Solnedgång

En bild av en sol som faktiskt inte är där...

Här kommer en bild från eftermiddagens solnedgång 13:54. Precis som norrsken så är inte den ena showen den andra lik. Och lika svårt att förutsäga om det blir en upplevelse av skönhet eller upplevelse enbart kyla. Det finns så mycket vackert att njuta av, om man bara tittar. Svårt att säga vad som skulle vara världens vackraste solnedgång, jag tror man får nöja sig med att detta var den vackraste solnedgången den här dagen på den här platsen och glädjas åt det. Det är intressant att när man ser solen precis vid horisonten så har den egentligen redan gått ner, detta pga brytning i atmosfären, typ som en hägring. För att hitta rätt plats så brukar jag använda en app som heter TPE, vilket står för The Photographer's Ephemeris. Där kan du på en karta se var och när solen eller månen går upp eller ner. Grymt praktisk för att planera en fotografering. Jag har också använt den för att planera bröllopsfotografering då jag kan se hur solen står vid en speciell tidpunkt och dag. Bilden är tagen på 24mm och för att få solstrålarna så bländade jag ner till f/22, något som jag annars helt undviker på grund av den diffraktion man får.

/Thomas