mm G2, 70-200mm G2, 17-35mm och 18-400mm - de objektiv som man bekräftat fungerar korrekt. Du uppdaterar objektivet med Tap-in-hjälpmedlet som du kan köpa hos oss, länk finns nedan.

  Läs mer om uppdateringen här:  TAMRON SERVICE SVERIGE

  Läs mer om Tap-in för Canon här:  TAMRON USB TAP-IN HOS CYBERPHOTO

  Läs mer om Tap-in för Nikon här:  TAMRON USB TAP-IN HOS CYBERPHOTO

 • Macromåndag: Trollslända

  Tänkte att lite sommarkänsla kan pigga upp så här mitt i vintern. Trollsländan ser lite törstig ut.

  I stort sett alla bilder vi visar här i bloggen är nytagna, men idag vill vi visa en bild från 2007 som är tagen med en Canon EOS-1D Mark III + Canon EF 100/2,8 Macro. Det är inte varje dag man ramlar över ett sådant motiv.

  Klicka här för att se större bild >>

  Har du någon egen macrobild som du skulle vilja visa här i macro-måndag så skicka in den till bloggen@cyberphoto.se.

 • Snart dags...

  Om några timmar är det dags för en super-blod-måne.

  Vi har en supermåne just nu, det innebär att månen är som närmast jorden just nu. Månens bana runt jorden är som bekant elliptisk. Den är nu 14% större på himlen och 30% ljusstarkare jämfört med när den är längst bort. Supermånen bara kring 7% större än en vanlig fullmåne, så det är ingen störrre skillnad egentligen, det är mest den ökade ljusstyrkan som man reagerar på. Vi kommer att se tre supermånar under detta år och det är 21/1, 19/2 och 21/3, men bara en månförmörkelse. Nästa månförmörklese som går att se kommer inte förrän 31/12 2028. Det kommer även en 2025 men den kommer att ligga extremt lågt. Så det kan vara värt att offra lite sömn i morgonbitti.

  Ca 03:30 börjar månen bli mörkare.
  Ca 04:30 månförmörkelsen börjar.
  Ca 05:40 total månförmörkelse
  Ca 06:40 månen börjar gå ur förmörkelsen.

  Tiderna är ungefärliga för mellansverige. Ju längre norrut desto bättre, och desto längre, kan du se hela förloppet.

  Att månen ser röd ut beror på att ljuset från solen bryts olika i jordens atmosfär och de röda våglängderna bryts mer än de andra och det är bara det röda ljuset som kommer in i skuggan och ger då månen den röda färgen.

  Vill du fotografera månen så rekommenderar vi ett kraftigt stativ och ett så stort tele som du har tillgängligt. Du kanske rent av måste köra manuell exponering då månen är så mycket ljusstarkare än sin omgivning. Fullmånen ger kring 1/1000s medan blodmånen ger typ 4s vid ISO 100 så det kan vara lämpligt att öka ISO vid förmörkelsen för att inte få så lång exponeringstid. Inte bara för risken med att kameran kan skaka lite men också att månen faktiskt rör på sig. Bäst är att ha en stjärnföljare men det är inte många som har en sådan liggandes. Sedan kan man välja mindre tele eller vidvinkel om man vill vara kreativ med förgrunder eller personer i bilden.

  Säkert undrar någon varför jag har solglasögon på mig. Skulle helst svara: för att det ser coolt ut! Men jag hittade inte månfiltret till mitt teleskop så jag använde solglasögon i stället. Med den stora försoringsgraden så blir månen extremt ljusstark och det är inte bra för ögonen. Man bör oftast, om inte alltid, använda månfilter för att titta på månen genom teleskop. Det är som ett gråfilter för att skriva i fotografiska termer.

  Som du ser så använder jag Uniqball kulleder. De fungerar faktiskt perfekt i låga temperaturer. Det var -20 när denna bild togs. De flesta kulleder skulle knappt gå att röra på men Uniqball går lika lätt i -20 som i +20.

  Har du fångat en riktigt bra bild så skicka in den till blogg@cyberphoto.se och visar vi upp din bild premierar vi dig så klart.

  Lycka till därute!

  /Thomas

 • Drönarsöndag: Öppet

  Litet hus med naturtomt, öppen planlösning med luftigt sovrum där du kan se norrsken genom taket. Ligger nära en skoterled. Intresserad?

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Månen

  Nu på söndag 20/1 så är det dags för en "super-måne" så fram med kameran! Och är du vaken måndag morgon vid 05:40 så kan du se en super-blod-måne!

  Denna bild är ju bara en halv måne och dessutom vriden så att den för oss i Sverige får en annorlunda lutning men bilden blev coolare så.

  Vår fina måne som kanske inte är en måne, eller kanske är en av många. Vår närmaste granne i en oändlig rymd och den enda plats som människa besökt utanför vår egen planet. Självklart så finns alla möjliga konspirationsteorier om vi ens besökt månen och även varför månbesöken plötsligt upphörde. Mythbusters hade ett väldigt intressant avsnitt angående detta. Jag kan tänka mig att alla som läser detta har sin åsikt. Hur som helst så har man fotograferat det som lämnades kvar på månen och man kan även se spår på ytan från månlandningarna.

  Så hur många månar har vi då? Ja, inte helt lätt att svara på. Den måne som vi kallar för månen är ju egentligen lite för stor för att vara en måne utan är snarare en dvärgplanet. Det beror på hur vetenskapsmännen känner för att bedöma var gränsen går. Jordens andra "måne" är Cruithne men egentligen så finns det finns tre liknande till 2000PH5, 2000WN10 och 2002AA29. Enligt NASA så har vi kring 18000 små-månar. Så har vi 1, 5 eller 18000 månar eller ingen måne? Bra fråga, det beror på var kraven går för planet, måne och asteroid. Men hur vi än vänder på det så verkar svaret "en måne" vara det minst troliga trots att det är den allmänna uppfattningen. Ni som ser Qi från BBC ler nog just nu.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX + Kipon adapter + Pentax 645 600mm f/5,6 ED IF. Kraftigt beskuren.

  Månen är på ett sätt en stor och rätt dålig spegel, för månen lyser ju inte som alla vet, det är solen som lyser på den och den reflekterar ljuset tillbaka mot oss. Jorden gör likadant mot månen. Men vilken reflekterar mer ljus? Det gör definitivt jorden. Månen är nämligen väldigt mörkgrå till färgen. När vi ändå är inne på förvirrande saker som ändå är fakta, så vilken färg är solen? Gul? Vit? Nope, den är faktiskt svagt turkos. Ska vi gå ännu längre? Vatten då? Blått? Grönt? Ingen färg alls? Vatten är svagt blått. Nu räcker det med förvirrande fakta. Det vi nog alla är överens om är att månen är otroligt vacker.

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

 • Test: Nikon Z6

  Test

  Vi har dröjt lite med testen på Nikon Z6 för att verkligen kunna använda den i olika situationer och nu kan du läsa det hos oss helt utan kostnad eller inloggning. Z-serien är oerhört viktig för Nikon och det har visat sig vara en mycket eftertraktad produkt. Är det något för dig? Vårt test kanske ger svaret...

  Mats skriver:  Den kanske största revolutionen i Nikons historia är ett faktum, i alla fall sedan införandet av autofokus i slutet av 80-talet. Ett helt nytt kamerasystem med fullformatssensor - spegelfritt och med en helt ny bajonett - något som egentligen inte hänt sedan 1950-talet. Nikon Z6 är grundmodellen med bland annat 24,5 Megapixels CMOS-sensor, filmning i 4K med 10-bitars tonomfång, inbyggd 5-axlig bildstabilisering, ultrahögupplöst elektronisk sökare (3,7 Mpixel), ett nytt fokussystem med 273 st fasdetektionspunkter och seriebildtagning på upp till 12 bilder/s med aktiv motivföljande autofokus.

  Läs mer här:  Nikon Z6 test 

 • Nattdrönare

  Den här vackra bilden taget från en drönare har Christofer Cederberg skickat in till oss och den är tagen vid midnatt då fullmånen lyste upp nog mycket för att man ska få chansen att ta den här bilden. En härlig drönarbild, fler kommer inom kort att presenteras. En liten premie skickar vi till Christofer!

  Vill du också skicka in en drönarbild? Gör det till blogg@cyberphoto.se och visar vi upp din bild premierar vi dig så klart. Tack till alla er som redan skickat in en bild, vissa kommer att publiceras inom kort.

 • Nyhet: Fujifilm GF 100-200mm

  Nyhet

  GFX-systemet utvidgas med ett 100-200mm (motsvarar ett bildutsnitt på 79-158mm fullformat) för 21990kr inkl moms med leverans i slutet av februari 2019. Vi gillar GFX vilket du säkert märkt i Bloggen och det är spännande med nya objektiv till detta system tack vare sin mellanformats-sensor.

  Objektivet är stabiliserat och ska ge upp till 5 stegs effekt för skarpa bilder vid längre slutartider. Vi kommer så klart att testa detta objektiv inom kort och vill du veta mer om GFX så kontakta oss - vi hjälper dig gärna att byta in dina prylar om du är sugen att byta upp dig till GFX. Det här är systemet för dig som är petig när det gäller bildkvalitet...

  Läs mer här:  Fujifilm GF 100-200/5,6 R LM OIS WR

 • Fotohistoria: Agfa Karat

  Här du hört talas om Rapid-film? Om inte så kan Agfa Karat vara extra intressant läsning.

  Agfa Karat var en kameraserie av smidiga kamero som hade utfällbar optik. De använde också Karat filmkassetter. Första kameran lanserades 1936 och sista 1954. Karat filmkassetter uvecklades från Ansco Memo Cassette från 1927. Agfa övertog Ansco 1928 och därmed all den teknologin. Fördelen med Karat filmkassetter jämfört med vanlig 135-film var att man inte behöver fästa filmen på någon spole och man behövde inte heller veva tillbaka filmen in i kassetten. På Karat så går filmen från en kassett in till en annan kassett. Karat filmkassetter återuppstod 1964 under namnet Rapid som ett svar på Kodaks 126 filmkassetter. Men marknaden valde 126-filmen så Agfa valde att lägga ner Rapid filmformat och börja tillverka 126-kameror istället. Rapidfilmen slutade tillverkas 1989 om vi inte minns helt fel. På bilden med kamerans bakstycke öppet så ser du hur kassetterna ser ut.

  Det fanns många andra tillverkare som gjorde kameror som använde Rapidfilm som Adox, Canon, Dacora, Ferrania, Fujica (!), Hanimex, Ilford, KMZ (ryskt), Mamiya, Minolta, Oehler, Olympus, Petri, PMC, Regula, Ricoh, Voigtländer, Yashica, Welta och självklart då Agfa. 

  Objektivet på kameran som du ser på bilden är ett Agfa Oppar 4,5/55mm vilket då berättar att vår Agfa Karat i vår samling är en Karat 4.5 från 1938. Objektivet har fyra element. Bländare från 4,5 till 22 och Prontorslutaren klarar B + 1/25-1/125s. Det finns också en T-funktion genom att man gör B och sedan låser avtrycket med den lilla T-spärr som sitter nära. Den har även uttag för trådutlösare. Agfa använde även Comous slutare på vissa modeller. Vi kan lista upp Agfas Karatmodeller i åldersordning:

  1936 Agfa Karat 6.3 Art Deco med Igestar 6,3/50mm som har 3 element.
  1938 Agfa Karat 6.3 med Igestar 6,3/50mm som har 3 element.
  1938 Agfa Karat 4.5 med Oppar 4,5/55mm som har 4 element.
  1938 Agfa Karat 3.5 med Apotar 3,5/50mm som har 3 element.
  1941 Agfa Karat 2.8, hette också Karat 12. Med Schneider Xenar 2,8/50mm som har 5 element.
  1948 Agfa Carat 36 med Agfa Solinar 2.8/50 med 4 element eller Agfa Solagon 2.0/50 med 6 element eller Rodenstock Heligon 2.0/50 med 6 element eller Schneider Xenon 2.0/50 med 6 element.
  1954 Agfa Karat IV med Agfa Solinar 2.8/50 med 4 element eller Agfa Solagon 2.0/50 med 6 element eller Rodenstock Heligon 2.0/50 med 6 element eller Schneider Xenon 2.0/50 med 6 element.

  Du kan se sju bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Agfa Karat är inte så populär som samlarkamera men varje seriös kamerasamling borde i alla fall ha minst en kamera som tar Rapidfilm. Agfa Karat ligger mellan 200kr till 1600kr beroende på modell och skick.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Nyhet: Sony A6400

  Nyhet

  Nu lanserar Sony en ny kamera och det blir den första större lanseringen 2019 inom foto! Spännande med supersnabb autofokus och ögon-AF samt nya möjligheter när det kommer till video. Spännande också att man utlovar en uppdatering till A9, A7 III och A7R III i samma veva...

  Autofokusen har fått mer datakraft vilket gör att man nu kan registrera ögon och mönster utöver färg, avstånd och ansikte. Det är så effektivt och snabbt att Sony kallar det för autofokus i realtid. A6400 får samma processorkraft som toppmodellen A9 och därigenom möjligheterna till mycket nyheter när det gäller datakrävande algoritmer för tex autofokus men även för avläsning av sensorn när det gäller video. Även HLG finns på A6400 samt HDR, S-Log2, S-Log3 och Timelapse - allt för att vara en favorit för filmare som har lite högre krav.  Sensorn är på 24,2 mpixel, ISO-omfånget är upp till 102400, sensorn har 425st fas- och kontrastdetekterande punkter som täcker 84% av ytan och klarar upp till 11 bilder per sekund med följande autofokus och mekanisk slutare. Skärmen är Youtuber- och vlogg-vänlig genom att den är tiltbar och vridbar 180 grader. Sony har igen skapat en kamera som till synes har precis allt man kan önska sig (nästan i alla fall) och det i en kamera med APS-C-sensor. Fördelen blir så klart prisbilden och storleken när man jämför med fullformat och i vårt test ska vi se hur stor skillnaden verkligen är när man jämför prestanda mot syskonen som har större sensorer. 

  Vi kommer att testa A6400 inom kort och den finns på marknaden redan i slutet av februari för 11490kr inkl moms (kamerahuset).  Mer om den nya uppdateringen till A9, A7 III och A7R III kommer innan sommaren och i den kommer även ögon-igenkänning för djur har Sony skvallrat om. Dessutom lanseras en ny app med A6400, namnet är Imaging edge mobile och innehåller nya funktioner och är en helt ny app för bättre kontroll och överföring.

  Läs mer här: Sony A6400

 • Test: Viltrox PFU RBMH 85mm F1.8 MF till Sony FE

  Test

  Nu har vi testat nästa Viltrox och det är dags för 85:an till Sony som får se sig betygsatt. Än en gång blir vi överraskade över resultatet från dessa, relativt billiga, objektiv från Viltrox.

  Mats skriver:  Viltrox PFU RBMH 85mm F1.8 MF känns som en mycket rejäl konstruktion i metall, och med en fin känsla i fokusringen. Även bajonettfattningen är i metall, för stabil och säker infästning mot kamerahuset. Objektivet saknar autofokus, men ger elektronisk bländarstyrning från kameran. Vid fokusering växer det inget på längden och frontlinsen snurrar ej. Gammaldags avstånd och bländarskala är alltid trevligt, och tyvärr rätt ovanligt bland moderna objektiv. Perfekt för dig som vill skapa maximalt skärpedjup via hyperfokusering.

  Resten hittar du här:  Viltrox PFU RBMH 85mm F1.8 MF till Sony FE

 • Macromåndag: Isblad

  Naturen har denna gång skapat vackra blad av is från omgivande fukt. Det finns inga blad under som mall, utan någon matematisk regel har skapat is i form av ett blad. Fascinerande.

  Denna dag hade jag inte alls tänkt fotografera macro men detta motiv dök upp och det enda macro jag hade med var ett Panasonic/Leica 45/2,8 på en E-M1. Optiken är riktigt bra men jag hade gärna tagit bilden med en större sensor och med en högre upplösning. Nu sitter inte skärpan 100% på denna bild men jag tyckte motivet var så fascinerande att jag vill visa bilden ändå.

  Klicka här för att se större bild >>

  Har du någon egen macrobild som du skulle vilja visa här i macro-måndag så skicka in den till bloggen@cyberphoto.se.

  /Thomas

 • Drönarsöndag: Öde

  Drönarsöndag: Öde

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Denna bild är tagen sent en vintereftermiddag när solen har gått ner, snön var djup och ingen skulle hinna vandra fram till ödehuset innan det blev helt mörkt, så drönaren fick segla högt ovanför den djupa snön och ta bilden.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Färöarna

  Hela Färöarna består av enorma och majestätiska berg. Som någon form av sagoöar. Och allt är grönt. En plats för äventyr och upplevelser.

  Färöarna är helt klart en av världens vackraste platser. Jag har satt samman några bilder därifrån i Captain's Log.

  Klicka här för att se alla bilder >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

  /Thomas

 • Test: Nikon Z 50/1,8 S

  Test

  Nikon släppte ett 50mm f/1,8 till sitt nya Z-system och man kände, som pryltokig, att det inte lät särskilt spännande. Varför inte f/1,4? Varför så tråkig design? Känslan saknas initialt men nu när vi har testat objektiv kan vi bara säga WOW!

  Mats skriver: De flesta 50mm-objektiv har fina optiska prestanda med god skärpa, låg distorsion och välkorrigerad sfärisk/kromatisk aberration. Nikon menar att Z 50/1,8 presterar ännu bättre än de flesta konkurrerande objektiv, bl a tack vare den nya fattningen med större diameter. Det handlar förmodligen om att optiken kommer närmare sensorn och att ljusinfallet mot sensorn kan göras mer vinkelrätt än i traditionella kamerasystem (s.k. telecentrisk optikdesign)

  Läs mer här:  NIKON Z 50 f/1,8 S test 

 • Fotohistoria: Single 8

  Nu ska vi prata om smalfilm. Från den tid då man såg sina semesterfilmer på en filmprojektor som knattrade och levde om. Långt innan den tid när man kunde filma 4K-filmer i sin telefon. På den tiden hade telefonen en nummerskiva och satt i hallen med en sladd till uttaget på väggen. Allt var inte bättre förr.

  Det fanns i huvudsak två stora filmformat för rörliga bilder. Först dubbel-8 som egentligen var 16mm film som man vände på och filmade åt två håll. Filmen kapades sedan på mitten. Dubbel-8, som också kallades Standard-8, lanserades av Kodak 1932. 33 år senare, 1965, så lanserar Kodak Super-8 där all film sitter bekvämt i en kassett. Film och tomspole sitter på varandra precis som Philips VCR videokassett.

  Men det fanns ett system till, som också lanserades 1965, nämligen Single-8 från Fujifilm. Ett företag med namnet Konan hävdar ett de uppfann Single-8 redan 1959. Hur som helst så byggde Single-8 på samma perforering och filmstorlek som Super-8, men i en annan form av kassett där film och tomspole sitter sida vid sida, vilket gör kassetten hälften så tjock men istället dubbelt så bred. På samma sätt som en VHS videokassett. Single-8 och Super-8 kunde använda samma projektorer.

  Du kan se 7 bilder av kamerorna här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vi har tre Fujica Single-8-kameror i vår samling, 2st C100 i beige och röd samt en P1. C100 tillverkades 1970-1971 och har en har en Fujinon 1.8/11.5mm med 19.5mm filtergänga. 124mm x 114mm x 62mm och väger 370g. P1 tillverkades 1965-1967 och har en 1.8/11.5mm med 19.5mm filtergänga. 192mm x 106mm x 37mm och väger 530g. Om du har en Fujica Single-8 liggande så får du här en kort historisk lista:

  1965-1967 Fujica P1
  1965-1967 Fujica Z1
  1966-1970 Fujica Z2
  1966-1970 Fujica Z2 A Industrial
  1967-1978 Fujica P100
  1967-1972 Fujica P300
  1967-1978 Fujica P105
  1968 Fujica ZR400
  1968-1972 Fujica Z600
  1970-1975 Fujica Z400
  1970-1975 Fujica Z450
  1970-1975 Fujica Z700
  1970-1971 Fujica C100 (fanns i svart, vit, blå och röd)
  1971 Fujica ZS400
  1971-1975 Fujica Z800
  1972 Fujica P300 N 
  1972-1977 Fujica P400
  1973-1978 Fujica AX100
  1974-1976 Fujica ZX300
  1974-1979 Fujica ZC1000 (C-mount)
  1975 Fujica ZX250
  1975-1977 Fujica ZX500
  1975-1979 PX300
  ​1975-1979 Fujica Sound AXM100
  1975-1979 Fujica Sound ZM300
  1976-1979 Fujica Sound ZM800
  1976 Fujica Sound ZM500
  1978-1983 Fujica P2
  1978-1983 Fujica P2 Zoom
  1979 Fujica ZC1000 N (C-mount)
  1979 Fujica Sound 300AF
  1979-1983 Fujica P100 Sound
  1979-1983 Fujica P300 Sound
  1979-1982 Fujica P500 Sound
  1980-1981 Fujica ZX550 Sound
  1981 Fujica P400 Sound AF

  Generellt så var Fujica Single-8-kameror bra konstruktioner och de var väldigt smidiga jämfört med sina konkurrenters Super-8-kameror. Men allt med smalfilm är nu historia. De flesta modeller ligger från 0kr till 300kr, men en modell sticker ut rejält och det är ZC1000 som ofta ligger på 8000-11000kr vilket är galet dyrt för en så gammal kamera.

  Att filma förr i tiden krävde både engaagemang och utrustning. För att redigera filmen så var det lämligt med en separat viewer där du kunde rulla fram till rätt bildruta och sedan med en skarvapparat klippa och klistra scener i filmen. 

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Test: Canon RF 35/1,8 Macro IS STM

  Test

  Nu har vi testat fasta 35mm i RF-serien, Canons nya objektiv och kameraserie för det spegelfria fullformats-systemet. De tidigare testerna kan du läsa om i Bloggen, välj att filtrerar på Blogg, Nyheter eller Tester längst upp i Bloggen om du inte vill läsa allt.

  Mats skriver:  Men en av fördelarna med RF 35/1,8 är att det väger mindre, och med en vikt på endast 305 gram kan man knappast klaga. För min del får det vara slut med att vandra omkring med krökt rygg som om man vore Quasimodo, och Canon RF 35/1,8 Macro IS STM tycker jag känns som en perfekt liten kompis till nya EOS R. Suverän som reseoptik också.

  Läs hela testet här: Canon RF 35/1,8 Macro IS STM Test

 • Nyhet: Nikon lanserar!

  Nyhet

  Till det nya spegelfria systemet kommer nu en vidvinkelzoom som ska finnas på marknaden under vårkanten (april) till ett ca pris på 15490kr inkl moms. Täcker fullformat och fungerar med vanliga filter vilket är ovanligt och omöjligt på andra vidvinkelzoomar i genren.

  485 gram och 82mm filterdiameter, en beteckning som lyder Nikon Z 14–30 mm f/4 S vilket och med STM-motor för bättre autofokusering (i synnerhet vid filmning) samt 4 asfäriska linser och 4 ED-glas. Vädertätning, programmerbar funktionsring och MTF-diagram som påvisar kantskärpa på hög nivå. Spännande objektiv till alla Z-användare!

  Läs mer här: Nikon Nikkor Z 14-30/4 S

 • Jobba hos oss!

  Nu söker vi mer personal - igen! Vi har mer och mer att göra och just nu söker vi en Affärschef, med övergripande affärsansvar samt egenansvar för området Foto/Video med målet att bibehålla och vidare stärka vår ställning på marknaden. 

  Som Affärschef har du ansvar för att proaktivt driva området Foto/Video samt att leda ett affärsteam inom övriga huvudkategorier. Rollen innebär ansvar över försäljning i både värde och volym samt att CyberPhoto AB har ett attraktivt sortiment på marknaden. Du arbetar operativt och strategiskt både på kort och lång sikt med en god förmåga att agera på en hög strategisk nivå där analytiskt tänkande krävs.

  Som Affärschef har du lätt för att kommunicera med såväl kunder som medarbetare och leverantörer. Du är trygg som ledare då rollen innefattar personalansvar för produktspecialister och kategoriansvariga. Tillsammans med dina kollegor och leverantörer skapar du förutsättningar för ett attraktivt och lönsamt sortiment samt relevanta kunderbjudanden. Du är delaktig och drivande i exponeringen på vår e-handelsplats och i vår butik. Du kommer även att möta ställda krav från andra delar av organisationen som Ekonomi, Försäljning, Lager, Service, Logistik, Marknad och Inköp.   

  Vi söker dig som har flerårig erfarenhet och dokumenterad framgång från liknande roller inom detaljhandelsföretag och har arbetat med förbättringsprocesser och verksamhetsutveckling. Du är målmedveten, affärsinriktad och en naturlig ledare som drivs av att skapa förtroende och bygga goda långsiktiga relationer. Du är en duktig förhandlare, har ett proaktivt affärssinne med tidigare erfarenhet från att arbeta med kommunikations- och varumärkesfrågor. Du uttrycker dig felfritt även i engelska till både tal och skrift. Du har en god förmåga att strukturera, planera, genomföra och följa upp resultat. Tjänsten är placerad hos oss på vårt kontor i Umeå och du rapporterar direkt till VD.

  Har du viljan tillsammans med de kvalifikationer som krävs, skicka då ett personligt brev tillsammans med ditt CV samt referenser. Skickas till patrick@cyberphoto.se, oss tillhanda senast onsdagen den 30/1 2019.

 • Klipp till din Nikon...

  Just nu kan du göra ett galet fint klipp till din Nikon! Samyang 100mm Macro till Nikon säljer vi för endast 1990kr inkl moms och priset gäller så långt lagret räcker. Det här erbjudandet får du inte missa!

  Mats skriver så här om detta objektiv:  Mycket bra skärpa till större del av bilden redan på största bländare, och efter ca 1 steg även bra ända ut i kanterna. Vid nedbländning ökar skärpan ytterligare och det blir som skarpast över hela bilden runt f/5,6 till f/8. Vinjetterar ganska markant på full öppning, och särskilt fokuserat på lite kortare avstånd. Dock mindre märkbart vid fokus på oändligt och försumbart vid nedbländning redan efter ett steg. Kromatisk aberration går att hitta om man letar med lupp, dvs obetydlig lite. I stort sett helt raktecknande också. Oskärpan i bakgrunden är lugn och fin på maximal bländaröppning.

  Kolla in våra testbilder, läs hela testet och beställ här:  Samyang MF 100/2,8 ED UMC Macro AE

  OBS! Gäller så långt lagret räcker - så först till kvarn gäller!

 • Macromåndag: Iskristaller

  Naturen kan skapa fantastiska kreationer av is.

  Här är en iskristall som byggts på allt eftersom av omgivande luftfuktighet. Det intressanta är att den påminner väldigt mycket om en snöflinga, vilket den inte alls är.

  Bilden är tagen med Olympus E-M1 med Panasonic/Leica 45/2,8 Macro. Det var inte planerat att fotgrafera macro den dagen och detta var det enda macro som jag hade tillgängligt. Optiken är riktigt bra men jag hade hellre fotograferat med en större bildsensor och en högre upplösning då motivet var så detaljerat.

  Klicka här för att se större bild >>

  Har du någon egen macrobild som du skulle vilja visa här i macro-måndag så skicka in den till bloggen@cyberphoto.se.

  /Thomas

 • Drönarsöndag: Ljus

  "Jag är ljuset som lyser i mörkret, och mörkret förstår det inte."

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Den här bilden var i grunden ett prov hur Mavic Pro skulle klara en sådan mörk bild. Både hur mycket man egentligen ser på skärmen av var man flyger, men också hur bra bilderna blir i så dåligt ljus.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Galet

  Här går jag helt bananas och nyttjar objektivets "dåliga" egenskaper till dess fördel. Det handlar verkligen inte om teknisk perfektion, det handlar om charm. Bildupplevaren sa: Wow vad härlig bild!, medan bildanalyseraren sa: Usch, så fruktansvärt!. Vilken typ är du? Finns inget rätt eller fel i detta, vi är alla olika, med olika smak.

  Ibland vill man ha teknisk perfektion i en bild, andra gånger vill man uppnå en känsla i en bild där man utnyttjar ett objektivs speciella egenskaper för att skapa en sådan bild man är ute efter. Självklart kan man få bilder med fin känsla med objektiv som är tekniskt fulländade. Vad jag menar är att ibland vill man som fotograf få resultat där det egentligen blir tekniskt dåligt men rent konstnärligt vackert.

  Ett bra exempel är vinjettering. I en objektivtest så blir det minus för ett objektiv som vinjetterar. Personligen så lägger jag ofta till vinjettering i mina bilder som är tagna med tekniskt fulländade objektiv. Många gånger så använder jag småbildsoptik på mellanformatssensor där det ibland kan vinjettera rätt rejält, men på många bilder så bidrar det till det intryck som jag vill ha i bilden.

  Hur som helst så är denna bild tagen med Fujifilm GFX + Helios-40-2 85/1,5 på f/1,5.

  Se bilden i full upplösning >> 

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

  /Thomas

 • Test: Nikon AF-S 500/5,6E ED PF VR

  Test

  Nu har vi testat Nikons nya PF-objektiv, storebror till 300mm PF som är en succé för Nikon, nämligen 500mm PF med bildstabilisering och ljusstyrka f/5.6. Med tanke på hur bra, kompakt och prisvärd 300mm-versionen är så blev vi väldigt glada när Nikon presenterade detta objektiv. Uppfyller den alla förväntningar?

  Mats skriver:  Längden är knappt 24 cm och vikten knappa 1,5 kg, att jämföra t ex med Nikons AF-S 500/4 som är 39 cm långt och väger 3 kg. Detta är avgörande parametrar för den som bär med sig sin utrustning och även vid annan hantering och transport, där en lätt och smidig utrustning kan innebära stora fördelar. Objektivet lanseras samtidigt som Nikons nya Z-system med spegelfria fullformatskameror. Det finns en viss baktanke med detta. Denna optik fungerar nämligen utmärkt på Z-kamerorna tillsammans med FTZ-adaptern, som möjliggör användning av F-objektiv på Z-kamerahus.

  Läs hela testet här:  NIKON AF-S 500/5,6E ED PF VR

  *PF står för Phase Fresnel och är en teknik som möjliggör ett mer kompakt objektiv men med goda optiska egenskaper. 

 • Olympus skvallrar...

  Nyhet

  Olympus. Ett av världens mest kända varumärken inom foto som inte presenterade något nytt och spännande under Photokina hösten 2018, men det verkar vara något på gång nu...enligt Olympus själva.

  Man har släppt en video på ca 20 sekunder som skvallrar om en ny produkt, eller troligen kamera, och ett datum, 24 januari 2019. Exakt vad det är kan vi inte berätta mer om idag men vi är spända av förväntan då många av oss använder eller har använt Olympus genom åren. Det är ett märke som följt oss som hållit på med fotografering genom åren och som har överraskat många gånger. Nu håller vi tummarna att Olympus överraskar igen!

  Se filmen här:  OLYMPUS TEASER VIDEO YOUTUBE

 • Tävla om Rotolight!

  Har du ett konto på Instagram? Var med och tävla om prylar från Rotolight på vårt Instagram-konto, en tävling som är enkel att delta i och som avslutas nu på söndag den 6 januari.

  Var med och tävla enkelt genom att tagga ditt bästa bidrag - en rolig tävling för alla oss som gillar att plåta och att använda Instagram som en plattform för våra bilder. Det kommer fler tävlingar på Instagram så se till att hänga med på vårt konto (@cyberphoto_se) för att inte missa nåt. Vi säger tack och lycka till!

 • Fotohistoria: Diax

  Diax tillverkades av Walter Voss i Ulm i Tyskland.

  Diax var en serie mätsökarkameror som byggdes i totalt ungefär 100,000 exemplar i en liten fabrik som sysselsatte 64 personer. Det fanns 11 objektiv i 6 olika brännvidder till de versioner med utbytbar optik. Den du ser på bilden är från vår egen samling. Det är en Diax version 2 från 1948. Den är förvånansvärt liten och smidig. Den fungerar fortfarande, även långtidsverket otroligt nog. Skulle inte tro att den håller längsta tiderna perfekt med det fungerar, vilket är mycket imponerande för en 70 år gammal kamera. Det är nästan en Leica.-känsla över kameran. Allt är välgjort in i minsta detalalj och allt känns som mycket god precision. Fokuseringen går mjukt och fint, vilket är synnerligen ovanligt. Jag undrar vilket fett de använt som fungerar efter 70 år. Många 80-talsobjektiv har problem med fettet i snäckgången.

  Man kan inte låta bli att gilla Diax. Det är verkligen en välgjord kamera som andas kvalitet. Hade inte förväntat mig att detta skulle bli en favorit i vår samling. Det enda som är dåligt på den är sökaren, den är mikroskopisk. Ramlar du över en Diax till vettigt pris så är det en härlig kamera att ha i sin samling, i alla fall Diax Version 2. Låt oss titta på Diax historia:

  1908 föds Walter Voss i Dingelstädt och växer upp i Düsseldorf.
  1945 registrerar han namnet Diax.
  1946 grundar han Walter Voss Photokamera-Fabrikation & Feinmechanik i Ulm. 
  1947 lanserar Diax version 1
  1948 lanserar Diax version 2 (den på bilden från vår samling)
  1948 personalen uppgår nu till "hela" nio personer.
  1949 lanserar Diax version 3
  1950 lanserar Diax I
  1951 lanserar Diax II
  1952 lanserar Diax IA med utbytbar optik
  1953 lanserar Diaxette, en budgetmodell med underdel från IA och overdel från I
  1954 lanserar Diax IIA med utbytbar optik
  1956 lnaserar Diax IB med utbytbar optik
  1956 lanserar Diax IIB med utbytbar optik
  1956 lanserar Diax L-1 med inbyggd ljusmätare
  1957 företaget lägger ner.
  1969 Walter Voss avlider i Schweiz

  Du kan se 7 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Priserna på Diax beror helt på modell och skick. De är inte så vanliga att det finns något genomsnittligt pris. De ligger ofta till salu från 700kr till 3900kr. Vi köpte vårt exemplar på en auktion för 315kr. Det roliga med Diax i en samling är att den är verkligen en hantverk, när vårt exemplar byggdes så var de bara 9 personer i "fabriken".

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Live Composite

  Man brukar säga nytt år med nya möjligheter. Just på denna bild så är det nytt år med gamla möjligheter. Olympus har haft sitt Live Compositeläge under många år.

  Det var länge sedan som jag använde en Olympus kamera. De är väldigt trevliga att använda, jag önskar bara att de haft en större bildsensor. Detta inlägg är inte en diskussion om sensorstorlekar utan mer inriktat på en mycket trevlig men lite bortglömd funktion som Olympus har, och har haft under många år, nämligen Live Composite. Den funktionen gör att du kan ta en bild med den exponering du vill och sedan fortsätter kameran att exponera bild efter bild upp till en viss tid eller när du trycker på avtryckaren igen. Den lägger då bild på bild på samma bild utan att dubbelexponera det som den redan fångat. Man kan enklast förklara funktionen med att den bara läger till nytt ljus, inte det som redan finns där.

  Dessa tre bilder du ser här ovanför är tagna med Olympus E-M1 II med 8/1,8 i Live Compositeläget. Klicka på små prickarna under bilden om du vill växla bild själv.

  God fortsättning på det nya fotoåret!

  /Thomas