• Storfiskare?

  Vi har fått in ett lite större drag för dig som inte vill ha de små på kroken. Drygt 60cm och med krokar nog stora för att användas i slakthus så är detta en best från Rapala! Fiske är ett av de största intressena i Sverige och om du är en av de aktiva så missa inte att vi har massor av roliga fiskegrejer...

  Klicka på fliken HOBBY & FISKE så ser du vårt sortiment. Och det stora draget? Ja, det är till salu...

  /Tobias

 • Driftigt!

  Här i Västerbotten är motorintresset stort och det arrangeras en hel del på olika håll. Lycksele har sin motorvecka med olika arrangemang varje dag den här veckan och igår kväll var det dags för Drifting, en relativt ny form av motorsport som ursprungligen kommer från Japan. Självklart var kameran med...

  Jag tog med mig Nikon D700 och 70-200 VRII, som jag av erfarenhet vet är ett kanonobjektiv att ta med sig till sådan här event. Vad gäller just 70-200 så är Nikons och Canons modeller mycket bra! Men även Tamron och Sigma erbjuder 70-200 till bra priser som ger mycket goda resultat. Vi säljer just nu Tamron 70-200 F2.8 till ett mycket bra pris och det är en optik jag kan rekommendera starkt.

  Vad gäller driftingen så hoppas jag att den fortsätter att växa för det är lätt att se på med korta, intensiva race, många bilar och show vilket gör det roligare att fotografera också. Förarna bedöms bland annat på just hur mycket show de bjuder på och hur mycket rök det blir när de kör. Ser du att det är Drifting på gång nära dig, ladda batterierna, släng med 70-200 i fotoväskan och åk iväg!

  Trevlig helg!

  Tamron AF 70-200/2,8 Di IF Macro till Canon AF
  Tamron AF 70-200/2,8 Di IF Macro till Nikon AF
  Tamron AF 70-200/2,8 Di IF Macro till Pentax AF
  Tamron AF 70-200/2,8 Di IF Macro till Sony / KonicaMinolta AF

 • Uppdatera!

  Nu finns en uppdatering till Windows 7 så att du kan se dina RAW-filer direkt! När det är installerat så kan du se RAW-filer i Windows-miljön vilket säkerligen är praktiskt för de flesta av oss. Uppdateringen stödjer bilderna från de flesta systemkamerorna på marknaden men även från en del nya och udda kameror.

  Uppdateringen heter Microsoft Camera Codec Pack (16.0.0652.0621) och återfinns på microsoft.se och microsoft.com. Bland Canon & Nikon stödjs praktiskt taget alla modeller och även Leica och Minolta återfinns med flera varianter. Mera överraskande är att Epson RD1 och äldre Olympus C-modeller finns med i listan. I vilket fall, läge att uppdatera Windows.

  En tanke runt detta: det står ofta att Viktiga uppdateringar sker i Windows.
  Har man någon gång sett en oviktig eller mindre viktig uppdatering?

  /Tobias

 • Kommentera

  Första bilden vi presenterar är tagen av Otto som tagit bilden nära Filipstad. En vacker solnedgång är inte fy skam och vi är bortskämda med sådana i Sverige. Tyvärr blir man lite hemmablind ibland men vilka sommarkvällar man kan fotografera om man har kameran med sig.

  Otto skriver att han använt en Sony SLT-a33 med 18-55mm optik. Inställningarna var ISO 100, 1/5sek, f22, 18mm brännvidd samt ett polfilter. Hoppas på att få lite kritik för jag gillar bilden men det är något som jag stör mig på i den, men vet inte vad.


  Kommentera gärna dina åsikter om bilden i fråga. Otto, två biobiljetter kommer! Klicka på bilden för att göra den större.

 • Galet eller genialt?

  Idag har jag testat Nikon-objektiv på Micro 4/3 via adapter.

  Tidigare har jag testat:

  Hasselblad Carl Zeiss på Nikon
  Leica M-optik på Nikon
  Leica M-optik på Micro 4/3
  Leica R-optik på Canon EOS
  Leica R-optik på Nikon
  Mellanringar för Micro 4/3
  Contax Carl Zeiss på Micro 4/3

  Låter det spännande? Bra, för då är du lika tokig som jag...

  Klicka här för att se alla testerna >

  /Thomas

 • Din tur

  Vi vill gärna se dina bilder och att dela bilder med andra är både roligt och konstruktiv kritik är något som gör dig och mig till bättre fotografer. Skicka gärna in en bild som du vill dela med andra så kanske den hamnar här i Bloggen och du kan få åsikter, kritik och omdömen direkt bland kommentarerna. Dessutom kan du vinna biobiljetter till dig och en vän...

  Vill du skicka in ett bidrag? Maila oss på blogg@cyberphoto.se och bifoga ditt bidrag. Max filstorlek ska vara 3 MB. Bilderna används ENDAST till att presenteras på vår Blogg. Vi använder inte bilderna till något annat eller säljer / distribuerar vidare bilderna på något sätt. Bilderna till Bloggen väljs ut av personal på CyberPhoto och premieras med 2st biobiljetter.

  Missa inte att skriva om bilden, vart, när och hur den är tagen. Skriv in ditt namn och adress ifall ditt bidrag visas i Bloggen.

 • Nyhet! Sony lanserar...

  Två stycken nya kompaktkameror. TX-serien fylls på med TX55 som är en ny och platt variant. T och TX-serien från Sony blev snabbt heta tack vare sitt format och den Sony-känslan. TX55 är endast 12,2mm tunn men rymmer ändå 5x optisk zoom och en skärm på hela 8cm!

  WX30 är inte lika tunn men har en konventionell optik och en något mindre skärm, men ändå 3 tum, vilket är bra. Sony har gjort många fina kompaktkameror och dessa två nyheter fortsätter den fina traditionen, dock utan överraskningar. Jo, en sak reagerade jag på direkt, att man kan filma med kameran samtidigt som man kan fotografera med hög upplösning. Den totala upplösningen på sensorn är 16,2 Mpixel. Full HD filmning så klart!

  Mera information kommer.

 • Först i Sverige

  Välkommen till Sveriges första test med ett produktionsexemplar av Leica DG Summilux 25/1,4 för Panasonics G-serie.

  Vi testade Leica Summilux 25/1,4 redan för en månad sedan i Rom, men det var ett sample. Denna test är på ett riktigt produktionsexemplar.

  Till alla Leicavänner vill jag först säga att ja, denna optik tillverkas i Japan av Panasonic. Men eftersom den får bära namnet Leica så har Leica antingen varit med och konstruerat den eller tyckt att den är tillräckligt bra för att bära namnet. Sådana hemligheter kommer vi aldrig att få klarhet i, så denna test går ut på att se om optiken är bra och om den håller typ Leica-klass.

  Oftast vid tester brukar man vara intresserad av att se om det är bra skärpa i optiken, denna gång har jag varit minst lika intresserad av oskärpa, eller för att vara exakt optikens bokeh, dvs dess förmåga att teckna oskärpa mjukt och vackert. Summilux är kända för sin fantastiska bokeh.

  Även om den inte är lika bra som Leica Summilux M 50/1,4 (+ 20.000kr dyrare) så tycker jag att Leica Summilux DG 25/1,4 är värdig sitt namn. Skärpan är bra och den har även en trevlig bokeh. Som ljusstark normaloptik till Micro 4/3 så får den helt klart toppklass.

  Gå till testen av Leica Summilux DG 25/1,4 >>

  /Thomas


 • Tema: Bilar

  Nu på sommaren kommer alla fina bilar ut på våra vägar och du kanske får uppgiften att föreviga någon av dessa. Jag skriver lite kortfattat om vad du bör tänka på vid fotografering av just bilar, för det är lite eljest, som det sägs här i Västerbotten.

  Tänk på att gärna sitta en bit bort när du fotograferar. Varför? Du får för det första bättre koll på vinklar där bilen ser bra ut. Samma bil kan se fantastisk ut från en vinkel medan den ser oproportionell från en annan. Jag gillar att använda 50-200mm brännvidd. Dessutom är det lätt hänt att du syns i reflektionerna i lacken om du sitter för nära. Tänk på att kolla att det inte finns alltför mycket störande element i reflektionerna i lacken på bilen. Det kan vara träd, lyktstolpar eller byggnader som stör de vackra linjerna.

  Fotografera heller inte för nära bilen i utsnittet. Lämna luft runt bilen för du kan ändå beskära bilden när du kommer hem och sitter vid datorn. Tänk på att fotografera i RAW-format och att försöka träffa rätt med exponeringen direkt då en ljus lack och krom och blanka ytor gärna överexponeras. Så kort sagt, leta vinklar där bilen ser som bäst ut, fotografera på avstånd, kolla in reflektionerna i lacken så att de förhöjer känslan, inte stör den och exponera så korrekt du kan. Till sist, leta efter en bra bakgrund för det höjer eller sänker känslan i bilden!

  Trevlig helg & lycka till!

  /Tobias

  P.S. Klicka på bilden för att se en större version D.S.

 • Nyhet! Panasonic FZ48

  Panasonics superzoomare är mycket populära och samtidigt mycket bra kameror. Nu fyller man på i FZ-serien med modellen FZ48 som givetvis kommer med HD Filmning i Full HD och mycket zoom, nu i omfånget 25-600mm (24x).

  Filmningen går att växla mellan AVCHD och MP4-format vilket är bra och autofokusen är förbättrad, säkerligen för att filmningen ska bli ännu bättre där fokuseringen betyder mycket om man ska kunna ta ännu mera marknad från renodlade videokameror. Ny funktion i kameran som kan länka upp bilderna till bland annat Facebook direkt och man kan även ta 3D-bilder som kan visas upp på tex en TV som stöder 3D.

  Kameran börjar att levereras i höst. Mer information kommer.

  På tal om Facebook, missa inte att gå med i vår grupp som växer varje dag!

  /Tobias

  Panasonic Lumix DMC-FZ48

 • Världens bästa kamera

  Jag brukar säga att världens bästa kamera är den kamera du tar bilder med

  Oavsett om det är storleken som gör att du tar den med dig, eller om det är känslan i kameran, eller om det är bildkvaliteten. Den kamera som du tar med dig och som du verkligen använder är den kamera som kommer att ge dig de bästa bilderna. Hemma i bokhyllan tar en kamera inga bilder.

  Så om jag nu skulle utnämna världens bästa kamera? Det är inte helt lätt. Det är här vår duktiga säljare kommer in i bilden, de är rådgivare och inte "krängare". Vi har handplockat dem för deras stora kunskap och intresse för foto. Deras uppgift är att hjälpa dig köpa den kamera som passar dig bäst.

  Ligger din kamera hemma på hyllan? Då är det kanske dags att byta...

  Kameran till höger är ihopbyggd av tre aktuella kameror, för dig som vill gissa vilka det är, kan göra det via kommentarer.

  /Thomas

 • Lägg på en rem!

  Till din systemkamera medföljde det en kamerarem som jag tror att du uppskattar, eller i alla fall använder. Men de är oftast tillverkade av material som skaver mot nacken eller att de inte går lätt att ta av kameran om man vill använda den utan rem. Men det finns bättre lösningar...

  En bra ersättare till originalet är en rem från Dörr. Tillverkad i Neopren och gummerad för att den inte ska skava mot nacken eller axlarna. Dessutom med snabbfäste så att man snabbt kan klicka av kameran från remmen. 229kr gör den mycket prisvärd och ett bra köp! Det finns flera remmar tillverkade i ett elastiskt material så att det blir mjukare att bära kamera runt halsen medan man rör sig. Dörr Profi och Kata Ergo-Tech är exempel på sådana remmar.

  Black Rapid har blivit kända och det med all rätt. Mycket hög kvalitet, bra ergonomi och fiffiga lösningar gör de till favoriter. RS-4 är en storsäljare som du bör kika lite närmare på. Klicka på länkarna nedan och läs mera om dessa remmar och du kan även se videoklipp om just Black Rapid för att förstå dess fördelar.

  /Tobias

  Dörr Neopren
  Kata Ergo-Tech
  Black Rapid RS-4

 • Ännu häftigare!

  Pentax 645D har rönt mycket uppmärksamhet och har fått mycket god kritik sedan lanseringen. Vi har själva testat denna pjäs och de kunder vi har pratat med har inte rapporterat något negativt. Men nu kommer en begränsad serie av 645D...

  645D blev utnämnd till årets kamera på Japan Camera Grand Prix 2011 och för att fira detta lanserar men en exklusiv mängd röda kameror. Det som gör den unik är bland annat att logon är guldpläterad, lacken är gjord med en speciell teknik och i en speciell kulör. Numrerade exemplar, kamerarem i unik design och vit bakgrundsbelysning i displayen istället för klassiskt grönt. Sen att allt kommer i en unik box av trä gör det inte sämre. Besked om möjligheten att beställa denna kommer inom kort.  Pentax har nyligen lanserat Q-serien och man har bytt ägarstruktur då Hoya har sålt Pentax till Ricoh. Vad det betyder och hur framtiden ser ut återstår att se men K-5 har varit en succé och 645D en stor framgång på flera plan.

  /Tobias

 • Göteborg

  Polarisationsfiltret har blivit lite bortglömt, åtminstone av mig. Du kan styra blåheten på himlen, det ger renare färger och det kan ta bort reflexer från ytor. Vi skulle på en liten tur till mysiga Göteborg och då tänkte jag återupptäcka polfiltret.

  Klicka här för att se bilderna >>

  /Thomas

 • Semestertips

  I sommar har jag valt att bara att ta med ett 50mm objektiv. Varför? Det sätter press på mig som fotograf med en begränsad brännvidd och jag kan sakna den där begränsningen som filmrullen skapade förut. Idag slarvar man för mycket.

  Ett fast objektiv bör finnas i varje kameraväska enligt mig och ett 50mm objektiv är ett bra val då de finns till ett lågt pris men ger helt nya förutsättningar. Både Canon och Nikon har alternativ och Sigma har ett mycket fint 50mm F1.4 objektiv som vi gett Toppklass. Här är vad Mats skrev när han testade det:

  Vinjetterar nästan löjligt lite på största öppning och har låg distorsion. Bakgrundsoskärpan eller bokeh´n som det kallas med ett finare namn är också relativt mjuk och fin. Motljusegenskaperna är det heller inget fel på, motljusbilder togs utan motljusskydd för att vara lite extra elak och det klarade den utan större problem. Vi tycker den är väl värd Toppklass-stämpeln.

  Canon
  Canon EF 50/1,4 USM
  Sigma EX 50/1,4 DG HSM för Canon AF

  Nikon
  Nikon AF-S 50/1,4 G
  Sigma EX 50/1,4 DG HSM för Nikon AF

 • Nytt från Nikon!

  Mitt i självaste högsommaren är vi inte bortskämda med produktnyheter. Det är såklart alltid kul med nyheter och visst får produkter lite extra fokus när man inte brottas med alla andra om uppmärksamheten. Strategi?

  Idag lanserar alltså Nikon ett nytt macroobjektiv anpassat för DX-formatet. AF-S DX Micro NIKKOR 40mm f/2.8G är dess benämning och säljstart beräknas till slutet av augusti. Mer information på vår sida kommer inom kort.

 • Fiskben

  När man filmar med sin systemkamera blir bildkvalitén mycket bra men du kanske har märkt att det blir skakigt, särskilt med optik utan bildstabilisering. Det finns en mycket bra och enkel lösning som vi erbjuder nu till riktigt bra pris.

  Fishbone heter produkten och kostar 1295kr. Missa inte att den finns i ett paketpris med en mycket bra belysning för 700kr extra. Fishbone är ett stativ som är lätt och smidigt samtidigt som du kan använda den både mot axeln eller hängandes i handtaget. Den är stabil och rejäl och passar både till systemkamera samt en konventionell videokamera.

  Jag har själv använt den i sommar och jag kan starkt rekommendera denna. Stabilt och följsamt och den ger möjlighet att filma snyggt när man håller kameran lågt efter marken medan man går. Med vidvinkel ger det en riktigt häftig bild!

  Så är det att filma i sommar som gäller, är det en Fishbone som du ska ha!

  /Tobias

  Produkten hittar du här

 • Wheels 2011

  Som sig bör anordnades Wheels Nationals i Umeå i år igen. Massor av häftiga bilar samlades på dagen vid Nolia för utställning och på kvällen för cruising genom centrala Umeå. Det var mycket väl anordnat i år och vi fick se många vackra bilar.

  Jag tog med mig en Nikon D700 och Nikon 70-200mm VR II och begav mig iväg på kvällen ner på stan. Som tur är har vi det ljust dygnet runt så man kan fotografera relativt sent på kvällen. Mycket Mustanger men det märks att de har blivit populära i Sverige, igen. Chevrolet Camaro kommer att börja säljas via officiella kanaler i Sverige och Camaro Cup har blivit stort igen. Amerikanska bilar verkar vara inne igen och jag har inget emot det...

  Klicka här för att se alla bilder

  // Tobias

 • Spännande höst

  Fujifilms ledning hävdar att man tar sats mot framtiden och siktar på att springa förbi både Samsung och Nikon på marknaden inom något år. X100 har blivit en succé och har säkerligen stärkt Fujifilm som märke och deras framtidstro. Dessutom hörs ryktena om en systemkamera från Fujifilm...

  Dessutom så ryktas det om nya kameror till hösten från flera tillverkare. Mycket är nog inte mer än just rykten men vi har våra önskningar och förhoppningar och vad vi tror kommer att lanseras. Vad tror du lanseras inom kort och vad hoppas du på? X100 har blivit en succé som sagt och har nog banat väg för exklusivare modeller som ger något utöver det vanliga.

  Canon & Nikon som får ses som de stora har varken spegellöst eller särskilt unika modeller även om man har ett bestånd med mycket bra produkter. Vad händer där under hösten? Om du är sugen på en X100 så har vi en kampanj där du får med ett stort, bra minneskort på köpet just nu...och har du frågor runt denna produkt, tveka inte att ta kontakt med oss!

  Fujifilm Finepix X100

 • Högre höjder

  Ofta finns det ett berg eller en kulle i närheten av där man bor, du kanske ser den varje dag men har du klättrat upp någon gång? Nyligen klättrade jag upp på Åsberget utanför Örnsköldsvik och idag var jag uppe på Södra Berget i Sundsvall

  Södra berget fuskade jag till och tog bilen. Men att åka upp på en höjd och ta med kameran kan vara ett bra sommaruppdrag med kameran. Se till att du har vidvinkel så att du får en härlig vy alternativt ta flera bilder med samma inställningar på kameran så kan du göra en panorama i datorn efteråt.

  Eftersom vyn inte ändras så har du god tid att lära dig manuella inställningar vid landskapsfotografering om du inte riktigt behärskar din kamera. Ställ den i M-läget (gäller alla systemkameror och kompaktkameror med manuella inställningsmöjligheter) och börja att testa dig fram. Glöm inte stativet!

  Så se dig omkring, finns det en höjd nära dig och gör det till sommarens äventyr att ta dig upp och fotografera vyerna i din egen närhet! Lycka till!

  /Tobias

 • 3D utan glasögon

  Mobiltelefon leder utvecklingen inom många områden och nu finns det en mobiltelefon som tar 3D-bilder som du sedan kan visa på din TV eller se direkt på skärmen som visar 3D - utan att du behöver glasögon! Men det är inte allt...

  LG har gett sig in bland mobiltelefoner och X2 var en kraftvisning från deras sida och nu är man först med 3D i en mobiltelefon. Optimus 3D har dubbla kameror för att möjliggöra detta och en ny teknik i skärmen som känns som ett sånt där 3D-kort som du kanske minns var populärt för ett antal år sen.

  Du kan ta videoklipp i 3D, bilder i 3D och dessutom allt i HD! Väljer du att inte köra i 3D-läget kan du spela in film i 1080p (720p i 3D) och visa på din TV via HDMI-kabel. Just nu finns massor av roliga och högteknologiska telefoner som Samsung Galaxy S II, Optimus 3D och Sony Ericsson Neo och du kan köpa vilken som helst av oss.

  Du kan dessutom teckna abonnemang direkt på webben så slipper du att jaga i butiker och stå och köa. Bor du nära vår Lagershop så kan du hämta ut den där eller få den utkörd för endast 49kr.

  LG Optimus 3D
  Samsung Galaxy S II
  Sony Ericsson Xperia neo
   

 • Tävling avgjord!

  Nu är midsommartävlingen avgjord och vinnare blev David Olsson från Karlstad med bidraget Midsommarnatt. Bidraget tävlade till det sista mot ett bidrag helt i kontrast med det vinnande. En typisk midsommar kanske, med paraplyet i högsta hugg. Det vinnande bidraget har en väl avvägd effekt och HDR-känslan är tydlig men inte störande och balansen i bilden är mycket god.

  Tack för alla bidrag än en gång! Det kommer nya tävlingar, nya chanser, under resten av året så häng med i Bloggen!

  /CyberPhoto

 • MyPack

  Postpaket ändrar namn from idag till MyPack, en förändring som skett över tid i norden men nu blir våra svenska, kära postpaket kallade MyPack också. Ingen skillnad för dig som handlar, men du kommer att se ett nytt namn och en ny symbol.

  Posten jobbar för att bli en nordisk organisation och vi har redan skickat paket under namnet MyPack inom norden så för oss är det inget nytt och paketen rullar på som vanligt. Priset för frakten av din nya kamera eller mobiltelefon är den samma och allt fungerar likadant. Väl mött, med MyPack!

  /CyberPhoto Logistik

 • Bästa köpet?

  Just nu har vi Nikon D90 på lager igen och det är en riktig bra kamera då den har så mycket teknik i sig och är kanske en av de mest prisvärda kamerorna som existerar just nu! Sugen på trådlös styrning av blixtar? Det har D90 inbyggt...

  D90 stoltserar med just att kunna styra blixtar enligt CLS, Nikons koncept för styrningen, och det fungerar mycket bra! Hur du gör har vi en guide om som du hittar i Bloggen eller på vår Youtube-kanal (www.youtube.com/cyberphotoumea).

  Dessutom har den inbyggd autofokus-motor, sensor från Nikon D300 och mycket bra ergonomi, speciellt för dig som vill köra manuellt. D90 har varit en av mina favoriter under lång tid och det är ett mycket bra köp för dig som vill byta upp dig från din D40, D50, D60, D3000, D3100 eller D5000.

  Har du mera frågor om D90, ring oss eller läs mera om vårt test: Klicka här

  /Tobias