• Magmod (3 produkter)

  Test

  Vi lägger upp testet på Magmod nu och det är tre olika produkter som är testade. Vad är Magmod kanske du tänker och det med all rätt då det är ett relativt nytt system men låt oss säga att det är värt att kika närmare på och då passar vårt test bra.

  Mats skriver så här om Magmod: Nu behöver du inte lägre förlita dig till dåliga lösningar med kardborre- eller gummiband, när du vill använda en ljusformare till din kamerablixt. Du kan bokstavligen kasta en MagMod modifierings på din blixt och den snäpper omedelbart på plats, varje gång. Det blir inte snabbare än så. När du fotograferar i en flexibel miljö, måste du kunna ändra ditt ljus snabbt. Alla produkter i MagMods sortiment har utformatsmed tanke på enklaste, men mest funktionell form. Inga rörliga delar, som kan lossna eller tappas bort och inga speciella inställningar, bara mycket enkla ljusformare som gör det de ska, varenda gång.

  Läs mer här:
  MagMod basic kit
  MagMod MagBounce
  MagMod MagSphere

 • Canon lanserar C200

  Nyhet

  Idag lanserar Canon en ny kamera i Cinema-serien och den får namnet C200 som också antyder vart i syskonskaran den hamnar - men den är inte en helt vanlig mellanprodukt mellan dagens C100 och C300...

  Så här skriver Canon själva:

  Canon, marknadsledare inom digital bild, lanserar det senaste tillskottet i den uppskattade Cinema EOS-serien – EOS C200 – en kompakt och flexibel 4k Cinemakamera som passar perfekt för många olika kreativa tillämpningar. Det här är den första Cinema EOS-kameran som stöder det nya RAW-inspelningsformatet Cinema RAW Light, och som ger samma flexibilitet i färggradering som Cinema RAW i en mindre filstorlek. Nu kan filmmakare spela in internt på ett CFast 2.0™-kort.

  Canons nyutvecklade Dual DIGIC DV6-processorer möjliggör intern inspelning av 4k UHD/50P MP4, 4k DCI RAW och kontinuerlig HFR (High Frame Rate) med 120 bilder per sekund utan beskärning. Utvecklingen inom Dual Pixel CMOS AF-tekniken och den nya LCD-touchskärmen ger jämn autofokusering och effektiv spårning. EOS C200 har Canons 4k Super 35mm CMOS-sensor med ett effektivt pixelantal på 8,85 MP och den innehåller också de nyutvecklade Dual DIGIC DV6bildprocessorerna. Som ett resultat av detta kan kameran leverera Cinema RAW Light-inspelning i 4k DCI 50P internt till ett CFast 2.0™-kort. Och dessutom 4k UHD-inspelning med 150 Mbit/s samt 2k eller Full HD med 35 Mbit/s till SD-kort i MP4-format.

  EOS C200 har upp till 15 stegs dynamiskt omfång med Cinema RAW Light och upp till 13 steg i MP4 (Canon Log / Log 3) – perfekt för att fånga detaljer i skarpt belysta områden och i skuggor. Kameran spelar in både i Slow och Fast motion med upp till 120 bilder per sekund utan beskärning i Full HD/MP4 – idealiskt för alla som vill göra kreativa Slow motion-inspelningar. ISO-omfånget från 100 till 102 400 garanterar utsökt prestanda, även i svåra ljusförhållanden, till exempel när man snabbt växlar mellan olika platser. Med de inbyggda optiska gråfiltren i upp till 10 steg blir inspelningar i starkt ljus både flexibla och bekväma och ger större kontroll över skärpedjupet. Avancerade funktioner och ergonomisk design EOS C200 har ett avancerat AF-system som är pålitligt och exakt vid 4k-inspelning, och på LCD-touchskärmen väljer filmmakare enkelt sina objekt. Om man på ett bekvämt sätt behöver växla mellan flera objekt under en enda tagning ger Dual Pixel CMOS AF jämn autofokusering. Och funktionen Focus Assist för manuell fokusering, ansiktsigenkänning med alternativ för Face Priority och Face-Only ger mer kreativ fokuskontroll. EOS C200 väger bara 1,4 kg och underlättar handhållen tagning vid längre filminspelningar. Den kompakta storleken gör att kameran också kan monteras på en drönare eller balansring.

  Fjärrhantering och möjlighet att överföra filer via FTP sker via inbyggd Wi-Fi- och Ethernet-anslutning och kameran kan användas tillsammans med nya och spännande tillbehör, inklusive Canons elektroniska sökare EVF-V70. Cinema RAW Light för nästa generations arbetsflöden. Canon har samarbetat med flera partners för att säkerställa att Cinema RAW Light kan integreras med olika programvaror*. Redigering och gradering av Cinema RAW Light-videoformatet kommer därför att stödjas i DaVinci Resolve från Blackmagic Design. Redigering kan göras i Media Composer från Avid Technology, genom att använda Canons RAW Plugin för Avid Media Access**. Det här formatet kan också bearbetas med Canons program Cinema RAW Development***. Stöd för Cinema RAW Light planeras också för Grass Valleys redigeringsprogram EDIUS Pro under 2017. En framtida version av Final Cut Pro X från Apple Inc. kommer också att stödja Canons Cinema RAW Light, och använda Canons RAW Plugin för Final Cut Pro X****. Canons videoformat XF-AVC kommer att finnas tillgängligt via en framtida firmwareuppgradering, som är gratis och planeras komma under första halvåret 2018.

  Läs mer här: Canon EOS C200 kamerahus


 • Nikon lanserar!

  Nyhet

  Nikon har under morgontimmarna (i Sverige) lanserat tre nya objektiv och en ny vädertätad kompaktkamera för tuffare tag. En ny 8-15mm fisheye för fullformat och en fast 28mm f/1,4 i toppskiktet men även en prisvärd 10-20mm är på väg nu!

  Nikon W300 är namnet på den nya kompaktkameran som tar över W-stafettpinnen efter flera succé-kameror. Den här gången trycker man på att kameran, förutom -10 grader och fall från 2,4 meter, klarar ner till 30 meters djup utan dykhus. Klassningen håller för IPX8 och man har fyllt den med smarta funktioner som SnapBridge för enkel överföring till din mobiltelefon och timelapse. Uppdaterad bildsensor på 16M pixel som är bakbelyst och dammtätad. Priset landar på ca 4790kr och leveranserna börjar under juni säger Nikon.

  Över till ett objektiv som behövs just nu, 10-20mm till ett bra pris. Namnet är AF-P DX Nikkor 10-20mm F4.5-5.6G VR vilket visar att det är en modern konstruktion avsedd för APS-C-kameror som tex Nikon D7200 och med inbyggd bildstabilisering. Mera information om objektivet, priset och leveranstiden kommer inom kort.

  Två objektiv till fullformatskamerorna är också lanserade idag, 8-15mm samt ett fast 28mm med namnet AF-S Nikkor 28mm F1.4E ED som blir det sjätte tillskottet i den nya generationen fasta objektiv i högsta ligan hos Nikon. Nio-bladig bländare, två ED- och tre asfäriska linselement, Nano Crystal ytbehandling och vädertätad konstruktion i mestadels magnesium. Mer spännande blir att se hur 8-15mm presterar. Många av oss minns tjusningen med 14-24mm när den lanserades - den var så otrolig skarp och välbyggd och frågan är om Nikon lyckats imponera lika stort med detta objektiv? Marknaden för fisheye är inte alls lika stor men det saknas ett modernt redskap i lineupen - nu finns den. 180 grader bildvinkel i ytterläget (8mm). Tre ED-glas och två asfäriska linselement och både Nano Crystal och Fluorine ytbehandling.

  Läs mer:

  Nikon AF-S 28/1,4 E ED
  Nikon AF-S Fisheye 8-15/3,5-4,5E ED
  Nikon AF-P DX 10-20/4,5-5,6G VR
 • Tävla om SONY!

  Nu startar vi vårens fototävling och temat är Dokumentär och för första gången är det en bildserie man tävlar med! Här har du en utmaning som gör fotograferandet mycket roligare under våren och det är riktigt fina priser i år!

  Första pris är en Sony A7 II som är en av de populäraste kamerorna just nu på marknaden med sin 24 mpixel fullformatssensor och mångsidighet. Andra pris är en Sony A6300 och tredje priset är en Sony HX-90V, kompaktkameran som har "allt". Riktigt fina priser värda att arbeta för helt enkelt! Tanken men tävlingen är att utmana oss fotografer till att göra en serie på tre bilder som tillsammans skapar en helhet som vi bedömer. Temat är Dokumentär och tolkningen av temat är fritt. Lycka till med fotograferingen - spännande att se bidragen!

  Tävlingen pågår tom 18 juni 2017. Bilderna ska mailas in till blogg@cyberphoto.se i JPG-format och max totalt 6MB. Vi bekräftar alla inkomna bidrag. Bilderna ska bifogas till mailet, ej infogas, länkas till eller komprimeras. Varje tävlande får tävla med en serie på 3st bilder. Vill man byta ut sitt tävlingsbidrag så går det bra tom sista tävlingsdagen. Juryns beslut går ej att överklaga, ev. vinstskatt betalas av vinnaren och familj till anställda på CyberPhoto får ej medverka i tävlingen. Serien måste innehålla 3 bilder (separata eller en bildfil bestående av tre olika bilder) då vi bedömer helheten av de tre bilderna under gällande tävlingstema. Fri efterbearbetning men bilderna får endast innehålla delar av bilder tagna av fotografen som tävlar med bidraget. Vi förbehåller oss rätten att använda bilder i vår Blogg, Facebook och Instagram i samband med tävlingen.

  Läs mer om dessa kameror här:
  Första pris: Sony Alpha 7 II
  Andra pris: Sony A6300
  Tredje pris: Sony Cybershot DSC-HX90V

 • Nisi Advance II 100mm system

  Test

  Det tillhör inte det vanligaste vi testar men Mats har testat nya Nisi och deras 100mm filtersystem. Det här är produkter av mycket hög kvalitet, kanske marknadsledande i segmentet. Men är de värd pengarna? Mats testar.

  Till ovan bild har jag använt Nisis avtonade gråfilter 100x150mm Reverse ND8 och 100x100mm IRND1000 (10 Steg). Kamera/optik: Sony A7R II + Canon EF 16-35/4L IS USM + Metabones adapter. Tänk på att stenarna i förgrunden ligger i skugga och bakgrunden i solljus, vilket utan filter skulle ge en hopplöst överexponerad himmel, alternativt ingen teckning alls i förgrunden.

  Läs mer här:Nisi filterkit Advance II 100mm test

 • Tävla om Premium

  Just nu kan du vinna en Sony Xperia XZ Premium, Sonys nya "lyxmobil" som släpps nästa vecka! Enkelt att delta, du lägger upp en bild på Instagram på temat "X" och taggar rätt så är det klart. Vinsten skickas den 9 juni...

  Det här är en telefon för dig som har höga krav på finish, design, känsla och funktion. Sony har tagit i från tårna för att skapa en mobiltelefon som imponerar på dessa plan och efter att vi testat den ett tag så märker vi att de lyckats. Den känns riktigt genuin och inget snack om att den utstrålar exklusivitet, på ett positivt sätt. Se till att vara med och tävla så har du chansen att vinna en XZ!

  Du hittar oss på @cyberphoto_se och tävlingen pågår till 8 juni 2017. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren, juryns beslut går ej att överklaga.

  Läs mer om XZ Premium här: Sony Xperia XZ Premium

 • X-files: Bullet holes

  Riktiga kulhål från riktiga japanska kulor...

  Den 7 december 1941 gjordes dessa hål av japanska attackerande flygplan. Platsen är Ford Island flygbas, Oahu, Hawaii. Jag gissar att alla har sett filmen Pearl Harbour. Väldigt udda känsla att stå där allt utspelade sig och det blev väldigt påtagligt när man kunde se kulhål lite överallt.

  De japanska planen som attackerade flygfälten anföll primärt Hickam Field, Wheeler Field och Ford Island medan Kanoehe Naval Air Station, Bellows Field, and Ewa Marine Corps Station var sekundära mål. Under attacken förstördes 167st amerikanska flygplan och 161st flygplan blev skadade. Japanerna förlorade 9st Mitsubishi A6M Zero jaktplan, 15st Aichi D3A "Val" störtbombare och 5st Nakajima B5N "Kate" torpedplan. Siffrorna varierar något beroende på källa men de bör stämma rätt bra. Japanerna sänkte fyra slagskepp varav två bärgades och användes under kriget, tre kryssare, tre jagare, ett luftvärnsfartyg och ett minfartyg. Japanerna förlorade bara fem miniubåtar. Första och andra japanska hangarfartygsdivisionens fyra hangarfartyg sänktes samtliga av amerikanarna vid slaget om Midway.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + 32-64/4 på 64mm, 1/75s, f/8 och ISO 100. Eftersom bilden togs snett upp mot fönstren så har jag rätat upp bilden.

  Klicka här för att se hela bilden >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • DJI Spark

  Nyhet

  Nu är var mans drönare här! En liten och lättmanövrerad följeslagare som kan följa dig överallt och fånga de mest fantastiska vyer av dina dagliga äventyr. Vi gissar att det här blir en stor succé så boka nu för att få din DJI Spark så snart det går!

  DJI är ett välkänt namn, det står för hög kvalitet och innovativa lösningar när det gäller drönare med kamera. Nu kommer nästa produkt i deras flotta line-up. DJI Spark är en makalös liten hjälpreda för dig som vill fånga den stora bilden kring dina upplevelser. Till råga på allt har den en mycket trevlig prisbild, tillgänglig för de flesta.

  Du aktiverar DJI spark med ditt ansikte via en smart ansiktsigenkänningsfunktion. Du kan även styra den med olika handrörelser eller med fjärrkontroll (ingår endast i Combo-kitet).

  Den spelar in video i full HD-upplösning och kan föra över video på upp till 2 km avstånd via WiFi. Spark tar stillbilder i 12 Mpixel.
  Konstruktionen är tålig och lättmanövrerad, den kan t ex landa i din handflata efter avslutat uppdrag.
  DIJ Spark finns i fem häftiga färger.

  Läs mer här och boka ditt exemplar redan nu:
  DJI Spark

 • Fotohistoria: Nikon F

  Lite baklänges så har vi berättat om Nikon F3 sedan Nikon F2 här i bloggen under vår vandring genom fotohistorien och har nu hamnat på Nikon F.

  Detta är en av de största milstolparna i fotohistorien av två anledningar. För det första så var Tyskland dominerande ledare på professionella kameror. Leica dominerade på 35mm-film med sina mätsökarkameror och Rollei på 120-film med sina tvåögda spegelreflexkameror. Pentax var nog den icke-tyska tillverkare som låg längst fram just då, då de hade återgående spegel på sina kameror redan 1953.

  1959 förändrades fotohistorien. Minolta släpper sin SR2, Canon släpper sin Canonflex och störst av allt så släpper Nikon sin F. Här börjar den japanska fotoindustrin att dominera på marknaden. Nikon F var den första riktiga yrkeskameran som tillverkats i Japan. Nikon F kom inte bara som en kamera utan som ett helt system från första dagen. Många yrkesfotografer lämnade både Leica och Rollei till förmån för just Nikon F. Varken Leica eller Rollei återhämtade sig efter detta. Rollei ägs av Samsung idag. Leica lever en tynande tillvaro men tillverkar fortfarande grymt fina kameror men de är tyvärr också grymt prissatta.

  Några punkter som gjorde F unik:

  • Första systemkameran med motordrift
  • Första japanska kameran att erbjuda ett komplett professionellt system direkt
  • Första japanska kameran med objektiv från 21mm till 1000mm
  • Första kameran med 100% sökarbild
  • Första japanska kameran med möjlighet att låsa spegeln uppfälld
  • Första japanska kameran med utbytbara fokuseringsskivor
  • Första japanska kameran med 250-bilders bakstycke
  • Hög kvalitet och god precision från första kameran.
  • Utbytbara sökare som sportsökare och sökare med ljusmätning.

  Den första Nikon F hade serienumret 6400001 och den sista 1974 hade 7451052. 862600 tillverkades så alla nummer i serien användes inte.

  1959 Nikon F
  1962 Nikon F Photomic med inbyggd CdS ljusmätare
  1965 Nikon F Photomic T med TTL (Through The Lens) ljusmätning.
  1967 Nikon F Photomic Tn med TTL centrumvägd ljusmätning.
  1968 Nikon F Photomic FTn där sökaren har en halvautomatisk funktion för att avläsa största bländaröppningen.
  1968 Nikon F Photomic FTn NASA. En mycket ovanlig modell som har mycket högt samlarvärde. Helt mattsvart.
  1969 Nikon F säljs som Nikkor F på den tyska marknaden
  1971 Nikon F High Speed klarade 7 b/s med uppfälld spegel.
  1972 Nikon F Apollo var smeknamnet på de sista tillverkade F-modellerna. Plastklädd frammatningsarm och självutlösararm.
  1976 Nikon F High Speed II klarade 9 b/s. Sällsynt specialmodell.

  Bilden är från vår egen samling.

  Nikon F är verkligen kameramodellen som förändrade hela fotohistorien och den platsar absolut i en kamerasamling vare sig den är med eller utan motor eller ens vilken sökare som sitter på. Förmodligen så funkar den mekaniskt också, de verkar odödliga.

  Ingen kamera har haft den påverkan på marknaden som Nikon F hade, men några milstolpar är 1996 som Olympus släppte Camedia C-800L som den första kommersiellt gångbara digitalkameran. 2005 kom Canon EOS 5D som den första kommersiellt gångbara systemkameran med fullformatssensor. 2017 kom Fujifilm GFX 50S som första kommersiellt gångbara systemkameran med mellanformatssensor.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Quadralite Stroboss 58

  Test

  Blixt som fungerar bra vid användning trådlöst...ja, det är något många av oss vill ha och Quadralite Stroboss 58 är ett mycket bra val. Stroboss har överraskat oss med bra prestanda och funktioner, läs mer i Mats senaste test!

  Mats skriver: Stroboss 58 är en mycket kraftfull och kompetent kamerablixt som är kompatibel med alla Canon-kameror via full E-TTL/E-TTL II, eller Nikon via Full I-TTL. Blixten fungerar lika bra oavsett om du använder den i manuellt, halvautomatiskt eller helt automatiskt läge. Du kommer att uppskatta denna flexibilitet, både om du är professionell eller amatörfotograf. Med denna blixt kan du dra nytta av alla kamerafunktioner, inklusive synkronisering med första och andra ridå, synkronisering med korta exponeringstider (upp till 1/8000 s), exponeringskompensation för blixten (bracketing/gaffling) och exponeringslås. Batteriet som sitter i Stroboss 58:an är ett Li-Ion batteri på hela 2000 mAh, vilket ger en fantastisk kapacitet för att avfyra ca 650 blixtar på full effekt (jämfört med de flesta proffsblixtar som bara klarar runt 100 blixtar på full effekt med 4 AA batterier av bästa sort).

  Läs mera här: Quadralite Stroboss 58 test

 • Panasonic Lumix G X Vario 35-100/2,8 II Power OIS

  Test

  Vi testade version II av 12-35:an från Panasonic nyligen och nu är det dags för test av 35-100mm version II. Vill du bara läsa tester? Filtrera längst upp i Bloggen på "Tester" så hittar du bara dessa. Ha en god stunds läsning!

  Mats skriver: Byggkvaliteten känns hög och zoom och fokusreglage går med lämpligt motstånd. Objektivet är också damm- och stänkskyddat för att kunna användas även när förhållandena inte är de bästa. Optiken stöder Panasonics 5-axliga Dual IS-system, som kombinerar optikens egen optiska bildstabilisering (Power O.I.S) med kamerahusets sensor shift-stabilisering för att tillsammans ge en mycket effektiv stabilisering (med dual I.S 2 kompatibla kameror förstås). Blomformat motljusskydd ingår.

  Läs hela testet: Panasonic Lumix G X Vario 35-100/2,8 II Power OIS test

 • DJI teasar...

  Nyhet

  Ikväll kommer en ny produkt att lanseras från DJI, eller det är i alla fall vad man tror efter att ha sett filmen som de släppt. Man pratar om storleken och det har länge ryktats om en mycket liten och lätt drönare...men vad tror du?

  Se filmen här: DJI på Youtube: klicka här

 • Telezoom till Nikon

  Jättemånga ringer och mailar frågor om telezoom nu när det är vår och snart sommar. För dig med Nikon så finns Nikons egna 200-500mm som är ett mycket bra objektiv...men det finns alternativ. Läs våra test och se vår film.

  Vill du ha det bästa möjliga till vettiga pengar så kolla in testerna vi länkar till här nedan. Sigma och Tamron har verkligen ryckt upp sig och är mycket bra alternativ idag även om Nikons egna 200-500 VR är ett stabilt och bra val. Ta dig tiden och kika närmare på testerna.

  Sigma 100-400 till Nikon: Sigma 100-400/5-6,3 DG OS Contemporary test
  Sigma 150-600 till Nikon: Sigma 150-600/5-6,3 DG OS HSM Sports + telekonverter
  Tamron 150-600 G2 till Nikon: Tamron SP 150-600/5-6,3 Di VC USD G2
  Nikon 200-500 VR: Nikon AF-S 200-500/5,6E ED VR

  Kolla in filmen här: Youtube: Vi snackar Nikon 200-500mm

 • Välkommen!

  Tyvärr bjuder vi inte in till ett bröllop här men däremot till en föreläsning och helkväll med Nordica Photography om bröllopsfotografering i samarbete med Fujifilm. Det här är en chans du inte får missa - allt kostnadsfritt dessutom!

  Platsen är 1646 Studios i Umeå (Lärlingsgatan 18) och vi öppnar dörrarna kl 18:00 den 13:e juni 2017. Fujifilm finns på plats och snackar prylar som tex nya GFX. Se till att vara på plats för vi får en unik föreläsning (kl 19:00) av Nordica Photography om bröllopsfotografering. Det finns möjlighet att stanna kvar efteråt och snacka fotografering tillsammans så se till att anmäla dig nu! Det gör du till blogg@cyberphoto.se och det är som sagt helt kostnadsfritt!

  OBS! Föreläsningen är på engelska! Man kan dock ställa sina frågor på svenska.

  Hjärtligt välkommen!

  Se gärna film om GFX med Nordica: Youtube: GFX Stories med Nordica Photography

 • X-files: The end of the world...

  Platsen heter faktiskt "The end of the world" och ligger på Big Island, Hawaii.

  En plats med sådant namn måste man bara besöka, eller hur? Jag var så glad att det inte var klar himmel, dels för att inte bränna mig och minst lika mycket för att få mer karaktär i bilderna. Bara blå eller bara grå himmel blir ganska platt, men lite moln så blir det genast mer levande. Här hade jag riktigt tur med en mörkare moln som bakgrund och solen som belyste motivet genom tunna moln. Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + 32-64/4 på 32mm, 1/1000s, f/8 och ISO 200.

  Se bilden i 4K (6MB) eller Full upplösning (30MB)

  Jag ville absolut ta en bild från andra hållet också, och jag såg tydligt var "splashzone" var och ville fånga vattenkaskaden så nära som möjligt så jag gick fram till gränsen dit vattnet nått som längst. Det jag inte tänkte på var att lite nu och då så kommer det freakwaves som är mycket större och kraftfullare än de andra vågorna. De kan vara riktigt obehagliga på stranden när man badar för dels slår de högre och sköljer över dig och de är mycket strömmare när de drar sig tillbaka, det vill säga att först sköljs du över och sedan lyfts du upp och sist så dras du ut mot havet. Man får inte vara dumdristig vid stora hav. I alla fall så kom en sådan våg och slog mot klipporna när jag stod där tryggt och långt upp på land precis där sista dropparna landar. Jag såg att splashen var betydligt större och istället för att springa iväg så stod jag kvar och tog bilden, och hoppades att det mesta gick rakt upp och inte längre in på land. Det gjorde det inte. Så jag satte kameran mot magen, böjde mig framåt, vände mig om och lät ryggen ta vattnet. Sjöblöt i rygg och rumpa så fick jag min bild. Det var helt ofarligt på alla sätt men väldigt blött. Nu är GFX vädertätad och tål väldigt mycket men man vill ju ändå undvika saltvatten.

  Klicka här för att se hela bilden >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Zhiyun in the house!

  Nyhet

  Zhiyun, är det ett märke du känner igen? Om inte så läs mer om dessa för det är redan väldigt efterfrågade och spännande! Crane är den populäraste serien, som vi får in i lager inom några dagar. Uttalas tydligen "si-unn" om du undrar...

  Crane är en stabilisering som klarar lite större kameror och det till ett förhållandevis bra pris och med gott rykte om god funktion, något vi ska testa inom kort. Gott om tillbehör och bra komponentkvalitet bådar för att det här blir en favorit för många filmare oavsett om man gör det för skojs skull eller jobbar med det. Som sagt kommer vi att hårdtesta dessa inom kort!

  Läs mer här: Zhiyun stabiliseringar

 • Sigma 100-400/5-6,3 DG OS Contemporary

  Test

  Contemporary används för den enklare serien bland Sigmas objektiv till skillnad från Art som är benämningen på de lite finare varianterna...men ibland är det en gråzon vilket också 100-400mm visar. Kompakt, modern och vettigt pris men hur presterar den?

  Mats skriver: Optiken känns välbyggt och har inbyggt skydd mot fukt/stänk och damm tack vare gummipackningar på strategiska positioner. Fokus och zoomreglage går med lagom motstånd, och vid zoomning växer den ca 6 cm på längden som mest. Frontlinsen roterar givetvis inte vid zoomning eller fokusering. Det ingår inget stativfäste, men storleksmässigt är den mer som en 70-200mm zoom än en superzoom och inget problem att handhålla.

  Läs mer här: Sigma 100-400/5-6,3 DG OS Contemporary test

 • Quadralite Stroboss 60

  Test

  Nu släpper vi testet på Quadralite Stroboss 60 som är en blixt med mycket effekt och en riktigt diger funktionslista. Att använda blixt för att plåta i motljus i sommar är ett måste...i synnerhet för oss som gillar porträtt!

  Mats skriver: Stroboss 60 känns bättre och mer påkostad både i funktion och mekanik än de flesta liknande modeller vi testat. Alltifrån känslan i vinklingen/vridningen av zoomhuvudet och den fina punktmatrisdisplayen (med riktigt bra bakgrundsbelysning), till den rejäla blixtfoten i metall och den snabba och någorlunda tysta zoomfunktionen. Tack vare punktmatrisdisplayen har tillverkaren kunnat göra ett mer genomtänkt och intuitivt gränssnitt, som anpassar sig efter vilket blixtläge du använder, likt de som originaltillverkarna har på sina finare modeller.

  Läs mer här: Quadralite Stroboss 60 test

 • Fotohistoria: Polaroid Land Camera

  Alla känner väl till Polaroid?

  Polaroid är synonymt med två produkter, solglasögon och direktbildskameor. Det senare är vad vi ska titta närmare på. De kalla Polaroid Land camera, och det kommer från företagets grundare Edwin Land. Företaget grundades 1937 och leddes av grundaren under hela 43 år fram till 1981. Polaroid hade många patent och uppfann och tillverkade många produkter, som glasögon för hundar samt infraröda nattkikare till militären under andra världskriget, bara för att nämna ett par, men vi ska nu raskt gå vidare till kameror. Polaroid hade under sin historia flest anställda 1978, hela 21000 personer. De omsatte som mest $3 miljarder och det var 1991.

  1976 lanserade Kodak en direktbildskamera, och Polaroid stämde dem omgående. hela processen tog 10 år och 1986 vann Polaroid och fick $909,500,000 av Kodak, samt att Kodak blev ålagda att sluta producera direktbildskameror.

  1977 lanserade Polaroid en filmkamera och projektor, Polaroid Instant Home Movie, men produkten kom ungefär samtidigt som videokamerorna och det hela blev en flopp. Det var också detta som var början på Polaroids fall, det blev en kostnad på $89,000,000

  1996 tog Polaroid fram en digitalkamera, PDC-2000 men den vann ingen marknad och Polaroid tog fram filmscannrar men mötte hård konkurrens från framförallt Nikon och Minolta. Skannrarna fick blandade recensioner och såldes därför dåligt.

  2001 gick Polaroid i konkurs och både företagsnamnet och dess inventarier såldes till "nya" Polaroid som i sin tur gick i konkurs 2008. I samband med den konkursen så gjordes också en brottsutredning som ledde till att Tom Petters som ansvarade för bolaget fälldes för ha kört ett Ponzi-upplägg och kommit undan med $3,65 miljarder. Han avtjänar nu ett 50-årigt straff. Allt det resulterade i ytterligare en ny försäljning till det Polaroid som finns i skrivande stund.

  Till de som samlar Polaroidkameror eller till de som har hittat en Polaroidkamera hemma eller hos släktingar så kommer här en historik över modellerna:

  1948 Polaroid Land Model 95, använde typ 40 rullfilm.
  1952 Polaroid Pathfinder Model 110, hade ett Wollensak Raptar objektiv och använde typ 40 rullfilm.
  1954 Polaroid Speedliner Model 95A, använde typ 40 rullfilm.
  1954 Polaroid Model 100, använde typ 40 rullfilm.
  1954 Polaroid Highlander Model 80, använde typ 30 rullfilm.
  1955 Polaroid Model 700, använde typ 40 rullfilm.
  1957 Polaroid Pathfinder Model 110A, hade ett Rodenstock Ysarex objektiv och använde typ 40 rullfilm.
  1957 Polaroid Speedliner Model 95B, använde typ 40 rullfilm.
  1957 Polaroid Model 800, använde typ 40 rullfilm.
  1957 Polaroid Model 150, använde typ 40 rullfilm.
  1959 Polaroid Highlander Model 80B, använde typ 30 rullfilm.
  1960 Polaroid Model 900, använde typ 40 rullfilm.
  1960 Polaroid Pathfinder Model 110B, använde typ 40 rullfilm.
  1961 Polaroid Model 120, tillverkades av Yashica, hade ett Yashinon objektiv och använde typ 40 rullfilm.
  1961 Polaroid Model 850, använde typ 40 rullfilm.
  1961 Polaroid Model J66, använde typ 40 rullfilm.
  1961 Polaroid Model J33, använde typ 30 rullfilm.
  1962 Polaroid Model 160, använde typ 40 rullfilm.
  1963 Polaroid Land Camera Automatic 100, använde 100-film
  1964 Polaroid Land Camera Automatic 101, använde 100-film
  1965 Polaroid Swinger Model 20, använde typ 20 rullfilm.
  1965 Polaroid M15 Swinger Sentinel, använde typ 20 rullfilm.
  1965 Polaroid Land Camera Automatic 102, 103, 104, 125 och 135, använde 100-film
  1967 Polaroid Land Camera Automatic 210, 220, 230, 240 och 250, använde 100-film
  1968 Polaroid Land Camera Automatic 215 och 225, använde 100-film
  1969 Polaroid Land Camera Automatic 315, 320, 330, 340, 350 och 360, använde 100-film
  1971 Polaroid Land Camera Automatic 420, 430, 440 och 450, använde 100-film
  1975 Polaroid Land Camera Automatic 455, använde 100-film
  1975 Polaroid Land Camera Automatic 355, använde 100-film

  Det är väl ungefär hit som det kan vara intressant att samla. Senare kameror blir mer kuriosa än egentligt samlarvärde. Modellerna som tog SX70-film kom 1972. Modellerna som tog 600-film kom 1981. Modellerna som tog Image-film kom 1986.

  Vi har sålt Polaroid under hela deras historia. Ett tag så sålde de vanlig analog 135-film under namnet Polaroid. Något som var lite förvillande för många då Polaroid var synonymt med direktbildsfilm. Själva hade vi Polaroid passkameror och Polaroid bakstycken för Hasselblad i vår dåvarande fotostudio.

  Polaroid är stora på solglasögon, även idag. De har också digitala kameror med inbyggd skrivare, digitala bildramar och udda nog flera TV-modeller. Polaroid har även renoverade gamla kameror och Polaroid-namngivna Fujifilm Instax-kameror. Det Polaroid har lyckats riktigt bra med är actionkameror och de har vi valt att ta upp vi vårt sortiment. Ett företag med namnet Impossible har tagit upp filmtillverkningen och säljer även renoverade Polaroidkameror samt en egen modell. Kul idé, kul filmvarianter, men allt som är nostalgiskt är inte bra eller inte kommersiellt hållbart. Priserna är höga på både film, ca 27kr per bild, vilket är dubbla priset jämfört med Fujifilm Instax. De renoverade Polaroidkamerorna ligger på 1200-3500kr. Bilderna från Polaroid var inte speciellt bra då och är det inte nu heller. Den moderna människan använder sällan något sämre än sin mobiltelefon och med den kan du skapa nästan vilken effekt du än önskar och sedan skriva ut på en liten trådlös skrivare.

  De som har en bred kamerasamling och inte fokuserar på just ett specifikt märke bör kanske ha med en Polaroidkamera för dess historiska betydelse.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Sony lanserar!

  Nyhet

  Ikväll lanserar Sony två nya objektiv som ska förstärka sortimentet bland vidvinklar. Sony fortsätter att visa att man tar foto på allvar som kategori och att man utmanar de två stora tillverkarna. Vidvinkel är tekniskt kluriga att få riktigt bra så vi är nyfikna nu!

  12-24:an eller FE 12-24/4 G är en väldigt vidvinklig glugg för fullformat som har en närgräns på 28cm, en avancerad konstruktion med vädertätning, flera ED och Super ED-glas samt fyra asfäriska linser. En programmerbar knapp, en vikt på 565 gram och en DDSSM-autofokusmotor som sägs ge en otroligt tyst och exakt fokusering. Pris ca 20490kr inkl moms och leveranser som börjar i juli 2017.

  Boka här: Sony FE 12-24/4

  16-35mm är ett klassiskt omfång, i synnerhet i den digitala eran inom fotografering, och Sony nöjer sig inte med att bara lansera en "vanlig" 16-35mm utan man sätter GM eller G Master-namnet på den vilket höjer förväntningarna ytterligare. Även priset på ca 27490kr inkl moms visar att man vill visa framfötterna. Närgräns på 28cm, fem asfäriska linser varav två kallas XA eller xtreme aspherical varav frontlinsen är ett sådant. Vädertätning, dubbla DDSSM-autofokusmotorer och 11-bladig bländare. Vikten är 680 gram och leveranserna påbörjas under augusti 2017.

  Boka här: Sony FE 16-35/2,8 GM

 • Olympus lanserar!

  Nyhet

  TG-modellerna har blivit referenskamerorna i segmentet av tuffare kompaktkameror och idag lanserar Olympus nya TG-5, en efterföljare till nuvarande TG-4. kommer i svart & röd, leveranserna påbörjas om ca 1 månad.

  Vad sägs om 25-100mm f/2 i ett så kompakt kamerahus som är byggt för att tåla så mycket? 4K video och 120bilder per sekund i Full HD för snygg slowmotion är också vassa nyheter. Olympus är stolta över denna nyhet som tar över stafettpinnen som referenskamera och vi kommer så klart att testa hur bra den är i verkligheten. En annan detalj är att man hållit nere upplösning på 12 mpixel vilkt vi tror ger rätt balans mellan bildkvalitet och upplösning i en sån här produkt - det blir spännande att testa!

  Olympus skriver: Eijo Shirota ansvarig för utvecklingen av TG-5 berättar om vad som prioriterats: ”Vi ville förbättra flera aspekter av bildkvaliteten för att göra kameran mer användbar i olika förhållanden. Den nya bildsensorn har färre pixlar men i kombination med vår senaste bildprocessor från OM-D E-M1 Mark II, får vi en högre bildkvalitet tack vare högre ljuskänslighet, dynamiskt omfång och kortare svarstid”. Fördelen är förutom en högre bildkvalitet även att videodelen har förbättrats och nu har 4K och höghastighetsvideo i Full HD med 120b/s. Som en bonus har kameran även ProCapture som hjälper dig fånga rätt ögonblick, tack vare att kameran registrerar ett antal bilder redan innan du trycker av.

  För spektakulära naturbilder har TG-5 ett variabelt makrosystem med mikroskop och mikroskopkontroll, plus förlängning av skärpedjupet genom Focus Bracketing och Focus Stacking. Den senare fungerar utan programvara, vilket är unikt i kategorin. Olympus har adderat temperatursensor till GPS, manometer och kompass så att du kan registrera och dela ännu mer information med dina bilder. Inbyggt WiFi underlättar delning av bilder, data och video med din smartmobil.

  TG-5 tål det mesta. Stötsäker – klarar fall på 2,1 meter, krossäker – klarar 100 kg tryck, dammsäker och vattentät ner till 15 meters djup. Vill du dyka djupare kompletterar du TG-5 med separat undervattenshus PT-058 som klarar 45 meters djup. TG-5 är även utrustad med en sex månaders förlängning av garantin när du registrerar din nya kamera på MyOlympus.

  Boka ditt exemplar här: Olympus Tough TG-5 Röd

 • Panasonic Lumix G X Vario 12-35/2,8 II ASPH. Power O.I.S

  Test

  Längsta rubriken på länge, eller produktnamnet i alla fall, och då är frågan om det betyder att det är en bra produkt? Den första generationen 12-35mm från Panasonic är mycket bra och det här är version II, är den då bättre?

  Mats skriver: Panasonic släpper en uppdaterad version av objektivet Panasonic Lumix G X Vario 12-35/2,8 Asph/Power OIS. Det nya objektivet har en ny design, förbättrad autofokuskontroll, är damm-, stänk- och frysskyddat samt kompatibel med 5-axlig dual I.S 2. Ljusstyrkan på f/2,8 genom hela zoomomfånget ger möjlighet att fotografera i sämre ljusförhållanden med bra kvalitet. Objektivet lämpar sig också bra för fotografering i fält och på resan.

  Läs resten här: Panasonic Lumix G X Vario 12-35/2,8 II ASPH. Power O.I.S test

 • Tävling: Dokumentär

  Nu startar vi vårens fototävling och temat är Dokumentär och för första gången är det en bildserie man tävlar med! Här har du en utmaning som gör fotograferandet mycket roligare under våren och det är riktigt fina priser i år!

  Första pris är en Sony A7 II som är en av de populäraste kamerorna just nu på marknaden med sin 24 mpixel fullformatssensor och mångsidighet. Andra pris är en Sony A6300 och tredje priset är en Sony HX-90V, kompaktkameran som har "allt". Riktigt fina priser värda att arbeta för helt enkelt! Tanken men tävlingen är att utmana oss fotografer till att göra en serie på tre bilder som tillsammans skapar en helhet som vi bedömer. Temat är Dokumentär och tolkningen av temat är fritt. Lycka till med fotograferingen - spännande att se bidragen!

  Tävlingen pågår tom 18 juni 2017. Bilderna ska mailas in till blogg@cyberphoto.se i JPG-format och max totalt 6MB. Vi bekräftar alla inkomna bidrag. Bilderna ska bifogas till mailet, ej infogas, länkas till eller komprimeras. Varje tävlande får tävla med en serie på 3st bilder. Vill man byta ut sitt tävlingsbidrag så går det bra tom sista tävlingsdagen. Juryns beslut går ej att överklaga, ev. vinstskatt betalas av vinnaren och familj till anställda på CyberPhoto får ej medverka i tävlingen. Serien måste innehålla 3 bilder (separata eller en bildfil bestående av tre olika bilder) då vi bedömer helheten av de tre bilderna under gällande tävlingstema. Fri efterbearbetning men bilderna får endast innehålla delar av bilder tagna av fotografen som tävlar med bidraget. Vi förbehåller oss rätten att använda bilder i vår Blogg, Facebook och Instagram i samband med tävlingen.

 • Profoto B1X

  Nyhet

  Idag lanserar Profoto B1X - en efterträdare till B1 som är en stor succé för Profoto! Man fortsätter på ett vinnande spår med en evolution snarare än någon revolution och du kan beställa den hos oss redan nu.

  Att kalla den för B1X gör att man förstår att det är en uppdatering och uppfräschning snarare än en helt ny produkt. Men de flesta som använt B1 har väldigt lite att klaga på så varför laga något som inte är trasigt? B1X uppdateras på några punkter varav det första är batteriet som nu ger 325 blixtar istället för ca 220, en rejäl skillnad alltså! Man kan uppdatera sin B1 med det nya batteriet om man önskar. Modelljuset hoppar upp från 20W till 24W, inte mycket men skillnaden blir ca 2500 lumen mot den äldre varianten som gav ca 1400 lumen i ljusstyrka. Den lilla skillnaden motsvarar ett hopp från att motsvara ca 70W halogen till 130W halogen, en rejäl skillnad alltså.

  I HSS-läget är kortaste tiden fortfarande 1/8000 sek men man kan nu ställa blixten i nio steg även i HSS-läget, tidigare var det i tre steg för Nikon och fyra steg för Canon-användare. En bra grej är att du som har en B1 kommer att kunna ladda ner B1X-modellens firmware och få tillgång till nio steg i HSS-läget...utan kostnad. Man har med mjukvara lyckats se till att det funkar men din "gamla" B1. tacksamt! Man lanserar även en ny OCF Zoom reflektor och en Magnum reflektor. Mer info finns på hemsidan, klicka via länken nedan.

  Läs mer och beställ här: Profoto B1X


 • X-files: Skyhigh

  Tre fjärdedelar upp på världens egentligen största berg...

  En färgsättning jag bara sett genom ett flygplansfönster förut, men aldrig från en bil. Det blir helt andra färger ovanför molnen, säkert påverkar "bristen" på atmosfär en hel del. Bilden är tagen precis när solen just har gått ner.

  Mauna Kea på Big Island, Hawaii når 4207m över havet. Denna bild är tagen på 2860m. Sista biten fick man inte köra upp med hyrbil tyvärr. Men om man mäter hela bergets totala höjd från dess fot som står på havsbotten så mäter berget hela 10203m. Som jämförelse så är Kebnekaise 2097m högt. Mauna Kea betyder vitt berg och är en inaktiv vulkan. Senaste utbrottet gissas till 2460 före Kristus. Man gissar vidare att vulkanen är en miljon år gammal och att dess mest aktiva fas var för hundratusen år sedan.Det finns 13 astronomiska observatorier från 11 länder på dess topp. Det är 90% lägre luftfuktighet där uppe och toppen ligger över 40% av jordens atmosfär, vilket leder till avsevärt klarare luft.

  Det var väl kring +10C där uppe och asiatiska turister hade långbyxor, alla jackor de hittade, mössa eller hatt och handskar om det fanns tillgängligt, vårt sällskap som bestod av representater från både Sverige och Finland njöt av utsikten iklädda short och t-shirt. Förfärade österlänningar funderade om vi inte frös. Nä, och hade vi frusit hade vi aldrig erkänt det för vi är ju härdade nordbor.

  Bilden är tagen på 64mm vilket motsvarar 51mm på fullformat, 1/60s, f/8, ISO 500 och på fri hand.

  Klicka här för att se hela bilden >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Ny film: Fujifilm GFX

  Nu kan du kolla in vår film om Fujifilm GFX - kameran som skakar liv i mellanformat igen för betydligt fler fotografer än andra kameror gjort under tiden för digitala kameror. Se till att höja ljudet och kolla in filmen i högsta kvalitet.

  Du hittar filmen här: Youtube: Fujifilm GFX

  Vi passar på att önska trevlig helg!

 • Quadralite Atlas 600 TTL

  Test

  Quadralite är ett relativt nytt märke på vår marknad vilket märks på frågorna vi får. Mats testar hela sortimentet (nästan!) just nu och turen har kommit till Atlas 600 TTL som visar sig vara en riktig hejare...

  Mats skriver: Professionell, batteridriven studioblixt med TTL-automatik, för den som vill kunna jobba trådlöst både i studio och mobilt/on-location. Med en maximal ljusmängd på 600 Ws tillsammans med brett inställningsområde ner till 2,5 Ws gör Atlas 600 användbar till väldigt många olika sammanhang, för både stora och små motiv, samt stora och små studios.

  Läs mer här: Quadralite Studioblixt Atlas 600 TTL test

 • Nordica Photography & Fujifilm

  Tyvärr bjuder vi inte in till ett bröllop här men däremot till en föreläsning och helkväll med Nordica Photography om bröllopsfotografering i samarbete med Fujifilm. Det här är en chans du inte får missa - allt kostnadsfritt dessutom!

  Platsen är 1646 Studios i Umeå (Lärlingsgatan 18) och vi öppnar dörrarna kl 18:00 den 13:e juni 2017. Fujifilm finns på plats och snackar prylar som tex nya GFX. Se till att vara på plats för vi får en unik föreläsning (kl 19:00) av Nordica Photography om bröllopsfotografering. Det finns möjlighet att stanna kvar efteråt och snacka fotografering tillsammans så se till att anmäla dig nu! Det gör du till blogg@cyberphoto.se och det är som sagt helt kostnadsfritt!

  OBS! Föreläsningen är på engelska! Man kan dock ställa sina frågor på svenska.

  Hjärtligt välkommen!

  Se gärna film om GFX med Nordica: Youtube: GFX Stories med Nordica Photography

 • Fotohistoria: Praktica

  Nu hamnar vi i Östtyskland och vi ska lära oss mer om framförallt Praktica...

  Praktica, Praktinar, Pentacon, Hanimex, Zeiss Jena, Meyer, Pentina, Exakta, Exa, Belca, Altissa, Welta, KW och Jenaflex. Ja, det är många namn vi behöver få koll på för att förstå hur allt hänger ihop. Historien börjar på flera ställen för att sedan samlas under ett namn. Man kan säga att det är åtta olika företag som 1959 samlas under namnet VEB Kamera- und Kinowerke Dresden. Dessa åtta företag kommer från ett gäng andra företag och bara Zeiss Ikon AG har ett 20-tal företag i sin historia, en historia som började redan 1862. Så vi lämnar alla dessa detaljer och summerar att alla dessa kameror och varumärken, utom Hanimex, som vi nämnde i början hamnar till slut under samma tak.

  1964 bytte företaget namn till VEB Pentacon Dresden och 1968 blev namnet Kombinat VEB Pentacon Dresden. 1985 inkorporerads de i Kombinat VEB Carl Zeiss Jena. Namnet Pentacon kommer från PENTAprism CONtax. VEB står för Volkseigener Betrieb vilket står för typ folkägt företag. VEB Zeiss Ikon fick nämligen inte längre använda namnet Contax, så Contax D fick exportnamnet Pentacon. Även om Pentacon tillverkade både militär utrustning, laboratorieutrustning och framkallningsmaskiner så hade de svårt med lönsamheten och 1990 började likvidation och 30 juni 1991 tillverkades sista kameran i Dresdenfabriken, de hade då 3331 anställda, och dagen efter var de bara 232. Efter konkursen så köptes delar upp och det nya Pentacon GmbH äger namnen Praktica, Exakta och Schneider Dresden.

  Hanimex var en importör av fotografisk utrustning i Australien och Nya Zeeland. De satte sitt namn, Hanimex, på vissa Prakticakameror när de distribuerades. Så av den anledningen kan du hitta Hanimexkameror som är identiska med Praktica. Hanimex gjorde likadant med många andra tillverkare också. 1985 Hanimex köpte Vivitar, 1989 såldes Hanimex till Gestetner, som senare bytte namn till NRG Overseas Investment, 1996 såldes det till Ricoh, och 2004 köpte Fujifilm Hanimexdelen av dem och det är nu Fujifilm som har rättigheten till namnet Hanimex, men de använder det inte. Praktica såldes också under namnet Revue, ett namn som användes av den tyska postorderfirman Quelle.

  Meyer Optik Görlitz har överlevt och tillverkar idag klassiska objektiv som har en rejäl prislapp.

  Carl Zeiss Jena ligger nu under Zeiss.

  Pentacon tillverkar idag delar i både plast och metall för industrin och bilindustrin.

  Praktina är lite av en egen historia men kort så tillverkades de av KW, Kamera-Werke, som sedan införlivades i Pentacon. Praktina fanns 1952-1960. Det tillverkades totalt ca 176000 kameror under namnet Praktina.

  Låt oss titta på kameramodellernas historia och då på systemkameror för 35mm film:

  1939-1951 Praktiflex, första modellerna hade M40 objektivgänga och de senare M42.
  1950-1952 Praktica 1, Prakticas första spegelreflexkamera. 62273 tillverkade.
  1952-1957 Praktica FX, 95206 tillverkade.
  1954-1959 Praktica FX2 och FX3, 136408 tillverkade. FX3 var FX2 för export.
  1956-1961 Pentacon F vilket egentligen var en Contax F men de fick inte använda namnet Contax längre.
  1959-1964 Praktica IV, 169763 tillverkade.
  1964-1966 Praktica V, 15065 tillverkade. Första med direkt återgående spegel.
  1965-1969 Praktica Nova, 42915 tillverkade. Första med toppmonterad frammatningsarm och hopfällbar returvev samt 45 graders avtryck..
  1965-1969 Praktica Nova B, 100242 tillverkade.
  1965-1967 Praktica Mat var fösta kameran med ljusmätning genom objektivet. 25245 tillverkade.
  1967-1969 Pentaflex var en enklare modell med bara 1/30s - 1/500s exp tid. 50174 tillverkade.
  1967-1972 Praktica PL Nova 1. Första med Prakticas filmladdningssystem, därav namnet PL. Praktica Load system. 136400 tillverkade.
  1968-1972 Pentacon Super, utbytbar sökare, var med i rymden på Soyuz 4. 4579 tillverkade.
  1968-1969 Praktica PL Electronic 3399 tillverkade.
  1968-1976 Praktica Super TL, hela 508656 tillverkade.
  1969-1975 Praktica L, den hade ingen ljusmätare, 278731 tillverkade.
  1969-1975 Praktica LLC, inbyggd ljusmätare som mäter genom objektivet, elektriskt överfört bländarvärde. 176697 tillverkade.
  1969-1975 Praktica VLC, samma som LLC men med utbytbar sökare.
  1972-1977 Praktica LB, extern ljusmätare med selen. 121228 tillverkade.
  1970-1975 Praktica LTL, inbyggd ljusmätare som mäter genom objektivet vid nedbländning. 373490 tillverkade
  1975-1975 Praktica VLC motor. En specialmodell byggd i 6000 exemplar.
  1975-1978 Praktica LTL2, i stort sett samma kamera som LTL. 15010 tillverkade.
  1975-1978 Praktica Super TL2, samma kamera som Super TL men nu med 1/1000s. 129626 tillverkade.
  1975-1978 Praktica 1000 är en väldigt sällsynt version av LTL2. Få tillverkade. Värde kring 25000kr.
  1975-1978 Praktica LTL3, ny frammatningsarm och 1/1000s 349919 tillverkade.
  1975-1978 Praktica PLC2, elektrisk överföring av bländarvärdet, precis som på LLC. 1/1000s. 63957 tillverkade.
  1975-1978 Praktica L2, ingen ljusmätare. 161240 tillverkade.
  1976-1976 Praktica TL är en väldigt sällsynt kamera och få tillverkades. Den hade bara max 1/500s. Värde kring 20000kr.
  1976-1977 Praktica LB2, samma som LB men med 1/1000s. 64984 tillverkade.
  1976-1978 Praktica VLC2 med utbytbar sökare. 39960 tillverkade.
  1977-1979 Praktica EE2 första Praktica som kan mäta ljuset vid full öppning, den hade också tidsautomatik samt helt manuell. 59907 tillverkade.
  1978-1979 Praktica DTL2. Första Praktica med lysdioder i sökare men även på kamerans topp. 158 tillverkade.
  1978-1980 Praktica Super TL3, inbyggd ljusmätare som mäter genom objektivet vid nedbländning. 1/500s. 99992 tillverkade.
  1978-1984 Praktica MTL3, inbyggd ljusmätare som mäter genom objektivet vid nedbländning. 1/1000s. Hela 865295 tillverkade!
  1978-1983 Praktica PLC3 sista modellen med elektriskt överfört bländarvärde på en M42-gänga. 129958 tillverkade.
  1978-1981 Praktica VLC3 med utbytbar sökare. 30102 tillverkade.
  1979-1980 Praktica EE3 med steglös elektronisk slutare. 30542 tillverkade.
  1979-1982 Praktica DTL3 35853 tillverkade.
  1979-1982 Praktica B200, med B-serien så blir kamerorna betydligt kompaktare och har både tidsautomaik och manuell. 110262 tillverkade.
  1980-1984 Praktica Super TL1000, en nyare version av Super TL. 318637 tillverkade.
  1981-1981 Praktica Super TL500, samma som ovan men med bara 1/500s. 5992 tillverkade.
  1981-1986 Praktica B100 med endast tidsautomatik. 222024 tillverkade.
  1981-1982 Praktica BC auto hade endast tidsautomaik. 222024 tillverkade.
  1983-1985 Praktica MTL5 var en MTL3 med förbättrad klädsel. 574252 tillverkade.
  1983-1984 Praktica BCX silver, tidsauto samt manuell. 69500 tillverkades.
  1984-1985 Praktica BC1 som B200 men med exponeringskompensation. 91500 tillverkade. Även kallad Jenaflex AM 1.
  1984-1985 Praktica BCX svart, tidsauto samt manuell. 91500 tillverkades.
  1985-1989 Praktica MTL5B fick en förbättrad sökare. 567831 tillverkade.
  1986-1989 Praktica BCA som B100 men med förbättrad display i sökaren. 231806 tillverkade. Även kallad Jenaflex AC 1.
  1986-1989 Praktica BCC som BCA men utan motoranslutning, självutlösare samt exp komp. En snikmodell för DDR. 14916 tillverkade.
  1987-1990 Praktica BX20 Ny slutare och ny sökare. 201243 tillverkade.
  1989-1990 Praktica BM, tidsauto samt manuell. 11428 tillverkades.
  1989-1990 Praktica BMS, helt manuell. 137561 tillverkade.
  1989-1990 Praktica BCS, endast tidsautomatik, ingen exp komp. 34462 tillverkade.
  1989-1990 Praktica BX10 DX Förproduktion 488 tillverkade.
  1990-1990 Praktica BX21 DX Förproduktion 29 tillverkade.
  1990-1990 Praktica BX20s sista modellen då Dresdenfabriken slår igen. 37 tillverkade.
  1991-2001 Praktica BX20s, exakt som Dresdenmodellen men tillverkas av Schneider GmbH.

  Ni som stött på Exa så tillverkades Exa 1c i Certos gamla fabriker. Certo grundades 1902 och tillverkade billiga kameror och införlivades 1980 till slut i Pentacon. Sista kameran med namnet Certo tillverkades 1982. c i Exa 1c står just för Certo men hela historien om Exa och Exakta kanske vi tar en annan gång.

  Det finns också en hel berättelse om Praktisix/Pentacon/Exakta/Hanimex 6x6-kameror. Den historien hoppar vi över just nu.

  Vi har sålt Praktica sedan 50-talet ända fram till slutet av 90-talet och har därför en hel del erfarenhet av märket. Praktica låg långt bakom övriga kameratillverkare. Deras kameror var stora och klumpiga samt att precisionen var inte speciellt bra. De var som allt annat från östblocket på den tiden, helt omodernt och tekniskt långt efter. Men... de hade en fördel och det var ett riktigt lågt pris. Det som gör att Praktica absolut måste ha sitt namn med i fotohistorien är att de möjliggjorde för många med begränsad ekonomi att kunna fotografera med en riktig systemkamera. De var dock bättre byggda än ryska Zenit.

  Praktica använde M42-objektivgänga ända fram till B-serien, det gjorde att kameror och objektiv var kompatibla med många andra märken. M42-gängan kallades generellt för Pentax-gänga. Det var många på 50-70-talet som använde just M42-gänga. Några exempel är Pentax, Ricoh, Chinon, Yashica, Fujica, Petri, Exakta, ryska Zenit och en ovanlig Olympus med namnet FTL, en kamera som vi kommer att återkomma till i den här serien.

  Praktica är ingen populär samlarkamera då det aldrig funnits någon aura kring märket. Men för de som har en bred kamerasamling och inte fokuserar på just ett specifikt märke bör ha med en Praktica för dess historiska betydelse. Dessutom är de billiga, en Praktica ligger på 100-500kr inkl objektiv, det vill säga att de har inget egentligt samlarvärde. Det är bara TL och 1000 som ligger dyrare då de tillverkades i få exemplar. B-serien har inget egentligt värde alls, de är för nya för att vara klassiska och de är inte driftsäkra nog för att betraktas som någon form av brukskamera. En parentes är att flera av objektiven till B-serien tillverkades av Sigma, och på den tiden kan man inte anklaga Sigma för att göra bra objektiv, idag är Sigma tvärtom helt fantastiska på att göra bra objektiv. De äldre Praktica med M42-gänga var trots sitt låga pris och sin låga precision ändå förhållandevis driftsäkra. Åtminstone tills det östtyska fettet beckat ihop i dem, för då blir det stopp, så långtidsverk och självutlösare fungerar sällan. Självklart så går de att rengöra och smörja om, men det är mycket jobb eller pengar. Har de använts regelbundet så kan de fungera även idag.

  Praktica finns kvar som märke men säljer bara asiatiska kameror som de satt namnet Praktica på.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Canon EOS 800D

  Test

  Canons EOS 800D har varit högst intressant och vi gillar Canons kameror sen lång tid tillbaka. 800D, är det bara en kamera i mängden eller sticker den ut? Läs vårt test som visar vad Mats tycker om EOS 800D efter några dagars användning.

  Mats skriver: Kontinuerlig autofokus jobbar mjukt och följsamt med de flesta STM objektiven. USM motorn fokuserar i regel snabbare, men också ryckigare och inte alls lika smidigt och lämpligt för filmning, men bäst resultat får man som regel med manuell fokusering. Zooma får man som vanligt göra manuellt på objektivet. EOS 800D ger tillgång till en inbyggd 5-axlad bildstabilisering avsedd endast för filmläget, och som kan kombineras med IS-optik för ytterligare effektivare stabilisering.

  Läs hela testet här: Canon EOS 800D test

 • Sony Alpha A9

  Test

  Nu har vi släppt förhandstestet på Sony A9 - den nya utmanaren i klassen för professionella, snabba kameror! Läs vad Mats har fått fram ur ett snabbt test på ett tidigt exemplar av kameran redan nu - helt kostnadsfritt, som vanligt!

  Mats skriver: Alpha A9 har en helt ny Exmor RS-sensor på 24 Mpixel av så kallad 3-lagers "stacked"-typ, vilket innebär att man i sensorkonstruktionen lagt in minneskretsar i ett eget lager (normalt ligger minneskretsarna utanför sensorn för en CMOS-sensor). Detta gör att man kan uppnå mycket högre avläsningshastighet från sensorn än tidigare, vilket bland annan möjliggör snabbare seriebildtagning, snabb slowmotion och klart mindre problem med så kallad rolling shutter vid filmning/fotografering av rörliga motiv. Sensortekniken har funnits i mobiltelefoner och kompaktkameror, men aldrig på en sensor i denna storlek. Vi har också snabbtestat A9:ans kontinuerliga autofokus med 20 b/s serietagning, och vi är djupt imponerade.

  Läs hela testet här: Sony Alpha A9 test

 • Profoto lanserar!

  Nyhet

  Som det stod lite om i förra inlägget lanserar Profoto idag TTL-O eller en Air Remote för dig som använder Olympus! Just nu får du en Air Remote utan kostnad vid köp av B2 så slå två flugor i en smäll om du vill börja ljussätta...

  Så här skriver Profoto: Profoto är stolta över att kunna berätta om vårt samarbete med Olympus. Det första steget i samarbetet är Profoto Air Remote TTL-O. Med fjärrkontrollen kan du trådlöst koppla samman din Profoto AirTTL-blixt med din kamera och fotografera med både TTL och HSS. Ljuset är essensen i varje bild och Profoto AirTTL gör det enklare att forma det. Den öppnar för nya kreativa möjligheter och hjälper dig att gå snabbare från idé till färdig bild.

  Boka ditt exemplar här: Profoto Air remote TTL-radiosändare för Olympus

 • Olympus E-M1 Mark II

  Nyhet

  Nu väljer Olympus att uppdatera sitt flaggskepp E-M1 Mark II och för det första så handlar det om att få den kompatibel med Profotos system och Air Remoite TTL-O (O för Olympus). Även E-M5 Mark II, Pen F och ett par gluggar får uppdatering.

  Mer information och firmware finns på Olympus hemsida inom kort: Olympus E-M1 Mark II supportsida

 • X-files: Sunset

  När telet inte räcker till så hjälper den stora upplösningen till...

  En härlig solnedgång och en segelbåt som precis passerar förbi. Men med motsvarande normaloptik på 50mm så räcker inte förstoringsgraden alls till men med 50M pixel så kan man beskära rätt hårt utan problem. Här var egentligen enda gången jag riktigt saknade ett stort tele. 64mm, 1/90s, f/16, ISO 100.

  Kanske också läge att säga att alla bilder som kommer i den här serien är tagna utan stativ, så de är inte att räkna som testbilder, utan som bilder från vanlig användning. På den här bilden är största problemet avdunstningen från havet, ju längre bort desto mer softning.

  Man vill ju inte stå och titta in i solen, inte ens med glasögon. Både obekvämt och farligt. Med en spegelfri kamera så blir aldrig ljusstyrkan för ögat starkare än vad den elektroniska sökaren lyser. Finns helt klart en gräns för vad en bildsensor tål också men den är betydligt tåligare än det mänskliga ögat. Oftast kan själva värmen från solen skada sensorn lättare än ljusstyrkan men eftersom det inte finns exakta riktlinjer så bör man inte vara dumdristig utan ta du en bild av solnedgången men du behöver inte låta solen grilla bildsensorn mer än nödvändigt. Problemet blir betydligt större om du använder tele.

  Solnedgångar är absolut helt okej motiv att fotografera, njut av det vackra. Visst kan det vara lite för enkla motiv eller kanske lite banala, men det gör dem inte mindre magiska för det. Fotografera det du tycker om på det sätt som du gillar. Det kommer alltid att finnas någon som inte håller med.

  Klicka här för att se hela bilden >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Fujifilm GF 32-64/4 R LM WR

  Test

  Vi fortsätter våra tester av GFX-produkter från Fujifilm och idag kan du läsa testet på 32-64mm-objektivet. Vi kan också skvallra om att vi släpper en film om GFX inom kort...som är värd att se för dig som är nyfiken på mellanformat!

  Mats skriver så här: Optiska egenskaper som vinjettering, distorsion och kromatisk aberration håller sig inom försumbara nivåer, och inget som märks på JPEG-filerna som de kommer ur kameran. Samtliga bilder nedan är tagna i JPEG format, och resultatet blir i regel så otroligt bra att behovet av RAW-format minskas radikalt. Nu ska man vara medveten om att Fujis kameror trixar och fixar mycket med bilderna digitalt direkt i kamerorna, det kan faktiskt vara svårt, nästan hopplöst, ibland att göra bilderna bättre från rå-filerna än vad kameran klarar.

  Läs mer här: Fujifilm GF 32-64/4 R LM WR test

 • En av våra månar...

  Vår fina måne som kanske inte är en måne, eller kanske är en av många... läs mer!

  Vår närmaste granne i en oändlig rymd och den enda plats som människa besökt utanför vår egen planet. Självklart så finns alla möjliga konspirationsteorier om vi ens besökt månen och även varför månbesöken plötsligt upphörde. Mythbusters hade ett väldigt intressant avsnitt angående detta. Jag kan tänka mig att alla som läser detta har sin åsikt.

  Så hur många månar har vi då? Ja, inte helt lätt att svara på. Den måne som vi kallar för månen är ju egentligen lite för stor för att vara en måne utan är snarare en dvärgplanet. Det beror på hur vetenskapsmännen känner för att bedöma var gränsen går. Jordens andra "måne" är Cruithne men egentligen så finns det finns tre liknande till 2000PH5, 2000WN10 och 2002AA29. Enligt NASA så har vi kring 18000 små-månar. Så har vi 1, 5 eller 18000 månar eller ingen måne? Bra fråga, det beror på var kraven går för planet, måne och asteroid. Men hur vi än vänder på det så verkar svaret "en måne" vara det minst troliga trots att det är den allmänna uppfattningen. Ni som ser Qi från BBC ler nog just nu.

  Bilden är tagen av Mikael som du träffar här i shopen. Han använde en Nikon 500/4 med Nikon 1,4x telekonverter på en Nikon D500. Det blir 700mm som motsvarar 1050mm på en fullformat. 1/320s, f/7,1 och ISO 100.

  Men bilden ser ju så mörk ut? Är den exponerad fel? Nej, den är förvånansvärt korrekt. Månen är på ett sätt en stor och rätt dålig spegel, för månen lyser ju inte som alla vet, det är solen som lyser på den och den reflekterar ljuset tillbaka mot oss. Jorden gör likadant mot månen. Men vilken reflekterar mer ljus? Det gör definitivt jorden. Månen är nämligen väldigt mörkgrå till färgen. När vi ändå är inne på förvirrande saker som ändå är fakta, så vilken färg är solen? Gul? Vit? Nope, den är faktiskt svagt turkos. Ska vi gå ännu längre? Vatten då? Blått? Grönt? Ingen färg alls? Vatten är svagt blått. Nu räcker det med förvirrande fakta. Det vi nog alla är överens om är att månen är otroligt vacker.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Lamax X10 Taurus 4K

  Test

  Utmanare till GoPro - det har vi hört många gånger förut och många har provat och fått backa undan. Lamax var ännu ett märke som vi var skeptiska till...fram till dess att vi testade dem och vi märkte att det här kan vara något...

  Det går inte att testa actionkameror utan att ha GoPro som referens. Sony har tex FDR-X3000R som är en fantastiskt bra actionkamera, kanske den bästa idag, men GoPro har varumärke, smarta och kreativa funktioner, bra mjukvara och mycket mera som gör det till ett system som är omtyckt, smidigt och lättanvänt. Lamax kommer med en ny serie där X10 Taurus 4K går i fronten rent tekniskt och vi har testat den på alla punkter mot marknadsreferenserna och den överraskar...positivt.

  Läs mer här: Lamax X10 Taurus 4K test

 • Fotohistoria: Fluoritglas

  Canon har använt fluoritglas under många år. Så vad är bättre med fluoritglas och varför är det nästan ingen annan som använder det?

  Fluoritglas har extremt låg dispersion. Dispersion är en typ av spridning, ett exakt fysiskt fenomen. Inom optik så vill man ha så minimal färgspridning som möjligt medan inom gemmologi vill man så stor färgspridning som möjligt. På en diamant vill man ha "eld" det vill säga ett färgspel i många färger. På en optik så vill man inte ha färgspridning alls. Man slipper kromatisk aberration. Man använder idag ofta ED eller UD-glas som har liknande egenskaper men är tåligare. Fluoritglas är en speciell form av kristall och är mycket ömtåligare än vanligt glas, och när ett fluorit-element går sönder så gör den det rätt spektakulärt, det blir bara små flisor av allt. Dessutom är fluorit känsligare för salt och ammoniak och så vidare att dessa element oftast sitter i själva objektivet och inte som yttre element. Fluorit är också känsligare för värme och det ska vara den verkliga anledningen till varför Canons teleobjektiv är vita. De första vita Canon-objektiven kom 1976. Det finns också trovärdiga uppgifter att en stor anledning varför NASA valde Nikon och inte Canon var att fluoritlinserna kunde skadas av de starka vibrationerna vid start.

  Fluorit har använts till optik redan från 1920-talet men det var mycket svårt att bearbeta materialet utan att skada det. På 1960-talet så lyckades Canon framställa fluoritkristaller på konstgjord väg. Canon pulvriserade fluorit för att sedan kristallisera dem igen. Canon tog också fram teknik hur de skulle skära glaset och sedan slipa linserna.

  1969 kom världens första utbytbara objektiv med fluoritelement och det var Canon FL-F 300/5,6 Fluorite. 1974 kom den optik som verkligen satte fluorit på kartan, Canon FL-F S.S.C 300mm f/2.8. Dess fluoritelement mer eller mindre eliminerade kromatisk aberration. Det var den första riktigt bra 300mm optik för småbildskameror. Den var dock inte helt billig, den kostade $2800 vilket motsvarade en billig bil på den tiden eller ungefär 1/4 av en medelinkomst.

  Även Nikon har fluoritelement i vissa objektiv, och de är märkta FL. Det är värt att notera att Nikon har ändrat sin information om fluorit på sin hemsida från att kritiskt beskriva nackdelarna till att nu bara beskriva fördelarna nu när de släppt egna objektiv med fluoritglas:
  Nikon 200mm f/2 FL ED VR, Nikon 300mm f/2.8 FL ED VR, Nikon 400mm f/2.8E FL ED VR, Nikon 500mm f/4 FL ED VR, Nikon 600mm f/4 FL ED VR, Nikon 800mm f/5.6E FL ED VR och Nikon TC-14E III.

  Canon tillverkar sina fluoritglas genom att pulvrisera fluoritkristaller för att sedan kristallisera dem igen. Canon hittade tidigt ett bra sätt att bearbeta och slipa fluoritlinserna, och detta har gjort att Canon haft ett rejält försprång. Idag har många Canon L-objektiv fluoritelement, t ex: EF500mm f/4L IS II USM, EF600mm f/4L IS II USM, EF300mm f/2.8L USM, EF300mm f/2.8L IS USM, EF400mm f/2.8L II USM, EF400mm f/2.8L IS USM, EF500mm f/4.5L USM, EF500mm f/4L IS USM, EF600mm f/4L USM, EF600mm f/4L IS USM, EF1200mm f/5.6L USM, EF70-200mm f/4L USM, EF70-200mm f/4L IS USM, EF50-200mm f/3.5-4.5L, EF100-300mm f/5.6L, EF100-400mm f/4.5-5.6L IS USM och EF100-400mm f/4.5-5.6L II IS USM.

  Rykten säger att linselement nr 3 i Leica Summilux-M 50/1,4 Asph är av fluorit alternativt fluorid. Leica använder fluorid i kikare och tubkikare i alla fall.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • DJI Osmo FM-15 Fleximic

  Nyhet

  Ibland kommer det riktigt prisvärda produkter och idag är det dags igen - DJI Osmo Fleximic (FM-15) för 169kr är ett kap med tanke på att den levererar ett helt OK ljud dessutom, överraskande bra produkt som passar till en hel del behov!

  Roger skriver: Ett relativt effekt vindskydd i skummaterial, sitter påmonterat på mikrofonen och tar effektivt bort det mesta av besvärande vindljud (om det inte blåser alltför kraftigt). Denna mikrofon fungerar även utmärkt tillsammans med de flesta video- DSLR- och kompaktkameror, med ingång för extern mikrofon via 3,5 mm stereotelekontakt (TRS).

  Läs allt och beställ här: DJI Osmo FM-15 Fleximic

 • Canon EF-S 18-55/4-5,6 IS STM

  Test

  Mats har tagit med sig Canons senaste 18-55mm för test och du kan läsa testet på hemsidan nu...STM är ett koncept som vi lärt oss att uppskatta och du hittar det tillsammans med bildstabilisering för relativt lite pengar i detta objektiv.

  Mats skriver: Ytterligare en uppgraderad 18-55mm normalzoom från Canon med inbyggd stabilisering, internfokusering och STM-motor. STM är Canons senaste variant av tyst AF-motor, speciellt framtagen för videofilmning. Det som skiljer denna modell från den tidigare Canon EF-S 18-55/3,5-5,6 IS STM, är en lite ändring i ljusstyrkan samt att denna nya version är ännu smidigare i formatet (bl.a 13 mm kortare) än föregångaren och ska enligt Canon ge en snabbare autofokus.

  Läs hela testet här: Canon EF-S 18-55/4-5,6 IS STM test

 • Jobba hos oss i sommar!

  Vi söker flera medarbetare inför sommaren och vill du arbeta hos CyberPhoto i sommar så se till att skicka in din ansökan direkt! Vi söker personal till kundtjänst, service och försäljning. Tipsa gärna dina vänner om denna möjlighet inför sommaren!

  Vi erbjuder ett sommarvikariat med fasta arbetstider och fast lön hos oss i Umeå. Du som verkligen vill arbeta hos CyberPhoto är den vi primärt söker och det kan finnas en möjlighet till förlängning eller extra arbete även efter sommarperioden. Kundtjänst, service & retur och försäljning är de områden där vi behöver förstärkning under semestern.

  Maila din ansökan till tobias@cyberphoto.se redan nu!

 • DJI Goggles

  Nyhet

  En produkt som inte är helt ny egentligen men nu är de officiellt lanserade, DJI Goggles, glasögonen som ger dig möjligheten att flyga din drönare och uppleva perspektivet och filmningen på ett väldigt interaktivt sätt...är det värt pengarna?

  Som pryl, absolut, det här är superhäftigt och är något man kunde ha sett i en Sci-Fi eller actionfilm som handlar om framtiden...och nu är den här för oss vanliga pryltokar för några tusen kronor. I Head Tracking Mode så kontrollerar du drönaren med ditt huvud genom att svänga, tilta osv. Head Tracking Gimbal Mode så styr du drönaren som vanligt men styr vart kameran filmar med dina huvudrörelser. Det här är superläckert och modernt...frågan är om det behövs? Som med mycket annat, troligen inte, men som med desto mer - det är så häftigt och därför vill man ha det! :)

  Läs mer och boka här: DJI Goggles 3D-glasögon för drönare