Preview: Olympus E-M1X

Nyhet

Vi har kikat närmare på E-M1X från Olympus - kameran som överraskade på många sätt. Att fokusera på yrkesfotografer har varit en succé för vissa och en flopp för andra. Vilken kategori tillhör E-M1X?

Efter några dagar i Tyskland för visning av nya E-M1X har vi kommit hem och kunnat smälta intrycken. Olympus har inte varit den tillverkare som lyst med sin närvaro sen lanseringen av E-M1 Mark II ett par år sen. Det är en underskattad kamera som har massor av fördelar när det gäller fart, storlek, vikt och för övrigt smarta funktioner. E-M1 Mark II fick många priser vid lanseringen och är fortfarande ett mycket starkt alternativ för många fotografer även om det inte längre pratas lika mycket om den som första året. När man nu lanserade en nyhet så trodde, och hoppades, många på en ny E-M1 i version III men istället lever II:an vidare och ovanför kommer en proffsmodell, E-M1X. Den ersätter alltså inte E-M1 Mark II.

Första intrycket är mycket positivt. Ergonomiskt en fullträff och jag tvivlar på att någon tillverkare kunde gjort ett bättre jobb om uppdraget vore att göra en proffskamera med Micro 4/3-sensor. Knappar sitter rätt, känslan är helrätt och de flesta knappar är programmerbara. Knappsättningen är identisk oavsett om du håller kameran horisontellt eller vertikalt, snyggt! Det enda jag saknar är en toppdisplay och alla proffskamera-användare är vana att kunna se vital information på toppen. En liten, modern OLED-display som visar det viktigaste hade dessutom rymts på toppen. Ergonomin får toppklass med viss reservation för avsaknad av display.

Styrkorna är att E-M1X är vattentålig och väldigt robust i sin konstruktion. Man har enligt källor fått kamerahuset IPX3-klassat vilket måste vara helt unikt, men då man inte kan garantera den tätheten med objektiv monterat så verkar det vara IPX1 som gäller officiellt. Oavsett vilket så  ska den klara alla väderlekar och situationer, punkt. Autofokusen är nästa sak man lyfter fram och det är det nya systemet som känner igen föremål i bilden som imponerar. Det finns tre kategorier, tåg, flygplan och motorsport där det sistnämnda "ser" motorcykel, förare och bilar i bilden och låser fokus följande på det motivet direkt. Det fungerar ypperligt och mer om det kommer i testet inom kort. Så här kommer autofokus i flera kameror fungera i framtiden. Ansikts-igenkänning, ögon-igenkänning m.m. har redan funnits men nu kommer motivstyrda val och man kan bara spåna på vilka kategorier som kommer. Insekter? Barn? Husdjur? Det tar lite tid att snabbt ändra mellan lägena så varför inte kombinera detta med röststyrning i framtiden...så om man snabbt vill att kameran ska leta efter insekter så säger man: "autofokus, insekt" och kameran letar efter en insekt i bilden och hänger med den i realtid...framtid? Vi har början på detta i Olympus E-M1X.

Storlek, vikt och format är fortfarande den stora vinsten. Tack vare den lilla sensorn kan objektiv göras mindre och man får ett mycket smidigare system totalt sett. När alla andra går till större sensorer, större kameror trots spegelfri teknik och högre upplösningar så har Olympus valt en annan väg. Fujifilm har gjort något liknande med att stanna kvar med APS-C. Just nu är det rätt val då marknaden för fullformatskameror är så trång att knappt de som man förväntar sig ska finnas där ryms. Att kunna ta med kamera och ett par objektiv i en mindre väska är snart bara möjligt med Fujifilm eller Olympus för oss fotografer. Är det rätt väg långsiktigt? Svårt att svara på men vi tycker det är bra att de finns alternativ för alla oss som prioriterar storlek och vikt.

Vi kommer att släppa vårt test av E-M1X inom kort och du får gärna maila dina frågor till blogg@cyberphoto.se som vi kan ta med i testet om de är relevanta nog. Frågan är då slutligen: är E-M1X rätt väg att gå för Olympus? Teknikmässigt och imagemässigt visar man att man är att räkna med. Kameran är potent och med firmware-förändringar kommer autofokusen garanterat att bli ännu bättre och bredare i användningsområdet. Vi tror däremot att E-M1 Mark II är den stora vinnaren vid denna lansering - för med den får du en kamera som ger otroligt mycket för pengarna till ett väldigt attraktivt pris. E-M1X är en top-of-the-line-produkt som visar att Olympus kan, som visar Olympus väg framåt och som gör att man kan utveckla intressant teknik.  

Läs mer och beställ här:  Olympus E-M1X