• Ricoh Theta V

  Nyhet

  Ännu en nyhet idag - Ricoh Theta V - 360-kameran med 4K och ett populärt format! Theta V är även optimerad för dig som vill streama i 4K 360-video, riktigt läckert på ett enkelt sätt med en enkel produkt. Thea V är här.

  Mycket mera processorkraft, bättre komponenter och inbyggt minne på 19 GB ger dig 4K video i 40 minuter och Full Hd i 130 minuter. Vill man ta asfäriska stillbilder så ryms det 4800st på 14,4 mpixel som byggs ihop av de två 12 mpixel-kamerorna i Theta V. 4-kanalig mikrofon inbyggd och ingång för tillbehörsmicken TA-1 finns också. Båda ger det Ricoh kallar 3D-sound för att komplettera ljudupplevelsen till filmen. WiFi och Bluetooth inbyggt. Stöder även Miracast för enkel visning på tex en TV. Theta V har ett Androidbaserat system för bredare stöd för olika appar. Tillbehör som kommer är 3D-mikrofonen och ett undervattenshus som klarar ner till 30 meters djup. Kostar ca 1990kr inkl moms och mikrofonen kostar ca 2790kr inkl vindskydd.

  Theta V kommer i slutet av september och kostar 4390kr inkl moms.

  Boka ditt exemplar här: Ricoh Theta V 360-graderskamera


 • Sony lanserar RX0

  Nyhet

  Idag lanserar Sony en hel del nyheter i sitt sortiment och RX0 är en av dessa. Lite lustigt namn men RX känner vi igen redan så frågan är vart denna modell placerar sig? Vem siktar man in sig på?

  Stöttålig, vattentät (10 meter) och nästan omöjlig att ha sönder. Sensor på 1" (tum) på 15,2 mpixel i RS CMOS-serien, alltså en modern "stacked" bildsensor, fast brännvidd på 24mm F4 (utsnitt i motsvarande 35mm film), upp till 16 bilder per sekund, ner till 1/32000 sek slutartid och mycket avancerade filmfunktioner som S-Log2, 4K video, Slow Motion (upp till 40x) och ren HDMI Output av video. MF assist och Focus Peaking finns också. Även Time Code och User Bit finns vilket visar ambitionsnivån på video. Kontrollera RX0 med valfri mobil enhet. Vikten anges till ca 110 gram. Det kommer en så kallad "cage" som heter VCT-CGR1 och ett undervattenshus som tar med kameran ner till 100 meters djup, namnet är MPK-HSR1. Fler tillbehör kommer inom kort. Pris och mer information följer.

  Frågan är då - vem riktar man in sig till med denna kamera? Med tanke på format, vikt och videofunktioner är drönarfilmare en mycket tänkbar målgrupp. Även andra filmare som använder olika specialverktyg för att skapa resultat under vatten, uppe i himlen eller på andra ogästvänliga platser har troligen hittat en ny favoritprodukt...

  Läs mer och boka: Sony RX0

 • Olympus OM-D E-M10 Mark III

  Nyhet

  Vi har redan fått känna och klämma på nya Mark III och det är en kamera som vi tror lockar många av oss som gillar fotografering, inte för alla de nya programvalen som man själv framhäver, utan för att det känns som en "riktig" kamera...

  Vi vet hur bra E-M1 Mark II är bildmässigt och som verktyg och E-M10 Mark III blir en "light"-variant, inte som en sockerfri och blaskig version, utan som en nästan lika välsmakande kamera som E-M1 Mark II men till ett betydligt lägre pris. Nu har vi inte testat Mark III:an bildmässigt ännu men känslan i kameran är så rätt och priset gör att den hamnar rätt även där. Reglagen sitter rätt, det är inte bara en retro-stil utan snarare att den är byggd på ett sätt som kommer att uppskattas av alla oss som haft ett antal kameror genom åren.

  Alla programhjul och rattar sitter på rätt ställen och vredet för att slå igång kameran är rejäl, svår att missa eller komma åt av misstag. Tumgreppet sitter praktiskt taget perfekt och displayen med touch har väldigt bra känsla. Den 5-axliga bildstabiliseringen är så otroligt effektiv att du praktiskt taget kan filma medan du tar en promenad...och det blir ett bra resultat! Har du en Panasonic eller Olympus-kamera som hängt med några år? Har du väntat på en ny kamera som ska ersätta den till rätt pris? E-M10 Mark III är här.

  Läs mer och boka ditt exemplar: Olympus E-M10 Mark III

  Så här skriver Olympus själva: Det sägs att spänning uppstår när man upptäcker nya saker. Tack vare en kombination av TruePic Vlll-bildprocessor, som även används i det hyllade flaggskeppet OM-D E-M1 Mark II, och Olympus klassledande 5-axliga bildstabilisering (IS) kan fotografer ta vackra, skarpa bilder som de aldrig föreställt sig. Den här smarta tekniken ger knivskarpa resultat utan stativ under nästan alla förhållanden, till och med nattetid. Genom att filma nya platser kan man verkligen väcka liv i minnen, men ibland kan de fantastiska detaljerna i 4K-videor gå förlorade på grund av skakningar och oskärpa. Tack vare Olympus slipper nybörjarfilmare nu oroa sig för detta eftersom den högpresterande bildstabiliseringen i E-M10 Mark III är inbyggd i kamerahuset och kompenserar för kameraskakningar, oavsett objektiv och i alla situationer – till och med utan stativ!

  Med inbyggd sökare, blixt och Wi-Fi har allt hos den här kameran utformats med nybörjare i åtanke, och det kompakta huset är inget undantag. Den robusta konstruktionen ligger bekvämt i handen och det större greppet gör kameran lätt att hålla. Kameran har en vridbar LCD-skärm med touch-styrning som påminner om en smarttelefon, rattarna och knapparna är i metall och lätta att använda och ikonerna och texten på skärmen lätta att se.

  E-M10 Mark lll har otroliga nya uppgraderingar och tekniker som sammanförs på ett smart sätt för att låta fotografer utvecklas när de använder kameran mer och börjar ta kreativ kontroll. Till och med de som använder en kamera med utbytbart objektiv för första gången kan fotografera enkelt med de fyra fotograferingslägena:

  AUTO-läget (tidigare iAUTO) har förbättras markant för att ge bättre bilder utan oskärpa och upptäcka rörelser till och med i mörker. Motivläget (SCN) har uppgraderats och hjälper fotografer ta kontroll över sina resultat genom att välja ett av sex teman med fördefinierade inställningar. Det avancerade fotoläget (AP) har lagts till, så att fotografer kan finjustera sina bilder och använda otroliga fotograferingsmetoder, som Live Composite och Multiexponering, utan att behöva gå till menyn. Bleach Bypass är en ny funktion i Konstfilterläget (ART) som utökar de tillgängliga fotografiska uttrycken genom att återskapa metoden att bevara silvriga färger vid framkallning.

  Den senaste OM-D-modellen har nu 121 fokuspunkter vid kontrastdetekterande autofokus tack vare den förbättrade bearbetningsprestandan i TruePic VIII. Med 121 fokuspunkter som täcker större delen av bilden kan du fokusera var som helst på skärmen. Kamerans kontinuerliga AF kan upptäcka motivrörelser och fotografer tycker nog att ansiktsprioriteringen och ögonavkänningen med autofokus är väldigt användbara för att automatiskt få korrekt exponering och full skärpa i porträtt.

  Med den inbyggda Wi-Fi-funktionen i E-M10 Mark lll kan fotografer hålla sig uppkopplade när de är på språng. Med appen Olympus Image Share (OI.Share) är det jätteenkelt att dela fina bilder och videoklipp med vänner utan dator. När de har anslutit till appen kan fotografer använda en smarttelefon eller surfplatta för att fjärrstyra slutaren. Appen har även många andra funktioner, till exempel går det att lägga till GPS-data i foton.

 • Fotohistoria: Minolta CLE

  Minolta och Leica skrev under ett samarbetsavtal 1972 och redan 1973 var resultatet Leica CL. Kallades även Leitz Minolta CL eller Minolta CL. Redan 1976 lades den ned och man spekulerar att den var för framgångsrik på bekostnad av Leicas M-kameror. Man skämtade om att CL stod för Cheap Leica men det lär ha stått för Compact Leica. 1981 togs konceptet upp igen av Minolta i form av den fantastiska CLE.

  CLE ska betyda Compact Leica Electronic. Med ungefär samma storlek och look som föregångaren Leica CL så innehöll CLE den modernaste tekniken för den tiden. Den hade lysdioder i sökaren, den hade samma typ av ljusmätning mot slutaren och filmplanet som Olympus OM-2 var först med. Den hade TTL-mätning med blixt och hade den så viktiga Leica M-bajonetten. Så nu kunde du använda Leicas fantastiska objektiv i en lätt och snabb kamera. Minolta erbjöd tre egna objektiv till CLE. Den klassiska 40/2 som även satt på Leica CL, en liten och bra optik, dock inte i nivå med Summicron 50/2. En 90/4, samma som fanns till Leica CL, en mycket bra optik, klart underskattad. Sedan hade Minolta kompletterat med en egenkonstruerad 28/2,8 som förvisso var helt okej men den var långt ifrån Leica-kvalitet.

  Bilden är på vår alldeles egna Minolta CLE. Vi är många som drömmer om en digital sådan. Liten och prisvärd med fullformat och med Leica M-fattning. Leica själva har tyvärr helt tappat verklighetsförankring i deras prissättning. Minolta är borta och Konica likaså, så det lär nog aldrig komma något liknande tyvärr.

  Minolta CLE var en mycket driftsäker kamera och CLE är överlägsen både Leica CL och Leica M5 på många sätt. CLE är egentligen vad Leica M7 blev i mångt och mycket. Nu pratar vi om driftsäkerhet och användarvänlighet. Självklart så har en Leica M7 högre kvalitetskänsla.

  Minolta CLE har tidsautomatik samt helt manuell. Slutaren är elektronisk och den använder vanliga LR44 batterier. Många av er och även vi gillar onödigt vetande ibland och därför ska vi denna gång grotta ner oss lite i ljusmätningen med det mest onödiga vetandet hittills. CLE har TTL / OTF mätning precis som Olympus har på deras OM-serie. TTL betyder Through The Lens och OTF står för Off The Film. Ljusmätaren mäter på slutargardinens mönster och även på filmen men i olika procent beroende på slutartiden. Den procent som här anges är den procent kameran mäter på sluragardinen och resterande procent blir då mätning mot själva filmen. 1/1000-1/125s 100%, 1/60s 75%, 1/30s 40%, 1/15s 20%, 1/8 10%, 1/4s 5%, 1/2s 2% och vid användning av blixt 0% för då mäter kameran istället 100% på filmen istället.

  Det tillverkades också ca 300st Minolta CLE i guldfärg.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • F21: Saab 37 Viggen

  Det var flygdag på F21 i Luleå i lördags och vi var där!

  Det var förutspått regn men som tur var så regnade det inte inte under den tid flyguppvisningen var. Gråa och låga moln gav en intressant bakgrund till flygplanen, de ser nästan frilagda ut. Trots sekvenstagning i låg hastighet och de flesta bilder ändå tagna en och en, så slutade partajet med 2570 bilder ändå. Dessa blev till 127 efter mycket hård rensning och jag tänkte visa fem av dem, men det verkar bli tio bilder. Imorgon kollar vi på Viggen igen.

  Saab 37 Viggen flög första gången 1967 och var i aktiv tjänst från 1972 till 2007. Den hade en maxhastighet på mach 2,1 och en räckvidd på 2250km. Max flyghöjd låg på 18000m samt vägde tom 9500kg och max 20000kg. 329 exemplar tillverkades totalt.

  Utöver de svenska beställningarna gjordes flera försök att sälja Viggen utomlands. Sommaren 1974 lanserades stridsflygplanet som Eurofighter Viggen. Eurofighter Viggen erbjöds till de länder och dess flygvapen som skulle ersätta sina F-104 Starfighter. Eurofighter Viggen erbjöds först till Belgien och Nederländerna, vilka behövde byta ut sin flygplan. Det svenska erbjudandet var att flygplanet skulle tillverkas i Belgien och Nederländerna och vara en del i ett större paket där Saab skulle bidra med en ny personbilsfabrik, Volvo med en ny lastbilsfabrik, samt flera fabriker för elektroniska komponenter till flygplanet. Kostnaden för erbjudandet värderades då till 500 miljoner brittiska pund. Vid samma tid pågick utvecklingen av jaktversionen JA 37, och i det svenska erbjudandet ingick full tekniköverföring till Belgien och Nederländerna. Eurofighter Viggen kom även att erbjudas till både Danmark och Norge.[11] Konkurrenter till Eurofighter Viggen som offererade till dessa länder var amerikanska General Dynamics F-16 Fighting Falcon och franska Dassault Aviations Mirage F1E. År 1975 valde samtliga länder det amerikanska stridsflygplanet F-16 Fighting Falcon som ersättning till F-104 Starfighter.

  Saab 37 Viggen kom även att erbjudas till Indien som ersättning för Hawker Hunter och English Electric Canberra. Dock så förbjöds Sverige att exportera Viggen till Indien av amerikanska myndigheter. Detta på grund av att motorn i Viggen, RM8A innehöll amerikanska komponenter. Bakgrunden till att USA nekade Saab exporttillstånd var att USA vid denna tidpunkt inte ville rusta denna del av världen.

  Jag använde en Canon EOS 1D X Mk II med Canon EF 400/2,8 L IS II USM, och bilden är tagen på 1/3200s, f/4 och ISO 400.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • GH5 uppdatering!

  Nyhet

  Panasonics sen länge utlovade uppdatering till GH5 närmar sig och det är en hel del som kommer att bli bättre och GH5:an blir nästan en GH6 i och med de nya funktionerna som blir upplåsta. Vi gillar såna här nyheter!

  Att få en uppdatering som firmware som ger nya verktyg och gör kameran klart bättre är något vi känner igen mer och mer de senaste åren då tex. Fujifilm, Nikon och Canon släppt starka uppdateringar till en del produkter. GH5 får nu utlovade 400 Mbps i 4K och 200 Mbps i Full HD, högre upplösning i anamorfiskt läge (4:3) och Hybrid Log Gamma-läge (HDR Tv-ready). Autofokusen kommer att bli mer responsiv och generellt bättre, i synnherhet i 24p. Tethered shooting via USB, bättre bildstabilisering i handhållet läge, fler funktioner för det trådlösa läget och småbuggar fixade.

  Se vår film om GH5: Youtube: Panasonic DC-GH5

  Så fort den nya uppdateringen släpps kommer vi att meddela det i Bloggen och på produktsidan för GH5 på vår hemsida. Du kan redan nu köpa din GH5 och vi har en kampanj för tillfället där du gör ett extra bra köp just nu. Vi byter även in din gamla kamera, maila eller ring oss för mer information och hjälp att göra din beställning.

  Läs mer och boka här: Panasonic Lumix DC-GH5 kamerahus

 • F21: J29 Tunnan

  Det var flygdag på F21 i Luleå i lördags och vi var där!

  Det var förutspått regn men som tur var så regnade det inte inte under den tid flyguppvisningen var. Gråa och låga moln gav en intressant bakgrund till flygplanen, de ser nästan frilagda ut. Trots sekvenstagning i låg hastighet och de flesta bilder ändå tagna en och en, så slutade partajet med 2570 bilder ändå. Dessa blev till 127 efter mycket hård rensning och jag tänkte visa fem av dem, men det verkar bli tio bilder. Imorgon kollar vi upp och ner.

  Saab J29 Tunnan flög första gången redan 1948 och var i aktiv tjänst från 1950 till 1976. Den hade en maxhastighet på 1060km/t och en räckvidd på 1100km. Max flyghöjd låg på 15500m samt vägde tom 4845kg och max 8375kg. Av flygvapnets 661 Tunnor avskrevs 242 på grund av haverier där sammanlagt 99 piloter omkom. Den relativt höga olycksfrekvensen i början berodde på bristande kunskap om pilvingens egenskaper, i kombination med att det inte fanns någon tvåsitsig skolversion. En skolversion hade föreslagits av Saab, men flygvapnet valde att prioritera produktionen av jaktversionen.

  I samband med avvecklingen av systemet och övergång till bland annat Draken-systemet, kom kanonerna från de skrotade planen att användas till att beväpna Pansarbandvagn 302. Tunnan kom att tjänstgöra vid Målflygdivisionen (MFD) fram till 1976.

  Som en del i FN-operationen ONUC skickades 5 stycken J 29B till Kongo-Léopoldville 1961 i fredsbevarande syfte, under Kongokrisen. Ytterligare 4 stycken J 29B och 2 stycken S 29C skickades till Kongo året efter. Förbandet, benämnt F 22, ingick som en del i flygstyrkan U.N. Fighter Wing som var sammansatt av flygplan från flera länder. Inledningsvis deltog indiskt och etiopiskt flyg, i ett senare skede tillkom iranska och filippinska förband. Detta var andra gången svenskt stridsflyg deltog i krig (första gången var 1939–1940 när det svenska frivilligförbandet F 19, deltog i finska vinterkriget.) och insatsen betraktades som framgångsrik med hög tjänstgöringsgrad för Tunnan-planen. De svenska planen angrep främst markmål, eftersom deras katangensiska motståndares fåtaliga stridsplan hade sämre luftstridsförmåga än Tunnan.

  Konfrontation med det katangesiska flyget förekom men luftstrid inträffade endast vid ett tillfälle, den 29 december 1962. Under anflygning inför ett anfall mot flygplatsen i Kolwezi mötte en rote J 29 ur F 22 en katangesisk Harvard, flugen av en polsk pilot, som nyss startat från Kolwezi. Det rådde vid tillfället svåra väderförhållanden med dålig sikt och en mycket låg molnbas. Flygplanen flög på näst intill kontrakurs på låg höjd men den svenske rotechefen, Åke Christiansson beslutade ändå att anfalla. J 29:orna gjorde en sväng in mot det katangesiska planet och öppnade eld på relativt kort avstånd. Christiansson lyckades träffa Harvardens stjärtparti och allvarligt skada sidrodret. Piloten i Harvarden steg omedelbart upp i det låga molnlagret och den svenska roten tappade kontakten, varvid man fortsatte anflygningen mot Kolwezi. Harvarden lyckades därefter ta sig till Jadotville och landa där, men var satt ur flygbart skick under resten av stridigheterna. Piloten klarade sig utan skador.[5]

  Under insatsen gick två J 29 förlorade vid haverier. I båda fallen i samband med landning på Kaminabasen utan personskador och med begränsade materiella skador, dock bedömdes reparationer för kostsamma eller tidskrävande och flygplanen ställdes av för att användas som reservdelsobjekt eller som skjutmål. När FN-insatsen avvecklades 1964, flög två J 29 och de båda S 29:orna hem till Sverige medan övriga flygplan sprängdes på plats, eftersom de var alltför omoderna för tjänst i Sverige och kostnaden att ta hem dem blev alltför hög. Ett flygplan 29398 (Vit Filip) finns bevarat på Flygvapenmuseum i Linköping (för närvarande i förråd). Den J 29F, 29657 som finns hos National Air and Space Museum i Washington D.C. bär samma märkning som ett flygplan ur F 22 men har aldrig varit i Kongo.

  Saab gjorde omfattande försök att sälja Tunnan internationellt men någon affär kom aldrig till stånd. Österrike kom däremot senare att köpa 30 begagnade J 29F, vilka tjänstgjorde mellan åren 1961 och 1972. Tio flygplan avskrevs efter haverier där sex piloter omkom.

  Jag använde en Canon EOS 1D X Mk II med Canon EF 400/2,8 L IS II USM, och bilden är tagen på 1/2000s, f/2,8 och ISO 200.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • CyberPhoto EXPO 2017

  Nu inbjuder vi till CyberPhoto EXPO 2017 som går av stapeln den 30 september 2017! Vi håller till på Nolia och det blir ett späckat program med föreläsningar och en mässa med nordiska fotoleverantörer på plats. Även en värdefull nyhet i år...

  Lördag den 30 september är EXPO öppen kl 10-17 och det är fri entré hela dagen! Mässan har fler leverantörer, dubbelt så mycket personal och fler erbjudanden än förra året. Dessutom finns ett stort kafé på plats och föreläsningar hela dagen (också utan kostnad/anmälan). Sony, Nikon, Canon, Olympus, Panasonic, Peak Design, Manfrotto, Sigma, Tamron, Pentax, SIRUI, Zhiyun, Röde, Profoto, Uniqball, EIZO, Epson, Fondprodukter, Elinchrom, Lastolite, Samsung, Huawei m.fl. finns på plats på EXPO för att visa foto, video, studio, outdoor, mobiltelefoner och mycket mer. Information om alla leverantörer och schema för föreläsningar kommer inom kort - se till att boka in ett besök i Umeå den 30 september 2017! Anmälan till lördagens EXPO har nu öppnat, gör det via länken nedanför. Vi kommer att ha föreläsare som Göran Strand, Serkan Günes, Morten Rygaard och många fler på plats under lördagen.

  Den fina nyheten i år, vad är det? Jo, vi arrangerar workshops inom olika genrer dagen innan EXPO, den 29:e september, också på Nolia i Umeå, som är helt kostnadsfria för dig som besökare. Då det är ett begränsat antal till varje pass och workshop så måste man anmäla sig och få en bekräftelse för att kunna besöka dessa. En jättefin möjlighet för dig som vill utvecklas inom vår fina hobby - helt kostnadsfritt! Mer om detta kommer inom kort, håll koll på vår landningssida för EXPO som du hittar nedan. Det blir workshops inom astrofoto, bildbehandling, ljussättning, porträttfotografering m.m., allt med kända och hyllade fotografer!

  VÄLKOMMEN TILL EXPO 2017

  Anmälan och information: CyberPhoto EXPO 2017

 • Canon lansering!

  Nyhet

  Idag lanserar Canon nya prylar och det är ett par prylar som sticker, en ny 85:a är den ena! Det har redan varit en "rolig" prylsommar för oss som gillar foto och det kommer mera, håll ögonen öppna hela hösten!

  85mm är en brännvidd som många uppskattar och plåtar man porträtt är det väldigt passande rent generellt. Många har också väntat på en uppföljare till Canons finfina f/1,2 version II-objektiv och nu kommer en ny 85:a, dock f/1,4 och inte f/1,2. Niobladig bländare, bildstabilisering som ger upp till fyra stegs effekt, asfäriskt glas och en vikt på ca 935 gram sammanfattar det tekniska. Vi längtar redan efter ett testexemplar för att se hur bra den verkligen är, i synnerhet på dagens mycket högupplösta kameror...vi vet att Canon kan det här med optik så förväntningarna är höga. Priset blir ca 16290kr inkl moms.

  Boka här: Canon EF 85/1,4L IS USM

  Man lanserar även en ny trio av Tilt-Shift-objektiv. TS-E 50mm, 90mm och 135mm, alla med efternamnet Macro. De två förstnämnda har ljusstyrka f/2,8 och den sistnämnda f/4. Nya coating, eller ytbehandlingar, och bättre glas ska ge märkbart bättre skärpa från kant till kant samt egenskaper när det gäller att hantera reflektioner och andra fenomen som kan uppstå i ett objektiv. Det är inte en uppdatering av de förra modellerna utan helt nya objektiv med ny konstruktion och bättre funktioner för att låsa objektiv och för att mer precis ställa in tilt och shift. Priset blir ca 25790kr inkl moms.

  Även en ny makroblixt har lanserats idag, Canon Macro Twin-Lite MT-26EX-RT är namnet och är en ny kanonlösning för dig som pysslar med makro. Blixten är helt ny och ger bättre resultat, är bättre byggd konstruktionsmässigt och den är betydligt tystare än tidigare modeller. Priset blir ca 12590kr inkl moms.

  Objektiven har säljstart i november 2017.

 • F21: F-18 Ugglan

  Det var flygdag på F21 i Luleå i lördags och vi var där!

  Det var förutspått regn men som tur var så regnade det inte inte under den tid flyguppvisningen var. Gråa och låga moln gav en intressant bakgrund till flygplanen, de ser nästan frilagda ut. Trots sekvenstagning i låg hastighet och de flesta bilder ändå tagna en och en, så slutade partajet med 2570 bilder ändå. Dessa blev till 127 efter mycket hård rensning och jag tänkte visa fem av dem, men det verkar bli tio bilder.

  Finska flygvapnet bidrog med en McDonnell Douglas F-18 Hornet. En modell, inte detta exemplar, som flög första gången redan 1978. De finländska F-18-flygplanen är oftast beväpnade med fyra radarsökande jaktrobotar av typen AIM-120 AMRAAM under vingarna samt två infrarödsökande jaktrobotar av typen AIM-9 Sidewinder på vingspetsarna. Hornet är även bestyckat med en sexpipig 20mm M61 Vulcan automatkanon för närstrid.

  Så varför kallar jag den då för uggla? Kan du se det? Om du kollar på bilden och använder lite fantasi så ser det verkligen ut som en vettskrämd uggla med jetmotorerna som ögon. Imorgon kollar vi på en tunna.

  Jag använde en Canon EOS 1D X Mk II med Canon EF 400/2,8 L IS II USM, och bilden är tagen på 1/3200s, f/4 och ISO 640.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • F21: J35 Draken

  Det var flygdag på F21 i Luleå i lördags och vi var där!

  Det var förutspått regn men som tur var så regnade det inte inte under den tid flyguppvisningen var. Gråa och låga moln gav en intressant bakgrund till flygplanen, de ser nästan frilagda ut. Trots sekvenstagning i låg hastighet och de flesta bilder ändå tagna en och en, så slutade partajet med 2570 bilder ändå. Dessa blev till 127 efter mycket hård rensning och jag tänkte visa fem av dem, men det verkar bli tio bilder.

  Vi börjar med att se Saab 35 Draken, och den du ser på bilden bör vara skolversionen vid namn Sk35 Draken. Draken föddes redan 1955 och tjänstgjorde i Svenska flygvapnet från 1960 ända till 1998, det är en imponerande tid. Den hade en maxhastighet på Mach 2 och en räckvidd på 1763km. Max flyghöjd låg på 19995m samt vägde tom 8250kg och max 17600kg.

  Självklart så uppdaterades Draken i olika versioner, vi kan lista några av dem här:

  J35A 1960-1976
  J35B 1962-1976
  Sk35C 1962-1998
  J35D 1963-1964
  J35D1 1964-1968
  J35D2 1964-1984
  S35E 1965-1979
  J35F1 1965-1991
  J35F2 1967-1991
  J35J 1987-1998

  Draken användes även av finska flygvapnet fram till 2000, av danska flygvapnet fram till 1993 och av österrikiska flygvapnet fram till 2005. Ett enastående flygplan som var långt före sin tid när det konstruerades. Det är även vackert att se på. Imorgon kollar vi på en uggla.

  Jag använde en Canon EOS 1D X Mk II med Canon EF 400/2,8 L IS II USM, och bilden är tagen på 1/3200s, f/2,8 och ISO 200.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • X-files: Overkill

  Omväxling förnöjer...

  Det är intressant att se Instagramkonton från de som fotograferar aktivt. De jag uppskattar mest är de som har en stor variation på sina bilder. Ju mer blandat desto intressantare. Denna bild gjorde jag först klassiskt svartvit och det passade bra till motivet. Fint och bra. Men så slog mig tanken, om jag går "wild and crazy" på ett sådant stilla motiv, vad händer då? Ja, vad som hände ser du på denna bild. Som sagt omväxling förnöjer, bilden passar säkert inte alla, men varför inte ha lite kul med bilderna nu och då?

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 63/2,8 R WR, 1/125s, f/8 och ISO 200.

  Klicka här för att se större bild >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Tamron AF SP 24-70/2,8 Di VC USD G2

  Test

  Är det här årets tvekamp bland fotoprylar? Tamron och Sigma lanserar varsitt 24-70mm samtidigt och till nästan samma pris...vilken är bäst? Eller är de bra på olika delar? Mats har testat nya Tamron redan och du kan läsa testet hos oss!

  Mats skriver: Bildstabiliseringen är fantastiskt effektiv, upp till 5 steg längre slutartider än normalt. Jag lyckades få skarpa bilder utan stativ eller annat stöd på 1/3 sekund slutartid (med en Nikon D810 fullformatskamera) på 70mm brännvidd, och ifall man är rejält stadig på handen är det säkert inte omöjligt med ännu lite längre slutartider. Autofokussystemet har blivit snabbare och mer exakt tack vare nya processorer och algoritmer.

  Läs hela testet här: Tamron AF SP 24-70/2,8 Di VC USD G2 test

 • Ny film: Nikon D850

  Vi har tagit ett snack med Nikons produktchef för systemkameror, Björn Nordgren, och han berättar lite mer om Nikon D850 och svarar på en del frågor, kolla gärna in klippet på Youtube. Har du frågor om D850? Ring eller maila oss!

  Vi byter även in din gamla utrustning så att det blir enkelt att gå över till nya multikameran från Nikon, D850. Den beräknas ha säljstart den 7 september så lägg din order redan nu för snabbast möjliga leverans. Se till att kolla in vårt snack med Björn redan nu!

  Se filmen här: Youtube: Nikon D850 preview på svenska!

 • Nikon D850

  Nyhet

  Nu på morgonen lanserar Nikon sin D850, kameran som det länge ryktats om och som Nikon skvallrade om på sin 100-årsdag! Vad sägs om en kamera med hög upplösning, hög fart och vassa specifikationer - allt i ett - är det rätt väg?

  Nikon är inte blyga vid denna lansering. Canon EOS 5D-serien har med Mark IV visat att en multikamera som klarar många genrer inom fotografering på ett bra sätt i en och samma produkt är rätt väg att gå och Nikon följer upp den trenden med D850. Nikon-fotografer har saknat en snabb fullformatare som inte är lika sport och yrkes-orienterad (och prissatt) som Nikon D5 och nu är den här. Man har verkligen tagit i från tårna och skapat en produkt som står sig väldigt stark även om man ställer upp den i det "specifikationskrig" som andra märken tagit ledningen i de senaste åren.

  En ny 45,4 mpixel (efffektiva pixlar) fullformatssensor som har BSI-teknik, eller bakgrundsbelyst, ett sätt att bygga upp sensorn på för att få bättre prestanda i tex svagt ljus. Vi kan rabbla specifikationer och då är huvudpunkterna just sensor, autofokusen (lånad från D5), 7 bilder per sekund direkt i kameran, 9 bilder per sekund med greppet MB-D18 och batteriet EN-EL18, 4K video från hela sensorn och en väldigt stor och klar sökare. Men går vi in på detaljer ser vi hur D850 som helhet är en väldigt komplett produkt. För filmare erbjuds zebra-mönster, focus peaking (äntligen!), hörlurs- och mikrofoningång och 4:2:2 8-bit 4K HDMI. Vinklingsbar touchskärm, magnesiumchassie och rejält förbättrad batteritid (1800 bilder per laddning på originalbatteri!). Den har både XQD och SD-kortplats som så klart klarar UHS-II. RAW finns nu i tre storlekar, en direkt följd av önskemål från fotografer som tyckte Large och Small behövde ett mellanting. Kanske ett önskemål från mellanmjölkens land? Något vi saknar i denna kamera? Snapbridge är bra när det funkar men är ett "stängt" system med låsta valmöjligheter. Fasdetekterande autofokus när man kör LiveView hade suttit fint även om Nikon hävdar att D850 med de nyare objektiven kommer att vara riktigt bra, i synnerhet med hjälpmedel som touch AF via skärmen. Focus peaking fungerar hur bra som helst, i fyra färger och ställbar intensitet men i Full HD, inte 4K om man ska ha det i videoläget. Det är detaljer och punkter som kanske visar sig fungera bra i verkligheten men bortsett från det är det riktigt vassa specifikationer!

  Nu finns även Silent Mode som i live view klarar 6 bilder per sekund i full upplösning - helt tyst. Timelapse finns i upp till 4K direkt i kameran och ett verktyg för att ta 8K-bilder för extern "ihopbyggning" finns inbyggt. En helt ny funktion är Focus Shift som är ett verktyg för dig som vill stacka bilder (sätta ihop flera bilder för att även i tex makro få ett större skärpedjup) där du kan ta upp till 300 bilder med en bestämd fokusförskjutning i en skala mellan 1 och 10. Väldigt kreativt och roligt att skapa förutsättningar för oss fotografer. Nikon D850 har tagit Nikon tillbaka till spetsen när det kommer till specifikationer och med en avancerad multikamera som ska täcka nästan alla behov är man helt rätt ute tycker vi. Nu återstår att testa vad den går för...vilket vi gör inom kort!

  Är du NPS-medlem? Meddela detta vid bokningen.

  Boka ditt exemplar här: Nikon D850 kamerahus

 • Fotohistoria: Konica

  Det finns, eller kanske man rättare ska säga fanns, en trogen grupp som körde Konica kameror. För två veckor sedan berörde vi Konica då vi berättade om Konica Hexar men nu fokuserar vi på Konica som helhet.

  Konica börjar sin historia som ett apotek, Konishi-ya Rokubei Ten, och 1873 började ägarens son utöka sortimentet genom sälja fotografiskt material i butiken. 1879 bytte företaget namn till Honten Konishi Rokuemon. Det tidgaste kamerorna tillverkades av Hasegawa Toshinosuke och Tōjō Kamejirō. 1902 förgrenar sig företaget med en tillverkningsverksamhet med namn Rokuoh-sha. 1903 släppte de en kamera med namnet Cherry och blev den första japanska kameran med ett varumärke.

  1921 bytte företaget namn till G.K. Konishiroku Honten och 1923 lanserades Pearlette som var den första japanska serietillverkade kameran. 1929 lanserar de rullfilm med namnet Sakura. 1931 släpps japans första kommersiellt gångbara objektiv som fick namnet Hexar. 1936 är det dags för namnbyte igen, denna gång blir det K.K. Konishiroku. 1943 organiseras företaget om och de slutar med direktförsäljning till kund, och heter nu Konishiroku Shashin Kōgyō K.K och ligger i Yodobashi. Det internationella nmanet blev Konishiroku Photo Industry Co., Ltd.

  1947 dyker namnet Konica upp för första gången och namnet, precis om Leica och Yashica, är en omskrivning av företagets namn plus camera. 1960 köper Konishiroku upp en mindre kameratillverkare i Itabashi, Tokyo. 1968 flyttar de till Tsuru i Yamanashi distrikt. 1972 byter de namn till K.K. Yamanashi Konica och 1983 till Konica Electronics. 1987 heter det Konica Corporation över hela världen. 2003 gör företaget ihop med Minolta och skapar KonicaMinolta. 2006 stängde de ner all kameratillverkning. Tragiskt att två historiskt viktiga märken försvann från fotomarknaden. KonicaMinolta finns kvar som företag men har som sagt lämnat fotobranschen.

  Vissa älskar Konica och andra fnyser åt dem. De tillverkade och sålde stora mängder kameror men nådde aldrig samma status som t ex Nikon, Canon, Olympus, Pentax eller Minolta. Dock så var vissa modeller riktigt bra och de hade generellt bra objektiv. De var billigare än de övriga märkena och här i Sverige så såldes de under lång tid av Expertkedjan.

  Så låt oss titta på deras modeller. Och de är många. Hittar du en Konica hemma i garderoben så kan du kolla på denna lista när den lanserades.

  Spegelreflex med F-fattning:
  Konica F (1960)
  Konica FS (1962)
  Konica FSW (1963)
  Konica FP (1963)
  Konica FM (1964)

  Spegelreflex med AR-fattning:
  Konica Auto-Reflex (1965–1968)
  Konica Auto-Reflex P (1966–1968) En sällsynt modell utan ljusmätare.
  Konica Autoreflex T (1968–1970)
  Konica Autoreflex A (1968–1971)
  Konica Autoreflex T2 (1970–1973)
  Konica Autoreflex A2 (1971–1972)
  Konica Autoreflex A1000 (1972–1973)
  Konica Autoreflex T3 (1973–1975)
  Konica Autoreflex A3 (1973)
  Konica Autoreflex T3N (1975–1978)
  Konica Autoreflex TC (1976–1982)
  Konica Autoreflex T4 (1978–1979)
  Konica FS-1 (1979–1983)
  Konica FC-1 (1980–1983)
  Konica FP-1 (1981–1983)
  Konica FT-1 (1983–1987)
  Konica TC-X (1985–1987) Denna byggdes av Cosina.

  Kompaktkameror:
  Rubikon (1936) Prototyp för Konica I.
  Rubicon (1936) En röntgen kamera som bygger på Rubikon.
  Konica "I" (1946) Finns i flera varianter.
  Konica II (1950)
  Konica IIB (1955) Finns med både f/3,5 och f/2,8.
  Konica IIB-m (1956)
  Konica IIA (1956) Första modellen med 48mm f2 Hexanon.
  Konica III (1956) Varianter finns med Konirapid-S & Seikosha MXL shutters, most with 48/2 lens, rarer version w/48mm f2.4 Hexanon.
  Konica IIIA (1958) Varianter finns med 48/2 & 50/1.8 Hexanon.
  Konica IIIM (1959) Varianter finns med Copal MXV & Seikosha SLV slutare.
  Konilette 35 (1959) Budgetmodell med Konitor 45/3.5.
  Konica S (1959) Varianter finns med 45/2.8 Hexar, Hexanon 48/2, 48/1.8.
  Konica L (1960) Hexar 45/2.8.
  Konica S II (1961) Hexanon 48/2.
  Konica S III (1963) 47/1.9 Hexanon.
  Konica EE-Matic (1963) Selenmätare.
  Konica Auto S (1963) Första med CdS-mätare.
  Konica EYE (1964) Halvformat
  Konica Auto S2 (1965)
  Konica EE-Matic S (1965)
  Konica EE-Matic Deluxe (1965)
  Konica EE-Matic Deluxe "New" (1965)
  Konica Auto SE (1966)
  Konica Auto S1.6 (1967) f/1.6
  Konica EE-Matic Deluxe 2 (1967)
  Konica Auto S 261 (1967) 126 film
  Konica C35 (chrome version) (1967) De har radioaktivt glas, sök på C35 i vår blogg!
  Konica Electron (1967)
  Konica C35 (black version) (1967)
  Konica C35 Automatic (Japan) (1968)
  Konica C35 E, L, V (1969)
  Konica Auto S3 (export) (1973)
  Konica C35 EF (1976) Första modellen med inbyggd blixt.
  Konica C35 AF (1977) En miljon sålda.
  Konica C35 EF "New" (1977)
  Konica C35 EFP (1977)
  Konica C35 EF3 (1981)
  Konica C35 AF2 (198?)
  Konica C35 EFJ (Japan) (1982) "Konica POP"
  Konica C35 MF (1982)
  Konica C35 AF3 (1983)
  Konica MG (1983)
  Konica EFP2 (1984)
  Konica MR70 (1985)
  Konica AA-35/Recorder (1985) Halvformat
  Konica MT-7, MT-9, MT-ll (1986)
  Konica EFP3
  Konica Electron
  Konica EU-mini
  Konica EYE Halvformat
  Konica EYE 2 Halvformat
  Konica EYE 3 Halvformat
  Konica FF-35R
  Konica J
  Konica jump
  Konica jump auto
  Konica jump shot
  Konica L
  Konica Lexio 70
  Konica Lexio zoom 70QD
  Konica Lexio 115
  Konica Mermaid
  Konica MG
  Konica MG and MG-D
  Konica MR-70 LX
  Konica MR-70
  Konica MR.640
  Konica MT-100
  Konica MT-7, MT-9 and MT-11 "Multi"
  Konica Off Road/Genba Kantoku/MS-40
  Konica pop-10
  Konica Pop-AF
  Konica Pop AF-5
  Konica Pop AF-210
  Konica Pop AF-300
  Konica AF-700D
  Konica Pop-AF 800
  Konica Pop-AF 880
  Konica Pop BF-8
  Konica Pop BF-85
  Konica Pop BF-88
  Konica Pop BF-100
  Konica Pop BF-120
  Konica Pop BF-120QD
  Konica Pop E-5
  Konica Pop EF-7
  Konica pop-EF 70
  Konica Pop EF-75
  Konica pop-EF 80
  Konica pop EF-85
  Konica Pop EF-88
  Konica pop-EFP 8
  Konica Pop Junior
  Konica Pop mini
  Konica Pop ST
  Konica pop Super
  Konica S
  Konica S II
  Konica S III
  Konica Snap
  Konica Tomato
  Konica Top's
  Konica Top's AF-300
  Konica Top's AF-300 SP (sand proof)
  Konica Top's EF-200 SP (sand proof)
  Konica U-mini
  Konica U-mini AF
  Konica Z-Up 70 & Z-Up 70 VP
  Konica Z-Up 80 & Z-Up 80 RC
  Konica Tomato
  Konica Kanpai Voice activated camera.
  Konica Z-Up 28W
  Konica MT-100
  Konica Jump Auto
  Konica Aiborg
  Konica Off Road 28WB Wide & 28HG
  Konica Auto SE Electronic
  Konica Big Mini Jr. BM-20
  Konica Big Mini BM-21
  Konica Big mini EX BM-101
  Konica BM "Big Mini" 201
  Konica Big mini BM-300
  Konica Big mini BM-301
  Konica Big mini BM-302
  Konica Big mini BM-310Z
  Konica Big mini BM-311Z
  Konica Big mini BM-411Z
  Konica Big Mini BM-510 Z
  Konica Big Mini BM-610 Z
  Konica Big mini F
  Konica Big mini Neo-R
  Konica Z-Up 60
  Konica Z-Up 90
  Konica Z-Up 110
  Konica Z-Up 120
  Konica Z-Up 130
  Konica Z-Up 135
  Konica Z-Up 140
  Konica Z-Up 150
  Konica Hexar (1991)

  Digitalkameror:
  Konica Revio C2
  Konica Digital Revio KD-200Z / KD-300Z / KD-400Z / KD-500Z
  Konica Digital Revio KD-310Z / KD-410Z / KD-510Z
  Konica Digital Revio KD-220Z / KD-420Z
  Konica Digital Revio KD-3300

  126-film:
  Konica EE-Matic 260 (1965)
  Konipak 100 / Sakurapak 100
  Konipak 100X
  Konipak 300 / Sakurapak 300
  Auto S 261

  APS-film:
  Konica BM-S 70
  Konica BM-S 100 "Super Big Mini"
  Konica "super Big Mini" BMS-630 Z
  Konica S mini
  Konica Revio
  Konica Revio II

  Disc-film:
  Konica disc 10
  Konica disc 15 autofocus

  110-film:
  Konica Submarine

  6x4,5:
  Semi Pearl, 1938
  Pearl (I) and RS, 1949
  Pearl II and IIB, 1951
  Pearl III, IIIMX and IIIL, 1955
  Pearl IV, 1958
  Konica SF, prototyp SLR, 1967

  6x6:
  Sakura-flex, prototype TLR, 1940
  prototype SLR, 1951
  Koniflex, TLR, 1952

  6x7:
  Koni-Omega, mätsökare. (1939)
  Koni-Omegaflex, Tvåögd spegelreflex

  6x9:
  Pearl No.3, for plates and rollfilm, 1916
  Pearl No.2: Byggd i trä 1923 och i metall 1927
  Sakura (box), 1931
  Year-Eight Pearl, 1933
  Rangefinder-equipped Pearl, 1936
  Luxury Pearl, 1937

  127-film:
  Pearlette, 4×6.5cm, 1925
  Special Pearlette, 4×6.5cm, 1929
  Sakura (box), 4×6.5cm, 1931
  Baby Pearl, 3×4cm, 1934
  B Pearlette, 4×6.5cm, 1935
  Sakura (bakelit), 4×5cm, 1937

  118 och 122-film:
  Sakura Palace (8×10.5cm, 1908)
  Pearl Hand Camera No.3 and No.4 (8×10.5cm, 1909)
  Minimum Pearl (8×10.5cm, 1911)
  Pearl Kodak (8×10.5cm and 8×14cm, 1914)
  Pearl No.3 and No.4 (8×10.5cm and 8×14cm, 1914)
  Special Pearl (8×10.5cm and 8×14cm, 1913)

  Studiokameror:
  Extra Portable Cameras (1894)
  Hei Field Camera (1894)
  Hei Studio Camera (1894)
  Kō Field Camera (1894)
  Kō Studio Camera (1894)
  Tei Studio Camera (1897)
  Improved Special Field Camera (1897)
  Otsu No.1 Field Camera (1894)
  Otsu No.2 Field Camera (1894)
  Otsu No.3 Field Camera (1894)
  Special Studio Camera (1894)
  Special Thin Field Camera (1894)
  Stereoscopic Camera (1894)

  Övriga:
  Cherry (5.5×8cm or 8×10.5cm, 1903)
  Champion (8×10.5cm, 1904)
  Sakura Army (8×10.5cm, 1907)
  Sakura Navy (8×10.5cm, 1907)
  Sakura Honor (8×10.5cm, 1907)
  Record, 1926
  Konilette
  Konilette II
  Konilette IIM

  Mätsökarkamera med utbytbar optik för 35mm film:
  Konica FR (1960)
  Konica Hexar RF (1999) Leica M-fattning, men varken hus eller objektiv kommer nära Leicas kvalitet. Dock en bra kamera.

  Det finns säkert ännu fler modeller och varianter, men vi kan lugnt konstatera att Konica har haft en stor betydelse i fotohistorien. Samlarvärdet varierar extremt mycket. De flesta modeller har inget egentligt samlarvärde, men som vanligt är det att ju äldre desto mer värd. Det finns någon enstaka modell som är sällsynt och de kan ha ett högre värde om någon samlare söker just den. Annars är det Konica Hexar som är populär på andrahandsmarknaden. Däremot Hexar RF ligger alldeles för högt i andrahandsvärde, visst en fin kamera, men den kostar i nivå med en lika gammal Leica idag och när den släpptes så låg den på halva Leicapriset, vilket är där den borde ligga även idag.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Canon EOS 200D

  Test

  Canons EOS 200D ser inte så mycket ut för världen när man ser specifikationerna men storleken, eller snarare litenheten, är en viktig del av EOS 200D:ans styrkor. Dual Pixel AF är en annan underskattad styrka hos Canon.

  Mats skriver: Kameran är redo för bildtagning i stort sett direkt efter påslagning, och med en seriebildtagning på 5 bilder per sekund och Dual Pixel CMOS AF (med fas-detektering) är det en snabb kamera även när det gäller att fånga snabba rörliga motiv. Autofokussensorn har dock bara 9 AF-punkter, så 200D är givetvis inte lika träffsäker som många dyrare Canon-modeller som de flesta har betydligt fler punkter, med det räcker dock för normalt hobbybruk. Serietagningens buffert för JPEG-bilder räcker tills minneskortets utrymme tar slut, men i RAW går gränsen vid ca 6-7 bilder beroende på minneskort.

  Hela testet hittar du här: Canon EOS 200D test

 • Norrsken

  Norrskenssäsongen har nu startat och helgen gav lite show i alla fall

  Bilden du ser är från förra året och är tagen med Sony A7R II med Zeiss Batis 25/2. Eftersom ljusmängden skiljde så mycket mellan himmel och förgrund så var jag tvungen att ta två bilder med olika exponering och sedan sätta ihop dem.

  Klicka här för större bild

  Du behöver ett stativ, en vidvinkel och en kamera som är hyfsad på höga ISO. Kör en så stor bländaröppning som möjligt dvs en låg siffra. Om ditt objektiv inte är helt skarpt på full öppning så bländar du ner ett steg. Du bör inte köra längre exponeringstid än 15-25s för annars börjar stjärnorna bli till streck. Max ISO beror mycket på hur bra kamera du har men idag är de flesta bra på ISO 1600. Testa dig fram till var din smärtgräns går för brus i bilderna. Du måste fokusera manuellt.

  /Thomas

 • DÖRR SL-45

  Nyhet

  En helt ny produkt för belysning av produkter, porträtt och annat är DÖRR SL-45, en ringbelysning modell större, men till ett mycket "humant" pris. Vi kommer att testa den inom kort men du kan beställa den redan nu...

  Vi vet redan att det är en bra och smart produkt för att enkelt ta porträttbilder med mer liv i och man får dessutom den "snygga" ringen i ögonen som ger en extra detalj i bilden. Man kan lätt få besvärande fula belysningsreflektioner i ögonen av softboxar och andra hjälpmedel men en läcker cirkelformad reflektion stör inte på samma sätt. Det är så klart en smaksak men vi har saknat en stark, enkel och prisvärd ringbelysning modell större och nu är den här. 5500K i färgtemeperatur är bra och det medföljer en smidig väska som är bra när belysning får åka med överallt.

  Läs mer och boka ditt exemplar här: Dörr SL-45, studioringbelysning

 • Nikon AF-P DX 10-20/4,5-5,6G VR

  Test

  Vidvinkelzoom till Nikons DX-kameror som D7000, D5000, D3000-serien från Nikon själva till ett bra pris, det händer inte varje dag men den finns sen ett tag tillbaka och vi har släppt vårt test utav det. Vidvinkel är klurigt att få riktigt bra...

  Mats skriver: Skärpan är jämförelsevis mycket bra till stor del av bilden över hela zoomomfånget redan på full öppning, det är i stort sett bara längst ut i kanter och hörn som det blir något soft. Bländare f/8-11 ger bäst resultat från hörn till hörn för exempelvis landskapsmotiv (lite beroende på brännvidd, fokusavstånd m.m.) Vinjetterar en aning på 10mm och full öppning, med avtar som vanligt med mindre bländare, (dvs högre tal), och även i takt med längre brännvidder. En förhållandevis svag tunnformig distorsion förekommer mer eller mindre över hela zoomomfånget, och mest märkbart på 10mm. Men lär enbart märkas ifall man komponerar bilden med raka linjer alldeles längs efter kanterna.

  Läs hela testet här: Nikon AF-P DX 10-20/4,5-5,6G VR test

 • Belysa med LED

  Att använda blixtar ger otroliga möjligheter och är ohotade när det gäller mängden ljus men de ställer också krav på dig som fotograf. Att arbeta med fast belysning är mycket enklare och man kan få till rätt bra resultat även vid fotografering!

  Den här bilden tog vi i lördags i en mörk och dunkel mekanisk verkstad med Quadralites LED-600 som är riktigt, riktigt bra alternativ för dig som vill ha mycket ljus till bra pris. Enkla att reglera, jämnt och fint ljus och lättviktare vilket gör att det inte är besvärligt att flytta på dem. Hur många behöver man? Man kommer långt med två stycken men plåtar man mycket och större föremål, som bilar, rekommenderar vi att man har tre stycken. Den här bilden är tagen med en Nikon D5 på 1/60 sek, f/5,6 pch ISO 200. Skarpt och bra tack var just belysningen.

  Läs mer och beställ här: Quadralite LED 600 videobelysning

  PS.Ser du vilken bilmodell det är på bilden?

 • X-files: Skeiðará

  Platsen är Island, någonstans kring Skeiðará för att vara mer exakt.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 23/4,0 R LM WR, 1/60s, f/22 och ISO 320. Jag optimerade skärpedjupet lite extra genom att sätta ihop två bilder. Det var grymt frestande att hotta upp bilden till lite mer solskensliknande men det var en mulen och grå dag. Det här är en typisk bild som inte funkar alls i telefon men som blir härlig på en 4K datorskärm.

  Se bilden i 4K (9MB) eller full upplösning (30MB)

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • 3 Legged Thing QR11

  Nyhet

  En ny och smart produkt i bra kvalitet från 3 Legged Thing är L-fästet QR11. Den finns i två färger men det viktigaste är att den fungerar bra och är en robust kompis när den behövs. Snart i lager, bara att beställa!

  Vad har man ett L-fäste till? Det blir som att ha snabbplatta för stativ på två sidor av kameran - samtidigt! Enkelt och snabbt att ändra mellan horisontell och vertikal fotografering och ett bra skydd för kameran också. Finns många smarta detaljer på dessa QR11 så kolla gärna filmen som du hittar på vår produktsida där du också kan beställa ditt fäste.

  Boka ditt exemplar här: 3 Legged Thing QR11 L-fäste universal, orange (Arca Swiss-kompatibelt)

 • Sony FE 12-24/4 G

  Test

  Sonys FE 12-24mm fyller ett tomrum i sortimentet och man har hittat prestanda som gör den till ett vasst alternativ för dig som använder Sony. Mats har använt den under en period och sammanfattat allt i dagens test.

  Mats skriver: Liksom kusinerna i GM-serien är även denna G-optik skyddat mot fukt och damm, tack vare tätningar på strategiska positioner runtom optiken. Detta gör den tålig även för användning utomhus i lite sämre förhållanden.Bättre ultra-vidvinkelzoom som tecknar ut bilden på en fullformatskamera får man leta efter. Redan på full öppning är skärpan mycket bra från kant till kant, men som vanligt kan man behöva blända ner till f/11-f/16 för att uppnå maximal skärpa ända ut i hörnen beroende på brännvidd, fokusavstånd och motiv.

  Resten läser du här: Sony FE 12-24/4 G för E-fattning test

 • Fotohistoria: Yashica

  Ännu en kameratillverkare som kommit och gått. Sorgligt. Men sorgligast var att med Yashica så försvann också älskade Contax...

  1945 grundas Yashima Seiki Seisakusho, som betyder Yashima Precisionsverkstad, i Nagano Japan, 1948 ombildas det till ett aktiebolag: Yashima Seiki K.K. och 1953 bytte de namn till Yashima Kōgaku Seiki K.K. vilket betyder Yashima optiska precisionsinstrument. Samma år släpps deras första kaemra, Yashimaflex som var en tvåögd 6x6 spegelreflexkamera. 1958 byter företaget namn till Yashica Co., Ltd, namnet kommer från YASHima CAmera = Yashica. Samma år köper de upp Nicca Camera som gått i konkurs och får där tillgång till teknologi för 35mm kameror. Yashica hade också samarbete med Polaroid och de tillverkade kameror åt Polaroid på 60-talet. 1965 släpps världens första kamera, dock halvformat, med elektromagnetisk slutare och året efter kom en med fullformat. I början av 70-talet så påbörjas ett samarbete med Carl Zeiss Stiftung och Contax återuppstår. På Photokina 1974 så visas Contax RTS upp, och den är designad av Porsche så den väcker stor uppmärksamhet. Vi har tidigare här i bloggen och fotohistoria tagit upp Contax RTS i en egen artikel.

  1979 släpps Yashica FX3 som var konstruerad av Yashica men tillverkad av Cosina. En lätt och smidig kamera som låg bra i pris. Manuell och mekanisk och den driftsäker. Den hade Y/C-bajonett så du kunde använda de fina Zeiss-objektiven från Contax. Den modellen i såldes bra och tillverkades, med små uppgraderingar, ända till 2002. 1983 köps de upp av Kyocera. 1987 lanserar Yashica äntligen en systemkamera med autofokus, men den låg för högt i pris, hade inget unikt och marknadsfördes inte tillräckligt bra, så den var väl början till slutet för Yashica. De fokuserade mer på kompaktkameror och flyttade tillverkningen till Hong Kong. 2005 stoppar Kyocera all tillverkning av både Yashica och Contax kameror. Sorgen är ett faktum. 2008 säljs namnet till JNC Datum Tech International Ltd., Hong Kong som använder namnet på diverse elektronik och idag, 2017, och vi konstaterar att deras hemsida inte fungerar alls och eftersom det riktiga Yashica ändå är borta sedan 2005 så har namnet inget värde lägre. Tragiskt. De tillförde mycket till fotomarknaden.

  Här under ser du de flesta av Yashica och de Contax som tillverkades i Japan:

  1945 Yashima Seiki Seisakusho grundas i Nagano Japan
  1949 Ombildas till Yashima Precision Co., Ltd
  1953 Företaget byter namn till Yashima Kōgaku Seiki K.K.
  1953 Pigeonflex ,Yashimaflex, Yashicaflex, Molfoflex
  1954 Yashicaflex A, AS I, II
  1955 Yashica C
  1956 Företaget byter namn till Yashima Kōgaku Kōgyō K.K.
  1956 Yashicaflex Rookie
  1957 Yashica B, LM, Mat
  1958 Företaget byter namn till Yashica Co., Ltd, namnet kommer från YASHima CAmera = Yashica.
  1958 Yashica köper upp Nicca Camera som gått i konkurs
  1958 35 f/1.9, Yashica 35 f/2.8, A, D, 44, 653
  1959 35 YL, YK 45/2.8, YE 50/2.8, YE 50/1.8 Auto, Mat LM, 44LM
  1960 Pentamatic I, Pentamatic II, Minister f/2.8, Minister f/1.9, Lynx-1000 45/1.8, 44A
  1961 Pentamatic-S, Penta-J
  1961 35J, Flash-O-Set
  1962 J-3, Campus, Minister-II f/2.8, Flash-O-Set II, 35EE f/2.8, 35EE f/1.9
  1963 Minimatic-S, Minimatic-C, Minister-D f/2.8
  1964 J-5, J-P, Lynx-5000, Minister-D f/1.8, Minister-700, Minister-II f/1.9
  1965 Lynx-14
  1966 TL-Super f/1.4, TL-Super f/1.7, Minister-III, Electro M5
  1966 Electro 35, världens första fullformatskamera med elektromagnetisk slutare
  1967 Minimatic EL
  1968 J-7, Electro-X, TL, TL Electro-X, Lynx-14E, Lynx-5000E
  1968 Electro 35 Professional, Electro 35 Gold Mechanica
  1969 TL-E, Electro 35 GT Gold Mecanica
  1970 TL Electro-X ITS, Electro 35 GS Gold Mecanica, Electro 35 GT, Electro 35CC
  1972 TL Electro, Electro-AX, 35ME/MES, Electro 35MC, Diary, MF-2, Electro 35MC
  1973 Electro 35MC, Electro 35GTN/GSN, Electro 35GL, Electro 35CCN, Electro 35FC, Yashica Snap
  1975 samarbete med Carl Zeiss Stiftung påbörjas
  1975 Contax - RTS, första kameran med japanskt samarbete. Designad av Porsche.
  1975 Electro 35GX, Electro 35 MG-1, FX-1
  1976 FX-2
  1976 35MF
  1977 FR, 35MFS
  1978 FR-I, FR-II, Auto Focus, Flasher
  1979 Contax 139 Quartz, världens första kamera med quartsstyrd slutare.
  1979 FX-3, ME-1, Auto Focus-S, MF-1
  1980 Contax 137MD Quartz, FX-D, MG-1
  1981 Auto Focus Motor
  1982 Contax RTS-II, Contax 137MA Quartz, Auto Focus Motor-D
  1983 Yashica köps upp av Kyocera
  1983 FX-70
  1984 FX-3 Super, Partner AF/AF-D
  1985 FX-7 Super , FX-103, Contax 159MM, Auto Focus Motor-II, Auto Focus Motor-IID
  1986 FX-3 Super 2000, L AF, L AF-D
  1986 T2/T2-D
  1986 MF-2 SUPER (HK)
  1987 Contax 167MT
  1987 230-AF
  1987 200-AF
  1987 AF-J (HK)
  1987 AF-JD (HK)
  1987 Motor-J/J-D(HK)
  1987 DF-10/10S
  1988 Samurai X3.0
  1988 Samurai X4.0
  1988 107MP (HKG)
  1988 T3/T3-D
  1989 Samurai Z/ZL
  1989 108MP (HKG)
  1989 E35 AF Mini/-D(HK)
  1989 Zoomtec 80
  1990 Contax RTS III
  1990 270 Auto Focus
  1990 AF-J2/NJ-2
  1990 AF-J2D/NJ-2D
  1990 J-Mini/Mini-D(HK)
  1990 Zoomtec 60/60D
  1990 T3-Super/-D
  1990 Zoomtec-90D(HK)
  1990 Zoomtec-90
  1990 AW Mini(HK)
  1990 AW Mini-D(HK)
  1990 Contax-T2
  1991 Contax ST Body
  1991 Twintec/D
  1991 MG-2
  1991 Zoomtec Image 90
  1991 Zoomtec Image 70
  1991 Zoomtec 105
  1991 Zoomtec 105ID
  1991 Contax T2 Blk/Gold
  1991 T3 Super/-D
  1992 Contax S2 Body
  1992 Contax T2 60th Edition
  1992 T4/T4D
  1992 AF J3/J3D
  1992 Micro Elite AF/AF-D
  1992 Micro Finesse-D
  1992 Micro Finesse
  1992 Zoomtec 90 Super/D
  1992 Microtec Zoom/D1
  1992 Minitec P AF-D
  1993 300-AF Body III
  1994 Contax G1, världens första mätsökarkamera med autofokus och utbytbara objektiv.
  1998 Samuraj 4000iX
  2005 Kyocera stoppar all produktion av både Yashica och Contax
  2006 Yashica varumärke säljs till JNC Datum Tech International Ltd., Hong Kong.
  2017 Vi konstaterar att deras hemsida inte fungerar alls och eftersom det riktiga Yashica ändå är borta sedan 2005 så har namnet inget värde lägre.

  Som samlarkamera så kan det vara kul att ha både Yashica och Contax i sin samling. Yashica ligger oftast billigt och som vanligt är det äldre modeller som håller ett högre värde. Contax har lite av bruksvärde fortfarande, och speciellt deras objektiv som många använder på sina digitalkameror via objektivadaptrar. Det gör att Contax ligger rätt högt i pris, i många fall faktiskt omotiverat högt då samlarvärdet inte är så högt som det pris många begär, men det går att göra bra köp.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Sigma 24-70/2,8 OS Art

  Test

  Äntligen! brukar Fylking utropa och vi får ta efter honom och utropa det som ett tecken på att ett efterlängtat objektiv har fått ett efterlängtat test hos oss - Mats har testat flera objektiv för att säkerställa att det blir rätt resultat.

  Mats skriver: Objektiven i Sigmas Art-serie tillverkas för optimal bildkvalitet som allra viktigaste egenskap. Detta uppnår man här med hjälp av bland annat 4 st asfäriska linselement och 3 st element i lågspridningsglas (SLD-glas). Ett av de asfäriska linselementen har extrem skillnad i tjocklek mellan kanter och mitt och är slipat med extremt små toleransen (hundradels mikrometer). Detta bidrar till optikens mycket höga upplösning och vackra teckning av föremål utanför fokus. Tillsammans ger dessa element låg grad av sfärisk och kromatisk aberration, dvs bidrar till hög skärpa och korrekta färger ända ut i bildens kanter.

  Läs allt här: Sigma 24-70/2,8 DG OS HSM Art till Canon AF

 • EXPO 2017

  Nu inbjuder vi till CyberPhoto EXPO 2017 som går av stapeln den 30 september 2017! Vi håller till på Nolia och det blir ett späckat program med föreläsningar och en mässa med nordiska fotoleverantörer på plats. Även en värdefull nyhet i år...

  Lördag den 30 september är EXPO öppen kl 10-17 och det är fri entré hela dagen! Mässan har fler leverantörer, dubbelt så mycket personal och fler erbjudanden än förra året. Dessutom finns ett stort kafé på plats och föreläsningar hela dagen (också utan kostnad/anmälan). Sony, Nikon, Canon, Olympus, Panasonic, Peak Design, Manfrotto, Sigma, Tamron, Pentax, SIRUI, Zhiyun, Röde, Profoto, Uniqball, EIZO, Epson, Fondprodukter, Elinchrom, Lastolite, Samsung, Huawei m.fl. finns på plats på EXPO för att visa foto, video, studio, outdoor, mobiltelefoner och mycket mer. Information om alla leverantörer och schema för föreläsningar kommer inom kort - se till att boka in ett besök i Umeå den 30 september 2017!

  Den fina nyheten i år, vad är det? Jo, vi arrangerar workshops inom olika genrer dagen innan EXPO, den 29:e september, också på Nolia i Umeå, som är helt kostnadsfria för dig som besökare. Då det är ett begränsat antal till varje pass och workshop så måste man anmäla sig och få en bekräftelse för att kunna besöka dessa. En jättefin möjlighet för dig som vill utvecklas inom vår fina hobby - helt kostnadsfritt! Mer om detta kommer inom kort, håll koll i Bloggen...

  VÄLKOMMEN TILL EXPO 2017

 • Peak Design

  Nyhet

  Peak Designs produkter har verkligen gjort succé på marknaden och nu har man släppt några nya produkter: uppdaterade Leash, Cugg och Anchors till dessa. Vad skiljer mot de förra varianterna? Vi går igenom nyheterna här!

  Cuff Ash och Charcoal är de två nya varianterna, som också kallas version 3, i nya färger som matchar Peak Designs andra produkter och är riktigt snygga! Cuff är en handledsrem som passar alla typer av kameror och är en perfekt "vän" när man vill ha med sig kameran tex på stan. Nya material, ny design och ännu smidigare "ankare" eller fästen och möjligheten att ha den som ett armband när du inte behöver ha kameran på plats. Riktigt läcker produkt!

  Läs mer om Peak Design Cuff: Peak Design Cuff Charcoal, handledsrem

  Leash är kameraremmen som tusentals svenskar köpt senaste två åren och nu uppdateras även den i Ash och Charcoal, alltså de snygga och moderna färgerna. Smidigare variant av Slide som är den stora och rejäla remmen i material som återfinns i ditt bilbälte. Leash passar bättre för kompakt- och spegelfria systemkameror och är designmässigt mer "rätt". Även här har man fått smidigare och tunnare fästen, nya materialval och spännen i aluminium istället för kompositmaterial tidigare. Man kan använda Leash som nackrem, axelrem eller slingrem. Allt i Peak Designs system är kompatibelt och smidigt...favoritprodukt för många av oss!

  Läs mer om Peak Design Leash: Peak Design Leash Charcoal kamerarem

 • Samyang AF 35/2,8 FE för Sony

  Test

  Vad glad man blir när det kommer ett bra objektiv som inte kostar så att det blir grötmånader framöver! Sen måste de leverera bildkvalitet också och vips har vi sammanfattat Samyangs nya 35mm till Sony. Nu med autofokus!

  Mats skriver så här: Med en höjd på endast 33 mm och vikt på ungefär 85 gram, är denna optik ett perfekt alternativ att ha med sig på ex.vis stadsvandringar eller resor - eller vid andra tillfällen där man vill färdas med en så smidig kamerautrustning som möjligt. Vi är vana med att de flesta objektiv från Samyang är helt manuella, vad gäller fokusering och till viss del även exponering. Denna optik har dock fungerande autofokus. Någon bländarring och hyperfokalskala finns dock inte som på de manuella. Autofokuserar relativt tyst och snabbt.

  Läs mer här: Samyang AF 35/2,8 FE för Sony - test

 • X-files: Noctilucent clouds

  Ett litet extra insatt "X-files" då det var nattlysande moln på himlen igår kväll.

  Molnen har fått sitt namn av att de är så tunna att de inte syns på dagen, och samtidigt ligger så högt att de fortfarande är solbelysta även långt efter solnedgången. De nattlysande molnen syns vid Sveriges latituder oftast i juli och augusti, även om molnen har kunnat observeras så tidigt som i maj och så sent som i september.

  Nattlysande moln bildas under extrema förhållanden, högt upp i luften där yttre rymden tar vid. Temperaturen kan bli så låg som -170 C och luften där dessa märkliga ismoln bildas är hundra tusen gånger tunnare än nere vid jordytan. Nattlysande moln är jordens kallaste fenomen och de högsta molnen i vår atmosfär. De bildas på 80-90 kilometers höjd, omkring tio gånger högre än vanliga marknära moln. Därmed finns de långt ovanför det vanliga väderskeendet och långt ovanför ozonskiktet.

  Lustigt nog så har vi inlägg om nattlysande moln från 2016-08-08 och 2015-08-18 här i bloggen. Det är väldigt exakt ett år mellan de gånger vi sett dessa moln. Intressant.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 32mm, 10s, f/8 och ISO 200.

  Klicka här för att se större bild >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Skenar iväg

  Nyhet

  Dags för en ordvits som tröst en måndag. DÖRR har många smarta och prisvärda produkter och en av de är kameraskenorna i MS-serien som ger bra möjligheter att vara extra kreativ, kolla in dessa via länken nedan.

  MS-310 är flaggskeppet med gängfäste för två produkter och håller för två tillbehör, tex mikrofoner, blixtar och liknande grejer. Smart och smidig produkt. DÖRR har så mycket annat vi vill berätta mer om och du hittar ett par LED-produkter som är populära, prisvärda och bra via länkarna här nedan. Kika in bland dessa produkter för att se om det är något som passar dig. Nu är det snart höst, ja, hemskt på många sätt, men många kommer ut för att plåta makro i den här säsongen och det finns bra grejer från DÖRR för det...

  Läs mer här: Dörr MS-310 kameraskena
  Läs mer här: Dörr Ringbelysning LED48 Macro
  Läs mer här: Dörr Videobelysning DVL-192 LED


 • Canon EOS 6D Mark II

  Test

  Idag släpper vi testet av Canons nya fullformatskamera, EOS 6D Mark II, uppföljaren till en av världens mest sålda entusiastkameror, EOS 6D. Är det här kameran för dig? Vi går igenom vad EOS 6D Mark II innehåller.

  Mats har använt kameran ett tag och arbetat med den för att se hur bra den är i sin helhet. Att hitta fördelar och brister tar sin tid och vi kan idag släppa testet som visar hur bra 6D Mark II verkligen är. Vi hade hoppats på 4K video så klart, men frågan är om EOS 6D Mark II har andra styrkor som väger upp det? Canon har verkligen gjort en uppdaterad och uppgraderad kamera jämfört med föregångaren och i testet har du underlag för att se om nya, snabba, EOS 6D Mark II är en kamera som passar dig!

  Klicka här: Canon EOS 6D Mark II test

 • Dagens tips!

  Ibland har lunchrestauranger ett lite finare val, ett "dagens tips", och vårt dagens tips så här på en fredag är DxO ONE till ett riktigt kanonpris, lite som en fin entrecoté med pommes för 69kr helt enkelt. Har du en iPhone så måste du läsa vidare...

  Det här är kameran för dig som har en Apple-mobil eller surfplatta och gillar att plåta. Riktigt bra bildkvalitet då den har en 1" (tum) stor bildsensor som ger förutsättningarna för bra bilder. Upplösningen är på 20,2 mpixel och både objektivet samt processorn ger förutsättningar för bra bilder och lite brus. Dessutom väldigt enkel att komma igång med och väldigt lätt att använda bilderna för att dela på sociala medier. Vi erbjuder ett begränsat antal kameror för halva priset just nu - se till att lägga en order för leverans nästa vecka! Hanteringen av DxO är enkel, att koppla in den är enkelt då det är en lightning-kontakt rakt in i din smarta enhet och programvaran är intuitiv. För 1995kr är det här som en "dagens tips" för 69kr...och det skulle du ha valt direkt, eller hur?

  Läs mer och boka här: DxO One - kamera till iPhone - läs testet!

 • Fotohistoria: Konica Hexar

  Jag gissar att många tänker: Äh, bara Konica... och kanske inte läser vidare... men Hexar är en riktig klassiker!

  Konica börjar sin historia redan 1873, vilket är tidigare än Kodak. Konica förtjänar absolut att nämnas i fotohistorien och vi återkommer till mer om Konica om två veckor, men just nu så hoppar vi över all historia fram till 1992 då Konica Hexar lanseras. Övrig historia är att 2003 gick Konica ihop med Minolta och blev KonicaMinolta. 2006 stängde de ner all kameratillverkning. Tragiskt att två historiskt viktiga märken försvann från marknaden.

  Den vanligaste versionen är den svarta, också den vi vi tycker är mest diskret. 1993 kom en Konica Hexar Classic i silver i 200 exemplar. 1997 kom även en serieproducerad version i silver men den saknade den så viktiga funktionen Silent Mode. 1993 kom också en version i guld som tillverkades i 500 exemplar, Konica Hexar Gold. 1994 kom Konica Hexar Rhodium som var svagt rosa. Det finns också några med brun läderklädsel men dessa fanns inte officiellt. Rhodium är konstigt nog den som ligger högst i pris i skrivande stund, de ligger mellan 10000-15000kr. Den i guld kring 8000-10000kr. Silver och Classic som också var i silver ligger kring 3000-6000kr. Den svarta, trots att det är den vanligaste, ligger på ett större prisspann kring 2000-6000kr.

  Objektivet i Konica Hexar, en 35/2, anklagades för att vara en kopia av Leicas 35/2 då den gav liknande bildkänsla men faktum är att konstruktionen mer liknar Nikons 35/1,8 till deras tidiga S-serie från 50-talet. Hur som helst så har Hexar en grymt fin optik. Hexar var helt automatisk eller tidsautomatik samt helt manuell.

  Kameran var fantastisk medan bruksanvisningen var fruktansvärt dålig. Det finns några "omärkta" funktioner på kameran och för att nämna en så för att aktivera det tysta läget så stänger du av kameran, håller in MF-knappen, startar kameran, håller in MF-knappen tills ett L tänds i displayen. Sedan har du tysta läget tills du stänger av kameran och då nollställs den funktionen.

  Konica Hexar var i våra ögon det absolut bästa som Konica producerat. Vi kan gå så långt som att det var en av marknadens bästa kameror på sin tid. Den var då vad Sony RX1 är idag, eller kanske Fujifilm X100F. En liten smidig kamera med en ljusstark och skarp optik. Perfekt för resor, streetphoto och när du behöver vara diskret. Den var väldigt tyst så den användes gärna på bröllop och begravningar. Den hade nämligen ett tyst läge där kameran smög fram filmen. Vi skulle nog säga att det var en av de tystaste analoga kamerorna någonsin.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Fujifilm GF 110/2,0 R LM WR

  Test

  GFX - höstens största bomb bland oss fotointresserade - skapar nyfikenhet och intresse fortsättningsvis och du har väl sett vår inbyteskampanj där du kan spara riktigt mycket pengar! Om du inte bestämt dig ännu, läs dagens test.

  Mats har använt GFX en hel del och den kameran har gått het hos oss internt då känslan av att fotografera med så stor sensor och så mycket information är svår att beskriva, lite "magiskt" som vår kollega Claes skulle ha sagt. Men hur presterar 110mm från Fujifilm? Mats har svaret. Läs vårt test och se om det är något som passar dig och ditt fotograferande.

  Klicka här: Fujifilm GF 110/2,0 R LM WR test

 • Inspiration: Natur & makro

  Vi behöver inspiration och ibland stöter man på bilder som gör att man vill ta ledigt från jobb och andra förpliktelser för att plåta! En fotograf som inspirerar är Jose Pesquero Gomez - kolla in bilderna, stick från jobbet och ta med kameran!

  Själv blev jag inspirerar av makro-bilderna och tanken att fotografera våra insektsvänner i motljus istället. Att få fram formerna och konturerna istället för detaljerna i ett varmt och mjukt kvällsljus är något jag tänker testa på! Att hitta mönster i miniatyrvärlden istället för att skapa de mer klassiska bilderna på spindlar och fjärilar är också något jag ska ge mig på. Vad inspirerar dig? Dela gärna med dig av något som inspirerar dig (som kommentar).

  Kolla in Joses bilder här: National Geographic: Jose Pesquero Gomez

 • Sony FE 16-35/2,8 GM

  Test

  Vi fortsätter testerna av Sonys objektiv med ett test av 16-35:an och det är ett objektiv som många sett fram emot då antalet fotografer med en Sony A7-kamera i handen bara fortsätter att växa! Hur bra är den då?

  Mats skriver: Optimal optisk prestanda säkerställer man med ett noggrannt urval av linselement. Bland annat har man Sonys hittills största asfäriska XA-element som frontlins. Längre in i konstruktionen finns ytterligare ett XA-element, tillsammans med 3 stycken "vanliga" asfäriska element och två element i lågspridande ED-glas.

  Läs testet här: Sony FE 16-35/2,8 GM test

 • Filterpaket

  Nyhet

  Kenko har släppt ett paket för dig som vill ha flera filter för att testa dig fram - till priset av ett enligt Kenko! De här paketen kommer till vårt lager den här veckan så det är bara att beställa om du vill testa olika filter. Mycket prisvärt!

  Vi har flera filmer om filter på vår Youtube-kanal om du vill veta mer. Filtren som medföljer i paketet är SLIM-modellen som är riktigt smidiga och passar till alla objektiv och även till de flesta superzoom-kameror som har inre filtergänga. Kenko har tidigare visat att man är duktiga på filter vilket borgar för bra optisk kvalitet även nu. Läs mer om dessa paket och beställ den storlek som passar dig!

  Läs mer här: Kenko Smart filter kit

 • Sigma 14/1,8 DG HSM Art

  Test

  Sigmas Art-serie är en lineup av många fantastiskt fina objektiv vilket du säkert har koll på vid det här laget. Att bygga ett bra vidvinkel är inte gjort i en handvändning vilket har visat sig genom många dåliga exempel genom åren.

  Vad tycker vi om Sigmas nya 14mm? Mats skriver: Övriga bildegenskaper såsom kromatisk aberration, vinjettering, motljusegenskaper och bokeh ger också bättre resultat än sina närmaste konkurrenter. Distorsionen är också förhållandevis låg, dock inte lägst i klassen där bland annat Irix lyckats bättre på just den punkten. Men Sigma 14/1,8 DG HSM Art är totalt sett en fantastiskt välkorrigerad och skarp 14mm optik, en klar vinnare i sin klass!

  Läs hela testet här: Sigma 14/1,8 DG HSM Art

 • X-files: Alone

  Jag vet inte om man kan bo mer ensamt än så här...

  Efter en låååång väg över isländska högländerna så finns detta hus, och det är lika långt till närmaste granne. Denna resa valde vi att åka runt hela Island och de flesta tror att Island är en liten ö. Det är den verkligen inte. Vi spenderade 5 dagar att åka runt. Nu blev det självklart många stopp för fotografering men det blev ändå 4-5 timmar bilkörning varje dag. Island är en fantastisk plats att besöka men numera också en fantastiskt dyr plats. Det har alltid varit dyrt men nu är det inte galet dyrt, nu är det bara löjligt. Ett skrovmål kostar 250kr! Nu vet jag att skrovmål tyvärr inte finns i hela Sverige, men det är en dubbelburgare (2x45g) med pommes och dricka vi pratar om. Ett sådant kostar 76kr här hemma. En middag på en vanlig liten restaurang, absolut inget märkvärdigt, kostar 400-600kr. Per person! Det kändes som vi blev rånade varje dag då vi faktiskt ändå måste äta. Tyvärr tog de dagliga rånen udden av upplevelsen. Landskapet är dock fortfarande lika vackert. Jo, jag kan tipsa om ett bra ställe i Reykjavik som heter Block Burger, de hade bra burgare till bra pris med Islandska mått men deras pommes var bland det bästa vi ätit i världen! Och nej, vi åt oftast annat än hamburgare även om det blev mycket burgare i detta inlägg.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 64mm, 1/125s, f/11 och ISO 640.

  Klicka här för att se större bild >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Fotohistoria: Contax RTS

  Är inte detta en stilfull kamera? Den är designad av Porsche!

  1932 Contax dyker upp som kameramodell från Zeiss Ikon och blev senare ett varumärke. Men vi hoppar över hela historien och går direkt till RTS:

  1975 återuppstår märket Contax av Yashica/Kyocera och de lanserar RTS.

  1982 lanserades RTS II.

  1990 lanserades RTS III. Nu med inbyggd motor.

  1996 Nu skulle vi bara fokusera på RTS-modellerna men vi måste ändå på nämna Contax AX som hade en autofokus som fungerade genom att filmplanet flyttade på sig istället för objektivet. En unik lösning som gjorde att du kunde använda dina gamla fina Zeissobjketiv.

  2005 Kyocera slutar tillverka Contax kameror. Sorgligt.

  RTS står för Real Time System. Hela grundtanken med Contax RTS var snabbhet och kvalitet. Och det uppfyllde den. Avtrycket var kanske det mest unika. Det var ett elektroniskt avtryck till en elektronisk slutare. Du behövde knapp trycka ner en millimeter förrän den tog bilden. Det innebär att man lagt aktivering av ljusmätning till en annan knapp som var på kamerans framsida ovanför självutlösaren. Den använde en snabb kiselcell till ljusmätaren och slutaren var luftdämpad så den gick både tyst och vibrationsfritt. RTS hade både tidsautomaik och helt manuell kotroll. Detta var nog den modernaste konstruktionen på marknaden då den släpptes 1975. Den kom med ett komplett objektvprogram från 15mm upp till 1000mm.

  RTS II ser tämligen lika ut men skiljer åt sig mer än man tror. På utsidan så är det mest uppenbara den elektroniska självutlösaren men på insidan har det hänt desto mer. En ny titanslutare som styrdes av quartzkristaller. Sökaren visar hela 97% av bilden mot RTS som vara visade 92%, ny LED info i sökaren, ny TTL blixtljusmätning, för att nämna några. RTS II är den populäraste av dessa tre, både som brukskamera och som samlarkamera. En klassisk kamera som skulle pryda vilken bokhylla som helst.

  RTS III var en av 90-talets bästa kameror. Ytterligare förbättrad, nu med inbyggd motordrift på 5 bilder per sekund, samt en ny TTL blixtmätning med Pre-Flash Spot Meter som gjorde att den fungerade även som blixtljusmätare. Slutaren klarade 1/8000s och blixtsynken på 1/250s. Det som verkligen utmärkte denna kamera var att den hade ett vakuumsystem som sög fast filmen mot tryckplattan och för första gången fick de fina Zeissobjektiven komma till sin fulla rätt. RTS III hade även bländarautomatik förutom tidsautomatik och manuell.

  De flesta objektiven från denna tidsepok har inte tillräcklig upplösning för digitalkameror men Zeiss-objektiven till dessa kameror är oftast tillräckligt bra. Zeiss Planar 50 1,7 och 1,4 kan du få tag i till vettiga pengar och de är riktigt bra. En lite bortglömd optik är deras Sonnar 85/2,8. Många ratar den för ljusstyrkan, men optiskt är den riktigt bra. Vissa säger att den är bättre än 85/1,4, det är inget vi testat och är nog lite tveksam till det, men att ens jämföras med 85/1,4 trots betydligt lägre pris och vikt är ju ändå beröm faktiskt. När vi ändå pratar om deras optik så har de en pancake Tessar 45/2,8 som är rätt cool. Den är inte lika bra som 50mm-objektiven men den är riktigt smidig. Skärpan är bra men bokehn är lite sisådär på dem. De är mer sällsynta och därmed också oftast dyrare.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Nikon AF-S 70-200/4G ED VR

  Test

  Nikons 70-200mm med bländare f/4 är ett populärt verktyg bland många fotografer och Mats har fördjupat sig i hur det fungerar med de senaste kamerorna från Nikon. Testet kan du läsa hos oss redan nu, helt kostnadsfritt och enkelt, som vanligt!

  Mats skriver: En 70-200mm-optik är oerhört användbar till lite allt möjligt som ex.vis sportfoto, porträtt, kultur, natur och en massa andra områden. Bildkvaliteten är så hög att telezoomen kan i många fall ersätta motsvarande fasta brännvidder. Vilket gör att den kombinerad med t ex en högkvalitativ vidvinkel- eller normalzoom täcker in de flesta motiv och situationer. Det gör utrustningen både smidigare och billigare än om man ska bära på fasta brännvidder för alla olika sammanhang.

  Läs hela testet här: Nikon AF-S 70-200/4G ED VR

 • 90000 bilder!

  Ibland blir man imponerad och ibland blir man helt överväldigad vilket vi blev när vi såg den timelapse som Mike Olbinski har gjort av 90000 bilder för att visa olika väderfenomen. Det här är superhäftigt och inspirerande...

  Man behöver inte ta 90000 bilder och göra en lika avancerad produktion men det funkar fint som inspiration nu när varm och kall luft kommer att mötas allt oftare och höststormarna (ja, det är snart dags, tyvärr!) drar in över norden. Kanske du också kan göra en läcker timelapse? Se till att ha rätt grejer, kolla in vår film om detta och gör ett försök...det är så man utvecklas!

  Kolla in Mike Olbinskis timelapse "Pursuit" här: Vimeo: Pursuit timelapse

  Kolla in vår film om timelapse här: Youtube: Timelapse - en börjanl