F21: F-18 Ugglan

Det var flygdag på F21 i Luleå i lördags och vi var där!

Det var förutspått regn men som tur var så regnade det inte inte under den tid flyguppvisningen var. Gråa och låga moln gav en intressant bakgrund till flygplanen, de ser nästan frilagda ut. Trots sekvenstagning i låg hastighet och de flesta bilder ändå tagna en och en, så slutade partajet med 2570 bilder ändå. Dessa blev till 127 efter mycket hård rensning och jag tänkte visa fem av dem, men det verkar bli tio bilder.

Finska flygvapnet bidrog med en McDonnell Douglas F-18 Hornet. En modell, inte detta exemplar, som flög första gången redan 1978. De finländska F-18-flygplanen är oftast beväpnade med fyra radarsökande jaktrobotar av typen AIM-120 AMRAAM under vingarna samt två infrarödsökande jaktrobotar av typen AIM-9 Sidewinder på vingspetsarna. Hornet är även bestyckat med en sexpipig 20mm M61 Vulcan automatkanon för närstrid.

Så varför kallar jag den då för uggla? Kan du se det? Om du kollar på bilden och använder lite fantasi så ser det verkligen ut som en vettskrämd uggla med jetmotorerna som ögon. Imorgon kollar vi på en tunna.

Jag använde en Canon EOS 1D X Mk II med Canon EF 400/2,8 L IS II USM, och bilden är tagen på 1/3200s, f/4 och ISO 640.

Klicka här för större bild

/Thomas