Nikon lanserar DL

Nyhet

Idag lanserar Nikon en ny serie kompaktkameror som ska passa bättre till den marknad som finns och namnet blir DL. Denna serie bygger på tre kameror som har en sak gemensamt och det är sensorn på 1" (tum) vilket visar ambitionsnivån.

Sony, Fujifilm, Panasonic och Canon har arbetat med större sensorer i kompaktkameror under en tid och de har lyckats mycket bra medan många Nikon-användare saknat en riktigt vass kompaktkamera som ligger rätt i tiden. Nu är de här och det ser riktigt bra ut! Serien heter DL och efterföljs av en sifferkombination som också är den brännvidd som objektivet i kameran motsvarar. Modellerna heter således DL24-85, DL18-50 och DL24-500. Sensorstorleken är inte ny för Nikon då man under flera år haft 1" eller CX i 1-serien av systemkameror men nu är de monterade i kompaktkameror.

Så här skriver Nikon själva:
Det finns tre modeller i den helt nya serien: Nikon DL24-85 f/1.8-2.8, Nikon DL18-50 f/1.8-2.8 och Nikon DL24-500 f/2.8-5.6. Samtliga kameror har ett NIKKOR-zoomobjektiv vars optik motsvarar den vi hittar i Nikons D-SLR-objektiv, samt en snabb sensor i CX-format på en tum. Oavsett vilken av Nikons DL-kameror fotografen väljer går det att ta stillbilder på 20,8 megapixlar i JPEG-format eller NEF (RAW)-format och filma i 4K/UHD med 30p/25p.

Alla premiumkompaktkameror i Nikons DL-serie har också Nikons hyllade avancerade hybrid-AF-system för blixtsnabb motividentifiering. EXPEED 6A-bildprocessorn med hela fyra processorer är motorn bakom kamerornas höga bildhastighet: upp till fantastiska 60 bps med fokus låst från första bilden eller upp till 20 bps med kontinuerlig AF. Nikons system för Dual Detect Optical VR (vibrationsreducering) identifierar och korrigerar skakningar mer effektivt, och alla kameror har snabba start- och svarstider. Dessutom har alla kameror en tillbehörsko som följer ISO 518 och som är kompatibel med olika typer av tillbehör, däribland Nikons berömda D-SLR-blixtar. Det finns även särskilda tillbehör för Nikon DL, som den lutbara elektroniska sökaren DF-E1 (EVF) med ögonsensor. Den ger en tydlig informationsdisplay med hög kontrast. Fotografer som är vana vid Nikons D-SLR-kameror kommer dessutom att känna igen kontrollerna, rattarna och menyerna. Självklart har objektivhuset på alla kameror guldringen som har blivit NIKKORs kännetecken.

Nikon DL24-85 f/1.8-2.8

Det ljusstarka zoomobjektivet NIKKOR 24-85mm f/1.8-2.8 är mycket flexibelt, och läget Supermakro gör närbilderna detaljrika. Kameran har också en lutningsbar OLED-pekskärm med 1 037 000 punkter och uppfällbar blixt. Objektivhuset har en anpassningsbar inställningsring och en zoomring. Finns i silver och svart. Pris ca 6890 kronor och säljstart i juni.

Nikon DL18-50 f/1.8-2.8

Med ett imponerande ljusstarkt objektiv på f/1,8 vid 18 mm har den här DL-kameran från Nikon det ljusstarkaste ultravidvinkelobjektivet som Nikon någonsin har tillverkat. Objektivet är försett med Nikons hyllade Nano Crystal Coat reducerar ghost-effekter och linsöverstrålning avsevärt. Kameran har en lutningsbar OLED-pekskärm med 1 037 000 punkter och Perspektivkontroll i kameran. Finns i klassiskt svart. Pris ca 8590 kronor och säljstart i juni.

Nikon DL24-500 f/2.8-5.6 – rejäl räckvidd och enastående bildkvalitet

NIKKOR-objektivet med 21× zoom, hög prestanda och SPORT (VR)-läge gör att den här DL-kameran från Nikon är en dröm för fotografer med öga för action. Kameran har även en inbyggd elektronisk OLED-sökare med 2 359 000 punkter och en vinklingsbar högupplöst OLED-pekskärm. Finns i klassiskt svart. Pris ca 9390 kronor och säljstart i juni.

Läs mera och boka här:
Nikon DL18-50
Nikon DL24-85
Nikon DL24-500