Snart dags...

Om några timmar är det dags för en super-blod-måne.

Vi har en supermåne just nu, det innebär att månen är som närmast jorden just nu. Månens bana runt jorden är som bekant elliptisk. Den är nu 14% större på himlen och 30% ljusstarkare jämfört med när den är längst bort. Supermånen bara kring 7% större än en vanlig fullmåne, så det är ingen störrre skillnad egentligen, det är mest den ökade ljusstyrkan som man reagerar på. Vi kommer att se tre supermånar under detta år och det är 21/1, 19/2 och 21/3, men bara en månförmörkelse. Nästa månförmörklese som går att se kommer inte förrän 31/12 2028. Det kommer även en 2025 men den kommer att ligga extremt lågt. Så det kan vara värt att offra lite sömn i morgonbitti.

Ca 03:30 börjar månen bli mörkare.
Ca 04:30 månförmörkelsen börjar.
Ca 05:40 total månförmörkelse
Ca 06:40 månen börjar gå ur förmörkelsen.

Tiderna är ungefärliga för mellansverige. Ju längre norrut desto bättre, och desto längre, kan du se hela förloppet.

Att månen ser röd ut beror på att ljuset från solen bryts olika i jordens atmosfär och de röda våglängderna bryts mer än de andra och det är bara det röda ljuset som kommer in i skuggan och ger då månen den röda färgen.

Vill du fotografera månen så rekommenderar vi ett kraftigt stativ och ett så stort tele som du har tillgängligt. Du kanske rent av måste köra manuell exponering då månen är så mycket ljusstarkare än sin omgivning. Fullmånen ger kring 1/1000s medan blodmånen ger typ 4s vid ISO 100 så det kan vara lämpligt att öka ISO vid förmörkelsen för att inte få så lång exponeringstid. Inte bara för risken med att kameran kan skaka lite men också att månen faktiskt rör på sig. Bäst är att ha en stjärnföljare men det är inte många som har en sådan liggandes. Sedan kan man välja mindre tele eller vidvinkel om man vill vara kreativ med förgrunder eller personer i bilden.

Säkert undrar någon varför jag har solglasögon på mig. Skulle helst svara: för att det ser coolt ut! Men jag hittade inte månfiltret till mitt teleskop så jag använde solglasögon i stället. Med den stora försoringsgraden så blir månen extremt ljusstark och det är inte bra för ögonen. Man bör oftast, om inte alltid, använda månfilter för att titta på månen genom teleskop. Det är som ett gråfilter för att skriva i fotografiska termer.

Som du ser så använder jag Uniqball kulleder. De fungerar faktiskt perfekt i låga temperaturer. Det var -20 när denna bild togs. De flesta kulleder skulle knappt gå att röra på men Uniqball går lika lätt i -20 som i +20.

Har du fångat en riktigt bra bild så skicka in den till blogg@cyberphoto.se och visar vi upp din bild premierar vi dig så klart.

Lycka till därute!

/Thomas