X-files: Skyhigh

Tre fjärdedelar upp på världens egentligen största berg...

En färgsättning jag bara sett genom ett flygplansfönster förut, men aldrig från en bil. Det blir helt andra färger ovanför molnen, säkert påverkar "bristen" på atmosfär en hel del. Bilden är tagen precis när solen just har gått ner.

Mauna Kea på Big Island, Hawaii når 4207m över havet. Denna bild är tagen på 2860m. Sista biten fick man inte köra upp med hyrbil tyvärr. Men om man mäter hela bergets totala höjd från dess fot som står på havsbotten så mäter berget hela 10203m. Som jämförelse så är Kebnekaise 2097m högt. Mauna Kea betyder vitt berg och är en inaktiv vulkan. Senaste utbrottet gissas till 2460 före Kristus. Man gissar vidare att vulkanen är en miljon år gammal och att dess mest aktiva fas var för hundratusen år sedan.Det finns 13 astronomiska observatorier från 11 länder på dess topp. Det är 90% lägre luftfuktighet där uppe och toppen ligger över 40% av jordens atmosfär, vilket leder till avsevärt klarare luft.

Det var väl kring +10C där uppe och asiatiska turister hade långbyxor, alla jackor de hittade, mössa eller hatt och handskar om det fanns tillgängligt, vårt sällskap som bestod av representater från både Sverige och Finland njöt av utsikten iklädda short och t-shirt. Förfärade österlänningar funderade om vi inte frös. Nä, och hade vi frusit hade vi aldrig erkänt det för vi är ju härdade nordbor.

Bilden är tagen på 64mm vilket motsvarar 51mm på fullformat, 1/60s, f/8, ISO 500 och på fri hand.

Klicka här för att se hela bilden >>

Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

/Thomas