Nikon lanserar!

Nyhet

Nikon har under morgontimmarna (i Sverige) lanserat tre nya objektiv och en ny vädertätad kompaktkamera för tuffare tag. En ny 8-15mm fisheye för fullformat och en fast 28mm f/1,4 i toppskiktet men även en prisvärd 10-20mm är på väg nu!

Nikon W300 är namnet på den nya kompaktkameran som tar över W-stafettpinnen efter flera succé-kameror. Den här gången trycker man på att kameran, förutom -10 grader och fall från 2,4 meter, klarar ner till 30 meters djup utan dykhus. Klassningen håller för IPX8 och man har fyllt den med smarta funktioner som SnapBridge för enkel överföring till din mobiltelefon och timelapse. Uppdaterad bildsensor på 16M pixel som är bakbelyst och dammtätad. Priset landar på ca 4790kr och leveranserna börjar under juni säger Nikon.

Över till ett objektiv som behövs just nu, 10-20mm till ett bra pris. Namnet är AF-P DX Nikkor 10-20mm F4.5-5.6G VR vilket visar att det är en modern konstruktion avsedd för APS-C-kameror som tex Nikon D7200 och med inbyggd bildstabilisering. Mera information om objektivet, priset och leveranstiden kommer inom kort.

Två objektiv till fullformatskamerorna är också lanserade idag, 8-15mm samt ett fast 28mm med namnet AF-S Nikkor 28mm F1.4E ED som blir det sjätte tillskottet i den nya generationen fasta objektiv i högsta ligan hos Nikon. Nio-bladig bländare, två ED- och tre asfäriska linselement, Nano Crystal ytbehandling och vädertätad konstruktion i mestadels magnesium. Mer spännande blir att se hur 8-15mm presterar. Många av oss minns tjusningen med 14-24mm när den lanserades - den var så otrolig skarp och välbyggd och frågan är om Nikon lyckats imponera lika stort med detta objektiv? Marknaden för fisheye är inte alls lika stor men det saknas ett modernt redskap i lineupen - nu finns den. 180 grader bildvinkel i ytterläget (8mm). Tre ED-glas och två asfäriska linselement och både Nano Crystal och Fluorine ytbehandling.

Läs mer:

Nikon AF-S 28/1,4 E ED
Nikon AF-S Fisheye 8-15/3,5-4,5E ED
Nikon AF-P DX 10-20/4,5-5,6G VR