• Gott nytt år!

  Vi vill passa på att önska dig som följer Bloggen ett Gott nytt år! Det ser dessutom ut som att det kan bli en extra vacker natt med rejäla norrsken - om data stämmer och allt faller väl ut, läge för ditt livs bästa bilder kanske?

  Kombinationen av komposition, exponering, förgrund (fyrverkerier) och bakgrund (norrsken) kan bli en riktig lyckträff så se till att sätta batterierna på laddning och leta fram stativet så är det guldläge. Vi kommer att ha en tävling inom astrofoto inom kort så det kanske är vinnarbidraget som tas ikväll? I vilket fall, tack för att du följer Bloggen, tack för att du väljer att handla hos oss och välkommen åter under 2017 - vårt nyårslöfte är, igen, att testa ännu fler produkter och att skapa fler möjligheter till inspiration och kunskap!

  GOTT NYTT ÅR!

  Klicka här för större bild

 • Aurora

  Den här läckra bilden från Erik Jakobsson visar ett vackert norrsken och vi får in massor av bilder på detta tema. Inom kort startar vi en ny tävling och gillar du astro- och norrskensbilder så kommer det att vara något för dig!

  Se till att redan nu börja ta bilder på det temat för det blir fina priser och troligen en hel del konkurrens. Att plåta norrsken kan vara lite klurigare om man bor i södra delarna av landet men häftiga astrobilder kräver sin fotograf oavsett vart man bor. Du har säkert läst CyberPhoto Awards och sett att IRIX fick ett pris för sitt 15mm-objektiv som levererar fantastiska bilder och smarta funktioner till ett bra pris. Läs gärna mer om det objektivet för vi har testat det.

  Läs mer om IRIX 15mm: Irix 15/2,4 Blackstone

  Är du less på att plåta så kolla in det här: Youtube: Norrsken - Timelapse

 • Zeiss Loxia 85/2,4 för Sony

  Test

  Zeiss. Ja, varumärket som gör att man vill ha. 85mm f/2,4 i Loxia-serien låter som en udda fågel och vi har därför testat den ordentligt. Som vanligt är det Mats som avbrytit vintervilan med att bege sig ut för att testa den...

  Mats skriver: Loxia 85/2,4 ger utomordentligt bra skärpa redan på full öppning och över nästan hela bilden. Vid nedbländning ner till f/-4-f/8 ser man faktiskt ingen större skillnad i mitten, det är i princip bara längst ut i kanter och hörn som skärpan förbättras en aning. Förhållandevis låg diffraktion gör den också klart användbar på extremt små bländaröppningar omkring f/16-f/18. Bättre skärpa än så blir det sällan.

  Hela testet hittar du här: Loxia Zeiss 85mm f/2,4 test

 • Solnedgång

  En bild av en sol som faktiskt inte är där...

  Här kommer en bild från eftermiddagens solnedgång 13:54. Precis som norrsken så är inte den ena showen den andra lik. Och lika svårt att förutsäga om det blir en upplevelse av skönhet eller upplevelse enbart kyla. Det finns så mycket vackert att njuta av, om man bara tittar. Svårt att säga vad som skulle vara världens vackraste solnedgång, jag tror man får nöja sig med att detta var den vackraste solnedgången den här dagen på den här platsen och glädjas åt det. Det är intressant att när man ser solen precis vid horisonten så har den egentligen redan gått ner, detta pga brytning i atmosfären, typ som en hägring. För att hitta rätt plats så brukar jag använda en app som heter TPE, vilket står för The Photographer's Ephemeris. Där kan du på en karta se var och när solen eller månen går upp eller ner. Grymt praktisk för att planera en fotografering. Jag har också använt den för att planera bröllopsfotografering då jag kan se hur solen står vid en speciell tidpunkt och dag. Bilden är tagen på 24mm och för att få solstrålarna så bländade jag ner till f/22, något som jag annars helt undviker på grund av den diffraktion man får.

  /Thomas

 • CyberPhoto Awards 2016

  Det har aldrig varit svårare att utse vinnarna till CyberPhoto Awards än i år. Det har lanserats många produkter som varit efterlängtade, överraskande och välpresterande så urvalet har varit större än någonsin vill vi påstå!

  Efter mycket arbete och diskussioner är nu vinnarna utvalda och du hittar listan via länken nedan. I år är det verkligen prestigefyllt att vara med på listan då flera väldigt kompetenta produkter hamnar utanför den eftersom konkurrensen varit väldigt tuff! Du får gärna kommentera vilken produkt som du tycker om, hellre hade sett på listan eller som du håller med platsar i denna. Vi tackar i synnerhet Mats, som gett input från "verkligheten" då han använt och använder de produkter dagligen som konkurrerar i respektive klass, och Thomas som satt ihop listan. I listan ser du några av de tidigare vinnarna, tex Focus Nordic som tog storslam och Panasonic som fick pris för GM-serien.

  Läs allt om vinnarna här: CyberPhoto Awards 2016

 • Sony A6500

  Test

  Sony har verkligen bombat på med nyheter under 2016 och A6500 var en av överraskningarna för oss, i synnerhet då man redan gjort succé med A6300. Är då A6500 värt mellanskillnaden? Mats reder ut det här för oss...

  Mats skriver: A6500 och A6300 är näst intill identiska utvändigt och är försedda med samma typ av sensor, samma AF-system, samma ljusmätare, samma seriebildtagningshastighet, samma sökare, så vid första anblicken verkar det inte vara speciellt mycket som skiljer.

  Nu finns det givetvis skillnader för annars hade det inte varit någon mening alls att släppa en ny modell. A6500 har bland annat fått en skärm med touch-fokusfunktion, sensorbaserad 5-axlig bildstabilisering, betydligt större buffert vid serietagning som numera klarar upp till 307 JPEG-bilder per sekvens (eller ca 100 RAW), bluetooth för hämtning av platsdata från smartenhet, möjlighet att skapa time-lapse-filmer i full HD samt välja ut 8Mpixel stillbilder ur 4K-film direkt i kameran, förbättrad slutarkonstruktion m.m.

  Allt hittar du här: Sony A6500 test

 • Vinnare: Vilda djur

  Den andra kategorin, vilda djur, har bokstavligen gjort att vår mailbox exploderat av bilder, helt fantastiska bilder och man förstår alla upplevelser som mötet med människor och djur gett upphov till oavsett om det är i en djurpark eller i vildmarken.

  Vi är också glada att de flesta bilder tagna i djurpark är från Nordens Ark och andra anläggningar där syftet och kontrollen på djurens välbefinnande är väldigt viktigt. Vinnarbilden är tagen av Kim Rehnfeldt och är ett exempel på att en bra bild inte behöver redigeras eller efterbearbetas alltför mycket för att vara en vinnare. Känslan i bilden är fantastisk och visst blir man tagen av känslan kring att det är ett kattdjur som vi faktiskt har i Sverige, vilt strövande?

  Motivering: Kombinationen av den dunkla känslan, kompositionen och de tekniska bitarna med skärpa på rätt ställe, fin bakgrund som förstärker intrycket och att den är tagen i exakt rätt tillfälle gör att Kims bild är en vinnare. Att det dessutom är vårt mest exotiska rovdjur på bilden gör det inte sämre.

  Grattis, Kim!

 • Vinnare: Husdjur

  Vi har utsett vinnare i kategorin Husdjur och du hittar den bilden på vår Facebook-sida och Instagram och till vänster i denna bild ovan. Massor av bidrag har passerat juryn och vinnare är Max Fölkel med sin härliga bild. Vi gillar bilden skarpt!

  Motivering: Den här bilden visar verkligen hur nära oss våra husdjur vi kan vara. Komposition, färgskala, detaljer och känslan av gemenskap gör att Max Fölkel är vinnaren av en Nikon B700 i kategorin Husdjur. Kort sagt, vi tycker om bilden.

  Du kan se 20 andra bidrag som tog sig vidare i kategorin på vår Facebook-sida. Följ oss gärna både på Facebook och Instagram så missar du inga nyheter, tester eller annat skoj. Snart presenterar vi vinnaren i kategorin Vilda djur och ett 20-tal andra bilder på Facebook om du blir nyfiken. Håll tummarna för att du tagit dig vidare!

  Foto till vänster: Max Fölkel
  Foto uppe till höger: Elisabeth Larsson
  Foto nere till höger: Matilda Audas Björkholm

 • Mats väljer...

  2016 är snart slut och blev ett år med otroligt många nya produkter i vårt segment, inom foto. Vad sägs om EOS 5D Mark IV, 1D X Mark II, Nikon D500, Fujifilm X-T2, Sonys "massa nyheter" och Olympus E-M1 Mark II. Till det skvallrar Panasonic om GH5.

  Så vad är våra favoriter 2016? På juldagen släpper vi CyberPhoto Awards, vår årliga lista av favoritprodukter i olika genre men Mats får välja ut en produkt redan nu och hans ord väger tungt då han testar allt som vi får in i sortimentet i kamera- och objektivväg. Och valet ser du i bilden ovanför, Pentax K-1, fullformatskameran som dröjde så länge efter de första ryktena för snart fem år sen, att många gav upp och bytte märke under tiden. Men nu är den här, många kom tillbaka och desto fler blev överlyckliga och bytte till K-1 direkt! Efterlängtad, väntad men samtidigt överraskande.

  Mats säger: "Vi vet att Pentax kan göra bra kameror och jag tror att tusentals fotografer i Sverige håller med mig i det. När Pentax blev uppköpt av Ricoh så blev hoppet om en fullformatare än starkare och när man äntligen visade en prototyp så fick vi det bekräftat - Pentax och fullformat kommer! Det dröjde en tid och man hann tappa hoppet, igen, men plötsligt fick vi besked att under sommaren/hösten 2016 ska den komma. På riktigt! Att sen kunna lansera en 36 mpixel, vädertätad och funktionsspäckad systemkamera med så stor sensor under tjugotusen kronor är hedervärt när mycket idag börjar närma sig det dubbla i pris. Jag väljer att utse Pentax K-1 till mitt val 2016, inte för att den är bäst eller häftigast men för att den är så bra för pengarna och för att jag blev genuint glad när den väl kom!"

  Läs Mats test och boka ditt exemplar här: Pentax K-1 hus

 • Julklappstips!

  En riktigt cool väska som är en fin julklapp är LowePros Camo-variant av ProTactic, det är dessutom en begränsad upplaga så det vi har i lager är det som finns till försäljning. Beställ ditt ex eller julklapp nu för leverans till jul!

  Du hittar väskan här: LowePro ProTactic 450 AW Camo Limited Edition

 • Olympus M. Zuiko Digital ED 25/1,2 Pro

  Test

  Vi har fortsatt testa Olympus nya objektiv och dagens test är på 25mm f/1,2 PRO och med tanke på hur de tidigare presterat så är förväntningarna på topp. Ljusstyrka f/1,2 visar ambitionsnivån men ibland faller man platt på att det inte blir skarpt.

  Mats skriver: Redan på största bländare är skärpan riktigt bra, och speciellt med tanke på att det handlar om f/1,2! Bländar man ner några tredjedels steg så ökar också skärpan över hela bilden, och på f/2 är blir det absolut knivskarpt över i princip hela bilden.

  Läs allt här: Olympus M. Zuiko Digital ED 25/1,2 Pro

 • Canon: Välj rätt 70-200mm

  Canon har fyra olika 70-200mm vilket de flesta Canon-fotografer redan vet om. Frågan är då vilken man ska satsa på? Kolla in vår film som tar upp just den frågan och ger dig tips kring det val du ska göra.

  Du hittar filmen här: Youtube: Canon 70-200

  Här hittar du de fyra objektiven du kan välja på:
  Canon EF 70-200/2,8L IS II USM
  Canon EF 70-200/2,8 L USM
  Canon EF 70-200/4,0 L USM
  Canon EF 70-200/4,0L IS USM

 • Information: Julen 2016

  Vi kör öppet alla vardagar och mellandagar och nätbutiken är som vanligt öppen dygnet runt. Du ser öppettiderna i bilden ovan, välkommen att ringa, besöka eller maila oss, vi hjälper dig mer än gärna!

  När det gäller leverans så kan du beställa ända fram till kl 17:30 den 22 december och ha en chans att få din leverans till jul. Se till att produkten du beställer finns i lager och att du bor i Stockholm eller norr om huvudstaden, för bor du söder om Stockholm är 21 december kl 17:30 sista hålltid för att ha en chans att få ditt paket i tid till jul. Vi rekommenderar starkt att du beställer så fort du har bestämt dig så att risken för en mindre lyckad julafton minskar.

  CyberPhoto AB har stängt julafton, juldagen och annandag jul.

 • Norrlandsguld

  Senaste dagarna har vi haft färgfyllda solnedgångar och den igår var lite extra färgfylld...

  Solnedgångar betraktas av många som alldeles för banala motiv. Det ligger väl en poäng i det men samtidigt så kan man vara kreativ även med solnedgångar. Just denna bild är väl inget mästerverk, men när jag ut den på Facebook så var det fler än vanligt som gillade bilden, och en miljon flugor kan ju inte ha fel som man säger. Så, ja, man får fotografera solnedgångar. Och, ja, det är okej att njuta av en solnedgång även på bild och inte bara i verkligheten, för de kan verkligen vara magiskt vackra. Denna bild är tagen på 90mm.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Tilt & shift

  Ånej, inte bara för seriösa bilder av byggnader...

  Det är kul att fotografera, och det är kul att tänja på sina egna gränser men också kul att tänja på sin fotoutrustnings gränser. Denna bild är tagen med en 45mm tilt/shift-optik. Både Nikon och Canon har sådana objektiv. Bilden är som objektivet återgav den, förutom i nedre delen av bilden där Photoshop fick ta bort lite buskar. Problemet med att säga nåt om det är att alltför många fokuserar på det istället för själva bilden och det mysiga intryck man kan få med ett tilt/shift-objektiv. Fotografering är ett skapande, och var inte rädd för att prova något nytt med de objektiv du har, eller helt enkelt prova ett nytt objektiv som kan både berika och utmana ditt fotograferande.

  Klicka här för större bild

  /Mikael

 • Fånga bilen

  Att plåta motorsport är precis som mycket annan actionladdad fotografering ganska komplext tack vare de höga hastigheterna och ibland oförutsedda rörelserna men erfarenhet och bra utrustning gör det möjligt.

  Du får gärna skriva en kommentar om vad som är ditt favorit-objektiv när det gäller sport, action eller motorsport. Vi vet att ett 70-200mm är något många använder men som de flesta vet kan den bli lite "kort" i vissa lägen och det kan man lösa med att använda en konverter, en kamera med mindre sensor eller helt enkelt skaffa ett objektiv med mera brännvidd. Använder du Nikon så är 300mm PF VR en klar favorit även om du "bara" får ett fast objektiv vilket så klart är en begränsning ibland. Däremot är vikten, formatet och skärpan fördelarna med det.

  Att fotografera motorsport gör också att man har nytta av ett bra, säkert och snabbt autofokus-system och här har det hänt grejer! För bara några år sen var det stort sett bara Canon och Nikon som kunde erbjuda kombinationen av bra objektiv och snabba kameror som verkligen dög till detta användningsområde men det har hänt en hel del sen dess! Sony har lanserat supersnabba A6300, A6500 och nu A99 II nyligen samtidigt som objektivfloran ökar och man enkelt kan använda sina Canon-objektiv med en adapter. Inte nog med det så har Fujifilm lanserat X-T2 och den tillsammans med Power Booster Grip och de nya telezoomarna är en kombination som tagit massor av plats på marknaden och platsar bland de andra fotograferna på sport-eventen!

  Sen är Olympus E-M1 Mark II på gång med superfart i form av 60 bilder per sekund och det nya 12-100mm-objektivet som överraskat med otroliga prestanda. Du kan läsa vårt testet redan nu på vår hemsida och det är värt att läsa för E-M1 Mark II är en produkt som kommer att synas mycket där ute de kommande åren, det är vi HELT säkra på!

  Läs mera om E-M1 Mark II: Olympus E-M1 Mark II kamerahus svart

  Läs mera om 12-100mm PRO: Olympus M. Zuiko Digital ED 12-100/4,0 Pro (för Micro 4/3)

 • Samyang MF20 1,8 ED AS

  Test

  Vidvinklar har blivit mer populärt igen de senaste åren och ett skäl är det starkt ökade intresset för astrofotografering och i synnerhet norrskensfotografering. Vi har testat relativt nya 20mm f/1,8 från Samyang...håller den måttet?

  Mats skriver: En ljusstark och raktecknande 20mm-optik passar bra för landskapsfoto, arkitektur, interiör, gruppbilder och kanske även för udda sportbilder och porträtt. I Micro 4:3-systemet motsvarar brännvidden en kort normaloptik, lämplig som allround-optik på kortare avstånd, såsom porträtt och produktfoto etc.

  Läs testet här: Samyang MF 20/1,8 ED AS UMC för Nikon DSLR

 • Sigma EX 85/1,4 DG Art

  Test

  Ett efterlängtat objektiv som många valt att beställa redan är Sigmas nya 85mm och vi har testat den! Testet finns på hemsidan, via länken nedan, och du kan se om det här är ditt nya porträttobjektiv - vad säger Mats?

  Del av testet: Jag har bara gått väntat på att Sigma skulle släppa en ny 85mm f/1,4 Art-verison, och självklart hoppats på att den skulle leverera bättre kvalitet och autofokus än tidigare modell. Nu har den äntligen landat och Sigma är ju helt otroliga. De har faktiskt lyckats ta fram en 85/1,4:a som inte bara är bättre än deras tidigare version, utan även minst lika skarp och bra som Zeiss Otus och Milvus superskarpa 85:or, och i kanterna kanske till och med snäppet bättre.

  Läs hela testet här: Sigma EX 85/1,4 DG Art

 • Variabelt filter

  Nyhet

  Det är inte en helt ny produkt, ett variabelt gråfilter, men vi har en ny modell i sortimentet som är både prisvärd och erbjuder ett brett omfång när det kommer till effekt. Dörr lanserar nya 2,5-500 DHG variabelt gråfilter nu.

  Nyttan av ett gråfilter kan du se ett exempel av på bilderna, helt enkelt när du behöver arbeta med längre slutartid men det finns för "mycket" ljus för att det ska vara möjligt. Att ha ett gråfilter kan rädda situationen men vi som pysslat med detta ett tag vet att helst vill man ha flera filter för att det ska bli rätt eller ett variabelt som ger exakt den effekt man vill ha. Kolla in de nya filtren från Dörr som kan varieras mellan 1,3 till 9 bländarsteg - i samma filter och det steglöst! Finns till de vanligaste storlekarna och kommer till oss inom kort.

  Boka ditt exemplar: Dörr DHG variabelt gråfilter ND 2.5-500

 • Umeå: Välkommen!

  Hjärtligt välkommen att hälsa på hos oss i Umeå, det är oss du möter i butiken: Claes, Stefan, Börje, Kristoffer och Louise. Vi kör extra öppet nästa vecka så dyk förbi och skaffa årets julklappar och surra foto med oss. Välkommen!

  Den här veckan är det öppet som vanligt, 10-17 varje dag men nästa vecka, 19-23 december så kör vi 09-18 istället så att du ska hinna handla julklapparna utan stress. Förbered gärna genom att lägga din order på hemsidan så går det snabbare men du får givetvis hjälp i butiken att lägga din order och få råd kring vilken produkt du ska välja. Vi finns på Gräddvägen 5 i Umeå!

 • Dagens tips: NX-D

  Gratis är gott säger vissa och det stämmer i alla fall ibland, och det gör det när det gäller NX-D, Nikons programvara för bildredigering och hantering som faktiskt är just gratis men relativt okänt...kolla in vår instruktionsfilm och skaffa NX-D. Gratis!

  Du hittar klippet här: Youtube: Nikon NX-D programvara

 • Mellanformat för alla?

  Nyhet

  En överdrift men ändå inte för nu kommer Fujifilm med GFX som lanserades på Photokina, som en överraskning för nästan alla, och istället för att matcha upp med fullformat mot fullformat (35mm) så chockar man till viss del med en jättestor sensor...

  Fujifilms mantra de senaste åren har varit att man vill visa att man på de flesta punkter kan matcha fullformatskamerorna med sin mindre APS-C-sensor tack vare flera smarta men utmanande lösningar. Man har varit en underdog, men med sin otroligt fina line-up med objektiv och fina bildkvalitet där man egentligen bara förlorat när det kommer till brusnivåer på lite högre ISO (mot fullformatskameror), så har man hävdat sig väl. Att då lansera en fullformatskamera hade varit lite motsägelsefullt och "pang" smäller det och vi får se en mellanformatskamera med en jättesensor på 44x33mm på Photokina, riktigt häftigt!

  Mellanformat för alla? Kanske inte bokstavligen men är det här bara en början på mellanformatskameror som man hanterar som vilket systemkamera som helst? Kommer priserna att nå en nivå där "alla" som verkligen vill kan köpa en? Kommer konkurrenterna matcha upp GFX? Den här lanseringen sätter igång diskussioner om vart vi är på väg då fullformatskameror (digitalt) var en drömprodukt utanför budget för nästan alla amatörfotografer för bara 10 år sen och idag kan man hitta begagnade fullformatare för någon tusenlapp och nya för ca 15000kr. Canons 5D och Nikon D700 var startskotten och till idag har det sålts tiotusentals fullformatskameror bara i Sverige. Vi kommer troligen inte se samma mönster när det kommer till mellanformat men att Fujifilm på sikt skulle få vara ensamma i det segment man har väckt till liv är heller inte troligt. Vi har fått känna på GFX och det skiljer inte alltför mycket mot en EOS 5D i storlek och hanteringen är som en något större X-T2 från Fujifilm. Objektiven blir ju så klart större och hela systemet kräver mera utrymme, dock inte märkbart mer än en vanlig fullformatskamera med några kvalitativa och ljusstarka objektiv.

  Vi förväntar oss officiell lansering i början av 2017 som Fujifilm meddelade på Photokina och det återstår att se vart pris och leveranstid hamnar men om du idag använder fullformatskameror för att plåta landskap, porträtt eller i studio så kan GFX vara nästa steg. Vi kommer självklart att testa den så fort vi får lägga vantarna på den och vi kommer att bjuda in till ett event i Umeå där man får känna och klämma på kameran och lyssna på föreläsare som använt kameran...mer info kommer senare.

  Se våra filmer där vi pratar om GFX via länkarna nedan och boka ditt exemplar för att få en köplats redan nu, inget köptvång.

  Film från vårt EXPO: Youtube: CyberPhoto EXPO - del 1 av 2
  Fotosnack om Photokina & GFX: Youtube: Fotosnack - Photokina del 1 - Fujifilm GFX

  Boka här: Fujifilm GFX 50S mellanformat • Lek

  Analog lek...

  Jag har tidigare visat en bild där vi lekt en (fullt laglig) laserpekare. Nu hittade jag igen denna från samma tillfälle. Så länge man inte riktar den i någons öga eller rakt i kamerans bildsensor så är det helt ofarligt. Bilden är helt "analogt" gjord, det vill säga att allt är gjort i realtid på en exponering och inget photoshop är inblandat. Det är en konst att kunna göra sådant här i Photoshop men det är också en konst att göra det i verkligheten. Detta går att göra med nästan vilken kamera som helst.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Jag har hittat en låda

  Alla katter verkar älska lådor. De flesta fotografer verkar älska bokeh...

  Vissa gillar katter, vissa gillar hundar och vissa gilla båda. Vissa gillar kort skärpedjup, vissa gillar långt skärpedjup och vissa gillar båda beroende på motiv. Jag hann bara plocka ur grejerna ur kartongen så satt katten där. Inte speciellt förvånad. Eftersom jag hade kameran nära så blev det en "snapshot". Personligen så gillar jag verkligen den känsla du får av en 50mm på f/1,4 som denna bild är tagen med. Den typ av objektiv finns till alla fattningar så val av kamera spelar mindre roll. Har du en Fujifilm så kan jag varmt rekommendera Fujinon 35/1,4 då den är magiskt bra.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Tävling: Djurbilder

  Nu är det dags för en ny tävling och temat är "djur" uppdelat i två kategorier; husdjur och vilda djur. Du har chansen att kamma hem en Nikon B700 (värde 4490kr) i respektive klass så se till att tävla med din bästa bild nu!

  Tävlingen pågår tom 18 december och vinnare får sin kamera till jul! Juryn består av personal från CyberPhoto och Nikon Nordic och juryns beslut kan ej överklagas. Ett bidrag per tävlande i respektive kategori. Fri tolkning men vi kommer att premiera originalitet. Du kan alltså tävla med två bilder, en i respektive kategori. Bidraget ska skickas in i JPG (Max 3 MB, min 800pxl bredd) till blogg@cyberphoto.se.

  Kategorisering gör du själv, dock har juryn rätt att flytta bilden till korrekt kategori. Husdjur avser klassiska husdjur och tamdjur som hund, häst, marsvin, katt, kanin och Vilda djur avser alla djur som är fotograferade i sitt naturliga tillstånd i naturen eller i en djurpark, tex björn, lodjur, säl, lejon, elefant. Vi förbehåller oss rätten att visa bilden i våra sociala medier i samband med tävlingen. Bilderna raderas efter avslutad tävling förutom från Bloggen, Facebook och Instagram där den kan bli kvar i flödet.

  Se till att skicka din bästa djurbild till oss nu - ta chansen att vinna en riktigt fin julklapp till någon du tycker om! Eller dig själv.

 • Olympus 12-100/4 PRO

  Test

  Ett objektiv som många vill ha men tillgången är fortfarande något begränsad och nu förstår vi varför...läs dagens test så kommer du att bli överraskad för det blev vi, en zoom med så stort omfång som presterar så bra, vilken höjdare!

  Mats skriver: Skarpa superzoomar är man ju inte bortskämd med direkt, och jag kan faktiskt inte komma på någon liknande zoom som ens kommer i närheten av denna bildkvalitet. Har heller aldrig upplevt en bildstabilisering som kan jämföras med denna optik monterad på en E-M1 II, det ger i många fall samma känsla som när man använder sig av en 3-axlig stabilisering typ "steadicam", det är helt sanslöst.

  Läs testet här: Olympus M. Zuiko Digital ED 12-100/4,0 Pro

 • Vårda minnet

  Att hantera minneskort på ett bra sätt kan rädda dig från situationer som du verkligen inte vill hamna i när det gäller strul och avbrott i fotograferandet, eller i värsta fall, förlorade och missade bilder.

  Ett minneskort, en bit plast och metall med en dekal utanpå som funkar bra för det mesta. Ett modernt minneskort för några hundringar var helt otänkbar tekniskt sett för bara tjugo år sen när det gäller hastighet och kapacitet. Du får nu lite råd och tankar kring hanteringen av dina minneskort så att du minimerar riskerna vid användning.

  Innanför höljet finns flera komponenter men de två viktigaste är själva minnet, eller Flashminnet och kontrollern, de två komponenterna bestämmer hur snabbt och bra ditt minneskort är. I minneskortet finns något som heter FAT (File Allocation Table) som är en tabell över vad som finns lagrat och vart det ligger på minneskortet. Om minneskortet är en bok med kapitel (bilder) så är FAT innehållsförteckningen. När du formaterar ditt minneskort så är det FAT, eller innehållsförteckningen, som töms men inte innehållet, det är därför man med tex Lexar Image Rescue eller SanDisk Rescue Pro kan återställa ett minneskort då bilderna inte "försvinner" förrän de skrivits över av nya bilder. Att formatera minneskortet betyder således INTE att man säkert raderat bilder från ett minneskort, något att tänka på om du säljer, lånar ut eller ger bort dina använda minneskort.

  Ta inte bort bilder från minneskortet i kameran. Att man snabbt kollar igenom medan man är ute och plåtar och raderar bilder som man inte blev nöjd med är något du ska sluta med. Många av oss gör det vanligtvis och troligen är det en kombination av att man förut gjorde det pga storleken på minneskort och att man slipper sitta och gå igenom så mycket bilder när man kommer hem. Skäl nummer 1 är knappt giltig idag då det är så hög kapacitet på minneskort och priserna är relativt låga. Det andra skälet är en vanesak. Vad som kan hända är att FAT-tabellen inte stämmer och inte blir uppdaterad korrekt och bilder försvinner eller blir korrupta.

  Formatera ditt minneskort i den kamera du använder. Rätt sätt är att formatera minneskortet i den kamera som du använder för tillfället. Formatera inte minnet i kortläsaren/datorn för att använda den i kameran. Fyll på med bilder, töm av till din dator/hårddisk och när du säkrat upp bilderna, formatera minneskortet igen, i den kamera du ska använda. Det är ett enkelt och bra sätt att säkra upp både funktionen och livslängden på minneskort och bilder. Tänk på att inte ta ut eller sätta in minneskort i kameran medan den skriver till minneskortet eller när kameran är påslagen. Vänta gärna 2-3 sekunder efter att "skriver till minne"-lampan slocknat.

  Se till att inte fylla ditt minneskort, eller hårddisk heller, till 100% utan försök att spara 10-20% av utrymmet. Prestanda i minneskort är som bäst när det är formaterat i den kamera du använder, inte har raderade bilder i flödet och det finns utrymme kvar. Så för att maximera prestanda och minimera risker är det de enkla reglerna du ska följa när det gäller minneskort. Vi har valt att rekommendera SanDisk och Lexar, två riktigt bra märken med väldigt lite fel och garanti/reklamations-ärenden samt väldigt god prestanda.

  Har du frågor för övrigt om minneskort, ring eller maila oss så hjälper vi dig mer än gärna! • Canon EOS M5

  Test

  Dagen till ära bjuder vi på ett rykande färskt test av Canon EOS M5 - en mycket intressant nyhet från Canon. EOS M5 är det senaste tillskottet i den populära M-serien. Kolla in vårt test och se vad den går för, kanske är det här kameran du letar efter.

  Nyheten Canons EOS M5 är nu testad av oss. Kortfattat kan vi nämna att ett flertal nya funktiioner finns att glädja sig åt. Här kan du ta upp till sju bilder i sekunden, modellen har en förbättrad autofokus jämfört med tidigare modeller och en APS-C CMOS sensor med 24,2 Mpixel upplösning. En mycket positiv sak är också att du får med en EF-adapter vid köpet. Adaptern gör det möjligt för dig att använda de Canon-objektiv du redan har även till denna smidiga kamera.

  Du hittar testet via länken här: Canon EOS M5

 • Umeå: Jobba hos oss!

  Då vi har fler och fler kunder som besöker butiken och handlar lokalt och regionalt så tillträder Stefan som Butikschef idag! Vi är superglada åt det samtidigt som vi behöver en till som vill jobba hos oss, kanske är det dags för dig?

  Vi söker dig som VILL arbeta hos oss på CyberPhoto vilket är det absolut primära. Vi kommer att premiera dig som kan foto och gärna video samt har en känsla för att göra en bra affär. För att det ska vara en bra affär är det mycket viktigt att kunden är nöjd före, under och efter köpet. Tycker du om att arbeta ihop med ett gäng kollegor och skapa resultat i en miljö där det är högt i tak och man arbetar under kontorstid vardagar så är det vad vi kan erbjuda. Kön, ålder eller livssituation för övrigt är ointressanta faktorer för oss. Tjänsten avser 75%, tillträde vid årsskiftet och det är en tillsvidare-tjänst med provanställning 6 månader.

  Maila din ansökan till tobias@cyberphoto.se som hanterar rekryteringen. All kontakt kring tjänsten sker per mail.

  VILL du arbeta hos oss? Sök jobbet nu!

 • Peoples choice

  Det brukar vara det förnämligaste priset på olika utställning, den som har folkets röst helt enkelt och du kan rösta på din favorit i tävlingen Wildlife Photographer of the Year som du hittar det länkat till här i inlägget.

  Den bilden som du ser här ovan är tagen av Alain Mafart Renodier från Frankrike och den heter "A mothers hand" och visar en liten makak vars mamma håller handen över huvudet för att skapa trygghet och närhet till sin unge. Flera fantastiska bilder hittar du via länken, härlig inspiration för dig som ska resa till varmare breddgrader! Vill du se mera apor så bläddra ett par veckor bakåt i Bloggen så får du se makaker som vi plåtat i Thailand med Nikon D500.

  Se tävlingen här: Wildlife Photographer of the Year - Peoples choice award

 • Leofoto VT-20 Videostativ

  Test

  Vi fortsätter vår serie med tester av stativ med Leofoto VT-20 som är ett videostativ som tar upp kampen i en prisklass där det finns flera spelare och med tanke på de övriga Leofoto presterar ska de mer kända märkena se upp...

  Mats skriver: Videohuvudet VF-7.5 är en klass för sig och vi har hittills inte stött på något videohuvud som känns lika påkostat och väldämpat i den här prisklassen. Känslan vid både tilt och panorering är absolut toppklass, och även bra känsla för halvbollens funktion. Tilt och panoramafunktionen är låsbara med separata vred.

  Läs hela testet här: Leofoto VT-20 videostativ

 • GoPole Trekcase WR

  Nyhet

  Många har frågat efter nya väskor till GoPro och just nu har vi Trekcase på väg in, den nya modellen från GoPole som rymmer kameran, eller flera, och dina tillbehör på ett smart och smidigt sätt. Trekcase finns snart i lager...

  Läs mera om Trekcase: GoPole Trekcase WR tillbehörsväska

 • Tävla med oss!

  Den här härliga bilden har Jonas Paulsson skickat in till oss i vår fototävling med temat Djur och vi vill passa på att säga tack till alla er som redan skickat in ert bidrag och välkommen till dig som funderar på att ta chansen att vinna en kamera!

  Vinsten är en Nikon B700, en långzoomare som presterar, vad sägs om 60x optisk zoom och 4K video i ett kompakt format med bra objektiv? Du kan läsa mera om B700 via länken nedan men det vore en fin julklapp, eller hur? Jonas bild är ett exempel på en bild som platsar i kategorin Husdjur, en av det två kategorierna där vinnare utses och får varsin Nikon B700. För oss som älskar våra husdjur så är det fantastiskt roligt att bläddra runt alla bidrag då vi förstår hur roligt många har haft när man är ute och plåtar sina hundar, hästar och andra djur. Bläddra bara ett par steg ner i Bloggen för all information kring tävlingen...lycka till!

 • Olympus E-M1 Mark II

  Test

  Nu har vi ett skarpt test på nya Olympus E-M1 Mark II och du kan läsa det utan vare sig inloggning eller kostnad på vår hemsida. Se till att du läser allt för att se om det är en kamera som passar dina behov.

  Mats skriver: E-M1 Mark II klarar i tyst läge (elektronisk slutare) med kontinuerlig autofokus och ej låst exponering att ta klassledande 18 b/s i Rawformat med 20 megapixels upplösning! Med låst fokus och exponering ökar hastigheten till imponerande 60 b/s. I läget Pro Capture kan du i princip helt eliminera all fördröjning i och med att kameran ligger i bakgrunden och buffrar bilder med 60 b/s innan exponering sker i upp till 1 minut, och när du väl trycker ner avtryckaren så finns valet att kameran sparar även de 14 första bilderna på minneskortet som den registrerat redan innan du tryckt ner avtryckaren helt.

  Läs allt om E-M1 Mark II här: Olympus E-M1 Mark II kamerahus svart

 • Fujifilm X-A10

  Nyhet

  Fujifilm lanserar en ny kamera, X-A10, som blir instegsmodellen i sortimentet och en kamera som faktiskt har saknats då man har ett fint sortiment av dyrare produkter och fina objektiv men inget bra sätt att komma in i systemet.

  X-A2 har funnits ett tag men har inte blivit den succé man räknade med och därför behövs X-A10. Vi gillar Fujifilm och är glada att man hittat en ny produkt med inbyggd WiFi och en del bra specifikationer som kan få nya användare att prova på Fujifilm och komma in i deras fina system. Så här skriver Fujifilm själva om nya X-A10:

  Mångsidig – men inte komplicerad

  FUJIFILM X-A10 är namnet på FUJIFILM's nya instegsmodell som tar över stafettpinnen efter den utgående X-A2. Det här är en idealisk första systemkamera tack vare sitt enkla handhavande men som ändå erbjuder tillräckligt med funktioner för att man ska kunna utvecklas som fotograf. I likhet med sina syskon i X-serien är X-A10 en retrodesignad kamera med små yttermått och låg vikt. Hanteringen är okomplicerad, med en tydlig ratt för val mellan olika programlägen samt två inmatningshjul som underlättar manuell inställning av bländare och slutartid. Autofokusen känner igen ansikten i bilden och med Eye Detection AF aktiverad kan den till och med ställa skärpan på ett öga, helt automatiskt. Kamerans 3-tumsskärm är vinklingsbar 180 grader för självporträtt och tillsammans med funktioner som Smile Detection (tar automatiskt en bild när motivet ler) eller självutlösare som tar bilden först när två eller fler personer står nära varandra blir det enkelt att fånga lyckade bilder på sig själv tillsammans med familj och vänner.

  Bildkvalitet i proffsklass

  Hjärtat i FUJIFILM X-A10 är en 16,3 megapixel APS-C-sensor som levererar skarpa och detaljrika bilder med lågt brus även i situationer med dåliga ljusförhållanden. Lika viktig som bildsensorn är kamerans processor som levererar det färdiga resultatet. I X-A10 ansvarar den bland annat för att ge bilder med FUJIFILM's berömda färgåtergivning, ett resultat av 80 års erfarenhet från filmtillverkning. Hudtoner återges naturtroget samtidigt som mättade och klara färger skänker liv i grönska och lyster i himmeln en molfri dag.

  Vill man få bilder med ännu mer karaktär går det att välja mellan sex bildinställningar som simulerar FUJIFILM's välkända analoga filmer, exempelvis färgintensiva Velvia eller Astia med mjuka färgtoner perfekta för porträtt. Samt tio filtereffekter, däribland nya "Fish-Eye" och "Stjärnfilter". För den som gillar att filma finns videoinspelning i Full-HD, med möjlighet att kombinera optisk och elektronisk bildstabilisering för stadiga tagningar även när man går med kameran. Vill man fokusera manuellt under filmningen kan man utnyttja Focus Peaking, som hjälper till att ställa skärpan på rätt plats i motivet.

  Wi-Fi, hypersnabb slutare och rejäl batterikraft

  En modern kamera ska göra det enkelt att dela med sig av sina bilder. FUJIFILM X-A10 har inbyggd Wi-Fi som tillåter trådlös överföring till en smartphone/surfplatta. Appen FUJIFILM Camera Remote som sköter uppkopplingen finns för både iOS och Android. Den kan också användas för att fjärrstyra X-A10, inte bara avtrycket utan en rad inställningar som fokus, slutartid och exponering.

  Andra finesser som efterfrågats av många användare och som nu finns i nya X-A10 är Panorama, Time Lapse och elektronisk slutare. Den sistnämnda med möjlighet att ställa in hypersnabba tider ned till 1/32 000 sekund! X-A10 får ström från ett batteri som räcker för uppemot 410 bilder på en laddning, med andra ord en hel dags intensivt fotograferande. Den har dessutom stöd för laddning via USB, vilket underlättar hanteringen både hemma och när man är på resa. Och för den som vill ta sig an mer krävande fotografiska utmaningar finns FUJIFILM's stora tillbehörssortiment. I dagsläget 23 objektiv, från ultravidvinkel till supertele samt fyra blixtar.

  Leverans januari 2017, pris ca 5490kr inkl XC 16-50mm F3,5-5,6 OIS II

  Boka ditt exemplar här: Fujifilm X-A10 kamerahus silver + Fujinon XC 16-50/3,5-5,6 OIS II