Mats väljer...

2016 är snart slut och blev ett år med otroligt många nya produkter i vårt segment, inom foto. Vad sägs om EOS 5D Mark IV, 1D X Mark II, Nikon D500, Fujifilm X-T2, Sonys "massa nyheter" och Olympus E-M1 Mark II. Till det skvallrar Panasonic om GH5.

Så vad är våra favoriter 2016? På juldagen släpper vi CyberPhoto Awards, vår årliga lista av favoritprodukter i olika genre men Mats får välja ut en produkt redan nu och hans ord väger tungt då han testar allt som vi får in i sortimentet i kamera- och objektivväg. Och valet ser du i bilden ovanför, Pentax K-1, fullformatskameran som dröjde så länge efter de första ryktena för snart fem år sen, att många gav upp och bytte märke under tiden. Men nu är den här, många kom tillbaka och desto fler blev överlyckliga och bytte till K-1 direkt! Efterlängtad, väntad men samtidigt överraskande.

Mats säger: "Vi vet att Pentax kan göra bra kameror och jag tror att tusentals fotografer i Sverige håller med mig i det. När Pentax blev uppköpt av Ricoh så blev hoppet om en fullformatare än starkare och när man äntligen visade en prototyp så fick vi det bekräftat - Pentax och fullformat kommer! Det dröjde en tid och man hann tappa hoppet, igen, men plötsligt fick vi besked att under sommaren/hösten 2016 ska den komma. På riktigt! Att sen kunna lansera en 36 mpixel, vädertätad och funktionsspäckad systemkamera med så stor sensor under tjugotusen kronor är hedervärt när mycket idag börjar närma sig det dubbla i pris. Jag väljer att utse Pentax K-1 till mitt val 2016, inte för att den är bäst eller häftigast men för att den är så bra för pengarna och för att jag blev genuint glad när den väl kom!"

Läs Mats test och boka ditt exemplar här: Pentax K-1 hus