• Makromåndag

  En fantastisk makrobild på en frökapsel från en maskros och en gerbera som speglar sig i vatten droppen. Tack till Jenna Nilsson för denna otroligt fina bilden!

  Bilden är tagen med Canon EOS 77D + Canon EF-S 60/2,8 USM Macro

  Vi kommer framöver att visa makrobilder som är fotograferade av våra läsare här på bloggen. Har du en makrobild som du skulle vilja visa upp? Skicka då in bilden med en beskrivning till blogg@cyberphoto.se

  Alla publicerade bilder premieras med en biobiljett.

 • Drönarsöndag: Ödehus

  När ett hus överges så tar det inte många år förrän naturen tar igen gårdsplanen. Man kan inte se huset i marknivå förrän man är någon meter ifrån. Drönaren däremot ser taket direkt i den täta vegetationen.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Här kan du se samma hus fast omgiven av sommarträd >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Ungdomar

  Två tonårstjejer fotograferar varandra. En vanlig syn i hela världen. Tittar man på denna bild så är det något som inte riktigt stämmer med vad man är van att se. Hej, vänta nu, det är ju isberg i bakgrunden! Bilden är tagen i Ilulissat på Grönland i somras.

  Ingen episk bild utan mer en socialt intressant bild. Oavsett om man är i Falun, Ilulissat eller Sydney så är detta en vanlig syn.

  Den bild du ser är tagen med Sony A6400 + 18-135mm på 135mm, f/8, 1/800s och ISO 100

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Test: Nikon Nikkor Z 85/1,8 S

  Test

  Det första fasta teleobjektivet i Nikons Z-serie är en ljusstark 85 mm-optik med autofokus via stegmotor och en damm- och fuktskyddad konstruktion. Mats har nu testat detta objektiv och rekommenderar det verkligen till Nikon Z-ägare.

  Mats skriver: Optisk kan man främst notera att objektivet är försett med 2 st linselement i lågspridande ED-glas. Detta minskar graden av kromatisk aberration och bidrar tack vare det även till högre skärpa och bättre färgåtergivning - framförallt ut mot bildkanterna. En ljusstark och skarp 85mm-optik för fullformatssensor är porträttfotografens bästa vän. Det tecknar huvudmotivet med mycket hög skärpa och kontrast - samtidigt som man kan få en mjukt utsuddad bakgrund (bokeh). Redan på f/1,8 är skärpan mycket bra till större del av bilden, och som vanligt när man bländar ökar skärpan en aning.

  Läs hela testet här: Nikon Nikkor Z 85/1,8 S test

 • Fotohistoria: Mamiya Z-serien

  Mamiya hade bra framgång med deras NC1000S och NC1000 som var föregångarna till Z-serien. Året är 1980 och konkurrensen hårdnar. Mamiya lanserar sin ZE-serie och den tickar på men blir aldrig en bästsäljare.

  Mamiya ZE lanseras i juli 1980. En relativt enkel kamera med endast tidsautomatik. Quartzstyrda exponeringstider. Lysdioder i sökaren visar exponeringstider från 1/1000s ner till bara 1/30s sedan står bara LT för Long Time. Den har mekanisk synk-tid. ZE-serien tar Mamiya Sekor CS, E och EF-objektiv. Var vanligast i svart men det fanns några få med silverkåpa. Den såldes även som Bell & Howell Z.

  Mamiya ZE-2 lanseras i december 1980 och är egentligen en ZE med möjlighet till manuella exponeringstider. Såldes även av Foto-Quelle som Revue AM. 

  Mamiya ZE-X lanseras i september 1981 och var i spetsen av den teknologi som fanns då. ZE-X hade programautomatik, tidsautomatik, bländarautomatik och helt manuell. Det unika med ZE-X var dess cross-over system. Det innebar att om du hade satt ett värde som inte skulle ge rätt exponering så gick kameran in och justerade så att en bra bild var möjlig. Sökaren hade exponeringsinfo med LED-siffror. Det fanns udda nog ett grepp att sätta på vänstra sidan av kameran som hade en avtryckare, detta för vänsterhänta personer. Såldes även av Foto-Quelle som Revue X-4M. 

  Mamiya ZM lanseras i oktober 1982 och är i stort sett en lite mer avancerad ZE-2 med några drag både till insida och utsida av ZE-X. Den skulle även ha sålts som Voigtländer Bessamatic, men den versionen nådde aldrig marknaden och färre 20 exemplar tillverkades. 

  Mamiya ZF lanserades aldrig. Den skulle blivit nästa kamera i denna serie men 1984 går Osawa i konkurs, de som distribuerat Mamiya över hela världen. Det medför att Mamiya lämnar hela 35mm-kameramarknaden och fokuserar helt på mellanformatskameror. ZF skulle ha haft autofocus, och två objektiv låg med i planeringen till den, en 50/1,7 AF och en 135/2,8 AF. Skulle något exemplar av denna prototyp dyka upp på marknaden skulle den ha ett riktigt högt värde. 

  Mamiya tillverkade några objektiv till Z-serien och de höll generellt en god optisk kvalitet. 

  Mamiya Sekor E 28/3,5, E 28/2,8, E 35/2,8, EF 35/2,8, EF 35/2,8, E 50/2, E 50/2 S, E 50/1,7, EF 50/1,7, E 50/1,4, EF 50/1,4, E 50/3,5 Macro, E 135/3,5, E 135/2,8, EF 135/2,8, E 200/4, E 300/4, E 28-50/3,5-4,5, E 35-70/3,5-4,5, E 35-105/3,5-4,5 (Mycket sällsynt!), E 70-150/3,8, E 80-200/3,8, E 80-200/4 (Mycket sällsynt!) 

  EF-objektiven är exakt samma konstruktion som E-objektiven men de kunde ge data om avstånd till kameran som sedan gav informationen till dedikerad blixt.

  Vi hade en Mamiya ZE som vi gjorde första versionen av detta inlägg med. Nu 2 år senare så har vi alla ZE-modeller i vårt museum: ZE, ZE silver, ZE-2, ZE-X och ZM. Lite farligt att skriva om sånt här, det är ofta så frestande att ha alla modeller i en serie. Detta var inte första gången det blir så och förmodligen inte heller den sista.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

 • Infonsdag: Lär av misstagen

  Få saker låter mer självklart än att lära av misstagen. Men misstag kan göra dig till en bättre fotograf.

  Kanske vi skulle gett inlägget titeln: "Våga göra misstag" i stället. 

  Om du inte gör några misstag eller om du inte kan se några fel i dina bilder, så är beror det inte på att du är en perfekt fotograf, snarare tvärtom. Det beror troligen på att du är en tråkig fotograf som inte utmanar dig själv eller inte har erfarenheten att se felen i dina bilder. Detta låter kanske lite negativt och det gäller självklart inte just dig. Poängen är att om du utmanar dig själv att fotografera utanför ramarna genom att chansa och experimentera så kommer du att ta några fantastiska bilder men du kommer också att ta många misslyckade bilder. Gläd dig över de som blev fantastiska och lär av de som blev misslyckade. Det är så duktiga fotografer blir ännu duktigare.

  Initiellt så måste du konstatera att alla gör misstag. Även du. Sedan måste du kreativt kritisera dina bilder. På en stor högupplöst skärm. Alla som har fotografering som intresse bör ha minst en 4K-skärm att se sina bilder på. Att bedöma en bild på kamerans skärm, hur stor skärmen än må vara, räcker inte. Du kan ha familjemedlemmar eller vänner som kritiker. Bra perspektiv? Bra beskuren? Bra redigerad? Rätt exponering? Bra komponerad? Bra skärpa? Rätt skärpedjup?. Naturligtvis så är fotografering som all konst väldigt subjekitvt. 

  Bild 1: Bilden du ser här ovanför föreställer månen över Huntonit AB i Rundvik. Den innehåller flera misstag. Jag ser månen ovanför fabriken och tänkte att det kanske kan bli en intressant bild. Jag tror inte riktigt på motivet och är därför inte alltför engagerad i att ta bilden. Det är svinkallt och det blåser storm. Jag sätter kameran på stativet och söker lite lä vid bilen och lägger upp kameraremmen så den inte ska fladdra i vinden. Jag vill kunna beskära lite då största optiken jag hade med var 250mm, så jag kör på ISO 100. Så långt, så bra. Jag tog några bilden med lite olika inställningar. På kamerans skärm så ser bilderna okej ut. Det blåser storm och jag fryser så det fick duga och jag ville in i bilen igen. Väl hemma vid datorn så ser jag att bilderna blev mycket coolare än jag förutspått. Men alla bilder har skakningsoskärpa på grund av vinden. Månen är mer eller mindre avlång på alla bilder på grund av den långa exponeringstiden. Jag gjorde misstag. Jag borde klätt på mig mer för att kunna göra ett bättre jobb. Jag borde ställt bilen så att kameran var helt i lä. Jag borde kört högre ISO så att det blev mindre risk för skakningsoskärpa och att månen skulle blivit helt rund. Månens form hade jag kunnat fixa till vid redigeringen men skakninskoskärpa är inte mycket att gära någpt åt. Det går att lindra problemet men aldrig att få bort det helt. Och en 100 MP kamera förlåter ingenting. Nästa gång gör jag inte samma misstag.

  Bild 2: Nästa gång kom, och jag tog om bilden och allt blev skarpt. Så jag använde nedre delen av den nya skarpa bilden och den övre delen från den gamal bilden med de coola molnen och månen. Men jag justerade till månen så att den inte var oval längre. Som i lumpen, gör om, gör rätt. Jag gjorde om och det blev bättre. Klicka här om du vill se bilden i högre upplösning >>

  /Thomas

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • God Jul!

  God Jul allihopa!

  En gammal Fuji Fujinon 55/2,2 M42 från 70-talet på en Fujifilm GFX 100 skapar denna såpbubblebokeh. Det är en härlig tid med alla lampor överallt och det ger dig många tillfällen att vara kreativ med din kamera.

  Klicka här för att se större bild >>

  Vi önskar er alla en riktigt mysig jul!

 • Makromåndag

  Tack till Olle Sternrud som skickade denna otroligt fina makrobild på en blåvinge framför en röd lada. En bild som kallas "RGB", ett namn vi helt klart tycker passar bilden!

  Bilden är tagen med Canon 5D mark II + Canon EF 100/2,8L IS USM Macro 1:1

  Vi visar makrobilder som är fotograferade av våra läsare här på bloggen. Har du en makrobild som du skulle vilja visa upp? Skicka då in bilden med en beskrivning till blogg@cyberphoto.se

  Alla publicerade bilder premieras med en biobiljett.

 • Drönarsöndag: Spricka

  En solnedgång tagen med drönare men det som gör bilden intressant är den spricka som går längs isen. Det var inte läge att gå ut på isen själv och där fyller drönaren en mycket bra funktion, för den kunde ta sig till den plats som man vill ta bilden ifrån.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Disco Bay

  Disco Bay ligger på Grönland nära Ilulissat. I den bukten så pressar glaciären ut is som blir till isberg. Det är en fantastiskt vacker plats. Det roliga med just den här bilden är att den är tagen vid midnatt lokal tid. Det blir inte mörkare än så i juni.

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 250/4 R LM WR, f/5,6, 1/220s och ISO 100

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Test: Sony A6600

  Test

  A6600 tar över fanan från A6500 och blir Sonys nya flaggskepp i APS-C-kategorin. Mycket är snarlikt på dessa modeller, sett till grundläggande funktioner och prestanda, men A6600 har fått en del av Sonys nyare teknologier i sig.

  Mats skriver: En ny bildprocessor i A6600 ger aningen förbättrad bildkvalitet och klart bättre autofokus än A6500. Den har även fått ett kraftigare batteri än alla övriga modeller i samma serie och därmed också lite större grepp. Kameran känns robust byggd och har ett stadigt chassi av magnesiumlegering samt en till viss del väderskyddad konstruktion. Eftersom sensor, processor och signalbehandling är samma som i A6100 och A6400 ser man givetvis heller ingen skillnad i bildkvalitet.

  Läs hela testet: Sony A6600 kamerahus test

 • Sista chansen att beställa dina julklappar!

  Nu är det under en vecka kvar till julafton och du har fortfarande tid att beställa dina julklappar!

  Är du ute i sista minuten för att beställa dina julklappar? Oroa dig inte, du kan fortfarande beställa från oss och hinna få ditt paket. Vi har en dag leverans från oss ned till stockholm så du kan beställ innan 16:30 på 2019-12-20 och fortfarande hinna få paketet. *Bor du längre söderut så rekommenderar vi att beställa innan 16:30 2019-12-19 för att säkert hinna få din leverans.

  Vi har en mängd julklappstips om du har svårt att hitta något spännande för en vän eller familjemedlem.

  Se dessa här: Julklappstips

 • Fotohistoria: Mamiya Auto X1000

  Detta är i dag en mycket sällsynt kamera vilket gör det ännu roligare att vårt exemplar är helt nytt i originalförpackning. Lanserades 1975 och fanns endast ett år.

  1971 lanserar Mamiya sin Mamiya/Sekor Auto XTL. Den ersätts 1975 av Mamiya Auto X1000. Sekor togs bort i namnet på kamera men behålls på objektiven. Dessa modeller låg långt fram i utvecklingen då de hade automatik i kameran redan på 1971, vilket var före Canon, Nikon, Pentax, Olympus och Minolta.

  Mamiya Auto X1000 hade den tidens mest avancerade sökare med information och tid, bländare, exponering, valt ljusmätningssystem och om bländaren stod i manuellt läge. Den hade också en av den tidens mest avancerade ljusmätningssystem. Du kan välja mellan centrumvägd ljusmätning eller spotmätning. Ljusmätaren sitter mot filmplanet bakom den halvgenomskinliga spegeln. Lite som en primitiv variant av Olympus OTF-mätning. OTF = Off The Film. Att mäta vid eller mot filmplanet är en bra lösning.

  Dessa två kameror kallas Mamiyas X-serie och de använde objektiv med Mamiya ES-bajonett. Mamiya hade ett helt eget system med ES-objektiv parallellt med deras M42-objektiv. ES-serien bestod av: 21/4, 38/2,8, 35/2,8, 55/1,4, 50/1,8, 105(2,8, 135/2,8, 200/3,5, 400/6,3, 600/8, 800/8, 90-230/4,5 och 60/2,8 Macro. Så det var ett gediget objektivsortiment. ES-seriens objektiv kännetecknades av en avståndsring med grova gummmiräfflor och som ökade diametern ut mot objektivets front. Ja, se bilderna ovanför så ser du.

  Kameran är som sagt i nyskick och allt fungerar perfekt på den, till och med långtidsverket. Även om inte kameran använts så brukar långtdsverkets fett becka igen och måste rengöras. Av och på styrs med frammtningsarmen på sedvanligt Mamiya-vis. Du aktiverar kameran genom att ta ut frammatningsarmen och du stänger av kameran genom att trycka på knappen ovanpå frammatningsarmen. 

  Detta var en kamera som var lite före sin tid och nådde därför inte den framgång som den egenltigren förtjänade. Mamiyas X-serie försvann från marklnade och endast de enklare DSX och MSX-modellerna med M42-gänga fanns fram till 1977 när Mamiya presenterade den helt nya NC-serien med NC1000 och NC1000s. De kmaerorna var mycket kompaktare och modernare till både teknik och design. De hade en helt ny fattning, CS-bajonett. Om du söker på NC1000 så hittar den historien här i bloggen. 

  Du kan se 14 bilder på kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Kameran på bilderna kommer från vår egen samling.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

 • Test: Tamron AF 35/2,8 Di III OSD

  Test

  Tamron har släppt en trio av snarlika vidvinkelobjektiv för Sonys kameror med E-fattning och fullformatssensor. Objektiven har mer gemensamt än det som skiljer dem åt. De har alla ljusstyrka f/2,8, kort närgräns och avbildningsskala upp till 1:2, OSD-fokuseringsmotor och fukt- och dammskydd. De väger strax över 200 gram och har 67mm filterfattning.

  Mats skriver: Optisk är objektiven välkorrigerade med både asfäriska linselement och linser i lågspridande LD-glas, som samverkar för att motverka distorsion, samt sfärisk och kromatisk aberration - vilket innebär skarpa bilder med korrekt färgåtergivning och korrekt återgivning av raka linjer och punktformiga ljuskällor - ända ut i bildens kanter. Alla tre Tamron-objektiven är tätade mot damm och fukt, vilket gör att man kan använda dem även i lite mer krävande miljöer och väderlek. Detta objektiv har den längsta brännvidden av de tre och är en allround vardagsoptik för t ex landskapsbilder, produktfoto, familj och resor. Tack vare den korta närgränsen och stora avbildningsskalan är den också en relativt bra närbildsoptik.

  Läs hela testet här: Tamron AF 35/2,8 Di III OSD

 • Infonsdag: Byt perspektiv

  Var inte rädd att prova nya perspektiv när du fotograferar. Det normala är att man tar en bild stående, på fri hand eller med stativ, vilket innebär att de flesta bilder är tagna på kring 1,8m höjd oftast rakt fram. Det är ett perspektiv som ofta blir bra. Men ibland kan en bild blir mycket mer intressant om du fotograferar mer uppifrån, eller mer nerifrån, eller kanske mer från sidan.

  Det finns egentligen ingen specifik regel här. Det enda vi verkligen vill uppmuntra dig till är att prova fler vinklar och fler brännvidder när du fotograferar. Det kostar inte mer än tid att ta bilder idag. De dåliga bilderna är ju bara att ta bort. Men provar du fler perspektiv än du normalt gör så kommer du att bredda både din kunskap och kvaliteten på dina bilder.

  Porträtt blir klassiskt alltid bra med en brännvidd på 80-100mm och lite, lite högre än motivet. En fotograf som vi känner älskar att ta porträtt med en 400/2,8. Känner du att du fastnat i ditt fotograferande eller känner dig uttråkad, så utmana dig själv genom att använda andra objektiv än du normalt använder. Ta landskap med 200mm och porträtt med 35mm som ett par exempel. 

  Idagens läge har ett perspektiv blivit mer lättillgängligt och det är uppifrån, tack vare moderna drönare. Bilden du ser är ett annorlunda perspektiv på ett öde hus. Kolla in stolen som står i dörren!

  Bilden är tagen med DJI Mavic 2 Pro.

  Se bilden i full upplösning >> 

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Nikon uppdaterar!

  Nyhet

  Nikon har ännu en gång släppt en ny firmware till sina kameror och det är återigen Z6 & Z7 som får en uppdatering. Den här gången är det videorelaterat och en världsnyhet i form av överföring av RAW-video via HDMI ur en spegelfri kamera. Vi kan förvänta oss fler uppdateringar desto mer teknik våra kameror får så se till att lära dig hur du uppdaterar din kamera!

  Nikons pressrelease lyder (klicka på länken för svensk information):

  Nikon today announces RAW video output will be enabled for the Z 7 and Z 6 full-frame mirrorless cameras. The upgrade comes with the release of firmware 2.20. Nikon is the first camera manufacturer to enable RAW video output direct from a full-frame mirrorless camera over HDMI.

  Users of the Z 7 and Z 6 cameras will be able to output a 12-bit RAW video stream to an Atomos Ninja V external recorder, which is included in the Nikon Z 6 Essential Movie Kit.1, 2. The video stream is recorded as ProRes RAW,3 which preserves colour accuracy and extends brightness and shadow details. Video shooters will benefit from maximum flexibility in post-production without slowing down the edit: ideal for HDR workflows. After downloading the firmware 2.20 update, support for RAW video output can be installed on Z 7 and Z 6 cameras at Nikon service centres with a SEK 2150 fee.

  Otherwise this service will be free of charge on all Nikon Z 6 cameras that were purchased as part of the Z 6 Essential Movie Kit.4. Superior image quality is the foundation of the Nikon Z series, and enabling RAW output via HDMI is a key enhancement for videographers of every kind. The Z series will continue to respond to changing user needs and offer next-generation features through future firmware updates.

  Läs mer här:  Nikon Press & Supportcenter

   

 • Makromåndag

  David Ånesjö har skickat in denna fina bild på en svamp som hade några flugor som surrade runt sig. David beskrev bilden med att flugan som kikar över kanten påminner om hur man själv ser ut när man ska hoppa från femmans hopptorn på badhuset. En klockren beskrivning som får en att dra på smilbandet.

  Bilden är tagen med Sony A7 III + Viltrox EF-NEX IV + Canon EF 100/2,8 USM Macro

  Vi visar makrobilder som är fotograferade av våra läsare här på bloggen. Har du en makrobild som du skulle vilja visa upp? Skicka då in bilden med en beskrivning till blogg@cyberphoto.se

  Alla publicerade bilder premieras med en biobiljett.

 • Drönarsöndag: Sjön

  Ibland tycker man något ser fint ut i telefonen som man använder till drönarens fjärrkontroll, och sedan när man ser på bilden hemma vid datorn så inser man hur mycket vackrare bilden var än på telefonen. Himlen reflekterar blått i sjön och den blir nästan onaturligt blå. Hur som helst så är hösten verkligen vacker. Ingen fantastisk bild men jag gillar den. Den känns verkligen Norrland.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare

 • X-files: Crescent Moon

  Månen är vacker.

  BIlder är alltid tycke och smak. Jag tänkte berätta lite hur jag tänkte över denna bild. Detta är ingen bild som får några priser men den ger mig en skön känsla i själen. Som bild, i båda dess versioner, ger den ett lugn, en harmoni. Du kan se två bilder här ovanför. Klicka på pricken om du inte vill vänta tills den byter själv. Vilken tror du är den som är "rätt"? Och med rätt menar jag som det såg ut i verkligheten. Jag gissar att de allra flesta skulle gissa att den blåare bilden är den verkliga men det är faktiskt den röda med den gula månen som är "rätt". Det är ingen missad vitbalans utan månen låg så lågt mot horisonten som gör att den syns genom mycket atmosfär vilket gör den gul. Den röda himlen kom från solnedgången. Så den är "rätt". Men jag tänkte att många kommer säkert tro att vitbalansen missat så jag testade att sätta vitbalansen på månen. Och vips såg bilden mer rätt ut fast den i verkligheten blev helt fel. Jag har aldrig använt någon kamera som satt vitbalansen bättre än GFX 100.

  Jag valde att dra ner ljuset på förgrunden som annars störde känslan i bilden. Ögat ska dras till månen och inte till träden i förgrunden. Jag valde också att göra bilden fyrkantig, detta också för att det framhävde månen.

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX 100 + GF 250/4 R LM WR, f/4,5, 1/6s och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Test: Sony A6100

  Test

  Det är mycket som hänt sedan 2014 när A6000 lanserades och i princip allt är uppdaterat till det bättre i A6100. Läs testet och fundera om det är värt för dig att uppgradera till denna nya modell.

  Mats skriver: Autofokusfunktionen med sina 425 st fasdetekterade AF-punkter utspridda över nästan hela sensorytan, är oerhört snabb och träffsäker. Motivföljande AF låser fast motivet och följer sedan på ett mycket bättre sätt än föregångarna som hade den tidigare processorn. Seriebildtagningen ligger kvar på 11 b/sek med följande autofokus och exponering. Bufferten klarar ca 99 bilder i JPEG eller ca 46 RAW. Sony A6100 är en mycket snabb instegskamera och lika snabb som A6600 tack vare att den har i grunden samma AF-system och serietagningshastighet. Eftersom sensor, processor och signalbehandling är samma som i A6600 m.fl. ser man givetvis heller ingen skillnad i bildkvalitet, och alla Sonys modeller i samma serie från A6300 och framåt är kapabla till en mycket fin bildkvalitet med förhållandevis låga brusnivåer även på höga ISO.

  Läs hela testet här: Sony A6100 test

 • Vinn en julklapp värde 1790:-

  Nu har du chansen att vinna en Polaroid Lab som är en skrivare som skriver ut bilder från din smartphone. I paketet du kan vinna ingår skrivaren, ett paket färgfilm och ett paket svartvit film, allt du behöver för att skriva ut dina fantastiska bilder!

  Tävlingsregler:
  1. Följ oss
  2. Tagga en kompis
  3. Kommentera med ett rim om den här julklappen

  De två bästa rimmen enligt vår jury vinner varsin Polaroid Lab Everything Box

  Tävla här:
  Facebook
  Instagram


  Tävlingen avslutas på måndag, 16 december 15:00

 • Repris: Infonsdag: Kyla

  På begäran kör vi en repris på denna information, då den är högst aktuell i dessa dagar. Du har varit ute i kylan och fotograferat och ska in i värmen. Du vill inte få kondens varken på kameran eller i kameran, eller på optiken eller i optiken. Hur undviker du problem?

  Det finns flera sätt men det enklaste och det vi rekommenderar är att du har kvar kameran i väskan tills den har någorlunda värmeutjämnats med ditt hem. Då får du inga problem med kondens. Nu är det så att många använder bilen när de varit ute i kylan och då får du i princip hela värmeutjämningen på väg hem och kan ta fram kameran direkt när du är hemma. 

  I bilen är det ännu viktigare att ha kameran i väskan. På vinterna drar man in snö i bilen som sedan smälter och det innebär att luftfuktigheten är långt större i bilen än hemma. Även om nu väskan skulle legat i bilen och är varm, och kameran är kall så är det så lite luft och fuktighet i väskan att det är försumbart. Stäng locket på väskan.

  Även om många moderna kameror är fuktskyddade så rekommenderar vi ändå att tänka på detta, då får du säkerligen ut en längre livslängd på din kamera.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Fotohistoria: Yashica T3

  En medarbetare berättade att hans första kamera var en Yashica T3 och strax därefter så ramlade jag över en sådan till vettigt pris så den fick sig en plats i vårt museum. Undertecknad har haft alla dessa modeller på den tid det begav sig, men den jag hade roligast med var T3 då den hade en sökare på ovansidan också. Yashicas T-serie har absolut en plats i fotohistorien.

  Vi börjar vår historia om denna kamera 1983 när Kyocera köpte upp Yashica. Kyocera nyttjade Yashicas avtal med Carl Zeiss AG för att kunna använda dess kunskap och T*-coating i en kompaktkamera. Kameran släpptes 1984 med namnet Yashica T-AF med en Carls Zeiss Tessar 35/3,5 T*. Inom kort, 1986 släpptes Yashica T2 med samma optik. En uppgraderad kamera både till teknik och design.

  1988 lanseras Yashica T3, den du ser på bilden. Den har en Carls Zeiss Tessar 35/2,8 T* med 4 element i 4 grupper. Kameran var dessutom vädertätad. En faktiskt användbar funktion var en extra sökare som sitter på kamerans topp. Slutaren jobbade från 1/630s - 1s. ISO 64-1600. Autofokusen jobbade i 16 steg och optiken hade en närgräns på 0,5m. T-3D var samma kamera men med ett datumbakstycke.

  Därefter släpptes T4 och T5 1994 som var betydligt kompaktare, och där går Yashica tillbaka till en Carls Zeiss Tessar 35/3,5 T*, kanske inte exakt samma på Yashica T-AF men det är möjligt.

  Alla dessa Yashica T-modeller hade fina objektiv och var mycket bra köp på sin tid. Idag så ligger de väldigt varierande i pris, från 100kr upp till bisarra 6600kr. Ett verkligt värde bör ligga kring 100-500kr.

  Du kan se 6 bilder på kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Kameran på bilderna kommer från vår egen samling.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Infonsdag: Horisonten

  Generellt så ska horisonten vara rak på en bild. Det ger en harmoni i bilden.

  Ibland när man tar en bild så har man kanske dåligt med tid och det är lätt att slarva lite. Ibland när man tar en bild kan det vara svårt att se exakt hur horisonten ligger. Det är inga problem att räta upp horisonten när du redigerar bilden. Många kameror har inbyggt vattenpass idag och det underlättar mycket. Sedan kanske det möjligtvis kan finnas något tillfälle då man vill ha en sned horisont men det torde vara ett mycket ovanligt undantag.

  Ibland kan det verkligen vara en utmaning att få en rak horisont. Det är när kamerans inbyggda vattenpass visat rak horisont. Du kan se delar av horisonten i bilden och kan konstatera att den är verkligen rak, men när du ser på bilden så ser horisonten ändå sned ut. Detta är frustrerande och ibland får man helt enkelt göra horisonten lite sned rent tekniskt för att man ska tycka att den är rak när man ser på bilden. 

  Bilden föreställer nattlysande moln med månen som en skära åt vänster. Bilden är tagen med DJI Mavic 2 Pro.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Test: Nikon Z50

  Test

  Nu har vi testat Nikons första Z-kamera med APS-C sensor och det är en mycket kapabel systemkamera i mellansegmentet. Den passar perfekt till den erfarne fotografen som vill ha något smidigt att ha med sig på resor.

  Mats skriver: Hjärtat i kameran är en 20,9 MP CMOS-sensor, som medger fokusering med fasdetektion - något som möjliggör snabbare fokusering och mer effektiv fokusföljning av rörliga motiv. Modellen har ingen inbyggd bildstabilisering, utan förlitar sig på DX-objektivens bildstabilisering. Z50 är en snabb instegsmodell med en seriebildtagning upp till 11 bilder per sekund i full upplösning med följande autofokus och exponering. Bildkvaliteten är mycket bra med låga brusnivåer och relativt högt dynamiskt omfång. Nikons skarpa Z-objektiv gör förstås också sitt, objektiven har väldigt stor betydelse för bildkvaliteten.

  Läs hela testet här: Nikon Z50

 • Inbjudan: Sony demodag

  På onsdag kommer Rikard från Sony finnas på plats i vår butik tillsammans med en hel del Sonyutrustning för dig att känna och klämma på. Passa på att komma förbi och ställ dina frågor!

  Har du varit intresserad av att köpa en Sonykamera? Då har du chansen att träffa Rickard från Sony som gärna svarar på alla dina frågor och funderingar. Han kommer att ha med sig flera av de nyaste kamerorna och objektiven från Sony som du får testa. Vi kommer även ha speciella erbjudanden på Sony under denna dag så passa på att ta vägarna förbi om du funderar på att köpa Sony.

  Plats: CyberPhoto, gräddvägen 5, Umeå
  Dag: Onsdag, 2019-12-11
  Tid: 10:00 - 15:00

  Du är mycket välkommen in i butiken för att delta i denna demodag tillsammans med Sony och oss. Vi bjuder självklart på lite fika samt en liten julklapp när du handlar!

 • Makromåndag

  Fredrik Findahl har skickat in denna väldigt härliga makrobild som passar perfekt med nuvarande årstid. Ett kallt och frostigt december producerar magiska isskulpturer på marken och i träden. Tack för inskickad bild!

  Bilden är tagen med en Nikon D7500 och Sigma AF 105/2,8 EX DG OS HSM Macro.

  Vi visar makrobilder som är fotograferade av våra läsare här på bloggen. Har du en makrobild som du skulle vilja visa upp? Skicka då in bilden med en beskrivning till blogg@cyberphoto.se

  Alla publicerade bilder premieras med en biobiljett.

 • Drönarsöndag: Öde ö

  Jag tyckte detta var en söt liten ö mitt i en älv. Ett minne från flottningens tider.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Välkommen in!

  Ett öde hus. Det finns många av dem. Alla har sin egen historia. Detta hus är nog helt ofarligt men entrén har blivit lite spöklik.

  Jag hade så gärna photoshoppat in en vålnad lite svagt i ett fönster men det kanske inte skulle blivit uppskattat av alla. När jag la ut bilden på Instagram privat så gjorde en vän nästan exakt så och skickade tillbaka bilden till mig.

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4 R LM WR, 64mm, f4, 1/100s och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Test: Sony E 70-350/4,5-6,3 G OSS

  Test

  Förra helgen tog Mats med sig nya Sony E 70-350/4,5-6,3 G OSS till Vilhelmina för testet och fick många riktigt härliga bilder med ett lågt vintersoljus och frostiga träd.

  Mats skriver: Sony E 70-350/4,5-6,3 G OSS känns relativt välbyggt och med bra känsla i fokus- och zoomreglage. Det är också försett med vädertätningar på ställen där fukt och damm brukar ha en tendens att tränga in. Skärpan är klart bättre än väntat och jag blev lite smått överraskad över att det är skarpare än Sonys 70-300mm, som är anpassat till fullformatskameror och en optik som jag ägt själv. Stabilisering i objektivet är suveränt för dig som har en Sonykamera som saknar sensorbaserad IS. Jag lyckades få skarpa bilder på längsta brännvidd motsvarande 525mm på slutartider runt 1/60-1/80 sekund som längst utan stativ eller annat extra stöd.

  Se alla härliga testbilder och lär testet här: Sony E 70-350/4,5-6,3 G OSS

 • CyberPhoto är Årets Nätbutik!

  Idag blev det officiellt att vi är Årets Nätbutik inom kategorin Foto & Video hos prisjakt!

  Vi tackar alla för ert fortroende och för att ni röstat på oss, det betyder mycket för oss att ta emot denna prestigefyllda titel som Årets Nätbutik än en gång. Vi kommer att fortsätta jobba så hårt vi kan för att du ska vara så nöjd som möjligt.

  Vi tackar även Prisjakt för ett gott sammarbete och en god tårta att avnjuta!

 • Fotohistoria: Vad gör vi ikväll?

  Vi ramlade över en liten broschyr från Gevaert som är tryckt 1951. Här kommer lite nostalgi!

  Kul att se hur de tänkte sig marknadsföring år 1951. Det skiljer sig en hel del från idag. Percis som hur man uttrycker sig men också många uttryck som fortfarande är helt lika.

  Klicka här för att läsa hela broschyren >>

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Nyhet: Capture One Pro 20

  Nyhet

  Nu lanseras Capture One Pro 20. En ny version som ger fler funktioner och fram för allt ett snabbare arbetsflöde för råbildsredigering och tethering.

  Capture One Pro är ett av de bästa alternativen för råbildsredigering och det självklara valet för studiofotografer som använder tethering. I nya versionen är det största ändringarna gjorda i kontrast, färg och detaljkontrollerna för att få ut de bäst exponerade och skarpaste bilderna möjligt. 

  Nya snabbare arbetsflöden inehåller en enkel färgredigerare som gör det lättare att redigare hudtoner, bakgrundsfärger och mycket mer. Det finns även ett nyutvecklat verktyg för att ta kontroll över det dynamiska omfånget i bilden. Det nya verktyget ger dig större kontroll över ljusa och mörka delar av bilden som himlen eller skuggor. Det är utvecklat för att vara starkare men också lättare att hantera än tidigare versioner.

  Capture One Pro 20 stödjer även en hel del nya kameror som:

  • Canon 90D
  • Canon M6 II
  • Nikon Z50
  • Leica V-LUX 5
  • Panasonic Lumix DC-S1H
  • Pentax K-1 II
  • Olympus E-M5 III
  • Ricoh GR III
  • Generic GoPro HERO RAW support

  Läs mer och beställ redan nu: Capture One Pro 20

  captureone_kampanj_hero.jpg

 • Infonsdag: Säkra dina bilder

  Det är viktigt för mig att se till att alla mina bildminnen inte försvinner utan finns kvar till kommande generationer, speciellt bilder på familjen. 

  Jag har hittat ett enkelt sätt att hålla ordning på och säkra upp mina bilder. Med virus, kraschande hårddiskar och oordning så är det lätt att förlora alla bilder. Det har drabbat personer nära mig, en förlorade allt pga virus och den andra tappade inte allt men väldigt många bilder på grund av en kraschad hårddisk. Att du ska ha ett bra virusskydd är så självklart att det går jag inte in på här.

  Det finns massor av sätt att hålla ordning på sina bilder och att spara dem på trygga sätt. Jag tänker föreslå enkla och mycket väl fungerande sätt som alla kan hantera.

  1. Hur du håller ordning på bilderna.
  2. Hur du säkert förvarar bilder, dvs backup

  Det finns program som lagrar och sorterar dina bilder, men så länge som du inte är en bildbyrå utan en vanlig användare så har jag ett mycket enkelt och logiskt sätt, som är helt gratis.

  Skapa en mapp på din hårddisk som heter "Bilder", sedan under det så skapar du mappar för varje år, t ex 2018, 2019. Under dessa mappar skapar du mappar som heter "1 Januari", "2 Februari" och så vidare. Siffran före är för att du ska få dem kronologiskt annars sorterar datorn alfabetiskt och då kommer månaderna inte i ordning. Sedan kan du skapa mappar under det om du vill, t ex om du varit på resa och villa samla dessa bilder i en egen mapp. Detta gör det lätt att hitta.

  Har du två hårddiskar i datorn så använd den som inte innehåller operativsystemet. Ifall du behöver installera om operativsystemet så måste du ofta formatera om hårddisken som operativsystemet ligger på. Det är bättre använda ett separat bibliotek än att använda Windows eller Macs egna "Mina bilder" därför att om operativsystemet dör och du bara har en hårddisk så kan du sätta in den hårddisken i annan dator och lätt hitta igen och rädda dina bilder. Ja, det går att hitta igen "Mina bilder" också men det kräver betydligt mer datakunskap.

  Du bör ha minst två bärbara hårddiskar. Kopiera alla dina bilder till båda hårddiskarna, sedan förvarar du en av dem någon annanstans än hemma, På jobbet, hos föräldrar, barn, var som helst men inte hemma. Backa upp regelbundet, hur ofta beror helt på hur mycket du fotograferar. Och kopiera då över till den hårddisk du har hemma och ta med den och byt ut den uppdaterade mot den du har någon annanstans än hemma. Ha aldrig båda hemma. Om det brinner då så är allt borta. Ett hus kan byggas upp men dina bilder får du aldrig igen.

  Sedan rekommenderar jag att även ha dina bilder i ett moln. Förslagsvis på Google Drive eller i iCloud. Dels får du där en extra backup men du kan också komma åt dina bilder från vilken enhet som som helst och dessutom från var som helst.

  Gör du detta så är dina bilder tillräckligt säkra utan alltför mycket ansträngning.

  Vill du vara ytterligare säkrare så ha en tredje hårddisk i bankfack. Denna kan du uppdatera mer sällan, kanske en gång per år.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Test: Nikon Nikkor Z 24/1,8 S

  Test

  Nikon Z 24/1,8 S är en ljusstark och skarp vidvinkeloptik för Nikons fullformat Z-system. Bländare f/1,8 ger möjlighet till kortare skärpedjup och förenklad fotografering vid lite sämre ljusförhållanden. Optiken har en riktigt vass optisk prestanda samt en 9-bladig bländare som ger en behaglig bokeh på största bländaröppning f/1,8.

  Mats skriver: Optiken har 12 st linselement, varav 4 st är asfäriska och ett som är tillverkat i lågspridande ED-glas. Tillsammans hjälper de till att minska kromatisk aberration och distorsion. Optiken har även Nikons Nano Crystal Coating-antireflexbehandling som reducerar graden av ströljus och reflexer, vilket i sin tur ger bilder med högre kontrast och renare färger. Objektivet har intern fokusering med stegmotor, för tyst och snabb fokusering (även vid filmning) och en närgräns på 25 cm. Intern fokusering gör att objektivet varken förlängs eller roterar vid fokusering, perfekt vid användning av t ex polariseringsfilter eller avtonade filter.

  Läs hela testet här: Nikon Nikkor Z 24/1,8 S

 • Makromåndag

  Christina Ericsson placerade en droppe på ett maskrosfrö med en insulinspruta, hälften vatten, hälften glycerol som ger droppen en fastare yta. Hon använde ett färgat papper som bakgrund och en blixt snett från sidan för att ljussätta bilden. Allt detta resulterade i en helt fantastisk bild!

  Bilden är tagen med Nikon D750 + Tamron AF SP 90/2,8 Di Macro 1:1 + Nikon Speedlight

  Vi visar makrobilder som är fotograferade av våra läsare här på bloggen. Har du en makrobild som du skulle vilja visa upp? Skicka då in bilden med en beskrivning till blogg@cyberphoto.se

  Alla publicerade bilder premieras med en biobiljett.

 • Drönarsöndag: Fossá

  Färöarna är beströdda med massor av vattenfall men några är lite mer dramatiska.

  Här ser du Fossá vattenfall på Färöarna. Det ligger alldeles nära en kustväg. Vi hade mest regn tyvärr men det var lite uppehåll när vi passerade Fossá. Man kunde klättra längs kanten för att komma närmare vilket jag naturligtvis gjorde. Det var snorhalt med blött gräs och hal lera på hemska stenar. Jag tog mig fram levande och fick iväg några bilder och halkade sedan tillbaka. Leriga skor men jag var torr om fötterna ända tills jag la in kameran i bilen och klev i en liten vattenpöl vid bilen, en vattenpöl som visade sig var en decimeter djup. Med vattenfylld sko fick kameran vila och drönaren fick vakna upp istället. Jag och en amerikan från California flög samtidigt med varsin Mavic Pro.

  Bilden är tagen med DJI Mavic Pro.

  Se bilden i full upplösning >> 

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.