• Nyhet: Wacom lanserar!

  Nyhet

  Wacom Cintiq 22 lanseras idag och ingår i samma serie som Cintiq 16. Den riktar sig till amatörer, hobbyanvändare och alla som vill kunna rita på en pennskärm.

  Wacom Cintiq 22 är en 21,5" skärm som används tillsammans med speciella program som tex Photoshop och lightroom. Skärmen styrs med medföljande penna eller extratillbehör som trådlöst tangentbord eller Express Key Remote. Cintiq 22 gör att ditt fotoredigerande eller ritande blir väldigt intuativt med mycket hög precision. Skärmen har ett färgomfång på 72% NTSC och 96% sRGB vilket ger ett starkt och precist färgomgång.

  Vad skilljer mot tidigare versionen Cintiq 22HD?

  • Tre gånger mer tryckkänsliga punkter
  • Ny slimmad design
  • Möjlighet att använda nya Express Key Remote
  • Ytan känner av hur hårt du trycker
  • Nya Pro pennor följer med

  Nya Cintiq 22 ska också vara betydligt billigare än förra generationen vilket gör denna bättre, smidigare och billigare.

  Läs mer och beställ här: Wacom Cintiq 22

 • Fujifilm lanserar nya objektiv!

  Fujifilm lanserar nu två nya objektiv, Fujifilm XF 16-80/4 R OIS WR och Fujifilm GF 50/3,5 R LM WR. Två mycket intressanta objektiv till X-fattning och GF-fattning.

  Fujifilm XF 16-80/4 R OIS WR är ett objektiv anpassat för APS-C med X-fattning och är ett kompakt normalzoom motsvarande 24-122mm på fullformat. Objektivet har inbyggd bildstabilisering, vädertätning och en glasformation på 16 element i 12 grupper av vilket ett är asfäriskt.

  Fujifilm säger att objektivet klarar stabilisering upp till 6 steg och kan automatiskt känna av att kameran står på ett stativ och justera prestandan efter det för att få optimal bildkvalitet. Objektivet väger 440g och har en längd på 89mm vilket gör den ca 40% lättare och mindre än motsvarande objektiv som är anpassad för fullformat.

  Fujifilm XF 16-80/4 R OIS WR kommer finnas tillgänglig i slutet av september och du kan beställa den redan nu!

  Fujifilm GF 50/3,5 R LM WR är ett objektiv anpassat för mellanformat med GF-fattning och är det minsta och lättaste objektivet Fujifilm har skapat till sina GFX kameror. Objektivet motsvarar 40mm på fullformat och klarar av att hantera bilder från GFX 100 med 102 MP utan problem. Objektivet är uppbyggt av nio element, ett av dessa är asfäriskt och bländaren består av nio blad vilket ger en mjuk bakgrundsoskärpa. Objektivet har fått en linjär autofokusmotor som ger snabb och säker autofokus.

  Fujifilm GF 50/3,5 R LM WR kommer finnas tillgänglig i slutet av september och du kan beställa den redan nu!

  Läs mer och beställ här:
  Fujifilm XF 16-80/4 R OIS WR
  Fujifilm GF 50/3,5 R LM WR

 • Fotohistoria: Fujifilm Q1

  Idag ska vi titta på en obetydligt men ändå lite intressant del av fotohistorien nämligen Fujifilm Q1 som fanns som både som APS-kamera och som digitalkamera.

  Självklart är innehållet på de olika modellerna helt olika då en är analog och en är digitial. Fujifilm Q1 för APS-film kom 2001 medan Fujifilm Q1 digital kom 2003.

  Egentligen så ville vi visa den mest för sin design. Allt är runt på den och titta gärna på alla 5 bilderna. Vill du inte vänta på att den byter bild själv så kan du klicka på prickarna under bilden.

  Fujifilm Digital Q1 hade en 1/2" sensor på hela 2MP. ISO 100 eller 200. Optiken motsvarade 46mm på en fullformat. Det var ingen bra kamera och den var billig. Den fanns även i svart. Den hade en närgräns på 1,2m och macroläget var ner till 0,6m. Det fanns också en version med 3MP.

  Fujifilm Nexia Q1 Zoom hade en zoomoptik på 22-44mm med den fantastiska ljusstyrkan f/8-f/12.
  Fujifilm Nexia Q1 hade en zoomoptik på 22mm med ljusstyrka f/8. Fanns i flera färger.

  Ingen av dem har något värde, varken som samlarkamera eller som brukskamera. Hoppas att du tyckte det var kul att se kameran ändå.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • PhotoExpo - Linda Åkerberg

  Linda Åkerberg är frilansfotografen som 2016 lämnade det trygga livet hemma i Stockholm för att åka till USA och vandra långdistansleden Pacific Crest trail, 428 mil mellan Mexiko och Kanada.

  Sedan dess har äventyren avlöst varandra och Linda har besökt världens alla hörn. Men i takt med en växande kärlek för naturen växte sig även vilja att ta hand om den. Att leva ett mer hållbart liv. I sommar bestämde sig Linda därför att det var dags att sluta söka sig bort för att hitta lyckan och istället söka äventyret på hemmaplan. Den 1a juni startade hon i Smygehuk en resa genom Sveriges alla 25 landskap helt för egen maskin. Detta genom att bla vandra, cykla och paddla. Till CyberPhoto Expo 2019 kommer hon för att berätta om och visa bilder från detta äventyr som beräknas avslutas vid Treriksröset, bara några dagar innan själva mässan!

  Fram till dess kan du följa Lindas resa på instagram: @wildernessstories

  PhotoExpo 2019 i Umeå hålls den 26 oktober kl 10-16. Varmt välkommen!

  Här hittar du all info och föranmälan med möjlighet att vinna årsprenumerationer på Moderskeppet! 

 • Sony lanserar A7R IV

  Nyhet

  Sony lanserar nu fjärde versionen av deras högupplösta systemkamera Sony A7R IV. Nu med en helt ny 61 MP sensor och uppdaterad design.

  Sony har alltid legat i framkant när det gäller spegellösa systemkameror och nu tar dom klivet fram med nya Sony A7R IV som erbjuder flera spännande egenskaper. Den största uppdateringen kameran får är sensorn, en 61 MP CMOS sensor. Detta är mycket imponerande siffror med tanke på att det är en av de minsta fullformatskamerorna på marknaden. Med Sensorshift får du en bild på 240 MP. Kameran klarar upp till 15 stop dynamiskt omfång. 

  En sensor på 61MP kräver betydligt mer kraft av processorn men trots detta så behåller kameran 10 bilder/s som tidigare generation. Tack vare en uppdaterad design har kameran fått ett tuffare skydd mot damm och vatten.

  Sony A7R IV klarar video i översamplad 4K i 8-bitar S-Log2/3 och HLG. Blixtskon är nu uppdaterad och kan hantera en ny mikrofon som Sony lanserade samtidigt som kameran.

  Mer info kommer...

  Läs mer och beställ här: Sony A7R IV

 • Tips för resefotografen!

  Manfrotto har nyligen släppt deras väskserier Reloader som är fotoväskor med tanke för resande fotografer. Den vi tipsar om idag är en fotoväska som du lätt kan ta med som handväska och har både hjul och axelrem för att lätt kunna bära den på ryggen.

  Alla som har rest med sin fotoutrustning vet att när man fyller en väska med tunga kameror och objektiv så kan det bli jobbigt att bära runt väskan hela tiden. Manfrottos nya Reloader Switch-55 kan du rulla när du inte vill bära väskan och ha den på ryggen när du ska gå upp för trappor eller är ute i naturen. Väskan är tillräckligt liten så du kan ta med dig den på flyget vilket man vill när den är fylld med dyr och ömtålig kamerautrustning. 

  Just nu har vi en kampanj på hela Manfrottos Reloader sortimentet, 15% rabatt direkt. väskorna finns i lager för omgående leverans.

  Se sortiment: Manfrotto Reloader

 • Drönarsöndag: TGB13

  På en öde gård någonstans så anländer en TGB13. Uthuset helt rasat samman och det växer träd i byggnaden. Själva huset har träd som växer framför ingången. Spisen ligger ute på gården. Det finns nog en lång historia bakom denna gård, en historia som runnit bort som tårar i regn.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Sagoland

  Denna bild är absolut helt verklig trots att den ser ut att vara tagen från en sagobok. Detta är naturligt formad is på ett isberg nära Ilulissat på Grönland.

  Naturen kan verkligen skapa vackra former och jag slutar nog aldrig att förundras över allt det vackra vi har runtomkring oss.

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX 50S + GF 250/4 R LM OIS WR, f/4, 1/2700s och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • PhotoExpo - marknadsföring för fotografer

  En intressant föreläsning för dig som har företag, fulladdad av proffstips från Mattias Karlsson Sjöberg VD och grundare till utbildningsportalen Moderskeppet. Anmäl dig via vårt formulär här nedan.

  Arbetar du eller någon du känner professionellt med foto eller film? Då tipsar vi om denna föreläsning av Mattias Karlsson Sjöberg med temat "Marknadsföring för fotografer". Alla som bedriver en företagsverksamhet inom fotografering och filmning är välkomna i mån av plats. Tag chansen att träffa likasinnade, utbyt erfarenheter och lär dig mer om hur du kan marknadsföra dig själv och din verksamhet.

  Lördagen den 26/10 mellan kl 10:00 - 12:00 på Nolia i Umeå, föreläsningssal Miskovsky.

  Eventet är kostnadsfritt men du måste anmäla dig för att kunna medverka. Begränsat antal platser.
  OBS! Din anmälan är bindande. Meddela oss på kurs@cyberphoto.se i god tid om du får förhinder.

  Här hittar du anmälningsformuläret till Marknadsföring för fotografer.

 • Sigma fp

  Nyhet

  Sigma förvånar hela fotomarknaden med att presentera världens minsta och lättaste spegelfria systemkamera med fullformatssensor!

  Förutom att Sigma fp är en liten och smidig stillbildskamera så är den en kompetent videokamera. Den är inte större än 112,6 × 69,9 × 45,3mm, och den väger endast 422 gram. Första frågan blir vilken sensor den har då Sigma historiskt använt Foveon-sensorer och ryktena har gått hett om en ny kmaera med Foveon-sensor, men det är faktiskt inte denna. Sigma fp använder en "vanlig" BSI-CMOS på 24,6MP. Det är troligast en liknande sensor som sitter i Sony A7 III och Panasonic S1.

  Kameran har ingen sökare utan endast skärmen på baksidan. Det är en 3,2" pekskärm med 2,1MP. Sigma fp kan fotografera 14-bit RAW. Den kan filma i bland annat 12-bit CinemaDNG RAW-video i 4K/24p. Den använder då USB 3.1 och inte HDMI för det. Den klarar också filma i 1080 och 120fps. Till en början klarar den att filma i fullformat och i Super 35. Kameran har självklart L-fattning. ISO från 100-25600, men har också möjlighet till ISO 6. Ja du läste rätt, vi har inte skrivit fel, ISO 6. Sigma fp kan utöka ISO till hela 102400.

  Den använder SD minneskort. Sigma kommer också att släppa en mängd tillbehör till fp. Så långt vet vi att ett grepp, en blixthållare och en lupp för bildskärmen kommer. Den är väderskyddad på 42 punkter och har även kylflänsar mellan skärmen och kamerahuset. Sigma fp har en en inbyggd funktion för HDR för både stillbilder och för video. Den har ingen mekansik slutare utan slutaren är helt elektronisk. Det kan skapa problem med vad man kallar "rullande slutare" men Sigma säger att de har hanterat det, men vi får se när vi testar den, de har säkert löst det på ett tillräckligt bra sätt.

  Vad fp står för? Ja, udda nog står det för "fortissimo pianissimo" vilket översatt från Italienska betyder typ "mycket starkt och mycket mjukt". Kameran har kontrastdetekterande autofokus men Sigma har lagt till något som de kallar "Moving Object Prediction". Autofokusen har 49 punkter, ansiktsigenkänning och ögon-fokusering.

  Du kan förbeställa en Sigma FP redan nu, leveransdatum och pris är okänt.

  Boka här: Sigma FP

 • Sigmas plan för L-objektiv

  Nyhet

  Nu är L-fattningen på gång även hos Sigma som satsar rejält och initialt släpper hela 14 objektiv.

  Vi har väntat länge på att Sigma ska släppa sina ART-objektiv till L-fattning då det än så länge finns relativt få objektiv till Panasonic S1 och S1R. Nu har vi äntligen mer information när objektiven lanseras och det ser mycket lovande ut. 

  14mm f/1,8 Art beräknas under 2020
  16mm f/1.4 DC beräknas under 2020
  20mm f/1,4 Art beräknas under oktober 2019
  24mm f/1.4 Art beräknas under oktober 2019
  28mm f/1.4 Art beräknas under december 2019
  30mm f/1.4 DC beräknas under 2020
  35mm f/1.4 Art beräknas under september 2019
  40mm f/1,4 Art beräknas under december 2019
  50mm F1,4 Art beräknas under september 2019
  56mm F1,4 DC beräknas under 2020
  70mm Macro beräknas under 2020
  85mm F1.4 Art beräknas under september 2019
  105mm F1,4 Art beräknas under december 2019
  135mm F1,8 Art beräknas under oktober 2019

  Se vårt utbud av Sigmaobjektiv här >>

 • Trippel nyhet från Sigma!

  Nyhet

  Sigma lanserar nu tre nya objektiv. Sigma 35/1,2 DG DN Art, Sigma 45/2,8 DG DN Contemporary och Sigma 14-24/2,8 DG DN Art. Tre stycken mycket populära brännvidder med stora bländare är alltid trevliga nyheter.

  Sigma 35mm f/1,2 DG DN Art är en fast 35mm med en stor bländaröppnning på hela f/1,2. Objektivet väger 1,09kg och är 136mm långt. Vi har stora förhoppningar på att detta ska kunna vara en riktigt bra optik. Sigma 35mm f/1,2 passar perfekt till landskap, porträtt, gatufotografering och mycket mer. Tack vare den stora bländareöppningen så blir det lättare att fotografera inomhus vid fester och liknande evenemang.

  Sigma 45mm f/2,8 DG DN Contemporary är ett mycket kompakt objektiv. Det är tillverkat i metall vilket ger en känsla av kvalitet men den väger endast 215g . Med en längd på endast 24cm så blir det ett mycket kompakt och smidigt objektiv till din Sony eller Panasonic kamera. Objektivet är självklart anpassat för fullformat vilket gör den kompatibel med Sonys A7/A9-serie och Panasonics S-serie med L-fattning.

  Sigma har redan ett 14-24/2,8 men det nya objektivet, som lanseras idag, är anpassat för spegellösa kameror. Det finns till Sony E-fattning och Panasonic L-fattning. Det nya Sigma 14-24mm f/2,8 DG DN Art använder sig av 18 glaselement i 13 grupper. Ett FLD glass, fem SLD glas och tre asfäriska linser. 

  Dessa objektiv finns både i Sony E-fattning för fullformat och Panasonic L-fattning. Första leverans beräknas i augusti och du kan beställa redan nu.

  Läs mer och beställ här:
  Sigma 35/1,2 DG DN Art för Sony E-fattning
  Sigma 35/1,2 DG DN Art för L-fattning


  Sigma 14-24/2,8 DG DN Art för Sony E-fattning
  Sigma 14-24/2,8 DG DN Art för L-fattning

  Sigma 45/2,8 DG DN Contemporary för Sony E-fattning
  Sigma 45/2,8 DG DN Contemporary för L-fattning

 • Fotohistoria: Sankyo Koki Komura 200/3,5

  Här har vi en udda optik, förmodligen från 60-talet. Tillverkat av Sankyō Kōki K.K. Hört talas om dem? Här kommer deras historia och en test av Komura 200/3,5.

  Sankyō Kōki var ett japansk företag, vilket definitivt hörs på namnet. De fanns redan i början av 50-talet. Deras första objektiv-serier hette Chibanon och Chibanone. Sankyō Kōki levererade objektiv till Tōsei Kōki Y.K. som var en japansk kameratillverkare på 50-talet. Namnet Chibanon användes senare till deras förstorings och projektionsobjektiv.

  1962 registrerade Sankyō Kōki ett nytt varumärke, Komura. Detta trots att de använt det namnet sedan 1953. På 70-talet utvevklade de Komura Unidapter System som gjorde att Komura objektiv kunde få en fattning till nästan alla marknadens kameror. Det fanns adapter till Canon FL, Exakta, M42, Miranda Sensorex, Nikon F, Minolta, Ricoh Singlex, Petr och Topcon D-1. Under samma period så bytte de namn till Komura Lens Manufacturing, Ltd. 

  1975 registredrade de varumärket Telemore som de använde till deras telekonvertrar. 1976 registrerade de Komuranon, ett varumärke de använt sedan 1973. De tillverkade en respektabel mängd av olika objektivmodeller men de är för många för att lista upp här i bloggen.

  1980 tog likviditeten slut och 1981 var de i uppköpssamtal med en kikartillverkare men det är oklart exakt vad som hände. Komura försvann som företag i alla fall och alla deras varumärken förföll.

  Se hela testen >>

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Test: Tamron AF 35-150/2,8-4 Di VC USD

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på nya Tamron AF 35-150/2,8-4 Di VC USD. Ett superzoom som får ett mycket stort användningsområde tack vare ett stort omfång och lågt bländartal. Mats säger att det är den absolut bästa superzoomen hittills.

  Mats skriver: Tamron 35-150mm f/2.8-4 Di VC OSD är både välbyggt och vädertätad. Gummipackningar vid alla rörliga delar hindrar fukt från att tränga in och frontlinsen är försedd med fluorine-coating som stöter bort regndroppar, fett och damm och gör den enkel att hålla ren. Jag måste säga att Tamron lyckats förvånansvärt bra med detta objektiv, och särskilt då det handlar om en superzoom. Skärpan är mycket bra till stor del av bilden redan på full öppning...

  Läs hela testet här: Tamron AF 35-150/2,8-4 Di VC USD

 • Sony lanserar FE 35/1,8

  Nyhet

  Sony lanserar nu ett nytt objektiv som många har väntat på, Sony FE 35/1,8 till E-fattning och är anpassat för fullformat.

  Sony FE 35/1,8 är ett litet och smidigt vidvinkelobjektiv som är anpassat för fullformat och passar perfekt på din Sony A7. Med en vikt på endast 280g är det mycket lätt vilket tillsammans med Sony A7 III blir en mycket smidig kombo. Sony FE 35/1,8 passar även bra om du har en Sony ur A6000-serien då objektivet även passar till APS-C och ger motsvarande 50mm på dessa.

  Objektivet har en 9-bladig bländare som ger en mjuk och behaglig bokeh tack vare en stor bländare på f/1,8. Den har en närgräns på endast 0,22m vilket gör det lätt att fota närbilder och ge mer fokus på motivet i balans med bakgrundsoskärpan.

  Första leverans kommer i mitten av augusti 2019, passa på att boka ditt exemplar redan nu för säkra dig en plats i kön!

  Läs mer och beställ här: Sony FE 35/1,8

 • Canon lanserar RF 24-240

  Nyhet

  Förutom två nya kompaktkameror så lanserar Canon även ett nytt objektiv med RF-fattning. Canon RF 24-240 f/4-6,3 IS USM är ett zoomobjektiv med stort omfång som passar perfekt till resor och äventyr!

  Canon RF 24-240 f/4-6,3 IS USM ger 10x optisk zoom och är ett objektiv som passar perfekt till EOS RP. Denna kombination blir en liten och smidig fullformatare med ett stort zoomomfång som passar perfekt om du ska ut och resa eller bara vill ha allt i ett smidigt paket. Objektivet har en 7-bladig bländare och bildstabilisering som håller stabilt upp till 5 bländarsteg. Objektivet använder Canons Nano USM-autofokusmotor vilket ger snabb och säker fokus.

  Första leverans beräknas i september, beställ redan nu för att säkra dig ett objektiv vid första leverans!

  Läs mer och beställ här: Canon RF 24-240 f/4-6,3 IS USM

 • Canon lanserar G5X II och G7X III

  Nyhet

  Nu lanserar Canon två nya versioner av deras mest populära kompaktkameror, Canon G5 X Mark II och G7 X Mark III. Båda kamerorna får nytt innehåll men G5 X II får också en helt ny slimmad design.

  Första versionen av G5 X var en större kompaktkamera med inbyggd sökare, blixt och blixtsko för att ha så många egenskaper som möjligt men fortfarande vara en kompaktkamera. Nu har denna blivit helt omdesignad i en mer slimmad form men behåller fortfarande inbyggd sökare och blixt. Blixtskon togs dock bort för att uppnå denna kompakta design. Denna kompaktkamera passar perfekt till dig som fotar mycket och är i behov av sökare men även vill ha en liten, smidig kamera som tar riktigt bra bilder.

  G7 X Mark III behåller samma kompakta design men får innehållet uppdaterat. Denna lilla kompaktkamera använder nu samma bildprocessor DIGIC 8 som Canon EOS R vilket gör den till en riktigt snabb och kapabel kamera. Seriebildstagning med AF upp till 8 bilder/s eller upp till 30 raw bilder/s i läget RAW burst mode. G7 X III kommer i både svart och silver.

  Båda kamerorna har vikbara skärmar och inbyggt blixt, G7 X III har ett zoomomfång på 24-100mm f/1,8-2,8 och G5 X II har 24-120 f/1,8-2,8 motsvarande fullformat. Som självklarhet har båda WIFI så du direkt kan föra över bilderna till din smartphone eller dator. Nytt på båda dessa kameror är att de klarar att filma i 4K/30p vilket ger högkvalitets-videoinspelning och du kan även filma i slowmotion upp till 120fps i Full HD.

  Första leverans beräknas i början av augusti.

  Läs mer och beställ här:
  Canon G7 X Mark III Svart

  Canon G7 X Mark III Silver
  Canon G5 X Mark II

 • Tävling: Sommartävling 2019

  Nu är det bara några veckor kvar på sommartävlingen 2019 med temat Sverige och en fri tolkning av temat för dig som fotograf och tävlande. Läs igenom reglerna och se till att vara med så har du chansen att vinna bland priser värde ca 45000:- för de tre som tar sig till pallplats. Lycka till och välkommen att tävla!

  Temat är Sverige och det är fri tolkning av temat. Man får delta med ett (1) bidrag per tävlande. Du måste ha tagit bilden själv. Fri efterbearbetning men alla delar av bilden måste vara delar av dina egna bilder. Bidraget skickas in per mail till blogg@cyberphoto.se som JPG och minst 1024 pixlar bredd samt max 3 MB i filstorlek. Bilden ska BIFOGAS i mailet, ej länkas till molnfunktion eller komprimeras. Bidrag som inte uppfyller detta raderas. Vi förbehåller oss endast rätten att presentera bidraget i samband med tävlingen, inget annat. Inga bidrag delas till tredje part. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren, juryns beslut kan ej överklagas och släkt, familj samt nära vänner till medarbetare på Sony eller CyberPhoto får ej delta. Förstapris är ett Sony A7 III kamerahus, andrapris ett A6500 kamerahus och som tredjepris vinner man en Sony RX100 VI. Totalt värde ca 45000kr.  Tävlingsperiod 1 maj - 31 juli 2019.

 • Drönarsöndag: Norðradalur

  Färöarna bara överaskar gång efter gång hur galet vackert det är där.

  Denna väg går till Norðradalur som är en liten ort på Färöarna, belägen på ön Streymoys västkust i Torshamns kommun. Norðradalur ligger tämligen isolerad, omringad av 400-600 meter höga berg på tre sidor, men har ett kort avstånd till huvudstaden Torshamn och utsikt mot ön Koltur. Byn nämns första gången i skrift 1584. Norðradalur hade vid folkräkningen 2015 hela 15 invånare.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Höga kusten

  Bilden talar nog för sig själv. Dimma kan göra en bild så vacker ibland.

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 250/4 R LM WR, f/11, 1/10s och ISO 100. Ja, med stativ.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

 • Vortex i topp!

  Nyhet

  Det är många som väljer Vortex Diamondback när de investerar i en ny kikare. Vi förstår verkligen varför då de optiska egenskaperna och byggkvaliteten är i nivå med betydligt dyrare kikare. Helt klart en favorit.

  Behöver du veta mer för att hitta rätt kikare? Ring eller maila oss - vi hjälper dig gärna med handkikare eller annan optik så att det blir rätt direkt. Vortex Diamondback-serie uppdaterades nyligen till "New" med förbättrade egenskaper på nästan allt. Vortex ger en förtroendeingivande känsla till både mekansik kvalitet såsom optisk kvalitet. Våra tre favoriter just nu är Milan XP, Vortex Diamondback och Nikons Monarch-serie. De är generellt de absolut mest prisvärda kikarna vi har i sortimentet och det märks då de också är de populäraste!

  Läs mer här: Handkikare från Nikon, Vortex, Milan XP 

 • Fotohistoria: Minolta 110 Zoom

  Detta är en udda fågel. Verkligen. En spegelreflexkamera med zoom för 110-film. Alla de orden passar inte i samma mening.

  1976 så lanserar Minolta en spegelreflexkamera med inbyggd zoom för 110-film. Det var den första spegelreflexen för 110-film. Kameran har tidsautomatik med en enda manuell tid för blixttsynk. Man kanske kan kalla B för en manuell tid också. Avtryckaren har uttag för trådutlösare, vilket är nödvändigt för att använda B-inställningen. Optiken var en zoom från 25mm till 50mm vilket inte alls gav någon vidvinkel i 110-formatet. Det fanns en tt macroläge som ändrade norlkama närgränsen på 1m ner till 30cm. Största bländare var f/4,5. Fokuseringen var manuell och du hade mikroprismor i sökaren som hjälp. faktum är att den är hopplös att hitta fokus med.

  Slutaren jobbade från 10s ner till 1/1000s. Vi avtryckaren sitter spärr för avtrycket. En intressant detalj är att de kostat på att sätta en spärr vid ratten för tidsinställning så att den inte ändras oavsiktligt. Det fanns också exponeringskompensation +/- 2 steg, placerad mellan avtryckaren och bländarinställningen. Enda exponeringsindekeringen var en röd och en gul lysdiod i sökaren. Den stora ratten till höger om objektivet är bländarinställningen. Minoltas tekniker har verkligen tänkt utanför boxen när de byggde denna kamera. Dess stora nackdel var 110-formatet på filmen. Det går inte att få bra bilder från en 110-film. Det är inte retro, det är inte charmigt, det är inte hipster, det är bara dåligt.

  Du kan se 10 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Värdet på en sådan kamera varierar som vanligt väldigt mycket, från 100kr upp till 1000kr, men de går absolut att få tag i för 100-200kr. En kul kamera med lågt pris till din samling.

  Det fanns även en Mark II av denna kamera men den såg helt annorlunda ut. Det är en annan historia för en annan gång.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • PhotoExpo - Ulla Lohmann

  Vi kan stolt meddela att Ulla Lohmann kommer att vara en av våra föreläsare under PhotoExpo i Umeå i höst! Boka in datumet redan nu, den 26 oktober 2019 kommer att bli spännande!

  Att Ulla Lohmann har tackat ja till att bli en av våra föreläsare är en stor och glädjande nyhet. Ulla är frilansfotojournalist och filmskapare hemmahörande i Tyskland. Hon har en doktorsexamen i naturresurshantering och är medlem i den välkända Explorer's Club. Med sina unika meriter inom området äventyr gissar vi att Ullas föreläsning kommer att vara upplevelse utöver det vanliga.

  Under föreläsningen får du en inblick i riktig äventyrsdokumentation med flera goda råd. Ulla tänjer på gränserna för vad som egentligen är möjligt då hon har en gedigen erfarenhet av att testa sin utrustning i de mest krävande miljöer. Förläsningen är på engelska. 

  PhotoExpo 2019 i Umeå hålls den 26 oktober kl 10-16. Varmt välkommen!

  Här hittar du all info och föranmälan med möjlighet att vinna årsprenumerationer på Moderskeppet! 

 • Erbjudande: V-LOG utan kostnad!

  Nyhet

  Panasonic startar en kampanj idag där du som köpt en S1 får uppgraderingen till V-LOG helt utan kostnad! Värdet är ca 200 dollar eller 2000kr och det gäller under 2019 till alla som köpt eller kommer att köpa kameran under året. Dessutom startar vi strax en kampanj på S1 och S1R - en av världens bästa kameror...

  Du som inte har läst testet på S1 och S1R från Panasonic bör göra det innan du investerar i en ny kamera. Det är en av de bästa kameror som någonsin tillverkats och den kommer garanterat att bara bli bättre med kommande firmware och uppgraderingar. V-LOG är ett första steg som nu släpps kostnadsfritt. Har du frågor kring dessa så ring eller maila oss!

  Skaffa V-LOG kostnadsfritt här:  Panasonic Lumix S1 V-LOG kampanj

 • Test: Manfrotto MVH502AH Videohuvud

  Test

  Manfrottos videohuvud MVH502AH är ett mycket bra alternativ för dig som filmar med en lite större spegelfri systemkamera eller DSLR-kameror allt från insteg till professionella modeller.

  Mats skriver: Manfrotto MVH502AH är ett vätskedämpat videohuvud lämpligt för dig som filmar med relativt stora eller medelstora video- och systemkameror. Den totala viktkapaciteten är 7 kg, medan motviktsfunktionen för tilten klarar upp till ca 4 kg. Videohuvudet är tillverkat av aluminium och utrustat med balansfjäder och vattenpass. Huvudet passar alla stativ med standard 3/8" skruv, och på kameraplattan sitter det både en 1/4" och 3/8"-skruv. Hög kvalitet till överkomligt pris för den seriöse filmfotografen som är ute efter en relativt lätt och portabel utrustning.

  Läs hela testet här: Manfrotto MVH502AH Videohuvud

 • Unika Dörr E-Direct GS-25

  Nyhet

  Vi säljer Dörrs sortiment sen många år och en produkt man har tagit fram är det lilla hörselskyddet som är betydligt bättre än man förväntar sig. Nyaste numret av Jakt & Jägare har testat och gett den ett riktigt högt betyg och det dessutom till ett pris som slår konkurrenterna!

  Vi tycker att det är en vinnare och därför får du just nu 500:- rabatt när du anger rabattkoden VINNARE i kundvagnen. Läs mer på vår hemsida och beställ ditt exemplar av Dörr E-Direkt GS-25. Vi har testat dessa själva med mycket gott omdöme - det är en testvinnare i vår värld om man också ser till priset. Med rabattkoden betalar du endast 1990kr inkl moms just nu...

  Läs mer och beställ här:  DÖRR E-DIREKT GS-25

 • Drönarsöndag: Skrotbil

  Vid avverkning så har denna bil uppenbarat sig. Hur kom den dit? Det finns ingenting som en antyder att en skogsväg funnits där någonsin, men det måste det gjort, för den bilen var inte terränggående.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Sólfar

  Konstverket heter Sólfar som betyder solfärd.

  Längs Sæbraut i Reykjavik ligger detta konstverk. Det var en hel del "fotografer" runt detta konstverk vid solnedgången. Alla försökte ta hänsyn till varandra men alla önskade nog egentligen att alla andra skulle varit någon annanstans, helst på andra sida Island. En kvinna med en Olympus spärrade hela scenen med en 8 minuters exponering. Onödigt och irriterande faktiskt för så lång tid behövs inte för att havet ska bli platt. Men jag var snäll och väntade, och när möjlighet gavs så gick jag in i "zonen" sköt några snabba skott och den bild du ser här är den som blev min favorit.

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4 R LM WR, 42mm, f/11, 1/140s och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Test: Samyang MF 85/1,4, för Canon RF

  Test

  Samyang har nu anpassat sin populära och skarpa MF 85/1,4 även till Canons fullformatskamera med RF-fattning och vi har nu gjort vårt test på den.

  Mats skriver: Objektivet känns mycket robust och gediget byggt av metall, precis som Samyangs objektiv brukar göra. Hyperfokalskala är alltid en fördel på manuellt fokuserade objektiv och både fokus- och bländrring går med perfekt motstånd. Skärpan är riktigt bra redan på f/1,4 i mitten av bilden, och nedbländad några enstaka steg ännu bättre till större del av bilden. Som brukligt är kantskärpan svagare på öppningar runt f/1,4-f/2,8. Det är dock inget ovanligt och den ökar i takt med nedbländning och runt f/5,6 blir det skarpt från kant till kant.

  Läs hela testet här: Samyang MF 85/1,4, för Canon RF

 • Fotohistoria: Olympus Pen-D

  Olympus Pen kameror börjar sin historia redan 1959 och lever på ett sätt kvar även idag. Olympus Pen-D var en mer exklusiv modell med ljusstark optik och den lanserades 1962. D stod för Deluxe.

  Olympus som företag börjar sin historia 1919 och de säljer sin första kamera 1936. Vi ska börja vår historia 1959 när Olympus släpper sin första Pen-kamera. Yoshihisa Maitani stod för designen. Namnet Pen kom i från att det skulle vara lika enkelt att ha med sig en kamera som att ha med sig en penna. Pen-serien var av typen halvformat, dvs den använde halva filmytan (24x18mm) jämfört med småbildsformatet (24x36), eller fullformat som det nu heter. Så man kan säga att Pen ungefär motsvarade vad crop-sensor, APS-C (ca 24x16mm) är idag. Micro 4/3 (18x13,5mm sensor som utnyttjar 17,3x13mm) är ytterligare lite mindre.

  Idag ska vi titta på smidiga Olympus Pen-D. Den lanserades 1962 och hade en inbyggd ljusmätare av selen-typ. Ljusmätaren fungerar fortfarande, men den är nog inte så exakt längre. Det fungerar som så att ljusmätaren visar ett tal och det talet ska du vrida tid och bländare tills du får det talet i öppningen som sitter under 125 på tidsskalan. Copal-X-slutaren klarade 1/500s - 1/8s + B. Bländaren f/1,9 - f/16. Objektivet var ett F. Zuiko 3,2cm, dvs en 32mm med ljusstyrkan f/1,9. Så den var ljusstark för en kompaktkamera på sin tid. För att byta film så tog man bort både botten och bakdel, de sitter dock i samma enhet. ASA ställdes in på undersidan av tidsringen. Den klarade från 10 - 400 ASA. ASA är samma värde som ISO.

  Hela Pen-historien ser du här:

  1959 Pen med Zuiko 28/3,5
  1961 Pen EE med Zuiko 28/3,5 och full exponeringsautomatik med selencell.
  1962 Pen EE.S med 30/2,8
  1962 Pen D med Zuiko 32/1,9 och selencell som ljusmätare
  1963 Pen F med utbytbara objektiv. Tillverkades till 1966.
  1964 Pen D2 med Zuiko 32/1,9 och nu med CdS ljusmätare
  1964 Pen W, eller Pen Wide, med Zujiko 25/2,8. Mycket sällsynt och har ett högt samlarvärde. Tillverkades till 1965.
  1965 Pen D3 med Zuiko 32/1,7
  1965 Pen EM med Zuiko 35/2. Den hade motordrift och CdS-cell.
  1965 Pen Rapid EE.S var en variant av EE.S som tog Agfa Rapidfilm. Tillverkades till 1966.
  1965 Pen Rapid EE.D var en variant av EE.D som tog Agfa Rapidfilm. Tillverkades till 1966.
  ​1966 Pen FT med utbytbara objektiv. Tillverkades till 1972.
  1967 Pen EE.D en dyrare modell med exponeringsautomaik och CdS-cell och Zuiko 32/1,7.
  ​1963 Pen FV med utbytbara objektiv. Tillverkades till 1970.
  1968 Pen EE.S2 Samma som EE.S men med blixtsko. Tillverkades till 1971.
  1968 Pen EE.2, samma som EE men med blixtsko. Tillverkades till 1977.
  1973 Pen EE.3 samma som EE.2 men med flashmatic. Tillverkades till 1983.
  1981 Pen EF Sista modellen i Pen-serien. Som en EE.3 men med inbyggd blixt.

  2009 lanserar Olympus en "digital" version av Pen F som hette Pen EP-1, och Pen-serien finns fortfarande i skrivande stund.

  Du kan se 6 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Andrahandsvärdet beror självklart helt på vilken modell man tittar på och i vilket skick den är. Vi skulle säga att Pen F eller FT är vettigast till en samling. De ligger rimligt i pris och det är spännande att de ha utbytbara objektiv. En i vettigt skick med optik kostar mellan 700-2500kr i krom och några hundringar till om du vill ha en i svart. Vårt ex som du ser på bilderna borde vara värt kring 4000kr. En Pen med fast optik, t. ex. Pen-D, ligger från 200kr och uppåt. Dyrast är Pen W som kan kosta ända upp till 8000kr. Hur som helt så är Olympus Pen en klassiker som absolut har en plats i fotohistorien. Det såldes ca 17 miljoner Pen-kameror.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

 • Nytt packmaterial från Volvo

  I ett nyligen påbörjat samarbete med Volvo lastvagnar här i Umeå återanvänder vi nu det högkvalitativa packmaterial från de leveranser som de mottar för att skydda ditt paket i stället för att det kastas bort direkt.

  Vi skickar många paket varje dag med värdefullt innehåll som dyra kameror, objektiv eller mobiltelefoner. Det är därför viktigt att vi paketerar våra paket noga med skyddande material så de kan fraktas tryggt inom hela Sverige. Nu har vi ett nytt samarbete tillsammans med Volvo lastvagnar här i Umeå som ger oss tillgång till packmaterial som normalt bara används en gång med att skydda lastbilsshytter, men nu får denna plast en till användning innan de slängs och återvinns.

  Denna skumplast är tunn och mjuk men samtidigt väldigt skyddande vilket gör att paketets innehåll håller sig tryggt på samma plats under transport, den skyddar även godisbiten som alltid följer med i paketet!

  Ungefär hälften av alla våra paket kommer att paketeras med detta material. Gillar du detta nya material så får du gärna berätta det eller skicka en bild på ditt paket till oss på blogg@cyberphoto.se

 • Test: Panasonic Lumix DC-TZ95

  Test

  Mats har nu gjort ett test på uppföljaren av Panasonics mycket populära kompaktkamera, Panasonic Lumix DC-TZ95. En kamera som oftast följer med överallt eftersom den är så liten och lätt samt har ett brett zoomomfång.

  Mats skriver: TZ95 känns gediget byggd och med bra känsla i knappar och reglage. Den strikta designen på kameran gör att den glider relativt lätt ner i fickan och känns trevlig att använda. Rätt imponerande förresten att Panasonic lyckats klämma in en sökare och 30x zoom i en så pass liten kamera. TZ95 är ju ingen stor kamera direkt, så sökaren är självklart ganska liten och visar också en relativt liten bild, men en liten sökare är bättre än ingen alls och den är riktigt bra för sin storlek.

  Läs hela testet här: Panasonic Lumix DC-TZ95

 • Smidig porträttkombo!

  Canon RP är en av de smidigaste och lättaste fullformatskamerorna på marknaden och vi matchade den med EF 50/1,8 STM för att skapa en supersmidig kamera som passar bra till porträtt och liknande bilder.

  Canons RF-fattning har många fina objektiv men de flesta är stora, tunga och dyra. Köper man en EOS RP så vill man ha en liten, smidig kamera och som tur är följer en EF-RF adapter med alla Canon EOS RP vilket gör att du kan montera alla Canons fina EF-objektiv direkt. Vi testade att montera på en Canon EF 50/1,8 STM på EOS RP med den medföljande adaptern och det fungerade klockrent. Allting fungerar precis som du önskar, snabb autofokus och grym skärpa samtidigt som hela paketet är lätt och smidigt.

  Har du varit intresserad att köpa en fullformatskamera för att få fördelarna en sådan har men vill inte ha en för tung kamera? Då passar Canon EOS RP perfekt, speciellt om du sedan tidigare äger Canon EF-objektiv så kan du direkt montera dessa och få ett superfint resultat.

  Just nu har vi en kampanj där du får med en Canon EF 50/1,8 STM vid köp av en Canon EOS R eller RP med eller utan kit värde 1289:-

  Kampanj: Canon EF 50/1,8 STM på köpet!

 • Drönarsöndag: Kalhygge

  Även om detta bara är ett litet kalhygge så blir det intressant att se ovanifrån med alla spår och kvarlämnade träd.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: C-47

  År 1973 tappade en av amerikanska flottans C-47 höjd och nödlandade på Solheimasandur på Island.

  Det var under andra världskriget som DC-3 fick sin storhet, då behovet av snabba transporter ökade enormt. US Army Air Forces mönstrade in nästan alla civila DC-3 samt alla flygplan som då var under produktion. De fick benämningarna C-48, C-49, C-50, C-51 och C-52. En militär version med lastdörr, förstärkt golv, förstärkta vingar och med ökad max startvikt fick beteckningen C-47. Den versionen blev den i särklass mest tillverkade. Den militära passagerarversionen i sin tur blev C-53. RAF och RCAF benämnde flygplanet Dakota. DC-3 i alla dess varianter användes av de allierade i kriget på samtliga krigsskådeplatser, samt av Japan, som redan före kriget fått licens att bygga planet under namnet Showa L2D. Sovjetunionen licenstillverkade flygplanet men med ett sovjetiskt motoralternativ benämnt Lisunov Li-2. 

  En C-47 kunde, om nödvändigt, bogsera upp till tre fullastade lastglidflygplan samtidigt. Under Koreakriget byggdes ett antal DC-3 om till gunships, vilka var utrustade med ett antal kraftiga kanoner. Totalt tillverkades 455 civila DC-3 plus ytterligare 10 174 i olika militära utföranden i USA. Forskning i sovjetiska arkiv på senare år har visat att upp till 7 –8 000 Li-2 kan ha tillverkats där.

  Detta flygplan har jag velat se sedan första gången vi var på Island, men olika omständigheter som tid och väder har förhindrat det. Fjärde gången gillt då. Det ligger 2,5 timmars körtid från Reykjavik och sedan 1 timmes vandrin över en stenöken. Det brukar alltid var mycket turister där så min plan var att ta flera bilder från samma plats med stativ och på så sätt kunna få alla delar på någon bild fri från turister och därmed kunna pussla ihop en turistfri bild. Nu hade vi lite tur för just när vi kom fram så var det inte mycket folk alls och jag kunde ta bilder runt hela flygplanet utan några turister i bilden.

  Snart kom ett brudpar dit och var maximalt i vägen för alla andra. Jag tog några bilder där de var med ändå, inte med tanke på att de skulle vara med utan mer att jag kunde rediera bort dem sedan. Men en bild blev intressant med bruden kvar, denna bild. Fästmannen störde i bilden så han försvann spårlöst i Photoshop och kvar är en ensam brud med ett intressant ansiktsuttryck. Hon ser lite skärrad ut intill det kraschade planet, vilket ger mervärde till bilden. Har du tid och möjlighet så är bilden värd att se i full upplösning på en stor skärm. Jag tackar för en "frivillig" modell som gav mig denna bild. Jag tog bilden på stativ och 1/20s så hon har lite rörelseoskärpa på sig och jag är glad att det blev så för det ger liv i bilden. Som sagt det så var det meningen att de båda skulle redigeras bort.

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4 R LM WR, 64mm, f/11, 1/20s och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Test: Canon RF 85/1,2 L USM

  Test

  Nu släpper vi vårt test av Canons porträttobjektiv med RF-fattning, Canon RF 85/1,2 L USM.

  Mats skriver: Äntligen har Canon kommit med en riktigt ljusstark 85mm-optik även för RF-formatet. Vi är vana vid att 85:or presterar mycket bra optisk. Canon slår dock på stora trumman och menar helt enkelt att detta är det mest högupplösande Canon-objektivet hittills - vilket säger en hel del!

  Den relativt långa brännvidden, tillsammans med ljusstyrkan och en bländarkonstruktion med 9 st avrundade lameller möjliggör tillsammans en mycket mjuk och behaglig teckning av motivdelar utanför fokus (bokeh).

  Läs hela testet här: Canon RF 85/1,2 L USM

 • Nyhet: Garmin GPSMAP 66i

  Nyhet

  Garmins GPSMAP-serie är populär och en väl beprövad modell så en nyhet är välkommen! GPSMAP 66i har inreach-funktion inbyggt och frågan är vad det betyder? Navigationsdelen finns redan i syskonmodeller men den här nyheten har något annat som gör den intressant...

  GPSMAP 66i har även nödsändare inbyggd. InReach-delen (Garmins nödsändarprodukter) finns i 66i vilket gör den väldigt komplett för alla äventyrare och friluftsmänniskor. Med Garmins abonnemang kan du kontakta dina nära & kära vart du än befinner dig och andra kan följa dig via LiveTrack och Iridium-satellitsystemet. IPX7-klassad för att klara de tuffaste miljöerna. GPSMAP 66i från Garmin är en komplett kommunikations- och navigationsprodukt så läs gärna mer om den hos oss, ring eller maila oss om du har frågor om konceptet och beställ den på vår hemsida!

  Läs mer här: GARMIN GPSMAP 66i InReach

 • Fotohistoria: Aires 35 IIIS

  Aires 35 IIIS är mycket välbyggd och mycket gedigen. Bra precision och skön känsla. Vårt exemplar fungerar mekaniskt ganska bra fortfarande.

  Aires börjar sin historia 1949 som Yallu Optical Co., Ltd. och 1950 byter de namn till K.K. Aires Shashinki Seisakusho. Aires tillverkade i huvudsak tvåögda spegelreflexer och mätsökarekameror. Den kamera vi tittar på idag är en Aires IIIs från vår egen samling. Just denna modell verkar sällsynt, då jag hittar ingen till salu någonstans i världen just nu, och nästan ingen information om den heller. Aires IIIL verkar vara mycket vanligare.

  • 1952 Aires Tower reflex
  • 1952 Aires Tower reflex 6x6 Automatic
  • 1952 Airesflex YII
  • 1952 Airesflex YIII
  • 1953 Airesflex
  • 1953 Airesflex U
  • 1954 Airesflex IV
  • 1954 Aires 35
  • 1954 Aires 35 II
  • 1955 Aires Automat
  • 1955 Aires 35 IIA
  • 1956 Aires 35 III
  • 1956 Aires 35 IIIA
  • 1957 Aires Viceroy
  • 1957 Aires 35 IIIB
  • 1957 Aires 35 IIIL
  • 1958 Aires 35 IIIC f2.4/45mm
  • 1958 Aires 35 IIIC f1.9/45mm
  • 1958 Aires 35 IIIS
  • 1958 Aires 35 V with Coral f3.2/35mm, f1.5/45mm, f1.8/45mm, f1.9/45mm and f3.5/100mm interchangeable lenses
  • 1959 Aires 35 IIISA
  • 1959 Aires Penta 35
  • 1959 Aires Viscount (f/1,9)
  • 1959 Aires Viscount (f/2,8)
  • 1960 Aires Ever
  • 1960 Aires M28
  • 1960 Aires Radar-Eye
  • 1960 Aires Reflex 35
  • 1960 Aires Viscount M28
  • 1961 Penta 35 LM
  • 1962 Airesflex Z


  Aires IIIS var en mycket gedigen mätsökarkamera med fast 45/1,8-optik. Den hade en selencell som ljusmätare, den har nu dött. Slutaren var en Sikosha SLV centralslutare med 1/500s-1s + B. Slutare fungerar men troligen så är tiderna så exakta längre. Den fembladiga bländaren löper fint och ingen olja på bladen, f/1,8 - f/16. Närgränsen är 0,8m.

  Aires 35-V som var deras toppmodell och den som skulle konkurrera med Contax och Leica kom 4 år för sent och redan 1959 släpper Nikon sin F och fotovärlden skakas om igen och förändras nu för alltid. Det blev spiken i kistan för Aires och de gick i konkurs kring 1962.

  Du kan se 9 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Aires kameror hör hemma i en kamerasamling. Det är svårt att bedöma värdet på en Aires 35 IIIs. Vi kan inte hitta några till salu alls, men de borde ligga kring 500kr - 1000kr.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

 • Olympus lanserar och uppdaterar!

  Nyhet

  Nu på morgonen lanserar Olympus en ny telekonverter samt en mjukvaruuppdatering till E-M1 Mark II.

  MC-20 är en 2x telekonverter som passar på M.Zuiko Digital ED 300mm F4.0 IS PRO, 40-150mm F2.8 PRO samt den nya ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO som är under utveckling. Konvertern levereras i början av juli och kostar 4790:-

  Läs mer om den här: Olympus MC-20, telekonverter 2,0x

  E-M1 Mark II får en mjukvaruuppdatering, version 3.0. Närgränsen för bättras med 40-150mm 1:2.8 PRO och 300mm 1:4.0 IS PRO med och utan nya konvertern. Autofokusprestandan ska även få en hel del förbättringar i snabbhet och träffsäkerhet i dåliga ljusförhållanden. Focusstacking har lagts till för att sammanställa upp till 999 bilder som tagits med fokusgaffling, detta görs i gratisprogrammet, Olympus Workspace.

  Läs mer om: Olympus E-M1 Mark II kamerahus

 • Test: Manfrotto Rullväska Spin-55

  Test

  Manfrotto Pro Light Reloader Spin-55 är en rullväska utvecklad för professionella fotografer och videografer som reser mycket med sin kamerautrustning. Spin-55 följer internationellt godkänd storlek för kabinbagage.

  Mats skriver: Spin-55 rymmer exempelvis en professionell DSLR-kamera med ett monterat 70-200/2,8, ett andra DSLR-hus, en blixt och några objektiv till, eller en videokamera med lämpliga tillbehör. Väskan kan skräddarsys för att passa utrustningen tack vare väggavdelare som man enkelt kan möblera om som man vill.

  Läs hela testet här: Manfrotto Rullväska Pro Light Reloader Spin-55 test

 • Tävling: Sommartävling 2019

  Vi vill påminna om sommartävlingen 2019 med temat Sverige och en fri tolkning av temat för dig som fotograf och tävlande. Läs igenom reglerna och se till att vara med så har du chansen att vinna bland priser värde ca 45000:- för de tre som tar sig till pallplats. Lycka till och välkommen att tävla!

  Temat är Sverige och det är fri tolkning av temat. Man får delta med ett (1) bidrag per tävlande. Du måste ha tagit bilden själv. Fri efterbearbetning men alla delar av bilden måste vara delar av dina egna bilder. Bidraget skickas in per mail till blogg@cyberphoto.se som JPG och minst 1024 pixlar bredd samt max 3 MB i filstorlek. Bilden ska BIFOGAS i mailet, ej länkas till molnfunktion eller komprimeras. Bidrag som inte uppfyller detta raderas. Vi förbehåller oss endast rätten att presentera bidraget i samband med tävlingen, inget annat. Inga bidrag delas till tredje part. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren, juryns beslut kan ej överklagas och släkt, familj samt nära vänner till medarbetare på Sony eller CyberPhoto får ej delta. Förstapris är ett Sony A7 III kamerahus, andrapris ett A6500 kamerahus och som tredjepris vinner man en Sony RX100 VI. Totalt värde ca 45000kr.  Tävlingsperiod 1 maj - 31 juli 2019.

 • Drönarsöndag: Marocko

  Tre fotografer står till höger i bild, en säger att wow, det ser ut som Marocko eller någon öken. Nu behöll vi stenar och fotografer till höger i bilden för att få lite perspektiv på det hela. Eftersom liner drar åt alla håll så gick det inte att få en riktigt behaglig beskärning, men naturen är inte alltid vinkelrät.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro 2.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Gapa stort!

  Denna stock har murknat på insidan men grenarna har klarat sig vilket plötsligt ger en insikt om hur grenarna växer inuti trädet. Vi ser ju som alltid utsidan av ett träd. Intressant och det blev också en rolig bild. Jag kanske borde kallat bilden för Nagini.

  Nagini är ormen i Harry Potter ifall någon undrar. Jag läste alla Harry Potterböckerna högt för barnen när de var yngre.

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4 R LM WR, 32mm, f/11, 1/15s och ISO 100.

  Jag tog flera bilder och la ihop dem som HDR i Lightroom. Det är tre bilder i detta inlägg. Om du inte vill vänta tills de bläddrar så kan du trycka på prickarna under bilden. Bild 2 visar "behind the scenes" hur bilden togs. Stativet är ett Uniqball IQ3P 36.4 och kulleden en Uniqball UBH 45X-1. Remmen är en OP/Tech Pro Strap 3/8". Bild 3 visar stammen på lite närmare håll.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Test: Viltrox PFU RBMH 85/1.8 STM till Fujiilm XF

  Test

  Mats har nu testat Viltrox första objektiv med autofokus och han är glatt överraskad. Den är skarp, snabb och mycket prisvärd för dig med en Fujifilmkamera!

  Mats skriver: Viltrox tredje egentillverkade objektiv. Denna gång handlar det om ett 85mm F1,8 objektiv med autofokusfunktion till Fujifilm XF. Objektivet är till större del tillverkat av metall och använder sig av en tyst och snabb STM autofokusmotor. På största bländaröppning är skärpan klart godkänd, och faktiskt till större del av bilden än normalt i den här klassen. Från f/4 till f/8 blir det knivskarpt över i stort sett hela bilden. Förvånansvärt bra skärpa för sin prisklass.

  Läs hela testet här: Viltrox PFU RBMH 85/1.8 STM till Fujiilm XF test

 • Fotohistoria: Filius

  Filius är en mycket kompakt och billig kamera från Tyskland . De tillverkades omkring 1954 av företaget Isoplast.

  Filius är latin och betyder son. Filius var en billig och enkel plastkamera. Den använde Filius-film eller 828-film som gav 30x40mm negativ. Kameran tillverkades av Isopplast GmbH i Bad Godesberg, som ligger strax utanför Bonn i Tyskland.

  Detta är en udda kamera och just därför kändes det kul att ge den lite uppmärksamhet även här. Alla som ser den i verkligheten säger antingen "vad söööt!" eller "äre det där en riktig kamera?". Den ser ut som en leksak eller som att den ska spruta vatten. Den väger nästan ingenting och är nästan helt av plast. Den har en enda slutartid och en f/11 Meniscusoptik. Det påstås att denna kamera är en kopia av Photo-ette som tillverkades av Victory Manufacturing Company of Chicago. 

  Värdet vaierar stort. Självklart lite på version och skick men också på efterfrågan. De ligger ofta kring 1000kr, ibland upp till 1500kr, men de finns också osålda för 300kr. Vi betalade hela 49kr för vårt exemplar på en auktion. En kul kamera att ha i samlingen men man ska nog inte betala mycket mer än kring 200kr för en sådan.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Test: Samyang MF 14/2,8 RF, för Canon EOS R

  Test

  Samyangs populäraste objektiv är deras 14/2,8 och nu har vi testat den nyaste versionen med Canon RF fattning. Allting har förbättrats med denna version och den behåller samma prisvärda karaktär.

  Mats skriver: Samyang släpper sina två första objektiv till Canons och Nikons spegelfria fullformatssystem, till en början en 14/2,8 ultravidvinkel och en 85/1,4 med RF-och Z-fattning. Som brukligt för Samyang handlar dessa om manuellt fokuserad optik till mycket attraktivt pris och med hög optisk prestanda. En högkvalitativ, raktecknande ultravidvinkel är ett perfekt verktyg för arkitekturbilder, interiörfoto, landskapsbilder, astrobilder eller när man vill nå udda vinklar och perspektiv, t ex inom actionsport.

  Läs hela testet här: Samyang MF 14/2,8 RF, för Canon EOS R

 • Nyhet: Bushnell Equinox 6x50 Z2 Mono

  Nyhet

  En helt ny version av mörkerkikaren Equinox från Bushnell har lanserats och det är ännu en pryl som vi gillar och som behövs när det snart vänder och blir mörkare (låter hemskt att säga!). Vi har testat flera produkter från Bushnell genom åren och kvaliteten är mycket hög på dessa mörkerkikare...

  Skillnaden mot andra modeller är att den har WiFi och möjligheten att  streama till en smartphone vilket möjliggör att man kan livesända eller visa video för andra i närheten. Riktigt cool feature och något som kommer att göra produkten mycket roligare och användningsområdet mycket bredare. Läs mer och beställ den hos oss via länken nedan redan nu!

  Läs mer här: Bushnell Equinox 6x50 Z2 Mono

 • Sony lanserar 200-600mm och 600mm f/4

  Nyhet

  Sony lanserar två nya objektiv idag, Sony FE 200-600 F5.6-6.3 G OSS och FE 600mm F4 GM OSS. Två långa objektiv som är anpassade för djur, fåglar och sport.

  Sony FE 200-600 F5.6-6.3 G OSS är en långzoom som är kalibrerad för snabba motiv, långt bort. Detta är Sonys alternativ av den mycket populära 200-500 från Nikon som är en favorit bland de flesta fågel och sportfotografer. Objektivet har Sonys nyaste, kraftfulla Direct Drive SSM autofokussystem vilket tillsammans med de nyaste kamerorna får en extremt snabb och precision i fokusen.

  Utöver den fina autofokusen så har objektivet fem ED-glas och ett asfäriskt element i en ny orientering som minimerar kromatisk aberration. En 11-bladig bländare ser till att bakrundsoskärpan är av högsta kvalitet. På kroppen av objektivet finns det tre programbara knappar som är förinställda till att hålla fokus. Objektivet är självklart våderskyddat och har fluorin beläggning på frontelementet för att minimera smuts och fingeravtryck.

  Sony FE 200-600 F5.6-6.3 G OSS kosta 23 490:- och beräknas att levereras i juli!

  Läs mer och beställ här: Sony FE 200-600/5,6-6,3 G OSS, för E-fattning

  Sony lanserar även FE 600mm F4 GM OSS som är deras största, dyraste objektiv någonsin på hela 600mm med bländare f/4. Ett perfekt verktyg för att fota vilda djur, fåglar eller sport. Objektivet klarar av att behålla full fokus tillsammans med Sony A9 20bilder/s vilket tidigare inte varit möjligt med något liknande objektiv. Det innehåller två linjära autofokusmotorer för att hinna flytta allt det tunga glaset så snabbt som möjligt. 

  Inbyggd optisk bildstabilisering hjälper dig minska rörelseoskärpan och på objektivets yttre finns fyra programbara knappar. Det är självklart vädertätat och även detta har fluorinbelagt frontelement för att minimera smuts och fingeravtryck. Längst bak finns det ett insticksfilter som går att bytas ut till ett polarisationsfilter, detta går att vrida till önskad polarisering när den är installerad i objektivet. Båda objektiven fungerar klockrent med Sony 1,4x och 2x telekonvertrar.

  Sony FE 600mm F4 GM OSS kostar 154 900:- och beräknas att levereras i juli!

  Läs mer och beställ här: Sony FE 600/4 GM OSS, E-fattning​

 • Casio lanserar!

  Nyhet

  Vare sig om du är ute med kameran i berg, skog och mark, tar en löprunda eller fiskar så kan Casios nya smartklocka hjälpa dig.

  Casio Pro Trek Smart är en smartklocka med inbyggd GPS och kartor som går att använda i offlineläge. Casio har verkligen inte sparat på krutet när det gäller denna klocka. Oavsett om du vill märka ut dina kantarellställen, se när fisken nappar, få en förvarning om de bästa surfvågorna eller bestiga Mount Everest så är det din bästa kompankon på armen.

  Klockan kommer i tre färge, Svart, Blå eller Orange. Första leverans beräknas denna vecka så beställ din redan nu så får du den direkt!

  Läs mer: Casio PRO TREK SMART WSD-F30-BKAAE

 • Drönarsöndag: Oktagon

  Det är ju inte första kyrkan som dyker upp i vår serie Drönarsöndag, och förmodligen inte den sista heller. Här en kyrka i en spännande åttkantig form. Lägg även märke till omkringliggande stenmur som går i samma form.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro 2.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Högakustenbron

  Dimma behöver inte vara ett problem, den kan också bidra till en bild.

  Mina tankar förs till både Sagan om ringen och till Tron när jag ser denna bild. I övrigt måste jag säga att Fujifilm 250/4 är en fantastiskt bra optik. Denna bild är kraftigt delförstorad.

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 250/4 R LM OIS WR, f/4, 1/350s och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Test: Panasonic Lumix DC-G90

  Test

  Panasonics Lumix G-serie har mycket bra prestanda till lågt pris och är samtidigt liten och nätt. Nu släpper vi vårt test på den senaste modellen Panasonic Lumix DC-G90. En mycket trevligt kamera som filmar och fotar i hög kvalitet!

  Mats skriver: Uppföljaren till G80 har en mer högupplöst bildsensor på 20 MP, stöd för den effektiva bildstabiliseringen Dual I.S. 2, DFD-autofokussystem med mycket kort responstid, snabb seriebildtagning, OLED-sökare och vinklingsbar OLED-skärm med touch-funktion. Även på videosidan är den mycket högpresterande med bl a filmning i 4K/30p/25p (upp till 4:2:0, 8-bitar, 100 Mbps), inbyggt V-log L, mikrofoningång och hörlursuttag.

  Läs hela testet här: Panasonic Lumix DC-G90 kamerahus test

 • Fotohistoria: Ricoh Super 44

  En smidig spegelreflexkamera som tar 127-film. Känslan och kvaliteten är riktigt hög med tanke på att detta var en budgetkamera på sin tid..

  Ricoh grundades av Riken Zaibatsu 6 February 1936 som Riken Sensitized Paper (理研感光紙 Riken Kankōshi). Vad vi kan förstå så var Riken ett stort forskningsinstitut och Zaibatsu betyder ett företag som ligger under det japanska kejsardömet.

  Hur som helst är det en trevlig liten tvåögd spegelreflexkamera vi ska titta på idag. En Ricoh Super 44. Den lanserades 1958 och en grov gissning är att mellan 10000 och 15000 kameror byggdes. Slutaren är en Citizen MV som ger 1/400s - 1s + B. Senare modeller verkar ha Citizen MX slutare. Den fungerar fortfarande på vårt exemplar även om långtidsverket självklart kärvar lite. Optiken är en Riken 60/3,5 med hela 10 bländarblad, dock bara med 3 linselement. Lite oväntat och långt före sin tid så har den blixtsko med synk-kontakter.

  Ricoh Super 44 var bland de absolut billigaste TLR på marknaden när den släpptes, men det känns ändå inte som att de sparat på varken kvalitet eller funktioner. Mycket på kameran känns både genomtänkt och påkostat, som att filmhållaren fjädrar ut när du öppnar bakstycket, det känns som en lyxig detalj. Ricoh Super 44 använde 127-film och förutom den självklara fördelen med att man kunde bygga kamerorna betydligt smidigare än med 120-film, var att man kunde fotografera med diafilm och så kallade super-slides, 4x4cm diabilder, som man kunde visa i en vanlig småbildsprojektor.

  Denna kamera har en smart funktion som är lite svår att förklara. När du fäller upp ljusschaktet så märker du att det finns utskurna hörn i topplocket, som nu när ljusschaktet är uppfällt, är riktat framåt. Sökaren har en inbyggd lupp som ligger på sökarens baksida och har gångjärn i överkant. Vill du använda den så vik bara dit den över mattskivan. Men nu till det kluriga. När du vikt bort luppen så är det en sökaröppning på ljusschaktets baksida. Tanken är att du ska titta med båda ögonen samtidigt. Ett fritt, och det andra genom den utskurna sökaröppningen och med det ögat så ser du de utskurna hörnen på ljusschaktets topp, som nu är framåtriktat. Resultatet blir att dina ögon lägger ihop den fria sikten med ljusramar och du kan se verkligheten fast med ljusramar.

  Jag blev förvånad över hur välbyggd den var, det är ju ändå en budgetkamera. Det är en snygg och trevlig kamera att ha i en samling. Värdet ligger allt från 400kr upp till 2500kr, men det brukar gå att få tag i dem för omkring 500kr.

  Du kan se 8 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

  /Thomas

 • PhotoExpo - föranmälan är öppen

  Vi är oerhört peppade för höstens mässa och vi hoppas att du kommer och besöker oss den 26 oktober. Nu är föranmälan öppen där du kan berätta lite mer om vad du arbetar med och vad du vill se på plats.

  Årets PhotoExpo kommer att bjuda på en hel del nyheter och god inspiration för dig som är intresserad av att skapa foto och film. Vi är så glada för föreläsarna som redan har tackat ja till att medverka. Staffan Widstrand - en av världens mest inflytelserika naturfotografer, Moderskeppet - hela Sveriges utbildningsportal för kreativa och Bingo Rimér - entreprenör, fotograf och influencer.

  Temat för i år är inspiration och utbildning och vi tar tacksamt emot dina tankar kring vad vi ska erbjuda dig som besökare. När du föranmäler dig så kan du också vara med och tävla om en av tre årsprenumerationer på utbildningsportalen Moderskeppet! Värde 1399:-/st. 

  Här hittar du anmälan: PhotoExpo info och föranmälan

  PhotoExpo 2019 i Umeå hålls på Nolia.
  26 oktober kl 10-16.
  Fri entré!

 • Test: Canon EOS 250D

  Test

  Idag släpper vi vårt test på nya Canon EOS 250D, en instegskamera som passar både nybörjare men också till en erfaren fotograf som behöver en mindre kamera till hands.

  Mats skriver: Efterträdaren till EOS 200D är Canons minsta DSLR-kamera hittills, och enligt Canon är det också världens lättaste spegelreflexkamera med APS-C-sensor och en rörlig LCD-skärm. Förutom att den är lätt och smidig har den även fått en del nyheter vad gäller design och funktion. Den tydligaste nyheten är möjlighet till filmning i 4K-upplösning. Förutom det har kameran en ny processor och ett omarbetat autofokussystem, som bland annat erbjuder ögonigenkänning och spot AF i live view-läge, som tillåter dig fokusera på valfri plats i bilden.

  Läs hela testet här: Canon EOS 250D hus, svart + EF-S 18-55/3,5-5,6 IS STM

 • Tävling: Sommartävling 2019

  Vi vill påminna om sommartävlingen 2019 med temat Sverige och en fri tolkning av temat för dig som fotograf och tävlande. Läs igenom reglerna och se till att vara med så har du chansen att vinna bland priser värde ca 45000:- för de tre som tar sig till pallplats. Lycka till och välkommen att tävla!

  Temat är Sverige och det är fri tolkning av temat. Man får delta med ett (1) bidrag per tävlande. Du måste ha tagit bilden själv. Fri efterbearbetning men alla delar av bilden måste vara delar av dina egna bilder. Bidraget skickas in per mail till blogg@cyberphoto.se som JPG och minst 1024 pixlar bredd samt max 3 MB i filstorlek. Bilden ska BIFOGAS i mailet, ej länkas till molnfunktion eller komprimeras. Bidrag som inte uppfyller detta raderas. Vi förbehåller oss endast rätten att presentera bidraget i samband med tävlingen, inget annat. Inga bidrag delas till tredje part. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren, juryns beslut kan ej överklagas och släkt, familj samt nära vänner till medarbetare på Sony eller CyberPhoto får ej delta. Förstapris är ett Sony A7 III kamerahus, andrapris ett A6500 kamerahus och som tredjepris vinner man en Sony RX100 VI. Totalt värde ca 45000kr.  Tävlingsperiod 1 maj - 31 juli 2019.

 • Drönarsöndag: Åkersorkar

  DJI Mavic Pro 2 går förhållandevis tyst vilket gör att älgar inte bryr så mycket över att något surrar lite i luften. Bilden är tagen i skymningen, en stund efter att solen har gått ner.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro 2.

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Norrland

  Det finns något med denna bild som väcker djupa norrländska känslor hos mig.

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 23/4 R LM WR, f/10, 1/15s och ISO 100. Bilden är tagen på stativ och jag tog tre olika exponeringar som Lightroom fick sätta ihop till en HDR-bild. Inte overkill utan bara för att tackla de värsta kontrasterna.

  Bilden är tagen i närheten av Umeå men ger en härlig fjällkänsla, trots att inga fjäll finns i bilden. När jag såg denna plats så kände jag det helt nödvändigt att ta en bild. Även om känslan att vara där inte riktigt kan förmedlas, och säkert inte alla som uppskattar en så lugn bild. Det händer inget spännande, det finns inget tydligt huvudmotiv och färgerna är lugna. De flesta bläddrar nog förmodligen bara förbi den, men det måste finnas någon som stannar upp, ser bilden på en stor skärm och kanske förnimmer att detta är en plats där själen läker, och där man blir starkare för varje steg.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Nyhet: Panasonic Lanserar S1H!

  Nyhet

  Precis nu lanserar Panasonic flera nyheter men det absolut mest spännande är Panasonic S1H. En videoinriktad fullformatskamera med deras nya L-mount som klarar att filma i 6K!

  Både Panasonic S1 och S1R är fantastiska kameror som ligger i Toppklass. Nu släpper Panasonic en till modell i S1-serien, nämligen S1H, wn nu modell som är mer inriktad på videoproduktion. Panasonic har tagit all teknik som de kan från både sin GH- och Cinema-serie för att skapa den här nya kamera till dig som vill ha det bästa från båda världarna.

  Först i världen
  Panasonic har en trend att nu med varje videoinriktad systemkamera så vill de vara först i världen på något. Denna gång är de först i världen med att kunna filma i 4K 60p med en fullformat, spegellös kamera. Utöver detta klarar kameran att spela in i 3:2 6K 24p / 16:9 5,9K 30p vilket för en fullformats systemkamera är otroligt bra.

  S1H har Vlog/V-Gamut inbyggt i kameran som ger möjlighet till 14+ steg dynamiskt omfång vilket är marknadsledande. Färgreproduktionen i kameran är kallibrerad att matcha Panasonics Cinema VariCam serie vilket ger rika och balanserade färger.

  För dig som har en S1 redan så släpper Panasonic även en uppgradering du kan köpa till din nuvarande kamera som ger dig tillgång till V-log, LUT, 4:2:2 10 bit 4K30p internt och många andra funktioner, läs mer om uppgraderingen här:

  Panasonic S1 videouppgradering

  Läs mer och boka här: Panasonic S1H kamerahus

 • Pansonic lanserar!

  Nyhet

  Panasonic lanserar en hel del saker idag och förutom nya kameran S1H så kommer två telekonvertrar, S1 videouppgradering och mer information kring Panasonic 10-25/1,7.

  För några månader sedan presenterade Panasonic en mycket intressant optik, en 10-25/1,7 och nu får vi fullständig information om den och den ser mycket intressant ut. Många videoproduktionsbolag använder Panasonics väletablerade GH-serie som GH5 med Sigma 18-35 genom Metabones speedbooster. Med detta nya objektiv slipper du använda adapter och får därmed betydligt bättre prestanda i både autofokus och bildkvalitet. Du kan även ändra bländaren direkt på objektivet.

  Panasonic 10-25/1,7 passar självklart även utmärkt för stillbilder. Tack vare en fast bländare på f/1,7 så kan det ersätta ljusstarka fasta objektiv i samma omfång. Skulle du bära om kring på fem olika ljustarka fasta objektiv skulle vikten bli över 2,4kg medan Panasonic 10-25mm endast väger 690g.

  Panasonic videouppgradering till Lumix S1

  • 4:2:2 10 bit 4K30p Internt
  • 4:2:2 10 bit 4K60p via HDMI
  • 14+ steg V-Log
  • V-Log/V-Gamut kompatibel
  • LUT direkt på displayen
  • Luminens nivå direkt på displayen
  • 48kHZ/24bit, 96kHZ/24bit ljudinspelning


  Telekonverter

  Panasonic släpper nu även två telekonvertrar, 1,4x och 2x. Dessa fungerar med Lumix S PRO 70-200/4 O.I.S vilket ger upp till 400mm brännvidd. Båda adaptrar är väderskyddade och klarar temperaturer ned till -10 grader. De kommer även att vara kompatibla med nya Lumix S PRO 70-200/2,8 när den lanseras under 2019.

  Nya objektiv

  Panasonic visar även en ny tidskarta över framtida objektiv som kommer med L-fattning. Här ser man att under 2019 kommer följande:

  • Panasonic Lumix S 24-70/2,8
  • Panasonic Lumix S 70-200/2,8
  • Panasonic Lumix 16-35/4


  ​Sedan under 2020 kommer minst fyra objektiv till som inkluderar supertele, två fasta och ett macro. Vi ser fram emot att testa alla dessa objektiv då hittills har alla redan lanserade objektiv fått vår Toppklass stämpel och varit förvånansvärt bra.

  Läs mer och beställ produkterna här:
  Panasonic Leica DG Vario Summilux 10-25/1,7​
  Panasonic DMW-SFU2, uppgradering till DC-S1 för bl a V-log​
  Panasonic DMW-STC14, telekonverter 1,4x för Panasonic S
  Panasonic DMW-STC20, telekonverter 2,0x för Panasonic S​

 • Fotohistoria: Gamla gluggar

  Det mest spännande med fotohistoria är nog de objektiv som som funnits. Jag har testat en hel del av dem för att se vilka som är bra och vilka som har någon form av personlighet.

  Jag vet att det finns många där ute som gillar att leka och experimentera med gamla objektiv. Till er som missat Captain´s Log så kommer här några av de objektiv som jag har testat.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Test: Panasonic Lumix S 70-200/4 O.I.S

  Test

  Nu har Mats testat det sista av de tre hittils släppta Panasonic objektiv med L-fattning, Panasonic S 70-200/4 O.I.S. Ett telezoom som är perfekt nu när fågelsäsongen börjar.

  Mats skriver: Ljusstark telezoom för Panasonics nya S-system. De ljusstarka 70-200-zoomarna är de mest använda telezoomarna för professionellt bruk. Man ser dem hos naturfotografer, sportfotografer, konsertfotografer och porträttfotografer överallt. En skarp och ljusstark 70-200-zoom ger professionell prestanda för djur, natur och sportbilder, men förstås även porträtt och mycket annat. I centrum av bilden är skärpan mycket bra genom hela zoomomfånget redan på största bländaröppning.

  Läs hela testet här: Panasonic Lumix S 70-200/4 O.I.S Test

 • Test: DJI Osmo Action

  Test

  Nu har Mats testat nya DJI Osmo Action och den är lika bra som vi hoppats på. Se videoexempel på vår Youtubekanal för att se själv om du tycker den är bättre än GoPro.

  Mats: Osmo Action ger den mest effektiva stabiliseringen av samtliga dagens actionkameror. Den ger verkligen känslan av att man använder en extern gimbal. I DJI:s bilder och film ser man ingen kromatisk aberration alls, det är bara rent och snyggt och gäller även för stillbilder i RAW. I Hero7 Black däremot förekommer det en relativt tydlig lateral kromatisk aberration. Skärpan i Osmon är bättre än i X3000, men mot Hero7:an är det mer marginell skillnad med skärpan inställd på Medium.

  Läs hela testet här: DJI Osmo Action test

 • Demodag för drönare

  Har du någon gång tänkt att det skulle vara spännande med en drönare? Nu har du chansen att komma in till oss och ställa dina frågor till en av våra produktansvariga här på Cyberphoto.

  Onsdagen den 12/6 mellan 10:30-15:00 är du välkommen in till oss i vår butik. Fabian som är säljare och produktansvarig kommer att finnas i butiken och svara på dina frågor samt visa DJI:s olika drönare. Om vädret tillåter och i mån om tid kommer du även att kunna testflyga lite utanför butiken.

  Ingen föranmälan behövs kom bara förbi vår butik på Gräddvägen 5 i Umeå.

  Läs mer om DJI här: DJI drönare, actionkameror och stabilisering

 • Test: Nikon Nikkor Z 14-30/4 S

  Test

  Nu släpper vi vårt test på Nikon Nikkor Z 14-30/4 S. Mats har nu testat alla hittils släppta Nikkor Z objektiv och alla har fått stämpeln toppklass.

  Mats skriver: Nikon kompletterar sitt växande sortiment av objektiv i Z-serien med en ultravidvinkelzoom. Nikon Z 14-30 är lätt och kompakt, men samtidigt påkostad både vad gäller optik och design. Autofokus sker med en tyst och snabb stegmotor. Den är tillverkat av både metall och plastmaterial med godkänd känsla i zoom- och fokusreglagen. Objektivet är skyddat mot damm och fukt genom strategiskt placerade tätningar runt om konstruktionen. Fluorbehandlad frontlins verkar fukt- och smutsavstötande.

  Läs hela testet här: Nikon Nikkor Z 14-30/4 S

 • Drönarsöndag: Hovering

  Vi var några och fotograferade längs kusten för en tid sedan. Det blev en härlig solnedgång den kvällen och jag tänkte även ta några bilder med drönaren. När den hängde där i luften innan avfärd så gav den ett intressant mönster i vattnet nedanför.

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 23/4 R LM WR, f/11, 1/60s och ISO 160.

  Denna söndag blev det lite annorlunda då bilden var på en drönare och inte av en drönare. Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: P1000

  Månen tagen på motsvarande 3000mm!

  Nikon P1000 är en ovanlig kamera, den har ett hisnande omfång som på fullformat motsvarar 24-3000mm. Bildresultatet är i kompaktkameranivå men zoomomfånget är imponerande.

  Bilden är tagen med Nikon P1000 på motsvarande 3000mm, korrekt brännvidd är 539mm. 1/200s, f/8 och ISO 400. Jag använde stativ på denna bild. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

 • Tävling: Sommartävling 2019

  Vi vill påminna om sommartävlingen 2019 med temat Sverige och en fri tolkning av temat för dig som fotograf och tävlande. Läs igenom reglerna och se till att vara med så har du chansen att vinna bland priser värde ca 45000:- för de tre som tar sig till pallplats. Lycka till och välkommen att tävla!

  Temat är Sverige och det är fri tolkning av temat. Man får delta med ett (1) bidrag per tävlande. Du måste ha tagit bilden själv. Fri efterbearbetning men alla delar av bilden måste vara delar av dina egna bilder. Bidraget skickas in per mail till blogg@cyberphoto.se som JPG och minst 1024 pixlar bredd samt max 3 MB i filstorlek. Bilden ska BIFOGAS i mailet, ej länkas till molnfunktion eller komprimeras. Bidrag som inte uppfyller detta raderas. Vi förbehåller oss endast rätten att presentera bidraget i samband med tävlingen, inget annat. Inga bidrag delas till tredje part. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren, juryns beslut kan ej överklagas och släkt, familj samt nära vänner till medarbetare på Sony eller CyberPhoto får ej delta. Förstapris är ett Sony A7 III kamerahus, andrapris ett A6500 kamerahus och som tredjepris vinner man en Sony RX100 VI. Totalt värde ca 45000kr.  Tävlingsperiod 1 maj - 31 juli 2019.

 • GFX 100? Jodå!

  Jag vet exakt vad som kommer att hända. Jag vet exakt hur det kommer att gå.

  Jag minns vad som hände 2017. Jag råkade prova GFX 50S. Den spöade allt. Jobbigt. Jag älskade att fotografera med Leica M, den var liten och smidig med små objektiv. Men GFX med sin mäktiga sensor fullständigt krossade den lilla Leican till både upplösning och dynamik. Det gjorde ont. Ett nytt kapitel började.

  Sedan dess har jag släpat GFX runt världen, i vått och torrt. Jag minns sist jag var i Tokyo att efter en hel dags vandring skulle jag gärna ha släppt kameran i närmaste soptunna men efter att ha sett bilderna i datorn på kvällen så fick den följa med ut även nästa dag. Och nästa. Och nästa. Jag hade med en mycket mindre kamerautrustning också men den var "bara" fullformat. Den användes aldrig. 

  Jag vet exakt vad som kommer att hända. Jag vet exakt hur det kommer att gå.

  Jag kommer att testa GFX 100 och jag kommer att inse att den är mycket bättre än GFX 50S. Sedan kommer att jag släpa runt en ännu tyngre kamera. Jag får helt enkelt träna upp mig lite så att jag orkar. Jag vill inte ge avkall på bildkvalitet bara för att något annat är bekvämare att bära.

  Den är dessutom billig. Ja, du läste rätt. Det är mycket pengar, men när närmaste konkurrent kostar typ tredubbla priset och har inte bildstabilisering och kan inte filma. Jag har ingen sommarstuga, ingen båt, ingen motorcykel, ingen husvagn men jag ska ha en GFX 100.

  Bilden du ser på GFX är tagen en extremt regnig dag på Färöarna.

  /Thomas

 • Fujifilm GFX 100

  Nyhet

  Nu släpper Fujifilm officiellt specifikationer och pris på Fujifilm GFX 100. Den har en mellanformatssensor på hela 102MP.

  När Fujifilm visade denna kamera för första gången blev många förvånade över att Fujifilm även byggt in en respektingivande teknik för filmning. Den kommer att filma i 4K 30p i 10bit 4:2:2 externt och 10bit 4:2:0 internt vilket tillsammans med mellanformatssensorn och Fujifilms färghantering kan bli riktigt bra. Det går att filma i H.265/HEVC codec och med F-log som ger betydligt bättre dynamiskt omfång. HLG ,Hybrid Log Gamma, finns för att filma i HDR utan några problem tack vare den kraftfulla processorn X-processor 4.

  En stor fördel med GFX 100 jämfört med GFX 50S/50R är att den har inbyggd, 5-axlad sensorbaserad bildstabilisering som gör det möjligt att hålla stilla med upp till 5,5 längre slutartider vilket underlättar handhållen fotografering. Kameran är tillverkad i magnesium och är vädertätad. Det inbyggda batterigreppet tar två likadana batterier från GFX 50 och trots att kameran har IBIS och en mycket större sensor väger den endast 60g mer än en Canon 1DX Mark II.

  Första leverans kommer i slutet av juni och priset hamnar på 123.990:-

  Läs mer om kameran här: Fujifilm GFX 100

 • Fotohistoria: Bolta

  Bolta gjorde sig kända för att bygga riktigt små kameror och senare bytte de namn till Photavit.

  Johann Bolten grundade Bolta GmbH i Nürnberg 1921. Han emigrerade sedan till USA där han grundade en andra fabrik. Den tyska fabriken började producera kameror 1935, och 1937 döpte han om företaget till Photavit-Werk GmbH. De tillverkade Boltavit and Photavit från 1936 till 1957. De tidiga modellerna använda en operforerad 35mm film med pappersbaksida, liknande 120-film. Den kallades Bolta film. 1946 återvände Johann Bolten till Tyskland för att åter starta upp sitt tyska företag efter kriget.

  Den kamera du ser på bilden är en Boltavit II och det framgår inte på bilderna hur otroligt liten kameran är men kamerahöljet är lägre än en 135-film, så de är verkligen pyttesmå. Objektivet på denna kamera är en Friedrich Corygon f/4,5. Brännvidden anges inte men torde vara 40mm. Negativformatet var 25x25mm. Denna modell fanns även med en annan optik, Meyer Görlitz Trioplan 40mm f/2,9 och eftersom den har antireflexbehandling så är det troligast att den är tillverkad efter andra världskriget.

  1936 Boltavit med externa gångjärn
  1937 Photavit
  1937 Boltavit II med interna gångjärn
  1938 Photavit I
  1938 Photavit II
  1946 Photavit III
  1948 Photavit 828
  1948 Photavit IV, annonserades som världens minsta 35mm kamera
  1951 Photavit V
  1952 Photina I
  1952 Photina II
  1952 Photavit Photina (aka Sears Tower Rediflex II)
  1954 Photavit Photina Reflex II, såldes även som OGA-Reflex
  1954 Photavit Photina Reflex III, såldes även som Sears Tower Reflex 30
  1955 Photina III
  1956 Photavit 36, använde vanlig 135-film
  1958 Photavit 36 Automatic, använde vanlig 135-film
  1958 Photavit 36B, använde vanlig 135-film
  1972 Photavit Super-8 S800 namnet dyker upp på en Chinon-tillverkad smalfilmskamera

  Det verkar som de la ner kameratillverkningen kring 1958. Deras kameror ligger högt i pris då de är rätt sällsynta på marknaden.

  Du kan se fem bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Tack till Wytze van Kammen på wish-4-leica för bilderna.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Peak design lanserar!

  Nyhet

  Peak design lanserar nu sitt första stativ, Travel Tripod. Ett resestativ som har ett nytänkande från botten och upp med många smarta funktioner som gör ditt resande mycket lättare.

  Peak Design har hållt på bygga detta stativ i över fyra år och vi kan förstå varför det tagit så lång tid. Allt är igenomtänkt på ett modernt och snyggt sätt, allt från fötterna till toppen har en klar tanke bakom sig. Hela stativet är byggt för att vara så litet som möjligt och det har dom helt klart lyckats med, stativet är nästan hälften så tjockt som ett vanligt resestativ är ihopfällt. Detta gör att stativet får plats i flaskhållare som finns på de flesta ryggsäckar, och självklart på Peak Designs egna ryggsäckar.

  Huvudet är helt omdesignat i jämförelse med en vanlig kulled, du har en pelar med en kula på och sedan ett huvud som mjukt rör sig över kulan. Huvudet är designat så att när du fäller ned kulleden så rymms det mellan benen och tar minimal plats vilket i jämförelse med vanliga resestativ är både smidigt och framför allt snabbt då alla resestativ kräver dig att vända benen mot kulleden för att den ska bli så liten som möjligt. Tiden det tar att ta upp och ned stativet jämfört ett annat resestativ är riktigt stor.

  Benen är också designad för att vara så smidiga och snabba som möjligt att ta upp och ned, stativet använder fliplås för att lossa benen. Låsen är designade så dom nästan överlappar varandra och det gör det möjligt att öppna alla fliplås samtidigt och benen faller ut snabbt och konsist. Du stänger sedan låset i den längd du vill ha och snabbt har du satt upp ditt stativ istället för att behöva vända på benen, sänka mittpelaren och sedan börja fälla ut benen. Helt klart en smidig design som kommer uppskattas av alla resande fotografer.

  Stativet kommer i två prisklasser, ett billigare i aluminium och ett dyrare i kolfiber. Svenskt pris finns ej tillgängligt ännu men uppdateras så fort vi får det.

  Peak Design säger att första leverans kommer i början av december och tillgången kommer att vara starkt begränsad på grund av många beställningar, så se till att boka ditt exemplar redan nu!

  Boka här:
  Peak Design Travel Tripod kolfiber
  Peak Design Travel Tripod aluminium

 • Olympus lanserar Tough!

  Nyhet

  Olympus tough har varit det självklara valet när det kommer till vatten och stötåliga kompaktkameror och nu lanserar de en ny version TG-6.

  Olympus TG-6 är uppföljaren på den otroligt populära TG-5. Det som gör Tough serien så populär och unik är att den har allt man någonsin kan behöva i en kompaktkamera. Den är vattentät, stöttålig, 8x zoom, makroläge och en ljusstark optik på bländare f/2.0. Det finns även en del tillbehör du kan köpa till som dykhus vilket klarar djup ned till 45m, fisheyekonverter för ett bredare omfång, objektivring för ännu bättre skydd mot objektivet och en blixtdiffusor för mjukare blixt.

  Nya TG-6 använder samma bildprocessor som E-M1X vilket bidrar till bättre upplösning och mindre brus. Den har nu en ny digital telekonverter som ger upp till 8x zoom instället för 4x på förra modellen. Antireflexbehandlingen på glaset i sensorn minskar nu spök- och ströljuseffekter i bilderna. TG-6 har även fått en ny LCD-skärm på hela 10,4 miljoner punkter, vilket är betydligt mycket bättre än de flesta nya kameror på marknaden.

  Kameran har ett variabelt makroläge som gör det möjligt att fokusera upp till 7x med en närgräns på endast 1cm vilket gör att du kan ta fina makrobilder med en liten, smidig kompaktkamera. I makroläget har du även en ny funktion, fokusstacking vilket gör det möjligt att ta 3-10 bilder som kameran sedan sätter ihop till en bild för att skapa en skarpare bild.

  Första leverans kommer i sista veckan av juni och kommer vara i begränsat antal så vänta inte med att boka till exemplar! Kameran finns i både röd och svart.

  Läs mer och boka här: Olympus Tough TG-6 Röd

 • Test: Panasonic Lumix DC-FZ1000 II

  Test

  Nu släpper vi vårt test på uppföljaren av Panasonics populära FZ1000. En hybridkamera som tar bra bilder, är kompakt och har lång zoom. Denna kamera passar perfekt till dig som vill ha en kamera som klarar det mesta på en hög nivå utan att vara för klumpig eller dyr.

  Mats skriver: Kameran känns nästan som gjuten för handen och det finns inget jag kan klaga på när det gäller ergonomin. Greppet är faktiskt större och bättre format än hos många systemkameror. I FZ1000 II sitter det en 1-tums sensor, som bland annat innebär att bildkvaliteten är bättre jämfört med liknande lågzoomskameror som har en mindre sensor. På videosidan  ligger FZ1000 II steget före många av sina konkurrenter, med fler filmanpassade funktioner och större möjligheter för den flitige hobbyfilmaren.

  Läs hela testet här: Panasonic Lumix DC-FZ1000 II test

 • PhotoExpo - Bingo Rimér

  Det är med stor glädje vi säger välkommen till Bingo Rimér som en av föreläsarna under PhotoExpo 2019. För fjärde året i rad arrangeras PhotoExpo i Umeå och vi räknar med att det kommer att vara Sveriges största fotomässa i år.

  Bingo Rimer är en välkänd entreprenör, fotograf, föreläsare och  influencer som du kommer att ha möjlighet att lyssna till under PhotoExpo den 26 oktober i Umeå. Han är en glad energikick med stor erfarenhet som garanterat kommer att inspirera dig. Temat för PhotoExpo i år är Inspiration & Utbildning och vi har frågat Bingo om ett förandstips på hur man kan bli en bli en riktigt bra fotograf. Han låter hälsa:

  - Att fotografera mycket och titta på mycket bilder. Låta sig inspireras av andra och inte fasta i ett kluster av teknik. Foto skall vara lustfyllt och roligt. Inte för teknikstyrt. 

  PhotoExpo kommer att hålla en fin balans mellan teknik och känsla i år,  kom och upptäck den med oss!
  Föranmälan är uppe nu: PhotoExpo 2019

 • Drönarsöndag: Ensilage

  Intressant. Detta är ensilagesäckar där snön smält runtomkring. Bonden har placerat dem så att han med hjälp av ett elstängsel kan välja ut ett ensilage åt gången till djuren. Förmodligen för att utfodra rådjur och hjortar.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro 2.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Halo

  Solen har en halo oftare än de flesta lägger märke till.

  Det var en solig och härlig dag. Solen lyste starkt och man ville absolut inte titta in i solen. Jag skulle ta en annan bild och tyckte mig genom kameran ana en skiftning på himlen, så jag riktade (spegelfria) kameran mot solen och där fanns ju en härlig sol-halo!

  Bäst att tillägga att du ska vara försiktig med att rikta kameran mot solen, speciellt med tele då du riskerar att skada bildsensorn. Med en spegelfri kamera så riskerar du aldrig synen men med en spegelreflex så riskerar du inte att bränna sensorn men däremot ditt eget öga, så undvik det.

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 23/4 R LM WR, f/7,1, 1/3200s och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

 • Test: Sony FE 135/1,8 GM

  Test

  Ett efterlängtat objektiv för Sonyfotografer runt om i världen, Sony FE 135/1,8GM. Mats har nu gjort sitt test på denna och är helt förbryllad över dess prestanda, kan detta vara ett av de bästa porträttobjekiven som finns?

  Mats skriver: Detta måste vara ett av de skarpaste objektiven jag testat hittills! Det är inte bara skärpemässigt som denna optik imponerar, de övriga optiska egenskaperna är också  bättre än vad det brukar vara. Distorsion och kromatisk aberration existerar knappt, och vinjetteringen är heller inte särskilt hög jämfört med liknande objektiv.

  Läs hela testet här: Sony FE 135/1,8 GM test

 • Nikon uppdaterar!

  Idag släpper Nikon en uppdatering V.2.0 till Z6 och Z7 som fokuserar på att förbättra autofokus. Denna uppdatering har Nikonanvändare längtat efter.

  Först och främst har de aktiverat ögonautofokus vilket är viktigt för många, speciellt vid porträttfoto. Tidigare har det endast funnits en ansiktigenkänning men nu kan den känna av ögat för att få exakt fokus på modellen.

  Nikon uppdaterar även autofokusprestanda i låga ljusförhållanden med funktionen aktiverad samt att följande autoexponering fungerar nu kontinuerligt i hög, utökad seriebildstagning jämför med förra versionen där den låste exponeringen efter första tagna bild.

  Kort sammanfattning:

  1. Ögonautofokus för stillbilder.
  2. Förbättrad autofokus i låga ljusförhållanden med AF-område i svag belysning aktiverad.
  3. Följande autoexponering fungerar nu i hög, utökad seriebildstagning.


  Vi rekommenderar att du uppdaterar din Z6/Z7 för att få ut så mycket som möjligt ur din kamera.

  Läs mer om kamerorna här:
  Nikon Z6 kamerahus
  Nikon Z7 kamerahus​

 • Fotohistoria: Yamato

  Om du kontinuerligt läser vår serie Fotohistoria så kan du nog snart doktorera, och idag dyker vi djupt ner i den japanska fotohistorien till en del som är lite dimmig...

  En gammal och uppriktigt sagt en ganska ful kamera, dimper ner på mitt skrivbord. Det finns inget i dess yttre som känns intressant tills jag ser namnet, Emitax. Jag kliar mig i huvudet och tänker, hur många märken kan det finnas? Så Emitax, ett märke som jag aldrig hört talas om, men det står Made i Japan i kamerans botten så det är en bra början. 

  Kameran verkar ha tillverkats 1961 av ett företag med namnet Yamato. Lysande, då finns det flera företag med det namnet. Yamato är ett annat, äldre, namn för Japan. Det finns ingen tydlig historia hur företaget grundades men det fanns i alla fall 1952.

  Emitax var tillverkad av Yamato Koki Kogyo K.K. Denna kamera i lite olika varianter såldes under flera namn: Palmat, Mini-Electro 35 och Mansfield Skylark, samt som Kalimat 35 i USA och som SamaEmitax i sydamerika. Emitax var den sista kameran som Yamato Koki Kogyo K.K. tillverkade. 

  På kamerans baksida finns en lista med filmer och ASA/DIN som då motsvarar en siffra. Denna siffra ställer man in på objektivet och det lär motsvara en slutartid och siffra 2 verkar vara kring 1/30s. Sedan styr ljusmätaren bländaren. Ljusmäraren är av selen-typ Bländaren har två rundade bländarblad. Objekitvet är ett Emikon 40mm men ingen ljustyrka anges fast är med all sannolikhet på f/4.

  Tidigare versioner av denna kamera hade en svart plastram runt ljusmätaren, något som senare togs bort som på den version du ser på bilden, och ännu nyare versioner hade en kopplad blixtsko.

  Yamato Koki Kogyo K.K. tillverkade några andra kameramodeller också:

  Minon 35, använde Bolta film, vilket var en operforerad 35mm film med papper, typ 120-film.
  Atlas 35, använde 135-film
  Atlas 35 II, använde 135-film
  Simflex 35, använde 135-film
  Pax Jr hette också Pal Jr, Hilka och Tower 55B, använde 135-film
  Palmat Automatic, använde 135-film
  Pax, en mätsökarkamera som använde 135-film
  Pax M2, en mätsökarkamera som använde 135-film
  Pax M3, en mätsökarkamera som använde 135-film
  Pax M4 aka Pal M4, en mätsökarkamera som använde 135-film
  Rex aka Ricsor, en mätsökarkamera som använde 135-film
  Minon Six II / III, använde 120-film
  Wagen Six, använde 120-film

  Det fanns ett till Yamato som tillverkade kameror och det var Yamato Kogaku Seisakusho men det var ett helt annat företag och de införlivades i Canon 1944. 

  Du kan se fyra bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • DJI lanserar!

  Nyhet

  DJI lanserar deras första renodlade actionkamera, DJI OSMO ACTION, en kamera som blir en direkt konkurrent till GoPro Hero 7 Black. Två starka märken och duktiga tillverkare - det här blir spännande!

  Dji har flera gånger visat att de klarar av att göra riktigt bra produkter och nu lanserar de sin första actionkamera. Vid en snabbtitt ser det helt klart ut som en actionkamera med flera spännande funktioner och features som gör den intressant för både yrkesverksamma som amatörer.

  Första skillnaden mot andra actionkameror är att den har en skärm på både fram- och baksidan vilket gör det möjligt att se dig själv. Objektivet har en bildvinkel på 145 grader vilket innebär att det inte är ett fisheye vilket ger ett mer raktecknande utsnitt. Detta gör att proportionerna på allting är mer "verkligt" och gör stor skillnad när du filmar dig själv från armslängd.

  Kameran har en 12 MP sensor som klarar 4K i 60p samt 8x slowmotion i 1080p. Den har elektronisk bildstabilisering som de kallar Rocksteady, liknande GoPros nyaste system. Huset är vattentät ner till 11 meters djup, exakt 1m mer än GoPro Hero 7. Den har även funktioner som röststyrning, timelapse, hyperlapse och det finns till och med en funktion som gör att du kan ställa in lång slutartid för att ta nattbilder. Fästet för tillbehör är liknande GoPro´s vilket gör det lätt om du redan har tillbehör hemma från andra märken.

  Batteriet klarar att filma 135 minuter i 1080p/30fps med stabilisering avstängt och 63 minuter kontinuerligt i 4K/60fps med stabilisering aktiverat, vilket låter mycket lovande, det handlar i så fall om avsevärt längre batteritid än konkurrenterna. Det ska vi testa! Första leverans beräknas i slutet av maj - boka redan nu då tillgången i början är mycket begränsad.

  Boka ditt exemplar här: DJI Osmo Action

 • Garmin uppdaterar!

  Nyhet

  Äntligen har Garmin släppt den efterlängtade och fullt logiska uppdateringen till Alpha 50 och Alpha 100 som möjliggör att följa hundar med halsband från Astro-systemet. Vi gillar när tillverkare kommer med smarta uppdateringar som ökar användningsområdet för en befintlig produkt. Bra gjort, Garmin!

  Den nya mjukvaran gör det möjligt att spåra enheterna DC50 och T5 samt T5 Mini från Garmin och som är parade med Garmin Astro 320. Det finns en guide för att enkelt visa hur man ändrar till läget för visning av dessa på hemsidan för uppdateringen. När du uppdaterat enheten och ändrat till 320-läget måste du veta ID-numret på hunden du vill följa. Börja med att ladda ner Garmin Express via länken nedan så att du kan uppdatera din enhet. 

  Garmin Support:  Programvaror & uppdateringar

  Beställa Alpha hos oss:  Garmin Alpha 50 & 100

 • Ny version från Fringer!

  Nyhet

  Fringer tillverkar den absolut bästa adaptern för att använda Canon objektiv på din Fujifilm kamera och nu har de kommit med en ny version som gör den lättare att använda och ännu mer framtidssäker.

  Första versionen har varit mycket populär bland Fujianvändare och Mats skriver i vårt test att autofokusen till och med är snabbare om du använder adaptern med Canon L-objektiv än Fujifilms egna.

  Så vad är nytt med version 2?

  • Bländarringen är omdesignad och flyttat länge fram på adaptern för lättare hantering.
  • Nytt processorchip som är starkare och ger möjlighet till ännu bättre mjukvaruppdateringar för att optimera autofokusprestanda.
  • Insidan av adaptern är optimerad för att absorbera mer ljus och minska reflektioner.

  Den nya versionen går att boka nu och första leverans kommer i slutet av maj. Priset kommer landa på samma som första versionen.

  Läs testet och boka här:

  Nya version 2 - Fringer EF-FX PRO II adapter för att använda Canon EF objektiv på FujiFilm X kamerahus

  Version 1 - Fringer EF-FX PRO adapter för att använda Canon EF objektiv på FujiFilm X kamerahus

 • Test: Dörr Slim Hopper Carbon stativ

  Test

  Nu börjar det dra ihop sig till sommar och visst börjar det klia i äventyrssinnet, utetider ÄR fototider. Vi har testat det här smidiga stativet och det passar verkligen för den som vill slimma packningen inför resan.

  Känner du också att ryggsäcken kan bli lite väl maffig när man ska ta sig ut? Samtidigt har man några saker som bara måste med när det ska ut och fotograferas. Ett stativ är ett välbehövligt stöd i tillvaron för de flesta kreativa själar. Vi tipsar om Dörr Slim Hopper ett stativ som vi har testat och som är både mångsidigt, smidigt och lätt.

  Mats säger: "Ett lämpligt stativ att ta med sig på resor i och med dess kompakta format och mångsidiga funktion - det jag menar med mångsidig är att man kan se det som fem stativlösningar i ett. Förutom vanligt resestativ så fungerar det även som bordsstativ, macrostativ, monopod med stödben samt en selfiepinne, och där allt detta också ryms i en liten stativpåse. Smidigt.

  Reslusten bara ökar med det här stativet i handen och vi funderar lite på namnvalet - Slim Hopper. Är det för att den är otroligt slimmad och lätt hoppar ut när den behövs? I så fall vill vi alla ha en Slim Hopper Carbon i sommar. 

  Läs hela testet här:  Dörr Slim Hopper Carbon

 • Nyhet: Tragopan

  Nyhet

  Tragopan är ett favoritmärke på gömslen som du hittar under fliken Outdoor i menyn. De har andra produkter också i sitt sortiment och ryggsäcken 500 V4 är en produkt som snabbt blivit en favorit då den är robust. rejäl och dessutom rätt snygg. Man får dessutom plats med riktigt stora objektiv.

  Gömslen har blivit populärt och vi kan rekommendera både Buteo och Tragopan när det gäller gömslen då kvaliteten är mycket god och de har många smarta lösningar för oss fotografer. Tragopans fina ryggsäck som du ser på bilden är en ny favorit för oss och en mycket enkel och praktisk rygga för alla som har längre tele eller telezoom. Kolla in produktbilderna och läs mer på produktsidan - det här kanske är lösningen för dig som vill ha en bra väska som rymmer mycket? Blev du nyfiken på gömslen så hittar du dessa under menyvalet Outdoor och Gömslen.

  Läs mer om ryggsäcken: TRAGOPAN Tetras 500 V4

 • Fototips: Snurrigt

  Bilden är inte tagen i en studio och jag ska förklara både hur bilden togs och vad bilden föreställer.

  Vi börjar med fototipset. Hur kan man få en skuggfri bild med en dast en liten LED-belysning? Mitt favorittillbehör som alltid ligger med i fotoväskan är en liten LED-belysning, Mcoplus Lux 1600, den är till ytan ganska samma storlek som ett kreditkort. På denna bild så satte jag kameran på ett stativ, släckte lyset i rummet, belyste motivet på ungefär halva avståndet som jag senare kommer att ha, ser till att jag får en exponeringstid på 4-15s någonstans med hjälp av ISO och bländare, trycker av och sedan går jag runt, runt, stativet och belyser belyser därmed motivet från alla håll. Går jag två eller fler varv så brukar jag ändra höjd på belysningen så att jag "målar" bort alla skuggor. Jag försöker undvika skuggan från stativets ben genom att förflytta belysningen lite snabbare förbi stativbenet. Det hela är mycket enkelt och är en bra lösning när man vill fotografera något som står stilla.

  Så till själva motivet. Det finns massor av objektiv till förstoringsapparater i källare och på vindar, och jag tänkte se om man kan använda vissa av dem till något. Jag letat fram några vi haft liggande och köpt i några för att experimentera med dem i Captian's Log. Här kan du se de jag testat så långt:

  El-Nikkor 105/5,6N >>
  Schneider-Kreuznach Angulon f:6,8 F=12cm D.R.P. >>
  Agfa Magnolar 105/4,5 >>
  Durst Neotaron 75/4,5 >>
  Alto Enlarging 80/4,5 >>
  P. Angenieux Paris 88/4,5 Type U2 >>
  Kowa 90/4,5 >>
  Rodenstock Eurygon 40/4 >>

  /Thomas

 • Drönarsöndag: Kyrka

  Kyrkor har ofta intressanta former sett ovanifrån. Här bidrar vägen till ytterligare en form.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro 2.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Mjau

  Katter är verkligen personligheter. Denna kattdam är lite udda, i mångt och mycket uppför hon sig mer som en hund. Hon går fot, hon är alltid i närheten, hon gillar inte att klättra och hon tigger precis som en hund.

  Jag ska berätta två fågelhistorier. En dag så kom katten och pratade mycket, varpå vi märkte att det var verkligen något hon ville så vi följde med. Då visade det sig att en fågelunge hade fastnat i stuprörets rensgaller. Istället för att äta upp den som en vanlig katt så hämtade hon hjälp. Udda för att vara en katt. Fågelungen fick vatten att dricka sedan återställdes den till sitt bo under en takpanna. Den överlevde och växte upp för vi såg den som "tonåring" senare med sina föräldrar.

  Andra historien är liknande. En dag så hade katten burit fram en fågel och lagt den vid min dotters fötter. Vi tänkte att nej, nu har hon tagit sin första fågel, men fågeln var helt oskadad förutom att den såg död ut. Min dotter lyfte upp den och kontrollerade den, inte minsta skada, och då vaknade den till och flög in i huset. Det var ett helt projekt att få ut den igen, men det lyckades. Fågeln hade tydligen flugit in i ett fönster och tuppat av. Katten tyckte det var konstigt att en fågel låg där så hon bar försiktigt fram den till närmaste människa för att få hjälp. Som sagt, det är en udda katt, men på ett positivt sätt. Precis som vi människor har olika personligheter så har även djur verkligen det.

  Bilden är tagen med Panasonic S1R + S 50/1,4, 1/1250s, f/1,4 och ISO 100.

  Se bilden i full upplösning >> 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

  /Thomas

 • PhotoExpo - Moderskeppet

  Vi är så glada att få meddela att Moderskeppet kommer att medverka under PhotoExpo 2019. Moderskeppet har en alldeles egen status när det gäller onlinekurser och stöd till dig som jobbar kreativt. Passa på att planera in ditt besök redan nu.

  Moderskeppet har en lång erfarenhet av att skapa innehållsrika och pedagogiska kurser.  Deras onlinekurser är mycket uppskattade och behandlar ämnen kring foto, video, bildbehandling och design. Det har hela 400 onlinekurser tillgängliga i sin portal idag. Under årets PhotoExpo kommer Moderskeppet att vara på plats med både föreläsningar och en monter där du kommer att ha möjlighet att träffa några av deras utbildare personligen. 

  Vi säger varmt välkommen både till Moderskeppet och till dig som besökare!

  Passa på att boka in ditt besök till PhotoExpo redan nu,
  lördagen den 26 oktober kl 10-16 håller vi öppet för dig!

  Läs mer här: PhotoExpo.

 • Canon EF 400/2,8 L IS III USM

  Test

  Idag släpper vi ett test av Canons EF 400/2,8 L-objektiv i version III. Objektivet är betydligt lättare och med en mer jämnfördelad vikt. Utöver testet kan du även se vår film med back stage-sekvenser från själva testet.

  Nu är testet klart av tredje generationen av Canons EF 400/2,8 L-objektiv. Nytt i version 3 är att den gått ner i vikt rätt rejält, från 3850 gram till 2840 gram, vilket faktiskt gör större skillnad än vad man kan tro vid handhållen plåtning. Som du redan förstått är det här ett riktigt läckert objektiv med ett flertal förbättringar. Vi är väldigt glada över att vi har fått möjlighet att titta lite närmare på det.  Du kan ta del av testet helt kostnadsfritt här hos oss på CyberPhoto och du kan även se lite bakom kulisserna från hur det faktiskt går till när Mats och Johannes testar produkter. Kolla in både test och vår färska testvideo via länken.   

  Läs hela testet här:  Canon EF 400/2,8 L IS III USM​- test

   

 • Träffa Martin från Panasonic i butiken

  Just nu kan du träffa Martin Wallgren i vår butik, han visar upp de nyheterna i Panasonics Lumix S serie. Om du inte hinner på förmiddagen så kom till kvällens event - Lumix on Tour i Umeå!

  Du är alltid välkommen att titta förbi vår butik. Idag har du som besöker oss möjlighet att träffa Martin Wallgren, produktspecialist från Panasonic. Martin har med sig de två senaste nyheterna Panasonic Lumix DC-S1  och Panasonic Lumix DC-S1R och ser fram emot att få svara på just dina frågor.

  Martin finns på plats mellan kl 10-11:30 i butiken men du kan även träffa honom ikväll på eventet Lumix on Tour. Där får du möjlighet att få en genomgång av Lumix S serien och även tillfälle att få möta fotograferna Jonas Borg och Robert Ungh som inbjuder till en inspirerande photowalk i den härliga umeåkvällen.

  Eventet startar kl 16 på Nolia och är kostnadsfritt!
  Du hittar anmälan här: Lumix on Tour i Umeå 2019 - anmälan
   

 • Fotohistoria: Dacora

  Dacora, en tillverkare av kameror som grundades 1946 och försvann 1972. Redan 1960 så hade Dacora tillverkat över 2 miljoner kameror. Det är många kameror det. Har du hört talas om Dacora? Inte många som har det, och det hade inte vi heller.

  Dacora är en mycket större kameratillverkare än många kan gissa. De tillverkade även kameror åt Porst, Ringfoto, Ferrania, Ilford och Lumière. Som sagt så redan 1960 så passerade de 2 miljoner tillverkade kameror och det är svårt att få en hel bild av företaget. Det grundades 1946 av Bernhard Dangelmaier i Reutlingen, Tyskland och hade namnet Dangelmeier & Co. 1954 byter de namn till DACO - Dangelmeier & Co. 1960 byter de namn till Kamerawerk Dangelmeier & Co. 1969 köptes de upp av Leach Relais und Elektronik GmbH och namnändrades till Dacora Kamerawerk GmbH. De kämpade med ekonomiska svårigheter och flyttade till München. 1972 köptes företaget av Josef Weber KG och flyttade till Nürnberg. Namnet ändrades till Dacora Kamerawerk Nürnberg GmbH. De började jobba med halvfärdiga produkter från München och återupptog produktionen i nya fabriken i Nürnberg. De skötte inte sin ekonomi och inom kort gick de i konkurs. Där tar historien slut för Dacora och de förvann in i kamerahistoriens dimma. 

  Förutom att de producerade kameror åt andra märken så sålde de en hel del kameror under eget namn:

  1949 Dacora Daco, använde 120-film
  1949 Dacora Daci svart, använde 120-film
  1950 Dacora Daco II, använde 120-film
  1951 Dacora Daci grön, använde 120-film, den på bilden från vår samling
  1951 Dacora Daci Royal, använde 120-film
  1952 Dacora 120, använde 120-film
  1953 Dacora, använde 120-film
  1953 Dacora I, använde 120-film
  1953 Dacora Subita, använde 120-film
  1953 Dacora II, använde 120-film
  1953 Dacora IIa, använde 120-film
  1953 Dacora Madison I, använde 120-film
  1953 Dacora Madison II, använde 120-film
  1954 Dacora Digna I 6x6, använde 120-film
  1954 Dacora Digna 6x6 Achromat, använde 120-film
  1954 Digna 6x6 Singlo, använde 120-film
  1954 Digna 6x6 Vario, använde 120-film
  1954 Digna 6x6 Pronto, använde 120-film
  1954 Dacora Digna, använde 120-film
  1955 Dacora Digna 6x6 synchro-flash, använde 120-film
  1955 Dacora Record Royal, använde 120-film
  1955 Dacora Dignette Pronto använde 135-film
  1956 Dacora Color-Digna I 6x6, använde 120-film
  1956 Dacora Super Dignette, Prontor-SVS, använde 135-film
  1958 Dacora Super Dignette Vario-LK, använde 135-film
  1958 Dacora Super Dignette Pronto-LK, använde 135-film
  1958 Dacora Dignette Pronto (2), använde 135-film
  1959 Dacora Dignette Vario, använde 135-film
  1959 Dacora-matic, använde 135-film
  1960 Dacora-matic 4D, använde 135-film
  1960 Dacora Dignette Vario (2), använde 135-film
  1960 Dacora-Matic 4D, använde 135-film
  1960 Dacora Digna 44, använde 127-film
  1960 Dacora Dignette E-M, använde 135-film
  1962 Dacora Dignette Pronto (3), använde 135-film
  1962 Dacora CC / Cassar, använde 135-film
  1962 Dacora Super Dignette E-B, använde 135-film
  1962 Dacora CC / Ysarex, använde 135-film
  1962 Dacora Dignette E-M (2), använde 135-film
  1963 Dacora Dignette L, använde 135-film
  1963 Dacora Dignette S-L, använde 135-film
  1963 Dacora Dignette I, använde 135-film
  1963 Dacora 66, använde 120-film
  1963 Dacora Dignette IL, använde 135-film
  1963 Dacora Super Dignette Prontor 500 LK, använde 135-film
  1964 Dacora D 101 Rapid, använde Rapid-film
  1964 Dacora D 101 F Rapid, använde Rapid-film
  1964 Dacora D 202 Rapid, använde Rapid-film
  1964 Dacora D 303 Rapid, använde Rapid-film
  1965 Dacora D 404 Rapid, använde Rapid-film
  1966 Dacora Dignette F, använde 135-film
  1966 Dacora Instacora-F, använde 126-film
  1966 Dacora Instacora-R, använde 126-film
  1966 Dacora Instacora-E (V1), använde 126-film
  1966 Dacora Instacora-E (V2), använde 126-film
  1967 Dacora Dignette 300, använde 135-film
  1967 Dacora Dignette 300 SL, använde 135-film
  1967 Dacora Super Dignette Electric-CR, använde 135-film
  1967 Dacora Super Dignette Electric-L, använde 135-film
  1967 Dacora Super Dignette Electric-S, använde 135-film
  1967 Dacora Super Dignette Electric-SR, använde 135-film
  1968 Dacora Electronic Instapack, använde 126-film
  1968 Dacora Universa Instapak, använde 126-film Fanns i många varianter.
  1969 Dacora Super Dignette 300 L, använde 135-film
  ​1969 Dacora Super Dignette 500 SR, använde 135-film
  1970 Dacora Universa, använde 135-film
  1970 Dacora 35 CB, använde 135-film
  1970 Dacora 35 CC, använde 135-film
  1970 Dacora Dignette 300 L, använde 135-film
  1970 Dacora Dignette 300 SL, använde 135-film
  1970 Dacora 35 L med selen-cell, använde 135-film
  ​1971 Dacora 35 R, använde 135-film
  1971 Dacora 35 L med CdS-cell, använde 135-film
  1971 Dacora 35 LK, använde 135-film
  1971 Dacora Dignette 300 EB , använde 135-film

  Dacora är inte så populär som samlarkamera då de tillverkade stora mängder av relativt billiga kameror. Vi har en Dacora Daci i grön i vår samling och det är en av de snyggaste Dacora-kamerorna. Daci finns även i andra snygga färger som röd, blå och svart. De vanliga kamerorna ligger på typ 100-500kr och Daci på några hundra kronor till. En Daci på ebay låg på hela 1900kr vilket är ett galet överpris.

  Du kan se 6 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Nyhet! Canon lanserar 85mm

  Nyhet

  Canon lanserar ett nytt objektiv officiellt och det är RF 85mm F/1,2L USM till det nya spegelfria systemet. Canon har redan skvallrat om detta och fem andra objektiv som ska lanseras under 2019 och nu är det dags. Leveranserna påbörjas redan i juni så det är snabba puckar...

  Det kommer ett till 85mm senare under året med tillägget DS som står för defocus smoothing, en snyggare oskärpa i praktiken. Övriga nya objektiv sägs vara på gång också så alla EOS R och RP-användare har en hel del att se fram emot under året! Ringformad ultraljudsmotor för snabb och exakt fokusering och högsta uppmätta förutsättningarna för hög upplösning enligt Canon själva. 13 element i 9 grupper, kontrollring med programmerbar funktion, 9-bladig bländare med minsta bländare på 16, 82mm filterdiameter och 1195gr i vikt. Pris ca 33000kr inkl moms.

 • Test: Nikon Nikkor Z 24-70/2,8 S

  Test

  Nikon Z-serie har blivit en populär kameraserie och en bra start för Nikons spegelfria system. Vi har testat nya normalzoomen 24-70mm med ljusstyrka f/2,8 för att se hur den står sig mot de varianter med F-fattning som lanserats genom åren. Mats har lagt vantarna på ett exemplar och du kan läsa resultat nu!

  Mats skriver: Objektivet är gediget byggt för professionell användning och självklart vädertätat för att kunna användas vid sämre förhållanden. Frontlinsen är också fluorbehandlad för att underlätta rengöring. Nikon Z 24-70/2,8 S har ett helt nytt multifokuseringssystem som består av två AF-enheter som är exakt synkroniserade för att ge en snabbare och mer exakt autofokusering, och tack vare deras Stepping Motor fungerar det utmärkt för både stillbilder och video.

  Läs mer här: Nikon Nikkor Z 24-70/2,8 S test

 • Plötsligt händer det...

  Nej, ingen av oss har vunnit en lottovinst men ibland händer det att man får en fråga om något som är extra roligt att fotografera och en bil som man själv bara kan drömma om är den du ser på bilden, Lamborghini Aventador med 700hk och V12 - häftigt!

  Det går just nu en trend bland influencers att klippa in sig själva i bilder som om de besökt Umeå och Väven är en plats många väljer att ha i sina bilder då den sticker ut, oavsett vad man tycker om själva arkitekturen. Vad passar bättre som bakgrund till en vit och svart Aventador än just Väven? Vi slapp klippa in bilen utan var på plats IRL - som du ser på bilden. Eftersom solen sken för fullt och det inte fanns några alternativ valde jag att underexponera rätt mycket och att fotografera mellan husen där en del reflektioner från ena fasaden skapar liv och mönster i bakgrunden men man slipper direkt solljus. Här är en skyndsamt tagen bild på en häftig bil på en häftig plats. Just nu kryper det fram sportbilar vilket är extra kul om man gillar både fotografering och bilar. Kamera som användes är Nikon D5 och objektivet är det nyaste 24-70mm till F-fattning.

 • Fototips: Lämna öppet!

  De flesta har någon gång i all hast ryckt med sig kameran och sedan upptäckt att kameran saknar minneskort eller batteri, eller i värsta fall båda två.

  Vårt tips i dag är att när du tar ut minneskortet för att ladda över bilderna till datorn, så lämna minneskortsluckan öppen. Om du då tar kameran för att fotografera så upptäcker du att luckan är öppen och inser att du behöver stoppa tillbaka minneskortet.

  Samma princip gäller när du laddar batteriet. Lämna batteriluckan öppen.

  Många av oss har också extra minneskort liggande i fotoväskan och ett billigt "nödkort" i bilen. Det är ju också att det ska finnas plats på kortet, inte bara att man har det med sig.

  Ta många bilder i många vinklar och när du tycker att du har en perfekt komposition, så zooma ut lite eller ta något steg bakåt och ta en bild till. Det går alltid att beskära men aldrig få med mer på bilden. Lycka till där ute!

 • Tävla om Optech!

  Optech är ett favoritmärke för oss sen många år tack vare de kameraremmar som de tillverkar. Bra kvalitet, oslagbar bekvämlighet och mycket tilltalande priser. Nu kan du vinna en Optech Fashion Strap - varje vardag tom 31 maj!

  Har du Instagram? Leta upp Optech Sverige där du hittar tävlingen där man har chansen (varje vardag!) att vinna en kamerarem genom att delta med de bilder som du har på ditt konto. Temat är Natur och du tolkar temat helt fritt - läs mer på Instagram. När det gäller remmarna är det läge att kika på en Optech om du tycker att den vanliga remmen skaver eller att kameran känns tung och klumpig. Vi använder Optech och gillar dessa sen mååånga år. Vi kan gå i god för att det är ett mycket bra köp. 

  Läs mer om Optech här:  OPTECH USA 

 • Test: Canon EF 600/4,0 L IS III USM

  Test

  Vi släpper test på en av marknadens häftigaste objektiv, Canons finfina 600mm som sen en tid tillbaka finns i version III. Det är en dyr, tung och klumpig pjäs men varje gång man använder den påminns man om hur bra objektiv Canon kan bygga. Blir du sugen? Kontakta oss för en bra finansieringslösning!

  Mats skriver: Nytt i version 3 är att den gått ner i vikt från 3,92 kg till 3,05 kg, vilket faktiskt gör större skillnad än vad man kan tro vid handhållen plåtning. Givetvis kännbart också när man bär omkring på objektivet. Canon har även fördelat om linserna i optiken för att skapa en jämnare viktfördelning, vilket innebär att objektivet blivit mindre framtungt jämfört med tidigare versioner och balansen har förbättrats markant. Bildstabiliseringen är också förbättrad med ett steg extra, 5 steg istället för 4 som i tidigare version, och är man rejält stadig på handen är det faktiskt inte omöjligt med närmare 5,5-6 steg.

  Läs hela testet här:  Canon EF 600/4,0 L IS III USM test

 • Fototips: Håll rätt!

  Självklart har du din fria vilja att hålla kameran hur du vill, men vi verkligen uppmuntra dig att hålla den "rätt". Kanske lite väl grundläggande för de flesta, men alla har inte fått lära sig detta.

  Det handlar om att få bättre bilder. Håller du rätt så blir kameran betydligt stabilare och du får skarpare bilder.

  Sätt vänster hand under objektivet med tummen åt vänster och ta gärna stöd med armbågen mot din mage/bröstkorg. Nu blir det riktigt stabilt.

  Vi kan smyga in ett tips till. En generell regel är att du på fri hand inte ska understiga den exponeringstid som motsvarar den brännvidd du använder. Dvs gå inte under 1/60s ifall du använder en 60mm optik, och inte under 1/250s om du använder 250mm, osv. Vissa är stabilare på handen medan andra är mindre stabila, men detta är en bra riktlinje. Med inbyggd bildstabilisering så kan du självklart hålla på längre exponeringstid.

  Nu är det bara att fylla minneskortet med skarpa bilder. Lycka till!

 • Drönarsöndag: Kollaps

  Ladan som inte överlevde vintern. Det hade varit roligare att skriva att DJI Hellfire Rocket funkar bra även med Mavic Pro.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Banalt vackert

  En solnedgång kan vara ett för enkelt motiv eller lite väl kliché enligt många men ibland finns det något i en "enkel" bild som gör att man blir intresserade av den...

  I måndags så var vi några killar som var ute och fotograferade längs kusten och när solen gått ner så började den på att lysa upp molnen och det blev alldeles för vackert för att inte ta en bild, eller två, eller tjugotre.

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 23/4 R LM WR, f/8, 1/60s och ISO 160.

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  Vill du ha lite mer helgläsning så kan vi även tipsa om senaste inäggen i Captain´s log:
  Canon FDn 50/1,4
  Soligor C/D 135/2,8
  Formlula 5 135/2,8
  Minolta MDn 50/1,7

  /Thomas

 • Umeå: Lumix On Tour 2019

  Lumix On Tour kommer till Umeå och du kan medverka helt utan kostnad tillsammans med fotograferna Robert Ungh och Jonas Borg! Välkommen att anmäla dig - det är ett begränsat antal platser så anmäl dig nu! Inspiration och kunskap på toppnivå helt utan kostnad, vem vill missa det?

  Datumet är 9 maj och platsen är Nolia, Umeå. Om du är intresserad av fotografering och uppskattar att lära dig mer och nyfiken på att testa fullformat så är det här något för dig. Du anmäler dig via länken nedan. Välkommen!

  Anmäl dig här:  LUMIX ON TOUR UMEÅ 2019

 • Fotohistoria: Formula 5

  Formula 5 är inte det mest kända objektivmärket och jag gissar att det är liknande Soligor, fast ett betydligt mindre företag. De köper objektiv från en eller flera fabriker som de sedan sätter sitt namn på. Många kedjor och distributörer gjorde så på 60-80-talet.

  Enda ledtråden är "Made in Japan". Det finns inte mycket information att tillgå men jag gissar att Formula 5 tillverkades av Eyemik Mitake Optical Co Ltd. De fanns till de flesta kamerafattningar, även till något så udda som Rolleiflex.

  De Formula 5 objekitv som jag känner till är: 24/2,5, 28/2,8, 28/2,0, 35/1,8, 35/2,8, 135/2,8, 135/1,8, 200/3,5, 300/5,6, 400/6,3, 40-90/3,5, 60-150/4, 75-205/3,5, 80-200/4,5, 80-205/4,5 och 85-210/4,5.

  Hur som helst så har vi ett Formula 5 135/2,8 i vår samling. Det är typ okej rent mekaniskt. Fokuseringen löper jämnt och fint, vilket är imponerande med tanke på dess ålder. Bländarringen löper lite för lätt men fungerar.. Bländarbladen är rena och löper perfekt. Den är antireflexbehandlad men verkar inte vara bästa sorten då man ser en hel del reflexer i optiken.

  Vi har testat Formula 5 135/2,8, klicka här för att läsa mer >>

  Formula 5 objektiv ligger ofta kring 300-500kr för de flseta gluggar men två sticker ut och det är 35/1,8 och 135/1,8 som ligger kring 2500-3500kr, vilket de inte alls är värda, varken som samlarobjekt eller som bruksoptik.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

   

 • Tävling: Sommartävling 2019

  Nu kör vi igång sommartävlingen 2019 med temat Sverige och en fri tolkning av temat för dig som fotograf och tävlande. Läs igenom reglerna och se till att vara med så har du chansen att vinna bland priser värde ca 45000:- för de tre som tar sig till pallplats. Lycka till och välkommen att tävla!

  Temat är Sverige och det är fri tolkning av temat. Man får delta med ett (1) bidrag per tävlande. Du måste ha tagit bilden själv. Fri efterbearbetning men alla delar av bilden måste vara delar av dina egna bilder. Bidraget skickas in per mail till blogg@cyberphoto.se som JPG och minst 1024 pixlar bredd samt max 3 MB i filstorlek. Bilden ska BIFOGAS i mailet, ej länkas till molnfunktion eller komprimeras. Bidrag som inte uppfyller detta raderas. Vi förbehåller oss endast rätten att presentera bidraget i samband med tävlingen, inget annat. Inga bidrag delas till tredje part. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren, juryns beslut kan ej överklagas och släkt, familj samt nära vänner till medarbetare på Sony eller CyberPhoto får ej delta. Förstapris är ett Sony A7 III kamerahus, andrapris ett A6500 kamerahus och som tredjepris vinner man en Sony RX100 VI. Totalt värde ca 45000kr.  Tävlingsperiod 1 maj - 31 juli 2019.

 • Irix i rymden!

  Irix är en objektivtillverkare som blandar hög kvalitet med snygg design, nu har de utvecklat ett objektiv till en nanosatelit som ska gå i omlopp runt jorden. Den kallas Irix 300SR.

  Irix 300SR är designad och byggd i Irix R&D center i Krakow tillsammans med tillverkaren av sateliten, SatRevoution som också befinner sig i polen. Den är designad helt utifrån NASAs riktlinjer för rymdskepp i teknologi och material. Objektivet har en brännvidd på 300mm och har en fast bländare på f/5,6.

  Sateliten är modulär och kan ta sensorer upp till 35MP och under tester i labratorium här nere på jorden ska Irix 300SR göra det möjligt att ta högupplösta bilder av jordens yta.

  Den 17 April 2019 skickades den första sateliten upp med Irix 300SR och tack vare extensiva tester av NASA höll objektivet uppskjutningen och ska nu vara i händerna hos de som befinner sig på Internationella rymdstationen ISS för att senare släppas ut och cirkulera runt jorden.

  Se vårt sortiment här: Irix

 • Test: Voigtländer Nokton 40/1,2

  Test

  Vi testar Voigtländers Nokton 40mm för Sony E och du kan läsa hela testet hos oss, helt utan kostnad eller inloggning. Manuell fokus är charmigt och klassiskt och vi gillar känslan. Hur presterar den?

  Mats skriver: Voigtländer Nokton 40/1,2 är en välbyggd och skarp 40mm normaloptik med mycket hög ljusstyrka på f/1,2 för Sonys spegelfria kameror med E-fattning. Passar både fullformatskameror och APS-C-modeller, och ger en motsvarande bildvinkel på 60mm brännvidd för den mindre APS-sensorn.

  Läs hela testet här: Voigtländer Nokton 40/1,2 test

 • Teknik: Femaxlad bildstabilisering

  Femaxlad bildstabilisering är en egenskap som finns hos nyare spegellösa systemkameror. En funktion som är uppskattad av många men hur fungerar det egentligen?

  Denna typ av stabilisering är sensorbaserad och sitter därför i kameran. Det är en mekanik som sitter bakom sensorn och rör den i fem olika led för att kompensera mot skakningar när du håller kameran på fri hand. Denna funktion blir extra nödvändig vid låga ljusförhållanden då kameran behöver en längre slutartid för att få en korrekt exponerad bild och då behöver kameran vara stilla längre för att inte få skakningsoskärpa i bilden.

  De fem axlar som stabiliseras är:

    X
    Y
    Yaw
    Pitch
    Roll

  X och Y stabiliserar raka rörelser vågrätt och lodrätt. Yaw och Pitch stabiliserar vinklad rörelse höger/vänster och upp/ned. Roll stabiliserar en rullande rörelse åt höger och vänster. Se bilden för att lättare förstå.

  Stabilisering i objektiv har funnits länge och kan vara ett mycket bra hjälpmedel, men det är inte alla objektiv som har stabilisering då det kräver mycket plats och gör objektivet dyrare. När du har sensorbaserad stabilisering så stabiliseras alla bilder oavsett vilket objektiv du har och vissa tillverkare får stabilisering i kameran och objektivet jobba tillsammans för att ge ännu bättre resultat.

  Här är några kameror som använder sig av femaxlad bildstabilisering:

  Sony A7 III
  Pansonic GH5
  Olympus E-M1 Mark II
  Nikon Z6
  Panasonic S1

 • Drönarsöndag: Ödehus

  När ett hus överges så tar det inte många år förrän naturen tar igen gårdsplanen. Man kan inte se huset i marknivå förrän man är någon meter ifrån. Drönaren däremot ser taket direkt i den täta vegetationen.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Ödehus

  Detta är mitt favoritödehus. Kan man ha ett sådant? Klart att man kan!

  Jag tycker det är väldigt vackert och tur nog så är det inte vandaliserat alls. Fast det kanske inte beror så mycket på tur. Det vaktas av någon närboende dam som kommer med bestämda steg och hund så fort någon är där. Bra att någon inte skadar huset men damen i fråga skulle kunna vara lite trevligare. Ägaren bor i USA sedan en lång tid.

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 250/4 R LM OIS WR, f/4, 1/640s och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

 • Test: Panasonic Lumix S 50/1,4

  Test

  Panasonics nya S kameror har visat sig vara riktigt bra och nu har Mats testat nya Lumix S 50/1,4. Enligt honom en av de skarpaste 50mm objektiven som finns på marknaden och ett måste för dig med en S1R.

  Mats skriver: Högpresterande, fast normaloptik för Panasonics S-system. Mycket högupplöst optik med hög skärpa och detaljåtergivning från bildens mitt och ända ut i kanterna. Mjuk avtoning mellan områden i fokus och områden utanför fokus, samt mjuk teckning av ljuspunkter/motivdelar utanför fokus, så kallad bokeh.

  Läs hela testet här: Panasonic Lumix S 50/1,4

 • Tamron lanserar!

  Nyhet

  Idag lanserar tamron ett helt nytt zoomobjektiv, Tamron AF 35-150/2,8-4 Di VC USD. Ett spännande objektiv som ger mer räckvidd än de populära 24-70 eller 24-105 utan att höja bländarvärdet.

  Tamrons nya objektiv har en mycket användbar brännvidd på 35-150mm och lyckas samtidigt ha en god ljusstyrka på f/2,8-4. Den har även bildstabilisering, snabb, tyst autofokus och har en vädertätad design. Objektivet är anpassat för fullformat men fungerar även på kameror med APS-C sensorer och ger då ett omfång på 53-225mm för Nikon och 56-240mm för Canon.

  Objektivet är kompatibelt med Tamron Tap-in Console som innehåller en USB-port för datoranslutning. Med hjälp av detta kan du själv uppdatera objektivets firmware och finjustera dess autofokus och bildstabilisering.

  Alla dessa egenskaper gör detta objektiv till ett av de mest användbara objektiven på markanden. Vi kommer med ett test på objektivet så snart vi kan. Detta kan bli ett riktigt populärt objektiv bland många fotografer då den täcker ett väldigt stort användningsområde.

  Objektivet kommer i två fattningar Nikon F och Canon EF läs mer och beställ här: 

  Tamron AF 35-150/2,8-4 Di VC USD, för Nikon F
  Tamron AF 35-150/2,8-4 Di VC USD, för Canon EF

 • Fotohistoria: Praktica B-objektiv

  Praktica var först med att ha en elektrisk överföring av bländarvärdet till kamerahuset. Prakticas B-kameror var klart billigare än sina japanska motsvarigheter och så även objektiven. Och, ja, de var också oftast sämre.

  Innan vi börjar så tar vi en kort sammanfattning av Prakticas historia. Praktica, Praktinar, Pentacon, Hanimex, Zeiss Jena, Meyer, Pentina, Exakta, Exa, Belca, Altissa, Welta, KW och Jenaflex. Ja, det är många namn vi behöver få koll på för att förstå hur allt hänger ihop. Historien börjar på flera ställen för att sedan samlas under ett namn. Man kan säga att det är åtta olika företag som 1959 samlas under namnet VEB Kamera- und Kinowerke Dresden. Dessa åtta företag kommer från ett gäng andra företag och bara Zeiss Ikon AG har ett 20-tal företag i sin historia, en historia som började redan 1862. Så vi lämnar alla dessa detaljer och summerar att alla dessa kameror och varumärken, utom Hanimex, som vi nämnde i början hamnar till slut under samma tak.

  1964 bytte företaget namn till VEB Pentacon Dresden och 1968 blev namnet Kombinat VEB Pentacon Dresden. 1985 inkorporerads de i Kombinat VEB Carl Zeiss Jena. Namnet Pentacon kommer från PENTAprism CONtax. VEB står för Volkseigener Betrieb vilket står för typ folkägt företag. VEB Zeiss Ikon fick nämligen inte längre använda namnet Contax, så Contax D fick exportnamnet Pentacon. Även om Pentacon tillverkade både militär utrustning, laboratorieutrustning och framkallningsmaskiner så hade de svårt med lönsamheten och 1990 började likvidation och 30 juni 1991 tillverkades sista kameran i Dresdenfabriken, de hade då 3331 anställda, och dagen efter var de bara 232. Efter konkursen så köptes delar upp och det nya Pentacon GmbH äger namnen Praktica, Exakta och Schneider Dresden.

  Hanimex var en importör av fotografisk utrustning i Australien och Nya Zeeland. De satte sitt namn, Hanimex, på vissa Prakticakameror när de distribuerades. Så av den anledningen kan du hitta Hanimexkameror som är identiska med Praktica. Hanimex gjorde likadant med många andra tillverkare också. 1985 Hanimex köpte Vivitar, 1989 såldes Hanimex till Gestetner, som senare bytte namn till NRG Overseas Investment, 1996 såldes det till Ricoh, och 2004 köpte Fujifilm Hanimexdelen av dem och det är nu Fujifilm som har rättigheten till namnet Hanimex, men de använder det inte. Praktica såldes också under namnet Revue, ett namn som användes av den tyska postorderfirman Quelle.

  Namnet Meyer Optik Görlitz uppstod 1896, och införlivades i östtyska VEB och efter 1971 användes inte nmanet längre, men återuppstod 2014 genom Kickstarter men brakade ihop 2018. Jag nämner detta för namnet Mayer-Optik-Görlitz användes på ett fåtal "Prakticar" 28/2,8. 

  Praktica var den tillverkare som höll fast vid M42-gängan längst och sista Praktica-modellen med M42 släpptes så sent som 1985 och det var Praktica MTL5B. Hur som helst så lanserade Praktica B200 redan 1979 och den hade Praktica B-bajonett och för att göra historien mer komplett så tittar vi på hela Praktica B-objektivsortimentet. Man kan säga att det fanns fyra serier av objektiv till Praktica B.

  Först har vi Pentacon Prakticar, och de tillverkades i Östtyskland: 28/2,8, 50/1,8, 2,4/50, 135/2,8, 200/4 och 500/5,6. Det är fyra av dessa som vi har testat.

  Sedan har vi Carl Zeiss Jena Prakticar som också var tillverkade i Östtyskland: 20/2,8, 28/2,4, 35/2,4, 50/1,4, 50/1,8, 50/2,8, 80, 1,8, 135/3,5, 200/2,8, 300/4, 35-70/2,7-3,5 och 80-200/4.

  En serie zoomar var tillverkade av Samyang i Korea: 18-28/4-4,5, 28-70/3,5-4,5, 28-200/4-5,6, 35-70/3,5-4,5, 70-210/4-5,6, och 75-300/4-5,6.

  En annan serie zomar var tillverkade av Sigma, Cosina och Cimko i Japan: 35-70/2,8-4, 55-200/4-5,6, 70-210/4,5 och 80-200/4,5-5,6.

  Läs testen på Pentacon Prakticar 28/2,8 >>

  Läs testen på Pentacon Prakticar 50/2,4 >>

  Läs testen på Pentacon Prakticar 50/1,8 >>

  Läs testen på Pentacon Prakticar 135/2,8 >>

  Generellt så är värdet på samtliga Praktica B-objektiv väldigt lågt. De flesta är inte speciellt optiskt bra, de är ofta mekaniskt undermåliga och det finns få adaptrar till den fattningen. Men kolla gärna på de tester vi gjort så får du ett bättre grepp om vad desssa objekitv presterar. 

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

 • Testa Panasonic Lumix S serie hands on

  Den 9/5 bjuder vi in dig att testa Panasonics nya Lumix S serie tillsammans med fotograferna Jonas Borg och Robert Ungh. 

  Vi börjar kvällen med en genomgång av Lumix S serien och sedan tar Jonas och Robert med er på en fotowalk där du kan testa kamerorna och utvalda tillbehör. Under kvällen finns det även möjlighet att testa andra produkter från Panasonic. Eventet sker med utgångspunkt Nolia (konferensrum Miskovsky).

  Program:

  16:00 - 17:00 Genomgång av Lumix S med Martin Wallgren från Panasonic

  ca 17:15 - 19:15 Fotowalk med Jonas Borg och Robert Ungh

  Har du frågor om eventet så är du välkommen att mejla oss på kurs@cyberphoto.se

  Anmäl dig till eventet här: https://forms.gle/vW7XQhhDph5UksvC6

 • Nikon presenterar!

  Nyhet

  Nikon presenterar idag en ny version av deras minsta undervattenskamera. Perfekt till alla som har bokat sommarresor och är sugen på fota och filma under vatten. Den kommer i blå, orange och vit, men även några nya roliga färger som resort och blommor.

  Denna nya kamera är gjord för dig som vill kunna ta med en trevlig liten kamera på semestern och fota era minnen både över och under vattnet. Den är vattentät ned till 10 meter, köldtålig ned till -10°C och stöttålig vid fall upp till 1,8 meter vilket gör detta till en trevlig semesterkamera. Fokus med kameran är också att den ska vara mycket lättanvänd och därför har Nikon satt mycket tid till att göra kameran användarvänlig för alla.

  Självklart har kameran Wifi & Bluetooth som låter dig föra över bilder och film direkt till mobilen för att lägga ut på sociala medier när du ligger på stranden.

  Läs mer om kameran här: Nikon CoolPix W150 resort

 • Test: Canon EF 70-200/2,8L IS III USM

  Test

  Nu har Mats testat nyaste versionen av Canons populäraste objektiv, Canon EF 70-200/2,8L IS III USM. Ett telezoom som finns i nästan alla fotografers väska och en absolut favorit för många.

  Mats skriver: Canon fräschar upp sin redan mycket högpresterande 70-200/2,8L IS II med den senaste tekniken i fråga om antireflexbehandlingar och skyddande ytskikt.Konstruktionen är i grunden nära nog identisk med föregångaren sett till optik och mekanik - samma linsuppsättning och samma bildstabilisering. Men med den nya antireflexbehandlingen ASC (Air Sphere Coating), och förbättrad Super Spectra-behandling, lyfter man prestandan ytterligare ett steg, speciellt i situationer med besvärligt motljus/sidljus. Canon EF 70-200mm F/2,8L IS III USM är en mycket ljusstark, medellång telezoom är optimal för sportfoto, konsertbilder, djur & natur samt porträttfotografering.

  Läs hela testet här: Canon EF 70-200/2,8L IS III USM

 • Drönarsöndag: Älgtjur

  Det är inte varje dag man stöter på en ståtlig älgtjur. Bilden är kraftigt beskuren.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Fuktigt

  Bangkoks kanaler är en udda plats. Många hus är fallfärdiga, mycket skräp i vattnet och elstolpar som ser ut att falla när som helst.

  Jag gjorde ett kort besök i Bangkok med Sony och en av dagarna hade vi en photoshoot i form av sightseeing på en sån där smal båt med en bilmotor där bak, de kallas longtail. Det var fascinerande att åka genom kanaler och floder och se den delen av Bangkok.

  Den bild du ser är tagen med Sony A7R III + GM 24-70/2,8, 34mm, f/5,6, 1/500s och ISO 100. Den är tagen från en gungande båt under färd så skärpan är nog inte helt perfekt. En bild kan vara värd att se även om den inte är tekniskt perfekt.

  Klicka här för att se större bild >>

  Klicka här för att se alla bilder från resan >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

 • Uppdatering till Canon EOS R

  Canon släpper idag en efterlängtad uppdatering till sin spegellösa EOS R som förbättrar delar av autofokusen.

  Nya uppdateringen ger dig möjlighet att använda ögonautofokus med Servo AF i stillbilder men även i video oavsett inställning för filmservo AF.

  Liten AF-ramstorlek får även stöd för att använda Servo AF i stillbilder och även i video oavsätt filmservo AF

  En trevlig uppdatering som många EOS R användare har längtat efter. Vi rekommenderar att uppdatera din kamera på en gång  Detta är version 1.2.0 och du laddar ner uppdateringen på Canons hemsida.

  Läs mer om kameran här: Canon EOS R

 • Fotohistoria: Fujica AZ-1, Zoomkameran

  Fujica AZ-1 var först och sist. Det var den första systemkameran som såldes i paket med en zoomoptik. Därför har den en tydlig plats i fotohistorien. AZ-1 var Fujis sista M42-modell.

  Året var 1978 när Fujica AZ-1 släpptes ut på marknaden. Fujica AZ-1 bygger på samma konstruktion som den tidigare Fujica ST901. Det var Fujis sista modell med M42-gänga, om man inte vill räkna ST605 II som släpptes 1979 men den var mer en version av en modell än en egen modell. Det beror på hur man ser det. Även om AZ-1 hade modern elektronik med lysdioder, så var den rätt omodern i övrigt och hade ingen större framgång, och 1979 släpper Fuji sin Fujica AX-serie som då är helt modern till både elektronik och utseende. Det var också slutet på M42-eran då AX-serie hade en helt ny bajonett.

  Fujica AZ-1 hade tidsautomatik samt fyra menaulle och mekaniska tider nämligen 1/1000s, 1/250s, 1/60s (synk) och B. AZ-1 hade måtten 133 x 87.5 x 50.5mm och vägde 580g. Fujica AZ-1 marknadsfördes som som zoomkameran och såldes då med en Fujinon-Z 43-75mm f/3,5-4,5, en optik med 7 element i 7 grupper. Vi har inte testat den men kan ändå säga att den var inte bra för det fanns inga bra zoomar alls på den tiden. Inga. Den såldes också i paket med 50/1,4 eller 55/1,8. Det sitter en 35/2,8 på vår AZ-1 och det är det mycket bra objektiv.

  Vi har även något så unikt som en svensk säljbroschyr på Fujica AZ-1, klicka här för att läsa den >>

  Vill du läsa mer om Fujica ST901 så klicka här >>

  Du kan se sju bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Fujifilm uppdaterar X-T3

  Fujifilm släpper nu en uppdatering till din X-T3 som ger snabbare och stabilare autofokus. Detta är Version 3.00.

  Denna uppdatering förbättrar ansikt/ögon-autofokus i både hastighet och träffsäkerhet, detta gäller både foto och video. Förmågan att hitta ett ansikte på långt håll har förbättrats med 30% och om något kommer ivägen för ansiktet har den lättare att snabbt hitta fokus igen.

  Pekskärmen får nu fler funktioner för mer intuitiv användning. Observera att från och med denna uppdatering kommer dessa funktioner vara avstängda och du måste själv aktivera de.

  Denna uppdatering går att göra med telefonen via Fujifilms app.

  Läs mer om kameran: Fujifilm X-T3

 • Test: Samyang AF 85/1,4 FE

  Test

  Mats har varit ute och testat nya Samyang AF 85/1,4 FE. Ett mycket prisvärt objektiv som ger en bra bildkvalitet till ett relativt lågt pris. Samyang visar återigen att bra inte alltid måste betyda dyrt. Detta objektiv tillsammans med en Sony A7 III blir en mycket prisvärd kombo.

  Mats skriver: Samyang har designat en helt ny, högpresterande 85/1,4 med autofokus, som än så länge endast finns för Sonys E-fattning. Att Samyang kan bygga optik vet vi redan och i detta fall har de lyckats matcha toppskiktet av objektiv till moderna, högupplösta fullformatskameror. Redan på f/1,4 är centrumskärpan mycket bra, och nedbländad några enstaka steg extremt bra.

  Läs hela testet här: Samyang AF 85/1,4 FE, för Sony E-fattning test

 • Sony uppdaterar A7 III och A7R III

  Nyhet

  Sony släpper nu en uppdatering till A7 III och A7R III användare. En spännande uppdatering som tar autofokusprestanda till en ny nivå!

  Sony har den absolut bästa motivföljande autofokusen i dagsläget och med denna uppdatering blir den ännu bättre. De har ökat träffsäkerheten och snabbheten i alla fokuslägen men har även gjort det möjligt få kontinuerlig ögon-autofokus på djur, vilket ingen annan tillverkare har, förutom nu Sony! Med nya uppdateringen kan du även välja vilket öga, höger eller vänster den ska prioritera.

  Läs mer om dessa kameror här:

  Sony A7 III kamerahus
  Sony A7R III kamerahus

 • Drönarsöndag: Splash

  Fuktigt efter vägarna. Denna bild är hopsatt av två bilder av flera anledningar. En bild där bilen kör genom vattenpölen och en bild där bilen står stilla med personerna liggandes baktill. Sammansatta blev bilderna till en kul bild där ingen blev blöt och ingen utsattes för fara, samt att bilen blev skarp.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Fzzzzt

  Fzzzzt borde vara ljudet från någon elkoppling någon gång i det Thailändska elnätet. Efterföljt av sprutande gnistor.

  Jag gjorde ett kort besök i Bangkok med Sony och en av dagarna hade vi en photoshoot i form av sightseeing på en sån där smal båt med en bilmotor där bak, de kallas longtail, med Tuk-tuk, färja och till fots.

  När vi vandrade genom delar Bangkok så var jag lika fascinerad av deras elnät som av alla byggnader, gatukök, affärer och allt tumult. Hela elnätet ser ut som en katastrof, ett totalt kaos med många udda lösningar med eltejp och snören. Jag tog ett gäng bilder av hur de dragit kablar på alla möjliga och omöjliga sätt. Jag valde ut denna bild av ren slump då det var svårt att avgöra vilken bild som beskriver situationen bäst. Konstigt nog så verkar det mesta fungera. Detta är kanske inte den vanligaste turistbilden men det är av de saker som satte sig i mitt minne efter denna resa.

  Det låter säkert spännande att resa till Bangkok och det var trevligt att både få se Bangkok som stad och få besöka Sonys fabrik, men dessa affärsresor är ofta ganska hårda. Det trevliga sällskapet och den goda maten hjälpte att göra resan värd ansträngningen. Det tog 10 timmar att resa dit och väl framme så var det redan nästa dag och även om det fanns möjlighet till en tupplur så låg man redan rejält minus i sömn. Middag sent på kvällen och sedan upp i ottan för fabriksbesök. Blev kanske 4 timmars sömn. Nästa dag upp tidigt för sightseeing och sedan middag till framåt midnatt. Dag tre upp 05.00 för att åka taxi till flyget så typ 4 timmar sömn igen. Självklart var planet försenat samt att det blev 2 timmars extra flygning på grund av att Pakistan och Indien fått för sig att skjuta ner varandras flygplan. Så 13 timmar hopklämd på flyget, landar över en timme efter anslutningsflyget lyft. Som tur var så fanns det senare flyg att ta sig hem till trygga norrland. 

  Den bild du ser är tagen med Sony A7R III + GM 24-70/2,8, 39mm, f/8, 1/60s och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  Klicka här för att se alla bilder från resan >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

   

 • CyberPhoto - Årets e-handlare 2019 Foto & Video

  Vi har vunnit utmärkelsen Årets e-handlare Foto & Video via Pricerunner - igen. Det är fjortonde året som vi tar emot utmärkelsen och vi riktar förstås ett gigantiskt tack till våra trogna kunder!

  Under torsdagskvällen arrangerade Pricerunner ett event i Stockholm för alla vinnarna. På plats för vår räkning fanns Patrick, vår VD, som också fick äran att ta emot ett fint diplom från Nicklas Storåkers, Pricerunner.  Det har varit en gedigen process som har sållat ut alla vinnarna.  Utmräkelsen baseras på tre delar röstning, omdömen och mystery shopping för att få en så rättvis bild av företagen som möjligt. 

  Vi vill rikta ett stort och varmt tack till dig som kund. Du som väljer att handla hos oss, har röstat på oss, lämnat omdömen och på annat sätt stöttat oss. Du är fantastisk och det viktigaste vi har. Vi kommer att fortsätta arbeta för att du ska kunna känna dig stolt och nöjd som kund.

  Håll utkik här, vi firar med helgkampanjer! 

   

 • Test: Panasonic Lumix DC-S1

  Test

  Vi har sett fram emot Panasonics nya Lumix S-kameror länge och nu är de äntligen här, och idag släpper vi testet på Lumix DC-S1. En kamera som har bra egenskaper för både foto och video, men imponerar lite extra i video.

  Mats skriver: Till en början är det två modeller, S1 som är lite mer inriktad till filmfotografer och till ett lägre pris, samt S1R som riktar sig till den avancerade stillbildsfotografen eller yrkesfotografen. S1 har en upplösning på 24MP och S1R på 47MP. Panasonic S1 är en professionell kamera byggd för yrkesmässig användning som har ett mycket stabilt chassi av magnesiumlegering samt har en väderskyddad konstruktion. Den har i stort sett alla funktioner som en avancerad yrkeskamera bör ha för stillbildstagning, plus mycket mer därtill.

  Läs hela testet här: Panasonic Lumix DC-S1 test

 • Samyang lanserar!

  Nyhet

  Samyang är den första tredjepartstillverkaren som lanserar objektiv till Nikon Z-systemet. De lanserar MF 14/2,8 Z och MF 85/1,4 Z vilket är perfekt då Nikon själva endast har sex stycken objektiv än så länge till deras två nya kameror.

  För strax under en månad sedan lanserade Samyang dessa objektiv till Canon RF-fattning men nu även till Nikons Z-fattning. Vi tycker det är riktigt bra att det börjar komma fler objektiv till dessa system då kamerorna presterar mycket bra men det finns ett tunt utbud med objektiv.

  Båda nya objektiven är manuellt fokuserade men tack vare fokushjälp i kameran går det utan problem att hitta rätt fokus. Vi ser fram emot att testa dessa då den äldre modellen till Canon EF och Nikon F fattning har varit några av de mest populära och prisvärda objektiven på marknaden tack vare att de har så pass stora användningsområden till ett pris som de flesta har råd med.

  Samyang släppte även en Nikonversion av deras 85/1,4 med autofokus, denna har vi redan testat då Canonversionen släpptes förra året. Läs testet i länken nedan.

  Läs mer om dessa här:

  Samyang MF 14/2,8 Z, för Nikon Z
  Samyang MF 85/1,4, för Nikon Z
  Samyang AF 85/1,4 F för Nikon F (fullformat), autofokus

 • Jobba hos oss!

  Nu söker vi sommararbetare och dig som vill jobba hos oss nu på en gång. Vi söker
  personal enligt nedan, så vänta inte med din ansökan!

  Extrapersonal logistik
  Vi behöver dig som tycker om att arbeta och att hänga med ett roligt team på vår
  logistikavdelning. Kan du hoppa in på kort varsel och hjälpa oss medan dina kollegor är sjuka,
  lediga eller har stort tryck under högsäsong - sök!
  Arbetet innefattar att arbeta med logistikflödet genom att ta emot inkommande försändelser,
  hantera dem på lagret och att packa när de ska ut till världens bästa kunder. Du måste vara
  över 18 år, tycka om att arbeta och vara en positiv kraft i gruppen. Tidigare arbetslivserfarenhet
  är en fördel. Det här kan vara en bra tjänst för dig som studerar eller vill kombinera arbetet med
  något annat i livet.

  Sommarvikare kundservice
  Vi vill att du som gillar att ta hand om kunder och lösa problem hör av dig till oss. Tjänsten går
  till största del ut på att ta hand om vår returhantering. Vilket innefattar ångrade köp,
  reklamationer, enklare kontroll/felsökning av produkter, kundhantering både på telefon och mejl.
  Du kommer få jobba med ett härligt gäng som så länge det är möjligt, gör allt för att våra fina
  kunder ska få sina problem lösta. Allt detta under sommaren 2019.

  Är du intresserad av någon eller kanske båda tjänsterna mejla logistik@cyberphoto.se och
  bifoga ett personligt mejl eller personligt brev och gärna en förenklad CV. Arbetsperiod enligt
  överenskommelse.

  Du behövs, så sök tjänsten nu!

 • Fotohistoria: Yashica ML 50/2

  Yashica delade fattning med Contax då båda ägdes av Kyocera. Objektiven till Contax var konstruerade av Carl Zeiss och bar dess namn medan objektiven till Yashica hette inget mer exotiskt än just Yashica. Så hur bra är en billig och enkel paketoptik, en 50mm med ljusstyrka f/2? Jag kan säga redan nu att den är ljusår bättre än de flesta kan gissa.

  Den här optiken är riktigt, riktigt bra. Den har mycket bra skärpa i mitten redan från f/2 och den tecknar ut mellanformat ända ut i kanterna på f/11. Det är långt ifrån alla nya objektiv som klarar av det. Denna optik är en bortglömd juvel. Kan inte mer än att rekommendera den även för moderna kameror med hög upplösning. Du kan dessutom få tag i ett sådant objektiv nästan gratis, de kan kosta så lite som 100kr. 

  Klicka här för att se testen och bilderna >>

  Tack för att du läser vår blogg. Är det något speciellt du skulle vilja att vi tar upp här i vår serie "Fotohistoria" så maila oss och berätta på blogg@cyberphoto.se.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Sony - inspiration för fotografen

  Är du nyfiken på att se hur andra fotografer arbetar och vad de använder för verktyg så titta in på artiklarna i vår nya serie om varumärkesinspiration. Vi levererar hela tiden nya artiklar till sidan, titta runt och se om det är något som du kan ha användning av. Fotograferna som presenteras här använder sig alla av Sony systemkameror och objektiv.

  Vi vet hur viktigt det är att få inspiration för att själv kunna få idéer och skapa något alldeles eget. Vår vision är att du ska kunna hitta massor av material här hos oss  så att du kan utvecklas som fotograf, filmare och kreatör. På just den här sidan har vi samlat material som kommer från Sony och Sonys ambassadörer. Det är fotografer som alla har olika bildspråk, vinklar och arbetssätt men gemensamt delar glädjen över att få arbeta med Sonys systemkameror och objektiv som t ex Sony A7R III . Trevlig läsning och varmt lycka till med dina egna fotoprojekt!

  Vi har åtta stycken inspirationssidor om Sony och fler kommer framöver.

  Få inspiration här: Sony - inspiration för fotografen

 • Test: Fujifilm Fujinon XF 16/2,8 R WR svart

  Test

  Fujinon XF 16/2.8 R WR är det fjärde objektivet tillhörande Fujis kompakta serie av vädertätade objektiv med fast brännvidd. Objektivet har en brännvidd motsvarande 24mm i 35mm-fullformat med en ljusstyrka på f/2,8. Det är hittills det mest vidvinkliga alternativet i denna serie.

  Mats skriver: Fujinon XF 16/2,8 R WR är ett litet och behändigt objektiv byggt till större del av metall. Känslan i fokus och bländarring är mycket fin. Tilläggsbeteckningen WR betyder att optiken är tätad runtom, vilket gör den tålig mot regn, vattenstänk och damm. Optiken är utrustad med en stegmotor för autofokus som gör fokuseringen snabb, tyst och exakt.​

  Läs hela testet här: Fujinon XF 16/2.8 R WR