Mellanformat för alla?

Nyhet

En överdrift men ändå inte för nu kommer Fujifilm med GFX som lanserades på Photokina, som en överraskning för nästan alla, och istället för att matcha upp med fullformat mot fullformat (35mm) så chockar man till viss del med en jättestor sensor...

Fujifilms mantra de senaste åren har varit att man vill visa att man på de flesta punkter kan matcha fullformatskamerorna med sin mindre APS-C-sensor tack vare flera smarta men utmanande lösningar. Man har varit en underdog, men med sin otroligt fina line-up med objektiv och fina bildkvalitet där man egentligen bara förlorat när det kommer till brusnivåer på lite högre ISO (mot fullformatskameror), så har man hävdat sig väl. Att då lansera en fullformatskamera hade varit lite motsägelsefullt och "pang" smäller det och vi får se en mellanformatskamera med en jättesensor på 44x33mm på Photokina, riktigt häftigt!

Mellanformat för alla? Kanske inte bokstavligen men är det här bara en början på mellanformatskameror som man hanterar som vilket systemkamera som helst? Kommer priserna att nå en nivå där "alla" som verkligen vill kan köpa en? Kommer konkurrenterna matcha upp GFX? Den här lanseringen sätter igång diskussioner om vart vi är på väg då fullformatskameror (digitalt) var en drömprodukt utanför budget för nästan alla amatörfotografer för bara 10 år sen och idag kan man hitta begagnade fullformatare för någon tusenlapp och nya för ca 15000kr. Canons 5D och Nikon D700 var startskotten och till idag har det sålts tiotusentals fullformatskameror bara i Sverige. Vi kommer troligen inte se samma mönster när det kommer till mellanformat men att Fujifilm på sikt skulle få vara ensamma i det segment man har väckt till liv är heller inte troligt. Vi har fått känna på GFX och det skiljer inte alltför mycket mot en EOS 5D i storlek och hanteringen är som en något större X-T2 från Fujifilm. Objektiven blir ju så klart större och hela systemet kräver mera utrymme, dock inte märkbart mer än en vanlig fullformatskamera med några kvalitativa och ljusstarka objektiv.

Vi förväntar oss officiell lansering i början av 2017 som Fujifilm meddelade på Photokina och det återstår att se vart pris och leveranstid hamnar men om du idag använder fullformatskameror för att plåta landskap, porträtt eller i studio så kan GFX vara nästa steg. Vi kommer självklart att testa den så fort vi får lägga vantarna på den och vi kommer att bjuda in till ett event i Umeå där man får känna och klämma på kameran och lyssna på föreläsare som använt kameran...mer info kommer senare.

Se våra filmer där vi pratar om GFX via länkarna nedan och boka ditt exemplar för att få en köplats redan nu, inget köptvång.

Film från vårt EXPO: Youtube: CyberPhoto EXPO - del 1 av 2
Fotosnack om Photokina & GFX: Youtube: Fotosnack - Photokina del 1 - Fujifilm GFX

Boka här: Fujifilm GFX 50S mellanformat