Olympus OM-D E-M10 Mark III

Nyhet

Vi har redan fått känna och klämma på nya Mark III och det är en kamera som vi tror lockar många av oss som gillar fotografering, inte för alla de nya programvalen som man själv framhäver, utan för att det känns som en "riktig" kamera...

Vi vet hur bra E-M1 Mark II är bildmässigt och som verktyg och E-M10 Mark III blir en "light"-variant, inte som en sockerfri och blaskig version, utan som en nästan lika välsmakande kamera som E-M1 Mark II men till ett betydligt lägre pris. Nu har vi inte testat Mark III:an bildmässigt ännu men känslan i kameran är så rätt och priset gör att den hamnar rätt även där. Reglagen sitter rätt, det är inte bara en retro-stil utan snarare att den är byggd på ett sätt som kommer att uppskattas av alla oss som haft ett antal kameror genom åren.

Alla programhjul och rattar sitter på rätt ställen och vredet för att slå igång kameran är rejäl, svår att missa eller komma åt av misstag. Tumgreppet sitter praktiskt taget perfekt och displayen med touch har väldigt bra känsla. Den 5-axliga bildstabiliseringen är så otroligt effektiv att du praktiskt taget kan filma medan du tar en promenad...och det blir ett bra resultat! Har du en Panasonic eller Olympus-kamera som hängt med några år? Har du väntat på en ny kamera som ska ersätta den till rätt pris? E-M10 Mark III är här.

Läs mer och boka ditt exemplar: Olympus E-M10 Mark III

Så här skriver Olympus själva: Det sägs att spänning uppstår när man upptäcker nya saker. Tack vare en kombination av TruePic Vlll-bildprocessor, som även används i det hyllade flaggskeppet OM-D E-M1 Mark II, och Olympus klassledande 5-axliga bildstabilisering (IS) kan fotografer ta vackra, skarpa bilder som de aldrig föreställt sig. Den här smarta tekniken ger knivskarpa resultat utan stativ under nästan alla förhållanden, till och med nattetid. Genom att filma nya platser kan man verkligen väcka liv i minnen, men ibland kan de fantastiska detaljerna i 4K-videor gå förlorade på grund av skakningar och oskärpa. Tack vare Olympus slipper nybörjarfilmare nu oroa sig för detta eftersom den högpresterande bildstabiliseringen i E-M10 Mark III är inbyggd i kamerahuset och kompenserar för kameraskakningar, oavsett objektiv och i alla situationer – till och med utan stativ!

Med inbyggd sökare, blixt och Wi-Fi har allt hos den här kameran utformats med nybörjare i åtanke, och det kompakta huset är inget undantag. Den robusta konstruktionen ligger bekvämt i handen och det större greppet gör kameran lätt att hålla. Kameran har en vridbar LCD-skärm med touch-styrning som påminner om en smarttelefon, rattarna och knapparna är i metall och lätta att använda och ikonerna och texten på skärmen lätta att se.

E-M10 Mark lll har otroliga nya uppgraderingar och tekniker som sammanförs på ett smart sätt för att låta fotografer utvecklas när de använder kameran mer och börjar ta kreativ kontroll. Till och med de som använder en kamera med utbytbart objektiv för första gången kan fotografera enkelt med de fyra fotograferingslägena:

AUTO-läget (tidigare iAUTO) har förbättras markant för att ge bättre bilder utan oskärpa och upptäcka rörelser till och med i mörker. Motivläget (SCN) har uppgraderats och hjälper fotografer ta kontroll över sina resultat genom att välja ett av sex teman med fördefinierade inställningar. Det avancerade fotoläget (AP) har lagts till, så att fotografer kan finjustera sina bilder och använda otroliga fotograferingsmetoder, som Live Composite och Multiexponering, utan att behöva gå till menyn. Bleach Bypass är en ny funktion i Konstfilterläget (ART) som utökar de tillgängliga fotografiska uttrycken genom att återskapa metoden att bevara silvriga färger vid framkallning.

Den senaste OM-D-modellen har nu 121 fokuspunkter vid kontrastdetekterande autofokus tack vare den förbättrade bearbetningsprestandan i TruePic VIII. Med 121 fokuspunkter som täcker större delen av bilden kan du fokusera var som helst på skärmen. Kamerans kontinuerliga AF kan upptäcka motivrörelser och fotografer tycker nog att ansiktsprioriteringen och ögonavkänningen med autofokus är väldigt användbara för att automatiskt få korrekt exponering och full skärpa i porträtt.

Med den inbyggda Wi-Fi-funktionen i E-M10 Mark lll kan fotografer hålla sig uppkopplade när de är på språng. Med appen Olympus Image Share (OI.Share) är det jätteenkelt att dela fina bilder och videoklipp med vänner utan dator. När de har anslutit till appen kan fotografer använda en smarttelefon eller surfplatta för att fjärrstyra slutaren. Appen har även många andra funktioner, till exempel går det att lägga till GPS-data i foton.