Norrsken

Norrskenssäsongen har nu startat och helgen gav lite show i alla fall

Bilden du ser är från förra året och är tagen med Sony A7R II med Zeiss Batis 25/2. Eftersom ljusmängden skiljde så mycket mellan himmel och förgrund så var jag tvungen att ta två bilder med olika exponering och sedan sätta ihop dem.

Klicka här för större bild

Du behöver ett stativ, en vidvinkel och en kamera som är hyfsad på höga ISO. Kör en så stor bländaröppning som möjligt dvs en låg siffra. Om ditt objektiv inte är helt skarpt på full öppning så bländar du ner ett steg. Du bör inte köra längre exponeringstid än 15-25s för annars börjar stjärnorna bli till streck. Max ISO beror mycket på hur bra kamera du har men idag är de flesta bra på ISO 1600. Testa dig fram till var din smärtgräns går för brus i bilderna. Du måste fokusera manuellt.

/Thomas