• Vinnare: Canon

  Vi har valt ut vinnarna från helgens tävling där man kunde vinna en Canon Powershot G5X och biobiljetter och du ser bilderna här ovan. Vill du se hela bilderna så kika in på vår Facebook så ser du flera bidrag där!

  Vinnare med det snygga porträttet är Johan Lindberg som tagit en bild på Hylton Marshall och skickat in. Ett mycket härligt porträtt som man kan titta på en stund, eller hur? Tekniskt bra och en härlig känsla! De tre övriga vinnarna till biobiljetter är tekniskt fina och välplanerade vilket gör de till värdiga vinnare. Tack för alla bidrag än en gång och snart laddar vi på med en ny tävling!

 • På en gren

  Vi har fått massor av bidrag i helgens Canon-tävling och flera bidrag kan du se på vår Facebook-sida. Vinnarna presenterar både här i Bloggen och på Facebook senare idag men under tiden får du njuta av Jan Sahléns fågelbild!

  Som vanlgit får vi massor av bidrag och det är superkul för oss att se vad som skapas med produkterna där ute i det "vilda". Hoppas att du hittade något roligt att köpa under helgen så att våren blir ännu roligare för dig. Vi kommer med nya tävlingar under våren så håll koll i Bloggen och på Facebook så missar du inget av det vi hittar på. Tack än en gång för alla fina bilder!

 • Tävla med Canon!

  Vinn din egen G5X nu i helgen - tävla med din bästa bild, tagen med en Canon-kamera och du har chansen att vinna den superfina G5X från Canon. Se till att skicka in ditt bidrag, senast söndag 28 februari kl 23:59:59!

  Hur gör man? Maila in ett (1) bidrag till blogg@cyberphoto.se som är taget med din Canon-kamera. Temat är helt fritt och det är fri efterbearbetning. Vi värdesätter fotografiska kunskaper och tekniska kunskaper för komposition och skärpa på rätt ställe osv precis som kreativitet är något vi uppskattar. Kort sagt, skicka in din bästa bild så har du chansen att vinna en Canon Powershot G5X. De tre näst bästa bidragen belönas med två biobiljetter vardera. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren, juryns beslut kan ej överklagas. Skicka bilden bifogat (ej som länk eller komprimerad) i ditt mail, max 3MB och helst .jpg (JPEG).

  Tävlingen pågår helgen 27-28 februari och vinnare utses måndag 29 februari.

  Läs mera om G5X här: Canon PowerShot G5 X

 • Dags för Canon!

  I helgen uppmärksammar vi Canon med specialkampanjer och du kan läsa mera om produkterna på hemsidan då vi testat det mesta i deras sortiment och nyligen uppdaterat flera av testerna med de nya kamerorna för att se vad de går för!

  Canon står för fotoprodukter av hög kvalitet men har de senaste åren breddat sig rejält inom medicin och mycket annat men själen och grunden i företaget är starten 1933 i syftet att göra bra kameror. Företaget fick heta Seiki kougaku kenkyuujo vilket för oss som inte kan japanska översätts till engelska Precision Optical Instruments Laboratory. Första kameran fick heta Kwanon, som barmhärtighetens gudinna inom buddhismen, ett namn som med tiden blev Canon. Den moderna historien kan avdelas i övergången till det digitala där Canon inte bara hängde med utan var i ledningen och sen dess har EOS D-serien varit ett varumärke och en produkt som de flesta av oss haft eller velat ha.

  Vi har sålt Canon under lång tid och du kanske är en av de tusentals kunder som valt att köpa din Canon av oss? Alla vi på CyberPhoto passar på att tacka dig för att du handlat dina Canon-prylar av oss och vi hoppas att du vill fortsätta att göra det! Med de kampanjer vi har i helgen så hoppas vi att du hittar något som gör att våren blir ännu roligare att möta! Som tidigare skrivet har vi massor av tester men också videofilmer på Youtube som du kan kika på och lära dig mera om Canons produkter (se nedan).

  Hoppas att du får en Canonhelg!

  Här hittar du videoklipp om Canons produkter:
  Youtube: Canon Powershot G9X, G5X m.fl.
  Youtube: Canon Pixma Pro - skrivare!
  Youtube: Canon XC10 4K video
  Youtube: Canon 70-200 i fyra smaker!
  Youtube: Canon 50mm i tre smaker!
  Youtube: Canon EOS 5DS R - 8K Timelapse
  Youtube: Canon EOS 7D Mark II


 • Fujifilm Fujinon XF 100-400/4,5-5,6 R LM OIS WR

  Test

  Långt, långt namn men den är värd ett långt namn om regeln är "kärt barn har många namn". Det här är ett mycket kärt barn för alla som gillar Fujifilm och som vill ha mera brännvidd. Vi har testat och du kan läsa testet hos oss!

  Mats skriver: Objektivet har en mycket rejäl konstruktion med ordentliga reglage och vred, samt allvädersskydd mot damm och fukt och en fluorbehandlad frontlins som verkar fukt- och dammavstötande. Detta är inget litet objektiv direkt, det är faktiskt större än Canons 100-400 zoomar som dessutom tecknar ut för den större fullformatssensorn. Autofokussystemet har två linjärt verkande motorer för snabb och tyst fokusering. Det är även försett med inbyggd bildstabilisering som kompenserar upp till 5 steg kortare slutartider än normalt.

  Resten hittar du här: Fujifilm Fujinon XF 100-400/4,5-5,6 R LM OIS WR

 • Vi testar OTUS...

  Nyhet

  Mats är i full gång med test av OTUS 28mm och vi är imponerade - ja, den kostar väldigt mycket pengar och frågan är hur många som tar sig råd men vi kan redan nu intyga att det är en otroligt fin glugg som levererar.

  Redan på full öppning är den riktigt bra och bländar man ner lite så är den extremt skarp och det är plötsligt helt rimligt med över fyrtio tusen kronor, tro det eller ej! Om brännvidden passar dig och du är sugen på att tömma sparkassan så är det bara att du ringer Rolf, Erik, Finbar, Patrik, Maria eller någon annan av våra säljare så skickar vi ett stycke objektiv till dig! Skämt åsido så hoppas vi att du är lika intresserad som vi av testet, det kommer inom kort.

  Läs mera redan nu: Zeiss Otus 28/1,4, för Nikon F (ZF.2)

 • Nikon AF-S 16-35/4 G ED VR

  Nyhet

  Som vi berättat om tidigare så testar vi en del objektiv "igen" för att se hur de fungerar med de nya kamerorna som kräver mera då det gäller autofokus och upplösning och idag har vi testat vårsolen...förlåt, Nikons 16-35mm!

  Visst blir man glad av den härliga solens återkomst som vi just nu får uppleva! När det gäller Nikons vidvinkelzoom skriver Mats: Objektivet känns rejält och robust med lämpligt motstånd i fokus och zoomring, det är även tätat mot damm och fukt. Autofokus jobbar mycket tyst och snabbt och det går fint att finjustera fokus manuellt även när optiken står i AF-läge. Objektivet växer inget på längden vid zoomning eller fokusering och frontlinsen roterar självklart inte heller. Bildstabiliseringen kompenserar för ca 4 steg längre slutartider än normalt.

  Kolla in vårsolen och testbilderna här: Nikon AF-S 16-35 f/4 G ED VR

  Detta är ett av många Nikon-objektiv som kommer att prishöjas inom kort, skrivet 25 februari 2016.

 • Bredda till våren!

  Snart är det vår, även om det är kallt och snö i stora delar av landet och då är ju nya objektiv i tankarna för många av oss. Vi vill lyfta ett objektiv som presterar fantastiskt bra och det är Olympus 7-14mm PRO.

  Mats skriver så här i testet: Detta är en fantastiskt bra vidvinkelzoom. Skärpan är i princip på topp redan på full öppning över större del av bilden och över hela zoomomfånget. Bortsett från eventuella skillnader i skärpedjup så är det väldigt marginell synbar skillnad ifall man väljer en mindre bländaröppning. Bäst skärpa och kontrast från kant till kant når den dock på bländare runt f/4-5,6, lite beroende på brännvidd och fokuseringsavstånd.

  Läs gärna hela testet och boka ditt exemplar här: Olympus 7-14mm f/2,8 PRO

 • Unik Olympus!

  Nyhet

  Olympus E-M10 II kommer i en Limited Edition, 3500 kameror worldwide och vi får några inom kort! Om du gillar kameran för övrigt men vill sticka ut så är det dags att beställa ditt exemplar nu på en gång!

  Så här skriver Olympus själva: Presenterar en ny dimension av stil: E-M10 Mark II Limited Edition. Med sin Fox Brown läderoptik, är det en högkvalitativ OM-D att ta överallt för att uttrycka din personliga stil. Den levereras med en matchande exklusiv handrem och ett elegant silverfärgat linsskydd för att göra din look elegant. Endast 3500st finns tillgängliga över hela världen - vilket gör det till en mycket eftertraktad pjäs.

  Du kan boka ditt exemplar här: Olympus E-M10 Mark II kamerahus Limited Edition + M.Zuiko Digital 14-42/3,5-5,6 EZ

 • Tamron AF SP 17-50/2,8 XR Di-II VC LD

  Test

  Vi har testat hur Tamron 17-50mm f/2,8 står sig när det kommer till dagens kameror och objektiv då många tittar på den och jämför mot Sigma och originaltillverkarnas normalzoomar. Är det fortfarande ett bra köp?

  Mats skriver: Objektivet är till större del byggt av plastmaterial men känslan är ändå relativt god med lämpligt motstånd för zoomringen. Det saknar dock möjlighet till "full time manual" -funktion, dvs manuell fokusjustering när optiken står i AF-läget, och i M-läget går fokusringen i mitt tycke med lite väl lätt motstånd och kort intervall. Objektivet har inbyggd AF-motor, men den tillhör tyvärr inte den tystare sorten. Vid zoomning växer det längden ca 3 cm som mest. På vänstra sidan sitter det en låsknapp för zoomen och är tänkt att användas ifall man bär omkring på kameran med optiken riktad neråt. Optisk bildstabilisering är alltid trevligt och i denna optik kompenserar den för ca 3-4 steg längre slutartider än normalt. Blomformat motljusskydd ingår.

  Resten hittar du här: Tamron AF SP 17-50/2,8 XR Di-II VC LD Aspherical (IF)

 • Panasonic breddar

  Nyhet

  Ett nytt objektiv från Panasonic lanseras idag och det är ett 12-60mm som är vädertätat och kompletterar bland normalzoomarna med ett lite bättre, lite rejälare objektiv som ger ett bredare omfång.

  Det är ett objektiv som ska passa bättre till de nyare kamerorna och med stöd för Dual IS som GX8 har samt en fokusteknik som passar bra till filmning visar man att 12-60mm är ett lite bättre objektiv än de äldre kitobjektiven. Dessutom är det vädertätat vilket Panasonic framhäver, kan det vara något annat vädertätat på gång? Detta objektiv kommer även i kit med bland annat G7 och GH4 inom kort. 5490kr blir priset och leveranserna börjar i maj 2016.

 • Samsung Galaxy S7

  Nyhet

  Samsung har lanserat S7 vilket skapat mycket intresse och vi har den på plats för test och utbildning. Vi slås av att man valt en smartare väg än med S6 som funnits i så många varianter. Vad skiljer S7 mot föregångaren och de andra i klassen?

  För det första är den nu vädertålig enligt IP-klassning vilket gör den mindre känslig för skador, det är bra! Dessutom har man förenklat genom att det bara finns två versioner, S7 och S7 Edge. Edge har en något större display och de välvda kanterna som är en kombination av design och funktion, annars är det samma telefon i form av processor, minne osv. Kameran är förbättrad men den stora skillnaden sitter i den nya autofokusen som är en riktigt, riktigt snabb rackare. Dessutom träffsäker. Samsung har lyckats att göra en autofokus som känns väldigt lik de snabbare kamerorna på marknaden idag och vi gillar den skarpt. Tillsammans med relativt stora pixlar (för att vara i mobilvärlden) och ljusstark optik (f/1,7) så har man fokuserat på att göra en bra kamera och inte bara en hög upplösning. Rätt tänkt och smart prioriterat! Vi kommer att testa S7 så klart inom kort...

  Läs mera och boka ditt exemplar här:
  Samsung SM-G930 Galaxy S7

 • Sigma lanserar!

  Nyhet

  Två nya objektiv kommer från Sigma och det är högst intressanta produkter, 30mm f/1,4 DC DN Contemporary till Sony E-fattning och Micro 4/3 samt ett 50-100mm f/1,8 DC Art till Nikon, Canon och Sigmas egen fattning.

  Dessutom lanserar man en adapter, MC-11, som kan användas för Sigmas objektiv avsedda för Canon eller Sigma på en Sony med E-fattning. Det är en bra och kreativ produkt som möjliggör fotografering över gränserna och den är kreativ då den har en display som visar om de är kompatibla eller behöver en uppdatering för att fungera, smart! Uppdatering görs med USB-dockan som man har i sortimentet.

  50-100mm objektivet är för APS-C-kameror och motsvarar då ca 75-150mm och har en fast ljusstyrka på f/1,8. En snabb och exakt HSM-motor för fokuseringen och en 9-bladig bländare och vikten landar på ca 1490gr. 30mm f/1,4 blir intressant för alla som använder Sony E-fattning eller Micro 4/3 och vi är själva nyfikna på hur dessa två produkter presterar. Priserna blir klara inom kort men de börjar levereras under kommande månad enligt förhandsinformation. Mera information om produkterna kommer inom kort*

  *Informationen bygger på press release i Japan idag, 23 februari

 • Nikon AF-S 70-200/2,8G IF-ED VR II

  Test

  Vi har gjort ett nytt test på en gammal favorit, eller gammal känns fel att säga, men i alla fall ett objektiv som har några år på nacken, Nikon 70-200 VR II med ljusstyrka f/2,8. Dessutom är det läge att beställa nu...

  Det måste få betecknas som en klassisk brännvidd och i kombination med f/2,8 så är det en stämpel på ett kvalitetsobjektiv. Får många fotografer (bröllop, viss spor, action, porträtt osv) är detta standardobjektivet och vi förstår varför. Läs testet så förstår du också varför. Vi vill passa på att informera om att detta objektiv samt ett antal andra Nikon-objektiv är kraftigt prishöjda från Nikon och de vi har i lager till dagens pris sinar dag för dag. Det är kort sagt dags att beställa nu om du funderar på att investera.

  Läs hela testet här: Nikon AF-S 70-200/2,8G IF-ED VR II

 • G på besök

  Vi har haft finbesök idag och det är inte killarna på bilden (från Sony) som vi syftar på utan de fina gluggarna som du kan skymta på bilden. Sonys nya G Master som för tankarna till Minoltas bästa serie som hette just G...

  De nya objektiven är till för att komplettera den fina lineupen av kameror med A7-serien i spetsen. Sony har verkligen lyckats att få till ett bra upplägg kring sina kameror men objektiven har saknats för att kalla systemet fullständigt. G Master är den nya serien där vi idag har kikat närmare på 85mm f/1,4 och 24-70 f/2,8, klassiska brännvidder med en bra ljusstyrka. Vi har inte färdiga exemplar för test men de känns precis så där som man önskar att de ska kännas. Genuint och rejält samtidigt som modernt och snabbt. Man märker att de är utvecklade för de nya och snabba kamerorna.

  Namnet G Master visar att det här är det bästa man har gjort. Bokstaven G var också namnet på Minoltas bästa objektiv men det är först nu som bokstaven G fått utrymme på objektivet, de tidiga Minolta G-objektiven fick en guldring runt objektivet som syftade på G som i Gold. Historien upprepar sig och Sony är efter ett antal år på en plats på marknaden som få förväntade sig för bara några år sen.

  Vill du läsa mera om dagens objektiv så gör du det här:
  Sony FE 85/1,4 GM
  Sony FE 24-70 GM


 • Ricoh lanserar 4K

  Nyhet

  Nu är Ricoh WG-M2 här och man kommer med 4K video samt en bildvinkel på hela 204 grader vilket gör att du får med väldigt mycket på bild! Dessutom rejält byggd för att klarar det mesta man kan utsätta den för...

  Vad sägs om vattentät till 20 meter, tål fall från 2 meters höjd och temperaturer ner till -10 grader utan problem? När du startar eller stoppar inspelningen så vibrerar kameran (smart!) och du kan vända bilden direkt i kameran så att den filmar "rätt" oavsett montering. Dessutom inbyggd WiFi för snabb och enkel överföring. Du kan kolla i Full HD Live via din smartphone eller surfplatta med appen Image Sync. En rejäl och lite annorlunda actionkamera från Ricoh, pris blir ca 3490kr och kommer i början av april.

 • Nikon lanserar DL

  Nyhet

  Idag lanserar Nikon en ny serie kompaktkameror som ska passa bättre till den marknad som finns och namnet blir DL. Denna serie bygger på tre kameror som har en sak gemensamt och det är sensorn på 1" (tum) vilket visar ambitionsnivån.

  Sony, Fujifilm, Panasonic och Canon har arbetat med större sensorer i kompaktkameror under en tid och de har lyckats mycket bra medan många Nikon-användare saknat en riktigt vass kompaktkamera som ligger rätt i tiden. Nu är de här och det ser riktigt bra ut! Serien heter DL och efterföljs av en sifferkombination som också är den brännvidd som objektivet i kameran motsvarar. Modellerna heter således DL24-85, DL18-50 och DL24-500. Sensorstorleken är inte ny för Nikon då man under flera år haft 1" eller CX i 1-serien av systemkameror men nu är de monterade i kompaktkameror.

  Så här skriver Nikon själva:
  Det finns tre modeller i den helt nya serien: Nikon DL24-85 f/1.8-2.8, Nikon DL18-50 f/1.8-2.8 och Nikon DL24-500 f/2.8-5.6. Samtliga kameror har ett NIKKOR-zoomobjektiv vars optik motsvarar den vi hittar i Nikons D-SLR-objektiv, samt en snabb sensor i CX-format på en tum. Oavsett vilken av Nikons DL-kameror fotografen väljer går det att ta stillbilder på 20,8 megapixlar i JPEG-format eller NEF (RAW)-format och filma i 4K/UHD med 30p/25p.

  Alla premiumkompaktkameror i Nikons DL-serie har också Nikons hyllade avancerade hybrid-AF-system för blixtsnabb motividentifiering. EXPEED 6A-bildprocessorn med hela fyra processorer är motorn bakom kamerornas höga bildhastighet: upp till fantastiska 60 bps med fokus låst från första bilden eller upp till 20 bps med kontinuerlig AF. Nikons system för Dual Detect Optical VR (vibrationsreducering) identifierar och korrigerar skakningar mer effektivt, och alla kameror har snabba start- och svarstider. Dessutom har alla kameror en tillbehörsko som följer ISO 518 och som är kompatibel med olika typer av tillbehör, däribland Nikons berömda D-SLR-blixtar. Det finns även särskilda tillbehör för Nikon DL, som den lutbara elektroniska sökaren DF-E1 (EVF) med ögonsensor. Den ger en tydlig informationsdisplay med hög kontrast. Fotografer som är vana vid Nikons D-SLR-kameror kommer dessutom att känna igen kontrollerna, rattarna och menyerna. Självklart har objektivhuset på alla kameror guldringen som har blivit NIKKORs kännetecken.

  Nikon DL24-85 f/1.8-2.8

  Det ljusstarka zoomobjektivet NIKKOR 24-85mm f/1.8-2.8 är mycket flexibelt, och läget Supermakro gör närbilderna detaljrika. Kameran har också en lutningsbar OLED-pekskärm med 1 037 000 punkter och uppfällbar blixt. Objektivhuset har en anpassningsbar inställningsring och en zoomring. Finns i silver och svart. Pris ca 6890 kronor och säljstart i juni.

  Nikon DL18-50 f/1.8-2.8

  Med ett imponerande ljusstarkt objektiv på f/1,8 vid 18 mm har den här DL-kameran från Nikon det ljusstarkaste ultravidvinkelobjektivet som Nikon någonsin har tillverkat. Objektivet är försett med Nikons hyllade Nano Crystal Coat reducerar ghost-effekter och linsöverstrålning avsevärt. Kameran har en lutningsbar OLED-pekskärm med 1 037 000 punkter och Perspektivkontroll i kameran. Finns i klassiskt svart. Pris ca 8590 kronor och säljstart i juni.

  Nikon DL24-500 f/2.8-5.6 – rejäl räckvidd och enastående bildkvalitet

  NIKKOR-objektivet med 21× zoom, hög prestanda och SPORT (VR)-läge gör att den här DL-kameran från Nikon är en dröm för fotografer med öga för action. Kameran har även en inbyggd elektronisk OLED-sökare med 2 359 000 punkter och en vinklingsbar högupplöst OLED-pekskärm. Finns i klassiskt svart. Pris ca 9390 kronor och säljstart i juni.

  Läs mera och boka här:
  Nikon DL18-50
  Nikon DL24-85
  Nikon DL24-500


 • Film: Pentax K-1

  Vi har pratat med Tommie Persson från Focus Nordic som är agentur för Pentax och ställt några av våra frågor till honom. Kolla gärna in vårt snack om du är intresserad av nya K-1 från Pentax. Kom ihåg att välja en högre uppspelningskvalitet!

  Du hittar filmen här: Youtube: Pentax K-1 med Tommie på Focus

 • Tamron lanserar!

  Nyhet

  Lansering av nya produkter - igen! Foto är en av de absolut hetaste kategorierna just nu inom elektronik och visst är det kul! Nu kommer Tamron med ett par nya objektiv igen och man känner igen designen, eller hur?

  35mm och 45mm var något nytt för Tamron men makro-objektiv är de erkänt duktiga på sen årtionden och nu är nästa generation här. 90mm är fortfarande brännvidden och varför ändra ett vinnande koncept? Många av oss har haft eller har ett 90mm makro-objektiv från Tamron, eller hur? Dessutom lanserar man en fast 85mm som bygger ut sortimentet av fasta objektiv med bra ljusstyrka. Dessutom kommer man med ett tillbehör som gör att du kan uppgradera ditt objektiv (gäller den nya generationen from 35mm och 45mm) själv i framtiden för att bli bättre eller passa med framtida kameror och funktioner. 90mm kommer att kosta 7490kr och de övriga är ej prissatta ännu. Så här skriver man själva:

  Det nya 85mm F/1,8 objektivet är det första i sitt slag med hög ljusstyrka, bildstabilisering, väderskydd och USD-motor. Precis som 35mm och 45mm är detta objektiv mycket kompakt jämfört med andra liknande objektiv på marknaden.

  Ett av Tamrons allra bästa blir ännu bättre

  Det nya 90mm F/2,8 makro är en vidareutveckling och ersättare av nuvarande 90mm som lanserade för ett par år sedan. Den nya versionen får en ännu bättre bildstabilisering över hela området inklusive i makroläget, den redan snabba autofokusen blir ännu snabbare, den får en rejäl ansiktslyftning designmässigt och bildar utseendemässigt därmed familj med 35mm, 45mm och 85mm.

  Nya SP-familjen har mycket gemensamt

  Effektiv bildstabilisering (upp till 3,5 slutartidssteg), ultraljuds-autofokusmotor, väderskydd, hög ljusstyrka, enastående skärpa, unik antireflexbehandling, kompakt smidig design. Ja, listan kan göras lång på gemensamma egenskaper hos den nya SP-serien.

  TAP-in Console

  Samtidigt med de nya objektiven lanseras också det nya tillbehöret TAP-in Console, som låter användaren själv göra firmware-uppdateringar och vissa andra inställningar på objektiven. Det nya TAP-in Console-tillbehöret kommer att fungera ihop med de nya SP-objektiven (35mm, 45mm, 85mm & 90mm).

  Följande inställningar kan göras med TAP-in Console och den speciella programvaran som kan laddas ner gratis för både Mac och PC:

  Uppdatera firmware på kompatibla Tamron-objektiv
  Uppdatera firmware på TAP-in Console
  Justera fokus-inställningar (back/front-fokus)
  Justera autofokusbegränsning på objektiv som har det (i nuläget 90mm makro)
  Slå på eller av manuellt inställnings-läge på objektiv som har det, samt justera känsligheten i fokuseringsringen från hög till låg
  Justering av bildstabilisering (endast VC-objektiv)
  1)Prioritering av stadig sökarbild
  2)Standard (fabriksinställning)
  3)Prioritering av effekt på bilden
  Spara gjorda inställningar som profiler i programmet

  Läs mera här:
  Tamron SP 85/1,8 Di VC USD
  Tamron AF SP 90/2,8 Di VC USD Macro II, 1:1

 • Photoshoot

  Min helg har mestadels bestått av bilder...

  Min dotter som går en fotoutbildning hade några fotouppgifter som hon behövde göra denna helg. Kul att leta upp bra ställen, kul att fotografera och kul att redigera bilder. Inte så lätt att försöka hålla sig i bakgrunden och låta henne få utlopp för sina egna idéer, men det går. Här delar jag med mig av en bild från en av de ställen vi fotograferade på.

  Bilden är tagen med Sony A7R II + Zeiss Batis 85/1,8 på 17200S, F/2.0, ISO 100.

  /Thomas

 • Plats

  Bakgrunden i en bild är viktig...

  Har fått låna en fin bil över helgen så jag var inte så svår att övertala när dottern ville åka ut och leta bakgrunder till helgens photshoot...

  Vi hittade ett riktigt bra ställe och när vi provtog lite bilder så såg jag dottern ta en bild med telefonen och jag bara tog en bild, ett riktigt snapshot, och jag tyckte bilden blev lite rolig.

  Bilden tog jag med Sony A7R II + Metabones EOS-adapter + Sigma 20/1,4. 1/60s, f/1,4 och ISO 800.

  Bild från fotograferingen kommer i morgon.

  /Thomas

 • Färger

  Ibland är det inte fel att gå tillbaka till äldre RAW-filer och göra bättre resultat än man gjorde vid första försöket...

  Denna bild tog jag i höstas och använde mitt favoritprogram Capture One, men efter att ha fått mer erfarenhet om fotografering av både astro och norrsken så gjorde jag om bilderna med Lightroom. Funktionen att ta bort dimma i Lightroom är grym på denna typ av bilder. Det lyfte fram norrskenet ännu bättre.

  Det är inte första och troligen inte sista gången det fantastiska och beroendeframkallande norrskenet dyker upp här i bloggen.

  Oftast använder jag kraftig vidvinkel 11mm, 14mm och 25mm för denna typ av bilder men just denna bild är tagen med 50mm.

  /Thomas

 • Tokina AT-X 14-20/2,0 Pro DX

  Test

  Vi har redan testat Tokinas nya vidvinkelzoom 14-20mm och du kan läsa testet hos oss, kostnadsfritt som vanligt! För dig som funderar på en vidvinkelzoom så rekommenderar vi att du läser testet...

  Mats skriver: Tokina har gjort detta med vidvinkelzoomar till sin specialitet på senare år - och de har lyckats riktigt bra. Nu kommer ytterligare en i raden, som brännviddsmässigt placerar sig lite "mitt i" bland de 11-16, 11-20 och 12-28 Tokina har för DX-formatet (APS-C) idag. Den trumf man har på hand med 14-20 är just den extra fina ljusstyrkan på f/2. Dessutom har man inkorporerat ett främre asfäriskt element i polymer (finns även på t ex 11-20/2,8) som, förutom att korrigera för sfärisk aberration och distorsion, ska bidra till lägre nivåer av ströljus i optiken.

  Resten finner du här: Tokina AT-X 14-20/2,0 Pro DX till Canon

 • Just DO it!

  Det går inte att säga något annat än att Canons 400mm DO II är ett drömobjektiv för dig som gillar långa brännvidder. Det är mycket pengar, väldigt mycket pengar, men det är också så bra att vi måste använda ordet Prisvärt...

  Mats skriver test och sammanfattar detta: Canon EF 400/4 DO IS II USM är ett fantastiskt trevligt och sanslöst bra teleobjektiv. Bildkvalitet och funktioner håller absolut högsta klass och tål att jämföras med de bästa objektiven man kan hitta på marknaden. Som gjort för dig som är ute efter en superskarp 400mm och som prioriterar lägre vikt och mindre storlek mer än högre ljusstyrka f/2,8, och utan att för den skull behöva kompromissa med bildkvalitén. Detta objektiv har nu hamnat överst på min personliga önskelista, och känns objektivet lika intressant för dig och ifall prisnivån inte är något hinder, varför tveka?

  En av våra kunder, Janne, fick sitt 400mm DO IS II USM härom dagen och från att han lämnade ICA-butiken (utlämningsstället) med sitt paket så var han ute och plåtade 40 minuter senare. Du ser två bilder som är tagna med det här fina objektivet här ovanför på en havsörn och en sparvhök. Tack för bilden Janne och lycka till med ditt fotograferande, och för dig som suktat, hör av dig så hjälper vi dig med inbyte och finansering!

  Läs hela testet här: Canon EF 400/4,0 DO IS II USM

 • Vinter

  Is kommer i många skepnader...

  Is på en kvist är ju inte direkt något ovanligt i dessa kalla dagar men det var något jag gillade hos denna bild trots att jag gärna skulle ändrat massor av detaljer i den, men ibland är känsla viktigare än teknisk perfektion och därför får den vara med i bloggen idag.

  Bilden är tagen med Nikon D810 och Nikon AF-S 300/4 PF ED VR

  /Thomas • Olympus M.Zuiko Digital 300/4,0 IS PRO

  Test

  Olympus har som du säkert redan läst släppt sin efterlängtade 300mm fasta optik. Nu har vi testat den och Mats använder superlativ när han beskriver den. För dig som behöver mycket brännvidd och använder Micro 4/3 så är svaret här...

  Mats skriver: Olympus M.Zuiko Digital 300/4,0 IS PRO imponerar stort på samtliga områden, och det är verkligen inte varje dag man stöter på så här välkorrigerade objektiv! Skärpan är riktigt bra från kant till kant redan på f/4, och nedbländat ett steg ökar skärpan en aning och i regel bara synligt för ögat på extremt detaljrika motiv. Jag tog massor av bilder på småfåglar som inte satt stilla många sekunder, och på i princip varenda bild satt skärpan precis där det var tänkt.

  Läs hela testet här: Olympus M.Zuiko Digital 300/4,0 IS PRO>> • Canon lanserar!

  Nyhet

  Ännu en rolig dag på jobbet - Canon lanserar flera nya produkter med EOS 80D i spetsen och det är i ett populärt segment den slår sig in. Helt ny sensor på 24 Mpixel men inte nog med det...mycket kommer direkt från storebror EOS 7D Mark II.

  För dig som gillar att filma så är 80D ett mycket bra val i prisklassen. Hörlursuttag, mikrofoningång och vinklingsbar pekskärm visar att man vill åt hobbyfilmare med EOS 80D. Däremot är det fortfarande huvudsakligen en stillbildskamera och för det har man uppdaterat autofokusen till en helt ny version med 45 punkter som täcker mycket stor del av bilden varav 27 punkter fungerar fullt ut ner till f/8. Uppdaterad fokusering, inbyggd WiFi, ny sensor och touch-skärm gör 80D till en modern och kraftfull kompis. Test kommer så klart!

  Men det är inte slut där. Canon lanserar även ett nytt 18-135mm-objektiv med en ny teknik som kallas nano USM. Fokuseringen är nu ännu tystare och snabbare och vi misstänker att nano USM inom kort kommer på flera objektiv i lineupen. Det mera spännande är att det objektivet är kompatibelt med den nya adaptern PZ-E1 som man monterar på undersidan av objektivet och får då Power Zoom, eller motoriserad zoom, perfekt vid filmning. Kombinationen nano USM och kompabilitet med denna nya adapter kommer vi nog att få se en hel del av framöver och det är något som visar att man verkligen vill ta upp kampen med konventionella videokameror som har en del fördelar...intressant!

  Pris på EOS 80D blir ca 12490kr, nya 18-135mm ca 5590kr och adaptern för Power Zoom kring 1400kr. 25 mars är säljstart förutom för adaptern som beräknas landa i juni 2016.

  Canon passar på att uppdatera G7X till en Mark II och trycker in betydligt mera processorkraft. Det gör att kameran blir snabbare på nästan alla sätt och den presterar upp till 8 bilder per sekund i RAW, imponerande! En del mindre ändringar som är både kosmetiska, ergonomiska och funktionsbaserade kommer så klart och vi kommer att testa G7X Mark II så fort vi har möjlighet. Kommer i maj och kostar ca 6790kr.


  För att läsa mer och boka redan nu, se:

  Canon EOS 80D
  Canon Powershot G7X Mark II

  Canon EF-S 18-135/3,5-5,6 IS USM
  Canon Power Zoom adapter PZ-E1


 • Pentax K-1

  Nyhet

  Äntligen! Många produkter är efterlängtade men Pentax K-1 tar priset och det finns en del Pentax-fans som gett upp i väntan på denna nyhet men ikväll kan vi äntligen berätta att Pentax K-1 är på banan och Pentax visar att de är med i matchen!

  Kort sagt får du en mycket potent fullformatare med en modern 36 Mpixel sensor, inbyggd 5-axlig bildstabilisering, 87 punkters vädertätning, Pixel Shift-funktion (för att ta bilder med mera information), belysta reglage, WiFi, GPS, vridbar display och mycket mera för endast 19690kr inkl moms. Dessutom lanseras två nya objektiv, 15-30mm samt 28-105mm för att fylla på med objektiv avsedda för en större sensor än de tidigare digitala modellerna.

  Vi är mycket glada för Pentax K-1 och du kan boka ditt exemplar redan nu: Pentax K-1 och passande objektiv

 • Högt

  Högt, högt där uppe...

  På min senaste isbildsjakt så mötte jag två trevliga killar som servar vindkraftverk. Jag fick känna på deras säkerhetssele som vägde bly. De lär inte behöva gå gym efter en arbetsdag. Att klättra så högt med tung sele och verktyg kräver sin man.

  Bilden tagen med Nikon D810 och Nikon 300/4 PF ED VR. Jag gillar den optiken då man får både förstoring och bildkvalitet i en storlek och vikt som gör att man faktiskt orkar släpa den med sig.

  /Thomas

 • 300mm i testbänken!

  Vi har Olympus 300mm på plats för test och Mats har varit ute på vift idag för att se vad den går för och vi kan redan nu säga att det är en fin glugg som presterar riktigt bra. Ett utförligt test kommer inom kort!

  Rolf, vår försäljningschef, passade på att fingra på detta mästerverk från Olympus och han kan bara hålla med Mats att detta är ett objektiv som förtjänar stämpeln PRO. Den första känslan är mycket god och det är verkligen ingen halvmesyr när det gäller känslan i knappar och vridringar. Ibland blir man besviken över känslan med den optiska kvaliteten är på banan men preliminärt är denna 300mm från Olympus helt rätt när det gäller alla delar. Förvänta dig ett test inom kort på vår hemsida, följ Bloggen så missar du inget!

  Läs mera och boka här: Olympus M.Zuiko Digital 300/4,0 IS PRO

 • Sista dagen: Tävling!

  Nu kan du vinna en Polaroid ZIP med en bild från din smartphone eller surfplatta - tävlingen pågår tom 17 februari så se till att vara med och tävla redan nu! Då är frågan, vad är en Polaroid ZIP?

  Det är en mycket smart och enkel skrivare från Polaroid som du kan använda trådlöst till din smartphone eller surfplatta för att skriva ut dina bilder. För 1590kr får du en skrivare som är en smart och rolig present eller en kul grej till dig själv. Hur tävlar man då? Maila in ett (1) bidrag till blogg@cyberphoto.se senast 17 februari så återkommer vi med vinnare dagen efter och visar bidragen i Bloggen och på Facebook. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren och juryns beslut kan ej öveklagas. Temat är fritt men kravet är att bilden ska vara tagen med din smartphone eller surfplatta. Lycka till och tack på förhand!

  Läs mera om smarta ZIP här:
  Polaroid Zip mobil skrivare, svart
  Polaroid Zip mobil skrivare, vit

 • Lanseringar!

  Nyhet

  Det närmar sig CP+, mässan i Japan för foto- och bildindustrin, och då kommer i regel en del lanseringar. Vi hör rykten och det verkar vara en hel del på gång redan denna vecka så håll ögonen öppna och följ Bloggen!

  Tamron släppte en teaser om att man fortsätter att släppa nya objektiv som ser ut att likna 35 och 45mm designmässigt. Det verkar komma en hel del nya kameror och andra produkter och vi håller tummarna för att ryktena ska vara sanna. 2016 har börjat mycket starkt och vi ser massor av kreativa, spännande och nyskapande produkter på gång vilket gör vår kategori roligare än på länge! Vad vill du ska lanseras, vad saknar du?

 • Norwegian beauty

  Snö, snö och snö så varför inte åka ut i snöyran mitt i ingenstans och ta lite bilder...

  Väl hemma och upptinad så kollade jag igenom bilderna och fastnade för denna bild. Jag satt i Capture One och undrade hur den skulle bli i svartvit... och det gillade jag... sedan tänkte varför inte prova den i lite high key... och det jag gillade det ännu bättre. Så här blev den. Den är inte "photoshoppad" alls fast man kan tro det. Jag använde en 90mm optik.

  /Thomas

 • Peak Design Slide II

  Test

  Peak Design gör succé med sina prylar och vi har testat en till av produkterna och det är kameraremmen Slide i version II som blivit en av de absolut populäraste kameraremmarna på marknaden. Och vi förstår varför...

  Mats skriver så här: Slide är en praktisk och flexibel kamerarem, med lite större bredd och fodrad del närmast axeln. Denna rem är tänkt att ersätta både traditionella nackremmar och många av de axelremmar med modernare konstruktion som varit populära på senare år. Tillverkaren menar helt enkelt att de remmar som finns på marknaden i många fall varken är bekväma eller praktiska att hantera. Därför har man tagit fram Peak Design Slide, som ska råda bot på många av problemen med traditionella remmar.

  Du läser hela testet här: Peak Design Slide II kamerarem (4 st fästankare ingår)

 • Börja med timelapse!

  Det här är en kreativ och rolig gren av fotografering som gör att du kan utnyttja din känsla för bild och komposition men ändå få en rörlig slutprodukt i form av en film. Det är enkelt och billigt att komma igång!

  Kolla gärna in vår film om timelapse här: Youtube: Intervallfoto (Timelapse)
  8K timelapse med nya EOS 5DS R: Youtube: 8K Timelapse

  Vad är timelapse? Det är stillbilder tagna med ett intervall som du väljer sammansatta till en serie så att det blir en film som slutprodukt. Det här kan visa en blommas rörelser eller en heldags arbete i garaget på ett enkelt sätt och på bara några sekunder. Effekten blir mycket kraftig och lätt att ta till sig och det som krävs är en del fantasi och kanske några nya verktyg. Många kameror har idag timelapse-funktioner för att enkelt ställa in antalet bilder och med vilket intervall de ska tas. För att få en jämn och bra effekt rekommenderar vi alltid manuella inställningar så att inte exponering och vitbalans ändras fram och tillbaka vilket resulterar i en ojämn film.

  Många kameror kan bygga ihop bilderna till en film direkt i kameran men man kan även göra det i ett flertal programvaror. Se mera om det i filmen som du hittar ovanför. Ett verktyg man kan ha nytta av är ett huvud som roterar kameran långsamt, tex denna: Contour Camalapse 4 timelapse panoreringsstativ. Det finns produkter avsedda direkt för endast timelapse, som denna från Brinno: Brinno TLC200 Pro Time Lapse. Behöver du veta mera? Ring eller maila oss så hjälper vi dig!

  Bli inspirerad här: Se exempelfilm och läs mera om timelapse
  Se Martin Wallgrens filmer: Vimeo: Martin Wallgren
 • Vi behöver din hjälp!

  Vi har haft ett antal större fototävlingar och vi har tänkt att starta en ny tävling i början av mars som fortlöper under vårmånaderna. Den tävlingen vi hade i höst var en succé och vi vill gärna att minst lika många blir engagerade igen.

  Vi tävlade ut Canons fantastiska EOS 7D Mark II, 5D Mark III och G3 X sist vilket i sig gör det lockande men engagemanget och responsen var oavsett vad helt otrolig! Men vi behöver din hjälp denna gång. Vi har tänkt oss tre nya "grenar" eller kategorier men vi vill ha ditt inspel på vilka detta ska vara. Senast var det landskap, street och fauna. Skriv en kommentar och ge dina förslag!

  Tack på förhand och ha en trevlig helg!

  Foto: Robin Hakanen Martio (inskickat i vår förra tävling)

 • Pentax - tillfälle!

  Vi har utförsäljning just nu av ett begränsat antal av Pentax-objektiv, först till kvarn gäller! Har du frågor kring objektiven så hör av dig till oss på telefon eller mail så hjälper vi dig mer än gärna.

  Du hittar alla objektiv här: Pentax utförsäljning!

  Gäller så långt lagret räcker.

 • Fujifilm FinePix X70

  Test

  Fujifilm och bokstaven X. Det är en kombination som vi alla känner till. Om inte ännu så i alla fall strax för du bör läsa testet på den här nya kompaktkameran från Fujifilm som överraskar oss. Stor sensor och fast optik låter läckert.

  Mats skriver så här: Med sin vikt på cirka 340 gram, är X70 den lättaste kameran i X-serien som har APS-C-sensor. Reglage för ex.vis exponeringskompensation och en del andra viktiga funktioner finns på kameran ovansida, vilket gör det enkelt att snabbt komma åt dessa. Ett flertal av kamerans delar är tillverkade i aluminium, för att hålla vikten nere. Den manuella fokuseringsringen fungerar som även som en kontrollring, för snabb åtkomst till en rad olika funktioner. Kameran ger ett robust och gediget intryck med bra känsla i knappar och reglage.

  Skynda dig att läsa resten här: Fujifilm FinePix X70

 • Tävla med oss!

  Nu kan du vinna en Polaroid ZIP med en bild från din smartphone eller surfplatta - tävlingen pågår tom 17 februari så se till att vara med och tävla redan nu! Då är frågan, vad är en Polaroid ZIP?

  Det är en mycket smart och enkel skrivare från Polaroid som du kan använda trådlöst till din smartphone eller surfplatta för att skriva ut dina bilder. För 1590kr får du en skrivare som är en smart och rolig present eller en kul grej till dig själv. Hur tävlar man då? Maila in ett (1) bidrag till blogg@cyberphoto.se senast 17 februari så återkommer vi med vinnare dagen efter och visar bidragen i Bloggen och på Facebook. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren och juryns beslut kan ej öveklagas. Temat är fritt men kravet är att bilden ska vara tagen med din smartphone eller surfplatta. Lycka till och tack på förhand!

  Läs mera om smarta ZIP här:
  Polaroid Zip mobil skrivare, svart
  Polaroid Zip mobil skrivare, vit

 • Ny film: Softbox

  Dagens film handlar om användningen utav softboxar vid fotografering. Även du som har en konventionell blixt för montering på din kamera kan använda dessa smarta lösningar och med lite kreativitet ta riktigt bra bilder!

  Du ser hela filmen här: Youtube: Testa softbox!

  Vill du läsa mera om produkterna så hittar du de här:
  Dörr FBox-40 Softbox 40x40cm hotshoe, för vanliga kamerablixtar
  Lastolite EzyBox 54x54 cm Hotshoe

  Ezybox finns i olika storlekar, kontakta oss för mer info! • Sigma EX 24-70/2,8 IF DG HSM

  Test

  24-70, ett klassiskt omfång som ger ett bra verktyg för de flesta av oss, i synnerhet om man använder en fullformats-kamera. Vi har testat en äldre variant på marknaden, nämligen Sigmas 24-70mm EX, duger den ännu?

  Mats skriver: Jämfört med Tamron, Nikon och Canons 24-70/2,8 zoomar så ger Sigmas i princip lika skarpa bilder till stor delen av bilden, det är generellt hörn och kanter på större öppningar som konkurrenterna levererar något bättre resultat. Men när det gäller vinjettering och motljusegenskaper så klarar sig Sigma 24-70/2,8 IF DG HSM aningen bättre än sina konkurrenter. Sigmans distorsion är något mindre påtaglig än Nikons och Tamrons på 24mm, och Canons minst märkbar.

  Läs resten här: Sigma EX 24-70/2,8 IF DG HSM

 • Canon EF-S 15-85/3,5-5,6 IS USM

  Test

  Ett objektiv som har ett bredare omfång än det som vanligtvis medföljer till kamerakit är detta 15-85mm med bildstabilisering (IS) från Canon och du kanske är en av alla som funderat på detta som uppgradering? Är det värt det?

  Mats skriver: EF-S 15-85/3,5-5,6 IS USM är en trevlig bekantskap, den känns relativt välbyggd och zoom/fokusringarna går med lagom motstånd. Autofokuserar snabbt och tyst tack vare USM AF-motor, och går fint att justera fokus manuellt i AF-läget. Frontlinsen roterar ej vid fokusering eller zoomning, vilket är en fördel vid användning av t ex pol-filter. Objektivet ökar i längd ca 4 cm som mest vid zoomning från kortast till längsta brännvidd. Stabiliseringen fungerar som vanligt när det gäller Canons IS mycket bra, 3-4 steg längre slutartider än normalt är fullt möjligt.

  Läs resten här: Canon EF-S 15-85/3,5-5,6 IS USM

 • Damerna först

  Den här bilden har Jan Ring från Gnesta mailat till oss och visst är det läckra djur? Har man förmånen och möjligheten att plåta dem regelbundet som Janne har ska man se sig som lyckligt lottad. Vi tackar för bilden!

  Janne skriver: Det är helt fantastiskt att ha en av världens största rovfåglar vid sin fågelmatning. Idag försökte havsörnen Bosse sno åt sig en matbit före frugan men hon upptäckte det och flög på honom direkt och slet den ur näbben, damerna först!

  När det gäller havsörnen så kan det blir runt 2,5 meter mellan vingspetsarna och med en kroppslängd kring en meter så är det en otroligt stor fågel. Det var inte långt ifrån att havsörnen blev utrotad under 60- och 70-talet då miljögifterna satte stopp för fortplantningsförmågan. Tack vare digert arbete av bland annat Projekt Havsörn (Svenska naturskyddsföreningen) och förbud mot gifter har populationen stärkts igen. Det inte många vet är att havsörnen nästa blev utrotad redan i början på 1900-talet pga jakt. Tack vare fridlysning 1924 klarade sig havsörnen den gången.


 • Hälsning

  Den här bilden har vi fått från Robert Halvarsson som visar en skidåkare med pannlampa som skapar en vacker effekt i bilden, eller hur? Snön har funnits i stora delar av landet senaste tiden men det töar och regnar bort snabbt...

  Har du en vinterbild som du vill visa upp så maila gärna oss på blogg@cyberphoto.se så inspirerar vi varandra! Robert får två biobiljetter som tack för bilden och premie för att vi får visa upp den i Bloggen. Vad är det som behövs för att ta en bild som Robert? Förutom en varm jacka och en termos med varm choklad så behövs ett stativ, en kamera med ett hyfsat vidvinkligt objektiv (18-55mm funkar fint!) och en lång slutartid. För att testa sig fram så rekommenderar vi att man kör manuellt (M-läget) och testar sig fram med slutartid och bländaröppning kombinerat med ISO. Lycka till!

 • Frimärke

  En av våra favoritföreläsare och fotografer, Göran Strand, har fått en hel del uppmärksamhet senaste tiden och nu kommer nyheten att fem av hans norrskensbilder kommer som frimärken!

  Så här lyder pressmeddelandet:

  Jag känner mig otroligt stolt och hedrad över att Posten har valt just mina bilder till frimärkena. De är riktigt fina och det ska bli roligt när de kommer ut i handeln, säger Göran.

  Det var redan i december 2014 som Göran blev kontaktad av Posten. De planerade att ta fram en frimärksserie med tema norrsken och tog därför kontakt med Rymdstyrelsen, som i sin tur tipsade om Görans bilder. Urvalsarbetet och formgivningen pågick under hösten, under stort hemlighetsmakeri, och nu ligger frimärkena klara för publicering i slutet av 2016.

  Fotograf Göran Strand, som också arbetar under namnet Astrofotografen, har under senare år fått stor uppmärksamhet för sina bilder och filmsekvenser av olika himlafemomen. Han har bidragit med film- och bildmaterial till flera svenska och internationella filmproduktioner. Flera av Görans bilder har utsetts till ”Astronomy Picture of the Day” av NASA och bandet Coldplay använde en av hans norrskensfilmer i musikvideon ”A sky full of stars”.

  Grattis från oss på CyberPhoto! • Sigma 18-35/1,8 DC HSM Art

  Test

  Sigmas 18-35 är ett mycket bra objektiv som vi har testat igen med nyare kameror! Det här är ett objektiv som du bara måste läsa om och se till att skaffa dig om brännvidden passar.

  Så här skriver Mats: Redan på största bländaröppning f/1,8 är skärpan högre än vanligt, och faktiskt bättre än många fasta objektiv med samma ljusstyrka, klart imponerande för att vara en zoom med högsta existerande ljusstyrkan i sin klass. Bländar man ner ytterligare några få steg ökar skärpan över hela bilden och runt f/4-f/8 är den knivskarp från hörn till hörn. Otroligt bra.

  Läs resten här: Sigma 18-35/1,8 DC HSM Art

 • Försmak av A6300...

  Nyhet

  Sonys nya A6300 blir troligen en riktig succé då vi ser att intresset är superstort redan nu! Vi hälsade på hos Sony igår (Köpenhamn) men det fanns ingen A6300 på plats...dock ett gäng mycket glada Sony-medarbetare!

  Vi väntar med spänning på första testexemplaret så att vi får se hur bra den är. Vi kommer att visa lite mera om A6300 i slutet av nästa vecka "live" så att du får veta mera. Första leveranserna kommer 2 mars så lägg din order redan nu så att du får din kamera i god tid inför sommarens fotografering och filmning. I väntan finns lite filmer att kika på, se nedan:

  A6300, om filmning: Youtube: A6300 - 4K movie in Super 35mm
  A6300, om autofokus, filmning: Youtube: A6300 - Hybrid Autofokus in 4K Movie

  Det finns flera filmer om A6300 på Sonys kanal, bläddra och kolla!

 • Preview Olympus PEN-F

  Det finns många skäl till att kika närmare på nya Olympus PEN-F. Inte bara för sin retro-stil utan även för de toppmoderna komponenter som den faktiskt har under skalet.

  Vi har haft stora äran att få klämma och känna på ett förhandsexemplar av Olympus Pen F. Mats beskriver mötet så här: Olympus Pen F känns mycket gediget byggd och med en oerhört stor portion av retro, skön känsla även i knappar och rattar. Den är dock ej vädertätad. Till skillnad från tidigare Pen-modeller har Pen F nu inbyggd sökare. Både skärm och sökare håller hög kvalitet och kameran i övrigt verkar mycket lovande.

  Läs mer om nya Olympus PEN-F här

 • Minnen

  En bild jag kom att tänka på...

  Har du nyligen börjat följa vår blogg så rekommenderar jag verkligen att någon kväll när du har för lite att göra att titta igenom tidigare inlägg, det finns så många härliga och spännande bilder där.

  Denna bild har jag visat tidigare i bloggen och idag dök den upp i huvudet igen så jag tänkte visa den då jag gillar den. Jag gillar överhuvudtaget bilder som får en att tänka, fundera eller känna något...

  /Thomas


 • Sony lanserar G Master

  Nyhet

  Sony lanserar även objektiv idag och det är inget mindre än tre stycken i en ny serie som får namnet G Master. Som du själv ser så vill man sätta en stämpel som borgar för att det är bra grejer.

  Tre nya objektiv och serien GM, eller G Master, inleds med ett 85mm f/1,4, 70-200mm f/2,8 och ett 24-70mm f/2,8. Klassisk brännvidd samt ljusstyrka på alla tre. Dessutom kommer två telekonvertrar avsedda för 70-200mm på x1,4 respektive x2,0. Mera information kommer om dessa objektiv men du kan redan nu boka ditt exemplar för att få en snabb leverans!

  Räkna med att de första kommer i mars, april 2016.

  Sony FE 24-70/2,8 GM
  Sony FE 70-200/2,8 GM OSS
  Sony FE 85/1,4 GM

 • Sony A6300

  Nyhet

  Kl 16:00 idag kom pressmeddelandet om att Sony lanserar A6300 - en uppföljare och storebror till A6000 och det är något som har mottagits med stor glädje hos oss i eftermiddag. Förväntningarna är höga!

  Det här året har startat riktigt bra för oss som gillar fotoprylar. Nikon D5 och D500, Fujifilm X-Pro2, Canon EOS 1D X Mark II och överraskande PEN F är några exempel och det tar inte slut där för nu vill Sony synas också vilket man gör med nya A6300. Som arvtagare till A6000 är förväntningarna höga och vid en första anblick verkar det bra. Riktigt bra.

  Sensorn är helt nyutvecklad och är på 24 Mpixel, en bra upplösning som ger mycket god detaljrikedom kombinerat med vettiga filstorlekar. Runt 20 Mpixel verkar vara det ultimata enligt tillverkarna och vi är benägna att hålla med. Max ISO skvallrar om hur mycket man fokuserat på detta och det är nu på max 51200 (25600 vid film). Man har hottat upp autofokusen med mycket mera processorkraft och ett stort antal punkter, närmare bestämt 425st vilket är ett rejält lyft. Man hävdar, som ett gäng andra tillverkare, att autofokusen är världens snabbaste och att den arbetar på 0,05sek. Vädertätad och rejält byggd säger Sony...återstår att se.

  Filmningen är också ett lyft. Nu med 4K upp till 100 mbps och den samplar ner en bild på hela 20 Mpixel till 4K vilket bådar gott när man vill göra extremt detaljrika inspelningar. Hur bra den är i verkligheten återkommer vi till i vårt test. Förbättrat zebra-mönster, 100 mbps 120p Full HD video med justerbar hastighet för fokushastighet och känslighet är andra nyheter som visar att man tar video på allvar!

  Ska man prata hastighet så verkar A6300 klara av det mesta. Autofokusen ska vara mycket snabb men också seriebildtagningen som nu är uppe i 11 bilder per sekund och även en uppdatering till 8 bilder per sekund i Live View med så kort blackout på skärmen att man får en bra upplevelse i skärmen och enkelt kan följa målet, något som har varit svårt i Live View då det blir en så hackig bild man ser i displayen. WiFi, NFC och en sökare på 2,4 Mpixel och XGA OLED-teknik.

  Den korta versionen är att Sony med A7R II visade att en och samma kamera kan ha "allt" i ett skal och man visar det igen med A6300 som vi tror landar på avsevärt mindre än halva priset mot en A7R II. Visst blir man sugen när man läser allt den lilla svarta lådan innehåller?

  Vi återkommer med test så fort vi får tag i ett produktionsexemplar. Säljstart är mars 2016, priset är inte fastställda ännu.

  Boka ditt exemplar redan nu (ej bindande men ger köplats):
  Sony A6300 svart kamerahus + Vario-Tessar T* 16-70/4 ZA OSS
  Sony A6300 svart kamerahus + PZ 16-50/3,5-5,6 OSS
  Sony A6300 svart kamerahus • Fujifilm X-Pro 2

  Test

  Nu släpper vi testet på Fujifilms X-Pro2 och du kan läsa det redan nu, helt kostnadsfritt, på vår hemsida. Om du är en av de tusentals Fujifilm-användare som väntat på ett nytt kamerahus så är det dags att börja läsa...

  Mats skriver: Det är extra roligt att få presentera produkter som många längtat efter - och här kommer ännu en. Fujifilm X-Pro 2 är uppföljaren till den banbrytande och otroligt populära X-Pro1, som var startskottet till den framgångssaga som Fujifilms X-system har kommit att bli. Fuji har med detta system revolutionerat mycket av synen på spegelfria systemkameror genom helt ny bildsensorteknologi kombinerat med med mycket genomtänkta och högpresterande produkter - inte minst ett objektivutbud som genomgående håller oerhört jämn och hög kvalitet. Att många jämför systemet med Leicas M-system är ingen slump. Att det dessutom kostar mindre att köpa är ju trevligt för de flesta!

  Hela testet hittar du här: Fujifilm X-Pro2

 • Serkan & Fujifilm på besök!

  Vi har möjligheten att presentera Serkan Günes den 17 mars 2016 för en öppen föreläsning helt utan kostnad här i Umeå! Boka din plats redan nu så att du inte missar denna chans att bli inspirerad inför våren.

  Fujifilm presenterar Serkan som är en av de utvalda fotograferna att testa X-Pro2 redan innan lanseringen. Kvällen börjar 17:00 med produktdemo och möjlighet att träffa personal från Fujifilm och att se de nya produkterna X70, X-E2S och självklart X-Pro2. Vi bjuder på fika och vårt sällskap också! Kl 18:00 börjar föreläsningen och har du anmält dig och fått en bekräftelse är du hjärtligt välkommen!

  Anmäl dig till blogg@cyberphoto.se. Platsen är 1646 Studios, Lärlingsgatan 18, Umeå. Först till kvarn...

 • Canon EF 16-35/2,8 L USM II

  Test

  Vi har gjort om testerna på ett antal produkter då marknaden har förändrats så pass mycket tack vare nya kameror med mycket högre upplösning och lägre brusnivåer på höga ISO. Nu testar vi Canons fina 16-35!

  Mats skriver så här: I mitten av bilden blir det knivskarpt redan på full öppning, dock lite väl mjukt ut mot kanter och hörn. Vid nedbländning ökar visserligen skärpan som brukligt över hela bilden, men hörnskärpan hade absolut kunnat vara bättre och vill aldrig riktigt infinna sig ens på f/11-f/16. På kameror med mindre APS-C sensorer märker man dock inte av det lika markant och man får alltså aningen bättre resultat i hörnen.

  Läs hela testet här: Canon EF 16-35/2,8 L USM II

 • Eruption

  Jag hör smygande steg men fortsätter ändå...

  Söndagsnatten bjöd på en stor men inte så aktiv show. Hela himlen glimrade i grönt och något enstaka band av ljus dansade över horisonten.

  Batteriet laddat, minneskortet tomt, stativet uppe och mössan är på. Allt är redo och jag börjar på ta de första bilderna när jag hör något i skogen bakom mig. Skaren som sakta knäcks av något som har en tyngd större än vad skaren kan bära. Jag lyser dit med ficklampan för att som i vilken höjd ögonen skulle reflektera tillbaka på, men jag ser ingenting. Fortsätter att ta bilder och fler steg hörs. Samma sak, jag lyser med ficklampan men ser ingenting. Det händer några gånger till. Tur att jag inte är mörkrädd. Det kan inte vara en björn då de ligger i ide nu, det borde inte vara en varg, förhoppningsvis inte i alla fall. Så om det är en nyfiken räv så skulle det bara var gulligt och var det en nyfiken älg så har de inte kalvar eller är i brunst just nu så det skulle inte heller vara speciellt farligt. Problemet med älgar är att de är förunderligt tysta och de kan faktiskt gå till anfall. Men det hade varit skönt att veta vad som fanns där. Jag startade bilen och riktade de mer än hälsosamt många extraljusen mot området och såg... just det... ingenting... så jag och en okänd "kompis" njöt av norrskenet tillsammans. Lite läskigt att inte veta vad som smög i skogen.

  Lite kul att det ser ut som en eruption av grön massa ur skogen eller kanske som en grön rök som stiger uppåt.

  Denna bild tog jag med en Sony A7R II med Zeiss Batis 25/2 på 3.2s, f/2 och ISO 2000.

  /Thomas

 • Ny film: Filmning för nybörjare - ljudet

  Härom dagen kunde du se första filmen om hur man kan komma igång med filmning och idag kan du se andra delen som handlar om ljud. Hur får man bästa möjliga ljud med enkla medel?

  Du ser dagens inspirerande film här: Youtube: Filmtips för nybörjare - ljudet

 • EOS 1D X Mark II

  Nyhet

  Canon EOS 1D X var en kamera som tog Canon till fronten för snabba och effektiva sportkameror med sin otroligt säkra autofokus som tydligaste styrkan. Vi testade 1D X och fick uppleva hur "duktig" den var i verkligheten. Nu kommer Mark II.

  Med Canon EOS 1D X Mark II så flyttar man ribban ett snäpp till med en ännu snabbare och bättre autofokus, ny sensor med ännu bättre bildkvalitet och upp till 16 bilder per sekund (14 bilder per sekund med full autofokus-funktion). Det här gör att 1D X som koncept stärker sin position som sportkamera och ett bra val för yrkeskunden. Nikon har nyligen lanserat sin D5 (se filmen om den i vår Youtube-kanal eller längre ned i Bloggen) och man har både likheter men också tydliga skillnader. Båda har en nyutvecklad sensor kring 20 Mpixel som ska ge bättre bild, en uppdaterad autofokus för bättre fokusering men sen har Canon valt fart och Nikon trycker på utveckling inom bildprestanda på höga ISO. Hur de står sig mot varandra återstår att se.

  Det slutar inte där, man har även 4K Video nu i EOS 1D X Mark II upp till 60p och därigenom Full HD i 120p vilket kommer att vara användbart för många fotografer som vi vet idag har ett krav / möjlighet att leverera filmklipp. Dessutom har Canon valt att bygga in en GPS-enhet i toppen på kameran som ger positions-information på bilderna. Ny WiFi-enhet kommer också, namnet är WFT-E8 men det går att använda den tidigare varianten WFT-E6 också. Autofokusen har lika många punkter som föregångaren men de täcker en större del av bilden. Processor, ljusmätning och övriga komponenter har fått en översyn och snabbats upp. Spontant känns EOS 1D X Mark II som en fruktansvärt stark spelare, troligen oslagbar i sitt segment?

  Mera information kommer på produkt sidan där du även bokar din kamera: Canon EOS 1D X Mark II hus

  Leveranserna börjar i April/Maj 2016, priset är ca 62500kr inkl moms.

 • Dröm på ingång

  Att köpa ett objektiv från Zeiss är en dröm som många av oss har eller har uppfyllt och nu har vi Otus 28mm på väg in till oss, ytterligare ett objektiv som vi tror är en dröm-glugg för många av oss.

  Vi har sett hur Zeiss stärkt sin position sista två åren och nu kommer den nya 28:an i Otus-serien, vi får in ett par stycken i lager under morgondagen (tisdag 2 februari). Zeiss har arbetat stenhårt med att göra ett objektiv som ska slå oss med häpnad när det gäller optiska egenskaper och i synnerhet skärpa. Om du känner att den här skulle passa dig som handen i handsken så se till att ringa eller maila oss så löser vi en bra finansiering och en snabb leverans.

  Till Canon: Zeiss Otus 28/1,4, för Canon EF/EOS (ZE)
  Till Nikon: Zeiss Otus 28/1,4, för Nikon F (ZF.2)

 • Man ledsnar aldrig...

  Det känns lite barnsligt att bli lika charmad av norrsken varje gång man upplever det. Barnsligt på ett positivt och kittlande sätt. Igår kväll och i natt syntes norrsken över stora delar av Sverige och självklart var vi ute för att plåta!

  Efter en period av mycket kalla dagar och nätter så är det "bara" ett fåtal minusgrader och betydligt behagligare att vara ute med kameran. Bilden du ser ovan är tagen i natt utanför Umeå och det är lika vackert, lika spännande och fascinerande varenda gång man är ute och njuter av norrsken. För oss i Umeå så har ljuset börjat att komma tillbaka och med det även de otroligt fina vinterdagarna.

  Vad händer på CyberPhoto just nu? Vi testar produkter för fullt och i "pipen" är X-Pro2 från Fujifilm som vi har höga förväntningar på då man lanserar sin tredje generation av X-Trans-sensorn. Test kommer inom kort och vi väntar på fullt användbara och testbara D500 och D5 från Nikon så att vi ska kunna färdigställa testerna på dessa samt att vi förbereder för eventuella nya produkter inom kort...håll koll i Bloggen så missar du inget!