X-files: Bullet holes

Riktiga kulhål från riktiga japanska kulor...

Den 7 december 1941 gjordes dessa hål av japanska attackerande flygplan. Platsen är Ford Island flygbas, Oahu, Hawaii. Jag gissar att alla har sett filmen Pearl Harbour. Väldigt udda känsla att stå där allt utspelade sig och det blev väldigt påtagligt när man kunde se kulhål lite överallt.

De japanska planen som attackerade flygfälten anföll primärt Hickam Field, Wheeler Field och Ford Island medan Kanoehe Naval Air Station, Bellows Field, and Ewa Marine Corps Station var sekundära mål. Under attacken förstördes 167st amerikanska flygplan och 161st flygplan blev skadade. Japanerna förlorade 9st Mitsubishi A6M Zero jaktplan, 15st Aichi D3A "Val" störtbombare och 5st Nakajima B5N "Kate" torpedplan. Siffrorna varierar något beroende på källa men de bör stämma rätt bra. Japanerna sänkte fyra slagskepp varav två bärgades och användes under kriget, tre kryssare, tre jagare, ett luftvärnsfartyg och ett minfartyg. Japanerna förlorade bara fem miniubåtar. Första och andra japanska hangarfartygsdivisionens fyra hangarfartyg sänktes samtliga av amerikanarna vid slaget om Midway.

Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + 32-64/4 på 64mm, 1/75s, f/8 och ISO 100. Eftersom bilden togs snett upp mot fönstren så har jag rätat upp bilden.

Klicka här för att se hela bilden >>

Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

/Thomas