• Gott nytt år!

  Vi vill passa på att önska dig som följer Bloggen ett Gott nytt år! Det ser dessutom ut som att det kan bli en extra vacker natt med rejäla norrsken - om data stämmer och allt faller väl ut, läge för ditt livs bästa bilder kanske?

  Kombinationen av komposition, exponering, förgrund (fyrverkerier) och bakgrund (norrsken) kan bli en riktig lyckträff så se till att sätta batterierna på laddning och leta fram stativet så är det guldläge. Vi kommer att ha en tävling inom astrofoto inom kort så det kanske är vinnarbidraget som tas ikväll? I vilket fall, tack för att du följer Bloggen, tack för att du väljer att handla hos oss och välkommen åter under 2017 - vårt nyårslöfte är, igen, att testa ännu fler produkter och att skapa fler möjligheter till inspiration och kunskap!

  GOTT NYTT ÅR!

  Klicka här för större bild

 • Aurora

  Den här läckra bilden från Erik Jakobsson visar ett vackert norrsken och vi får in massor av bilder på detta tema. Inom kort startar vi en ny tävling och gillar du astro- och norrskensbilder så kommer det att vara något för dig!

  Se till att redan nu börja ta bilder på det temat för det blir fina priser och troligen en hel del konkurrens. Att plåta norrsken kan vara lite klurigare om man bor i södra delarna av landet men häftiga astrobilder kräver sin fotograf oavsett vart man bor. Du har säkert läst CyberPhoto Awards och sett att IRIX fick ett pris för sitt 15mm-objektiv som levererar fantastiska bilder och smarta funktioner till ett bra pris. Läs gärna mer om det objektivet för vi har testat det.

  Läs mer om IRIX 15mm: Irix 15/2,4 Blackstone

  Är du less på att plåta så kolla in det här: Youtube: Norrsken - Timelapse

 • Zeiss Loxia 85/2,4 för Sony

  Test

  Zeiss. Ja, varumärket som gör att man vill ha. 85mm f/2,4 i Loxia-serien låter som en udda fågel och vi har därför testat den ordentligt. Som vanligt är det Mats som avbrytit vintervilan med att bege sig ut för att testa den...

  Mats skriver: Loxia 85/2,4 ger utomordentligt bra skärpa redan på full öppning och över nästan hela bilden. Vid nedbländning ner till f/-4-f/8 ser man faktiskt ingen större skillnad i mitten, det är i princip bara längst ut i kanter och hörn som skärpan förbättras en aning. Förhållandevis låg diffraktion gör den också klart användbar på extremt små bländaröppningar omkring f/16-f/18. Bättre skärpa än så blir det sällan.

  Hela testet hittar du här: Loxia Zeiss 85mm f/2,4 test

 • Solnedgång

  En bild av en sol som faktiskt inte är där...

  Här kommer en bild från eftermiddagens solnedgång 13:54. Precis som norrsken så är inte den ena showen den andra lik. Och lika svårt att förutsäga om det blir en upplevelse av skönhet eller upplevelse enbart kyla. Det finns så mycket vackert att njuta av, om man bara tittar. Svårt att säga vad som skulle vara världens vackraste solnedgång, jag tror man får nöja sig med att detta var den vackraste solnedgången den här dagen på den här platsen och glädjas åt det. Det är intressant att när man ser solen precis vid horisonten så har den egentligen redan gått ner, detta pga brytning i atmosfären, typ som en hägring. För att hitta rätt plats så brukar jag använda en app som heter TPE, vilket står för The Photographer's Ephemeris. Där kan du på en karta se var och när solen eller månen går upp eller ner. Grymt praktisk för att planera en fotografering. Jag har också använt den för att planera bröllopsfotografering då jag kan se hur solen står vid en speciell tidpunkt och dag. Bilden är tagen på 24mm och för att få solstrålarna så bländade jag ner till f/22, något som jag annars helt undviker på grund av den diffraktion man får.

  /Thomas

 • CyberPhoto Awards 2016

  Det har aldrig varit svårare att utse vinnarna till CyberPhoto Awards än i år. Det har lanserats många produkter som varit efterlängtade, överraskande och välpresterande så urvalet har varit större än någonsin vill vi påstå!

  Efter mycket arbete och diskussioner är nu vinnarna utvalda och du hittar listan via länken nedan. I år är det verkligen prestigefyllt att vara med på listan då flera väldigt kompetenta produkter hamnar utanför den eftersom konkurrensen varit väldigt tuff! Du får gärna kommentera vilken produkt som du tycker om, hellre hade sett på listan eller som du håller med platsar i denna. Vi tackar i synnerhet Mats, som gett input från "verkligheten" då han använt och använder de produkter dagligen som konkurrerar i respektive klass, och Thomas som satt ihop listan. I listan ser du några av de tidigare vinnarna, tex Focus Nordic som tog storslam och Panasonic som fick pris för GM-serien.

  Läs allt om vinnarna här: CyberPhoto Awards 2016

 • Sony A6500

  Test

  Sony har verkligen bombat på med nyheter under 2016 och A6500 var en av överraskningarna för oss, i synnerhet då man redan gjort succé med A6300. Är då A6500 värt mellanskillnaden? Mats reder ut det här för oss...

  Mats skriver: A6500 och A6300 är näst intill identiska utvändigt och är försedda med samma typ av sensor, samma AF-system, samma ljusmätare, samma seriebildtagningshastighet, samma sökare, så vid första anblicken verkar det inte vara speciellt mycket som skiljer.

  Nu finns det givetvis skillnader för annars hade det inte varit någon mening alls att släppa en ny modell. A6500 har bland annat fått en skärm med touch-fokusfunktion, sensorbaserad 5-axlig bildstabilisering, betydligt större buffert vid serietagning som numera klarar upp till 307 JPEG-bilder per sekvens (eller ca 100 RAW), bluetooth för hämtning av platsdata från smartenhet, möjlighet att skapa time-lapse-filmer i full HD samt välja ut 8Mpixel stillbilder ur 4K-film direkt i kameran, förbättrad slutarkonstruktion m.m.

  Allt hittar du här: Sony A6500 test

 • Vinnare: Vilda djur

  Den andra kategorin, vilda djur, har bokstavligen gjort att vår mailbox exploderat av bilder, helt fantastiska bilder och man förstår alla upplevelser som mötet med människor och djur gett upphov till oavsett om det är i en djurpark eller i vildmarken.

  Vi är också glada att de flesta bilder tagna i djurpark är från Nordens Ark och andra anläggningar där syftet och kontrollen på djurens välbefinnande är väldigt viktigt. Vinnarbilden är tagen av Kim Rehnfeldt och är ett exempel på att en bra bild inte behöver redigeras eller efterbearbetas alltför mycket för att vara en vinnare. Känslan i bilden är fantastisk och visst blir man tagen av känslan kring att det är ett kattdjur som vi faktiskt har i Sverige, vilt strövande?

  Motivering: Kombinationen av den dunkla känslan, kompositionen och de tekniska bitarna med skärpa på rätt ställe, fin bakgrund som förstärker intrycket och att den är tagen i exakt rätt tillfälle gör att Kims bild är en vinnare. Att det dessutom är vårt mest exotiska rovdjur på bilden gör det inte sämre.

  Grattis, Kim!

 • Vinnare: Husdjur

  Vi har utsett vinnare i kategorin Husdjur och du hittar den bilden på vår Facebook-sida och Instagram och till vänster i denna bild ovan. Massor av bidrag har passerat juryn och vinnare är Max Fölkel med sin härliga bild. Vi gillar bilden skarpt!

  Motivering: Den här bilden visar verkligen hur nära oss våra husdjur vi kan vara. Komposition, färgskala, detaljer och känslan av gemenskap gör att Max Fölkel är vinnaren av en Nikon B700 i kategorin Husdjur. Kort sagt, vi tycker om bilden.

  Du kan se 20 andra bidrag som tog sig vidare i kategorin på vår Facebook-sida. Följ oss gärna både på Facebook och Instagram så missar du inga nyheter, tester eller annat skoj. Snart presenterar vi vinnaren i kategorin Vilda djur och ett 20-tal andra bilder på Facebook om du blir nyfiken. Håll tummarna för att du tagit dig vidare!

  Foto till vänster: Max Fölkel
  Foto uppe till höger: Elisabeth Larsson
  Foto nere till höger: Matilda Audas Björkholm

 • Mats väljer...

  2016 är snart slut och blev ett år med otroligt många nya produkter i vårt segment, inom foto. Vad sägs om EOS 5D Mark IV, 1D X Mark II, Nikon D500, Fujifilm X-T2, Sonys "massa nyheter" och Olympus E-M1 Mark II. Till det skvallrar Panasonic om GH5.

  Så vad är våra favoriter 2016? På juldagen släpper vi CyberPhoto Awards, vår årliga lista av favoritprodukter i olika genre men Mats får välja ut en produkt redan nu och hans ord väger tungt då han testar allt som vi får in i sortimentet i kamera- och objektivväg. Och valet ser du i bilden ovanför, Pentax K-1, fullformatskameran som dröjde så länge efter de första ryktena för snart fem år sen, att många gav upp och bytte märke under tiden. Men nu är den här, många kom tillbaka och desto fler blev överlyckliga och bytte till K-1 direkt! Efterlängtad, väntad men samtidigt överraskande.

  Mats säger: "Vi vet att Pentax kan göra bra kameror och jag tror att tusentals fotografer i Sverige håller med mig i det. När Pentax blev uppköpt av Ricoh så blev hoppet om en fullformatare än starkare och när man äntligen visade en prototyp så fick vi det bekräftat - Pentax och fullformat kommer! Det dröjde en tid och man hann tappa hoppet, igen, men plötsligt fick vi besked att under sommaren/hösten 2016 ska den komma. På riktigt! Att sen kunna lansera en 36 mpixel, vädertätad och funktionsspäckad systemkamera med så stor sensor under tjugotusen kronor är hedervärt när mycket idag börjar närma sig det dubbla i pris. Jag väljer att utse Pentax K-1 till mitt val 2016, inte för att den är bäst eller häftigast men för att den är så bra för pengarna och för att jag blev genuint glad när den väl kom!"

  Läs Mats test och boka ditt exemplar här: Pentax K-1 hus

 • Julklappstips!

  En riktigt cool väska som är en fin julklapp är LowePros Camo-variant av ProTactic, det är dessutom en begränsad upplaga så det vi har i lager är det som finns till försäljning. Beställ ditt ex eller julklapp nu för leverans till jul!

  Du hittar väskan här: LowePro ProTactic 450 AW Camo Limited Edition

 • Olympus M. Zuiko Digital ED 25/1,2 Pro

  Test

  Vi har fortsatt testa Olympus nya objektiv och dagens test är på 25mm f/1,2 PRO och med tanke på hur de tidigare presterat så är förväntningarna på topp. Ljusstyrka f/1,2 visar ambitionsnivån men ibland faller man platt på att det inte blir skarpt.

  Mats skriver: Redan på största bländare är skärpan riktigt bra, och speciellt med tanke på att det handlar om f/1,2! Bländar man ner några tredjedels steg så ökar också skärpan över hela bilden, och på f/2 är blir det absolut knivskarpt över i princip hela bilden.

  Läs allt här: Olympus M. Zuiko Digital ED 25/1,2 Pro

 • Canon: Välj rätt 70-200mm

  Canon har fyra olika 70-200mm vilket de flesta Canon-fotografer redan vet om. Frågan är då vilken man ska satsa på? Kolla in vår film som tar upp just den frågan och ger dig tips kring det val du ska göra.

  Du hittar filmen här: Youtube: Canon 70-200

  Här hittar du de fyra objektiven du kan välja på:
  Canon EF 70-200/2,8L IS II USM
  Canon EF 70-200/2,8 L USM
  Canon EF 70-200/4,0 L USM
  Canon EF 70-200/4,0L IS USM

 • Information: Julen 2016

  Vi kör öppet alla vardagar och mellandagar och nätbutiken är som vanligt öppen dygnet runt. Du ser öppettiderna i bilden ovan, välkommen att ringa, besöka eller maila oss, vi hjälper dig mer än gärna!

  När det gäller leverans så kan du beställa ända fram till kl 17:30 den 22 december och ha en chans att få din leverans till jul. Se till att produkten du beställer finns i lager och att du bor i Stockholm eller norr om huvudstaden, för bor du söder om Stockholm är 21 december kl 17:30 sista hålltid för att ha en chans att få ditt paket i tid till jul. Vi rekommenderar starkt att du beställer så fort du har bestämt dig så att risken för en mindre lyckad julafton minskar.

  CyberPhoto AB har stängt julafton, juldagen och annandag jul.

 • Norrlandsguld

  Senaste dagarna har vi haft färgfyllda solnedgångar och den igår var lite extra färgfylld...

  Solnedgångar betraktas av många som alldeles för banala motiv. Det ligger väl en poäng i det men samtidigt så kan man vara kreativ även med solnedgångar. Just denna bild är väl inget mästerverk, men när jag ut den på Facebook så var det fler än vanligt som gillade bilden, och en miljon flugor kan ju inte ha fel som man säger. Så, ja, man får fotografera solnedgångar. Och, ja, det är okej att njuta av en solnedgång även på bild och inte bara i verkligheten, för de kan verkligen vara magiskt vackra. Denna bild är tagen på 90mm.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Tilt & shift

  Ånej, inte bara för seriösa bilder av byggnader...

  Det är kul att fotografera, och det är kul att tänja på sina egna gränser men också kul att tänja på sin fotoutrustnings gränser. Denna bild är tagen med en 45mm tilt/shift-optik. Både Nikon och Canon har sådana objektiv. Bilden är som objektivet återgav den, förutom i nedre delen av bilden där Photoshop fick ta bort lite buskar. Problemet med att säga nåt om det är att alltför många fokuserar på det istället för själva bilden och det mysiga intryck man kan få med ett tilt/shift-objektiv. Fotografering är ett skapande, och var inte rädd för att prova något nytt med de objektiv du har, eller helt enkelt prova ett nytt objektiv som kan både berika och utmana ditt fotograferande.

  Klicka här för större bild

  /Mikael

 • Fånga bilen

  Att plåta motorsport är precis som mycket annan actionladdad fotografering ganska komplext tack vare de höga hastigheterna och ibland oförutsedda rörelserna men erfarenhet och bra utrustning gör det möjligt.

  Du får gärna skriva en kommentar om vad som är ditt favorit-objektiv när det gäller sport, action eller motorsport. Vi vet att ett 70-200mm är något många använder men som de flesta vet kan den bli lite "kort" i vissa lägen och det kan man lösa med att använda en konverter, en kamera med mindre sensor eller helt enkelt skaffa ett objektiv med mera brännvidd. Använder du Nikon så är 300mm PF VR en klar favorit även om du "bara" får ett fast objektiv vilket så klart är en begränsning ibland. Däremot är vikten, formatet och skärpan fördelarna med det.

  Att fotografera motorsport gör också att man har nytta av ett bra, säkert och snabbt autofokus-system och här har det hänt grejer! För bara några år sen var det stort sett bara Canon och Nikon som kunde erbjuda kombinationen av bra objektiv och snabba kameror som verkligen dög till detta användningsområde men det har hänt en hel del sen dess! Sony har lanserat supersnabba A6300, A6500 och nu A99 II nyligen samtidigt som objektivfloran ökar och man enkelt kan använda sina Canon-objektiv med en adapter. Inte nog med det så har Fujifilm lanserat X-T2 och den tillsammans med Power Booster Grip och de nya telezoomarna är en kombination som tagit massor av plats på marknaden och platsar bland de andra fotograferna på sport-eventen!

  Sen är Olympus E-M1 Mark II på gång med superfart i form av 60 bilder per sekund och det nya 12-100mm-objektivet som överraskat med otroliga prestanda. Du kan läsa vårt testet redan nu på vår hemsida och det är värt att läsa för E-M1 Mark II är en produkt som kommer att synas mycket där ute de kommande åren, det är vi HELT säkra på!

  Läs mera om E-M1 Mark II: Olympus E-M1 Mark II kamerahus svart

  Läs mera om 12-100mm PRO: Olympus M. Zuiko Digital ED 12-100/4,0 Pro (för Micro 4/3)

 • Samyang MF20 1,8 ED AS

  Test

  Vidvinklar har blivit mer populärt igen de senaste åren och ett skäl är det starkt ökade intresset för astrofotografering och i synnerhet norrskensfotografering. Vi har testat relativt nya 20mm f/1,8 från Samyang...håller den måttet?

  Mats skriver: En ljusstark och raktecknande 20mm-optik passar bra för landskapsfoto, arkitektur, interiör, gruppbilder och kanske även för udda sportbilder och porträtt. I Micro 4:3-systemet motsvarar brännvidden en kort normaloptik, lämplig som allround-optik på kortare avstånd, såsom porträtt och produktfoto etc.

  Läs testet här: Samyang MF 20/1,8 ED AS UMC för Nikon DSLR

 • Sigma EX 85/1,4 DG Art

  Test

  Ett efterlängtat objektiv som många valt att beställa redan är Sigmas nya 85mm och vi har testat den! Testet finns på hemsidan, via länken nedan, och du kan se om det här är ditt nya porträttobjektiv - vad säger Mats?

  Del av testet: Jag har bara gått väntat på att Sigma skulle släppa en ny 85mm f/1,4 Art-verison, och självklart hoppats på att den skulle leverera bättre kvalitet och autofokus än tidigare modell. Nu har den äntligen landat och Sigma är ju helt otroliga. De har faktiskt lyckats ta fram en 85/1,4:a som inte bara är bättre än deras tidigare version, utan även minst lika skarp och bra som Zeiss Otus och Milvus superskarpa 85:or, och i kanterna kanske till och med snäppet bättre.

  Läs hela testet här: Sigma EX 85/1,4 DG Art

 • Variabelt filter

  Nyhet

  Det är inte en helt ny produkt, ett variabelt gråfilter, men vi har en ny modell i sortimentet som är både prisvärd och erbjuder ett brett omfång när det kommer till effekt. Dörr lanserar nya 2,5-500 DHG variabelt gråfilter nu.

  Nyttan av ett gråfilter kan du se ett exempel av på bilderna, helt enkelt när du behöver arbeta med längre slutartid men det finns för "mycket" ljus för att det ska vara möjligt. Att ha ett gråfilter kan rädda situationen men vi som pysslat med detta ett tag vet att helst vill man ha flera filter för att det ska bli rätt eller ett variabelt som ger exakt den effekt man vill ha. Kolla in de nya filtren från Dörr som kan varieras mellan 1,3 till 9 bländarsteg - i samma filter och det steglöst! Finns till de vanligaste storlekarna och kommer till oss inom kort.

  Boka ditt exemplar: Dörr DHG variabelt gråfilter ND 2.5-500

 • Umeå: Välkommen!

  Hjärtligt välkommen att hälsa på hos oss i Umeå, det är oss du möter i butiken: Claes, Stefan, Börje, Kristoffer och Louise. Vi kör extra öppet nästa vecka så dyk förbi och skaffa årets julklappar och surra foto med oss. Välkommen!

  Den här veckan är det öppet som vanligt, 10-17 varje dag men nästa vecka, 19-23 december så kör vi 09-18 istället så att du ska hinna handla julklapparna utan stress. Förbered gärna genom att lägga din order på hemsidan så går det snabbare men du får givetvis hjälp i butiken att lägga din order och få råd kring vilken produkt du ska välja. Vi finns på Gräddvägen 5 i Umeå!

 • Dagens tips: NX-D

  Gratis är gott säger vissa och det stämmer i alla fall ibland, och det gör det när det gäller NX-D, Nikons programvara för bildredigering och hantering som faktiskt är just gratis men relativt okänt...kolla in vår instruktionsfilm och skaffa NX-D. Gratis!

  Du hittar klippet här: Youtube: Nikon NX-D programvara

 • Mellanformat för alla?

  Nyhet

  En överdrift men ändå inte för nu kommer Fujifilm med GFX som lanserades på Photokina, som en överraskning för nästan alla, och istället för att matcha upp med fullformat mot fullformat (35mm) så chockar man till viss del med en jättestor sensor...

  Fujifilms mantra de senaste åren har varit att man vill visa att man på de flesta punkter kan matcha fullformatskamerorna med sin mindre APS-C-sensor tack vare flera smarta men utmanande lösningar. Man har varit en underdog, men med sin otroligt fina line-up med objektiv och fina bildkvalitet där man egentligen bara förlorat när det kommer till brusnivåer på lite högre ISO (mot fullformatskameror), så har man hävdat sig väl. Att då lansera en fullformatskamera hade varit lite motsägelsefullt och "pang" smäller det och vi får se en mellanformatskamera med en jättesensor på 44x33mm på Photokina, riktigt häftigt!

  Mellanformat för alla? Kanske inte bokstavligen men är det här bara en början på mellanformatskameror som man hanterar som vilket systemkamera som helst? Kommer priserna att nå en nivå där "alla" som verkligen vill kan köpa en? Kommer konkurrenterna matcha upp GFX? Den här lanseringen sätter igång diskussioner om vart vi är på väg då fullformatskameror (digitalt) var en drömprodukt utanför budget för nästan alla amatörfotografer för bara 10 år sen och idag kan man hitta begagnade fullformatare för någon tusenlapp och nya för ca 15000kr. Canons 5D och Nikon D700 var startskotten och till idag har det sålts tiotusentals fullformatskameror bara i Sverige. Vi kommer troligen inte se samma mönster när det kommer till mellanformat men att Fujifilm på sikt skulle få vara ensamma i det segment man har väckt till liv är heller inte troligt. Vi har fått känna på GFX och det skiljer inte alltför mycket mot en EOS 5D i storlek och hanteringen är som en något större X-T2 från Fujifilm. Objektiven blir ju så klart större och hela systemet kräver mera utrymme, dock inte märkbart mer än en vanlig fullformatskamera med några kvalitativa och ljusstarka objektiv.

  Vi förväntar oss officiell lansering i början av 2017 som Fujifilm meddelade på Photokina och det återstår att se vart pris och leveranstid hamnar men om du idag använder fullformatskameror för att plåta landskap, porträtt eller i studio så kan GFX vara nästa steg. Vi kommer självklart att testa den så fort vi får lägga vantarna på den och vi kommer att bjuda in till ett event i Umeå där man får känna och klämma på kameran och lyssna på föreläsare som använt kameran...mer info kommer senare.

  Se våra filmer där vi pratar om GFX via länkarna nedan och boka ditt exemplar för att få en köplats redan nu, inget köptvång.

  Film från vårt EXPO: Youtube: CyberPhoto EXPO - del 1 av 2
  Fotosnack om Photokina & GFX: Youtube: Fotosnack - Photokina del 1 - Fujifilm GFX

  Boka här: Fujifilm GFX 50S mellanformat • Lek

  Analog lek...

  Jag har tidigare visat en bild där vi lekt en (fullt laglig) laserpekare. Nu hittade jag igen denna från samma tillfälle. Så länge man inte riktar den i någons öga eller rakt i kamerans bildsensor så är det helt ofarligt. Bilden är helt "analogt" gjord, det vill säga att allt är gjort i realtid på en exponering och inget photoshop är inblandat. Det är en konst att kunna göra sådant här i Photoshop men det är också en konst att göra det i verkligheten. Detta går att göra med nästan vilken kamera som helst.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Jag har hittat en låda

  Alla katter verkar älska lådor. De flesta fotografer verkar älska bokeh...

  Vissa gillar katter, vissa gillar hundar och vissa gilla båda. Vissa gillar kort skärpedjup, vissa gillar långt skärpedjup och vissa gillar båda beroende på motiv. Jag hann bara plocka ur grejerna ur kartongen så satt katten där. Inte speciellt förvånad. Eftersom jag hade kameran nära så blev det en "snapshot". Personligen så gillar jag verkligen den känsla du får av en 50mm på f/1,4 som denna bild är tagen med. Den typ av objektiv finns till alla fattningar så val av kamera spelar mindre roll. Har du en Fujifilm så kan jag varmt rekommendera Fujinon 35/1,4 då den är magiskt bra.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Tävling: Djurbilder

  Nu är det dags för en ny tävling och temat är "djur" uppdelat i två kategorier; husdjur och vilda djur. Du har chansen att kamma hem en Nikon B700 (värde 4490kr) i respektive klass så se till att tävla med din bästa bild nu!

  Tävlingen pågår tom 18 december och vinnare får sin kamera till jul! Juryn består av personal från CyberPhoto och Nikon Nordic och juryns beslut kan ej överklagas. Ett bidrag per tävlande i respektive kategori. Fri tolkning men vi kommer att premiera originalitet. Du kan alltså tävla med två bilder, en i respektive kategori. Bidraget ska skickas in i JPG (Max 3 MB, min 800pxl bredd) till blogg@cyberphoto.se.

  Kategorisering gör du själv, dock har juryn rätt att flytta bilden till korrekt kategori. Husdjur avser klassiska husdjur och tamdjur som hund, häst, marsvin, katt, kanin och Vilda djur avser alla djur som är fotograferade i sitt naturliga tillstånd i naturen eller i en djurpark, tex björn, lodjur, säl, lejon, elefant. Vi förbehåller oss rätten att visa bilden i våra sociala medier i samband med tävlingen. Bilderna raderas efter avslutad tävling förutom från Bloggen, Facebook och Instagram där den kan bli kvar i flödet.

  Se till att skicka din bästa djurbild till oss nu - ta chansen att vinna en riktigt fin julklapp till någon du tycker om! Eller dig själv.

 • Olympus 12-100/4 PRO

  Test

  Ett objektiv som många vill ha men tillgången är fortfarande något begränsad och nu förstår vi varför...läs dagens test så kommer du att bli överraskad för det blev vi, en zoom med så stort omfång som presterar så bra, vilken höjdare!

  Mats skriver: Skarpa superzoomar är man ju inte bortskämd med direkt, och jag kan faktiskt inte komma på någon liknande zoom som ens kommer i närheten av denna bildkvalitet. Har heller aldrig upplevt en bildstabilisering som kan jämföras med denna optik monterad på en E-M1 II, det ger i många fall samma känsla som när man använder sig av en 3-axlig stabilisering typ "steadicam", det är helt sanslöst.

  Läs testet här: Olympus M. Zuiko Digital ED 12-100/4,0 Pro

 • Vårda minnet

  Att hantera minneskort på ett bra sätt kan rädda dig från situationer som du verkligen inte vill hamna i när det gäller strul och avbrott i fotograferandet, eller i värsta fall, förlorade och missade bilder.

  Ett minneskort, en bit plast och metall med en dekal utanpå som funkar bra för det mesta. Ett modernt minneskort för några hundringar var helt otänkbar tekniskt sett för bara tjugo år sen när det gäller hastighet och kapacitet. Du får nu lite råd och tankar kring hanteringen av dina minneskort så att du minimerar riskerna vid användning.

  Innanför höljet finns flera komponenter men de två viktigaste är själva minnet, eller Flashminnet och kontrollern, de två komponenterna bestämmer hur snabbt och bra ditt minneskort är. I minneskortet finns något som heter FAT (File Allocation Table) som är en tabell över vad som finns lagrat och vart det ligger på minneskortet. Om minneskortet är en bok med kapitel (bilder) så är FAT innehållsförteckningen. När du formaterar ditt minneskort så är det FAT, eller innehållsförteckningen, som töms men inte innehållet, det är därför man med tex Lexar Image Rescue eller SanDisk Rescue Pro kan återställa ett minneskort då bilderna inte "försvinner" förrän de skrivits över av nya bilder. Att formatera minneskortet betyder således INTE att man säkert raderat bilder från ett minneskort, något att tänka på om du säljer, lånar ut eller ger bort dina använda minneskort.

  Ta inte bort bilder från minneskortet i kameran. Att man snabbt kollar igenom medan man är ute och plåtar och raderar bilder som man inte blev nöjd med är något du ska sluta med. Många av oss gör det vanligtvis och troligen är det en kombination av att man förut gjorde det pga storleken på minneskort och att man slipper sitta och gå igenom så mycket bilder när man kommer hem. Skäl nummer 1 är knappt giltig idag då det är så hög kapacitet på minneskort och priserna är relativt låga. Det andra skälet är en vanesak. Vad som kan hända är att FAT-tabellen inte stämmer och inte blir uppdaterad korrekt och bilder försvinner eller blir korrupta.

  Formatera ditt minneskort i den kamera du använder. Rätt sätt är att formatera minneskortet i den kamera som du använder för tillfället. Formatera inte minnet i kortläsaren/datorn för att använda den i kameran. Fyll på med bilder, töm av till din dator/hårddisk och när du säkrat upp bilderna, formatera minneskortet igen, i den kamera du ska använda. Det är ett enkelt och bra sätt att säkra upp både funktionen och livslängden på minneskort och bilder. Tänk på att inte ta ut eller sätta in minneskort i kameran medan den skriver till minneskortet eller när kameran är påslagen. Vänta gärna 2-3 sekunder efter att "skriver till minne"-lampan slocknat.

  Se till att inte fylla ditt minneskort, eller hårddisk heller, till 100% utan försök att spara 10-20% av utrymmet. Prestanda i minneskort är som bäst när det är formaterat i den kamera du använder, inte har raderade bilder i flödet och det finns utrymme kvar. Så för att maximera prestanda och minimera risker är det de enkla reglerna du ska följa när det gäller minneskort. Vi har valt att rekommendera SanDisk och Lexar, två riktigt bra märken med väldigt lite fel och garanti/reklamations-ärenden samt väldigt god prestanda.

  Har du frågor för övrigt om minneskort, ring eller maila oss så hjälper vi dig mer än gärna! • Canon EOS M5

  Test

  Dagen till ära bjuder vi på ett rykande färskt test av Canon EOS M5 - en mycket intressant nyhet från Canon. EOS M5 är det senaste tillskottet i den populära M-serien. Kolla in vårt test och se vad den går för, kanske är det här kameran du letar efter.

  Nyheten Canons EOS M5 är nu testad av oss. Kortfattat kan vi nämna att ett flertal nya funktiioner finns att glädja sig åt. Här kan du ta upp till sju bilder i sekunden, modellen har en förbättrad autofokus jämfört med tidigare modeller och en APS-C CMOS sensor med 24,2 Mpixel upplösning. En mycket positiv sak är också att du får med en EF-adapter vid köpet. Adaptern gör det möjligt för dig att använda de Canon-objektiv du redan har även till denna smidiga kamera.

  Du hittar testet via länken här: Canon EOS M5

 • Umeå: Jobba hos oss!

  Då vi har fler och fler kunder som besöker butiken och handlar lokalt och regionalt så tillträder Stefan som Butikschef idag! Vi är superglada åt det samtidigt som vi behöver en till som vill jobba hos oss, kanske är det dags för dig?

  Vi söker dig som VILL arbeta hos oss på CyberPhoto vilket är det absolut primära. Vi kommer att premiera dig som kan foto och gärna video samt har en känsla för att göra en bra affär. För att det ska vara en bra affär är det mycket viktigt att kunden är nöjd före, under och efter köpet. Tycker du om att arbeta ihop med ett gäng kollegor och skapa resultat i en miljö där det är högt i tak och man arbetar under kontorstid vardagar så är det vad vi kan erbjuda. Kön, ålder eller livssituation för övrigt är ointressanta faktorer för oss. Tjänsten avser 75%, tillträde vid årsskiftet och det är en tillsvidare-tjänst med provanställning 6 månader.

  Maila din ansökan till tobias@cyberphoto.se som hanterar rekryteringen. All kontakt kring tjänsten sker per mail.

  VILL du arbeta hos oss? Sök jobbet nu!

 • Peoples choice

  Det brukar vara det förnämligaste priset på olika utställning, den som har folkets röst helt enkelt och du kan rösta på din favorit i tävlingen Wildlife Photographer of the Year som du hittar det länkat till här i inlägget.

  Den bilden som du ser här ovan är tagen av Alain Mafart Renodier från Frankrike och den heter "A mothers hand" och visar en liten makak vars mamma håller handen över huvudet för att skapa trygghet och närhet till sin unge. Flera fantastiska bilder hittar du via länken, härlig inspiration för dig som ska resa till varmare breddgrader! Vill du se mera apor så bläddra ett par veckor bakåt i Bloggen så får du se makaker som vi plåtat i Thailand med Nikon D500.

  Se tävlingen här: Wildlife Photographer of the Year - Peoples choice award

 • Leofoto VT-20 Videostativ

  Test

  Vi fortsätter vår serie med tester av stativ med Leofoto VT-20 som är ett videostativ som tar upp kampen i en prisklass där det finns flera spelare och med tanke på de övriga Leofoto presterar ska de mer kända märkena se upp...

  Mats skriver: Videohuvudet VF-7.5 är en klass för sig och vi har hittills inte stött på något videohuvud som känns lika påkostat och väldämpat i den här prisklassen. Känslan vid både tilt och panorering är absolut toppklass, och även bra känsla för halvbollens funktion. Tilt och panoramafunktionen är låsbara med separata vred.

  Läs hela testet här: Leofoto VT-20 videostativ

 • GoPole Trekcase WR

  Nyhet

  Många har frågat efter nya väskor till GoPro och just nu har vi Trekcase på väg in, den nya modellen från GoPole som rymmer kameran, eller flera, och dina tillbehör på ett smart och smidigt sätt. Trekcase finns snart i lager...

  Läs mera om Trekcase: GoPole Trekcase WR tillbehörsväska

 • Tävla med oss!

  Den här härliga bilden har Jonas Paulsson skickat in till oss i vår fototävling med temat Djur och vi vill passa på att säga tack till alla er som redan skickat in ert bidrag och välkommen till dig som funderar på att ta chansen att vinna en kamera!

  Vinsten är en Nikon B700, en långzoomare som presterar, vad sägs om 60x optisk zoom och 4K video i ett kompakt format med bra objektiv? Du kan läsa mera om B700 via länken nedan men det vore en fin julklapp, eller hur? Jonas bild är ett exempel på en bild som platsar i kategorin Husdjur, en av det två kategorierna där vinnare utses och får varsin Nikon B700. För oss som älskar våra husdjur så är det fantastiskt roligt att bläddra runt alla bidrag då vi förstår hur roligt många har haft när man är ute och plåtar sina hundar, hästar och andra djur. Bläddra bara ett par steg ner i Bloggen för all information kring tävlingen...lycka till!

 • Olympus E-M1 Mark II

  Test

  Nu har vi ett skarpt test på nya Olympus E-M1 Mark II och du kan läsa det utan vare sig inloggning eller kostnad på vår hemsida. Se till att du läser allt för att se om det är en kamera som passar dina behov.

  Mats skriver: E-M1 Mark II klarar i tyst läge (elektronisk slutare) med kontinuerlig autofokus och ej låst exponering att ta klassledande 18 b/s i Rawformat med 20 megapixels upplösning! Med låst fokus och exponering ökar hastigheten till imponerande 60 b/s. I läget Pro Capture kan du i princip helt eliminera all fördröjning i och med att kameran ligger i bakgrunden och buffrar bilder med 60 b/s innan exponering sker i upp till 1 minut, och när du väl trycker ner avtryckaren så finns valet att kameran sparar även de 14 första bilderna på minneskortet som den registrerat redan innan du tryckt ner avtryckaren helt.

  Läs allt om E-M1 Mark II här: Olympus E-M1 Mark II kamerahus svart

 • Fujifilm X-A10

  Nyhet

  Fujifilm lanserar en ny kamera, X-A10, som blir instegsmodellen i sortimentet och en kamera som faktiskt har saknats då man har ett fint sortiment av dyrare produkter och fina objektiv men inget bra sätt att komma in i systemet.

  X-A2 har funnits ett tag men har inte blivit den succé man räknade med och därför behövs X-A10. Vi gillar Fujifilm och är glada att man hittat en ny produkt med inbyggd WiFi och en del bra specifikationer som kan få nya användare att prova på Fujifilm och komma in i deras fina system. Så här skriver Fujifilm själva om nya X-A10:

  Mångsidig – men inte komplicerad

  FUJIFILM X-A10 är namnet på FUJIFILM's nya instegsmodell som tar över stafettpinnen efter den utgående X-A2. Det här är en idealisk första systemkamera tack vare sitt enkla handhavande men som ändå erbjuder tillräckligt med funktioner för att man ska kunna utvecklas som fotograf. I likhet med sina syskon i X-serien är X-A10 en retrodesignad kamera med små yttermått och låg vikt. Hanteringen är okomplicerad, med en tydlig ratt för val mellan olika programlägen samt två inmatningshjul som underlättar manuell inställning av bländare och slutartid. Autofokusen känner igen ansikten i bilden och med Eye Detection AF aktiverad kan den till och med ställa skärpan på ett öga, helt automatiskt. Kamerans 3-tumsskärm är vinklingsbar 180 grader för självporträtt och tillsammans med funktioner som Smile Detection (tar automatiskt en bild när motivet ler) eller självutlösare som tar bilden först när två eller fler personer står nära varandra blir det enkelt att fånga lyckade bilder på sig själv tillsammans med familj och vänner.

  Bildkvalitet i proffsklass

  Hjärtat i FUJIFILM X-A10 är en 16,3 megapixel APS-C-sensor som levererar skarpa och detaljrika bilder med lågt brus även i situationer med dåliga ljusförhållanden. Lika viktig som bildsensorn är kamerans processor som levererar det färdiga resultatet. I X-A10 ansvarar den bland annat för att ge bilder med FUJIFILM's berömda färgåtergivning, ett resultat av 80 års erfarenhet från filmtillverkning. Hudtoner återges naturtroget samtidigt som mättade och klara färger skänker liv i grönska och lyster i himmeln en molfri dag.

  Vill man få bilder med ännu mer karaktär går det att välja mellan sex bildinställningar som simulerar FUJIFILM's välkända analoga filmer, exempelvis färgintensiva Velvia eller Astia med mjuka färgtoner perfekta för porträtt. Samt tio filtereffekter, däribland nya "Fish-Eye" och "Stjärnfilter". För den som gillar att filma finns videoinspelning i Full-HD, med möjlighet att kombinera optisk och elektronisk bildstabilisering för stadiga tagningar även när man går med kameran. Vill man fokusera manuellt under filmningen kan man utnyttja Focus Peaking, som hjälper till att ställa skärpan på rätt plats i motivet.

  Wi-Fi, hypersnabb slutare och rejäl batterikraft

  En modern kamera ska göra det enkelt att dela med sig av sina bilder. FUJIFILM X-A10 har inbyggd Wi-Fi som tillåter trådlös överföring till en smartphone/surfplatta. Appen FUJIFILM Camera Remote som sköter uppkopplingen finns för både iOS och Android. Den kan också användas för att fjärrstyra X-A10, inte bara avtrycket utan en rad inställningar som fokus, slutartid och exponering.

  Andra finesser som efterfrågats av många användare och som nu finns i nya X-A10 är Panorama, Time Lapse och elektronisk slutare. Den sistnämnda med möjlighet att ställa in hypersnabba tider ned till 1/32 000 sekund! X-A10 får ström från ett batteri som räcker för uppemot 410 bilder på en laddning, med andra ord en hel dags intensivt fotograferande. Den har dessutom stöd för laddning via USB, vilket underlättar hanteringen både hemma och när man är på resa. Och för den som vill ta sig an mer krävande fotografiska utmaningar finns FUJIFILM's stora tillbehörssortiment. I dagsläget 23 objektiv, från ultravidvinkel till supertele samt fyra blixtar.

  Leverans januari 2017, pris ca 5490kr inkl XC 16-50mm F3,5-5,6 OIS II

  Boka ditt exemplar här: Fujifilm X-A10 kamerahus silver + Fujinon XC 16-50/3,5-5,6 OIS II

 • EOS 5D Mark IV uppdatering

  Nyhet

  Canon har släppt en ny firmware till EOS 5D Mark IV som ger ett bättre färgresultat vid användning med blixt samt korrekt information när man använder telekonverter. Du hittar länken nedan för att ladda ner nyaste versionen.

  Canon informerar:
  1. Korrigerar ett fenomen då färgen på bilder varierar beroende på den ljusmätmetod som valts vid fotografering med blixt.
  2. Förbättrar tillförlitligheten hos kommunikationen vid användning av EF1.4X III- eller EF2X III-extendern.
  3. Korrigerar nivåvisningen när kameran hålls i vertikalt läge med handtaget riktat nedåt.
  4. Förbättrar tillförlitligheten hos kommunikationen via USB-kabel vid användning av funktionen Lens Data Registration (registrering av objektivdata) med EOS Utility 3.

  Version 1.0.3 av den inbyggda programvaran är avsedd för kameror med version 1.0.2 eller tidigare. Om kamerans inbyggda programvara redan är version 1.0.3 behöver du inte uppdatera den inbyggda programvaran. När du uppdaterar kamerans inbyggda programvara ska du läsa instruktionerna noggrant innan du uppdaterar den inbyggda programvaran.

  Uppdateringen av den inbyggda programvaran tar cirka 4 minuter.

  Canon EOS 5D Mark IV 1.0.3 Firmware: Klicka här för att ladda ner nya firmware 1.0.3

 • Spets

  När vädret och ljuset utebegränsar kreativiteten så får man väl vara inne då...

  Man kan ha väldigt roligt med macro-objektiv och/eller mellanringar och/eller närbildslinser. Det finns mycket spännande som vi normalt aldrig ser eller tänker på. Här ser du en kulspetspenna på väldigt nära håll. Det finns både macro-objektiv och mellanringar till i stort sett alla kamerafattningar, så oavsett vad du har för kamera så kan du också upptäcka närbildsfotografering!

  /Thomas

 • Tävling: Djurbilder

  Nu är det dags för en ny tävling och temat är "djur" uppdelat i två kategorier; husdjur och vilda djur. Du har chansen att kamma hem en Nikon B700 (värde 4490kr) i respektive klass så se till att tävla med din bästa bild nu!

  Tävlingen pågår tom 18 december och vinnare får sin kamera till jul! Juryn består av personal från CyberPhoto och Nikon Nordic och juryns beslut kan ej överklagas. Ett bidrag per tävlande i respektive kategori. Fri tolkning men vi kommer att premiera originalitet. Du kan alltså tävla med två bilder, en i respektive kategori. Bidraget ska skickas in i JPG (Max 3 MB, min 800pxl bredd) till blogg@cyberphoto.se.

  Kategorisering gör du själv, dock har juryn rätt att flytta bilden till korrekt kategori. Husdjur avser klassiska husdjur och tamdjur som hund, häst, marsvin, katt, kanin och Vilda djur avser alla djur som är fotograferade i sitt naturliga tillstånd i naturen eller i en djurpark, tex björn, lodjur, säl, lejon, elefant. Vi förbehåller oss rätten att visa bilden i våra sociala medier i samband med tävlingen. Bilderna raderas efter avslutad tävling förutom från Bloggen, Facebook och Instagram där den kan bli kvar i flödet.

  Se till att skicka din bästa djurbild till oss nu - ta chansen att vinna en riktigt fin julklapp till någon du tycker om! Eller dig själv.

 • Leofoto LN-324CH stativ

  Test

  Ett relativt nytt märke i Sverige är Leofoto och det finns idag en uppsjö med stativ där de flesta tillverkas i Kina och kvaliteten är varierande. Leofoto har siktet ställt högt, att leverera det bästa på marknaden till rimliga priser men klarar de konkurrensen?

  Mats skriver så här: Materialval är något man tar på stort allvar hos Leofoto. Man väljer de bästa tillgängliga materialen till sina stativ. Det innebär att alla metalldelar är av höggradig, precisionsfräst aluminium - som hårdeloxeras för att få en snygg och tålig finish. Benen är tillverkade i 10-lagers japansk kolfiberkomposit - vilket sägs vara marknadens bästa (de flesta andra använder kinesiska kolfiberrör idag), och skruvar är av högkvalitativt rostfritt stål. Att man fräser istället för att gjuta ger både ett hållbarare material med mindre godstjocklek och en bättre passning mellan delarna - vilket bidrar till säkrare funktion och bättre känsla.

  Läs hela testet här: Leofoto LN-324CH test

 • Green thursday...

  Ikväll glimmar det grönt på himlen i stora delar av Sverige...

  I Umeå ser det ur så här. Ingen stor show här men vackert ändå. Kiruna hade en sjuhundrades show men det är hela 60 mil dit. Bilden tagen med Nikon D5 + Irix 15/2,4 på ISO 1600, f/2,4 och 13s.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Röde Videomik Pro R

  Test

  Vi har testat en av de absolut hetaste mikrofonerna på marknaden, Röde Pro R och vi gillar den skarpt! Se till att läsa Mats genomgång och test av denna kompetenta mikrofon som ger ett mycket, mycket bra resultat.

  Du hittar testet här: Röde Videomikrofon Pro R test

 • Börja med RAW

  Vi har gjort en film som ger dig hjälp att börja med att fotografera i RAW. Det stämmer att kamerorna blir bättre och bättre på att skapa färdiga JPEG-filer men RAW har flera fördelar som är värda att lyfta upp. Se filmen nu!

  Filmen hittar du här: Youtube: Fota i RAW

  Många har övergått till att fotografera mer och mer i JPG vilket gör flödet snabbare och effektivare men också känsligare om och när det inte blir riktigt rätt och riktigt. Många kameror har idag valet att man kan få både i JPG och RAW vilket kan vara ett sätt för många att dra nytta av både...det äter dock minneskort till lunch att spara på båda men som tur är minnespriserna överkomliga idag.

 • Sony A99 II

  Test

  Vi är bland de första att testa nya A99 II och du kan läsa testet på vår hemsida utan kostnad eller inloggning - se till att läsa igenom vad vi tycker om denna "best" från Sony som har det mesta man kan önska sig eller tänka sig. God läsning!

  Mats skriver: Sensorn och processorn i A99 II är förmodligen samma som sitter i min (för närvarande) absoluta favoritkamera -Sony A7R II, för jag ser ingen nämnvärd skillnad i bildkvalitet, färgåtergivning och exponering mellan dessa två. Båda modellerna ger en fantastisk bildkvalitet med stort dynamiskt omfång och förhållandevis låga brusnivåer med tanke på den höga upplösningen. Exponering och färgåtergivning är också i mitt tycke det överlägset bästa jag stött på.

  Läs hela testet här: Sony A99 II test

 • Toppstrid

  Sony har med RX-serien och då i synnerhet RX100 gjort succé bland kompaktkamerorna och de har varit i topp ändå sen 2012 när den första versionen lanserades. Panasonic har tagit upp kampen med LX-serien och nu är nya LX15 här...låter som en toppstrid!

  RX-serien lanserades med en sensor som mäter 1" på diagonalen vilket kan låta litet men med tanke på hur stora bildsensorer de suttit i kompaktkameror åren innan så är det en väsentlig skillnad och nu, över fyra år senare, så sitter det 1" (en tum) bildsensor i massor av kameror i olika genrer så storleken har visat sig vara en bra kompromiss på många sätt. Panasonic har lanserat LX15, en toppmodell i kompaktsegmentet som, likt Sony, har en bildsensor på 1" med ca 20 mpixel. Receptet låter likadant men priset är avsevärt lägre än både RX100 IV och nya version V vilket gör den intressant. Panasonic har omfång motsvarande 24-72mm (Sony 24-70mm) och har en ljusstyrka på f/1,4-f/2,8 vilket också knäpper Sonys f/1,8-2,8 på fingrarna.

  När det gäller storlek och format så är Sony något mindre och lättare. Även om det skiljer lite så känns Sony väldigt smidig när man vill ha med sig bästa möjliga kamera i fickan och då har Sony en inbyggd, uppfällbar sökare också, imponerande smidigt byggt. LX15 har ingen sökare alls men man har istället valt vinklingsbar display med Touch, något som Sony saknar och vi var säkra att version V skulle ha, men Sony har valt bort Touch av någon anledning, varför?

  Båda kamerorna har videoinspelning i 4K/25p och här har båda visat framfötterna och när vi väl har testat LX15 inom kort så kommer en bedömning på slutresultatet. Båda kamerorna, precis som Canons G7X Mark II, har bra kontroller och är enkla att hantera även för oss som vill köra manuellt eller i något av delautomatiska lägena och ha kontroll på bländare eller slutartid. Här skulle vi påstå att det snarare handlar om vana och subjektiv åsikt för Sony, Panasonic och även Canon har gjort ett mycket bra jobb med dessa kameror. Så vilken ska man välja? Mats testar LX15 just nu och när testet är klart blir bilden tydligare. Det låter tråkigt men alla dessa kameror kommer att ge dig fantastiska bilder. Sony har en fördel i sin inbyggda sökare, sitt minimala yttre i både storlek och vikt samt att både version IV och V ger otroligt bra bildkvalitet tack vare nyaste sensortekniken. Videoresultatet är helt enkelt otroligt bra. Version V av RX100 är dessutom otroligt snabb, faktiskt så snabb att den mest luttrade fotografen imponeras.

  Kort sagt är RX100 version V herre på täppan för tillfället trots avsaknaden av touch-funktion och det högre priset. Canon G7X Mark II är otroligt prisvärd med tanke på prestanda, format och omfång vilket gör den intressant för alla som vill ha en kompaktkamera men komma undan till ett lägre pris. LX15 utmanar med alla häftiga videofunktioner och Post Focus (justera fokus i efterhand) samt touchskärm. Inom kort kommer vårt test av LX15 där du får svaret, vilken som är den verklige herren på täppan just nu!

  Läs test av:
  Canon PowerShot G7 X Mark II
  Sony Cybershot DSC-RX100 IV
  Sony Cybershot DSC-RX100 V

  Snart kommer test:
  Panasonic Lumix DMC-LX15 svart

 • Testa att filma!

  Testa gärna att filma med din kamera, i synnerhet om du har en timelapse-funktion inbyggd för det kan bli ett helt nytt intresse som väcks till liv. Kolla gärna på Youtube, där finns massor av exempelfilmer som inspirerar!

  Vi har gjort en film för att du ska kunna komma igång, den finns på vår Youtube-kanal och du hittar länken här nedan. Om du har tid över och vill lära dig något nytt så är detta ett mycket bra sätt att hitta ny motivation för att fortsätta med fotografering för det är ju vad det är, intervallfotografering ihopsatt till rörlig bild...

  Timelapse: Youtube: TimeLapse - Intervallfotografering

 • Regn och regn

  Det känns som om det skulle räcka med regn nu ett tag. Hellre snö. Men det finns motiv inomhus också...

  Katten brukar gå ut på bron och inse att det regnar eller snöar, sedan går hon in igen. Skönare då att sitta i köksfönstret och titta ut. Bilden tog jag med en Fujifilm X-E1 med den alldeles fantastiska Fujinon XF 35/1,4 R.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Nikon AF-S 70-200/2,8E FL-ED VR

  Test

  Ett 70-200mm sitter fint hos de flesta fotografer och används flitigt av många så därför är det spännande när det kommer en ny variant och Nikon har slagit till med en värsting som kostar mer än 30000kr - är den värd pengarna?

  Mats har testat den och du kan läsa testet på vår hemsida nu. Det finns flera 70-200mm att välja bland idag och i synnerhet för Canon-användare så finns det många att välja på och nu har Nikon släppt en storebror eller kusin till den befintliga VR-varianten. Som alltid är dyrare bättre, i alla fall på en hel del faktorer, frågan är då vilken man ska välja.

  Läs hela testet här: Nikon AF-S 70-200/2,8E FL-ED VR

 • Canons väskor!

  Nyhet

  Canon har lanserat ett gäng väskor till sina kameror och ett par av dessa sticker ut rejält, kolla in på vår hemsida där du hittar dessa nyheter. Ryggsäcken BP10 (bilden ovan) är en väska som du inte får missa - dessutom till kanonpris!

  Ryggsäck BP10: Canon Backpack BP10 ryggsäck
  Ryggsäck BP100: Canon Backpack BP100 ryggsäck
  Kameraväska MS10: Canon Bag MS10 kameraväska
  Hölsterväska HL100: Canon HL100 hölsterväska
  Axelremsväska SB100: Canon SB100 axelremsväska
  Slingväska SL100: Canon SL100 slingväska

 • Sigma 12-24/4 DG HSM Art

  Test

  Nu har vi testat Sigmas nya 12-24mm och det är en riktigt läcker glugg som ger ett fint omfång och bra bilder, kolla testet och läs det nu om du är sugen på en vidvinkel som ger mycket för pengarna...trots priset!

  Mats skriver: Sigma 12-24/4 DG HSM Art har vuxit och lagt på sig en hel del jämfört med tidigare version, den är mycket större och tyngre. Objektivet känns dock oerhört gediget byggt och med bra mekanisk känsla i fokus och zoomring. Det går även fint att finjustera fokus manuellt i AF-läget. Sigma uppger att objektivet är tätat mot vattenstänk och damm med gummipackning runt bajonetten samt att front och bakre lins är försedd med en vattenavisande beläggning.

  Läs hela testet här:Sigma 12-24/4 DG HSM Art

 • Firmware Pentax K-1

  Nyhet

  Nu har man släppt en ny programvara till K-1 och namnet är version 1.40. Du kan ladda ner denna uppdatering från Pentax, du hittar länken längre ner i detta inlägg och du följer bruksanvisningen för att uppdatera din kamera.

  En ny funktion är att man kan köra en "Red-Lighted LCD Monitor Display Function" som man använder vid tex astrofotografering och är ute i mörkret. Pentax har verkligen ansträngt sig för att göra K-1 till ett bra val för astrofotografer och så fortsätter man att profilera den med denna nya funktion. Även Bulb Timer-funktion finns nu med exponeringstid upp till 20 minuter. Även en ny brusreducering vid långa slutartider följer med i den nya programvaran samt att man uppdaterar kameran för "Overall improved stability" vilket brukar betyda att man helt enkelt hittat småsaker i programvaran som är antingen felaktiga eller inte riktigt optimerade och det är kanske största skälet till att välja en ny firmware.

  Pentax Firmware: Pentax K-1 firmware uppdatering

 • Sony DSC-RX100 V

  Test

  Vem minns serien V på TV? Nu är version V, eller fem (5), av Sonys DSC-RX100 här och vi har släppt testet av den redan nu och det är en ulv i fårakläder, eller en ödla i människokläder, för även om den är lik föregångaren är det en helt annan kamera,

  Mats skriver så här: Det är snarare kamerans autofokus och seriebildtagning som imponerar stort, och som numera slår i princip varenda systemkamera med hästlängder. Även videokvaliteten är oerhört bra, och särskilt 4K-film synad på en 4K-skärm/TV av hög kvalitet. Bättre och framförallt snabbare kompaktkamera existerar inte, i alla fall inte i skrivande stund. Sony Cybershot DSC-RX100 V är en av få, eller kanske rent av den enda kompaktkameran som duger även för dig med höga proffskrav!

  Hela testet hittar du här: Sony Cybershot DSC-RX100 V

 • DJI lanserar!

  Nyhet

  Idag lanserar DJI två nya drönare, en storebror till Phantom 4 som får efternamnet PRO och en Inspire 2. Phantom 4 blir extra spännande då den får en kamera med 1" bildsensor på 20 mpixel (den känner man igen?) och 12 stegs dynamiskt omfång.

  DJI Phantom 4 PRO får alltså en ny kameraenhet och ser för övrigt ut som en Phantom 4. Kameran får även en mekanisk slutare för att minimera "rolling shutter", en effekt som uppstår vid filmning, i regel mer eller mindre och med denna lösning säger DJI att man minimerat effekten. 4K video i 60P på 100 mbps bitrate och H.265-komprimering. Man har också uppdaterat programvaran och sensorerna för att göra den ännu effektivare när det gäller att undvika föremål i FlightAutonomy-läget.

  DJI Inspire 2 är lik version 1 men den är bättre konsturerad med tåligare material och konstruktion och ett bättre batterisystem som ger flygtid upp till 27 minuter. Ny frontmonterad kameran som kan användas av den som styr drönaren medan filmaren sköter den andra kameran separat. Ny programvara och ny teknik ger 5,2K video, 4,2 Gbps för CinemaDNG RAW-video och även stöd för ProRes 422 HQ, ProRes 4444 XQ, H.264 och slutligen H.265.

  Två nya Zenmuse-kameror har släppts för användning med DJI Inspire 2. X4S har en 1" 20 mpixel bildsensor med 24mm f/2,8-11 och mekanisk slutare och storebror X5S har en 20,8 mpixel Micro 4/3-sensor med stöd för 8 objektiv. DJI skvallrar även om att det kommer ett handtag för dessa två kameror inom kort för OSMO-liknande användning.

  Mer information om pris och leverans kommer inom kort men förvänta dig relativt kort leveranstid för Phantom 4 PRO och Inspire 2 samt kamerorna i början av 2017.

  Boka Inspire 2 här: DJI Inspire 2 med en fjärrkontroll
  Boka Phantom 4 PRO här: DJI Phantom 4 Pro

 • Apberget

  Nikon D500 är en populär kamera trots att den kostar en hel del pengar. Vi testar att kombinera den med Nikons finfina 300mm F4 VR PF och en x1,7-konverter för att få en bra kombination som ger ett bildutsnitt motsvarande 765mm.

  Läs testet på 300mm F4 VR PF här: Nikon AF-S 300/4 PF ED VR
  Läs testet på Nikon D500 här: Nikon D500 hus

  Se bilder från testet av kombinationen med telekonverter (x1,7) här: Nikon D500 och apberget

 • VUZE 3D 4K 360

  Nyhet

  En kamera som kombinerar 3D, 360-video i 4K-kvalitet är VUZE som lanseras nu! En kamera som hamnar kring 9000kr inkl moms och ger möjligheten till en upplevelse som hade kostat mångfalt mer någon månad sen.

  Focus Nordic som är agentur i norden skriver:

  Nu står det klart att den omtalade kameran Vuze kommer till Europa i början av 2017. Det blir Focus Nordic som får exklusiv distribution för Norden, Baltikum och Polen. Vuze ändrar spelplanen för 3D VR-kameror med ett pris som är minst sagt konsumentvänligt. De 3D VR-kameror som finns på marknaden sedan tidigare, som t.ex: Nokia OZO, Facebook Surround 360 och Google Jump, kräver stora investeringar. ”Ingenting inom foto och video känns mer spännande än 360 just nu”, säger Karsten Rath, marknadsdirektör på Focus Nordic. ”Med Vuze utökar vi vår portfölj inom detta produktsegment ytterligare, och det med en kamera som gör oss riktigt exalterade”.

  Vuze vann den fina utmärkelsen ”Last Gadget Standing” på 2016 års upplaga av Consumer Electronic Show. Detta tack vare att den gör denna spännande teknik tillgänglig för alla, oavsett budget eller teknisk kompetens. Vuze är lekande lätt att använda och ger häpnadsväckande resultat med bara en knapptryckning.

  Vuze kamera, liten, lätt och smidig och otroligt lätt att använda. Software Studio – programvara för Mac och PC som sammanfogar materialet från de åtta HD-kamerorna till en 360°-film i 4K. Detta görs snabbt och med ett klick. Löstagbart handgrepp som ger flera olika alternativ att hålla kameran. Påkostad väska för transport och skydd medföljer också.

  Trots det konsumentvänliga priset har Vuze imponerande specifikationer: 8st. Full-HD kameror som tillsammans tar upp video och ljud i 360 grader, i 2D eller 3D. Varje enskild kamera har en bildvinkel på120° horisontellt och 180° vertikalt, som tillsammans ger 4K stereoskopiskt 3D 360 VR-material. Kan fjärrstyras med app för iOS och Android. Upp till en timmes inspelning i formatet H.264 HD.

  Boka ditt exemplar här: Vuze 3D VR 360-graders kamera

 • Strandad

  Det ekar i skogen...

  Denna mulna och regniga dag så kan det pigga upp med en bild från i våras. Jag upphör aldrig att förvånas över vad man kan hitta i skog och mark. På en vandring mot ett fornminnesområde så passerade vi denna eka och det var på något sätt oundvikligt att ta en bild på ett så självklart motiv. 50mm brännvidd på f/1,4.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Leofoto kolfiberstativ LT-2841

  Test

  Ett stadigt stativ hör till ett av de bästa tillbehören du kan satsa på om du gillar att fotografera. I dagens test kan du läsa mer om Leofoto kolfiberstativ LT-2841. I paketet ingår även kulled LH-30 med panoramahuvud RX1 som vi också har testat.


  Leofoto är en tillverkare av mycket högkvalitativa stativprodukter. Man tillverkar både stativ, stativhuvuden och andra stativdelar - även åt ett flertal andra märken under andra namn. Leofotos egna produkter håller en markant högre kvalitet än det mesta annat vi provat.

  Leofoto kolkolfiberstativ LT-2841 är ett utmärkt val för dig som söker ett lätt och smidigt stativ, och som värdesätter hög kvalitet före lågt pris. Ta del av hela testet här:

  Leofoto kolfiberstativ LT-2841 + kulled LH-30 med panoramahuvud RX1

 • Halo

  Halo (ἅλως) kommer från grekiskan och betyder ring eller cirkel.

  En halo runt solen är väldigt vackert och kallades tidigare för ljusgård. På Wikipedia kan vi läsa hur de uppkommer:

  En halo kan bildas i samband med att solen skiner genom höga moln som finns på himlen, exempelvis cirrostratus nebulosus. Molnen består av sexkantiga iskristaller och när ljuset bryts genom dessa så bildas en ring, båge, vertikalpelare eller bisolar runt solen. För en halo är det enbart refraktionen som är viktigt till skillnad mot en regnbåge där både reflektion samt refraktion är viktiga. Halofenomenet vertikalpelare bildas dock genom reflektion.

  För att en halo skall bildas så behöver iskristallerna ha rätt geometri och storlek. För att vattenånga skall kunna desublimera så får det inte vara varmare än -15 °C. Förutsättningarna för halofenomen är gynnsammast på hög höjd och vid kall väderlek. Eftersom temperaturen faller med ca 6 °C per kilometer, så krävs det under sommaren att molnet befinner sig på minst 6 km höjd för att iskristaller skall bildas.

  En halo bildas endast om ljuset bryts i samma riktning av kristallerna. Virvlar kristallerna runt så sprids ljuset i olika riktningar, och halon uteblir. Kristaller i rätt storleksintervall (0,05 – 0,5 mm) faller stabilast med den sida som ger mest luftmotstånd i rörelseriktningen. För små eller för stora kristaller tumlar runt när de faller. När kristallerna faller symmetriskt, så kan ljuset endast brytas i bestämda vinklar och en halo bildas.

  22°-halon är den i särklass vanligaste halon och syns tydligt både vid sol- och månsken. Spektrumet delas upp, men är blekare och omvänt mot en regnbåge. En halo har rött längst in och blått längst ut, hos regnbågen är det tvärt om. Ibland bildas vädersolar i ytterkanten av en halo som ser ut som två bleka kopior av solen. Bilden är tagen förra året och på 21mm.

  Klicka här för större bild

  /Thomas


 • Nikon D5600

  Nyhet

  Dagens nyhet - Nikon D5600 - presenteras. Modellen är ett fint kreativt verktyg för dig som vill jobba mer seriöst med foto. D5600 ger dig också möjligheten att mycket enkelt dela med dig av allt ditt skapande till vänner på sociala medier via en smart enhet.

  Idag presenteras nya Nikon D5600, uppföljaren till D5500 som blev utnämnd till bästa instegs-DSLR av TIPA 2015. Med detta som grund har man ytterligare förfinat ett redan lyckat koncept för dig som vill börja fota på riktigt.

  En viktig uppdatering är just möjligheten att enkelt ansluta till kameran via Nikons SnapBridge. SnapBridge kan upprätthålla en konstant anslutning mellan kameran och din smarta enhet. Varje bild kan visas direkt på din mobil eller surfplatta och filmer kan enkelt föras över manuellt.

  Utöver detta så får du bl a bättre bilder i sämre ljusförhållanden, en praktisk vinklingsbar pekskärm och möjligheten att redigera bilderna direkt i kameran med nya Nikon D5600.

  Läs mer här:

  Nikon D5600

 • Olympus E-M1 Mark II

  Test

  Mats har fått möjlighet att testa ett förhandsexemplar av Olympus E-M1 Mark II och han delar idag med sig av sina känslor kring denna kommande nyhet. Ett skarpt test kommer längre fram men tills dess kan du gotta dig åt det här korta förhandstestet.

  Med glatt höjda ögonbryn kan vi läsa om denna nyhet som ska finnas i butik lagom till julklappsinköpen. Olympus E-M1 Mark II är en spegelfri kamera i en mycket smidig storlek. Den levererar högklassiga bilder och är sanslös snabb. Olympus E-M1 Mark II tar bilder i en hastighet av 60 bilder/sekund - i RAW!

  Läs mer och se bilder och film här:

  Olympus E-M1 Mark II

 • Rodenstock

  Det finns vissa namn som får min puls att öka, Angenieux och Rodenstock är två av dem. Gamla klassiska optikmärken som alltid hållit en hög klass.

  Idag så är Angenieux stora på video-optik. Rodenstock tillverkar glasögon och glas till glasögon. Porsche Designs läsglasögon P8801 har Rodenstock glas och är grymt bra. Rodenstock gör även optik till större bildsensorer och även specialoptik.

  För en tid sedan så kom min fru hem med en påse fotoprylar från min avlidne svärfars källare. Det var allt möjligt blandat men det var en sak som verkligen stack ut ur mängden och det var en stor och tung silverfärgad optik. Till min stora förvåning och glädje, så läser jag Rodenstock Retina-Rotelar f:4/135 på den. Med en objektivfattning, DKL, som jag inte använt tidigare. Detta är långt före min tid i fotovärlden. Jag fick tag i en adapter till Nikon och jag kan konstatera att Rodenstock kunde bygga objektiv redan 1959. Vad jag kan förstå så bör optiken vara tillverkad då. Vissa äldre objektiv har en speciell charm, vissa hur de tecknar oskärpa och så vidare. Denna optik var inte så bra på full öppning men nedbländad ett till två steg så är den förvånansvärt bra. Självklart så har den betydligt större problem med kromatisk aberration än moderna objektiv men det är ändå lätt korrigerat i datorn.

  Kanske du också har gamla objektiv liggande, eller någon släkting som har något spännande objektiv de inte använder längre kanske? Vill du prova dem så har vi nog adaptern till dig. Har vi ingen som passar så fråga oss gärna så kollar vi om vi kan få fram en passande till dig.

  Klicka här för större bild >>

  Gå till objektivadaptrar >>

  /Thomas • Sailing

  Visste ser det härligt ut?

  En snapshot från vägen idag. Tagen på 194mm med en telezoom. Föret inte var det bästa då det bara är några decimeter puder utan stabil botten av hoptryckt snö. De lyckades bra ändå och som åskådare så såg det riktigt härligt ut.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Nikon School

  Du vet väl om att du som har köpt en Nikon systemkamera har möjlighet att lära dig mer i Nikon School! Introduktionskursen går på ett flertal orter och i helgen kan du som bor i Umeå med omnejd ta tillfället i akt att få hjälp av duktiga lärare.

  Nikon School Intro för digitala systemkameror är en kostnadsfri utbildning som ger dig koll på grundläggande termer, begrepp och funktioner - hur du kontrollerar bildkomposition, ljus, slutartid, bländaröppning, ISO-inställningar, exponering, brännvidd, blixt med mera för att få de resultat du vill ha.

  Nu på söndag den 13 november hålls föreläsningen i Umeå och det är kostnadsfritt att delta!
  Tid: 14:00-16:30
  Plats: 1646 Studios, Lärlingsgatan 18 i Umeå

  Lokalerna på 1646 Studios har toppklassutrustning för föreläsningar och det är enkelt att parkera i närheten av lokalen.

  Viktigt! Gå in på denna länk och anmäl dig om du vill delta, där hittar du även kursen på andra orter än Umeå.

  Här klickar du in på Nikons hemsida för anmälan till Nikon School

 • Snö

  I helgen kom äntligen snön på riktigt!

  När snön vräker ner så är det få saker som är mysigare än att åka ut till någon liten skogsväg och njuta av omgivningen. Det är bara en jultomte och möjligtvis Bambi som saknas. Att få plumsa i orörd snö, att få skaka till ett träd så att all snö faller över en, ja, det växer man inte ifrån så lätt. Ingen TV, inget trafikljud, inga rapande grannar och mobilen ligger tyst i fickan, då kan man stå där ute i snöfallet bland de snötyngda träden och höra... ja, absolut ingenting... snön som faller i luften isolerar effektivt alla ljud... då är det bara vackert...

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Tillbehör Hero 5!

  Nyhet

  Nu finns det bra tillbehör hemma på lager till nya Hero 5 för att skydda den ännu bättre! Kolla in på hemsidan där vi har skydd och en ny ram på plats...du hittar dessa via länken nedan. Vi har både Hero 5 Black och Session på lager dessutom!

  Till Hero 5 Black: Lins-/LCD-skydd till Hero 5 black för främre lins och bakre skärm
  Till Hero 5 Session: linsskydd till Hero 5 Session 3-pack
  Frame till Hero 5 Black: Frame till GoPro Hero 5 black

  Hero 5 Black: GoPro HERO5 Black
  Hero 5 Session: GoPro HERO5 Session • Panasonic Lumix DMC-G80

  Test

  Panasonic har lanserat fler kameror än många andra tillverkare de senaste åren och frågan är hur bra G80 är i jämförelse. GH-serien är en succé och tusentals kunder har köpt G-kameror hos oss sen 2008. Blir G80 ännu en succé, eller inte?

  Mats skriver: Med skarpa och väl-tecknande objektiv blir också bildkvaliteten mycket bra. Panasonic har valt att ta bort lågpassfiltret framför sensorn i G80 vilket innebär att man också får aningen bättre detaljåtergivning jämfört med föregångaren DMC-G7. Vi rekommenderar dock som vanligt ändå att använda RAW format för att ta vara på kamerans fulla potential. JPG-bilderna blir i regel bra och duger säkert gott och väl för normalt bruk, men det finns så mycket mer att hämta från en RAW-fil, särskilt för dig som har till vana att granska och analysera alla bilder i 100%.

  Hela testet hittar du här: Panasonic Lumix DMC-G80 kamerahus + Lumix G Vario 12-60/3,5-5,6 Asph/Power OIS

 • Tävla om en 4K-kamera!

  Du kan vinna en Nikon B700 som är en superzoomare med 60x optisk zoom och 4K video med din bästa djurbild. Två kategorier ger totalt två vinnare som vinner en varsin Nikon B700...gör som Sami Friman som skickat in den här riktigt härliga bilden.

  Du läser längre ned i Bloggen om tävlingen men den korta varianten är att du kan tävla med ett bidrag i respektive kategori och det gör du genom att maila in din bild till blogg@cyberphoto.se. Tolkningen är fri men kategorierna är Husdjur och Vilda djur. Se till att skicka in ditt bidrag eller få dina vänner som gillar att plåta att vara med och tävla om en Nikon B700.

  Lycka till!

 • Ny film: CyberPhoto EXPO del 2

  Andra delen från CyberPhoto EXPO där vi snackar om Sony, Olympus nya E-M1 Mark II, Profoto och med Panasonic om filmning finns nu på både Youtube och vår Facebook-kanal, 23 minuters avsnitt färdig att se och lyssna på!

  Du hittar filmen här: Youtube: CyberPhoto EXPO - del 2

 • E-M1 II är på gång!

  Nyhet

  Nu är leveransstart, pris och information om produkten fastställt och E-M1 Mark II börjar att levereras i december, priset för huset är 19990kr inkl moms vilket gör att E-M1 Mark II känns helrätt. Här följer Olympus egna pressmeddelande om kameran.

  Upp till 60 bilder per sekund med 20,4 megapixel i Rawformat
  Kameran kan i tyst läge (elektronisk slutare) med kontinuerlig, automatisk autofokus och bländarautomatik klara att ta klassledande 18 b/s i Rawformat med 20 megapixels upplösning. Kombinerat med Live display och utvecklade kontrollmöjligheter ger det dig optimala möjligheter att fotografera vilda djur i rörelse eller actionevent. Med låst autofokus och exponering ökar hastigheten till 60 b/s. I läget Pro Capture kan du i princip helt eliminera all fördröjning i slutaren, genom att kameran registrerar 14 bilder innan du fullt ut hunnit trycka av bilden. Äntligen slipper du missa den där exakta tiondelssekunden.

  Autofokus som sätter ny standard
  AF-systemet i kameran tar nya OM-D E-M1 Mark II upp till toppen i proffsklassen. Nyckeln till det är ett komplett nytt, ultrasnabbt autofokussystem med One-chip-teknologi och fasdetektion som bygger på precision, trackingprestanda och realtidskontroll. Precision genom 121 fokuspunkter av korstyp och en högprestandaalgoritm i den kraftfulla bildprocessorn. Traktion tack vare en dedikerad algoritm för motiv som rör sig och som ger tillförlitlig fokusering vid sekvensbildtagning och kontinuerlig autofokus upp till 18 b/s. Med Single AF klarar kameran upp till 60 b/s. Kameran är byggd för att vara extremt snabb, den elektroniska sökaren har en responstid på 6 ms och bilduppdateringsfrekvens på 120 Hz.

  Helt ny bildsensor med högre dynamiskt omfång
  OM-D E-M1 Mark II levererar en professionell bildkvalitet i form av både stillbilder och UHD 4K och Cinema 4K (DCI standard) video. Kameran är utrustad med en ny, speciellt framtagen 20 megapixel Live MOS sensor med högre dynamiskt omfång och en ny TruePic VIII bildprocessor. Oavsett hur du mäter bildkvalitet, är den optiska återgivningen uppseendeväckande hög. Sensorns höga dynamiska omfång, förbättrad pixelkontroll och bildbearbetning med hjälp av dubbla 4-kärniga processorer gör kameran marknadsledande i segmentet. Även ISO-omfånget har ökats på motsvarande 1 steg. Och i kamerans läge High Res Shot, som tar bilder med en upplösning på 50 Megapixel – mer än många kameror med fullformatsensor – har i princip all oskärpa eliminerats tack vare den nya bildprocessorn och inbyggda 5-axliga bildstabiliseringen.

  Cinema 4K video och uppdaterad bildstabilisering
  Det 5-axliga bildstabiliseringssystemet har uppgraderats och klarar nu av att kompensera motsvarande 6,5 EV-steg*** med ett 100 mm objektiv (nya M.ZUIKO DIGITAL ED 12-100mm 1:4.0 PRO). I kombination med kamerans greppvänliga design kan du ta handhållna bilder med ett 300 mm teleobjektiv (motsvarande 600 mm för 35 mm småbild) utan problem. Dessutom är det perfekt för skakfri film. OM-D E-M1 Mark II har kapacitet att spela in video i UHD 4K med upp till 30 b/s och 102 Mbit/s. För mer filmisk känsla kan du filma med 24 b/s och 237 Mbit/s, med andra ord äkta Cinema 4K format.

  Maximal användbarhet och mobilitet
  Ultrakompakt, portabel design är ytterligare ett argument för nya OM-D E-M1 Mark II. Olympus är den första och enda kameratillverkare som kan erbjuda ett komplett, professionellt kamerasystem med hus och objektiv som ryms i en kabinväska. Och för att ytterligare förstärka mobiliteten, dvs. att systemet kan användas i alla situationer är det slitstarkt, stänk-, damm- och frysskyddat. En serie av förbättringar för att göra kameran ännu mer lättanvänd och flexibel har gjorts. Det inbyggda greppet gör det bekvämare att hantera kameran med långa teleobjektiv och med det extra batterigreppet på får du samma säkra grepp om kameran i alla positioner. OM-D E-M1 Mark II har två inbyggda SD-kortplatser, varav en är UHS-II-kompatibel, med olika valmöjligheter för lagring, t ex spara samtidigt rawfiler på ena och jpg på andra. Batteritiden har utökats med 40% och laddningen tar bara två timmar, ungefär halva tiden i jämförelse med tidigare modell. För snabb överföring av data från kameran är den utrustad med USB 3.0 (typ C).

 • Laserkatt

  Vi har alla sett denna typ av bilder... men hur kommer det sig att det blir så?

  Att människor får röda ögon beror på att ljus belyser näthinnan och den syns genom pupillen. I praktiken så sitter blixten för nära objektivet helt enkelt. Men katter får inte röda ögon, de ser helt enkelt radioaktiva ut. Det beror på att katter har ett reflekterande lager, tapetum lucidum, bak på deras ögonglober, något som vi människor inte har. Detta reflekterande lager fungerar som en spegel och ger katten en extra chans att ta vara på befintligt ljus. Det är en av anledningarna varför de ser bättre på natten. Detta finns naturligtvis hos många andra djur, speciellt bland de som är aktiva på natten.

  /Thomas

 • Tamron SP 150-600mm G2

  Test

  Nu har vi testat Tamrons nya version på 150-600mm och frågan är om det är värt att byta? Vilket 150-600mm ska man välja nu när det finns 4st olika varianter på marknaden och både Nikon, Pentax och Canon har konkurrenter. Vi har svaret!

  Mats skriver: Större noggrannhet i tillverkning och montering och en förändrad optisk design, med bland annat ett ytterligare linselement jämfört med föregångaren, ska ytterligare förbättra skärpan och reducera optiska störningar. Bländaren är nu elektromagnetiskt kontrollerad även i Nikon-modellen av objektivet, vilket ger större repeternoggranhet, dvs jämnare exponering från bild till bild - extra viktigt när man tar snabba bildserier. Ett nytt zoomlås har kommit till, som gör det möjligt att låsa zoomen på valfri brännvidd genom att skjuta zoomreglaget framåt, för att minska problemet med ofrivilligt ändrad brännvidd.

  Läs hela testet här: Tamron SP 150-600/5-6,3 Di VC USD G2 till Nikon F

 • Psychedelic

  Ibland lägger man ner timmar på en bild och ibland någon sekund. Detta ögonblick fångade jag på ren instinkt.

  Denna bild blev härligt psykedelisk på nåt sätt. Ingen mästerverk och inte så avancerad men förhoppningsvis så ger den dig ett leende på läpparna. Fotografering är ibland att planera mycket, ibland måste man åka långt och ibland kanske man får vänta länge för att få rätt ljus, och ibland bara ta vara på ögonblicket, att se motivet i en händelse eller en miljö. Bilden är tagen på 74mm brännvidd.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Norrskensfabriken

  Den här otroligt vackra bilden har Göran Strand, astrofotograf, tagit och visst blir man inspirerad och motiverad att bege sig ut för att plåta när man ser den...och namnet Norrskensfabriken känns som ett bra och roligt namn till den här bilden.

  Göran har en populär sida på Facebook (fotografgoranstrand) och även på Instagram där han är känd som Astrofotografen så se till att följa honom om du gillar norrskens- och astrobilder, det ger massor av inspiration! Det har varit mulet på sistone men det kommer vackra klara nätter inom kort och vill du förbereda dig objektivmässigt så kan vi verkligen rekommendera att du kikar närmare på IRIX 15mm objektiv som gjort succé!

  Läs mera om IRIX 15mm här: Irix 15/2,4 Blackstone & Firefly

 • Canon TS-E 17/4L

  Test

  TS-E eller Tilt/Shift-objektiv är roliga och kreativa objektiv och vi har testat Canons 17mm nu på nya kameramodeller för att se hur bra den verkligen är. Läs testet på vår hemsida och se om det är något som passar dig!

  Mats skriver så här: Egentligen är det nog bara ens egen fantasi som sätter gränserna för vad dessa tilt/shift-objektiv kan användas till, men rent generellt känns vidvinkelobjektiven TS-E 17/4L och 24/3,5L II mest lämpliga till landskap, panorama, arkitektur och inredning, men kan duga till ex.vis produkter också ifall man är ute efter ett djupare och lite mer udda perspektiv.

  Läs testet här: Canon TS-E 17/4L

 • Pentax K-70

  Test

  Efter mycket dividerande så tog Pentax beslutet att K-70 ska säljas även i Sverige och det är redan många kameror som hittat ett nytt hem. Vi har testat och den presterar väldigt väl, K-70 är ett nytt alternativt i klassen!

  Mats skriver: Pentax systemkameror brukar vara extremt kompetenta med funktioner och möjligheter att påverka det mesta som tänkas kan, och K-70 är absolut inget undantag, den är betydligt mer kompetent än sin närmaste konkurrenter inom samma klass. Men även om "GPS" och "Astro Tracer" finns att välja i kamerans menyer så saknar K-70 inbyggd GPS, det finns dock att köpa till som extra tillbehör.

  Läs hela testet här: Pentax K-70 hus test

 • Canon EF 24-105/4L IS USM II

  Test

  Bland de första att testa skarpt exemplar av nya 24-105mm från Canon är CyberPhoto och som vanligt kan du läsa testet helt utan kostnad eller inloggning direkt på vår hemsida. Har du frågor om objektivet - skriv gärna en kommentar!

  Mats skriver: ASC-tekniken går ut på att minska differensen i brytningsindex när ljuset går från luften in i glaslinsen. Genom att belägga glasytan med bl a ett material med mycket lågt brytningsindex (dock högre än luft) gör man övergången mellan brytningsindexen luft-glas mer gradvis - vilket gör att mindre del av ljuset reflekteras bort. Tekniken bidrar till att styra mer av infallande ljus in genom optiken och minska graden av ljusförluster samt ströljus och reflexer i optiken och den slutgiltiga bilden.

  Läs hela testet här: Canon EF 24-105/4L IS USM II test

 • Tävla med oss!

  Just nu pågår vår fototävling med temat Djur och det kommer in massor av bidrag som får oss att imponeras och att skratta - härliga bilder! Var med du också och ta chansen att vinna en Nikon B700, en superzoomare av rang som passar alla!

  Den här bilden har vi fått inskickad från Anette Palmquist och visst är den rätt rolig? Kor kan vara så nyfikna och lekfulla men samtidigt klumpiga pga sin storlek och sitt format som är till nackdel om man gillar att leka, skutta och hoppa. Läs mer om tävlingen en bit ner i Bloggen och skicka in dina bidrag, det är två klasser man kan tävla i och en kamera till respektive vinnare i sin klass ska utses!

 • Søt

  Ibland går det inte som tänkt sig, ibland blir det bättre...

  Så vi skulle ut och ta några porträttbilder i vintras, samt också filma lite slowmotion. Det gäller att hitta en bra plats. Det slutade med att vi kom på att efter en skoterled så brukar snötyngda träd hänga ner över leden. Valet var gjort. Denna led är på sommaren en skogsbilväg. När vi tog denna bild så var den ännu inte en skoterled utan bara en skogsväg under djup snö. Det gick bra att ta sig dit, men när vi skulle vända så var det stopp, det gick varken framåt eller bakåt. Det är nackdelen med blöt snö, den packar ihop sig lätt och blir väldigt hal, så än en gång fick winschen rädda oss ur dilemmat. I alla fall så var jag mer chaufför än fotograf denna gång, men jag passade på att dra iväg några bilder och den här var den jag gillade bäst. Det är svårt att bli sötare än så här. Bilden är tagen på 90mm och bländare 5,6. Jag valde att redigera den till high key som du ser, det blir både lite sagolikt och modernt på samma gång.

  /Thomas

 • Røde lanserar nytt

  Nyhet

  Røde har blivit det naturliga valet för många av våra kunder och nu har man lanserat två nya produkter som gör deras sortiment ännu bredare och bättre. Nya i-XLR och Link Newsshooter är riktigt proffsiga och smarta nyheter!

  Läs mera om i-XLR här: Røde i-XLR, XLR till Ligtning-adapter
  Läs mera om Newsshooter här: Røde Link Newsshooter trådlöst myggmikrofonsystem

  i-XLR är en ny produkt som ger dig möjligheten att använda XLR-produkter till en iPhone eller annan produkt från Apple som har Lightning-kontakt. Funkar även med kondensator-mikrofoner med egen batterimatning. Läs mera via länken ovanför. Newsshooter ger dig möjligheten att köra trådlöst med XLR-mikrofoner och innehåller det du behöver för att komma igång. Systemet är serie II 2,4GHz för att uppfylla de senaste kraven och har 128 bitars kryptering. Kort sagt...proffsigt på ett enkelt och väl fungerande sätt.

 • GoPro uppdaterar

  Nyhet

  Nu kan du ladda ner en ny firmware till Hero 4 Black, Silver och Hero 5 Session samt Black. Du hittar länken nedan så se till att uppdatera din GoPro-kamera när du har lite tid över. GoPro Hero 5 finns på lager just nu...

  Uppdateringen hittar du här: GoPro Hero 4 / 5 Firmware uppdatering

 • Blair Witch

  Men kolla vilket fint ödehus säger frun efter vägen...

  Man tager vad man haver. I kostym och utan kamera fick jag se detta spännande gamla hus. Mobilen är alltid med, så det fick bli den som kamera. iPhone 7 Plus tar rawbilder via Lightroom och samma app redigerar bilden och sparar ut den som jpg. Sedan la jag ut bilden på Instagram där jag redigerade den lite till, och jag gillade verkligen slutresultatet. Det är den bilden du ser här. Det går inte att tapetsera en vägg med bilden men den duger gott till sociala media.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Följ med på EXPO!

  Vi har så klart filmat från vårt EXPO och du kan se del 1 redan nu på Youtube och på vår Facebook-sida. I denna film träffar vi Kalle från Fujifilm och pratar nya GFX och John Hagby som berättar om nyheter för dig som vill styra din kamera smartare...


  Du hittar filmen här: Youtube: CyberPhoto EXPO - del 1 av 2

 • Närkontakt

  Närkontakt av tredje graden...

  Jag ramlade just över denna bild som jag tog 2015. En ensam padda mitt på vägen. Jag var bara tvungen att ta en bild. Jag gissar att paddan upplevde bilen som ett ufo.

  Jag använde en Nikon D810 med Nikon 14-24mm på och det är ju inte bästa macro-optiken direkt men det blev ett kul perspektiv och kolla det korta skärpedjupet trots 24mm.

  /Thomas

 • Fujifilm Fujinon XF 23/2,0 R WR

  Test

  Fujifilm fortsätter succén med nya objektiv och 23:an är otroligt populär redan! Vi har testat den och vi förstår varför så många vill ha den trots att den är svår att få tag i. Se till att läsa vårt test på en gång.

  Mats skriver: Fujinon XF 23/2,0 är ett litet och behändigt objektiv byggt till större del av metall, som också ger en mycket gedigen upplevelse med fin känsla i fokus och bländarring. Tilläggsbeteckningen WR (Weather (and dust) Resistant) betyder att optiken är tätad runtom, vilket gör den tålig mot regn, vattenstänk och damm (dock ej vattentät). Optiken är utrustad med en stegmotor för autofokus som gör fokuseringen snabb, tyst och exakt. Responstiden ligger på ner till 0,05 s och fokuseringen sker internt utan att objektivet ändrar storlek eller roterar exteriört. Ett litet motljusskydd ingår.

  Allt annat hittar du här: Fujifilm Fujinon XF 23/2,0 R WR svart

 • Tävling: Djurbilder

  Nu är det dags för en ny tävling och temat är "djur" uppdelat i två kategorier; husdjur och vilda djur. Du har chansen att kamma hem en Nikon B700 (värde 4490kr) i respektive klass så se till att tävla med din bästa bild nu!

  Tävlingen pågår tom 18 december och vinnare får sin kamera till jul! Juryn består av personal från CyberPhoto och Nikon Nordic och juryns beslut kan ej överklagas. Ett bidrag per tävlande i respektive kategori. Fri tolkning men vi kommer att premiera originalitet. Du kan alltså tävla med två bilder, en i respektive kategori. Bidraget ska skickas in i JPG (Max 3 MB, min 800pxl bredd) till blogg@cyberphoto.se.

  Kategorisering gör du själv, dock har juryn rätt att flytta bilden till korrekt kategori. Husdjur avser klassiska husdjur och tamdjur som hund, häst, marsvin, katt, kanin och Vilda djur avser alla djur som är fotograferade i sitt naturliga tillstånd i naturen eller i en djurpark, tex björn, lodjur, säl, lejon, elefant. Vi förbehåller oss rätten att visa bilden i våra sociala medier i samband med tävlingen. Bilderna raderas efter avslutad tävling förutom från Bloggen, Facebook och Instagram där den kan bli kvar i flödet

  Se till att skicka din bästa djurbild till oss nu - ta chansen att vinna en riktigt fin julklapp till någon du tycker om! Eller dig själv.

 • Sony FDR-X3000R

  Test

  Idag släpper vi testet på GoPro´s enda konkurrent på allvar i kategorin och det är Sonys nya FDR-X3000R. GoPro har satsat på en riktigt fin ny Hero 5 som vi kommer att släppa test på inom kort men Sony har några riktiga styrkor!

  Mats skriver: Vid filmning i UHD 2160 x 3840 ger Sony FDR-X3000 riktigt bra bildkvalitet och suverän färgåtergivning. Objektivet som motsvarar 17mm vidvinkel tecknar också förvånansvärt skarpt över hela bilden från hörn till hörn med låga nivåer av kromatisk aberration och vinjettering. "Fisheye-effekten" ger också en mer moderat distorsion än vissa andra actionkameror. Filmerna ser även förvånansvärt bra ut vid sämre ljusförhållanden.

  Hela testet inkl. testvideo: Sony FDR-X3000R

 • Mellanringar Fujifilm X

  Nyhet

  Nu har vi ett nytt set med mellanringar till Fujifilm X-serien i sortimentet och det är ett roligt tillbehör för alla oss som tycker att fotografering är superkul! Det här kan hjälpa dig att ta flera kreativa och roliga bilder...

  Kolla in mellanringarna här: Meike AF Mellanringsats 10/16mm Fujifilm X

 • Dimmornas bro

  Jag besökte broarna i Tallberg häromdagen...

  Den bro du ser var världens första normalspåriga järnvägsbro av stenmaterial. 44,3m hög och 229m lång. Byggd 1919.

  Bilden tagen med Sony Alpha 7R II + Metabones Adapter T + Canon EF 11-24/4 L USM

  /Thomas

 • Nikon lanserar!

  Nyhet

  Två nya objektiv ser dagens ljus idag och ett 19mm PC eller som många kallar det, Tilt/shift-objektiv, och sen det som blir intressant för många, ett nytt 70-200mm f/2,8 som får nya bokstavskoden FL ED VR som efternamn.

  Om vi börjar med 70-200 så är det en helt ny konstruktion som väger in på 1,4kg och Nikon verkar ha använt alla verktyg i verktygslådan för att skapa det bästa möjliga objektivet för alla yrkesfotografer och hobbyfotografer som vill ha det bästa. 22 glas gör att det väger en del och av dessa är det 6st ED-glas, 1st fluorid-glas och 1st HRI-glas (högt brytningsindex). Nano Crystal Coat finns också men det förutsätter man från Nikon 2016. För att hänga med i svängarna då 70-200mm ofta används till action och sport är nya VR SPORT-läget som ger bättre AF-spårning och exponeringskontroll samt bättre resultat vid seriebildtagning med fungerande bildstabilisering. Närgränsen är nu 1,1 meter och avbildningsskalan har ökat från 0,11x till 0,21x samt att den är anpassad för högre upplösning...och här misstänker vi att 36 mpixel snart blir frånkört som top-of-the-line, vad tror du?

  Ny konstruktion, bättre stabilisering, elektroniskt styrd bländare, och ett bättre stöd till din kamera i form av prestanda samt kantskärpa och upplösning gör att denna 70-200mm blir högst intressant för många Nikon-fotografer. 31390kr är rek.pris.

  Boka här: Nikon AF-S 70-200/2,8E FL-ED VR

  19mm kommer att kosta ca 38790kr inkl moms och är en ultravidvinkel med PC-teknik eller möjlighet till att luta och förskjuta bilden så att man får kontroll på perspektivet på en mycket hög nivå. Väldigt intressant verktyg för många fotografer som arbetar med arkitektur, i synnerhet inomhus.

  Boka här: Nikon 19/4,0 D ED PC-E (Tilt & Shift optik)

 • Svartvitt • Samyang 35/1,2 ED AS UMC

  Test

  Ännu en Samyang testad - och bara f/1,2 gör att man hajar till, eller hur! Kort skärpedjup eller inte är en smaksak men många gillar den effekt och den känsla som det ger och det gör många av oss också. Rätt eller? Subjektiv.

  Mats skriver: Asfäriska linselement och element av ED-glas (extra lågspridande glas) bidrar till hög bildkvalitet även ut mot bildens ytterkanter. Samyangs UMC-antireflexbehandlig ger lägre grad av reflexer och ströljusproblematik i kameran. Den fina ljusstyrkan i kombination med en bländare med 9 st avrundade lameller ska bidra till mjuk teckning av motivdelar utanför fokus (bokeh) och naturligt utseende hos reflexer.

  Läs hela testet här: Samyang 35/1,2 ED AS UMC CS

 • Öga för öga...

  Den här vackra Kronhjorten brölar i sluttampen av årets brunst och är det något djur i vår fauna som är häftig att se mitt i alla ritualer så är det Kronhjorten. Är man i närheten låter det som stora lejonhanar som vrålar och brölar...

  Kampen om hindarnas gunst är riktigt hård och kan i vissa fall vara en fråga om liv och död. Att förlora ett öga är inget ovanligt och stora hjortar med rejäla ärr och spår efter tuffa fajter är inte heller ovanligt. Kort sagt påminner det om vad man kan se på savannen - men här i Sverige! Sen får man inte glömma hur stora de kan bli, vissa hanar kan väga uppemot 300kg och ha horn med en bredd upp till 1,5 meter. Kronhjortens utbredning är fortfarande lite osäker men det finns en hel del i södra delarna av Sverige och uppfödningen har ökat.

  Vill du fotografera Kronhjort? Ta reda på vart det finns brunstplatser först, det är Skåne och södra Sverige primärt men även uppe i Mälardalen finns en hel del och det lättaste är att vänta på brunsten för annars lever de i regel ensamma men samlas i slutet av sommaren och under hösten. Gömsle är att föredra och att ta sig ut till rätt område i skydd av mörkret och invänta morgonens första ljus. Visst blir man sugen på att sitta där ute en härlig höstmorgon och låta ljuset locka fram dessa djur? Kanske läge att plåta lite Kronhjort nästa höst?

 • Norrsken 4 av 4

  Då ser vi på sista bilden från torsdagens show...

  Än en gång tar vi det lugnt bland alla spakar som finns i en dator för att överdriva ett norrsken. Jag gillar verkligen den här bilden även om den inte har så starkt norrsken. Det blir som en blå boll till höger med norrskenet tydligt avgränsat, och den lilla udden i mitten blir som en lite svart boll. En vän sa att det påminde honom om en pokémonboll. Personligen så tänkte jag mer på att det ser ut som ett kraftfält som håller norrskenet borta från den mystiska udden. Vi kanske bara har för mycket fantasi. Jag använde Nikon D5 med Irix 15/2,4.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Samyang AF 14/2,8 ED AS IF UMC FE

  Test

  Samyang med autofokus - det är ingen vanlig syn "där ute" men det finns på marknaden nu och vi har testat den nya AF14mm till Sony E för att se om Samyang har koll på autofokus i sina objektiv eller är det barnsjukdomar så här i början?

  Mats skriver: Distorsion existerar givetvis fortfarande, men långt ifrån lika markant och störande som hos de manuellt fokuserade varianterna. Vinjettering på f/2,8 verkar i princip omöjligt att bygga bort på dessa brännvidder, och det förekommer inte mer än normalt så det är knappast värt att gnälla över. Kromatisk aberration går att hitta i extrema fall om man letar, dvs försumbart i det allra flesta fall.

  Läs allt här: Samyang 14mm AF ED AS IF UMC FE

 • Norrsken 3 av 4

  Ännu en bild från torsdagskvällen...

  Det var mycket folk som fotograferade norrsken runt sjön vi var vid. Kul att träffa så många likasinnade, det var verkligen alla åldrar, alla typer av kameror, och både män och kvinnor. Intresset och entusiasmen var på topp, och mitt i showen så dyker ett kraftigt band över himlen och det gick ett gemensamt "wow" över sjön. Den delen av showen är vad du ser på denna bild. Även om en kamera har bättre mörkerseende än mig och även om man justerar till bilden i datorn så kan en bild aldrig återge upplevelsen av att se norrskenet dansa över himlen på riktigt. Bilden tagen med Nikon D5 + Irix 15/2,4.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Norrsken 2 av 4

  Första gången appen sagt 100% chans till norrsken, jag kan inte minnas att den ens passerat 70% tidigare...

  Appen heter AuroraNow och är riktigt bra. Norrskenet finns över hela himlen. Det händer saker i alla riktningar och plötsligt ropar någon att det är en corona rakt ovanför så jag vrider kameran rakt upp och skjuter några bilder, lite i blindo. Varför ska det vara så svårt att sätta vridbara eller vinklingsbara skärmar på "proffskameror"? Bilden är tagen med Nikon D5 + Irix 15/2,4.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Norrsken 1 av 4

  Torsdag kväll så slog norrskensappen rekord...

  Torsdag. Min pappa kommer upp från Stockholm för att hälsa på och jag hoppas att kunna få bjuda på lite norrsken. Under eftermiddagen börjar det på förutspås norrsken på flera facebooksidor. Efter middagen börjar mörkret falla och på norsskensappen börjar siffrorna på arta sig. Då ringer telefonen och en kompis som bor i Stockholm ringer och funderar på att kasta sig på ett flyg och komma upp för att njuta av showen då alla data pekar på gigantisk show. Jag åkte ut och njöt av första showen, började på fylla minneskortet och mörkret började på att lägga sig. Hämtar kompisen som med sekunder tillgodo lyckades komma med på planet. Sedan drog vi iväg till en närliggande sjö. Kvällen resulterade i hundratals bilder och det var verkligen svårt att välja, men jag valde ut fyra bilder som förhoppningsvis ska skilja sig lite från de vanliga standard norrskensbilderna. Vi börjar sansat med denna bild som jag hållit måttfull och balanserad. Det är så lätt att dra på för mycket då det är trenden på sociala medier. Jag skulle nog säga att det kändes tämligen utomjordiskt att se detta skådespel. Bilden tagen med Nikon D5 + Irix 15/2,4.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Ny film: Fotosnack - Mats tycker...

  Dagens kortare film hittar du nu på Facebook och Youtube och Mats svarar på vad han ser fram emot när det gäller nya produkter inom foto och från Photokina. Mats testar allt som når marknaden så frågan är vad han ser mest fram emot...

  Du hittar filmen här: Youtube: Fotosnack - Mats tycker till!

 • CyberPhoto EXPO 2016

  På EXPO imorgon kan du se Sony SLT-A99 II på plats och snacka video & foto med grabbaran från Sony! Se till att vara på plats redan 10:15 för första föreläsningen om video och 4K med Andreas Fernbrant. Välkommen till EXPO 2016.

  Sony är på plats och visar hela sortimentet och du kan snacka om nyheterna A6500 och RX100 V för att få reda på så mycket som möjligt innan du bestämmer dig för vad som blir din nya kamera. Nya SLT-A99 II är väldigt intressant med kombinationen 42 mpixel och en riktigt hög hastighet men vi ser även att A6500 och RX100 V blir väldigt snabba kameror så årets fokus från Sony verkar vara HASTIGHET.

  Läs mer här: Sony SLT-A99 II information

  VÄLKOMMEN!

  Information om EXPO: CyberPhoto EXPO 2016

 • Imorgon: CyberPhoto EXPO

  Imorgon är det dags för EXPO! Missa inte Panasonic som är på plats och visar alla produkter och en hel del nyheter. Snacka foto & video med bland annat Martin Wallgren som också föreläser ca kl 11:45 på EXPO, helt kostnadsfritt!

  Panasonic har tagit täten när det gäller video och du kan surra GH4 och nya GH5 med Panasonic på CyberPhoto EXPO 2016 på Nolia, Umeå imorgon lördag. Se till att vara på plats och ta plats inför föreläsningen som börjar strax innan lunchtid och ställ dina frågor till Martin före och efter föreläsningen då han kan det mesta man kan veta om video, 4K, timelapse och det tekniska. En riktig tillgång för oss som vill veta mer!

  Information om EXPO: CyberPhoto EXPO 2016

  Se Martins demofilm för nya FZ2000: Youtube: Panasonic FZ2000 demofilm

 • Borneo

  Nej, det är inte Borneos djungler utan Norge på bilden...

  Norge har inte lika många avfartsvägar eller P-platser efter vägarna som i Sverige. Jag minns att jag såg detta motiv i ögonvrån och nyttjade bilens terrängegenskaper för att kunna stanna bredvid vägen. Jag fick vandra ut i regnet och trampa i våta marker för att till slut kunna fånga detta med kameran. Bilden är tagen på 28mm.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Genesis videostativ

  Test

  Vi har testat Genesis fina videostativ CVT-20 och vi vet sen tidigare att den är riktigt fin men nu har Mats testat den "på riktigt" för att se vad den går för. Bra videostativ för bra pengar är inte så lätt att hitta men nu är det ett lätt val!

  Mats skriver: CVT-20 är ett mycket stadigt stativ, och det tack vare sin tyngd och dubbla rör i den övre bensektionen. När det gäller stabilitet så finns det liksom inte några genvägar, det är helt enkelt tyngden som är den mest avgörande faktorn. Maximala arbetshöjden är ca 1,8 meter och totalvikten ligger på strax över 5 kg, så knappast något man frivilligt släpar med sig på fjällvandringen. Stativbenen består av 2 sektioner och är tillverkade i aluminium.

  Resten hittar du här: Genesis videostativ CVT-20 test

  Läs mer om fotostativ Genesis: Genesis C5 kolfiber

 • Ricoh lanserar 360

  Nyhet

  Theta S har sålt massor och är en riktigt bra produkt för 360-video med tanke på priset. Därför blir vi inte överraskade av att Ricoh fortsätter att bygga på konceptet med en ny modell, Ricoh Theta SC är namnet.

  Nya färger, enkel hantering och ett lägre pris gör att Theta SC blir högst intressant. Vi gillar Theta S och den har levererat väldigt bra resultat med tanke på priset. Vi tror att 360 kommer att växa som kategori och att det kommer flera och bättre kameror i segmentet de kommande åren och därför är vi spända på att testa Theta SC. S-modellen har HDMI vilket den nya saknar och inspelningstiden är kortare (5 min på SC mot max 25 på S) samt att LiveStream-funktion finns på Theta S. SC har en mycket enkel uppladdning till Facebook och Youtube via appen Theta+ Video App som finns till både Android och iOS. Den har även inbyggd timelapse-funktion!

  Ricoh Theta SC börjar att levereras i november, kommer i fyra färger och priset blir 2890kr.

  Läs mer: Ricoh Theta SC 360-graderskamera

 • 58

  Mer mys med en lite bortglömd glugg...

  Vissa gillar katter, vissa gillar hundar, vissa gillar båda. Vissa gillar Metallica, vissa gillar Sven-Ingvars, ingen gillar båda. Vissa gillar korta skärpedjup, vissa gillar långa skärpedjup, jag gillar båda men då helt beroende på motivet. På denna bild så får vi återigen njuta av en härlig bokeh. Nikons 58/1,4 är nog min favorit bland Nikons gluggar. Bilden är tagen med Nikon D810 + Nikon 58/1,4 på just f/1,4. Vi har i skrivande stund en begagnad sådan i perfekt skick. Köp den!

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Sony FDR-AX53

  Test

  Konventionella videokameror ser man inte lika ofta som för några år sen men vad man får för pengarna har förändrats radikalt, både när det gäller funktioner, bildkvalitet och teknik. Vi har testat en av de hetaste just nu, Sony FDR-AX53 med 4K Video.

  Mats skriver: Kameran kan när det krävs autofokusera mycket snabbt och träffsäkert, och det är inga större problem att följa rörliga motiv när det går undan. För dig som föredrar manuell fokusering så finns både focus peaking och förstoringsfunktion, och har man aktiverat focus peaking så är funktionen aktiv även i AF-läget, vilket kan vara bra vid tillfällen som man känner sig lite osäker var kameran autofokuserat.

  Läs hela testet: Sony FDR-AX53 test

 • Camo Limited Edition

  Nyhet

  Är du sugen på en läcker ryggsäck som skiljer sig från mängden? LowePro kommer med en begränsad upplaga av Camo-versionen av populära ProTactic 450 AW och vi får in ett begränsat antal i december. Boka nu om du är sugen!

  Läs testet av ProTactic för det här är en av våra absoluta favoritväskor! Du hittar bilder och test samt möjligheten att boka upp dig på en av de häftigaste väskorna som kommer på marknaden här: LowePro ProTactic 450 AW Camo Limited Editon

 • Bilder för evigt

  Det de flesta skulle rädda ur ett brinnande hus förutom allt levande är just sina bilder...

  Många backar redan upp sina bilder och har dem på annan plats än hemmet. Bilder kan hålla för evigt om du tar hand om dem. Känner du lite ångest över att du inte säkrat dina bilder eller vill ha lite tips hur du kan göra, så kan du kolla in denna artikel som jag skrev 2010: Tips om hur du säkrar dina bilder >>

  Bilden du ser är tagen 2003 på undertecknad av min dotter med en Canon EOS 10D + Canon 16-35/2,8. Jag önskar bara att jag hade haft vett att ta den i RAW så kunde jag gjort den ännu bättre idag, 13 år senare, med 13 år bättre programvara.

  Klicka här för större bild

  /Thomas
   

 • Canon EF 16-35/2,8 L USM III

  Test

  Vi är bland de första i världen att kunna testa det här objektivet "på riktigt" och nu kan du läsa testet hos oss! Canon ersätter tidigare 16-35 med nya version III och det är spännande att se hur bra man har lyckats denna gång. Är den världsklass?

  Mats skriver: Canons EF 16-35/2,8 är ingen nyhet i sig. Den har redan funnits i 15 år och två varianter - där båda två räknats till de bättre vidvinkelzoomarna på marknaden. Men kraven som ställs ökar efterhand. Nyare kamerahus med fullformatssensor, extremt hög upplösning och snabba fokussystem kräver ytterligare lite bättre objektivprestanda för att komma helt till sin rätt. Därför har man tagit fram en helt nydesignad 16-35/2,8 där man förfinat konstruktionen och även inkorporerat en del nya teknologier för att riktigt optimera prestandan.

  Läs allt här: Canon EF 16-35/2,8 L USM III

 • Favoritplats

  Sverige är fyllt av vackra och spännande platser, och detta är en av dem...

  En stad med en tyvärr ganska våldsam historia, men är idag en mysig och vacker stad. Jag är övertygad om att många vet exakt var. Så var är bilden tagen?

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Mys

  Jag vet inte vem av dem som har det mysigast...

  En liten mysbild kan väl passa så här på söndagen...

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Snorkfröken

  Det är få katter som sitter still när man sätter på dem läsglasögon...

  Katter är underbara djur och jag är förvånad över denna kattflickas tålamod med fotografen. Med manuellt fokuserat objektiv så tar det lite tid ibland att få till allt som det ska innan bilden sitter där.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Sony FE 50/2,8 Macro

  Test

  Det krävs en hel del för att vi ska ge Toppklass men det vi prioriterar att testa är det som är mest intressant vilket också sammanfaller med att det är riktigt bra produkter. Dagens testade produkt är ett 50mm Macro från Sony...vad säger Mats?

  Mats skriver: Objektivet är av väderskyddad konstruktion och känns också relativt välbyggt med mycket fin känsla i fokuseringen. Autofokuserar relativt snabbt och tyst vid stillbildstagning inom normala fokusavstånd, och som brukligt något långsammare inom macroområdet. Vid filmning hör man knappt autofokus alls, det går mycket smidigt och följsamt.

  Hela testet hittar du här: Sony FE 50/2,8 Macro för Sony E-fattning

 • Ny film: Fotosnack - Panasonic & Photokina

  Vi kör del 2 idag om nya produkter som lanserades under Photokina och det är nästintill ett Panasonic special men vi snackar om Olympus nya objektiv och nya märket MAGMOD som har väldigt smarta produkter för ljussättning. Kolla filmen!

  Du hittar filmen här: Youtube: Fotosnack - Photokina del 2 - Panasonic GH5, LX15, FZ2000, Olympus PRO och Magmod m.m.

 • Voff

  Man behöver väl inte vara en hundmänniska eller kattmänniska? Man kan väl bara få vara en människa som gillar både och...

  Det är verkligen inte lätt att fotografera djur. De står sällan stilla och deras pälsar suger in allt ljus. Men ibland stöter man på en gullegris som denna fina vovve som lugnt satt still och lät mig ställa in skärpan på ögat, manuellt objektiv, och dessutom lät mig hinna trycka av för att ta bilden. Ser du vad det är för ras?

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Snygg?

  Vi har alla någon kamera som vi bara gillar för att den är så snygg...

  Kvalitet eller funktion är normalt det som är intressant, men nu ska vi riktigt ytliga och se endast på kamerans utseende. Den kamera vi helst vill ha på bästa plasten i bokhyllan! Personligen så ligger Nikon F2A och Olympus OM-3 bra till men min röst går till Leica R4.

  Kommentera gärna vilken kamera du tycker är snyggast av alla!

  /Thomas

 • Sony RX100 V & A6500

  Nyhet

  Sony lanserar nya versioner i A6xxx och RX100-serien och man har flyttat fram prestanda ytterligare ett snäpp och RX100 V visar sig vara en riktig fartraket som spontant imponerar i synnerhet när man tänker på att den ryms i fickan...

  All information har inte släppts men RX100 V ska vara den snabbaste kompaktkameran någonsin och fullspäckad med processorkraft för att skapa en ultrasnabb kompaktkamera med en riktigt stor buffert. Formatet känns igen från RX-serien och med den snygga sökaren från tidigare modell. Vi kommer att återkomma med specifikationer och mera information inom kort. Ett tillhörande undervattens-hus kommer också som ser riktigt bra ut. Vad sägs om 315 fasdetekterande AF-punkter på sensorn som täcker 65% av ytan och 24 bilder per sekund upp till 150 bilder i full upplösning med autofokus och exponering. RAW om du vill. I en kompaktkamera, imponerande! Förbättrad video, förbättrad slowmotion dessutom. Du kan boka din RX100 V redan nu, förbinder inte till köp men ger möjligheten till så snabb leverans som möjligt. Leverans påbörjas i november 2016.

  Boka din RX100 V här: Sony Cybershot DSC-RX100 V

  A6500 kommer som en storebror till A6300 med uppdaterad autofokus och "inredning" som innehåller bland annat 5-axlig bildstabilisering för både stillbilder och video. 24 mpixel sensor med förbättrad 4K video och autofokus (425 punkter på sensorn). Vi kommer att uppdatera denna blogg allteftersom. Touchskärm, äntligen, och med fokusstyrning även när du använder sökaren för att med fingret välja vart fokuspunkten ska sitta! 11 bilder per sekund i över 20 sekunder vilket gör att man får en nytt verktyg i många lägen där bufferten varit för liten. 10 programmerbara knappar och reglage. Du kan boka redan nu, förbinder inte till köp men ger möjligheten till så snabb leverans som möjligt. Leverans påbörjas i december 2016.

  Boka din A6500 här: Sony A6500 svart kamerahus
  Boka ditt A6500 16-70 här: Sony A6500 svart kamerahus + Vario-Tessar T* 16-70/4 ZA OSS

  Man meddelar också att alla fabriker är tillbaka i full fart efter jordbävningarna i april. Sonys egen tillverkning av kameror och bildsensorer har påverkats kraftigt men nu ska man vara igång för fullt igen.

 • Nikon AF-P DX 70-300/4,5-6,3G ED VR

  Test

  Omfånget 70-300mm lockar många av oss då man får mycket för pengarna när det gäller brännvidd. Frågan är om bildkvaliteten räcker till och det i synnerhet när man får så mycket för dryga 4000kr i Nikons nya version. Vi testar!

  AF-P är den nya beteckningen som står för att man får en pulsmotor eller stegmotor som styr fokuseringen väldigt mjukt, tyst, snyggt och snabbt. Den här generationen är märkbart modernare än de föregående AF-S och i synnerhet när du vill ta ett filmklipp med din kamera. Det är lätt hänt att ljudet från fokuseringen sprider sig till mikrofonen i kameran men här har man minimerat risken och dessutom är det trevligt även vid fotografering.

  Läs hela testet: Nikon AF-P DX 70-300/4,5-6,3G ED VR test

 • Fujifilm X-Pro2 uppdatering

  Nyhet

  Fujifilm fortsätter att hålla sina kameror uppdaterade genom att komma med ny firmware och nu får X-Pro2 en uppdatering som ger en del nyheter i den för övrigt fina kameran. Vi listar vad man vinner på ny firmware.

  1) Ny autofokusalgoritm för snabbare och mer exakt autofokus samt förbättrad följande autofokus i kontinuerligt läge (AF-C). Antalet valbara fokuspunkter ( i AF-läge: "Enskild punkt") utökas från 77 till 91 punkter (13x7) och från 273 till 325 punkter (25x13).

  2) Kompabilitet med den nya blixten EF-X500 som möjliggör trådlös TTL-styrning i upp till tre grupper och FP-inställning (High Speed Sync)

  3) Effektivare strömhantering när funktionen "AUTO AVSTÄNGNING" får fler alternativ (15 sek, 30 sek, och en minut)

  4) Förbättrad parallaxkorrigering för AF-punkt i optiskt sökarläge

  Uppdateringen hittar du här: Fujifilm X-Pro2 firmware uppdatering
 • Irix 15mm

  Vi blir mer och mer bekant med detta objektiv...

  Jag har fått en del frågor då vi visade denna bild på Facebook och Instagram, och nu får den dyka upp även här i bloggen. Du ser nog brasan i bilden. Jag återkommer till den. Det är vid 20 på kvällen och alla norrskensappar är rätt lugna och visar inte på några större händelser, men det börjar på dyka upp inlägg om norrsken på Facebook, så jag åker ut till min spaningsplats som ligger hela 2 minuter hemifrån. Mycket riktigt så dansar en grön drake där uppe, så jag tänker nu åker jag till en riktigt bra plats, så jag åker 20 minuter till en sjö, och där dansar norrskenet helt okej så jag tar några bilder. För att få bästa vinkeln så står jag ute i vattnet och balanserar på en liten sten och stativet står ute i vattnet. Jag chattar samtidigt med en norrskensvän som visar sig vara den som eldar längre bort, och det är den brasan som syns på bilden. Ibland är världen liten. Så nu till alla frågor som dykt upp:

  Jag använde Nikon D5 + Irix 15/2,4 och bilden är tagen på 13s, f/4 och ISO3200.

  Ja, jag är nöjd med resultatet från Irix 15mm.

  Jag använder Irix framför Nikon 14-24 mest för bekvämligheten med att i mörker enkelt kunna ställa in skärpan genom att sätta avståndsringen i klickläget och veta att det stämmer. Jag kan också låsa avståndsringen om jag vill. Grymt praktiskt när man står där ute i mörkret och kylan. Med andra objektiv så får jag spendera mycket tid med fokusering då man måste stämma av fokuseringen då och då på grund av risken att man kommit åt avståndsringen oavsiktligt.

  Ja, det är frestande att dra på färg och kontrast för att få bilden att "poppa" mer vilket skulle öka antalet gilla lavinartat. Denna bild är justerad till att ganska precis återge det jag såg med ögat. Självklart ska man utnyttja kameran bättre mörkerseende men jag vill ändå att det ska se "naturligt" ut. Ett riktigt kraftigt norrsken blir ju naturligt mycket kraftfullare än på denna bild. Men det är fantastiskt vackert även så här.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Canon PZ-E1, motorzoomadapter

  Test

  Igår testade vi 18-135mm från Canon och idag kompletterar vi testet med tillbehöret PZ-E1 som ger dig motorzoom på det objektivet. Lite klumpig kan tyckas men det är en mycket smart produkt. Mycket smart!

  Vi har även testfilmat för att visa den effekt som detta tillbehör ger. Om man vill kombinera en videokamera och systemkamera så är en Canon EOS 80D ihop med 18-135 och detta tillbehör en riktigt bra kombination, troligen det bästa du kan köpa i prisklassen och när det kommer till prestanda och funktion. Läs testet!

  Läs mer här:Canon PZ-E1, motorzoomadapter

 • Firmware Pentax K-1

  Nyhet

  Ricoh som äger Pentax idag har släppt en ny firmware (version 1.30) till K-1 som är värd att ladda ner och in i din kamera. Man får tillgång till elektronisk slutare i LiveView-läget för att minimera effekten av skakningar!

  Dessa förbättringar sker vid uppdatering av Pentax K-1 till firmware version 1.30:

  - elektronisk slutare i LiveView-läget
  - man kan beskära bilder till 1:1
  - nytt läge för AA-filtersimulering
  - nytt menyval för BKT eller bracketing
  - generellt förbättrad programvara för stabilare funktion

  Du hittar uppdateringen här: Pentax K-1 firmware uppdatering

 • Fotohistoria

  Alla har nog sett en Hasselblad och många av er har kanske använt en också.

  Det är kanske inte den mest spännande bilden som jag tagit men den blev exakt som jag ville ha den. Jag ville ha Hasselblads klassiska look och den lika klassiska mattskivan med de klassiska strecken. Jag visste att jag ville ha just den ön med den fyren i sökare och jag ville ha stenig bakgrund. Självklart skulle bilden vara fyrkantig i bästa Hasselbladstil. Jag hoppas att du gillar bilden.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Canon EF-S 18-135/3,5-5,6 IS USM (Nano)

  Test

  Att byta ut sitt 18-55mm som medföljer i kit med många kameror är något många av oss har gjort i jakten efter bättre bilder. Fasta objektiv är populärt men även att gå vidare till tex. ett 18-135mm är en annan väg...hur är Canons nya 18-135mm?

  Namnet är Canon EF-S 18-135/3,5-5,6 IS USM Nano och är en storebror eller ett naturligt val om man ledsnat på 18-55mm och vill ha ett större omfång eller som i just detta fall, man vill filma mera med sin systemkamera. Läs mera om varför just denna passar så bra i vårt test. Mats skriver: Nytt är också möjligheten att kombinera objektiv med en Power Zoom-adapter för att få följsam motorzoomning under filmning (Power Zoom Adapter PZ-E1, ingår ej - se tillbehör och film längre ner på sidan). Självklart har optiken även Canons optiska bildstabilisering för skakningsfria bilder vid handhållen fotografi.

  Hela testet hittar du här: Canon EF-S 18-135/3,5-5,6 IS USM (Nano)

 • Extra(bra) personal sökes!

  Vi behöver dig som tycker om att arbeta och att hänga med ett roligt och ungt team på vår logistikavdelning. Kan du hoppa in på kort varsel och hjälpa oss medan dina kollegor är sjuka, lediga eller har högtryck under högsäsong - sök!

  Arbetet innefattar att arbeta med logistikflödet genom att ta emot inkommande försändelser, hantera dem på lagret och att packa när de ska ut till världens bästa kunder. Du måste vara över 18 år, tycka om att arbeta och vara en positiv kraft i gruppen. Tidigare arbetslivserfarenhet är en fördel. Det här kan vara en bra tjänst för dig som studerar eller vill kombinera arbetet med något annat i livet.

  Du behövs, så sök tjänsten nu!

  Ansökan till: logistik@cyberphoto.se
  Ansökningsperiod: 3-13 oktober 2016
  Kontaktperson: Karoline Juliusson
  Tillträde: enligt överenskommelse
  Arbetsplats: Gräddvägen 5, Ersboda, Umeå

 • Norrsken. Igen.

  Gårdagen gav ingen större show för mig som du såg i gårdagens blogg. Men det har ju funnits andra tillfällen...

  Den här bilden är inte så väldigt långt ifrån vad jag såg med mina ögon. Så norrsken kommer verkligen i alla färger och former. Och i olika intensitet.

  Nikon D810 med Nikon 24/1,4. 4s, f/2 och ISO 800. Det var mycket och starkt ljus på himlen den kvällen.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Halvdött

  När jag väl kom mig ut ikväll så hade norrskenet redan falnat, men vi kan ha lite kul ändå...

  Fick ett meddelande från en vän att nu var det norrsken på gång, och alla appar pekade på ett ökande norrsken, så jag åkte till mitt nya favoritställe och det tar 25 minuters körning dit. Väl där så är det ingen show alls. Normalt så ser man ett dansande norrsken i många färger med bara ögat. Ikväll var det halvdött. Men låt mig visa vad kameran ser och vad ögat ser. Kameran är så mycket ljuskänsligare än ögat och ser så mycket mer. Den andra mörka bilden gjorde jag exakt som det mitt öga såg. Ändå skulle de flesta säga att den ljusare bilden ser fullt naturlig ut. Båda bilderna är tagna med Nikon D5 och Irix 15/2,4. Den övre på 15s, f/4 och ISO 3200. Klicka gärna upp den till större bild, då kommer du att se hur vackert stjärnorna speglas i vattnet och du får även se ett litet stjärnfall. Imorgon ska jag visa en bild som är rätt nära det jag såg med ögat men som alla tror är väldigt "photoshoppad".

  Klicka här för större bild

  /Thomas • Hösten är här

  Hösten är här med all dess fantastiska färgprakt...

  Motiven finns där ute, blad, svampar, bär, blad och kvistar. Här ser du en bild som är lite udda. Ibland (läs ofta) så får man tänka: varför inte? Prova korta och långa skärpedjup, olika vinklar, olika perspektiv, lek, experimentera. Fotografering är helt klart en konst, och ibland gillar någon dina bilder och ibland inte, smaken är som baken, men huvudsaken är att du har roligt!

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Ny film: Fotosnack - Photokina del 1

  Vi surrar om nyheterna från Photokina som Fujifilm GFX, GoPro Hero 5, Sony A99 Mark II och E-M1 II i denna del 1, nästa avsnitt släpps nästa fredag. Hoppas att du får en fin helg och se till att lyssna om du har tid över eller när du tar helgens powerwalk!

  Kolla in filmen här: Youtube: Fotosnack - Photokina del 1 - Fujifilm GFX, Sony A99 II, GoPro Hero 5 och Olympus E-M1 II m.m.

 • Nikon D3400

  Test

  Lite i skymundan lanserar Nikon en ny instegsmodell och namnet blir föga överraskande D3400. Man kan tycka att det är rätt tråkigt men använder du en lite äldre, dyrare modell från Nikon och byter till D3400 så inser man att den är rätt kompetent...

  Bildmässigt kan man inte klaga på nåt, 24 mpixel utan AA-filter i en instegsmodell och med mycket processorkraft för att behandla bilderna snabbt och bra med en brusreducering som hade imponerat på en 10 gånger dyrare kamera för bara 7-8 år sen. Mats skriver: D3400 är kapabel till väldetaljerade och skarpa bilder med relativt låga brusnivåer, mycket tack vare det borttagna lågpassfiltret.

  Läs hela testet här: Nikon D3400

 • Need for green..

  Irix 15mm sitter redo på kameran för att fånga norrsken...

  Det riktigt fantastiska norrskenet har inte ännu dykt på på himlen sedan jag fick min Irix-glugg. Inte heller denna kväll blev det någon större show. Däremot så hittade jag ett nytt fint ställe att fotografera norrsken på. En sjö där jag kan parkera bilen med all utrustning nära stranden och dessutom på rätt sida av sjön så att jag får norrskenet på motsatt sida, allt för att få de önskade reflektionerna i vattnet. Lite kul ändå att ett hyfsat stjärnfall fastnade strax ovanför horisonten på denna bild. Uppe till vänster i bild så ser du en satellit. Nikon D5 + Irix 15/2,4 på 15s, f/2,4 och ISO 1600.

  Läs mer här: Irix 15mm sortiment & test

 • Lek med f/1,2

  Nu har vi Kerlee 35mm f/1,2 på lager för omedelbar leverans, läs gärna vårt test och prova själv att leka med detta objektiv som ger en fin luftig bild jämfört med 50mm och en bra ljusstyrka som trots brännvidden ger en snygg och mjuk bokeh!

  Du ser bilden tidigare i Bloggen som Thomas har tagit med 35:an och vi har blivit kära i detta objektiv även om den inte är modern, snabb och supersnygg utan mera mekanisk, rejäl, tung och lite gammaldags. Men det är troligen det som gör den så härlig att arbeta med?

  Läs Mats test, se vår testfilm och våra bilder här: Kerlee 35/1,2 för Nikon F

 • Nikon AF-P DX 18-55/3,5-5,6G VR

  Test

  Vi testar Nikons nyaste version av 18-55mm, alltså kit-objektiv, och den har fått ett "P" i beteckningen och frågan är om det gör någon skillnad? Är den något att ha eller ska man satsa högre upp för att kunna få vettiga bilder med sin kamera?

  Mats skriver: En av de större nyheterna på denna 18-55-version är att man bytt ut den tidigare autofokusmotorn mot en pulsmotor/stegmotor (därav AF-P-beteckningen). Rent praktiskt innebär det att man får en autofokus som är både snabbare och tystare än på tidigare modeller. Det gäller såväl vid stillbildsfoto som när du filmar med din kamera.

  Resten hittar du här: Nikon AF-P DX 18-55/3,5-5,6G VR

 • Internationellt

  En dansk med en rysk mössa skjuter med ett brittiskt luftgevär med italienskt kikarsikte i en svensk trädgård, tagen med en tysk kamera med ett kinesiskt objektiv...

  Skulle kunna varit en politiskt laddad bild med tanke på hur världsläget ser ut just nu, men verkligheten är som tur är mycket oskyldigare. En kompis ville skjuta luftgevär och frös och undrade om jag hade någon mössa att låna ut, och då tyckte jag att det skulle kunna bli en rolig bild med denna mössa. Låt mig också få presentera ett riktigt bokehmonster, Kerlee 35/1,2. Bokeh, som vi européer gärna uttalar som boké medan japaner mer korrekt säger bokke, då ordet kommer från japanskan. Bokeh används för att beskriva en optiks förmåga att teckna oskärpa på ett snyggt och mjukt sätt. Denna bild är tagen med Kerlee 35/1,2 på just f/1,2. En otroligt charmig optik att använda, det går att skapa så mycket känsla i bilderna tack vare den fina bokehn. Bländar du ner så blir det mer "vanligt" resultat men hur kul är det? Kul att det finns objektiv som klarar detta utan att kosta för mycket.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • CyberPhoto EXPO 2016

  Vi presenterar ännu en föreläsare, Ogun Caglayan Turkay, naturfotograf som levererar bilder världsvitt och arbetar här i Sverige. Använder Pentax till vardags och kommer att inspirera oss som gillar natufotografering så se till att vara på plats!

  Du kan läsa mera om CyberPhoto EXPO här: CyberPhoto EXPO 2016

 • DJI MAVIC

  Nyhet

  Superpopulära DJI lanserar den omtalade (omskvallrade är väl rätt ord) Mavic idag och det är en drönare som vi tror kommer att göra succé - fylld till bredden med funktioner och i ett format som skapar nya förutsättningar.

  Du kan boka din Mavic redan nu: DJI Mavic boka här

  Sen drönarna började bli populära har det varit DJI som gått i spetsen och nu fortsätter man i det spåret med att lansera Mavic. Vikten är 743 gram och storleken är 83x82x198mm (hopfälld). Den är intelligent med 5 kameror, GPS, GLONASS, avståndsmätare, sensorer och massor av datakraft för att hovra perfekt och för att undvika sånt som lätt hamnar i vägen, tex grenar eller delar av byggnader. 4K-kamera med 3-axlig gimbal och upp till 27 minuter flygtid (!). Live feed, 65km/h, och möjligheten till DJI Goggles för att aktivt flyga med glasögon i 1080p-bildkvalitet. Vi återkommer med mera information men DJI Mavic kommer att bli en succé - helt säkert!

 • Olympus E-M1 Mark II

  Nyhet

  Precis som Fujifilm och Panasonic så kallar Olympus sin lansering för en utvecklingslansering, alltså inte den riktiga lanseringen utan mera kontrollerat skvaller om att en ny produkt är på väg. Vad vet vi om den nya E-M1 Mark II?

  För det första så har Olympus, precis som de två övriga, varit försiktiga med att släppa information och att utlova så mycket men för det första så har E-M1 Mark II både inbyggd bildstabilisering upp till 5 stegs effekt kombinerat med 4K video med upp till 237mbps vilket Panasonic ännu inte avslöjat om GH5 har, alltså bildstabilisering. E-M1 har varit en mycket stark spelare och en favoritkamera för tusentals fotografer vilket vi förstår och frågan är om Mark II blir lika stark. Efter att ha granskat fakta och fått testa kameran väldigt snabbt så imponerar E-M1 Mark II på oss, och vi är inte lättflörtade just nu då alla tillverkare har lanserat fina produkter senaste månaderna. När det gäller hastighet så är E-M1 Mark II ett monster, och då menar jag inte ett sånt som äter små barn, utan något så kraftfullt att man rycks med. Vad sägs om 18 bilder per sekund med följande autofokus. RAW-bilder. Full upplösning. Med flera sekunders buffert.

  Även om Olympus inte släppt exakta siffror, vilka minneskort som krävs, hur stor buffert den har, vad kameran ska kosta och när de börjar att levereras så släpper hakan en bit. 18 bilder per sekund och det verkar funka. Om man fortfarande står upp så kommer nästa snyting, lås fokusen och kameran tar 60 bilder per sekund. RAW-bilder. Full upplösning. Frågan är hur processor och hela elektroniken mäktar med detta men vi kommer nog få svar på detta inom nära framtid, vi misstänker att Olympus har svårt att hålla inne med informationen, man vill nog berätta allt om E-M1 Mark II så fort som möjligt.

  Det andra som imponerar är bildstabiliseringen ihop med nya 12-100mm. Tillsammans med stabiliseringen i huset ger det upp till 6,5 stegs effekt och vi är beredda att säga att det är den i särklass effektivaste stabiliseringen vi någon sett i en systemkamera. Om det visar sig att produktionsexemplar fungerar lika bra även i filmläget så kommer det finnas en hel del stativ till salu på Blocket i framtiden. Olympus, som varit lite trötta och tråkiga de senaste åren lanserar en kamera som väcker både dem själva och oss användare, du kan boka ditt exemplar hos oss redan nu, en bokning förbinder inte till köp.

  Du hittar E-M1 Mark II här: Olympus E-M1 Mark II

 • Höst

  Höst i Norrland

  Jag hoppas att de flesta av er som ser denna bild kan känna en kärlek till den fantastiskt vackra natur vi har här i Sverige. På en sådan här plats är det svårt att känna annat än frid i sin själ. Höstens vackra färger och en spegelblank sjö. Oslagbart. När man har en kustlinje som inte är linjär så är det svårt att få horisonten rak. Många kameror idag har ett inbyggt digitalt vattenpass, och det är verkligen en god hjälp till att få en rak horisont. Ibland kan faktiskt motivets linjer göra så att bilden ser sned ut fast den inte är det, den typ av illusioner är svåra. Då får du helt enkelt vrida bilden tills den upplevs rak fast den i verkligheten inte alls är det. På denna bild så hade jag hjälp av kamerans vattenpass och motivet var inte heller så komplicerat. Bilden är tagen på 28mm.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Sigma 105/2,8 DG OS Macro

  Test

  Nu är det höst och vackra höstbilder och macro går hand i hand...ja, så är det för det är gott om spindlar där ute nu, tro mig, har sett massor senaste dagarna och nu början löven bli vackrare än någonsin. Mats har testat Sigmas 105mm.

  Mats skriver: Som bonus, utöver att vara en mycket fin närbildsoptik, så är en skarp macrooptik som denna också utmärkt för t ex porträttbilder - eller andra sammanhang när man behöver ett lite kortare tele som är ljusstarkt och riktigt skarpt. Autofokuserar ganska tyst och snabbt tack vare HSM motorn. För AF finns en knapp för begränsning av fokuseringsområdet med tre lägen: Full = 31,2cm till oändligt, 31,2cm till 45cm, samt 45cm till oändligt.

  Läs hela testet här: Sigma EX 105/2,8 DG OS HSM Macro 1:1

 • Ikoner

  Hasselblad fotar Jeep, Leica fotar Hasselblad, mer ikoniskt än så är det svårt att bli...

  Jag har sett många fina bilder där man fotograferat mellanformatskameror som visar ett motiv på mattskivan. Klart att jag måste prova. Oftast så håller en hand i kameran eller också så ser man ett kraftigt stativ. Jag ville få kameran att mer eller mindre sväva så jag satte ihop stativets ben ganska tätt så att kameran döljer benen. Det var väldigt svårt att inte få in så mycket ljus uppifrån på mattskivan. Det är verkligen bilden som du ser på mattskivan på riktigt, det är inte inklippt.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • SM-vinnare på plats!

  PÅ CyberPhoto EXPO 15 oktober så är John Hagby på plats för att svara på dina frågor, inspirera och föreläsa. Kl 13:00 är det dags på scenen så boka in det. John vann porträtt-kategorin på SM 2016 med bilden ovan, vackert, eller hur?

  Du kan läsa mera om CyberPhoto EXPO här: CyberPhoto EXPO 2016

  Se vår intervju med John här: Youtube: John Hagby om ljussättning • Irix

  Igår kväll så låg dimman tät, och långt där uppe lyste det grönt och fint...

  Efter en tids letande så hittade vi en öppning i dimman och fångade denna bild. Bilden i sig är inget mästerverk, men är ändå värd att visas. Jag använde Irix 15mm för första gången på norrsken och jag måste säga att klickläget på oändligt var otroligt bekvämt. Det ska bli spännande att se hur det blir under bättre förhållanden, åtminstone att vi slipper dimman. Nikon D5 är duktig på att plocka fram färger även vid så här dåliga förhållanden. Jag är glad att det fanns grönt att hämta hem från det mörka vattnet då det gör så mycket för bilden. Natriumlampan till vänster sprider ett extremt gult ljus vilket faktiskt denna gång bidrar till bilden. Smart lagningspensel lyckades ovanligt nog inte med att få bort elkablarna som går tvärs över bilden, inte heller stämpelverktyget blev tillräckligt bra. Hade bilden varit mer episk så hade jag offrat tiden att få bort kablarna.

  Nikon D5 + Irix 15/2.4, 13s, f/4, ISO 1600.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Drag

  Här är det verkligen drag under galoscherna...

  Umeå Open gick av stapeln på Åmselebasen och vi var där med kameran i högsta beredskap. Jag plockade ut en enda bild av alldeles för många. Bilden är tagen på 116mm och på fri hand. Är ni åt det hållet någon gång så rekommenderar jag att ni åker några minuter extra till Mårdseleforsarna. Att vandra runt alla forsar, hängbroar och hällor är en härlig naturupplevelse.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Sony FE PZ 28-135/4 G OSS

  Test

  Det här objektivet är rena drömmen för många filmare men med tanke på priset så är det en nåbar dröm för många och Mats har testat om man kan förvänta sig lika mycket som de flesta köpare verkar göra. Vi testar Sonys 28-135mm!

  Mats skriver: Någon förskjutning av fokus eller optisk axel vid zoomning med låst fokusering är inget vi kunnat upptäcka, och det är just på dessa egenskaper som detta objektiv skiljer sig markant från mängden bland övriga objektiv gjorda för stillbildsfotografering. Med A7R II:ans C-AF så fungerar det också mycket bra att låta kameran fokusera under zoomning och pågående filmning, det sköter den oftast riktigt mjukt, snyggt och träffsäkert. Man kan även välja om zoomen skall styras manuellt via zoomringen, eller med Powerzoom-knappen (syns i bild ovan), och det finns även ett fäste för att montera en kort zoomspak på zoomringen för bättre precision.

  Se testfilmen direkt här: Youtube: Testfilm A7R II + FE PZ 28-135/4 G OSS

  Läs hela testet här: Sony FE PZ 28-135/4 G OSS

 • Ny film: Fotosnack - Irix, Photokina och EOS M5

  Denna fredag pratar vi om Irix nya objektiv som vi har testat och EOS M5 som lanserades precis innan Photokina. Häng med och lyssna gärna i bakgrunden medan du jobbar - lär dig mera om Focus Peaking och zebra-mönster.

  Kolla in filmen här: Youtube: Fotosnack - Irix, EOS M5, focus peaking och zebra-mönster

 • Ewok

  Nej, bilden är inte tagen på Endor...

  Denna lilla vovve är ju så galet lik en Ewok. Jag var bara tvungen att ta en bild av den. Bilden är tagen på 280mm och är kraftigt beskuren.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Panasonic FZ2000 inspiration

  Nyhet

  Vissa kameror sticker ut och andra hamnar lite vid sidan av och FZ2000 från Panasonic hamnar lite där vid sidan av då man samtidigt lanserar så mycket annat roligt på Photokina men vi drar fram den i ljuset tillsammans med Martin Wallgren.

  Martin träffar du på CyberPhoto EXPO den 15:e oktober i Umeå där han föreläser och snackar film med besökarna. Hans senaste film är exempelfilmen för nya FZ2000 från Panasonic och du kan se filmen här: Youtube: Panasonic FZ2000 demofilm. Vad sägs om följande sammansättning: 1" bildsensor. motsvarande 16-520mm omfång, 4K-video, ingång för mikrofon, hörlursutgång, minneskortbegränsad videoinspelning, VLOG-förberedd, 200 Mbps, valbart MOV, MP4, AVCHD-format, Dolly zoom, Variabel frame rate, Timelapse, Stop Motion Animation, Focus stacking, Cinema 4K: 4096x2160 24p...tillsammans skvallrar det om att man här hittat en kamera för dig som vill skapa film men med ett så enkelt och allsidigt verktyg som möjligt. FZ2000 - träd fram i ljuset!

  Läs mer och boka här: Panasonic Lumix DMC-FZ2000

 • Panasonic Leica Summilux DG 12 f/1,4 ASPH

  Test

  Leica och f/1,4 är en härlig kombo som man blir glad av och även om det inte är ett "äkta" Leica-objektiv så visar det ambitionen i detta objektiv och Panasonic har lyckats igen. Det här är ett "vill-ha-objektiv" av rang.

  Mats skriver: Som brukligt med Panasonics Leica-stämplade optik förväntar vi oss smärre stordåd av denna - alla tidigare modeller har fått toppklass i vår bedömning. Även denna lär ge rättvisa även åt de bästa och mest högupplösta kamerahusen, både vad gäller stillbilder och t ex filmning i 4K. Kort sagt är det mycket välkommet att man utökar Leica-linjen med ännu en brännvidd!

  Läs hela testet här: Panasonic Leica Summilux DG 12/1,4 ASPH (för Micro 4/3)

 • Feiyutech stabilisering

  Nyhet

  Nu har vi Feiyutech i lager och i sortimentet - produkter för dig som vill få bättre resultat när du filmar! Feiyutech är av riktigt hög kvalitet och vi rekommenderar produkterna - test kommer men du kan beställa redan nu!

  Vi har sett GoPros nya "handtag" med gimbal för att få stabila resultat medan man filmar och Feiyutech har en riktigt högkvalitativ version på marknaden nu för dig som vill ha bra resultat på ett enkelt sätt. Finns för både GoPro och smartphones och de är riktigt rejäla produkter som ger ett mycket gott resultat. Läs allt om Feiyutech och deras produkter via länken nedan.

  Du hittar Feiyutech här: Feiyutech 3-axlig stabilisering

 • Irix lanserar!

  Nyhet

  Irix 15mm har blivit en populär glugg fort och nu presenterar man även att det kommer ett 11mm och 45mm objektiv inom kort. 11mm blir väldigt intressant med ljusstyrka f/4 och att den täcker ut en fullformatssensor.

  11mm har 9-bladig bländare, 16 glaselement i 10 grupper och kommer till Canon, Nikon samt Pentax. Vikten är ca 730gr och man har f/4-22 att arbeta med. 126 grader bild (diagonalt) och väderskyddad precis som 15mm. Har även plats för gelfilter och den smarta fokuskalibreringen som vi snackar om i Fotosnack (som du kan se på vår Youtube-kanal from fredag 23:e september). 11mm är officiell och klar medan man på Photokina även visar 45mm (vi har en bild på vår Instagram) med ljusstyrka f/1,4 som väntar runt hörnet.

  Boka din 11mm Irix redan nu: Irix 11/4 hittar du här

 • Solpelare

  Solpelare uppkommer av moln eller iskristaller och är ändå rätt vanliga.

  Här är det bara en liten och svag solpelare men färgen på himlen var magisk och när sedan en flock fåglar flyger förbi så måste jag bara ta en bild. Bilden är tagen på 240mm. Imorgon så kollar vi på en livs levande Ewok.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Nikon AF-S VR 70-300 f/4,5-5,6 G IF-ED

  Test

  Vi har testat Nikons 70-300mm för att se om den hänger med i dagens konkurrens trots att den har ett antal år på nacken. Det är ett bra objektiv med bildstabiliering som bör tilltala många, men håller den ännu?

  Mats skriver: Nikon AF-S 70-300mm f/4,5-5,6G är en bra och prisvärd telezoom med inbyggd bildstabilisering och som i första hand är avsedd för Nikons kameror med fullformatsensorer (FX), men passar givetvis även på kameror med APS-C sensorer (DX motsvarande 105-450mm). Bildstabiliseringen innebär att du kan fotografera och få skarpa bilder med längre slutartider än vad som annars är möjligt utan stativ eller annat stöd.

  Hur den presterar läser du här: Nikon AF-S VR 70-300/4,5-5,6 G IF-ED

 • Björkarnas stad

  Umeå kallas ju för björkarnas stad...

  Mitt i en skog så växer ett gäng björkar i en ring. Ställer man sig mitt i den ringen och fotograferar rakt upp med ett 21mm objektiv så blir resultatet exakt det du ser här. Om någon en gång i tiden av någon outgrundlig anledning planterat dessa björkar så här eller om det är naturens nyck vet jag inte.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • 3 Legged Thing Albert

  Test

  Stativmärket 3 Legged Thing är nytt i vårt sortiment och det är jättemånga som frågar om det så vi har gjort ett test på den nu för att se om den är lika bra som populariteten antyder. Och det är den.

  Mats skriver: 3LT har ett flertal praktiska funktioner, som gör det till ett av de mest mångsidiga professionella stativen i världen. Den speciella teleskopiskt tredelade mittpelaren kan enkelt vändas, vilket underlättar vid ex.vis makrofotografering. Det går även vända mittpelaren och samtidigt montera något annat tillbehör i den andra änden av pelaren. Och för dig som inte vill använda mittpelaren så är den väldigt enkel att ta bort och byta ut mot lågnivå-adapter som sitter direkt på mittpelaren, alltså inget extra tillbehör som man behöver släpa omkring på. Som med alla 3LT-stativ, är ett av benen på Albert löstagbart och går att använda som enbensstativ. Dessutom har detta ben en standard 3/8-gänga i båda ändarna, vilket gör det möjligt att använda stativbenet som ex.vis mikrofonbom, selfiepinne m.m.

  Resten hittar du här: 3 Legged Thing Albert test

 • Skelett

  Jag fotograferade näckrosor och döm om min förvåning när det sitter ett tomt skal av en trollslända på en av näckrosorna...

  En solig och vacker dag. Näckrosorna lyser knallgula i solen. Och där, mitt i en näckros så sitter en trollslända. Helt genomskinlig och tom. Jag har aldrig sett något liknande. Det kanske är vanligt, men inte för mig. Bilden är tagen med ett 100mm macro.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Sigma lanserar 500mm

  Nyhet

  Ja, du läste rätt, Sigma släpper ett fast 500mm objektiv för professionella användare med ljusstyrka f/4 och både konstruktion och materialval som man känner igen sig i om man är van med Canon och Nikons fasta tele.

  Det är spännande då priserna troligen, och förhoppningsvis, blir betydligt lägre än märkena nämnda ovan och fler fotografer kan få möjligheten att använda fasta tele för fågel och naturfotografering. Den fasta 500mm är tillverkad i magnesiumlegering mestadels med motljusskydd i kolfiber (Nikon-användare, ni känner igen er, va?) och självklart vädertätad i sin konstruktion. Många fina glasbitar har hittat ner i den och vi väntar med spänning på att få testa den mot konkurrensen. Vi återkommer om pris men leveranserna verkar börja under oktober/november med en lite senare leverans på Nikon-fästet. Rolig nyhet som skapar mersmak, kommer det en hel lineup från Sigma med fasta tele?

  Mera väntat och troligen mer populärt är Sigmas nya 12-24mm och 85mm i ART-serien. 85mm f/1,4 är en klassiker och något som saknats i den för övrigt väldigt fina och kompletta ART-serien. Här har Sigma arbetat hårt för att skapa bästa möjliga bokeh (bakgrundsoskärpa) och upplösning vilket vi kommer att testa inom kort. Vi väntar fortfarande på en 85mm med modern och snabb autofokus och konstruktion till vettigt pris som ger en magiskt bra bokeh - är det här svaret på vår önskan?

  12-24mm f/4 är en ny bekantskap och även här anger Sigma att man arbetat med den nya höga upplösningen på dagens kameror som referens. Vi kommer att kika på alla tre objektiv så fort vi bara kan och mest spännande är så klart insteget bland de stora grabbarna, eller fasta tele.

 • Olympus lanserar!

  Nyhet

  Olympus lanserar flera nyheter men vi hoppar till den hetaste direkt - E-M1 version II är nu annonserad även om inte allt är klart kring pris och lansering ännu och kan en kamera vara mera efterlängtad? Tveksamt, E-M1-ägare: Nu är II på gång!

  Vill du läsa mera om E-M1 II så får du bläddra nedåt där du hittar allt Olympus säger om den nya OM-D-värstingen. Innan du går dit kan du läsa om alla nyheter man har släppt ikväll: E-PL8 som du ser på bilden ovan, en riktigt snygg och kompetent instegskamera, tre nya objektiv i 30mm Macro, 12-100mm f/4 PRO och 25mm f/1,2 PRO. Två helt nya PRO-objektiv och visst har det varit lite tyst på sistone men nu känns det som att man pangar på ordentligt. Även en rejäl blixt har lanserats, FL-900R. När det gäller FL-900R så är det en toppmodell med vädertätning, täckning från 7-100mm med hjälp av inbyggd vidvinkelpanel och en inbyggd LED-belysning på 100 Lux. Damm-, stänk- och frysskyddad samt ledtal 58.

  När det gäller objektiven så är det två nya PRO-objektiv där vi gillar den nya 12-100mm som blir en mycket praktisk kamrat för många fotografer och filmare som använder micro 4/3. Vi kommer att testa alla tre objektiven inom kort och med tanke på hur bra de förra PRO-objektiven är så är förväntningarna höga. Blixten levereras i december och kostar ca 5990kr. 12-100mm kommer i november och kostar ca 12990kr. 25mm kommer redan i oktober för 11990kr samt 30mm macro redan i september för endast 2990kr. Du kan boka dessa objektiv redan nu via länkarna nedan.

  Boka 12-100mm här: Olympus M. Zuiko Digital ED 12-100/4,0 Pro
  Boka 25mm här: Olympus M. Zuiko Digital ED 25/1,2 Pro
  Boka 30mm macro här: Olympus M. Zuiko Digital ED 30/3,5 Macro svart
  Boka E-PL8 här: Olympus E-PL8
  Boka FL-900R här: Olympus FL-900R
  Boka E-M1 II här: Olympus E-M1 II

  Olympus flaggskepp E-M1 ska alltså ersättas och att den får behålla namnet E-M1 är klokt med tillägget II så klart. Så här skriver Olympus själva om den nya herren på täppan:

  Kameran kan i tyst läge (elektronisk slutare) med kontinuerlig, automatisk autofokus och bländarautomatik klara att ta klassledande 18 b/s i Rawformat med 20 megapixels upplösning. Kombinerat med Live display och utvecklade kontrollmöjligheter ger det dig optimala möjligheter att fotografera vilda djur i rörelse eller actionevent. Med låst autofokus och exponering ökar hastigheten till 60 b/s. I läget Pro Capture kan du i princip helt eliminera all fördröjning i slutaren, genom att kameran registrerar 14 bilder innan du fullt ut hunnit trycka av.

  Precision genom 121 fokuspunkter av korstyp och en högprestandaalgoritm i den kraftfulla bildprocessorn. Traktion tack vare en dedikerad algoritm för motiv som rör sig och som ger tillförlitlig fokusering vid sekvensbildtagning och kontinuerlig autofokus upp till 18 b/s. Med Single AF klarar kameran upp till 60 b/s. Kameran är byggd för att vara extremt snabb, den elektroniska sökaren har en responstid på 6 ms och bilduppdateringsfrekvens på 120 Hz.

  OM-D E-M1 Mark II levererar en professionell bildkvalitet i form av både stillbilder och UHD 4K och Cinema 4K (DCI standard) video. Kameran är utrustad med en ny, speciellt framtagen 20 megapixel Live MOS sensor med högre dynamiskt omfång och en ny TruePic VIII bildprocessor. Oavsett hur du mäter bildkvalitet, är den optiska återgivningen uppseendeväckande hög. Det 5-axliga bildstabiliseringssystemet har uppgraderats och klarar nu av att kompensera motsvarande 6,5 EV-steg*** med ett 100 mm objektiv (nya M.ZUIKO DIGITAL ED 12-100mm 1:4.0 PRO). I kombination med kamerans greppvänliga design kan du ta handhållna bilder med ett 300 mm teleobjektiv (motsvarande 600 mm för 35 mm småbild) utan problem. Dessutom är det perfekt för skakfri film. OM-D E-M1 Mark II har kapacitet att spela in video i UHD 4K med upp till 30 b/s och 102 Mbit/s. För mer filmisk känsla kan du filma med 24 b/s och 237 Mbit/s, med andra ord äkta Cinema 4K format.

  OM-D E-M1 Mark II har två inbyggda SD-kortplatser, varav en är UHS-II-kompatibel, med olika valmöjligheter för lagring, t ex spara samtidigt rawfiler på ena och jpg på andra. Batteritiden har utökats med 40% och laddningen tar bara två timmar, ungefär halva tiden i jämförelse med tidigare modell.

  - Genererar högkvalitativa stillbilder med 20 megapixels upplösning
  - Inbyggt 5-axligt IS system för skakfri, handhållen telefoto eller långa exponeringstider
  - 4K /C4K handhållen, skakfri filmning med hjälp av 5-axlig bildstabilisering
  - Klassens bästa höghastighets-AF:
  - 121 punkter av korstyp
  - Fasdetektion
  - 18 b/s med C-AF
  - 60 b/s med S-AF
  - Pro Capture Mode för slutarfunktion utan fördröjning
  - Stänksäker*, fryssäker* och dammsäker*
  - 2 st SD-kortplatser, en kompatibel med UHS-II, USB 3.0 (typ C) för datatransfer med hög kapacitet
  - 4K UHD, Cinema 4K (DCI standard), Full HD och HD videoinspelning med frame rates 24, 25, 30, 50, 60 bilder per sek.
  - Video bit rates 237 och 102 Mbps; Normal, Fine, Super-fine och All-intra
  - Detaljerad batteristatus med %-display
  - Snabbladdning av batteri, max 2 timmar
  - Kraftfull TruePic VIII bildprocessor och ny 20 megapixel Live MOS bildsensor med utökat dynamiskt omfång
  - Snabb elektronisk sökare (EVF) med mycket jämn och högupplöst bildåtergivning
  - Focus Bracketing låter dig skräddarsy skärpedjupet för perfekta makrobilder
  - Focus Stacking (fokusgaffling) med kompatibla M.ZUIKO objektiv
  - Live Composite / Live Bulb vid långa exponeringar med live view
  - Keystone Compensation ger möjlighet att kompensera perspektiv och räta upp störtande linjer med kompatibla objektiv
  - Professionell mjukvara Olympus Capture 1.2 för studioarbete • Fujifilm GFX

  Nyhet

  Ett nytt system ser dagens ljus - Fujifilm GFX - digital mellanformat blir storebror till X-serien som är en succé på marknaden. Mycket spännande väg att gå och vi kommer att komma tillbaka till detta inom kort!

  Det vi vet just nu: 51,4 mpixel, 44x33mm bildsensor och G-fattning. Systemnamnet GFX (Kameran heter GFX 50S tydligen) låter inte bara häftigt utan blir spännande att se om man valde rätt väg. Fujifilms produkter har visat att man är mycket duktiga på det man gör och efterfrågan på att göra samma sak men med större bildsensor, fullformat, har varit stor från alla "frälsta" i systemet. Vi tror att beslutet fått mogna under flera år och troligen har Fujifilm varit rätt nära att både lansera fullformat och att helt välja att lägga planerna på en större sensor på hyllan men tryggheten efter X-Pro2 och X-T2 verkar ha gett självförtroende och en god magkänsla så nu är den här...GFX!

  Första kameran blir GFX 50S och följande objektiv är bekräftade: GF 45mm F2.8, GF 23mm F4, GF 110mm F2, GF63 F2.8, GF 32-64mm F4, GF 120mm F4 Macro. Alla kommer under 2017.

  Mera följer så klart vi får mera bekräftad information

  Boka din kamera här: Fujifilm GFX 50S mellanformat