• Makromåndag

  En fantastisk makrobild på en frökapsel från en maskros och en gerbera som speglar sig i vatten droppen. Tack till Jenna Nilsson för denna otroligt fina bilden!

  Bilden är tagen med Canon EOS 77D + Canon EF-S 60/2,8 USM Macro

  Vi kommer framöver att visa makrobilder som är fotograferade av våra läsare här på bloggen. Har du en makrobild som du skulle vilja visa upp? Skicka då in bilden med en beskrivning till blogg@cyberphoto.se

  Alla publicerade bilder premieras med en biobiljett.

 • Drönarsöndag: Ödehus

  När ett hus överges så tar det inte många år förrän naturen tar igen gårdsplanen. Man kan inte se huset i marknivå förrän man är någon meter ifrån. Drönaren däremot ser taket direkt i den täta vegetationen.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Här kan du se samma hus fast omgiven av sommarträd >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Ungdomar

  Två tonårstjejer fotograferar varandra. En vanlig syn i hela världen. Tittar man på denna bild så är det något som inte riktigt stämmer med vad man är van att se. Hej, vänta nu, det är ju isberg i bakgrunden! Bilden är tagen i Ilulissat på Grönland i somras.

  Ingen episk bild utan mer en socialt intressant bild. Oavsett om man är i Falun, Ilulissat eller Sydney så är detta en vanlig syn.

  Den bild du ser är tagen med Sony A6400 + 18-135mm på 135mm, f/8, 1/800s och ISO 100

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Test: Nikon Nikkor Z 85/1,8 S

  Test

  Det första fasta teleobjektivet i Nikons Z-serie är en ljusstark 85 mm-optik med autofokus via stegmotor och en damm- och fuktskyddad konstruktion. Mats har nu testat detta objektiv och rekommenderar det verkligen till Nikon Z-ägare.

  Mats skriver: Optisk kan man främst notera att objektivet är försett med 2 st linselement i lågspridande ED-glas. Detta minskar graden av kromatisk aberration och bidrar tack vare det även till högre skärpa och bättre färgåtergivning - framförallt ut mot bildkanterna. En ljusstark och skarp 85mm-optik för fullformatssensor är porträttfotografens bästa vän. Det tecknar huvudmotivet med mycket hög skärpa och kontrast - samtidigt som man kan få en mjukt utsuddad bakgrund (bokeh). Redan på f/1,8 är skärpan mycket bra till större del av bilden, och som vanligt när man bländar ökar skärpan en aning.

  Läs hela testet här: Nikon Nikkor Z 85/1,8 S test

 • Fotohistoria: Mamiya Z-serien

  Mamiya hade bra framgång med deras NC1000S och NC1000 som var föregångarna till Z-serien. Året är 1980 och konkurrensen hårdnar. Mamiya lanserar sin ZE-serie och den tickar på men blir aldrig en bästsäljare.

  Mamiya ZE lanseras i juli 1980. En relativt enkel kamera med endast tidsautomatik. Quartzstyrda exponeringstider. Lysdioder i sökaren visar exponeringstider från 1/1000s ner till bara 1/30s sedan står bara LT för Long Time. Den har mekanisk synk-tid. ZE-serien tar Mamiya Sekor CS, E och EF-objektiv. Var vanligast i svart men det fanns några få med silverkåpa. Den såldes även som Bell & Howell Z.

  Mamiya ZE-2 lanseras i december 1980 och är egentligen en ZE med möjlighet till manuella exponeringstider. Såldes även av Foto-Quelle som Revue AM. 

  Mamiya ZE-X lanseras i september 1981 och var i spetsen av den teknologi som fanns då. ZE-X hade programautomatik, tidsautomatik, bländarautomatik och helt manuell. Det unika med ZE-X var dess cross-over system. Det innebar att om du hade satt ett värde som inte skulle ge rätt exponering så gick kameran in och justerade så att en bra bild var möjlig. Sökaren hade exponeringsinfo med LED-siffror. Det fanns udda nog ett grepp att sätta på vänstra sidan av kameran som hade en avtryckare, detta för vänsterhänta personer. Såldes även av Foto-Quelle som Revue X-4M. 

  Mamiya ZM lanseras i oktober 1982 och är i stort sett en lite mer avancerad ZE-2 med några drag både till insida och utsida av ZE-X. Den skulle även ha sålts som Voigtländer Bessamatic, men den versionen nådde aldrig marknaden och färre 20 exemplar tillverkades. 

  Mamiya ZF lanserades aldrig. Den skulle blivit nästa kamera i denna serie men 1984 går Osawa i konkurs, de som distribuerat Mamiya över hela världen. Det medför att Mamiya lämnar hela 35mm-kameramarknaden och fokuserar helt på mellanformatskameror. ZF skulle ha haft autofocus, och två objektiv låg med i planeringen till den, en 50/1,7 AF och en 135/2,8 AF. Skulle något exemplar av denna prototyp dyka upp på marknaden skulle den ha ett riktigt högt värde. 

  Mamiya tillverkade några objektiv till Z-serien och de höll generellt en god optisk kvalitet. 

  Mamiya Sekor E 28/3,5, E 28/2,8, E 35/2,8, EF 35/2,8, EF 35/2,8, E 50/2, E 50/2 S, E 50/1,7, EF 50/1,7, E 50/1,4, EF 50/1,4, E 50/3,5 Macro, E 135/3,5, E 135/2,8, EF 135/2,8, E 200/4, E 300/4, E 28-50/3,5-4,5, E 35-70/3,5-4,5, E 35-105/3,5-4,5 (Mycket sällsynt!), E 70-150/3,8, E 80-200/3,8, E 80-200/4 (Mycket sällsynt!) 

  EF-objektiven är exakt samma konstruktion som E-objektiven men de kunde ge data om avstånd till kameran som sedan gav informationen till dedikerad blixt.

  Vi hade en Mamiya ZE som vi gjorde första versionen av detta inlägg med. Nu 2 år senare så har vi alla ZE-modeller i vårt museum: ZE, ZE silver, ZE-2, ZE-X och ZM. Lite farligt att skriva om sånt här, det är ofta så frestande att ha alla modeller i en serie. Detta var inte första gången det blir så och förmodligen inte heller den sista.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

 • Infonsdag: Lär av misstagen

  Få saker låter mer självklart än att lära av misstagen. Men misstag kan göra dig till en bättre fotograf.

  Kanske vi skulle gett inlägget titeln: "Våga göra misstag" i stället. 

  Om du inte gör några misstag eller om du inte kan se några fel i dina bilder, så är beror det inte på att du är en perfekt fotograf, snarare tvärtom. Det beror troligen på att du är en tråkig fotograf som inte utmanar dig själv eller inte har erfarenheten att se felen i dina bilder. Detta låter kanske lite negativt och det gäller självklart inte just dig. Poängen är att om du utmanar dig själv att fotografera utanför ramarna genom att chansa och experimentera så kommer du att ta några fantastiska bilder men du kommer också att ta många misslyckade bilder. Gläd dig över de som blev fantastiska och lär av de som blev misslyckade. Det är så duktiga fotografer blir ännu duktigare.

  Initiellt så måste du konstatera att alla gör misstag. Även du. Sedan måste du kreativt kritisera dina bilder. På en stor högupplöst skärm. Alla som har fotografering som intresse bör ha minst en 4K-skärm att se sina bilder på. Att bedöma en bild på kamerans skärm, hur stor skärmen än må vara, räcker inte. Du kan ha familjemedlemmar eller vänner som kritiker. Bra perspektiv? Bra beskuren? Bra redigerad? Rätt exponering? Bra komponerad? Bra skärpa? Rätt skärpedjup?. Naturligtvis så är fotografering som all konst väldigt subjekitvt. 

  Bild 1: Bilden du ser här ovanför föreställer månen över Huntonit AB i Rundvik. Den innehåller flera misstag. Jag ser månen ovanför fabriken och tänkte att det kanske kan bli en intressant bild. Jag tror inte riktigt på motivet och är därför inte alltför engagerad i att ta bilden. Det är svinkallt och det blåser storm. Jag sätter kameran på stativet och söker lite lä vid bilen och lägger upp kameraremmen så den inte ska fladdra i vinden. Jag vill kunna beskära lite då största optiken jag hade med var 250mm, så jag kör på ISO 100. Så långt, så bra. Jag tog några bilden med lite olika inställningar. På kamerans skärm så ser bilderna okej ut. Det blåser storm och jag fryser så det fick duga och jag ville in i bilen igen. Väl hemma vid datorn så ser jag att bilderna blev mycket coolare än jag förutspått. Men alla bilder har skakningsoskärpa på grund av vinden. Månen är mer eller mindre avlång på alla bilder på grund av den långa exponeringstiden. Jag gjorde misstag. Jag borde klätt på mig mer för att kunna göra ett bättre jobb. Jag borde ställt bilen så att kameran var helt i lä. Jag borde kört högre ISO så att det blev mindre risk för skakningsoskärpa och att månen skulle blivit helt rund. Månens form hade jag kunnat fixa till vid redigeringen men skakninskoskärpa är inte mycket att gära någpt åt. Det går att lindra problemet men aldrig att få bort det helt. Och en 100 MP kamera förlåter ingenting. Nästa gång gör jag inte samma misstag.

  Bild 2: Nästa gång kom, och jag tog om bilden och allt blev skarpt. Jag tog även en exponering så att isen skulle synas. Jag använde nedre delen av den nya skarpa bilden och den övre delen från den gamla bilden med de coola molnen och månen. Men jag justerade till månen så att den inte var oval längre. Som i lumpen, gör om, gör rätt. Jag gjorde om och det blev bättre. Klicka här om du vill se bilden i högre upplösning >>

  /Thomas

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • God Jul!

  God Jul allihopa!

  En gammal Fuji Fujinon 55/2,2 M42 från 70-talet på en Fujifilm GFX 100 skapar denna såpbubblebokeh. Det är en härlig tid med alla lampor överallt och det ger dig många tillfällen att vara kreativ med din kamera.

  Klicka här för att se större bild >>

  Vi önskar er alla en riktigt mysig jul!

 • Makromåndag

  Tack till Olle Sternrud som skickade denna otroligt fina makrobild på en blåvinge framför en röd lada. En bild som kallas "RGB", ett namn vi helt klart tycker passar bilden!

  Bilden är tagen med Canon 5D mark II + Canon EF 100/2,8L IS USM Macro 1:1

  Vi visar makrobilder som är fotograferade av våra läsare här på bloggen. Har du en makrobild som du skulle vilja visa upp? Skicka då in bilden med en beskrivning till blogg@cyberphoto.se

  Alla publicerade bilder premieras med en biobiljett.

 • Drönarsöndag: Spricka

  En solnedgång tagen med drönare men det som gör bilden intressant är den spricka som går längs isen. Det var inte läge att gå ut på isen själv och där fyller drönaren en mycket bra funktion, för den kunde ta sig till den plats som man vill ta bilden ifrån.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Disco Bay

  Disco Bay ligger på Grönland nära Ilulissat. I den bukten så pressar glaciären ut is som blir till isberg. Det är en fantastiskt vacker plats. Det roliga med just den här bilden är att den är tagen vid midnatt lokal tid. Det blir inte mörkare än så i juni.

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 250/4 R LM WR, f/5,6, 1/220s och ISO 100

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Test: Sony A6600

  Test

  A6600 tar över fanan från A6500 och blir Sonys nya flaggskepp i APS-C-kategorin. Mycket är snarlikt på dessa modeller, sett till grundläggande funktioner och prestanda, men A6600 har fått en del av Sonys nyare teknologier i sig.

  Mats skriver: En ny bildprocessor i A6600 ger aningen förbättrad bildkvalitet och klart bättre autofokus än A6500. Den har även fått ett kraftigare batteri än alla övriga modeller i samma serie och därmed också lite större grepp. Kameran känns robust byggd och har ett stadigt chassi av magnesiumlegering samt en till viss del väderskyddad konstruktion. Eftersom sensor, processor och signalbehandling är samma som i A6100 och A6400 ser man givetvis heller ingen skillnad i bildkvalitet.

  Läs hela testet: Sony A6600 kamerahus test

 • Sista chansen att beställa dina julklappar!

  Nu är det under en vecka kvar till julafton och du har fortfarande tid att beställa dina julklappar!

  Är du ute i sista minuten för att beställa dina julklappar? Oroa dig inte, du kan fortfarande beställa från oss och hinna få ditt paket. Vi har en dag leverans från oss ned till stockholm så du kan beställ innan 16:30 på 2019-12-20 och fortfarande hinna få paketet. *Bor du längre söderut så rekommenderar vi att beställa innan 16:30 2019-12-19 för att säkert hinna få din leverans.

  Vi har en mängd julklappstips om du har svårt att hitta något spännande för en vän eller familjemedlem.

  Se dessa här: Julklappstips

 • Fotohistoria: Mamiya Auto X1000

  Detta är i dag en mycket sällsynt kamera vilket gör det ännu roligare att vårt exemplar är helt nytt i originalförpackning. Lanserades 1975 och fanns endast ett år.

  1971 lanserar Mamiya sin Mamiya/Sekor Auto XTL. Den ersätts 1975 av Mamiya Auto X1000. Sekor togs bort i namnet på kamera men behålls på objektiven. Dessa modeller låg långt fram i utvecklingen då de hade automatik i kameran redan på 1971, vilket var före Canon, Nikon, Pentax, Olympus och Minolta.

  Mamiya Auto X1000 hade den tidens mest avancerade sökare med information och tid, bländare, exponering, valt ljusmätningssystem och om bländaren stod i manuellt läge. Den hade också en av den tidens mest avancerade ljusmätningssystem. Du kan välja mellan centrumvägd ljusmätning eller spotmätning. Ljusmätaren sitter mot filmplanet bakom den halvgenomskinliga spegeln. Lite som en primitiv variant av Olympus OTF-mätning. OTF = Off The Film. Att mäta vid eller mot filmplanet är en bra lösning.

  Dessa två kameror kallas Mamiyas X-serie och de använde objektiv med Mamiya ES-bajonett. Mamiya hade ett helt eget system med ES-objektiv parallellt med deras M42-objektiv. ES-serien bestod av: 21/4, 38/2,8, 35/2,8, 55/1,4, 50/1,8, 105(2,8, 135/2,8, 200/3,5, 400/6,3, 600/8, 800/8, 90-230/4,5 och 60/2,8 Macro. Så det var ett gediget objektivsortiment. ES-seriens objektiv kännetecknades av en avståndsring med grova gummmiräfflor och som ökade diametern ut mot objektivets front. Ja, se bilderna ovanför så ser du.

  Kameran är som sagt i nyskick och allt fungerar perfekt på den, till och med långtidsverket. Även om inte kameran använts så brukar långtdsverkets fett becka igen och måste rengöras. Av och på styrs med frammtningsarmen på sedvanligt Mamiya-vis. Du aktiverar kameran genom att ta ut frammatningsarmen och du stänger av kameran genom att trycka på knappen ovanpå frammatningsarmen. 

  Detta var en kamera som var lite före sin tid och nådde därför inte den framgång som den egenltigren förtjänade. Mamiyas X-serie försvann från marklnade och endast de enklare DSX och MSX-modellerna med M42-gänga fanns fram till 1977 när Mamiya presenterade den helt nya NC-serien med NC1000 och NC1000s. De kmaerorna var mycket kompaktare och modernare till både teknik och design. De hade en helt ny fattning, CS-bajonett. Om du söker på NC1000 så hittar den historien här i bloggen. 

  Du kan se 14 bilder på kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Kameran på bilderna kommer från vår egen samling.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

 • Test: Tamron AF 35/2,8 Di III OSD

  Test

  Tamron har släppt en trio av snarlika vidvinkelobjektiv för Sonys kameror med E-fattning och fullformatssensor. Objektiven har mer gemensamt än det som skiljer dem åt. De har alla ljusstyrka f/2,8, kort närgräns och avbildningsskala upp till 1:2, OSD-fokuseringsmotor och fukt- och dammskydd. De väger strax över 200 gram och har 67mm filterfattning.

  Mats skriver: Optisk är objektiven välkorrigerade med både asfäriska linselement och linser i lågspridande LD-glas, som samverkar för att motverka distorsion, samt sfärisk och kromatisk aberration - vilket innebär skarpa bilder med korrekt färgåtergivning och korrekt återgivning av raka linjer och punktformiga ljuskällor - ända ut i bildens kanter. Alla tre Tamron-objektiven är tätade mot damm och fukt, vilket gör att man kan använda dem även i lite mer krävande miljöer och väderlek. Detta objektiv har den längsta brännvidden av de tre och är en allround vardagsoptik för t ex landskapsbilder, produktfoto, familj och resor. Tack vare den korta närgränsen och stora avbildningsskalan är den också en relativt bra närbildsoptik.

  Läs hela testet här: Tamron AF 35/2,8 Di III OSD

 • Infonsdag: Byt perspektiv

  Var inte rädd att prova nya perspektiv när du fotograferar. Det normala är att man tar en bild stående, på fri hand eller med stativ, vilket innebär att de flesta bilder är tagna på kring 1,8m höjd oftast rakt fram. Det är ett perspektiv som ofta blir bra. Men ibland kan en bild blir mycket mer intressant om du fotograferar mer uppifrån, eller mer nerifrån, eller kanske mer från sidan.

  Det finns egentligen ingen specifik regel här. Det enda vi verkligen vill uppmuntra dig till är att prova fler vinklar och fler brännvidder när du fotograferar. Det kostar inte mer än tid att ta bilder idag. De dåliga bilderna är ju bara att ta bort. Men provar du fler perspektiv än du normalt gör så kommer du att bredda både din kunskap och kvaliteten på dina bilder.

  Porträtt blir klassiskt alltid bra med en brännvidd på 80-100mm och lite, lite högre än motivet. En fotograf som vi känner älskar att ta porträtt med en 400/2,8. Känner du att du fastnat i ditt fotograferande eller känner dig uttråkad, så utmana dig själv genom att använda andra objektiv än du normalt använder. Ta landskap med 200mm och porträtt med 35mm som ett par exempel. 

  Idagens läge har ett perspektiv blivit mer lättillgängligt och det är uppifrån, tack vare moderna drönare. Bilden du ser är ett annorlunda perspektiv på ett öde hus. Kolla in stolen som står i dörren!

  Bilden är tagen med DJI Mavic 2 Pro.

  Se bilden i full upplösning >> 

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Nikon uppdaterar!

  Nyhet

  Nikon har ännu en gång släppt en ny firmware till sina kameror och det är återigen Z6 & Z7 som får en uppdatering. Den här gången är det videorelaterat och en världsnyhet i form av överföring av RAW-video via HDMI ur en spegelfri kamera. Vi kan förvänta oss fler uppdateringar desto mer teknik våra kameror får så se till att lära dig hur du uppdaterar din kamera!

  Nikons pressrelease lyder (klicka på länken för svensk information):

  Nikon today announces RAW video output will be enabled for the Z 7 and Z 6 full-frame mirrorless cameras. The upgrade comes with the release of firmware 2.20. Nikon is the first camera manufacturer to enable RAW video output direct from a full-frame mirrorless camera over HDMI.

  Users of the Z 7 and Z 6 cameras will be able to output a 12-bit RAW video stream to an Atomos Ninja V external recorder, which is included in the Nikon Z 6 Essential Movie Kit.1, 2. The video stream is recorded as ProRes RAW,3 which preserves colour accuracy and extends brightness and shadow details. Video shooters will benefit from maximum flexibility in post-production without slowing down the edit: ideal for HDR workflows. After downloading the firmware 2.20 update, support for RAW video output can be installed on Z 7 and Z 6 cameras at Nikon service centres with a SEK 2150 fee.

  Otherwise this service will be free of charge on all Nikon Z 6 cameras that were purchased as part of the Z 6 Essential Movie Kit.4. Superior image quality is the foundation of the Nikon Z series, and enabling RAW output via HDMI is a key enhancement for videographers of every kind. The Z series will continue to respond to changing user needs and offer next-generation features through future firmware updates.

  Läs mer här:  Nikon Press & Supportcenter

   

 • Makromåndag

  David Ånesjö har skickat in denna fina bild på en svamp som hade några flugor som surrade runt sig. David beskrev bilden med att flugan som kikar över kanten påminner om hur man själv ser ut när man ska hoppa från femmans hopptorn på badhuset. En klockren beskrivning som får en att dra på smilbandet.

  Bilden är tagen med Sony A7 III + Viltrox EF-NEX IV + Canon EF 100/2,8 USM Macro

  Vi visar makrobilder som är fotograferade av våra läsare här på bloggen. Har du en makrobild som du skulle vilja visa upp? Skicka då in bilden med en beskrivning till blogg@cyberphoto.se

  Alla publicerade bilder premieras med en biobiljett.

 • Drönarsöndag: Sjön

  Ibland tycker man något ser fint ut i telefonen som man använder till drönarens fjärrkontroll, och sedan när man ser på bilden hemma vid datorn så inser man hur mycket vackrare bilden var än på telefonen. Himlen reflekterar blått i sjön och den blir nästan onaturligt blå. Hur som helst så är hösten verkligen vacker. Ingen fantastisk bild men jag gillar den. Den känns verkligen Norrland.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare

 • X-files: Crescent Moon

  Månen är vacker.

  BIlder är alltid tycke och smak. Jag tänkte berätta lite hur jag tänkte över denna bild. Detta är ingen bild som får några priser men den ger mig en skön känsla i själen. Som bild, i båda dess versioner, ger den ett lugn, en harmoni. Du kan se två bilder här ovanför. Klicka på pricken om du inte vill vänta tills den byter själv. Vilken tror du är den som är "rätt"? Och med rätt menar jag som det såg ut i verkligheten. Jag gissar att de allra flesta skulle gissa att den blåare bilden är den verkliga men det är faktiskt den röda med den gula månen som är "rätt". Det är ingen missad vitbalans utan månen låg så lågt mot horisonten som gör att den syns genom mycket atmosfär vilket gör den gul. Den röda himlen kom från solnedgången. Så den är "rätt". Men jag tänkte att många kommer säkert tro att vitbalansen missat så jag testade att sätta vitbalansen på månen. Och vips såg bilden mer rätt ut fast den i verkligheten blev helt fel. Jag har aldrig använt någon kamera som satt vitbalansen bättre än GFX 100.

  Jag valde att dra ner ljuset på förgrunden som annars störde känslan i bilden. Ögat ska dras till månen och inte till träden i förgrunden. Jag valde också att göra bilden fyrkantig, detta också för att det framhävde månen.

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX 100 + GF 250/4 R LM WR, f/4,5, 1/6s och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Test: Sony A6100

  Test

  Det är mycket som hänt sedan 2014 när A6000 lanserades och i princip allt är uppdaterat till det bättre i A6100. Läs testet och fundera om det är värt för dig att uppgradera till denna nya modell.

  Mats skriver: Autofokusfunktionen med sina 425 st fasdetekterade AF-punkter utspridda över nästan hela sensorytan, är oerhört snabb och träffsäker. Motivföljande AF låser fast motivet och följer sedan på ett mycket bättre sätt än föregångarna som hade den tidigare processorn. Seriebildtagningen ligger kvar på 11 b/sek med följande autofokus och exponering. Bufferten klarar ca 99 bilder i JPEG eller ca 46 RAW. Sony A6100 är en mycket snabb instegskamera och lika snabb som A6600 tack vare att den har i grunden samma AF-system och serietagningshastighet. Eftersom sensor, processor och signalbehandling är samma som i A6600 m.fl. ser man givetvis heller ingen skillnad i bildkvalitet, och alla Sonys modeller i samma serie från A6300 och framåt är kapabla till en mycket fin bildkvalitet med förhållandevis låga brusnivåer även på höga ISO.

  Läs hela testet här: Sony A6100 test

 • Vinn en julklapp värde 1790:-

  Nu har du chansen att vinna en Polaroid Lab som är en skrivare som skriver ut bilder från din smartphone. I paketet du kan vinna ingår skrivaren, ett paket färgfilm och ett paket svartvit film, allt du behöver för att skriva ut dina fantastiska bilder!

  Tävlingsregler:
  1. Följ oss
  2. Tagga en kompis
  3. Kommentera med ett rim om den här julklappen

  De två bästa rimmen enligt vår jury vinner varsin Polaroid Lab Everything Box

  Tävla här:
  Facebook
  Instagram


  Tävlingen avslutas på måndag, 16 december 15:00

 • Infonsdag: Kyla

  På begäran kör vi en repris på denna information, då den är högst aktuell i dessa dagar. Du har varit ute i kylan och fotograferat och ska in i värmen. Du vill inte få kondens varken på kameran eller i kameran, eller på optiken eller i optiken. Hur undviker du problem?

  Det finns flera sätt men det enklaste och det vi rekommenderar är att du har kvar kameran i väskan tills den har någorlunda värmeutjämnats med ditt hem. Då får du inga problem med kondens. Nu är det så att många använder bilen när de varit ute i kylan och då får du i princip hela värmeutjämningen på väg hem och kan ta fram kameran direkt när du är hemma. 

  I bilen är det ännu viktigare att ha kameran i väskan. På vinterna drar man in snö i bilen som sedan smälter och det innebär att luftfuktigheten är långt större i bilen än hemma. Även om nu väskan skulle legat i bilen och är varm, och kameran är kall så är det så lite luft och fuktighet i väskan att det är försumbart. Stäng locket på väskan.

  Även om många moderna kameror är fuktskyddade så rekommenderar vi ändå att tänka på detta, då får du säkerligen ut en längre livslängd på din kamera.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Fotohistoria: Yashica T3

  En medarbetare berättade att hans första kamera var en Yashica T3 och strax därefter så ramlade jag över en sådan till vettigt pris så den fick sig en plats i vårt museum. Undertecknad har haft alla dessa modeller på den tid det begav sig, men den jag hade roligast med var T3 då den hade en sökare på ovansidan också. Yashicas T-serie har absolut en plats i fotohistorien.

  Vi börjar vår historia om denna kamera 1983 när Kyocera köpte upp Yashica. Kyocera nyttjade Yashicas avtal med Carl Zeiss AG för att kunna använda dess kunskap och T*-coating i en kompaktkamera. Kameran släpptes 1984 med namnet Yashica T-AF med en Carls Zeiss Tessar 35/3,5 T*. Inom kort, 1986 släpptes Yashica T2 med samma optik. En uppgraderad kamera både till teknik och design.

  1988 lanseras Yashica T3, den du ser på bilden. Den har en Carls Zeiss Tessar 35/2,8 T* med 4 element i 4 grupper. Kameran var dessutom vädertätad. En faktiskt användbar funktion var en extra sökare som sitter på kamerans topp. Slutaren jobbade från 1/630s - 1s. ISO 64-1600. Autofokusen jobbade i 16 steg och optiken hade en närgräns på 0,5m. T-3D var samma kamera men med ett datumbakstycke.

  Därefter släpptes T4 och T5 1994 som var betydligt kompaktare, och där går Yashica tillbaka till en Carls Zeiss Tessar 35/3,5 T*, kanske inte exakt samma på Yashica T-AF men det är möjligt.

  Alla dessa Yashica T-modeller hade fina objektiv och var mycket bra köp på sin tid. Idag så ligger de väldigt varierande i pris, från 100kr upp till bisarra 6600kr. Ett verkligt värde bör ligga kring 100-500kr.

  Du kan se 6 bilder på kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Kameran på bilderna kommer från vår egen samling.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Infonsdag: Horisonten

  Generellt så ska horisonten vara rak på en bild. Det ger en harmoni i bilden.

  Ibland när man tar en bild så har man kanske dåligt med tid och det är lätt att slarva lite. Ibland när man tar en bild kan det vara svårt att se exakt hur horisonten ligger. Det är inga problem att räta upp horisonten när du redigerar bilden. Många kameror har inbyggt vattenpass idag och det underlättar mycket. Sedan kanske det möjligtvis kan finnas något tillfälle då man vill ha en sned horisont men det torde vara ett mycket ovanligt undantag.

  Ibland kan det verkligen vara en utmaning att få en rak horisont. Det är när kamerans inbyggda vattenpass visat rak horisont. Du kan se delar av horisonten i bilden och kan konstatera att den är verkligen rak, men när du ser på bilden så ser horisonten ändå sned ut. Detta är frustrerande och ibland får man helt enkelt göra horisonten lite sned rent tekniskt för att man ska tycka att den är rak när man ser på bilden. 

  Bilden föreställer nattlysande moln med månen som en skära åt vänster. Bilden är tagen med DJI Mavic 2 Pro.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Gillis London

  Gillis är ett nytt märke hos oss som gör handgjorda väskor med en otroligt hög kvalitetsstandard. Gillis är ett engelskt märke som utgår från huvudkontoret i london.

  Gillis London tillverkar alla deras väskor för hand och är designade i London, strax utanför stadskärnan. Vi har tagit in deras mest populära serie "Trafalgar" som är en skinnväska gjord på buffalo-läder. Allt läder som Gillis använder är godkänt av EU REACH vilket innebär att det är helt kemikalie- och bakteriefritt material, helt enkelt ett rent och säkert läder för både dig som använder den och för naturen.

  Gillis jobbar även hårt med att allt material som används ska vara 100% blyfritt, kobolt och radiaktiv-fritt. De väljer endast det absolut bästa och säkraste materialet vilket du även kan känna när du tar på väskan, lädret har en mjuk och otroligt högkvalitativ känsla som normalt endast går att hitta i tio gånger dyrare väskor från t.ex. italien.

  Utöver att denna väska är handgjord i hög kvalitet så är den också väldigt funktionell, Gillis Trafalgar är utformad för fotografer och har därför fotoinsatser för att du ska kunna bära på din utrustning i stil. Det finns alla typer och storlekar av väskor som rymmer olika mycket utrustning som t.ex. små axelväskor, messenger väskor, duffle väskor samt mindre och större ryggsäckar. Alla typer av väskor för att du ska hitta precis din favorit.

  Dessa väskor är perfekt för dig som vill ha en otroligt snygg fotoväska för stadsmiljö som inte ser ut som en vanlig, svart fotoväska som de flesta andra fotoväskor gör.

  Läs mer och beställ nu: Gillis Trafalgar fotoväskor

 • Test: Nikon Z50

  Test

  Nu har vi testat Nikons första Z-kamera med APS-C sensor och det är en mycket kapabel systemkamera i mellansegmentet. Den passar perfekt till den erfarne fotografen som vill ha något smidigt att ha med sig på resor.

  Mats skriver: Hjärtat i kameran är en 20,9 MP CMOS-sensor, som medger fokusering med fasdetektion - något som möjliggör snabbare fokusering och mer effektiv fokusföljning av rörliga motiv. Modellen har ingen inbyggd bildstabilisering, utan förlitar sig på DX-objektivens bildstabilisering. Z50 är en snabb instegsmodell med en seriebildtagning upp till 11 bilder per sekund i full upplösning med följande autofokus och exponering. Bildkvaliteten är mycket bra med låga brusnivåer och relativt högt dynamiskt omfång. Nikons skarpa Z-objektiv gör förstås också sitt, objektiven har väldigt stor betydelse för bildkvaliteten.

  Läs hela testet här: Nikon Z50

 • Inbjudan: Sony demodag

  På onsdag kommer Rikard från Sony finnas på plats i vår butik tillsammans med en hel del Sonyutrustning för dig att känna och klämma på. Passa på att komma förbi och ställ dina frågor!

  Har du varit intresserad av att köpa en Sonykamera? Då har du chansen att träffa Rickard från Sony som gärna svarar på alla dina frågor och funderingar. Han kommer att ha med sig flera av de nyaste kamerorna och objektiven från Sony som du får testa. Vi kommer även ha speciella erbjudanden på Sony under denna dag så passa på att ta vägarna förbi om du funderar på att köpa Sony.

  Plats: CyberPhoto, gräddvägen 5, Umeå
  Dag: Onsdag, 2019-12-11
  Tid: 10:00 - 15:00

  Du är mycket välkommen in i butiken för att delta i denna demodag tillsammans med Sony och oss. Vi bjuder självklart på lite fika samt en liten julklapp när du handlar!

 • Makromåndag

  Fredrik Findahl har skickat in denna väldigt härliga makrobild som passar perfekt med nuvarande årstid. Ett kallt och frostigt december producerar magiska isskulpturer på marken och i träden. Tack för inskickad bild!

  Bilden är tagen med en Nikon D7500 och Sigma AF 105/2,8 EX DG OS HSM Macro.

  Vi visar makrobilder som är fotograferade av våra läsare här på bloggen. Har du en makrobild som du skulle vilja visa upp? Skicka då in bilden med en beskrivning till blogg@cyberphoto.se

  Alla publicerade bilder premieras med en biobiljett.

 • Drönarsöndag: Öde ö

  Jag tyckte detta var en söt liten ö mitt i en älv. Ett minne från flottningens tider.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Välkommen in!

  Ett öde hus. Det finns många av dem. Alla har sin egen historia. Detta hus är nog helt ofarligt men entrén har blivit lite spöklik.

  Jag hade så gärna photoshoppat in en vålnad lite svagt i ett fönster men det kanske inte skulle blivit uppskattat av alla. När jag la ut bilden på Instagram privat så gjorde en vän nästan exakt så och skickade tillbaka bilden till mig.

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4 R LM WR, 64mm, f4, 1/100s och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Test: Sony E 70-350/4,5-6,3 G OSS

  Test

  Förra helgen tog Mats med sig nya Sony E 70-350/4,5-6,3 G OSS till Vilhelmina för testet och fick många riktigt härliga bilder med ett lågt vintersoljus och frostiga träd.

  Mats skriver: Sony E 70-350/4,5-6,3 G OSS känns relativt välbyggt och med bra känsla i fokus- och zoomreglage. Det är också försett med vädertätningar på ställen där fukt och damm brukar ha en tendens att tränga in. Skärpan är klart bättre än väntat och jag blev lite smått överraskad över att det är skarpare än Sonys 70-300mm, som är anpassat till fullformatskameror och en optik som jag ägt själv. Stabilisering i objektivet är suveränt för dig som har en Sonykamera som saknar sensorbaserad IS. Jag lyckades få skarpa bilder på längsta brännvidd motsvarande 525mm på slutartider runt 1/60-1/80 sekund som längst utan stativ eller annat extra stöd.

  Se alla härliga testbilder och lär testet här: Sony E 70-350/4,5-6,3 G OSS

 • CyberPhoto är Årets Nätbutik!

  Idag blev det officiellt att vi är Årets Nätbutik inom kategorin Foto & Video hos prisjakt!

  Vi tackar alla för ert fortroende och för att ni röstat på oss, det betyder mycket för oss att ta emot denna prestigefyllda titel som Årets Nätbutik än en gång. Vi kommer att fortsätta jobba så hårt vi kan för att du ska vara så nöjd som möjligt.

  Vi tackar även Prisjakt för ett gott sammarbete och en god tårta att avnjuta!

 • Fotohistoria: Vad gör vi ikväll?

  Vi ramlade över en liten broschyr från Gevaert som är tryckt 1951. Här kommer lite nostalgi!

  Kul att se hur de tänkte sig marknadsföring år 1951. Det skiljer sig en hel del från idag. Percis som hur man uttrycker sig men också många uttryck som fortfarande är helt lika.

  Klicka här för att läsa hela broschyren >>

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Nyhet: Capture One Pro 20

  Nyhet

  Nu lanseras Capture One Pro 20. En ny version som ger fler funktioner och fram för allt ett snabbare arbetsflöde för råbildsredigering och tethering.

  Capture One Pro är ett av de bästa alternativen för råbildsredigering och det självklara valet för studiofotografer som använder tethering. I nya versionen är det största ändringarna gjorda i kontrast, färg och detaljkontrollerna för att få ut de bäst exponerade och skarpaste bilderna möjligt. 

  Nya snabbare arbetsflöden inehåller en enkel färgredigerare som gör det lättare att redigare hudtoner, bakgrundsfärger och mycket mer. Det finns även ett nyutvecklat verktyg för att ta kontroll över det dynamiska omfånget i bilden. Det nya verktyget ger dig större kontroll över ljusa och mörka delar av bilden som himlen eller skuggor. Det är utvecklat för att vara starkare men också lättare att hantera än tidigare versioner.

  Capture One Pro 20 stödjer även en hel del nya kameror som:

  • Canon 90D
  • Canon M6 II
  • Nikon Z50
  • Leica V-LUX 5
  • Panasonic Lumix DC-S1H
  • Pentax K-1 II
  • Olympus E-M5 III
  • Ricoh GR III
  • Generic GoPro HERO RAW support

  Läs mer och beställ redan nu: Capture One Pro 20

  captureone_kampanj_hero.jpg

 • Infonsdag: Säkra dina bilder

  Det är viktigt för mig att se till att alla mina bildminnen inte försvinner utan finns kvar till kommande generationer, speciellt bilder på familjen. 

  Jag har hittat ett enkelt sätt att hålla ordning på och säkra upp mina bilder. Med virus, kraschande hårddiskar och oordning så är det lätt att förlora alla bilder. Det har drabbat personer nära mig, en förlorade allt pga virus och den andra tappade inte allt men väldigt många bilder på grund av en kraschad hårddisk. Att du ska ha ett bra virusskydd är så självklart att det går jag inte in på här.

  Det finns massor av sätt att hålla ordning på sina bilder och att spara dem på trygga sätt. Jag tänker föreslå enkla och mycket väl fungerande sätt som alla kan hantera.

  1. Hur du håller ordning på bilderna.
  2. Hur du säkert förvarar bilder, dvs backup

  Det finns program som lagrar och sorterar dina bilder, men så länge som du inte är en bildbyrå utan en vanlig användare så har jag ett mycket enkelt och logiskt sätt, som är helt gratis.

  Skapa en mapp på din hårddisk som heter "Bilder", sedan under det så skapar du mappar för varje år, t ex 2018, 2019. Under dessa mappar skapar du mappar som heter "1 Januari", "2 Februari" och så vidare. Siffran före är för att du ska få dem kronologiskt annars sorterar datorn alfabetiskt och då kommer månaderna inte i ordning. Sedan kan du skapa mappar under det om du vill, t ex om du varit på resa och villa samla dessa bilder i en egen mapp. Detta gör det lätt att hitta.

  Har du två hårddiskar i datorn så använd den som inte innehåller operativsystemet. Ifall du behöver installera om operativsystemet så måste du ofta formatera om hårddisken som operativsystemet ligger på. Det är bättre använda ett separat bibliotek än att använda Windows eller Macs egna "Mina bilder" därför att om operativsystemet dör och du bara har en hårddisk så kan du sätta in den hårddisken i annan dator och lätt hitta igen och rädda dina bilder. Ja, det går att hitta igen "Mina bilder" också men det kräver betydligt mer datakunskap.

  Du bör ha minst två bärbara hårddiskar. Kopiera alla dina bilder till båda hårddiskarna, sedan förvarar du en av dem någon annanstans än hemma, På jobbet, hos föräldrar, barn, var som helst men inte hemma. Backa upp regelbundet, hur ofta beror helt på hur mycket du fotograferar. Och kopiera då över till den hårddisk du har hemma och ta med den och byt ut den uppdaterade mot den du har någon annanstans än hemma. Ha aldrig båda hemma. Om det brinner då så är allt borta. Ett hus kan byggas upp men dina bilder får du aldrig igen.

  Sedan rekommenderar jag att även ha dina bilder i ett moln. Förslagsvis på Google Drive eller i iCloud. Dels får du där en extra backup men du kan också komma åt dina bilder från vilken enhet som som helst och dessutom från var som helst.

  Gör du detta så är dina bilder tillräckligt säkra utan alltför mycket ansträngning.

  Vill du vara ytterligare säkrare så ha en tredje hårddisk i bankfack. Denna kan du uppdatera mer sällan, kanske en gång per år.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Test: Nikon Nikkor Z 24/1,8 S

  Test

  Nikon Z 24/1,8 S är en ljusstark och skarp vidvinkeloptik för Nikons fullformat Z-system. Bländare f/1,8 ger möjlighet till kortare skärpedjup och förenklad fotografering vid lite sämre ljusförhållanden. Optiken har en riktigt vass optisk prestanda samt en 9-bladig bländare som ger en behaglig bokeh på största bländaröppning f/1,8.

  Mats skriver: Optiken har 12 st linselement, varav 4 st är asfäriska och ett som är tillverkat i lågspridande ED-glas. Tillsammans hjälper de till att minska kromatisk aberration och distorsion. Optiken har även Nikons Nano Crystal Coating-antireflexbehandling som reducerar graden av ströljus och reflexer, vilket i sin tur ger bilder med högre kontrast och renare färger. Objektivet har intern fokusering med stegmotor, för tyst och snabb fokusering (även vid filmning) och en närgräns på 25 cm. Intern fokusering gör att objektivet varken förlängs eller roterar vid fokusering, perfekt vid användning av t ex polariseringsfilter eller avtonade filter.

  Läs hela testet här: Nikon Nikkor Z 24/1,8 S

 • Makromåndag

  Christina Ericsson placerade en droppe på ett maskrosfrö med en insulinspruta, hälften vatten, hälften glycerol som ger droppen en fastare yta. Hon använde ett färgat papper som bakgrund och en blixt snett från sidan för att ljussätta bilden. Allt detta resulterade i en helt fantastisk bild!

  Bilden är tagen med Nikon D750 + Tamron AF SP 90/2,8 Di Macro 1:1 + Nikon Speedlight

  Vi visar makrobilder som är fotograferade av våra läsare här på bloggen. Har du en makrobild som du skulle vilja visa upp? Skicka då in bilden med en beskrivning till blogg@cyberphoto.se

  Alla publicerade bilder premieras med en biobiljett.

 • Drönarsöndag: Fossá

  Färöarna är beströdda med massor av vattenfall men några är lite mer dramatiska.

  Här ser du Fossá vattenfall på Färöarna. Det ligger alldeles nära en kustväg. Vi hade mest regn tyvärr men det var lite uppehåll när vi passerade Fossá. Man kunde klättra längs kanten för att komma närmare vilket jag naturligtvis gjorde. Det var snorhalt med blött gräs och hal lera på hemska stenar. Jag tog mig fram levande och fick iväg några bilder och halkade sedan tillbaka. Leriga skor men jag var torr om fötterna ända tills jag la in kameran i bilen och klev i en liten vattenpöl vid bilen, en vattenpöl som visade sig var en decimeter djup. Med vattenfylld sko fick kameran vila och drönaren fick vakna upp istället. Jag och en amerikan från California flög samtidigt med varsin Mavic Pro.

  Bilden är tagen med DJI Mavic Pro.

  Se bilden i full upplösning >> 

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Ögon

  Det sägs ju att ögonen är själens spegel och det kan nog stämma. Ögonen är ofta det vackraste på en människa. Det som skiljer en bra fotomodell mot en sämre är oftast hur de kan sprudla med sina ögon.

  Att fotografera ögon är faktiskt svårt. Du kan inte dra på med för mycket ljus så att du skadar ögat på den som du fotograferar. Det innebär att du kan inte ha så liten bländaröppning så att du får tillräckligt med skärpedjup, och självklart vid en viss gräns så sabbar diffraktionen skärpan. Det är nästan omöjligt att fokusstacka då respektive bild diffar för mycket. Kanske om du "låser fast" motivets huvud så denne inte kan röra på sig och du använder stativ men det känns inte heller som en trevlig lösning. Så finns det då någon perfekt lösning? Nej, tyvärr inte. Man får göra det bästa man kan helt enkelt. Motivet får vara så stilla som möjligt. Du får använda stativ. Du får använda så mycket ljus som möjligt utan att det blir otrevligt eller skadligt. Sedan får du ta många bilder och det kanske kan gå att fokusstacka från dem.

  Den bild du ser här är tagen med Fujifilm X-H1 på 1/105s och ISO 200 med en Fujinon 60/2,8 Macro på f/5,6. En grymt fin optik som kommit lite i skymundan för att den har några år på nacken. Bilden är beskuren och ej fokusstackad.

  Ögon är vackra.

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Black Friday är här!

  Nu drar vi igång alla våra Black Friday kampanjer!

  Se alla kampanjer här: Black Friday 2019

  Kampanjerna gäller mellan 2019-11-29 - 00:00 och 2019-12-03 - 23:59

 • Fotohistoria: Mamiya Canonex

  Idag ska vi titta närmare på hela fyra olika kameror, Jag har samlat dem till ett enda inlägg då de ändå är så lika. Mamiya Prismat Family, Mamiya Auto-Lux 35, Mamiya Prismat 528TL och Mamiya Prismat 528AL. Fyra spegelreflexkameror med fasta objektiv. Då avses fast optik som fast monterad på kameran. Jag ska även nämna lite om en femte kamera fast den är egentligen är i stort sett samma kamera som Mamiya Auto-Lux 35 men med Canon-logo. Jag hoppas det ska vara intressant att se var i fotohistorien dessa spegelreflexkameror med fasta objektiv dyker upp. Och försvinner.

  Förra vecka berättade jag om en annan spegelreflexkamera med fast optik, Aires Penta 35, så det fanns ett antal spegelreflexkameror med fast optik på den tiden och idag ska vi fokusera på de fyra spegelreflexkameror med fast optik som Mamiya producerade:

  Mamiya Prismat Family lansrades 1962 och är en budget-spegelreflex med fast optik, en Mamiya-Sekor 48/2,8. Kameran har en Copal centralslutare som sitter i optiken. Den klarar 1/250s - 1/15s + B vilket räcker till mycket men helt klart är den en budgetslutare. Själva spegeln fungerar som en bakre slutare. Bländaren har endast två blad och ger en rombliknade öppning vilket ger en lite udda bokeh, vilken kan vara kul i vissa situationer men är oftast gräslig. Endast två bländarblad är en riktigt snål lösning vilket inte borde höra hemma på en spegelreflex. Men iofs så var denna kamera avsedd som en budgetkamer och då måste de skära i alla kostnader.

  Mamiya Prismat Family har en inbyggd ljusmätare av selentyp. Den fungerar faktiskt fortfarande. Jag vet inte hur exakt den är men att den överhuvudtaget fungerar är imponerande. Man ställer in ASA och sedan exponeringstid på kamerans ovansida så ser man vilken bländare som visaren pekar på. Det vill säga att ljusmätaren är inte kopplad utan avläses separat. Intressant att Mamiya valt att färgsätta vissa bländartal precis som både Nikon och Fujica gjorde på den tiden. Däremot så finns det ingen logik bakom färgsättningen då alla tre tillverkade hade sin egen färgkodning. Personligen så finns det något varmt retro i dessa färger som triggar något i mig sedan min barndom, detta då jag vuxit upp med alla dessa kameror.

  Mamiya Prismat Family hette Mamiya Korvette i Storbritannien och Dixons sålde den som Mamiya Saturn. Båda dessa hade oftast en 48/2,8 Mamiya-Kominar optik. Den hade inte alls lika bra skärpa som Mamia/Sekors motsvarande. Den hade också lätt att få överstrålning. Mamiya Prismat Family var populär på vissa marknader, då bland annat på den engelska marknaden.

  Mamiya Auto-Lux 35 lanserades 1963 och är också en budget-spegelreflex med fast optik, , en Mamiya/Sekor 48/2,8. Kameran har en Copal-X centralslutare som sitter i optiken. Den klarar 1/500s - 1/15s + B. Själva spegeln fungerar som en bakre slutare. Bländaren har endast två blad och ger en rombliknade öppning vilket ger en lite udda bokeh, vilken kan vara kul i vissa situationer men är oftast gräslig. Kameran hade möjlighet till bländarautomatik vilket var avancerat för sin tid. Du kunde också ställa den helt manuellt. Mamiya Auto-Lux 35 såldes även som Canon Canonex men bara under 9 månader. Den var i alla fall Canons första spegelreflex med någon form av automatik, men hade ingen större framgång på marknaden. Det gör att inte så många Canonex såldes och därför ligger den alldeles för högt i andrahandsvärde. Kameran hade en selencell i ljusmätaren. Mamiya Auto-Lux 35 tillverkad under betydligt längre tid än Canonex, och kameran såldes på den tyska marknaden som Revue Auto-Lux 35 och som Porst Autoflex.

  Mamiya Prismat 528TL lanserades 1967 och är ytterligare en budget-spegelreflex med fast optik, en Mamiya/Sekor 48/2,8. Kameran har en Copal-X centralslutare som sitter i optiken. Den klarar 1/500s - 1/15s + B. Denna kamera har en batteridriven mätcell placerad bakom optiken. Den är av spot-typ och har en mätvinkel på 10 grader. Bländaren har endast två blad och ger en rombliknade öppning vilket ger en lite udda bokeh, vilken kan vara kul i vissa situationer men är oftast gräslig. Kameran kunde köras på bländarautomatik eller helt manuell. Den hade också en kopplad blixtsko. Kameran såldes både som Mamiya 528TL och Mamiya/Sekor 528TL. I USA såldes den som Sears Auto 35TL. Det fanns Mamiya original konvertrar till den. Dessa skruvas utan på befintlig optik. Filterdiameterna är 52mm. En som gav 35mm och en som gav 62mm. Vivitar hade även konvertrar till denna kamera. Även om denna kamera inte på långa vägar är bland Mamias bästa så sålde den hyfsat och den gav okej bildresultat. 

  Mamiya Prismat 528AL lanserades 1975 och var Mamiyas sista budget-spegelreflex med fast optik, som var en Mamiya/Sekor 48/2,8. Kameran har en Copal-X centralslutare som sitter i optiken. Den klarar 1/500s - 1/15s + B. Samma konvertrrar som passade till 528TL passar även till 528AL. Största skillnaden är att 528AL har en centrumvägd ljusmätning och du hade bländarskala i sökaren. En mätarnål pekade på aktuellt bländarvärde. 1975 var detta ändå en hopplöst föråldrad kamera. Trots ett lågt pris så var dess begränsningar för stora för den konkurrens som fanns där ute på marknaden.

  Vi hade en Mamiya 528TL i vårt museum när jag ramlade på en Mamiya Family till vettig kurs. Jag tänkte ta upp dessa i bloggen då jag tyckte hörde till fotohistorien. Det var då jag insåg att Mamiya hade ju två till kameror i denna serie och jag hittade en Mamiya Auto-Lux 35 till rätt kurs, så jag köpte den också men då saknades ju 528AL, och den var lite dyrare tyvärr, men ja, det blev en sån också. Så nu är denna serie komplett i alla fall. Du kan se bilder på alla fyra här ovanför. Jag hopppas att vi i framtiden hittar en Canonex till vettigt pris, det skulle vara kul att ha på samma hylla som dessa.

  Du kan se 9 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Värdet på dessa kameror beror helt på skick och funktion, de ligger på 100-800kr och där udda nog 528AL ligger högst. Jag gissar att det tillverkades och såldes minst av den modellen. 

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

 • Test: Samyang AF 14/2,8 ED AS IF UMC för Canon RF

  Test

  Samyang släpper sin första optik med autofokus till Canons EOS R-kameror (RF-fattning). Det handlar om en 14mm ultravidvinkel, som faktiskt också är den just nu enda ultravidvinkeln med fast brännvidd och autofokus för detta system.

  Mats skriver: Vi är sedan länge imponerade av Samyangs manuellt fokuserade objektiv som i nästan samtliga fall har gett utomordentligt hög bildkvalitet till oerhört attraktiva priser, om man jämför med övriga etablerade tillverkare. Samyang AF 14/2,8 ED AS IF UMC autofokuserar med likvärdig hastighet och ljudnivå som de flesta Canon RF-objektiv, dvs mycket tyst och snabbt. Men inte lika träffsäkert som Canons i alla lägen. På största bländaröppning är skärpan mycket bra till större del av bilden och det är bara nära kanterna som den tappar lite, men det råder man snabbt bot på genom att blända ner 2-3 steg.

  Läs hela testet här: Samyang AF 14/2,8 ED AS IF UMC för Canon RF

 • Infonsdag: Skärpedjup

  Om man vill ha kort eller långt skärpedjup beror helt på vilken typ av motiv man tar och självklart även på tycke och smak. Man kan generellt säga att de flesta vill ha kort skärpedjup på porträttbilder och stort skärpedjup på landskapsbilder.

  Det finns de som älskar korta skärpedjup där det finns ett fint skärpesläpp som går ut i en mjuk och vacker oskärpa, något som kallas bokeh. Ni som följer bloggen vet att vi älskar en vacker eller spännade bokeh.

  Men det finns de som vill ha allt skarpt. Vi mötte en sådan person livs levande nyligen. Han var så frustrerad över att han sällan kunde få till bakgrunden lika skarp som personen han tog en porträttbild på. På en typ turistbild kan man förstå att man vill ha bakgrunden skarp då det visar någon vacker byggnad eller nåt. Men här gällde det porträtt. Man får ju tycka vad man vill men han är helt klart i minoritet. Speciellt när man tänker på mobiltelefontillverkarna som kämpar så hårt med att mjukvarumässigt kunna fejka en fin bokeh. Något som Apple lyckats förvånansvärt bra med, men det kommer ändå aldrig i närheten av en riktig kamera med en bra porträttoptik på.

  Rent tekniskt, för de som är i början av sitt fotograferande, så får man ett större skärpedjup med mindre bländaröppning och mindre bländaröppning har en större siffra, t ex 11. Motsatt så får man kortare skärpedjup med en större bländaröppning och en större bländaröppning har en lägre siffra, t ex 1,8. Vidvinkel ger större skärpedjup och tele ger ett kortare skärpedjup.

  Den bild vi visar här ovanför är en bild på en kamera som hålls i av en tjej. Taget med stor bländaröppning vilket ger kort skärpedjup på bilden till vänster och taget med liten bländaröppning som ger stort skärpedjup på bilden til höger. På denna bild kommer några att säga: Oj, vilken fin bokeh, undrar vilken optik bilden är tagen med. Svaret är Fujinon GF 110/2. Någon annan kommer att säga: Synd att det inte var skarp bakgrund för jag skulle vilja se mer från ert museum. Vilket är förståeligt, kanske borde valt en ointressantare bakgrund, men bilden är tänkt att visa den kamera hon håller i. Och sedan finns det någon enstaka som vill ha allt skarpt, oavsett vad.

  Hur som helst så skapar du oerhört mycket av intrycket av en bild genom att bestämma över skärpedjupet.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Peak Design V2

  Nyhet

  Peak Design lanserar nu en uppdatering till hela Everyday-serien. Uppdateringen gör att denna serie av redan fantastiska väskor blir ännu bättre med skönare komfort, fler smarta lösningar och bättre material.

  Peak Design är helt klart ett av våra favorita väskmärken som har under de senaste åren tagit marknaden med storm tack vare sina snygga och otroligt smarta väskor som sticker ut ur mängden. Denna nya uppdatering gör redan bra väskor ännu bättre. Många mindre detaljer har blivit justerade för att t.ex. rymma mer saker i mindre fack, skönare bärremmar, mer plats för större datorer och allt yttre material har blivit uppdaterat och är tillverkat av 100% återvunnet material med certifikat från Bluesign. Alla dessa förändringar bidrar till en bättre väska och de lyckas med detta utan och bibehåller den smidiga storleken och snygg design. Några av V2 väskorna kommer även i en ny blå och vit färg.

  Läs vad som är nytt på varje väska på respektive produkt beskrivning

  Peak Design strävar starkt efter att tillverka alla väskor så miljövänligt som möjligt och dessa nya V2 är ett steg närmare deras mål som är att skapa snygga väskor utan att påverka miljön. Peak Design är medlem i ett flertal grupper som arbetar för att göra jorden friskare än vad den är idag och en av dessa grupper är "1% FOR THE PLANET" vilket betyder att 1% av all inkomst hos Peak Design går till icke-vinstdrivande organisationer som arbetar för förbättra vår miljö.

  Se de nya väskorna här: Peak Design V2

 • Makromåndag

  Tack till Kjell Nilsson för en helt fantastisk makrobild. En bärfis som heter brokig enbärfis (Cyphostethus tristriatus)som är ungefär en cm stor.

  Bilden är tagen med Canon 5D mark II + Canon MP-E65/2,8 1-5x samt en blixt.

  Vi kommer framöver att visa makrobilder som är fotograferade av våra läsare här på bloggen. Har du en makrobild som du skulle vilja visa upp? Skicka då in bilden med en beskrivning till blogg@cyberphoto.se

  Alla publicerade bilder premieras med en biobiljett.

 • Drönarsöndag: Breda spår

  Skotare och skördare har verkligen brett mellan hjulen. Här drog jag upp drönare för att orientera mig omkring i området. Uppifrån så ser man verkligen hur brett det är mellan hjulspåren. Jeepen är ingen liten bil men när man kör med ett hjul i ett spår och andra hjulet i mittsträngen så känns den liten jämfört med de fordon som kört här förut.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Molnskuggor

  Vet inte om du är intresserad av moln. Jag gillar moln. Helst nattlysande moln, men det är en annan historia. Här ligger en strimma från ett jetplan strax under molnen och den låga solen lyser på strimman som ger skuggor på molnen. Det blir som upp och ned, och fel på nåt sätt. Men ändå lite intressant.

  Inte en bild som vinner några priser men ibland är det kul att visa bilder som är intressanta av andra anledningar. Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4 R LM WR, 64mm, f/4, 1/160s och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Test Canon RF 70-200/2,8 L IS USM

  Test

  Första telezoomen till Canon EOS R-system är också den mest väntade. Bildjournalistens, sportfotografens, naturfotografens, konsertfotografens och porträttfotografens standardtelezoom . Vi har nu testat denna optik och den är helt enkelt en av de bästa av sitt slag.

  Mats skriver: Det är få seriösa allround-fotografer som inte har en 70-200-zoom i sin utrustning, av förklarliga skäl. Den är någorlunda smidig att bära med sig, den är ljusstark och den tecknar nästan lika skarpt som motsvarande fasta brännvidder. Det är helt enkelt en mycket bra och användbar optik. Canon RF 70-200/2,8 tar denna objektivtyp ytterligare ett steg framåt. Det man framförallt tänjer på är storlek och vikt, som man lyckats banta ner rejält jämfört med motsvarande objektiv på marknaden. På full öppning är skärpan utmärkt, och till större del av bilden än normalt bland liknande telezoomar, vilket också gäller på samtliga brännvidder.

  Läs hela testet här: Canon RF 70-200/2,8 L IS USM

 • Fotohistoria: Aires Penta 35

  Den tredje Aireskameran har nu landat i vårt museum. Denna gång en Aires Penta 35.

  Aires börjar sin historia 1949 som Yallu Optical Co., Ltd. och 1950 byter de namn till K.K. Aires Shashinki Seisakusho. Aires tillverkade i huvudsak tvåögda spegelreflexer och mätsökarekameror. Den kamera vi tittar på idag är en Aires Penta 35 från vår egen samling.

  Aires Penta 35 är en spegelreflexkamera från 1959 med en fast Q Coral 50/2,8 optik. Det fanns både vidvinkelkonverter och telekonvertter till den som gav 36mm, respektive 90mm. Dessa monterades framför optiken. Kameran har en inbyggd Seikosha SLV centralslutare som sitter i optikdelen. Kameran saknar helt ljusmätare. Slutaren jobbar från 1/500s ner till 1s + B. Aires Penta 35 hade en kort tid på markanden då den lades ned redan 1960. Sökaren har en mattskiva med fresnelloins och skärpeinställningen sker med mikroprismor. Sista modellerna kan ha haft snittbild. Aires ersatte Penta 35 1961 med en version av Penta 35 som hade namnet Aires Penta 35 LM, där LM står för Light Meter, dvs LjusMätare, den hade en  ljusmätare av selentyp och den släpptes då strax innan Aires gick i konkurs 1962. För övrigt så såldes Aires Penta 35 som Aires Reflex i Storbritannien och den döptes sedan om till Aires Ever, men det ska ha varit samma konstruktion.

  Aires Penta 35 saknar automatiskt återgående spegel så spegeln fälls tillbaka i samband med att du drar fram filmen och spänner slutaren.

  Du kan se 11 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Aires kameror hör hemma i en kamerasamling. Aires Penta 35 verkar inte helt vanliga, just nu hittar jag bara två till salu. En för 1600kr och en för 4500kr. De lär inte få dem sålda för de summorna. Även om Aires Penta 35 är på många sätt en fin kamera så har den fast optik och det gör den mindre åtråvärd. Kanske är värd kring 500-1000kr. Vill du läsa mer om Aires så skriv Aires i bloggens sökruta.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Panasonic uppdaterar!

  Nyhet

  Panasonic har släppt nya uppdateringar till ett stort antal av sina kameror. Dessa uppdateringar gör din kamera bättre och vi rekommenderar att du uppdaterar din kamera så snart som möjligt.

  För att uppdatera din kamera så går du in på länken för din kamera och följer instruktionerna. 

  Uppdateringarna innehåller nya funktioner, snabbare autofokus, bättre videoinspelning och mycket mer. Information om vad som är nytt på just din kamera finns under länkarna ovan.

  Missa inte våra nuvarande kampanjer på Panasonic Lumix:
  Spara 4000:- på S1 & S1R
  V-Log på köpet!
  Originalbatteri på köpet

 • Infonsdag: Fokusera på ögat

  Det finns en anledning till att alla kameratillverkare kämpar så hårt med att få ögonautofokus att fungera bra. Sitter skärpan i ögat så upplever man bilden som skarp, även med kort skärpedjup. Är själva ögat suddigt, ja, då kastar man nog den bilden. Det ser helt enkelt bättre ut när ögat är skarpt. Sedan finns ju ingen regel utan undantag, ibland kanske man är ute efter någon speciell effekt i en bild. Men generellt, sträva efter att sätta fokus på ögat.

  Katter är verkligen personligheter. Denna kattdam är lite udda, i mångt och mycket uppför hon sig mer som en hund. Hon går fot, hon är alltid i närheten, hon gillar inte att klättra och hon tigger precis som en hund.

  Jag ska passa på att berätta två fågelhistorier. En dag så kom katten och pratade mycket, varpå vi märkte att det var verkligen något hon ville så vi följde med. Då visade det sig att en fågelunge hade fastnat i stuprörets rensgaller. Istället för att äta upp den som en vanlig katt så hämtade hon hjälp. Udda för att vara en katt. Fågelungen fick vatten att dricka sedan återställdes den till sitt bo under en takpanna. Den överlevde och växte upp för vi såg den som "tonåring" senare med sina föräldrar.

  Andra historien är liknande. En dag så hade katten burit fram en fågel och lagt den vid min dotters fötter. Vi tänkte att nej, nu har hon tagit sin första fågel, men fågeln var helt oskadad förutom att den såg död ut. Min dotter lyfte upp den och kontrollerade den, inte minsta skada, och då vaknade den till och flög in i huset. Det var ett helt projekt att få ut den igen, men det lyckades. Fågeln hade tydligen flugit in i ett fönster och tuppat av. Katten tyckte det var konstigt att en fågel låg där så hon bar försiktigt fram den till närmaste människa för att få hjälp. Som sagt, det är en udda katt, men på ett positivt sätt. Precis som vi människor har olika personligheter så har även djur verkligen det.

  Bilden är tagen med Panasonic S1R + S 50/1,4, 1/1250s, f/1,4 och ISO 100.

  Se bilden i full upplösning >> 

   

  Lycka till med din fotografering!

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Test: Sony FE 35/1,8

  Test

  Sony FE 35/1,8 är ett litet och ljustarkt vidvinkelobjektiv för dig som har en Sony kamera med fullformatssensor. Vi har testat detta objektiv och den håller en hög nivå av skärpa och byggkvalitet.

  Mats skriver: Den fina ljusstyrkan i kombination med den låga vikten på 280 gram gör att objektivet kan användas i många olika situationer, allt från vardagliga motiv, via ariktektur och gatufoto till landskaps- och nattfotografering. Objektivet har en tyst och träffsäker autofokus med ett linjärt motorsystem som ger en responsiv och smidig fokusering. Vilket underlättar både vid stillbildstagning och filminspelning. I centrum av bilden är skärpan bra redan på full öppning, och ökar därefter till mycket bra till större del av bilden på mindre öppningar ner till f/11.

  Läs hela testet här: Sony FE 35/1,8

 • Tävling: Gissa vikten, vinn en väska från Lowepro!

  Nu har du chansen att vinna en av två Lowepro ProTactic BP 450 AW II värde 2990:-

  Denna tävling kommer att finnas på både vår Facebook och Instagram vilket innebär att det kommer vara två vinnare, du får endast lägga ett svar på respektive media vilket ger dig dubbla chansen att vinna en av de två väskorna. Du kan dock endast vinna en av väskorna så vi rekommenderar att ge olika svar på de olika medierna!

  Tävlingsregler:

  1. Följ oss
  2. Tagga 2 kompisar
  3. Gissa vikten på väskan inklusive allt godis (ange svaret i GRAM)

  Närmast svar vinner väskan, lyckas du pricka det exakt rätta svaret vinner du väskan INKLUSIVE allt godis! Tävlingen avslutas på fredag 15:00.

  Tävla här:
  Facebook
  Instagram

  Vinst: Lowepro ProTactic BP 450 AW II

 • Drönarsöndag: Naturnära

  Fristående villa i naturnära område. Öppen planlösning. I behov av renovering.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Örlogsfartyg

  En ovanlig solnedgång med ovanliga färger, och ett örlogsfartyg i mitten. Såg det verkligen ut så här?

  Det är nu alla tänker, nej, det gjorde det inte, det är Photoshoppat både hit och dit, annars skulle jag inte ställt frågan om det verkligen såg ut så där.

  Men det gjorde det faktiskt. Vi körde längst Isländska kusten nära Reykjavik och jag såg den ovanliga himlen och sedan såg fartyget där ute. Innan jag parkerat och fått upp kamera så hade fartyget glidit förbi mitten men jag tog en bild ändå. Väl hemma så flyttade jag fartyget till mitten. Fusk? Vissa skulle hävda det, andra inte. Spelar ingen roll. Jag såg det i mitten och sedan justerade det som jag såg det. Det roliga var att horisonten var så rak att jag i Photoshop kunde köra den frilagda båten längs horisonten med piltangenten. Såg riktigt bra ut. Borde ha filmat det.

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 250/4 R LM WR, f/4,5, 1/500s och ISO 100

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Test: Sigma 45/2,8 DG DN Contemporary

  Test

  Sigma 45/2,8 DG DN Contemporary är en fast, ljusstark normaloptik för Sony och Panasonics spegelfria fullformatskameror. Det är ett mycket kompakt objektiv med tyst och snabb autofokusfunktion och hög optisk prestanda.

  Mats skriver: Sigma 45/2,8 DG DN C är en skarp liten rackare, och speciellt runt f/4-f/8 och fokuserad från ca 1-2 meter till oändligt så ger den knivskarpa bilder. På bländare f/2,8 och längre fokusavstånd tecknar den också skarpt, men vid närgränsen på full öppning blir det genast softare och man kan behöva blända ner några steg för att få ett skarpt resultat.

  Läs hela testet här: Sigma 45/2,8 DG DN Contemporary

 • Test: Sony E 16-55/2,8 G

  Test

  Sony E 16-55/2,8 G är ett normalzoom till Sonykameror med APS-C sensor. Mats har nu testat detta objektiv och blir glatt överraskad av hur bra denna optik är.

  Mats skriver: Sony E 16-55/2,8 G känns välbyggd och med fin känsla i fokus- och zoomreglage. Objektivet är också försett med vädertätningar på ställen där fukt och damm brukar ha en tendens att tränga in, och till skillnad från många andra tätade Sonyggluggar har den även en gummipackning runt bajonettfattningen.

  Så här bra skärpa från kant till kant på full öppning är det verkligen inte ofta man stöter på hos normalzoomar. Man brukar behöva blända ner minst 2-3 steg innan man kommer ens i närheten av detta resultat.

  Läs hela testet här: Sony E 16-55/2,8 G

 • Fotohistoria: Vivitar SLR

  Idag ska vi kika lite på Vivitar spegelreflexkameror. De flesta av dessa tillverkades av Cosina.

  Cosina tillverkade några spegelreflexmodeller till Vivitar. Cosina tillverkade också spegelreflexkameror till Nikon, Canon, Olympus, Yashica, Porst, Carena, Argus, Revue, Petri, Ricoh, Revue, Chinon, Lumiére och Phoenix. Dessa är de Vivitar spegelreflexkameror som vi känner till, och de två vi har i vårt museum är markerade i fet text:

  1975 Vivitar 400/SL. M42. Tillverkad av Cosina. Manuell och mekanisk.
  1975 Vivitar 420/SL. M42. Tillverkad av Cosina. Manuell och mekanisk.
  1975 Vivitar 450/SL. M42. Tillverkad av Cosina. Manuell och mekanisk.
  1976 Vivitar 650 SLX. M42. Tillverkad av Cosina. Manuell och mekanisk.
  1976 Vivitar XC-2. M42. Tillverkad av Cosina. Manuell och mekanisk. Samma som Cosina CSR.
  1976 Vivitar XC-3. M42. Tillverkad av Cosina. Manuell och mekanisk.
  1976 Vivitar XC-4. M42. Tillverkad av Cosina. Manuell och mekanisk.
  1977 Vivitar 220/SL. M42. Tillverkad av Cosina. Manuell och mekanisk.
  1977 Vivitar 250/SL. M42. Tillverkad av Cosina. Manuell och mekanisk.
  1979 Vivitar XV1. PK. Tillverkad av Cosina. Manuell och mekanisk.
  1979 Vivitar XV2. PK. Tillverkad av Cosina. Endast tidsautomatik med manuell och mekanisk tid, 1/125s, samt B.
  1979 Vivitar XV3. PK. Tillverkad av Cosina. Tidsautomatik och manuell.
  1987 VIvitar V335. PK. Tillverkad av Cosina. Manuell och mekanisk.
  1987 VIvitar V535. PK. Tillverkad av Cosina.
  1987 Vivitar V635. PK. Tillverkad av Cosina.
  1989 Vivitar V2000. PK. Tillverkad av Cosina. Manuell och mekanisk.
  1989 Vivitar V4000. PK. Tillverkad av Cosina. Manuell och mekanisk.
  1989 Vivitar V4000s. PK. Tillverkad av Cosina. Manuell och mekanisk.
  1989 Vivitar V6000. PK. Tillverkad av Cosina. Endast tidsautomatik med manuell och mekanisk tid, 1/125s, samt B.
  1994 Vivitar V3000s. PK. Tillverkad av Cosina. Verkar vara samma kamera som Yashica FX3 Super. Manuell och mekanisk.
  1994 Vivitar V50. MD. Tillverkad av Seagull och är i stort sett Minolta en X300. Tidsauto + manuell. Elektronisk.
  1997 Vivitar XV3300SE. PK. Tillverkad av Cosina. 
  1997? Vivitar XV3600 PK. Tillverkad av Cosina. 
  1997? Vivitar XV3800N. PK. Tillverkad av Cosina. Manuell och mekanisk.
  1997? Vivitar VN5000. Nikon F-bajonett. Tillverkad av Cosina. 
  1997? Vivitar V60. PK. Tillverkad av Cosina. Tidsauto + manuell. Elektronisk.

  Jag ramlade över en Vivitar V60 och eftersom det knappt finns någon information alls på nätet så blev jag nyfiken på den. Synd att sällsynta Vivitar-kameror inte har något samlarvärde. Den får bli lite kuriosa i vårt museum. Vivitar V60 är en plastig skapelse, vilket iofs gör den lätt. Vårt exemplar fungerar perfekt. Även om Cosina kameror var ganska enkla och billiga konstruktioner så funkade dom förvånansvärt bra. Kanske det var just enkelheten som gjorde att de fungerade. Kameran har en snygg design och ligger mycket bra i handen. Den har lysdioder i sökaren som indikerar exponeringstid. Den Vivitar 28-70/3,5-4,5 som följde är även den tillverkad av Cosina. Plastig men fungerar fortfarande utan problem. Den har ett macro-läge vilket är lite förvånansvärt i denna prisklass. Vi gissar att Vivitar V60 lanserades kring 1997.

  Jag tycks minnas att jag sett någon Vivitar till på någon av våra museihyllor och efter lite letande så hittade jag en Vivitar XV-1. Den är betydligt äldre än V60. Vivitar XV-1 lanserades 1979, och vårt exemplar fungerar fortfarande helt perfekt. Den använder mätarnål i stället för lysdioder och den har endast mikroraster isf snittbild. Där märker man att den låg lite efter sina samtida konkurrenter och helt klart så var det en billig kamera.

  Varken Vivitar V60 eller Vivitar XV-1 har något egentligt värde. V60 är rätt ovanliga på begagnatmarknaden vilket indikerar att kanske inte så många såldes. Du kan se 14 bilder på kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Kamerorna på bilderna kommer från vår egen samling.

  Klicka här för att se bilden i större storlek >>

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

  För dig som vill läsa mer så har jag just testat några fler gamla gluggar:

  Olympus OM 180/2,8 >>
  Volna-3 80/2,8 >>
  Meyer-Optik Görlitz Primoplan 58/1,9 >>
  Yashica ML 55/4 Macro >>
  Vivitar Series 1 90/2,5 >>
  Mamiya/Sekor 645 80/1,9 >>
  Canon FDn 50/1,2L >>
  Micro-Nikkor 55/3,5 >>
  Canon FDn 50/3,5 Macro >>

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Infonsdag: Dra åt plattan

  Det finns fog för detta tips. Det händer lite då och då att fotografer som bär kameran på stativet helt plötsligt har kameran i backen. När man hanterar kameran på stativet så är det lätt att den blir lite lös i plattan och det behövs inte så mycket vickande så har kameran skruvat upp sig från stativplattan.

  Drar du åt plattan ordentligt och om den nu blir lite lös så tar du kameran av stativet och drar åt plattan igen så kommer du aldrig att råka ut för att kameran lossnar och faller mot ett dyrt öde.

  Lycka till med din fotografering!

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Test: Fujifilm XF 16-80/4,0 R OIS WR

  Test

  I fredags släppte vi vårt test på nya Fujifilm X-Pro3 och nu kan du även läsa testet på nya Fujifilm XF 16-80/4,0 R OIS WR. Ett mångsidigt objektiv som passar perfekt till dig som vill ha ett objektiv med ett brett omfång.

  Mats skriver: Fujifilm XF 16-80/4,0 R OIS WR är en kompakt normalzoom med en motsvarande brännvidd på 24-122 mm i 35 mm-kameraformat. Den har en optisk konstruktion med 16 linselement i 12 grupper, inklusive ett asfäriskt linselement, samt en snabb och träffsäker autofokus. Objektivet är även väderskyddat och har en optisk bildstabilisering som kompenserar för upp till 6 steg längre slutartider. I mitten av bilden är skärpan bra redan på f/4 över större del av zoomomfånget, något svagare på längsta brännvidd. Bäst skärpa får man som brukligt om man bländar ner 1-2 steg beroende på brännvidd.

  Läs hela testet här: Fujifilm XF 16-80/4,0 R OIS WR

 • Makromåndag

  Denna måndag bjuder vi på en makrobild inskickad av Björn Karlsson. En extremt skarp och detaljrik makrobild tack vare en fantastisk utrustning och självklart en mycket erfaren fotograf!

  Bilden är tagen med Nikon D850 + Tamron AF SP 90/2,8 Di VC USD Macro II, 1:1

  Vi kommer framöver att visa makrobilder som är fotograferade av våra läsare här på bloggen. Har du en makrobild som du skulle vilja visa upp? Skicka då in bilden med en beskrivning till blogg@cyberphoto.se

  Alla publicerade bilder premieras med en biobiljett.

 • Drönarsöndag: Ljus

  Ett ljus som lyser i mörkret och mörkret förstår det inte.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Kvernufoss

  Inte långt från Skógafoss på Island så ligger det ett hotell som en gång varit en skola, Hotel Edda Skogar, och nära det så ligger Skogar Museum, och bakom det efter en stunds vandring så ligger Kvernufoss vattenfall. Nästan fritt från turister. Jag kommer fram dit och sätter upp kameran på stativet och får nästan gnugga mina ögon för där står en brud! Ja, se på bilden!

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4 R LM WR, 32mm, f/5,6, 1/13s och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Test: Fujifilm X-Pro3

  Test

  Vi har testat Fujifilm X-Pro3 som är en kamera som har fått några annorlunda men fortfarande spännande förändringar sedan förra modellen. Det är en kamera som spelar mer på känslan att fotografera än någon annan

  Mats skriver: Den största designskillnaden hittar vi på kamerans baksida, där man tagit bort menyknappen och flervägsväljaren - detta för att X-Pro3 har fått en touch-skärm och inte längre behöver separata reglage för menyhanteringen.  Skärmlösningen är också något helt unikt, som vi aldrig sett förut - mer om det nedan. På insidan finns bl a en uppdaterad bildsensor (samma 26MP-sensor som i X-T3) och en 3 gånger snabbare processor än hos föregångaren. 

  Läs hela testet här: Fujifilm X-Pro3

 • Vinn biljetter till Sveriges Fotodagar i Stockholm

  Vi åker ut på turné i höst och hoppas att vi får möjlighet att träffa just dig! Nästa lördag kommer vi att finnas i Stockholm under Sveriges Fotodagar, ta chansen och vinn en biljett till eventet.

  Vi tycker att det är väldigt trevligt att få möta dig som kund och därför har vi valt att dyka upp på ett flertal platser ute i landet i höst. Nästa lördag, den 16 november, har turen kommit till Stockholm och vi ser verkligen fram emot att få träffa dig som bor i närheten. Fotodagen hålls på Nacka Strandsmässan.

  Du som följer oss här i bloggen eller i sociala medier har chansen att vinna en av 20 st biljetter (värde 395:-/st) till föreläsningarna. Utlottningen sker tillsammans med Kamera & Bild som är en av huvudarrangörerna av eventet.

  Delta så här: Maila marknad@kamerabild.se. Märk mailet med Stockholms Fotodag med CyberPhoto och inkludera ditt namn och telefonnummer.

  Här kan du läsa mer om Fotodagen i Stockholm

 • Fotohistoria: Contax RTS

  Är inte detta en stilfull kamera? Den är designad av Porsche!

  1932 Contax dyker upp som kameramodell från Zeiss Ikon och blev senare ett varumärke. Men vi hoppar över hela historien och går direkt till RTS:

  1975 återuppstår märket Contax av Yashica/Kyocera och de lanserar RTS.

  1982 lanserades RTS II.

  1990 lanserades RTS III. Nu med inbyggd motor.

  1996 Nu skulle vi bara fokusera på RTS-modellerna men vi måste ändå på nämna Contax AX som hade en autofokus som fungerade genom att filmplanet flyttade på sig istället för objektivet. En unik lösning som gjorde att du kunde använda dina gamla fina Zeissobjketiv.

  2005 Kyocera slutar tillverka Contax kameror. Sorgligt.

  RTS står för Real Time System. Hela grundtanken med Contax RTS var snabbhet och kvalitet. Och det uppfyllde den. Avtrycket var kanske det mest unika. Det var ett elektroniskt avtryck till en elektronisk slutare. Du behövde knapp trycka ner en millimeter förrän den tog bilden. Det innebär att man lagt aktivering av ljusmätning till en annan knapp som var på kamerans framsida ovanför självutlösaren. Den använde en snabb kiselcell till ljusmätaren och slutaren var luftdämpad så den gick både tyst och vibrationsfritt. RTS hade både tidsautomaik och helt manuell kotroll. Detta var nog den modernaste konstruktionen på marknaden då den släpptes 1975. Den kom med ett komplett objektvprogram från 15mm upp till 1000mm.

  RTS II ser tämligen lika ut men skiljer åt sig mer än man tror. På utsidan så är det mest uppenbara den elektroniska självutlösaren men på insidan har det hänt desto mer. En ny titanslutare som styrdes av quartzkristaller. Sökaren visar hela 97% av bilden mot RTS som vara visade 92%, ny LED info i sökaren, ny TTL blixtljusmätning, för att nämna några. RTS II är den populäraste av dessa tre, både som brukskamera och som samlarkamera. En klassisk kamera som skulle pryda vilken bokhylla som helst.

  RTS III var en av 90-talets bästa kameror. Ytterligare förbättrad, nu med inbyggd motordrift på 5 bilder per sekund, samt en ny TTL blixtmätning med Pre-Flash Spot Meter som gjorde att den fungerade även som blixtljusmätare. Slutaren klarade 1/8000s och blixtsynken på 1/250s. Det som verkligen utmärkte denna kamera var att den hade ett vakuumsystem som sög fast filmen mot tryckplattan och för första gången fick de fina Zeissobjektiven komma till sin fulla rätt. RTS III hade även bländarautomatik förutom tidsautomatik och manuell.

  De flesta objektiven från denna tidsepok har inte tillräcklig upplösning för digitalkameror men Zeiss-objektiven till dessa kameror är oftast tillräckligt bra. Zeiss Planar 50/1,7 och Zeiss Planar 50/1,4 kan du få tag i till vettiga pengar och de är riktigt bra. En lite bortglömd optik är deras Zeiss Sonnar 85/2,8. Många ratar den för ljusstyrkan, men optiskt är den riktigt bra. Vissa säger att den är bättre än Zeiss 85/1,4, det är inget vi testat och är nog lite tveksam till det, men att ens jämföras med 85/1,4 trots betydligt lägre pris och vikt är ju ändå beröm faktiskt. När vi ändå pratar om deras optik så har de en pancake Tessar 45/2,8 som är rätt cool. Den är inte lika bra som 50mm-objektiven men den är riktigt smidig. Skärpan är helt okej men bokehn är lite sisådär på dem. De är mer sällsynta och därmed också oftast dyrare.

  Du kan se 11 bilder på kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Kameran på bilderna kommer från vår egen samling.

  För dig som vill läsa mer så har jag just testat några fler gamla gluggar:

  Canon FDn 135/2,8 >>
  Canon FDn 85/1,8
   >>
  Olympus OM 135/2,8 >>
  Olympus OM 135/3,5 >>
  Konica Hexanon AR 50/1,7 >>
  Tamron 300/5,6 >>
  Tamron SP 90/2,5 >>

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

 • Nyhet: Canon EOS Ra

  Nyhet

  Canon lanserar EOS Ra som är en kamera speciellt inriktad för astrofoto. Vi på CyberPhoto gillar verkligen astrofoto, och norrsken, så denna kamera är mycket intressant och spännande för oss!

  Canon EOS Ra är i grund och botten byggd på en EOS R med samma kropp, pekskärm, sökare och autofokussystem. Den stora skillnaden är sensorns filter. På alla sensorer sitter det ett IR-filter som blockerar det infraröda ljuset men låter vanligt ljus passera fritt. Canon tagit sensorn från EOS R och modifierat IR-filtret så att den ska släppa igenom mer ljus i det röda spektrumet, eller mer ljus i vätets alfa-band 656nm om man ska vara korrekt.

  Kameran har även fått en utökad förstoringfunktion som gör det möjligt att förstora upp till 30x för att underlätta vid manuell fokusering. Denna nya kamera från Canon är en nischad produkt som passar dig som främst ska fotografera astro. Kameran kommer att finnas tillgänglig redan nu i december.

  Läs mer och beställ här: Canon EOS Ra

 • Ny optik från Sigma!

  Nyhet

  Sigma lanserar idag en nyutvecklad 24-70/2,8 DG DN ART med Sony E och Panasonic L-Fattning. Denna optik finns till spegelreflexkameror med Canon och Nikon fattning men den nya är speciellt omformad för att passa perfekt till spegellösa kameror.

  Sigma 24-70/2,8 DG DN Art är ett nytt tillskott till Sigmas serie av nyutvecklade objektiv till spegellösa fullformatskameror. De tidigare objektiven vi har sett tex. Sigma 14-24/2,8 DG DN Art har varit en riktigt fullpott med en hög standard på både bygg- och bildkvalitet. Vi hoppas på att detta nya 24-70 håller samma kvalitet vilket kommer vara ett starkt alternativ mot Sonys/Panasonics egna, dyrare objektiv och även en stark rival mot den otroligt populära Tamron AF 28-75/2,8 Di III RXD.

  Vi ser fram emot att få göra ett test på detta objektiv och vi hoppas på att den gör lika bra från sig som de andra i samma serie, då kan detta bli ett oerhört populärt objektiv!

  Läs mer och beställ här:
  Sigma 24-70/2,8 DG DN Art, till Sony E-fattning
  Sigma 24-70/2,8 DG DN Art, till L-fattning

 • Två nya objektiv till Panasonic S

  Nyhet

  Med två nya objektiv till Panasonics S-serie så känner vi att det börjar vara ett komplett system med 6 objektiv som täcker ett stort omgång av brännvidder. Sedan har du ytterligare 11 Sigma objektiv som passar till L-fattningen med många fler på ingång.

  Det första objektivet som lanseras idag är Panasonic Lumix S Pro 16-35/4 vilket förmodligen de flesta har väntat på eftersom Panasonic S är en mycket robust kamera som passar fint till att vara ute i skog och mark för att ta fina landskapsbilder. Det nya objektivet är självklart vädertätad och är byggd för kameror med högupplösning så som Lumix S1R. Fördelen med detta system är att allt plannerat och byggt nu i denna moderna till vilket gör att alla material och konstruktioner är toppmoderna som kommer hålla hög standard i många, många år framöver. Detta gör det mer tryggt att investera i systemet.

  Objektivet beräknas att levereras i januari, beställ ditt exemplar redan nu: Panasonic Lumix S Pro 16-35/4

  Det andra objektivet är Panasonic Lumix S Pro 70-200/2,8 O.I.S som är tänkt till press, sport eller fågelfotografen som behöver ett ljusstarkt telezoom som man kan lita på. Objektivet är självklart vädertätat och har snabb samt träffsäker autofokus. Panasonic har även lagt ner en hel del tid på att få till en mjuk och härlig bokeh för att hela bilden ska få en bra känsla. Tillsammans med den inbyggda stabiliseringen i kamerahuset så ger dessa upp till 7-stegs stabilisering vilket är perfekt för den typ av fotograf som har nytta av detta objektiv.

  Objektivet beräknas att levereras i januari, beställ ditt exemplar redan nu: Lumix S Pro 70-200/2,8 O.I.S

  Nu när det finns så pass många objektiv med L-Fattningen samt tre väldigt fina kamerahus så känner vi att det är ett komplett system som verkligen är värt att kika på och investera i. Detta system har många fördelar jämfört med andra system och ett av de är att bilderna vi har fått ur dessa kameror och optik är helt magiska, ett system vi verkligen rekommenderar. Vi har gjort test på alla dessa som du kan läsa på respektive produktsida.

 • Infonsdag: Exponeringskompensera

  Trots nya och avancerade ljusmätningssystem så får man ofta exponeringskompensera ändå.

  Exponeringskompensation är helt enkelt hur du gör för att få en bild ljusare eller mörkare. Det är en funktion som används allt oftare då många numera väljer spegelfria kameror och då ser du direkt i sökaren om en bild känns lite för mörk eller lite för ljus och då kan du enkelt justera detta. Även om moderna kamerors bildsensorer har stort dynamiskt omfång så får du alltid bättre resultat med så korrekt exponering som möjligt.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag". 

 • Test: Tokina Opera 16-28/2,8 FF

  Test

  Tokinas nya Opera 16-28/2,8 FF är en ljusstark, raktecknande vidvinkelzoom som passar bra för landskapsbilder, arkitektur, interiörbilder, gruppbilder, gatufoto m.m.

  Mats skriver: Som brukligt för Tokinas objektiv har Opera 16-28 en mycket rejäl konstruktion mekaniskt. Det innebär bland annat att merparten av optiken är byggd i metall, istället för syntetmaterial. Den blir därigenom lite tyngre än många liknande objektiv, men det är ett pris många gärna betalar för en bättre känsla i hanteringen och en i många fall tåligare optik. Optiskt är Opera 16-28/2,8 en sofistikerad konstruktion som inrymmer precisionsgjutna avancerade asfäriska linselement, asfäriska element och element i lågspridande glas.

  Läs hela testet här: Tokina Opera 16-28/2,8 FF

 • Makromåndag

  Denna bild kan man kalla ett makroporträtt, en fjäril som bjuder på en mycket elegant porträtt pose. Bilden har en helt underbar bokeh tack vare objektivet som bilden är tagen med Sony FE 100/2,8 STF GM OSS. Tack till Scott Davies som skickade in denna fantastiska makrobild till oss!

  Bild tagen med Sony A6400 + Sony FE 100/2,8 STF GM OSS

  Vi kommer framöver att visa makrobilder som är fotograferade av våra läsare här på bloggen. Har du en makrobild som du skulle vilja visa upp? Skicka då in bilden med en beskrivning till blogg@cyberphoto.se

  Alla publicerade bilder premieras med en biobiljett.

 • Rösta på oss som årets nätbutik!

  Vi är nominerade till Årets Nätbutik 2019 och Onlinevaruhus 2019 av Prisjakt. Tycker du om oss så får du mer än gärna rösta på oss innan 30 november. När du röstar så hjälper du även organisationen Top Ten Sverige.

  Vinnaren blir den som får flest röster på respektive utmärkelse så vi behöver verkligen din röst! Tävlingen pågår t o m den 30 november och du hittar den via länkarna här nedan. Det bästa av allt är att Prisjakt har lovat att skänka en krona för varje röst till organisationen Top Ten som listar Sveriges energieffektivaste produkter och ger tips som hjälper dig uppnå en mer energisnål och hållbar vardag.

  Rösta på oss här: Årets Nätbutik 2019

  Rösta även på oss här: Årets Onlinevaruhus 2019

  Ett stort tack till dig som tar dig tid och röstar på oss!

 • Drönarsöndag: Skörd

  Skördetid ger ofta intressanta mönster så här uppifrån.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Blå nyanser

  Ilulissat på Grönland är en mycket vacker plats. Ovanför fjorden ligger en glaciär och den trycker ut isberg genom fjorden. Inte konstigt att den fått namnet Icefjord.

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 250/4 R LM WR, f/8, 1/350s och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Test: Sigma 14-24/2,8 DG DN Art

  Test

  "Jag är djupt imponerad över hur bra Sigma har lyckats med detta objektiv" - Mats

  Mats skriver: Sigmas nya DN-version av 14-24 mm f/2,8 Art vidvinkelobjektiv designat för spegelfria fullformatskameror från Sony och Panasonic. Tack vare det korta avståndet mellan objektivfattning och sensorn kan objektivet göras mer kompakt samt bibehålla en hög optisk prestanda. skärpan är bättre än vanligt och dessutom över större del av bilden än normalt, och detta redan på största bländaröppning. I nedbländat läge runt f/4 -f/8 ökar skärpan i vanlig ordning, men det är inga markanta skillnader och är mest märkbart nära kanter och hörn. Bäst hörn- och kantskärpa blir det på de kortare brännvidderna.

  Läs hela testet här:  Sigma 14-24/2,8 DG DN Art

 • PhotoExpo samlade in till Hjältarnas hus!

  På PhotoExpo hade vi Check and Clean och vi uppmanade alla att donera ett valfritt belopp till Hjältarnas hus som också fanns på plats på mässan.

  Vi hade tre personer, en från Olympus, en från Nikon och en kille från oss som satt hela dagen och rengjorde sensorer helt kostnadsfritt för er som besökte PhotoExpo 2019. Vi uppmanade alla som lämnade in sin kamera för rengöring att donera ett valfritt belopp till Hjältarnas hus. Vi rengjorde 146st kameror som resulterade i en donation på 7210kr!

  Vi tackar så mycket för att du besökte PhotoExpo och skänkte pengar till Hjältarnas hus. Missade du PhotoExpo så kan du se hela livesändningen här: PhotoExpo 2019 Live

 • Hunter Edition!

  En specialversion av den mycket populära Danubia Milan XP 8x42. Denna "Limited Edition"-kikare kommer i en riktigt snygg grön färg och precis som övriga kikare i Danubia Milan XP-serien är detta en robust och välbyggd modell med riktigt goda optiska egenskaper.

  De nya Milan XP-modellerna är ett utmärkt val för jägare, fågelskådare och friluftsintresserade som vill ha riktigt mycket kikare för pengarna. Danubia Milan XP är robusta och gummiarmerade för att tåla daglig användning i skog och mark, oavsett väderförhållanden.

  Läs mer om produkten här: Danubia Milan XP 8x42 Hunter edition

 • Nyhet: DJI Mavic Mini

  Nyhet

  DJI lanserar nu sin minsta och lättaste drönare hittils, DJI Mavic Mini. En superliten drönare med massor av funktioner från de mycket större och dyrare Mavic Air och Mavic Pro.

  Nya DJI Mavic Mini väger 249g och rymms i din handflata. Bara för att den är liten betyder det verkligen inte att den saknar funktioner. Mavic Mini har en stabiliserad kamera med en 1/2.3" sensor som klarar av att filma i upp till 2,7K i 30fps eller 1080p i 60 fps.

  Det finns flera olika lägen att välja mellan beroende på hur erfaren du är med drönare sedan förut. Det finns även olika förprogrammerade lägen som gör att du kan få en speciell rörelse med ett knapptryck istället hålla på manövra drönaren själv. Dessa är följande:

  Rocket - Mavic Mini flyger rakt upp i luften med kameran riktad rakt ned och följer motivet.
  Circle - Mavic Mini flyger runt det valda motivet i en cirkel.
  Dronie - Mavic Mini flyger bakåt och uppåt samtidigt och kameran följer motivet.
  Helix - Mavic Mini flyger uppåt och bakåt runt det valda motivet.
  Alla dessa förprogrammerade rörelser går att ställa in vilken maxhöjd drönaren ska gå till

  Mavic Mini har en batteritid på upp till 30 minuter vilket är ungefär samma som övriga modeller. Köper du fly more combo så ingår det tre stycken extrabatterier, laddare, propellerskydd och en hård väska.

  Läs mer och beställ här: DJI Mavic Mini

 • Testa GFX 100 med Knut Koivisto!

  Nu har du chansen att testa Fujifilm GFX 100 tillsammans med Knut Koivisto som håller i en föreläsning och workshop för att du ska få testa kameran men även lära dig mer om porträtt och ljussättning. Missa inte chansen!

  Tisdagen den 5 november bjuder Fujifilm och Cyberphoto till en workshop i porträttfotografering.
  Porträttfotografen Knut Koivisto kommer att visa hur han jobbar med GFX100 och ljussättning. 
  Du som deltagare får möjlighet att testa GFX100 under workshopen. 

  Vi erbjuder kursen vid två olika tillfällen den här dagen för att så många som möjlighet ska kunna vara med. 
  Workshopen kommer att vara på Nolia i konferenslokalen Miskovsky. Det finns endast några få platser kvar så vänta inte med att anmälda dig!

  Tillfälle 1: 5/11 klockan 16:00-18:00
  Tillfälle 2: 5/11 klockan 18:30-20:30

  Du anmäler dig här: Testa GFX 100 med Knut Koivisto

  Föreläsningen är kostnadsfri men din anmälan är bindande!

 • Infonsdag: Okularinställning

  Är allt suddigt i suddigt i sökaren?

  Att kameror har okularjustering är självlart för de flesta men inte för alla. På nästan alla kameror så sittter en liten ratt på sidan av sökaren så att du kan justera in sökaren för dina ögon.

  Om du sett skarpt men plötsligt är allt suddigt i sökaren så har du kommit åt denna ratt av misstag. Sånt händer.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Test: Sigma 35/1,2 DG DN Art

  Test

  Mats tycker det känns som att man börjar bli lite bortskämd med knivskarpa Art-objektiv från Sigma. Läs testet och se varför detta Sigmaobjektiv än en gång imponerar på bild och byggkvalitet.

  Mats skriver: Sigmas vidvinkel 35/1,2 DG DN Art är en mycket ljusstark och superskarp optik som är del av deras populära Art-serie med hög optisk prestanda. Det är det första AF-objektivet med en maximal bländare på f/1,2 för fullformatskameror med Sony E-fattning eller L-fattning. Den stora bländaröppningen ger en skön bokeh-effekt och brännvidden på 35 mm gör att optiken passar bra till oerhört många olika tillfällen.

  Läs hela testet här: Sigma 35/1,2 DG DN Art

 • Vinnare av tävlingen på PhotoExpo!

  Under PhotoExpo hade vi 20st nominerade bilder från vår tävling med temat "Äventyr" som var printade och upphängda vid ingången. Alla besökare på PhotoExpo hade möjlighet att rösta på sin favoritbild och en timme innan mässan avslutades så presenterade vi vinnarna på den stora scenen.

  1:a pris fick Klara Wåhlberg med hela 51% av rösterna, bilden ser du ovan som omslag på denna blogg. Grattis till ett presentkort på 5.000:- hos oss på CyberPhoto

  2:a pris fick Emil Söderlund med 7,6% rösterna. Din vinst är ett presentkort på 3.000:- hos oss!

  EmilSöderlund_äventyr.jpg

  3:e pris fick Mikael Carlsson med 4,8% av rösterna. Din vinst är ett presentkort på 2.000:- hos oss!

  MikaelCarlsson_äventyr.jpg

  Tack till alla som deltog i tävlingen med alla fantastiskt fina bilder och till er alla som var med på PhotoExpo och rösta fram dessa tre värdiga vinnare.

  Missade du PhotoExpo 2019 så hade vi en livesändning under hela dagen och den kan du se här: PhotoExpo 2019 Live

 • Drönarsöndag: Meteorit

  Om en meteorit skulle träffat en lada så skulle det säkert sett ut ungefär så här.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Ganymedes

  Jag älskar såna här landskap och såna här moln, och tillsammans blir de magnifika. Denna bild skulle kunna vara tagen på Ganymedes, som är en av Jupiters månar. Nu har jag iofs inte varit där. Ja, självklart är bilden tagen på Island.

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4 R LM WR, 32mm, f/5,6, 1/110s och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Rykande nyheter på PhotoExpo!

  Imorgon drar PhotoExpo 2019 igång! Över 35 olika utställare som kameratillverkare, fotoklubbar och influencers finns på plats. Många av dessa tillverkare har lanserat nya produkter och vissa av dessa rykande färska nyheter kommer finnas på plats för dig att känna på!

  Har du en Canon och kommer på PhotoExpo imorgon så har du chansen att vara en av de första i hela Europa att både se och prova deras senaste objektiv med RF-fattning, nämligen Canon RF 70-200/2,8 L IS USM och Canon RF 85/1,2 L USM DS. Dessa objektiv lanserades igår och de kommer att finnas på plats imorgon på mässan. Det här blir första mässan i världen där Canon visar upp hela nya RF-objektivserien som består av 10 olika objektiv och du får självklart titta och testa dessa i Canons monter. Canon har självklart med sig nästan hela sitt övriga sortiment.

  Fujifilm kommer att visa alldeles nya X-Pro3 som lanserades i förrgår, vilket är en mycket trevlig kamera som vi verkligen rekommenderar att du tar en titt på. Det är en  toppmodern kamera som har fått många retrodetaljer som verkligen gör den till fotografens kamera. Fujifilm har självklart med sig nästan hela sitt sortiment.

  Nikon kommer finnas på plats med nya Nikon Z50 samt de två nya objektiven som passar med denna kamera. En supertrevlig och smidig kamera som passar mycket bra till resande fotografer, bloggare, vloggare, influencers och så mycket mer. Nikon har självklart med sig nästan hela sitt sortiment.

  Sirui kommer att ha med sig det nya anamorfiska objektivet, Sirui 50/1,8 Anamorphic 1,33X. Se till att gå förbi och kika på det då det är helt unikt i sin prisklass och det blev snabbt en stor nyhet runt hela världen.

  Olympus lanserade E-M5 Mark III för ungefär en vecka sedan och denna kommer finnas på plats att prova. Har du letat efter ett mindre och lättare system än din nuvarande kamera så gå gärna förbi Olympus monter och titta näsrmare på deras nya kamera. Den är liten, smidig och tar bra bilder, vi har testat denna kamera som du kan läsa här på produktsidan.  De kommer även ha en prototyp av Olympus M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO att visa upp, denna kommer inte gå att prova eller hålla i då den inte är lanserad ännu men fotar du med Olympus eller Panasonic så kan detta vara en intressant nyhet att se storleken på och prata om med representanterna från Olympus som finns på plats. De har självklart med sig nästan hela sitt sortiment.

  One Solution är en distrubutör för Peak Design och de kommer att visa upp det helt nya Peak design Travel Tripod som är ett helt unikt kolfiberstativ för dig på resande fot. Det här stativet har en mängd funktioner som står ut jämfört med vanliga stativ, gå förbi montern och provmontera din kamera.

  Detta var kort om de senaste nyheterna. Sony och Panasonic har inte släppt något nytt nyligen men de har också med sig större delen av deras sortiment. Övriga kameror, objektiv och kringutrustning finns självklart också på plats för dig att titta och känna på. Vi är mycket glada att kunna berätta att dessa rykande nya produkter som hade sin världslansering för under en vecka sedan kommer att finnas på plats för dig att prova!

  Välkommen! Läs mer om PhotoExpo här >>

 • PhotoExpo - John Hagby

  Om precis ett dygn slår portarna upp för PhotoExpo 2019! Vi hälsar er varmt välkomna och vill berätta om ytterligare en anledning varför du ska besöka oss imorgon. John Hagby håller en sprudlande workshop i Aifos monter.

  John Hagby har en makalös förmåga att entusiasmera under sina workshops och föreläsningar. Han har funnits med oss under alla fyra åren här i Umeå och i år bjuder han in till workshop i Aifos monter nr 32.  Det blir porträtt- och modellfoto med nya ELM8 och Olympus. Man kommer bl a att fotografera "vattenkragebilder" och visa hur en sådan setup ser ut. Kom gärna till montern och bli inspirerad, kanske prova en porträttfotografering själv? Ta med egen modell eller jobba tillsammans med modellen Julia som finns på plats på hos Aifo under PhotoExpo. 

  Du kan föranmäla dig här och tävla om en av tre årsprenumerationer av Moderskeppets givande onlinekurser (värde 1399:-).
  PhotoExpo 2019
   

 • PhotoExpo - Jonas Amréus Hammargården

  Under lördagens PhotoExpo har du möjlighet att möta Jonas Amréus Hammargården som är en Wacom Freelance Artist och se hur han arbetar med retusch. 26 oktober på Nolia i Umeå.

  Från högstadiet, genom universitet och ut i yrkeslivet har Jonas alltid haft en förkärlek för ny teknik och arbetat med kreativitet som en ledstjärna. Jonas har under ca 15 år, arbetat med Wacom som verktyg. Han är idag bosatt i Sundsvall och arbetar för digitalbyrån Esatto, med ett stort urval av kunder, samt sin egen verksamhet. På PhotoExpo kommer Jonas finnas i Network Innovations monter nr 30.
  I monter 30 möter du även Dick som är bildskärmsexpert och som  svara på alla dina frågor gällande skärmar. Du möter även Richard, som är Epson Expert, det är hit du ska gå om du vill skrivs ut dina bilder på mot en donation till Hjältarnas hus. Utskriften blir på Epson Fine art papper som är det absolut finaste papper Epson har.  Du kan även lära dig mer om kalibrering med X-Rite med mera.

  Föranmäl dig här och tävla om en ev tre årsprenumerationer på Moderskeppets kurser (värde 1399:-)! PhotoExpo.

 • Fotohistoria: Kilfitt

  Heinz Kilfitt var en produktiv herre som designade Robot kameror redan på 30-talet. Hans företag Heinz Kilfitt München är kända för sina innovativa makro, tele och zoomobjektiv från 50-60-talen.

  Kilfitt fick 1960 kontraktet att tillverka den banbrytande Voigtländer Zoomar 36-82mm. När Heinz Kilfitt 1967 pensionerade sig så tog Dr. Frank G. Back, Zoomar designer,, över Kilfit-företaget och fortsatte med dess produkter från Long Island, New York. 

  Under sin verksamma tid så konstruerade Heinz Kilfitt en del kameror. En var Kilfitt Motor Camera, en kamera som var lite för lik Robot. Kilfitt hade sålt originaldesignen för robot till Berning och fick på grund av det sluta tillverka Kilfitt Motor Camera. Kilfitt designade 1951 Mecaflex, en 35mm spegelreflexkamera. Den lanserades 1953 och tillverkades då av Metz i Fürth i Tyskland, men de drog sig ur efter endast ett fåtal kameror tillverkats. Kilfitt vände sig då till S.E.R.O.A. (Société d'Etude et Recherche Optique et Acoustique) i Monaco fram till kring 1965 då kamera lades ner. Heinz Kilfitt designade förutom Robot och Mecaflex men även Kowa Six och Kalimar Reflex.

  Objektiven var först märkta Kamerabau-Anstalt-Vaduz Kilfitt-Makro-Kilar, sedan Heinz Kilfitt München Makro-Kilar och slutligen Kilfitt München Makro-Kilar. Alltså måste tillverkning skett från början i Vaduz, Lichtenstein för att sedan flyttats till München. Kilfitt objektiv fanns till Mecaflex, Alpa, Exakta, Pentacon Six, med flera, och även till en del smalfilmskameror.

  Klicka här för att se bilder tagna med Kilfitt Kilar 40/2,8 >>

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

  Till er som vill läsa mer om äldre optik så är dessa nyligen testade:

  Canon FL 55/1,2 >>
  Canon FL 50/1,4 >>
  Yashica ML 42-75/3,5-4,5 >>
  Zeiss Biotar 58/2 >>
  Pentax Auto-Takumar 55/2,2 >>
  Minolta Auto Rokkor-PF 50/1,4 >>
  Mamiya Sekor SX 105/2,8 >>
  Minolta MC Tele Rokkor QE 100/3,5 >>

  /Thomas

 • Nyhet: Canon 1D X Mark III

  Nyhet

  Canon informerar idag att de just nu utvecklar Canon 1D X Mark III. De utvecklar samtidigt en professionell EOS R. På Canon EOS 1D X III prioriterar Canon både foto och video samtidigt. Canon 1D X Mark III klarar upp till 20 stillbilder per sekund och den kan filma i RAW direkt till minneskortet!

  Det var väntat att Canon skulle komma med en uppdatering av Canon 1D X Mark II men det var helt oväntat att uppdateringen skulle vara så här stor. Canon tar ett stort steg framåt med Canon 1D X Mark III. Kameran får en helt nyutvecklad CMOS-sensor, och en helt ny processor som ska ge bättre ISO prestanda och självklart bättre bild. Sensorns upplösning är ännu inte tillkännagiven. Kameran klarar av 16 bilder/s med full autofokus och upp till 20 bilder/s, fortfarande med autofokus, vid användning av Live View. Canon 1D X Mark III använder självklart Canons Dual Pixel AF som nu har 525 valbara AF-punkter som täcker 90% av bilden.

  Canon EOS 1D X Mark III gör så mycket mer än att ta stillbilder, den är även en mycket kompetent kamera för video. Du kan filma i 4K 60P i 10-bit 4:2:2 Canon log vilket är mycket bra, men 1D X Mark III klarar även av att filma i Raw direkt till minneskortet, vilket betyder att Canon 1D X Mark III blir en av de första systemkamerorna som klarar av detta. Fotograferar du och filmar professionellt så är Canon 1D X Mark III en av de bästa valen på marknaden just nu.

  Kameran får nu inbyggd Wi-Fi och bluetooth samt en ethernet port för snabbast möjliga överföring. 1D X III behåller självklart ergonomin, det starka magnesium chassit och vädertätningen.

  Läs mer och beställ redan nu: Canon 1D X Mark III

  Canon informerar även om att de håller på att tillverka en ny professionell EOS R-kamera vilket också är en stor nyhet. Andra mycket intressanta nyheter är Canon RF 70-200/2,8 L IS USM och Canon RF 85/1,2 L USM DS​ och information om pris och leveranstid kommer inom kort, klicka på länkarna för att läsa mer om dessa...

  Canon kommer fortsätta jobba med EF-M fattningen som ett APS-C alternativ till RF-fattningen. Så har du investerat i Canon M-systemet så kan du vara trygg i att det kommer fortsätta att utvecklas under överskådlig tid.

 • Kvadrupelnyhet från Tamron!

  Tamron lanserar fyra nya objektiv till Sonys spegelfria systemkameror, dessa är självklart anpassad för fullformat och kan vara ett mycket trevligt komplement till din Sony A7 III.

  Tre av objektiven är en snarlik trio av små, lätta och fasta vidvinkelobjektiv som är anpassade för fullformat men fungerar även klockrent till kameror med  APS-C sensor. Objektiven har mer gemensamt än det som skiljer dem åt. De har alla ljusstyrka f/2,8, kort närgräns och avbildningsskala upp till 1:2, OSD-fokuseringsmotor och fukt- och dammskydd. De väger strax över 200 gram och har 67mm filterfattning. Läs mer och beställ dessa objektiv redan nu:

  - Tamron AF 35/2,8 Di III OSD
  - Tamron AF 24/2,8 Di III OSD
  - Tamron AF 20/2,8 Di III OSD

  Alla tre objektiv beräknas att finnas i lager under januari 2020

  Det fjärde objektivet som Tamron berättar om idag är ett telezoom med ett omfång på 70-180mm. Detta objektiv är en fortsättning på serien av kompakta zoomar till Sony E-fattning. En perfekt fortsättning på de redan släppta Tamron AF 17-28/2,8 Di III RXD och Tamron AF 28-75/2,8 Di III RXD som har varit en stor succé för Tamron, en välförtjänt succé då dessa objektiv är riktigt vassa och samtidigt väldigt kompakta. 

  Vi beräknar att få mer information och pris om Tamron AF 70-180/2,8 Di III VXD under våren 2020.

  Beställ redan nu: Tamron AF 70-180/2,8 Di III VXD

 • Nyhet: Fujifilm X-Pro3

  Nyhet

  Fujifilm visar igen att de är en kameratillverkare för engagerade fotografer med sin nya X-Pro3. Mer inriktad på ren fotokänsla, snyggare och bättre än någonsin.

  Fujifilm har under sista åren lyckats balansera klassisk fotografering med hypermodern teknik på ett sätt som lockat många engagerade fotografer. Med X-Pro3 så spänner Fujifilm den strängen till max. Har de träffat mitt i prick eller har de gått för långt är den fråga många ställer sig. Och svaret är: Ja. På båda frågorna. De som kameran riktar sig till kommer att älska den ännu mer än de älskat de tidigare X-Pro-modellerna. De som inte förstår varför Fujifilm byggt X-Pro3 på detta sätt ska helt enkelt titta på en annan kamera, kanske en X-T30.

  Fujifilm tog fram X-Pro3 i flera olika färger och hade tänkt stanna på två men den kommer att lanseras i tre olika färgval, bara därför att den var så galet snygg i alla tre. Vilken färg vill du ha den i?

  Tekniken i X-Pro3 är självklart toppmodern men tekniken är nästan ändå ointressant för denna kamera handlar om känsla och fotografering. En fotografs kamera. En kamera att fotografera med, inte bara en elektronisk låda som kan ta bilder. Det finns mycket i kameran som flörtar med analog fotografering, som möjligheten att se filmtypsval på kamerans baksida. Charmigt, mycket charmigt. Nu kommer nog de flesta ändå att nyttja den skärmen för exponeringsinformation, men ändå.

  En liten detalj men ändå ett intressant ställningstagande, X-Pro3 har ingen dedikerad ta-bort-knapp. Bra, för man ska inte ta bort bilder i kameran. Vi kommer att gå på det närmare sedan i vår serie Infonsdag, men kort beskrivet så för över bilderna till datorn och formatera sedan minneskortet i kameran. Då finns ingen risk att kortet blir korrupt. Det finns dock en knapp med dubbelfunktion för att ta bort bilder, så den är inte helt borta.

  Detta är en mycket tekniskt kompetent kamera men som i huvudsak riktar sig till ditt hjärta. En kamera att fotografera med.

  Läs mer om funktioner och specifikationer i länk nedan!

  Jag vill ha en i DURA Silver >>
  Jag vill ha en i DURA Svart >>
  Jag vill ha en i Svart >>

   

 • Infonsdag: Lås inte kortet

  Detta gäller SD-kort. De har en liten skjutknapp på sidan som gör att du kan låsa kortet. Det är lätt hänt att man av misstag kommer åt den knappen och låser kortet.

  Vet man om att knappen sitter där, så om det inte funkar att skriva till kortet då vet man att man kommit åt knappen av misstag, och kan skjuta den till öppet läge igen.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Zhiyun Weebill-S

  Nyhet

  Letar du efter en stabilisering till din spegellösa systemkamera så är Zhiyuns nyaste gimbal ett riktigt hett tips. En ny och uppgraderad gimbal i den populära Weebill-serien.

  Zhiyun lanserar Weebill-S som är nästa steg i deras Weebill serie. Weebill-S är en kompakt och kraftfull 3-axlig stabilisering som hjälper dig att få stabila och filmiska videoklipp. Tack vare Weebills unika design och ergonomi är det lätt att gå från höga till låga filmvinklar i en och samma svepande rörelse.

  Största skillnaderna jämfört föregångaren, Weebill Lab, är att denna nya version har fått 300% starkare motorer, 50% snabbare responstid, förbättrad batteritid, nya smarta funktioner samt en ny algoritm. Weebill-S fungerar också med fler kombinationer av kameror/objektv än Weebill Lab, som t.ex. Sony A7 III med ett FE 24-70/2,8 eller Canon 5D Mark IV med ett EF 24-70/2,8.

  Läs mer och beställ nu: Zhiyun Weebill-S

 • Test: Olympus E-M5 Mark III

  Test

  Redan nu kan du läsa vårt test på den nylanserade Olympus E-M5 Mark III. Mindre, smidigare och samtidigt kraftfullare än någonsin!

  Mats skriver: Närmare 5 år efter att föregångaren E-M5 Mark II kom är det dags för efterträdaren att se dagens ljus. E-M5 Mark III bygger vidare på samma koncept, men har kompletterats med lite nyheter som man bl a lånat från toppmodellen E-M1x och E-M1 Mark II. Samtidigt är den ytterligare aningen kompaktare och lättare än sin föregångare. Tack vare samma typ av sensor och processor som E-M1 Mark II och E-M1X så är också bildkvaliteten mycket likvärdig med dessa två M1-modeller som riktar sig mer till professionella och semi-pro användare, och Olympus starka sidor såsom exponering och färgåtergivning känner man väl igen sedan tidigare.

  Läs hela testet här: Olympus E-M5 Mark III

 • Drönarsöndag: Höst-ön

  En ö i en älv nu i höst.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • PhotoExpo - Live

  Nästa lördag går äntligen PhotoExpo av stapeln och vi är så otroligt taggade att få träffa er ännu en gång. Har du inte möjlighet att komma till Umeå så titta in på vår livesändning det kan löna sig.

  Vi har satt ihop ett digert program för PhotoExpo i år och vi hoppas att du kommer att tanka massor av inspiration och glädje under dagen. Även om vi definitivt tror att det kommer att vara värt resan så kanske du inte har möjlighet att komma till oss . Vi laddar därför upp med ännu en livesändning. Vi lovar att bjuda på välkända ansikten i rutan så starta upp din lördagsmorgon med oss. Vi startar ca 9:45 och sänder också från den första föreläsningen med Bingo Rimér. Sedan blir det nyheter, intervjuer och reportage i en maffig blandning från Sveriges största fotomässa 2019. Visst hänger du med oss?

  Hela urvalet av erbjudanden kommer du endast att kunna ta del av på plats under PhotoExpo men håll utkik i flödet under livesändningen det kan komma ett och annat erbjudande för dig som tar dig tid att följa oss under förmiddagen också.

  Du kommer att kunna se vår livesändning här: PhotoExpo Live

 • X-files: Hvalsneskirkja

  Jag erkänner utan tvekan att jag älskar Island. Så vackert, så spännande och så annorlunda. På en liten biltur så ser vi denna intressanta kyrka. Självklart måste den undersökas närmare.

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 23/4 R LM WR f/8, 1/350s och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Test: Voigtländer Nokton 21/1,4

  Test

  Vill du ha en knivskarp vidvinkel med stor bländare? Då är det här objektivet för dig. Nu kan du läsa vårt test på Voigtländer Nokton 21/1,4 svart.

  Mats skriver: Helt nydesignad vidvinkel till Sonys E-fattning, som liksom övriga Voigtländer-objektiv är en mycket välbyggd historia. Objektivet är byggt i nära nog uteslutande metall och glas, ändå är vikten ganska beskedlig på dryga 500 gram. Detta är en av de allra bästa vidvinklarna till Sony E-fattning hittills. Asfäriska och lågspridande linselement bidrar til låg grad av kromatisk och sfärisk aberration, låg distorsion och hög skärpa ända ut i bildkanterna.

  Läs hela testet här: Voigtländer Nokton 21/1,4

 • Fotohistoria: Fulast

  Ni vet när man öppnar en läsk som blivit skakad. Det liksom bara sprutar ut och det går knappt att få stopp på? Så blev det för mig när jag valde ut den fulaste kameran vi har i vårt museum och jag började forska djupare i Keystone och jag insåg snabbt att antalet kameramodeller verkade aldrig ta slut, det bara dök upp fler och fler.

  När jag visar upp vårt museum så brukar jag få frågor som vilken kamera som är min personliga favorit, vilken är dyrast, vilken är snyggast eller vilken som jag tycker är medst intressant. På frågan vilken som är fulast så var svaret inte helt lätt för det finns kameror som är så fula att de blir coola. Så det måste bli en kamera som avbsolut inte är cool någonstans och som är rejält ful. Ganske snabbt föll mitt val på Keystone 725EFL. Nu kanske det låter hemskt att välja ut något som fulast men det är ju inget levande vi pratar om, utan om något som är skapat av ingenjörer med tveksam smak.

  Så jag tänkte bara utnämna den som fulast och göra ett kort inlägg om den. Tänkte att den fula kameran kan inte vara mycket att skriva om. Tänk så fel jag hade. Låt oss börja i början.

  1919 grundas Keystone Camera Company i Boston, USA. De är mest kända för sina filmkameror och kompaktkameror där nästan alla hade en inbyggd elektronisk blixt. På 1930-talet byggde de gedigna 16mm filmkameror där många fortfarande används. Deras stora lockbete var att alla kameror var tydligt märkta med "Made in USA".

  Keystone köptses 1968 upp av Berkey Photo och flyttades till Clifton i New Jersey. 1970 började Keystone på att tillverka 126-kameror i Clifton, Massachusetts. Dålig ledning gjorde att Keystone brottades med kvalitetsproblem vilket ledde till stora förluster. 1976 så hade Berkey 10,2% av hela den amerikanska fotomarknaden. 1978 sålde Berkey hela sin kameradivision och övergav den marknaden. 1991 gick Keystone i konkurs och ansökte om rekonstruktion. Sedan dess har inte något hörts av dem.

  Keystone tillverkade en mängd olika kameror för flera olika filmformat. Många fler än jag kunnat föreställa mig, men här kommer de listade:

  Deras 16mm filmkameror: A (1930), C (1930), B (1936), B-8 (1939), A-3 (1937), A-7 (1939), A-9 (1949), A-12 (1949), B-1 (1939), K-8,  A15 (1954)

  Deras dubbel-8 filmkameror: K-8 (1935), K-10 (1936), K-12 (1936), K-14 (1936), K-8 (1938), K-20 (1945), K-25 (1946), K-22 (1947), K-40 (1948), K-45 (1949), K-50 (1950), K-55 (1950), K-32 (1950), K-51 (1954), K-56 (1954), K-33 (1955), K-35 (1955), K-38 (1956), K-5 (1956), K-29 (1956), K-41 (1956), K-42 (1956), K-48 (1956), K-24 (1957), K-28 (1956), K-27 (1957), K-30 (1957), K-26 (1958), K-21 (1958), K-54 (1959), KA-1 (1959), KA-1A (1959), KA-1B (1959), KA-1C (1959), KA-1D (1959), KA-3 (1959), KA-K (1959), K-7 (1960), K-7D (1960), K-700 (1963), K-808 (1962), K-810 (1962), K-700 (1963), K-771 (1963), K-773 (1963), K-773L (1963), K-774 (1963), K-774L (1963), K-430 (1972), K-808 (1963), K-810 (1963), K-811 (1963), K-825 (1963), K-828 (1963), K-851 (1963), K-8C (1963), K-852 (1964), 

  Deras Super-8 filmkameror: K-609 (1966), K-610 (1966), K-612 (1966), K-614 (1966), K-615 (1966), K-616 (1966), K-620 (1966), K-622 (1966), K-623 (1966), K-625 (1966), K-710H (1970), K-714H (1970), K715P (1970), K-716P (1970), XL 204 (1973), XL 300 (1973), XL 100 (1976), XL 727 (1976), XL 500 (1980), XL 200 (1982), 

  Deras direktbildskameror: Keystone 60 Second Everflash Model 800, Keystone 60 Second Everflash Model 850, Keystone Rapid-Shot, Keystone Wizard XF1000 (SX-70) och Keystone Wizard XF 1500

  Deras kameror för Disc-film: Everflash 1030, Everflash 1040 Telephoto, Everflash 1050 och Everflash 1070

  Deras 35mm kameror: Keystone 465 Slim Line, Keystone 470PD, Keystone 470PM Focus Free Message Camera, Keystone 770, Keystone Easy Shot 400X, Keystone Easy Shot 455PN, Keystone Easy Shot 500, Keystone Easy Shot 500X, Keystone Easy Shot 600, Keystone Easy Shot 700, Keystone Easy Shot 700X, Keystone Easy Shot 770, Keystone 800, Keystone ES-P, Keystone Everflash AF1, Keystone Everflash AF2000, Keystone Everflash 3570, Keystone Everflash 3580, Keystone Everflash 3590, Keystone Everflash Funshooter 70, Keystone Everflash Funshooter 80, Keystone Regal 35, Keystone Regency, Keystone Regency Easy Shot 1 och Keystone Regency Easy Shot 2. 

  Deras 126-filmkameror: Keystone 115X, Keystone 225, Keystone 445X, Keystone 465X, Keystone Everflash 10, Keystone Everflash 20, Keystone Everflash 30, Keystone Everflash 40, Keystone Auto-Instant 125X, Keystone Auto-Instant 145X, Keystone K 1010, Keystone K 1020 SLR Auto-Instant Reflex (SLR), Keystone 125 Flash Sweep, Keystone 725EFL och Keystone 825EFL.

  Deras 110-filmkameror: Keystone 106, Keystone 305, Keystone 310, Keystone 405, Keystone 410, Keystone 309ES Sensitron, Keystone 310M Tele Motor, Keystone Fun Shooter 2, Keystone Fun Shooter 30, Keystone Pocket Everflash 120, Keystone Pocket Everflash 130, Keystone Pocket Everflash 140, Keystone Pocket-Matic 10, Keystone Pocket-Matic 101, Keystone Pocket-Matic 20, Keystone Pocket-Matic 202, Keystone Pocket-Matic 303, Keystone Pocket-Matic 404, Keystone Twin Lens 409, Keystone XR33, Keystone XR44 Telephoto Camera, Keystone XR76, Keystone XR106, Keystone XR108, Keystone XR207, Keystone XR308 Telephoto, Keystone Zoom 66, Keystone XR608 Zoom Everflash och Keystone 725EFL.

  Keystone tillverkade också en flygspaningskamera 1940-1959 med namnet F-8. Keystone hade som du ser en massa olika modeller för en mängd olika filmformat. Deras framgång låg i att de var tillverkade i USA och att de tidigt anammade elektroniska blixtar istället för blixtlampor som andast går att använda en enda gång.

  Keystone kompaktkameror har inget eller mycket lågt samlarvärde. Deras 8mm filmkameror kring 100-400kr och deras 16mmm kameror kring 300-900kr.

  Du kan se 5 bilder på kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Kamerorna på bilderna kommer från vår egen samling.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

  Till er som vill läsa mer om äldre optik så är dessa nyligen testade:

  Yashica Auto Yashinon 5cm f/2 >>
  Pentax Super-Multi-Coated Takumar 105/2,8 >>
  Mamiya-Sekor CS 50/1,7 >>

  /Thomas

 • Olympus lanserar Mark III

  Nyhet

  Bara några dagar efter hundraårsjubiléet av företagets grundande inleder Olympus idag ett nytt kapitel för en av sina mest populära kameramodeller med lanseringen av den mycket efterlängtade OM-D E-M5 Mark III.

  Nya OM-D E-M5 Mark III ärver både sensor och bildprocessor från flaggskeppet E-M1 Mark II vilket gör att nya E-M5 Mark III kommer vara en väldigt kraftfull kamera som tar bilder i hög kvalitet och samtidigt behåller den mindre designen jämfört med E-M1 II. Designen på kameran får en mindre uppdatering som ger lite modernare uteseende men behåller fortfarande den ikoniska, retrodesignen som så många älskar. Några knappar och vreden får uppdaterad design samt greppet på kameran blir lite djupare och avrundat vilket ger ett mjukare och stadigare grepp om kameran.

  Olympus OM-D E-M5 Mark III får en nydesignad stabiliseringsmodul som är mindre, lättare och mer kraftfull vilket ger upp till 6,5-stegs stabilisering tillsammans med kompatibelt objektiv, vem behöver en gimbal när man kan ha en Olympus? Autofokussystemet kommer även från storebror E-M1 Mark II och vilket klarar av 10 bilder/s med motivföljande autofokus.

  E-M5 Mark III är perfekt för dig som verkligen vill ha en mindre kamera men vill behålla hög bildkvalitet. Många tillverkare klämmer in så stor sensor som möjligt och tack vare spegellösa kamerahus så kan storleken och vikten hållas ned men du behöver fortfarande lika stora objektiv som en vanlig spegelkamera till dessa. Olympus håller sig starkt till M4/3 sensorn och visar att du verkligen kan få fantastisk kvalitet i ett mycket smidigt paket.

  Första leverans beräknas till v.47

  Beställ den redan nu: Olympus OM-D E-M5 Mark III

  E-M5PREBOOK_hero.jpg

 • PhotoExpo - Check and Clean

  Du är hjärtligt välkommen till PhotoExpo den 26 oktober. Har du en kamera med dig så kan du få den rengjord av proffsen och samtidigt göra en insats för Hjältarnas hus medan du själv uppdaterar dig med nyheter och föreläsningar.

  Vi hoppas verkligen att du kommer och gör PhotoExpo till årets häftigaste mötesplats för bild och kreativitet! Ta med dig din kamera så har du möjlighet att lämna in den på Check & Clean. Nikon, Olympus (föranmälan se nedan) har tekniker på plats och för resterande märken finns CyberPhotos Inbytesavdelning på plats för att hjälpa dig med en sensorrengöring. Vi hjälper alla i mån av tid. Servicen är kostnadsfri men vi uppmanar istället alla att skänka ett valfritt belopp till Hjältarnas hus. Hjältarnas hus arbetar för att långvarigt sjuka barn från Norrland och deras familjer ska få en så bra tid som möjligt under sjukhustiden. 

  Du kan även hälsa på Hjältarnas hus i monter nr 33 där det kommer att finnas ett "Kids Corner" och vet du vad? Kl 13:30 ryktas det att superhjälten Thor dyker upp och pratar med barn och vuxna på plats. Varmt välkommen att ta en bild och prata en stund med honom och våra vänner från Hjältarnas Hus. 

  Om du har en Olympuskamera så kan du föranmäla dig här.
  Läs mer om PhotoExpo i Umeå den 26 oktober.

 • Du borde alltid ha med dig...

  Dörr VL-12 S är en superliten LED belysning som du alltid borde ha med dig i fotoväskan. Ibland kan du behöva lätta upp skuggor vid porträtt, makro eller liknande och denna lilla belysning hjälper dig med just detta och mycket mer!

  Oavsett om du behöver lätta upp skoggor i dagsljus eller behöver en liten ljuskälla i mörker så kan du ha med dig denna lilla led-belysning. Dörr VL-12 S väger endast 70g och får till och med plats i den lilla fickan på dina jeans vilket gör att det finns alltid en ficka  eller ett fack i kameraväskan att stoppa ner den i. 

  Belysningen är dimbar och har en maximal ljusstyrka på 140 Lux/ 1m vilket betyder att den är väldigt stark för sin lilla storlek. Den har en färgtemperatur på 5600k men det följer med en vit diffusor, orangefilter och blåfilter om du behöver olika justera temperaturen till olika motiv. Undertill finns det ett 1/4" stativfäste, i denna kan du fästa medföljande tillbehörssko för att fästa belysningen på kameran eller liknande.

  Läs mer och beställ här: Dörr VL-12 S Mini LED Video belysning

 • Makromåndag: Protapion gracilipes

  Protapion gracilipes, även kallad spetsvivel är ett ovanlig litet kryp verkar älska att bli fotograferad med tanke på den fina posen. Tack till Filip Sebek för denna fina makrobild!

  Bilden är tagen med Nikon D7200Nikon AF-S VR 105/2,8G IF-ED Micro med Nikon SB-400 och Raynox DCR-250

  Vi kommer framöver att visa makrobilder som är fotograferade av våra läsare här på bloggen. Har du en makrobild som du skulle vilja visa upp? Skicka då in bilden med en beskrivning till blogg@cyberphoto.se

  Alla publicerade bilder premieras med en biobiljett.

 • Test: Canon RF 24-70/2,8 L IS USM

  Test

  Nu kan du läsa vårt test av Canons 24-70/2,8L med RF fattning. Ett av favoritobjektiven för många fotografer tack vare ett mycket användbart zoomomfång.

  Mats skriver: Canons RF 24-70/2 ,8 L IS USM är en professionell och ljusstark normalzoom framtagen för deras spegelfria EOS R-system med fullformatsensorer. Objektivet har en programmerbar kontrollring, inbyggd bildstabilisering, högklassiga optiska egenskaper och är även fukt- och dammskyddad. Detta är i särklass den bästa 24-70mm-zoomen jag testat hittills. Skärpan är mycket bra över hela zoomomfånget redan på bländare f/2,8, och nedbländad några steg utmärkt från hörn till hörn på samtliga brännvidder.

  Läs hela testet här: Canon RF 24-70/2,8 L IS USM

 • Drönarsöndag: Fuktigt

  Det var lite fuktigt på den här skogsvägen.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Sólheimasandur

  Denna kraschade C-117 på Sólheimasandur har jag velat se sedan första gången vi var på Island, men olika omständigheter som tid och väder har förhindrat det. Fjärde gången gillt då. Det ligger 2,5 timmars körtid från Reykjavik och sedan 1 timmes vandring över en stenöken. Och sedan samma väg tillbaka.

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4 R LM WR, 32mm, f/11, 1/15s och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Equinox Z2 mörkerkikare

  Nyhet

  Nu när mörkret kommer allt närmare så blir också mörkerkikare mer intressanta så därför vill vi passa på att berätta om Equinox Z2 från Bushnell som är en storsäljare hos oss. Du kanske inte hade koll på att mörkerkikare finns till vettiga priser och nu finns även denna som har videoinspelning och klarar streaming...

  Bushnell är en stor tillverkare av kikare och andra produkter inom optik vilket borgar för kvalitet. Dessutom är de kreativa och Equinox-serien har varit en succé sen flera år. Z2 Mono är en produkt som är enkel att använda och som ger väldigt bra resultat. Att kunna streama sin video ger helt nya möjligheter då man via WiFi kan streama på avstånd från tex ett gömsle eller en stuga. Bevaka vad som händer i mörkret på din mobiltelefon inne i värmen. Formatet, kvaliteten och funktionerna gör att den blir väldigt intressant för många av oss som gillar att vara ute i naturen och med alla funktioner så ökar kreativiteten. Vi gillar Equinox Z2 Mono och blir du nyfiken så hör av dig eller beställ ditt eget exemplar hos oss. Har du frågor så ring eller maila oss direkt!

  Läs mer här: BUSHNELL EQUINOX Z2 MONO

 • Nyhet: Nikon Z50

  Nyhet

  Nikon lanserar nu sin minsta Z-kamera med en mindre APS-C sensor istället för fullformat som Z6/Z7. Detta gör att både kameran och passande APS-C objektiv kommer vara betydligt mindre och billigare.

  Nikon Z50 har en 21MP APS-C sensor lik den som sitter i D500. Kameran klarar av 11 bilder/s och video i 4K 30p eller 120fps i full HD. Den är för övrigt vädertätad, har en vinklingsbar skärm, OLED EVF och en uppfällbar blixt vilket alltid är bra att ha i nödfall.

  Kameran har ingen stabilisering som storebror Z6/Z7 men med tanke på priskillnaden så är det förståerligt. Priset är 10490:- för bara huset och finns även att köpas i kit med de två nya objektiven. Nikon Z50 beräknas att finnas tillgänglig i november.

  Läs mer och beställ här: Nikon Z50

  Till denna nya kamera lanserades även två nya objektiv. Ett kitobjektiv, Nikon Z DX 16-50/3,5-6,3 VR som är är mycket kompakt tack vare en utfällbar design. Detta objektiv har bildstabilisering vilket är skönt med tanke på att kameran saknar inbyggt stabilisering. Det andra objektivet, Nikon Z DX 50-250/4,5-6,3 VR har en längre brännvidd och något bättre stabilisering vilket behövs vid inzoomning. Båda objektiven har en kontrollring för att du ska kunna anpassa objektivet efter din fotostil.

  Objektiven kommer finnas tillgängliga samtidigt som kameran men har du objektiv sedan tidigare kan du använda Nikon FTZ adaptern för att montera Nikon F-objektiv på nya Nikon Z50.

  Läs mer och beställ här: Nikon Z50 Kit

 • Nyhet: Nikon Nikkor Z 58/0,95 Noct

  Nyhet

  Utöver att Nikon lanserar sin minsta och billigaste Z-kamera idag så lanserar de även deras största och dyraste Z-objektiv, Nikon Nikkor Z 58/0,95 Noct. Ett normalobjektiv med en bländare på hela f/0,95!

  Nikon Nikkor Z 58/0,95 Noct är ett objektiv som ska utnytja Nikons nya Z-fattning till max. Det är det mest ljusstarka objektiv Nikon har lanserat och ska även vara ett av de skarpaste någonsin, detta kommer vi självklart utforska i vårt kommande test. Nikkor Z 58/0,95 Noct är självklart inte ett objektiv för alla men för porträttfotografer kanske detta är ett drömobjektiv som de har väntat på då det går att exprimentera med ett extremt kort skärpedjup som kan ge helt magiska bilder.

  Objektivet kommer att kosta strax under hundra tusen kronor vilket återigen bevisar att det är ett väldigt nischat objektiv som många kanske inte har råd med men kommer säkerligen drömma om. Är du en av de som bara måste ha detta objektiv så går det beställa nu och kommer att levereras innan årets slut!

  Läs mer och beställ redan nu: Nikon Nikkor Z 58/0,95 Noct

 • Fotohistoria: Nikonos IV-A

  Året var 1983 och jag var på semester med min dåvarande flickvän, hennes brorsa och pappa. Vi hade åkt ner till Liseberg och vi skulle åka en bergochdalbana så pappan satte min kamera runt halsen, varpå han gick och köpte sig en glass. När vi kom tillbaka så hade han spillt rejält med glass på kameran. Jag sa att det är inga problem och tog kameran, gick till en närliggande fontän och doppade kameran i vattnet och tvättade av den till mångas närvarandes förfäran. På den tiden var vattentäta kameror ett okänt begrepp.

  Jag hade också med den kameran till Bern i Schweiz där den och jag simmade i floden Aare mitt i stan. Återigen så var folk inte vana med en "galning" som använde sin systemkameralikande kamera under vattnet. Var faktist rätt kul att se folks reaktioner på den tiden. Idag skulle nog ingen lyfta på ögonbrynen.

  Nog med nostalgi, låt oss fokusera på själva kameran. Nikon började Nikonos historia med den kamera som endast hette Nikonos. Den tillverkades 1963-1968. Fast egentligen så börjar historien 1961 när det franska företaget La Spirotechnique konstruerade en 35mm kamera som de kallade Calypso efter en nymf i den grekiska mytologin. De kontaktade Nikon om kommerciell produktion och försäljning. Den var helt manuell och saknade ljusmätare. Nikonos II tillverkades 1968-1975. fortfarande helt manuell och utan ljusmätare. Nikonos III tillverkades 1975-1980. Även den helt manuell och utan ljusmätare.

  1980 lanseras Nikonos IV-A med TTL ljusmätare och tidsautomatik. Den jobbade från 1/1000s ner till 1/30s. Sedan fanns en mekanisk B och en mekanisk 1/90s med benämning M90 som du kan se på bilderna. Nikonos IV-A med 35/2,5 vägde 900 gram så den var lätt för att vara en undervattenskamera men ganska tung som som vanlig kamera.

  Den populäraste optiken var 35/2,5 då den kunde användas både under och över vatten utan problem. Det är också den du ser på bilden. Den andra optiken vi har som du ser bland bilderna är en 80/4 och den fungerade också lika bra under som över vatten. De andra objektiven som fanns tillgängliga, 15/2,8, 20/2,8, 28/3,5 fungerade endast under vatten.

  Den efterföljdes av Nikonos V som även hade manuella tider och TTL-blixt. Den tillverkades 1984-2001. Sista Nikonos blev RS som var en spegelreflexkamera. Tillverkades 1992-2001. Den hade egen objektivfattning medan objektiven på alla de äldre Nikonos passade alla till alla kamerahus.

  Du kan se 14 bilder på kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Kamerorna på bilderna kommer från vår egen samling. Alla Nikonos-modeller pryder sin plats i en kamerasamling och de väcker mycket intresse och många frågor.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  Till er som vill läsa mer om äldre optik så är dessa nyligen testade:

  Prinz Galaxy 200/4,5 >>
  Pentax Super-Takumar 200/4 >>
  Schneider-Kreuznach Curtagon 35/2,8 >>
  Pentax Super-Takumar 85/1,9 >>
  Konica Hexanon AR 40/1,8 >>
  Konica Hexanon 52/1,8​ >>

  /Thomas

 • Videotest: AF SP 24-70/2,8 Di VC USD G2

  Test

  Nu kan du se vårt videotest på Tamron AF SP 24-70/2,8 G2. Vill du se fler videotest så kan du gå in på vår youtubekanal CyberPhoto AB

  Tryck här för att se videotestet

  Du kan även läsa vårt test skrivet av Mats här: Tamron AF SP 24-70/2,8 Di VC USD G2

 • PhotoExpo - Linda är i mål!

  Linda Åkerberg/Wilderness Stories har nått sitt mål och fullbordat projektet "Fjällhöga Nord". Vi säger ett stort och varmt grattis och hälsar både henne och dig välkommen till PhotoExpo den 26 oktober.

  Äntligen i mål efter fyra månader och tre dagar. Linda har vandrat, cyklat och paddlat från Smygehuk i söder genom Sveriges alla landskap och ända upp till målet i Treriksröset i Norr. Resan resulterade i ett 485 mil långt äventyr, en helt makalös bedrift. Linda är en erfaren äventyrare som har fotograferat och filmat sin resa och man har kunnat följa henne via instagramkontot @wildernessstories under sommaren.

  Det startade som det så ofta gör med några enkla frågor. Efter det att Linda för egen maskin hade tagit sig fram under en mängd olika äventyr i ett flertal länder, USA, Nepal, Tanzania, Dolomiterna, Aruba med flera så kom tankarna till hemlandet.

  - Jag vill inspirera andra att ge sig ut på äventyr men frågorna som jag funderade på var om man verkligen måste resa över halva jordklotet för att uppleva häftiga naturupplevelser och äventyr? Lever vi inte i ett land som i sig självt har väldigt mycket att erbjuda? Syftet med min resa har därför varit att undersöka vårt lands natur och möjligheter till äventyr, lyfta fram Sverige samt inspirera till att resa mer inrikes, säger Linda Åkerberg.

  Se och hör Lindas alldeles färska och högst personliga bilder av Sverige under PhotoExpo i Umeå den 26 oktober 2019. Linda föreläser kl 14:45-15:20.

  Läs mer om programmet här: PhotoExpo

   

 • Makromåndag!

  Återigen är det måndag och vi bjuder på en härlig makrobild från Josef Jägerstedt. Vi gillar att bilden är väldigt abstrakt, färgrik och mitt i allt detta sitter en väldigt liten fluga och funderar över sitt liv. Tack för denna fantastiska bild Josef!

  Makrobilden är tagen med Nikon D750 + Tamron AF SP 90/2,8 Di VC USD Macro II, 1:1

  Vi kommer framöver att visa makrobilder som är fotograferade av våra läsare här på bloggen. Har du en makrobild som du skulle vilja visa upp? Skicka då in bilden med en beskrivning till blogg@cyberphoto.se

  Alla publicerade bilder premieras med en biobiljett.

 • Test: Fujifilm GF 50/3,5 R LM WR

  Test

  Har du varit sugen på Fujifilms GFX-system men tycker de är för stora, tunga och dyra? Nya GF 50/3,5 R LM WR är det minsta, lättaste och billigaste objektivet till GFX hittills och du kan nu läsa vårt test på den!

  Mats skriver: Fujifilm GF 50/3,5 R LM WR är i skrivande stund det klart minsta och lättaste objektivet för Fujifilms GFX-system. Det har en brännvidd på 50 mm och klarar av att hantera 100 MP-upplösningen i Fujfilm GFX 100 utan några problem. Objektivet må vara litet och behändigt, men Fuji har absolut inte snålat på materialet och det känns mycket robust och tillverkat mestadels av metall. Det är också vädertätat som sina större syskon för att klara lite sämre väderlekar. Kompakta s.k. pannkaks-objektiv brukar oftast vara en kompromiss med bildkvaliteten, och jämfört med Fujis betydligt större objektiv till GFX-kamerorna är GF 50/3,5 heller inget undantag. Men även om det inte riktigt matchar deras övriga objektiv i skärpa så handlar ändå om ett skarpt och bra objektiv.

  Läs hela testet här: Fujifilm GF 50/3,5 R LM WR

 • Drönarsöndag: Välklippt

  I brist på robotgräsklippare så kan man knyta fast gräsklipparen i ett snöre fäst vid en pinne. Någon verkar ha gjort det här i alla fall.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • Vinn biljetter till Sveriges Fotodagar i Göteborg

  Vi åker ut på turné i höst och hoppas att vi får möjlighet att träffa just dig! Nästa lördag kommer vi att finnas i Göteborg under Sveriges Fotodagar, ta chansen och vinn en biljett till eventet.

  Vi tycker att det är väldigt trevligt att få möta dig som kund och därför kommer vi att dyka upp på ett flertal platser ute i landet i höst. Nästa lördag har turen kommit till Göteborg och vi ser verkligen fram emot att få träffa dig som bor i närheten. Fotodagen hålls på Chalmers.

  Du som följer oss här i bloggen eller i sociala medier har chansen att vinna en av 20 st biljetter (värde 395:-/st) till föreläsningarna. Utlottningen sker tillsammans med Kamera & Bild som är en av huvudarrangörerna av eventet.

  Delta så här: Maila marknad@kamerabild.se. Märk mailet med Göteborgs Fotodag med CyberPhoto och inkludera ditt namn och telefonnummer.

  Här kan du läsa mer om Fotodagen i Göteborg.

  Lycka till!

 • X-files: Nödvändigt

  Ibland ser man något som bara måste fotograferas. Det är en total nödvändighet. Detta var ett sådant motiv.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100 + GF 250/4 R LM WR på 1/220s, f/4, ISO 100. Kraftigt beskuren.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

  /Thomas

 • Videotest: Tamron AF SP 70-200/2,8 G2

  Nu kan du se vårt videotest på Tamron AF SP 70-200/2,8 G2. Vill du se fler videotest så kan du gå in på vår youtubekanal CyberPhoto AB

  Tryck här för att se videotestet

  Du kan även läsa vårt test skrivet av Mats här: Tamron AF SP 70-200/2,8 Di VC USD G2

 • Nyhet: Sony A9 II

  Nyhet

  Sony introducerar A9 II med ny design och ett mycket snabbare arbetsflöde avsett för yrkesfotografer. Första versionen kommer leva kvar på sidan av version II till ett något lägre pris.

  På pappret ser den nya A9:an ut som den första modellen då den har samma sensor, autofokussystem, sökare och skärm. Dyker man lite djupare in i specifikationerna så ser man en stor skillnad som mest berör proffsfotografer; A9 II har nämligen Gigabit Ethernet, 5Ghz 802. 11ac WI-FI, FTP överföring i bakgrunden och röstinspelning. När man jobbar proffesionellt med foto så kan det vara mycket viktigt att snabbt flytta och skicka bilder vilket gör gigabit ethernet kanske till en bättre och mer nödvändig funktion än fler megapixlar eller snabbare seriebildstagning.

  För dig som inte är i behov av dessa specifika uppdateringarna så kommer första versionen säljas jämnsides och till ett lägre pris som din plånbok kanske tackar för, glöm inte bort att första versionen är fortfarande en av de bästa kamerorna på marknaden.

  Nya designen har vi redan sett i A7R IV och det är bara possitivt med större grepp, bättre knappar och en uppdaterad joystick som är betydligt skönare än förra modellen. A9 II har även fått några mindre uppgraderingar som förbättrad bildstabilisering, bättre batteritid, snabbare USB-C 3.2 och förbättrad vädertätning. Alla dessa mindre förändringar gör Sony A9 II till en av de mest kraftfulla, snabba och lättjobbade kameror på marknaden.

  Läs mer och beställ här: Sony A9 II

 • PhotoExpo - Jessica Wikström

  Vi är så glada över att få hälsa Jessica Wikström välkommen som en av våra gäster under PhotoExpo i Umeå i år. Jessica imponerar med sina filmiska porträtt. Besök hennes workshop-sessioner och lär dig mer.

  Jessica Wikström är en prisbelönt porträttfotograf som är bosatt i Stockholm. Hon arbetar väldigt avskalat när hon tar porträtt och använder främst med en enda ljuskälla. Hennes vackra och dramatiska porträtt har uppmärksammats brett och idag har hon kunder från hela världen som anlitar henne för sitt kunnande och konstnärliga handlag inom porträttfoto.

  Under PhotoExpo kommer du att få se Jessica in action i monter 24. I samarbete med Profoto och Fujifilm visar hon hur man kan ta levande porträtt med en ljuskälla.
  Tiderna för Jessicas workshops är 11:30, 14:00, 15:30. 

  Varmt välkommen!

  Läs mer om PhotoExpo 26 oktober i Umeå

 • Fotohistoria: Kodak Brownie Flash IV

  En liten men prydnadsfull del av kamerahistorien. En kamera som passar i vilken bokhylla som helst. Jag gissar att vi har kring 1000 kameror i vårt museum och detta är den kamera som de flesta tycker är "väldigt fin".

  Kameran som sådan är en enkel lådkamera och den har inte heller något större värde, kanske 200-300kr. Den hade en blixt som man kunde sätta på sidan. Vi har tyvärr inte den blixten. Den krävde ett 15V batteri som idag är nästan omöjligt att få tag. Blixtlamporna var AG-3 eller AG-3B. Optiken på kameran var en Kodet med f/14. Kameran använde 620-film. Tillverkad i England 1957-1959. Eftersom den bara tillverkades i 2 år så är den inte så vanlig. Den har uttag för trådutlösare och ett stativfäste, detta gjorde den lämplig även för nattfotografering. Med den tidens fått mätt i alla fall. Bländare f/14 är ju ingen höjdare för nattfoto. Men snygg är den.

  Du kan se 8 bilder här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. 

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Test: Canon RF 15-35/2,8 L IS USM

  Test

  Canon RF 15-35/2,8 L IS USM är Canons ljusstarka vidvinkelzoom med RF-fattning. Mats har nu testat objektivet och precis som de andra RF-objektiven är det mycket bra.

  Mats skriver: Vissa av Canons lanserade RF-objektiv är relativt stora och tunga pjäser och vissa fall större än liknande objektiv med EF-fattningen. Detta gäller dock inte RF 15-35/2,8L IS USM, den är i nästan samma storek som deras EF 16-35/2,8 L USM III. Objektivet har intern fokusering och frontlinsen roterar självklart inte vid fokusering. Redan på full öppning är skärpan mycket bra till stor del av bilden, och det gäller över hela zoomomfånget. Bäst skärpa över hela bilden får man som brukligt om man bländar ner ca 1-3 steg beroende på brännvidd och fokusavstånd.

  Läs hela testet här: Canon RF 15-35/2,8 L IS USM

 • Nyhet: GoPro Hero 8 Black & Max

  Nyhet

  GoPro lanserar två nya actionkameror, Hero 8 Black & Max. Dessa modeller är en stor uppdatering från tidigare versioner, ny design, smarta funktioner och nya tillbehör.

  GoPro Hero 8 Black får en ny design med stora förändringar som gör kameran smartare än någonsin. Tillbehörsfästet är inbyggt direkt under kameran så du behöver inte ha något extra på kameran för att fästa den i de vanliga fästena, smidigt! Med Hero8 har du möjlighet att verkligen utvidga dina inspelningsmöjligheter tack vare de olika externa modulerna som finns tillgängliga. Få extra belysning, professionellt ljud eller en tiltbar LCD-skärm, samt mycket mer. Perfekt för vloggare eller andra mer professionella innehållsskapare.

  Den har fått en uppgraderad bildstabilisering, HyperSmooth 2.0, med olika nivåer av stabilisering. I mobilappen har du även även möjlighet  Kameran har dessutom fått ett förbättrad hyperlapseläge, TimeWarp 2.0, med automatisk och manuell hastighetsjustering.

  GoPro Hero 8  Black kan beställas redan nu och beräknas att levereras inom kort!

  Läs mer och beställ här: GoPro Hero 8 Black

  GoPro Max ersätter GoPro fusion som tar 360-video till en ny nivå! Max filmar i 5.6K 30p, är vattentät, kan live streama och har en LCD-display för att du ska kunna se hur bilden blir direkt på kameran. Nu har den även inbyggd "Max Hypersmooth" och som vi sett på tidigare GoPro fungerar den helt enastående. GoPro Hero Max erbjuder en mängd funktioner som gör det supersmidigt att ta grym video, tryck på bilden för att läsa mer och beställa GoPro Max!

  GoPro Max kan beställas redan nu och beräknas att levereras inom kort!

  Läs mer och beställ här: GoPro Max

 • Insekt eller husdjur?

  Kan en insekt vara ett husdjur? I så fall skulle denna ängsringspinnare vara det med tanke på hur mysig päls den har. Tack till Anne-Li Stenström som skickade in den här bilden, en fantastisk makrobild!

  Bilden är tagen med Sony A99 II + Tamron AF SP 90/2,8 Di USD Macro II, 1:1​ + Raynox DCR-250 Macrokonverter​

  Vi kommer framöver att visa makrobilder som är fotograferade av våra läsare här på bloggen. Har du en makrobild som du skulle vilja visa upp? Skicka då in bilden med en beskrivning till blogg@cyberphoto.se

  Alla publicerade bilder premieras med en biobiljett.

 • Sista dagen för tävlingen!

  Passa på att vara med i tävling som avslutas idag! Skicka in din bästa äventyrsbild så har du chansen att vinna ett presentkort och äran i vad vi tror blir tuff konkurrens. Läs reglerna innan du skickar in din bild!

  Under PhotoExpo 2019 (lördag 26 oktober, Umeå) kommer vi att printa ut topp 20 bilder enligt en jury och ha som utställning på plats. Av dessa 20 nominerade ska ni leverantörer, föreläsare och fotografer rösta på det bidrag du tycker är bäst. De tre bilder som får flest röster vinner varsitt presentkort på CyberPhoto i följande ordning:

  1a pris: Presentkort på 5000kr
  2a pris: Presentkort på 3000kr
  3e pris: Presentkort på 2000kr


  Temat är äventyr och det är ett (1) bidrag per person som gäller. Tolkningen är fri och det är fri efterbearbetning som gäller. Bilden som skickas in får bestå av flera exponeringar eller delar av flera bilder (tex att man skapar en bild med olika exponering på himmel och hav och sätter ihop till ett (1) bidrag), filter eller andra tekniker där det är du som fotograf som tagit allt material som återfinns i bilden. För frågor kring detta, maila oss. Bilden skickas in till blogg@cyberphoto.se och får max vara på 5 MB. Bilden måste infogas eller bifogas i mailet, inte länkas från en molnfunktion eller annan delningslösning. Tävlingen avslutas 2019-09-30 kl 23:59. Juryns val kan ej överklagas, ev. vinstskatt betalas av vinnaren och anställda, eller nära vänner och familj till anställda på CyberPhoto får ej delta i tävlingen. Lycka till och tack på förhand!

  Läs mer om PhotoExpo 2019

 • Drönarsöndag: Våtmarker

  Norrländska våtmarker. Helt klart har någon försökt dika ut området. Såna här platser är både vackra och lite skrämmande. Man vill inte gå ner sig här, men med en drönare kan man ta sig till den plats man vill ta bilden på utan att riskera livet. En grå och regnig dag så fuktigare än så blir det inte.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro 2.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.