Först i Sverige

Välkommen till Sveriges första test med ett produktionsexemplar av Leica DG Summilux 25/1,4 för Panasonics G-serie.

Vi testade Leica Summilux 25/1,4 redan för en månad sedan i Rom, men det var ett sample. Denna test är på ett riktigt produktionsexemplar.

Till alla Leicavänner vill jag först säga att ja, denna optik tillverkas i Japan av Panasonic. Men eftersom den får bära namnet Leica så har Leica antingen varit med och konstruerat den eller tyckt att den är tillräckligt bra för att bära namnet. Sådana hemligheter kommer vi aldrig att få klarhet i, så denna test går ut på att se om optiken är bra och om den håller typ Leica-klass.

Oftast vid tester brukar man vara intresserad av att se om det är bra skärpa i optiken, denna gång har jag varit minst lika intresserad av oskärpa, eller för att vara exakt optikens bokeh, dvs dess förmåga att teckna oskärpa mjukt och vackert. Summilux är kända för sin fantastiska bokeh.

Även om den inte är lika bra som Leica Summilux M 50/1,4 (+ 20.000kr dyrare) så tycker jag att Leica Summilux DG 25/1,4 är värdig sitt namn. Skärpan är bra och den har även en trevlig bokeh. Som ljusstark normaloptik till Micro 4/3 så får den helt klart toppklass.

Gå till testen av Leica Summilux DG 25/1,4 >>

/Thomas