Blodmånen

Ni som läst senaste inläggen här i bloggen har sett att det skulle bli en super-blod-måne imorse. Här är en bild från morgonen.

Vi har en supermåne just nu, det innebär att månen är som närmast jorden just nu. Månens bana runt jorden är som bekant elliptisk. Den är nu 14% större på himlen och 30% ljusstarkare jämfört med när den är längst bort. Supermånen bara kring 7% större än en vanlig fullmåne, så det är ingen störrre skillnad egentligen, det är mest den ökade ljusstyrkan som man reagerar på. Vi kommer att se tre supermånar under detta år och det är 21/1, 19/2 och 21/3, men bara en månförmörkelse och den var i morse. Nästa månförmörklese som går att se kommer inte förrän 31/12 2028. Det kommer även en 2025 men den kommer att ligga extremt lågt.

Att månen ser röd ut beror på att ljuset från solen bryts olika i jordens atmosfär och de röda våglängderna bryts mer än de andra och det är bara det röda ljuset som kommer in i skuggan och ger då månen den röda färgen.

Bilden är tagen med Fujifilm GFX + Kipon adapter + Pentax 645 600mm f/5,6 ED IF. Kraftigt beskuren. Hade mycket hellre haft en Canon 1200/5,6L på kameran.

/Thomas