Nikon D850

Nyhet

Nu på morgonen lanserar Nikon sin D850, kameran som det länge ryktats om och som Nikon skvallrade om på sin 100-årsdag! Vad sägs om en kamera med hög upplösning, hög fart och vassa specifikationer - allt i ett - är det rätt väg?

Nikon är inte blyga vid denna lansering. Canon EOS 5D-serien har med Mark IV visat att en multikamera som klarar många genrer inom fotografering på ett bra sätt i en och samma produkt är rätt väg att gå och Nikon följer upp den trenden med D850. Nikon-fotografer har saknat en snabb fullformatare som inte är lika sport och yrkes-orienterad (och prissatt) som Nikon D5 och nu är den här. Man har verkligen tagit i från tårna och skapat en produkt som står sig väldigt stark även om man ställer upp den i det "specifikationskrig" som andra märken tagit ledningen i de senaste åren.

En ny 45,4 mpixel (efffektiva pixlar) fullformatssensor som har BSI-teknik, eller bakgrundsbelyst, ett sätt att bygga upp sensorn på för att få bättre prestanda i tex svagt ljus. Vi kan rabbla specifikationer och då är huvudpunkterna just sensor, autofokusen (lånad från D5), 7 bilder per sekund direkt i kameran, 9 bilder per sekund med greppet MB-D18 och batteriet EN-EL18, 4K video från hela sensorn och en väldigt stor och klar sökare. Men går vi in på detaljer ser vi hur D850 som helhet är en väldigt komplett produkt. För filmare erbjuds zebra-mönster, focus peaking (äntligen!), hörlurs- och mikrofoningång och 4:2:2 8-bit 4K HDMI. Vinklingsbar touchskärm, magnesiumchassie och rejält förbättrad batteritid (1800 bilder per laddning på originalbatteri!). Den har både XQD och SD-kortplats som så klart klarar UHS-II. RAW finns nu i tre storlekar, en direkt följd av önskemål från fotografer som tyckte Large och Small behövde ett mellanting. Kanske ett önskemål från mellanmjölkens land? Något vi saknar i denna kamera? Snapbridge är bra när det funkar men är ett "stängt" system med låsta valmöjligheter. Fasdetekterande autofokus när man kör LiveView hade suttit fint även om Nikon hävdar att D850 med de nyare objektiven kommer att vara riktigt bra, i synnerhet med hjälpmedel som touch AF via skärmen. Focus peaking fungerar hur bra som helst, i fyra färger och ställbar intensitet men i Full HD, inte 4K om man ska ha det i videoläget. Det är detaljer och punkter som kanske visar sig fungera bra i verkligheten men bortsett från det är det riktigt vassa specifikationer!

Nu finns även Silent Mode som i live view klarar 6 bilder per sekund i full upplösning - helt tyst. Timelapse finns i upp till 4K direkt i kameran och ett verktyg för att ta 8K-bilder för extern "ihopbyggning" finns inbyggt. En helt ny funktion är Focus Shift som är ett verktyg för dig som vill stacka bilder (sätta ihop flera bilder för att även i tex makro få ett större skärpedjup) där du kan ta upp till 300 bilder med en bestämd fokusförskjutning i en skala mellan 1 och 10. Väldigt kreativt och roligt att skapa förutsättningar för oss fotografer. Nikon D850 har tagit Nikon tillbaka till spetsen när det kommer till specifikationer och med en avancerad multikamera som ska täcka nästan alla behov är man helt rätt ute tycker vi. Nu återstår att testa vad den går för...vilket vi gör inom kort!

Är du NPS-medlem? Meddela detta vid bokningen.

Boka ditt exemplar här: Nikon D850 kamerahus