X-files: Crescent Moon

Månen är vacker.

BIlder är alltid tycke och smak. Jag tänkte berätta lite hur jag tänkte över denna bild. Detta är ingen bild som får några priser men den ger mig en skön känsla i själen. Som bild, i båda dess versioner, ger den ett lugn, en harmoni. Du kan se två bilder här ovanför. Klicka på pricken om du inte vill vänta tills den byter själv. Vilken tror du är den som är "rätt"? Och med rätt menar jag som det såg ut i verkligheten. Jag gissar att de allra flesta skulle gissa att den blåare bilden är den verkliga men det är faktiskt den röda med den gula månen som är "rätt". Det är ingen missad vitbalans utan månen låg så lågt mot horisonten som gör att den syns genom mycket atmosfär vilket gör den gul. Den röda himlen kom från solnedgången. Så den är "rätt". Men jag tänkte att många kommer säkert tro att vitbalansen missat så jag testade att sätta vitbalansen på månen. Och vips såg bilden mer rätt ut fast den i verkligheten blev helt fel. Jag har aldrig använt någon kamera som satt vitbalansen bättre än GFX 100.

Jag valde att dra ner ljuset på förgrunden som annars störde känslan i bilden. Ögat ska dras till månen och inte till träden i förgrunden. Jag valde också att göra bilden fyrkantig, detta också för att det framhävde månen.

Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX 100 + GF 250/4 R LM WR, f/4,5, 1/6s och ISO 100.

Klicka här för att se större bild >>

Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

/Thomas